Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
7/12/2017 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 21
Nummer 1035 van 2/12/2017Gegroet lezer,

Een beetje later dan u van ons gewend bent, waarvoor onze excuses. Het was vandaag namelijk de jaarlijkse bijeenkomst van freelance-journalisten, en dit jaar hadden wij een brainstorming-sessie in Het Pakhuis, een stadsbrouwerij in Antwerpen. Wanneer je met een groep iets wil organiseren, kunnen wij je deze locatie aanraden: keimooie omgeving, mooie vergaderzalen en heel lekker proeven van fijne bieren en een heerlijke keuken. En het team van Het Pakhuis, onder leiding van Kristof, is top!

Niet langer dralen dus met dit voorwoord, en meteen aan uw leesvoer. U vindt weer heel wat tips, dus u hebt weer wat te doen morgen!

Veel leesplezier en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
SNAPCHAT WIL ADVERTEERDERS LOKKEN
Je kon al eerder lezen dat Facebook dapper zijn best doet om het jonge volkje los te weken van Snapchat, door populaire functies van Snapchat na te apen en in zijn Messenger te importeren. Maar blijkbaar lukt dat niet al te best: het jonge volkje blijft Snapchat trouw, zo weet USA Today. Zozeer zelfs dat de nieuwssite spreekt van een generatiekloof tussen de sociale netwerken: Facebook voor de oudere gebruiker, Snapchat voor de jonkies. (1)

Het mag dan al mooi zijn voor Snapchat dat het veel jongeren blijft aantrekken, maar er met ook geld verdiend worden. Daarvoor heeft Snapchat nu een plan bedacht: via twee nieuwe vormen van advertenties. Bij de eerste hebben wij twijfels - het lijkt erop dat adverteerders wel heel goed het jonge volkje en hun interesses moeten begrijpen, willen zij niet van opdringerigheid beschuldigd worden.

Bij deze nieuwe ads, Promoted Stories, kunnen zij namelijk verschillende Snaps (3 tot 10) samenvoegen tot een langere diashow, die automatisch afgespeeld wordt. De gebruiker kan op een van de tegels tikken om meer gedetailleerde informatie over een product te zien. Elke snap kan via naar boven swipen verder geopend worden om te verwijzen naar een website, een app om te installeren, of een artikel.

En anderzijds zijn er ook de AR Trial Ads, die eigenlijk een verdere uitwerking zijn van de WorldLens advertenties van Snapchat, die een beetje nuttiger geworden zijn. Je zal namelijk het product van de adverteerder als speciale augmented reality laag kunnen zien in jouw échte omgeving. Zo is er al een advertentie van BMW, waarbij je het voertuig in jouw echte omgeving kan zien, op de auto kan tikken om zijn kleur te veranderen, en er als het ware rond kan wandelen, om hem van alle kanten te bekijken, als stond de wagen daar echt. Ook die advertenties kunnen open geswiped worden om de website van de adverteerder te bekijken.

Slim bedacht van Snapchat! Meer bij TechCrunch (2)
https://www.usatoday.com/story/money/markets/2017/11/25/a-foolish-take-teens-still-prefer-snapchat-to-facebook/107872856/
https://techcrunch.com/2017/11/24/anything-for-arpu/DE NIEUWE AIBO, DE ROBOTHOND VAN SONY, IS ONWEERSTAANBAAR SCHATTIG...
Einde jaren negentig bracht Sony een robot-hond uit. En alhoewel die er echt mechanisch uitzag, had hij toch wel veel succes. Nu is er dus een nieuwe versie uit, die er niet alleen veel minder robotachtig uitziet, maar ook aangedreven wordt door artificiële intelligentie.

Bij CNN kan je een filmpje zien. En het moet gezegd worden: Aibo zal je hart stelen. Het robotje kan met zijn staart kwispelen, kan verschillende gelaatsexpressies tonen, heeft schermen als ogen die ook emoties kunnen overbrengen. Maar het bijzonderste is: hij heeft een internetverbinding, en zou volgens CNN wel eens een rivaal kunnen worden van  de slimme luidsprekers die Amazon en Google uitbrengen (de Alexa en Home respectievelijk).

De robot heeft ook artificiële intelligentie: hij "hoort" en "begrijpt" wanneer hij geprezen wordt. Zo leert hij bij en onthoudt hij welke acties zijn "baasjes" gelukkig maken.

Een concurrent voor onze trouwe viervoeter, de echt hond, of onze slanke ranke kat? Geef ons maar het échte. Vooral wanneer de hond gelukzalig aan onze voeten ligt te snurken :)

Bekijk het vertederende filmpje bij CNN.
http://money.cnn.com/2017/11/01/technology/sony-robot-dog-aibo/index.html?sr=twtech112517sony-robot-dog-aibo0101PMVODtopVideo&linkId=45000849ZIN IN EEN HALLUCINERENDE TRIP - MAAR DAN ZONDER LSD? AR KAN HET DOEN
Bij The Next Web vonden wij een intrigerend artikel, dat gaat over het feit dat wetenschappers al langer proberen te ontdekken wat het is dat de mens doet hallucineren. Meestal worden hallucinaties opgeroepen door ofwel een psychotische toestand bij de mens, of door psyhedelische drugs zoals LSD. Maar het is erg moeilijk om te isoleren wat het juist is dat onze perceptie van de realiteit vervormt.

Nu hebben wetenschappers een toestel ontworpen dat zij de Hallucination Machine noemen. Daarbij koppelen zij een aangepaste versie van het open source DeepDream algoritme van Google met een immersieve (volledig onderdompelende) Virtual Reality ervaring. Zo creëren de wetenschappers dan biologisch plausibele hallucinaties - een beetje te vergelijken met paddo-trips.

Hoe de experimenten juist uitgevoerd werden, lees je in het artikel. Waarom dit belangrijk is? Door het mechanisme van de hallucinatie te begrijpen, kan een belangrijke stap voorwaarts gezet worden bij de psychologie en neurologie.
https://thenextweb.com/virtual-reality/2017/11/22/googles-deepdream-vr-hallucinate-in-name-of-science/TWITTER: NIEUW EXPERIMENT MET INGEBEDDE TWEETS
Dat Twitter van experimenteren houdt, moeten wij je niet vertellen. Twitter mag dan al de favoriete habitat zijn voor mensen die graag het laatste nieuws vernemen (en er hun commentaar op geven!), maar bij de gewone burger is het nog altijd niet populair, die houdt het bij Facebook, waar al zijn vrienden en familie zijn.

Daarom probeert Twitter die drempel voortdurende te verlagen, en de interactie tussen zijn gebruikers en het sociale netwerk te verhogen. Nu voert Twitter een experiment uit, zo lees je bij The Next Web, dat toch wel eens een negatieve impact zou kunnen hebben.

Een van de leuke functies bij Twitter is namelijk dat je, via een simpele code, een tweet kan inbedden in bijvoorbeeld een online krantenartikel. Die tweet bevat dan alle interactiefuncties die je op de website van Twitter ook aantreft (of in jouw Twitter-app): een like, een retweet, enz. Bij elke van deze symbolen staat er ook een teller die aangeeft hoeveel mensen er commentaar gegeven hebben, een like of een retweet.

Dat zou, volgens het experiment, veranderen: er zou nog enkel nog een algemene melding "X mensen spreken hierover" staan - geen opdeling meer in likes of retweets. Bovendien zou je niet meer vanuit de tweet zelf een like of retweet kunnen geven, daarvoor moet je eerst op de tweet klikken, waarna je naar de Twitter website (of jouw app) gevoerd wordt.

Een extra drempel dus, die niet bepaald uitnodigt tot interactie. Bij The Next Web zie je een vorobeeld van dit experiment. En als je het ons vraagt mag het idee snel terug in een schuifje opgeborgen worden, om nooit meer bovengehaald te worden!
https://thenextweb.com/insider/2017/11/24/twitter-experiment-kills-retweet-like-icons-embedded-tweets/ROBOT-DAMES VAN PLEZIER, MET AI, KOMEN ERAAN...
Gisteren hadden we het over een nieuwe versie van de robothond Aibo, bedacht door Sony. Oorspronkelijk verschenen in de negentiger jaren, in 2006 afgevoerd en nu dus herrezen in een nieuwe versie.

Zo'n robothond is natuurlijk ideaal: alle lusten van een hond (aanhankelijkheid, gekwispel, vrolijkheid, ...) zonder de lasten (geen haren overal in huis, geen geblaf, geen vuile poten, geen hond moeten uitlaten ook bij regen en wind...). Maar trek dit nu eens door naar die andere compagnon die door sommige mensen in huis genomen wordt om bepaalde lichamelijke behoeften te vervullen- de sekspop?

Stel je voor: een robot in de vorm van een vrouw, die leert van emoties, leert om zijn (of liever: haar) baasje te plezieren, dankzij AI. Sommige mannen (of vrouwen, afhankelijk van hun voorkeur) liggen ongeveeer in katzwijm bij deze gedachte, want opnieuw weer alle lusten, en geen lasten - geen gezeur, geen dure cadeautjes kopen, altijd bereid...

Het is zelfs geen verre toekomstmuziek! Het bedrijf RealDoll is een van de grootste fabrikanten van sekspoppen ter wereld, en hij zou tegen eind dit jaar een dergelijke interactieve pop klaar hebben. Moeten we dit toejuichen? The Next Web noemt enkele argumenten pro en contra op. Enerzijds werken deze sekspoppen het objectificeren van vrouwen nog meer in de hand. Anderzijds werpen mannengroepen op dat vrouwen eeuwenlang seks als wapen gebruikt hebben.

Een evolutie om een breed debat over te houden, zonder preutsheid. Alleen valt het te vrezen dat vele spamfilters artikels die hierover zouden verschijnen, meteen in de spam-mand zouden stoppen...

Lees de argumenten bij The Next Web.
https://thenextweb.com/contributors/2017/11/25/ai-sex-dolls-just-around-corner/E-DEPOT MOET EEN DIGITAAL ZWART GAT VOORKOMEN
Wellicht wist je het niet, maar elke uitgever moet van zijn krant, tijdschrift, magazine, ... een exemplaar bezorgen aan de Koninklijke Bibliotheek van België. De bedoeling is dat zo het culturele erfgoed bewaard blijft voor het nageslacht. Deze bepaling geldt ook voor proefschriften, jaarverslagen, kinderboeken, stripverhalen... en sinds kort ook publicaties, verschenen op cd of dvd.

Maar voor online publicaties geldt deze verplichting niet. En op termijn dreigde er dus een digitaal zwart gat te ontstaan. Daarom heeft de Staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid nu beslist dat dit moet veranderen. Er komt een e-depot, een manier om àlle digitale publicaties bij de KBB te deponeren.

De juiste manier hoe dit concreet uitgewerkt moet worden, is nog niet beslist - er komen 'overlegmomenten' met de uitgeverssector. Maar de vraag die bij ons rijst is: geldt deze verplichting voor àlle online publicaties? Ook wat op Twitter verschijnt? En zal onze Netties binnenkort ook in de digitale archieven van de Koninklijke Bibliotheek terug te vinden zijn? Wij houden je op de hoogte!
https://kbr.prezly.com/koninklijke-bibliotheek-van-belgie-bewaart-binnenkort-alle-digitale-publicatiesKAN FACEBOOK MET AI ZELFDODING VOORKOMEN?
Facebook heeft een artificial intelligence technologie bedacht, die proactief alle postings zal afscannen op suïcidale gedachten. En als het zo'n postings vindt, zal het hulp bieden door informatie te zenden aan de gebruiker of diens vrienden, of plaatselijke hulpdiensten contacteren. Daarmee wacht het dus niet af tot andere gebruikers dergelijke postings signaleren, het gaat dus proactief zelf op zoek.

Het is een software die Facebook al op kleine schaal uitgetest had, en die nu breder uitgerold wordt, wereldwijd. Behalve in de EU. De nieuwe General Data Protection Regulation (GDPR) maakt het profileren van gebruikers op basis van gevoelige informatie immers complex.

Een bericht waar wij toch met gemengde gevoelens tegenover staan. Het is goed dat Facebook dergelijke inspanningen doet. Maar anderzijds toont het weer aan dat Facebook zijn gebruikers echt wel bespiedt...

Tussen haakjes: Mark Zuckerberg mag dan al bij hoog en laag beweren dat hij geen plannen heeft om zich kandidaat te stellen voor het Amerikaanse presidentschap, de bookmakers geloven hem blijkbaar niet. Zij schatten zijn kansen zelfs op 12:1 dat hij, als hij zou meedoen, de verkiezingen ook zou winnen... (2) Even een gokje maken?

Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2017/11/27/facebook-ai-suicide-prevention/
https://thenextweb.com/facebook/2017/11/27/asked-bookies-mark-zuckerberg-gets-great-odds-win-us-presidency/YOUTUBE VERLIEST ADVERTEERDERS EN TREEDT STRENG OP TEGEN KINDONVRIENDELIJKE CONTENT
Je hebt de laatste dagen kunnen lezen hoe het op YouTube (en zelfs op YouTube kids) wemelt van de filmpjes die ogenschijnlijk titels dragen van filmpjes die kinderen graag zien, zoals cartoonfiguren, maar eigenlijk kindonvriendelijke content bevatten, beelden van kinderen in nood, zelfs pedofilie. Kinderen die hiermee nietsvermoedend geconfronteerd worden, kunnen erg schrikken van die beelden.

Dat bleef natuurlijk niet onopgemerkt. De adverteerders begonnen massaal hun advertenties terug te trekken van YouTube, want zij willen uiteraard niet dat hun merk geassocieerd wordt met dergelijke content. Dat heeft op zijn beurt YouTube ertoe aangezet om zelf eens te gaan wieden in die vieze content. En het blijkt dat die meer voorkwam dan  gedacht. Maar liefst 270 accounts werden stopgezet, meer dan 150.000 video's werden verwijderd. Bij meer dan 2 miljoen video's werden de advertenties verwijderd.
https://news.vice.com/story/youtube-kills-ads-on-50000-channels-as-advertisers-flee-over-disturbing-child-contentJELLIES WIL MET MANUELE SELECTIE KINDVRIENDELIJKE FILMPJES AANBIEDEN
De reden dat YouTube in dit debacle rond kindonvriendelijke content geraakt is, is dat het logaritme misleid werd door de titels van de filmpjes, die de kindonvriendelijke content maskeerde. Een nieuwe website wil dat probleem vermijden, door enkel content aan te bieden die manueel geselecteerd werd. Het gaat om Jelly , dat gebrouwd werd door een ontwikkelaar die jarenlang al mobiele apps maakt voor grote klanten zoals PBS en NFL

Deze Yarmosh, zelf vader van een vijfjarige, ondervond hoe zijn zoontje o pYouTube vaak stootte op content die niet voor hem bestemd was. Hij dacht dat YouTube Kids dat probleem zou oplossen, doordat er toch een soort selectie doorgevoerd werd - althans dat was wat YouTube beloofde. Maar dat bleek niet het geval: zijn zoontje werd geobsedeerd door het 'unboxen' van speelgoed, dat in vele filmpjes voorkomt, en zaagde daarom de hele tijd om meer speelgoed. Het kindje zag ook hoe YouTube sterren zich niet netjes gedroegen, en imiteerde dat gedrag, enz.

Daarom besloot hij Jellies te maken, waarbij de video content volledig door mensen geselecteerd wordt. De filmpjes zelf moeten o.a. aan het criterium voldoen dat zij de kinderen moeten leren hun wereld te ontdekken, en niet de kinderen aanzetten om te consumeren of slecht gedrag aan te moedigen.

De app bevat geen advertenties, dat is al iets... Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2017/11/27/jellies-is-a-kid-friendly-parent-approved-alternative-to-youtube-kids/
http://jelliesapp.com/


"SETS" VAN MICROSOFT: HANDIG
Een nieuwigheid die Microsoft stilletjesaan aan het uitrollen is, Sets, belooft erg handig te zijn. Het gaat om het groeperen van apps rond een project. Stel: je werkt aan een Word document, en je moet gegevens opzoeken op het web, of ophalen uit een andere app. Dan kan je Sets aanmaken (of tab-blaadjes) die in één venster staan, en zo ook onthouden worden. De tab van je browser die je gebruikt om research te doen, blijft dan apart van de andere tabs in je browser.

De redacteur van The Verge kon deze mogelijkheid al uittesten, en is er zeer tevreden over: het voelt erg natuurlijk aan, en het is iets dat eigenlijk al lang in Windows 10 had mogen zitten, volgens hem. Deze nieuwe functie wordt eerst uitgerold voor de reguliere Windows 10 testers, en is in beginfase beperkt tot de Universal Windows Apps.

Meer bij The Verge
https://www.theverge.com/2017/11/28/16709190/microsoft-windows-10-tabs-file-explorer-sets-feature


VOORTAAN REKENING DELEN BIJ AIRBNB
Nog een handige nieuwigheid, deze keer bij AirBnB: het delen van de rekening. Tot nu was er, wanneer je met verschillende vrienden iets boekte, altijd iemand die alles op voorhand moest betalen, en dan maar moest hopen dat de anderen hun steentje ook zouden bijdragen.

Dat verandert nu, dankzij een overname die AirBnB onlangs deed, namelijk van Tilt, een startup die draait rond sociaal betalen. Voortaan zal je een rekening kunnen delen voor een groep van maximum 16 reizigers. Handig voor de gebruiker, en slim bezien van AirBnB. Want het blijkt dat 30% van de reservaties die gedaan werden met de rekening-delen tool, ertoe geleid hebben dat er één of meer nieuwe gebruikers kwamen voor AirBnB. Dus deze nieuwe tool betekent een extra groei voor de bookingsite.

Bij TechCrunch krijg je te zien hoe het werkt. De rekening-delen functie is nog in test, en wordt later algemeen uitgerold.
https://techcrunch.com/2017/11/28/airbnb-launches-payment-splitting-for-group-trips/ADOBE STELT NIEUWE FUNCTIE VOOR DIE MET AI WERKT
Soms maak je een foto van een gebouw of een landschap, en net op dat moment komt er iemand voorbij, of staat er een ongewenst voorwerp in beeld. Dan kan je, dankzij de Photoshop beeldbewerker, die persoon of dat voorwerp van de foto weggommen. Het vergt wel wat handigheid, maar het kan.

Nu wordt het echter gemakkelijker, met de Select Subject tool die voortaan ook gebruik maakt van Sensei, het Artificial Intelligence platform van Adobe. Je moet gewoon vanuit het menu "Select and Mask" op de afbeelding klikken, en de tool zal alle verschillende subjecten in de afbeelding identificeren en selecteren. Daar kan je dan de subjects gaan wijzigen.

Een filmpje toont de werking. Meer bij TechCrunch en Engadget.
https://techcrunch.com/2017/11/28/adobe-previews-new-photoshop-feature-that-uses-ai-to-select-subjects/
https://www.youtube.com/watch?v=x-9qYLr15tU
https://www.engadget.com/2017/11/28/photoshop-select-subject-masking-tool/WAZE LUISTERT NAAR GESPROKEN COMMANDO'S
De verkeersapp Waze is erg populair en erg handig, omdat hij je waarschuwt in real time waar er verkeersopstoppingen zijn. Nu werd de app voor Android en iOS aangepast met enkele nieuwigheden. Om te beginnen zal Waze nu ook nauwkeurigere routebeschrijvingen bevatten voor motorrijders.

En verder zit er nu ook een "OK Waze" stemfunctie in, die helaas momenteel enkel werkt in de VS, VK en Canada. Die maakt het gemakkelijk om via voice een melding te maken van een file. En dat is toch wel erg handig, want de meeste automobilisten zitten niet graag met hun handen aan hun smartphone wanneer ze achter het stuur zitten. Hopelijk wordt dit snel wereldwijd doorgetrokken.
https://www.theverge.com/2017/11/29/16714436/waze-new-features-motorcycle-mode-hands-free-voiceFACEBOOK WIL EEN FOTO VAN JOU, EN STOPT MET RACIALE PROFILERING
Twee berichtjes over Facebook om de week af te sluiten. Om te beginnen een nieuwe methode om fraude tegen te gaan. Wanneer Facebook verdachte activiteit ontdekt op een account -bijvoorbeeld je logt in vanuit Canada, terwijl je 5 minuten tevoren nog vanuit België inlogde- dan zal het sociale netwerk je vragen om je identiteit te bewijzen.

Je krijgt dan de vraag om een foto van jezelf te uploaden. Facebook  belooft dat het die foto dan zal vergelijken met andere foto's van jouw account, en daarna definitief van zijn servers zal verwijderen. Je moet natuurlijk Facebook op zijn woord geloven...

Een tweede bericht betreft een toch wel kwalijke methode van profilering die tot nu bij Facebook bestond. Adverteerders konden bepaalde raciale of ethnische groepen uitsluiten wanneer zij een advertentie plaatsen. Wat niet netjes is, want zo kan de adverteerder mensen discrimineren - een ad voor een woning te huur bijvoorbeeld, enkel voor blanke Amerikanen vertonen. Dat zou nu stopgezet worden. Helaas is het enkel tijdelijk - tot Facebook uitgemaakt heeft hoe het kan voorkomen dat adverteerders deze profilering misbruiken voor discriminatie...

Meer bij USA Today
https://www.wired.com/story/facebooks-new-captcha-test-upload-a-clear-photo-of-your-face/
https://www.usatoday.com/story/tech/2017/11/29/facebook-stop-allowing-advertisers-exclude-racial-and-ethnic-groups-targeting/905133001/


SNAPCHAT VOERT GROTE WIJZIGING IN LAYOUT DOOR
We hebben het de laatste tijd al wel meer gehad over Snapchat. Dat heeft toch altijd wel nieuwe dingen uitgevonden in de manier om te communiceren op de sociale netwerken. Dingen die daarna wel geplagieerd worden door andere netwerken, maar dat is een ander verhaal.

Nu heef Snapchat weer iets nieuws bedacht: in zijn nieuwe design worden social snaps apart getoont van de content van uitgevers - het ene links, het ander rechts. Bovendien stapt het over naar een sortering van snaps op basis van een algoritme, dat denkt te weten wie jouw favoriete contacten zijn, en dat dus daarom niet de personen zijn die het meeste posten.

Een interessante analyse van deze nieuwe design bij Axios.
https://www.axios.com/how-snapchat-is-separating-social-from-media-2513315946.html 

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!
NIEUWIGHEDEN VAN AMAZON
Amazon is van een boek- en platenwinkel uitgegroeid tot een tech gigant, met als specialiteit hosting op zijn Amazon servers. Dit werd bevestig door de nieuwigheden die deze week aangekondigd werden op de AWS Re:Invent conferentie. Even een korte samenvatting:
- Amazon Neptune is een Aruroa Serverless aanbod voor efficiënter computen.
- Een nieuwe backup feature voor DynamoDB
- AWS  ondersteuning voor Kubernetes, bovenop zijn Elastic Container Service, AWS Fargate, zodat klanten containers kunnen draaien zonder de infrastructur zelf te moeten beheren
- AWS EC2 bare metal instances waarmee  klanten rechstreekse toegang krijgen tot hardware
- Amazon FreeRTOS is een microcontroller besturingssysteem voor toestellen die met weinig stroom werken en toch verbonden kunen worden met de cloud
- Amazon Transcribe zet audio, die op S3 bewaard wordt, om in tekst (werkt in het Engels en Spaans)
- Amazon Translate geeft vertalingen van tekst voor de ondersteunde talen
- AWS DeepLens is een camera voor ontwikkelaars, die met behulp van AI betere foto's zou moeten maken en die $249 kost.
Allemaal erg technisch, maar voor systeembeheerders toch interessant nieuws. Meer op onderstaande links.
https://techcrunch.com/2017/11/29/amazon-freertos-is-a-new-operating-system-for-microcontroller-based-iot-devices/?ncid=rss
https://techcrunch.com/2017/11/29/aws-launches-translation-services/?ncid=rss
https://venturebeat.com/2017/11/29/aws-cloud-databases-go-serverless-and-multi-master/
 


 

Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetPODCAST: DE MEULEMEESTER IN DEBAT EN DE AFSPRAAK OP VRIJDAG
Praatprogramma's - daar heb je eigenlijk alleen je oren voor nodig. Soms is het wel interessant om ook te kijken, want lichaamstaal vertelt natuurlijk ook een heel verhaal. Maar voor de rest is er eigenlijk geen enkele reden waarom je in een stoel zou moeten blijven zitten om naar tv te kijken, wanneer het eigenlijk de audio is die van belang is.
Dat begint stilaan door te dringen tot de tv-zenders. Het begon met de VRT, die De Afspraak op Vrijdag, het weekoverzicht met Ivan de Vadder, als podcast begon aan te bieden. En nu volgt ook De Meulemeester in Debat, waarin politiek journalist Jan De Meulemeester van VTM gesprekken voert met burgemeesters of kandidaat-burgemeesters.
https://soundcloud.com/demeulemeesterindebat
https://soundcloud.com/deafspraakopvrijdag
Netties werkt samen met:


 
De nieuwe oogst


   

STARTEN MET RASPBERRY PI
De Raspberry Pi is een reeks van kleine computertjes, die gebruikt wordt om leerlingen zelf aan de slag te laten gaan met computers, om te leren programmeren en dingen concreet uit te werken. Op deze website vind je een handige cursus, of liever: een workshop om je eerste stappen op dat gebied te zetten. Aan de slag!
[Taal: ENG]
https://en.wikipedia.org/wiki/Single-board_computer
https://core-electronics.com.au/tutorials/raspberry-pi-workshop-for-beginners.html


PROFESSOR DAVE LET UIT WAT WETENSCHAP IS

In een reeks leuke gemaakte filmpjes vertelt Professor Dave wat wiskunde is, wat biologie is, hij vertelt over de geschiedenis van de VS, en zelfs fysica schuwt hij niet. Helaas in het Engels, maar toch zeker en vast interessant om je kennis eens bij te schaven!
[Taal: ENG]
https://www.youtube.com/channel/UC0cd_-e49hZpWLH3UIwoWRA/playlists


LIEVEN SCHEIRE LEGT UIT
Nog wetenschap, maar dan wel in het Nederlands. Zondag was het de Dag van de Wetenschap. En voor die gelegenheid werd aandacht geschonken aan de voordracht van Lieven Scheire, stand-up comedian maar ook wetenschapper. Hij legde de relativiteitstheorie uit van Einstein. Hopelijk kan je volgen?
[Taal: NL]
https://www.vrt.be/vrtnu/a-z/de-wonderlijke-wereld-van-lieven-scheire--de-speciale-relativite/
https://www.canvas.be/wonderlijke-wereld-van-lieven-scheire


DATA JOURNALISTIEK: HOE BEGIN JE ERAAN?
Deze website biedt je een heel goede lijst met artikels en websites waar je informatie vindt over datajournalistiek.  Want in dit tijdperk, waar er enorm veel informatie te vinden is op het web, is het heel moeilijk om tussen al die data de juiste informatie te vinden, om de data te interpreteren.
[Taal: ENG]
http://www.smalldatajournalism.com/readings/


WHITE NOISE MACHINE
Is het jou allemaal teveel? Heb je er behoefte aan om je hoofd helemaal leeg te maken? Dan kan "white noise" daarbij helpen. Deze website genereert white noise, dat je zelf nog kan variëren.
[Taal: ENG]
http://whitenoisemachine.com/


LENGTEGRAAD EN BREEDTEGRAAD OPZOEKEN
Soms kan het gebeuren dat je de exacte geografische ligging van een bepaalde plek wil weten. Dan komt deze website van pas: gewoon de naam van een stad invullen, gevolgd door de landencode. En met een druk op de knop "Find" heb je het geenste resultaat. Je ziet het resutlaat zelfs op de landkaart, zodat je kan inzoomen om zelfs een straatadres te vinden.
[Taal: ENG]
https://www.latlong.net/


ROCKET WATCH: LANCERINGEN

Zoujij wel eens een raketlancering willen meemaken -virtueel dan? Dan moet je deze website eens uitproberen. Hier kan je namelijk zien welke lanceringen er voor binnenkort gepland staan, en die je dan live via de site bekijken kan. Maar je kan ook de beelden van vorige lanceringen herbekijken, waarbij je telkens meteen ook extra info krijgt via de bijhorende Wikipdia pagina.
[Taal: ENG]
http://rocketwatch.yasiu.pl/


TRUCJES MET GETALLEN
De feestdagen komen eraan, en dan moeten we met zijn allen vaak heel wat uren doorbrengen aan de tafel. Om te voorkomen dit artikel, met daarin verschillende trucjes met getallen die je kan doen om je publiek te verbazen. Ambiance verzekerd!
[Taal: ENG]
https://www.thoughtco.com/math-tricks-that-will-blow-your-mind-4154742


PLANET EBOOK: GRATS KLASSIEKERS
Wil je je cultuur bijschaven - en dat zonder dat je veel geld moet uitgeven? Ga dan naar deze site. Je vindt er meer dan 80 klassiekers van dewereldliteratuur, die je gratis als e-boek kan downloaden. Van 1984 tot Wuthering heights: begin er maar aan!
[Taal: ENG]
http://www.planetebook.com/free-ebooks.asp


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: PARTNERALERT
Wie een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) heeft, ontdekt dat misschien pas nadat hij/zij met andere partners intiem contact gehad heeft. En is dan soms beschaamd om dit aan die partners te melden. Daarom werd er een systeem bedacht door Sensoa in samenwerking met het Instituut voor Tropische Geneeskunde, om dergelijke mensen de kans te bieden hun voormalige partners, die mogelijk besmet zouden kunnen zijn, ook te verwittigen - anoniem. De nodige voorzorgsmaatregelen om misbruik te voorkomen werden ingebouwd - de verwittiging kan enkel op basis van een code die de huisarts, die de besmetting vastgesteld heeft, aan de patiënt geeft en die meteen ook de informatie bevat over de soort besmetting.
http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20171129_03214534?utm_source=twitter&utm_medium=dlvr&utm_campaign=twitterfeed
http://www.partneralert.be


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: BLOKKEN QUIZ APP

BInnenkort is het de 5000e aflevering van de o zo populaire Blokken quiz. En voor die gelegenheid werd de quiz app voorzien van 5.000nieuwe vragen. Durf de uitdaging aan!
[Taal: NL]
https://www.een.be/blokken/
https://play.google.com/store/apps/details?id=be.vrt.een.blokken
https://itunes.apple.com/be/app/blokken/id963575659?mt=8


VRIJDAG MULTIMEDIA: KETNET NOSTALGIE!
De Vlaamse jongerenzender Ketnet bestaat 20 jaar. En daarom tracteert de Vlaamse openbare omroep met een prachtig geschenk: heel wat programma's worden nu online gezet, om gratis bekeken te worden. Haal maar je dekentje boven en geniet van Postbus X, W817, Spring...!
[Taal NL]
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2017/11/27/ketnet-programma-s-vrt-nu/
https://www.vrt.be/vrtnu/kanalen/20-jaar-ketnet/


VRIJDAG MULTIMEDIA: LOOP VIRTUEEL ROND IN DE EFTELING
In juli 2017 zijn er nieuwe beelden gemaakt door de Google-camera's van het pretparkt Efteling. En dus kan je via Google Maps dingen zien zoals Aquanura, Symbolica, Baron 1898. Opmerkelijk: zoals gewoonlijk heeft Google in zijn 360 graden panoramafoto's de gezichten van personen onherkenbaar gemaakt. En dat geldt dus ook voor Roodkapje en Holle Bolle Gijs..
https://www.google.nl/maps?ll=51.650320,5.047866
Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Zo vermijd je dat Facebook je batterij leegslurpt
https://www.ad.nl/digitaal/zo-vermijd-je-dat-facebook-je-batterij-leegslurpt~a7e37606/
- Ook jouw mailbox kan gehackt worden; wat doe je eraan?
https://www.ad.nl/digitaal/ook-jouw-mailbox-kan-gehackt-worden-wat-doe-je-eraan~a771a160/
 
 
  *** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
 - Mensen met kleurenblindheid krijgen speciale app voor Samsung televisie
http://elektrozine.be/samsung-app-voor-kleurenblindheid/
- Canton met compacte soundbar
http://elektrozine.be/canton-met-compacte-soundbar/


*** COMPUTERTAAL

http://www.computertaal.info

- Review: Moto Mods
http://computertaal.info/2017/11/30/review-moto-mods/
- Review: Verwijder DRM van iTunes films met Tuneskit DRM Media Converter
http://computertaal.info/2017/11/29/review-verwijder-drm-van-itunes-films-met-tuneskit-drm-media-converter/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Microsoft maakt Surface Pro LTE en HoloLens in Benelux beschikbaar
https://tweakers.net/nieuws/132467/microsoft-maakt-surface-pro-lte-en-hololens-in-benelux-beschikbaar.html
- Europese Commissie geeft tot 3000 euro voor vinden van bugs in VLC
https://tweakers.net/nieuws/132457/europese-commissie-geeft-tot-3000-euro-voor-vinden-van-bugs-in-vlc.html


*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- Amazon werkt aan drone die zichzelf kan vernietigen
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/amazon-werkt-aan-drone-die-zichzelf-kan-vernietigen/article-normal-933857.html
- Antwerpse start-up zet artificiële intelligentie in om ongevallen met rendieren te voorkomen
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/antwerpse-start-up-zet-artificiele-intelligentie-in-om-ongevallen-met-rendieren-te-voorkomen/article-normal-933505.html

*** TECHNOLOGIUM
http://www.technologium.be
Onderzoek | De staat van het Europese startup landschap
http://www.technologium.be/onderzoek-staat-europese-startup-landschap*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Deze 18-jarige automatiseert FAQ-pagina’s via chatbots: “Het leven buiten het onderwijs kan ook een goede leerschool zijn”
https://www.bloovi.be/nieuws/detail/deze-18-jarige-automatiseert-faq-pagina-s-via-chatbots-het-leven-buiten-het-onderwijs-kan-ook-een-goede-leerschool-zijn
- Dit zijn de populairste webshops in België
https://www.bloovi.be/nieuws/detail/dit-zijn-de-populairste-webshops-in-belgie-2
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
GOOGLE PIXEL TIPS
Heb je een Google Pixel kunnen bemachtigen? Dan is dit artikel voor jou. Het bevat namelijk 20 tips om het toestel helemaal naar jouw hand te zetten, en bovendien het beste uit jouw toestel te halen.
[Taal: ENG]
https://www.digitaltrends.com/mobile/google-pixel-tips-and-tricks/https://www.digitaltrends.com/mobile/google-pixel-tips-and-tricks/


TIP: HEB JE EEN MAC? DOWNLOAD ALS DE DUIVELSE BLIKSEM DE UPDATE!
Er werd een erg gevaarlijke zwakke plek ontdekt in het macOS Hih Sierra, versie 10.3.1. Hierdoor kan een hacker inloggen als admin, en allerlei narigheden uithalen op jouw toestel. Gelukkig heeft Apple al meteen een update uitgebracht. INstalleer die meteen!
Meer bij MacRumors.
https://www.macrumors.com/2017/11/29/apple-fixes-root-password-bug-security-update/
https://thenextweb.com/apple/2017/11/29/apples-fix-for-the-high-sierra-bug-comes-20-hours-too-late

 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

  WIZTREE: VIND DE GEHEUGENVRETERS
Deze gratis tool zoekt voor jou uit welke mappen het meeste data bevatten, en zet dat netjes neer in een boomstructuur. Er bestaat ook een portable versie.
http://download.cnet.com/WizTree/3000-2248_4-75816793.html
http://download.cnet.com/WizTree-Portable/3000-2248_4-75813499.html


ELF YOURSELF: LAAT KERSTMIS MAAR KOMEN!


Deze app voor iPhone, iPad en Android, laat je je kerstgroeten in een gepast elfenkostuum uitspreken. Je moet een vijftal foto's uploaden, van jou, je vrienden of familie, een dansthema kiezen, en de app zal een persoonlijk ElfYourself filmpje maken dat je dan kan delen via mail of Faceook.
https://play.google.com/store/apps/details?id=air.com.officemax.magicmirror.ElfYourSelf&cm_sp=ElfYourself-_-Desktop-_-Get-Android
https://itunes.apple.com/us/app/elfyourself-by-officemax/id582486077?mt=8&ign-mpt=uo%3D4&cm_sp=ElfYourself-_-Desktop-_-Get-iOS


VRIJDAG APPDAG: EDGE BROWSER VAN MICROSOFT NU OOK VOOR IOS EN ANDROID
De beta-versie van de Edge browser voor iOS en Microsoft werd al een tijdje geleden uitgebracht. Nu is die voor iedereen beschikbaar. Het bijzondere aan deze browser is de "continue on pc" functie, zodat je een site kan overzetten naar jouw pc als die niet correct laadt op je mobiele toestel of wanneer je die liever op je desktop wil bekijken met muis enklaiver. De favorieten, geschiedenis, leeslijst en e-boeken worden gedeeld via desktop en mobiel toestel maar helaas kan jenog steeds net je tabs synchroniseren tussen PC en telefoon.
https://www.theverge.com/2017/11/30/16719234/microsoft-edge-ios-android-download-available
https://itunes.apple.com/us/app/microsoft-edge/id1288723196?mt=8
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.microsoft.emmx&hl=en&gl=us

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Men moet denken als een pessimist, en handelen als een optimist.
-Cees Buddingh'-