Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
14/12/2017 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be
INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 21
Nummer 1036 van 9/12/2017



Gegroet lezer,

Met de koude en de lichte sneeuw komt ook het gevoel van de naderende feestdagen - nog versterkt door de versieringen in de winkelstraten, maar ook op de gewone huizen, aan dakgoten, in voortuintjes. En geloof ons, hier in onze buurt kennen ze er wat van. Het is gewoon heel leuk om 's avonds hier een toertje te maken met de auto, en de versieringen te bewonderen!

Onze netties speelt deze week een beetje voor late sinterklaas, want er zit enorm veel nieuws in deze editie. U zal uw werk hebben om alles uit te testen!

Veel lees- en experimenteerplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.




TWITTER LITE VOOR 24 NIEUWE LANDEN
Net zoals Facebook een 'Lite' versie heeft, heeft ook Twitter dat. Die verbruikt minder data, waardoor hij ook in gebieden gebruikt kan worden waar er minder breedband beschikbaar is of waar die heel duur is. De app voor Android zal dus ook sneller laden op een trage internetverbinding.

Deze lite versie werd reeds uitgerold in testfase op de Filippijnen. En bleek een succes: er werden 50% meer tweets geplaatst. Daarom wordt de lite versie nu uitgerold naarnog meer landen in Europa, Afrika, Azië, het MIdden-Oosten en Latijns Amerika. Alhoewel dat "Europa" beperkt is tot Israel, en gebruikers overal in Europa toch ook baat zouden hebben bij deze minder data verbruikende versie.

De app is trouwens ook kleiner, nog geen 3Mb, zodat je hem ook op oudere Android toestellen gebruiken kan. En hij zou op onvaste mobiele netwerken ook beter werken.
https://techcrunch.com/2017/11/30/twitter-lite-with-lower-data-usage-becomes-available-in-24-new-countries/


GOOGLE VERBIEDT APPS DIE ADS OP VERGRENDELSCHERM ZETTEN
Heel wat apps kan je gratis downloaden, maar je betaalt er wel een prijs voor: je moet de advertenties slikken die deze apps vertonen op alle mogelijke plekken. Wil je geen advertenties, dan moet je een betalende versie nemen. En dan nog zal je vaak nog een advertentie voor lief moeten nemen.

Niet alleen stoort het jouw belevenis van de app, de advertenties slikken onnodig bandbreedte en happen dus een stuk van jouw data-abonnement weg. Het ergste zijn echter nog de advertenties die op je vergrendelscherm of lock screen vertoond worden. Die andere ads zie je immers enkel wanneer je de ad opent, deze altijd...

Google vond daarom dat het tijd was om op te treden. Apps die dergelijke advertenties vertonen, zullen niet langer toegelaten zijn in de Play Store. Tenzij zij zichzelf duidelijk als een lockscreen app aankondigen, dan mag het wel - de redenering daarachter is dat je weet wat je koopt wanneer je een lock screen app installeert.

Een goede maatregel, vindt AndroidPolice, dat eraan toevoegt dat dit eigenlijk al veel eerder beslist had moeten worden...
http://www.androidpolice.com/2017/11/30/google-finally-bans-apps-include-shady-lock-screen-ads/


OOPS... MACOS UPDATE BREEKT PATCH
Je kon verleden week lezen dat er een gevaarlijke bug ontdekt werd in MacOS versie High Sierra, waardoor een onverlaat zich kon aandiene op jouw mac als beheerder, en de controle ervan overnemen. Apple heeft zich hiervoor uitvoerig verontschuldigd, in toch wel opvallend deemoedige woorden. Waar het bedrijf uit Cupertino zich in het verleden altijd als ongenaakbaar opstelde, met een onkreukbare beveiliging, klonk het nu dat deze fout nooit had mogen voorkomen, dat het bedrijf beterschap beloofde, en alle maatregelen genomen had om dergelijke fouten in de toekomst te vermijden.

Apple heeft gelukkig meteen een patch uitgebracht, die het euvel moest herstellen. Alleen... bevatte die patch zelf een bug. WIe namelijk nog geen upgrade uitgevoerd had van de originele versie van High Sierra, 10.13.0, naar de meest recente versie, 10.13.1, en toch de patch installeerde, moest vaststellen dat het root-probleem na de meest recente update terug opdook.

Geen goede beurt dus voor Apple, zo vindt Wired.
https://www.wired.com/story/macos-update-undoes-apple-root-bug-patch/


APARTE MESSENGER VOOR KINDEREN 6-12J- EEN SLIM IDEE?
Facebook heeft een aparte messaging app uitgebracht voor een toch wel erg jong publiek: kinderen tussen 6 en 12. Met Messenger Kids kunnen zij tekstberichten versturen, boodschappen en video's, maar enkel naar een lijst contactpersonen die goedgekeurd zijn door hun ouders.

Het is de bedoeling dat de ouders de app downloaden en installeren op de tablet of smartphone van hun zoon- of dochterlief, die activeren en beheren vanuit hun eigen Facebook account. Daar kunnen zij dan bijvoorbeeld bepalen wie er op de lijst met contactpersonen van hun kind mag staan.

Vanuit de optiek van Facebook is dit natuurlijk slim bekeken. De oudere tieners zijn nu meestal verkocht aan Snapchat - en dus richt Faceook zijn pijlen op de jongere kinderen, in de hoop dat die vanaf 12 jaar zullen blijven hangen bij Messenger Kids.

Experts in de ontwikkeling van kinderen zijn echter ongerust over de lancering van deze app. Niet alleen over de ongewenste boodschappen die de kinderen zouden kunnen zien, maar vooral over het feit dat de kinderen al zo jong verslaafd zouden kunnen raken aan sociale media. Er wordt ook getwijfeld aan de woorden van Facebook, als zouden ouders zelf vragende partij zijn voor een messagin app voor jonge kinderen...

Meer bij Wall Street Journal, Gizmodo en TEchCrunch.
https://gizmodo.com/facebook-launches-new-messenger-app-for-young-kids-what-1820972251
http://techcrunch.com/2017/12/04/facebook-messenger-kids/
https://www.wsj.com/articles/facebook-launches-chat-app-for-tykes-and-tweens-1512392403?mod=e2twd


GOOGLE: BELANGRIJKE MOMENTEN IN GRAPH CARDS, EN EEN LEUKE DOODLE
Twee berichtjes van Google. Om te beginnen het feit dat de informatie in de Knowledge Graph kaarten uitgebreid wordt. Dat zijn, ter herinnering, de extra informatie die je rechts op de Google-site vindt, wanneer je een zoektocht onderneemt naar een bekend persoon, gebouw of evenement. Daarop staat dan een samenvatting van wat informatie over die persoon, enz.

Welnu, voortaan komt er nu ook een 'Notable Moments' gedeelte bij. Voor een persoon zal je daar dan bijvoorbeeld mijlpalen in diens leven zien - geboren, carrière, enz. Een voorbeeld hiervan vind je bij Search Engine Land (1)

Het tweede bericht betreft een heel, heel leuke Doodle. Die toont namelijk hoe visuele programmeertools eruit zien. Eigenlijk bedoeld om kinderen te leren programmeren, maar als jij zelf ook nog nooit gewerkt hebt met code, is het de moeite waard om dit eens uit te proberen.

Deze doodle kwam er ter ere van de week van deComputerwetenschapsopvoeding (Computer Science Education Week) die van 4 tot 10 december loopt. Knap van Google! (2)(3)
https://searchengineland.com/google-tests-notable-moments-carousel-knowledge-graph-cards-287663
http://mashable.com/2017/12/04/google-doodle-coding-computer-science-ed-week/?utm_cid=mash-com-Tw-main-link#ZS_FcwtKiaqi
https://www.google.be/?gfe_rd=cr&dcr=0&ei=zZQlWvnMHMmo4gS17qPQCA


GOOGLE TREEDT STRENG OP TEGEN APPS DIE JE BESPIONEREN
Android is heel leuk, maar de veiligheid ervan is twijfelachtig. Dat is tenminste wat altijd beweerd wordt - waar Apple heel streng de apps controleert die in de App Store komen, en het haast onmogelijk is om apps te installeren die NIET in de App Store staan, is dat bij Android veel minder het geval.

En zo gebeurt het dat de Android apps wel eens dingen doen die eigenlijk niet mogen, zoals jou bespioneren. Google wil daar nu verandering in brengen. Ontwikkelaars moeten transparanter worden over hun apps, en de privacy van de gebruiker beter beschermen. Dat staat in een update van de Unwanted Software Policy, en Google geeft programmeurs 2 maanden tijd om hun app aan te passen. Wordt een app na die tijd betrapt op het overtreden van deze regels, dan zal je bij de app een grote "Safe Browsing" waarschuwing zien.

Deze maatregel geldt dus ook voor apps in dePlay Store maar ook voor websites die naar apps leiden die persoonlijke data verzamelen over de gebruiker, zonder zijn toestemming.

Meer bij ZDNet.
http://www.zdnet.com/article/google-cracks-down-on-apps-that-snoop-on-you-even-if-theyre-not-in-play-store/



INTERNET-NEUTRALITEIT VERDWIJNT... OP EEN ANDERE MANIER DAN JE ZOU DENKEN
Wanneer gesproken wordt over internet-neutraliteit, dan wordt in het algemeen gedacht aan providers zoals Telenet en Belgacom, die alle signalen op dezelfde neutrale wijze moeten doorgeven. Die het ene soort data geen voorrang mogen geven op het andere, en die bepaalde data niet mogen vertragen.

Maar het is niet echt die internet-neutraliteit die in gevaar is. En tussen haakjes: zou het zo erg zijn als er aan Google / YouTube / Facebook / Netflix en alle videoboeren een bijdrage gevraagd zou worden voor alle data die via het internet versast worden? Zij zijn immers verantwoordelijk voor het merendeel van het verbruik via het internet...

Neen, het is een andere neutraliteit die gevaar loopt. Het internet is al lang niet meer het neutrale doorgeefluik dat het vroeger was. Wij hebben het al vaker gehad over het 'hellend vlak', de 'slippery slope', de sneeuwbal die aan het rollen is. Steeds vaker immers wordt content gecensureerd. Door algoritmes, maar de laatste tijd ook door mensen die speciaal daarvoor in dienst genomen worden.

En wie bepaalt wat gecensureerd moet worden? Dat is de grote vraag. Zo was er deze week het bericht over enkele vrouwen van wie de Facebook-account voor 30 dagen geschorst werd, omdat een van hen in een antwoord op een posting op Facebook sarcastisch "men are scum" gezegd had. Hierover lees je meer bij The Daily Beast (1).

Je kan natuurlijk in die verbanning een soort patroon gaan zien, iets dat tegen deze of gene bevolkingsgroep uitgespeeld wordt, zoals The Daily Beast doet - de ban zou tegen vrouwen gericht zijn. Feit is dat het heel moeilijk is om een lijn te trekken van wat kan en niet kan.

Een tweede bericht betreft Twitter, dat eveneens overgegaan is tot patrouilleren op het internet om ongewenste content te censureren. HIer gaat het dan weer over een persoon van wie een oude tweet, die ironisch bedoeld was, plots bovengehaald werd, met een massa commentaar tot gevolg. Wat leidde tot het opschorten van de Twitter account gedurende 7 dagen. In dit artikel wordt dan weer gewezen op het feit dat Twitter zelf problemen heeft met deze censuur, dat het personeel onvoldoende richtlijnen heeft om alle gevallen objectief en consequent op dezelfde manier te behandelen. (2)

Dus: neen, net-neutraliteit bestaat niet meer.

Ten slotte nog dit. YouTube heeft aangekondigd dat het nog meer moderatoren in dienst gaat nemen, die de content op YouTube moeten bekijken. Dat is dan vooral om toestanden te voorkomen zoals het confronteren van kinderen met situaties in filmpjes die hen angst aanjagen, alhoewel de titel van een film doet vermoeden dat het om een kindvriendelijk filmpje gaat. Dit betekent dat Google 10.000 content moderatoren in dienst zal hebben tegen het einde van 2018. Het bedrijf kan zich dat uiteraard veroorloven, maar het is toch beschamend dat dit digitale tijdperk zo'n lage gevoelens bij mensen losmaakt, dat die moderatie op groteschaal zo nodig is...
https://www.thedailybeast.com/women-are-getting-banned-from-facebook-for-calling-men-scum
https://www.buzzfeed.com/katienotopoulos/how-trolls-locked-my-twitter-account-for-10-days-and-welp?utm_term=.glPQer68jg#.lnMp8zKJjL
https://www.buzzfeed.com/charliewarzel/youtube-will-add-more-human-moderators-to-stop-its-child?utm_term=.doXvm2kjV#.yvPVRqj9w


GOOGLE BRENGT OREO GO EN FILES GO UIT
Twee nieuwigheden van Google vandaag. Om te beginnen: een lichtgewicht versie van het Android besturingssysteem. Die werd Android Oreo Go gedoopt, en is bedoeld voor oudere toestellen die niet zoveel ruimte en processorkracht hebben. Deze versie wordt tegelijkertijd met de full versie van Android 8.1 uitgbracht.

Je moet namelijk weten dat er 2 miljard toestellen zijn met Android aan boord, maar dat heel wat daarvan weinig intern geheugen en opslagruimte hebben. Apps downloaden duurt lang en je kan dan niet veel apps op je smartphone zetten.

Toestellen met Android Oreo Go aan boord zullen meteen ook een reeks apps krijgen die geoptimaliseerd zijn voor laag dataverbruik. Daartoe behoren Google Assistant Go, YouTubeGo, Google Maps Go, Gmail Go, Gboard, Google Play, Chrome.

En ook de nieuwe Files Go app, maar die wordt door velen beschouwd als interessant voor àlle gebruikers en kan dan ook door iedereen apart gedownload worden.

Files Go werkt met tabblaadjes, waarbij je op het Storage tab bijvoorbeeld kan zien welke bestanden heel veel ruimte innemen, en welke er duplicaten zijn die je misschien best kan verwijderen. Een tweede tabblad laat je dan je bestanden filteren op basis van het soort bestand, zoals Downloads, Ontvangen Bestanden, Apps, Afbeeldingen, Video's, Audio, Documenten. En dit alles in een heel eenvoudige vormgeving, in de vorm van kaarten. Bij 9to5Google vind je een uitgebreide beschrijving van de functie.
http://www.zdnet.com/article/googles-new-lightweight-android-oreo-go-is-out-now-so-whos-it-aimed-at/
https://9to5google.com/2017/12/04/google-files-go-storage-app-exits-beta/


INSTAGRAM: STORIES BIJHOUDEN, EN NIEUWE EXPERIMENTEN
Vandaag ook over Instagram twee berichtjes. OM te beginnen iets over Stories, de verzameling van beelden rond een centraal thema. Normaal gezien verdwijnen die na een tijdje, maar bij Instagram zal je voortaan jouw beste Stories kunnen bijhouden in een privé-archief, wanneer die officieel verdwijnen 24u nadat zij gepost waren.

Je zal dan ook Stories Highlights kunnen aanmaken, war je dan jouw favoriete Stories kan bewaren. Zij verschijnen in een nieuwe horizontale balk bovenaan jouw profiel. Bijvoorbeeld Highlights van een bepaalde van je vakantie, van al jouw selfies, van de schattigste katten die je al gezien hebt, enz. Meer bij TechCrunch. Deze functie wordt wereldwijd uitgerold voor Android en iOS.

Het tweede bericht is al 3 dagen oud, maar toch wel interessant. Instagram zou namelijk stiekem verschillende nieuwe functies uittesten, waaronder een Regram button - bedoeld dus om een Instagram posting te herposte aan je volgers. Instagram wil ook dat je GIF's gaat gebruiken, en er zou dus een functie komen om vanuit de gewone posting die je er doet, of vanuit Stories, naar een GIF te zoeken. Een uitvoerige opsomming van alle nieuwe functies die Instagram uittest vind je bij The Next Web. Om een idee te geven van de kans dat deze functies er ook daadwerkelijk zullen komen: een van de functies die vermeld staan bij TNW, is het archiveren van Stories - dat dus al uitgebracht is, zoals je kan lezen in het begin van dit artikel. (2)
https://techcrunch.com/2017/12/05/instagram-stories-highlights/
https://thenextweb.com/socialmedia/2017/11/29/instagrams-secretly-testing-regram-button-many-big-new-features/


MICROSOFT: WINDOWS 10 PC'S MET ARM EN EEN BATTERIJ VAN EEN HELE DAG
Het was jaar en dag dat Intel de bovenhand had bij de pc's. Daar komt nu verandering in: Microsoft en Qualcomm hebben officieel de eerste Windows 10 laptops voorgesteld die aangedreven worden door een ARM processor. Het zijn toestellen die gemaakt zijn door HP, Lenovo en Asus.

De toestellen behoren tot de zogenaamdde 2-in-1 reeks, zodat je ze ook als tablet gebruiken kan. Zij voelen aan als hun evenknie met een Intel-processor aan boord, zo weet The Verge. En de meeste software die je op een Intel-machine draait zal je ook op deze toestellen kunnen gebruiken. Eerder had Microsoft al een demo gegeven van Photoshop, dat op een ARM-versie van Windows 10 draait, en het heeft trouwens een speciale emulator ontwikkeld om de traditionele x86 apps op deze toestellen te draaien.

Wat deze toestellen zo bijzonder maakt? Het zijn 'always-on' toestellen, wat betekent dat ze, net als een iPad, meteen  klaar staan wanneer je ze aanzet. En dat je je geen zorgen moet maken dat de batterij zou leeglopen als je gewoon de laptop toeklapt. De batterij zou bovendien een hele dag moeten meegaan.

Een uitgebreide bespreking van de voordelen van deze toestellen bij The Verge.
https://www.theverge.com/2017/12/5/16737288/microsoft-windows-10-qualcomm-arm-laptops-launch


DE NIEUWE EMOJI'S VOOR 2018 ZIJN BEKEND
Waar is de tijd dat de enige manier om een nuance aan een geschreven tekst toe te voegen, een smiley was die je met een combinatie van lettertekens zoals ;-) maakte. Ondertussen hebben we de beschikking over een heel arsenaal emoji's. Het bijzondere hierbij is dat deze tekens universeel zijn - wat jij als een taart kiest op jouw toestel, zal bij je correspondent als taart verschijnen op zijn scherm. Dat komt omdat er wel degelijk een hele technologie zit achter de emoji's - meer nog: dat er een heus comité bestaat dat zich bezig houdt met het ontwerpen ervan, Unicode.

En dat heeft nu de bètaversie voorgesteld van de nieuwe emoji's die je in 2018 zal zien. En daar zijn er heel leuke bij - als ze het tenminste halen en volgend jaar tot de officiële emoji's gaan behoren: een teddybeer, mango, skateboard, een kangeroe.

De nieuwe emoji's kan je bewonderen in een artikel bij Emojipedia.
https://blog.emojipedia.org/one-more-step-toward-2018-emoji-list/


GOOGLE: ROUTES VOOR FIETSERS BIJ MAPS EN UDATES VOOR SHEETS
Google had bij zijn Maps al routebeschrijvingen voor voetgangers, auto's, openbaar vervoer, maar daar komt nu een erg welkomen extra optie bij: rouebeschrijvingen voor fietsers. De optie is voor het eerst verschenen in India, en ongetwijfeld staat iedereen hier te trappelen op het moment dat deze routes ook in ons land te raadplegen zijn. Je zal het weten wanneer er in de logo's bij de routebeschrijvingen ook een symbool van een bromfiets staat.

Deze routes zullen vaak sneller en wellicht ook korter zijn, omdat er rekening gehouden wordt met wegen die je wel als tweewieler kan afleggen, maar niet met een groter voertuig. Bij The Next Web zie je een voorbeeld (1)

Een tweede bericht over Google betreft Google Sheets, de tegenhanger van Microsoft Excel. Daar werden dus nieuwe functies beschikbaar gemaakt. Zo zal je tabellen kunnen draaien om hun as (pivot). Dat gebeurt op basis van artificial intelligence, zo lees je bij TechCrunch.Je moet de tabel namelijk niet manueel draaien, maar Google Sheets kan een gedraaide tabel zelf suggereren op basis van de data die jij ingevoerd hebt.

Verder is er nu een query interface in het Explore paneel, waarmee je opdrachten in natuurlijke taal kan invoeren. Hierover lees je meer bij TEchCrunch.
https://thenextweb.com/apps/2017/12/05/google-maps-new-two-wheeler-mode-shows-faster-routes-for-zipping-through-traffic-on-your-bike/
https://techcrunch.com/2017/12/06/latest-google-sheets-release-adds-smarts-to-pivot-table-creation/


ZIT ER EEN REUKJE AAN DE NEGATIEVE BERICHTGEVING OVER ANDROID?
Enkele weken geleden kwam Android onder vuur te liggen, omdat het bleek dat Google de locatie traceerde van de Android gebruikers, zonder dat die daarvan op de hoogte waren of zonder dat zij hiervoor toestemming gegeven hadden. Google heeft zich hiervoor verontschuldigd, maar het bracht Android toch in een negatief daglicht.

Het blijkt nu echter, zo lees je bij ReCode, dat dit bericht eigenlijk afkomstig was van Oracle. Dat bedrijf is al een hele tijd bezig met een lobbying campagne tegen Google. Google en Oracle zijn namelijk verwikkeld in een gevecht rond mogelijk gestolen computercode, met name Java. Volgens Oracle heeft Google Java gekopieerd en gebruikt het belangrijke delen ervan voor haar Android besturingsssyteem. Google ontkent dit, maar de twee zijn dus in een bittere strijd verwikkeld.

Daarom dat Oracle het nieuws over het traceren van de gebruikers breed naar de pers gelekt heeft, om zo Google politiek en financieel pijn te doen. Meer achtergrond bij ReCode.
https://www.recode.net/2017/12/6/16721364/oracle-google-political-war-location-track-android-safra-catz-java-lawsuit


MERKEN EN HOE ZIJ HUN VERHAAL IN DE MEDIA KRIJGEN
In het voorgaande artikel kon je lezen dat er soms meer zit achter het nieuws dat je lezen kan in de media - namelijk dat een concurrent nieuws opzettelijk lekt, om zijn tegenstrever in een negatief daglicht te zetten. Ook dit gaat over sommige oneerlijke praktijken in de media. En dan hebben wij het niet over ronduit 'fake news', nepnieuws, maar over, tja, als we eerlijk moeten zijn: omkooppraktijken.

Het verhaal lees je bij The Outline. Daarin wordt verteld hoe een redacteur bij TechCrunch gecontacteerd werd door een vertegenwoordiger van een bedrijf, die hem geld aanbood om over bepaalde klanten van die vertegenwoordiger te schrijven. Hij ging niet op het aanbod in, maar uit gesprekken met andere journalisten en met marketeers blijkt deze praktijk toch wel schering en inslag te zijn. De traditionele grens tussen een advertorial en een objectief artikel dreigen hiermee te vervagen.

Een praktijk die bijvoorbeeld toegepast wordt is het vermelden van een bepaald product in verschillende artikels, waardoor de referentie ernaar natuurlijk lijkt - maar toch betaald is. Het zou vaak niet om journalisten in vaste dienst gaan, maar om bloggers die niet betaald worden door de uitgever van de nieuwssite, en zo volk proberen te trekken naar hun eigen blog. Vaak zet zo'n nieuwssite dan wel een disclaimer bij die artikels, om aan te duiden dat het een gastartikel is, maar voor vele lezers is dat niet duidelijk - voor hen is het een artikel dat zijn geloofwaardigheid haalt bij het feit dat het op die nieuwssite verschenen is.

Je ziet het - het wordt steeds moeilijker om te weten wat waarheid is bij de media...
https://theoutline.com/post/2563/how-brands-secretly-buy-their-way-into-forbes-fast-company-and-huffpost-stories



 

 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!



BOMENBOMMEN VIA DRONES
Een mooi verhaal bij National Geographic, dat mensen zal interesseren die de groene aarde een warm hart toedragen. Het gaat over een bedrijf, BioCarbon Engineering, dat met UAV's of drones bomen gaat planten. Dat moet de boomkap compenseren als gevolg van mijnbouw, ontbossing en verstedelijking.

Het zit zo: de drone scante het gebied af en maakt zo een 3D kaart. Met een algoritme wordt vervolgens een patroon uitgetekend om zaadjes af te vuren. En dat blijkt succesvol: testen in het VK tonen aan dat de door d drone geplante bomen een drie keer hogere overlevingskans hebben.

Zo heeft BioCarbon in één dag tijd 5.000 bomen geplant in Australië, om de schade te herstellen die aangericht werd door koolmijnen.

Lees het verhaal bij National Geographic.
https://relay.nationalgeographic.com/proxy/distribution/public/amp/2017/11/drones-plant-trees-deforestation-environment


MICROSOFT BRENGT WEB MEDIA EXTENSION PACKAGE VOOR EDGE UIT
Vele ontwikkelaars hebben aan Microsoft gevraagd om meer ondersteuning te bieden in open source formats. Dat verzoek werd verhoord, met het Web Media Extensions package - een gratis Media Extensie voor de Edge browser van Microsoft. Dat bevat onder andere ondersteuning voor de open source OGG container en de Theora en Vorbis codex.

Een deskundige uitleg voor ontwikkelaars lees je op het Windows blog. Wat jij moet weten, wanneer je een Edge browser gebruiker bent, is dat je het op onderstaande link kan downloaden in de Microsoft Store.
https://www.microsoft.com/store/productId/9N5TDP8VCMHS
https://blogs.windows.com/msedgedev/2017/12/05/introducing-web-media-extension-package-ogg-vorbis-theora-support/#w7dtUeFJyPpkbTvK.97


GEEN CHROME APPS MEER VOOR DE DESKTOP
Het was al even aangekondigd: Google zou de stekker uittrekken van de Chrome Apps voor de desktop. Slechts 1% van de Windows, macOS en Linux gebruikers werkt echt met de Apps, en dus was deze beslissing begrijpelijk.

Nu is het dus zover: de Chrome Apps zijn officieel verdwenen uit de Chrome Web Store. Je zal er enkel nog Extensies en Thema's vinden om je browser wat aan te passen.

Nu, eerlijk gezegd ga je niet veel missen aan die Chrome Apps. Het waren meestal alleen maar veredelde bookmarks voor webpagina's, met dit verschil dat je ze ook vanuit verschillende delen van de Chrome interface kon oproepen.

Meer bij The NExt Web
https://thenextweb.com/apps/2017/12/07/google-is-killing-chrome-apps-for-desktops-for-good/

 


 
 



Netties werkt samen met:


 
De nieuwe oogst


49DAYS: HULPMIDDEL OM JE DOEL TE BEREIKEN
Nieuwjaar nadert met rasse schreden, en dat is het moment om allerlei nieuwe voornemens te maken. Deze site kan je daarbij helpen. Daar kan je namelijk een kaart maken waarmee je je vorderingen kan opvolgen. Inloggen is niet nodig, je moet gewoon je streven, de reden waarom, enz. opgeven, en je krijgt een bestand terug dat je kan printen.
[Taal: ENG]
http://shufflemylife.com/49days/


TOP TRAVEL SITES: VOOR DE REIZIGER

Het is winter, en dan verlang je naar de zon. Het ideale moment dus om een reis te plannen. Dit artikel bij ExploreInspired biedt je enorm veel tools om meteen aan de slag te gaan. Vervoer, planning, hotels, wat je onderweg kan doen... Apps, sites en diensten staan netjes gerangschikt.
[Taal: ENG]
http://exploreinspired.com/top-travel-apps-sites-services


16 TWITTERAARS OM SLIM TE WORDEN
Je weet het, wij zijn nog altijd fervente Twitteraars - in die zin dat we er altijd rondhangen om nieuws te vergaren, maar zelf weinig boodschappen posten. Twitter blijft een onuitputtelijke bron van nieuws. In dit artikel bij Hootsuite vind je enkele tips van interessante accounts om te volgen, omdat je er heel veel van bijleert op onderhoudende wijze. Zoals Histry in Pictures, dat foto's uit de oude doos post. Of Grammar Police, dat het heeft over vaak gemaakte fouten tegen de Engelse grammatica, enz.
[Taal: ENG]
https://blog.hootsuite.com/16-twitter-accounts-that-will-make-you-smarter


COAST2COASTER: VOOR DE SPANNINGZOEKER
Er bestaan websites over alle mogelijke onderwerpen. Je moet gewoon een niche vinden waarvoor belangstelling kan bestaan. Een website die toont waar er in welk land rollercoasters te vinden zijn? Moet kunnen! Je zal meteen zien dag ons landeke het niet slecht doet op gebied van rollercoasters...
[Taal: ENG]
http://www.coast2coaster.eu/


VINLYLHUB: WAAR VIND JE "ECHTE" PLATENZAKEN?

Vinyl platen zijn hot. Zij vertegenwoordigen tegelijkertijd nostalgie als een superieure geluidskwaliteit, die op hi-end geluidsapparatuur tot leven gebracht kan worden. Maar waar kan je ze vinden? Met de komst van iTunes en allerlei online muziekwinkels, om het niet eens te hebben over streaming diensten zoals SPotify werd het economisch heel moeilijk voor de fysieke platenwinkels. Hun aantal slonk dramatisch. Deze website heeft zich tot doel gesteld muziekwinkels waar je vinyl platen kopen kan, op de kaart te zetten.
[Taal: ENG]
https://www.vinylhub.com/


DE TIEN BESTE BOEKEN VAN 2017
Het loopt naar de eindejaarsdagen toe. Tijd voor cadeautjes dus. En een boek, waarom niet? Als verwenning voor jezelf? Hier vind je een lijst met de tien beste boeken van het voorbije jaar. Telkens met een korte introductie, en een link naar een deskundige review bij NYT. Om inspiratie op te doen!
[Taal: ENG]
https://www.nytimes.com/interactive/2017/books/review/10-best-books-2017.html


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: GELUKZOEKERS
Een krant die zijn geld besteedt niet aan nieuwsbrengen, maar aan tv-entertainment? Het moet kunnen, dachten ze bij Het Laatste Nieuws. IN plaats van berichten uit de showbizz te brengen, maken zij dus het nieuws nu, met een realityreeks "De Gelukzoekers". De eerste aflevering staat nu online. Alhoewel wij toch echt wel vragen hebben bij dit initiatief - behoort dit nog tot de primaire taak van een krant, objectieve informatie brengen (de taak waarvoor zij subsidies ontvangen van de overheid?)
https://www.hln.be/showbizz/tv/-wij-starten-waar-the-sky-is-the-limit-is-gestopt~a27aff0a/
https://gelukzoekers.hln.be/de-gelukzoekers-aflevering-1/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: LEXICON VAN DE JEUGDLITERATUUR
Een onschatbare bron aan informatie. Dit lexicon bevat namelijk informatie over auteurs en illustratoren van jeugdliteratuur van 1982 tot en met 2014, uit binnen- en buitenland. Je vindt er ook biografische informatie over de auteurs - handig voor kinderen die een bespreking moet maken bijvoorbeeld.[Taal: NL]
http://www.mijnedlet.nl/mdnl/?p=3446
http://www.dbnl.org/tekst/coil001lexi01_01/


VRIJDAG MULTIMEDIA: BESTE FOTO'S VAN HET JAAR VOLGENS AFP

Het persagentschap AFP (Agence France Presse) stelt in dit Facebook bericht een selectie voor van dé foto's van het voorbije jaar. Bij elke foto krijg je ook een kort verhaal. Om even terug te blikken.
[Taal: ENG]
https://www.facebook.com/pg/AFPnewsenglish/photos/?tab=album&album_id=1524968924207772
   



Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com



 
Bij de collega's



*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Computer met nul kennis van schaken is na 4 uur beste schaker ter wereld
https://www.ad.nl/buitenland/computer-met-nul-kennis-van-schaken-is-na-4-uur-beste-schaker-ter-wereld~a3876bd4/
- Waarom de aanleg van glasvezel in Nederland stokt
https://www.ad.nl/economie/waarom-de-aanleg-van-glasvezel-in-nederland-stokt~acaaab8b/
 

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- HDMI 2.1 komt er aan: dit moet je zeker weten
http://elektrozine.be/hdmi-2-1-weetjes/
- VRT test eerste uitzending in 4K via VRT Nu
http://elektrozine.be/vrt-test-eerste-uitzending-in-4k-via-vrt-nu/
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Scheepsreus weigert hackers losgeld te betalen nadat hun data gestolen werd
http://computertaal.info/2017/12/08/scheepsreus-weigert-hackers-losgeld-betalen-nadat-data-gestolen-werd/
- Review: Datashur Pro – 16 Gb USB stick 3.0 met veiligheid
http://computertaal.info/2017/12/07/review-datashur-pro-16-gb-usb-stick-3-0-veiligheid/
 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Benelux-landen willen overkoepelend laadnetwerk voor elektrisch rijden
https://tweakers.net/nieuws/132715/benelux-landen-willen-overkoepelend-laadnetwerk-voor-elektrisch-rijden.html
- Amazon maakt Music Unlimited-dienst beschikbaar in Nederland en Belgie
https://tweakers.net/nieuws/132717/amazon-maakt-music-unlimited-dienst-beschikbaar-in-nederland-en-belgie.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be


- Hoe big data de wereld kan verbeteren
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/hoe-big-data-de-wereld-kan-verbeteren/article-longread-936973.html
- Digitaal paspoort voor elke woning in Vlaanderen moet papiermolen lichter maken
http://ikgabouwen.knack.be/bouwen-renovatie/energie/digitaal-paspoort-voor-elke-woning-in-vlaanderen-moet-papiermolen-lichter-maken/article-normal-936833.html?_ga=2.112536514.75493244.1512739088-251870668.1464711133


*** TECHNOLOGIUM
http://www.technologium.be
- Het verhaal van imec | Een grote topper in een kleine stad
http://www.technologium.be/het-verhaal-van-imec
- The Birdhouse | Antwerpse start-up Taglayer groeit met rasse schreden
http://www.technologium.be/antwerpse-start-up-taglayer-groeit-rasse-schreden-dankzij-the-birdhouse



*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Onderzoek: we kijken gemiddeld 34 keer per dag op onze smartphone
https://www.bloovi.be/nieuws/detail/onderzoek-we-kijken-gemiddeld-34-keer-per-dag-op-onze-smartphone
- Dit zijn de populairste iPhone apps van 2017
https://www.bloovi.be/nieuws/detail/dit-zijn-de-populairste-iphone-apps-van-2017



 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
HOE KAN JE EEN BEWAARD WIFI NETWERK VERGETEN BIJ WINDOWS 10?
In Windows 10 wordt er een hele lijst bijgehouden van WiFI netwerken waarmee je al eens een verbinding gemaakt hebt, samen met de wachtwoorden. Maar soms kan het gebeuren dat je niét automatisch verbinding wil leggeen met een bepaald netwerk, omdat dat te zwak is bijvoorbeeld. Dat doe je door dat netwerk te 'vergeten', dus uit die lijst van WIndows 10 te halen.
In de vorige versies van Windows was dat heel simpel: je moest bij Windows 7 gewoon in Controlepaneel > Netwerk & sharing Center > Manage Wireless Networks kiezen. Daar kon je dan het bewuste netwerk verwijderen. Bij Windows 8 verdween die optie, en moest je via het Commando Prompt (uitvoeren) gaan.
Bij Windows 10 is er echter opnieuw een grafische interface. Je moet geoon in het systeemvak rechts onder op het symbool van de WiFi netwerken klikken. Klik vervolgens rechts op de naam van het netwerk dat je wil vergeten, en kies "Vergeten". Of bij een aanraakscherm druk je lang op die naam van het netwerk, en kies je vergeten.
Dit werkt echter alleen wanneer je in de buurt bent van dat netwerk, en dat in de lijst voorkomt.


EEN WIFI NETWERK VERGETEN DAT NIET IN DE LIJST STAAT
Wil je echter àlle netwerken beheren, ook wanneer je niet in de nabijheid bent van een bepaald netwerk, dus de hele lijst van alle bewaarde netwerken zien, dan moet je voortaan niet langer naar het Controlepaneel gaan, maar naar de Settings (Instellingen ) app. Daar kies je vervolgens Network & Internet > WiFI > Manage known networks. Je ziet vervolgens een lijst met alle netwerken. Om een netwerk te vergeten, gewoon aanklikken en 'Vergeten' kiezen.



 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

 DATALLY: CONTROLEER JE DATAVERBRUIK (ANDROID)
Google heeft een app uitgebracht die je controle moet geven over het aantal data dat je verbruikt op je Android toestel. De app helpt je ook om publieke WiFi te vinden die je gratis gebruiken mag.
Uiteraard bevat jouw Android al een ingebouwde app om je data te controleren, maar deze app geeft je extra controlemogelijkheden. Zo kan je voor alle apps tegelijk de data afzetten, of per individuele app. Bij Factordaily vind je een uitgebreide bespreking.
https://factordaily.com/datally-mobile-data-saving-and-wifi-app/
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.apps.freighter


GOOD TO DO: SIMPEL EN TOCH EFFICIËNT
Heel veel to-do apps willen gewoon teveel doen. En dan ben je al snel veel meer bezig met het organiseren van de app, dan met je taken zelf. Deze app belooft een simpele interface, waarbij je ook mails vanuit je Inbox kan omzetten naar een taak in Good ToDo.
(Android / iOS)
https://goodtodo.com/


NOSCRIPT VOOR FIREFOX
Met deze extensie voor Firefox kan je gevaarlijke JavaScripts uitschakelen. Na installatie verschijnt er een symbooltje in de browser balk, waarna je meteen gewaarschuw wordt wanneer je op een website komt waarop een javascript staat. Je kan dan zelf bepalen of het script uitgevoerd wordt of niet.
https://noscript.net/
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/noscript/


WHITEBOARD APP VOOR WINDOWS 10


Deze app was al een tijdje beschikbaar, doch enkel als private bèta. Nu is de app dus beschikbaar voor iedereen met een Windows 10 toestel. Het is een erg intrigerende en knappe tool: met behulp van een swap of een pen, kan je objecten omzetten tot gestandardiseerde vormen, en die dan gebruiken om tabellen aan te maken, flowcharts, diagrammen en meer.
Een uitgebreide bespreking bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2017/12/05/microsofts-collaborative-whiteboard-app-is-now-available-for-windows-10-users/
https://products.office.com/en-us/microsoft-whiteboard/digital-whiteboard-app


VRIJDAG APPDAG: CALM
Deze app werd zopas door Apple uitgeroepen tot app van het jaar. Calm helpt je namelijk te mediteren, het toont je hoe simpel het is om elke dag af en toe enkele momenten uit te trekken om in jezelf te keren. Je dag wordt er gelukkiger en gezonder van. De app bestaat ook voor Android.
https://www.producthunt.com/posts/calm
https://itunes.apple.com/us/app/calm/id571800810?mt=8
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.calm.android&hl=en

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.



 
 

Het laatste woord....



 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Optimist: het soort man dat met de vriendin van zijn beste vriend trouwt.
-Henry L. Mencken-