Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
8/3/2018 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 22
Nummer 1047 van 3/3/2018Gegroet lezer,

Het was gisteren weliswaar geen vrijdag de 13e, maar toch ging alles wat fout kon gaan, die dag ook volledig mis. Vertraging met de trein om de dag te beginnen, op het werk aankomen en daar meteen met een waterlek geconfronteerd worden, dan problemen met de computer op het werk, thuiskomen en bij het openen van de ijskast een potje met zongedroogde tomaten (mét olie!) laten vallen zodat ik schrobben kon om de smurrie op te kuisen, en dan om te besluiten, ook nog eens probemen met de computer op de redactie - maar dan problemen met een grote P, waarvoor we haast de hele zaterdag nodig hadden om hem terug aan de praat te krijgen.
Gelukkig was er zaterdag in de late namiddag de zon die heerlijk warm aanvoelde, en terug warmte bracht, letterlijk en figuurlijk....
En hoe was uw vrijdag, zaterdag?

Ondanks alles is uw wekelijkse Netties er toch nog gekomen. Veel leesplezier, en bij leven en welzijn (en zonder teveel brokken!) tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
GOOGLE ASSISTANT SPREEKT BINNENKORT NEDERLANDS!
Google heeft vrijdag aangekondigd dat zijn slimme assistent tegen het einde van dit jaar in meer dan 30 talen beschikbaar zou zijn. En dat het daarmee 95% van alle Android phones zou dekken die in staat zijn om Assistant te draaien.

En voor één keer mogen ook de Vlamingen en Nederlanders blij zijn, want tot de ondersteunde talen behoren Deens, Hindi, Indonesisch, Noors, Zweeds, Thai, maar ook Nederlands. Later dit jaar zou er dan ook nog eens meertalige ondersteuning komen voor de Google Assistant, waardoor je je Assistant in meerdere talen kan aanspreken.

Wat ook leuk is: Assistant zal ook meerdere acties kunnen uitvoeren met één enkel commando. Zeg je bijvoorbeeld tegen Assistant "Hey Google, I'm Home', dan al die (als je dat voorgeprogrammeerd hebt) de lichten kunnen aandoen, de thermostaat aanpassen, je het lijstje met dingen die je thuis moet doen opsommen, enz. Je Android toestel kon je al herinneringen sturen op basis van de locatie waar jij je bevindt, zoals melk meebrengen als je in de supermarkt bent, maar die herinneringen zullen dus ook voice-gebaseerd worden. De functie om meerdere acties uit te voeren met één commando is voorlopig echter beperkt tot de VS.
http://www.zdnet.com/article/google-assistant-to-gain-30-languages-multilingual-support/?ftag=COS-05-10aaa0g
https://www.blog.google/products/assistant/google-assistant-going-global/GOOGLE: ARCORE EN GOEDKOPE SMARTPHONE
Het Mobile World Congress 2018 komt eraan, de jaarlijkse beurs in Barcelona. En dus mag je je aan heel wat berichten rond smartphones verwachten.

Google bijt de spits af. Het heeft ARCore 1.0 geanceerd, een tool (SDK) waarmee ontwikkelaars AR ervaringen op Android kunnen creëren. Concreet betekent diet dat zij apps kunnen ontwikkelen, die jouw omgeving begrijpen, en daar dan voorwerpen in kunnen zetten. En die apps ook in de Google Play store kunnen zetten.

Het mooie bij ARCore is dat je hierbij augmented reality kan belven op je Android smartphone, zonder dat er bijkomende hardware nodig is, of zonder dat je extra sensorenmoet hebben.

Niet alle toestellen zijn helaas geschikt - je moet minstens Android 7.0 Nougat hebben, en bepaalde reeksen zijn niet compatibel. IN het artikel bij Venturebeat verneem je welke toestellen dat zijn. Alles bij elkaar zou het gaan om een 100 miljoen toestellen - maar helaas is het onze er niet bij... (1)

Een tweede smartphone-bericht van Google: er komt een spotgoedkope Android aan, uitgebracht door Google zelf: de Oreo Go. Die bevatten een lichtgewicht versie van het Android besturingssysteem, dat ook Android Oreo Go gaat heten, en je dubbel zoveel ruimte laat op je smartphone om data erop te zetten. Want dat is meestal het probleem bij goedkope smartphones: je hebt heel weinig ruimte om foto's en andere data op te slaan.

De Go-editie van het Android besturingssysteem is geoptimaliseerd voor toestellen met slechts 512 MB of 1 GB gehuegen. De apps zijn eveneens aangepast aan een laag processor- en geheugenverbruik.

En die telefoons zouden zelfs onder de 50 dollar verkocht kunnen worden. Wat we alleen maar kunnen toejuichen!

Meer bij ZDNet.
http://www.zdnet.com/article/google-first-sub-50-android-go-smartphones-will-be-unveiled-at-mwc/?ftag=COS-05-10aaa0g
https://venturebeat.com/2018/02/23/google-launches-arcore-out-of-preview-will-expand-lens-to-android-and-ios-devices/APPLE EN HEADPHONES: PLANNEN VOOR OVER-THE-EAR HEADPHONES, EN UPGRADE VOOR AIRPODS
Twee berichten over Apple en koptelefoons. Om te beginnen: de AirPods. Die witte dingen die uit je oren lijken te groeien, en als je het ons vraagt je toch wat bespottelijk maken, blijken toch een succes te zijn. En dus verdienen zij een update.

Volgens de doorgaans goed ingelichte Mark urman zou er een nieuwe versie aankomen, die waterdicht is. Wat handig is wanneer je in de regen loopt, maar vooral wanneer je het ding per ongeluk uit je oren stoot, en het in water valt. Bovendien zou er een nieuwe chip in zitten, en zou je beroep kunnen doen op Siri, de digitale assistent van Apple, door gewoon "Hey Siri" te zeggen (tot nu moest je daarvoor op het oortje tikken). Meer hierover bij Bloomberg (1)

Maar voor wie die lichtgewicht oortjes toch maar niets vindt, zou Apple binnenkort met een over-the-ear koptelefoon afkomen, aldus 9to5mac. Dat zou dan geen opvolger worden voor de Beats Studio 3, maar eerder een over-the-ear tegenhanger voor de AirPod, dus evenzeer met premium geluidskwaliteit. Maar net als de Beats zou ook deze smartphone, omwille van de vormfactor, een beter geluid brengen, langere batterijduur en een achtergrondlawaai kunnen buitensluiten. Meer bij 9to5Mac (2)

EN wat gebruiken jullie eigenlijk, zal je misschien vragen? Wie ons al wat langer kent, zal weten dat wij altijd zoeken naar een evenwicht tussen comfort, compatibilitet, prijs en kwaliteit. Momenteel is het een draadloze koptelefoon van JBL. Heel discreet, in het zwart, met een koordje dat achter in de nek hangt, en via een clips aan de kraag van je hemd of trui bevestigd kan worden - kwestie van het ding niet te verliezen. Prima geluidskwaliteit, heel gemakkelijk aan de Android smartphone te koppelen via Bluetooth, simpel op te laden met een kabeltje, en met 7u batterijduur. Super handig. En 59,99 euro maar (3) (bij JBL zelf kost hij €69,99, maar bij BOL vind je hem goedkoper). Je moet echt niet veel geld uitgeven om gelukkig te zijn met een koptelefoon...
https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-02-22/apple-is-said-to-plan-upgrades-to-popular-airpods-headphones
https://9to5mac.com/2018/02/24/apple-high-end-headphones/
https://be.jbl.com/fr/casques-intra-auriculaires/E25BT.htmlJE ICLOUD SPULLETJES? TJA, DIE ZITTEN BIJ GOOGLE
Was jij er altijd gerust in dat jouw privégegevens bij Apple veilig zijn, omdat Apple belooft dat het die, in tegenstelling tot Google, niet nodig heeft? Waarbij het natuurlijk een ferme steek uitdeelde aan Google,  dat wél gegevens verzamelt om jou reclame te kunnen sturen.

Is het antwoord op die vraag een volmondige "ja", want jij vertrouwt Apple immers, dan hebben wij een bericht voor je dat je toch even zal laten slikken. Het blijkt dat jouw iCloud data op servers staan bij ....Google.

Het is The Register dat met deze boude bewering kwam, en het haalde dit opmerkelijk feit uit een beveiligingsgids die Apple verleden maand publiceerde (1), en Apple heeft het nu voor het eerst ook toegegeven.

Nu, hierbij moeten we wel twee nuances maken. Om te beginnen gaat het om data van derden op jouw toestel, niet je Apple-data. En verder wil het feit dat die op Google servers bewaard worden, nog niet meteen zeggen dat Google er ook daadwerkelijk iets mee doet. Maar de steek onder water die Apple aan Google geeft, zal in de toekomst wellicht wat minder luid klinken, niet?
https://images.apple.com/business/docs/iOS_Security_Guide.pdf
https://www.theregister.co.uk/2018/02/26/apple_icloud_on_google_servers/EEN WEKKER OF EEN AMAZON ECHO NAAST JE BED?
Is het soms beter om een "dom" ding te gebruiken, dan alle "slimme" technologie die ons leven steeds meer begint te overheersen? Tech bedrijven hebben nu eenmaal de neiging om overal een internetverbinding aan toe te voegen, zodat jij die via je smartphone of je slimme luidspreker à la Amazon Echo of Google Home kan bedienen. De thermostaat, bewakingscamera's, de koffiemachine... zijn maar enkele voorbeelden van huishoudtoestellen die "slim" werden.

Maar in een interessant artikel vraagt de New York Times zich af of we ons niet teveel laten meeslepen door deze razendsnelle ontwikkelingen. Moeten we niet even stilstaan, en nadenken over wat we nu eigenlijk aan het doen zijn? En of die nieuwe technologie echt wel beter is?

Neem nu de Apple Watch. Je kan daarmee alle mogelijke dingen doen. Maar op één gebied wordt hij toch geklopt: het uur weergeven. Een simpel uurwerk doet dat nog altijd beter, want het scherm is niet altijd duidelijk zichtbaar - je moet daarvoor je pols bewegen. En dan hebben we het niet eens over de batterijduur...

Een ander voorbeeld dat het artikel aanhaalt is een smart car systeem, dat in je nieuwe auto gemonteerd zit, en naadloos zou moeten samenwerken met je smartphone. Alleen, je bent dan wel beperkt tot de apps die in dat car systeem zitten. En die dingen hebben ook regelmatig een update nodig, maar fabrikanten geven die niet meteen door aan de autodealers en garages, enz. Je bent eigenlijk beter af met je smartphone, die je in een houdertje op je dashboard zet, en waarbij je volledige vrijheid en controle hebt.

En zo gaat het maar door: een gewone wekker, tegen Amazon Echo Spot (die kan jou bespioneren terwijl je in bed ligt!-. Een keukenwekker tegenover de Amazon Echo (je kan gemakkelijk wat minuutjes toevoegen bij de gewone eierwekker). Of (en dat is onze favoriet!): een stuk papier vs een tablet, wanneer je die bijvoorbeeld in de keuken zou gebruiken om to-do lijstjes bij te houden. Iets op een stukje papier kriebelen is veel sneller, eenvoudiger, en je hebt er geen batterij voor nodig...

Om toch even over na te denken.
https://www.nytimes.com/2018/02/21/technology/personaltech/smart-things-dumb-stuff.htmlYOUTUBE LIVE MET AUTOMATISCHE ENGELSE ONDERTITELING
YouTube heeft enkele nieuwigheden aangekondigd voor zijn Live streams, en die lijken echt wel interessant. Om te beginnen is er het automatisch ondertitelen, in het Engels, van live streaming video's. Nu brengt YouTube al sinds 2006 ondertitels, en sinds 2009, zo lees je bij Venturebeat, zijn die ook geautomatiseerd. Dat komt doordat Google zijn automatische spraakherkenning (ASR of Automatic Speech Recognition- combineert met de technologie voor ondertiteling. YouTube is daar erg goed in geworden: verleden jaar heeft het maar liefst 1 miljard video's met automatische ondertiteling geserveerd.

Maar dat betreft dus video's die in het bestand van YouTube zitten, en er is dus nog een heel verschil met live streams. En alhoewel dat een heel complex procedé is, toch heeft YouTube nu aangekondigd dat het ook live streams zal ondertitelen, in het Engels. Dat betekent niet alleen real-time spraakherkenning die in tekst omgezet wordt, maar ook dat de on-screen woorden zo goed mogelijk gesynchroniseerd worden met de geluiden.

Een huzarenstukje dus. Meer bij Venturebeat.
https://venturebeat.com/2018/02/26/youtube-live-gets-automatic-english-captions-live-chat-replays-and-more/APPLE VERLIEST ZIJN IMAGO ALS SUPERVEILIG, WAARSCHUWT SNOWDEN
Het is echt niet dat wij ons bij het brengen van negatief nieuws over Apple verkneukelen. Het is gewoon zo dat ook dat negatieve nieuws gebracht moet worden, naast alle hoera-geroep over de nieuwste wonderen die Apple brengt. En dat jij, als Apple-gebruiker, ook het recht hebt om die berichten te vernemen.

Hier gaan we dus. Gisteren kon je lezen dat de Apple iCloud eigenlijk een Google cloud is, vermits Apple sinds enige tijd jouw iCloud data opslaat op servers van Google. Dat Apple nog altijd niet begonnen is met zijn eigen datacenters, is trouwens iets waarover wij ons verwonderen.

Vandaag volgen nog twee berichten, die vraagtekens zetten bij de manier waarop Apple altijd belooft dat jouw gegevens superveilig zijn bij het bedrijf. Velen geloven die bewering, omdat Apple zijn voet stijf gehouden heeft toen de autoriteiten in de VS aan Apple vroegen om het toestel van een (gedode) terrorist voor hen te openen (de versleuteling op te heffen), zodat zij bijkomende informatie over de terrorist zouden kunnen verzamelen. Later heeft Apple een strategie uitgebouwd waarbij het zelfs niet meer gedwongen zou kunnen zijn om toestellen te ontgrendelen, omdat het de sleutel daarvoor niet zelf in handen zou hebben.

Klinkt als een ijzersterke waarborg, niet? En een fantastische houding van Apple, om principieel te weigeren om de sleutel te overhandigen - zelfs als het gaat om terrorisme, niet? Een houding die vertrouwen inboezemt, niet? Maar dat vertrouwen in die stoere houding krijgt deze week een ferme deuk.

Apple heeft deze week namelijk laten weten dat het de Encryptie sleutels voor Chinese burgers zal overzetten naar China. Het was hiertoe verplicht, door de Chinese wet, indien het aan CHinese burers clouddiensten wilde aanbieden.

Het overbrengen van die sleutels maakt het echter veel gemakkelijker voor de Chinese overheden om die te gebruiken / misbruiken om de Chinese burger te bespioneren. Op dat vlak heeft China helaas geen al te beste reputatie (1)

En dan was er nog het bericht dat het bedrijf Cellebrite reclame maakt bij overheden over de hele wereld dat het àlle smartphones kan ontgrendelen. Inbegrepen de doestellen die het nieuwe iOS 11 draaien, dus de iPhone X. In november 2017 was de Amerikaanse overheid er al in geslaagd om een iPhone X te ontgrendelen, zonder medewerking van de eigenaar, en toen werd gespeculeerd dat het Israëlische bedrijf Cellebrite daar wel eens achter zou kunnen zitten.

Met zijn "reclame" bevestigt het bedrijf dus deze theorie. Wat Edward Snowden tot deze uitspraak brengt:

"De enige overtuigende reden voor iemand om een iPhone te kopen in plaats van een open, goedkoper toestel van de concurrent, was de sterke houding van Aple over het recht van de gebruiker op privacy en security. Deze twee verhalen (de sleutels naar China en Cellebrite) bedreigen de kern van de waarde van een iPhone". (3)
https://gizmodo.com/apple-moves-chinese-icloud-encryption-keys-to-china-wo-1823312628
http://www.forbes.com/sites/thomasbrewster/2018/02/26/government-can-access-any-apple-iphone-cellebrite/
https://twitter.com/Snowden/status/968220559497625601


VERO: DE FOTOSITE WAARHEEN GEFRUSTREERDE INSTAGRAM-GEBRUIKERS MASSAAL VLUCHTEN
Het is al in 2015 dat Vero gelanceerd werd, een app waar je foto's kan delen, een beetje zoals Instagram. En tot nu toe bleef die app een beetje in de luwte - hij stond niet eens in de top 1500 van de App Store van Appl. En nu is hij plots de populairste app. Wat is er gebeurd?

Welnu, blijkbaar zijn heel wat Instagram-gebruikers enorm boos en gefrustreerd omdat Instagram voortaan werkt met een algoritme, en zo zelf bepaalt welke foto's van anderen jij ziet. En je er zelf helemaal geen controle meer over hebt.

Zij zijn nu 'en masse' naar Vero aan het trekken. En echt wel massaal: in de VS zijn er in amper 24u meer dan 500.000 gebruikers toegevoegd, en dat enkel op iOS. Wat uiteraard voor de nodige strubbelingen zorgt bij de servers van Vero, die deze grote publieke belangstelling niet meteen kunnen verwerken.

Indien je zelf zin zou hebben om ook over te schakelen naar Vero, dan vind je bij Mashable een prima beschrijving van wat Vero is en waarom het plots zo populair is.
https://mashable.com/2018/02/26/what-is-vero-app/#Eu0.pXbMLqqb
http://twitter.com/verotruesocial
https://www.vero.co/
https://www.dutchcowboys.nl/socialmedia/social-media-app-vero-is-vero-het-nieuwe-instagram?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitterNIEUWE WOORDJES LEREN: PHENOTYPING
Leer een nieuwe term kennen: "digital phenotyping". Jouw gezondheid wordt vastgesteld aan de hand van jouw interactie met digitale toestellen.

En dan hebben wij het niet eens over de digitale trackers. Steeds vaker bevatten onze digitale toestellen immers sensoren die onze gezondheid of liever: onze fysieke functies meten. Hoeveel stappen we zetten, hoe lang we slapen, of we diep of licht slapen, hoe snel onze hartslag is, hoeveel we sporten, enz.

Maar daar gaat het niet over bij Phenotyping. Het gaat echt puur en alleen over de mate waarin jij interageert met jouw toestel. Hoe vaak jij berichten post op de social media, hoe snel je doorheen je contacten scrollt, hoe vaak je je telefoon bekijkt 's avonds laat. Dat geeft een bepaald beeld. En wanneer daar dan verandering in komt, dan zou dit op iets kunnen wijzen.

Iemand die erg sociaal is, en plots stopt met het zenden van sms-berichten naar vrienden, zou bijvoorbeeld wel eens depressief geworden kunnen zijn. Maar evengoed dat die persoon even enkele weken in het buitenland, met geen of enkel een dure internetverbinding.

De nieuwe "wetenschap" wordt dan ook door velen met het nodige wantrouwen bekeken. Wat niet kan verhinderen dat bedrijven die over heel wat data beschikken -zoals Facebook- zich massaal storten op dit nieuwe fenomeen. Ondanks het feit dat de efficiency van de conclusies niet vaststaat, en het toch wel een inbreuk vormt op de privacy...

New York Times gaat nader in op het fenomeen.
https://www.nytimes.com/2018/02/25/technology/smartphones-mental-health.htmlAPPLE BOUWT OOK ZIJN EIGEN KLINIEK - EN KRITIEK OP WATCHKIT
Ook vandaag weer wat nieuws over Apple. Een negatief, en een positief bericht - alhoewel dat laatste toch met een vraagteken versierd mag worden.

Eerst toch maar het positieve? Het blijkt namelijk dat Apple bezig is zijn eigen gezondheidssysteem voor zijn werknemers uit te bouwen. Dat mag althans afgeleid worden uit vacatures die te lezen vallen op een nieuwe website van Apple, die rond "AC Wellness" draait, en waarin Apple op zoek gaat naar personeel voor die instellingen.

Apple belooft dat het de "beste gezondheidszorg ter wereld" aan zijn werknemers zal bieden. Daarvoor worden er twee klinieken gebouwd in Santa Clara, waarvan één in zijn "ruimteschip", Apple Park. Wat wellicht een nobel initiatief kan zijn, maar waarbij je toch vragen zou moeten stellen. Om te beginnen lijkt het ons een beetje feodaal - afhankelijk worden van je werkgever voor je loon én je gezondheidszorgen. Heb je dan nog wel het recht om advies bij een externe arts te vragen, als de AC Wellness arts je niet bevalt? Of valt die externe consultatie dan buiten je ziekteverzekering?

Een tweede bedenking: Apple heeft een "Healthkit" project, waarbij sensoren op de Apple Watch gegevens over de gezondheid van de drager ervan verzamelen. Is er niet ergens een duiveltje in jou dat in je oor fluistert dat Apple nu een heel legertje proefpersonen heeft, waarvan het de data verzamelen kan en meteen toepassen in zijn eigen AC Welness klinieken?

Toch even dit: eerlijkheid gebiedt ons hieraan toe te voegen dat Apple niet het enige bedrijf is dat de gezondheidszorgen voor zijn personeel in eigen handen neemt. Eerder had ook Amazon al een dergelijk initiatief aangekondigd. (1)

Het tweede bericht is afkomstig van Marco Arment. De man heeft een klacht: WatchKit, de developer kit waarmee ontwikkelaars apps kunnen maken voor de Apple Watch, laat alleen maar toe om 'baby' apps te draaien. Met de WatchKit krijgen ontwikkelaars immers geen toegang tot core functies van de Apple Watch. Bij de iPhone was dat in het begin ook zo, maar nadien konden ontwikkelaars wél rechtstreekse toegang krijgen tot die functies. Bij de WatchKit zou dat niet het geval zijn, en volgens de laatste berichten zou dat ook altijd zo blijven. Vandaar de klacht van Marco Arment, die je op zijn blog kan nalezen (2)
https://www.engadget.com/2018/02/27/apple-ac-wellness-employee-clinics/
https://marco.org/2018/02/26/watchkit-baby-appsGOOGLE: 900.000 URL'S GEWIST IN EUROPA, MAAR IN DUITSLAND AAN ERGER ONTSNAPT
Na twee berichtjes over Apple, is het de beurt aan Google. We gaan het even over haar zoekmachine hebben.

Om te beginnen: je weet ongetwijfeld dat Google door de EU het "recht op vergeten" opgelegd kreegt: gebruikers hebben het recht om aan Google te vragen om verwijzingen naar bepaalde artikels waarin zij vermeld worden, uit de index van Google te verwijderen. De originele artikels blijven bestaan, je zal het artikel alleen maar iets moeilijker kunnen vinden omdat het niet meer in de zoekmachine zit.

Hoever staat het daarmee? Welnu, daar is nu een tussentijds rapport over uitgebracht. Sinds de verplichting in 2014 er kwam, heeft Google 655.000 verzoeken tot verwijdering ontvangen van in totaal 2,5 miljoen links. In 43,4% van de gevallen ging Google in op het verzoek. Want dat is een beetje het probleem met deze EU-bepaling: het is Google dat zelf beslist of het de vermelding uit haar index verwijdert, er komt geen rechtspraak of proces aan te pas. Meer bij Fortune (1).

Dat dit recht op vergetelheid voor Google heel wat extra werk meebrengt, moeten wij je niet vertellen. Maar het lijkt erop dat Google aan nog meer werk ontsnapt is. In Duitsland hadden twee internauten, die op een website geconfronteerd werden met haatspraak in commentaren, een eis ingediend bij de rechtbank waardoor Google verplicht zou worden te controleren of websites vrij zijn van haatspraak, vooraleer de link daarvan in de zoekresultaten vertoond mocht worden. Bovendien wilden de klagers informatie over de gebruikers die de beledigende commentaren geplaatst hadden, en wilden zij schadeveroeding, omdat Google gedeeltelijk verantwoordelijk was voor de inbreuk op hun rechten.

Deze week is daarover een uitspraak gedaan: Google moet volgens de rechter niet proactief websites scannen, het moet enkel actie ondernemen wanneer het door een gebruiker gewezen wordt op haatspraak of een duidelijke inbreuk op de rechten van een individu.

Google zal ongetwijfeld wel opgelucht adem gehaald hebben - en de rest van het internet ook, want dit proces had een aardverschuiving kunnen veroorzaken bij elke site die met een zoekmachine werkt.
http://fortune.com/2018/02/28/google-right-to-be-forgotten-europe-reasons-eu/
https://www.reuters.com/article/us-google-lawsuit-germany/google-not-obligated-to-vet-websites-german-court-rules-idUSKCN1GB18KMINORITY REPORT IN HET ECHT... HET WORDT WERKELIJKHEID
Een opmerkelijk verhaal, gebracht door The Verge. Het blijkt namelijk dat de politie van New Orleans bij het identificeren van leden van een gangsterbende, samengewerkt heeft met het datamining bedrijf Palantir. Dat verschafte aan de NOPD een software waarmee links gelegd werden tussen de verschillende leden, hun criminele geschiedenis, hun activiteiten op de sociale media, met als resultaat voorspellingen of en wanneer individuele leden misdaden zouden begaan of slachtoffer worden van een misdaad.

Hierbij zou de overheid documenten van in totaal meer dan 60.000 pagina's aan het programma ingevoerd hebben, met bewijzen die verzameld waren tegen bepaalde personen, afkomstig van informanten, van ballistiek, en andere bronnen.

Het bijzondere echter is dat het programma, dat al in 2012 opgestart werd, nooit vermeld werd in de politierapporten. En dat zou eigenlijk niet mogen, omdat hiermee de rechten van de verdediging geschonden kunnen worden - voor de verdediging moet het altijd duidelijk zijn hoé men aan bewijsstukken gekomen is.

Er zijn nog andere aspecten aan dit verhaal. Ook hier weer gaat het immers om algoritmen, die gaan voorspellen of iemand een misdaad gaat begaan - net zoals in de film Minority Report. Maar hoe betrouwbaar zijn die algoritmen? Heeft men echt al kunnen bewijzen dat die algoritmen juist zijn? Het zou toch aan te bevelen zijn om dat eerst te onderzoeken, vooraleer al die data over (misschien wel onschuldigde) mensen te gaan traceren en in kaart te brengen?

En dan zal je zeggen: het is juist door dergelijke experimenten, zoals dat van de New Orleans Police Department dat men uiteindelijk zal kunnen bewijzen of het algoritme werkt of niet. Maar dan zouden wij daarop antwoorden, dat een minimum aan transparantie hierover toch nodig is.

Een interessante discussie over dit nieuwe fenomeen, dat wij steeds vaker in onze maatschappij zullen zien opduiken, in de Daily Tech News Show podcast. Het hele verhaal lees je bij The Verge.
https://www.theverge.com/2018/2/27/17054740/palantir-predictive-policing-tool-new-orleans-nopd
http://www.dailytechnewsshow.com/dtns-3229-minority-report-in-new-orleans/TWITTER BOOKMARKS NU OOK VOOR IEDEREEN
Wanneer je, zoals wij, je Twitter als een newsreader gebruikt, dan kom je vaak dingen tegen die je wel interessant vindt, maar waarvoor je op dat moment niet de tijd hebt om ze te lezen. Of die je wil markeren, om later terug te kunnen vinden. Dan zat je tot nu toe in de problemen. Want de enige manier om een tweet heel snel te markeren, was door die te Liken. En menigeen is al in de problemen gekomen daardoor: een tweet Liken staat nog altijd gelijk aan een goedkeuring, terwijl dat vaak helemaal niet je bedoeling is - je wil het gewoon later lezen.

Je kan natuurlijk ook die link gaan kopiëren naar een tool zoals Evernote, maar dat is echt wel omslachtig: markeren, kopiëren, in de andere app gaan, daar plakken, opslaan... Gelukkig is daar nu een oplossing voor: Twitter heeft al enkele weken als experiment de "bookmarks" (in het Nederelands: Bladwijzers) ingevoerd, die dus enkel voor jou te zien zijn.

Om een bepaalde tweet in je bladwijzers te zetten, klik je, in de mobiele app, onderaan de tweet op het symbool "delen". Daar heb je nu, naast de opties Verzenden via privé-bericht, Twteet dleen via..., ook "Tweet opslaan in bladwijzers". Al je bookmarks vind je dan terug door in je twitterfeed naar rechts te swipen, en daar de link Bladwijzers aan te tikken.

Het enige wat nog ontbreekt is de mogelijkheid om die bookmarsk op te roepen op het groot scherm, dus wanneer je 's avonds rustig aan je laptop zit. Via de Twitter-website hebben wij althans de optie nog niet gevonden. En blijkbaar ondersteunt Hootsuite, de tool die wij gebruiken om onze verschillende twitter-accounts te beheren, deze bookmarks nog niet.
https://techcrunch.com/2018/02/28/twitter-launches-bookmarks-a-private-way-to-save-tweets/GOOGLE: FLUTTER, HANGOUT CHATS EN GRATIS CURSUSSEN
Vandaag weer wat nieuw van Google. Om te beginnen: Flutter. Dat is een open source toolkit, waarmeee ontwikkelaars iOS en Android apps kunnen bouwen. Het werd verleden jaar aangekondigd tijdens de I/O ontwikkelaars conferentie van Google, en is nu dus officieel in bèta verkrijgbaar. Sinds de lancering werd het al door heel wat ontwikkelaars gebruikt om apps te bouwen, die ondertussen hoog geklommen zijn in de Google Play en Apple App Store.

Het bijzondere bij Flutter is dat de programmeur kan vertrekken vanuit dezelfde code voor zowel iOS als Android apps. En in de nieuwe versie werd ook de mogeijkheid voor "hot reloads" toegevoegd, wat betekent dat de programmeur wijzigingen kan brengen aan zijn broncode, en die binnen de seconde te zien zijn in de app op je telefoon. Bij TechCrunch een uitgebreide bespreking van Flutter (1)

Een tweede bericht betreft: Hangout Chats - een communicatietool die behoort tot de (betalende) G-suite, en die de concurrentie moet aangaan met Slack. Hangout Chats werd maar lauw onthaald - om te beginnen bekt de naam niet echt lekker (Het is gemakkelijker te zeggen "stuur het in de slack" dan "stuur het in de hangouts chat"). En verder is het de zoveelste communicatiemogelijkheid bij Google, zodat het echt teveel wordt en de gebruiker niet meer weet wat te gebruiken. Meer bij TechCrunch (2)

En tot slot een interessant bericht voor iedereen die wel eens wat meer wil te weten komen over AI en machine learning: Google heeft de site 'Learn with Google AI gelanceerd, waar je gratis cursussen kan vinden die het een en ander uitleggen. Wat je allemaal aantreffen kan op de site legt The Verge uit, en in het artikel vind je ook de link naar de website (3)
https://techcrunch.com/2018/02/28/hangout-chat-googles-slack-competitor-comes-out-of-beta/
https://techcrunch.com/2018/02/27/googles-flutter-ui-framework-is-now-in-beta/
https://www.theverge.com/2018/2/28/17063780/google-ai-machine-learning-hub-crash-course-free


 

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


SAMSUNG MY BP LAB: MEET JE STRESS
We meten al onze bloeddruk, onze stappen, onze slaap. En nu blijkt de volgende wortel die fabrikanten je voorhouden om toch maar een tracker te kopen, je stressniveau te zijn.

Op het Mobile World Congres in Barcelona heeft Samsung alvast de spits afgebeten. OP zijn nieuwe vlaggenschip, de Samsung Galaxy 9 en Galaxy 9Plus, zit er een nieuwe mobiele app: My BP Lab. Die is er gekomen na samenwerking met de University van California, en maakt gebruik van de nieuwe biometrische sensoren in het toestel.

De app moet je helpen om je bloeddruk in het oog te houden en je stressniveau. Dat moet je dan inzicht geven in je levenswije, en zo je dagelijks welzijn verbeteren. Het bijzondere aan de app is dat hij je bloeddruk in real time meet, zonder extra accessoires of hardware. Of die meting accuraat is, wordt er niet bij verteld...

Bij ZDNet een filmpje.
http://www.zdnet.com/article/samsung-ucsf-launch-app-to-monitor-your-stress-levels/
 Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


BLIKSEMCURSUS PODCASTS MAKEN
We hebben het hier heel veel over podcasts beluisteren, maar misschien heb jij ook wel een idee voor een interessante reeks podcasts. In dit artikel van Villamedia kom je te weten wat eraan te pas komt en hoe je eraan begint.
[Taal: NL]
https://www.villamedia.nl/artikel/Bliksemcursus-podcast-maken

Netties werkt samen met:


 
De nieuwe oogst


GEWELD DOOR WAPENS
Helaas was er de voorbije week weer een heel tragisch incident op een school, waarbij verschillende kinderen gedood werden. De gebeurtenissen hebben de discussies weer laten opwaaien over wapenbezit -moedigt dit het geweld aan, of helpt het juist om aanslagen te voorkomen?
Ook in dit geval is meten weten. Daarom moet je eigenlijk beginnen met weten hoevee incidenten zich voorgedaan hebben waarbij wapens gebruikt werden. Dat is wat deze website doet.
[Taal: ENG]
http://www.gunviolencearchive.org/


STORYTOLD: IN CONTACT BLIJVEN

Soms word je van je vrienden, familie, zelfs je eigen kinderen of ouders gescheiden door omstandigheden waaraan je niets kan doen - zoals bijvoorbeeld een werkopdracht in het buitenland. En mis je het contact met je naasten zo heel erg. Deze webdienst wil daar iets aan doen, door je "story's" over verhalen te laten vertellen en delen met je familie. Zo weten zij wat jij beleeft, en omgekeerd, en blijf je nauwer in contact.
[Taal: ENG]
https://storytold.io/


FANTASY STORIES: AANBEVOLEN LECTUUR
In dit artikel van Buzzfeed vind je een lijstje met 51 van de beste Fantasy verhalen die ooit geschreven zijn. Het is natuurlijk een subjectieve selectie, maar je krijgt toch wel bij elk boek/verhaal een korte bespreking met de reden waarom het verhaal jou zou kunnen interesseren.
[Taal: ENG]
https://www.buzzfeed.com/awesomer/fantasy-forever?utm_term=.oxBr1V4mO#.vtkzgWjKN


YOU GOT THIS!
Een e-zine dat je leert hoe je web apps kan bouwen. Aan de bron ligt de developer community Glitch. Het e-zine bevat 20 pagina's, en is gratis te downloaden.Bij Lifehacker verneem je wat je in het e-zine verwachten mag.
[Taal: ENG]
https://glitch.com/you-got-this
https://lifehacker.com/learn-to-build-node-js-web-apps-with-this-zine-1823329167


EGGHEAD: VIDEO TUTORIALS
Nog meer interessant studiemateriaal voor ontwikkelaars - maar deze keer in de vorm van video's.Je leert met name JavaScript en frameworks, en de tips worden je aangereikt door doorwinterde ontwikkelaars.
[Taal: ENG]
https://egghead.io/


WEBCODE TOOLS: LAAT HET WERK VOOR JOU DOEN

In de twee vorige tips hadden wij het over dingen die je zelf als ontwikkelaar moet leren. Maar het kan ook simpeler. Op deze website kan je namelijk voor verschillende dingen die je op je website plaatsen wil, of waarmee je de pagina wil vormgeven, automatisch de code genereren. Je vindt een generator voor CSS, HTML, Microdata, Json-LD, Meta Tags, Open Graph, Twitter Card, File Name.
[Taal: ENG]
https://webcode.tools/


BEST FESTIVAL FOR ME
Een slim idee: deze webdienst bekijkt op basis van jouw speellijstjes op Spotify, de artiesten die je vogt op Facebook en Songkick, wat de festivals zijn die jou zouden kunnen interesseren dit jaar. De webdienst belooft dat hij jouw data niet zal delen met derden.
[Taal: ENG]
https://bestfestivalfor.me/


BAD NEWS: ONLINE GAME
Hoe kan je zoveel mogelijk volgers verzamelen? Het is verleidelijk om sensationele verhalen te brengen, en als die er niet zijn, dan zuig je ze maar uit je duim. Dat gaat dan wel ten koste van je geloofwaardigheid.
Dit online game laat je een expert worden in fake news: je moet een evenwicht vinden tussen meer en meer en meer volgers, en je geloofwaardigheid als nieuwssite.
[Taal: ENG]
https://www.getbadnews.com/#intro
https://www.getbadnews.com/


WHERE IS ROADSTER?
Als reclamestunt kan het zeker en vast tellen! Elon Musk heeft enkele weken geleden niet alleen een nieuwe ruimteraket afgeschoten, die ook zo goed als perfect terug geland is, maar die onderweg ook nog maar ens even een auto "gebaard" heeft. Die knalrode Tesla zweeft nu door de ruimte - waar hij, eerlijk gezegd, niets te zoeken heeft, behalve de enorme hoop afval te vervoegen die er nu al rondzwermt.
Maar vind je het toch zalig om te denken aan die rode auto in de ruimte? Dan kan je deze omzwervingen volgen via deze website.
[Taal: ENG]
https://futurism.com/website-tracks-spacexs-starman/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: NACEBEL
Voor de meeste mensen zal dit een heel saaie website zijn, voor wie bezig is met im/export van goederen is het een zegen. Hiermee kan je namelijk de Nacebel code opzoeken van bepaalde producten, door een trefwoord in te vullen. En het werkt perfect!
Deze website kadert in het OpenData project van de Belgische overheid.
[Taal: NL/ENG/FR]
http://vocab.belgif.be/auth/nace2008/05?lang=nl


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: KLOPT DAT WEL?
Er worden zoveel dingen verteld - en als ze maar vaak genoeg herhaald worden, dan worden zij op den duur ook wel geloofd. Daarom is het goed dat er initiatieven zijn zoals Stichting Skepsis, die bepaalde dingen tegen het licht houden om de waarheid te achterhalen. De site concentreert zich voornamelijk op alternatieve kankergeneeswijzen, homeopathie en de noodzaak van klinisch onderzoek.
[Taal: NL]
https://kloptdatwel.nl/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: SKEPP

Deze website is de Belgisch/Vlaamse tegenhanger van KloptDatWel. Ook hier worden beweringen tegen een kritisch licht gehouden. Skepp vzw is de "Studiekring voor Kritische Evaluatie van Pseudo-wetenschap en het Paranormale". En de website leunt ook een beetje aan bij een van onze favoriete podcasts, Kritisch Denken. Als we de lezers maar kunnen aanzetten tot kritisch denken, daar leven we voor :)
https://skepp.be/
http://www.kritischdenken.info/


VRIJDAG MULTIMEDIA: PHOTOGRAPHY MAPPED
Een goede camera blijft toch nog altijd een DSLR. Maar daar zitten zoveel knopjes en schuivertjes aan, dat het soms moeilijk te weten is hoe je met zo'n camera werken kan. Designer Roberts ontwierp een website die het duidelijk maakt. Er is een statisch gedeelte, met de uitleg, en een interactief gedeelte waar je zelf mee aan de slag kan: pas licht, sluiter, enz. aan, bekijk de veranderingen en neem dan de foto. Knap!
[Taal: ENG]
http://photography-mapped.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA: ZAC'S HAUNTED HOUSE
Auteur Dennis Cooper schreef een novelle die volledig uit GIF's bestaat. Je kan het boek gratis downloaden, maar ook online lezen / bekijken (alhoewel bij da laatste het soms even kan dure om de pagina's te laden).
[Taal: ENG]
http://www.kiddiepunk.com/zacshauntedhouse/index.html
https://www.yahoo.com/tech/an-american-novelist-wrote-a-book-entirely-out-of-110899201479.html
   


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- 'Grote Bitcoin Roof': IJslandse dieven aan de haal met 600 computers
https://www.ad.nl/economie/grote-bitcoin-roof-ijslandse-dieven-aan-de-haal-met-600-computers~a6623289/
- Wat weet Facebook allemaal over jou? Zó zie je je hele dossier
https://www.ad.nl/digitaal/wat-weet-facebook-allemaal-over-jou-zo-zie-je-je-hele-dossier~a7ae4c0b/
 
 
*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Huawei lanceert MediaPad M5 tablet in België
http://elektrozine.be/huawei-mediapad-m5-tablet/
- Sony Xperia XZ2 en XZ2 Compact krijgen nieuw design mee
http://elektrozine.be/sony-xperia-xz2-en-xz2-compact-krijgen-nieuw-design-mee/
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Download alle Facebook-berichten
http://computertaal.info/2018/03/03/download-facebook-berichten/
-Wereldwijde cybercriminele groep opgedoekt, 36 mensen aangeklaagd
http://computertaal.info/2018/03/01/wereldwijde-cybercriminele-groep-opgedoekt-36-mensen-aangeklaagd/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Android Go Preview
Compleet, maar dan lichtgewicht
https://tweakers.net/reviews/6057/android-go-compleet-maar-dan-lichtgewicht.html
- Strava maakt uitzetten dataverzameling voor heatmaps gemakkelijker
https://tweakers.net/*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- IBM geeft AI-robothulpje aan astronauten van het ISS
Cimon, een zwevend robotje, trekt binnenkort naar het ISS. Daar zal hij de wetenschappers assisteren en hun emotionele toestand ...
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/ibm-geeft-ai-robothulpje-aan-astronauten-van-het-iss/article-normal-971847.html
- Dropbox integreert met Google Cloud en Gmail
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/dropbox-integreert-met-google-cloud-en-gmail/article-normal-971659.html
*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- "In de jaren 60 was programmeren nog een echte vrouwenjob, waarom zou dat nu niet terug zo kunnen zijn?"
https://www.bloovi.be/nieuws/detail/in-de-jaren-60-was-programmeren-nog-een-echte-vrouwenjob-waarom-zou-dat-nu-niet-terug-zo-kunnen-zijn
- Deze Belgische start-up slaagde erin om met Uber, Amazon, Google en Facebook samen te werken. Dit is hun verhaal:
https://www.bloovi.be/nieuws/detail/deze-belgische-start-up-slaagde-erin-om-met-uber-amazon-google-en-facebook-samen-te-werken-dit-is-hun-verhaal
 
 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

LICENSE CRAWLER: LICENTIES OP JE PC VINDEN
Vaak heb je heel wat software op je pc gezet, die je legitiem aangekocht hebt. Maar wanneer je dan een nieuwe pc aankoopt, en die bepaalde programma's op je nieuwe pc installeren wil, dan vind je de documenten met de nummer van je softwarelicentie niet terug. Deze software loopt je computer af, op zoek naar de geregistreerde softwarelicentes die hij in het Registry vinden kan. Heel handig - het enige nadeel is dat bij licenties die niet in het Registry staan, de informatie ook niet gevonden kan worden.
http://www.klinzmann.name/


SMART THERMOMETER: HOE WARM/KOUD IS HET? (ANDROID)


Een gratis app waarmee je niet alleen de temperatuur meet, maar ook de luchtdruk en de luchtvochtigheid. En die bovendien er ook nog eens mooi uitziet. Hierbij dient opgemerkt dat niet elk toestel de nodige sensoren heeft die daarvoor nodig zijn, maar is dat het geval, dan zal de app via het internet en gps naar het dichtstbijzijnde weerstation gaan om daar de informatie op te halen.
http://www.chip.de/downloads/Smart-Thermometer-Android-App_80856860.html
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.colortiger.thermo&hl=en


SIGNAL MESSENGER VOOR WINDOWS
Windows - 65 MB - freeware
De messenger tool Signal kan je nu ook op de pc gebruiken. Het bijzondere is dat je berichten ook naeen tijdje kan laten verdwijnen. Het nadeel is dan weer dat ook jouw correspondent ook Singal moet gebruiken, en dat er minder gebruikers zijn dan bijvoorbeeld WhatsApp.
http://www.chip.de/downloads/Signal-Messenger-fuer-Windows_126605558.html
https://signal.org/


GOOGLE WEB DESIGNER

Mac - Windows - freeware
Met deze gratis tool kan je interactieve websites aanmaken in HTML5, maar ook dynamische wesites. In het Design view krijg je verschillende tekentools, kan je tekst en 3D objecten plaatsen, enz. Wat ook handig is dat je in het Code view zelf ook wijzigingen kunt toeveogen aan de HTML, CSS, JavaScript en XML data. Bovendien zit er syntax-highlights in.
https://www.google.com/webdesigner/
http://www.chip.de/downloads/Google-Web-Designer_64635647.html

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Vertrouw nooit een vrouw die u haar ware leeftijd vertelt;
een vrouw die u dat vertelt is in staat u alles te vertellen.
-Oscar Wilde-