Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
23/11/2017 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 21
Nummer 1033 van 18/11/2017Gegroet lezer,

Een beetje frisser buiten? Ach, dan blijven we toch lekker binnen, heerlijk bij de verwarming. Met uw trouwe Netties op de computer of tablet bij de hand, om je op de hoogte te stellen van de belangrijkste gebeurtenissen van de voorbije week. En, wie weet, ook aan de slag te gaan met een van de nieuwe producten die hier besproken worden, of een nieuwssite te verkennen. Laat de lucht maar grauw zijn en de wind wat kil, in uw hoofd zal het warm worden :)

Veel leesplezier met deze editie, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 
 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
MUSICAL.LY VERKOCHT: CHINA RUKT OP
Behoor jij tot de doelgroep (jongeren 12-26), dan ken je ongetwijfeld Musical.ly (1). Dat is een app waarmee je filmpjes kan maken en delen, met de nadruk op creativiteit. Geen stomme ongevallen of valpartijen, toevallig opgenomen, maar zorgvuldig bedachte en uitgevoerde (muziek)video's. Heel populair zijn de filmpjes van playbackende en dansende tieners, met populaire muziek op de achtergrond.

Musical.ly heeft ondertussen al 60 miljoen gebruikers of 'musers' zoals ze genoemd worden. De populairste Musers hebben miljoenen fans en delen inkomsten uit brand partnerschappen met Musical.ly. Lucratief, populair, en dus interessant voor een overname. En die kwam er verleden week. Niet door Facebook, maar door een grote Chinese groep: ByteDance, die op 20 miljard dollar geschat wordt.

De groep mag hier in het westen onbekend zijn, maar is daarom niet te onderschatten. Hij is eigenaar van de Jijri Toutiao nieuwsaggregator, die 120 miljoen gebruikers heeft per dag. Een tiental dagen geleden had die ook al 50 miljoen dollar geïnvesteerd in Live.me, een mobiele streaming app die zich tot Amerikaanse gebruikers richt, en eigendom is van... het eveneens Chinese bedrijf Cheetah, dat apps vervaardigt. Nog een andere dienst van Cheetah,  News Republic, heeft het gekcoht voor 86,6 miljoen.

Bytedance is ook de eigenaar van de Engelstalige niewusapp TopBuzz, en het heeft belangen in het in India gebaseerde Dailyhunt. Kortom, geen kleine speler. Hopelijk toch nog wat concurrentie om weerwoord te bieden aan Facebook?
https://musical.ly/en-US/about
https://www.wsj.com/articles/lip-syncing-app-musical-ly-is-acquired-for-as-much-as-1-billion-1510278123?mod=e2tw
https://techcrunch.com/2017/11/10/what-exactly-is-bytedance-and-toutiao/DISCORD: GAMES DELEN OVER ALLE PLATFORMEN HEEN
Nog een andere dienst waarvan je wellicht niet gehoord hebt, tenzij je tot de doelgroep behoort (jong én gamer) is Discord. Dat is een app met versies voor de browser en voor de Windows desktop waarmee je tijdens het gamen kan chatten via voice en met tekst.

Althans, zo is de dienst begonnen. Want nu heeft Discord een functie uitgebracht die enorm veel opties biedt. Het gaat om "Rich Presence". Dat is een developer kit waarmee game ontwikkelaars hun game nauwer kunnen verbinden met Discord. Hierdoor kunnen gamers deelnemen aan games met anderen via Discord zelf, zodat zij niet langer elkaar moeten toevoegen op verschillende gaming clients.

Zie je een vriend die een Rich Presence game speelt, dan kan je diens profiel oproepen, zodat je ziet wat hij/zij in-game aan het doen is, en of er plaats is om mee te doen. Via een kop kan je vragen of je mee kan doen, of je kan een invitatie uitsuren naar andere Discord gebruikers om aan hun game mee te mogen doen. Die invitaties openen meteen ook de bijhorende game client.

Het is wel zo dat het game zelf een multiplayer optie moet hebben, of een "spectate" modus, om het game te bekijken dus. Maar deze Rich Presence maakt Discord wel een centrale hub voor multiplayer games over de verschillende diensten heen.

Meer bij The NExt Web en Polygon
https://thenextweb.com/apps/2017/11/09/discord-join-friends-games/
https://www.polygon.com/2017/11/9/16626466/discord-rich-presence-game-join-invite-spectating
https://discordapp.com/NIEUWE WOORDJES LEREN: EMBODIED INTELLIGENCE
We hebben al Artificial Intelligence, en Machine Learning. Beide termen dekken het concept waarbij machines (of liever: de software die erop draait) bijleren en zo slimmer worden.

Nu is er nog een nieuwe term: Embodied Intelligence. Daarbij gaat het erom robotten via AR en VR te leren om dingen te doen zoals de mens het doet. Want een robot kan misschien krachtiger zijn, maar de mens is handiger... met zijn handen. Bijvoorbeeld een voorwerp oprapen van de grond is iets waar de robot nog altijd niet erg handig is. Het probleem ligt bij het feit dat de robot zowel moet beslissen, zo lees je in een interessant artiekl bij IEEE.org, WAT hij moet nemen, en HOE hij het moet vastpakken. Een robot die op een vaste plaats staat, bijvoorbeeld bij auto-assemblage, kan daarvoor geprogrammeerd worden. Maar in een vrije omgeving is hij van geen nu meer: hij is enkel geprogrammeerd voor één bepaalde taak, en weet niet wat te doen.

Enkele wetenschappers hebben rond dit concept van Embodied Intelligence een bedrijf opgericht. Hun doel: de mens laten voordoen hoe taken uitgevoerd worden, zodat de robot het kan nadoen. Het leuke aan dit verhaal is dat één van die wetenschappers Pieter Abbeel is, een Belg die al enkele jaren professor is aan de eerbiedwaardige Berkeley universiteit, en die tot voor kort adviseur was bij het bedrijf van Elon Musk.

Meer bij IEEE en The Verge.
https://spectrum.ieee.org/automaton/robotics/artificial-intelligence/ai-startup-embodied-intelligence
https://www.theverge.com/2017/11/10/16627570/robot-ai-grasping-grabbing-embodied-intelligence-startup
https://people.eecs.berkeley.edu/~pabbeel/DE RACE VOOR ONZE ZELF-RIJDENDE AUTO'S
Een heel intelligent artikel bij The New York Times. Het draait rond de auto - en dat is altijd al big business geweest. En de toekomst van die auto natuurljk, die zelfrijdend moet worden. Maar daarbij, zo vertelt het artikel, zijn er twee verschillende soorten technologieën.

De eerste, die het meeste investeringen krijgt en aandacht van de media, wil auto's zelf laten rijden, zonder input van hun omgeving. De tweede wil voertuigen met hun omgeving verbinden en met elkaar, zodat er een ecosysteem ontstaat voor voertuigen.

Het is momenteel een strijd welke technologie het gaat halen. Het artikel vergelijkt ze zelfs met filosofie - een liberale zelfredzaamheid, tegenover een socialistische collectiviteit.

En dan heb je nog de spelers zelf. Autofabrikanten die zelf de technologie ontwikkelen, perfect op hun auto's aangepast. En tech giganten die hun on-car systemen ontwikkelen, in samenspraak met autofabrikanten. Maar er bestaan ook kleinere bedrijven die op hun manier tech bedenken waardor auto's met elkaar kunnen communiceren.

Kortom, een heel boeiende wereld, en een heel boeiend artikel.
https://www.nytimes.com/interactive/2017/11/09/magazine/tech-design-autonomous-future-cars-v2v-traffic-peloton.htmlALS FACE ID NIET VEILIG IS, GAAN WE ONS DAN IDENTIFICEREN MET ONS ZWEET?
Onze smartphone is een vervanger geworden van enorm veel andere dagelijkse gebruiksvoorwerpen - een boek, camera, GPS-systeem, zelfs onze portefeuille. Hij bevat enorm veel persoonlijke informatie, en het is meer dan ooit belangrijk om die informatie te beschermen.

Apple meent met Face ID het summum van beveiliging gevonden te hebben. Dat de lens, die jouw gezicht herkennen moet, de prachtige design van het toestel helemaal verknoeit, moet je maar voor lief nemen. Maar die ideale bescherming blijkt niet onfeilbaar te zijn.

Dat beweert althans een Vietnamees bedrijf, Bkav. Het zegt een ingenieus masker bedachtte hebben, waarmee je de Face ID van Apple om de tuin kan leiden (1). Het masker wordt gemaakt door een combinatie van 2D en 3D elementen, en de iPHone X zou niet speciaal getraind moeten zijn om het masker te herkennen.

Maar alles is nog niet verloren - er is al een nieuwe technologie onderweg die een nog betere beveiliging biedt - althans dat is wat de wetenschappers beloven. Het gaat om onze lichaamssappen (bèh!), en wel ons zweet. Door het zweet dat wij via onze huid uitscheiden te monitoren, kan er een uniek aminozuur profiel opgebouwd worden, dat jouw identiteit accuraat en veilig bevestigt. Hierover lees je meer bij The Next Web (2).

De technologie zou nog in een beginfase staan, dus jouw volgende iPhone (of andere smartphone) zal nog niet op jouw zweet afgaan....
https://gizmodo.com/vietnamese-firm-bkav-claims-to-have-beaten-apple-face-i-1820380372
https://thenextweb.com/insider/2017/11/13/sweat-analysis-might-soon-be-the-safest-way-to-unlock-your-phone/ANDROID VERTELT JE BINNENKORT WELKE APPS JE BATTERIJ LEEGSLURPEN
Zucht je vaak, omdat de batterij van je Android toestel weer zo snel leegloopt? Dan komt er binnenkort een oplossing voor je: Android 8.1, een nieuwe versie van Android Oreo, zal een functie bevatten in de instellingen van je batterij, die zal vertellen welke apps enorm veel energie verbruiken. Een rood waarschuwingsicoontje moet het jou duidelijk maken.

Je zal bovendien kunnen zien hoeveel energie die app verbruikt heeft, en zelfs wat info over wat de leeglop veroorzaakt. Bij Gizmodo vind je een afbeelding die het een en ander duidelijk maakt.

Tools om het overdadig app gebruik op te sporen, bestaan er eigenlijk al bij bepaalde soorten Android toestellen. Verschillende fabrikanten hebben dit al in hun Android skin ingewerkt, zoals Samsung in de Galay 8. En er bestaan ook aparte apps om dit te weten, zoals Greenify. Maar voortaan zit het dus in Android Oreao 8.1.

Meer bij Gizmodo.
https://gizmodo.com/android-will-finally-show-you-which-apps-are-draining-y-1820390873
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.oasisfeng.greenify&hl=enAPPLE TREKT HET IPHONEX DESIGN DOOR IN NIEUWE TOESTELLEN
Volgens Apple Insider, dat doorgaans betrouwbare insider informatie heeft, zou Apple einde 2018 met drie nieuwe iPhones komen. Al deze toestellen zouden van rand tot rand OLED schermen hebben, en één ervan zou zelfs 6,5 inch (16,25 cm) groot zijn. Het zou als het ware een iPhone X Plus worden. Er zou echter ook een LCD model komen, met een scherm van 6,1 inch (15,25) dat meer naar een middenklasse portefeuille gericht is.

Volgens Business Insider zou Apple ook aan nieuwe iPads werken. Geen spectaculaire berichten eigenlijk, want het ligt in de lijn van de verwachtingen dat Apple nieuwe toestellen uitbrengt. Wat wel bijzonder is, is dat bij al deze toestellen de home-button verdwijnt. En dat lokt bij velen toch gemor uit. Voor velen is die knop toch echt wel een "home", iets wat je uit programma's wegvoert wanneer je, door verwarrende interfaces, verdwaald bent. Molly Wood van de podcast Daily Tech News Show vindt het zelfs een reden om niét te upgraden naar de iPhone X, en nog wat langer bij haar oude iPhone te blijven. En als Apple de home-knop niét terugbrengt, uit te zien naar een andere fabrikant - alhoewel ze, zo voegt ze  er eerlijk aan toe, diep vastgeketend zit aan het Apple ecosysteem....
http://appleinsider.com/articles/17/11/13/65-inch-iphone-x-61-inch-lcd-iphone-in-the-works-for-late-2018-launch
http://www.businessinsider.com/apple-2018-ipad-with-face-id-no-home-button-slim-bezels-report-2017-11?international=true&r=US&IR=TGOOGLE ASSISTANT NU OOK ALS INTERCOM
Hier in Europa zijn de slimme luidsprekers nog niet echt doorgedrongen - noch de Alexa-toestelletjes van Amazon, noch de Google Home met zijn Assistant aan boord. In de VS daarentegen veroveren zij stormenderhand de huiskamer, en worden er dag na dag nieuwe toepassingen voor bedacht.

Een gebruikstoepassing lijkt ons in elk geval handig: als intercom. Handig. Want er zijn momenten dat pa de kroost aan tafel wil roepen, dochterlief uit bed, en aan ma, die in de garage bezig is met knutselwerk, wil zeggen dat er iemand aan de deur is. Met een nieuwe functie voor de Google Home kan je bijvoorbeeld tegen de Assistant zeggen: "OK Google, Broadcast it's time for school", en je boodschap zal in de verschillende kamers waar een Google Home staat, weerklinken. Je kan die boodschap zelfs koppelen aan bepaalde geluidjes, zoals een bel om het eten aan te dienen.

En vermits de 'broadcast' functie ook in de Assistant op je Android smartphone zit, kan je ook, wanneer je onderweg bent naar huid, je familie laten weten dat je eraan komt met een 'Ok Google, Broadcast I'm on my way home" dat je op je smartphone inspreekt, en dat dan in je Google Home luidsprekers weerklinkt.

Meer bij Google zelf.
https://www.blog.google/products/assistant/communicate-around-the-house-with-the-google-assistant/


FACEBOOK SCHEPT ORDE IN HAAR SNAPCHAT KLONEN
In een "ik ook" strategie heeft Facebook de laatste maanden verschillende nieuwe functies uitgebracht, die populaire tools van Snapchat imiteerden en zo het jonge volkje moesten overtuigen om naar Facebook over te stappen. Maar het werd wat onoverzichtelijk, zodat je door de bomen het bos niet meer zag.

Daarom schept het nu wat orde. Bepaalde functies verdwijnen, zoals het merk Messenger Day. Alle stories functies van de chat app zullen nu vallen onder Facebook Stories, dat voortaan gewoon Stories heet. De tijdelijke postings die maar 24u live blijven kan je zowel in Facebook plaatsen als bij Messenger. Zij verschijnen in beide apps en het bekijken ervan wordt gesynchroniseerd, met andere woorden: heb je in de ene app een boodschap bekeken, dan zal die ook in de andere app als bekeken gemarkeerd zijn. Of het hiermee duidelijker werd, is nog de vraag. Meer bij TechCrunch (1)

In een tweede TechCrunch artikel kan je lezen hoe Facebook een slimme zet doet: het maakt slim gebruik van zijn Groups en Events functies, om dat te combineren met Stories; Zo zullen alle gebruiker van een Facebook groep of een Facebook evenement kunnen bijdragen aan een Facebook story; de bijdragen zullen zichtbaar zijn voor alle andere leden van de groep of het evenement, en zullen gemodereerd worden door de admins.

Wat echt wel handig is voor huwelijken, feestjes, meetings enz. Dit is ongetwijfeld een functie die een groot succes zal hebben. (2)
https://techcrunch.com/2017/11/13/rip-direct-and-messenger-day/
https://techcrunch.com/2017/11/13/facebook-event-stories/NIEUWE CONSUMENTENMAATREGEL MAAKT HET IETS TE GEMAKKELIJK OM WEBSITES TE BLOKKEREN?
Julia Reda, zelf Europees parlementslid, trekt aan de alarmbel over een nieuwe maatregel die het Europees Parlement goedgekeurd heeft: de Consumer Protection Cooperation Regulation. Die zou namelijk een bepaling bevatten die te ruim is, en censuur mogelijk maken.

Volgens de nieuwe regels zouden overheidsdiensten die de rechten van de consumenten moeten beschermen, aan derden de opdracht kunnen geven om de toegang tot een website te blokkeren, zonder dat hiervoor een rechtelijk besluit nodig is. Dit betekent, aldus de bezorgde Reda, dat ISP's verplicht worden om een infrastructuur uit te werken om websites te blokkeren. En dat is dan weer gevaarlijk omdat het gebruikt kan worden voor andere doeleinden, waaronder censuur.

Reda wijst erop dat recent in Catalonië bepaalde websites, die voorstander zijn van de onafhankelijkheid van het voormalig autonoom Spaans gebied, geblokkeerd werden. En dit was op heel korte termijn mogelijk, gewoon omdat de infrastructuur ervoor bestond.

Lees meer op het blog van Reda en bij Bleeping Computer
http://www.bleepingcomputer.com/news/government/new-eu-consumer-protection-law-contains-a-vague-website-blocking-clause/
https://juliareda.eu/2017/11/eu-website-blocking/TWITTER NEEMT VINKJES AF VAN MENSEN DIE HET NIET GOEDKEURT
Publieke figuren kunnen al een heel tijdje op Twitter een blauw vinkje naast hun naam krijgen. Dat wil zeggen dat de personen die deze Twitter account beheren, zijn wie zij beweren te zijn. Niet meer en niet minder. Het blijkt echter dat vele gebruikers die blauwe vinkjes als een teken van vertrouwen begonnen te beschouwen, als teken dat wat die bepaalde Twitteraar zei, geloofd mocht worden, de waarheid was.  En dat die Twitteraars de steun kregen ('endorsement') van Twitter. En die indruk wou Twitter niet hebben, toch niet als het gaat om personen van alt-right of politici, activisten die white supremacy aanhangen. En daarom is het begonnen de blauwe vinkjes af te nemen van die personen.

Een begrijpelijke zet van Twitter, maar weer de volgende stap op de "slippery slope", de helling waarop de sneeuwbal steeds harder gaat rollen. Want waarom alt-right? Doet het dat ook bij gebruikers die alt--left zijn of anarchisten? Neemt het ook de vinkjes af bij acteurs zoals Weinstein, die betrapt zijn op grensoverschrijdend gedrag?

Twitter heeft tevens aangekondigd dat het geen nieuwe vinkjes meer uitdeelt, tot het een duidelijke beleidslijn over die vinkjes uitgewerkt heeft. Meer lees je bij The Verge
https://www.theverge.com/2017/11/15/16658600/twitter-verification-badge-rules-harassmentTWITTER BRENGT EEN PREMIUM API UIT VOOR ONTWIKKELAARS
Nog een bericht over Twitter, deze keer iets dat vooral ontwikkelaars aanbelangt. De meeste ontwikkelaars die een app ontworpen hebben die inhaakt op Twitter, maken gebruik van de API die Twitter zelf ter beschikking stelt. Die is gratis, maar heeft beperkingen, zoals het feit dat de ontwikkelaar enkel toegang heeft tot tweets die maximaal 7 dagen teruggaan.

Nu heeft Twitter dus aangekondigd dat er een nieuwe API uitkomt, die enkel tegen betaling beschikbaar is, maar die dan wel meer mogelijkheden biedt. Een eerste functie die in deze API beschikbaar gemaakt wordt, is zoeken in de geschiedenis. Naargelang de keuze van de ontwikkelaar kan hij laten zoeken in tweets tot 30 dagen terug, of zelfs tot de eerste dag dat Twitter live ging. Ook complexe zoekopdrachten zijn mogelijk.

Die extra mogelijkheden hebben wel hun prijs - beginnende aan $149 per maand. Meer details bij Venturebeat.
https://venturebeat.com/2017/11/14/twitter-introduces-premium-developer-apis-higher-rate-limits/

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


VISUAL STUDIO LIVE SHARE: SAMEN CODEREN
Een bericht dat ontwikkelaars zal verheugen. Microsoft heeft namelijk Visual Studio Live Share aangekondigd. Dat is een functie in Visual Sutdio 2017 of Visual Studio Code, waarmee ontwikkelaars in real time samen kunnen werken aan een project.

Met Live Share zitten de samenwerkingstools meteen klaar zodat de ontwikkelaars aan dezelfde codebase kunnen werken, zonder dat zij de code moeten synchroniseren of elk voor zich dezelfde ontwikkelingstools, instellingen of omgeving moeten confirgureren. Tijdens een samenwerkingssessie ziet jouw teamgenoot de context van de werkplek in zijn editor. Hij kan dus de code zien die je deelt, zonder dat hij een repo moet klonen of de dependencies moet installeren waarop jouw code gebaseerd is. Je teamgenoot kan ook gebruik maken van rich language om binnen de code te navigeren, zoals Go to Definition, of Peek.

Op de website van Visual Studio vind je een demo die het een en ander duidelijk maakt.
https://code.visualstudio.com/blogs/2017/11/15/live-share


 


 
  

Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetZET DE WEKKER: NIEUWE HOORSPELEN IN 3e EDITIE "FLUITEN IN HET DONKER"

Een samenwerking van het Nederlands Letterenfonds, het NPO-fonds, AVROTROS, VPRO, NTR en NPO Radio1 zorgt ervoor dat je oren vanaf vrijdag weer verwend worden. Zes literaire schrijvers maken voor het eerst in hun leven een radiodrama. En zes jonge, talentvolle radiomakers zetten die verhalen om tot een klankbelevenis.
Elke vrijdag op NPO Radio 1, maar gelukkig ook als podcast te beluisteren.
Nu vrijdag 17/11/2017 is het het eerste hoorspel: Weihnachten met Nefertiti
Meer op de website van NPO Radio1
https://www.nporadio1.nl/homepage/6527-literair-radiodrama-schrijven-met-je-oren
https://www.nporadio1.nl/hoorspel-fluiten-in-het-donkerNetties werkt samen met: 
De nieuwe oogst


CHILDFREE: OPZETTELIJK KINDER-VRIJ
Een concept om even bij stil te staan. Deze website richt zich naar volwassenen die bewust ervoor kozen om geen kinderen te krijgen. Zij noemen zich niet kinderloos, omdat dit zou inhouden dat er een gemis is, maar wel kindervrij, omdat zij hun persoonlijke vrijheid houden, tijd en energie niet moeten besteden aan kinderen. Een egoïstisch concept? Ja, wellicht, maar anderzijds kan het ook geen kwaad om wat minder mensjes op de wereld te zetten - de wereldbevolking is toch aan het exploderen...
[Taal: ENG]
http://www.childfree.net/


HEADLINE ANALYZER
Deze webtool is weliswaar in het Engels, maar toch kan hij je helpen om sterkere titels te maken. Vertaal even je Nederlandstalige titel naar het Engels, en haal hem door deze tester. Je krijgt dan vele suggesties om het beter te doen.
[Taal: ENG]
https://headlines.sharethrough.com/


ONE-TIME: VERSLEUTELDE BEELDEN
Wil je een afbeelding versturen naar iemand anders, maar vermijden dat onbevoegde ogen meekijken? Dan is dit misschien een oplossing. Je verstuurt de afbeelding naar de server van One-time, die meteen ook het uploaden versleutelt. En enkel degene die de juiste URL heeft van de afbeelding, kan die ontcijferen. Zodra dat gebeurd is, wordt de afbeelding permanent gewist van de server.
[Taal: ENG]
https://one-time.nl/


PHANCER: LAAT AI JE FOTO'S VERBETEREN

Artificial Intelligence: het toverstokje van onze digitale wereld. Wat er ook fout is, AI lijkt het te kunnen oplossen. En deze website laat je kennismaken met deze magie. Eventjes een foto uploaden en de AIzijn werk laten doen. De resultaten zijn verbluffend...
[Taal: ENG]
http://phancer.com/


LINGFO: DE TALEN VAN EUROPA
Deze website vertelt je in tientallen talen over de verschillende talen van Europa. De geschiedenis, de dialecten, grammatica, spreekwoorden, en meer. Ook in het Nederlands dus. Om te ontdekken!
[Taal: NL +]
http://lingvo.info/nl#


ATG WORLD: GELIJKGESTEMDEN

Een sociaal netwerk, en daar bestaan er al zoveel van - velen probeerden het, maar weinigen overleefden. De reden van bestaan voor dit netwerk is dat het mensen met eenzlefde beroep met elkaar verbindt, over de hele wereld door. Zo kan je meteen ook vragenstellen aan gelijken.
[Taal: ENG]
https://www.atg.world/
https://www.launchingnext.com/s/across-the-globe/33245/


WORKROLL: VOOR FREELANCERS
Wil je tegenwoordig als freelancer aan de slag, dan kan je als het ware opdrachten aanvaarden uit de hele wereld. Je werkt van thuis uit of vanuit je eigen kantoor, en communiceert via het internet met je opdrachtgevers. Deze website wil mensen uit de hele wereld met elkaar in contact brengen. Web design, web development, copywriting... het zijn maar enkele van de voorbeelden van jobs die je als freelancer via deze website vinden kan.
[Taal:ENG]
https://workroll.com/
https://www.launchingnext.com/s/workroll/33207/


VRIJDAG MULTIMEDIA: FOKKE & SUKKE
Cartoons, zij kunnen luchtbellen zo gemakkelijk doorprikken, met enkele rake pentekeningen een heel moeilijke situatie schetsen... Fokke & Sukke geven hun commentaar op de wereld. Je moet het er niet altijd mee eens zijn, maar leuk is het wel!
[Taal: NL]
http://www.foksuk.nl/nl


VRIJDAG MULTIMEDIA: FLORIAN LEDOUX

Deze Franse fotograaf trekt doorheen Canada, Ijsland, Groenland, ... om de schoonheid van het ijslandschap en de dieren die er leven te tonen. Prachtig foto's zijn het resultaat.
[Taal: ENG]
https://www.nationalgeographic.com/photography/proof/2017/11/arctic-aerial-wildlife-pictures/

   


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Digitale skills van jongeren vallen vies tegen
https://www.ad.nl/digitaal/digitale-skills-van-jongeren-vallen-vies-tegen~a6567945/
- Duizenden Nederlanders dupe van oplichtingsapps in Google Play Store
https://www.ad.nl/digitaal/duizenden-nederlanders-dupe-van-oplichtingsapps-in-google-play-store~ab1c45b5/
 
 
*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Hoe koop je de juiste hoofdtelefoon?
http://elektrozine.be/hoe-koop-je-de-juiste-hoofdtelefoon/
- Uitgelegd: Wat is DVB-T2?
http://elektrozine.be/uitgelegd-wat-is-dvb-t2/
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Eén derde van het internet wordt bedolven onder DoS-aanvallen
http://computertaal.info/2017/11/18/derde-internet-wordt-bedolven-dos-aanvallen/
- Humor van de bovenste plank met het De 3 Wijzen-bordspel!
http://computertaal.info/2017/11/16/humor-bovenste-plank-3-wijzen-bordspel/


 *** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Garmin introduceert draadloos betalen op Vivoactive 3-smartwatch
https://tweakers.net/nieuws/131987/garmin-introduceert-draadloos-betalen-op-vivoactive-3-smartwatch.html
- HTC toont HyperBlaster-pistool voor Vive Tracker
https://tweakers.net/nieuws/131981/htc-toont-hyperblaster-pistool-voor-vive-tracker.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be


- Tech voor blinden: langzaam maar zeker
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/tech-voor-blinden-langzaam-maar-zeker/article-normal-927543.html
- Tesla presenteert elektrische vrachtwagen
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/tesla-presenteert-elektrische-vrachtwagen/article-normal-927197.html


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/
- Op bezoek bij een van de snelst groeiende start-ups van België. Een blik achter de schermen bij Spott
https://www.bloovi.be/nieuws/detail/op-bezoek-bij-een-van-de-snelst-groeiende-start-ups-van-belgie-een-blik-achter-de-schermen-bij-spott
- Hoe deze Belgische start-up in een jaar tijd de internationale drone wereld wist te veroveren
https://www.bloovi.be/nieuws/detail/deze-belgische-start-up-wil-orde-scheppen-in-de-chaos-van-het-internationale-luchtruim-dit-zijn-de-plannen
*** TECHNOLOGIUM
http://www.technologium.be

- Stelde Tesla nu net een nieuwe Roadster voor
http://www.technologium.be/tesla-roadster
- Re:scam | De chatbot die je van frauduleuze mails afhelpt
http://www.technologium.be/rescam-de-chatbot-die-je-van-frauduleuze-mails-afhelpt  
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

 MONKEY ISLAND 2 - LECHUCKS REVENGE
Deze klassieker van LucasArts kan je nu dankzij Internet Archive gratis in je browser spelen. Het spelletje dateert al uit 1991. Kan het je nog bekoren? Proberen maar!
[Taal: ENG]
https://archive.org/details/msdos_Monkey_Island_2_-_LeChucks_Revenge_1991
http://www.chip.de/news/Monkey-Island-2-kostenlos-spielen-Internet-Archiv-bringt-Spiele-Klassiker-zurueck_126893269.html


DE 12 BESTE PUZZELS VOOR IPHONE EN IPAD


Fan van puzzels? Zet je hersens aan het werk: in dit artikel van TechConnect vind je 12 puzzel games om te spelen op je iPHone of iPad. Wij willen je hersens horen kraken!
[Taal: ENG]
https://www.techconnect.com/article/3223129/ios/the-best-iphone-and-ipad-puzzle-games.html


TABBLES: NIEUWE VORM VAN ORGANISEREN
Windows - 18,6 MB - freeware
Tabbles wil een extra dimensie toevoegen aan het klasseren van je bestanden op je harde schijf. Vaak weet je niet goed waar je een bestand moet plaatsen, omdat het eigenlijk in verschillende mappen thuis hoort. Deze app werkt met tags, en zorgt ervoor dat je één bestand in verschillende mappen plaatst, zonder het te dupliceren. Bij Chip.de vind je een demo filmpje.
http://www.chip.de/downloads/Tabbles-Free_39385280.html
http://tabbles.net/


TAB CENTER REDUX:EXTENSIE


Deze extensie voor de Firefox browser is eigenlijk een origineel idee. IN plaats van de tabblaadjes horizontaal in je browser te zien, krijg je hier een verticale lijst aan de linkerkant, waar alle tabs staan met een thumbnail van de bijhorende site. Je kan vanuit die lijst een nieuwe tab openen, of in de site gaan zoeken.
http://www.chip.de/downloads/Tab-Center-Redux_125446149.html
https://addons.mozilla.org/de/firefox/addon/tab-center-redux/

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Voor een democratie is een parlement van belang,
maar de journalistiek is nog veel belangrijker.
-Dick Dolman-