Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
 
16/11/2017om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 21
Nummer 1032 van 11/11/2017Gegroet lezer,

Een grauwe 11 november, die toch nog altijd opgefleurd wordt door de diverse kleuren groen, rood en bruin van de herfstbladeren tegen de grijze achtergrond. En waarbij het gezellig is om, voor het raam zittend, lekker warm, aan deze editie te werken...

Ook deze week weer een bont allegaartje - van Uber en YouTubeKids, tot de iPhoneX en Gelaatsherkenning. Met nog wat leuke websites als dessert. Hebt u er zin in? Duik erin!

Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.FACE ID: HET WERKT ECHT. MAAR GEGEVENS WORDEN GEDEELD...
Verleden week vertelden wij je hoe de eerste reviews gepubliceerd werden over het gebruik van de nieuwe iPhoneX. En het blijkt, aldus MacRumors, dat de Face ID zijn voor- en nadelen heeft. Wie het vergelijkt met de Touch ID, vindt dat Face ID trager is. Reviewer Mark Spoonauer deed de test. Alhoewel hij zelf zei geen stopwatch nodig te hebben, omdat hij duidelijk merkte dat Face ID trager is, haalde hij, in het belang van de objectiviteit, toch een stopwath app op zijn smartphone boven.

Het duurde 1,2 seconden om de iPHone X te unlocken, door op de zijknop van het toestel te drukken, daarna nog eens 0,4 seconden om naar boven te swipen om naar het vergrendelscherm te gaan. Daartegenover duurt het 0,91 seconden om op de iPHone 7 naar het Home scherm te gaan, en Touch ID te gebruiken.

Toch zou, aldus het artikel, FaceID sneller zijn in dagelijks gebruik - bijvoorbeeld bij het lezen van een melding: je tikt op de melding, en tegelijkertijd herkent Face ID jouw gelaat. Tja, wij kunnen het niet testen. Een iPHone van meer dan 1.000 euro is ons teveel.... (1)

Heel wat gebruikers stelden zich vragen bij de veiligheid van de Face ID. Niet zozeer of die gekraakt werd, als wel: wordt hun Face ID, dus hun gezichtskenmerken, nu  niet gemeengoed? Over het eerste (het hacken) hebben wij momenteel geen nieuws. Over het tweede had Apple de gebruikers verzekerd dat de data van hun Face ID enkel op hun eigen toestel zou blijven, dus hun privacy zou verzekerd zijn.

Toch weet Reuters te melden dat daar een addertje onder het gras zit. Apple zou namelijk aangekondigd hbben dat app ontwikkelaars data van de gelaatsherkenning van de iPhone X kunnen opvragen, en gebruiken in hun apps. Zij moeten wel beloven dat die data niet aan derden doorverkocht worden. En zij moeten toestemming vragen aan de gebruiker. Krijgen zij die, dan kan hun app toegang krijgen totde map van jouw gezicht, en jouw gelaatsuitdrukking volgen. En dat wil dus zeggen dat jouw data wel degelijk van jouw telefoon geladen kunnen worden, en bewaard op de servers van de developers.

Apple verzekert wel dat die data onvoldoende zijn om een iPhone te ontgrendelen via Face ID, maar het roept toch vragen op... (2) Wat weerhoudt de FBI bijvoorbeeld van het maken van een appje, en zo een hele database van alle Amerikaanse iPHone gebruikers aan te leggen?
https://www.macrumors.com/2017/11/01/face-id-touch-id-iphone-unlocking-comparison/
http://www.reuters.com/article/us-apple-iphone-privacy-analysis/app-developer-access-to-iphone-x-face-data-spooks-some-privacy-experts-idUSKBN1D20DZ?feedType=RSS&feedName=technologyNewsSOCIALE MEDIA STEEDS VAKER BRON VAN NIEUWS
Wij moeten jou niet meer vertellen hoe simpel het geworden lijkt te zijn, om mensen te beïnvloeden via de sociale netwerken. Althans, dat moet blijken uit de vele berichten van de laatste weken over nepnieuws, opzettelijk gepost op Facebook en Twitter, met de bedoeling de stemming bij de presidentsverkiezingen te beïnvloeden.

Wat in elk geval erg duidelijk geworden is, is de cruciale rol die de sociale netwerken spelen bij het verspreiden van (nep)nieuws. Waar Twitter, Facebook en co oorspronkelijk bedoeld waren om sociale banden aan te halen, zijn zij uitgegroeid tot een nieuw communicatiemiddel voor het verspreiden van nieuws - naast radio en tv, naast de online websites van de kranten zelf.

Pew Research Center bewijst dat met cijfers. Meer dan een kwart van alle Amerikaanse volwassenen (26%) krijgt zijn nieuws van twee of meer sociale media - terwijl dat in 2013 nog maar 15% was en 18% in 2016.

Maar er is een groot verschil in de mate waarop deze Amerikanen hun bronnen gebruiken. Bijna de helft van de Amerikanen gebruikt Facebook voor zijn nieuws. Maar de helft van de nieuws-gebruikers van Facebook haalt zijn nieuws enkel en alleen bij die site, terwijl één op vijf te rade gaat bij drie of meer sites voor niews.

Facebook draagt dus een verpletterende verantwoordelijkheid. En alhoewel het een privaat bedrijf is, wordt het tijd dat het op zijn verantwoordelijkheden gewezen wordt...

Lees ook het artikel bij Washington Post, waarin nader ingegaan wordt op enkele van de advertenties die het publiek moesten misleiden.
http://www.pewresearch.org/fact-tank/2017/11/02/more-americans-are-turning-to-multiple-social-media-sites-for-news/
https://www.washingtonpost.com/business/technology/russian-ads-now-publicly-released-show-sophistication-of-influence-campaign/2017/11/01/d26aead2-bf1b-11e7-8444-a0d4f04b89eb_story.html?utm_term=.740e01b3f64dKINDEREN KRIJGEN EIGEN PROFIEL BIJ YOUTUBE KIDS
Elke ouder kan ervan meespreken: kinderen kunnen hele dagen zoet zijn met YouTube. Het is echter heel belangrijk dat zij, bij hun omzwervingen op het videoterritorium van Google, niet in contact komen met de verkeerde content. Daarom heeft YouTube al in 2015 een speciale versie gemaakt van zijn videopoot, YouTube Kids. Die is kindvriendelijk en de inhoud ervan wordt gefilterd, zodat kinderen speciaal aan hen aangepaste content kunnen zien.

Nu heeft Google een belangrijke update uitgebracht voor YouTube Kids, met verschillende nieuwe functies, inbegrepen profielen die aangepast zijn aan de leeftijd van het kind (gebaseerd op zijn geboortedatum), en meer ouderlijke controle.

De nieuwe Kids app heeft een eenvoudigere interface, zo vertelt TechCrunch, en bevat geselecteerde content van uitgevers zoals Dreamworks TV, Jim Henson TV, National Geographics Kid, enz. Ouders kunnenn in deze nieuwe versie inloggen met hun eigen Google account, om dan per kind een profiel aan te maken. Het uiterlijk van de app zal dan aangepast worden aan de leeftijd van het kind. Jonge kinderen zullen minder tekst en meer symbolen zien, oudere kinderen zien meer content.

En, heel interessant voor de kinderen zelf: zij kunnen ook een eigen passcode instellen, zodat broer of zus niet in hun account kunnen gaan. Uiteraard kunnen ouders, indien nodig, toch toegang krijgen tot de account.

Bij het instellen van de account voor hun kinderen krijgen de ouders ook veel meer uitleg over wat Google eigenlijk filtert, zodat ouders goed begrijpen dat het nog altijd mogelijk is dat er iets fout tussen glipt, en hoe zij het dan kunnen rapporteren.

Nog volgens TechCrunch zou YouTube nu werken aan een manier waarop ouders zelf meer content kunnen toevoegen aan de app, en er zou een versie komen die meer gericht is naar tieners. Om uit te testen dus, papa's en mama's!

YouTube Kids app is live in 37 landen, maar de nieuwe kid profielen zullen slechts in bepaalde markten verkrijgbaar zijn in de beginfase. Op de 2e link vind je een lijst, en helaas staat België er niet bij.
https://techcrunch.com/2017/11/02/youtube-kids-update-gives-kids-their-own-profiles-expands-controls/
https://youtube.googleblog.com/2017/11/introducing-kid-profiles-new-parental.html
https://kids.youtube.com/
https://techcrunch.com/2017/11/02/youtube-kids-update-gives-kids-their-own-profiles-expands-controls/IS DE IPHONE X SUPERMOOI, MAAR SUPERKWETSBAAR?
Ben jij ook een van die mensen die, zodra zij een nieuwe smartphone gekocht hebben, een goed hoesje ervoor kopen, om die te beschermen? Dan behoor jij tot het ras dat veiligheid verkiest boven beauty. Vooral in het geval van een iPHone - de meeste iPhone bezitters zijn nu eenmaal geneigd om een beetje te pronken met hun (dure) aankoop, en willen die niet bedekken met een etui.

Toch lijkt het erop dat je met de iPhone X best toch een hoesje aanschaft. Twee verschillende reviews wijzen namelijk uit dat de iPhone X echt kwetsbaar is als je hem laat vallen. Een van die testen werd uitgevoerd door CNet, dat het toestel van 1 meter hoog liet vallen, en moest vaststellen dat het glas in de hoek van het toestel meteen barstte toen het toestel op zijn zijkant terecht kwam. Bij een tweede test belandde de smartphone op zijn voorkant, en waren er nog meer barsten.

Een tweede review had het over ergere schade, die niet alleen het scherm zelf betrof, maar ook de functionaliteit van het toestel. Eerlijkheid gebiedt ons eraan toe te voegen dat deze test uitgevoerd werd door het bedrijf SquareTrade, zo meldt Ars Technica, dat verzekeringen tegen beschadiging van toestellen verkoopt. En er dus toch een beetje belang bij heeft om jou wat schrik aan te jagen. Wat uiteraard niets afdoet aan de uitslagen van objectieve testen.

Meer lees je bij Ars Technica. Ons advies: durf het over je hart krijgen om je iPHoneX in een hoesje te steken. Pers slot van rekening gaat het om een toestel van meer dan 1.000 euro. En dat verdien je niet elke dag, toch?
https://arstechnica.com/gadgets/2017/11/youre-gonna-need-a-case-iphone-x-fares-poorly-in-first-drop-tests/ENKELE UPDATES OVER UBER EN ZELFRIJDENDE AUTO'S
Het is al een tijdje geleden dat wij het over Uber en zelfrijdende auto's hadden. Vandaag enkee korte berichten, die je op de hoogte brengen van de laatste evoluties op dat gebied.

Laat ons vertrekken in de VS. Daar staan ze blijkbaar al redelijk ver met zelfrijdende auto's - of in het geval van dit bericht: een shuttle bus. De stad Las Vegas voert er namelijk al een tijdje een experiment uit met deze autonome technologie, waarbij mensen gratis mee kunnen rijden op een dergelijke bus. Een beperkt experiment weliswaar, want het gaat om 3 haltes tijdens een lussenrit van nog geen kilometer lang. De technologie is afkomstig van het Franse Keolis, en je leest er meer over bij The Verge (1)

Nog in de VS een bericht over Waymo, een van de bedrijven onder de Google-paraplu Alphabet. Waymo zou daar eveneens gratis ritten gaan aanbieden, in de stad Phoenix met name, in de aanloop naar een betaalde taxidienst die later zou moeten volgen. In het begin zal er nog altijd wel een werknemer van Waymo meerijden in de auto, om in te kunnen grijpen indien nodig. Wat ons een beetje gek lijkt, want zelfrijdend mét chauffeur, is dat niet een beetje van het goede te veel? Meer bij Ars TEchnica (2)

Het derde bericht uit de VS gaat dan weer over Uber. De traditionele taxidiensten zagen de komst van Uber met lede ogen aan. Want, noem het nu honderd keren "voertuigen uit de sharing economy", eigenlijk is wat Uber doet een taxidienst. Maar dan wel een die van de nieuwste communicatiemiddelen gebruik maakt. In vergelijking met de traditionele taxidiensten die haast nog in de middeleeuwen leken te leven, op dat gebied.

De traditionele taxidiensten hebben dan ook met hand en tand Uber (en collega Lyft) tegen te houden. Gerechtelijke acties, niet zo nette fysieke acties, ... niets hielp. En volgens Bloomberg hebben die taxidiensten het nu over een andere boeg gegooid, volgens het principe 'if you can't beat them, join them'. In Pittsburgh bijvoorbeeld werken de taxidiensten nu ook met een app, bieden zij hybride diensten aan, kunnen taxi's online geboekt worden maar ook op straat tegengehouden worden. Wat dan toch een mooi positieve evolutie is, die ook in ons landje zou mogen volgen: minder strenge regels voor taxi's, die nu enkel klanten mogen oppikken op vaste standplaatsen (3).

En tot slot een bericht over Uber, uit eigen land: Uber België, zo meldt Het Laatste Nieuws, gaat wijzigingen doorvoeren die de chauffeurs ten goede moeten komen. Die hangen namelijk nogal eens af van de willekeur van klanten. Twee maatregelen moeten alvast dat punt verbeteren: een wachttijd boven de twee minuten mag voortaan doorgerekend worden aan de klant en de periode waarin een rit zonder kosten geannulleerd mag worden, wordt ingekort.  Er zijn nog meer maatregelen- daarover verwijzen wij je naar HLN.be.(4)

Wat ons tot de conclusie brengt die wij al lang vertellen: dat het goed is dat er een disruptieve dienst zoals Uber ontstaan is, die het vastgeroeste taxiwezen grondig dooreengeschud heeft. Maar dat de balans bij Uber teveel naar de andere kant doorgeslagen was, en dat nu reguliere taxi's en Uber beiden hun lesje aan het leren zijn...
https://www.theverge.com/2017/11/6/16614388/las-vegas-self-driving-shuttle-navya-keolis-aaa
http://arstechnica.com/cars/2017/11/fully-driverless-cars-are-here/
https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-11-07/unable-to-beat-them-cabbies-join-uber-and-lyft-in-ride-sharing
https://www.hln.be/nieuws/binnenland/uber-belgie-gaat-wijzigingen-doorvoeren-die-chauffeurs-ten-goede-moeten-komen~a65c7c59/?utm_medium=twitter&utm_content=Nieuws&utm_source=dlvr.itGOOGLE LANCEERT RESONANCE AUDIO VOOR VR TOESTANDEN
Nu de verschillende vormen van augmented reality en virtual reality stilaan beginnen door te dringen, lijkt het erop dat dit een nieuwe manier wordt om interactie met de computer naar een driedimensionale ruimte te brengen. Maar ook het geluid moet mee. En daarvoor tracht Google nu te zorgen.

Het had al een VR Audio SDK (Software Developer Kit). Daarop bouwde het verder om een ruimtelijka audio te creëren, die het Resonance Audio noemt, en die zowel op mobiele als desktop platformen zou moeten werken.

Naar eigen zeggen probeert Google met de SDK de manier nabootsen waarop echte geluidsgolven interageren met het menselijk oor en de omgeving. En dat doet het door rekening te houden met hoe fysieke objecten en omgevingen het geluid dat we horen in het echt vervormen, een dan die virtuele scenario's te repliceren.

Als jij bijvoorbeeld, als virtueel personage, met een boombox op je schouder door open terrein zou lopen, dan zou het geluid van die boombox anders klinken dan wanneer je bijvoorbeeld in het trappenhuis bent.

Als Google deze belofte waar kan maken, is dat een hele vooruitgang voor VR en AR games. Meer lees je bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2017/11/06/google-launches-resonance-audio-its-new-spatial-audio-sdk/TWITTER 280: EEN VLOEK OF ZEGEN?
Wie is er nog nooit opgebotst tegen de 140-lettertekens limiet van Twitter? Om dan aan de slag te gaan met de schaar en te knippen, tot zijn tekst binnen die limiet paste? Wel, dat knipwerk is voortaan overbodig: iedereen heeft nu een limiet gekregen van 280 lettertekens. Iederee - behalve mensen uit China, Japan en Korea. Die moeten het met 140 tekens blijven doen, want hun taal heeft de bijzondere eigenschap dat hun tekens geen letters zijn, maar gedachten. Wist je trouwens dat de gemiddelde lengte van een tweet in Japan slechts 15 tekens is?

Dus: iedereen voortaan 280 tekens. Is dat een verbetering? Voor ons hadden die 140 tekens wel hun charme. Je moest nadenken om je gedachte gecomprimeerd tot uitdrukking te bregen. En het maakte het creatieve in de mensen los. Het nadeel is wel dat trollen nu 280tekens hebben om aan vuilspuierij te doen.

Of het echt nodig was? Volgens Twitter zelf blijkt dat 9% van alle tweets hun 140 tekens opgebruiken. Tijdens de test die ze uitvoeren om een beperkt aantal mensen 280 tekens te geven, was er slechts 1% dat de 280 limiet bereikte. Dus bestaat er in elk geval geen noodzaak om de tweets onbeperkte lengte geven. Gelukkig!

Oh, en wil jij gewoon terug naar de "goede oude tijd" met 140 tekens? Dat kan, met een extensie voor de Chrome browser!

En om dit artikel af te sluiten: een vrolijke noot - laat het aan Twitteraars over om zalig humoristisch te reageren op de 140-280 overgang.
https://www.theverge.com/2017/11/7/16616076/twitter-280-characters-global-rollout
https://chrome.google.com/webstore/detail/140/lhgijjjdomnmpmneiajmahjihnohicam
https://twitter.com/pixelatedboat/status/928118412701605888APPLE IPHONE X: DUUR TOESTEL, GROTE MARGE
Lezers die fervente aangangers van Apple zijn, zullen ons dit artikel wellicht kwalijk nemen. Maar toch moet ons iets van het hart. De Apple toestellen zijn enorm duur, dat is gekend. Je krijgt er wel kwaliteit voor, dat is ook gekend. Maar de winstgevendheid van Apple begint wel absurde vormen aan te nemen.

De iPhone X kost $357,50 om te maken, en wordt verkocht voor $999, wat een bruto winstmarge geeft van 64%, zo lees je bij Reuters (1). Een uitzonderlijk percentage, want de iPhone 8, die voor $699 verkocht wordt, heeft een brutomarge van 59%.

Wellicht zal de Apple-fan bij deze cijfers de schouders ophalen, en het bedrijf zijn winst gunnen. Maar als je dan leest dat Apple tot een van de bedrijven behoort die, na het omverhalen van de Ierse taksvriendelijkheid, hun heil elders gezocht hebben om belastingen te ontwijken, dan zou er toch iets moeten beginnen te knagen bij deze fans? Apple kan het zich best veroorloven om een beetje belasting te betalen, het bedrijf heeft een enorme schatkist aan cash reserve... (2) Het bedrijf doet het goed, en is maar liefst 900 miljard waard. Dan kan er toch een beetje meer fiscale rechtvaardigheid af, niet? (3)

Dit gezegd zijnde: de iPhone X is en blijft een prachtig toestel. Volgens Stratechery bewijst het toestel nogmaals dat de integratie van hard- en software werkt. Zelfs zo goed werkt dat het toestel het haalt van concurrenten die minder geïntegreerd zijn, zoals Google, alhoewel de diensten die Google aanbiedt superieur zijn... (4)
http://www.reuters.com/article/us-apple-iphone/apples-iphone-x-has-higher-margin-than-iphone-8-analysis-idUSKBN1D62RZ?il=0
http://www.cbc.ca/news/business/apple-ireland-1.4389313
https://www.tijd.be/markten-live/nieuws-aandelen/Apple-meer-dan-900-miljard-waard/9951305
http://stratechery.com/2017/apple-at-its-best/EEN GOED IDEE: JE NAAKTFOTO'S NAAR FACEBOOK STUREN?
'Revenge porno' is heel kwalijk. Liefdesparen die elkaar, in momenten van intimiteit, naaktfoto's toegestuurd, doen elkaar de duvel aan wanneer het misgaat, en gooien die foto's op het web. Met rampzalige gevolgen, gêne voor het slachtoffer, dat de risé wordt van zijn/haar omgeving, en zelfs tot erger kan leiden, wanneer het slachtoffier deze situatie niet aan kan.

Maar hoe kan je het voorkomen? Facebook, dat meent dat het alles met algoritmes kan oplossen, heeft een lumineus idee: stuur ons je foto's, dan weten wij hoe die te herkennen, en kunnen we voorkomen dat ze op Messenger of INstagram belanden.

Huh? Inderdaad. Alhoewel je de foto's niet echt naar Facebook stuurt, maar wel naar jezelf, via Messenger. En Facebook zal die dan herkennen. Een slim idee? Of een idee dat alleen maar fout kan aflopen? Goed bedoeld is het alvast, maar je mag er niet aan denken wat er gebeuren zou indien de collectie naaktfoto's bij Facebook gehackt zou worden...
http://www.abc.net.au/news/2017-11-02/facebook-offers-revenge-porn-solution/9112420
http://www.theverge.com/2017/11/7/16619690/facebook-revenge-porn-defense-strategy-test-australiaGEEN DOORVERWIJZING (REDIRECT) MEER IN CHROME
Google wil met zijn Chrome browser de lat voor de veiligheid en het gemak van de surfer hoog leggen. Een van de dingen die het beoogt is vervelende technieken op websites een halt toeroepen. Zo bevatten recente versies van Chrome al een functie waardoor content (video, audio) niet automatisch gaat spelen.

In toekomstige versies, vanaf Chrome 64, komt daar de functie bij dat automatische doorverwijzingen (redirects) naar andere websites niet meer uitgevoerd worden. Het is te zeggen: je blijft met je browser op dezelfde plek, en er verschijnt een info-balk die je vraagt of je naar die andere website gebracht wil worden. Indien de redirect legitiem is, kan je nog altijd ja zeggen.

Bij de mobiele versie van Chrome zal de waarschuwing onderaan het scherm verschijnen, en je kan die naar boven trekken, om meer details te zien.

In versie 65 komt daar nog een andere functie bij. Chrome bevat reeds een ingebouwde pop-up blocker, maar slimme webmasters hebben ondertussen al een remedie gevonden om die blocker te ontwijken: zij laten de site die je bezoeken wil openen in een nieuwe tab, terwijl het hoofdvenster een ongewenste pagina bezoekt. Ook hier weer zal voorkomen worden dat de hoofdtab naar die andere pagina doorverwezen wordt, en krijg je een infobalk die je toestemming vraagt om toch naar die site te gaan.

En tot slot zal er in januari nog een verandering komen, die moet voorkomen dat links, die nu soms vermomd zijn, bijvoorbeeld als een play-button, of advertenties die als een transparante overlay verschijnen op de pagina die je wil bezoeken, een nieuwe tab of venster zouden openen.

Voorwaar, adverteerders zullen op zoek moeten gaan naar andere irriterende technieken om hun advertenties door de strot van de gebruiker te duwen!
https://9to5google.com/2017/11/08/google-chrome-features-protect-against-malicious-redirects/MICROSOFT TEST NEAR SHARE
Het lijkt erop dat het in de nabije toekomst super simpel gaat worden om bestanden te delen tussen Windows 10 pc's. Microsoft werkt namelijk aan een functie die 'Near Share' heet, en die door The Verge vergeleken wordt met wat Apple doet in zijn AirDrop. Namelijk dat je docuemnten en foto's simpel via Bluetooth deelt.

In je notificatievak zal je een Near Share optie zien, of je kan deze functie ook oproepen via de gewone share-functie van Windows 10. Bestanden worden draadloos gedeeld, en de ontvanger zal een melding krijgen wanneer iemand tracht hem iets te zenden.

Eerder deze week had Google ook al een dergelijke app voorgesteld voor Android toestellen: dat heette dan Files Go. Maar die is niet alleen bedoeld om bestanden te delen, maar ook om te beheren en op te kuisen. Beide partijen moeten wel de app hebben om bestanden te kunnen delen. Deze app zit echter nog in de pijplijn - The Verge vertelt er meer over.

De app van Microsoft zit al in de laatste Insider build van Windows 10.
https://www.theverge.com/2017/11/8/16625130/microsoft-windows-10-airdrop-near-share-feature
https://www.theverge.com/2017/11/7/16617380/google-files-go-app-android-airdrop-file-managementWINDOWS DEFENDER NU OOK VOOR MACOS, LINUX, IOS EN ANDROID
Bescherming kan je niet genoeg hebben. Maar welke bescherming kiezen? Waar jarenlang de meeste gebruikers opteerden voor externe software - een antivirus, een firewall - omdat de beveiliging van Microsoft zelf niet bijzonder goed was, is daar de laatste jaren flink wat verandering in gekomen.

De Windows Defender Advanced Threat Protection (ATP) is zelfs... tja, goed geworden! En nu zal je hem ook op niet-Windows toestellen kunnen gebruiken. Microsoft heeft namelijk een samenwerking afgesloten met andere beveiligingsbedrijven (Bitdefender, Lookout, Ziften) om hun macOS, LInux, iOS en ANdroid aanbod te combineren met Windows Defender ATP.

Deze drie externe partners zullen informatie die zij verzameld hebben over bedreigingen naar het centrale dashboard van de Defender ATP sturen. Elk toestel dat verbonden is met de Windows Defender ATP, zal apart gevolgd kunnen worden omdat het zijn eigen tijdlijn krijgt, en je zal zelfs de geschiedenis tot 6 maanden geleden terug kunnen bekijken.

Meer bij ZDNet en Betanews
https://betanews.com/2017/11/09/microsoft-atp-macos-linux-ios-android/
http://www.zdnet.com/article/microsoft-to-integrate-third-party-security-information-into-its-windows-defender-advanced-threat/

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!NIEUWE SMARTPHONES VAN HTC: DE U11 REEKS
Het is een tijdje stil geweest rond HTC. Deze fabrikant was de eerste die echt gebruiksvriendelijke smaakjes toevoegde aan besturingssystemen voor de smartphone - niet alleen Android, maar ook Windows-toestellen. HTC had zelfs verschillende vlaggenschip-toestellen, van zeer hoge kwaliteit - en uiteraard ook hoge prijs.

En dan... werd het stil. Een stilte die onlangs doorbroken werd doordat Google aankondigde dat het de smartphone-afdeling van HTC zou overnemen. (1) Met het bericht van deze week wordt beklemtoond dat Google enkel een deel van de smartphone afdeling gekocht heeft, want HTC heeft zopas zijn nieuwste reeks smartphones uitgebracht.

Het gaat om de U11-reeks. Die bstaat uit een U11Plus, met een groot 6 inch (15 cm) scherm van 2880 x 1440 p. Smalle randjes, een grote 3,93 mAh batterij, en Android 8 Oreao.

Opmerkelijk: niet alleen bevat dit toestel de Google Assistent, zoals alle Android phones, maar het ondersteunt ook Amazon Voice Services. Nog opvallend: de zijkant die je kan samenknijpen voor bepaalde acties, waaronder een nieuw cirkelvormig menu.

De HTC U11 Plus kost €799 in Europa, voor 6GB RAM en 128 GB opslagruimte. Er is ook een goedkoper model, de U11 Life, met een iets kleiner scherm en een Snapdragon 630 chip en een kleinere batterij van 2600 mAh, 3 B RAM en 32 GB opslagruimte. Die kost $349.(2)(3)
https://www.theverge.com/2017/9/20/16340108/google-htc-smartphone-team-acquisition-announced
https://www.theverge.com/2017/11/2/16589218/htc-u11-plus-announced-specs-release-date-price-android-oreo
https://techcrunch.com/2017/11/02/htc-intros-a-349-version-of-the-u11/?ncid=rssLOGITECH EXPERIMENTEERT MET EEN KLAVIER VOOR VR
Heb je er eigenlijk al eens bij stilgestaan dat je ook in Virtual Reality een klavier moet gebruiken? En dat dat niet echt simpel is? Zet maar eens je VR headset op je hoofd. En begin maar eens dingen te typen op je klavier... dat zich onder jouw handen bevindt, in het echt, maar waarvan je niet ziet wat je aan het doen bent, want je ziet enkel de VR.

Logitech is zich van dat probleem bewust. Het bedrijf heeft een lange ervaring in het maken van klavieren, en het wil dat het klavier, ook in het VR-tijdperk, zijn 'raison d'être' blijft behouden. Daarom heeft het zich gezet aan een klavier, speciaal voor VR. Een eerste versie werd voorgesteld, en het is een klavier dat werkt met de HTC Vive. Zowel jouw klavier als jouw handen worden in de virtuele wereld geprojecteerd.

In dit geval bestaat het uit een kit met drie onderdelen: het klavier, een sensor die de Vive vertelt waar het klavier zich bevindt, en een SDK, waarmee ontwikkelaars aan de slag kunnen, Bridge SDK. Het zal je allicht helpen om je weg te vinden op het klavier.

Bij TechCrunch vind je een demo.
https://blog.vive.com/us/2017/11/02/introducing-the-logitech-bridge-sdk/
https://techcrunch.com/2017/11/02/logitech-is-experimenting-with-a-keyboard-built-for-virtual-reality/


 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet20 KLASSIEKERS OM JE MUZIEKKENNIS UIT TE BREIDEN

Wil je echt eens weten wat de klassiekers zijn op gebied van klassieke muziek, die je echt gehoord zou moeten hebben? Dan is dit de plek om te starten. 20 klassiekers, van het Huwelijk van Figaro, tot de Nocturne van Chopin, n Lente van Antonio Vivaldi.
[Taal: ---]
https://www.youtube.com/playlist?list=PL7VaduAjBl1uKeau5qUleVMKnWqfSdMsS

Netties werkt samen met:


 
De nieuwe oogst


   
PLAYLISTIFY: JE EIGEN PLAYLIST
Met deze online tool kan je een eigen Playlist maken voor Spotify. Je moet gewoon de tool koppelen aanje Spotify account, en je kan van start gaan. Lijkt simpel, maar wat ons stoort aan de site is dat je geen syllabe uitleg krijgt vooraleer je je Spotify account koppelt. Geen "over ons", geen handleiding, geen uitleg over privacy of prijs. Zelfs geen uitleg over wie de dienst aanbiedt. En dat, lezers, is iets dat ons wantrouwen wekt. Uitproberen is dus op eigen risico.
[Taal: ENG]
http://www.playlistify.me/welcome


INATURALIST: VOOR DE NATUURLIEFHEBBERS

Op deze plek kan je tonen wat je in de natuur ziet, je kan andere natuurliefhebbbers ontmoeten, en veel leren over de natuur rondom jou. Noem het een Instagram, maar dan wel waar niet JIJ maar de natuur in de belangstelling staat. Prachtige wilde bloemen, plekken waar je zeldzame vogels ziet...
[Taal: ENG]
https://www.inaturalist.org/pages/about
https://www.inaturalist.org


VIVIDOCTOR: ONLINE RAADPLEGING
Een nieuwe dienst, die toch wat omstreden is: via het internet een arts raadplegen. Het is gemakkelijk, want je moet je niet verplaatsen. Maar biedt het voldoende zekerheid dat je een goede diagnose krijgt?
[Taal: NL]
https://www.vividoctor.com/nl/virtuele-bezoeken-aan-echte-online-dokters-vividoctor/


BOTCHECK: MENS OF ROBOT?
Deze tool belooft dat hij je vertellen kan of een bepaalde twitter-account een échte mens is, of een bot, zo vertelt Numrush.nl. Gewoon de naam van een twitteraar plakken in de balk, en hups. En wij hadden dat graag uitgetest. Alleen... dat kan alleen wanneer je een account aanmaakt en inlogt, om misbruik te voorkomen, zo zeggen de makers van de site. En dat is voor ons dan weer een stap te ver. Maar als een vanonze lezers ervaring heeft met deze tool, dan horen wij het graag!
[Taal: EN]
http://numrush.nl/2017/11/02/deze-twitter-tool-laat-zien-je-tegen-een-propaganda-bot-praat/
https://botcheck.me/


ALLMUSIC: HET LAATSTE NIEUWS OVER MUZIEK
Deze website houdt je op de hoogte van nieuwe muziek die uitkomt, geeft je tips en aanbevelingen van de redacteurs, en meer. Het aanbod is helaas vooral gericht op de VS, dus een Nederlandstalige song zal je er niet tegenkomen. Toch absoluut de moeite waard om te volgen!
[Taal: ENG]
https://www.allmusic.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: NU PRAAT IK EROVER
Er is heel wat te doen geweest rond seksueel misbruik. De hashtag #metoo maakte bij vele vrouwen (en mannen!) bekentenissen los. Maar niet iedereen heeft het even gemakkelijk om erover te praten. En vooral kinderen niet. Voor hen is er deze dienst, waar zij anoniem kunnen chatten met een gespecialiseerde medewerker. Ook bij pesten, of fysiek gepijnigd worden biedt de dienst een luisterend oor.
[Taal: NL]
http://www.nupraatikerover.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: RADIOVISIE IS ER WEER!

Jean-Luc Bostyn, de man die aan de wieg staat van dit e-zine, had als grote liefde de radio, en geesteskind was Radiovisie. Nieuws, specifiek over radio, met de nadruk op Vlaanderen en NEderland. Na een onderbreking van meerdere jaren is Radiovisi er weer. Proficiat, Jean-Luc en team - wij hebben jullie gemist!
[Taal: NL]
http://radiovisie.eu/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DINGEN VOOR VROUWEN
Kan het nog, in dit tijdperk waarin de mannetjes/vrouwtjes indeling niet meer aanvaard wordt? Blijkbaar wel. Een website die "Dingen voor vrouwen" heet, ostentatief met rose als hoofdtoon werkt, en als onderwerpen "beauty & mode, lifestyle, koken, gezondheid, mama, liefde en showbizz" heeft. Een moderne versie van de Libelle-Rosita, met andere woorden. Voor ons niet gelaten... Clint, een 'mannenblad', meent ook nog altijd recht op bestaan te hebben...
[Taal: NL]
http://www.dingenvoorvrouwen.nl/
http://www.clint.be/


VRIJDAG MULTIMEDIA: PADTHAI
Google heeft weer een doodle uit, en deze keer bevat hij zelfs een heel recept! Het gaat om het bekende pad-thai recept, en kleurrijke tekeningen leggen je uit hoe je het maken moet. Meer uitleg bij Search Engine Landk. De doodle zie je op de tweede link, waar je nog veel meer doodles aantreft!
[Taal: ENG]
https://www.google.com/doodles/celebrating-pad-thai
https://searchengineland.com/pad-thai-googles-animated-doodle-shows-whats-dish-make-286287


VRIJDAG MULTIMEDIA: DE BEWEGENDE ANIMOJI'S

In de nieuwe iPhones zit er een heel leuke functie: emoji's die ook bewegen. Op onderstaande link vind je een prachtig voorbeeld van hoeveel fun je daar wel mee kan hebben!
https://twitter.com/ManxomeMia/status/926660732162154496


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia


- Met deze slimme truc wordt wifi-signaal thuis vele malen sterker en sneller
https://www.ad.nl/digitaal/met-deze-slimme-truc-wordt-wifi-signaal-thuis-vele-malen-sterker-en-sneller~aef3f1d8/
- Bitcoin in 48 uur tijd flink minder waard geworden
https://www.ad.nl/economie/bitcoin-in-48-uur-tijd-flink-minder-waard-geworden~a3fe3a33/

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Uitgelegd: Wat is DVB-T2?
http://elektrozine.be/uitgelegd-wat-is-dvb-t2/
- 20 Netflix tips & tricks die je zeker eens moet proberen
http://elektrozine.be/20-netflix-tips-tricks-die-je-zeker-eens-moet-proberen/

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

-Windows Movie Maker scam verspreid zich snel dankzij een hoge Googlescore
http://computertaal.info/2017/11/10/windows-movie-maker-scam-verspreid-zich-snel-dankzij-hoge-googlescore/
- 4 tips voor een extra griezelige (of gezellige) Halloween
http://computertaal.info/2017/11/07/4-tips-extra-griezelige-gezellige-halloween/

 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Belgisch hof verbiedt aanbieden verschillende gokspelen op zelfde site
https://tweakers.net/nieuws/131737/belgisch-hof-verbiedt-aanbieden-verschillende-gokspelen-op-zelfde-site.html
- Apple belooft fix voor bug waardoor scherm iPhone X even niet reageert in kou
https://tweakers.net/nieuws/131701/apple-belooft-fix-voor-bug-waardoor-scherm-iphone-x-even-niet-reageert-in-kou.html


*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- Twitter herbekijkt verificatiesysteem na rassenrelletje
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/twitter-herbekijkt-verificatiesysteem-na-rassenrelletje/article-normal-924031.html
- Mobiliteitsapp 'Maas' kan autogebruik tot een derde terugbrengen
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/mobiliteitsapp-maas-kan-autogebruik-tot-een-derde-terugbrengen/article-normal-924027.html


*** TECHNOLOGIUM
http://www.technologium.be
- De iPhone X Review | Het beste van beide werelden
http://www.technologium.be/iphone-x-review
-Zo zag de wereldwijde lancering van de iPhone X eruit
http://www.technologium.be/iphone-x-lancering


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Ex-manager Facebook: "We wisten heel goed dat Facebook verslavend zou werken"
https://www.bloovi.be/nieuws/detail/ex-manager-facebook-we-wisten-heel-goed-dat-facebook-verslavend-zou-werken
- Frank Van Massenhove: "Storytelling moet meer zijn dan een vage marketingtruc. Het moet mensen inspireren."
https://www.bloovi.be/nieuws/detail/frank-van-massenhove-storytelling-moet-meer-zijn-dan-een-vage-marketingtruc-het-moet-mensen-inspireren

 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

OBSIDENTIFY: DIEREN EN PLANTEN HERKENNEN
In onze rubriek sites las je vandaag over een plek waar je natuurfoto's en -fenomenen kan delen. Deze app is eveneens een zegen voor natuurliefhebbers, en bovendien is hij specifiek gemaakt voor België en Nederland. Je kan namelijk dieren en planten herkennen door middel van foto's die je neemt. De herkende foto's kunnen dan opgeslagen worden op Waarneming.nl, Waarnemingen.be of Observation.org via de ObsMapp app.
https://play.google.com/store/apps/details?id=org.obsidentify.recognition_i&hl=en


WHAT THE FONT: EEN SHAZAM VOOR LETTERTYPES


Dezeapp voor Android en iPhone is als het ware een Shazam voor lettertypes: je neemt een foto van en tekst met de camera van je smartphone, en de app vertelt welk lettertype er gebruikt wordt.
http://www.myfonts.com/WhatTheFont/mobile/?ref=producthunt
https://itunes.apple.com/us/app/whatthefont/id304304134?mt=8&ref=producthunt
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.monotype.whatthefont&ref=producthunt


FILEZILLA V3 IS UIT
Deze tool gebruiken wij  al jaren: hij is super gebruiksvriendelijk om via FTP (File Transfer Protocol) bestanden over te zetten naar bijvoorbeeld de server van je website. Nu is er een nieuwe versie, met verschillende nieuwe functies waaronder verbeterde beveiliging.
http://filezilla-project.org/
https://fileforum.betanews.com/detail/FileZilla-v3-for-Windows/1034751598/1


APPS OM MUZIEK TE HERKENNEN

Je hoort een song die gespeeld wordt. En je wil weten van wie die song is, want je vindt hem wel mooi. Maar hoe vind je dat uit? Er zijn vrschillende digitale diensten die je daarbij kunnen helpen. MakeUseOf lijst ze netjes op, in dit artikel: Shazam, SoundHound, MusicID, ... Telkens een opsomming van de functies van de dienst, plus waar je hem vinden kan.
Om zelf eens uit te testen!
http://www.makeuseof.com/tag/music-identification-app-king/


VRIJDAG APPDAG: AMAZON KINDLE LITE
Een app van amper 2 MB groot, om miljoenen eboeken te lezen - zelfs op plekken waar je een heel slechte internetverbinding hebt.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.amazon.klite&rdid=com.amazon.klite&ref=producthunt
 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Liefde is een krasse overdrijving van het verschil
tussen één bepaalde persoon en alle anderen.
-George Bernard Shaw-