Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
4/1/2018 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 22
Nummer 1038 van 30/12/2017



Gegroet lezer,

U hebt het ongetwijfeld gemerkt: u hebt het enkele dagen zonder nieuws van ons moeten stellen. Niet dat wij een onaangekondigd weekje verlof genomen hebben - neen, door een technisch euvel waren wij verschillende dagen niet in staat om het nieuws online te zetten. De wet van Murphy speelde ons echt te parten - alles wat fout kon gaan, ging ook wel fout.

Maar dat probleem werd gelukkig opgelost, dankzij het harde werk van Paul - waarvoor onze grote dank. Wij bieden u onze excuses aan voor de onderbreking, en danken u oor uw geduld.

In dit nummer een terugblik op de belangrijkste evoluties van 2017, vanuit een persoonlijke visie. Wij horen graag of u die visie kan delen, of dat u deze visie wil tegenspreken of aanvullen.

Wij wensen u veel leesplezier met deze editie, en erg fijne feestdagen. Zet het jaar 2018 goed in!

Het Netties-team

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.




2017,  DE HERLANCERING VAN PODCASTS 1 - PATREON KOMT TERUG OP WIJZIGING IN VERGOEDING
Soms heeft het toch zin om te protesteren tegen een beslissing. Verleden week kon je lezen hoe Patreon een wijziging had doorgevoerd in de commissie die het aanrekende. Ter herinnering: Patreon is een dienst waarbij een content maker of andere creatieveling zich kan aansluiten. Internauten die hun werk goed vinden, kunnen dan een bedrag storten, zelfs heel kleine bedragen, per week, per maand, per aflevering die gemaakt wordt. Dit is een vrijwillige betaalwijze waarop veel podcasters bijvoorbeeld een beroep doen.

De wijziging die Patreon aangekondigd had, zou het vooral oninteressant maken voor de internaut om kleine bijdragen te storten, waardoor de vele contentmakers die van die vele kleine bijdragen leven, zonder inkomen zouden komen. De aankondiging lokte dan ook veel protest uit, en veel sponsors (door Patreon'patrons' genoemd) haakten reeds af.

En kijk: Patreon heeft naar dat protest geluisterd. Het nieuwe systeem wordt geschrapt, voorlopig wordt het oude terug ingevoerd. Patreon heeft wel aangekondigd dat het samen met content makers zal zoeken naar een beter systeem. Meer bij The Verge (1)

In een interessant artikel gaat TechCrunch nader in op het systeem zelf van Patreon, en waarom het eigenlijk gedwongen is om zijn manier om commissie te rekenenen te wijzigen, wil het overleven. (2)
https://www.theverge.com/2017/12/13/16772556/patreon-drops-service-fee-plan-apology-update
https://techcrunch.com/2017/12/13/patreon-fee-change/



2017: DE HERLANCERING VAN PODCASTS 2: OUDERWETSE RECLAME EN VAKVERENIGING
We blijven nog even bij podcasts, met twee berichten. Om te beginnen gaan we nog even door over de mogelijke manieren om geld te verdienen met je podcast. Er is Patreon, waarover we het in een vorig artikel hadden. Maar andere podcasts doen het met reclame. En daarbij valt een merkwaardig fenomeen te noteren: reclame gemaakt door derden, audiofragmenten van professionele reclameagentschappen, die doen het niet goed.

De meeste luisteraars ervaren die inlassingen als een té grote onderbreking van wat zij beluisteren. Reclame daarentegen op de ouderwetse manier doet het wél goed: waarbij de medewerkers van de podcast zelf de reclamboodschap voorlezen. Of ze dat nu live doen, of via een vooraf opgenomen boodschap, het feit blijft dat de onderbreking als veel minder storend ervaren wordt. Meer hierover bij Digiday (1)

Podcasts zijn dus enorm populair. Naast de vele "pure" podcasters, dus de mensen die een audioprogramma maken dat enkel beluisterd kan worden als podcasts, zijn er de vele 'reguliere' radioprogramma's die als podcast, na de uitzending aangeboden worden. Denk aan het onnavolgbare 'Iemand' van Radio 1, prachtige storytelling over ongewone gewone mensen. En zelfs tv-programma's worden als audiopodcast aangeboden, zoals De Afspraak op Vrijdag van Een, en De Meulemeester van VTM.

Toch kan en moet het beter, zo menen radiomakers, podcasters en audiokunstenaars. Er is te weinig durf, en voor fictie is er te weinig plaats. Een stelling die wij van ganser harte onderschrijven -   initiatieven zoals Iemand, maar ook hoorspelen verdienen meer aandacht. Deze mensen hebben een organisatieo opgericht, Klankverbond, dat een vakvereniging moet worden voor de audiosector. Een initiatief om te volgen dus! (2) (3)
https://digiday.com/media/podcast-ads-remain-stubbornly-old-fashioned/
http://www.standaard.be/cnt/dmf20171213_03241950
http://www.nieuwstedelijk.be/nieuws/2017-12-15-klankverbond-opgericht



2017 GEZONDHEID: TELEDOKTERS EN HEALTHCABINES
Ook in 2017 werden reuzensprongen gemaakt op vlak van het digitaal monitoren van je gezondheid. Apple maakte vorderingen om officiële medische goedkeuring te krijgen voor zijn apps en sensoren. Het consult bij de arts lijkt aan een modernisering toe - zal je in de toekomst niet meer bij hem langs gaan, maar je gegevens naar hem 'uploaden'? Waarna de arts artificiële intelligentie loslaat op jouw levensfuncties, om tot een diagnose te komen?

Twee recente berichten die daarop wijzen. Om te beginnen de website Vividoctor. Daar kan je je dus registreren, om een online consult bij een arts te krijgen, via een webcam. Een initiatief dat heel wat tegenkanting krijgt - zo is deOrde van Geneesheren tegen, omdat er twijfels zijn over de kwaliteit van de diagnose.  Bovendien is het wettelijk systeem van terugbetaling van dokterskosten niet aangepast aan dit nieuwe systeem (1)

Het tweede bericht betreft een 'telemedicine kabinet' - een consultatie station die artsen in staat stelt om, ook vanop afstand, patiënten te onderzoeken. Een cabine die volledig beantwoordt aan alle medische vereisten, en medische apparatuur aan boord heeft. Door dergelijke cabines op bijvoorbeeld afgelegen plekken in Afrika te plaatsen, kaneen arts veel meer mensen bereiken, en hen dus ook gezondheidszorg verstrekken. (2)

Maar ook in Frankrijk vinden dergelijke telehealth cabines een toepassing. Bij ZDNet vind je hierover een filmpje. (3)
https://www.vividoctor.com/nl/virtuele-bezoeken-aan-echte-online-dokters-vividoctor/
http://www.zdnet.com/article/this-telehealth-cabin-connects-qualified-doctors-with-patients-all-over-the-world/
http://www.zdnet.com/video/this-telehealth-cabin-connects-qualified-doctors-with-patients-all-over-the-world



OOPS... FIREFOX SMOKKELT EXTENSIE IN BROWSER
Verschillende gebruikers keken verleden week raar op, toen zij in hun Firefox browser plots een melding zagen "My Reality is just different from yours". Zij dachten meteen aan malware, spyware of nog erger. Het bleek echter om iets te gaan dat op zich veel onschuldiger is, maar toch op een grote probleem wijst.

Firefox had namelijk deze add-on zonder toestemming van de gebruiker aan de Firefox browser toegevoegd, met de naam Looking Glass. Het meende daarmee goed te doen: de add-on was eigenlijk een promo voor de tv-serie Mr. Robot, over het leven van een cybersecurity ingenieur / hacker. Met die extensie zou je namelijk extra dingen beleven wanneer je aan het Alternate Reality Game zou deelnemen, dat naar aanleiding van deze tv-reeks gecreëerd werd.

Nu is het zo dat deze reeks nota bene over cyberbeveiliging gaat. Het is dan ook onbegrijpelijk dat Mozilla deze add-on zomaar bij deze gebruikers installeerde en activeerde. (1) Groot was danook de verontwaardiging van de gebruikers. Mozilla heeft zich verontschuldigd, en de add-on nu ondergebracht in de add-on store van Firefox, waar hij thuis hoort. Wie wil kan hem daar halen en installeren. En wie de Looking Glass add-on toch per vergissing op zijn Firefox heeft staan, moet enkel in de adresbalk van zijn Firefox 'about:addons' typen, en dan de extensie Looking Glass verwijderen (2).

https://www.engadget.com/2017/12/16/firefox-mr-robot-extension/?sr_source=Twitter
https://gizmodo.com/after-blowback-firefox-will-move-mr-robot-extension-t-1821354314



GOOGLE MAPS VERTELT JE WAAR JE MOET AFSTAPPEN OP TREIN OF BUS
Het is al veel langer dat Google je een heel mooie routebeschrijving geeft: je geeft een begin- en eindpunt in, Google tekent je route uit, en volgt je bewegingen, stap voor stap (of meter per meter) op de keert. Dat doet het, heel netjes, voor routebeschrijving met de fiets, de auto, te voet. Met het openbaar vervoer niet. Daar krijg je enkel een begin- en eindpunt, en de haltes die onderweg te vinden zijn.
Dat verandert nu. Niet alleen zal je Google Maps jouw huidige locatie op die route weergeven, maar voortaan ook je verwittigen wanneer de halte waar jij moet afstappen, eraan komt. Zo mis je je halte of aansluiting niet, en kan je met een gerust hart verder lezen in je e-book of je e-krant.

Bij Ars Technica een uitgebreide uitleg.
https://arstechnica.com/gadgets/2017/12/google-maps-finally-gets-step-by-step-transit-navigation/



2017: HET JAAR DAT TECH BEDRIJVEN VOOR HUN VERANTWOORDELIJKHEID GESTELD WERDEN
Een trend die wij zelf ook al maanden lang meenden te bespeuren, wordt in een artikel bij de New York Times perfect verwoord. Namelijk het feit dat grote tech bedrijven gedwongen worden om zich te verantwoorden. Tot nu werd alles toegelaten, in de naam van de vooruitgang, van de technologie.

Maar stilaan begon de maatschappij zich bewust te worden van enkele nare kantjes van die supergroeikracht van die techbedrijven. Om te beginnen bleek het dat de mensen die er werkten, geen weerspiegeling waren van de maatschappij. Geen diversiteit, geen gendergelijkheid. Jaren voor er sprake was van #metoo, klonken er al protesten van vrouwen die onheus behandeld werden in het jongens-onder-elkaar wereldje in tech bedrijven.

En vooral het laatste jaar kwam daar het bewustzijn bij dat de tech bedrijven een enorme invloed hebben op de maatschappij, en dat zij dus ook een enorme verantwoordelijkheid hebben. Vooral sociale netwerksites verscholen zich achter het feit dat zij enkel een doorgeefluik zijn voor de content die de gebruiker aanmaakt (user enerated content). Maar die vlieger ging niet langer meer op. Facebook, Twitter en Co werden verplicht om maatregelen te nemen tegen trollen, tegen gebruikers die andere gebruikers onheus behandelden. En in het licht van de 'fake news' saga na de Amerikaanse verkiezingen werden zij ook verplicht om op te treden tegen bepaalde content op zich, en zelf te gaan bepalen wat mag en niet mag.

Wij hebben het zelf vaak een "slippery slope" genoemd, een sneeuwbal die aan het rollen is en die je niet meer kan stoppen. In het artikel van NYT worden nog andere vragen gesteld. Bijvoorbeeld: wat als blijkt dat de commentaren op Facebook de mensen polariseren. Zal Facebook dan een algoritme uitvinden waardoor de News Feed van de gebruikers minder gepolariseerd is - maar waardoor het engagement met de site drastisch vermindert? Kan het zich in de eigen voet schieten?

Aanbevolen lectuur dus!
https://www.nytimes.com/2017/12/13/technology/tech-companies-social-responsibility.html



2017: BITCOIN - EEN STEILE KLIM, EEN HARDE VAL, EN METEEN TERUG RECHT. EN HOE ZIT HET MET MINING?
Het jaar 2017 werd ook gekenmerkt door het feit dat het grote publiek kennis maakte met blockchain en cryptomunten die daarop gebaseerd zijn. Eerst even, heel summier, samenvatten wat 'blockchain' eigenlijk is - en vergeef het ons dat het wat kort door de bocht is, maar dit is de uitleg die althans voor ons het principe duidelijk gemaakt heeft.

Blockchain is gewoon een soort logboek. Alles wat er gebeurt met data, wordt in dat logboek geschreven. Elke wijziging, elke transactie, elke toevoeging wordt in het logboek bijgehouden, bovenop de geschiedenis van het voorgaande. Je kan dus niet retroactief wijzigingen aanbrengen, want dan zou de rest niet meer kloppen en dat is dus de sterkte van Blockchain.

Maar, zo leerden we in de laatste week van 2017 ook: het is tevens de zwakte van Blockchain. Vooral wanneer je denkt aan de nieuwe wet op het 'recht om vergeten te worden', dat de EU invoert, en dat expliciet in de nieuwe GDPR vermeld staat. Je kàn gewoon vorige notities niet wissen uit het logboek, zelfs al zou je het willen. Daarover lees je meer bij The Information (1)

Op dit principe werd het ontstaan van cryptomunten gebaseerd, zoals de Bitcoin. Daarvan heb je uiteraard gehoord, want de koers ervan is in de laatste weken van 2017 duizelingwekkend gestegen - in amper enkele dagen tijd met duizenden dollars tot 17.000 dollar. Om dan plots met vierduizend dollar ineen te stuiken in de week voor Kerstmis, en meteen daarna weer recht te krabbelen en toch weer een koers van 15.000 te bereiken, en stijgend.(2à

Uiteraard is de Bitcoin een munt waarop enorm gespeculeerd wordt. Door mensen die bestand zijn tegen sterke stress, want het gaat om grote kapitalen en winsten / verliezen. Over de Bitcoin vind je ij CNet een video die alles wat uitlegt (2). En meer uitleg vind je bij Ars Technica (3)

Er zit echter een naar aspect aan de Bitcoin, dat je niet mag veronachtzamen, tenminste als je een beetje ecologisch wil leven. Het 'minen' van Bitcoins vraagt namelijk enorm veel energie. Daarover schreven we al eerder (4). Het vraagt heel veel computerkracht, en dus energie. En dan wordt er al eens gesjoemeld. Slimme hackers maken zonder jouw medeweten gebruik van de rekenkracht van jouw computer en laten hem rekenen tijdens jouw surftochtjes. Er zijn verschillende tools in de maak om dat stiekem 'minen', zoals de officiële term is, tegen te gaan. Op de valreep naar het nieuwe jaar heeft de browser Opera aangekondigd dat het een bitcoin-mining blocker in zijn brower stopt.(5)

En zo kan het dus gebeuren dat jouw browser, anno 2017, vol zit met add-ons en extra functies die vooral ongewenste zaken moeten tegengaan. Terwijl het de voorbije jaren vooral zaak was om extra mogelijkheden toe te voegen... Het kan verkeren, zoals Bredero zei!
https://www.theinformation.com/blockchains-and-the-right-to-be-forgotten?shared=0898be804bda397e
http://www.cnet.com/videos/bitcoin-a-beginners-guide/
http://arstechnica.com/?p=1213093
http://www.netties.be/v20/toon_artikel.php?id=28237
http://www.zdnet.com/article/opera-just-added-a-bitcoin-mining-blocker-to-its-browser/



2017: APPLE - DE IPHONE X STELT TELEUR, EN HET IK-DOE-WAT-IK-WIL MODEL WERKT NIET MEER
Het voorbije jaar samengevat voor Apple? Trouwe lezers weten dat wij kritisch zijn, en zullen niet opkijken wanneer wij het woord 'teleurstellend' gebruiken. Het is echter ook een woord dat door vele waarnemers gebruikt wordt.

Apple had namelijk dit jaar heel hoog ingezet op de iPHone X. Dit toestel, dat 10 jaar na de eerste iPhone uitgebracht zou worden, had namelijk het summum moeten worden van alle hoogstaande technologie die Apple te bieden had. En toegegeven, het toestel heeft heel wat in zijn mars. Maar de prijs -meer dan een laptop in de betere middenklasse- is wellicht voor velen een brug te ver geweest. Waar de gebruikers in rij stonden om het toestel te bestellen toen het pas uitgebracht werd, en er lange levertijden voorzien waren, is het nu voor onmiddellijke levering verkrijgbaar. Niet omdat de productiecapaciteit plots drastisch verhoogd was, maar omdat de vraag toch niet zo hoog was als verwacht. Apple heeft zijn verwachtingen van 50 miljoen stuks bijgesteld naar 30 miljoen. Wat toch nog altijd een indrukwekkend aantal is, maar voor de beleggers een veeg teken was, want de koers van het aandeel zakte meteen met 3% (1)

2017 was voor Apple ook het jaar waarin zijn manier om beslissingen te nemen, zwaar op de korrel genomen werd. Er was de kritiek op het feit dat de professionele gebruiker in de kou gelaten werd, doordat er geen iMac uitgebracht werd of andere hardware die zwaar genoeg was om creatievelingen tevreden te stellen, zoals cineasten, grafische illustratoren. Een kritiek die het bedrijf tegen het einde van het jaar kon counteren met de belofte van een nieuwe iMac - die helaas nog duurder zou zijn dan ooit tevoren.

Maar ook de gewone consument had kritiek. Zo werd eind 2017 iets bevestigd wat de meeste gebruikers reeds vermoedden: dat hun oudere iPhone opzettelijk trager gemaakt wordt door Apple. Dat deed Apple weliswaar met de beste bedoelingen - voorkomen dat apps die teveel energie zouden opslorpen, een crash zouden veroorzaken. Maar het feit dàt Apple dit deed, zonder de gebruiker erover in te lichten, kwam bij de gebruikers niet goed over. Er werden meteen verschillende class-action processen ingespannen.(1)

Niet onterecht, zo meent Wired. Apple had namelijk verschillende andere opties, die transparanter geweest waren en de gebruiker zelf de keuze gegeven had:(2)(3)
- mensen leren hoe een lithium-ion batterij werkt, en waarom die na een tijd minder goed werkt, en hoe dit te voorkomen is.
- de batterij niet vast te lijmen in het omhulsel, zodat de gebruiker een nieuwe batterij kan kopen, zonder een nieuw toestel te moeten kopen
- de optie om de werking van het toestel te vertragen, over te laten aan de gebruiker

Bij Mashable tot slot een artikel waarin je tips vindt over de omstandigheden waarin je absoluut niet zou mogen beslissen tot een upgrade (4)
https://www.cbsnews.com/news/apple-stock-down-on-reports-of-weak-iphone-x-demand/
https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-12-22/apple-s-iphone-slowdowns-spur-customers-to-hurry-to-court
https://www.wired.com/story/apple-iphone-battery-slow-down/
http://mashable.com/2017/12/22/when-not-to-upgrade-your-iphone/?utm_cid=mash-com-Tw-tech-link%23sd613jsnjlqd



2017: HET JAAR DAT FACEBOOK ZIJN WARE GELAAT TOONDE - VOOR WIE HET ZIEN WIL TENMINSTE
Het voorbije jaar werd ook pijnlijk duidelijk hoe machtig Facebook wel is, en hohe gevaarlijk die macht wel is. Er is natuurlijk het "fake news", de berichten die enkele ondernemende jongeren met veel fantasie op de wereld losgelaten hebben om zo veel clicks en dus centjes te verzamelen. Maar dat was niet wat ons het voorbije jaar zo erg heeft doen schrikken.

Neen, het was de fijnmazigheid waarmee een bericht gestuurd kan worden naar bepaalde doelgroepen. Moooi, voor de adverteerders, maar het werd stilaan ook duidelijk dat dit ook betekent dat andere groepen uitgesloten worden. En dat dit leidt tot discriminatie. Zo werd het geval bekend van een immo-advertentie, die gericht werd naar groepen met een bepaald inkomen, maar dat mensen met een andere etnische achtergrond uitgesloten werden. En verleden week kwam nog een ander geval aan het licht, namelijk dat adverteerders die een jobaanbieding plaatsen, doelgroepen kunnen kiezen waarbij oudere personen uitgesloten worden. Als je het ons vraagt, zal het niet lang meer duren vooraleer de overheden hierin zullen ingrijpen. (1)

Een ander heikel punt dat ons trof over Facebook, is het feit dat het sociale netwerk eigenlijk helemaal niet sociaal is, niet sociaal denkt of voelt. Het experimenteert naar eigen goeddunken, en houdt geen rekening met de gevoelens van zijn gebruikers. De manier waarop voortdurend aan het algoritme gesleuteld wordt, spreekt boekdelen: jij hebt geen controle over wat jij in jouw newsfeed te zien krijgt, het is Facebook dat dit volledig bepaalt. Het biedt zelfs niet eens de mogelijkheid om gewoon chronologisch de gebeurtenissen te zien, wat je bij Twitter wel kan, of enkel berichten van je familie. Met pijnlijke uitwassen tot gevolg - zoals het verhaal bevestigt van de man die niet vernam dat een goede Facebook-vriend ziek geworden was en overleden was.  Facebook vond namelijk dat die vriend te weinig postte en dat zijn postings dus geen hoge prioriteit moesten krijgen. (2)

Maar wat ons toch nog het meeste tegen de borst stoot, is de manier waarop Facebook alle alternatieven uit de markt wil concurreren. Het geneert zich daarbij voor niets, zoals het puur imiteren van de functies die andere diensten, met Snapchat voorop, aanbieden. Vergeet ook niet dat Facebook eigenaar is van Instagram, én Whatsapp. Voeg daarbij zijn Messenger, en er blijven nog weinig alternatieven over voor de gebruiker om snel te communiceren.

En bedenk ook hoeveel informatie Facebook, door al die netwerken te combineren, over jou in zijn bezit heeft. De Franse wetgever is zich hiervan bewust, en heeft nu stappen ondernomen om Facebook te verplichten het verzamelen van data via WhatsApp stop te zetten (3).
https://gizmodo.com/facebook-is-also-helping-employers-keep-older-workers-f-1821488294?utm_campaign=socialflow_gizmodo_twitter&utm_source=gizmodo_twitter&utm_medium=socialflow
https://www.theverge.com/2017/12/19/16796078/facebook-friend-death-post-algorithm-problems
https://gizmodo.com/france-to-facebook-you-have-30-days-to-stop-harvesting-1821412963?utm_campaign=socialflow_gizmodo_twitter&utm_source=gizmodo_twitter&utm_medium=socialflow



2017: NIEUWSTE EVOLUTIES VAN FACEBOOK
Om deze beschouwing, die toch wel erg hard is voor Facebook, af te sluiten met een positieve noot, twee korte berichten. Om te beginnen: Facebook heeft een akkoord afgesloten met Universal Music. Daardoor zal je voortaan muziek kunnen zetten onder jouw filmpjes, zonder problemen te krijgen met auteursrechten. (4)

Het valt trouwens niet te ontkennen dat Facebook in het voorbije jaar enorm veel verwezenlijkt heeft op tech gebied. Gelaatsherkenning, daar is het heel goed in geworden. Een sterk staaltje daarvan kon je de voorbije week vernemen: Facebook gebruikt nu zijn gelaatsherkenningstechnologie om je te laten weten of iemand anders een foto van jou gepost heeft - zelfs wanneer jij in die foto niet getagd bent.  Volgens Facebook moet dit jou meer controle geven over jouw online identiteit, je meer beschermen. Helaas, ook hier weer een technologie waaraan een keerzijde zit: het toont nogmaals hoeveel Facebook over jou weet, zodat het jou kan herkennen in foto's op het web. En bovendien is er de commerciële kant: nu kan Facebook jou weer nieuwe meldingen sturen, en dat betekent dus weer nieuwe manieren om advertenties te vertonen. (5)
https://www.usatoday.com/story/tech/2017/12/21/music-facebook-ears-universal-music-deal-you-can-add-some-favorite-songs-videos/973493001
https://www.wired.com/story/facebook-will-find-your-face-even-when-its-not-tagged/



INSTAGRAM: AANBEVOLEN POSTINGS
Zo, na de terugblik op 2017 is het tijd om jullie weer op pad te sturen met nieuwe dingen om uit te testen voor het nieuwe jaar. Om te beginnen een 'nieuwigheid' bij Instagram - afgekeken van andere sociale netwerken, zoals Twitter. Daar krijg je namelijk ook suggesties van accounts die interessant zouden kunnen zijn om te volgen. Dat is dan gebaseerd op jouw geschiedenis, de mensen die jij reeds volgt, de interactie met deze mensen.

Bij Instagram komt er nu ook zoiets: 'Aanbevolen postings". Deze postings werden dan gekozen op basis van de postings geliked werden door andere accounts die jij volgt. Deze nieuwe rubriek krijgt een eigen tabblad 'Recommended for You' in het Engels, zodat je de postings daarin niet kan verwarren met je eigen feed. In die nieuwe feed vind je een drie tot vijf postings.

Het is, zo vertelt TechCrunch, niet de eerste keer dat Instagram werkt met aanbevolen content. Maar tot nu toe zat die in de Explore rubriek, nu wordt die dus gepusht een prominentere plek.

Meer bij TechCrunch en de Help documentatie van Instagram.
https://techcrunch.com/2017/12/27/instagram-will-now-add-recommended-posts-to-your-feed/
https://help.instagram.com/381638392275939



SNAPCHAT STORIES BINNENKORT OOK IN JE BROWSER TE VOLGEN?
Volgens de website Cheddar.com zou Snap, het bedrijf dat de vooral bij jongeren populaire messagingdienst Snapchat uitgeeft, een nieuw product ontwikkelen. Het gaat om Stories Everywhere, waarbij het de bedoeling is dat je de Snapchat Stories ook buiten de Snapchat app zou kunnen bekijken - in je browser dus.

De bedoeling is uiteraard om terug wat meer volk over de vloer te krijgen. Snapchat is nog altijd heel populair bij de jongeren , zo lees je bij Emerce, maar Facebook slaagt erin met zijn Messenger heel wat volk weg te kapen - vooral omdat het ondertussen al heel wat functies van Snapchat geïmiteerd en zelfs verbeterd heeft.

Door de Snapchat filmpjes te laten delen buiten Snap, zouden niet-Snapchatters die ook kunnen bekijken en dan een uitnodiging ontvangen om zich voor de dienst aan te melden en de app te downloaden.

Meer bij Cheddar dus.
https://www.emerce.nl/cc?_r=/nieuws/snapchat-nog-steeds-populair-jongeren&utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter
https://cheddar.com/videos/exclusive-snapchat-developing-stories-everywhere-to-push-content-outside-the-app-and-grow-users



BINNENLAND KORT: LIKE'N IS GEVAARLIJK, SNEL INTERNET EN NETNEUTRALITEIT
Drie korte Belgische berichten, waarvan het eerste vast en zeker voor heel wat discussie zorgen zal. Het Arbeidshof van Luik heeft namelijk geoordeeld dat een boekhouder, die in dienst was bij een vzw, terecht ontslagen werd. De reden voor het ontslag: de boekhouder had enkele  links gepost waarin verwezen werd naar de Franse comedy-man Dieudonné, die erg omstreden is omdat hij vaak antisemitische boodschappen vererkt in zijn optreden. Hij kreeg daarop een waarschuwing, beloofde dit niet meer te doen, maar heeft enige tijd nadien toch opnieuw xenfobe berichten op Facebook geliked. Daarop volgde zijn ontslag, wat door de boekhouder aangevochten werd, maar nu dus door de Arbeidsauditeur bevestigd werd.

Waarnemers stellen vragen bij het arrest. Is een "like" eigenlijk een opinie, en valt dit dan eigenlijk onder vrijheid van meningsuiting? Waar ligt de grens tussen privéleven en beroepsleven? Je weet het in elk geval: let op wat je like't!

Snel internet
Wanneer je de snelheid van het huidige internet vergelijkt met de beginjaren, dan is dat dag tegen nacht. In de negentiger jaren tikte je een adres in, en ging je om een koffie terwijl de website in je browser geladen werd. Nu is de site er onmiddellijk, met video en al. En toch kan het nog sneller.

Er wordt namelijk gewerkt aan een nieuwe technologie die sneller data zou kunnen overzetten dan het huidige glasvezel internet, en wel met grafeen. En het is de universiteit UAntwerpen die aan deze technologie meewerkt. Meer hierover bij Het Laatste Nieuws (2).

Discussie over netneutraliteit
Ook in ons land wordt de discussie gevoerd over netneutraliteit. Verleden week kwamen Alexander De Croo, minister van Telecom, in aanvaring met Dominique Leroy, CEO van provider Proximus. Die laatste opperde dat het wenselijk zou zijn dat de telecomproviders een bijdragen zouden mogen vragen aan bedrijven die veel bandbreedte gebruiken, zoals Netflix en YouTube. De Croo echter reageerde meteen, en had het over 'Geen Trumpbeleid hier'.

Nu kan je, als je even nadenkt, toch wel begrip opbrengen voor het standpunt van Proximus. De providers moeten immers voortdurend hun netwerken verbeteren, wat aanzienlijke investeringen vraagt. En zij moeten dat doen, juist omdat de gebruiker de content van Netflix en Co vlot wil ontvangen, en er steeds meer gebruikers tv kijken via het internet. Hierover zal ongetwijfeld nog heel wat gepalaverd worden! (3)
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2017/12/28/met-dringende-reden-ontslagen-voor-like-op-facebook/
https://www.hln.be/ihln/multimedia/binnenkort-ook-bij-jou-thuis-uantwerpen-werkt-mee-aan-tienduizend-keer-sneller-internet~abe476b6/?utm_medium=twitter&utm_content=iHLN&utm_source=dlvr.it
http://newsmonkey.be/article/84866


 

 


 
Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet



PODCAST: VTM JOURNALISTEN OVER 2017
Journaliste Nathalie Vermuyten, eindredactie en nieuwslezer bij VTM Nieuws, nodigde vier collega's uit om te praten over hun jaar. Het resultaat kan je als podcast beluisteren, in vier afleveringen van "Het jaar van" via Soundcloud.
https://soundcloud.com/vtmnieuws-podcasts



PODCAST: CHECK DEES
Een Vlaamse podcast, gemaakt door Toon Van de Putte, die in elke aflevering met iemand praat over wat hem/haar bezig houdt. Deze week bijvoorbeeld spreekt Toon met een imker, en kom je dus heel wat te weten over bijen, koninginnen, honingraten, 'volkjes' en meer.
De podcast is professioneel gemaakt, van prima geluidskwaliteit. Abonneren op de podcast via je favoriete podcast-app of beluister de afleveringen via Soundcloud op de pagina van Checkdees.be
https://checkdees.be/




Netties werkt samen met:



 
De nieuwe oogst


   
LET'S ENHANCE: FOTO'S VERBETEREN

Dankzij machine learning kunnen foto's die met eenlageresolutie genomen zijn, verbeterd worden. De slimme machines vullen de details in. Deze website biedt je deze dienst aan - maar is helaas niet gratis. Je kan een maandabonnement nemen, of een abonnement per aantal foto's.
[Taal:ENG]
https://letsenhance.io/


RAINDROP.IO: SLIMME BOOKMARKS
Ongetwijfeld maak jij ook heel wat bookmarks, dingen die je wil bewaren om later te lezen. Met deze tool kan je allerlei dingen die je tegenkomt tijdens het surfen, bewaren. Van een foto tot een heel artikel, een vdeo, een presentatie of zelfs een screenshot. Deze tool is beschikbaar als extensie voor je favoriete desktop browser, of als app voor je mobiele toestel.
Waarom dit handig is? Omdat jouw bookmarks die je naar Raindrop.io bewaart, op elk toestel kan oproepen.
https://raindrop.io/?ref=producthunt


FIREFOX QUANTUM: ALLES WAT JE MOET WETEN
Sinds kort is er de "Quantum" versie van de Firefox browser. Die biedt heel wat nieuwigheden, en dit artikel vertelt je er alles over. Ontwikkelaars vinden er technische specificaties, voor de gewone gebruikers een handige uitleg over wat je met de Sync-functie kan doen. Om toch even te ontdekken!
[Taal: ENG]
https://www.techrepublic.com/article/firefox-quantum-a-cheat-sheet-for-professionals/


SITE: GETTY PUBLICATIONS

Het Getty Museum is niet alleen wereldberoemd, het is ook een grote voorstander van gratis online bronnen waar je alles kan leren over kunst. Zo kan je duizenden afbeeldingen van het Getty MUseum online vinden. Maar bovendien is er Getty Publications, dat een eigen virtuele bibliotheek heeft. Daar kan je meer dan 250 boeken raadplegen over kunst. Dat zijn catalogen van het museum, maar ook meer informatie over bepaalde technieken. Van de waterverfkleuren van Cézanne, tot het conserveren van archeologische sites in het gebied rond de Middellandse Zee. OM te grasduinen!
[Taal: ENG]
https://mymodernmet.com/free-art-books-getty-publications-virtual-library/
http://www.getty.edu/publications/virtuallibrary/index.html
https://mymodernmet.com/iiif-getty-yale-art-collections/


10 FILOSOFIESCHOLEN
Een onderwerp nodig om op nieuwjaarsdag, tijdens het nieuwjaarsdiner dat eeuwig lijkt te duren, toch wat pit in de saaie conversatie te brengen? Lees dan dit artikel, en de bronnen die erin vermeld worden. Het gaat namelijk over 10 belangrijke filosofiescholen, met hun voornaamste kenmerken en filosofen. Van Nihilisme en Existentialisme, tot Stoïcisme en Taoïsme. Om een heuse oom over op te zetten!
[Taal: ENG]
http://bigthink.com/scotty-hendricks/10-schools-of-philosophy-and-why-you-should-know-them


TICTOC: BLOOMBERG MEDIA
Deze Twitter account zou het eerste 24/7 wereldwijd netwerk moeten worden dat via het sociale netwerk Twitter nieuws brengt voor de 'mobile-first' gebruikers, dus de mensen die allerlei informatie vooral van hun mobiele toestel halen. TicToc zou het moten hebben van de 2.700 journalisten en analysten uit 120 landen die het nieuwsmedium rijk is.
[Taal: ENG]
https://twitter.com/tictoc
https://www.bloombergmedia.com/press/bloomberg-media-twitter-launch-tictoc-bloomberg/


OM 2017 GOED TE BEGINNEN: FITNESS HACKS

Tja, het nieuwe jaar is hét moment om je goede voornemens ten uitvoer te brengen. Je lijf wat beter verzorgen, wat gezonder te leven, wat meer te bewegen... het staat ongetwijfeld op je lijstje. In dit artikel bij LifeHacker vind je een verzameling tips rond fitness die je op het goede spoor kunnen zetten. Om de juiste bewegingen te vinden, de juiste motivatie, en voor de volhouders: hoe je  kan fitnessen, zelfs wanneer je spieren nog pijn doen van de vorige dag!
[Taal: ENG]
https://vitals.lifehacker.com/the-best-fitness-hacks-of-2017-1821260599


FACEBOOK NEWSFEED ERADICATOR
Nog een goed voornemen: niet uren verslijten door naar het scherm van je Facebook feed te kijken, maar creatief aan d slag gaan. Deze extensie voor je Chrome browser helpt je daarbij. Hij vervangt gewoon de feed door citaten om over na te denken. En hopelijk zetten zij je aan om terug wat op te kijken van je scherm, naar muziek te luisteren, een podcast, een boek te lezen - of, wie weet, zelf terug na te denken en creatieve plannen te smeden!
[Taal:ENG]
https://chrome.google.com/webstore/detail/news-feed-eradicator-for/fjcldmjmjhkklehbacihaiopjklihlgg


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: FIJNE DAG VAN
Het lijkt wel of er elke dag een "dag van" is - dag van de sekretaressen, de dikke truiendag, de wereld dit of dat dag... Hoe kan je het allemaal onthouden? Deze website wil je daarbij helpen. Niet alle dagen zijn ingevuld - misschien moeten we nog wat meer "dagen van" creëren?
[Taal: NL]
https://www.fijnedagvan.nl/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: ECLIPS.TV

Vlaanderen is sinds kort een nieuwe zender rijker: Eclips.tv. Een zender die zich specifiek tot senioren richt, met heel veel nostalgie in zijn programma's. Heerlijk voor wie zelf eens wil teruggrijpen naar decennia terug, naar de reeksen die toen populair waren - denk aan Kapitein Zeppos, Het Pleintje, Alfa Papa Tango, De kolderbrigade en veel meer.
Omdat het programma in de meeste tv-gidsen nog niet vermeld wordt, willen wij toch even de website vermelden, waar je het programma vinden kan.
[Taal: NL]
https://eclipstv.be/


VRIJDAG MULTIMEDIA: STERACTEUR STERARTIEST IN LEGO
Er zijn blijkbaar echt mensen die tijd teveel hebben. En bovendien een prachtige collectie legoblokjes. En creativiteit! Dat mag blijkten uit dit filmpje, waarin de populaire zangwedstrijd Steracteur Sterartiest in Lego nagespeeld wordt. Leuk!
[Taal: NL]
https://www.youtube.com/watch?v=FkANHEdmyAI


VRIJDAG MULTIMEDIA: GRAPPIGSTE DIERENFOTO'S
Het einde van het jaar, en dus tijd voor lijstjes en "beste van...". En wie zal kunnen weerstaan om een blik te werpen op een reeks foto's die bestempeld wordt als "de grappigste dierenfoto's van 2017"? Er mag gelachen worden!
^[Taal: ENG]
https://www.comedywildlifephoto.com/gallery/2017_winners.php#&gid=1&pid=1
https://www.comedywildlifephoto.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA: 3D REMIX

Deze site van Microsoft is een hub voor alle mogelijke 3D projecten die je kan uitvoeren met je Microsoft producten. Je leert er hoe je 3D figuurtjes kan maken in Minecraft (dat ook tot de Microsoft stal behoort) en die kan exporteren buiten het game en kan delen. Of hoe je je 3D Remix voorwerpen kan importeren naar je camera app. En veel, veel meer!
[Taal: ENG]
https://www.microsoft.com/en-us/store/p/windows-mixed-reality-viewer/9nblggh42ths
https://www.remix3d.com/discover?section=63ea3801b50e4555b3ecfe84eba265ad



Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com



 
Bij de collega's



*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Apple geeft korting na klachten over opzettelijk vertragen toestellen
https://www.ad.nl/buitenland/apple-geeft-korting-na-klachten-over-opzettelijk-vertragen-toestellen~a8b48e6a/
- Zó verdienen de 10 rijkste YouTubers miljoenen
https://www.ad.nl/economie/zo-verdienen-de-10-rijkste-youtubers-miljoenen~a50b51a2/

*** ELEKTROZINE.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Dit is nieuw op Amazon Prime Video in januari 2018
Dit is nieuw op Amazon Prime Video in januari 2018
- Review: Plantronics BackBeat Fit 500 draadloze hoofdtelefoon
http://elektrozine.be/review-plantronics-backbeat-fit-500-draadloze-hoofdtelefoon/
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Review: PureVPN
http://computertaal.info/2017/12/28/review-purevpn/
- Review: Euro Truck 2 – Italia DLC
http://computertaal.info/2017/12/24/review-euro-truck-2-italia-dlc/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Chinese fabriek start productie grote elektriciteitsopwekkende ramen
https://tweakers.net/nieuws/133357/chinese-fabriek-start-productie-grote-elektriciteitsopwekkende-ramen.html
- Opensource-fotobewerkingsprogramma Darktable is beschikbaar voor Windows
https://tweakers.net/nieuws/133323/opensource-fotobewerkingsprogramma-darktable-is-beschikbaar-voor-windows.html
- Rotterdam overweegt augmentedreality-game om inwoners meer te laten bewegen
https://tweakers.net/nieuws/133321/rotterdam-overweegt-augmentedreality-game-om-inwoners-meer-te-laten-bewegen.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be



- SpotCrowd jaagt online op winkeldieven
http://datanews.knack.be/ict/start-ups/spotcrowd-jaagt-online-op-winkeldieven/article-normal-944553.html
- Apple maakt vervangen van iPhone-batterij goedkoper na klachten
http://datanews.knack.be/ict/apple-maakt-vervangen-van-iphone-batterij-goedkoper-na-klachten/article-normal-944495.html


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Van academicus tot ondernemer: Antwerpse start-up Textgain wil wereld veroveren met intelligente tekstanalyse
https://www.bloovi.be/nieuws/detail/van-academicus-tot-ondernemer-antwerpse-start-up-textgain-wil-wereld-veroveren-met-intelligente-tekstanalyse
- Oprichtster CoderDojo België: 'Ik geloof de gaten in het onderwijs te kunnen dichten'
https://www.bloovi.be/nieuws/detail/oprichtster-coderdojo-belgie-ik-geloof-de-gaten-in-het-onderwijs-te-kunnen-dichten




 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
TIP: VOORZICHTIG MET JE LIKES!

Zoals je elders kon lezen, moet je opletten met wat je een Like geeft in de sociale netwerken. Want dat wordt beschouwd als een goedkeuring van die posting. Toch zijn er heel wat mensen die de 'Like' knop niet gebruiken om een waardering uit te drukken, wel om een posting te bookmarken. Omdat het bijvoorbeeld verwijst naar een langer artikel dat je later wil lezen, of omdat je verontwaardigd bent over iets.  En door een 'like' aan de posting te geven, kan je hem later gemakkelijker terugvinden.
Dat doe je eigenlijk best niet dus, zoals het bericht over de Arbeidsrechtbank van Luik je vandaag leert. Hoe kan je dan toch een artikel 'bookmarken' zonder het te like'n? Zo doe ik het, op Twitter:
Een eerste methode: bij Twitter tik je het uitklapmenu aan naast de titel van de posting. Kies vervolgens een van volgende opties:
- delen via mail: stuur de posting naar jezelf, via mail.
- delen via... en kies dan een van de apps die je gebruikt om knipsels te bewaren (Evernote bijvoorbeeld, of OneNote...)
Een andere methode: tik de posting aan, zodat hij in groot scherm geopend wordt. Druk-lang op de posting, om de posting naar je klembord te kopiëren. Ga vervolgens naar je favoriete note-app, druk-lang op een lege plek daar, en kies 'Plakken' om de posting vanuit je klembord naar daar te kopiëren.
Zo leg je, heel discreet, een reeks links aan om later te lezen of niet te vergeten.




 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

  DAFTCLOUD: SOUNDCLOUD APP
Dit is een heel mooie, gratis app voor je Mac, om de muziek van SoundCLoud te beluisteren. Ontdek nog meer muziek en geniet van de mooie interface.
https://daft.cloud/?ref=producthunt
https://itunes.apple.com/us/app/daftcloud/id1320450034


SNAPMAIL: GMAIL DIE ZICHZELF VERNIETIGT

Er bestaan wel meerdere opties om via je Gmail accounteen boodschap te versturen  in alle privacy en veiligheid, maar die vragen vaak wel dat je ingewikkelde stappen neemt. Deze extensie voor de Chrome browser maakt het wel een pak gemakkelijker. Na installatie van de extensie moet je gewoon, in plaats van de Send knop van je Gmail pagina aan te klikken, op de knop "Snapmail" , vlak daarnaast. In plaats van jouw mail wordt er dan een boodschap gestuurd naar jouw correspondent dat hij/zij een Snapmail ontvangen heeft, die zichzelf na 60 seconden vernietigen zal. Met een URL waar de boodschap gelezen kan worden.
https://lifehacker.com/snapmail-allows-you-to-send-self-destructing-gmail-mess-1802795114
https://snapmail.co/


TRIANGLE: NIEUWE GOOGLE APP HELPT JE DATA BESPAREN
Bij The Next Web, dat zijn wijsheid dan weer bij Android Police haalde, vonden wij een nieuwe app van Google, Triangle, die wel handig lijkt. Daarmee kan je namelijk controleren welke apps jij toestemming geeft om bandbreedte te gebruiken. Wat wel erg handig is wanneer je bijvoorbeeld een mobiel abonnement hebt met een datalimiet, of wanneer je in het buitenland bent en je dataverbruik wil beperken.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.apps.freighter&hl=en
https://thenextweb.com/apps/2017/06/30/googles-new-android-app-makes-it-easy-to-save-mobile-data-on-the-go/


AGAUE EYE: BENCHMARK
Windows - gratis
Dit is een gratis tool voor jouw Windows systeem, waarmee je kan zien in welke toestand jouw CPU / GPU / MB / HDD / RAM zich bevindt. Niet alleen in gewone toestand maar ook wanneer je je GPU overclockt, of wanneer je games speelt (meer dan 3400 games worden momenteel ondersteund).
http://www.xoptiray.com/index.php
http://www.chip.de/downloads/Agaue-Eye_128378208.html


AFVALLEN IN 30 DAGEN


Android app (met advertenties en in-app aankopen)
Vele goede voornemens gemaakt? Zoals wat aan je lijn doen? Dan kan deze app je helpen. Hij is tegelijkertijd fitnesscoach als calorieteller, maaltijdplanner. De app kan gesynchroniseerd worden met Google Fit.
https://play.google.com/store/apps/details?id=loseweight.weightloss.workout.fitness


AIMEE GIF STICKER
Android - advertenties en in-app aankopen
Deze app zorgt ervoor dat je leuke GIF'jes kan maken, met jouw gezichtje bovenop het cartoon-lijf. Om uit te proberen...
https://play.google.com/store/apps/details?id=net.momentcam.aimee

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.



 
 

Het laatste woord....



 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK

In onze landen laat de televisie zien wat zij wil dat er gebeurt,
en er gebeurt niets als de televisie het niet laat zien.
-Eduardo Galeano-