Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
14/1/2010 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 22
Nummer 1040 van 13/1/2018Gegroet lezer,

Eindelijk - terwijl wij dit voorwoord schrijven is eindelijk een blauwe hemel terug zichtbaar, na weken van grijze lucht. En voor zondag wordt ook zon beloofd. Daar gaan wij snel van profiteren - maar uiteraard niet zonder eerst deze editie afgewerkt te hebben.

Deze week is in Las Vegas de CES beurs begonnen, de hoogmis van consumentenelektronica. En het gekke is dat we eigenlijk niet overspoeld werd, zoals andere jaren, door nieuwigheden. Het enige wat het nieuws haalde was... het feit dat de beursvloer geruime tijd zonder elektriciteit zat, en het er dus donker was!

Toch vindt u nog voldoende ander en daarom niet minder interessant nieuws in deze editie. Snel aan het lezen, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.HAATSPRAAK OP DE SOCIALE MEDIA: DE OVERHEID GRIJPT IN
De voorbije maanden werd er heel wat geschreven en gepalaverd over 'fake news'of nepnieuws. Over trollen en haatspraak op de sociale media. Dit heeft politici nu aangezet om maatregelen te nemen. Maar is dat een wijs besluit? Eerst zullen we bekijken wat die maatregelen zijn.

Beginnen we bij Duitsland. Daar werd op 1 januari 2018 een nieuwe wet van kracht, die websites verplicht om 'illegale' postings onmiddellijk te verwijderen, op straffe van boetes die tot 50 miljoen euro kunnen bedragen. Wat 'illegaal' is? Haatspraak en nepnieuws. De wet is van toepassing op alle sociale netwerken en mediasites die meer dan 2 miljoen gebruikers hebben.

Een wet die veel controverse leidde, vooral toen Twitter meteen postings blokkeerde van twee politici die lid zijn van de extreemrechtse oppositiepartij Alternative fur Deutschland (AfD). Een heldere uiteenzetting over deze maatregel lees je bij Bloomberg (1).

In Frankrijk heeft president Macron eveneens maatregelen aangekondigd om nepnieuws tegen te gaan, maatregelen die vooral tijdens politieke campagnes moeten gelden. Een van die maatregelen is een "wettelijke noodactie" waarbij de overheid zelf nepnieuws van een website kan laten schrappen of een website compleet blokkeren. Andere maatregelen die hij voorstelt zijn minder drastisch, zoals meer transparantie eisen van sociale netwerken over de advertenties die zij plaatsen. (2)

In het Verenigd Koninkrijk loopt dan weer een onderzoek naar mogelijke Russische inmenging bij het Brexit-referendum, waardoor nepnieuws verspreid zou zijn. In het kader van dat onderzoek had een Brits parlementslid informatie opgevraagd bij Twitter en Facebook over desinformatiecampagnes op deze netwerken, maar had naar eigen zeggen onvoldoende informatie ontvangen. Hij beschuldigt Twitter en Facebook van tegenwerking, en dreigt eveneens met sancties. (3)
https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-01-04/how-angela-merkel-is-taking-on-facebook-twitter-quicktake-q-a
https://gizmodo.com/frances-president-macron-wants-to-block-websites-during-1821770692
https://www.theguardian.com/media/2017/dec/28/facebook-and-twitter-threatened-with-sanctions-in-uk-fake-news-inquiryHAATSPRAAK EN NEPNIEUWS OP DE SOCIALE MEDIA: DE SLIPPERY SLOPE
Zoals je in het artikel van gisteren lezen kon, verlangt de overheid nu van de sociale netwerken dat zij optreden tegen haatspraak en nepnieuws. Daarbij rijzen toch wel enkele vragen.

Is het goed of slecht dat de overheid ingrijpt? Of moet het aan de sociale netwerken zelf overgelaten worden? Wij hadden het al eerder over de 'slippery slope', een sneeuwbal die van een helling afrolt en die je niet meer tegenhouden kan.

Van zelfregulering door de sociale netwerken, de eerste fase, zijn we al bij de volgende fase beland: de overheid grijpt in. En dan zitten we niet ver meer van censuur af. Wie bepaalt wat haatspraak is? Wat in het ene land als behorend tot een cultuur beschouwd wordt, zal in het andere als oproep tot haat of discriminatie beschouwd worden. Dat gaat van de vrouwonterende of seksistische taal in gangsta rap, tot het oproepen tot geweld tegen tegengestelde politieke groeperingen, iets waaraan zowel uiterst links als uiterst rechts zich schuldig maken.

Dat de grens tussen haatspraak verwijderen en censuur erg dun is, wordt bewezen door enkele incidenten. Zo vroeg Twitter aan een tachtigtal mensen om een spotprent over de Turkse president Erdogan te verwijderen. (1) Blanke suprmacisten worden door Twitter in de VS verwijderd (2), wat leidde tot de kritiek dat de Intifa-aanhangers wél vrij spel krijgen, alhoewel zij toch ook oproepen tot geweld. En in Duitsland werd een satirisch tijdschrift, Titanic, door Twitter Duitsland geblokkeerd, tot woede van de Duitse journalistenbond (3)

Trouwens, waar ligt de grens tussen het uiten van een vrije meningsuiting en het oproepen tot haat? Links en rechts hebben hun eigen visie. Moet je die kunnen uiten op Twitter of Facebook, zelfs als die van het middenpad afwijkt en naar het extreme neigt? Is vragen stellen bij de huidige aanpak van bepaalde problemen zoals de klimaatopwarming, en daarbij feiten aandragen die niet door andere media vernoemd worden, 'nepnieuws'?

Moeilijke vragen, en we zijn, zoals ze het in Antwerpen zeggen, "nog niet aan de nieuwe patatjes". Maar de eerste pas is gezet op de slippery slope, en we kunnen niet meer terug. De sneeuwbal is aan het rollen.
https://www.ad.nl/binnenland/erdogan-opent-jacht-op-nederlandse-twitteraars-die-spotprents-posten~a56bfa24/
https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-12-19/twitter-bans-some-white-supremacists-and-other-extremists?utm_content=tech
http://media.tpo.nl/2018/01/03/twitter-duitsland-censureert-satirisch-tijdschrift-titanic-duitse-journalistenvakbond-woest-netzdg/GEDRAAGT CHROME ZICH ALS DE NIEUWE IE?
Dat Google een enorme macht heeft in het tech landschap, dat valt niet te ontkennen. Chrome is de populairste browser op alle toestellen dooreengenomen, dankzij de populariteit van Android en het groeiend aantal gebruikers dat voor Chrome kiest op de Windows PC of Mac computer. Voeg daarbij nog de informatie die we halen via zijn zoekmachine, en diensten zoals Gmail of YouTube, en je krijgt een mentaal plaatje van een supermacht.

In een artikel bij The Verge worden vragen gesteld bij de invloed die Chrome ondertussen heeft - niet zozeer op maatschappelijk, als wel op technisch vlak. De vergelijking wordt daarbij gemaakt met Microsoft en zijn browser, die toen nog Internet Explorer heette. Toen was het immers ook zo dat ontwikkelaars hun webpagina's optimaliseerden zodat zij het best weergegeven werden in de IE browser. Want voor die browser hanteerde Microsoft eigen technologieën, die geen algemene webstandaards waren. De hele geschiedenis hiervan staat haarfijn uitgelegd in het artikel.

Chrome gaat diezelfde weg op, zo stelt The Verge. Steeds vaker krijg je de boodschap "werkt het best met Chrome". Meer nog: Google Meet, Allo, YouTube TV, Google Earth, YouTube Studio Beta: allemaal blokkeren zij de standaard browser van Windows 10, Edge, zodat de gebruiker de Chrome browser moet downloaden. Hetzelfde doen GOogle Meet, Google Earth en YouTUbe TV voor Firefox.

Met andere woorden: opnieuw leidt dominantie op de browser markt tot het niet-respecteren van standaarden.

Een heel interessant artikel, na te lezen bij The Verge.
https://www.theverge.com/2018/1/4/16805216/google-chrome-only-sites-internet-explorer-6-web-standardsIFIXIT: NIEUWE IMAC IS FANTASTISCH, MAAR HEEFT NIET DE BELOOFDE MODULARITEIT
Onlangs werd de nieuwe iMacPro aangekondigd. Een fantastische machine, als je naar de kenmerken kijkt, maar wel een prijzig beestje. $4.999 moet je maar liefst neertellen, maar daar krijg je dan wel een 3,2 GHZ 8-core Intel Xeon processor, 32 GB 2666Mhz ECC geheugen (uitbreidbaar tot 128 GB), 1 TB SSD opslagruimte, vier Thunderbolt poorten en een 27 inch retina scherm.

Zo'n computer koop je echter niet elke dag, zelfs niet elk jaar. Tenminste de modale internaut niet. Dat is een investering, en het zijn vooral professionelen die met zo'n krachtige computer aan de slag gaan. Wil zo'n machine echter meerdere  jaren meegaan, dan is het wel nodig dat hij uitbreidbaar is, want technologie wordt steeds krachtiger, vereist steeds meer geheugen en data. En het toestel moet dus ook herstelbaar zijn - onderdelen moeten vervangen kunnen worden.

Volgens iFixIt, de website die onderzoekt in welke mate toestellen hersteld kunnen worden, gaf de nieuwe iMac op dat gebied echter een laag cijfer. Zo is de GPU (grafische processor) op het logisch bord vastgelast, wat betekent dat je die niet kan upgraden. Daardoor krijgt de nieuwe iMac een notering van 3 op 5. De volledige bespreking lees je bij 9to5Mac en Apple Insider.
http://appleinsider.com/articles/17/12/31/review-apples-powerhouse-imac-pro-wows-with-stellar-performance-and-design
https://www.apple.com/shop/buy-mac/imac-pro
https://9to5mac.com/2018/01/02/imac-pro-teardown-ifixit/GOOGLE SCHEPT ORDE IN DE CHAOS MET GOOGLE PAY
Het werd echt wel wat onoverzichtelijk, die verschillende manieren waarop je bij Google kan betalen via je mobiele toestel en via het web. Je had Android Pay, en Google Wallet waarmee je ook via NFC (contactloos) betalen kan, en zelfs Chrome autofill payment.

Dat wordt nu beter: Google voegt verschillende producten samen onder één noemer: Google Pay. Of je nu een betaling doet in de winkel via NFC, online bij webwinkels, in de Play Store, of in de verschillende Google apps, je betaalt alles via Google Pay.

Uiteraard zal het even duren vooraleer het systeem overal doorgedrongen is, maar verschillende websites accepteren het al, waaronder AirBnB. Nu de gewone winkels nog...

Meer bij Android Police.
http://www.androidpolice.com/2018/01/08/google-unifies-payment-platforms-new-google-pay-branding/QUALCOMM BELOOFT VERDRIEDUBBELING BATTERIJDUUR VOOR KOPTELEFOON MET NIEUWE CHIP
Draadloze koptelefoons zijn super handig, want bij een gewone koptelefoon blijf je altijd wel ergens achter haken met de draden. Maar zij hebben twee  grote tekortkomingen: wanneer je je bevindt op een plek waar er veel geruis is op het signaal, dan valt je Bluetooth uit. En bovenal: bij de meeste koptelefoons is de batterijduur echt abominabel.

Qualcomm belooft daar nu verbetering in te brengen, en wel met een nieuwe chip. De QCC5100 Low Power Bluetooth SoC zou het energieverbruik namelijk met 65% verbeteren. Daardoor zou je koptelefoon bijna drie keer zo lang muziek kunnen afspelen in vergelijking met andere toestelletjes;

Bovendien zou deze chip ook een veel krachtigere transmissie hebben, waardoor het aantal keren dat je koptelefoon uitvalt wanneer je in een drukke metro zit, ook erg zou verbeteren. De chip zou bovendien Bluetooth 5 ondersteunen, dat nog maar pas in 2016 aangekondigd werd.

Meer bij Gizmodo.
https://gizmodo.com/qualcomm-claims-its-new-chip-will-triple-battery-life-o-1821866208IOS UPDATE DICHT SPECTRE EN MELTDOWN LEK
Apple heeft zopas een update uitgebracht van haar iOS, namelijk versie 11.2.2. Dat bevat enkele verbeteringen aan Safari en WebKit, die jouw toestel immuun moeten maken tegen de problemen die het Spectre lek kunnen veroorzaken.  Ook macOS krijgt een update, versie 10.13.2, dat eveneens die oplossing zou moeten bevatten.

Het probleem met het Meltdown lek was reeds aangepa;kt in vorige updates - iOS 11.2, macOS 10.13.2 en tvOS 11.2. Je doet er dus besta aan op zo snel mogelijk je verschillende toestellen te updaten. Je zou niet willen dat iemand jouw wachtwoord pikt - want dat was namelijk mogelijk met het Meltdown lek: bij een niet gepatchet toestel kan een kwaadwillige applicatie het onversleuteld kernel geheugen lezen.

Ga dus zo snel mogelijk op je iPHone of iPad naar Instellingen > Algemeen > Software update. Op je Mac open je de Mac App Store en ga je op zoek naar updates.
https://techcrunch.com/2018/01/08/apple-releases-ios-and-macos-updates-with-a-mitigation-for-spectre/DE GEVOLGEN VAN SPECTRE EN MELTDOWN VOOR WINDOWS MACHINES
Toen nog maar pas bekend was dat er twee belangrijke lekken vastgesteld waren in de Intel, maar ook AMD chips, werd gewaarschuwd dat de patch die je ervoor zou moeten uitvoeren, er wel eens toe zou kunnen leiden dat de processor trager zou werken.

Microsoft heeft nu hierover cijfers bekend gemaakt. Het goede nieuws is dat mensen met een moderne PC en Windows 10, meestal geen verschil zullen merken.  Dan hebben we het over Skylake, Kaby Lake of nieuwere processoren, die een verlies zullen vertonen van minder dan 10%. Maar oudere machines, vooral Windows 7 en Windows 8, zullen een merkbare vertraging vertonen. Intel Haswell processoren en ouder zullen het meest te leiden hebben. Meer details hierover bij The Verge (1)

Wat AMD processoren betreft, daar valt minder goed nieuws te melden. De patches die Microsoft uitgestuurd had om de Meltdown en Spectre lekken op te lossen, zouden ertoe leiden dat sommige pc's niet meer opstarten. In het support forum van Microsoft regent het klachten. Microsoft geeft toe dat er een probleem is, maar wijt het aan onvolledige documentatie van AMD zelf.

In elk geval heeft Microsoft dus het uitzenden van deze patches stopgezet, en een speciale pagina gemaakt waar mensen, van wie de AMD machine niet meer opgestart geraakt, een oplossing kunnen vinden voor dit probleem. Al deze details vind je in een tweede artikel van The Verge.(2)
http://www.theverge.com/2018/1/9/16868290/microsoft-meltdown-spectre-firmware-updates-pc-slowdown
https://www.theverge.com/2018/1/9/16867068/microsoft-meltdown-spectre-security-updates-amd-pcs-issuesGOOGLE: PANIEK BIJ DE-INDEXERING NIEUWSSITES, OPLOSSING VOOR AMP CACHE PROBLEEM, NIEUWE FEATURES IN SEARCH CONSOLE
Honderden uitgevers uit News index
Drie berichtjes over Google vandaag. Het eerste bleek uiteindelijk een storm in een glas water, maar het toont aan hoe belangrijk Google geworden is voor nieuwssites. Op het Google News Help forum verschenen er op 8 januari namelijk tal van berichten van nieuwsuitgevers, die erover kloegen dat hun nieuwssite niet meer in de Google News index stond. Het zou om honderden uitgevers gaan. Sommigen daarvan kregen een notificatie dat zij uit de index verwijderd zouden worden, anderen helemaal niets.

Paniek alom dus, maar gelukkig bleek het een but te zijn, en aan de betrokken sites werd beloofd dat zij snel terug in de index zouden zitten. Het gebeurde bewijst echter nogmaals hoe machtig Google is voor de nieuwssites. Meer bij SERoundtable (1).

Oplossing voor AMP cache probleem?
Google heeft beloofd dat het een oplossing zal brengen voor het probleem met de AMP url's. Het is namelijk zo dat Google een dienst aanbiedt die AMP of Accelerated Mobile Pages heet, en waarbij de maker van een website bepaalde code moet toevoegen aan zijn website. Die wordt dan sneller door Google weergegeven op o.a. het mobiele toestel van de gebruiker.

Maar wanneer de gebruiker via Google naar een item zoekt, dan wordt hij naar de AMP-url gevoerd in de vorm van een http://google.com/amp... url, niet naar het echte adres van de website. Wat de webmasters van die sites niet zint, omdat het enerzijds afdoet aan hun merkbekendheid, en anderzijds vrezen zij dat de gebruiker niet verder zal surfen binnen hun site.

Google heeft nu beloofd dat daar nu verandering in komt, dit voorjaar. Hoe dat juist zal gebeuren, lees je bij Search Engine Land (2)

Nieuwe functies in Search Console
En tot slot een bericht over nieuwe functies in de Search Console, die in de volgende weken voor iedereen beschikbaar zullen zijn. Dat moet de webmaster meer transparantie geven over de Search Performancen Index Coverage en AMP status. Hierover meer in een tweede artikel van Search Engine Land (3)
https://www.seroundtable.com/google-news-deindex-publishers-25032.html
https://searchengineland.com/google-solution-url-amp-pages-289481
https://searchengineland.com/google-roll-new-search-console-features-upcoming-weeks-289184SOURCEFORGE VERNIEUWT
Wie op zoek is naar software, gaat al gauw naar de website SourceForge. Daar vind je namelijk vooral open source software. Dat is omdat deze site eigenlijk een platform is voor ontwikkelaars, door ontwikkelaars. Zij werken samen aan projecten, helpen elkaar waar mogelijk.

De website heeft nu een vernieuwing ondergaan. En die maakt de site toch wel erg interessant. Een van de belangrijkste verbeteringen vinden wij toch het feit dat voortaan adware, die gebundeld werd met projecten, uit den boze is: die wordt vlakaf verwijderd.Tevens werd er een 'ad reporting' tool toogevoegd: daarmee kan je dan misleidende of opdringerige advertenties melden die dan ook verwijderd zullen worden.

Voor elk project werd er ook een malware scan toegevoegd, zodat je in volle vertrouwen een software kan downloaden.

En voor ontwikkelaars is dit wel handig: er is een import tool vanuit GitHub, waar velen hun project hosten. En die tool zal de ontwikkelingen vanuit GitHub naar SourceForg automatisch sync'en. Handig!
Lees meer op het blog van SourceForge.
https://sourceforge.net/blog/introducing-the-new-sourceforge/


DE E-PALETTE VAN TOYOTA: DE WINKEL VAN DE TOEKOMST?
Het lijkt erop dat de grote vernieuwingen niet meer zozeer van de échte technologiebedrijven zoals Microsoft of Apple komt, maar van meer klassieke spelers. Zoals bijvoorbeeld de autofabrikanten. In het recente verleden was het al autonome, zelfrijdende auto's wat de klok sloeg, en werd daarbij vooral naar de pure tech bedrijven gekeken. Er was zelfs sprake van dat Apple een eigen auto zou bouwen, en als dat niet gebeuren zou, dan zouden zij alvast de 'domme' auto van grote fabrikanten wat slimmer gaan maken.

Maar dat is buiten de autofabrikanten zelf gerekend, die uiteraard niet bij de pakken stil blijven zitten. Denk aan de nieuwe generatie hybride wagens, met de BMW als stijlvol boegbeeld, vol met technologische snufjes.

Een andere fabrikant, Toyota, liet zich al eerder opmerken door een hybride wagen uit te brengen die meer aangepast was aan de portemonnee van de gewone mens. En nu komt hij met nog iets nieuws, dat heel wat toekomstperspectief heeft: het e-Palette platform, waarbij mobiliteit, handel en een zelfrijdend voertuig gecombineerd worden.
Op de CES beurs in Las Vegas werd het concept voorgesteld. Het zou gaan om zen zelfrijdend voertuig, dat de winkel als het ware tot bij de klant brengt. Aan het concept werken momenteel Toyota, Amazon, Mazda en Pizza Hu samen. Het doet een beetje denken aan de rijdende supermarkt, die vroeger doorheen dorpen trok waar, buiten het kleine buurtwinkeltje, geen ander aanbod te vinden was.

ZDNet noemt vijf redenen waarom dit concept wel eens zou kunnen slagen.
- Vaste locaties voor winkels werken niet meer. De gewone winkel is een webwinkel geworden, en de rest van de winkels zit in grote shoppingcentra. De meeste winkels zijn weggetrokken uit het straatbeeld, maar toch heeft de gebruiker behoefte aan een fysieke winkel. Die moet echter geen vaste plek meer hebben: de e-Palette zou pop-up winkels naar de klanten kunnen brengen.
- Het e-Palette concept kan ook gebruikt worden als bouwstenen voor een schaalbare infrastructuur. Denk bijvoorbeeld aan gezondheidszorge, en verplaatsbare centra om bepaalde wijken te bereiken bij bijvoorbeeld het griepseizoen.
- De moderne mens is gewend geraakt aan een leveringn aan huis. De e-Palette brengt diensten aan huis.

Argumenten waarin wij geloven - het concept van pop-up winkels heeft al bewezen succesvol te zijn. Alleen is het ons niet meteen duidelijk waar het argument blijft om hiervan een zelfrijdende wagen te maken. De toekomst zal het allicht uitwijzen!

Meer bij ZDNet.
http://www.zdnet.com/article/toyotas-e-palette-and-5-reasons-why-it-could-reinvent-commerce/APPLE: NOG NAWEEËN VAN BATTERIJ, KINDVRIENDELIJKHEID, EN WEER EEN LEK
Het valt op dat Apple de laatste weken niet echt goede pers gekregen heeft. Het lijkt wel alsof het van alle kanten onder vuur ligt - en als klap op de vuurpijl komt dan ook nog eens het bericht dat er (weeral) een lek gevonden is. Even wat uitleg.

Om te beginnen: toen Apple toegaf dat het inderdaad oudere iPhones bewust trager maakte (maar wel om andere reden dan de consument vermoedde), werd door veel waarnemers hieraan toegevoegd dat het ongetwijfeld klachten zou regenen en tot processen leiden zou.  En inderdaad: de overheid begint zich hier nu ook mee te bemoeien. In de VS heeft de voorzitter van het Senate Commerce Committee een brief gestuurd naar Apple, waarin om uitleg gevraagd wordt over deze praktijk. In Frankrijk wordt zelfs een onderzoek ingesteld door de procureur van Parijs, zo meldt Wall Street Journal (1)

Een tweede zaak waarbij Apple onder vuur ligt, is een actie van enkele aandeelhouders van het bedrijf. Zij vinden namelijk dat kinderen tegenwoordig al te gemakkelijk verslaafd raken aan de smartphone, en dat Apple hierin een verantwoordelijkheid moet opnemen - maatregelen nemen dus om de smartphone minder verslavend te maken. Venturebeat weet nu te melden dat Apple hierop gereageerd heeft door meer tools in het besturingssysteem in te bouwen, die ouders meer controle moeten geven over het smartphonegebruik van hun kinderen (2)

En tot slot nog een minder leuk bericht voor Apple: er werd opnieuw een lek vastgesteld die tot gevaarlijke situaties leiden kan. In de huidige versie van macOS, dus versies na 10.12.6, zit er een foutje in waardoor het App Store menu geopend kan worden bij de systeeminstelling, door zomaar eender welk wachtwoord in te vullen. Volgens MacRumors zou er weldra een oplossing voor het probleem uitgebracht, in macOS 10.13.3. Maar één ding is alvast duidelijk: de tijd dat het enkel Microsoft was waarbij fouten en lekken vastgesteld werden, ligt definitief achter de rug...
https://www.wsj.com/articles/u-s-french-officials-question-apple-over-iphone-battery-slowdowns-1515545073
https://venturebeat.com/2018/01/09/apple-will-address-kids-iphone-addiction-with-enhanced-ios-parental-controls/GEDAAN MET SCREENSHOTS OP IOS?
Er zijn verschillende messaging apps waarvan het grote succes is dat de boodschap die je ontvangt na een bepaalde tijd gewoon verdwijnt. Dat zou je dan vertrouwen moeten geven om wat meer dingen te zeggen of tonen dan je normaal zou doen.

Er zit echter een grote leugen aan het hele systeem: die ontvanger van zo'n boodschap kan gewoon een screenshot van jouw foto of tekst maken, en dan is die boodschap niét verdwenen. En kunnen jouw woorden tegen jou gebruikt worden (of kan jou gewaagde foto een nefaste rol gaan spelen in bij wraakporno)...

Daar zou verandering in kunnen komen. Een app belooft dat hij het onmogelijk maakt om nog screenshots te maken op iOS toestellen. Meer nog: de makers van de app heben meteen ook een SDK (software developer kit) uitgebracht, waardoor anderen de technologie in hun eigen apps kunnen integreren.

De app in kwestie heet ScreenShield, en hij zorgt er concreet voor dat je geen afdruk meer krijgt van wat er zich op je scherm bevindt, maar enkel een afbeelding van een blanco scherm.

Met de SDK wordt een redeneringsfout in de app rechtgezet. Het is immers de afzender van de zichzelf vernietigende boodschap die eigenlijk wil dat er geen screenshot gemaakt wordt, toch? Maar bij de alleenstaande app is het de bestemmeling die de app moet installeren, terwijl hij geen reden heeft om dat te doen. Met de SDK wordt de technologie in àlle zichzelf vernietigende boodschappenapps geïnstalleerd en is deze kromme logia weggewerkt. Nu nog afwachten of het succes heeft!
http://www.ibtimes.com/screenshots-ios-confide-messaging-app-launching-screenshield-kit-developers-2639940
https://getconfide.com/ios

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


PROPER VLEES KOMT ERAAN!
Vlees vormt een belangrijke bron van de bouwstoffen die ons lichaam nodig heeft. Maar tegelijkertijd is het telen van vee een zware belasting op ons leefmilieu. En is het doden van dat vee voor velen een groot probleem - en ook de reden waarom zij geen vlees meer eten.

Dankzij de technologie zou dat probleem in de toekomst uit de weg geruimd kunnen worden. Het concept heet 'Clean meat', en het draait rond vlees dat in het labo geteeld wordt. Zo is er een Israëlisch bedrijf, SuperMeat, dat zopas 3 miljoen kon ophalen bij investeerders voor in het labo geteeld kippenvlees. En Bill Gates geeft zijn steun aan een ander clean meat bedrijf, Atomico. Nog andere bedrijven zijn Memphis Meats en Hampton Creek.

Dat zijn allemaal bedrijven die dus dierlijke cellen kweken in het lab, en niet meer van echte dieren. Het grote probleem is natuurlijk de schaal - om het échte vlees van vee of kippen te vervangen, zal de productie enorm moeten zijn. En uiteraard moet ook de smaak goed zitten.

Het bedrijf SuperMeat beweert in elk geval dat zijn producten over drie jaar in de supermarkt zal liggen. Hierbij moet je dan denken aan 'processed food', dus verwerkt vlees in bijvoorbeeld worsten. Een namaak 'kippenhaasje' of 'kippenbil' zal je dus niet aantreffen.

Meer bij TEchCrunch.
https://techcrunch.com/2018/01/02/supermeat/?ncid=rssNISSAN ZAL BRAIN-TO-VEHICLE TECHNOLOGIE DEMONSTREREN
Ook autobouwers zitten niet stil. Allerlei mogelijke technologieën worden bedacht om het besturen van de auto nog aangenamer te maken voor de chauffeur, en vooral nog veiliger. Dat daarbij de gekste dingen uitgevonden worden (of althans wat wij op het eerste zicht als gek zouden beschouwen), hoort er natuurlijk ook bij.

Neem nu dit bericht. In Las Vegas heeft de CES beurs plaats, en autobouwer Nissan heeft al laten weten dat hij er de 'brain-to-vehicle' technologie zal voorstellen. Dat houdt in dat de chauffeur een kapje op zijn hoofd moet dragen, die de activiteite van zijn hersengolven zal capteren. Deze info wordt dan gbruikt door de stuur-, versnelliings- en remsystemen in de wagen, zodat die al reageren voordat de chauffeur zelf actie onderneemt - met zo'n 0,2 tot 0,5 seconden sneller, wat soms het verschil kan maken bij een incident.

Volgens Nissan zou deze tecnologie ook gebruikt kunnen worden om andere factoren in de auto te bedienen, zoals wanneer je het te warm hebt om de airco aan te passen, of wanneer je de muziek te luid vindt, om die lager te zetten.

De technologie zou binnen de 5-10 jaar in auto's terug te vinden zijn. Meer bij Bloomberg.
https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-01-03/brain-waves-will-make-nissan-s-car-of-the-future-a-better-ride


 


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet
PODCAST: MARKETING EN VERKIEZINGEN
Dit is al de 13e aflevering van een marketing podcast, en deze keer kwam politiek journalist Jan de Meulemeester van VTM aan de beurt. Het werd een zeer boeiend gesprek over sociale media en hun invoed op politieke communicatie en de journalistiek.
http://www.exposure.be/blog/twitter-politiek-en-de-journalistiek/


PODCAST: REIZEN WAES
Tom Waes heeft verre reizen gemaak en daarbij echt ongelooflijke plekken bzocht. In deze podcast verelt hij over de meest memorabele momenten uit 3 seizoenen Rizen Waes. Zijn verhalen worden afgewisseld met fijne muziek.
https://www.een.be/reizen-waes/de-reizen-waes-podcast
Netties werkt samen met:


 
De nieuwe oogst


   

HOE STERK BEN JIJ (STRENGTH STANDARDS)
Deze website laat je uitvinden hoe sterk jij bent, uitgedrukt in 1RPM. En One Rep Max is het maximum gewicht dat je kan doen in één enkele beurt van gewichtheffen. Op de website zijn verschillende calculators aanwezig. Voor de sportievelingen!
[Taal: ENG]
http://www.strengthstandards.co/#/


KNOPEN DIE JE MOET KENNNEN

Nog een website voor sportievelingen, of mensen die van avonturen houden. Hier leer je namelijk hoe je de 12 belangrijkste knopen moet leggen, die je tijdens je avonturen nodig kan hebben. Bij elke knoop hoort een filmpje.
[Taal: ENG]
https://gearpatrol.com/2017/12/30/how-to-tie-knots/


600 GRATIS ONLINE COMPUTERCURSUSSEN

Heb je goede voornemens gemaakt voor 2018? En was leren programmeren er eentje van? Dan zal deze website je helpen. Hier vind je namelijk de links naar 600 gratis cursussen om te leren programmeren en computerwetenschappen te leren - cursussen die nu in januari starten. In het Engels weliswaar, maar de voertaal bij programmeurs is meestal toch de taal van Shakespeare... Je haasten is in elk geval de booschap!
[Taal: ENG]
https://medium.freecodecamp.org/600-free-online-programming-computer-science-courses-you-can-start-in-january-3d4b1ed473aa


LEARN ENGINEERING: YOUTUBE KANAAL
We blijven nog even in de technologische sfeer. In dit YouTube kanaal kan je namelijk vele goed gemaakte filmpjes vinden over engineering. Over auto's (Hoe werkt een elektrische auto over de Tesla Model S bijvoorbeeld), elektronica en elektriciteit (hoe werkt een inverter, een transistor, een diode), zelfs ruimtevaart. En dames, dit kan jullie ook interesseren hoor!
[Taal: ENG]
https://www.youtube.com/channel/UCqZQJ4600a9wIfMPbYc60OQ


LISTLY: CHROME EXTENSIE
Zou het niet handig zijn indien je van bepaalde websites een Excel document zou kunnen maken? Zo kan je prijzen en details gewoon in lijstjes stoppen, om gemakkelijker te vergelijken. Dat is althans wat deze Chrome extensie belooft. Waarschijnlijk gaat de tool gewoon in de html-code kijken om tabellen op te zoeken, maar het blijft toch een heel handig gevonden tool!
[Taal: ENG]
https://chrome.google.com/webstore/detail/listly-webpage-to-excel-w/ihljmnfgkkmoikgkdkjejbkpdpbmcgeh?utm_source=chrome-app-launcher-info-dialog&ref=producthunt


CHINEES NIEUWJAAR: WAT JE MOET WETEN
"Ons" nieuwjaar is achtr de rug, maar voor de Chinezen moet het nog komen. Maar wat weet je eigenlijk over het Chinees nieuwjaar, en waneer heeft het plaats? Wat zijn de tradities? Deze webstie vertelt je er alles over!
[Taal: ENG]
https://chinesenewyear2018.com/


PYTHON LEREN

Neen, we hebben het niet over slangen, maar over de programmeertaal Python. Die wordt vaak gebruikt omdat die zo uitbreidbaar is. In dit artikel worden verschillende links verzameld naar websites waar je deze programmeertaal leren kan. Het zijn echt alternatieve bronnen, om absoluut eens te bekijken.
[Taal: ENG]
https://www.cybrhome.com/topic/python-tutorials


CIA: OSAMA BIN LADEN
Gek: bij de populairst freeware van 2017 heeft Chip.de een reeks documenten gezet die je gratis kan downloaden, en die.. afkomstig zijn van de CIA. Het gaat over maar liefst 470.000 geheime documtnetne, videomateriaal en een dagboek. Voor de onderzoekers-in-spe onder onze lezers!
[Taal: ENG]
http://www.chip.de/downloads/CIA-Geheimakten-Osama-Bin-Laden_126599638.html
https://www.cia.gov/news-information/press-releases-statements/2017-press-releases-statements/cia-releases-additional-files-recovered-in-ubl-compound-raid.html


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: CHECKLIST TWEEDEHANDS AUTO
Helaas is deze site vooral gericht naar Nederland - de wetgeving over boorddocumenten en andere verschilt namelijk erg tussen Nederland en België. Maar voor onze Nederlandse lezers is dit in elk geval een heel handige lijst met administratieve dingendie je moet controleren wanneer je een tweedehands auto kooopt, maar ook waarop je moet letten bij de auto zelf.
[Taal: NL]
http://www.tweedehandsautokopen.nl/checklist-voor-tweedehands-auto-kopen/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: AUTOSALON

Dit weekend gaat de jaarlijkse hoogmis van Koning Auto weer van start- van 12 januaritot 21 januari. De website vertelt je wat er te beleven valt, zodat je op voorhand kan bepalen welke animaties en tentoontsellingen je zeker bezoeken wil.
[Taal: NL]
http://autosalon.be/nl


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: TELEBLOK
Het is weer zover: de hoogspanning stijgt bij de studenten. Zij moeten namelijk dringend aan het blokken gaan voor hun examen. Deze website wil hen daarbij helpn, met onder andere tips om samen te blokken op stille locaties.
[Taal: NL]
http://www.teleblok.be/


VRIJDAG MULTIMEDIA: TULLIUS HEUER
De werken van deze artiest zijn een mengeling van schetsen en fotografie, verwerkt via Photoshop. Het resultaat is echt verbluffend. Bij Dutch Cowboys een bespreking van zijn werk.
http://www.dutchcowboys.nl/coffee-corner/vreselijk-mooie-photoshop-kunst-mengt-foto-s-en-tekeningen
http://tulliusheuer.com/


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Hacker begluurt duizenden mensen via besmette webcams
https://www.ad.nl/buitenland/hacker-begluurt-duizenden-mensen-via-besmette-webcams~aa568299/
- Politie ontwikkelt app die burgers laat zoeken naar vermisten
https://www.ad.nl/binnenland/politie-ontwikkelt-app-die-burgers-laat-zoeken-naar-vermisten~a8f68f5e/
 
 
 *** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
 - Opvolgers voor B&O hoofdtelefoons H8 en H9 met betere batterij en licht gewijzigd design
http://elektrozine.be/opvolgers-voor-bo-hoofdtelefoons-h8-en-h9-met-betere-batterij-en-licht-gewijzigd-design/
- Philips Hue en Razer laten verlichting en games synchroon met elkaar lopen
http://elektrozine.be/philips-hue-en-razer-laten-verlichting-en-games-synchroon-met-elkaar-lopen/


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Review: Adobe Premiere Elements 2018
http://computertaal.info/2018/01/11/review-adobe-premiere-elements-2018/
- PROJECT CARS 2 UITBREIDING – FUN PACK – IS NU BESCHIKBAAR
http://computertaal.info/2018/01/10/project-cars-2-uitbreiding-fun-pack-is-nu-beschikbaar/
 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- 'Uber vergrendelde pc's op afstand bij invallen kantoren Amsterdam en Brussel'
https://tweakers.net/nieuws/133911/uber-vergrendelde-pcs-op-afstand-bij-invallen-kantoren-amsterdam-en-brussel.html
- Microsoft voegt end-to-end-encryptie via Signal-protocol toe aan Skype
https://tweakers.net/nieuws/133909/microsoft-voegt-end-to-end-encryptie-via-signal-protocol-toe-aan-skype.html


*** DATANEWS

http://www.datanews.be
- Nieuw beveiligingslek Intel: achterpoortje in miljoenen bedrijfslaptops
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/nieuw-beveiligingslek-intel-achterpoortje-in-miljoenen-bedrijfslaptops/article-normal-949931.html
- YouTube probeert (nog maar eens) adverteerders te sussen met extra veilige kanalen
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/youtube-probeert-nog-maar-eens-adverteerders-te-sussen-met-extra-veilige-kanalen/article-normal-949883.html
*** TECHNOLOGIUM
http://www.technologium.be
- CES 2018 | Toffe innovaties gezien tijdens de Pepcom digital experience
http://www.technologium.be/ces-2018-toffe-innovaties-gezien-tijdens-pepcom-digital-experience
- CES 2018 | Top drie producten van de eerste dag
http://www.technologium.be/top-drie-producten-van-de-eerste-dag


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Wordt 2018 het jaar van VR? In gesprek met Belgische experts:
https://www.bloovi.be/nieuws/detail/wordt-2018-het-jaar-van-vr-in-gesprek-met-belgische-experts
- "Influencer marketing wordt straks een fundamenteel onderdeel van de marketingmix. Daar ben ik van overtuigd”
https://www.bloovi.be/nieuws/detail/je-mag-niet-vergeten-dat-influencer-marketing-om-mensen-draait
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


  TIP: DE ACHTERGRONDKLEUR VAN FIREFOX

Wellicht is het jou ook gebeurd, dat bij een recente update van je Firefox plots een veranderde layout hebt - de achtergrondkleur van al je tabs is nu zwart. En ben je iemand die dergelijke onverwachte wijzigingen niet kan waarderen, en terug wil naar de oude situatie, dan is dit de oplossing.
Ga naar het hamburgermenu (rechts bovenaan je scherm) en kies daar Add-ons. Vervolgens kies je THema's, en daar kies je dan het Light thema. En kijk - je oude tabblaadjes zijn er weer!
 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

  DE BESTE FREEWARE VAN 2017: WARFACE


De website Chip.de verzamelde de beste freeware van 2017. En wij brengen graag deze collectie naar jullie. Verleden week hadden wij het al over Agaue, een tuning-software, en F-Secure Key, een wachtwoord manager. We zetten de rij verder met een game: Warface. Dat is een gratis alternatief voor "Playerunknown's Battlegrounds". Een game dat je met maximaal 8 spelers kan spelen, in verschillende varianten.
http://www.chip.de/downloads/Warface_128085205.html
https://wf.my.com/en


DE BESTE FREEWARE VAN 2017: BASILISK
Met de update van Firefox naar versie 57, zijn er heel wat add-ons die niet meer bruikbaar zijn. Maar misschien kan je deze alternatieve browser gebruiken: Basilisk. Daarmee kan je die Firefox extensies opnieuw gebruiken. Handig voor wie echt verknocht is aan zijn extensies.
http://www.chip.de/downloads/Basilisk_127852044.html
http://www.basilisk-browser.org/


HARK NEWS: MAAK VAN ELK (ENGELS) ARTIKEL EEN PODCAST
Eigenlijk... is dit gewoon voorleessoftware. Maar de term "podcast" staat natuurlijk wat chiquer. Je moet gewoon de URL ingeven van een website, en de app (voor iPhone en iPad) zal het artikel laden en voorlezen. Toch blijft het handig..
https://www.producthunt.com/posts/hark-news
https://itunes.apple.com/us/app/hark-news/id1331069244?mt=8&ref=producthunt


BESTE FREEWARE VAN 2017: PDF XCHANGE EDITOR PORTABLE
De handige software PDF XChange Editor is nu ook verkrijgbaar als portable app. Dat wil zeggen dat je de app ook vanop een USB stick kan opstarten, zonder dat je de software moet installeren.
Met de software kan je PDF documenten bewerken.
http://www.chip.de/bildergalerie/Freeware-des-Jahres-2017-Galerie_106596420.html?show=11
https://portableapps.com/apps/office/pdf-xchange-editor-portable


VRIJDAG APPDAG: KARREWIET

Voor onze kinderen is er deze app van jongerenzender Ketnet. Daarmee kunnen zij via korte berichten vernemen wat er in het binnen- en buitenland gebeurt. Maar zij kunnen ook zelf commentaar geven.
https://www.ketnet.be/karrewiet/de-karrewiet-app

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Laster leidt tot tegenspraak of tot grotere laster;
meestal tot het laatste.
-Cees Buddingh'-