Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
 
21/12/2017 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 22
Nummer 1037 van 16/12/2017Gegroet lezer,


Is het bij jullie al Kerstmarkt? Bij ons in HodB staan de kraampjes al. Zelfgemaakte geschenken, zoets en lekkers, hamburgers en hot dogs en.. natuurlijk veel Glühwein en jeneverkes! Om warm van te worden, letter lijk en figuurlijk. En om zeker en vast in de kerstsfeer te komen!

In deze editie van Netties is alvast de kerstman begonnen met het uitstrooien van cadeautjes. Heel veel leuke tips vind je, over nieuwighedendie je in je favoriete online diensten vinden zal. En ook weer enkele leuke en handige websites hebben wij voor u gevonden. U hebt weer werk dit weekend!

Veel leesplezier, en bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde

P.S. Bent u een aandachtige lezer? Hebt u gezien dat bovenaan deze editie het cijfer bij jaargang van 21 naar 22 veranderd is? Wat een lange tijd dat wij al bezig zijn, maar o zo boeiend om te doen!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
BITCOIN, EEN SCHIMMIGE MUNT
Het is om van te duizelen. Een munt die van een tegenwaarde van 1 dollar naar meer dan 15.000 dollar stijgt! Je zal maar het geluk gehad hebben om in de beginperiode enkele van die munten gekocht te hebben... dan had je nu een aardig zakcentje!

Toch is niet alles goud wat blinkt, met die virtuele munt, die je ook nog eens kan 'minen'. Een heel interessante discussie daarover kan je beluisteren bij Daily Tech News Show (1) van 5 december. Er zitten namelijk enkele nare kantjes aan de Bitcoin. Om te beginnen de speculatie (maar dan met een hoofdletter S). Het is leuk dat de koers stijgt, maar hij kan ook vallen, en de bom kan dan barsten. Je kan de Bitcoin dan ook moeilijke als een echt onderdeel van de economie beschouwen, want je goederen of diensten laten betalen in Bitcoins is veel te wispelturig om gezond te zijn voor je bedrijf.

Maar anderen zijn het met die mening niet eens. Bewijs daarvan het feit dat er binnenkort een 'futures' handel zal ontstaan voor Bitcoins. Daarbij kan je dus, zoals het woord het zegt, een aankoop in de toekomst doen, waarbij je je verbindt om een bepaalde waarde te etalen voor die Bitcoin. Een beetje gokken dus op winst of verlies (2)...

Een meer filosofisch artikel vind je bij The Outline. Daarin wordt erop gewezen dat de Bitcoin eigenlijk een mislukt experiment is. De cryptomunt had eigenlijk de financiële industrie moeten vervangen door een gedecentraliseerd systeem van betalen, P2P dus. Maar in de plaats daarvan heeft het gewoon de klassieke financiën geïmiteerd - maar dan met veel risico's (de enorme koersdalingen, de diefstallen en hacks van bitcoins) (3). Zo werd de voorbije week een Bitcoin Exchange gehackt, waarbij maar liefst 68 miljoen dollar buitgemaakt werd (4).

Nog een ander aspect van de Bitcoin verdient absoluut de aandacht. Het 'minen' van bitcoins vergt immers enorm veel computerkracht. En zo'n computer heeft energie nodig om de ingewikkelde berekeningen te kunnen maken. Veel energie. Enorm veel energie. Het wordt zelfs geschat op 31 terawatt uur per jaar, en het zou stijgen met 450 gigawatt uur per dag. Meer dan 150 landen verbruiken minder energie per jaar, zo maakt Grist de vergelijking. In Venezuela zou het minen zoveel energie opslorpen dat het blackouts veroorzaakt. Energie die normaal gezien gebruikt zou moeten worden om bijvoorbeeld elektrische auto's te laden, om de wereld te laten overstappen op groenere energie. De bitcoin, althans het minen ervan, dreigt met andere woorden alle inspanningen om de overstap te maken, teniet te doen.

Tussen haakjes: wij zijn geen expert in Bitcoins, noch in minen. Maar je moet geen expert zijn om aan te voelen dat er iets erg, erg verkeerd zit met die munt. Toch?
http://www.dailytechnewsshow.com/dtns-3173-watts-the-matter-with-bitcoin/
https://www.theguardian.com/technology/2017/dec/10/traders-brace-for-bitcoin-futures-launch-after-wild-week-for-currency-chicago-board-options-exchange?CMP=twt_a-technology_b-gdntech
https://theoutline.com/post/2592/bitcoin-is-none-of-the-things-it-was-supposed-to-be
https://grist.org/article/bitcoin-could-cost-us-our-clean-energy-future/
https://www.demorgen.be/technologie/waarde-met-646-procent-gestegen-bitcoin-is-zeepbel-van-ongezien-formaat-bc5ada00/


PATREON WIL ZIJN BELONINGSSYTEEM VERBETEREN, MAAR BEREIKT OMGEKEERD EFFECT
We hebben het al eerder gehad over Patreon, een beloningssysteem waarmee verschillende website en webdiensten, o.a. de podcasts DailyTechNewsShow werkt. Via Patreon kan je kleine bedragen toekennen aan die websites en -diensten. Dat kan een bedrag per maand, per week, of zelfs per aflevering zijn. En omdat vele kleintjes een groot maken, zorgt Patreon er zo voor dat heel wat Podcasts en diensten kunnen overleven. Want het is voor de meeste internauten niet evident om grotere sommen aan steun te geven, maar een kleine som - 1 dollar, of zelfs 50 cent, dat kan er wel af, niet?

Uiteraard doet Patreon dat niet voor niets. Het rekent een bescheiden bijdrage op de betalingen die het ontvangt. Verleden week echter heeft het een wijziging doorgevoerd in het commissiesysteem, die hard aangekomen is bij de websites en diensten die ermee werken om aan inkomsten te raken. Vroeger rekende Patreon 5% commissie aan bij elke 'pledge' een belofte om geld te storten dus per maand of per aflevering. Dat verandert nu: de 'patrons', dus de mensen die de webdiensten willen steunen, moeten 35 cent betalen per individuele pledge plus 2,9%. En zelfs als een creator (degene die de webdienst aanbiedt, de podcastmaker enz.) zou willen, dan nog kan hij niet afzien van die commissie.

Een beslissing die heel wat controverse uitlokte, omdat vele gebruikers nu eenmaal graag kleine betalingen doen aan verschillende mensen.  Patreon bracht een verklaring uit op zijn website, om zijn beslissing te motiveren (2), maar het protest bleef heel luid klinken op Twitter (3).
Hoe het moet aflopen is nog niet geweten. Wordt vervolgd dus.
https://techcrunch.com/2017/12/07/patreons-new-service-fee-spurs-concern-that-creators-will-lose-patrons/
https://blog.patreon.com/updating-patreons-fee-structure/
https://twitter.com/jackconte/status/938921277062074368
https://twitter.com/KameronHurley/status/939556053167026176AMAZON ECHO EN AMAZON MUSIC UNLIMITED KOMEN NAAR BELGIË
Dat Amazon van een 'simpele' boek- en platenwinkel uitgegroeid is tot een online e-commerce gigant, maar ook tot contentaanbieder en belangrijke tech speler, dat heb je al eerder kunnen lezen. En dat het in de VS een groot succes heeft met zijn Alexa, de slimme luidsprekers in huis, dat heb je ook al vaker kunnen horen van ons. Tot nu toe waren die producten echter beperkt tot de VS. Stilaan verovert Amazon nu de hele wereld.

Zo biedt het sinds verleden jaar zijn Amazon Prime Video dienst wereldwijd aan - noem het de tegenhanger van NetFlix. Verleden maand heeft een Fire TV Stick uitgebracht, om content op je tv te kunnen kijken, en wel in 100 landen. En nu brengt het zijn Music Unlimited dienst ook naar Europa, en België hoort daar ook bij. In tegenstelling tot de VS is Music Unlimited niet gekoppeld aan een Prime abonnement, want in heel wat landen is die dienst niet eens voorhanden.

Music Unlimited werkt op iOS, Android, We, Fire TV, PC en Mac. Er zijn meer dan 40 miljoen songs beschikbaar. Het leuke daarbij is dat Amazon ook meteen zijn Echo, de slimme luidspreker met de slimme assistent Alexa aan boord, eveneens naar Europa brengt, ook naar België. Je zal dus tegen je Echo kunnen zeggen "Alexa, play Bazar" kunnen zeggen om een bepaalde artiest te horen, maar je kan ook om een song vragen, een muziekgenre, een playlist of een muziekstation. En wil je verrast worden, vraag dan gewoon "Alexa, play music".

Deze streamingmuziekdienst komt met verschillende abonnementen: eentje waarbij je enkel muziek speelt op je Echo, het "exclusive Echo Plan" van €3,99 per maand, beperkt tot één enkele Echo Dot, Echo of Echo Plus. Een tweede abonnement, "Individual plan" van €9,99 waarbij je muziek kan streamen naar maximaal 10 toestellen tegelijkertijd. En het "Family Plan" van €14,99, waarbij 6 leden van een gezin een abonnement kunnen delen. Voorlopig spreekt deze dienst enkel Engels.

Hoe je de Amazon Echo kan kopen in België en Nederland, lees je op de tweede link.
http://phx.corporate-ir.net/phoenix.zhtml?c=176060&p=RssLanding&cat=news&id=2321843
https://www.webshopblog.nl/amazon-echo-kopen-nederland-en-belgie/EN WAAROM GEEN STREAMING MUZIEKDIENST VOOR KLASSIEKE MUZIEK? IDAGIO DOET HET!
Streaming diensten voor popsongs zijn er te kust en te keur. Van gratis met reclame, tot abonnementen waarbij je muziek ook kan downloaden: aan al je wensen wordt voldaan. De liefhebber van de klassieke muziek echter blijven op hun honger zitten.

Het blijkt namelijk dat je voor klassieke muziek heel andere zoekcriteria gebruikt dan voor popmuziek, en dat die dus niet aanwezig zijn bij de gewone streaming diensten. Denk aan componist, titel van het werk, dirigent, orkest, solist, enz. Wanneer een liefhebber van klassiek een zoekopdracht ingeeft, krijgt hij dan ook vaak foutieve resultaten.

Een Duits bedrijf had dit gat in de markt begrepen, en bracht in 2015 een streaming dienst uit voor klassieke muziek, Idagio. Daar staan momenteel 140.000 opnames op, en het bijzondere aan de dienst is dat de auteursrechthebbenden niet per "song" betaald wordt, maar wel per "play per seconde". Klassieke stukken duren immers vaak lang - 15 tot 20 minuten is geen uitzondering. En dat kan je dus moeilijk "per song" berekenen.

De dienst doet het niet slecht, en ook beleggers geloven erin - Idagio heeft deze week 8 miljoen euro kunnen ophalen bij verschillende beleggers, om zo haar groei verder te kunnen zetten.
http://tech.eu/brief/idagio-funding/
https://www.idagio.com/FUN GOOGLE AR STICKERS
Virtuele figuurtjes op foto's, het is al eerder gedaan. Onder andere Snapchat doet het, vanuit zijn camera app. Maar nu gaat ook Google de ludieke tour op, met zijn AR Stickers. Dat is, helaas, een functie die je enkel gebruiken kan wanneer je een Pixel smartphone hebt.

Met deze tool worden virtuele figuurtjes en voorwerpen op de achtergrond gezet van foto's die je met de camera van de Pixel of Pixel 2 neemt. Het principe is simpel: wanneer je de update gemaakt hebt naar Android Oreo, dan zal je de "AR Stickers" optie zien staan in het menu. Tik je darop, dan krijg je heel wat opties, inbegrepen figuren uit Starwars films enz. , maar ook "foodmoji's", en dat zijn, juist ja, emoji's van voedsel, 3D teksten die je zelf kiest, symbolen voor feestjes zoals een verjaardagstaart, champagne, cadeautjes, ...

Kies een figuur, en daarna moet je een scan maken van de ruimte waarin je bent, door met je toestel in een cirkel te draaien. Daarna moet je de gewenste AR Stickers slepen naar dat oppervlak, en de grootte ervan aanpassen.

Een video bij Mashable toont je hoe het werkt. En het is echt wel een leuk effect. Maar je moet dus wel een Pixel toestel hebben..
http://mashable.com/2017/12/11/google-launches-ar-stickers-pixel-phones/?utm_cid=mash-com-Tw-tech-link%23sd613jsnjlqd#skNLYbX7oPqHMICROSOFT: ONGEWOON PARCOURS NAAR QUANTUM COMPUTER
Quantum computing is dé hype van het moment. Heel kort door de bocht genomen gaat het om het feit dat in een computer een waarde niet 0 of 1 kan zijn, maar tegelijkertijd 1 en 0, wat oneindig veel mogelijkheden creëert. En dus ontstaat er een nieuwe race, naar wie als eerste deze technologie kan concretiseren in een werkende apparatuur, met software die van de nieuwe technologie gebruik maakt.

Microsoft heeft nu zijn strategie aangekondigd om Quantum Computing te veroveren. Maar gaat daarbij wel opmerkelijk tewerk. Bloomberg maakt de vergelijking: Microsoft brengt de wielen uit van het vehikel, maar er is nog geen motor - nog niet.

Die wielen, dat zijn een nieuwe programmeertaal die Q# heet (spreek uit als Q Sharp) en tools die coders moeten helpen om software te schrijven voor Quantum computers. Daarbij horen ook simulatoren waarmee de programmeurs die software kunnen testen op traditionele desktop computers of via zijn Azure cloud computers.

Meer hierover bij Bloomberg.
https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-12-11/microsoft-takes-path-less-traveled-to-build-a-quantum-computerAPPLE: SHAZAM, GYM EN APPS VOORAF BESTELLEN
Drie korte berichten uit de Apple-hoek. Om te beginnen: Apple heeft Shazam  gekocht, de bekende app om songs te herkennen. Daarmee slaat het een goede slag, want Shazam is zich de laatste tijd ook aan het diversifiëren naar e-commerce: je kan ook reclame die je hoort op tv via de app op je smartphone opzoeken bijvoorbeeld. Apple betaalde er 400 miljoen dollar voor, niet mis dus, en was daarmee Snapchat en Spotify voor, die eveneens belangstelling hadden voor Shazam. Het valt nu af te wachten of Shazam geïntegreerd wordt in het besturingssysteem - misschien in Siri? (1)

Het tweede bericht betreft de Apple Watch. Het heeft namelijk Gymkit uitgebracht, een tool die in het WatchOS 4.1 geïntegreerd werd. Vergelijk het een beetje met CarPlay, maar dan voor de fitness-toestellen. Gewoon even tikken, en je Watch wordt gekoppeld met de toestellen die hiermee compatibel zijn. Jouw workout wordt dan naadloos gesynchroniseerd met jouw Watch. Bij CNet kan je de ervaringen lezen van de redacteur die het uitprobeerde (2).

Het derde bericht tot slot betreft de manier van werken in de App Store. Onlangs heeft Apple voor het eerst toegelaten dat de gebruikers verwittigd zouden worden wanneer een bepaalde app beschikbaar is voor download. Dat was namelijk toen de populaire Super Mario Run aangekondigd werd. Deze optie heeft Apple nu open getrokken naar alle ontwikkelaars: zij kunnen hun app aanbieden voor pre-order - met andere woorden: wanneer de ontwikkelaar zijn app aankondigt, kan de klant hem bestellen. Is de app klaar, dan krijg je een melding en wordt de app automatisch gedownload naar je toestel. Handig, maar er zit een addertje onder het gras: bij betaalde apps moet je reeds betalen bij bestelling. En als je dan te doen hebt met een oneerlijke ontwikkelaar, die nooit de beloofde app levert, dan zit je met de gebakken peren... Meer bij MacSotiers, dat eraan toevoegt dat deze optie ook geldt voor het Games tab in de App Store, maar niet voor de Mac App Store of de Apple TV App Store. (3)
http://techcrunch.com/2017/12/11/apple-shazam-deal/
https://www.cnet.com/news/apple-watch-workouts-with-gymkit/
https://www.macstories.net/news/apple-opens-app-pre-orders-to-all-developers/GOOGLE APPSPERIMENTS: DRIE NIEUWE FOTOGRAFIE-APPS, OM LEKKER TE EXPERIMENTEREN!
Google brengt drie nieuwe foto apps uit, in wat het zelf heel geestig fotografie "appsperiments" noemt. Met deze apps, die je zowel kan verkrijgen in de iOS pp Store als bij Google Play, kan Google enkele experimentele functies uittesten om te zien hoe de gebruikers reageren. Het gaat dan bijvoorbeeld om het herkennen van voorwerpen, het identificeren en uitknippen van personen, algoritmes met stijl, het efficiënt coderen en ontcijferen van afbeeldingen.

Concreet gaat het om 3 apps: Storyboard, Selfissimo! en Scrubbies. Bij Storyboard worden video's omgevormd tot een stripverhaal van één pagina, op jouw toestel. Een sterk staaltje. Het omvormen van foto's naar afbeeldingen is iets dat populair werd met de dr AI aangedreven fotobewerkingapp Prisma.

Deze tool is voorlopig enkel verkrijgbaar voor Android.

De tweede app heet Selfissimo! en is, zoals je al had kunnen raden, bedoeld om nog leukere selfies te maken. Je gaat voor de camera staan en de app maaakt automatisch zwart-en-wit foto's van jou telkens je poseert of niet meer beweegt. Het eindresultaat wordt op één pagina gezet, alsof je een echte fotoshoot gedaan had. Heel leuk, maar hopelijk blijft het niet bij zwart-wit! Deze app is verkrijgbaar voor zowel iOS als Android,

En de derde app, Scrubbies, is bedoeld voor video. Je kan de snelheid en de richting van de weergave van de video veranderen, om zo loop video's te maken, dus filmpjes die steeds herhaald worden. Je kan daarbij ook op de video zelf swipen om die te remixen. Een beetje scratchen met vinylplaten, maar dan met digitale video. Eén vinger speelt de video terwijl twee vingers de playback opnemen zodat je die kan bewaren en delen met anderen. Deze app is enkel voor iOS.

De links naar de verschillend apps, en filmpjes die de werking demonstreren, vind je bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2017/12/11/google-launches-three-new-photography-apps-for-testing-experimental-technology/INSTAGRAM: VOORTAAN #HASHTAGS VOLGEN
De fotosite Instagram is zoals je weet, al een tijdje eigendom van Facebook. En je weet ook dat Facebook er zijn hand niet voor omdraait om alle mogelijke leuke dingen die je bij andere sociale netwerken vindt, ook toe te voegen aan de verschillende poten van zijn eigen keizerrijk.

En dus heeft Instagram al een tijdje #hashtags. Tot nu toe kon je daar ofwel op klikken in een posting, en dan zag je andere berichten met deze hashtag of je kon via de Explore rubriek in de app een zoekopdracht gven naar een bepaalde hashtag.

Daar komt nu een handige optie bij: je kan ook een hashtag volgen, net zoals je een account zou volgen. Instagram zal dan in alle mogelijke postings met deze hashtag de beste vinden, op basis van zijn algoritmes, en die in jouw feed vertonen.

Redacteur Ben Popper probeerde deze nieuwe tool uit, en had toch wel een redelijk positieve ervaring. Zijn verslag en meer achtergrond over de Instagram #hashtags lees je bij The Verge.
https://www.theverge.com/2017/12/12/16763502/instagram-hashtag-follow-new-feature-announcedFACEBOOK GEEFT AAN CAESAR WAT AAN CAESAR TOEKOMT, GEEN TICKER MEER, EN WORLD EFFECTS
Drie berichtjes vandaag van Facebook. Om te beginnen: politieke druk blijkt af ten toe toch effect te hebben. Facebook heeft namelijk aangekondigd dat het wat aan eerlijke belastingen gaat doen. Het zal namelijk de inkomsten die het in een bepaalde regio of land binnenrijft, ook daar gaan boeken. Gedaan dus met alles via fiscaal geoptimaliseerde routes te versluizen naar de hoofdkwartieren in Dublin. Dat betekent ongetwijfeld dat het nu veel meer belastingen zal moeten betalen. Dus: bravo Facebook, voor deze zet. Nu de andere tech bedrijven nog? (1)

Het tweede berichtje is er een in de categorie naäperij: opnieuw imiteert Facebook een functie die erg populair is bij Snapchat. Dat laatste is immers erg sterk in het toevoegen van allerlei leuke filters en afbeeldingen aan foto's die je met de camera neemt. Ook figuurtjes in 3D. Facebook wil de achterstand die het op dat gebied opgelopen heeft, inhalen door nu een AR studio te openen. Hiermee kunnen ontwikkelaars AR ervaringen maken voor Facebook Camera.

Een voorbeeld van wat dat geven zal, zijn de World Effects die je nu kan toepassen voor Messenger. En die zijn aangepast aan het seizoen. Verwacht je dus maar aan heel wat rendier-selfies tegen de feestdagen! (2)

Facebook geeft en Facebook neemt -echter: een functie die jarenlang aanwezig was in je Facebook pagina, de 'ticker', die lijkt te verdwijnen. In die ticker, rechts bovenaan, kon je de activiteiten van je vrienden zien: wat zij geliked hebben, waarop zij commentaar gaven, enz. Het is niet duidelijk waarom deze functie verdwijnen moest. Het is wel vaker dat Facebook een functie laat verdwijnen die ofwel niet vaak gebruikt wordt, ofwel niet evolueert in de richting die verwacht werd. Misschien is het een combinatie van bieden? Meer bij TechCrunch (3)
https://www.reuters.com/article/us-facebook-tax/facebook-to-book-advertising-revenue-locally-amid-political-pressure-idUSKBN1E61X2
https://techcrunch.com/2017/12/12/facebook-world-effects/
https://techcrunch.com/2017/12/10/times-up-for-facebook-ticker/HOPELIJK IS JE SPAARPOT GOED GEVULD: DE NIEUWE IMAC PRO START AAN $4999!
Dat Apple prachtige toestellen maakt, valt niet te betwisten. Dat zij niet goedkoop zijn, is iets wat jouw portemonnee al wel langer weet. De nieuwe iMacs, waarop Apple-fans al lang wachten, vormen daarop geen uitzondering: afhankelijk van de configuratie die je kiest, betaal je minstens $4999 voor dit toestel.

Nu is het wel bestemd voor professionals, en die zullen zo'n bedrag wel over hebben voor deze krachtige werktool. Want dat is het minste wat je kan zeggen van de niewe iMac: processorkracht zit er genoeg in. Voorlopig komen er op 14 december modellen uit met 8 en 10 cores, en later zouden er toestellen uitkomen met maar liefst 14 en 18 cores. Bij 9to5Mac vind je meer speciificaties (1)

Dit toestel is dan ook uiterst geschikt voor videografen en creatieve professionals. Hun eerste reviews zijn al verschenen, en volgens hen heeft de iMac Pro een ferm verbeterde performantie en is hij zijn geld waard. En, zo voegen zij eraan toe, "hij ziet er goed uit in Space Grey". Want stijl, dat is iets waar je op let wanneer je een Apple koopt! Business insider heeft hun commentaar (2)
https://9to5mac.com/2017/12/12/imac-pro-apples-most-powerful-mac-will-be-available-to-order-december-14/
http://www.businessinsider.com/apple-imac-pro-reviews-are-glowing-2017-12?op=1TWITTER: LAAT DE TWEETSTORM MAAR UITBARSTEN!
Het is niet de eerste keer dat Twitter een concept, dat door zijn gebruikers zelf bedacht werd om het gebruiksgemak in Twitter te verbeteren, officieel adopteert. Dat was zo met de @, om een boodschap aan iemand te richten. HEt was zo met de RT of retweet, en zelfs de #hashtag werd oorspronkelijk door de Twitteraars uitgevonden en en door Twitter overgenomen.

Nu is dat ook het geval voor de "tweetstorm" - een reeks berichtjes van één persoon, die in volgorde gelezen moeten worden en een verhaal vormen. Verschillende twitteraars zijn er erg handig in, maar echt eenvoudig was het tot nu toe niet om zo'n reeks berichten goed te schrijven, zodat ze overzichtelijk bleven.

Nu echter wordt het super simpel. In je invulvak voor je tweet verschijnt nu een + teken, om een tweede, derde, vierde... tweet toe te voegen. Op het einde druk je op de link "verzenden", en de hele resem vertrekt. De eerste tweet zal zichtbaar zijn in jouw tijdlijn, zoals gewoonlijk, gevolgd door maximaal 3 tweets van de thread. Wil iemand de rest lezen dan moet die op de link "show this thred" tikken. Meer uitleg bij The Verge.

WIj zijn voor!
https://www.theverge.com/2017/12/12/16754630/twitter-threads-tweetstorms-featureMICROSOFT STOPT NOG WAT MEER AI IN OFFICE 365
Mooi van Microsoft: met zijn nieuwe functies in Word, Excel en Outlook wil het jou helpen om dagelijkse taken te vereenvoudigen. En dat via AI of artificiële intelligentie. Dat is, eerlijk gezegd, niet de eerste keer dat Microsoft dat doet, want het doet dat al jaren, maar deze keer werd het duidelijker beklemtoond op de AI conferentie van Microsoft. Dit hele project heet 'Office Insights', en het is machine learning die je meot helpen om meer uit je data te halen, content beter te organiseren en meer.

Wat betekent dit concreet voor jou? Wel, bij Excel spreadsheets zal de AI data analyseren om pivot tabellen te creëren en statistieken met trends. Dat moet je meer inzicht geven in je data. Bij Word krijg je Acronyms, een tool die vooral voor bedrijven interessant is: de tool kijkt in de documenten die zich op de servers van jouw bedrijf bevinden, en helpt je zo om acroniemen te vinden die specifiek voor jouw business zijn. Nog in Word kan jemet Tap documenten ophalen, spreadsheets en presentaties van jouw bedrijf zonder het document te moeten verlaten waaraan je aan het werken bent. En bij Outlook zou je een tool krijgen waarmee je to-do of actiepunten kan markeren, en er zo sneller op kan reageren.

Daarbij is het wel belangrijk om op te merken dat al deze functies de cloud nodig hebben om goed te werken, en dus een internetverbinding.

Meer bij Engadget, Venturebeat en Microsoft zelf.
https://www.engadget.com/2017/12/13/microsoft-adds-more-ai-smarts-office-365/
https://venturebeat.com/2017/12/13/microsoft-levels-up-word-excel-and-outlook-with-more-ai-capabilities/
http://blogs.office.com/en-us/2017/12/13/new-to-office-365-in-december-extending-human-ingenuity-with-everyday-ai/OOK BING EN CORTANA WORDEN SLIMMER, DANKZIJ AI
Horen wij je nu schamper zeggen: "Bestaat dat nog, Bing"? Dan moeten wij je toch wel gelijk geven - ondanks het feit dat Bing de standaard zoekmachine is in de Microsoft browser - vroeger Internet Explorer, nu Edge, heeft Bing nooit Google van zijn zoekmachine-troon kunnen stoten. Toch geeft Microsoft het niet op. Het heeft nu ook in Bing wat AI gestopt, die moeten leiden tot Intelligent Search, Intelligent Image Search en Conversational Search.

Daarbij draait het vooral dat de antwoorden meer in de vorm van een conversatie zijn, met meer nuances, dan de vorm die concurrent Google gebruikt, de "cards". Zo zou je op een vraag meerdere standpunten krijgen- vraag je bijvoorbeeld of bepaald voedsel goed is, dan krijg je een antwoord waarvoor het goed kan zijn, en waarvoor misschien niet.

Bij Intelligent Image Search kan je niet alleen een foto vinden van een bekend iemand, maar ook bijvoorbeeld meer afbeeldingen van bijvoorbeeld een hanger of oorbellen die deze persoon draagt. Daarvoor moet je dan op de "search within image" button klikken.

Wat Microsoft in zijn zoekmachine ook doet, is zoekresultaten van Reddit integreren. En dat is toch opmerkelijk. Vaak wordt Reddit als een zootje ongeregeld beschouwd, omdat het volledig op inbreng van de community draait. Maar voor het vinden van antwoorden op vragen is Reddit eigenlijk een heel goede bron.

Over al deze nieuwigheden meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2017/12/13/microsoft-looks-to-make-bing-results-smarter-with-a-little-help-from-reddit/APPLE: NIEUWE VERSIE VAN FINAL CUT PRO
Gisteren konden we verstellen dat Apple nieuwe (en dure!) hardware uitgebracht heeft, de iMac. Een rasbeestje, met een ras-prijs. Vandaag volgt een aankondiging vannieuwe software. De nieuwe versie van Final Cut Pro X die Apple zopas lanceerde ondersteunt het bewerken van 360 graden VR en HDR video, en geavanceerde kleurengradering tools. Een uitgebreide bespreking lees je bij Engadget.

Bij Ars Technica vind je dan weer en interessant artikel over hoe creativelingen, software ontwikkelaars, maar ook apps van derden met de iMac pas écht creatief aan de slag kunnen gaan. Apple-fans zullen hun hartje kunnen ophalen!
http://www.engadget.com/2017/12/14/apple-final-cut-pro-x-vr-and-hdr-update/?sr_source=Twitter
http://arstechnica.com/gadgets/2017/12/the-imac-pro-is-now-available-heres-how-people-are-already-using-it/

 Netties werkt samen met:


 
De nieuwe oogst


AQUARIUM ADVIES

Er is niets rustgevenders dan in een kamer zitten met een aquarium, in het schemerduister. Het rustig gebroebel van de zuurstofbelletjes, het groenig licht uit het aquarium... Maar om zo'n aquarium te onderhouden, en vooral: ervoor te zorgen dat de vissen in de beste concities leven, dat is niet zo simpel.
Dit is een forum dat speciaal gewijd is aan het onderhoud van aquaria. In het Engels - als jullie dus een Nederlandstalig equivalent kenne, laat het ons even weten?
[Taal: ENG]
http://www.aquariumadvice.com/forums/

BATTERY UNIVERSITY: ALLES WAT JE OVER BATTERIJEN WETEN MOET
Soms sta je echt verbaasd dat er zoveel informatie online te vinden is, over echt nieche onderwerpen. Wie zou nu denken dat er een hele website bestaat rond batterijen? En toch is het zo. Niet alleen is het verwonderlijk dat ze bestaat, maar vooral dat je er zoveel nuttige informatie vindt. Om dus eens te ontdekken, en alle antwoorden op jouw batterij-vragen te krijgen.
[Taal: ENG]
http://batteryuniversity.com/learn/

CHROMECAST WIKI

De Chromecast is een toestelletje, gemaakt door Google, dat werkt als een audio- en videoplayer en dat je aansluit op de HDMI poort op jouw tv. Het is goedkoop, en gemakkelijk te gebruiken. Deze website wijdt je volledig in alle geheimen van de Chromecast in, over zowel hardware als software, welke apps ondersteund worden, en ook tips voor ontwikkelaars.
[Taal: ENG]
http://chromecast.wikia.com/wiki/Chromecast_Wiki

SCRATCH: PROGRAMMEREN VOOR KINDEREN
Visueel programmeren voor kinderen: op deze website wordt het zo simpel uitgelegd, dat het echt... kinderspel is. Hier kunnen kinderen verhalen maken, spelletjes en animaties en delen met andere kinderen over de hele wereld. Een deel van de website is in het Nederlands.
[Taal:ENG/ NL]
https://scratch.mit.edu/

COINGECKO: CRYPTOMUNTEN

ICO's, daar hebben we het al over gehad: dat is een Initial Coin Offering - een digitaal alternatief voor een IPO, een Initial Public Offering, wat je een beursgang noemen mag. Bij een IPO haalt een bedrijf geld op bij investeerders, en geeft het in ruil aandelen uit. Bij een ICO haalt een bedrijf eveneens geld op, maar geeft het een virtuele munt uit, waaraan het bedrijf zelf een waarde toekent.
Een ingewikkelde materie, maar het is in elk geval interessant om op deze website te zien wat er eigenlijk gebeurt met die ICO's, wat hun "koers" is, hoe zij de laatste tijd geëvolueerd zijn.
[Taal: ENG]
https://www.coingecko.com/en?sort_by=developer_score
https://www.investopedia.com/terms/i/initial-coin-offering-ico.asp

DESIGN PRINCIPES
Ontwerp is heel belangrijk. En alhoewel de meeste mensen denken dat het gewoon inspiratie en aanvoelen is, zijn er wel degelijk regels die je in het oog moet houden wil je een goed product maken. Deze website is hieraan gewijd, en je leert er onder andere welke regels enkele belangrijke websites hanteren. Om inspiratie
[Taal: ENG]
https://principles.design/

ISNOTSPAM: WEBDIENST
Wanneer je een nieuwsbrief of een email marketing wil uitzenden, dan kan deze website je van pas komen. Hier kan je namelijk laten controleren of de content van je nieuwsbrief niet ongewild een of andere spamfilter kan triggeren, zodat jouw vele werk meteen in de spambox van jouw abonnee terecht komt.
[Taal: ENG]
http://isnotspam.com/

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: LACH JE KROM
In de aanloop naar "De Warmste Week" werd een actie opgestart waarbij iedereen een pot kan zetten, en telkens iemand een flauwe mop tapt, moet die 1 euro in de pot stoppen. Slim bekeken - want zo mogen eindelijk de moppentappers eens hun volle goesting doen. Het belooft voor de feestdagen!
Heb jij geen inspiratie? Ga eens op onderstaande site kijken. En wapen je voor het kerstdiner (en neem maar heel veel eurootjes mee!)
http://www.lachjekrom.be

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DATA!
Waar de Belgische / Vlaamse overheid in het verleden haar data compleet afschermde, is dat de laatste jaren volledig aan het veranderen. Gelukkig maar. Op deze website vind je enorm veel data die je een inzicht kunnen geven in trends en ontwikkelingen. Er zijn ook enkele apps, en zelfs een API. Zo hoort een overheid data te behandelen!
http://data.gov.be/nl

VRIJDAG MULTIMEDIA: GOOGLE BELGIË YEAR IN SEARCH 2017
Een heel grappig filmpje, waarin de meest trendy zoektermen die in 2017 ingevuld werden op Google, voorgesteld worden door Marc Uytterhoeven, en opgefleurd met straatinterviews en leuke grappen. Snel bekijken dus!
https://www.youtube.com/watch?v=GRndTLZKSCM&feature=youtu.be

VRIJDAG MULTIMEDIA: GEO NATURE PHOTOGRAPHER 2017

Het einde van het jaar nadert, en dat betekent dus ook een heleboel lijstjes. IN het vorige artikel vond je al het overzicht van de top zoekopdrachten en dit artikel gaat dan over de beste natuurfoto's van 2017 volgens PetaPixel. Om van te smullen!
[Taal: ENG]
https://petapixel.com/2017/12/13/winning-photos-nat-geo-nature-photographer-year-2017/Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Jongeren massaal aan de bril door turen naar smartphone
https://www.ad.nl/nijmegen/jongeren-massaal-aan-de-bril-door-turen-naar-smartphone~a955ac0b/
- Dit zijn de beste e-readers voor onder de boom
https://www.ad.nl/digitaal/dit-zijn-de-beste-e-readers-voor-onder-de-boom~ac174a2b/
 

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
- Disney neemt film- en tv-studio 21st Century Fox over
http://elektrozine.be/disney-neemt-film-en-tv-studio-21st-century-fox-over/
- Hands-on: LG V30 smartphone met B&O audiotuning
http://elektrozine.be/hands-on-lg-v30-smartphone-met-bo-audiotuning/
 
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Smartwatches: Fossil Q Explorist en Emporio Armani Connected
http://computertaal.info/2017/12/13/smartwatches-fossil-q-explorist-en-emporio-armani-connected/
- Review: Linksys WRT32X Gaming Router – minder lag, een betere gamer?
http://computertaal.info/2017/12/11/review-linksys-wrt32x-gaming-router-minder-lag-betere-gamer/


 *** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- België krijgt duizend camera's met nummerplaatherkenning langs snelwegen
https://tweakers.net/nieuws/132991/belgie-krijgt-duizend-cameras-met-nummerplaatherkenning-langs-snelwegen.html
- Patentaanvraag van Microsoft toont vouwbare tablet met zelfregulerend scharnier
https://tweakers.net/nieuws/132975/patentaanvraag-van-microsoft-toont-vouwbare-tablet-met-zelfregulerend-scharnier.html

*** DATANEWS
http://www.datanews.be- Laatste dag van chatdienst AIM
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/laatste-dag-van-chatdienst-aim/article-normal-939851.html
- Twee nieuwe planeten ontdekt door artificiële intelligentie
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/twee-nieuwe-planeten-ontdekt-door-artificiele-intelligentie/article-normal-939745.html

*** TECHNOLOGIUM
http://www.technologium.be
- De ZTE AXON M | Een smartphone met twee schermen
http://www.technologium.be/de-zte-axom-m


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Tinder, Trump en Temptation Island: dit zochten Belgen afgelopen jaar massaal op via Google
https://www.bloovi.be/nieuws/detail/tinder-trump-en-temptation-island-dit-zochten-belgen-afgelopen-jaar-massaal-op-google
- De volgende succesvolle start-up? Die vind je dankzij AI
https://www.bloovi.be/nieuws/detail/de-volgende-succesvolle-start-up-die-vind-je-dankzij-ai
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
HOE KAN JE EEN CONTACT BLOKKEREN IN GMAIL?
Heb je een mail ontvangen van een bepaalde afzender, en wil je in de toekomst van die persoon geen mail meer zien, dan kan je die blokkeren.  Dat doe je als volgt:
- Open de mailboodschap van die contact
- Klik op de uitklappijl naast de "reply" of "beantwoorden" knop op die boodschap
- Kies nu Contactnaam blokkeren


HOE KAN JE EEN CONTACT DEBLOKKEREN IN GMAIL?
Heb je een bepaalde contact geblokkeerd, maar wil je toch terug mail ontvangen van die contact, dan doe je dat zo:
- ga naar Gmail instellingen (klik op het tandwiel)
- Kies het tabblad Filters en geblokkeerde adressen
- Ga naar onderaan het scherm, waar je een lijst zal zien van geblokkeerde adressen.
- Blader doorheen die lijst om de contactpersoon te vinden die je wil deblokkeren, en klik op Unblock. Je kan ook verschillende adressen tegelijkertijd selecteren, of alle adressen, en vervolgens op Unblock selected addresses.
- Vervolgens bevestig je je keuze door op Unblock te klikken in het pop-up venster dat nu verschijnt.


HOE KAN JE ALLE MAILS VAN EEN BEPAALD DOMEIN BLOKKEREN?
Als je alle mails, afkomstig van een bepaald domein blokkeren wil, dan maak je daar best een filter voor aan.
- Ga naar Gmail settings (klik op het tandwiel)
- Ga naar het tabblad Filters and Blocked Addresses
- Klik Create a new filter
- In het venster dat nu verschijnt kan je de informatie voor jouw filter invullen. Bij het From veld, vul je het domein in, bijvoorbeeld @spammerke.com, als je alle mails afkomstig van het domein @spammerke.com wil blokkeren.
- Klik nu op Create Filter with this search
- In de lijst met beschikbare opties, vink je Delete it aan: de mails zullen meteen gewist worden.
- Rond af met Create Filter 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

ANDROID ALTERNATIEF VOOR CHROME
Het is niet alleen op de desktop dat de Chrome browser veel geheugen opslorpt - ook op het mobiele toestel bezondigt deze browser zich eraan. Chrome neemt als app zelf heel veel ruimte in. Wat er tijdens het surfen gebeurt, hangt af van bijvoorbeeld je cache-instellingen.
Een alternatief kan de OPera Mini zijn, die ook al Android O (Oreo) ondersteunt. Zij nemen als app minder ruimte in, en zijn gratis.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.opera.mini.native
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.opera.mini.native.beta


MANTA: TEMPLATE VOOR FACTUREN (MAC)
Vanuit een heel simpele vormgeving kan je met deze app facturen opstellen (helaas in het Engels). Je vult enkele waarden in, en je hebt je factuur. Je kan bovendien uit verschillende templates kiezen. Het project staat op Github - misschien voelt iemand zich geroepen om een NL versie te maken?
https://manta.life/?ref=producthunt
https://github.com/hql287/Manta?ref=producthunt


MATE: VERTALER
Het bedrijf Mate brengt vertaal-apps uit voor macOS, iOS, Android, Google Chrome, Firefox, Opera en MS Edge. Er worden heel veel talen ondersteund, waaronder ook het Nederlands. Misschien eens uittesten?
https://www.matetranslate.com/
https://www.matetranslate.com/mate-languages


DJAY PRO2: APP MET AI OM MUZIEK TE MIXEN


Dit progje van het bedrijf Alogriddim, dat bestemd is voor macOS, laat je toe om muziek gewoon binnen de app te mixen, of te combineren met externe hardware. Zowel amateur als professionele dj's zullen met de app kunnen werken. Deze versie 2 van de app bevat enkele verbeteringen ten opzichte van versie 1, zoals een betere gebruiksinterface en een geavanceerd systeem om je muziekbibliotheek te beheren.
https://www.algoriddim.com/
https://www.theverge.com/2017/12/12/16764040/djay-pro-2-software-ai-automix-algoriddim


VRIJDAG APPDAG: MIXER LIVESTREAMING APP
(android - iOS)
Deze app van Microsoft is een redesign van de eerste versie, gebaseerd op feedback van de community. Het wordt hier vooral gemakkelijker gemaakt om streams te vinden, er zijn meer opties om de app te personaliseren, en er is een volledig nieuwe code. Je hebt nu ook push meldingen, zodat je altijd weet wanneer jouw favoriete streamers live gaan.
Een uitgebreide uitleg bij Venturebeat.
https://venturebeat.com/2017/12/14/mixer-relaunches-streaming-app-on-ios-and-android/
https://blog.mixer.com/mixermobileupdate/
 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


 
 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
De aandeelhouder wint.
-Wim Kan-