INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 22
Nummer 1042 van 27/1/2018Gegroet lezer,

Waar het jarenlang ging om beeld, video dus, is het audio dat nu volop in de belangstelling staat. Je hebt de slimme luidsprekers, die via voice commando's taken uitvoeren en informatie geven. Radio- en tv-programma's verschijnen als podcast. En deze week verneem je nieuwe initiatieven van Apple (audioboeken) en Spotify (gesproken nieuws).

Als je het ons vraagt is dit een heel slimme evolutie, die zelfs gezond is! Audio beluister je terwijl je bezig bent, terwijl je stapt, loopt, het huishouden doet. TV en video bekijk je al zittende. Wat van die twee is het gezondste, denk je?

Veel lees- en luisterplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
FACEBOOK DAT ZIJN GEBRUIKERS VRAAGT WELKE NIEUWSBRONNEN BETROUWBAAR ZIJN - GEEN GOED IDEE?
Nadat Facebook eerder al aankondigde dat het voortaan de postings van vrienden en familie prominent in de newsfeed van de gebruikers zou zetten, ten koste van nieuwsberichten, kondigt Zuckerberg nog een nieuw initiatief aan. Het gaat namelijk zijn gebruikers vragen welke nieuwsbronnen zij betrouwbaar vinden. Die zouden dan hoger in de newsfeed komen.

Geen goed ideee! Zo lees je bij verschillende commentaren. Buzzfeed wijst erop dat een beoordeeling door een community, dus via crowdsourcing, wel werkt voor een broodrooster, maar niet voor nieuws. Bij de aankoop van een elektrisch toestel helpt het inderdaad wanner je de meningen van gebruikers kan lezen. Maar datzelfde geldt niet voor nieuws. Meer bij Wall Street Journal (1)

Vooral niet wanneer je de mening vraagt aan gebruikers, zo stelt CNet, die nooit het ballonnetje van de Russische nepnieuwsberichten konden doorprikken. Bovendien gaat het om een algemene vragenlijst. En iemand die een uitgesproken mening heeft zal gemakkelijker de moeite doen om die vragenlijst in te vullen. En zo zou je wel eens een resultaat kunnen krijgen waarin de ene de Daily Anarchist betrouwbaar vindt, en de ander de Hamer en Sikkel Expres. Ongetwijfeld objectieve bronnen, niet?(2)

Buzzfeed van zijn kant noemt de beslissing van Zuckerberg onbegrijpelijk. Temeer omdat de baas van Facebook verklaarde dat wel even overwogen werd om het advies van experten te vragen over de betrouwbaarheid van nieuwsbronnen, maar dat hiervan afgezien werd, want dat zou het probleem niet oplossen, aldus 'Zuck'. Wat zou jij meer vertrouwen - experten, of de Facebook-gebruikers?
https://www.wsj.com/articles/facebook-to-rank-news-sources-by-quality-to-battle-misinformation-1516394184?mod=searchresults&page=1&pos=1
https://www.cnet.com/news/facebook-news-feed-fake/
https://www.buzzfeed.com/alandennis/facebooks-bad-idea-crowsourced-ratings-work-for-toasters?utm_term=.ao3Jnwp1x#.jhrgO4zLQWHATSAPP LANCEERT VERSIE VOOR BEDRIJVEN (OP ENKELE MARKTEN)
Kleine en middelgrote bedrijven hebben het al niet gemakkelijk om hun marketing te beheren, die tegenwoordig over zovele kanalen verspreid is. Website, mail, Twitter, Facebook... En daar komt binnenkort wellicht ook nog eens WhatsApp bij.

WhatsApp, eigendom van Facebook, heeft namelijk een speciale versie van de WhatsApp aangekondigd, die gericht is naar bedrijven. Met de gratis app, voorlopig enkel voor Android, kunnen bdrijven een pagina aanmaken waar zij met hun klanten kunnen communiceren. Volgens de aankondiging zou het gemakkelijk zijn om boodschappen te automatiseren, sorteren, erop te antwoorden.

Op de pagina maken zij een profiel aan, met allerlei informatie zoals een beschrijving van hun bedrijf, hun mailadres, het adres van hun website. De beheerder van de pagina krijgt dan ook statistieken over de communicatie zoals hoeveel boodschappen gelezen werden.

Als gewone gebruiker zal je deze speciale pagina kunnen herkennen aan het feit dat er "Business Accounts" naast staat. Later zal, wanneer WhatsApp gecontroleerd heeft dat het telefoonnummer dat opgegeven werd in het profiel overeenkomt met het officiële telefoonnummer van het bedrijf, de account een "Confirmed account" worden.

Voorlopig wordt de app uitgerold in een beperkt aantal landen, waaronder Indonesië, Italië, Mexico, de VS en het VK. Later zou het wereldwijd beschikbaar worden.
https://techcrunch.com/2018/01/18/whatsapp-officially-launches-its-app-for-businesses-in-select-markets/
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.whatsapp.w4bSPOTIFY WIL LUISTERAARS WEGLOKKEN VAN RADIO EN PODCASTS
Enkele dagen geleden vertelden wij je dat podcasts het niet slecht doen, op gebied van reclame-inkomsten. Ook radio kan op heel wat inkomsten uit reclamespots rekenen. En dat inspireert natuurlijk andere bedrijven, die graag een graantje van die reclamepot zouden meepikken. Dat is in elk geval het plan van Spotify.

De grootste betalende on-demand muziekdienst ter wereld zal namelijk een nieuw aanbod uitbrengen: uitzendingen met nieuws en politiek. Daarvoor zal het samenwerken met 8 bedrijven, waaronder Buzzfeed. Die zullen zorgen voor dagelijkse uitzendingen over algemeen nieuws, popcultuur, sport en politiek.

Spotify heeft al eerder stappen gezet om nieuwe dimensies aan Spotify te geven, door video's toe te voegen. Podcasts waren al aanwezig, en sommige daarvan zullen ook in het nieuwe aanbod opgenomen worden. Die zullen dan in het begin dezelfde advertenties bevatten als in de originele podcasts. Hoe de verdeling van de advertentie-inkomsten met die podcastmakers geregeld wordt, is nog de vraag. In elk geval zullen de podcasts gebracht worden in een format waarbij de luisteraar gemakkelijk kan springen naar bepaalde verhalen en onderwerpen.

Een goede stap? Wij durven daar een vraagteken bij te zetten. Spotify is typisch, om kort door de bocht te gaan, voor de luisteraar die geen moeite wil doen om zelf een playlist samen te stellen, maar gewoon automatisch muziek aangereikt wil krijgen. Zouden de nieuwsuitzendingen hem niet gaan storen? En is hij niet beter af door naar podcast te luisteren via een gewone podcast-app, waar hij zijn eigen keuze kan maken?
Meer bij Bloomberg.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-01-18/spotify-has-a-new-plan-to-take-on-radio-and-reinvent-podcastingAMAZON VOEGT OOK VOICE CONTROLE TOE AAN ZIJN ALEXA APP VOOR ANDROID
In Europa zijn de slimme luidsprekers van Amazon, de Echo, nog niet echt gemakkelijk te verkrijgen. Maar ook zonder die hardware kan je genieten van de slimme software die in de luidspreker zit. Amazon heeft namelijk de spraakcommando's geïntegreerd in zijn Alexa app voor Android.

Die app bestond al langer, maar tot nu werd die voor niet veel meer dingen gebruikt dan voor het regelen van de instellingen van de Echo en sommige domotica die compatibel is met de slimme assistent van Amazon. Dat verandert nu dus: installeer je de Alexa app op je Android toestel, dan zal je het bevel geven om muziek af te spelen of de vele "skills' uit te voeren die Alexa kan.

Hiermee volgt Amazon, zo merkt TechCrunch op, dezelfde weg die Microsoft uitgestippeld heeft met zijn Cortana. Ook Microsoft biedt namelijk deze slimme assistent aan als add-on voor mobiele toestellen, want het heeft geen eigen smartphone meer, net zoals Amazon.

Uiteraard kunnen Google en Apple hun slimme assistenten, Google Assistant en Siri, veel dieper integreren in hun eigen toestellen, dus het is nog af te wachten of Amazon en Microsoft hiervan geen nadeel zullen ondervinden.
Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2018/01/19/amazon-brings-voice-control-to-its-alexa-app-for-android-with-ios-coming-soon/NIEUWSTE SUPERGEVAARLIJKE RAGE: TIDE POD CHALLENT
Er zijn virale uitdagingen voor het goede doel - zoals de Icebucket challenge, waarbij je een pot met ijsblokjes over je hoofd kapt. De opbrengst van die challenge ging naar de strijd tegen ALS, en de actie bracht veel geld op. Sindsdien zijn er nog heel wat virale uitdagingen ontstaan, sommige goedaardig, sommige ronduit gevaarlijk, zoals een combinatie van zout en ijs op je huid leggen (kan tot gevaarlijke brandwonden lijden!).

Nu is er weer een trend die super gevaarlijk is. Hierbij word je namelijk uitgenodigd om een een tablet van geconcentreerd Tide wasmiddel op te eten. Zo'n tablet is echter giftig. YouTube heeft daarom wijselijk besloten om elke video waarin iemand zo'n tablet opeet, te verwijderen, en bovendien de maker ervan te straffen. YouTube hoopt zo te verhinderen dat de uitdaging verder verspreid wordt.

Soms moet je mensen echte wel beschermen tegen hun eigen stupiditeit... De video op de tweede link toont je welke gekke, gevaarlijke uitdagingen bereid zijn om aan te gaan, om maar een filmpje viraal te krijgen... En in de derde link van Wird verneem je wat er eigenlijk in de pods zit.
https://en.wikipedia.org/wiki/Ice_Bucket_Challenge
http://www.bbc.co.uk/newsbeat/article/42730235/tide-pod-challenge-youtube-blocks-videos-after-poisoning-fears
https://www.wired.com/story/whats-inside-squishy-tasty-looking-tide-pods?mbid=social_twitterAPPLE LANCEERT APPLE MUSIC VOOR ARTIESTEN
Artiesten krijgen voortaan meer inzicht in de reactie van het publiek op hun muziek, met Apple Music for Artists. Dat is een controlepaneel dat verschillende soorten data verschaft aan de artiest, zodat hij een grondige analyse kan maken van de luister- en koopgewoonten van zijn/haar fans.

Tot de data die de artiest ter beschikking krijgt, behoren: het aantal keren dat een song gespeeld werd, hoeveel songs en albums er aangekocht werden. Daarbij kan de artiest zelf de periode bepalen, gaande van de voorbije 24 uur tot helemaal terug tot 2015, toen Apple Music gelanceerd werd. Bovendien komen deze data op een landkaart te staan, waar de 115 landen voorgesteld worden waar iTunes verkrijgbaar is, zodat de artiest ook per land die gegevens kan opdelen. De kopers / luisteraars kunnen ook opgedeeld worden in demografische gegevens, zoals man/vrouw of leeftijdcategorie.

Voorlopig wordt deze tool in bètavorm uitgerold naar enkele duizenden artiesten, die hem mogen uittesten en commentaar mogen geven over wat nog aangepast moet worden of welke extra mogelijkheden zij verder nog verwachten. In de lente zouden dan miljoenen artiesten van wie de content aanwezig is op iTunes en Apple Music gebruik kunnen maken van deze tool. En nog later zou er ook een mobiele app komen.

Meer uitleg bij Billboard. Voor artiesten is dit in elk geval een zegen...
https://www.billboard.com/biz/articles/news/digital-and-mobile/8095359/apple-bows-apple-music-for-artists-to-provide-acts-withMICROSOFT DOET POGING OM EDUCATIEVE MARKT TERUG TE WINNEN VAN DE CHROMEBOOKS
De laatste jaren heeft Google flink wat terrein veroverd op de educatieve markt, met zijn Chromebooks. Die zijn dan ook goedkoop, en gemakkelijk te beheren want alle software zit in de cloud. Een evolutie die Microsoft met lede ogen aanzag - niet alleen omwille van het verminderd aandeel van haar Windows besturingssysteem, maar ook omdat de kinderen leerden werken met de Google productiviteitstools in de cloud (Google Docs enz.) en niet langer met Word, Excel.

Nu heeft Microosft op de Bett Education beurs in Londen een tegenoffensief aangekondigd. Om te beginnen op vlak van hardware: het brengt nieuwe Windows 10 en Windows 10 S toestellen uit aan erg goedkope prijzen - zo is er een Lenovo van $189. Microsoft wijst erop dat Chromebooks wel handig zijn, maar niet krachtig, en de nieuwe toestellen dat wél zijn. Een van de paradepaardjes uit het educatieve aanbod van Microsoft, Minecraft, kan bijvoorbeeld niet op een Chromebook draaien, wel op de nieuwe Lenovo. Minecraft, dat voor onderwijzers erg leuk om te leren is aan kinderen, omdat het meer aanvoelt als spelen dan als leren, krijgt bovendien een gratis uitbreiding met Chemistry (chemie).

Op softwaregebied kondigt Microsoft partnerschappen aan met BBC, LEGO, NASA, PBS en de Pearson uitgeverij om Mixed Reality en video naar de scholen te brengen. Verder is er nog een uitbreiding voor de Office 365 Education suite: de Immersive Reader, die in de Learning Tools zit, en die tekst luidop kan voorlezen terwijl de individuele woorden oplichten, is nu ook beschikbaar voor Word voor de Mac, voor Outlook voor dekstops, voor OneNote voor iPad, Mac en de iPHone. Het omgekeerde, namelijk het dicteren van teksten, wordt prominenter naar voren geschoven in Office 365, waar dat tot nu iets was dat diep verborgen zat in allerlei menu's.

Krijg je, met al die interessante tools, geen zin om terug jong te zijn en naar school te gaan? Wij wel hoor!
https://www.engadget.com/2018/01/22/microsoft-cheap-laptops-education/
https://www.theverge.com/2018/1/22/16918460/microsoft-windows-10-laptops-chromebooks-challenge-education-schools-bett


GOOGLE, LEES ME MIJN BOEK VOOR!
Ook al heb je geen slimme luidspreker, de assistent op jouw smartphone kan heel wat. En is dat een Android, met Google Assistant aan boord, dan kan je gewoon zeggen "Hey Google, read my book". En je telefoon (of luidspreker) zal het meest recente boek waarin je aan het lezen was, voorlezen, vanaf de plek waar je laatst gebleven was. Bovendien zal die plek gesynchroniseerd worden met alle andere toestellen, zodat je gemakkelijk op een ander toestel verder luisteren kan.

Nu moet je onder "voorlezen" niet verstaan dat een computerstem gewone tekst zal voorlezen. Neen, het gaat om echte audioboeken, die dus door professionele stemmen ingesproken worden. Je zal die boeken trouwens ook in de Google Play Store kunnen aankopen. En het goede nieuws is: je moet geen abonnement nemen, je kan  gewoon een boek kopen, dan maanden niets, naargelang het je uitkomt.  Bij de Audible dienst van Amazon kan je ook individuele boeken kopen, maar daar word je toch met zachte drang gepusht naar en abonnement van 15 dollar per maand.

De prijs per boek zal, ook bij Google, variëren. In het algemeen kost een gesproken boek iets meer dan 20 dollar bij de andere aanbieders, maar Google zou, ter introductie, een hele reeks boeken aanbieden onder de 10 dollar. Wat de prijzen later zullen zijn, is nog af te wachten dus.

Meer bij Engadget, Mashable en Google.
https://play.google.com/store/books/category/audiobooks
http://mashable.com/2018/01/23/google-play-audiobooks/?utm_cid=mash-com-Tw-tech-link%23sd613jsnjlqd#3KPOoVDSimqi
https://www.engadget.com/2018/01/23/google-play-audiobooks/?sr_source=TwitterHOMEPOD VAN APPLE IN FEBRUARI - TE LAAT, TE DUUR, OF TOCH DE APPLE MAGIE?
In het hele verhaal van de slimme luidsprekers was Apple tot nu de grote afwezigheid. Op 9 februari zou daar verandering in komen: dan komt de HomePod van Apple uit. Als het toestel meteen ook in alle Europese landen uitkomt, zal het één groot voordeel hebben op de Google Home en Amazon Echo, want die zijn in Europa heel moeilijk te krijgen. Maar weegt dat voordeel op tegen de punten waarop de HomePod achter blijft op de concurrenten?

Om te beginnen: in de VS is de markt al voor een groot deel in beslag genomen door de toestellen van Amazon en Google. Bovendien zijn er ook nog slimme luidsprekers van échte audiofabrikanten zoals Sonos. Verder is er de prijs - $349 steekt nogal flink af tegen de 100 of 150 dollar van de concurrenten. De multi-room audio en stereo mogelijkheden van de andere toestellen zal de HOmePod niet hebben, althans niet bij de lancering. Apple belooft dat dat later komt, via een software update.

Wat kan het toestel dan wél? Je zal muziek kunnen spelen. Apple wijst er fijntjes op dat de HomePod "het beste werkt met een Apple Music abonnement", want dan zal je aan Siri kunnen vragen om een van de 40 miljoen songs in de Apple Music cataloog te spelen. Maar ook zonder dat abonnement van $9,99 zal je muziek kunnen spelen die je aangekocht hebt van iTunes, Beats 1, en je zal naar podcasts kunnen luisteren. En je eigen muziek dan, die je aan je iTunes bibliotheek toegevoegd hebt. Ah, dan heb je pech, want Siri kan die niet spelen... En ben je bovendien fan van Spotify? Dan heb je dubbele pech, want ook dat kan de HomePod niet afspelen. De concurrenten daarentegen zijn niet zo kieskeurig..

Er is gelukkig een manier om dit te omzeilen: via AirPlay de muziek van de Spotify app op een ander toestel naar je HomePod sturen.

Voor de rest kan je alle vragen stellen aan Siri die de voice assistent ook op je smartphone beantwoorden kan. En je kan op HOmeKit aangesloten toestellen via de HomePod bedienen. Meer bij MacRumors en 9to5Mac. Bij ZDNet lees je dan weer dat Apple misschien toch de gunst van de gebruiker kan veroveren met zijn HomePod, door te spelen op de privacy. De andere fabrikanten maken de lage verkoopprijs van hun toestel goed door zakelijke opportuniteiten die zij kunnen afsluiten door het verzamelen van data. Apple heeft een duurder toestel, en moet dus die deals met derde partijen niet afsluiten...
https://www.macrumors.com/2018/01/23/homepods-multi-room-audio-not-launch/
https://9to5mac.com/2018/01/23/homepod-can-play-purchased-itunes-music-podcasts-and-stream-beats-1-without-apple-music-subscription/
http://www.zdnet.com/article/apple-homepod-late-and-pricey-but-this-smart-speaker-could-still-have-one-advantage-over-its-rivals/FIREFOX 58 VOOR WINDOWS, MAC, LINUX, ANDROID IS UIT
Nog maar pas heeft iedereen versie 57 van de Firefox browser geïnstalleerd, met bijnaam Firefox Quantum, of daar is al versie 58. Die bouwt verder op wat de grote ommezwaai in Quantum, en belooft afbeelden soepeler te renderen. Pagina's zouden ook sneller moeten laden, dankzij verbeteringen in het cachen van JavaScript. En voor Android is er ook de onddersteuning voor PWA's of Progressive Web Apps. Even enkele dingen nader bekijken.

Om te beginnen de desktop versie. Naast sneller laden van de pagina's zijn er ook de screenshots, of schermafdrukken: die kan je voortaan rechtstreeks naar je klembord kopiëren en plakken. Bovendien zou je die ook kunnen gebruiken wanneer je in Private Browsing mode bent. Via autofill zullen kredietkaartgegevens onthouden kunnen worden en automatisch ingevuld worden, indien je dit activeert.

Voor Android zijn het dus die PWA's of Progressive Wep Apps die de grote nieuwigheid zijn. Dat wil zeggen dat je websites aan het homescherm van je Android toestel kan toevoegen, waardoor je die als apps gebruike kan. Daarvoor moet je op de button in de vorm van een huis tikken, die in de adresbalk bij dergelijke websites verschijnt. Wanneer je dan de PWA opent, dan zie je die in full screen modus, buiten de browser, en zonder adresbalk.

Nog nieuw is het feit dat je de bookmarks voortaan niet meer als een dialoogvenster ziet, maar als een lijst in een volledig venster, wat het gemakkelijker maakt om je bookmarks te ordenen en in mappen te stoppen.

Een uitvoerige bespreking van alle nieuwigheden bij Venturebeat.  De desktop versie kan je downloaden van Firefox.com, de Android versie van de Google Play Store.
http://firefox.com/
https://play.google.com/store/apps/details?id=org.mozilla.firefox
https://venturebeat.com/2018/01/23/firefox-58-arrives-with-smoother-rendering-faster-javascript-caching-and-progressive-web-apps-on-android/DUCKDUCKGO VOERT ZIJN POGINGEN OP OM JOUW PRIVACY TE BEWAREN
De zoekmachine DuckDuckGo ken je ongetwijfeld - zij laat er zich op voorstaan dat zij de privacy van de gebruiker beschermt, door zijn zoekgeschiedenis niet te bewaren en zeker en vast niet te delen. Maar wist je dat de zoekmachine DuckDuckGo ook een mobiele app heeft en een extensie voor jouw browser? Meer nog: dat er een nieuwe versie van uit is?

In deze nieuwe versies biedt DuckDuckGo een kwotering van websites, gebaseerd op hun gebruik van encryptie en de advertenties die jou traceren bij jouw surftochten. Je krijgt ook een samenvatting van de TOS (terms of Service of gebruiksvoorwaarden)van de website.

Bovendien kan je advertenties die jou willen traceren, zonder jouw toestemming daarvoor gevraagd te hebben, blokkeren. Wie gesteld is op zijn privacy, zal in DuckDuckGo een goede compagnon vinden!

De app en extensie zijn verkrijgbaar voor Firefox, Safari, Chrome, iOS en ANdroid.
https://www.theverge.com/2018/1/23/16922508/private-search-engine-duckduckgo-browser-extension-appAPPLE GEEFT PREVIEW VAN IOS 11.3 - WAT IS ER NIEUW?
De lente zal dit jaar niet alleen nieuw leven brengen, ook een nieuwe versie van het iOS besturingssysteem van Apple. Versie 11.3 wordt het, en daarin zal de beloofde tool zitten waarmee je zelf bepaalt Apple je telefoon trager mag maken of niet. Zoals je weet had Apple namelijk toegegeven dat het oudere telefoons opzettelijk trager laat werken bij zijn recente updates - niet om de gebruiker te dwingen een nieuwe telefoon aan te schaffen, maar om te voorkomen dat de nieuwe tools in het OS teveel kracht zouden vergen van de batterij, en daardoor het toestel zouden doen crashen.

Wat voor moois bevat iOS 11.3 nog meer? Wel, erg belangrijk is ARKit 1.5. De eerste versie van deze tool voor Augmente Reality kwam er in iOS 11 verleden jaar, en deze nieuwe versie zou nog meer meeslepende AR ervaringen mogelijk moeten maken. Virtuele voorwerpen zou je bijvoorbeeld op verticale oppervlakken moeten kunnen plaatsen. 2D afbeeldingen zoals borden en posters zouden herkend kunnen worden en in AR ervaringen geïntegreerd kunnen worden.

Voor de liefhebbers van Animoji's zijn er vier nieuwe tekens: een leeuw, beer, draak en schedel. Euhm.. mogen wij dat een beetje een kinderachtig gedoe vinden? Geef ons dan maar de zakelijke chat die in bètaversie in iOS 11.3 zit. Daarmee zal een bedrijf rechtstreeks kunnen chatten met klanten via Messages. En ook betalen via Apple Pay.

Nog meer informatie over het nieuwe iOS bij iPHoneHacks en 9to5Mac.
http://www.iphonehacks.com/2018/01/apple-previews-ios-11-3-features.html
http://9to5mac.com/2018/01/24/messages-icloud-ios-11-3-beta/WINDOWS DIAGNOSTIC DATA VIEWER: MEER TRANSPARANTIE
In Windows 10 zit een tool waarmee Microsoft informatie verzamelt over jouw computergebruik. Dat is nodig, zegt Microsoft, om vast te kunnen stellen waar het fout ging, wanneer er zich een crash voordoet. Maar velen vinden het feit dat Microsoft die data verzamelt niet zo leuk. Want wat verzamelt Microsoft eigenlijk, en wat doet het met die gegevens? In Frankrijk heeft Microsoft zelfs bevel gekregen om volledig te stoppen met het traceren van Windwos 10 gebruikers, en ook de EU heeft zijn bezorgdheid uitgesproken.

Microsoft heeft nu beterschap beloofd. In een nieuwe versie van Windows 10 zal er een nieuwe tool zitten: Windows Diagnostic Data Viewer. Daarmee krijg je een overzicht van de data die naar de servers van Microsoft gestuurd worden. Een versie van deze tool werd al naar een aantal testers gestuurd, om hun feedback te krijgen.

Volgens The Verge zou onder andere informatie verzameld worden over de connectiviteit van je toestel, je randapparatuur, de opties bij je configuratie, data over de performantie, de geïnstalleerde apps, en het gebruik van films.

De tool zou in de volgende versie van het Windows OS, zitten, die de codenaam Redstone4 meekreegt, en die nog dit voorjaar zou moeten uitkomen. Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2018/1/24/16927056/microsoft-windows-10-data-collection-viewer-privacyCHROME 64: NOG KRACHTIGERE ADD BLOCKER
De keuze wordt stilaan moeilijk. Eerder deze week had Mozilla een nieuwe versie uitgebracht van de Firefox browser, die nog sneller is dan de vorige. Wij raadden je dan ook aan om deze versie eens uit te proberen. En nu moeten we dat advies herhalen, maar dan voor een andere browser: de nieuwe versie van Chrome, die al aan versie 64 zit.

Wat is er nieuw in deze versie? De tool om pop-ups te blokkeren is nog krachtiger geworden - wat een goede zaak is, want die pop-ups kunnen o zo vervelend zijn. Verder zitten er een hele reeks tools in voor ontwikkelaars, die weer aan de slag kunnen om al dat nieuws uit te proberen.

Dat laatste is natuurlijk mooi, maar zoals we al eerder opgemerkt hebben, zit daar een addertje onder het gras. Chrome bevat steeds meer features die geen standaard zijn en dus ook niet terug te vinden in andere browsers. Zo belanden we stilaan terug in het tijdperk van de IE browser, waar je op websites belandde die "om deze site te kunnen bekijken moet je IE versie ... hebben of hoger" vermelden. En dat is een kwalijke zaak voor de standardisatie.

De nieuwe versie is verkrijgbaar voor Windows, Mac, Linux.  Je kan updaten via de ingebouwde update-functie of de nieuwe versie downloaden via onderstaand adres. Bij Venturebeat vind je een uitgebreide lijst met de functies voor ontwikkelaars.
https://www.google.com/chrome/

    
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


SPEEL EENS PIANO OP KARTON - DANKZIJ DE NINTENDO SWITCH!
Nintendo heeft een nieuw product aangekondigd, dat toch wel bijzonder is. Het heet Labo, en daarbij kan je extra onderdelen kopen voor de Switch spelconsole. Niet in plastic, maar in karton, zodat alles aan een redelijke prijs aangeboden kan worden. In zo'n kartonnen extra stop je dan je Switch console, zodat je het ding dat je zo creëert kan bedienen met de joysticks van de Switch.

Het gaat voorlopig om twee sets. De eerste set, de Variety die 70 dollar kost, een betaalbaar bedrag, bevat een op afstand bedienbare auto, een hengel, een huis, een motorfiets en een piano. De tweede set kost 80 dollar en je kan er een interactief robotpak mee bouwen met een vizier, een rugzak en manchetten voor je handen en voeten, waarmee je dan een in-game robot bedienen kan.

Echt knap. Bekijk het filmpje bij Kotaku, en knik goedkeurend. Dat is leuk voor de kinderen (en hun ouders!)
https://kotaku.com/nintendo-announces-nintendo-labo-a-wild-new-experiment-1822172429

 Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


PODCAST: BITS & ATOMEN
De Standaard komt uit met een eigen podcast, die vooral wetenschappelijke en tech onderwerpen behandelt. In de eerste aflevering wordt onderzocht of er Spaans bloed door onze aderen stroomt, wordt gekeken naar de pestepidemie van de 14e eeuw, en naar een Chinese computer die teksten beter zou begrijpen dan de gemiddelde mens. Absoluut de moeite waard om even uit te proberen!
http://bitsenatomen.libsyn.com/rss
https://open.spotify.com/show/4RbV5kEu38aPYZKMdtIh2F
https://itunes.apple.com/be/podcast/id1335989110


Netties werkt samen met:


 
De nieuwe oogst


   
MUSIC-MAP: WAT STAAT ER OP 1 IN DE TOP 10 - IN ELK LAND?

Een knap idee - maar wellicht met een flinke hoeveelheid werk. Op deze website kan je namelijk zien welke song er in een 3.000 plaatsen over de hele wereld op nummer één staat van de top 10. En je kan de song ook beluisteren.
[Taal: ENG]
https://pudding.cool/2018/01/music-map/


EXTENSIE: TAB SLIDER
Met deze extensie voor de Firefox, Opera en Chrome browser, zullen de tabblaadjes in je browser altijd geordend blijven, met het meest recente uiterst links. Zo blijven de tabs altijd gerangschikt in een chronologie, van links naar rechts. Dat lijkt tegenproductief, omdat een nieuw tabblad altijd rechts geopend wordt. Maar de logica achter deze volgorde is gewoon dat, wanneer je met CTRL-TAB van tabblaadje wisselt, dit je naar het volgende tabblad links brengt, en dat dit dus het recentere tabblad zal zijn.
Meer op de website van de extensie op Github, waar je ook de adressen vindt voor de downloads voor Chrome, Firefox, Opera.
https://github.com/ZitRos/tab-slider#tab-slider


HOE GROOT IS JOUW GEOGRAFISCHE KENNIS?
Deze test, ontworpen door een student aan de UGent, wil uitvinden hoe groot jouw geografische kennis is. Zo moet je de grootte van een land inschatten, twee landen vergelijken, enz.
[Taal: NL]
http://www.maps.ugent.be/


ADELE: EEN BIBLIOTHEEK MET DESIGN PATRONEN
Deze site is een walhalla voor webontwikkelaars - niet zozeer de mensen die met code werken, als zij die met het uiterlijk van de site aan de slag gaan.
Adele is namelijk een open source bron van publiek beschikbare design systemen en bibliotheken met patronen. Je kan er een lijst zien van systemen dien een bepaalde technologie gebruiken, een datastructuur.
Vele aspecten worden behandeld, zoals react componenten, css-ln-js, richtlijnen voor toegankelijkheid, kleuren paletten...
[Taal: ENG]
https://adele.uxpin.com/
https://www.uxpin.com/studio/blog/introducing-adele%E2%80%8A-%E2%80%8Athe-largest-open-source-repository-design-systems/


JS PAINT: ONLINE BEELDBEWERKER

Deze online beeldbewerker doet echt terugdenken aan MSPaint. Alleen staat hij niet op jouw computer, mar gebruik je de tool online. SImpel in bediening. En heel snel in reactie op jouw bewegingen.
[Taal: --]
http://jspaint.ml/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DIGIMETER
Hoe gaat de Vlaming om met de technologie? Dat onderzoekt IMEC al sinds 2009. En nu is het rapport klaar van het onderzoek warbij 2345 Vlamingen van 15 jaar en ouder bevraagd werden.
[Taal: NL]
https://www.imec-int.com/nl/imecdigimeter


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: BEN JIJ OOK VERSLAAFD?
Naar aanleiding van de uitzending op Radio1 over de Vlaming en zijn verslaving aan de smartphone, heeft Radio1 een test online gezet waarmee jij kan uitvinden of en hoe erg jij verslaafd bent. En bij welk profiel smartphonegbruikers je thuishoort. Wij waren een Websnacker :)
https://radio1.be/test-hoe-verslaafd-ben-jij-aan-je-smartphone


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: WELKOM WOLF

Je hebt het ongetwijfeld gehoord: er is een wolf gesignaleerd in Vlaanderen! En dat wordt bevestigd via de signalen van de chip, die de wolf op zich meedraagt. Het dier zou namelijk een tijd geleden door een Duits instituut van een dergelijke chip voorzien zijn.
Dezwe website wil je alvast alles leren over de wolf, en hem welkom heten in Vlaanderen na decennialang afwezig geweest te zijn.
[Taal: NL]
http://www.welkomwolf.be/


VRIJDAG MULTIMEDIA: LOSLOPEND WILD
Het weekend goed inzetten, met een vleugje - of liever een hele schep absured humor? Dat kan. Het één-programma Loslopend Wild bevat korte sketches, ideaal voor de jachtige mens!
[Taal: NL]
https://www.een.be/loslopendwild


VRIJDAG MULTIMEDIA: ROUTE 66

Fotograaf Ralph Graef maakte een prachtige reportage over de beroemde Route 66 die zich doorheen het Amerikaanse landschap slingert. Een beeld van een andere Amerika, desolaat en retro.
http://abduzeedo.com/route-66-through-eyes-ralph-graef?adbid=952925869202317312&adbpl=tw&adbpr=50240546&scid=social75249577
Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- EU-hof: claim tegen Facebook mag, maar niet namens vele anderen
https://www.ad.nl/buitenland/eu-hof-claim-tegen-facebook-mag-maar-niet-namens-vele-anderen~a8e8b004/
- ‘Kwart Nederlanders was vorig jaar slachtoffer cybercrime’
https://www.ad.nl/binnenland/kwart-nederlanders-was-vorig-jaar-slachtoffer-cybercrime~a0095283/
 
 
*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Netflix: nieuw in februari 2017
http://elektrozine.be/netflix-nieuw-in-februari-2017/
- Dit zijn de OLED-televisies van Philips voor 2018
http://elektrozine.be/oled-televisies-philips-2018/
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Aangeraden in 2018: 10 Linux distro’s
http://computertaal.info/2018/01/26/aangeraden-2018-10-linux-distros/
- Vijf manieren om na te kijken of je router veilig geconfigureerd is
http://computertaal.info/2018/01/25/vijf-manieren-om-kijken-router-veilig-geconfigureerd-is/


*** TWEAKERS NET

http://www.tweakers.net

- Spectre en Meltdown - Wat weten we drie weken later?
https://tweakers.net/reviews/6007/meltdown-en-spectre-drie-weken-later.html
- The Linux Foundation kondigt LinuxBoot aan
https://tweakers.net/nieuws/134495/the-linux-foundation-kondigt-linuxboot-aan.html


*** DATANEWS

http://www.datanews.be
- Waarom Belgen geen boodschap hebben aan een AI-butler in huis
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/waarom-belgen-geen-boodschap-hebben-aan-een-ai-butler-in-huis/article-longread-956193.html
- Digitale kloof in armste landen wordt kleiner
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/digitale-kloof-in-armste-landen-wordt-kleiner/article-normal-955893.html

*** TECHNOLOGIUM
http://www.technologium.be
- De Mavic Air | Startschot van het Apple en DJI huwelijksfeest
http://www.technologium.be/dji-mavic-air-is-er-nog-plaats-drones
- CES 2018 | De drie nieuwste trends in de fitness industrie
http://www.technologium.be/ces-2018-de-drie-nieuwste-trends-in-de-fitness-industrie


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Van start-up naar scale-up: 4 tips
https://www.bloovi.be/nieuws/detail/van-start-up-naar-scale-up-4-tips
- Onderzoek: 'In Vlaanderen worstelen niet tieners, maar wel twintigers en dertigers met de gevolgen van digibesitas'
https://www.bloovi.be/nieuws/detail/onderzoek-in-vlaanderen-worstelen-niet-tieners-maar-wel-twintigers-en-dertigers-met-de-gevolgen-van-digibesitas 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
TIP: BESCHERM JE BESTANDEN TEGEN RANSOMWARE MET WINDOWS DEFENDER - 1: WAT IS HET?
In de Fall Creators Update van Windows 10 zit er een nieuwe functie in de ingebouwde antivirus Windows Defender, die je ook zou moeten beschermen tegen ransomware. Ter herinnering: bij ransomware slaagt een aanvaller er op een of andere manier in om al jouw bestanden te versleutelen, zodat die onbruikbaar worden. Pas na betaling van een losgeld (ransom) krijg je een sleutel om de bestanden terug te ontcijferen.
Deze nieuwe tool heet Controlled Folder Access. Dat is heel mooi van Microsoft, zo'n bescherming gratis te geven aan alle Windows 10 gebruikers. Maar typisch: dingen die je eigenlijk niét wil hebben, worden standaard geactiveerd na installatie, en dingen die je eigenlijk wél wil hebben, moet je zelf gaan activeren - als je al weet dat ze bestaan! Dat geldt ook voor deze nieuwe tool: je moet die zelf activeren, wil je hem uitproberen.

Hoe werkt het? Het is een extra laag, die je moet beschermen wanneer programma's proberen om bestanden in jouw persoonlijke gegevensmap te wijzigen. Dat gaat dus om de mappen zoals Documenten, Fotos Desktop. Normaal gezien kan een programma op jouw computer alles doen wat het wil met de bestanden in die mappen. Maar met deze tool wordt dat beperkt: enkel apps die door Microsoft als 'vriendelijk' gedefinieerd worden, of apps die jijzelf bepaalt, kunnen nog wijzigingen maken.

Deze tool beschermt je dus niet tegen malware die jouw bestanden bekijkt of er kopieën van maakt, enkel het wijzigen wordt onmogelijk gemaakt. Een malware zou dus nog altijd een kopie van jouw persoonlijke data kunnen maken en naar derden doorsturen.
Toch nog even dit: dit is géén tool die je ontslaat van de voorzorgsmaatregel om regelmatig backups te maken van je documenten. Dat blijf je best doen!


TIP: BESCHERM JE BESTANDEN TEGEN RANSOMWARE MET WINDOWS DEFENDER - 2. HOE ACTIVEREN?
Om deze functie te activeren, moet je de Windows Defender Security Center app openen. Daarvoor ga je naar Start, tik je "Windows Defender" in, wat de app lanceert.
Je zal nu in de zijbalk van Windows Defender een icoon zien in de vorm van een schild, met daarop Virus & threat protection. Klik daarop. En klik vervolgens Virus & threat protection settings.
Blader naar beneden en zet de optie Controlled folder access optie op ON, door erop te klikken. Ga akkoord met de voorwaarden, om deze wijziging te bevestigen.
Zie je deze optie niet, dan is jouw computer waarschijnlijk nog niet geüpdate naar de Fall Creators Update.


TIP: BESCHERM JE BESTANDEN TEGEN RANSOMWARE MET WINDOWS DEFENDER - 3: KIES WELKE FOLDERS TE BESCHERMEN
Nu je deze functie geactiveerd hebt, klik je in het Windows Security Center (zie gisteren) op 'Protected Folders' . Standaard zal je zien dat Windows meteen al de systeem mappen en de user data mappen beschermt. Dat omvat Documents, Picturs, Videos, Music, Desktop, Favorites, in de map van jouw user account.
Bewaar jij nog belangrijke data in andere mappen, dan moet je die zelf toevoegen, wil je dat ook die data beschermd worden tegen wijzigen. Klik op 'Add a protected folder' en blader om de gewenste mappen te selecteren.


TIP: BESCHERM JE BESTANDEN TEGEN RANSOMWARE MET WINDOWS DEFENDER - 4: EEN PROGRAMMA TOEGANG GEVEN
OK. Je data zijn nu beschermd. Maar dat is eigenlijk ook niet goed, want bepaalde programma's moeten wel degelijk die data kunnen wijzigen. Dus moeten die toestemmingn krijgen om dat te doen. Gelukkig heeft Microsoft een slim systeem bedacht zodat je niet elk programma apart toestemming moet gaan geven. Alle programma's waarvan Microsoft weet dat zij veilig zijn, zullen automatisch toestemming gekregen hebben. Is er een programma dat Microsoft niet kent, en dat wijzigingen wil aanbrengen aan data in een van jouw mappen, dan wordt die poging geblokkeerd. Je krijgt een melding "Unauthorized changes blocked" (niet toegelaten wijzigingen geblokkeerd).  Het is nu aan jou om te beslissen of het programma toegang krijgt.

Is het in orde, en wil je dat het programma die toestemming krijgt, dan ga je naar Windows Defender > Virus & threat protection > Virus & threat protection settings > Allow an app through Controlled folder access. Kies het gewenste programma en voeg het toe.
Of: wanneer je de melding ziet, klik je op de 'Add an allowed app' button, en blader op juow computer om het programma te vinden. Je moet op zoek gaan naar het .exe bestand van dat programma, dat zich ergens in de map Program Files bevindt.
Het is even werk om het in te stellen, maar daarna slaap je terug op beide oren!
https://www.howtogeek.com/329532/how-to-protect-your-files-from-ransomware-with-windows-defenders-controlled-folder-access/?utm_content=bufferfbf62&utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=buffer
 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

MINDFI: MEDITATIE MET OGEN OPEN
We zijn met zijn allen met zoveel dingen bezig. Teveel dingen. En we kunnen onze aandacht steeds korter bij onderwerpen houden. Je geest krijgt op den duur echt behoefte aan ontspanning, even stilstaan, je gedachten te ordenen. Maar je hebt geen tijd om de ogen te sluiten en te mediteren.
Deze app wil die mogelijkheid wel bieden: 3 minuten lang, met ogen open, naar muziek luisteren en ontspannende beelden bekijken. Hopelijk helpt het...
http://www.mindfi.co/


AGENDA: JE AGENDA MAAR DAN MET NOTITIES


Met deze app voor iPhone en iPad, kan je notities maken, maar datums blijven daarbij centraal staan zodat je dingen beter kan plannen en je projecten kan documenteren.
De app bevat ook een tijdlijn, waarmee je een volledig overzicht krijgt van verleden, heden en toekomst, en weet waarmee je met je project naartoe kan.
https://www.producthunt.com/posts/agenda-3
https://agenda.com/?ref=producthunt
https://itunes.apple.com/be/app/agenda-a-new-take-on-notes/id1287445660?mt=12&ref=producthunt&ign-itsct=1287445660-1287445660&ign-itscg=0176&ign-mpt=uo%3D4


SKYLINE: LUCHTPERSPECTIEF VAN JOUW LOCATIE
Deze app voor je smartphone zorgt voor een live achtergrond voor je homescreen, die toch wel apart is - maar misschien wel wat geheugen en dataverbinding kan opslokken. Het gaat om Skyline, dat 3D data over het terrein in jouw omgeving gaat ophalen bij Mabox. Zo krijg je het beeld te zien van jouw locatie, alsof je er zou overvliegen, als een vogel...
https://justinfincher.github.io/ProjectSkylineLandingWebGL/
https://thenextweb.com/apps/2018/01/22/get-a-birds-eye-view-of-your-location-on-your-android-home-screen-with-this-live-wallpaper/


DISPLAYFUSION: AFWISSELING IN JE WALLPAPER
Deze tool verbindt jouw computr met diensten zals Flickr, Picasa of Instagram, om een uitgebreide beeldbibliotheek te krijgen. Die afbeeldingen kan je dan gebruiken als achtergrondscherm (wallpaper) voor je computer. Handig is dat er een previewfunctie in zit, zodat je op voorhand kan zien of het gekozen beeld er wel goed uitzietn op je destkop, en niet vervormd is of zo.
http://www.chip.de/bildergalerie/Freeware-des-Jahres-2017-Galerie_106596420.html?show=17
http://www.chip.de/downloads/DisplayFusion_29324233.html
https://www.displayfusion.com/


VRIJDAG APPDAG: CLOUDCAL


Een ongewoon concept voor een kalender: deze is namelijk in de vorm van een klok. Je afspraken worden cirkelvormig weergegeven, zodat je meteen een zicht hebt op hoe druk je dag wordt. Wipe je links, dan krijg je een clod-up van je dag. Swipe je rechts, dan krijg je een weekoverzicht. Om eens uit te proberen??
https://play.google.com/store/apps/details?id=net.cloudcal.cal&hl=en_GB

 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
De grootste zonde tegen onze medeschepselen is niet ze te haten,
maar onverschillig tegen ze te zijn: dat is de essentie van onmenselijkheid.
-George Bernard Shaw-