Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
25/1/2018 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 22
Nummer 1041 van 20/1/2018Gegroet lezer,

Gisteren even een blauwe lucht, vandaag weer grijs. Ja, veel wandelen zit er niet in vandaag. Dan maar lekker met deze netties op uw tablet de wondere wereld van het internet verkennen? Wij hebben alvast enkele interessante artikels en tips voor u bijeengesprokkeld.

Het werd weer een bont allegaartje - slimme luidsprekers, een pleidooi voor vervangbare batterijen, een kritische noot bij de de trend om toch maar absoluut auto's te maken die zonder chauffeur kunnen rijden... stof voor nadenken genoeg!

Veel leesplezier gewenst en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
FACEBOOK GOOIT VOOR DE ZOVEELSTE KEER JE NEWSFEED OVERHOOP
Je hebt het waarschijnlijk gehoord, gezien of gelezen: Facebook gaat je nieuwslijn (voor de zoveelste keer) overhoop gooien. Niet langer nieuws van externe bronnen zal je in je feed zien, maar nieuws van je vrienden.

De uitleg die Facebook er zelf aan geeft, is dat dit een reactie is op het vele nepnieuws dat via Facebook verspreid werd, en waardoor het sociale netwerk een negatief imago begon te krijgen. Zuckerberg wil goed doen voor de mensen, en dus zal je meer postings zien van je vrienden en familie, en minder links naar artikels van nieuwsmedia en naar video's.

Op het eerste zicht een nobel voornemen, want daardoor lijkt Facebook in het eigen vlees te snijden. Minder prioriteit voor (betaalde) berichten, betekent ook minder inkomsten, toch? Meteen na de aankondiging dook dan ook de koers van het Facebook aandeel met 4,5% naar beneden.

Maar toch zit er meer achter de aankondiging dan dit nobele gebaar. Om te beginnen gaat het om interactie. Wij schreven het al eerder: de interactie op Facebook was de laatste maanden flink gedaald. Mensen postten zelf veel minder content, omdat ze het zo druk hadden met het lezen van de postings van nieuwsmedia, die al of niet écht nieuws brachten.

En volgens BuzzFeed blijkt uit een onderzoek dat, wanneer het percentage berichten van vrienden en familie té laag wordt in de newsfeed, in verhouding tot andere content, de mensen Faceook niet meer waardevol vinden. En er zijn genoeg andere plekken waar je je persoonlijke berichten kan delen.(1)

Het zou dus goed moeten zijn voor de gebruikers - maar als je het ons vraagt: als Facebook écht goed zou willen doen voor de gebruikers, dan voert het toch de optie in om te kiezen voor een chronologische tijdlijn, niet een tijdlijn die door algoritmes bepaald wordt. Twitter doet dat wél, en het voelt veel eerlijker aan.

Maar wat nu met de nieuwsmedia, die hun berichten niet meer zo vaak zien verschijnen in de newsfeed van de gebruiker? Motherboard noemt het een zegen voor de journalisten. Want journalistiek die het moet hebben van een algoritme, en waarbij de content keer op keer weer aangepast moet worden om door dat algoritme opgepikt te worden, is geen journalistiek meer, maar marketing.(2). En wie kan dat ontkennen?

WebProNews werpt dan weer op dat deze beslissing erg negatieve gevolgen heeft voor plaatselijk nieuws. Een plaatselijk tv-station dat een nieuwe video plaatst, de aankondiging van een biomarkt in de omgeving... Dat zijn geen berichten van familie en vrienden, en zij zullen dus verzinken in de feed van de gebruikers(3). Snijdt Facebook met deze beslissing niet de banden door tussen de gebruiker en zijn communities - plaatselijk, in de fysieke wereld, en virtueel?

Genoeg stof om over na te denken. Maar van één ding kan je zeker zijn: als er protest komt van Facebook-geruikers zal Zuckerberg die naast zich neerleggen. Maar wanneer de gebruikers wegblijven en stilaan naar andere sociale netwerken overlopen, dan zal Zuckerberg ongetwijfeld zijn beslissing terugdraaien. En krijgt je newsfeed weeral een nieuw algoritme..
https://www.buzzfeed.com/charliewarzel/facebooks-news-feed-change-is-a-retreat-from-the-public?utm_term=.ncBexoK9M#.euOqD1GMy
https://motherboard.vice.com/en_us/article/zmqgn4/facebook-algorithm-news-feed-change
https://www.webpronews.com/facebook-tightens-noose-local-marketers-huge-mistake/DE SLIMME LUIDSPREKERS: GROOT SUCCES (IN DE VS)
Hier zie je nog niet veel, maar ze komen er wel aan. In de VS echter zijn de slimme luidsprekers een groot succes. 39 miljoen Amerikanen hebben er een, en dat is een stijging met 128% tegenover januar 2017. Met andere woorden: één op zes Amerikanen of 16% van de bevolking heeft er dus een.

Van die 16% is het maar liefst 11% dat een Amazon Alexa heeft, en 4% een Google Home product. Belangrijk is ook te weten waarvoordie luidsprekers dan wel gebruikt worden. 66% zegt om familie en vrienden te entertainen - muziek afspelen, vragen stellen, grappen laten ertellen, spelletjes spelen, nieuws en weer vernemen.

Het is zelfs zover dat in de VS 30% van de mensen die een slimme luidspreker heeft, zegt dat het toestel ervoor zorgt dat er nu minder tv gekeken wordt. En dat zij nu meer naar audio luisteren (71%), inbegrepen naar nieuws en talk radio of podcasts. Goed nieuws dus voor radio en podcasts, die aan een revival toe zijn.

Bovendien zou het gebruik van de slimme luidsprekers ertoe leiden dat mensen ook meer gebruik maken van hun voice assistent. Wat Google toch een klein beetje voorsprong biedt, want dat is prominent standaard aanwezig op de Android toestellen, terwijl Amazon die plaats eerst moet veroveren.

Over de slimme assistenten / luidsprekers zal je duidelijk nog veel horen. Van een e-zine dat enkel over computers schree, zijn we nu dus geëvolueerd naar een e-zine dat ook over auto's, slim vlees, luidsprekers, robots, en alle mogelijke slimme huishoudtoestellen zoals tv's, wasmachines en ijskasten schrijft :)
https://techcrunch.com/2018/01/12/39-million-americans-now-own-a-smart-speaker-report-claims/SLIMME LUIDSPREKERS: WAAR BLIJVEN MICROSOFT EN APPLE?
De slimme luidsprekers vervangen voor een deel niet alleen de tv, maar ook de computer. Zij bevestigen een evolutie die met de slimme assistenten ingezet werd: voice is de nieuwe interface. En dus is het voor de grote tech bedrijven erg belangrijk dat zij deze boot niet missen.

Tot nu echter waren het Amazon met zijn Alexa en Google met zijn Google Dot die het bekendst waren. Microsoft zelf heeft geen eigen luidspreker uitgebracht, maar rekent wel op Cortana, de slimme assistent in Windows, om een rol op dat terrein te kunnen spelen. Bovendien sluit het partnerschappen met verschillende bedrijven van huishoudelektronica zodat hun toestellen met Cortana kunnen "spreken". Denk aan Honeywell bijvoorbeeld, IFTTT, Total Connect, maar ook met softwarebedrijven zoals IFTTT (If This Then That). Met andere woorden via Cortana zal je je licht kunnen bedienen, schakelaars, thermostaten, zelfs vanop afstand, ongeacht je telefoonprovider.

Bovendien heeft Google een SDK (Software Developer Kit) uitgebracht voor Cortana, zodat ontwikkelaars de digitale assistent in hun producten kunnen inbouwen. Met andere woorden: Microsoft mikt op de lange termijn, en kiest toch ook de kaart van de interoperabiliteit.

En waar zit Apple? Bij Tech.pinions vind je daarover een niet zo positief artikel. Daarin wordt gesteld dat Apple weliswaar in de voorbije jaren fysiek afwezig was op de voorbije CES beurs in Las Vegas, maar toch prominent zijn stempel drukte. Alle fabrikanten maakten producten die compatibel waren met Apple besturingssystemen, pasten in het Apple ecosysteem. Want dat was waar de "vaste" klanten te vinden waren: eens de gebruiker in dat ecosysteem stapte, zat hij vast. En als fabrikant heb je zo meteen een trouwe schare klanten. De markt voor accessoires voor iPad en iPhone was dan ook erg lucratief. En apps werden vaak exclusief gemaakt voor de iPad of iPHone - tot grote frustratie van de Android-gebruikers.

Dat is nu veranderd. Het is niet het Apple ecosysteem dat op de CES beurs de boventoon voert, zo merkt deze nieuwssite op, maar dat van Amazon en van Google. En dat is een grote ommezwaai. Nu, als je het ons vraagt heeft Apple wel degelijk nog wat troefkaarten in zijn mouwen. Siri op zijn smartphone is gemakkelijk te integreren in slimme luidsprekers. Apple Health en Apple Home zullen ongetwijfeld ook wel doorbreken voor de grote massa. De grote vraag blijft echter: is het niet een geval van "too little, too late?".
http://techpinions.com/apples-indirect-prescence-fades-from-ces/51967NA TIP FACEBOOK TREEDT DEENSE POLITIE OP TEGEN TIENERS DIE NAAKTBEELDEN MINDERJARIGE DELEN
Je kan je mening hebben over de #metoo beweging. Sommigen vinden dat de balans doorgeslagen is, anderen, vinden dan weer dat de beweging nog niet ver genoeg gaat. Maar voor één ding zijn wij alvast blij: het heeft ervoor gezorgd dat klachten over seksuele intimidatie, in al zijn vormen, meer aandacht krijgen. Ook wanneer het gaat om tieners.

Want als je het ons vraagt, is dat een groep die enorm gevaar loopt in dit digitale tijdperk. Zij zijn jong en onbesuisd, en delen al eens een gewaagde foto, in alle vertrouwen, met hun lief. Wanneer het "uit" is, dan gebeurt het al eens dat het ex-lief die foto's, als wraak, gaat verspreiden. Wat leidt tot schaamte bij de ex-partner, die zich vernederd voelt. In sommige gevallen is een dergelijk geval van wraakporno onder tieners al uitgemond in drama's.

In Denemarken wordt nu echter een duidelijk voorbeeld gesteld dat het delen van zulke beelden, ook door minderjarigen, niet kàn en niet màg, en strafbaar is. De politie is namelijk opgetreden tegen 1004 jongeren die seksueel expliciete beelden van twee 15-jarigen gedeeld hadden. Zij deden dat na een tip van Facebook - dat in onze ogen hier echt lof verdient omdat het juist gehandeld heeft. Facebook ontdekte de beelden verleden jaar op haar Messenger platform, verwittigde de Amerikaanse autoriteiten die op hun beurt de Europese politie verwittigde. De jongeren die de beelden deelden, riskeren zelfs gevangenisstraf en zullen bepaalde beroepen, zoals kinderverzorging, niet mogen uitoefenen. Mogelijk zullen zij ook nooit mogen immigreren naar de VS.
Meer bij Bloomberg en Ars Technica
https://arstechnica.com/tech-policy/2018/01/danish-police-charge-1000-youths-for-sharing-underage-sex-video/
https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-01-15/facebook-report-sparks-danish-crackdown-on-underage-sex-postsPLEIDOOI VOOR VERVANGBARE BATTERIJEN
In de hele hetze rond het feit dat Apple zijn toestellen opzettelijk trager maakt, om de batterij te sparen, is er één ding dat onderblicht bleef. Waarom zijn alle fabrikanten in 's hemelsnaam gestopt met vervangbare batterijen en kleefden zij, één na één, het toestel dicht zodat je het zelf niet meer openen kon? Vier jaar gelden zijn haast alle fabrikanten begonnen het voorbeeld van Apple en zijn iPhones na te volgen...

Daarvoor zijn verschillende redenen. Het water- en stofvrij houden van het binnenwerk bijvoorbeeld.  En ook het feit dat er meer met ruimte gewoekerd kan worden in het toestel, zodat alles millimeter per millimeter in elkaar past, wanneer er geen plaats gemaakt moet worden voor uitsparingen om het vervangen van de batterij gemakkelijker te maken.

Maar, zo lees je bij Forbes, is het dichtlijmen van toestellen zodat je de batterij niet vervangen kan, nog van deze tijd? Smartphones zijn in de laatste jaren een flink pak duurder geworden, met top modellen die meer dan 1.000 dollar kosten. Geen wegwerptoestellen meer dus, die je om de 12 maanden vervangen kon. Voor een prijs van 1.000 dollaar verwacht je dat je het toestel een redelijke tijd gebruiken kan, dus toch minstens twee jaar. Maar heel wat toestellen worden na één jaar al onbruikbaar, omdat de batterij zijn lading niet meer kan houden en voortdurend leegloopt.

Trouwens, veel mensen houden van hun smartphone, waarvan ze pas na een tijdje alle functies kennen. Zij hebben er een hekel aan om over te moeten schakelen op een nieuw toestel, enkel en alleen omdat de batterij niet goed meer is, en dat zij dan opnieuw moeten wennen en alle functies moeten gaan zoeken.

Een pleidooi dat je kan nalezen bij Forbes, en dat wij zeker onderschrijven!
https://www.forbes.com/sites/jaymcgregor/2018/01/09/apple-slowing-down-iphones-should-bring-back-old-feature/#3bfc1454ee79CONTRACEPTIE APP NIET BETROUWBAAR?
Wie al wat jaartjes meedraait, zal zich ongetwijfeld de tijd herinneren voor DE pil bestond. Voor vrouwen was het toen heel moeilijk, want zij dienden het ene kind na het andere te baren, gewoon omdat er geen contraceptie was. En abortus, tja, dat mocht natuurlijk niet.

Er was natuurlijk de 'periodieke onthouding'. Daarbij moest je dan als vrouw je intieme temperatuur meten, zodat je kon uitrekenen wanneer je het vruchtbaarste was. En op die dagen mocht je dan geen sex hebben. Ontelbare kindertjes zijn er toen geboren, ondanks die "onthouding", want de methode was echt niet waterdicht.

Enkele slimme ingenieurs dachten dat de betrouwbaarheid van deze methode verhoogd kon worden, door er een app van te maken. Zo ontstond bijvoorbeeld Natrual Cycles, een app die je dus vertelt wanneer je het vruchtbaarste bent. HIj wordt al door meer dan 500.000 vrouwen gebruikt, maar nu heeft een Zweeds hospitaal een klacht ingedient bij de Zweedse overheidsinstelling die de regulering van medische toestellen moet overzien.

Het blijkt namelijk door het gebruik van de app, 37 vrouwen toch nog ongewild zwanger geworden zijn. Een cijfer dat afkomstig is van een onderzoek bij meer dan 600 vrouwen die een abortus ondergingen tussen september 2017 en december 2017. Mogelijk gaat het dus om nog meer vrouwen, die toch zwanger geworden zijn, maar het kind besloten hebben te houden.

Volgens eigen onderzoek zou Natural Cycles effectiever zijn dan de anticonceptiepil, indien correct gebruikt. Een bewering waarbij je dus vraagtekens zetten mag...

Meer bij Engadget.
https://www.engadget.com/2018/01/15/natural-cycles-app-unwanted-pregnancies/AI STEEKT MENS VOORBIJ IN BEGRIJPEND LEZEN
Enkele weken geleden klonk de alarmkreet dat Vlaamse kinderen steeds op latere leeftijd in staat zijn om begrijpend te lezen- dus de tekst begrijpen de zij gelezen hebben, en navertellen wat erin staat. Wel, de ouders van de kinderen van morgen mogen zich troosten: begrijpend lezen zal binnenkort niet meer nodig zijn. Want robots met Artificiële Intelligentie kunnen het, en zij doen het zelfs beter dan de mens!

Dat is de cynische boodschap die je kan afleiden uit een toch wel intrigerend bericht bij CNN. Het blijkt namelijk dat er op de Stanford University een test uitgevoerd werd naar begrijpend lezen. En dat voor het eerst de AI, met name die door e-commerce site Alibaba (de Chinese tegenhanger van Amazon) ontworpen is, het beter deed dande mens.

Dat betekent dat deze technologie dus in de toekomst toegepast zal kunnen worden bij tal van applicaties, zoals bij de klantendienst, een rondleiding in musea, online antwoorden op gezondheidsvragen van patiënten, enz. Wat uiteraard betekent dat heel wat mensen hun job verliezen zullen...

Alibaba heeft al een real-life test uitgevoerd tijdens Singles Day, een jaarlijks evnement dat in China erg belangrijk is en waarbij singles zichzelf verwennen met een cadeautje. Die dag werden computers gebruikt om een groot aantal vragen van klanten over klantendienst te beantwoorden.

Een verontrustend resultaat? Daar mag je donder op zeggen!

Meer bij CNN.
http://money.cnn.com/2018/01/15/technology/reading-robot-alibaba-microsoft-stanford/GOOGLE LANCEERT ZIJN SMART DISPLAY PLATFORM
Een van de dingen die prominent in het oog liepen op de voorbije CES beurs in Las Vegas, waren de slimme luidsprekers. En daarin waren duidelijk twee grote spelers te onderscheiden. In de ene hoek van de ring Amazon, dat zowel hardware als software controleert in zijn eigen Alexa luidsprekers, in de andere hoek Google.

Nu heeft Google weliswaar zijn eigen hardware, de Google Home, maar zijn plannen reiken verder. Luidsprekers van allerlei andere fabrikanten worden uitgerust met de Google Assistant, waaronder Altec Lansing, Bang & Olufsen, JBL, LG, Lenovo, Memorex,, Sony en meer.

Vier van die fabrikanten brengen zelfs een luidspreker uit met een scherm: JBL, Lenovo, LG en Sony. Daarbij met je niet denken aan een Android tablet dat op een luidspreker geplakt is - neen, de luidspreker blijft volledig geaseerd op voice besturing, maar de luidspreker kan toevallig ook wat dingen tonen op het scherm. De luidspreker draait trouwens niet op de gewone Android, maar op Android Things een variant ervan die speciaal bedacht is voor het Internet of THings.

Je zal dus ook geen Android apps kunnen draaien op die luidsprekers met scherm, maar verschillende taken zullen wel door de luidspreker uitgevoerd kunnen worden - de dingen die de assistant al kan doen: je foto's en je kalender tonen, een routebeschrijving geven, recepten tonen, enz.

Bij The Verge vind je een filmpje dat het een en ander uitlegt.
https://www.theverge.com/2018/1/8/16860142/new-google-assistant-speakers-screens-lenovo-jbl-lg-ces-2018GAAN WE ECHT DE OMGEVINGN AANPASSEN AAN DE AUTO, OM TOCH MAAR CHAUFFEURLOOS TE KUNNEN RIJDEN?
Het lijkt voor velen een droom: de zelfrijdende wagen. Vele fabrikanten hebben hun eigen project, maar tot nu toe is dat eigenlijk niet veel verder gekomen dan een assistentie voor de chauffeur. Slimme wagens die kunnen parkeren, die je waarschuwen wanneer je te dicht bij iemand anders rijdt, die zelfs autonoom remmen bij een obstakel - noem het cruise control Plus.

De échte auto's zonder chauffeur, dat is een project waarvan nog niet veel concreets gekomen is. Er worden al wel verschillende testen uitgevoerd, maar dan op rustige wegen. Het project is nog niet klaar voor concrete toepassingen. Er is trouwens één aspect van de autonoom rijdende wagen, dat je niet mag vergeten. En dat is dat die wagens erg afhankelijk zijn van ideale straten, want sensoren moeten de weg kunnen herkennen. Gaan we dan naar steden die volledig aangepast zijn aan zelfrijdende auto's - ten koste van de voetganger?

Een intrigerende vraag, waarover een artikel bij The Register gaat. Daarin lees je onder andere dat autonoom rijdende auto's het juiste antwoord zijn op het verkeerde probleem. Waarbij het verkeerde probleem is: hoe maken we auto's beter? Terwijl het juiste probleem zou zijn: hoe maken we de stad beter?

We moeten de stad niet aanpassen aan de auto's, dat zou volledig tegen de trend in gaan. En dat zou vereisen dat er zo weinig mogelijk fietsers en voetgangers zijn, want dat zijn onvoorziene omstandigheden voor de zelfrijdende auto, omstandigheden waarmee hij niet omkan en die zoveel mogelijk vermeden moeten worden. En het is juist de trend om zoveel mogelijk over te schakelen op fietsen en tevoet gaan, en de auto te laten staan....

Dit en meer in het artikel van Brian Sherwood-Jones. Aanbevolen lectuur!
https://www.theregister.co.uk/2018/01/17/destroying_the_city_to_save_the_robocar/TWIT VERSUS TWITTER: KAN DISCUSSIE ROND NAAM TWITTER VERHINDEREN OM AUDIO EN VIDEO TE BRENGEN?
Toen Twitter gelanceerd werd, was het even vreemd. Want er bestond al een "TWIT" website, namelijk die van Leo Laporte. Leo was een van de eersten die op zijn eentje een heel netwerk van audio en video podcasts uitbracht, onder de noemer TWIT, oftewel This Week in Tech. Podcasts over Windows, over Mac, over gadgets, nieuwe sites... allerlei mogelijke tech onderwerpen.

Bij de lancering van Twitter nam Leo Laporte dan ook contact op met Evan Williams, de medeoprichter van dit nieuwe sociale netwerk. Want eigenlijk maakte Twitter inbreuk op het merk "TWIT". Leo besloot echter grootmoedig om af te zien van het verbieden van het gebruik van zijn merk - de redenering was dat Twitter puur tekst was, toen nog 128 lettertekens lang.

Uiteraard werden de nodige papieren hierover opgesteld. Maar ondertussen is de situatie helemaal veranderd. Twitter zendt wel degelijk audio en video uit, en heeft op een bepaald moment zelfs aangekondigd dat het zelf originele content zou willen produceren. En dan gelden die originele afspraken niet meer, zo meent Leo Laporte.

Hij is daarom naar de rechter gestapt, om een verbod te vragen voor Twitter om dat merk te gebruiken voor het verspreiden van audio en video content. Hopelijk komt het tot een vergelijk, want wij zouden niet zonder onze favoriet sociaal netwerk kunnen!

Meer bij TechCrunch. Tussen haakjes: ben je fan van tech podcasts, ga dan eens even langs op de website van Twit.tv - wie weet vind je er wel een onderwerp dat je interesseren kan!
https://techcrunch.com/2018/01/16/twit-is-suing-twitter-alleging-breach-of-contract-and-copyright-infringement/
https://twit.tvBINNENKORT BATTERIJ-VERTRAGER OP IPHONE UIT TE SCHAKELEN, EN ANDER APPLE NIEUWS
Toen bekend werd dat Apple opzettelijk de performantie van oudere iPhones vertraagde, om de batterij te sparen, stelden wij dat een deel van de vele verontwaardigde reacties veroorzaakt werden door het feit dat Apple dit deed zonder toestemming van de gebruiker. En dat het bedrijf zich veel ellende had kunnen besparen door transparant hierover te communiceren, plus de gebruiker tenminste de keuze te laten of hij deze 'verbetering' wel wil.

Welnu, Tim Cook heeft deze week aangekondigd dat in een komende iOS update de gebruiker die keuze krijgt: hij zal de functie waarbij de performantie vertraagd wordt, om de batterij te sparen, kunnen uitzetten als hij dat zelf wil. Deze functie zou vervat zitten in het Batterij scherm, in de Instellingen van je iPhone. Meer bij 9to5Mac (1)

Er is nog meer nieuws van het Apple-front, maar dan wel op financieel gebied. Het bedrijf lag de laatste tijd onder vuur omdat het, zoals de meeste bedrijven doen tussen haakjes, allerlei spitsvondigheden toepast om zo weinig mogelijk belastingen te moeten betalen. Welnu, ook daarin komt verandering.

Het bedrijf heeft namelijk aangekondigd dat het zijn overzeese winsten naar de VS gaat overhevelen. Daarvoor zal het dan wel een aardige som aan belastingen moeten betalen, zelfs 38 miljard dollr, maar dat zal het bedrijf amper voelen, het heeft een heel diepe schatkist. Wie zich wil verdiepein in de financiële situatie van Apple, wat de cash reservers zijn, hoe het die gebruikt en waarom het dat geld naar de VS overhevelt, kan terecht bij een artikel bij Asymco. (2)

Het lijkt erop dat Apple een 'terug naar de VS' strategie gekozen heeft, want het bedrijf heeft ook aangekondigd dat het nieuwe infrastructuur projecten plant in de VS. Samen met de 38 miljard taks op zijn kapitaal zal het naar eigen zeggen voor 350 miljard 'rechtstreeks bijdragen' aan de Amerikaanse economie in de volgende vijf jaar. Meer daarover in het persbericht van Apple zelf (3)
https://9to5mac.com/2018/01/17/turn-off-iphone-battery-performance-throttling/
http://www.asymco.com/2018/01/18/the-apple-cash-faq/
http://www.apple.com/newsroom/2018/01/apple-accelerates-us-investment-and-job-creation/ART APP VAN GOOGLE EEN VIRAAL SUCCES
Dat Google heel straf is in beeldherkenning, dat weet je ondertussen al. Het kan mensen op foto's herkennen, het kan in zijn zoekmachine gelijkende foto's vinden, enz. Nu heeft het een app uitgebracht die deze mogelijkheden nog eens extra in de verf zet - en die zo leuk is, dat hij op korte tijd helemaal viraal gegaan is.

Het gaat om de Art & Culture app. Daarmee kan je een selfie maken, waarna de app in kunstcollecties gaat kijken naar kunstwerken waarin personen voorkomen die op jou gelijken. Google gaat daarbij kijken naar instellingen zoals hete Rijksmuseum in Amsterdam, de Philips Collectie in Washington DC en andere.

De app is het werk van het Google Cultural Institute, een kleine non-profit afdeling van het bedrijf die in Parijs gevestigd is. Die heeft tot doel om technologie en cultuur bijeen te brengen, vooral kunst.

Artnet (1) gaat dieper in op het buzz-effect van de app en toont enkele knappe voorbeelden van gevonden gelijkenissen. De tweede link is die voor de iOS versie, en er bestaat ook een ANdroid versie, maar die bevat de selfie-functie (nog) niet.
https://news.artnet.com/art-world/google-face-matching-art-app-1200335
https://itunes.apple.com/us/app/google-arts-culture/id1050970557?mt=8
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.apps.cultural&hl=nlINSTAGRAM TEST NU OOK TEKSTBOODSCHAPPEN - EN VERKLAPT WANNEER JE LAATST ATIEF WAS!
Facebook probeert op alle mogelijke manieren om de gebruikers weg te lokken van Snapchat. Dat doet het met de vele leuke functies van Snapchat in zijn Messenger te stoppen, en ook in Instagram. Denk bijvoorbeeld aan de Stories bij INstagram, die tegenwoordig ook verdwijnen na een tijdje, net als bij Snapchat.

Nu heeft Facebook nog een andere functie bedacht, die opnieuw een zware slag dreigt uit te delen aan Snapchat (en wie weet ook aan Twitter?): waar je tot nu enkel afbeeldingen en video's kon delen, kan je vootaan ook tekst-gebaseerde clips delen.

Voorlopig is het een test op beperkte schaal. Mashable heeft meer uitleg (1)

Ondertussen is er nog een andere functie, die nu al live gegaan is bij Instagram: voortaan heb je een "activity status", waarin vrteld wordt wanneer je voor het laatst actief was op de dienst. Wat betekent dat jij ook kan zien wanneer de ander actief was: ga naar je direct messages en daar zie je dan de laatste keer een bepaalde persoon Instagram gebruikt heeft. Je ziet zelfs minuut, uur.

Vind je dat maar niets, een inbreuk op jouw privacy, dan kan je deze functie gelukkg uitzetten. Ga naar het menu Instellingen, en blader naar beneden tot bij Show activity Status. Daar schakel je dat dan uit. Meer bij Gizmodo.
http://mashable.com/2018/01/17/instagram-type-text-stories/
https://gizmodo.com/you-might-want-to-turn-off-instagram-s-new-humiliating-1822196836

 

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!DFAM: DRUMMER FROM ANOTHER MOTHER - DOOR MOOG
Wie kent niet de befaamde Moog Synthesizer? De jaren zeventig en tachtig was die wereldbekend, met duizenden knopjes om zelf klanken kleur en toonhoogt te geven door stekkertjes te verplaatsen in een paneel. Later gevolgd door meer gebruiksvriendelijke synthesizers met klavier en prefab klanken. Maar wie dacht dat Moog tot het verleden hoort, denkt verkeerd. Ook nu blijft Moog vernieuwe, en het maakt nog steeds synthesizers maar ook apps voor de iPad en effecten boxes voor creatieve muzikanten.

Het laatste bedenksel van Moog is een drum machine, die DFAM het of Drummer From Another Machine - maar eigenlijk veel meer is dan een drummachine: ook een monofone, semi-modulaire en analoge percussie synthesizer. Wired wijdt er een artikel aan, en in een mooi filmpje wordt getoond wat het toestel kan.
Knap!
https://en.wikipedia.org/wiki/Moog_synthesizer
https://www.wired.com/story/moog-dfam-drummer-from-another-mother?mbid=social_twitter


GARMIN BRENGT DE VIVOFIT 4 UIT - MET EEN BATTERIJ VAN EEN JAAR!
Trouwe lezers weten dat wij fan zijn van de trackers, gezondheidstoestelletjes die je rond je arm draagt en die meten hoeveel stappen je zet, hoe snel je hart slaat, hoe lang je slaapt, enz. Voor ons echter geen dure trackers zoals de Apple Watch en consoorten, die ook nog eens allerlei snufjes kennen zoals muziek afspelen, gesprekken van je smartphone tonen, enz. Want die snufjes gaan ten koste van de batterijduur.

Zo'n slim uurwerk moet je om de 2 à 3 dagen opladen, en dat is lastig. En 's nachts aan de lader leggen is ook niet goed, want dan meet hij je slaap niet. Dat is volgens ons dan ook de reden waarom veel van die slimme uurwerken na een tijdje in de schuif belanden.

Het doet ons dan ook plezier te vernemen dat er een nieuwe Vivofit is van fabrikant Garmin, die een batterijduur van een heel jaar belooft. Het toestelletje telt stappen, afstanden, verbrande calorieën, je slaap. Hij weegt maar 25 gram en stoort dus helemaal niet wanneer je hem draagt aan je pols.

Bovendien zou het toestel waterdicht moeten zijn, zodat je het kan dragen tijdens het zwemmen of douchen. Bij de Vivofit 4 hoort uiteraard ook een slimme app, waar je alle data kan nalezen. Het toestel kost $79,99 en is te bestellen bij Amazon.

Meer info en afbeeldingen bij ZDNet.
http://www.zdnet.com/article/garmin-introduces-80-vivofit-4-with-one-year-battery-life-and-color-display/


 

 
 
Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetPODCAST: STRENGTH & FLEXIBILITY
Een persoonlijke trainer, gratis voor niets, dat is wat deze podcast van de Britse National Health Servce je belooft. Je hebt geen toestellen nodig, en de instructies zijn erg duidelijk. Een podcast die je moet helpen bij je goede voornemens voor 2018!
https://www.nhs.uk/Tools/Pages/Strength-and-flexibility.aspx
https://itunes.apple.com/gb/podcast/nhs-strength-and-flexibility/id549804953


PODCAST:99% INVISIBLE
Deze podcast draait rond design details waarover we meestal niet nadenken.Hoe geluid opgenomen wordt bij sportwedstrijden bijvoorbeeld, de elementen die bepaalde afbeeldingen zo sprekend maken. Een inside blik op de wereld van design, voor mensen met een oog voor detail.
http://feeds.99percentinvisible.org/99percentinvisible
https://itunes.apple.com/us/podcast/181-milk-carton-kids/id394775318?i=1000352320200&mt=2


Netties werkt samen met: 
De nieuwe oogst


   
WAT KAN GOOGLE ASSISTANT DOEN?
We hebben het vandaag gehad over de slimme luidspreker van Google, die gebaseerd is op de AI technologie van Google, de Assistant. Maar wat kan je er eigenlijk mee doen? Deze website vertelt het jou. Heb je een Android toestel, neem het dan vast en probeer de verschillende commando's uit. Je zal verbaasd staan!
[Taal:ENG]
https://assistant.google.com/explore


CSS ALIGNMENT SHEET
Een handig hulpmiddel voor wie met CSS werkt bij het ontwerpen van websites - en elke rechtgeaarde webontwikkelaar doet dat tegenwoordig. Hier vind je namelijk een duidelijke uitleg over het uitlijnen van blokken tekst.
[Taal: ENG]
http://patrickbrosset.com/lab/2018-01-10-css-alignment-cheatsheet/


WELKE WERKEN KOMEN ER IN HET PUBLIEK DOMEIN?
Na een aantal jaren komen auteursrechtelijk beschermde werken in het publieke domein, zodat iedereen die mag gebruiken. Maar dat is erg afhankelijk van bepaalde regels, zoals het land waar het werk gecreëerd / beschermd werd. Gelukkig bestaat er een Wikipedia artikel dat je op de hoogte houdt van werken die recent in het publieke domein gekomen zijn. Wist je bijvoorbeeld dat dat het geval is voor het werk van onze Belgische art nouveau architect Victor HOrta?
[Taal: ENG]
https://en.m.wikipedia.org/wiki/2018_in_public_domain


PITCH PERFECT: MANDARIJNS LEREN

Dit is een cursus van de Texas University in Austing, om te leren Chinees te spreken, althans het Mandarijns dialect. Geen droge cursus, maar interactief en in een heel mooie vormgeving.
[Taal: ENG]
https://www.laits.utexas.edu/ppp/learning.php?unit=0


LOGOBOT: JE EIGEN LOGO ONTWERPEN
Deze website biedt je de tools om je eigen logo te ontwerpen. Je kan kiezen uit verschillende ontwerpen, de kleur bepalen, enz. Er bestaan wel meerdere sites waar dit kan, maar vaak wordt er dan een watermerk aan toegevoegd. Bij deze site kan je het resultaat van je ontwerp aankopen (€40), in verschillende bestandsformaten downloaden, en gewoon gebruiken.
[Taal: ENG]
https://www.thelogobot.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: LEEF ZONDER FILTER
Deze website is het initiatief van de Vlaamse overheid, om jongeren aan te zetten niet altijd het perfecte beeld op te hangen, dat zij ook in de sociale media graag als masker gebruiken. In de plaats daarvan zouden zij meer met échte mensen, hun vrienden en familie moeten praten over hoet het écht met hen gaat. En je vindt er ook tips om te leren goed voor jezelf te zorgen.
[Taal: NL]
http://www.leefzonderfilter.be


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: GROWFUNDING

Dit is een sociaal-innoatief platform, dat bedoeld is om ontkiemende stadsprojecten een duwtje in de rug te geven. Als gewone burger kan jij een project dat je wel interessant vindt, steunen. Maar pas als 100% van het vooropgezette doel bereikt wordt, wordt het geld overgeheveld naar het project. In ruil voor jouw bijdrag krijg je een 'reward', die op voorhand in het project bepaald is.
[Taal: NL]
https://www.growfunding.be/


VRIJDAG MULTIMEDIA: TECHNOSTRESS
Comedian Hen Rijckaert is zo gul geweest om zijn hele zaalshow Technostress online te zetten, op YouTube. Bedankt, Henk!
[Taal: NL]
https://www.youtube.com/watch?v=LJN6ZIaIrMQ&feature=youtu.be


VRIJDAG MULTIMEDIA: DOOR HET HART VAN CHINA

Momenteel loopt op de VPRO een heel mooie reeks, door het hart van Nederland. Prachtige beelden, die je ook op de website van VPRO kan bekijken, waar je ook meer achtergrond vindt, in een heel mooie multimedia omgeving gegoten.
[Taal: NL]
https://china.op.vpro.nl/Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- DDoS-aanval plaagt online bankieren ABN-Amro
https://www.ad.nl/digitaal/ddos-aanval-plaagt-online-bankieren-abn-amro~a8653c1a/
- App om je kroost op de voet te volgen: Magister is watching you!
https://www.ad.nl/binnenland/app-om-je-kroost-op-de-voet-te-volgen-magister-is-watching-you~a3ad31de/
 

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Opvolgers voor B&O hoofdtelefoons H8 en H9 met betere batterij en licht gewijzigd design
http://elektrozine.be/opvolgers-voor-bo-hoofdtelefoons-h8-en-h9-met-betere-batterij-en-licht-gewijzigd-design/
- Huawei P Smart is betaalbare smartphone met 18:9-scherm en Android 8.0
http://elektrozine.be/huawei-p-smart-is-betaalbare-smartphone-met-189-scherm-en-android-8-0/


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Review: 3288QJAB5 – een 32 inch monitor van MMD – Philips
http://computertaal.info/2018/01/19/review-3288qjab5-32-inch-monitor-mmd-philips/
- CES 2018: De prijs voor technologie daalt en kinderen kunnen dit!
http://computertaal.info/2018/01/18/ces-2018-prijs-technologie-daalt-en-kinderen-kunnen/
 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Microsoft maakt machinelearningmodel dat beeld genereert aan de hand van tekst
https://tweakers.net/nieuws/134207/microsoft-maakt-machinelearningmodel-dat-beeld-genereert-aan-de-hand-van-tekst.html
- Microsoft voegt realtimesamenwerking toe aan Office voor Mac
https://tweakers.net/nieuws/134197/microsoft-voegt-realtimesamenwerking-toe-aan-office-voor-mac.html

*** DATANEWS
http://www.datanews.be


- Ontdek een andere kant van de stad met Divercities
http://datanews.knack.be/ict/start-ups/ontdek-een-andere-kant-van-de-stad-met-divercities/article-normal-953301.html
- Google beoordeelt laadsnelheid van websites bij ranking zoekresultaten
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/google-beoordeelt-laadsnelheid-van-websites-bij-ranking-zoekresultaten/article-normal-953315.html


*** TECHNOLOGIUM
http://www.technologium.be
- CES 2018 | De grote technologie trends op een rijtje
http://www.technologium.be/ces-2018-grote-technologietrends-op-rijtje
- CES 2018 | Chinese dominantie op de Amerikaanse technologie hoogmis
http://www.technologium.be/ces-2018-chinese-dominantie*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Voice & visual search zijn het nieuwe swipen & scrollen
https://www.bloovi.be/nieuws/detail/voice-visual-search-zijn-het-nieuwe-swipen-scrollen
-  Deze Nederlandse ondernemers willen schrijvers aan extra inkomsten helpen via slimme blockchain tech. Zo zit het in elkaar:
https://www.bloovi.be/nieuws/detail/deze-nederlandse-ondernemers-willen-schrijvers-aan-extra-inkomsten-helpen-via-slimme-blockchain-tech-zo-zit-het-in-elkaar 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


MET DEZE HANDLEIDING WAPEN JE JE TEGEN HACKEN
Techjournalist Daniël Verlaan heeft nu een overzichtelijke handleiding gemaakt waarmee je je eenvoudig kan wapenen tegen hackers,phishing en malware. Op laatjeniethackmaken.nl legt Verlaan in begrijpelijke taal, ook voor digibeten, uit wat de verschillende manieren zijn waarop hackers aan je gegevens kunnen komen. Vervolgens geeft hij concreet advies hoe je je computer, tablet, mobiel zo goed mogelijk kan beschermen. De handleiding is laagdrempelig en niet vervalt in ingewikkeld jargon, waar fora voor computergeeks bol van kunnen staan, maar waar je als gemiddelde gebruiker snel bij afhaakt.(Bron: Hans M.)
https://laatjeniethackmaken.nl/

  
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

ASTRO: SLIMME INBOX


Deze app wil het voor jou gemakkelijker maken om de vele mails in je mailbox te beheren. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van een bot, Astrobot, die je helpt om je inbox op te ruimen en ervoor zorgt dat je geen belangrijke mails mist. De bot herkent honderden commentaren en vragen.
Een uitstekende gelegenheid om eens kennis te maken met een bot!
https://www.helloastro.com/
https://itunes.apple.com/app/id1076356487
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.helloastro.android


INBOXER: DESKTOP CLIENT
Deze app is geen officiële Gmail app, maar wel open source en gratis. Je krijgt er een alternatieve interface mee en extra functies voor Google Inbox. Er bestaan ook vrsies voor MacOS en Linux.
https://denysdovhan.com/inboxer/


BESTE FREEWARE VAN 2017: SIMPLE STICKY NOTES


Wij lopen even verder het lijstje af van de freeware progjes die het Duitse magazine Chip uitgeroepen heeft tot de beste freeware van 2017. Simply Sticky Notes is een progje dat wij ook geïnstalleerd hebben, en waarmee je informatie kan noteren op virtuele notitieblaadjes die je in allerlei programma's gebruiken kan. Het progje heeft bovendien heel wat extra functies.
http://www.chip.de/downloads/Simple-Sticky-Notes_128420710.html
http://www.simplestickynotes.com/


BESTE SOFTWARE VAN 2017: HOMEDALE
Met deze software kan je je omgeving afscannen naar Wi-Fi / WLAN Access Points en de sterkte van hun signaal monitoren. Die kan je ook loggen in een grafiek, en je kan heel simpel met een muisklik een verbinding leggen met een Wi-Fi of WLAN toegangspunt, of de verbinding verbreken.
http://www.the-sz.com/products/homedale/
http://www.chip.de/downloads/Homedale_57019330.htmlhttp://www.chip.de/downloads/Homedale_57019330.html


BESTE FREEWARE VAN 2017: CLEAN MASTER
Deze tool wordt veel gebruikt door bezitters van een Android tool, want daarmee kan je je smartphone bevrijden van overbodige ballast. Maar wist je dat er ook een versie bestaat voor de PC? Daarmee kan je jouw bakje onder Windows ook een opkuisbeurt geven. Naast de gratis versie bestaat er ook een betalende versie met meer mogelijkheden.
http://www.chip.de/downloads/Clean-Master-fuer-PC_73091493.html
https://www.cleanmasterofficial.com/en-us/

 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Slagen alleen is niet genoeg. Anderen moeten ook nog falen.
-Gore Vidal-