Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
22/2/2018  om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 22
Nummer 1045 van 17/2/2018Gegroet lezer,

Wat een heerlijke lentedag! Eindelijk blauwe lucht, eindelijk zon. En dan ga je natuurlijk meteen de tuin in, om die wat te fatsoeneren na de lange winter - en uiteraard ook om te genieten van de warme zon op je huid. Wat moet je dat toch zo hard missenin de winter...

En dus leggen wij de laatste hand aan deze editie van Netties, terwijl ons redactiekamertje uitziet op een zonovergoten tuin :) Deze week was er weer heel wat nieuws te melden, dus snel maar aan uw leesvoer!

Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.CHINESE POLITIE DRAAGT BRIL MET GELAATSHERKENNING
Een harde realiteit waarvan George Orwell wellicht niet eens durfde dromen in zijn boek "1984", toen hij zijn BIg Brother maatschappij schetste: in China lopen de agenten voortaan rond met een zonnebril waarin gelaatsherkenning ingebouwd is.

Het is de bedoeling om reizigers te kunnen identificeren, nu de grote migratiestroom voor de deur staat die elk jaar met het Chinees nieuwjaar plaats vindt. Dan gaan de mensen immers naar huis, om Nieuwjaar te vieren bij familie - een reis die vaak de grootste menselijke migratie ter wereld genoemd wordt.

De gelaatsherkenning moet toelaten om misdaad en terrorisme te voorkomen, en ook boeven te vangen. En dat laatste lijkt al gelukt: er werden, volgens plaatselijke media waarover The Verge bericht, al zeven verdachten opgepakt voor zware misdaden, en 26 personen die onder een valse identiteit reisden.

China lijkt, aldus The Verge, echt het voortouw te nemen om tech in te zetten bij het surveuilleren van de straten. Artificial Intelligence speelt daarbij een grote rol. Daarmee kunnen personen niet alleen geïdentificeerd worden, maar ook digitaal gevolgd doorheen steden.

Naar schatting zou China tegen 2020 maar liefst meer dan 600 miljoen CCTV camera's hebben staan op de straten. Je zou voor minder paranoide worden...

Meer bij The Verge en Naked Security.
https://www.theverge.com/2018/2/8/16990030/china-facial-recognition-sunglasses-surveillance
http://nakedsecurity.sophos.com/2018/02/09/chinese-police-get-facial-recognition-glasses/WAAROM WERKT GELAATSHERKENNING ENKEL HET BEST BIJ BLANKE MANNEN?
Je kan uiteraard Artificial Intelligence niet betichten van racistische of seksistische vooroordelen. Toch is het zo dat AI systemen voor gelaatsherkenning die ook het gender identificeren op basis van een foto, bij blanke mannen 99% accuraat zijn, en bij vrouwen met een lichte huid 93%. Hoe donkerder de huid echter, hoe minder accuraat de identificatie.

Bij mannen met een donkere huidskleur werd het gender in 12% van de gevallen verkeerd geïdentificeerd, bij vrouwen met den donkere huidskleur maar liefst 35%.

Hoe kan dit verklaard worden? Tja, Artificial Intelligence is enkel zo slim als de data die ingevoerd worden om de software te trainen. En als er meer foto's van blanke mannen ingevoerd worden dan zwarte vrouwen, dan zullen zwarte vrouwen minder accuraat geïdentificeerd worden.

Nochtans, zo herinnert New York Times eraan, wordt gelaatsherkenning voor steeds meer toepassingen gebruikt. Het het richten van reclame naar gebruikers, op basis van hun profielfoto op de sociale media lijkt onschuldig, maar wanneer, zoals in sommige experimenten, AI gelaatsherkenning ook gebruikt wordt om mensen te rekruteren of een lening aan te bieden, dan wordt het toch wel wat delicater.

In het artikel wordt dan ook gepleit voor een sociaal verantwoorde manier om AI te gebruiken bij gelaatsherkenning, zodat iedereen gelijk behandeld wordt.
https://www.nytimes.com/2018/02/09/technology/facial-recognition-race-artificial-intelligence.html


AIRBNB INKOMSTEN IN VS TELLEN MEE VOOR HYPOTHEEK
Ooit begonnen als een dienst om reizigers een goedkoop onderdak te bieden in een gewone woning, is Airbnb uitgegroeid tot een heus imperium. Met zijn goede en slechte kanten - tegenstanders wijzen op de stijgende huurprijzen, de ontvolking van buurten, waar gewone mensen vervangen worden door steeds wisselende toeristen, wat het sociale weefsel helemaal kapot dreigt te maken in die wijken.

Maar of je nu voor- of tegenstander bent van Airbnb, de klok valt niet terug te draaien, en het platform is een economische macht geworden. In welke mate, wordt door dit bericht bewezen.

In de VS hebben namelijk verschillende financiële instellingen aangekondigd dat zij inkomsten die burgers halen uit hun Airbnb verhuringen, ook mee zullen tellen wanneer iemand een tweede hypotheek neemt op zijn woning.

Op die manier kan je dus een huis kopen, het gedeeltelijk verhuren, een tweede hypotheek aanvragen en dat geld dan gebruiken voor renovatie. Benieuwd hoe banken hier in Europa dergelijk inkomen eveneens laten meetellen als bewijs van vaste inkomsten- en dan hebben wij het niet alleen over Airbnb, maar alle mogelijke inkomsten uit de sharing economy...
https://www.cnet.com/news/airbnb-income-now-paying-off-when-refinancing-your-mortgage/JONGEREN ONTVLUCHTEN FACEBOOK?
Volgens het bedrijf eMarketer zou Facebook in snel tempo jonge bezoekers verliezen. Bij de 12 tot 17-jarigen zou het aantalbezoekers met 9,9% gedaald zijn in 2017. Facebook zelf had wel een daling verwacht, maar slechts met 3,4% - het uiteindelijke cijfer ligt dus bijna drie keer hoger.

Er zijn verschillende redenen voor deze daling, zo lees je bij ReCode. Facebook is al lang niet meer "cool" - misschien doordat steeds meer papa's en mama's, ooms en tantes zich op het sociale netwerk genesteld hebben.

Maar er is meer. Jonge mensen hebben immers heel wat andre opties om met vrenden en familie in conact te blijven. En Facebook werpt zich zo'n beetje op als iets waar je herinneringen bewaart - en dat is wat het jonge volkje niet meteen belangrijk vindt. Wat bewezen wordt door Snapchat en Instagram, erg populair bij jongeren, waar je foto's en video's kan delen maar die dan wel na een tijdje verdwijnen.

Nog volgense eMarketer zouden de vooruitzichten voor 2018 niet veel goeds voorspellen, toch niet als het op jonge bezoekers aankomt. Facebook zou in totaal 2,1 miljoen gebruikers onder 25 verliezen, in de VS allen al.

Maar misschien zal dat dalend aantal bezoekers bij Facebook wel opgevangen worden door Instagram - eveneens eigendom van Facebook. Voor 2018 voorspelt eMarketer immers een stijging van de user baser in de VS met 13%, naar 105 miljoen gebruikers.

Meer bij ReCode en Yahoo.
https://www.recode.net/2018/2/12/16998750/facebooks-teen-users-decline-instagram-snap-emarketer
https://www.yahoo.com/news/less-cool-facebook-losing-youth-fast-pace-survey-113040539.htmlSNAPCHAT: SNAP MAPS IN DE BROWSER, EN PROTEST VAN DE TIENERS
Snapchat, de tool die zo populair is bij tieners, was tot voor kort puur een "app" gebeuren. Maar stilaan zorg Snap, het bedrijf achter Snapchat, dat er ook content via het web, in de browser, bekeken kan worden. Zo met Snap Maps. Dat is een functie binnen Snapchat, waarmee je je vrienden volgen kan. Daarbij zie je de Bitmoji's van je vrienden, zamen met publieke verhalen van over de hele wereld. Toen de tool de voorbij zomer gelanceerd werd, was er wel even een probleem rond de privacy, omdat de meesten zich niet realiseerden hoe accuraat deze tool wel is,  want hij kan je tot op enkele meters na nauwkeurig op de landkaart zetten.

Nu dus is er ook de mogelijkheid om de Snap Maps online te bekijken, op de gelijknamige website. Daar heeft Snap wel de gebruikersnamen verwijderd van de Bitmoji's, maar het blijft toch een raar gevoel dat de hele wereld nu kan zien waar jij je bevindt. Eerder had Snapchat ook al zijn Stories via de browser beschikbaar gemaakt. Meer hierover bij The Verge (1) (2)

Ondertussen blijkt dat de update die SNapchat verleden week doorvoerde bij de lay-out van zijn app, helemaal niet gesmaakt wordt door de gebruikers. Bij die update werd de app in twee secties ingedeeld, met content van vrienden links en content van de media rechts. Onmiddellijk rees er protest, en de online petitie om terug te keren naar de oude lay-out bij Change.org is ondertussen al door meer dan 600.000 gebruikers getekend (3)
https://map.snapchat.com/
https://www.theverge.com/2018/2/12/17003486/snapchat-maps-online-snap-maps
https://www.thedailybeast.com/snapchats-new-update-triggers-revolt-by-millions-of-teensFACEBOOK GAAT SAMENWERKEN MET UITGEVERS VOOR BETAALMUURTJES
Je moet maar kunnen volgen met Facebook. Het ene moment klinkt het dat het sociale netwerk meer de klemtoon leggen wil op de persoonlijke berichten in de newsfeed, en de berichten van nieuwsmedia een lagere prioriteit zal geven. En het andere moment lees je dat Facebook een extra inspanning gaat doen voor de uitgevers...

Het gaat met name om de abonnementen die gebruikers kunne nemen op nieuwsmedia - maar dan wel via de Facebook app voor iOS. Vanaf 1 maart zullen uitgevers de mogelijkheid krijgen om bijvoorbeeld 5 artikels gratis te geven, en dan de betaalmuur te laten werken.

Dit is een mogelijkheid die Facebook ook all uitgetest had voor Android, maar met Apple had het tot nu toe geen overeenkomst kunnen bereiken over hoe het geld van dit abonnement verdeeld moest worden. En nu blijkt dus dat Apple 100% van deze centjes zelf zal mogen houden.

Meer hierover lees je bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2018/02/12/facebook-paywall/APPLE VERANDERT STRATEGIE VAN UPDATES EN UPGRADES
We hebben nog een berichtje over Apple. Het bedrijf zou namelijk een grondige wijziging doorvoeren in de manier waarop het updates en upgrades uitbrengt. Tot nu toe was het namelijk zo dat Apple elk jaar een 'grote' upgrade uitbracht, met tal van nieuwigheden, die het dan de moeite waard moesten maken om de upgrade te maken. Maar dat zette de ingenieurs onder zware druk om telkens binnen het jaar nieuwigheden uit te denken en ook foutloos te laten werken.

Dat zou nu dus veranderen. Ingenieurs krijgen twee jaar om aan hun producten te werken, en als een product nog niet af is in het eerste jaar, wordt het gewoon bijgehouden tot de upgrade van het jaar daarop.

Zo weet Mark Gurman -die meestal heel betrouwbaar is als het op Apple voorspellingen aankomt- dat er in de upgrade dit jaar enkele mooie nieuwigheden zitten: een set apps dat  zowel op de iPHone, iPad als Mac zal werken, een Digital Health tool waarmee ouders kunnen zien hoeveel tijd hun kinderen achter het scherm zitten, en verbeterigen aan de Animoji's, de cartoonfiguurtjes die gecontroleerd worden door de gelaatsherkenningssensor van de iPHone X.

Maar even belangrijk, zo meent Gurman, is wat er niét zit in de upgrade dit jaar: geen nieuw homescreen, geen vernieuwde PHoto app die kan suggereren welke foto's je wil zien - die waren wel verwacht, maar zullen dus uitgesteld worden.

Wellicht is deze nieuwe strategie een reactie op de vele klachten die er de laatste tijd waren over de nieuwigheden die Apple de laatste tijd uitgebracht had, en die telkens niet 100 % op punt leken te staan.

Meer bij Bloomberg.
https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-02-12/how-apple-plans-to-root-out-bugs-revamp-iphone-softwareGOOGLE AMP STORIES VOOR SEARCH EN GMAIL
Iedereen heeft tegenwoordig zijn versie van 'stories' - foto's, teksten die achter elkaar geplakt worden om een verhaal te vormen. Nu waagt Google zich er ook aan. In dit geval gaat het om een uitbreiding van AMP, de Accelerated Mobile Pages, een tool waarmee Google uitgevers helpen wil om hun pagina's sneller te laten laden op mobiele toestellen.

Voorlopig gaat het nog om testen, en wel als toepassing voor search en Gmail. Volgens SearchEngineJournal zijn de AMP stories in die zin verschillend van Instagram en Snapchat stories, dat je bij die laatsten de verhalen enkel in hun ecosysteem kan zien. Terwijl AMP stories gewoon content op het internet zou zijn. Zij zijn namelijk HTML webpagina's, gebouwd bovenop de technische infrastructuur van AMP. Hierdoor kunnen zij ook geïndexeerd worden door Google Search op mobiele toestellen en onmiddellijk weergegeven worden. Maar het betekent ook dat de uitgevers elk AMP Story op hun eigen website moeten hosten. En dat geeft de uitgevers toch weer een stukje controle weer over hun eigen content.

Google zou wel layout templates ter beschikking stellen van de uitgevers, gestandaardiseerde UI controles en componenten om content te delen. Het geheel moet leiden tot een content die je in zoekmachines ziet, en waarin je dus kan swipen zoals bij de Snapchat stories. Meer bij SearchEngineLand. (1)

Een ander gebied waar deze AMP stories toegepast zullen worden, is Gmail. Daarbij zou je vanuit een mail direct kunnen interageren met bepaalde content, zoals een RSVP koppelen aan een evenement, een afspraak maken, een vragenlijst  invullen vanuit de mail zelf. AMP voor Email zou er ook voor zorgen dat informatie in die mail up-to-date gehouden wordt. De specificaties voor deze tool staan nu op punt en ontwikkelaars kunnen ermee aan de slag. Pinterest zou bijvoorbeeld al aan toepassingen werken, net als Booking.com en Doodle. Bij Gogle zelf vind je meer uitleg, en enkele concrete voorbeelden van wat AMP for Email vermag. (2)
https://www.searchenginejournal.com/google-testing-instagram-like-stories-search-results/237489/ 
https://www.blog.google/products/g-suite/bringing-power-amp-gmail/FACEBOOK WIL GEBRUIKERS WAT PUSHEN MET FACEBOOK LISTS
Je zal binnenkort in je Facebook status een nieuwigheid zien: Lists. En zoals de naam het zegt, is het de bedoeling dat je lijstjes maakt - van je goede voornemens, van je to-do's, van restaurants die je wil uitproberen, van dingen die je wil bezoeken...

Daarbij is het natuurlijk de bedoeling dat je die lijstjes gaat delen met vrienden: zij kunnen je lijst kopiëren, en daar hun eigen commentaar aan toevoegen. De lijst kan je opsmukken met achtergrondkleurtjes en emoji's.  En zo terug wat actiever gaat zijn op Facebook, want zoals je de laatste weken reeds vaker kon lezen, zijn de Facebook-gebruikers de laatste tijd een beetje apathisch geworden op Facebook - zij delen niet zoveel foto's meer, geen persoonlijke berichten. En dat is eigenlijk puur en alleen de fout van Facebook zelf, omdat het met zijn algoritmes ervoor gezorgd heeft dat de hele tijdlijn vol zit met video's, nieuws, updates van Pages en niet van je vrienden, en natuurlijk ook vol met advertenties...

Meer bij TechCrunch
https://techcrunch.com/2018/02/13/facebook-pushes-for-more-personal-updates-with-launch-of-new-lists-feature/BELGIË: 13 JAAR MINIMUM VOOR JONGEREN OP SOCIALE MEDIA, EN NIEUWE DIGIBOX
Dinsdag werd bekend dat de sociale netwerken verplicht zullen worden om een minimumleeftijd te hanteren voor kinderen: 13 jaar. Die leeftijdgrens is de Belgische uitvoering van een Europese richtlijn, die de lidstaten de keuze gaf om een minimumleeftijd te kiezen tussen 13 en 16 jaar. Ons land heeft dus geopteerd voor 13 jaar. Het valt uiteraard af te wachten of deze richtlijn iets uithaallt - Facebook zelf hanteert immers al die minimumgrens, daar moet een jongere 13 zijn om een account te mogen aanmaken, maar de kinderen zijn slim genoeg om die verplichting te omzeilen. (1)

Een tweede binnenlands bericht: Telenet zou volgens bepaalde bronnen werken aan een nieuwe digibox - de decoder voor je tv dus. De grote nieuwigheid daarvan zou zijn dat je voortaan content van Netflix zou kunnen kijken via deze digibox, op je gewone tv. Waarmee Telenet zich toch een beetje in eigen vlees snijdt, want ongetwijfeld zal dit ten koste gaan van de Play More abonnementen die Telenet nu aan zijn gebruikers slijt.

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/02/13/-13-jaar-is-een-realistische-keuze-/
http://newsmonkey.be/article/86141


SETI GEHINDERD DOOR CRYPTOMINERS
Kan je je SETI nog herinneren, het programma waarbij je ongebruikte rekenkracht van jouw computer kon afstaan aan de wetenschap, zodat die op zoek kon gaan naar buitenaards leven? Welnu, dat programma loopt nog altijd, maar het heeft het momenteel erg moeilijk.

Het blijkt namelijk dat er haast geen ongebruikte rekenkracht van vrijwilligers meer is om te gebruiken. En dat allemaal door de crypto-miners - mensen die cryptomunten aanmaken. Daarvoor is namelijk heel veel rekenkracht nodig van sterke computers. Zelfs voor de wetenschappers zelf die met het SETI project werken (Search for Extraterrestrial Intelligence) is het moeilijk geworden om sterke computers in handen te krijgen. Die cryptominers gaan immers met de laatste nieuwe GPU's (Graphic Processor Units) lopen.

Ook gamers zijn boos op de cryptominers. Want voor hun games hebben zij eveneens sterke computers nodig, en daar rijst hetzelfde probleem: de cryptominers kopen alle GPU's op, zodat er niets voor anderen overblijft, tenzij zij er een heel hoge prijs voor betalen...

Meer hierover bij BBC.
http://www.bbc.com/news/technology-43056744NIEUWE AD-BLOCKER VAN CHROME AAN HET WERK
Donderdag was het zover: de nieuwe, ingebouwde ad-blocker van Chrome ging live. Dat wil zeggen dat Google automatisch bepaalde advertenties in de Chrome browser zal blokkeren, zonder dat je een externe adblocker moet activeren (via een extensie bijvoorbeeld).

Hierbij tracht Google een mooi evenwicht te vinden: enkel opdringerige advertenties worden geweerd, 'gewone' reclame mag door. Maar wordt er zo'n opdringerige advertentie op een webpagina gevonden, dan zal àlle reclame op die pagina geweerd worden, zelfs als het om Google AdWords advertenties gaat.

Google mikt hierbij vooral op advertenties die zich VOOR een bepaalde pagina plaatsen, en die pas weggaan na een bepaalde tijd. Of video-advertenties die automatisch gaan spelen, liefst dan nog mét geluid.

Bij Techcrunch vind je een lijst met de advertenties die afgestraft zullen worden. Een maatregel die we alleen maar kunnen toejuichen!
https://techcrunch.com/2018/02/14/how-chromes-built-in-ad-blocker-will-work-when-it-goes-live-tomorrow/VIMEO LAAT JE GELIJKTIJDG UPLOADEN NAAR FACEBOOK, YOUTUBE, TWITCH EN ANDERE
Wie online video zegt, zegt in één adem ongetwijfeldook YouTube. Maar er zijn nog andere diensten, en die hebben ook wel wat in hun mars, vooral voor de makers van video. Vimeo bijvoorbeeld - en dat heeft deze week zijn aanbod nog verder uitgebreid.

Zo is er de 'Publish to Social' functie, waarmee je je video niet langer manueel moet uploaden naar verschillende sites, maar dat tegelijkertijd kan doen, bijvoorbeeld naar YouTube en Facebook. Later zoude nog meer netwerken. Voor wie graag statistieken wil over het aantal keren dat de film gezien werd, heeft Vimeo een dashboard uitgebracht, dat het aantal keren afgespeeld, het aantal likes, de commentaren weergeeft. Hiervoormoet je wel een Plus, Pro of Business plan hebben.

Al deze nieuwigheden kaderen in een verschuivende strategie van Vimeo. Het platform wil zich meer richten tot de creators, de makers van video, in plaats van een gewone site te zijn waar je filmpjes deelt.

Meer hierover bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2018/02/14/vimeo-launches-tools-for-simultaneous-uploading-or-livestreaming-to-facebook-youtube-twitch-and-others/

  
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!BIDSPRINKHANEN MET EEN BRILLETJE
Waartoe wetenschappers al niet in staat zijn, om nieuwe technieken te bestuderen... Stel je voor: een bidsprinkhaan met een bril op zijn neus. Het lijkt pure science fiction, of een sprookje. Toch is het realiteit. Wetenschappers aan de Britse Newcastle University zitten achter dit merkwaardige fenomeen.

Zij wilden namelijk onderzoeken hoe de diertjes een "stereo" beeld componeren in hun hersens. Bij de mens, met zijn ontwikkeld brein, wordt dat stereobeeld op complexe manier geconstrueerd. De sprinkhanen hebben echter kleinere hersens - hoe doen zij dat dan, vroegen de wetenschappers zich af.

Daartoe maakten zij kleine 3D brillen, van bijenwas. Hiermee ontdekten zij dat de bidsprinkhanen de verandering van de positie van een voorwerp tot elk oog apart bijhoudt, en zo een stereobeeld maakt. De mens daarentegen houdt de verschillen in verschillende details bij.

Waarom deze ontdekking belangrijk is? Het systeem van de bidsprinkhanen is eenvoudiger, en zou dus toegepast kunnen worden op robotica, omdat er minder computerkracht nodig is. Een intrigerend verhaal dat je in woord en beeld kan volgen bij TechCrunch. Inbegrepen de 3D bril van de bidsprinkhaan...
https://techcrunch.com/2018/02/09/researchers-discovered-a-new-kind-of-stereo-vision-by-putting-tiny-3d-glasses-on-mantises/?ncid=rssVLC3.0 IS ER!
VLC is een van de beste mediaplayers die wij kennen. Rechttoe, rechtaan, simpel in bediening, geen teveel poespas, en met ondersteuning voor een massa video- en audioformaten. Een van de favoriete extra's van deze tool is het feit dat je ook het afspelen van audio trager of sneller kan laten verlopen - handig wanneer je bijvoorbeeld een interview moet afspelen!

Welnu versie 3.0 is zopas uitgebracht, voor zowel Windows, macOS, Linux, Android, iOS, Android TV, Apple TV en Chrome OS. Deze versie ondersteunt 4K en 8K decoding met lager CPU verbruik, maar ook 30 graden video's, direct HDR en Chromecast discovery.

Verder vind je in de versie voor Windows 10 ook ondersteuning voor HiDPI en menu's voor bluray disks.

Een uitgebreide bespreking van de mogelijkheden bij Venturebeat. Je kan VLC 3.0 ownloaden in de app store, de play store, of via de eigen wesite videolan.org.
https://venturebeat.com/2018/02/09/vlc-3-0-arrives-for-windows-macos-linux-android-ios-android-tv-apple-tv-and-chrome-os/
https://www.videolan.org

 

 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


PODCAST: DAN CARLIN'S HARDCORE HISTORY
Geschiedenis, maar dan spannend gemaakt. Zo zou je deze podcast kunnen omschrijven. Dan Carlin gaat uit van vragen zoals "Was Alexander de Grote even erg als Hitler?" om de gelijkenis / verschillen te behandelen.
Wil je weten of deze podcast iets voor jou is? Beluister dan episodes 50 tot 55 - "Blueprint for Armageddon".
https://www.dancarlin.com/product/hardcore-history-50-blueprint-for-armageddon-i/
https://www.dancarlin.com/hardcore-history-series/
https://itunes.apple.com/us/podcast/show-50-blueprint-for-armageddon-i/id173001861?i=1000169593374&mt=2&ls=1


PODCAST: NIEUWE FEITEN
Elke werkdag worden tussen 12u en 13u op Radio1 de feiten van de dag doorgesproken. Vaak verneem je volledig nieuwe dingen, altijd super interessant. En met de nodige ironie van presentator Lieven Vandenhaute overgoten.
Wie het niet live kan luisteren, kan nu terecht bij de podcast. Absoluut de moeite waard!
https://itunes.apple.com/be/podcast/nieuwe-feiten-podcast/id1346567686?l=nl&mt=2
https://services.vrt.be/ondemand/podcasts/b53968af-0a80-11e8-9ff3-02b7b76bf47f?accept=application/xml
https://radio1.be/podcast-nieuwe-feiten

Netties werkt samen met: 
De nieuwe oogst


WAT IS DE BESTE TO-DO APP?

Wie een zwaar beladen agenda heeft, zal wellicht de hulp van een to-do app goed kunnen gebruiken. Maar er zijn er zoveel, en welke is de beste? Dit artikel vergelijkt 3 to-do apps, die door kenners aangeprezen worden als het meest efficiënt en productie, namelijk Things, OmniFocus en Todoist.
[Taal: ENG]
https://thesweetsetup.com/articles/comparison-best-gtd-apps-things-todoist-omnifocus/


WAT IS GOOGLE RANKBRAIN, EN WAT DOET HET VOOR JOUW SEO?
Google heeft onlangs aangekondigd dat RankBrain het derde belangrijkste signaal is bij de ranking van haar zoekresultaten. En elke dag wordt het nog belangrijkers. Maar wat is het, en wat moet je in het oog houden om jouw site goed te laten presteren bij die AI algoritme? Dit artikel legt het uit, in heel simpele woorden, aangevuld met leuke illustraties.
[Taal: ENG]
https://backlinko.com/google-rankbrain-seo


WAARSCHIJNLIJKHEID EN STATISTIEKEN

Nog een onderwerp waarover een goede uitleg je helpen kan: waarschijnlijkheid en statistieken. Hoeveel kans bestaat er dat je met een teerling een 6 gooit? Dat wordt erg duidelijk gemaakt in dit artikel, onderdeel van een cursus aan Brown.edu. Het feit dat de hele cursus interactief is, en je de parameters zelf kan instellen om de resultaten in real time te zien, is een absolute aanrader.
[Taal: ENG]
http://students.brown.edu/seeing-theory/
http://students.brown.edu/seeing-theory/basic-probability/index.html


TRYHASKELL
De programmeertaal Haskell wordt vooral gebruikt in academische middens en in de industrie. Op deze website kan je de taal uitproberen. We hebben er ook nog een link aan toegevoegd waar je meer te weten komt over Haskell.
https://en.wikipedia.org/wiki/Haskell_(programming_language)
http://tryhaskell.org/


TWITTERAUDIT: HEB JIJ ONECHTE VOLGERS OP TWITTER?
Deze webdienst gaat na of jij op Twitter ook fake volgers hebt, zoals bots. De dienst is echter niet volledig gratis - voor de eerste audit moet je niet betalen, maar daarna wel. Als wij ons niet vergissen wordt er zelfs een tweet geplaatst in jouw naam bij de gratis audit. Bij de Pro-versie kan je dan weer valse volgersblokkeren.
[Taal: ENG]
https://www.twitteraudit.com/


VANSECRETS: KAMPEREN

Trek jij er regelmatig op uit met je camper? Dan is deze website een aanrader. Hier vind je namelijk een opsomming van de plaatsen waar je met de camper terecht kan, met beoordelingen door andere gebruikers. Jij kan er ook jouw beoordeling achterlaten. De site focust zich gelukkig op Europa ;)
Er zijn enorm handige filters, zoals het soort straat dat je wil, wat de afmetingen zin van jouw camper zodat je zeker weet dat je toegang hebt, enz.
[Taal: ENG]
https://vansecrets.com/


GLUTENPRJECT: WAT KAN JE VEILIG ETEN?
Wanneer je gluten-intolerant bent, dan let je echt heel hard op de producten die je eet, gewoon omdat het verkeerde product je heel veel fysieke last bezorgen kan. Deze website helpt je om na te gaan welke producten geschikt zijn voor jou.
[Taal: ENG]
https://glutenproject.com/


RAWG: GAMES ONTDEKKEN

Deze site wil je games laten ontdekken. Zij bevat een enorm uitgebreide database, die aangevuld wordt door de gamers zelf. Je kan er zelf aanduiden wat je gespeeld hebt en wat jouw favoriete games zijn. Zo bouw je een profiel op, zodat de site beter games aan aanduiden die voor jou geschikt kunnen zijn.
[Taal: ENG]
https://rawg.io/welcome
https://rawg.io/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: KWESTIE
Het 'grote' nieuws halen de Vlaamse uitgevers steeds vaker uit dezelfde ruif. Waar zij zich nog wel onderscheiden, is met het plaatselijke nieuws. Uitgever Roularta gaat nog verder, en heeft zelfs een speciale app gemaakt, KWestie, waar je dit nieuws van nabij kan volgen. Helaas is voor het nieuws een Roularta-abonnement vereist, maar je kan wel een maand gratis uittesten.
[Taal: NL]
http://www.kwestie.be


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: TRANSPARENCIA
Deze site is echt wel iets voor mensen die graag weten wat de overheid uitspookt. Je kan hier namelijk zien welke informatievragen gesteld werden aan overheidsinstellingen. Want elke burger heeft nu eenmaal toegang tot informatie die in het bezit is van die instellingen!
[Taal: NL]
https://transparencia.be/nl_BE


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: LEEF BRANDVEILIG
Deze site is een gezamenlijk initiatief van vershillende brandweerzones, en de vzw Oscare. Het is de bedoeling om mensen attent te maken op de risico's op brand in huis. Waarop moet je letten? Wat moet je doen bij brand? Een site om aandachtig te lezen - en de tips in toepassing te brengen!
[Taal: NL]
https://www.leefbrandveilig.be/


VRIJDAG MULTIMEDIA: BESTE ONDERWATER FOTO'S 2018
Onder het wateroppervlak speelt zich een hele andere wereld af. Die prachtig kan zijn - tenminste wanneer je beelden kan maken in een heldere zee, en niet in het vervuilde water dat je meestal in onze contreien aantreft. In dit artikel bij Petapixel vind je de winnende foto's van de Underwater Photographer 2018. Om je ogen goed de kost te geven!
[Taal: ENG]
https://petapixel.com/2018/02/13/winning-photos-underwater-photographer-year-2018/


VRIJDAG MULTIMEDIA: OCCULTE TEKSTEN
De Nederlandse Ritman bibliotheek, die en van de grootste verzamelingen occulte teksten bevat, is die collectie online aan het zetten. iedereen zal die dus kunnen lezen. Dan Brown, de auteur van The Da Vinci Code, heeft dit mede mogelijk gemaakt, door zijn schenking van meer dan 300.000 dollar. Bij The NExt Web vind je een video die uitlegt hoe het werkt.
https://thenextweb.com/world/2018/02/14/dutch-library-puts-massive-collection-historical-occult-books-online/
http://www.ritmanlibrary.com/hermetically-open/
http://www.ritmanlibrary.com/Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
 - Besmette voorleeshulp laat computer van slechtzienden cryptomunten delven
https://www.ad.nl/digitaal/besmette-voorleeshulp-laat-computer-van-slechtzienden-cryptomunten-delven~a377db16/
- Twitter verrast met omzetstijging en winst
https://www.ad.nl/binnenland/twitter-verrast-met-omzetstijging-en-winst~a081eb9b/
 


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Overal tv kijken via Yelo Play voor Telenet-klanten
http://elektrozine.be/overal-tv-kijken-via-yelo-play-voor-telenet-klanten/
- Dit zijn de nieuwe LED-televisies voor 2018 bij Panasonic
http://elektrozine.be/led-televisies-2018-panasonic/
 


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Denk je dat je een tracker op je mobieltje hebt? Ontdek hoe jij jouw toestel veiliger kan maken
http://computertaal.info/2018/02/16/denk-tracker-op-mobieltje-hebt-ontdek-hoe-toestel-veiliger-maken/
- Enya Mona – Hoe bewerk ik mijn Instagram foto’s?
http://computertaal.info/2018/02/15/enya-mona-hoe-bewerk-instagram-fotos-2/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net


- Goedkope bluetooth-oordoppen
De onderkant van de westerse markt
https://tweakers.net/reviews/6011/goedkope-bluetooth-oordoppen-de-onderkant-van-de-westerse-markt.html
- Ontwikkelaars moeten bij iOS-apps vanaf april iPhone X ondersteunen
https://tweakers.net/nieuws/135321/ontwikkelaars-moeten-bij-ios-apps-vanaf-april-iphone-x-ondersteunen.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be


- Brusselse start-up werkt aan de virtuele paskamer
http://datanews.knack.be/ict/start-ups/brusselse-start-up-werkt-aan-de-virtuele-paskamer/article-normal-965713.html
- Steekspel tussen Visa en Coinbase na blunders met crypto-transacties
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/steekspel-tussen-visa-en-coinbase-na-blunders-met-crypto-transacties/article-normal-965681.html


*** TECHNOLOGIUM
http://www.technologium.be
- Hack Belgium | Samenwerken om België beter te maken
http://www.technologium.be/hack-belgium-samenwerken-om-belgie-beter-maken
- The Birdhouse | Ontdek de 4de lichting van de accelerator
http://www.technologium.be/ontdek-4de-lichting-the-birdhouse-accelerator*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

-  Deze ondernemers willen in België een heus innovatiefestival lanceren.
https://www.bloovi.be/nieuws/detail/deze-ondernemers-willen-in-belgie-een-heus-innovatiefestival-lanceren-dit-zijn-de-plannen
- Experts unaniem: 'Elk land moet een minister van artificiële intelligentie aanstellen'
https://www.bloovi.be/nieuws/detail/experts-het-erover-eens-elk-land-moet-een-minister-van-artificiele-intelligentie-aanstellen


 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautTIP: DE 10 BESTE GRATIS SPYWARE VERWIJDERTOOLS
In dit artikel van Webwereld worden verschillende gratis tools besproken om spyware van je computer te verwijderen. Van Avira tot Dr. Web Cureit: ongetwijfeld zal je hier de tool vinden die je nodig hebt. (Bron: WIm W)
[Taal: NL]
http://webwereld.nl/security/101436-de-10-beste-gratis-spyware-verwijdertools

  
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

BLUESTACKS: GAMING PLATFORM
Met deze emulator kan je een Android gaming omgeving naar je Windows computer brengen. Zo kan je allerlei apps een games ook op je desktop computer of laptop draaien. Niet alle apps zijn helaas compatibel, en de gratis Basic versie van de tool bevat reclame.
https://www.bluestacks.com/
http://www.chip.de/downloads/BlueStacks-Gaming-Platform_52156075.html


TRY NOT TO SMILE (IPHONE)
Met deze app voor je iPHone kan je samen met je vrienden grappige video's bekijken, en dan proberen om ter langste je lach in te houden... Deze app werkt namelijk met gezichtsherkenning, en ziet zo of je aan het glimlachen bent.
https://www.producthunt.com/posts/try-not-to-smile
https://itunes.apple.com/us/app/try-not-to-smile/id1307338693?mt=8&ref=producthunt


INTEL EXTREME TUNING UTILITY
Met deze tool van Intel kan je lekker gaan sleutelen aan je systeem. Met de eenvoudige interface krijg je de mogelijkheid om je systeem te monitoren, te overklokken en te belasten. Voor de avontuurlijke lezers!
https://downloadcenter.intel.com/download/24075/Intel-Extreme-Tuning-Utility-Intel-XTU-
http://www.chip.de/downloads/Intel-Extreme-Tuning-Utility-Intel-XTU_63985388.html


FREEWARE: WHO IS ON MY WIFI?


Met dt progje kan je zien wie er op jouw netwerk zit, zoals de naam het al zegt. Je kan indringers ook de toegang ontzeggen. En als er iemand anders inlogt, dan word je meteen verwittigd.
http://www.chip.de/downloads/Who-Is-On-My-Wifi-Wer-ist-in-meinem-WLAN_66610419.html
https://whoisonmywifi.com/


VRIJDAG APPDAG: FIND IT

Een digitaal document doorzoeken is heel gemakkelijk. Maar hoe zit het met papieren documenten? Helaas moet je dan normalerwijze het hele document doorlezen, en dat vraagt toch wel wat tijd (en concentratie!).
Deze tool kan helpen: je moet gewoon je zoektermen invullen (je kan meerdere termen gebruiken) en je camera richten op de pagina's. De app toont jemeteen op elke pagina waar dat woord / die woorden voorkomen.
https://www.producthunt.com/posts/find-it-3
https://play.google.com/store/apps/details?id=jaces.hackathonapp&hl=en&ref=producthunt
 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Men geeft anderen het liefst die raadgevingen,
welke men zelf eenmaal niet opgevolgd heeft.
-Peter Sirius-