Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
12/10/2017 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 21
Nummer 1027 van 7/10/2017Gegroet lezer,

Als je het ons vraagt, waarom wij elke week deze nieuwsbrief blijven samenstellen? Gewoon omdat er zoveel gebeurt. Misschien zijn het op politiek gebied heel spannende tijden, maar elke dag is er weer iets nieuws te vermelden op het gebied van technologie. Tech dringt bovendien steeds meer binnen in ons dagelijkse leven, is niet meer beperkt tot het omhulsel van je smartphone, je tv, je computer. Dagelijkse gebruiksvoorwerpen worden ook "smart"...

En dat is de reden waarom wij, na meer dan 20 jaar, met zoveel gretigheid week na week nieuws brengen. Gewoon omdat het zo boeiend is, omdat er elke dag nieuwe dingen te ontdekken zijn, nieuwe uitdagingen om over na te denken. En omdat wij u, de lezer, heel graag mee willen nemen op die ontdekkingstocht.

Ook deze week weer heel wat nieuwigheden en veel interessant leesvoer. Veel plezier met deze editie, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.ALEXA ZAL 'ROUTINES' KUNNEN UITVOEREN
Verleden week kon je lezen hoe Amazon verschillende nieuwe versies en varianten uitgebracht heeft van de Echo, de slimme luidspreker die een hub voor al jouw domotica moet zijn. Echo is zo slim natuurlijk omdat er een slimme assistent in zit, Alexa. En die Alexa wordt nu nog wat slimmer, met Routines.

Deze functie is vooral bedoeld voor mensen die hun domotica willen automatiseren. Met Routines zullen de Alexa-gebruikers namelijk verschillende acties kunnen triggeren met één commando. Concreet: met bijvoorbeeld het commando "Alexa, good night", zou Alexa de lichten uitdoen, de voordeur op slot doen, de tv afzetten. Of een commando "Alexa, good morning", dat dan de lichten zou aandoen, je koffiemachine aanzetten je het nieuws en weerbericht voorleest.

Eerder had Apple al dergelijke gecombineerde commando's gelanceerd, die het dan Scenes noemde, en waarbij Siri dan de domotica taken uitvoerde. Bij Routines echter zijn het niet alleen domotica-taken, maar ook andere acties, zoals het weer en verkeersinfo.
https://techcrunch.com/2017/09/28/alexas-routines-will-combine-smart-home-control-with-other-actions-like-delivering-your-news-and-weather/


Family Link nu verkrijgbaar zonder invitatie in de VS
Het is al een tijdje geleden, van maart dit jaar om juist te zijn, dat Google een software uitgebracht had, Family Link, waarmee ouders controle krijgen over de Android toestellen van hun kinderen. De software was echter enkel verkrijgbaar in een besloten bèta-test, en enkel op uitnodiging kon je hem uittesten.

Nu echter is de app voor iedereen toegankelijk - iedereen, die in de VS woont wel te verstaan. Maar wellicht zal Europa binnenkort volgen.

Wat doet de app concreet? Wel, ouders kunnen vanop hun eigen Android of iOS toestel het Android toestel van hun kind controleren. Zij kunnen in een wekelijks of maandelijks activiteitenrapport zien met welke apps hun kinderen bezig zijn. Bovendien kunnen zij toelaten of een bepaalde app wel dan niet gedownload mag worden. En ouders kunnen ook bepalen hoe lang het kindje met de smartphone bezig mag zijn, een maximum tijd dus instellen, naast een tijdstip waarop het toestel automatisch in vergrendeltoestand gaat wanneer het bedtijd is.

Meer uitleg bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2017/09/28/googles-parental-control-software-family-link-launches-to-public/
https://families.google.com/familylink/ZELFS DE SAFETY CHECK PAGINA VOOR HET LAS VEGAS INCIDENT BEVATTE DESINFORMATIE...
Er zit iets grondig fout met het internet van vandaag. Het is zo onbetrouwbaar als de pest. En de gebeurtenissen in Las Vegas bewezen dat nogmaals. Het internet heeft natuurlijk ook zijn positieve kant, bij een incident van dergelijke omvang. Om te beginnen raakte het nieuws razendsnel bekend, en konden de politiediensten de burgers snel waarschuwen weg te blijven bij the Strand, een wereldberoemde boulevard in Las Vegas waar een country-concert gegeven werd.

Of we zo blij moeten zijn dat de eerste beelden van de schietpartij, waarbij uiteindelijk meer dan 50 mensen omkwamen en meer dan 500 gewond werden, meteen ook de hele wereld rond gingen, dat is nog de vraag. Die beelden dienden eerder om de voyeuristische nieuwsgierigheid van de mensen te bevredigen, dan om informatie te brengen.

Bij een dergelijk incident is het -en dat klinkt zo verschrikkelijk- de "gewoonte" geworden dat Facebook zijn SafetyCheck pagina activeert. Daar kunnen mensen, die in de buurt van het incident waren, laten weten aan vrienden en familie dat zij OK zijn. Mensen kunnen er ook hulp aanbieden. Maar deze keer moest vastgesteld worden dat er meteen nepberichtn opdoken, over de vrouw waarmee de dader het laatst gezien was. En omdat deze berichten weliswaar vals, maar erg sensationeel waren, werden zij ook heel vaak gedeeld. Waardoor het algoritme deze nep nieuwsberichten bovenaan de lijst zetten en meteen vertonen in de newsfeed van mensen.

BuzzFeed verzamelde al deze nep berichten, zodat je zelf kan zien hoeveel het waren. Toch erg, niet?
http://www.fastcompany.com/40475749/facebooks-safety-check-page-for-the-las-vegas-shooting-promotes-alt-right-news
http://www.buzzfeed.com/ryanhatesthis/here-are-all-the-hoaxes-being-spread-about-the-las-vegasLINKEN VANUIT YOUTUBE NAAR ALTERNATIEVE FONDSENWERVING: VERBODEN
Sommige content makers willen wel degelijk geld verdienen met hun creatieve bedenksels, zoals filmpjes. Dé plek bij uitstek is uiteraard om die filmpjes bij YouTube te plaatsen. En normaal gezien voegen die creatievelingen dan een link toe naar de pagina die zij hebben bij een alternatieve site voor fondsenwerving, zoals Patreon. Wie de conten-maker wil steunen, surft naar die site, en geeft daar een eenmalige of terugkerende gift. Zo moet de content-maker niet in het officiële programma van YouTube stappen.

Alleen - YouTube heeft dat niet graag. En nu heeft het dus aangekondigd dat het die verwijzing in een video naar een externe website of een crowdfunding site via een 'end card' niet meer zal toelaten - tenzij het channel van dat filmpje meer dan 10.000 publieke views heeft. Heeft het zoveel kijkers niet, dan moet de contentmaker in het YouTube Partner Programma stappen.

Volgens YouTube zou het zo misbruik tegengaan; het ontkent dat het opzettelijk Patreon campagnes blokkeert. De aankondiging van YouTube heeft in elk geval voor verwarring gezorgd bij de YouTube creatievelingen. Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2017/9/28/16380148/youtube-video-partner-program-link-card-restriction-patreonVLUCHTEN KAN NIET MEER... OOK IN MOSKOU
We zijn met zijn allen toch zo begeesterd over de vooruitgang van technologie. Wat toch allemaal mogelijk is tegenwoordig - zelfs gelaatsherkenning. Apple heeft die technologie zo op punt gesteld met fijne sensoren, dat het zelfs gebruikt kan worden om je toestel te ontgrendelen.

Gelukkig heeft Apple de voorzorg genomen om de gegevens van die gelaatsherkenning te beperken tot jouw eigen toestel, en niet door te sturen naar Apple zelf of derden. Want dat zou die technologie tot een enorme databank kunnen maken voor gelaatsherkenning, die ook door de autoriteiten gebruikt kan worden.

Dat zou natuurlijk handig kunnen zijn om boeven te identificeren, maar het zou de privacy van de burger erg beperken: voortaan zou de overheid jou dan kunnen volgen, bij elke stap die je in de straten zet, via de bewakingscamera's die dan natuurlijk op die databanken aangesloten zijn.

Mooi dus van Apple. Maar in Rusland zijn ze niet zo goed af: Bloomberg meldt dat Moskou wel degelijk gelaatsherkenningstechnologie gaat toepassen in zijn netwerk waarop 170.000 bewakingscamera's in de stad aangesloten zijn.

Hopelijk is dit geen voorbeeld dat ons landje snel wil navolgen...
https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-09-28/moscow-deploys-facial-recognition-to-spy-on-citizens-in-streetsGOOGLE EINDIGT VOORKEURSBEHANDELING VOOR GRATIS ARTIKELS
Het is al een tijdje dat Google, in de geest van "het internet moet vrij zijn", een strategie hanteert waarbij nieuwssites aangemoedigd worden om bepaalde artikels gratis aan te bieden. Het systeem werkt aldus: een artikel van nieuwssite X dat je aanklikt vanuit Google, kan je gratis lezen op die site. Klik je daar dan nog een of meerdere artikels aan, dan komt de betaalmuur in actie.

Websites die in het systeem van "de eerste 2-3 artikels gratis" stapten, werden door Google beloond: hun artikels kwamen hoger in de search ranking te staan.

Maar nu heeft Google dat systeem afgevoerd, en speelt het al dan niet gratis zijn van een artikel niet meer mee in de ranking. Dat is positief voor de uitgevers, die nu zelf kunnen beslissen of ze artikels al dan niet gratis aanbieden, zonder daarvoor door Google gedwongen te zijn. Voor de gebruiker is het minder positief, want die zal nu sneller wanneer hij een artikel aanklikt, naar een site gebracht worden waar hij meteen op de betaalmuur stoot. En hartsgrondig vloeken.

Hopelijk zal Google bij de artikels in de zoekmachine duidelijk vermelden of zij gratis te lezen zijn, of achter een betaalmuur staan...
http://www.bloomberg.com/news/articles/2017-10-02/-news-geek-google-ceo-appeases-publishers-with-subscriptionsFACEBOOK WIL MEER TRANSPARANTIE GEVEN OVER ADVERTENTIES
De sociale netwerken liggen onder vuur omdat zij tijdens de Amerikaanse verkiezingen ongewild propaganda van Rusland verspreid hebben. Bij Twitter gaat het om bot-accounts, die tweets van bepaalde personen automatisch retweeten. Bij Facebook gaat het eerder om de advertenties.

Het blijkt namelijk dat een indrukwekkend aantal advertenties gekocht waren door een Russisch bedrijf, met de bedoeling de Amerikaanse politiek te beïnvloeden. Op aandringen van de Amerikaanse regering heeft Facebook nu aan een onderzoekscommissie van het Congres de 3.000 advertenties overhandigd die door het bedrijf gekocht waren op het sociale netwerk.

Facebook heeft inmiddels aangekondigd dat het wil voorkomen dat er nog dergelijke beïnvloeding zou komen. Zo worden er 1.000 extra medewerkers aangenomen, die de advertenties moeten beoordelen. Bovendien, en dat is wel interessant, krijg je de mogelijkheid om van een bepaalde adverteerder àlle advertenties te zien, niet enkel die specifiek op jou afgestemd zijn. Zoals je weet kunnen bij advereerders op Facebook hun doelpubliek erg fijnmazig segmenteren, op basis van leeftijd, man/vrouw, interesses. Zo zie je dus wat je de adverteerder aan je verteld had als je niet 65, maar 25 was, geen man maar een vrouw, enz.

Interessant, maar is dit echt iets dat beïnvloeding via Facebook gaat tegengaan, of is het enkel een maatregel die Facebook uitgevaardigd heeft om zijn blazoen wat op te poetsen? Trouwens, het is allemaal goed en wel om te zeggen dat "de verkiezingen beïnvloed werden", maar cijfers over een echt wetenschappelijk onderzoek naar die beïnvloeding krijg je niet te zien - als dat onderzoek al uitgvoerd werd. Was de beïnvloeding bedoeld om Clinton te helpen of Trump? In welke mate werden de gebruikers beïnvloed - wat is het percentage van mensen die hun stemgedrag gewijzigd hebben als gevolg van de Russische advertentie? Informatie die wie niet te zien gekregen hebben...
https://techcrunch.com/2017/10/02/facebook-will-hire-1000-and-make-ads-visible-to-fight-election-interference/
https://newsroom.fb.com/news/2017/10/hard-questions-russian-ads-delivered-to-congress/


COMPUTERS LEREN DINGEN BETWISTEN
Chatbots geraken stilaan ingeburgerd - via machine learning leren zij antwoorden te geven op vragen, 'gesprekken' te voeren die bijvoorbeeld een klant moeten begeleiden bij zijn bestelling. Maar in de toekomst zullen die robots ook kunnen discussiëren. Ene professor Chris Reed van de Universiteit van Dundee heeft hierover een artikel geschreven, da tje kan lezen op de website van de BBC.

De bedoeling van deze "Argument Technology" is mensen betere beslissingen te laten maken. Zij zullen een keuze in vraag stellen, op zoek gaan naar bewijzen, alternatieven onderozeken, en zelf conclusies kunnen trekken.

Deze artificiële intelligentie zou moeten leren om argumenten te zoeken boven en tegen een bepaald probleem. IBM bijvoorbeeld werkt aan een tool die "The Debater" heet. Maar het zou ook gebruikt kunnen worden om dialoog-games te creëren, die je moeten helpen om onbewuste vooroordelen, zwakke en niet goed beredeneerde argumenten te onderscheiden.

Waarvoor dit goed is? Wel, he zou bijvoorbeeld advocaten en rechters kunnen helpen om slimmere vragen te stellen bij een protest. In de directiekamer zou het tot slimmere besluitvorming moeten leiden. Bij huwelijksbemiddeling zouden de partners beter inzicht moeten krijgen... Toepassingen genoeg dus.

Wie zich in dit intrigerende onderwerp wil verdiepen, vindt hieronder alvast enkele links. In de podcast van Tech News Today kan je ook een interessante discussie volgen.

The computers being trained to beat you in an argument - BBC News   
Internet Argument Corpus | Natural Language and Dialogue Systems    c
Why Tomorrow Won't Look Like Today: Things that Will Blow Your Mind - YouTube   
BBC Radio 4 - Moral Maze  
http://www.bbc.com/news/technology-41010848
https://nlds.soe.ucsc.edu/ia
https://www.youtube.com/watch?v=6fJOtAzICzw&feature=youtu.be&t=45m25s
http://www.bbc.co.uk/programmes/b006qk11MICROSOFT: DE MIXED REALTIY PLANNEN
Microsoft heeft tijdens een event in San Francisco wat meer concrete informatie gegeven over zijn plannen voor Mixed Reality. Op 17 oktober zal namelijk de Fall Update uitkomen van het Windows besturingssysteem, en die zal ondersteuning bevatten voor Mix Reality. In de aanloop naar die update, krijgen ontwikkelaars die werken met SteamV nu al toegang tot het Mixed Reality Platform. Zij kunnen dus hun games al testen. Gebruikers zouden tegen de feestdagen toegang krijgen tot Mixed Reality.

Samsung heeft meteen ook al aangekondigd dat het een nieuwe headset lanceert voor Windows 10, de HMD Odissey. Die bevat twee 1440x1600 AMOLED schermen en een refresh van 90hz, wat voor echt vloeiende beelden moet zorgen. Het gezichtveld bedraagt 110 graden, er zit een ingebouwde microfoon voor Cortana in, en een koptelefoon en bewegings controllers. Het toestel zou op 6 november in de winkel liggen en 499 dollar moeten komen.

Samsung is daarmee niet de enige, ook andere fabrikanten hebben al toestellen aangekondigd om Mixed Reality te beleven. Acer heeft een Mixed Reality Headset aangekondigd, Dell een Visor, HP een headset, en Lenovo een Explorer.

Een eerste game is ook al onderweg: Halo Recruit, van 343 Industries. Ook dat zou op 17 oktober verkrijgbaar zijn. Microsoft heeft nog meer plannen met VR, want het kocht Altsspace VR, een bedrijf dat o.a. de presidentiële debatten een VR tintje gaf verleden jaar. Deze overname maakt VR nog een beetje meer toegankelijk voor mensen die niet met Windows 10 werken. De Google Daydream, Gear VR van Samsung, de Oculus Rift en de HTC Vive kunnen namelijk allemaal gebruikt worden voor Altspae VR.

Op onderstaande sites lees je meer over deze aankondigingen.
https://techcrunch.com/2017/10/03/samsung-joins-microsofts-vr-parade-with-its-new-hmd-odyssey-headset-for-windows-10/?ncid=rss
https://techcrunch.com/2017/10/03/microsofts-mixed-reality-platform-is-now-open-to-steamvr-developers/?ncid=rss
https://www.engadget.com/2017/10/03/microsoft-buys-altspacevr/
https://www.theverge.com/2017/10/3/16408638/microsoft-halo-recruit-vr-experienceMICROSOFT TREKT DE STOP UIT GROOVE MUSIC
Je weet het wellicht niet, maar Microsoft had ook een eigen muziekdienst. Het wou, in de jaren toen het nog een eigen MP3 speler uitbracht en een eigen Windows PHone besturingssysteem, de tactiek van Apple met iTunes volgen. Die muziekdienst is echter nooit van de grond gekomen.

In de jaren van de MP3 speler heette de muziekdienst en software nog Zune. Dat werd later omgedoopt tot Xbox Music, en nog later tot Groove Music. En die zieltogende dienst, waarvan je misschien nog nooit gehoord hebt, krijgt nu de genadeslag: einde 2017 wordt hij definitief stopgezet.

Microsoft raadt alle gebruikers aan om over te stappen naar Spotify. Alle muziek die je via Groove aangekocht had en op je One Drive gezet, die zal na die datum gelukkig wel beschikbaar blijven. En wie al op voorhand zijn abonnement betaald had voor na 2017, krijgt dat geld terug.
http://www.zdnet.com/article/microsoft-to-shutter-its-groove-music-service-and-migrate-users-to-spotify/EUROPA: GEEN BELASTINGVOORDEELTJES VOOR TECH GIGANTEN EN OPNIEUW STRENGERE REGELS VOOR OVERDRACHT DATA?
De Europese Commissie laat zien dat zij haar op haar tanden heeft, en het haar menens is met het voornemen om alle landen te verplichten bedrijven op gelijke wijze te behandelen, ook op belastinggebied. Met name het feit dat in sommige landen voordelen gegeven worden aan tech giganten, om hen toch maar hun zetel te laten vestigen in dat bepaalde land, zit de EU dwars. Omdat het meestal om voordelen gaat die de eigen bedrijven in dat land niét kunnen krijgen.

Eerder werden daarvoor al Apple en Ierland veroordeeld: Ierland zou Apple onterecht een belastingvoordeel van 13 miljard dollar gegeven hebben, waarop de EU besloot dat Ierland het geld moest terugvragen van Apple. Raar maar waar: die uitspraak dateert al van augustus 2016, maar tot nu toe heeft Ierland geen aanstalten gemaakt om die som bij Apple te vragen.

Nu de EU ook Amazon op de vingers tikt, omdat het onterecht 250 miljoen euro belastingvoordeel ontvangen zou hebben, vragen velen zich af of die veroordeling wel zin heeft, als er toch geen dwang uitgeoefend wordt om het geld te incasseren... (1)

Er is nog meer nieuws van de EU. Het Ierse hooggerechtshof heeft aangekondigd dat het aan het Europees Hof van Justitie een voorlopig vonnis wil vragen over het al dan niet wettelijk zijn van de huidige regels voor uitwisseling van gebruikersdata tussen de VS en de EU. Zoals je je wellicht herinneren kan, werd de vorige regeling, de Safe Harbour, onwettig verklaard na een klacht van de Oostenrijker Max Schrems.

Daarna werd een nieuw akkoord afgesloten, maar dat wordt nu dus in twijfel getrokken. De EU vraagt zich immers af of er voldoende gedaan wordt om te voorkomen dat de data van de Europese gebruikers in handen van de Amerikaanse inlichtingendiensten zouden vallen. Het gaat dus, voor alle duidelijkheid, niet over de legitimiteit van het akkoord zelf, maar wel over de maatregelen die bedrijven nemen. Meer hierover bij Reuters (2)
http://www.businessinsider.com/amazon-fined-back-taxes-eu-2017-10?op=1
http://www.reuters.com/article/us-eu-privacy-facebook/ireland-asks-europes-top-court-to-rule-on-eu-u-s-data-transfers-idUSKCN1C80XQ?feedType=RSS&feedName=technologyNews

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!KANO: LAAT JE SPRUIT ZELF ZIJN/HAAR LAPTOP BOUWEN
Technologie, wetenschappen: kinderen kunnen er eigenlijk niet vroeg genoeg mee beginnen. Zelf dingen maken, zelf coderen... al doende leert men, toch?

Dit product zou daarbij wel eens heel handig kunnen zijn. Het is namelijk een doe-het-zelf bouwpakket, bedoeld voor kinderen vanaf 6 jaar, die er een laptop mee kunnen bouwen. Het pakket bevat een Raspberry Pi 3 board, een HD scherm van 10,1 inch, een herlaadbare batterij, een hub voor 3 USB poorten, een draadloos klavier en een geluidssensor. Alle onderdelen passen in een omhulsel met een staander, en eens de laptop gebouwd is past hij in de rugzak van een kind.

Als besturingssysteem is er het open source Kano OS, waarmee je o.a. een Chromium gebaseerde browser kan draaien en verschillende apps. Bovendien bevat het pakket een 'storybook' die de kinderen begeleidt bij het bouwen van hun laptop.

Het geheel kost 250 dollar. En als je het ons vraagt is dat gewoon een investering in de toekomst van je kind!
https://thenextweb.com/gadgets/2017/09/26/kanos-new-250-diy-kit-lets-kids-build-laptops/#.tnw_KDSO6dVM
https://kano.me/store/uk/products/computer-kit-completeGOOGLE: NIEUWE PIXEL 2, PIXEL 2XL SMARTPHONE
Woensdagavond heeft Google zijn nieuwe hardware producten voorgesteld. Mooie toestellen, met indrukwekkende specs. Maar wat hierbij opvalt is dat we eigenlijk op een punt aanbeland zijn waar de verschillende toestellen van Apple, Google, Huawei, ... elkaar evenaren qua technische kenmerken van de hardware. Waar de fabrikanten zich nu proberen mee te onderscheiden, is de software, en dan vooral de AI die de software echt slim maakt. Google heeft dan ook tijdens zijn persconferentie het eerste dik halfuur uitgeweid over zijn vorderingen op AI gebied.

Dit gezegd zijnde, wat heeft Google voorgesteld? Wel, zoals verwacht werd, twee modellen van de Pixel smartphoen: de Pixel 2 en en 2XL.Beiden hebben een OLED scherm, een Snapdragon 835 processor en 4GB RAM. Bovendien hebben zij Active Edge, een functie waarbij je de Google Assistant kan activeren door in je toestel te 'knijpen', of een binnenkomende oproep het zwijgen kan opleggen.

De camera heeft bij de verschillende tech-journalisten die het toestel reeds konden bekijken, een diepe indruk nagelaten. Hij krijgt namelijk op de DXO een score van 98, wat nog beter is dan de 94 die de camera van de iPhone haalt, en een nieuw record is qua kwaliteit.

Het verschil tussen beide toestellen is uiteraard het scherm: de Pixel 2 een scherm van 5 inch of 12,5 cm, met een 1080pixel display. Dit toestel komt in 3 kleuren en kost $539 voor de 64 GB versie en $749 voor de 128 GB versie. De Pixel 2 XL heeft een 6 inch of 15 cm scherm, met een 2880 x 1440 display met heel fijne randjes. Bij dit toestel kan je kiezen uit twee kleuren, en een 64 GB versie voor $849 of de 128 GB versie voor $949.

Toch nog even vermelden dat Google beloofd heeft dat zijn later dit jaar als eerste de GOogle Lens preview zullen krijgen.

Meer bij The Verge en TechCrunch.
https://www.theverge.com/circuitbreaker/2017/10/4/16408962/new-google-pixel-2-phone-announced-price-release-date-features
https://techcrunch.com/2017/10/04/google-lens-will-finally-make-its-debut-on-pixel-phones-later-this-year/GOOGLE: DE PIXELBOOK
Google heeft ook de Pixelbook voorgesteld - noem het een high-end versie van de Chromebook, met uiteraard een high-end prijs, gaande van $999 tot $1.649, afhankelijk van de specs. En als je de Pixelbook Pen erbij wil, moet je nog eens $99 neerleggen.

Nu is de Pixelbook wel indrukwekkend. Hij is 10 mm dik en weegt amper 1 kg. Het Quad HD LCD aanraakscherm is 12,3 inch of 30,75 cm groot, met een resolutie van 235 ppi. Het toestel heeft twee USB-C poorten en het is eigenlijk de eerste laptop die de Google Assistant aan boord krijgt.

Bij dit toestel is het dan weer de Pixel Pen die hoge ogen scoort. Het heeft 60 niveaus van "angular awareness", wat wil zeggen dat het voelt onder welke hoek het vastgehouden wordt. Verder 10ms latency, vertraging dus, wat heel belangrijk is, en 2000 niveaus van drukgevoeligheid, zodat je bredere of fijnere lijnen kan trekken.

Omdat het een Chromebook is, zullen alle Android apps, zoals Office voor Android, op dit toestel werken. Het zou, volgens waarnemers, wel eens een sterke concurrent kunnen zijn voor de iPad Pro, die toch een steviger prijskaartje heeft. Meer bij Wired, Google zelf en The Verge.
https://www.wired.com/story/google-pixelbook-is-the-chromebook-youve-been-waiting-for/
https://store.google.com/config/google_pixelbook
https://www.theverge.com/2017/10/4/16405214/google-pixelbook-laptop-photos-video-hands-on-penGOOGLE: HOME MINI, HOME MAX, DAYDREAM VIEW, PIXEL BUDS
Maar er waren nog dingen die Google uit zijn hoge hoed tevoorschijn toverde. Om te beginnen twee updates van zijn slimme luidspreker, de Google Home. De Home Mini aan een mini-prijs van $49, en de Home Max aan $399. Het bijzondere aan dit toestel is dat het geluid slim aangepast wordt aan de configuratie van de kamer waar hij staat, en de plek in die ruimte. De Max geeft je ook recht op 3 jaar gratis YouTube Red.

Wat ons echter veel meer interesseerde waren de draadloze oortjes die Google voorstelde, de Pixel Buds. Die hebben een uitwendig deel in de vorm van een afgeplatte bol, waarmee je ook je muziek kan bedienen: met swipes of even tikken kan je van song wisselen, je kan een telefoongesprek aannemen, of het volume aanpassen. Tik je op het rechteroortje, dan zal je de Google Assistant, die nota bene in het oortje ingebouwd is, activeren. Je kan dan een routebeschrijving krijgen, een herinnering instellen, muziek en boodschappen activeren.

De oortjes zouden tot vijf uur lang kunnen werken met één enkele batterijlading. Maar je kan ze herladen vanuit het meegeleverde bewaardoosje, dat een 620mAh batterij heeft die in totaal voor 24 uur luistertijd kan zorgen. Dit doosje herlaad je dan via de USB-C poort.

De oortjes kan je gebruiken met elk Bluetooth toestel, maar je moet ze wel even koppelen met je toestel. Bij Android toestellen met Marshmallow of hoger doe je dat gewoon door het bewaardoosje te openen. En wanneer je de oortjes koppelt met een Pixel toestel, dan kan je Google Translate activeren, zodat je in real time een vertaling krijgt van wat de ander zegt.

Er is wel een nadeel. Je gesprekspartner zou dan namelijk ook Pixel Buds moeten hebben. Hij spreekt dan in zijn oortjes, en de smartphone geeft de vertaling van zijn woorden. Mooi, als het werkt - en natuurlijk spijtig dat je dan weer in een ecosysteem moet stappen, dat van de Pixel. Maar dat is een verwijt dat we ook aan Apple kunnen sturen, bekend en berucht voor zijn ecosystemen...

De oortjes zijn verkrijgbaar in zwart, wit en blauw, en kosten $159.
https://www.theverge.com/circuitbreaker/2017/10/4/16404380/google-home-max-smart-stereo-speaker-announced-price-release-date
https://thenextweb.com/insider/2017/10/04/google-reveals-home-mini-49/#.tnw_zqn8xu6C
https://www.theverge.com/circuitbreaker/2017/10/4/16401132/google-pixel-buds-wireless-headphones-announced-price-release-dateGOOGLE: EEN APARTE CAMERA, GOOGLE CLIPS
En dan was er nog een aankondiging, die velen verbaasd heeft: Google Clips. Dat is een camera die het heel veel moet hebben van artificiële intelligentie. De camera zou namelijk automatisch foto's maken van mensen en dieren die het kent - jij moet de camera dus opleiden zodat hij jouw baby, je kinderen, je vrouw en je hond herkent. En dan zet je de camer maar ergens neer, en gaat hij aan de slag. Het heeft zijn voor- en nadelen, want nu kan je heb je tenminste je handen vrij om mooi te poseren met je baby. Het nadeel is misschien dat het toestel ook een beetje gebruikt kan worden voor spionage...

Sommigen suggeren dat het toestel bijvoorbeeld ook als action cam gebruikt zou kunnen wordne, of zelfs als bodycam. Het zou zelfs kunnen dienen als opvolger van de GOogle Glass - maar dan minder creepy, want een verklikkerlampje geeft bij de Google Clips duidelijk een signaal telkens er een foto genomen wordt.

Qua hardware hebben we het over een toestel met een 12 megapixel sensor, en een lens die een 130 graden gezichtsveld heeft. De foto's worden genomen aan 16 frames-per-seconde en opgeslagen op het intern geheugen van 7 GB. Daarna kan je de foto's via WiFi overzetten naar je smartphone.

Het toestel wekt met de Pixel toestellen, iPhone 8, Samsung Galay S7 en S8, en kost $249.
https://www.theverge.com/2017/10/4/16402682/google-clips-camera-announced-price-release-date-wireless


 


 
Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet13 CREATIEVE PODCASTS

In dit artikel van My Modern Met worden 13 podcasts besproken die je cretiviteit aanwakkeren en je zeker en vast inspiratie zullen geven. Bijvoorbeeld Ted Radio Hour, gebaseerd op de populaire Ted Talks, of de PetaPixel Photography Podcast, met erg veel tips om een betere fotograaf te worden.
Om zeker en vast uit te testen!
http://mymodernmet.com/best-creative-podcasts/
Netties werkt samen met: 
De nieuwe oogst


   
LEREN KOKEN MET YOUTUBE
Wat kunnen mensen soms toch mooi altruïstisch zijn! Zij maken iets, doen veel opzoekingswerk, en stellen het dan ter beschikking van anderen, gratis en voor niks. Deze Google Docs is zoiets: iemand heeft een lange lijst met YouTube kanalen verzameld, waar je Engelstalige kook-filmpjes vindt. Smakelijk!
[Taal: ENG]
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1fYfqtHZOAavc07rDJOuYSXa5YibxZj-ffWG0-pd5PU4/pubhtmlPUZZELS DIE JE KAN AFDRUKKEN
Een computer is handig, en je vindt er allerlei dingen om je te ontspannen door je in te spannen, zoals puzzels. Alleen, het is niet zo handig om een puzzel op je computer te maken. Deze website biedt je allerlei puzzels in afdrukbare vorm. Even je computer aan het werken zetten, en met je puzzel naar het terrasje om in de zon je hersens te gaan pijnigen!
[Taal: ENG]
https://www.puzzles-to-print.com/


LOGOCRIPS: ONLINE JE LOGO AANMAKEN
Op deze website kan je een logo aanmaken via enkele simpele stappen: vul de naam van je merk in, kies een categorie, en een ontwerp. Daarna kan je kleur, icoontjes, lettertype, kleuren, tekst en meer nog aanpassen. Klaar? Dan kan je het downloaden. Je krijgt zelfs een Social Media package, en zelfs wallpaper voor je mobieltje.
Alles lijkt gratis te zijn, wij vonden op het eerste zicht geen addertje onder het gras. Mocht dat toch zijn, laat het ons even weten?
[Taal: ENG]
https://www.launchingnext.com/s/logocrisp/32008/
https://www.logocrisp.com/


HIGH TIDE: EB EN VLOED
Deze website vertelt je wanneer het hoog water is, eb en vloed dus, voor plekken over de hele wereld. Spijtig echter dat er geen optie is om bijvoorbeeld afstanden in ons metriek stelsel weer te geven...
[Taal: ENG]
https://hightide.earth/search?q=Antwerpen


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: GEVAARSYMBOLEN
"Symbolen herkennen kan levens redden" is de ditel van deze website. En dat is waar, want niet alle producten die in een doorsnee huis staan, zijn zonder gevaar. Wat mag je wel en niet doen met een product, wat is ontvlambaar, wat niet? Een lijstje om van buiten te leren! (Bron: Alina)
[Taal:NL]
https://www.gevaarsymbolen.be/nl


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: AMAZONE: FEMINISME HOOG TE PAARD
Een website die draait rond feminisme. Gelijke kansen, praatcafés, plekken waar je kan discussiëren over feminisme, inforamtie over verschillende gendergelijkheid programma's... Dat is wat je hier vindt. (Bron: Alina)
[Taal:ENG]
http://www.amazone.be


VRIJDAG MULTIMEDIA: YOUTUBE KANAAL VOOR ZOO EN PLANCKENDAAL
Hou je van dieren? Dan kan je binnenkort je hart ophalen op twee nieuwe YouTube kanalen, namelijk van dierentuinen De Zoo en Planckendael. Allerlei content - van bevallingen van nieuwe bewoners, tot achter-de-schermen filmpjes , van pinguïns tot olifanten.
Meer over de nieuwe kanalen lees je bij Het Laatste Nieuws
https://www.hln.be/nieuws/binnenland/zoo-en-planckendaelbewoners-schitteren-op-eigen-youtube-kanaal-dieren-en-youtube-zijn-een-match-made-in-heaven~ab6ed689/?utm_medium=rss&utm_content=Nieuws
http://youtube.com/ZOOAntwerpen
http://youtube.com/PlanckendaelDierentuin


VRIJDAG MULTIMEDIA: HARRY GRUYAERT

Deze Belgische fotograaf heeft een nieuw fotoboek uit; daarover lees je alles bij Knack. Maar ook zonder het boek te kopen kan je de foto's van Gruyaert bekijken, en wel op de website van Magnumphotos. Geef je ogen maar goed de kost!
http://www.magnumphotos-commercial.com/photography/harry-gruyaert
http://www.knack.be/nieuws/belgie/foto-s-van-harry-gruyaert-bekijken-is-een-esthetische-ervaring/article-opinion-908639.html


VRIJDAG MULTIMEDIA: EVERY NOISE AT ONCE
Deze pagina bevat audiosamples van meer dan 1.500 muziek genres, gebaseerd op data van 1536 genres getraceerd en geanalyseerd door Spotify. Er hoort ook een Spotify playlist bij, met één song van elk muziekgenre.Maar daar moet je wel je tijd voor nemen: om alle songs te beluisteren heb je110 uur en 35 minuten nodig! (Tip: Wim W)
[Taal: ENG]
https://kottke.org/17/10/audio-samples-of-1500-musical-genres
http://everynoise.com/engenremap.html
https://open.spotify.com/user/thesoundsofspotify/playlist/69fEt9DN5r4JQATi52sRtq


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Dit zijn de nieuwe emoji voor je iPhone
https://www.ad.nl/digitaal/dit-zijn-de-nieuwe-emoji-voor-je-iphone~af0e51d8/
 
 
  *** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
  - Video: Mini-camera Clips van Google
http://elektrozine.be/video-mini-camera-clips-van-google/
- Sonos voegt AirPlay 2 vanaf 2018 toe aan speakers
http://elektrozine.be/sonos-voegt-airplay-2-vanaf-2018-toe-aan-speakers/

¨** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Review: HyperX Alloy Elite FPS toetsenbord
http://computertaal.info/2017/10/07/review-hyperx-alloy-elite-fps-toetsenbord/
- Je Android lock scherm patroon is niet zo veilig als een PIN code
http://computertaal.info/2017/10/04/android-lock-scherm-patroon-is-zo-veilig-al-seen-pin-code/

 
*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net


- Simpeler wisselen van provider
Eerste telefoons met e-sim komen eraan
https://tweakers.net/reviews/5749/simpeler-wisselen-van-provider.html
- Google X-project voor 'internetballonnen' wordt ingezet boven Puerto Rico
https://tweakers.net/nieuws/130473/google-x-project-voor-internetballonnen-wordt-ingezet-boven-puerto-rico.html


*** DATANEWS

http://www.datanews.be
- Gentse start-up lanceert app voor beleggers in digitale munten
http://datanews.knack.be/ict/start-ups/gentse-start-up-lanceert-app-voor-beleggers-in-digitale-munten/article-normal-909329.html
- Nederlands referendum over aftapwet op komst
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/nederlands-referendum-over-aftapwet-op-komst/article-normal-909061.html
*** TECHNOLOGIUM
http://www.technologium.be
- Bowers & Wilkins PX | Slimme draadloze headphones
http://www.technologium.be/bowerswilkins_px
- De toekomst van de smartphone | Augmented en Virtual Reality
http://www.technologium.be/arenvr


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Waarom Belgische start-ups ook hun blik eens moeten richten naar 'Silicon Wadi'
https://www.bloovi.be/nieuws/detail/waarom-belgische-start-ups-ook-hun-blik-eens-moeten-richten-naar-silicon-wadi
- “Autobouwers moeten dringend beseffen dat hun toekomst niet ligt in het verkopen van auto’s”
https://www.bloovi.be/nieuws/detail/de-taak-van-autobedrijven-is-niet-auto-s-verkopen-maar-ons-van-a-naar-b-brengen-hoe-ze-dat-doen-boeit-dan-niet

 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
HELP! ER DRAAIEN ALTIJD MEERDERE INSTANTIES VAN MIJN FIREFOX!
Ben jij een Firefox gebruiker? Dan zal je wellicht ook al opgemerkt hebben dat die soms een beetje raar doet, en plots enorm veel van je geheugen gebruikt. Je merkt dat doordat je computer plots heel traag wordt, en hij redelijk wat lawaai maakt.

Ga je dan naar Taakbeheer, en klik je daar op Meer Details, dan kan je zien of dat inderdaad het geval is. Wellicht heb je heel wat tabblaadjes open staan, of geeft één daarvan een probleem. Gewoon Firefox sluiten lost dan het probleem op: wanneer je Firefox heropent wordt alleen het tabblad dat je op dat moment bekijkt, actief. De andere tabs blijven op de achtergrond en worden nog niet geladen.

Maar de laatste tijd deed zich bij verschillende gebruikers iets gek voor: er stonden meerdere versies van Firefox open volgens Taakbeheer, alhoewel er slechts één versie draaide. Na veel zoeken hebben wij hiervoor de oplossing gevonden. Het euvel zou namelijk te wijten zijn aan een functie die ingebouwd is in de laatste versies van Firefox. Deze functie zou ervoor moeten zorgen dat, wanneer één tabblad crasht, niet de hele browser crasht. Maar blijkbaar geeft deze functie, aldus de support pagina's van Firefox, bij bepaalde computers een probleem.

Hoe ontdek je welke versie van Firefox je hebt?
Het proces in kwestie heet e10s. Er zijn drie manieren om uit te vinden of bij jouw versie van Firefox e10s actief is:
- ga naar het "hamburger' menu bovenaan rechts (de drie lijntjes) van je browser, klik op het vraagteken. Kies Troubleshooting Information
- of ga naar de menubalk, kies Help > Troubleshooting Information (Probleemoplossingsinformatie)
- of tik in de adresbalk about:support en druk op Enter
In de eerste tabel die je nu te zien krijgt, moet je op zoek gaan naar de lijn "Multiprocess Windows". Als het getal aan de linkerkant van de breuk groter dan 0 is, dan is e10s actief.

e10s uitschakelen
Denk je dat deze verschillende instanties van Firefox je browser trager maken, dan kan je e10s uitschakelen. Daaroor open je een nieuw tabblad, en tik je in de adresbalk: about:config - druk op Enter.
Je krijgt nu een waarschuwing - beloof dat je voorzichtig zal zijn.
In het zoekvak bovenaan tik je in: autos
De lijst wordt nu gefilterd op gegevens die beginnen met autos ) een daarvan zal browser.tabs.remote.autostart.2. Verander daar de waarde van True naar False.
Herstart je browser. Is hij nu sneller? Je zal in elk geval geen meerdere instanties meer zien in je Taakbeheer!
https://support.mozilla.org/en-US/questions/1147868


HOE VERMIJD JE SMS-BOODSCHAPPEN VAN EEN BEPAALD NUMMER OP JE IPHONE?
Krijg je soms spam sms boodschappen op je iPhone? Of wil je van bepaalde personen geen sms meer ontvangen? Dat kan. De enige voorwaarde is wel dat het nummer in kwestie in je Contactpersonen staat.

Maak nu een contact aan dat je Spam noemt (of dergelijk). Onder die naam kan je dan alle nummers opslaan van personen die je wil blokkeren. Zo blijft je lijst met wél gewenste contacten netjes.

Nu heb je verschillende methoden om deze persoon te blokkeren. Let wel: dit blokkeert zowel sms-boodschappen als telefonische oproepen van die persoon.

Methode 1: blokkeer een contact rechtstreeks vanuit de boodschap.
Dat is het simpelste: heb je zopas een boodschap ontvangen, tik dan op de "i" in de rechterbovenhoek. Tik op de naam van de persoon in dit menu. Navigeer nu naar helemaal onderaan het scherm. Daar staat "Block this caller". Tik erop, en bevestig door op "Block Contact" te tikken. En klaar!

Methode 2: heb je geen boodschap van die persoon bij de hand, dan kan je het nummer manueel blokkeren.
Ga naar INstellingen, blader naar beneden naar Messages. Tik daarop. Ongeveer drie kwart naar beneden in dit menu zal je nu bij de subsectie SMS/MMS het woord "Blocked" zien staan (Geblokkeerd in het Nederlands). Tik daarop. Je ziet nu alle geblokkeerde nummers.
Tik op Add New / Nieuw Toevoegen. Dit opent je lijst met contacten. Zoek naar de contactfiche die hoort bij het nummer dat je wil bokkeren, en tik op die naam. De persoon wordt geblokkeerd.
Verander je later van gedachte over die persoon, dan ga je via Instellingen naar Messages, en op je het Blocked menu. Tik op Edit / bewerken rechts bovenaan. Zoek naar de naam van de bepaalde persoon, en tik op het rode icoontje naast zijn naam. Bevestig door op Unblock te tikken rechts. Let wel op: je moet dit doen voor alle nummers die je van deze persoon opgeslagen hebt (werk, thuis, enz., ...)
https://www.howtogeek.com/205058/how-to-block-sms-text-or-calls-from-contacts-on-your-iphone/?utm_content=buffer29457&utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=buffer
 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 


PAINT.NET NU IN DE MICROSOFT STORE... MAAR NIET GRATIS
Goed en slecht nieuws over Paint.NET, de tekensoftware die de opvolger is van het oude Paint. Het goede is dat de nieuwe versie die zopas uitkwam, de opstartsnelheid van de ap met 25% verlaagt. En dat de app voortaan via de Microsoft Store verkrijgbaar is. Het slechte nieuws is dat hij daar niet gratis is, maar $8,99 kost.
De maker van Paint.NET besloot de app betalend te maken, omdat de gratis versie het moest hebben van donaties, maar hij niet genoeg giften ontving...
Gelukkig bestaat er nog altijd een gratis versie, die je op de website Getpaint.net kan downloaden (maar iets minder opties bevat)
https://betanews.com/2017/09/30/paint-net-microsoft-store-app/
https://www.getpaint.net/
https://www.microsoft.com/store/apps/9NBHCS1LX4R0


SKYPE VOOR LINUX KRIJGT NIEUWE PREVIEW


Microsoft heeft een nieuwe preview uitgebracht van Skype voor Linux. Deze versie is geschikt voor Ubuntu, Debian, Fedora. De interface is, als je op BetaNews mag afgaan, echt wel goed. En er zijn nieuwe mogelijkheden, zoals het delen van je scherm. Een uitgebreide bespreking dus bij BetaNews.
https://betanews.com/2017/09/29/microsoft-preview-skype-linux/
https://www.skype.com/en/insider/


IKEA PLACE: "PLAATS" IKEA PRODUCTEN IN JOUW HUIS
OS - 56 MB - freeware
Met deze app kan je de producten die Ikea verkoopt, virtueel in jouw huis plaatsen. De app bevat namelijk modellen op schaal, in 3D, van dingen zoals sofa's tot koffietafels. Zo krijg je een beter idee over hoe die meubeltjes er gaan uitzien in jou kamer.
https://itunes.apple.com/us/app/ikea-place/id1279244498


INSTAGRAM: NU OOK MET POLL
Een nieuwe versie van INstagram, een nieuwe functie: polls. Je kan dus een foto plaatsen en daarna de mening vargen van anderen over die foto. De tool werkt zoals de gewoone stickers, dus gewoon een poll sticker verslepen naar je foto in je verhaal, en dan de vraag en mogelijke antwoorden eventueel nog aanpassen.
Een uitvoerige uitleg bij The Verge.
http://blog.instagram.com/post/166007640367/171003-polling-sticker
https://www.theverge.com/2017/10/3/16410924/instagram-polls-story-stickers-update-android-ios-app


DROPBOX MET NIEUWE DESIGN


De populaire en o zo handige Dropbox, waarmee je op supersimpele manier bestanden kan delen met anderen en synchroniseren op verschillende toestellen, heeft een update gekregen. Die eigenlijk puur esthetisch is (nieuwe kleuren, nieuw lettertype), dus veel woorden zouden we er eigenlijk niet aan vuilmoeten maken. Je zal ongetwijfedl een van de dagen wel de melding krijgen dat je de update installeren kan..
https://www.theverge.com/2017/10/3/16412238/dropbox-redesign-new-ui-colors
https://dropbox.design/
 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
"Ik houd van mannen die zich als mannen gedragen:
sterk en kinderachtig."
-Françoise Sagan-