Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
9/11/2017 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 21
Nummer 1031 van 4/11/2017Gegroet lezer,

Een korte week, doorbroken door de feestdag van 1 november. Dus een iets minder dikke editie deze week - oef, hoor ik sommige lezers al zuchten!  Tja, soms is onze Netties wel erg lang. Maar er gebeurt nu eenmaal ook zoveel!

Een van de artikels die ons persoonlijk bijgeblezen zijn, is dat over de trend bij jobs - welkeer door robots vervangen zullen worden, welke door mensen uitgevoerd zullen blijven worden. En daarbij is de conclusie dat de pure 'kennis' jobs door robots gedaan zullen worden, terwijl het mensen zijn die de 'wisdom' jobs nog altijd zullen uitvoeren. Om over na te denken!

Snel aan uw leesvoer! Bij leven en welzijn tot volgende week, en veel leesplezier met deze editie.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
VIRTUELE FOOIENPOTTEN: SONGTRADR VOOR MUZIKANTEN
Wanneer je een creatief werk goed vindt, dan wil je de maker ervan belonen. Of dat nu een goed geschreven tekst is, een song, een video. Maar tegelijkertijd wil je dat het geld rechstreeks naar de content-maker gaat, en niet naar de dienst waar je het werk vindt, en waar de artiest op alle inkomsten een commissie betalen moet. Denk bijvooreeld aan artiesten die muziek willen verkopen, maar als ze dat via iTunes doen, 30% moeten afstaan aan Apple.

Sinds september heeft Songtradr, en muzieklicentieprogramma, de gebruikers de mogelijkheid geboden om de artiesten rechtstreks een financiële aanmoediging te geven, die 100% naar de artiest gaat. Oorspronkelijk was de dienst vooral bedoeld voor bdrijven die een licentie willen gebruiken voor bijvoorbeeld een film, maar dat werd opengetrokken naar muziekfans. De artiesten kunnen namelijk een profiel aanmaken op de dienst, waar zij hun content in streaming aanbieden. De fans kunnen hen dan rechtstreeks steunen, door een fooi te geven.

Een mooi systeem. Meer bij Forbes.
https://www.forbes.com/sites/bradauerbach/2017/09/28/musicians-now-have-the-option-of-creating-a-digital-tip-jar-all-hail-songtradr/#25e5369277dd
https://www.songtradr.com/VIRTUELE FOOIENPOTTEN: PATREON MET ONDERSTEUNING VOOR WORDPRESS, SLACK E.A.
Een andere dienst, waar je een "fooi" kan achterlaten voor content-makers, is Patreon. Het bestaat al een tijdje, en wordt door verschillende tech sites gebruikt. Onder andere Daily Tech News (met Tom Merritt) en Tech 45 (de Vlaamse podcast) maken er gebruik van.

Je geeft vrijwillig, wanneer je iets goed acht. En sommige websites geven iets extra terug, wanneer je bijdrage een bepaald minimum bedrag per maand is - zoals extra content, langere artikels, enz. Het principe is simpel: de basis content blijft voor iedereen beschikbaar, maar met jouw fooien help je de content-makers, en krijg je iets extra's.

Patreon heeft verleden week aangekondigd dat het nu nog gemakkelijker wordt om de dienst te koppelen aan je WordPress website, aan het MailChimp nieuwsbrief platform, en andere diensten. Patreon lanceert namelijk een "app directory", met plugins, gebaseerd op zijn API. Er komt ook een portaal voor ontwikkelaars, met daarin documentatie over hoe zij nieuwe tools kunnen bouwen.

Meer uitleg hierover bij The Verge.
https://www.theverge.com/2017/10/25/16525586/patreon-api-app-directory-wordpress-zapier-slack-discourse
http://www.patreon.com/


WHATSAPP LAAT JE BOOSCHAPPEN WISSEN
Hoe dikwijls is het al niet gebeurd, dat je, na het drukken op de "verzenden" knop, je je tong wel kan afbijten, omdat je beseft dat je iets verkeerd gestuurd hebt? Bij een mail is het quasi onmogelijk om je woorden terug te nemen. Bij Twitter kan je een tweet wissen (maar reken maar dat een of andere slimmerik een schermafdruk ervan genomen heeft, tenminste wannneer je een BV bent!). Maar bij WhatsApp kon je dat niet. Het antwoord dat jij gegeven hebt, en dat je het schaamrood naar de kaken doet stijgen, bleef voor altijd bewaard.

Daar komt nu verandering in. Na maanden voorbereiding heeft WhatsApp de mogelijkheid toegevoegd aan zijn app om boodschappen te wissen. Oef. Gelukkig. Toch? Er zijn wel enkele caveats.

Om te beginnen kan je een boodschap enkel binnen de 7 minuten wissen, nadat jij ze verzonden hebt. Een heel korte termijn dus. Verder mag je bestemmeling die boodschapnog niet gelezen hebben. Is dat wel het geval, dan zal die persoon enkel geen screenshot meer kunnen nemen van jouw boodschap, of de content ervan later opezoeken. En tot slot: je krijgt geen melding of het wissen wel degelijk gewerkt heeft bij degene aan wie je de boodschap verstuurd had.

Conclusie: denk nu niet te gauw dat deze mogelijkheid een vrijgeleide wordt om sexy fotootjes van jezelf te gaan versturen. Want het is echt niet zeker dat ze bij de ander verdwenen zijn...

Meer bij Android POlice en The Next Web.
https://thenextweb.com/apps/2017/10/27/whatsapp-now-unsend-feature-lets-delete-drunk-texts/
http://www.androidpolice.com/2017/10/27/deleting-messages-whatsapp-recipients-starts-rolling/HEBBEN WE WEL GENOEG NAGEDACHT OVER AUGMENTED REALITY?
Een opmerkelijk artikel bij Newco, dat ons toch even aan het denken zette, en dat wij je niet willen onthouden. AR of Augmented Reality is, simpel gezegd, een extra laag digitale informatie bovenop de fysieke plaatsen en dingen die je normaal ziet via een smartphone of een display in de vorm van een bril of headset.

AR, zo stelt de auteur, zal de manier veranderen waarom mensen interageren met elkaar en hun omgeving. Het zal voordelen brngen, maar ook uitdaginen. Maar meer nog dan de online wereld ons leven beïnvloed, zal AR dat kunnen doen. De manier waarop wij onze wereld zien, erop reageren, zal hierdoor sterk beïnvloed worden.

Maar is daarover voldoende nagedacht? Zijn hierover regels vastgelegd? Heeft iedereen wel gelijke toegang tot infrastructuur en manieren om zich uit te drukken? Of zijn er enkele gatekeepers, wachters aan de poort van ommuurde tuintjes?

Het artikel haalt enkele voorbeelden aan. Zoals: wie heeft het wettelijk recht om een plek te taggeN? Fysieke graffiti is illegaal zonder toestemming van de eigenaar, maar wat met virtuele graffiti? Is het ook illegaal, een misdaad, wanneer het niet voor het grote publiek is? Als enkel een groep vrienden of bepaalde groepen de graffiti kunnen zien, is dat dan inbreukop eigendom?

Wellicht zal men na verloop van tijd tot de redenering komen dat iets dat wat met slechts een beperkt aantal mensen gedeeld wordt, dit aanvaard wordt, maar iets dat voor iedereen zichtbaar is, dat niet is.

Een andere vraag: steeds meer informatie zal je kunnen opvragen, wanneer je iets in AR ziet. Dat kan informatie zijn van websites zoals Wikipedia, LinkedIn, Facebook, bijvoorbeeld over een person die op een bepaalde plek woont, of een organisatie die er gevestigd is. Zal de eigenaar van een pand, of de bewoner ervan, kunnen bepalen welke informatie in de AR te zien is?

Dit en meer vragen - voer voor filosofen en wetgevers - bij Newco.
https://shift.newco.co/weve-not-thought-through-the-legal-and-ethical-disruption-of-augmented-reality-e244769c6e9bPREMIUM FUNCTIES VOOR OUTLOOK.COM VOOR WIE OFFICE 365 ABONNEMENT HEEFT
Goed nieuws voor wie een Office 365 Home of Office 365 Personal abonnement heeft: je krijgt een cadeautje! Voortaan zal je namelijk bij je OUtlook.com account extra mogelijkheden hebben, gratis en voor niets, die voorheen enkel verkrijgbaar waren tegen betaling.

Zo zal je geen reclame meer zien in je Inbox, krijg je uitgebreide bescherming tegen malware en phishing, met toch deze nuance: laat je ook mails binnenkomen van andere accounts, zoals @gmail.com of ;yahoo.com, dan worden de bijlagen in die mails niet gescand op malware.

Verder krijg je gratis premium support van de helpdesk, en wordt de grootte van je mailbox verhoogd zodat je meer mails bewaren kan. De gewonen Outlook.com gebruiker heeft 15 GB mail opslagruimte, gebruikers van Office 365 Home en Personal krijgen 60 GB.

Mooi, toch? Vooral omdat het gratis is! Meer bij ZDNet en Microsoft.
http://www.zdnet.com/article/microsoft-to-add-free-premium-features-to-outlook-com-for-office-365-consumer-subscribers/
http://blogs.office.com/en-us/2017/10/30/premium-outlook-com-features-now-available-to-office-365-subscribers/ZOEKEN OP GOOGLE: NIET MEER WISSELEN TUSSEN .COM OF .BE
Iedereen heeft wel zijn handigheidje om op Google de gewenste resultaten te krijgen bij een zoekopdracht. Een van dit kneepjes was: niet gaan zoeken bij Google.com, maar bij Google.Fr bijvoorbeeld, wanneer je een resultaat wou hebben dat typisch voor Frankrijk is.

Helaas, Google heeft, althans volgens The Verge, aangekondigd dat dit niet meer mogelijk zal zijn. Wat je ook maar invult als vertrekpunt voor je zoekopdracht, je zal altijd de zoekresultaten krijgen die betrekking hebben op de plek waar jij bevindt. 

Met andere woorden: ben je in New York, en bezoek je google.ru, dan krijg je nog altijd de resultaten die betrekking ehbben op New York City. Helaas, pindakaas - want dit kneepje was toch handig om bepaalde verschillen in zoekresultaten te kunnen onderzoeken, of meer plaatselijk gericht nieuws te krijgen.

Maar gelukkig wijst The Verge erop dat er toch nog een omweg bestaat om die plaatselijke resultaten toch op te vragen. Je moet gewoon naar de Settings gaan onderaan Google.com, en daar kan je dan een nieuwe locatie invullen.

Google heeft volgens het artikel deze wijziging doorgevoerd omdat één op vijf zoekopdrachten verband houdt met locatie. En omdat vooral reizigers van deze functie kunnen genieten.

Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2017/10/27/16561848/google-search-always-local-results-ignores-domainFAST PAIR VAN GOOGLE: SNELLER BLUETOOTH PAIREN... MAAR VOLGEN DE MAKERS VAN ACCESSOIRES?
Ondertussen zijn de iPHone gebruikers, na het eerste protest, gewend geraakt aan hun draadloze oortjes, de AirPods. Vooral het gemak waarmee die gekoppeld ('pairen') worden met hun toestel, is daarbij een doorslaggevende factor.

Google heeft nu ook een gelijkaardige technologie, die het simpeler moet maken om Bluetooth toestellen te koppelen aan de Android phone. Het gaat om Fat Pair, een technologie die draait op Android 6.0 en hoger. Daarbij wordt gebruik gemaakt van Bluetooth Low Energy, en de plaatsbepaling op jouw toestel. Daarmee worden automatisch Bluetooth accessoires in de nabije omgeving ontdekt, en automatisch gekoppeld, met een simpele tik op het dialoogvenster.

De eerste keer jouw toestel een ander Bluetooth accessoire ontdekt, zal je smartphone de afbeelding, naam en, indien die bestaat, de bijhorende app gaan downloaden van de servers van Google. Dat maakt het gemakkelijker om in de toekomst de connectie te leggen.

Mooi. Alleen moeten die gadgets zoals bluetooth luidsprekers of je tracker deze technologie wel ondersteunen. En dat is nog niet het geval, enkele draadloze koptelefoons te na.

Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/circuitbreaker/2017/10/31/16584442/fast-pair-android-easy-simple-bluetooth-pairingIPHONE X: EERSTE REVIEWS BINNEN... EN MERKWAARDIGE STRATEGIEWIJZIGING BIJ APPLE
De iPhone X zal eerstdaags (in beperkte voorraad) in de winkels liggen. Verschillende journalisten hebben echter het toestel al mogen uittesten. En hun verdict luidt:

- krachtig en snel, zowel camera vooraan als achteraan zijn fantastisch, Face ID werkt effectief maar kan tweelingen niet van elkaar onderscheiden (Lance Ulanoff, Mashable)

- fantastische ervaring op het grote scherm, fatsoenlijke batterijduur, Face ID is snel, nieuwe gebaren zijn snel om te leren, maar bij de software werden sommige gekken UX keuzen gemaakt (Nicole Nguyen, Buzzfeed).

Op de links hieronder kan je de volledige reviews bekijken (1)(2). Wat ons hierbij opvalt is de opmerking van Wall Street Journal, dat Apple toch wel een opmerkelijke verandering doorgevoerd heeft bij zijn keuze van reviewers. Slechts een klein aantal traditionele testers mochten de iPHone X een week in handen hebben, terwijl de meeste anderen, waaronder de Wall street Journal, toch niet van de minste, het toestel amper één dag mochten testen. Daarentegen kregen verschillende andere mensen, bekend van YouTube of tv, wél de kans om het toestel lang te testen.

Het gevolg van dit alles is dat je van de meeste traditionele reviewers enkel een eerste indruk krijgt van het toestel, en dat zij er allemaal aan moeten toevoegen dat zij misschien problemen konden ontdekken als zij het toestel langer gebruikten.

Opzet van Apple, dat problemen vermoed en de verkoop niet in gevaar wil brengen? Of gewoon een strategie, die meedrijft met het fenomeen van de influencers? Het is in elk geval een zet die ons de wenkbrauwen doet fronsen. Influencers zijn géén objectieve testers, hebben niet de doorgedreven kennis van ervaren testers, en hun mening heeft, als je het ons eerlijk vraagt, weinig belang. Tenzij in de ogen van het grote publiek?
http://mashable.com/2017/10/31/apple-iphone-x-review/
http://www.buzzfeed.com/nicolenguyen/iphone-x-review
https://www.wsj.com/articles/apple-limits-lengthy-testing-for-most-iphone-x-reviewers-1509466644MICROSOFT HOLOLENS NU OOK IN ONS LAND VERKRIJGBAAR
De HoloLens. Een VR-bril, die toch wel heel verschillend is van de Google-Glass. Vooral omdat Microsoft vanaf het begin duidelijk gemaakt heeft dat dit geen headset is voor spielerei, voor gadgets maar vooral voor zakelijke toepassingen.

Microsoft meent namelijk dat de bril onze manier van werken kan verbeteren. Zo zouden experten vanop afstand technici kunnen helpen wanneer die op het terrein aan het werk zijn. Digitale informatie zou dan op het scherm van de drager van de HoloLens geprojecteerd wordeN.

Concret heeft liftenbedrijf ThyssenKrupp het gebruik van de HoloLens al uitgestes, om zijn ingenieurs te helpen om het onderhoud uit te voeren. De ingenieur kan vanop afstand zien wat de technicus, ter plaatse, ziet, en advies geven welke componenten hersteld moeten worden.

Een interessante evolutie, waarover je meer leest bij ZDNet.
http://www.zdnet.com/article/microsoft-makes-its-hololens-headset-available-in-29-more-countries/AUDIBLE: 'TAKE ME TO THE GOOD PART'
Machine learning is voor zowat alles goed. Zelf voor romantische boekjes. Dat bewijst Audible, de uitgever van audioboeken. Hij gaat ervan uit dat heel wat mensen romantische boekjes niet meteen lezen voor de literatuur, of voor de plot, maar voor... de stomende stukken - de eerste kus, de bedscène, het moment waarop alles terug goed komt...

Bij een papieren boek kan je snel door de pagina's bladeren. Bij een audioboek echter niet. En daar komt de machine learning van pas. De technologie werd 'Take me to the good part' genoemd, en zal de lezer fast-forward naar de sappige stukken in het romantisch boek brengen.

Blijkbaar bestond er best wat vraag naar deze functie, want TechCrunch weet te vertellen dat zij er kwam na feedback van de lezers/luisteraars. Momenteel zit de functie in een honderdtal titels van het Romance package, maar later zou de functie naar andere selecties uitgebreid worden.
https://techcrunch.com/2017/11/01/audibles-new-romance-audiobooks-service-uses-machine-learning-to-jump-to-the-sex-scenes/?ncid=rssOP WEG NAAR DE WISDOM-ECONOMY
Een bijzonder verhaal, dat ons inzicht geeft in hoe de jobs van morgen er gaan uitzien, vonden wij bij BBC. Daar lees je namelijk dat in Londen een 100-tal advocaten het opgenomen heeft tegen een AI, die de naam Case Cruncher Alpha draagt.

Daarbij kreeg elke deelnemer de basisfeiten van honderden bepaalde soorten zaken, en moest hij bepalen of de financiële ombudsman die zaak gegrond zou verklaren of niet, en een claim zou toestaan of niet.

De advocaten hadden 66,3% van de zaken juist. Maar Case Cruncher had maar liefst 86,6% juist. In dit geval is AI dus slimmer, en lijkt het dat in de toekomst dit werk beter door de computer gedaan kan worden, dan door de mens. Wat de AI echter niét kan vervangen, is het contact met de client, en voor het opstellen van argumenten is de mens ook nog altijd slimmer.

Je zou dus kunnen stellen dat in de toekomst de "kennisjobs", dus gewoon gebaseerd op kennis, op feiten, door AI vervangen zouden kunnen worden. Maar voor 'wisdom' jobs, jobs die menselijke ervaring koppelen aan wijsheid, doorzicht, blijft er dus een plaats.

In het geval van de advocatuur zou dat wel voor een grote verschuiving kunnen zorgen. In advocatenkantoren wordt het voorbereidend werk vaak gedaan door stagiaires, en als die genoeg hun sporen verdiend hebben, hopen zij partner te worden. Voor die stageplaatsen zou er dan geen reden meer zijn. En dat betekent toch ook weer een verschuiving in de opleiding rechten...

Lees het bijzondere verhaal bij BBC.
http://www.bbc.com/news/technology-41829534FACEBOOK: ENKELE CIJFERS ROND DE BEÏNVLOEDING DOOR DE RUSSEN
De laatste weken was er heel veel te doen rond het feit dat de Amerikaanse kiezers beïnvloed zouden zijn tijdens de verkiezingen, met name dat Rusland de verkiezingsuitslag heeft trachten te sturen. Facebook neemt die kritiek ter harte, en heeft aangekondigd dat het zwaar wil inzetten op manuele controle van wat zich op het platform afspeelt.

En dat heeft dan zowel met de contents zelf te maken, als met de advertenties die er geplaatst worden. Maar, zo waarschuwt Mark Zuckerberg de aandeelhouders, dat zal wel voor gevolg hebben dat het sociale netwerk minder winst oplever. (1)

Nu, dat "minder" winst, dat mag je wel een korreltje zout nemen, want Facebook kan tegen een stootje. Zuckerberg maakte namelijk de resultaten bekend van het voorbije kwartaal. En dat is indrukwekkend: 4,7 miljard winst, een stijging van 79% tegenover het jaar tevoren, bij inkomsten van 10,3 miljard dollar, wat een stijging is met 47% year over year. (2)

Er zijn nu 1,37 miljard DAU (daily active users), tegenover 1,18 miljard een jaar geleden. En per gebruiker steeg het inkomen van 5,95 dollar verleden jaar naar 7,54 jaar nu. (3)

Toch heeft Facebook nog heel wat werk voor de winkel. Naar eigen schatting is 10% van de accounts (dus 207 miljoen accounts) een duplicaat, waar dat een jaar geleden nog 6% was. Valse accounts zijn er 2 tot 3%, wat neerkomt op 60 miljoen accounts, waar dat verleden jaar nog 1% was. Die stijging is echter niet alleen te wijten aan de stijging van het aantal valse accounts, als wel aan het feit dat de methoden om beter valse accounts te herkennen ondertussen verbeterd zijn.
http://www.theverge.com/2017/11/1/16593812/facebook-earnings-q3-third-quarter-2017
http://investor.fb.com/investor-news/press-release-details/2017/Facebook-Reports-Third-Quarter-2017-Results/default.aspx
http://www.businessinsider.com/facebook-raises-duplicate-fake-account-estimates-q3-earnings-2017-11?op=1
http://www.recode.net/2017/11/1/16592334/facebook-mark-zuckerberg-earnings-q3-stock-revenue-november-2017


  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!ZAL EEN APP JE IN DE TOEKOMST VERTELLEN WANNEER JE DE LUCHTFILTER IN JE AUTO MOET VERVANGEN?
Onze auto's worden altijd maar slimmer. En dat heeft vele voordelen. Zo wordt het moglijk om via de onboard electronica, een kabeltje aan te sluiten en je krijgt een diagnose van de toestand van de auto.

Maar er wordt ook nog aan een andere technologie gewerkt, die een andere route bewandelt.

Het gebruik van een poort om een stick op aan te sluiten, en zo toegang te verkrijgen tot het diagnose dashboard, opent immers ook de mogelijkheid voor een hacker om zich een weg te banen tot jouw auto - en wie weet, die wel te saboteren.

Wetenschappers van het MIT werken aan een technologie waarbij gebruik gemaakt wordt van de microfoon van een smartphone, en zijn accelerometers. Zo zouden de wetenschappers in een paper bewezen hebben dat audio data, opgehaald door de smartphone, de diagnose kan stellen of de luchtfilter ververst moet worden. De uitleg is simpel: een verstopte filter (door bladeren bijvoorbeeld) geeft een andere stroom lucht dan wat hij eigenlijk zou moeten doen. En dat verschil leidt tot een ander geluid, en andere vibraties.

Het is uiteraard nog maar een begin, maar het zou wel kunnen dat er over een maand of 18 een app bestaat, die kan luisteren naar het geluid van je auto, en kan zeggen of de luchtfilter vervuild is. Meer bij Ars Technica.
https://arstechnica.com/cars/2017/10/these-mit-researchers-want-to-use-your-phones-mic-to-diagnose-car-trouble/


 


Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetDE BESTE ZAKELIJKE PODCASTS
Hier vind je een verzameling van podcasts die eerder zakelijk gericht zijn. De podcasts zijn ingedeeld in verschillende onderwerpen: een bedrijf opstarten, marketing, sales, online producten lanceren, een team opbouwen, ...
[Taal: ENG]
https://www.startupmixtape.fm/Netties werkt samen met:


 
De nieuwe oogst


   
KASTELEN
De Reddit-gebruikers zijn echt niet te schatten. Dankzij de 'wisdom of the crowd' hebben zij een kaart samengesteld met daarop kastelen in vele landen. Vaak waar je ze niet zou verwachten. Een landkaart om uren zoet tezijn - en je volgende reis te plannen!
[Taal:ENG]
http://umap.openstreetmap.fr/en/map/redditrcastles_56578#1/79/54


17 SF BOEKEN DIE JE GELEZEN MOET HEBBEN
Niet iedereen is fan van het SF-genre - science fiction dus. Alhoewel, als je ziet welke feuilletons er tegenwoordig op Netflix populair zijn dan mag je toch besluiten dat mensen zich heel gemakkelijk in alternatieve werelden kunnen verplaatsen.
Bij Lifehacker hebben ze een lijstje opgestel van de 17 SF boeken die het genre voorgoed veranderd hebben. Een nuttig lijst, om je 'to read' lijstje samenstelt!µ
[Taal:ENG]
https://www.lifehacker.com.au/2017/10/17-science-fiction-books-that-forever-changed-the-genre/


IPHONE WIKI

De iPhone van Apple is enorm populair. Maar in principe mag je er eigenlijk geen andere apps op installeren dan wat beschikbaar is in de iTunes AppStore. Deze site geeft je echter (alhoewel het waarschinlijk niet zo bedoeld is) mogelijkheden om die beperkingente omzeilen. Maar voor de rest is het gewoon een erg uitgebreide wiki, over alle mogelijke onderwerpen rond de iPHone.
[Taal: ENG]
https://www.theiphonewiki.com/wiki/Main_Page


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: EXOTEN WAARSCHUWINGSLIJST
Hoe leuk het ook mag zijn om exotische diersoorten in onze Vlaamse contreien te zien, zonder het gevaar is het niet. Want het is al vaker gebeurd dat die exoten hun Vlaamse tegenhangers verdringen, zodat die op termijn zelfs een bedreigde diersoort worden, wat tot verarming van het dierenrijk leidt.
Deze website van Natuurpunt laat je toe om de exoten in onze regio te melden.
https://waarnemingen.be/invasive_alert_view.php


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: FEESTEN (BELEVEN.ORG)
Op zoek naar de oorsprong van een feest? Welke feestdagen bepaalde godsdiensten vieren, en waarom? Deze rubriek bij Beleven.org vertelt het je. Het is al meerdere keren voorgekomen dat wij, op zoek naar informatie, op deze site belandden. Een website om in het oog te houden dus!
https://www.beleven.org/feesten/
https://www.beleven.org


VRIJDAG MULTIMEDIA: CLOSER TO VAN EYCK

Op deze website, een initiatief van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium en Getty Foundation, kan je beelden bekijken van de conservatie en restauratie van het Lam Gods. En je kan ook heel hard inzoomen op details, wat echt wel indrukwekkend is.
[Taal: ENG]
http://closertovaneyck.be/


VRIJDAG MULTIMEDIA: STRAY DOGS
Een fotoreportage bij National Geographic, die je ongetwijfeld zal ontroeren. Het gaat om een initiatief op Costa Rica, waar achtergelaten honden een nieuw huis gekregen hebben en volledig vrij kunnen rondlopen op het tropische bergland. Prachtige beesten!
[Taal: ENG]
https://www.nationalgeographic.com/photography/proof/2017/11/land-of-strays/


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
 
  - Baardman en eeneiige tweeling misleiden gezichtsherkenning iPhone
https://www.ad.nl/economie/baardman-en-eeneiige-tweeling-misleiden-gezichtsherkenning-iphone~a052ba6f/
- 'Splits de techreuzen voordat ze alles opslokken'
https://www.ad.nl/economie/splits-de-techreuzen-voordat-ze-alles-opslokken~a32f4099/

 

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- FlareConnect is het nieuwe multiroom muzieksysteem van Onkyo en Pioneer
http://elektrozine.be/flareconnect-is-het-nieuwe-multiroom-muzieksysteem-van-onkyo-en-pioneer/
- 20 Netflix tips & tricks die je zeker eens moet proberen
http://elektrozine.be/20-netflix-tips-tricks-die-je-zeker-eens-moet-proberen/
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Scroll snel door je browsergeschiedenis
http://computertaal.info/2017/10/27/scroll-snel-browsergeschiedenis/
- Xbox behaalt Guinness World Record met speciale Super Lucky’s Tale-luchtballon
http://computertaal.info/2017/10/20/xbox-behaalt-guinness-world-record-speciale-super-luckys-tale-luchtballon/


 *** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Logitech maakt fysiek toetsenbord zichtbaar in vr
https://tweakers.net/nieuws/131493/logitech-maakt-fysiek-toetsenbord-zichtbaar-in-vr.html
- Belgen krijgen allesomvattende digitale brievenbus
https://tweakers.net/nieuws/131475/belgen-krijgen-allesomvattende-digitale-brievenbus.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be


-Bad Rabbit malware was mogelijk afleidingsmanoeuvre
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/bad-rabbit-malware-was-mogelijk-afleidingsmanoeuvre/article-normal-920729.html
- 'Russen wilden duizenden mailaccounts kraken'
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/russen-wilden-duizenden-mailaccounts-kraken/article-normal-920705.html
*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Waarom we binnenkort geen smartphone meer nodig hebben
https://www.bloovi.be/nieuws/detail/waarom-we-binnenkort-geen-smartphone-meer-nodig-hebben
- Wat brengt de toekomst van retail? 3 trends door Peter Hinssen en Steven Van Belleghem
https://www.bloovi.be/nieuws/detail/wat-brengt-de-toekomst-van-retail-3-trends-door-peter-hinssen-en-steven-van-belleghem

 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

SEIZE THE DAY: PRODUCTIEVER

Er bestaan heel wat apps die beloven dat zij je productiever, gezonder, gelukkiger maken. Ook deze dus: taken, doelstellingen, bespiegelingen, nota's, het wordt allemaal centraal verzameld, en je kan het gewoon delen op al je toestellen.
https://seizetheday.io/
https://itunes.apple.com/us/app/seize-the-day-personal-journal/id1296496142
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.thecodeco.seizethedaySPIRAL: APP OM EVOLUTIES TE VOLGEN
Deze app is bedoeld om foto's te nemen van wat je doet in het dagelijkse leven - hoe je gespierder of slanker wordt in de gym, hoe je baard of haar groeit, hoe je puppy opgroeit tot een goeie loebas, en meer.
https://spiral-app.xyz/BITDEFENDER RANSOMWARE RECOGNITION TOOL
De laatste tijd waren ransomwares echt in opmars. Deze tool van Bitdefender wil je helpen om te ontdekken welke versie ransomware jouw computer besmet heeft en jouw data versleuteld heeft. De tool bekijkt de losgeld-melding, en enkele staaltjes van de versleutelde bestanden, om de soort ransomware te identificeren. En indien er een oplossing voorhanden is om je bestanden terug te ontcijferen, dan krijg je die meteen ook mee. [zoals bij elke software: uittesten op eigen risico, wij geven geen waarborg op ontdekken van ransomware]
http://www.zdnet.com/article/not-sure-which-ransomware-has-infected-your-pc-this-free-tool-could-help-you-find-the-right/
https://labs.bitdefender.com/2017/09/bitdefender-ransomware-recognition-tool/VRIJDAG APPDAG: TAPMEASURE


Deze AR tool voor iOS toestellen is erg handig: hiermee kan je de ruimte rondom je met een simpele tik op je toestel meten. Gewoon telkens punten aantikken, en meten. Zelfs eigenaardige hoekjes zet je zo in je grondplan, en het resultaaat is een 3D plan van je kamer. Handig!
https://www.producthunt.com/posts/tapmeasure
https://itunes.apple.com/us/app/tapmeasure-ar-utility/id1281766938?mt=8&ref=producthunt

 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Wanneer een vrouw meent dat zij nodig is voor het geluk van eenman,
is zij er na aan toe hem ongelukkig te maken.
-Gerard Reve-