Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
15/2/2018 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 22
Nummer 1044 van 10/2/2018Gegroet lezer,

Een editie deze week waar wel àlle groten uit het internetwereldje aan de beurt komen: van Apple tot Microsoft, van Google tot Amazon. En ook wat mindere goden. En over allemaal viel wat nieuws te vertellen, met uiteraard de nodige kritische kanttekening bij. En u zal ongetwijfeld wat van uw gading vinden...

Geen lang voorwoord dus, snel maar aan uw leesvoer! Veel leesplezier gewenst en bij leven en welzijn tot volgende week.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
YOUTUBE GO NU WERELDWIJD BESCHIKBAAR: BEKIJK YOUTUBE FILMPJES OFFLINE
De app YouTube Go was al een tijdje beschikbaar - maar in een beperkt aantal landen. Hij is voornamelijk bedoeld voor mensen met een slechte internetverbinding, of met een beperkte hoeveelheid mobiele data. Daarom werd hij in India uitgebracht, als eerste markt. Daarna volgden nog 14 andere landen, en nu is YouTube Go wereldwijd beschikbaar - of zo goed als (130 landen). Je moet wel een Android toestel hebben.

Met de app kan je dus video's downloaden om offline te bekijken, maar ook streamen naar andere toestellen zonder een dataverbinding. In de nieuwe versie werd de kwaliteit waarmee je kan streamen nog wat verhoogd, en krijg je ook gepersonaliseerde aanbevelingen wanneer je het menu op het homescherm naar beneden trekt.

YouTube Go maakt deel uit van de Android Go apps-suite, een heel pakket Google-diensten die bedacht zijn voortoestellen met weinig geheugen en weinig opslagruimte. ZO is er ook Maps Go en Files Go.

Bij Mashable vind je een filmpje over de tool, en de link naar een plek waar je de APK van de YouTube Go kan downloaden, als je in de App Store van Google de melding krijgt dat de app niet compatibel is met jouw toestel.
https://thenextweb.com/apps/2018/02/02/youtubes-go-app-for-watching-and-sharing-videos-offline-is-now-widely-available/
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.apps.youtube.mango


YOUTUBE ONDERNEEMT ACTIE TEGEN DOOR EEN STAAT GESPONSORDE VIDEO'S, EN VIDEO'S VAN COMPLOTTHEORIEËN
Het hellend vlak, de 'slippery slope', we hebben het er al vaker over gehad: van neutrale doorgeefluiken zijn sociale media waar je content delen kan, zoals Twitter, Facebook, Youtube, een rechter geworden die bepaalt wat wel en wat niet kan.

Een volgend hoofdstuk in deze trend wordt nu door YouTube geschreven. Het heeft namelijk aangekondigd dat het alle video's van door een staat gesponsorde broadcaster als dusdanig zal markeren. Dat gaat dus zowel over films afkomstig van door Rusland gesponsorde kanalen, als door het Amerikaanse PBS, het Public Broadcastingn Service. Op dat punt is YouTube tenminste eerlijk.

Maar het gaat ook video's markeren die het als samenzweringstheorieën beschouwt, en het zal naast die video's relevante video's plaatsen die afkomstig zijn van 'betrouwbare' nieuwsbronnen. En dat lok toch protest uit in de VS. Als je het politieke niuews daar een beetje gevolgd hebt, dan weet je dat Trump en zijn aanhangers verschillende klassieke media ervan beschuldigt om gekleurd nieuws te brengen, dat het vele werk dat Trump doet niet belicht, enkel alles wat tegen hem pleit. En dat zou je dus kunnen beschouwen als een samenzweringstheorie, zodat een goed bericht over Trump in de toekomst gecounterd zou worden door een negatief bericht, van die klassieke en 'betrouwbare' media. 

Een beslissing van YouTube die dus olie op het vuur gooit van de Trump-aanhangers....

Lees hierover meer bij Wall Street Journal en The Next Web.
https://www.wsj.com/articles/youtube-to-label-state-funded-broadcasters-in-drive-against-misinformation-1517567403
https://thenextweb.com/insider/2018/02/02/hold-on-to-your-tinfoil-hat-alex-jones-youtube-is-coming-for-you/


WAAROM ALEXA TIJDENS DE SUPER BOWL SLAAPT ONDER ADVERTENTIES
Traditioneel is heel Amerika aan de tv (of tablet, computer, smartphone!) gekluisterd tijdens de Super Bowl match. En dat is dan ook het duurste moment om je reclame uit te zenden. Voor dit jaar had Amazon aangekondigd dat het een filmpje zou vertonen waarin het reclame maakt voor zijn Echo, de slimme luidsprekers met daarin de Alexa assistent. Het filmpje kan je op onderstaande link bekijken.

In elk geval: in het filmpje worden bekende personen ten tonele gevoerd, zoals Gordon Ramsay, Anthony Hopkins en zelfs Jeff Bezos. En een keer of 10 wordt in het filmpje het woord "Alexaé vernoemd. En dat zou dan normaal gezien bij de kijkers die zo'n Echo dot in huis hebben, hun eigen Alexa in gang moeten zetten. Dat is echter niet het geval, en dat is te danken aan een patent dat Amazon heeft voor "Audible command filtering". Dat beschrijft twee technieken. BIj de eerste wordt een fragment van een reclameboodschap naar de Echo doorgestuurd, vooraleer hij uitgezonden wordt op tv. De Echo kan dan het live commando vergelijken met de akoestische vingerafdruk van het fragment, om te zien of het commando wel een commando is.

Bij de tweede techniek echter wordt het heel interessant. Want hierbij kan een reclame zelf een onhoorbaar akoestisch signaal uitsturen waarbij aan Alexa verteld wordt dat zij het woord waarop zij moet reageren, haar wakker-signaal dus, moet negeren.

Hola, wacht eens even? Een onhoorbaar signaal? Waardoor Alexa niet meer reageert? Dat is voer voor samenzweringstheorieën! Let maar op, in de volgende dagen zal je wel ergens lezen dat dit misbruikt kan worden!
https://twitter.com/twitter/statuses/958891875884326912
https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-02-02/here-s-why-alexa-won-t-light-up-during-amazon-s-super-bowl-ad


FLASH-KWETSBAARHEID ACTIEF MISBRUIKT - HOE JE TE VERDEDIGEN?
Een zwakke plek in de Flash-technologie wordt momenteel op heel slimme manier gebruikt door een groep hackers, om de controle van de machine van een nietsvermoedende gebruiker over te nemen. De zwakke plek werd verleden week woensdag ontdekt, en meteen zond de Zuid-Koreaanse CERT een waarschuwing uit dat er al code circuleerde die er misbruik van maakte.

Concreet gaat het om code die in eeen Microsoft Excel document gestopt wordt. Zodra het SWF object getriggerd wordt, wordt een remote beheerstool geïnstalleerd die de controle over de machine van het slachtoffer overneemt.

Hoe voorkomen dat je besmet wordt? Adobe zou in principe deze week een update uitbrengen die het euvel moet verhelpen. Tot zolang kan je de Flash app, uit voorzorg, van je computer verwijderen. Wil je sites bezoeken waar toch Flash gebruikt wordt, doe dat dan via de Chrome browser. Die heeft een speciale versie van de Flash player die een zogenaamde "sandbox" bevat, zodat de player niet buiten dat zandbakje kan.

Meer bij Ars Technica.
https://arstechnica.com/information-technology/2018/02/theres-a-new-adobe-flash-0day-and-up-and-coming-hackers-are-exploiting-it/


MICROSOFT: NIEUWE SURFACE, EN NIEUW OS
De Surface toestellen van Microsoft zijn erg knap, maar ietwat aan de prijzige kant. Daarom is het leuk te vernemen dat Microsoft een toestel uitgebrahct heeft dat maar $799 moet kosten. Het gaat om een Surface laptop, met een Core m3 processor, 4GB RAM en 128 GB opslagruimte.

Er komt ook een variant aan van de 13,5 inch Surface Book 2, en die zit dan weer in de hogere prijsklasse. ALhoewel, als je naar de specificaties kijkt krijg je zeker waar voor je geld: een Intel Cor i5 processor, 8 GB RAM, en 128 GB opslagruimte. Eerder had Microsoft een versie uitgebracht met 256 GB ruimte, maar die kostte toen $1499. Meer bij The Verge (1)

Maar er is nog meer nieuws van het Microsoft-kamp. Het blijkt namelijk dat de speciale versie van Windows, Windows 10 S, die veiliger moest zijn, met de "S" van "Secure" dus. Die zit standaard op de Surface laptop, en zou ook op de "Always Connected" pc's moeten komen met een ARM processor, die dit jaar uitkomt. Microsoft heeft nu gekozen voor een andere strategie: het zal voortaan een "S" versie aanbieden voor alle bestaande Windows 10 versies (home, professional, enz.). Een extra beveiligde versie dus. En dat lijkt voor verschillende waarnemers, waaronder Windows specialist Foley een goede keuze (3).
https://www.theverge.com/2018/2/2/16964056/microsoft-surface-book-2-price-drop-storage-model
https://www.theverge.com/2018/2/2/16963806/microsoft-surface-laptop-cheaper-model-core-m3
https://redmondmag.com/articles/2018/01/31/windows-10-s-more-than-you-think.aspxVOORMALIGE MEDEWERKERS VAN TECHGIGANTEN ROEPEN OP TOT VOORZICHTIGHEID MET TECH
Verschillende voormalige werknemers van Facebook en Google hebben een organisatie opgericht, Center for Humane Technology. Deze mensen, die ondertussen zelf ook al miljonairs zijn, roepen op tot voorzichtigheid met technologie. Zij vormen als het ware een lobbygroep die tech-verslaving wil tegengaan.

Tot de oprichters behoren de voormalige Google ethicus Tristan Harris, Justin Rosenstein, die de Like button van Facebook uitond, Renée DiResta, die bots bestudeert, en vele anderen.

Om te beginnen zullen zij een campagne starten die zij "The Truth about Tech" noemen, en die 55.000 openbare scholen aandoen in de Verenigde Staten. De campagne is opgevat op dezelfde leest als een anti-roken campagne, en de gevaren van tech-verslaving worden beklemtoond, zoals depressies door een te intens gebruik van technologie, met nadruk op sociale media.

Zij hebben verschillende actiepunten: de mens meer centraal zetten bij het ontwerpen van tech, politieke druk uitoefenen om dit te bewerkstelligen, de mensen bewust maken van het probleem, en medewerkers van tech bedrijven aanmoedigen om binnen hun bedrijf aan te dringen op meer ethisch denken bij het ontwerpen van tech.

Een initiatief dat op zich niet slecht is, maar dat té breed is (niet elk gebruik van de smartphone is slecht) en dat echt veel meer onderzoek nodig heeft om werkelijk au serieux genomen te kunnen worden, zo meent de podcast Daily Tech News Show. Wat is het juist dat mensen afhankelijk, verslaafd maakt? Wat zorgt voor depressies? Tot nu toe werden deze onderzoeken niet uitgevoerd, en om zo'n grote mediacampagne te starten zonder echt te weten waarover je het hebt, zou ertoe kunnen leiden dat je het kind met het badwater weggooit...
https://www.nytimes.com/2018/02/04/technology/early-facebook-google-employees-fight-tech.html
https://www.techmeme.com/180205/p13#a180205p13
http://www.dailytechnewsshow.com/dtns-3213-tech-creators-remorse/


APPLE MUSIC STEEKT BINNENKORT SPOTIFY VOORBIJ IN DE VS
Mogen we ons binnenkort aan een rechtszaak verwachten zoals Microsoft aan zijn broek kreeg voor het koppelen van zijn browser (toen nog IE) in zijn besturingssysteem? Wanneer je de feiten op zich bekijkt, zou je het kunnen verwachten. Maar wanneer je de betrokken speler bekijkt (Apple), dan bestaat er weinig kans toe- het bedrijf uit Cupertino mag zich blijkbaar wat meer veroorloven dan anderen...

Waar gaat het over? Het feit dat Apple begonnen is met zijn Apple Music dienst, en die meteen ingebakken heeft in zijn iOS toestellen. Apple Music gaat op vlak van streaming muziek de concurrentie aan met diensten zoals Spotify, maar zou minder fijn afgestemde speellijstjes bevatten. De ingebakken dienst van Apple heeft echter wel het voordeel dat hij dus reeds aanwezig is op je iOS toestel, en dat jouw muziek standaard in die app afgespeeld wordt. Een groot voordeel dus.

En dat zorgt er ondertussen voor dat recente gebruikcijfers, bekend gemaakt door Apple, erop wijzen dat Apple Music binnenkort Spotify zal inhalen in de VS, als het op betalende gebruikers aankomt. En dan kan je natuurlijk de vraag stellen: is het omdat de gebruiker echt kiest voor Apple Music, of is het omwille van de nauwe verweving van dienst en besturingssysteem?

Wordt wellicht vervolgd.

Tussen haakjes: als je de getallen weten wil: Spotify heeft 70 miljoen betalende abonnees, en blijft daarmee de nummer één wereldwijd. Apple Music had in september 2017 30 miljoen betalende abonnees, maar het aantal zou in de Verenigde Staten heel snel stijgen, en daar zou Apple Music dus Spotify voorbijsteken in de zomermaanden.
Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2018/2/4/16971436/apple-music-surpass-spotify-us-subscribers


APPLE: PROBLEMEN IN DE EU VOOR AANKOOP SHAZAM
Twee berichten over Apple vandaag. Het eerste sluit aan bij ons artikel van gisteren, over de vaste integratie van Apple Music in het iOS, waardoor Apple op termijn zich bloot zou kunnen stellen aan vragen van de mededingingsautoriteiten, omdat het hiermee zijn eigen diensten bevoordeelt en de concurrentie vervalst.

Het blijkt namelijk dat Apple al met de mededingingsautoriteiten in de clinch ligt, maar dan wel voor zijn aankoop van muziek-ontdekkingsdienst Shazam. Zeven EU-landen (Oostenrijk, Iijsland, Italië, frankrijk, Noorwegen, Spanje en Zweden) hebben namelijk bezwaar uitgesproken tegen deze aankoop, omdat die de competitie in de EU negatief zou beïnvloeden. Een provisie in de EU-wetgeving voorziet dat EU-lidstaten een fusie van bedrijven kunnen laten onderzoeken, wanneer de bedrijven in kwestie niet de minimum barema's van inkomsten halen die normaal geldt voor een dergelijk onderzoek, maar wel een belangrijk effect zullen hebben op de competitie in de landen die het verzoek indienen.

Een verhaal dat dus vervolgd word.
https://techcrunch.com/2018/02/06/apples-shazam-takeover-triggers-competition-review-in-europe/


APPLE: DE EERSTE REVIEWS VAN DE HOMEPOD
Het tweede bericht betreft de HomePod, de slimme luidspreker die Apple uitgebracht heeft en die de concurrentie moet aangaan met de Amazon Echo en de Google Home. Verschillende nieuwssites hadden de HomePod mogen uittesten, maar mochten de reviews pas gisteren publiceren. Een handige zet qua publiciteit, want zo komen alle sites tegelijkertijd met de review uit, en staat het toestel meteen in de belangstelling.

Op voorwaarde natuurlijk dat de reviews positief zijn. En dat is het geval, op het gebied van geluidskwaliteit. De rest echter krijgt een negatieve beoordeling: de prijs ($349), de voice control van Siri is te beperkt, , de HomePod werkt enkel met Apple Music en geen andere muziekdiensten, een euvel dat voor alle andere gebieden telt want er is geen integratie van diensten van derde aanbieders;

Er zit echter wel beterschap aan te komen, want Apple werkt nog aan een feature die het FullRoom noemt, en waarbij je dan twee HomePods in een kamer kan zetten, waarna die automatisch elkaar ontdekken en zich op elkaar uitbalanceren om een stereogeluid te creêren. En later dit jaar zou er ook nog ondersteuning voor het afspelen van muziek in verschillende kamers komen, via AirPlay 2.

Je kan je natuurlijk afvragen waarom Apple een zo beperkt product uitbreng, dat als het ware in 1.0 versie zit, in plaats van te wachten tot het een 3.0 versie heeft, zoals het bij zijn andere productenn doet - ineens, boem!, een perfect product neerzetten en de markt stormenderhand veroveren. Wel het antwoord daarop zou kunnen zijn dat Apple het zich niet kon veroorloven nog langer te wachten. Amazon en Google zijn immers volop bezig de markt in te palmen, en beter een half -af product dan geen, zal Apple gedacht hebben...
Meer bij The Verge
https://www.theverge.com/2018/2/6/16976906/apple-homepod-review-smart-speaker


SNAPCHAT: NIEUWE FEATURES, EN GOEDE CIJFERS
Alhoewel Facebook er alles aan doet om gebruikers van SnapChat weg te lokken door de vele features van Snapchat in zijn eigen Messenger en WhatsApp in te bouwen, blijft Snapchat vernieuwen. Het wil gewoon de meest flexibele visuele messaging app zijn - iets waartoe het eerlijk gezegd een beetje gedwongen wordt nu zijn Stories, doordat zij door INstagram en WhatsApp geïmiteerd worden, niet meer zoveel gebruikers blijven lokken.

Dus: enkele nieuwigheden in Snapchat. Om te beginnen wat spelen met lettertypes: je kan grote en kleine tekst gebruiken, neon letters en Rainbow waardoor je letters verschillende kleuren krijgen. Een tekst bij een foto wordt nu een sticker, zodat je verschillende onderschriften kan toevoegen aan dezelfde Snap. En verder is er een Do Not Disturb, waarbij je, door een naam van iemand aan te tikken en ingedrukt te houden, die tijdelijk monddood maken zodat je zijn notificaties niet meer ziet. Bij TechCrunch lees je alles in detail. (1)

Nog een nieuwigheid is de nauwe samenwerking met de Amerikaanse zender NBC, en dat ter gelegenheid van de Olympische Spelen. Hierdoor zal je live fragmenten van 2 tot 6 minuten kunnen kijken op Snapchat. NBC hoopt hiermee een jonger publiek te kunnen bereiken, dat zijn neus ophaalt voor de reguliere tv (2).

Dat Snapchat weerwerk biedt tegen de pletwals van Facebook, blijkt ondertussen vruchten af te werpen. Net als vele andere bedrijven heeft Snap zijn resultaten voorgesteld voor het 4e kwartaal. En daarin werd 285,7 miljoen dollar opgehaald, een stijging met 72% tegenover het jaar tevoren. Het aantal gebruikers dat dagelijks actief is (DAU of Daily Active Users) is met 8,9 miljoen gestegen om nu 187 miljoen te bedragen, wat een stijging is met 18% tegenover het jaar tevoren. Maar... en dat blijft belangrijk: winst word er nog altijd niet gemaakt, integendeel. Het bedrijf maakte een netto verlies van 350 miljoen euro, wat een stijging is met 106% tegenover het jaar tevoren. Er is dus nog werk aan de winkel!
https://techcrunch.com/2018/02/05/snapchat-glow-rainbow-text/
https://9to5google.com/2018/02/07/winter-olympics-livestream-snapchat/
http://investor.snap.com/news-releases/2018/02-06-2018-211639653


AR STICKERS VAN GOOGLE NU OOK VOOR ANDROID TOESTELLEN BUITEN PIXEL OF PIXEL 2
Een tijdje geleden had Google de AR Stickers uitgebracht. Daarbij kan je 3D voorwerpen zoals figuurtjes uit Star Wars neerzetten in beelden van de echte wereld. Op dat moment was die techniek enkel beschikbaar voor de high end Google Pixel of Pixel 2 smartphones.

Nu echter heeft Google een nieuwe techniek toegepast voor deze 3D stickers, waardoor ook andere Android toestellen hiervan gebruik kunnen ken. De augmented reality feature zit  nu in de Motion Stills app, waarmee je heel wat extra dingen kan doen met video's en live foto's. De app laat je bijvoorbeeld toe om video's die met een wat bibberachtige hand genomen zijn, toch te stabiliseren, verschillende clips tot een langere video samen te voegen, of een 'motion text' toe te voegen, dat is een tekst die een element van de video zal volgen, of zelfs de video omvormen tot een cinemagraph, waarbij één aspect van de video geïsoleerd wordt terwijl de rest stil blijft.

Concreet ga je bij deze stickers als volgt te werk: je selecteert een object, zoals een kip of een peperkoeken mannetje, en plaatst dat op een horizontaal, plat oppervlak waarop je je camera richt. Het voorwerp zal dan in dat zicht blijven, en de grootte ervan wordt zelfs aangepast aan de afstand. Zet je bijvoorbeeld een dier op de palm van je hand, en beweeg je je hand naar de camera toe, dan wordt dat dier ook groter.

Het enige wat jouw Android smartphone moet hebben  om deze Motion Stills app te laten werken met stickers, is een gyroscoop., en dat zit in heel wat toestellen tegenwoordig.

Beelden en een uitvoerige uitleg bij CNet.
https://www.cnet.com/news/google-android-app-gets-ar-stickers-for-video-sharing/?ftag=COS-05-10aaa0b&linkId=47797587


PATREON LANCEERT FOTO- EN VIDEOFEED VOOR ARTIESTEN
We hebben het al vaker gehad over Patreon, een dienst waarmee artiesten en creatievelingen zoals podcasters een bijdrage kunnen vragen voor hun werk. Patreon heeft nu een nieuwe functie uitgebracht die wel leuk lijkt voor de creatievelingen: een feed die een beetje doet denken aan de Stories van Snapchat, en waarbij artiesten foto's en video's kunnen delen met hun "patrons", de mensen die hen dus steunen.

Deze functie heet Lens, en is beschikbaar in de mobiele app van Patreon. Concreet zal de artiest foto's en video's maken met zijn eigen smartphone, en die dan posten naar een feed waar die na 24u terug verdwenen is. De patron van zijn kant, die dan wel de app ook op zijn smartphone moet hebben, krijgt een melding van elke update, en hij kan dan de post zien vooraleer die verdwenen is.

Exclusieve beelden dus, voorbehouden voor wie de artiest steunt, en waarmee de patron een blik krijgt van het leven van de artiest, hoe hij zijn werk creëert, een blik in de coulissen van een optreden, enz. Het is in elk geval voor fans van de artiest een extra aanmoediging om hun idool financieel te steunen.

Meer uitleg bij The Verge.
https://www.theverge.com/2018/2/6/16961462/patreon-lens-disappearing-photo-video-app-feature-launch


PORNHUB VERBIEDT 'DEEPFAKES'
Verleden week hadden wij het over een nieuw soort kwalijke porno die ontstaan is door het slim toepassen van AI: de hoofden van beroemdheden worden geplakt op de lijven van acteurs/ actrices in pornofilms, zodat het lijkt alsof je te maken hebt met een écht pornofilmpje met die beroemdheden. Uiteraard niet fijn - niet voor de beroemdheden, maar ook niet wanneer diezelfde smerige spelletjes gespeeld zouden worden met de hoofden van gewone mensen.

Nu wordt er dus opgetreden tegen deze filmpjes, die 'deepfakes' genoemd worden. Om te beginnen werd het kanaal op Reddit -waar zij hun oorsprong vonden- opgedoekt, maar gezien de anarchistische natuur van Reddit vonden de filmpjes hun eigen weg op het web. Sommigen belandden op Pornhub, maar deze website heeft aangekondigd dat het die verwijderen zal, omdat het geen filmpjes wil vertonen die niet gemaakt zijn met toestemming van de betrokken partijen (zelfs al gaat het om een hoofd). Ook Twitter heeft aangekondigd dat het deze filmpjes, als het die vindt, verwijdert. En zo hoort het.

Meer hierover bij Motherboard en Inverse.com
https://motherboard.vice.com/en_us/article/zmwvdw/pornhub-bans-deepfakes
https://www.inverse.com/article/41017-pornhub-says-it-s-banning-deepfakes-as-the-internet-cracks-down-on-ai-porn


KORT NIEUWS BINNENLAND: GEOBLOKKADES OPGEHEVEN, EN MEER TV BIJ TELENET
Het is je wellicht ook al overkomen: je gaat naar de internationale website van een webwinkel, maar wordt dan doorgestuurd naar de Belgische versie ervan, waar je moet vaststellen dat de prijzen verschillen van de internatonale versie. Webwinkels hadden, tot voor kort het recht om hun waren enkel aan gebruikers van een bepaald land aan te bieden - 'geoblocking' heet dat in officiële termen.

Welnu, binnenkort zou daar een eind aan komen, als het van de EU afhangt. Je zal niet meer geweigerd mogen worden in een bepaalde webwinkel, omdat je uit een bepaald land komt. Wat onvermijdelijk ervoor zal zorgen dat de prijzen internationaal gelijkgetrokken worden. Wat een heel goede zaak is voor de consument.

Helaas geldt deze maatregel enkel voor webwinkels - geoblocking bij het streamen van audio en video zal nog altijd mogen blijven bestaan.

Een tweede hoera-bericht voor België betreft content die via Telenet aangeboden wordt. Tot nu kon je die, wanneer je niet thuis bent, bekijken via de Yelo-app. Maar dan moest je wel surfen via een Telenet-netwerk (wifi of 3G/4G).

Dat is nu veranderd: je kan voortaan surfen vanop elk Belgisch datanetwerk, en vanaf april zal dat zelfs in de hele Europese Unie kunnen. Denk echter wel aan je datalimiet, want een half uur tv kijken verbruikt al gauw 400 MB!
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20180206_03342224
http://www.dutchcowboys.nl/technology/geoblokkades-opgeheven-door-eu-maar-wel-alleen-in-webwinkels

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!GOOGLE CROME 64: VERVANGER VOOR ANDROID OP TABLETS?
Chrome64 is uit, de nieuwste versie van het besturingssysteem voor laptops. Een van de nieuwigheden is dat je nu ook een screenshot kan maken door op de aan/uit knop te drukken, in combinatie met de volume verlagen knop. Er is ook een update in de manier waarop het Chrome OS werkt met Android apps, waaronder de mogelijkheid om met VPN te werken bij apps uit de Play store. Meer bij 9to5Google. (1)

Maar wat The Verge (2) daarbij opvalt, is dat deze versie heel wat functies bevat die veel meer op tablets gericht zijn. Zoals een split-screen mogelijkheid om te multitasken wanneer je in tablet modus bent. Wat er, volgens het artikel, op duidt dat het Chrome OS wellicht in de toekomst Android voor tablets zal vervangen. Momenteel is er al wel Android app compatibilieit op Chrome OS, maar het lijjkt interessant om deze evolutie, waarbij de twee werelden samengesmolten worden, te volgen.
https://9to5google.com/2018/02/01/google-chrome-os-64-features/
https://www.theverge.com/2018/2/2/16965520/google-chrome-os-64-update-android-tablets-operating-system-replace


MAAKT INTEL DE SLIMME BRIL VAN DE TWEEDE GENERATIE?
Intel heeft een prototype ontwikkeld van een slimme Augmented Reality bril, waarmee je er niet uitziet als een creep wanneer je hem draagt. Geen camera (gelukkig!), maar wel een extra scherm met informatie, die afgestemd is op de context.

De bril wordt "Vaunt" genoemd, en ziet eruit als een normale bril. De elektronica zit in twee modules die in de oren van de bril ingebouwd zijn. Informatie, afkomstig is van jouw telefoon, wordt via Bluetooth getoond op je perifeer zicht,  doordat het beeld vanuit een laser met heel lage kracht gestuurd vanuit de lens van de bril op het retina van jouw oog gereflecteerd wordt. Uiteraard zonder schade aan je oog aan te richten.

De Vault wordt bediend door commando's die jij uitspreekt, of door gebaren met jouw hoofd. Bij The Verge vind je een filmpje dat het een en ander demonstreert.

Waarnemers zijn het nog niet eens of dit een concept is dat het publiek kan aanspreken, of dat het een doodgeboren ideetje  is...

Meer bij Business Insider en Android Authority
https://www.theverge.com/2018/2/5/16966530/intel-vaunt-smart-glasses-announced-ar-video
http://www.businessinsider.com/intel-vaunt-smart-glasses-features-photos-2018-2?op=1
https://www.androidauthority.com/intel-smart-glasses-concept-vaunt-835307/

 

  
Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


PODCAST: CRIMINAL

Deze podcast houdt het midden tussen 'Serial' en 'This American Life'. De reeks verhaalt over de mensen die misdaden begaan, en de mensen die er het slahtoffer van zijn. Het zijn dus altijd waargebeurde verhalen, en elke aflevering behandelt één verhaal. Naar het schijnt zou aflevering 51 degene zijn die je moet beluisteren om verslaafd te worden...
[Taal: ENG]
http://www.thisiscriminal.com/
http://thisiscriminal.com/episode-51-money-tree-8-23-2016/
Netties werkt samen met:


 
De nieuwe oogst


 BEGINNEN MET RASPBERRY PI

De Rasperry Pi is een heel kleine maar complete computer. En omdat die zo klein is, kan je hem voor veel dingen gebruiken. In dit Engelstalige artikel krijg je de do's en don't uitgelegd, en op de Nederlandstalige site Raspberry Tips vind je ook een artikel om hem te installeren, en veel, veel meer tips.
[Taal: ENG/NL]
https://thewirecutter.com/reviews/raspberry-pi/
https://raspberrytips.nl/raspberry-pi-installeren/


RESOURCE CARDS: GRATIS BRONNEN VOOR WIE CREATIEF AAN DE SLAG WIL GAAN
Dit is een uitgebreide lijst, mooi in vorm gegoten, met bronnen die je kan gebruiken voor je creatieve projecten. Van fotografie en lettertypes, tot WordPress, SEO en marketing.
[Taal: ENG]
https://resourcecards.com/


REWORDIFY: EEN (ENGELSE) TEKST VEREENVOUDIGEN
Dit is een krachtige online tool die belooft ingewikkelde Engelse teksten te kunnen vereenvoudigen. Wij deden de test, en hij vervangt bijvoorbeeld 'enhance' door 'improve', enz. Inderdaad een verbetering - om uit te testen dus.
[Taal: ENG]
https://rewordify.com/index.php


WAT WAS ER IN 2017 POPULAIR OP COURSERA?

Bij de site Coursera kan je ontelbare cursussen volgen. Zoveel, dat het moeilijk kan lijken om te kiezen wat jou vooruit zou kunnen helpen. Dit artikel op de site vertelt je welke cursussen er het voorbije jaar het populairste waren. Dat geeft je alvast een leidraad bij jouw eigen beslissing.
[Taal: ENG]
https://blog.coursera.org/year-review-10-popular-courses-2017/


WATERMARK.INK: GRATIS WATERMERK VOOR JE FOTO'S
Deze dienst is heel simpel: je uploadt je foto naar je browser, en een script zet er een watermerk in. De makers van de site beloven dat er geen foto's geüpload worden naar enige server, en dat alles in je browser gebeurt.
Voorlopig is de dienst gratis.
[Taal: ENG]
https://www.watermark.ink/#/


VANSPIRATION: INSPIRATIE VOOR JE MOBILHOME
Natuurlijk bestaan er reeds volledig afgewerkte mobilhomes. Maar diezijn standaard, en misschien heb jij specifieke wensen voor d e inrichting van je rijdende huis? Deze website wil je de inspiratie aanreiken om je van in te richten. Alles netjes geordend op onderwerp (bedden, muren en isolatie, ijskasten, kookvuren, enz.)
[Taal: ENG]
https://vanspiration.com/


INDIE FILMSCRIPTS

Deze website is gewijd aan screenplays of filmscripts, maar dan vooral voor indie-filmen. Scripts van verschillende films kan je downloaden, maar je vindt er ook tips en cursussen om zelf een filmscript te schrijven.
[Taal: ENG]
https://indiefilmhustle.com/screenplay-download/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: ANTWERPEN KOEKENSTAD
Dat men in Antwerpen Bourgondisch kan genieten van lekker eten, moeten wij je wellicht niet meer vertellen. En daartoe horen ook de "pateekes", en de vele koeken die er verkocht worden. Daarom werd er een initiatief "Antwerpen Koekenstad" gelanceerd. Van 2 tot 11 februari (je moet er dus rap bij zijn!) hoort daar een heuse Pateekes week bij, maar verder is er een tentoonstelling, ontdekkingsroutes, enz. Het hele programma lees je hier.
[Taal: NL]
http://www.antwerpenkoekenstad.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: BREAK@WORK
Als werknemer heb je in bepaalde omstandigheden recht op loopbaanonderbreking en/of tijdskrediet. Maar hoe kom je te weten of je er recht op hebt, en op hoeveel dagen, maanden, jaren dan? En als je er al een keer gebruik van gemaakt hebt, hoeveel tijd rest je dan nog? Deze nieuwe website wil je helpen om het antwoord te krijgen op deze vragen.
[Taal: NL)
https://www.breakatwork.be/breakatworkNl.html


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: HEERLIJK HELDER
In de communicatie met de overheid valt het op hoe vaak die in een jargon vervalt, waarvan je kop noch staart kan krijgen. Elk jaar wordt er het initiatief "heerlijk helder" georganiseerd, om de overheidsdiensten erop te wijzen dat de teksten vaak echt niet te begrijpen zijn, en nodeloos ingewikkeld.
Deze website bevat tips naar de overheid (maar ook gewone bedrijven) om duidelijke, heldere taal te hanteren in hun communicatie.
[Taal: NL]
http://www.heerlijkhelder.be
https://overheid.vlaanderen.be/heerlijk-helder


VRIJDAG MULTIMEDIA: TYPO/GRAPHIC POSTERS

Dit is een platform waar je inspiratie kunt opdoen voor het ontwerpen van een goede poster. De startpagina begint sober, met enkel een zoekvak, maar klik op de pijl onderaan, en een wereld van kunst gaat voor je open!
[Taal: ENG]
https://www.typographicposters.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA: CRITTUS
Deze kortiflm (7 minuten) is niet voor de bangen van hart! Super griezelig, zo wordt ons beloofd in het artikel van Gizmodo waar we de tip vonden. Het thema is: alleen gaan kamperen in het bos. Dan kan niets je toch overkomen, niet? Zeg niet dat wij je niet gewaarschuwd hebben!
[Taal: ENG]
https://io9.gizmodo.com/surreal-horrors-invade-the-backwoods-in-loopy-scifi-sho-1822745585
 


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Stiekem screenshots van Instagram Stories maken is voorbij
https://www.ad.nl/binnenland/stiekem-screenshots-van-instagram-stories-maken-is-voorbij~af11bd7f/
- Binnen vijf jaar gaat helft van alle rechtszaken over cybercrime
https://www.ad.nl/binnenland/binnen-vijf-jaar-gaat-helft-van-alle-rechtszaken-over-cybercrime~afb35353/
 
 
*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Dit zijn de trends in televisies voor 2018
http://elektrozine.be/dit-zijn-de-trends-in-televisies-voor-2018/
- Google Assistant voor Philips tv’s met Android TV
http://elektrozine.be/google-assistant-voor-philips-tvs-met-android-tv/
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Review: Royole Moon, een royale 3D bioscoop op je neus
http://computertaal.info/2018/02/09/review-royole-moon-royale-3d-bioscoop-op-neus/
- Shotcut – freeware video editor
http://computertaal.info/2018/02/08/shotcut-freeware-video-editor/
 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- VideoLan brengt grote VLC 3.0-update uit met Chromecast-ondersteuning
https://tweakers.net/nieuws/135077/videolan-brengt-grote-vlc-30-update-uit-met-chromecast-ondersteuning.html
- Chrome gaat vanaf juli sites zonder https als onveilig aanmerken
https://tweakers.net/nieuws/135043/chrome-gaat-vanaf-juli-sites-zonder-https-als-onveilig-aanmerken.html


*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- Privacycommissie heeft geen problemen meer met digitale energiemeters
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/privacycommissie-heeft-geen-problemen-meer-met-digitale-energiemeters/article-normal-962517.html
- Perswaakhond waarschuwt journalisten: 'Log uit op iCloud in China'
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/perswaakhond-waarschuwt-journalisten-log-uit-op-icloud-in-china/article-normal-962475.html


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/


- E-commerce in België groeit, maar offline winkel blijft belangrijk voor Belgen
https://www.bloovi.be/nieuws/detail/e-commerce-in-belgie-groeit-maar-offline-winkel-blijft-belangrijk-voor-belgen
- Van nul naar 300.000 dagelijkse gebruikers: hoe deze Gentse crypto-app in enkele maanden tijd een wereldwijd succes werd
https://www.bloovi.be/nieuws/detail/van-nul-naar-300-000-dagelijkse-gebruikers-hoe-deze-gentse-crypto-app-in-enkele-maanden-tijd-een-wereldwijd-succes-werd


*** TECHNOLOGIUM
http://www.technologium.be
- Blauwe magie | Twitter is na elf jaar eindelijk rendabel
http://www.technologium.be/magie-twitter-is-eindelijk-echt-rendabel
- Geef eens zintuiglijke technologie voor Valentijn dit jaar
http://www.technologium.be/geef-eens-technologie-valentijn

 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

BREAKER: SOCIAL PODCAST APP
Met deze app (voorlopig enkel voor iOS, Android versie zou later volgen) luister je naar podcasts, maar kan je ook een 'like' geven aan je favoriete episode, en een commentaar plaatsen. Je kan de episode ook delen op Facebook of Twitter, en aan je vrienden zenden.
https://www.breaker.audio/


WISE PROGRAM UNINSTALLER PORTABLE


Dit is een portable versie van 'Wise Program Uninstaller', een programma dat je helpt om hardnekkige programma's van je pc te verwijderen. Doordat het een 'portable' versie is, moet je zelfs dit progje nie top je pc installeren!
http://www.chip.de/downloads/Wise-Program-Uninstaller-Portable_73627398.html
http://www.wisecleaner.com/wise-program-uninstaller.html?__c=1


TINYMEDIAMANAGER: JE MEDIABIBLIOTHEEK ORDENEN
Met deze tool kan je heel gemakkelijk orde brengen in je digitale filmbibliotheek. De tool is snel en gebruiksvriendelijk. Het zal bijvoorbeeld automatisch de metadata gaan ophalen en een titelbeeld. Je kan via de functie 'Movie sets' filmen in je bibliotheek in groepen samenzetten.
http://www.chip.de/downloads/tinyMediaManager_118171285.html
https://www.tinymediamanager.org/


PIXELSNAP: METEN IS WETEN


Deze app voor de Mac laat je toe om alles te meten wat zich op jouw scherm bevindt. Wat enorm belangrijk is voor designers bijvoorbeeld. Gewoon klikken om het beginpunt te markeren, en slepen om het eindpunt te markeren.
https://www.producthunt.com/posts/pixelsnap
https://getpixelsnap.com/?ref=producthunt


VRIJDAG APPDAG: BANDCAMP
Wellicht ken je de website BandCamp, waar je muziek kan aankopen van tal van artiesten. De site heeft al een tijdje een app uitgebracht, waar je ook de muziek kan spelen die je er aangekocht hebt. Maar met de jaren is die app uitgegroeid tot een echt platform en marktplaats, waar je informatie vindt over de concerten, en waar je virtuele en fysieke merchandising kopen kan.
http://nl.pcmag.com/bandcamp-for-android/
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.bandcamp.android&hl=en

 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Voor een vrouw is de eerste kus slechts het einde van het begin;
voor een man is hij het begin van het einde.
-Helen Rowland-