Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
29/3/2018 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 22
Nummer 1050 van 24/3/2018Gegroet lezer,

Wat een luxe - voor het eert in het zonnetje, in de tuin, te kunnen werken aan deze nieuwsbrief! Weliswaar onder een parasol, wegens teveel weerschijn op mijn scherm - wanneer zal ik het leren om een anti-weerspiegeling scherm te kopen!

Deze week hebben wij echt ons best gedaan om het lagere aanbod van de voorbije week, door o.a. onze computerproblemen, goed te maken. U zal dus heel diverse artikels aantreffen, soms heel kort, maar (hopelijk) toch altijd concretedingen waarmee u meteen aan de slag kan.

Veel leesplezier, en bij leven en welzijn zot volgende week

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.

OPHEF ROND GEBRUIK DATA FACEBOOK VOOR VERKIEZINGEN
Dat Facebook enorm veel data over jou verzamelt, dat wist je al. En dat wat er met die data gebeurt, erg schimmig is, daarvan heb je al wel een vermoeden. Dat er nu moord en brand geschreeuwd wordt omdat die data gebruikt worden om een psychologisch profiel van Amerikaanse kiezers op te stellen, en dat Facebook zich daarbij voordoet als een onschuldig slachtoffer, is echter iets dat je wellicht moeilijk kan slikken.

Wat zijn de feiten? Het bedrijf Cambridge Analytica, gespecialiseerd in het verwerken van data om o.a. de profielen van kiezers op te stellen, had in 2016 data gekocht van een externe onderzoeker, die op zijn beurt data verzameld had op Facebook, onder het mom van die te gebruiken voor academisch onderzoek.

De New York Times bracht dit feit verleden week in de openbaarheid, onder de titel "How Trump Consultants Exploited the Facebook Data of Millions".(1)

Facebook beweert in een reactie dat het om de tuin geleid was, en zowel Cambridge Analytica als dens medewerkers (ene Wylie en Kogan), de toegang tot Facebook ontzegd heeft. De NYT trekt uit dit verhaal conclusies die ook zouden leiden naar de Brexit campagne, en naar Rusland - maar dat laten wij voor hun rekening.

Voor ons echter is de moraal van het verhaal: Facebook weet alles over jou. En het deelt die gegevens met wie het wil. Een adverteerder kan perfect vragen aan Facebook om zijn advertentie enkel aan mensen te tonen van het mannelijk geslacht, tussen de 18 en 22, die in de buurt van een bepaalde stad wonen, die een bepaald sportmerk geliked hebben, enz. En Facebook voldoet aan die wens. Dat het de namen van die personen niet doorgeeft aan de adverteerder? Die heeft wel andere manieren om erachter te komen. Vergeet ook niet dat Facebook eigenaar is van WhatsApp, dat jouw telefoonnummer heeft. En het mag dan al beloven dat het jouw telefoonnummer niet zal koppelen aan jouw Facebook profiel (tot het de GDPR-toets kan doorstaan) (2), echt gerust kan je daar niet in zijn.

Het is trouwens niet voor het eerst dat Facebook gegevens gebruikt worden in kiescampagnes. Al in 2012 deed Obama het. Toen al voorspelde een artikel in Time dat Facebook en de mogelijkheid om data ervan te gebruiken, een game-changer zou worden (3). Het feit dat Obama in de ogen van velen sympathieker is dan Trump, doet niets terzake...

Bij Techmeme tot slot een hele reeks artikels die over de nu plots ontdekte invloed van Facebook gaan. (4) - alhoewel deze hele affaire al langer gekend was: in september 2017 schreef De Morgen er al een artikel over...
https://www.nytimes.com/2018/03/17/us/politics/cambridge-analytica-trump-campaign.html
https://techcrunch.com/2018/03/14/whatsapp-will-not-share-user-data-with-facebook-until-it-complies-with-gdpr-ico-closes-investigation/
http://swampland.time.com/2012/11/20/friended-how-the-obama-campaign-connected-with-young-voters/
https://www.techmeme.com/180317/p4#a180317p4
https://www.demorgen.be/buitenland/geheime-oorlog-om-kiezers-de-psychologische-manipulatie-achter-de-brexit-en-trump-zege-b0c34675/MOGEN MENSELIJKE REVIEWERS BLOOTGESTELD WORDEN AAN GRUWELIJKE FILMPJES?
YouTube sukkelt al langer met het probleem dat er heel wat bagger te zien is in de filmpjes die er gehost wordt. En dan gaat het niet alleen om nepnieuws, maar ook om dingen die echt afschuwelijk zijn om te zien - van kinderporno tot gruwelijke ongevallen en moorden.

YouTube heeft een tijdlang geprobeerd om die filmpjes door algoritmes te laten uitfilteren, maar dat bleek geen waterdicht systeem - heel wat filmpjes werden ten onrechte verwijderd, en anderen die wél verwijderd moesten worden, glipten door de mazen van het algoritme.

Daarom werden er speciaal mensen in dienst genomen om de filmpjes te bekijken en te beslissen of zij door de beugel konden. Verleden week kondigde YouTUbe CEO Susan Wojcicki echter aan dat het bedrijf het aantal uren dat die medewerkers filmpjes dienden te bekijken, gaat beperken tot vier uur. Zij was zich namelijk zorgen gaan maken over het feit dat sommige van die filmpjes echt verontrustend kunnen zijn, en een te grote blootstelling eraan tot trauma's kan leiden.

Hierbij mag je ook niet vergeten dat veel van die werknemers niet bij Google of YouTube zelf tewerkgesteld zijn, dat hoge lonen en extralegale voordelen biedt, maar ingehuurd zijn via onderaannemers, vaak aan een veel lager loon en met weinig of geen medische zorgen of opvang.

Het initiatief van de YouTube CEO valt dan ook aan te moedigen. Maar tegelijkertijd kan je de vraag stellen of het eigenlijk wel überhaupt verantwoord is om mensen opzettelijk bloot te stellen aan zulke traumatiserende ervaringen. Vergeet niet dat YouTube een ontspanningskanaal is of zou moeten zijn. Moet er niet over nagedacht worden wanneer het breekpunt komt dat de last die sociale netwerken zoals YouTube, Facebook, Reddit en Twitter aan onze maatschappij berokkenen, te zwaar wordt en het "vrijheid blijheid" beleid een stap teruggeschakeld moet worden?

Anderzijds valt het niet te ontkennen dat die sociale netwerken voor een nieuwe openheid gezorgd hebben in onze maatschappij, een nieuwe mondigheid van de burger - met alle uitwassen vandien natuurlijk, maar die hem toch meer betrokken maken bij de politiek, het sociale leven.

Moeilijk...
https://www.theverge.com/2018/3/13/17117554/youtube-content-moderators-limit-four-hours-sxswGOOGLE MAPS: TOEGANKELIJKHEIDSOPTIES EN ONBEKENDE ADRESSEN
Twee nieuwigheden de laatste dagen bij Google Maps. Om te beginnen een nieuwigheid, die vooral in landelijke gebieden van pas komt- streken waar geen gestructureerde straten en huisnummers zijn, maar dorpen met woningen kriskras door elkaar. Zoals bijvoorbeeld in India, waar Google het project als eerste uitrolt.

Het gaat dus om Google Maps, en instructies om ergens op een bepaalde plek te geraken. Hiervoor creëerde Google specifieke codes voor een bepaald gebied, in combinatie met het gebruik van opvallende punten in het landschap. De codes worden "Plus codes" genoemd - zij verdelen een geografisch oppervlak in gebieden met zones, waarbij elke 'tegel' een unieke zesletterige code draagt en de naam van de stad. iedereen kan zo'n code aanmaken, delen, opzoeken. Je moet (wanneer je in India bent bijvoorbeeld) gewoon Google Maps openen, je vinger op een bepaalde plek houden en daar dan de bekende locatie-speld daar te plaatsen. Onderaan het scherm zal je de plus-code zien verschijnen. Foto's en meer uitleg bij Quartz-media. (1)

Een tweede nieuwigheid is iets dat eigenlijk al heel lang had moeten gebeuren. Want Google heeft op zijn Maps al wel de optie om een route op te vragen die je met de fiets kan doen, maar waar zijn de routes die toegankelijk zijn met een rolstoel, of voor minder valide personen? Wie zelf slecht ter been is, zich beweegt per rolstoel, of een of meerdere kinderen wil meenmen in de kinderwagen, zal ongetwijfeld al onverwacht voor problemen gestaan hebben - een trap, een niveauverschil, een moeilijk te nemen helling. Dan is het heel belangrijk op voorhand te weten waar je die problemen kan omzeilen, doordat er niet al te veraf een lift is, of een helling die je gemakkelijk kan nemen.

Dat is wat Google nu doet met zijn "rolstoel toegankelijke" route in Google Maps.Je kan deze optie oproepen door zoals gewoonlijk begin- en eindpunt van je route in te geven, en dan op Opties te tikken bij de Routes. Daar activeer je dan de rolstoel-opties. Momenteel helaas beperkt tot enkele grootsteden, maar later wellicht stilaan wereldwijd. Afbeeldingen en meer info bij Gizmodo (2)
https://qz.com/1228422/google-maps-introduces-new-features-to-navigate-indias-chaotic-roads/
https://gizmodo.com/google-is-adding-wheelchair-accessible-routes-to-maps-1823796930?rev=1521126635865UBER SCHORT ALLE TESTEN MET AUTONOME UBER-AUTO'S OP NA DODELIJK ONGEVAL
Het is al een tijdje dat Uber testen uitvoert met autonome auto's - dus zelfrijdende auto's, maar wel met de beperking dat er een chauffeur aanwezig moet zijn in de auto, om te kunnen ingrijpen indien nodig. Testen die Uber maandag meteen opgeschort heeft, nadat bekend werd dat zondagavond een voetgangster aangereden werd door een SUV van Uber, terwijl die in autonome modus was. De vrouw overleed later in het hospitaal aan haar verwondingen.

Het is de eerste keer dat een autonoom voertuig, in zelfrijdende modus, geleid heeft tot de dood van een mens. Eerder was er al wel een dodelijk ongeval, maar daarbij was het de chauffeur zelf die omkwam, en zou hij de veiligheidswaarschuwingen genegeerd hebben.

Uiteraard zal een grondig onderzoek uitgevoerd worden naar de exacte omstandigheden van het ongeval. Maar de tragische gebeurtenis zal er ongetwijfeld toe leiden dat de plannen met autonome auto's een grote achterstand oplopen. De autoriteiten die het gebruik van autonome wagens moeten toelaten, zullen met argusogen alle veiligheidsprocedures gaan nalopen, en nog zwaardere waarborgen eisen.

Meer bij Business Insider en TechCrunch.
http://uk.businessinsider.com/uber-arizona-woman-dies-after-behing-hit-self-driving-car-report-2018-3?op=1&r=US&IR=T
https://techcrunch.com/2018/03/19/uber-self-driving-test-car-involved-in-accident-resulting-in-pedestrian-death/FACEBOOK: ENKELE FEITEN ROND HET CAMEBRIDGE ANALYTICA EBACLE
We komen nog even terug op de opschudding die ontstaan is rond het feit dat een analytisch bedrijf gegevens van Facebook misbruikt heeft. Om te beginnen: er werden geen gegevens 'gestolen' bij Facebook. Wat er wel gebeurde was dat het bedrijf in 2015 gebruik maakte van een tool die op dat moment bij Facebook bestond, en waarbij jijzelf bepaalde gegevens van jouw vrienden kan doorgeven aan bijvoorbeeld een game of een app.

De feiten:
Het bedrijf Global Science Research van Aleksandr Kogan, professor aan Cambridge University, maakt in 2015 op Facebook de app "ThisIsYourDigitalLife". Hij vroeg en kreeg van 270.000 mensen toegang tot informatie over hen en hun vrienden. Dat laatste was mogelijk dankzij de "Friends Data API", waarmee je data over je vrienden kon delen, als zij in hun privacy instellingen aangegeven had dat dit mocht. Dat is ook de reden waarom de app in korte tijd data verzamelen kon over zoveel mensen (50 miljoen!).

De informatie die verzameld werd, is bijvoorbeeld de stad waar zij woonden (indien dat in hun profiel aangegeven was), content die zij geliked hadden, maar ook andere informatie van hun vrienden - opnieuw, indien die vrienden de informatie in hun profiel opgenomen hadden en aangegeven hadden dat die gedeeld mocht worden.

In april 2015 sloot Facebook de API, maar het verzamelen van de gegevens op zich was dus op perfect legale manier gebeurd. Er werden geen data gestolen bij Facebook, er was geen hack.

Wat wel fout was: Kogan gaf die informatie door aan derden: enerzijds SCL (het bedrijf achter Cambricge Analytica), anderzijds aan Chrostopher Wylie van Eunoia Technologies, een bedrijf dat zich gespecialiseerd heeft in het verzamelen van data. En dat was een inbreuk op de gebruiksvoorwaarden van Facebook.

In 2015 vernam Facebook deze inbreuk. Het verwijderde de app en eiste van Kogan en SCL dat zij de verzamelde data zouden vernietigen. Beiden gaven de verzekering dat de data vernietigd waren. In maart 2017 kwam Mattathias Schwartz van The intercept achter het gebeurde. In een artikel beschreef hij dat Kogan's bedrijf Global Science Research data van de app aan SCL gegeven had. Op basis hiervan verscheen er toen ook in eigen land een artikel bij De Morgen.

Het voorbije weekend kwam Facebook dan te weten dat de data toch niet vernietigd waren. En wel naar aanleiding van een undercover reportage van The Observer en New York Times, waarin Christopher Wylie uit de doeken doet hoe de informatie gebruikt kan worden om stemmingen te beïnvloeden. Volgens hem werden de data gebruikt om een methode te bedenken om mensen te sorteren, op basis van hun Faebook profiel. Waaruit velen de conclusie trekken dat deze profielen, sortering, beïnvloeding, de uitslag van de verkiezingen in de VS bepaald hebben.

De moraal van het verhaal? Controleer alsjeblieft je instellingen op Facebook. En vertrouw geen letter of foto meer toe aan Facebook vooraleer je die instellingen volledig begrijpt. En geef nooit, nooit, maar dan ook nooit aan een nieuwe app toegang tot jouw adresboekje - iets wat erg vaak gevraagd wordt, zogezegd om te zien of jouw vrienden en contacten ook gebruik maken van die app. Want je brengt hiermee de privacy van je vrienden in gevaar.

Een uitstekende discussie over het Facebook-debacle, in de Daily Techn News Podcast van maandag.
https://www.theguardian.com/news/2018/mar/17/cambridge-analytica-facebook-influence-us-election?CMP=twt_gu
https://www.nytimes.com/2018/03/17/us/politics/cambridge-analytica-trump-campaign.html
https://theintercept.com/2017/03/30/facebook-failed-to-protect-30-million-users-from-having-their-data-harvested-by-trump-campaign-affiliate/GOOGLE: SUBSCRIBE WITH GOOGLE, INSTANT APPS EN SHOPPING ACTIONS
Terwijl het bij Facebook blijft rommelen -met een zeer negatieve invloed op de koers van het Facebook aandeel- gaat het Google voor de wind. Het blijft gewoon de ene nieuwigheid na de andere uitrollen. Vandaag drie uiteenlopende nieuwe dingen op een rij.

Om te beginnen: Subscribe with Google. Dit hoort thuis in een reeks andere initiatieven onder de noemer 'Google News Initiative'. Daarmee wil Google kwaliteitsjournalistiek aanmoedigen en nepnieuws de pas afsnijden, maar ook online journalistiek tot een leefbaar model maken, door o.a. technische innovatie.

Concreet is Subscribe with Google een project dat het gemakkelijker moet maken om je op een nieuwsdienst te abonneren, en dan vooral op het mobiele toestel. Je zou voortaan dus gemakkelijk een abonnement kunnen nemen, en betalen met de gegevens die je al in je Google account hebt staan. Google belooft daarbij wel dat het de informatie over de abonnee aan de uitgevers zal overhandigen - heel belangrijk voor de uitgevers.

Het fijne hierover bij Marketing Land (1)

Een tweede nieuwigheid zijn de Shopping Actions. Daarbij kunnen handelaars hun producten laten opnemen in een speciaal gedeelte bij de zoekresulaten, dat apart staat van de gewone zoekresultaten en de advertenties.

In tegenstelling tot die advertenties, waarbij de adverteerders een som per click betalen aan Google, zouden de bedrijven bij de Shopping Actions een commissie betalen bij elke aankoop die via de Shopping Action verloopt. Deze dienst zou geïntegrerd worden in Google Search, Google Express en Google Assistant. Meer bij Reuters (2).

Tn tot slot: de Instant Apps worden nu ook uitgebreid tot games. Bij Instant Apps kan je een app onmiddellijk uittesten, zonder hem volledig te moeten installeren. Gewoon in de Play Store op de link van de app klikken, en de app wordt meteen geladen. Dit wordt nu ook uitgebreid naar games, zodat je kan zien hoe een bepaald game eruit ziet en voelt. Hierover lees je dus bij TechCrunch (3).
https://marketingland.com/google-news-initiative-kicks-off-subscribe-google-efforts-236400
https://www.reuters.com/article/us-google-retail-exclusive/exclusive-where-can-i-buy-google-makes-push-to-turn-product-searches-into-cash-idUSKBN1GV0B0
https://techcrunch.com/2018/03/19/google-play-instant-lets-you-try-games-without-having-to-install-anything/DE FALL-OUT VAN HET FACEBOOK DEBACLE: WAT NU?
Nadat bekend werd dat de gegevens van 50 miljoen Amerikanen, geplukt van Facebook, mogelijk gebruikt werden om de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden, rijst de vraag: en wat nu?

Voor Facebook zelf is dit een bittere pil. Mark Zuckerberg wil zo graag een veilig en menslievend imago ophangen van zijn sociaal netwerk, maar dit bericht heeft dwarsboomt die inspanningen. Want zelfs al gaat het niet om data die gestolen werden via een hack op Facebook, het gaat wél om oneigenlijk gebruik van data die, we herhalen, legitiem verzameld werden op een moment dat Facebook deze verzamelmethode nog toeliet. Alleen: toen Facebook erachter kwam dat het bedrijf Cambridge Analytica die gegevens door had gegeven aan anderen, dan had het zijn gebruikers hiervan moeten verwittigen. Dat gebrek aan transparantie kan Facebook duur te staan komen.

Wil dit nu zeggen dat mensen massaal hun Facebook account gaan opzeggen? Wij durven wedden van niet. Waar kunnen zij naartoe? Hun hele familie en vriendenkring zit op Facebook. En mogelijke alternatieven om met hen te communiceren (WhatsApp, Instagram) zijn eveneens eigendom van Facebook - een overschakeling daarheen heeft dus geen zin.

Uiteraard gonst het op het internet van de slogan #deleteFacebook. En zelfs Brian Acton, de medeoprichter van WhatsApp, dat later aan Facebook verkocht werd, spoorde tot deze maatregel aan.(1) Of je die drastische stap ook gaat zetten, dat is jouw beslissing. Het minste wat je moet doen, is beseffen wat het 'gevaar' is wanneer je Facebook blijft gebruiken. Dat je weet welke gegevens jij van je weggeeft, om door anderen te laten gebruiken.

Eerst weten, en dan handelen. Bij WebWereld vind je een uitstekend artikel dat je stap voor stap uitlegt hoe je je Facebook kan dichttimmeren. Anderzijds zal Facebook ongetwijfeld ook gedwongen worden om zelf maatregelen te nemen. Het bedrijf moét het geknakte vertrouwen van zijn gebruikers terugwinnen, en transparantie is daarvoor een goed begin. Dat, en het zich in regel stellen met de nieuwe Europese GDPR wetgeving, die strenge regels oplegt over de data die een bedrijf verzamelt, wat het ermee doet, en hoe het die data beschermt tegen hacking. GDPR verplicht de bedrijven ook de gebruiker de mogelijkheid te geven om te bekijken welke data over hem verzameld werden, hij moet ze kunnen corrigeren waar nodig, laten wissen, maar ook exporteren. Een hele taak voor Facebook...

Maar ondertussen kan het geen kwaad dat openbare diensten zoals de VRT even stilstaan bij dit incident. En zich afvragen of het nog verantwoord is om Facebook als communicatietool te gebruiken voor discussies rond programma's, in plaats van een eigen forum, dat zij dan perfect zelf beheersen en waarvan zij zelf de regels bepalen...
http://www.theverge.com/2018/3/20/17145200/brian-acton-delete-facebook-whatsapp
http://webwereld.nl/social-media/104067-zo-timmer-je-facebook-dichtFACEBOOK POSITIEF: MEER CONTROLES VOOR ADMINS IN MESSENGER GROUPS
Terwijl Facebook onder zwaar vuur ligt voor het misbruik van data en het gebrek aan transparantie, gaat het leven voor het sociale netwerk zelf verder. Je mag dan al veel kritiek hebben op de principes die Facebook hanteert qua privacy, maar de technologie op het sociale netwerk brengt echt wel heel wat hoogstandjes. En de ingenieurs werken ondertussen dapper verder aan nieuwigheden, manieren om het de gebruikers aangenamer te maken, hen meer gebruiksgemak te bieden.

Enkele nieuwigheden die deze week aangekondigd werden. Om te beginnen: de 'joinable lnks' - een link die je kan aanmaken om iemand uit te nodigen voor Messenger Groups, en die je kan delen via bijvoorbeeld e-mail. Klikt de ander op die link, en heeft hij Facebook Messenger op zijn smartphone staan, dan wordt hij meteen naar de Group gevoerd.

Nog een andere nieuwe functie bij Messenger: heb je daar een groepje aangemaakt, dan kan daar iemand aangesteld zijn als admin, die als het ware de baas is van het groepje. Voortaan krijgt die ook de macht om te bepalen of iemand tot de groep toegelaten wordt. Met andere woorden: wanneer iemand die geen admin is in de groep, iemand anders uitnodigt, dan moet de admin van de groep bevestigen dat die persoon lid kan worden.

Meer bij Venturebeat.
https://venturebeat.com/2018/03/21/facebook-launches-joinable-links-and-admin-approval-tool-for-messenger-group-chats/GOOGLE: YOUTUBE STREAMEN VANOP JE DESKTOP, EN EEN EIGEN VPN
Nadat Facebook met alle (negatieve) aandacht ging lopen deze week, toch ook nog enkele nieuwigheden van Google vermelden. Om te beginnen een nieuwe functie bij Youtube.

Je kan namelijk een video live stram vanuit je webcam opstarten, zonder speciale encoding software te moeten installeren - want dat kan al wel eens ingewikkeld zijn. Voortaan moet je enkel gewoon in de "Go Live" button klikken in de YouTube header, om een stream te starten. Een andere optie: ga naar http://youtube.com/webcam en je kan meten starten.

Momenteel is dit een functie die enkel in de Chrome browser werkt, maar andere browsers zullen later volgen. Meer uitleg bij TechCrunch. (1)(2)

Een tweede nieuwigheid is iets voor de meer technisch onderlegde internaut. Het gaat namelijk om een VPN of Virtual Private Network, een technologie waarbij je als het ware een beschermde tunnel legt doorheen het wereldwijde internet, om een beveiligde verbinding te maken tussen twee punten. Er bestaan heel wat VPN's waarvan je gebruik kan maken, zelfs gratis, maar daarbij is er altijd één gevaar: degene die de VPN server controleert, kan, als hij slechte bedoelingen heeft, jouw verkeer toch bespioneren.

Daarvoor heeft Jigsaw, een van de andere poten van Alphabet (het moederbedrijf van Google), nu een oplossing bedacht. Het brengt een VPN software uit die jijzelf kan installeren op jouw eigen server, of anders tenminste toch zelf kan installeren en via de cloud kan controleren. Volgens Wired zouden installatie en beheer van de gratis proxy software, die Outline genoemd wordt, erg simpel moeten zijn. Stap voor stap instructies in het artikel bij Wired. (3)
https://techcrunch.com/2018/03/20/youtube-rolls-out-a-new-feature-that-lets-you-go-live-from-the-desktop-without-an-encoder/
http://youtube.com/webcam
https://www.wired.com/story/alphabet-outline-vpn-software/FACEBOOK BELOOFT BETERSCHAP
Het heeft enkele dagen geduurd - nadat verleden weekend de feiten boven water kwamen van het datamisbruik door Cambridge Analytica bleef het oorverdovend stil bij Facebook. Zodanig zelfs dat #Whereszuck een veel gebruikte hashtag werd op Twitter.

Het antwoord van Mark Zuckerberg is  er nu, en zoals gewoonlijk heeft de CEO van Facebook er een lang epistel van gemaakt. Kort samengevat: het spijt ons, en we zullen het nooit meer doen.

Hoe Facebook een herhaling wil voorkomen van het incident? Twee maatregelen werden aangekondigd. Enerzijds zou er binnenkort een balk komen bovenaan je newsfeed, waarin je rechtstreeks toegang krijgt tot je privacy-instellingen. Want een van de redenen waarom vele gebruikers dat belangrijke onderdeel van hun instellingen verontachtzamen, is het feit dat die instellingen echt diep begraven zitten.

Een andere maatregel is dat Facebook voortaan audits zal uitvoeren op de apps van derden die in Facebook aanwezig zijn. Bovendien zal Facebook een einde maken aan een probleem dat al heel lang aansleept: het feit dat je, eens je je toestemming gegeven hebt aan een app, die toestemming blijft duren tot je die zelf gaat intrekken. Iets wat vele gebruikers vergeten te doen. Voortaan zal Facebook zelf ervoor zorgen dat de ontwikkelaar van een app geen toegang meer heeft tot jouw data, zodra je die bepaalde app al drie maanden lang niet meer gebruikt hebt.

Meer bij The Verge en NBC.
https://www.nbcnews.com/tech/social-media/facebook-ceo-mark-zuckerberg-break-silence-cambridge-analytica-data-use-n858606?cid=sm_npd_nn_tw_ma
https://www.theverge.com/2018/3/20/17145200/brian-acton-delete-facebook-whatsappIS FACEBOOK DE ENIGE DIE IN DE FOUT GAAT?
Volgens tech blogger is het antwoord negatief. Tal van sites stellen hun gebruikers bloot aan dezelfde inbreuk op hun privacy. En wel via het systeem waarop adverteerders bieden op doelgroepen, aan wie hun advertentie getoond moet worden.

Tech blogger Johnny Ryan heeft hierover een interessante draad geschreven op Twitter. Hieronder de link. Wie niet zo vertrouwd is met Twitter kan zo meteen ook eens kennis maken met de 'threads', of draadjes, een manier om een langere tekst in kortere stukken op te splitsen, die toch als één geheel bekeken kunnen worden.
https://twitter.com/johnnyryan/status/976812825967460352
 

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


MAAK KENNIS MET DE HOVERBIKE

Een vliegende motorfiets? Jawel! Dat is wat het Russische Kalashnikov concern (eigenlijk een wapenfabrikant, de grootste in Rusland) gemaakt heeft, afgaande op een filmpje bij Mashable. Voorlopige enkel een skeletstructuur, maar wellicht later bedekt met een omhulsel. Bestemd voor één persoon en vracht. Bestuurbaar met een joystick - en vliegen maar met de 16 rotoren!

Blijkbaar is Rusland een hoverbike specialist aan het worden, want eerder had ook al een ander Russische bedrijf de Hoversurf voorgesteld, een slanke, door een elektrische motor aangedreven hoverbike.

Bekijk het filmpje, en begin te watertanden!
https://video.twimg.com/amplify_video/913498009962373120/vid/640x360/fzjS7WqnBEEgQH18.mp4
https://twitter.com/mashable/status/975413269568647168NIET ÉÉN, MAAR TWEE TOOLS BEWEREN ÀLLE IPHONES TE KUNNEN ONTGRENDELEN. MAAR ZE ZIJN PRIJZIG...
Even terug in de geschiedenis. In december 2015 schoten een man en vrouw in het Californische San Bernardino 14 mensen dood. 22 anderen werden ernstig gewond. In het onderzoek dat daarop volgde, wilde de politie de smartphonee onderzoeken van de man, om gegevens te verzamelen over eventuele medeplichtigen.

De smartphone was echter een iPhone, en dus versleuteld. Het FBI vroeg aan Apple om het toestel te ontgrendelen, maar Apple weigerde.

Een houding die veel controverse opriep. Sommigen meenden dat Apple zo medeplichtig zou zijn, omdat het een misdadiger beschermde doordat het weigerde een speciale versie van iOS te maken met een backdoor erin, zodat het toestel kon updaten en daarna het FBI toegang zou hebben tot de data. Anderen meenden dat het inbouwen van een backdoor de veiligheid van àlle burgers in gevaar zou brengen.

Er was heel wat heen en weer geduw, verbaal, tot plots het FBI haar vraag liet vallen. Velen meenden dat een derde partij erin geslaagd was om het onmogelijke te doen, en de iPhone te kraken. Het zou met name gaan om het Israëlisch bedrijf Cellebrit, en dat vermoeden werd later bevestigd toen het nadien zijn diensten op commerciële basis begon aan te bieden aan de autoriteiten, maar tegen een prijs: $5.000 per keer.

Veel ruchtbaarheid werd er niet aan gegeven - noch door Cellebrite, dat onder de radar wou blijven, noch door Apple, dat uiteraard de mensen wilde laten blijven geloven dat hun toestel onkraakbaar was.

In 2017 dook er echter een nieuw toestelletje op dat eveneens de iPhone kraken kan: GrayKey. En de redacteurs van Malwarebytes konden een dergelijk toestelletje in hun handen krijgen, en wijdden er een heel artikel aan.

Nu is zo'n toestel niet iets wat de 'gewone' kraker in handen zal hebben, dus mag je jouw iPHone toch nog altijd als veilig beschouwen...
https://blog.malwarebytes.com/security-world/2018/03/graykey-iphone-unlocker-poses-serious-security-concerns/
https://en.wikipedia.org/wiki/2015_San_Bernardino_attackIBM: EEN COMPUTER ZO GROOT ALS... EEN KORRELTJE ZOUT
Dit bericht moet je met een korreltje zout nemen, letterlijk dus. Want het gaat om rock salt of steenzout, en dat is wel wat groter dan een gewone zoutkorrel.

Dit gezegd zijnde: wat IBM op de IBM Think 2018 voorgesteld heeft, is absoluut een krachttoer: een computer die niet groter is dan een korrel steenzout, maar die wel de kracht zou hebben van een 485 computer, en minder dan 10 dollarcent zou kosten om te vervaardigen.

Waarvoor die mini-mini computers gebruikt kunnen worden? Wel, bijvoorbeeld om de blockchain te kunnen gebruiken om de vescheping van goederen op te volgen, om diefstl, fraude, en non-conformiteit van de goederen te traceren.

Het gaat voorlopig nog wel om een prototype - wanneer het apparaatje op commercieel vlak ingezet zal worden is nog niet geweten.
https://mashable.com/2018/03/19/ibm-worlds-smallest-computer/#Rsc9nvA6Egq0EVEN GRIEZELEN: EEN ROBOT SPIN!
Er bestaan robotjes in allerlei maten en gewichten, in allerlei vormen. En uit dit filmpje mag blijken dat robots die eigenlijk de menselijke vorm imiteren, heel lomp zijn, gemakkelijk omvallen, en toch beperkt zijn in hun bewegingen. Robots op vier poten daarentegen zijn al heel wat... tja, 'handiger'.

Maar wacht tot je een robot op acht poten ziet, als een spin. Enorm beweeglijk, kan over alle mogelijke oppervlakken wandelen. Alleen... is het toch wat griezelig om het grote beest te zien aankomen. Wij zouden wegvluchten - jij?

Het beestje kreeg de naam "MX-Phoenix Hexapod" (of achtpoot) mee, en is een project van een Noorse ingenieur. Hij heeft alle onderdelen van de robot zelf geprint met zijn 3D printer. En hij heeft nog andere robots ontworpen, die eveneens geïnspireerd zijn op insecten. Een filmpje om te bekijken (als jedurft!) (Bron: Mashable)
https://video.twimg.com/amplify_video/862711912357928960/vid/320x180/74oonXhQ_rWg4sha.mp4ISIZEYOU: EEN VIRTUELE KLEERMAKER
Kleren online kopen - het is erg verleidelijk. Je kiest op je gemak uit alle mogelijk modellen, je ziet of jouw maat voorradig is, je bekijkt accessoires. En je bestelt - om dan, wanneer je pakje aangekomen is, tot de vaststelling te moeten komen dat dat maatje 38 dat je besteld had, wel érg nauw of juist te slobberig zit.

Retourzendingen zijn dan ook een groot probleem bij online modewinkels - tot zelfs 40% van de online bestelde kleding wordt teruggestuurd. Maar er is een app die daar verandering in zou kunnen brengen: iSize You.

De app werd ontwikkeld in samenwerking met verschillende universiteiten en kledingfabrikanten. Je moet enerzijds je maten opgeven (je lengte, je gewicht), en anderzijds verschillende foto's van jezelf doorsturen. Op basis daarvan maakt de app een 3D profiel van jou. Wanneer je dan een online winkel bezoekt die ook met de app werkt, en een leuk kledingstuk vindt, dan zal de app automatisch voor jou de juiste maat kiezen.

Een goed idee, maar het probleem is dat de kledingzaken ook met de app moeten samenwerken. Bovendien kan je niet zomaar foto's uploaden: het moeten foto's zijn in spannende kledij, in donkere kleuren. Die je dan best door iemand anders laat nemen, want een foto met een timer is nooit echt gelukt...

Een filmpje bij ZDNet.
http://www.zdnet.com/article/this-android-ios-virtual-tailor-wants-to-cut-out-millions-of-online-clothing-returns/HARTSLAG-SENSOREN STEEDS ACCURATER
Wetenschappers aan de University of California hebben, in samenwerking met app-maker Cardiogram, een onderzoek uitgevoerd naar de accuraatheid van sensoren die in wearables zoals de Apple Watch zitten. En daaruit blijkt dat die sensoren een abnormaal hartritme met 97% accuraatheid kunnen opsporen.

Deze vaststelling is gebeurd op basis van een massa data die verzameld werd: 139 miljoen tellingen van hartslag en gezette stappen werden verzameld bij 9.750 gebruikers van de Cardiogram app. Deze gegevens werden dan gebruikt om het neurale netwerk van Cardiogram te trainen, om boezemfibrilleren te onderscheiden.

Het bedrijf zou ook nog werken aan de mogelijkheid om te hoge bloeddruk op te sporen, slaapapneu, en vroege stadia van diabetes. En dit alles via simpele sensoren die je als wearable (zoals een polsuurwerk) draagt. Mooi dat de wetenschap zoveel vordering maakt, dat je zelf alles mee in het oog kan houden...
https://www.macrumors.com/2018/03/21/apple-watch-abnormal-heart-rhythm/ 


Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetPODCAST: ONBEHAARDE APEN
Nadat eerder ook al de krant De Standaard met een erg interessante wetenschappelijke podcast startte, Bits en Atomen, kondigt nu ook NRC een wetenschappelijke podcast aan, en wel onder de naam "Onbehaarde Apen".
NRC heeft nog meer interessante podcasts: Presidential Podcast (over de Amerikaanse politiek), Haagse Zaken (over wat er gebeurt op en om het Binnehof) en Holleeder - De Finale (over de beruchte gangster Willem Holleeder).
https://www.nrc.nl/nieuws/2018/03/21/nrc-begint-met-wekelijkse-podcast-over-wetenschap-a1596500
https://itunes.apple.com/nl/podcast/onbehaarde-apen/id1361734727?mt=2
https://www.nrc.nl/rubriek/the-presidential-podcast/
https://www.nrc.nl/rubriek/haagse-zaken/
https://www.nrc.nl/holleeder/

Netties werkt samen met:


 
De nieuwe oogst


CHECKBOT VOOR CHROME
Deze extensie voor de Chrome browser zal ongetwijfeld erg handig zijn voor vele webmasters. Hij vertelt je namelijk wat de gebroken links zijn op je site, de duplicaat titels, ongeldige HTML / CSS / JS en meer.
De basisversie van de test is gratis, voor extra opties moet je betalen.
https://www.checkbot.io/


DUOLINGO BIEDT EEN KLINGON CURSUS!

Ha! Alle fans van Star Trek kunnen eindelijk een échte cursus Klingon vinden bij de taalstudie site Duolingo. Voor de echte die-hard trekkies dus :)
https://thenextweb.com/apps/2018/03/15/nerds-rejoice-duolingo-reveals-long-awaited-klingon-course/
https://www.duolingo.com/course/tlh/en/Learn-Klingon-Online


KAGGLE: DATASETS
Dit is een uitstekende plek om te experimenteren met open data. Je kan via een zoekbox open datasets vinden (wel beperkt tot de VS), en daar danmee aan de slag gaan. Code om die datate bewerken en filteren kan je er eveneens vinden, en bedenk jij bijkomende code, dan kan jij die er delen.
[Taal:ENG]
https://www.kaggle.com/datasets


DE BESTE BORDSPELLEN VAN 2017

Onlangs vermeldden wij dat, zelfs in dit elektronisch tijdperk, bordspellen nog altijd erg populair zijn. In dit artikel zie je welke de beste bordspellen door een jury uitgeroepen werden tot de beste bordspellen van 2017. Heb je dus zelf zin om eens ouderwets een niet-digitaal game te spelen, dan heb je hier een uitstekend vertrekpunt.
[Taal:ENG]
https://www.polygon.com/2018/3/14/17117260/the-best-board-games-of-2017-board-game-geek-golden-geek


FRONT END WIZARD
Deze collectie bij Github geeft je een mooie lijst van handige websites en tools die je kunnen helpen bij het coderen. Zowel tutorials als artikels, zowel gratis als betalende tools. Alles netjes gerangschikt, met duidelijke aanduiding van het soort.
[Taal: ENG]
https://github.com/kieranmv95/Front-End-Wizard


CODING GAME: ZELF JE GAME SCHRIJVEN
Een heel knappe interactieve site, waar je zelf je eigen videogame kan creëren. Je kiest daarbij uit verschillende programmeertalen, en verbinding leggen met sociale netwerken om samen met andere gebruikers samen te werken of vragen te stellen.
[Taal: ENG]
https://www.codingame.com/start


TYPINGDNA: 2FACTOR AUTHENTICATIE
Een extensie voor de Chrome browser, die wel een heel bijzondere benadering toepast van 2factor authenticatie - de aanmeldprocedure die gebaseerd is op iets dat je hebt (een token zoals je bankkaart) en iets wat je kent (een pincode bijvoorbeeld).
De extensie baseert zich namelijk op de manier waarop jij typt, jouw TypingDNA dus. Hoe het concreet werkt lees je bij The Next Web.
https://thenextweb.com/apps/2018/03/15/this-chrome-extension-enables-2fa-logins-by-watching-you-type/
https://www.typingdna.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: BOSMIEREN

Mieren zijn wonderlijke wezentjes- pardon: insecten. Zij munten uit in kracht en gemeenschapszin. Deze website is speciaal aan deze diertjes gewijd - de soorten, wat hun ecosysteem is, en hoe je hen beschermen kan.
[Taal: NL]
http://www.bosmieren.nl/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: STORINGEN
Deze site ontdekten wij per toeval, toen wij zelf een storing hadden met onze Telenet-tv, en online wilden opzoeken of wij de enige waren met die storing. Want dat is altijd de vraag: ligt het aan mijn software instellingen, aan mijn hardware, of aan de provider zelf - met andere woorden: hebben nog andere mensen hiermee een probleem? En jawel, wij vonden het antwoord op die vraag op deze site!
Een absolute aanrader!
[Taal: NL]
http://allestoringen.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: complottheorieën
Er zijn heel wat mensen die geloven in samenzweringstheorieën - gaande van mannenin het zwart die alles bedisselen, tot chemtrails (de roze lijnen in de lucht die de mens zouden vergiftigen), tot ziekten die juist verspreid worden door vaccinaties, en zelfs het feit dat de aanslag op de World Trade Center towers 9/11 niet door terroristen gepleegd is, maar door de eigen Amerikaanse geheime diensten.
Naar aanleiding van een debat over zulke complottheorieën hebben Johan Braeckman en Maarten Boudry een heel handige lijst met links verzameld, waarin je meer informatie vindt over die theorieën. Kwestie van jezelf te informeren :)
[Taal: NL]
http://www.ongelovigethomas.be/#node-60


VRIJDAG MULTIMEDIA: DE VREEMDE SCULPTUREN VAN THEO JANSEN

De sculpturen die Theo Jansen maakt, zijn fascinerend. Zij bewegen zich voort, aangedreven door de wind, waarbij het lijkt alsof zij pootjes hebben zoals dieren. Bij Mashable een prachtig filmpje waarin je de beelden bewonderen kan, maar ook kan zien hoe hij ze maakt.
[Taal: ENG]
https://twitter.com/mashable/status/975418303173685248
https://www.youtube.com/watch?v=pr73SJtJ2UABezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- 30 Nederlanders kunnen leven van bestaan als YouTuber
https://www.ad.nl/digitaal/30-nederlanders-kunnen-leven-van-bestaan-als-youtuber~a4fa2a90/
- Een leven zonder Facebook? Dat is zo makkelijk nog niet
https://www.ad.nl/binnenland/een-leven-zonder-facebook-dat-is-zo-makkelijk-nog-niet~a1436194/


*** ELEKTRO.BE

http://www.elektro.be
 
 
- Net een 4K-televisie gekocht? Dit kan je nu al kijken in 4K in Vlaanderen
http://elektrozine.be/4k-televisie-aanbod-vlaanderen/
-Dit zijn de Samsung Ultra HD televisies voor 2018
http://elektrozine.be/samsung-ultra-hd-televisies-2018/
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Stud.io: lego simulator – waarom niet digitaal spelen?
http://computertaal.info/2018/03/22/stud-io-lego-simulator-waarom-niet-digitaal-spelen/
- Kwetsbaarheden bereikten een historische piek in 2017
http://computertaal.info/2018/03/23/kwetsbaarheden-bereikten-een-historische-piek-in-2017/

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Spotify: twee miljoen gebruikers omzeilden advertenties via aangepaste apps
https://tweakers.net/nieuws/136605/spotify-twee-miljoen-gebruikers-omzeilden-advertenties-via-aangepaste-apps.html
- Ook in Rotterdam en Amsterdam stemde meerderheid tegen de sleepwet
https://tweakers.net/nieuws/136591/ook-in-rotterdam-en-amsterdam-stemde-meerderheid-tegen-de-sleepwet.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be


- Tesla: 'We worden onderbetaald omdat onze batterijen te snel opladen'
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/tesla-we-worden-onderbetaald-omdat-onze-batterijen-te-snel-opladen/article-normal-981047.html
- IBM voorspelt technologische doorbraken van de komende vijf jaar
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/ibm-voorspelt-technologische-doorbraken-van-de-komende-vijf-jaar/article-analyse-981193.html


*** TECHNOLOGIUM
http://www.technologium.be
- Draadloos laden | Overbodig tot je niet meer zonder kan
http://www.technologium.be/draadloos-laden-overbodig-tot-meer-zonder-kn
- MINI Countryman ALL4 | Kan een hybride SUV het échte MINI vrijwaren
http://www.technologium.be/mini-countryman-all4-plug-in-hybride-kan-een-hybride-suv-het-echte-mini-kartgevoel-vrijwaren*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Al fietsend naar het werk? Dankzij deze app vermijd je ongezonde wegen
https://www.bloovi.be/nieuws/detail/al-fietsend-naar-het-werk-dankzij-deze-app-vermijd-je-ongezonde-wegen
- Schrijver van meest griezelige technologieboek in jaren legt uit hoe we kunnen ontsnappen aan de greep van Facebook
https://www.bloovi.be/nieuws/detail/big-tech-verpest-het-wereldwijde-web-vindt-www-uitvinder-tim-berners-lee-hij-heeft-een-punt

 


 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 


GOOGLE ASSISTANT: NU OOK OP DE IPAD


Onlangs bracht Microsoft een update uit voor haar virtuele assistent Cortana, bestemd voor de iPad. Google volgt in Microsofts voetsporen met een iPad vriendelijke versie van zijn Assistant. Daarbij wordt, zo lees je bij Engadget, ten volle gebruik gemaakt van het grotere scherm van de iPad, en ook van het multitasken in iOS 11, zodat je commando's kan verzenden naar je Assistant terwijl je bijvoorbeeld met een vriend aan het chatten bent.
De app is verkrijgbaar in het Engels, Frans, Duits, Italiaans, Japans, Braziliaans Portugees en Spaans. Een uitgebreide bespreking bij Engadget.
https://www.engadget.com/2018/03/13/google-assistant-for-ipad/?sr_source=Twitter
https://www.blog.google/products/assistant/introducing-google-assistant-ipad/


FONTSELF: ZELF LETTERYPES MAKEN
Dit is een extensie voor Photoshop en Illustrator CC  waarmee je elk lettertype kan omvormen naar een Open Type font. Je kan een vorm omvormen naar een letter, lettertypes met kleuren maken, enz. De tool werkt op Mac en PC.
https://www.fontself.com/?ref=producthunt


MONDLY: LEER EEN VREEMDE TAAL IN AR
Deze app voor Android wil het leren van een vreemde taal leuker maar ook realistischer maken. Je telefoon wordt hiermee een lens, waarmee je de wereld kan ontdekken in die vreemde taal. Er zit ook een chatbot in, waarmee je gesprekken kan voeren.
https://www.mondly.com/ar?ref=producthunt
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.atistudios.mondly.languages&ref=producthunt


SMALLPDF: IN FIREFOX EN CHROME PDF-DOCUMENTEN BEWERKEN


Dit is een erg populaire web-app, waarmee je rechtstreeks vanuit je browser PDF bestanden kan bewerken - simpele bewerkingen, weliswaar, maar het kan je wel een duurdere software besparen. Voor meer geavanceerde bewerkingen kan je bijvoorbeeld PDF24 Creator gebruiken.
https://smallpdf.com


UPDATE: GOOGLE FILES TO GO
Google heeft een update uitgebracht aan Files Go, een populaire bestandsmanager, die oorspronkelijk bedoeld was voor markten waar vaak verouderde toestellen gebruikt worden, met weinig opslagruimte, maar die over de hele wereld populair geworden is.
De nieuwe update bevat een betere zoekfunctie, een betere integratie van Photos, en betere meldingen. Meer bij 9to5Google.
http://9to5google.com/2018/03/22/files-go-update-search-notifications-photos/


UPDATE: INSTAGRAM MET EEN REFRESH BUTTON
Goed nieuws voor al wie Instagram vervloekt, omdat je nu de meldingen in je feed niet meer in chronologische volgorde kan zien: voortaan heb je een button "New Posts" in je feed. Daarmee word je naar bovenaan je Instagram feed gebracht, waar je de nieuwe postings zal zien.
Meer bij Mashable.
https://mashable.com/2018/03/22/instagram-new-posts-refresh-feed-chronological/#JxgxALWX9iqk


UPDATE: MAP EXPLORE VOOR SNAPCHAT
In de volgende dagen zal je een update ontvangen voor je Snapchat, die ook een Map Explore functie bevat. Daarmee kan je volgen wat er allemaal gebeurt in de Snap Maps. En, zo voegt The Verge eraan toe, kan je zien wanneer jouw vrienden ergens samen uithangen, zonder jou...
https://www.theverge.com/2018/3/22/17151014/snapchat-map-explore-feature-update-snap-map
 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Cynisme is een onaangename manier om de waarheid te zeggen.
-Lilian Hellmann (1905)-