Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
 
2 november 2017 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 21
Nummer 1030 van 28/10/2017Gegroet lezer,

Een eerste grauwe herfstdag. Met frissere temperaturen, maar toch nog mooi genoeg voor opnieuw een wandeling met onze huisgenoot, Lynn. De bossen rond het kasteel van Horst blijven hun aantrekkingskracht uitoefenen. Moet je eens bezoeken. En bekijk vooral de kunstwerken die langs de wandelpaden neergezet zijn - zoals de tekening op de bodem van de waterval, of de illusie die met verschillende metalen gordijnen gecreëerd wordt in de bomenlaan. Een aanrader!

Wat zal je in deze editie aantreffen? Vooral heel veel praktisch, en minder filosofisch nieuws. Wij hadden deze week wat zin in actie - en u mag daarvan mee genieten!

Veel lees- en doe-plezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.ABONNEMENTENFORMULE VAN FACEBOOK VOORLOPIG ENKEL VOOR ANDROID
Facebook wil de lezer graag binnen zijn ommuurde tuintje houden. En dus moet de gebruiker niet buiten hoeven te gaan voor zijn nieuws. Dat is de bedoeling van Facebook News. Alleen: de meeste kranten bieden hun nieuws niet gratis aan. Wat dus een probleem oplevert voor kranten die zelf met een betaalmuur werkt.

Daarom heeft Facebook een methode uitgewerkt om de kranten binnen Facebook met een abonnementsformule te laten werken. Het principe is simpel: de kranten plaatsen een betaalmuur rond bepaalde artikels in de news feed op Facebook. De gebruiker botst op die betaalmuur, wordt doorgestuurd naar de site van de uitgever, en daar kan hij zijn abonnement nemen.

Alleen: Apple wil, wanneer het gaat om de Facebook app voor iOS, zijn normale commissieloon opstrijken die het krijgt voor elke "in-app" aankoop, of elke aankoop in de App Store: 30%. En dat vindt Facebook niet OK, want het wil dat het hele abonnementsgeld naar de uitgevers gaat. Er werd onderhandeld, maar er kon geen vergelijk gevonden worden.

Gevolg: deze abonnementsformule zal voorlopig alleen uitgebracht worden voor Android toestellen. Verschillende uitgevers stappen in de formule, o.a. Washington Post, Hearst en Tronc. De uitgevers kunnen kiezen uit twee soorten betaalmuren: ofwel een optie waarbij zij 10 artikels gratis kunnen lezen per maand, en vanaf het 11e moeten betalen. Ofwel een freemium versie, waarbij gewone artikels gratis zijn, en langere of exclusieve artikels betalend.

Meer bij Recode en Reuters.
http://www.reuters.com/article/us-facebook-publishing/facebook-to-launch-news-subscription-feature-some-big-names-opt-out-idUSKBN1CO2Y6
https://www.recode.net/2017/10/19/16503272/facebook-apple-android-subscription-plan-instant-articles'TRY IT NOW' BUTTON VOOR INSTANT APPS IN GOOGLE PLAY
... en nog enkele andere veranderingen in de Google Play app store, die Google verleden week voorgesteld heeft. Met de Try It Now button kan je, zoals de titel suggereert, een app uitproberen in de App Store, zonder hem eerst op je mobiele toestel te moeten installeren.

Dat kan, dankzij de "Android Instant Apps" technologie, die Google verleden jaar voorgesteld heeft tijdens zijn I/O conferentie voor ontwikkelaars. Daarbij volstaat het om een URL aan te tikken, om een Instant App te lanceren. Hiervoor moeten de ontwikkelaars hun apps in kleine, uitvoerbare stukken opdelen, zodat die binnen seconden kunnen starten.

Momenteel zijn er nog niet zoveel Instant Apps in de App Store, o.a. van BuzzFeed, de kruiswoordpuzzel van NYTimes, een app van Red Bull. Maar in de toekomst zou dat aantal moeten uitbreiden. (1)

Een tweede nieuwigheid is dat Google, net zoals eerder ook al Apple deed, de commissie op mobiele abonnementen verlaagt. Apple had in juni 2016 beslist de commissie op een App Store transactie van 30% te verlagen naar 15%. Hiermee wou het ontwikkelaars aanmoedigen om abonnementen op hun app als een in-app aankoop aan te bieden.

Wat heel slim is: een eenmalige commissie van 30% bij de verkoop van een app, of een weerkerende commissie van 15% telkens een gebruiker zijn abonnement verlengt, wat zou jij kiezen?

Google heeft die les nu dus begrepen, en ontwikkelaars die abonnementen als in-app aankoop aanbieden, moeten dus een lagere commissie betalen, op voorwaarde dat de gebruiker minstesn één jaar abonnee blijft. Meer hierover bij The Verge.
https://techcrunch.com/2017/10/19/google-play-adds-android-instant-apps-via-a-try-it-now-button-among-other-changes/
https://www.theverge.com/2017/10/19/16502152/google-play-store-android-apple-app-store-subscription-revenue-cutMAKERS VAN VINE HEBBEN NIEUW SPEELGOED: HQ
Wanneer je weet dat een bepaalde app bedacht werd door de mensen die ook Vine ontwierpen, dan krijgt die app wel wat meer aandacht dan normaal. Want Vine, dat is de site die de GIF'jes een nieuw leven inbliezen. Van stomme bewegende beelden op een website, zorgden zij ervoor dat je niet alleen korte clips van een film of andere content kon omvormen tot een Vine, een GIF dus, maar bovendien bedachten zij een website waar je al die Vines kon bekijken, en er eentje aan toevoegen.

Het vervolg ken je: sindsdien worden GIF's gebruikt op sociale media om emoties op een creatieve manier te tonen: verbazing, verveling, afkeer...

Welnu, de app die Rus Yusupov, voormalig Vine oprichter, bedacht heeft, is een trivia game app, HQ, die het midden houdt tussen Who wants to be a millionaire (bij ons bekend als De vraag van een miljoen) en Facebook Live. 2 keer per dag wordt er live via de iOS app van HQ gespeeld. De gastheer stelt een vraag, beantwoord je die juist dan ga je door naar de volgende ronde. En is jouw antwoord fout, dan kan je mee volgen hoe de andere spelers het ervan af brengen, tot aan het moment suprême.

Een superslim idee. Bij TechCrunch speelde ze het game al, en ze vonden het niet alleen super spannend, maar ook enorm verslavend. Je moet wel live de tijd uittrekken om mee te doen, dit is niet iets dat je even bekijkt en dan weer weglegt.
https://techcrunch.com/2017/10/17/hq-trivia/
https://itunes.apple.com/us/app/hq-live-trivia-game-show/id1232278996?mt=8TWITTER WIL ECHT IETS DOEN OM ZIJN PLATFORM VRIENDELIJKER TE MAKEN...
... Maar alles op zijn tijd. Want Twitter heeft een plan voorgesteld, om in verschillende stappen iets te doen aan de vele negatieve aspecten van het sociale netwerk. Waarom in verschillende stappen? Wellicht omdat het telkens zijn algoritmes moet aanpassen, en eventuele nevenverschijnselen moet bijsturen na feedback van de gebruikers.

Volgens het plan zou vanaf 27 oktober wraak-porno (revenge-porn) aangepakt worden, waarbij mensen naaktfoto's, ooit van elkaar genomen in echte intimiteit, op het net gooien, uit wraak, omdat de relatie op een vechtscheiding uitgedraaid is. Op 3 november volgen er dan de haat-afbeeldingen in profiel headers en in avatars. En daarna volgen de accounts van organisaties die geweld gebruiken omde zaak waarvoor zij ijveren, te promoten.

Het volledige schema vind je bij Ars Technica. Enerzijds een goed initiatief, want er wordt inderdaad nogal wat afgescholden op Twitter (maar ook op Facebook, vergeet dat niet!) Maar anderzijds: opnieuw een stapje op de 'slippery slope', de glibberige helling die van neutraal doorgeefluik leidt naar een omgeving waar Twitter proactief gaat censureren, en het zelfs aansprakelijk gesteld zou kunnen worden voor de dingen die het niét gecensureerd heeft.
https://arstechnica.com/tech-policy/2017/10/twitter-has-a-timeline-for-stamping-out-revenge-porn-violent-tweets/FACEBOOK ZORGT VOOR OPSCHUDDING MET WIJZIGING IN NEWSFEED - EN PROTEST TEGEN ZIJN SLOKOP-STRATEGIE
Voorwaar, 2017 is het jaar dat er een enorme tegenkanting aan het ontstaan is tegen de tech-reuzen. Zij krijgen kritiek na kritiek te slikken. Maar eerlijk gezegd, maken zij het er ook naar. Neem nu de manier waarop Facebook voortdurend blijft sleutelen aan de manier waarop dingen automatisch in jouw newsfeed komen, en zelfs experimenten om de gemoedstoestand van de gebruikers te beïnvloeden niet schuwt.

Deze week werd er een wijziging aangekondigd die veel protest uitlokte. Het gaat weliswaar om een experiment, beperkt tot een zestal landen (Slovakije, Servië, Guatemala, Cambodja, Sri Lanka, Bolivië). Maar de gevolgen ervan zijn groot en doen vele kleine uitgevers de angst om het hart slaan. Facebook zal namelijk alle niet-gepromote postings naar een bijkomende feed verhuizen, en je gewone feed zal enkel nog postings bevatten van je vrienden en advertenties.

Met andere woorden: wil je als uitgever dat jouw posting nog in de feed verschijnt van mensen die jou volgen, dan moet je daarvoor betalen. Stel dat wij, Netties, ervoor gekozen hadden om ook met Facebook te werken, en daar zwaar op ingezet hadden, dan hadden wij nu verplicht geweest te betalen, of je zag ons niet meer. We gaan nog gelijk krijgen met onze waarschuwing dat je je eieren niet in het mandje van een ander mag leggen...

Bij The Guardian lees je over de verontwaardigde reacties die deze verandering inhield voor het organisch bereik van uitgevers (1). Maar het is niet het enige waarvoor Facebook deze week kritiek kreeg. In een artikel bij Stratchery wordt namelijk gesteld dat we Facebook een halt moeten toeroepen. Die verzuchting is een gevolg van het bericht dat Facebook verleden week de pollingdienst tbh gekocht had, die enorm populair is bij jongeren. In een diagram legt het artikel uit waarom de aankoop van tbh, na Instagram, ervoor zorgt dat Facebook het hele kwadrant van de eigenschappen van sociale apps dekt. En het dus op weg is naar alleenheerschappij op dat gebied. Een evolutie die kwalijk is, en dus gekeerd zou moeten worden. Het fijne ervan les je bij Stratechery.
https://www.theguardian.com/technology/2017/oct/23/facebook-non-promoted-posts-news-feed-new-trial-publishers
https://stratechery.com/2017/why-facebook-shouldnt-be-allowed-to-buy-tbh/PAY WITH GOOGLE VOOR ANDROID
Google heeft het erg gemakkelijk gemaakt om spulletjes online aan te kopen vanop je Android toestel. Bij Pay with Google zal Google namelijk automatisch elke kredietkaart of betaalkaart als optie aanbieden die je voorheen al gebruikt had om iets te kpen bij een van de Google producten zoals in Chrome, YouTube, Android Pay o  Google Pay. En dan wordt het gemakkelijk om maar met enkele klikken af te rekenen aan de kassa. Je kan gewoon je aankoop afronden met een beveiligingscode of met je Android toestel zelf.

Het is wel zo dat deverkoper de dienst moet ondersteunen. Gelukkig zijn er al heel wat e-commerce bedrijven die dat doen, o.a. AirBnB, Just Eat, Deliveroo, ... Het blijft echter spijtig dat dit gemakkelijke betaalsysteem beperkt blijft tot Android toestellen, en je bijvoorbeeld niet gewoon in je webbrowser hetzelfde gemak hebt.

Meer bij Engadget.
https://www.engadget.com/2017/10/23/pay-with-google-android-live/DONDERDAG BINNENLAND: WIFI OP TREINEN, BANCONTACT
Vele lezers lieten ons weten dat zij het erg op prijs stellen indien wij meer nieuws zouden brengen over tech-evoluties in eigen land. En onder het motto "u vraagt, wij draaien", een kort overzicht van het voornaamste binnenlands nieuws deze week.

Om te beginnen: er komt (voorlopig) geen WIfi op de trein.
Het was een veel gehoorde verzuchting van treinreizigers: WiFi op de trein. Zo zou de reiziger tijdens een langere rit ook kunnen surfen via zijn smartphone of tablet. De nieuwe CEO van de NMBS, Sophie Dutordoir, had eerst aangekondigd dat zij er werk van zou maken, maar na het bekijken van de concrete implicaties van die Wifi, draaide zij het plan terug, omdat er grotere prioriteiten zijn op het spoor - zoals stiptere treinen.

Datanews journalist Pieterjan van Leemputten geeft haar gelijk, al is het maar omdat het erg moeilijk zou zijn om zoveel reizigers, geconcentreerd in een coupé, fatsoenlijke bandbreedte te geven. (1)

Contactloos betalen met de Bancontact app
Een tweede binnenlands bericht: voortaan kan je nog gemakkelijker betalen met je smartphone, via de Bancontact app. Je moet geen pincode meer invoeren of een QR-code scannen. Gewoon de instelling in je Bancontact app op je Android toestel aanpassen, en je kan bedragen tot 25 euro simpel betalen. Helaas niet voor wie een iPhone heeft, want Appl laat de technologie op zijn toestellen iet toe. Meer bij VRTNieuws. (2)
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/wifi-op-de-trein-is-niet-de-oplossing-waar-u-van-droomt/article-opinion-916649.html
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2017/10/25/contactloos-betalen-met-uw-smartphone--nu-kan-het-ook-via-de-ban/GOOGLE: ADD-ONS VOOR GMAIL EN GAMES VOOR GOOGLE ASSISTANT
Twee berichtjes vandaag van het Google-front. Om te beginnen zal je ook add-ons van derde partijen kunnen toevoegen aan je Gmail. Dat zijn extensie waarmee je dan de functies van externe diensten rechtstreeks vanuit je Inbox gebruiken kan. Het gaat om bijvoorbeeld Asana, DocuSign, Intuit Quickbooks, Trello, Wrike. Diensten die de gewone gebruiker misschien niet zoveel zeggen, omdat zij eerder gericht zijn naar bedrijven.  Het zijn in elk geval allemaal diensten die een connectie hebben met jouw mail, via bijvoorbeeld contacten, taken, enz.

De add-ons zitten in een paneel rechts van je Inbox. En meer lees je erover bij o.a. TechCrunch (1)

Het tweede bericht betreft Google Assistant, de slimme assistent van Google, noem het de tegenhanger van Siri. Google heft namelijk een reeks games en activiteiten toegevoegd aan die Assistant, zodat kinderen zelfstandig aan de slag kunnen. Het gaat om games met bijvoorbeeld een Disney-thema, activiteiten zoals een stoelendans, en kinderverhaaltjes voorlezen. Deze dingen kan je dus ook op de Android smartphone oproepen en Google Home, de slimme luidspreker van Google.

Het bijzondere daarbij is dat Google ook voice identificaite voor de kinderen in Assistant gestopt heeft, zodat die de stemmen van de individiuele kinderen herkennen kan en een gepast antwoord op elk van hen geven kan. Je moet dan wel voor elk kind een Family Link account aanmaken, een bijzondere Google account voor kinderen onder de 13, waarbij ouders toezicht kunnen houden over wat hun kroost uitspookt. Hierover lees je uitgebreid bij The Verge (2)

En natuurlijk kan je heel cynisch opmerken dat Google zo alles over je kinderen te weten komt, vanaf hun jonge jaren. Maar toch is het positief dat Google de moeite doet om aan kinderen te denken, én aan het ouderlijk toezicht hierbij.
https://techcrunch.com/2017/10/24/gmail-gets-third-party-add-ons/
https://www.theverge.com/2017/10/24/16527596/google-assistant-home-kids-games-activities-50-plus-addedTWITTER GEEFT TRANSPARANTIE OVER POLITIEKE ADVERTENTIES
De laatste tijd is er heel wat te doen geweest over stiekeme politieke beïnvloeding via de sociale netwerken. Zowel Facebook als Twitter lagen onder vuur omdat er valse accounts geweest zouden zijn, trollen, die politieke boodschappen snel verspreidden. En omdat er advertenties geplaatst zouden zijn die via nepnieuws de opinie van de gebruiker (kiezer, in het geval van de Amerikaanse presidentsverkiezingen) beïnvloed zouden hebben.

Nu, als je het ons vraagt valt het met die advertenties op Twitter nog mee. Zoveel zie je er niet in je tijdlijn, en het label "uitgelicht" staat er altijd bij. Toch wil Twitter het zekere voor het onzekere nemen en heeft het nu aangekondigd dat het volledige transparantie wil geven over die advertenties. Bij politieke advertenties zal duidelijk vermeld worden dat het om dergelijke advertenties gaat. Campagnes en organisaties zullen duidelijk moeten maken wie eigenlijk de advertenties koopt, en hoeveel geld ervoor uitgetrokken wordt.

Twitter richt ook een "transparency center" op, met daarin een database van alle advertenties die op dat moment op het platform lopen, en extra informatie over de politieke advertenties.

Bij CNBC lees je hierover meer. Je ziet er ook afbeeldingen van hoe die labels bij politieke advertenties er gaan uitzien.
https://www.cnbc.com/2017/10/24/twitter-will-label-political-ads-including-who-bought-and-spend.htmlAMAZON KEY: LEVERING IN JE HUIS OF APPARTEMENT
De mogelijkheid van deze nieuwe vorm van levering werd al eerder besproken, en nu is het realiteit, althans in de VS: Amazon start er een dienst waarbij de koerier toegang krijgt tot jouw huis of appartement, om een pakje af te leveren. Geen probleem meer met thuis moeten blijven op een koerier die dan niet komt, of een gemiste levering.

De factor die dit mogelijk maakt is een slim slot met bijhorende camera, dat je aan je voordeur moet installeren. De koerier kan dan aanbellen, en jij kan vanop afstand de deur openen. Het systeem heet Amazon Key, en als hardware heb je de Cloud Cam security camera nodig, een slim slot met een Key app.

Dit systeem is in de VS enkel beschikbaar voor Prime leden van Amazon, maar het zal ongetwijfeld in de toekomst wel overal furore maken. Want buiten het leveren van pakjes, kan je dit systeem ook gebruiken om te zien wie aanbelt en hem vanop afstand binnenlaten: een karweiman of -vrouw, een poetsman of -vrouw, iemand die je hond uitlaat, iemand die een zieke huisgenoot moet verzorgen..

Meer hierover bij CNet.
https://www.cnet.com/news/amazon-key-takes-deliveries-to-a-new-level-inside-your-home/SLACK BREIDT SAMENWERKINGSTOOLS UIT
Er bestaan wel meerdere tools om bestanden te delen, en elk van hen heeft zijn eigen specifieke eigenschap, waarom dat bepaalde programma voor jou handig is. Voor ons persoonlijk is Evernote de tool om teksten te schrijven, en die snel op alle toestellen te synchroniseren. Dropbox is de app om allerlei bestanden niet alleen te synchroniseren op verschillende toestellen, maar ook met anderen simpel te delen, en hen de kans te bieden die ook te bewerken.

Nog andere tools zijn ideaal om samen te werken aan projecten, en Slack behoort tot de populairste daarvan. Slack heeft nu de mogelijkheden om online samen te werken nog verder uitgebreid, met screen sharing Zo zal je met verschillende personen tegelijkertijd teksten kunnen markeren en bewerken, kunnen bladeren doorheen een document.

Meer bij Engadget en ZDNet
http://www.engadget.com/2017/10/25/slack-screen-sharing/
http://www.zdnet.com/article/slack-launches-interactive-screen-sharing-will-sunset-screenhero-app/TECH GIGANTEN SPREKEN REGELS VOOR AI AF
Artificial Intelligence of AI: het is al wat de klok slaat. Software die bijleert, zelf conclusies trekt, en dus niet enkel meer uitvoert wat de mens geprogrammeerd heeft, dat is kort door de bocht artificial intelligence. Het brengt de mens erg vooruit - denk bijvoorbeeld aan medische diagnoses, waarbij AI met zijn onuitputtelijke kennis van alle mogelijke syndromen en ziektes veel gemakkelijker symptomen kan herkennen om tot een juiste diagnose te komen.

Maar toch moet er enige reserve gemaakt worden bij AI. Hebben wij het wel onder controle - of liever: kunnen wij het onder controle houden? Er worden enorme hoeveelheden data verzameld en verwerkt. En hoe zit het met de privacy? Kunnen we die bedrijven wel vertrouwen met die data?

Daarom is het goed nieuws te vernemen dat grote tech bedrijven zoals IBM, Microsoft, Google, Amazon, Facebook en Apple, die samen behoren tot The Information Technology Industry Council, deze week principes hebben vastgelegd om etische AI systemen te ontwikkelen. De groep hoopt zo de angst en het wantrouwen bij de burger (en de overheid) weg te nemen, zodat AI volop verder ontwikkeld kan worden.

Een van de regels is dat getracht zal worden om vooroordeel te weren wanneer AI ingezet wordt, en dat er ook een framework moet komen rond aansprakelijkheid: wanneer een autonoom AI systeem een beslissing neemt die verkeerd uitdraait, wat dan?

Meer bij Axios.
https://www.axios.com/tech-companies-pledge-to-use-artificial-intelligence-responsibly-2500397351.htmlBINNENLAND KORT: DELIVEROO-KOERIERS MOETEN EEN STAP TERUGZETTEN
We hebben het al vaak gehad over de mensen die in de zogenaamde sharing economie werken - dat die eigenlijk ploeterende slaven zijn die rijkere medemensen op hun wenken moeten bedienen, en zelf een habbekrats verdienen. Koeriers bijvoorbeeld, die worden vaak gedwongen om als zelfstandige te werken, en worden dan per job betaald. Een mooie uitzondering hierop vormde Deliveroo, de take-out dienst die niet gebonden is aan één restaurantketen, maar bij allerlei restaurants die zich op de dienst intekenen maaltijden gaat ophalen om bij de gebruiker thuis te leveren.

Dankzij een overeenkomst met een coöperatie van freelancers, SMart, kregen de koeriers netjes een uurloon, en waren zij nog verzekerd bovendien.

Helaas kwam daar deze week een einde aan. De samenwerking werd stopgezet, en vooortaan worden de chauffeurs per job betaald. Met alle financiële onzekerheid tot gevolg. Meer bij De Tijd (abonnement)
https://www.tijd.be/ondernemen/algemeen/Deliveroo-werkt-niet-meer-met-koeriers-in-loondienst/9946693
 

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!AXON M VAN ZTE: TWEE SCHERMEN
Elke week worden er wel nieuwe smartphones uitgebracht. En tenzij zij iPhone of Pixel heten, valt er meestal niets spectaculairs nieuws te melden. De nieuwe smartphone van de niet zo bekende fabrikant ZTE brengt gelukkig wat verfrissing in het saaie landschap.

De Axon M is namelijk een toestel dat twee schermen bevat die met elkaar verbonden zijn via een scharnier. In tegenstelling tot een boek, dat je zou openen, bevinden de schermen zich echter aan de buitenkant. Het tweede scherm is dunner dan het hoofdscherm, maar het geheel is toch duidelijk dikker dan de meeste slanke smartphones van tegenwoordig. Toch blijft het gewicht beperkt: 230 gram.

Er zijn verschillende modus om het toestel te gebruiken. ZTE heeft een speciale knop op het toestel aangebracht, de M button, om een van die modus te kiezen. Extend, Mirror en Dual. Bij Dual kan je op elk scherm een andere app openen, dus kan je bijvoorbeeld een artikel in de Wikipedia naslaan terwijl je een mail tikt. Bovendien kan je info van het ene scherm naar het andere slepen. En het goede hierbij is dat ontwikkelaars helemaal niets moeten doen om hun app aan deze mogelijkheid aan te passen: wanneer hun app overweg kan met de multi-window functie van Android Nougat, kan je spelen met deze functie op de Axon M. Bij Mirror zie je dezelfde content op twee schermen, en bij Extend wordt de content over twee schermen uitgerokken.

Een interessant concept. Meer schermruimte, maar opvouwbaar. Een tablet om in je broekzak te steken dus. Afhankelijk van de opties aan geheugen die je kiest, kan je de Axon M kopen vanaf $725. Bij PC World en Engadget uitgebreide besprekingen met foto's.
https://www.pcmag.com/article/356884/zte-pushes-innovation-with-dual-screen-axon-m
https://www.engadget.com/2017/10/17/zte-axon-m-hands-on/


ZEBRO ROBOTS VAN TUDELFT: DE "ZWERM" IN ACTIE
De Nederlandse Technische Universiteit Delft heeft al veel baanbrekend onderzoekwerk op zijn naam staan. En de Zebro, die de wetenschappers ontwikkeld hebben, is daar een prachtig staaltje van.

Het gaat om een robot op zes "poten", eigenlijk roterende benen, en met enkel audiosensoren om de omgeving te verkennen. Zij kunnen gevaarlijk en moeilijk terrein verkennen, zoals bijvoorbeeld een plek waar zich een aardbeving voorgedaan heeft, en waar zij op zoek moeten gaan naar overlevenden.

Het bijzondere daarbij is dat zij in een zwerm werken, een netwerk van sensoren dat zichzelf uitvouwt. Zodra één Zebro van de zwerm iets interessants ontdekt, geeft het die informatie door aan de dichtsbijzijnde Zebro, en die geeft het weer door, enz. Zo wordt er een lijn gevormd naar een hulpdiensten, die dan bijvoorbeeld het slachtoffer kunnen bevrijden dat onder het puin geklemd zit.

Een technologie die afgekeken is van het dierenrijk, met name mieren die op zoek gaan naar voedsel.

Een belangrijke recente evolutie is dat een ingenieur aan de TU Delft een modulair ontwerp bedacht heeft van de Zebro, waardoor die in serie vervaardigd kan worden. Want een zwerm bestaat nu eenmaal uit vele kleine Zebrootjes...

Meer bij TUDelft zelf en bij PresseText
https://www.tudelft.nl/en/2017/tu-delft/tu-delft-student-makes-design-of-swarm-robot-zebro-suitable-for-serial-production/
https://www.pressetext.com/news/20171020003


VIMEO LANCEERT LIVE EVENT CAMERA
Wanneer we het over video hebben, dan denken we aan YouTube. Ook bij streaming video. Maar we vergeten daarbij dat er nog een sterke speler is: Vimeo. Die heeft recent enkele initiatieven ontrold die bedoeld zijn om wat marktaandeel terug te veroveren op YouTube.

Om te beginnen nam het Livestream over, dat, zoals de naam het zegt, een live video streaming platform aanbiedt. En dit wordt nu gevolgd door een camera in zakformaat, vervaardigd door Livestream, die live gebeurtenissen moet kunnen streamen: de Mevo Plus.

Dit is een verbeterde versie die Livestream eerder onder eigen naam uitbracht en die data sneller zou moeten overdragen, meer toepassingsmogelijkheden heeft, beter werkt via WiFi, minder netwerk interferentie heeft, en beter schaalbaar zou moeten zijn. Vooral die betere WiFi zou volgens kenners belangrijk zijn - met dit toestel heb je ene bereik van wel 30 meter. Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2017/10/24/vimeo-and-livestream-integrate-following-acquisition-launch-a-new-live-event-camera-mevo-plus/

 


Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetGAMECOWBOYS PODCAST
Een Nederlandstalige podcast die al een tijdje bestaat, gemaakt door de mensen van DutchCowboys.nl. En die gaat over... games, uiteraard. Je krijgt er nieuws over games die recent uitgebracht zijn, en over de evoluties in het game-wereldje in het algemeen.
Alleen spijtig dat de menesn van DutchCOwboys op hun eigen website niet erg duidelijk vermelden dat zij podcasts aanbieden, en dat je er dus ook geen link kan vinden naar de RSS-feed.
https://itunes.apple.com/nl/podcast/gamecowboys-podcast/id737478407?mt=2


PODCAST: KANT EN KLAAR
Een Vlaamse podcast, van de onvolprezen radiozender Klara. En hij gaat over filosofie. Als dat niet om te smullen en likkebaarden is voor de meerwaardezoeker!
https://klara.be/kantenklaar

Netties werkt samen met:


 
De nieuwe oogst


   
STARTEN MET IFTT

Het principe van IFTT heb je ondertussen al door: bij If This Then That koppel je bepaalde acties in het ene programma, aan een actie die uitgevoerd moet worden in een ander programma. Maar hoe begin je eraan? Dit artikel van Lifehacker vertelt hoe je het doet.
[Taal: ENG]
https://lifehacker.com/the-beginners-guide-to-ifttt-1819624556?rev=1508273505430&


HOE NOOIT IN EEN #METOO SITUATIE TE BELANDEN..
Er is de laatste weken heel veel te doen geweest over discriminatie van vrouwen, seksisme, en vooral: ongewenste intimiteiten. Sommige mensen, mannen maar ook vrouwen, vragen zich af wat eigenlijk de juiste houding is, wat is toelaatbaar en wat niet?
Een goed startpunt is dit artikel bij The Guardian, boordevol tips. Maar meer dan de tips is nog altijd  respect voor anderen en hun gevoeligheden de beste leidraad.
[Taal: ENG]
https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2017/oct/16/a-simple-list-of-things-men-can-do-to-change-our-work-and-life-culture


THE FOLD LINE: NAAIEN
Een community die rond naaien draait, het zelf maken van kleren. Met voooral de nadruk op patronen: patronen die door andere mensen in de community aangeboden worden, maar waarop mensen ook commentaar geven - wat je bijvoorbeeld zou kunnen verbeteren aan het patroon, of waar je voor kleine / mollige mensen wat moet innemen of verlengen. Een prachtig initiatief. Zou er iets dergelijks bestaat in het Nederlands?
[Taal: ENG]
https://thefoldline.com/


DOWNPOUR: E-BOOKS
Deze dienst biedt je de mogelijkheid om Engelstalige audioboeken aan een schappelijke prijs te beluisteren. Een abonnement kost $12,99 per maand, en daarvoor krijg je één credit. De site belooft dat 97% van alle boeken slechts één credit kosten - wat betekent dat je een audioboek kan beluisteren voor die som, wat toch wel goedkoop is.
Zelf hebben wij de dienst niet uitgetest, dus wij weten niet of deze bewering klopt.
[Taal: ENG]
https://www.downpour.com/


DEEPL: VERTALINGEN


Dit is een vertaalmotor die aangedrevenw ordt door een neuro-netwerk, waarij vooral met context gewerkt wordt om een echt hoogstaande vertaling te brengen. De servers staat in IJsland, en DeepL werd bedacht door hetzelfde team dat ook LInguee gemaakt heeft. Momenteel zijn er 7 talen waarin je kan werken: Frans, Engels, Duits, Spaans, Italiaans, Nederlands, Pools.
https://www.deepl.com/translator


PINBALL WIKI
Heb je thuis een Pinball machine staan - in het Vlaams ook een 'Flipperkast' genoemd? Dan zal je deze site wel kunnen gebruiken: een wiki over deze prachtige toestellen. Een stukje geschiedenis, maar vooral: hoe je deze toestellen kan onderhouden en herstellen.
[Taal: ENG]
http://www.pinwiki.com/wiki/


RADIONE.WS: RADIONIEUWS
Op deze site kan je continue naar de laatste nieuwsuitzendingen luisteren van belangrije radiostations zoals BBC, NPR, ABC, CBC, FOX, ESPN...
[Taal: ENG]
https://radione.ws/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: BENDE VAN NIJVEL

Er was de laatste dagen heel wat te doen over de Bende van Nijvel, een naam die gegeven werd aan een bende die einde jaren 80 verschillende bloederige overvallen pleegde in de regio rond Aalst. Omdat er zoveel buitensporig geweld gebruikt werd, in verhouding tot de schamele buit, en de gansters toesloegen op plekken en momenten die erop duidden dat zij over inside rijkswacht informatie zouden moeten beschikken, deden er heel veel complottheorieën de ronde.
De website debendevannijvel.com is al die jaren de informatie blijven volgen (1). En in het licht van recente onthullingen over de mogelijke identiteit van één van de daders, heeft de VRT enkele reportages uit het verleden over de bende terug online gezet (2)(3).
http://bendevannijvel.com/
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2017/10/24/panorama--het-onderzoek--een-bende--i-/
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2017/10/24/panorama--het-onderzoek--een-bende--ii-/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: HOE PERFECT IS UW DIALECT?
Is het dialect stilaan aan het verdwijnen? Spreek jij eigenlijk wel de dialecttaal van de regio waarin je woont? En kan je de dialecten van andere regio's wel begrijpen? De voorbije week draaiden de uitzendingen van Hautekiet rond dialect. In samenwerking met de krant De Standaard werd de Dialecttest ontworpen. En als je de radio1 app op je smartphone hebt staan, kan je door rechts boven op Selfie te klikken, een selfie opnemen waarin je een zin kan zeggen in je eigen dialect. En die zelfies kan je dan weer bekijken op de Facebook pagina van Hautekiet.
Snaptet? Verstoadet? Of moetekiketnogisoewtlegge?
http://playground.radio1.be/dialectparel/new_index.html
https://radio1.be/stuur-ons-jouw-dialectselfie


VRIJDAG MULTIMEDIA: CHILDHOOD
Deze fotograaf is erin geslaagd zichzelf te photoshoppen in foto's van hemzelf, toen hij klein was. En het resultaat is eigenlijk heel knap!
[Taal: --]
https://www.behance.net/gallery/57620561/Childhood


VRIJDAG MULTIMEDIA: WEBFLOW
Zalig toch, dat je tegenwoordig allerlei effecten voor het web gewoon kan bouwen met gewone code (HTML5, CSS3, JavaSScript), zonder Flash, Silverlight of Active X nodig te hebben!
De webdienst Webflow maakt het nog gemakkelijker: met klikken en verslepen kan je prachtige bewegende elementen vormen. Bij The Next Web vind je een bespreking van de dienst.
[Taal: ENG]
https://thenextweb.com/dd/2017/10/24/webflow-lets-build-gorgeous-web-animations-just-dragging-dropping/
https://webflow.com/


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- 'Hackers stelen foto's plastische chirurgie royals en beroemdheden'
'Hackers stelen foto's plastische chirurgie royals en beroemdheden'
- Waarom maken we foto's van ernstige ongelukken? Alles voor een 'like'
https://www.ad.nl/binnenland/waarom-maken-we-foto-s-van-ernstige-ongelukken-alles-voor-een-like~a33d327d/

 
*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Consument op zoek naar televisie die makkelijk in gebruik is
http://elektrozine.be/consument-op-zoek-naar-televisie-die-makkelijk-in-gebruik-is/
- Review: Somfy One doe-het-zelf alarmsysteem
http://elektrozine.be/review-somfy-one-doe-het-zelf-alarmsysteem/
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Scroll snel door je browsergeschiedenis
http://computertaal.info/2017/10/27/scroll-snel-browsergeschiedenis/
- Review: HP ZBook 15 G4: ik ga opnieuw naar school
http://computertaal.info/2017/10/26/review-hp-zbook-15-g4-ga-opnieuw-naar-school/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Overheid breidt thuiskopieheffing uit naar usb-sticks en wearables
https://tweakers.net/nieuws/131249/overheid-breidt-thuiskopieheffing-uit-naar-usb-sticks-en-wearables.html
- Schermreparatie iPhone X is 60 procent duurder dan bij andere grote iPhones
https://tweakers.net/nieuws/131257/schermreparatie-iphone-x-is-60-procent-duurder-dan-bij-andere-grote-iphones.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be


- ICT Woman of the Year Muriel De Lathouwer zet schouders onder CoderDojo
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/ict-woman-of-the-year-muriel-de-lathouwer-zet-schouders-onder-coderdojo/article-normal-918423.html
- Londen verdenkt Noord-Korea van WannaCry-aanval
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/londen-verdenkt-noord-korea-van-wannacry-aanval/article-normal-918447.html

*** TECHNOLOGIUM
http://www.technologium.be
- Google Pixel 2 - Het verhaal van de dramapanda
http://www.technologium.be/pixel-2-dramapanda
- Super Mario Odyssey| Ontdek de nieuwe Nintendo Switch titel hier
http://www.technologium.be/mario-odyssey


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Waarom eyetracking steeds meer ogen opent in de wereld van UX-onderzoek:
https://www.bloovi.be/nieuws/detail/waarom-eyetracking-steeds-meer-ogen-opent-in-de-wereld-van-ux-onderzoek
- “Onbegrijpelijk hoe slecht Belgische marketeers zijn geïnformeerd over de impact van GDPR”
https://www.bloovi.be/nieuws/detail/onbegrijpelijk-hoe-slecht-belgische-marketeers-zijn-geinformeerd-over-de-impact-van-gdpr-op-hun-dagelijkse-werking

 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


  
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

CONTEXTUAL: GETTING THINGS DONE

We hebben tegenwoordig allemaal zoveel dingen te doen, zoveel ideetjes om uit te werken. En helaas laten we ons zo vaak afleiden door onze smartphone, dat we gewoon zeeën van tijd verliezen. Deze webapp moet je helpen om productiever te worden. Het belangrijke hierbij is dat je dingen meteen een belangrijkheid kan ingeven, plus een categorie. En bovendien hoeveel tijd je daarvoor nodig hebt Zo kan je je takenlijstjes in verschillende contexten oproepen.
[Taal: ENG]
http://getcontextual.com/


OUTLOOK STAT VIEW: STATISTIEKEN
Windows all - Outlook - 0,1 MB - freeware
Deze tool scant jouw Outlok mailbox af, en geeft je dan algemene statistieken zoals de gebruikesr waarmee je het vaakst communiceert. Daarbij krijg je telkens het aantal uitgaande mails dat jij verzonden hebt naar die persoon (opgedeeld in to/cc/bcc), het aantal ontvangen boodschappen van die persoon, de totale groote van de boodschappen, verzonden door de gebruiker, de mail client software die hij gebruikt, en de tijdspanne tussen zenden/ ontvanen van mails van deze gebruiker.
De software is van NirSoft, wat een waarborg moet zijn voor de betrouwbaarheid en respect voor je privacy.
https://fileforum.betanews.com/detail/OutlookStatView/1471959540/1
http://www.nirsoft.net/utils/outlook_statistics.html


EVAPP: MENSENLEVENS REDDEN


Deze app is een prachtig initiatief. Zoals je weet kan je met reanimatie (hartmasssage) een mensenleven redden. En wanneer er iets gebeurt, kan je in afwachting van de komst van de ambulance, al beginnen met die hartmassage. Het bloed blijft, door het kunstmatig bewegen van het hart, circuleren, en dat is erg belangrijk.
Niet iedereen heeft dat  echter geleerd, niet iedereen durft het. En soms gaat er een leven verloren in de tijd tot de ambulance aankomt, terwijl er misschien mensen in de buurt waren die wél hartmassage kunnen toepassen..
Deze app wil dat verbeteren. Iedereen die kan reanimeren kan zich aanmelden. En wanneer er een noodmelding binnenloopt bij de nooddiensten, kunnen zij via de EvApp zien welke mensen in de buurt zijn, die de reanimatie al binnen enkele minuten kunnen opstarten, tot de ambulance komt.
Het is een proefproject dat momenteel al in Hoogstraten loopt.
https://www.evapp.org/
http://www.standaard.be/cnt/dmf20171024_03150403


VRIJDAG APPDAG: SCIENCE JOURNAL
Google heeft zijn app Science Journal in een nieuw kleedje gestoken, en de app is nu ook voor iOS verkrijgbaar. Science Journal legt de nadruk op het nemen van notities, en in deze versie kan jenog meer sensoren aflezen.
Een uitvoerige bespreking bij 9to5Mac.
https://9to5google.com/2017/10/25/google-science-journal-app-redesign-ios/
https://itunes.apple.com/us/app/science-journal-by-google/id1251205555?mt=8&ign-mpt=uo%3D4
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.apps.forscience.whistlepunk


VRIJDAG APPDAG: ANIMAL CROSSING - ZO KAN JE HET NU AL DOWNLOADEN


Nintendo heeft deze week aangekondigd dat het populaire Animal Crossing volgende maand naar Android en iOS komt. Kan je echter niet wachten, dan vind je in dit artikel bij The Next Web instructies om de app nu al te downloaden voor iPad, iPhone en Android.
https://thenextweb.com/gaming/2017/10/25/animal-crossing-android-iphone-ios/
 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Tegenwoordig wil elk viooltje in het openbaar bloeien
en door verslaggevers geïnterviewd worden.
-Otto Weiss-