Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
28/9/2017 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 21
Nummer 1025 van23/9/2017Gegroet lezer,

Een heerlijke nazomerdag. Mistig begonnen ... en wij hebben hem ingezet met een flinke wandeling rond het kasteel van Horst. Omringd door een vijver, waarboven de mist deze ochtend zweefde. Met de zon die stilaan door de mist drong. Tja, het leven kan echt zo simpel, zo mooi zijn...

Maar er is natuurlijk ook nog het digitale leven. En ook daar viel er deze week te beleven. De eerste reviews over de nieuwigheden van Apple kwamen binnen. Google toverde weer wat leuke dingen uit zijn hoge hoed, en Twitter probeert met 'Populair' het aantal gebruikers op te krikken.

Voor elk wat wils dus! Snel aan uw leesvoer - en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.FACE ID: TOCH NOG VEEL VRAGEN
Verleden week kon je lezen hoe Apple tijdens zijn persconferentie de nieuwe iPhone X voorgesteld heeft, waarvan de meest opvallende nieuwigheid "Face ID" is. Via driedimensionale gelaatsherkenning zou je voortaan niet meer je vinger op de home-button van je toestel moeten leggen (want die is nu verdwenen!) maar zou het toestel je gezicht herkennen om je toestel te ontgrendelen.

Daarover zijn toch nog heel wat vragen. Zo blijkt dat de daad zelf van het ontgrendelen toch wat meer stappen vergt dan bij de Finger ID. Bij die laatste ontgrendelt het scherm zich automatisch zodra je de home button aanraakt. Bij Face ID zou je toestel eerst jouw gezicht scannen, en daarna zou je het, volgens verschillende berichten, nog eens naar boven moeten swipen. Minder intuïtief, en dus ook trager dan Finger ID.

Anderen wijzen er dan weer op dat deze authenticatiemethode minder veilig is, omdat de politie gewoon het toestel voor jouw gezicht moet houden om je toestel te ontgrendelen, als zij de inhoud ervan wil bekijken. Apple wijst er echter op dat je op het toestel kan 'knijpen' (tegelijkertijd op de twee zijkanten drukken), om dit te voorkomen.

Ondertussen hebben slimme handelaars in China al een nieuw gat in de markt ontdekt. Om te voorkomen dat slimmeriken jouw toestel zouden ontgrendelen en al jouw geheimen bekijken, door jouw toestel voor je gezicht te houden terwijl je slaapt bijvoorbeeld, bieden zij maskers aan. In elke gewenste kleur, bedekken die bivakmutsen je gezicht wat de Face ID onmogelijk maakt...(1)

Een interessant artikel over de pro's en contra's van Face ID vind je bij TroyHunt (2)
https://www.troyhunt.com/face-id-touch-id-pins-no-id-and-pragmatic-security/
https://www.theverge.com/tldr/2017/9/14/16307226/iphone-x-taobao-faceid-help-me-cover-my-face-masks


WIE WIL IN 'S HEMELSNAAM EEN IPHONE 8?
Waarnemers vragen zich af of Apple zich niet in de voet geschoten heeft, door zowel een iPhone 8 als een iPhone X (spreek uit: Tien) aan te kondigen. De X is weliswaar nog niet beschikbaar, maar de meeste mensen zullen wel voldoende geduld hebben tot hij op de markt komt.

De X heeft immers veel meer standing, en heeft dat magische ingrediënt, de Face ID. De iPhone 8 zal die niet hebben. CNN vroeg zich zelfs af wat de 8 meer heeft dan de versie 7, en kwam tot de conclusie dat het eigenlijk alleen de glazen achterkant is, die nodig is voor het draadloos laden. Daarvoor heb je dan wel een laadtapijt nodig, dat aan de Qi standaard beantwoord. Apple zelf maakt dergelijke laadtapijtjes niet, maar verschillende andere fabrikanten wel.

Tussen haakjes: hier rijst een bijkomende vraag. Is het eenvoudiger om met een laadstekker en kabeltje rond te lopen, dan met een laadtapijtje? Het is uiteraard wel de bedoeling dat die tapijtjes alomtegenwoordig gaan worden, zodat je die aantreft bij de Panos, het café op de hoek. Ikea zou zelfs al nachtkastjes ontworpen hebben met dergelijke laadtapijtjes ingebouwd. Maar tot zolang is een stekker met kabel toch nog altijd handiger om mee te nemen, want kleiner.

Om terug te komen op de iPhone 8, en wat hem onderscheidt van de vorige versie: er zou ook een snellere A11 processor aan boord zijn, naast een 'neural engine'. Maar dat zijn kenmerken waar eigenlijk niemand meer om maalt...
http://money.cnn.com/2017/09/15/technology/gadgets/iphone-8-preorder/index.html?sr=twtech091717iphone-8-preorder0350PMVODtopLink&linkId=42297364AUTOPLAY VAN VIDEOGELUID: GOED EN SLECHT NIEUWS
Beginnen we met het slechte nieuws? Video's die beginnen te spelen zodra je op een website belandt, zijn echt ergerlijk. Maar het is nog erger wanneer er ook klank bij is, en die klank ook automatisch beging te lopen. Gelukkig bestaan der manieren om die hinderlijke geluiden meteen uit te zetten. Zo vertelt de Firefox browser met een duidelijk icoontje in de tabbladen, waar er muziek speelt, en moet je maar op het icoon van de luidspreker klikken om dat geluid te stoppen.

Instagram heeft nu beslist dat, wanneer je in de app op een video komt waar geluid bij hoort, en je daar dat geluid activeert, gedurende diezelfde sessie op alle andere video's die je bezoekt eveneens het geluid zal spelen. Instagram vindt dat zelf een goede balans tussen het standaard niet brengen van geluid, zodat je het telkens zelf moet activeren, en het automatisch afspelen van geluid, bij elke sessie. Positief is dan weer dat, zodra je de app sluit, het weergeven van geluid zal stoppen. (1)

Voor wie echt niet opgezet is met al die geluidjes, is er dan weer goed nieuws van Google. In de Chrome browser zal vanaf januari 2018 content niet langer automatisch met geluid weergegeven worden. Geen autoplay meer dus. Je zal zelf het geluid moeten activeren, om het te horen.

Deze maatregel zal van kracht worden in Chrome 64. In versie 63 had Google de gebruiker al de optie gegeven om audio per site aan of uit te zetten, een optie die door Chrome onthouden wordt doorheen je surfsessies. Meer bij Venturebeat.
https://techcrunch.com/2017/09/16/%E2%80%AAinstagram-now-autoplays-video-sound-once-turned-on-until-you-close-the-app/
https://venturebeat.com/2017/09/14/chrome-will-no-longer-autoplay-content-with-sound-in-january-2018/OOOPS... CCLEANER BESMET 2,27 MILJOEN GEBRUIKERS VIA GEHACKTE UPDATE...
Een van de tools die het vaakst gebruikt worden om je computer op te schonen is CCleaner. Hij verwijdert dubbele bestanden, weesbestanden, tijdelijke bestanden en allerlei rommel op je computer. Maar nu... geeft hij je ook iets, in plaats van enkel dingen te verwijderen: een virus.

Het blijkt namelijk dat hackers erin geslaagd zijn om een van de recente updates die regelmatig naar de gebruikers uitgestuurd worden, te injecteren met malware. De hack werd ontdekt op 12 september, en meteen werd het downloadbestand verwijderd. Maar toen was het kwaad al geschied, want dit malware bestand werd al sinds 15 augustus uitgestuurd.

Blijkbaar lijkt de schade nog mee te vallen. PCWorld weet namelijk dat de aanval gelukkig beperkt was tot CCleaner en CCleaner Cloud op 32 bits Windows machines, terwijl de meeste PC's tegenwoordig de 64 bit versie draaien.

De bedoeling van de hack was om de data van gebruikers te stelen, maar volgens het artikel werd deze malware onschadelijk gemaakt voor hij echt iets kon stelen. Gebruikers van CCleaner kunnen via de website van Avast de nieuwste versie van CCleaner (versie 5.34) downloaden, die gegarandeerd veilig is.
https://www.pcworld.com/article/3225407/security/ccleaner-downloads-infected-malware.html
https://www.forbes.com/sites/thomasbrewster/2017/09/18/ccleaner-cybersecurity-app-infected-with-backdoor/#775dea5b316aOOK BING, DE MICROSOFT ZOEKMACHINE, GAAT FACT CHECKEN...
Zouden er nog veel mensen zijn die Bing gebruiken als standaard zoekmachine? Wij betwijfelen het. Google is zo dominant vooral in Europa, en Microsoft slaagt er echt niet in om Google van de troon te stoten. Het heeft nochtans weer een nieuwe poging gedaan, en wel heel slim.

Wanneer je je computer uit zijn slaap wekt, en je werkt met een wachtwoord om je aan te melden, dan krijg je een startscherm te zien. Dat zijn dan foto's, waarbij je kan aangeven of je ze leuk of niet leuk vindt. Maar sinds kort zijn dat foto's met wat teksten bij. En klik je een van die teksten aan, dan word je naar de Bing zoekmachine gevoerd, die je wat meer informatie geeft over deze foto.

Het is wel een slimme manier om je aan het bestaan van Bing te herinneren, en wie weet wil je wel eens uittesten of de browser sneller is om jouw favoriete websites te tonen. Maar of het echt de weegschaal in het voordeel van Bing zal laten doorslaan? Daar twijfelen wij aan.

Maar dit terzijde. Microsoft heeft nu ook in zijn Bing zoekmachine een poging gedaan om de gebruiker te beschermen tegen nepnieuws. Bij berichten die al door fact checking sites zoals Snopes, PolitFact gecontroleerd werden, zal een melding verschijnen. Met niet enkel een verwijzing naar die bewuste fact checking, maar meteen ook het resultaat van die controle (vals / waar / of ergens tussenin).

Een lovenswaardige poging, maar het feit blijft dat valse berichten die (nog) niet gecheckt werden door deze fact checkers, nog altijd door de mazen van het net zullen blijven glippen...

Meer bij The Verge en Betanews
https://www.theverge.com/2017/9/16/16318924/bing-fact-check-label-added-search-results
http://betanews.com/2017/09/18/microsoft-bing-fact-check-label/
.


OPGELET MET JE ANDROID BACK-UP!
Een heel boze Android-gebruiker heeft in Reddit verslag gedaan van zijn wedervaren, waarmee hij een niet zo erg bekende voorwaarde aan het licht bracht in de voorwaarden van Google.

De man had namelijk zijn Android toestel om een of andere reden ingeleverd en zou daarvoor een terugbetaling moeten krijgen. Het was de bedoeling dat hij een nieuwe Android telefoon zou kopen, en dan de data van zijn vorige toestel zou terugzetten vanuit de Backup map op de Google Drive. Daar worden namelijk de instellingen van je toestel, je WiFi paswoorden en je apps bewaard.

Helaas wist de gebruiker niet dat Google een Backup map wist, wanneer het toestel waarvoor die backup gemaakt werd in de voorbije twee maanden niet gebruikt werd. Google zal wel een vervaldatum weergeven voor de map, indien het toestel gedurende twee weken niet gebruikt werd, maar de gebruiker wordt niet verwittigd van de naderende verwijdering, noch met een melding op zijn toestel of een mail.

Het gevolg is natuurlijk desastreus. Lees meer bij ZDNet en Android Police, waar de artikels vol staan met tips om dergelijke ontnuchtering te voorkomen.
http://www.androidpolice.com/2017/09/14/google-will-delete-android-backups-two-months-no-device-usage/
http://www.zdnet.com/article/google-deletes-android-backups-if-you-dont-use-your-phone-for-two-months/APPLE PAY CASH EEN BEETJE UITGESTELD, EN OOK HET NIEUWE APPLE FILE SYSTEM
Toch een beetje teleurstelling bij de Apple-gebruikers. De iPhone X komt er nog niet meteen aan. En de nieuwigheden die beloofd zijn in het nieuwe iOS zijn ook nog niet voor direct, zo weet MacRumors.

Om te beginnen Apple Pay Cash. Dat is een systeem waarbij je gemakkelijk rechtstreeks geld kan sturen naar vriednen en familie, vanuit Messages. Je kan ook aan Siri opdracht geven om iemand te betalen, via de krediet- of bankkaart die je in je Apple Wallet hebt zitten. Het geld dat je ontvangt komt op de nieuwe Apple Pay Cash kaart, en kan je meteen terug uitgeven.

Welnu, eerst was gedacht dat Apple Pay Cash in de nieuwe versie van het iOS 11 en WatchOS 4 zou zitten. Maar volgens een bericht van Apple zouden die pas beschikbaar zijn "deze herfst, bij een update van iOS 11 en WatchOS4". Dus nog even geduld.

Nog een andere teleurstelling: het nieuwe Apple File System, het bestandssysteem waardoor je, net als bij Windows gebruikers, gemakkelijker kan bladeren doorheen de inhoud van je schijf. Het zou een onderdeel moeten vormen van het macOS High Sierra, dus het besturingssysteem voor desktop computers. Nu heeft MacRumors echter veernomen dat APFS enkel zal werken met Macs die enkel Flash geheugen hebben, en dus niet de iMacs en Mac minis die een Fusion Drive hebben. Blijkbaar zou het APFS niet compatibel zijn met deze drives. Pech...
https://www.macrumors.com/2017/09/18/apple-pay-cash-future-update-ios-11-watchos-4/
https://www.macrumors.com/2017/09/18/apple-files-system-no-fusion-drive-support/EFF STAPT UIT W3C UIT ONVREDE MET INVOEREN VAN DRM IN DE BROWSER
De Electronic Frontier Foundation, een organisatie die de burgerrechten op het internet wil beschermen, heeft een open brief geschreven aan W3C, de organisatie die de standaards voor internet browsers bepaalt. EFF kan zich namelijk niet verzoenen met het feit dat W3C ingegaan is op de druk van contentmakers om toe te staan dat DRM ingebouwd wordt in de browsercodes, dit ondanks grote bezwaren van het EFF.

Door deze DRM zou de macht om te bepalen wat er in de browser gebeurt niet meer in handen van de gebruiker liggen, maar in handen van derde partijen, zoals de makers van de DRM standaard. Eerder het EFF een soort compromis voorgesteld dat de DRM van W3C niet gebruikt zou kunnen worden om legitieme activiteiten tegen te houden, zoals research of wijzigingen aan content.

Dit voorstel werd echter door W3C verworpen, waarna de befaamde Cory Doctorow een open brief geschreven heeft, namens het EFF, aan W3C. Die vind je op onderstaande link. De tweede link verwijst naar Ars Technica, waar je meer informatie vindt over DRM voor HTML5.
https://www.eff.org/deeplinks/2017/09/open-letter-w3c-director-ceo-team-and-membership
http://arstechnica.com/gadgets/2017/09/drm-for-html5-published-as-a-w3c-recommendation-after-58-4-approval/NIEUWIGHEDEN VAN GOOGLE: GMAIL HERKENT TELEFOONNUMMERS, E-BOEKEN IN JE BIBLIOTHEEK EN SUGGESTIES BIJ IOS APP
Drie nieuwe functies die Google aanbiedt in zijn verschillende apps en webdiensten. Sommige daarvan zullen nog niet meteen in ons eigen landje werken, maar we moeten de moed niet opgeven dat zoiets ooit wél het geval zal zijn!

Om te beginnen: in de nieuwe zoek-app voor iOS toestellen, wil Google de gebruiker verleiden om in die app te blijven en daar zijn informatie te blijven halen. Wanneer je iets opzoekt, zal je namelijk ook suggesties geven voor andere artikels over het ondwerp dat je opzocht, of content die verwant is met wat je opzoekt. Die suggesties komen onderaan het scherm te staan.

Meer hierover bij Engadget, dat erbij vertelt dat deze optie enkel beschikbaar is in de VS, maar dat Google beloofd heeft dat het ook in andere talen en in andere landen zal uitkomen (1)

Een tweede update betreft dan weer Gmail. Dat heeft een update uitgebracht aan zijn Gmail app die een functie beschikbaar stelt (het herkennen van telefoonnummers), waarvan je je afvraagt: hoe is het mogelijk dat dit nog niet eerder bestond? Vooral wanneer je weet dat de functie bijvoorbeeld al veel langer in sms-boodschappen mogelijk was.

Bij Gmail gaat het echter om meer dan enkel telefoonnummers. Adressen, telefoonnummers en email adressen worden omgevormd tot aanklikbare links bij zowel Gmail en Inbox by Gmail op Android en iOS. Meer bij Mashable (2)

Een derde nieuwigheid tot slot is nog niet beschikbaar in ons landje, maar zou naar onze mening erg welkom zijn voor vele internauten. Wanneer je zoekt naar een boek, dan zou Google ook de optie bieden om dit boek te lenen als e-boek in de bibliotheek in je buurt. Daarbij zou jij in de instellingen moeten aanduiden wat de bieb is die het dichtst bij jou in de buurt is.

Beperkt dat de rol van de bibliotheek dan niet nog meer, zal je vragen? Misschien wel, als je de fysieke handelingen bekijkt (het uitlenen van fysieke boeken, het terugstoppen in de rekken wanneer de boeken terug binnengebracht wordt). Maar anderzijds hebben de medewerkers van de bibliotheek meer tijd om hun creativiteit  aan het werk te zetten om bij de lezers interesse op te wekken voor bepaalde boeken - in de bieb via speciale acties, online via pagina's op te zetten op de site van de bieb.

Over deze mogelijkheid in de VS lees je meer bij Cybermark.(3)
https://www.engadget.com/2017/09/19/google-related-articles-ios-app/?sr_source=Twitter
http://mashable.com/2017/09/19/gmail-update-address-phone-number-hyperlinks
http://feeds.searchengineland.com/~r/searchengineland/~3/jOy-s5534lo/google-search-lets-readers-find-e-books-via-their-local-library-282827IOS 11: EEN REVIEW, EN EEN WAARSCHUWING
Ben je de trotse bezitter van een iOS toestel, dan zal het een van de dagen zover zijn: je toestel zal updaten naar iOS 11. En daarbij moet je toch wel even oppassen. Want dit is een heel belangrijke update - want in deze nieuwe versie wordt de ondersteuning van 32-bits apps stopgezet. En helaas zijn niet alle apps reeds aangepast aan het 64 bits besturingssysteem.

Best controleer je nu al even welke apps er op jouw systeem niet aangepast zijn. Dan kan je een gegrond besluit nemen of je al dan niet de overschakeling maakt naar het nieuwe OS. Want als er apps zijn die echt belangrijk zijn voor jou, en die nog altijd 32 bits zijn, dan doe je er misschien best aan om de update even uit te stellen.

Zo controleer je de apps: ga naar Instellingen > akgeleeb > Over > Applicaties. Daar zie je nu een lijst met de apps die niet meer zullen werken. Zie je geen enkele app, dan ga ja uiteraard geen probleem hebben.

Wat gebeurt er met de apps die niet compatibel zijn? Apple verwijdert die niet van jouw toestel, maar de apps zullen gewoon niet meer opgestart kunnen worden. Tot de maker een update uitbrengt, en jij weer gelukkig kan zijn :)  (1)

Nu we dit hoofdstuk achter de rug hebben, toch nog even terugkomen op wat iOS 11 eigenlijk voor nieuwigheden brengt. Om te beginnen: deze update wordt uitgerold naar zowel de iPHone (vanaf 5s), iPad (alle modellen) en iPod (iPod Touch 6e generatie). Kort samengevat brengt deze update een verbetering aan Sire, en bevat hij de Files app waarmee je gemakkelijk kan bladeren op de bestanden op je toestel, in combinatie met de nieuwe iPad dock. Verder zijn er nieuwe effecten voor Live Photo, en de functie die ervoor zorgt dat je niet gebeld wordt terwijl je aan het rijden bent. Erg veel aandacht moet je in elk geval schenken aan de ARKit, waarmee je AR content kan bekijken.

Bij Ars Technica vind je een erg, erg uitgebreide bespreking, die àlle punten bespreekt. Je moet er wel een tasje koffie bij nemen, want het artikel is lang :-)
https://betanews.com/2017/09/19/apps-wont-work-ios-11/
https://venturebeat.com/2017/09/19/apple-starts-rolling-out-ios-11-for-all-users/
https://arstechnica.com/gadgets/2017/09/ios-11-thoroughly-reviewed/NIEUW BIJ TWITTER: POPULAIR
Twitter heeft een nieuwe optie uitgebracht in zijn apps voor Android en iOS: Popular Articles. Deze functie doet exact wat de naam voorspelt: hij geeft je een lijst met verhalen waarover de mensen die jij volgt op dat moment aan het tweeten zijn. Het toont ook links naar artikels die populair zijn op de plek waar jij je bevindt. De optie zit in het tabbladje Explore.(1)

Buzzfeed vergelijkt tussen haakjes deze nieuwe optie met Nuzzel, een app die wij nog niet kenden maar blijkbaar ook hetzelfde doet: de populairste trends eruit halen zodat je twitterfeed een beetje ontlast wordt van alle geroezemoes en bagger waarmee die soms gevuld is. Tijd om Nuzzel eens te ontdekken? In onze Software rubriek vind je de links.

Nog een klein berichtje tussendoor over Twitter: het maakte enkele cijfers bekend, die moeten aantonen dat het wel degelijk optreedt tegen ongewenste content. In de eerste helft van 2017 heeft het 300.000 accounts verwijderd omdat die terrorisme zouden promoten. 75% daarvan werd preventief verwijderd - dus nog voor die een eerste tweet de wereld instuurden. Bij Reuters vind je meer over dit bericht. (3)
https://www.buzzfeed.com/alexkantrowitz/twitter-builds-a-nuzzel-copycat-to-show-articles-shared-by?utm_term=.wmLv64Oq3m#.lkK4vD3Oz9
http://www.reuters.com/article/us-twitter-suspensions/twitter-says-its-controls-are-weeding-out-users-advocating-violence-idUSKCN1BU1SIGEMOR OVER AAN/UIT KNOPPEN IN IOS 11 CONTROLE CENTER
Wanneer je een knop op "uit" zet, dan verwacht je dat datgene wat voorheen op "aan" stond, nu uit is, toch? Wanneer je in het controlecenter van jouw smartphone de WiFi uit zet, dan verwacht je dat die uit is, toch?

Wel, in het nieuwe iOS11 staat je dan een verrassing te wachten. Want de WiFi is dan uit, maar niet echt. En datzelfde geldt voor Bluetooth. Dat doet Apple natuurlijk niet om jou te pesten, of omdat het snode plannen heeft. Neen, dat is gewoon omdat het die verbinding heeft voor bepaalde functies en toestellen. Daarbij gaat het om AirDrop, AirPlay, Apple Pencil (het slimme pennetje voor de iPad Pro), de Apple Watch, en om functies zoals Handoff en Instant Hotspot die ervoor moeten zorgen dat instellingen van je ene toestel naar het andere overgezet worden, of om diensten die gebruik maken van jouw locatie.

Misschien begrijpelijk, maar het kan niet op veel begrip rekenen van de gebruikers. Wanneer zij WiFi of Bluetooth afzetten, dan is dat om een bepaalde reden, zoals om batterij te sparen, of gewoon uit veiligheid - om te voorkomen dat het toestel automatisch contact zou leggen met onbetrouwbare WiFI netwerken.

Gelukkig bestaat er nog degelijk wel een mogelijkheid om WiFi en Bluetooth uit te zetten. Maar daarvoor moet je IN je instellingen duiken en daar de schuifknop verzetten - wat niet meteen gebruiksvriendelijk is. Gemor dus!
https://thenextweb.com/apple/2017/09/21/ios-11s-control-center-buttons-dont-actually-turn-off-wi-fi-or-bluetooth-and-thats-a-problem/#.tnw_odgYtdLb
https://www.macrumors.com/2017/09/20/bluetooth-wifi-not-disabled-ios-11-control-center/BETTER TOGETHER GAAT LIVE VOOR MINECRAFT
Minecraft blijft populair, en daarom heeft Microsoft (dat nu eigenaar is van Minecraft) bedacht dat je deze game op alle mogelijke platformen zou moeten kunnen spelen. Daarvoor werd de technologie Better Together bedacht, waardoor de toegang tot servers van derden gestroomlijnd wordt, en het game hetzelfde wordt op allerlei platformen.

Het is dus de bedoelling dat je het game kan spelen op de Xbox One, op Windows 10 - en dat is deze week uitgerold. Normaal gezien zou ook Switch van Nintendo in het platform opgenomen worden, maar dat is voorlopig even uitgesteld. Er zouden ook gesprekken zijn met Sony, maar voorlopig zit het er niet in dat de PS4 versie van Minecraft zal samenwerken met de Xbox of Switch edities, zo vertelt Engadget.

Minecraft is trouwens niet het eerste game waarbij spelers met een Switch het kunnen opnemen tegen spelers met een Xbox One. Ook bij het game Rocket League zou dat het geval zijn, aldus Engadget. Sony blijft echter weigerachtig staan om zijn ecosysteem (en zijn Playstation) open te zetten voor andere platformen...
https://www.engadget.com/2017/09/20/minecraft-cross-play-xbox-switch-ps4-nintendo-microsoft-sony-better-together/


  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!NIEUWE HARDWARE VAN GOOGLE: PIXELBOOK, PIXEL XL EN PIXEL2, EN HOME MINI
Op 4 oktober houdt Google een evenement in San Francisco, waarop het verschillende nieuwigheden zal voorstellen. De website Droid-Life kon echter al de hand leggen op informatie over die nieuwigheden - een bericht dat dus nog niet door Google zelf bevestigd werd, en dat we dus onder enig voorbehoud moeten meegeven.

Om te beginnen komt er een Google Home "mini". Deze kleinere versie van de Google Home, de tegenhanger van de Amazon Echo, zou verkrijgbaar zijn in zachte pasteltinten. Hij kan je aan dingen herinneren, nieuws voor je ophalen, en allerlei andere dingen via de Google Assistant aan boord. Het toestel zou slechts $49 kosten. (1)

Een tweede toestel zou de Google Pixelbook zijn. Dat is een versie van de Chromebook die je kan omvormen tot een tablet, door het scherm te draaien. Dit zilvergrijze toestel zal verkrijbaar zijn in versies met 128, 256 en 512 GB opslagruimte, aan resp. 1.199, 1.399 en 1.749 dollar. Het bijzondere is dat Pixelbook Pen (apart te kopen aan $99), waarmee je dus op het scherm kan 'schrijven' of dingen aanraken. (2)

En dan zijn er tot slot nog twee nieuwe smartphones: de Pixel 2 en Pixel 2 XL. De 'gewone' Pixel 2 wordt gemaakt door HTC en zal in 3 kleurtjes verkrijgbaar zijn: Kinda Blue, Just Black en Clearly White. Prijs: 649 dollar voor 64 en 749 dollar voor 128 GB opslagruimte. (3) De Pixel XL van zijn kant wordt gemaakt door LG, en komt in een zwart/wit of zwart/wat combinatie. hij is uiteraard groter, en kost ook duurder: 849 of 949 dollar naargelang je een 64 of 128 GB model wil (4). Van alle toestellen vind je foto's in de artikels hieronder vermeld.
http://www.droid-life.com/2017/09/19/google-home-mini-exclusive/
http://www.droid-life.com/2017/09/19/google-pixelbook-chromebook-price-release-date/
http://www.droid-life.com/2017/09/19/google-pixel-2-kinda-blue-price/
http://www.droid-life.com/2017/09/19/google-pixel-2-xl-exclusive/AMAZON WERKT AAN ALEXA-WEARABLES ZOALS SLIMME BRIL, EN HEEFT PROBLEEM MET SUGGESTIES
Het valt niet te ontkennen dat Amazon van een online boek- en platenzaak uitgegroeid is tot een grote tech speler, ook op vlak van hardware. Het begon met zijn Kindle, de e-reader die tot een heuse tablet omgevormd werd. Het grootste succes heeft Amazon tot nu toe echter met zijn Amazon Echo, de assistent voor de huiskamer, met de befaamde Alexa aan boord, de intelligente software die gesproken commando's kan ontvangen.

Het belijkt nu dat Amazon die Alexa software nog in andere toestellen wil toepassen. Het bedrijf van Jeff Bezos zou aan het werken zijn aan een slimme bril, die draadloos verbonden zou zijn met je smartphone. Hij zou erg lijken op een gewone bril zodat hij comfortabel op je neus zit. Maar er zou wel een geluidsysteem aan zitten dat het geluid via de beenderen in je hoofd geleid, zodat je Alexa kan horen zonder dat je een koptelefoon in je oren moet stoppen.

Amazon zou, volgens de Financial Times, ook nog werken aan een camerasysteem voor de beveiliging van je huis. Die camera zou een internetverbinding hebbben, en ingepast worden in het Echo systeem, zodat je de video kan bekijken op de Echo Show, de versie van de Echo die ook een scherm bevat. Een van deze producten of beiden zouden nog voor het einde van dit jaar op de markt komen (in de VS uiteraard). (1)

Er is nog nieuws van Amazon. Want een van de redenen waarom het bedrijf zo'n furore gemaakt heeft, is het feit dat het enkele heel slimme patenten heeft. Denk aan het one-click systeem, waarbij je met één klik iets koopt en niet meer langs de kassa moet om af te rekenen. Een tweede systeem is dat van de suggesties: je koopt iets, en je krijgt de suggestie "andere klanten kochten ook dit en dat". Ooit begonnen bij zijn boekhandel, heeft Amazon dit door zijn hele productenlijn doorgetrokken.

Een Britse reportage bracht echter aan het licht dat de algoritmes van deze technologie wel een heel bijzondere combinatie toonden: zoek je naar een bepaald product, dan zouden automatisch ingrediënten getoond worden voor het vervaarigen van een bom "die vaak samen gekocht werden". Met andere woorden: terroristen-in-spe krijgen zo wel de pap in de mond...

Meer hierover bij de New York Times.(2)
https://www.ft.com/content/d7862042-9d9a-11e7-8cd4-932067fbf946
https://www.nytimes.com/2017/09/20/technology/uk-amazon-bomb.htmlNEST MET BEVEILIGINGSSYSTEEM VOOR JOUW HUIS (ALARM, DEURBEL EN CAMERA)
Elders in deze editie kon je lezen dat Amazon uitkomt met een slimme camera, waarvan je het beeld kan bekijken op de Echo met scherm. Maar blijkbaar lijkt dit een lucratieve markt te zijn, want ook bij Nest kan je een dergelijke aankondiging lezen.

Even ter herinnering: Nest was het bedrijf dat als een van de eersten een slimme thermostaat uitbracht, om je verwarming op intelligente manier te regelen, per kamer in je huis. Nadien werd het opgekocht door Alphabet, het bedrijf dat alle Google diensten overkoepelt. En nu heeft Nest dus nog meer slimme producten aangekondigd voor jouw huis.

Het gaat met name om Nest Secure, een alarmsysteem, plus Nest Heloo, een videodeurbel, en Nest Cam IQ, een bewakingscamera die je buiten ophangt. Het alarmsysteem bestaat uit een alarm, een klavier, een bewegingssensor en een "vriendelijke stem". Het startpakket bevat ook een of meerdere Nest Detects - dat zijn sensoren die op batterijen werken, en die beweging maar ook een open of sluiten beweging kunnen ontdekken. Met andere woorden: bevestig dit op een venster, en de sensor zal 'voelen' wanneer het venster geopend of gesloten wordt. En tot slot bevat het pakket ook de Nest Tag, een hanger die je aan een sleutelring kan hangen en waarmee je het alarmsysteem kan activereren of uitzetten zonder code.

De Nest Hello deurbel bestaat uit een slime videocamera, die kan detecteren wanneer er een persoon voor de deur staat, je een waarschuwing met een opname kan zenden. Via een app kan je met een vriend die komt aanbellen wanneer jij niet thuis bent, even praten.

De Nest Cam IQ tot slot is een beveiligingscamera voor buiten, en dus waterdicht. Hij zou bestand zijn tegen sabotage, maar kost je wel wat centjes (349 dollar per stuk)

En natuurlijk is dit alles heel mooi vormgegeven, want dat is eigenlijk waardoor de Nest thermostaat zo hard opviel toen hij uitkwam: zijn strakke design.

Meer bij Pocket-Lint
http://www.pocket-lint.com/news/142312-nest-has-a-new-alarm-system-video-doorbell-and-outdoor-camera 


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet
PODCAST: BUITEN DE KRIJTLIJNEN

Dit is een blog / podcast over het onderwijs. Rinke Vanhoeck is de auteur, en in aflevering 3 spreekt hij met Bram Faes, coördinator gebruikerservaring voor KlasCement.net. Het gesprek draait voornamelijk rond Edcamp. En wat dat is... tja, daarvoor moet je luisteren naar de podcast ;-)
[Taal: NL]
https://buitendekrijtlijnen.wordpress.com/2017/09/18/podcast-3-edcamps-met-bram-faes/
https://buitendekrijtlijnen.wordpress.com/podcast/Netties werkt samen met:


 
De nieuwe oogstWINDY: HOE WAAIT DE WIND?

Sites waar het weer besproken en voorspeld wordt, zijn er genoeg. Deze website beperkt zich echter tot één bepaald aspect van het weer: de windstromingen. Zo kan je ook gemakkelijker zien waar de wolken vandaan gaan komen...
[Taal: ENG]
https://www.windy.com


SPOTCROWD: CAMERA'S BEKIJKEN
Een interessant initiatief. In vele winkels hangen er camera's om diefstal te voorkomen. Maar is er niet altijd het personeel aanwezig om die beelden te bekijken. Deze site speelt makelaar tussen die winkels en mensen die wat tijd over hebben, en geld willen verdienen. Die kunnen zich dan namelijk aanmelden om de beelden vanop afstand te bekijken, nadat zij een inlog gekregen hebben.
Toch even dit: in België is dit verboden. Enkel de politie ma dergelijke beelden bekijken, omwille van de privacy.
[Taal: ENG]
https://www.spotcrowd.com/.


MACHINE LEARNING: INFORMATIE

Wil je meer informatie vernemen over Machine Learning, dan zou je deze site moeten volgen. Hier vind je namelijk een door experts samengestelde lijst met open source machine learning projecten uit de hele wereld. Je kan kiezen op basis van natuurlijke taal, van afbeeldingen, audio of video. Je wordt dan verwezen naar de source code van het project op Github.
[Taal:ENG]
https://ml-showcase.com/


DEAD DOMAINS
Deze website verwijst naar domeinnamen die ooit geregistreerd werden, maar nooit tot een volwaardig project uitgewerkt werden. De lijst dient als inspiratie om zelf een project op te zetten - of juist als afschrikking, om je te realiseren dat anderen het geprobeerd hebben en faalden.
Kom je op de startpagina aan, dan klik je op de spatiebalk om een volgende domein te zien, en met de B in te drukken stem je het domein de hoogte in.
[Taal:ENG]
https://dead.domains


ETHNEWS: ETHEREUM
Ethereum is eigenlijk een nieuwe, gedecentraliseerde vorm van een database, met als bijzonder kenmerk dat het niet mogelijk is om gegevens ongemerkt te wijzigen, te censureren, of op andere manieren te beïnvloeden. Ethereum wordt ook gebruikt als basis voor virtuele munten. Op deze website lees je alle nieuwe ontwikkelingen over Ethereum, en vind je ook een duidelijke uitleg. Plus de koers van de verschillende 'klassieke' munten.
[Taal: ENG]
https://www.ethnews.com/etherlive
https://www.ethnews.com


UKELELE SPELEN
Toegegeven, de ukelele is niet een instrument dat je vaak zal tegenkomen in een doorsnee orkest. Maar toch is  het, door zijn eenvoud, een instrument dat een bepaald cachet kan geven aan een zanger of band. Deze website wil je via interactieve lessen leren hoe je het insturment moet stemmen en bespelen.
[Taal: ENG]
http://www.ukeschool.com/


HOE JE ZELF JE MOTORFIETS ONDERHOUDEN KAN
Een handige infographic die je stap voor stap vertelt hoe je zelf  jouw motorfiets onderhouden kan: hoe je de olie ververst, de filter vervangt, de bandenspanning controleert alsook de slijtage ervan, de batterij in beste conditie houdt, en veel meer. Om af te printen en in je garage te hangen!
[Taal:ENG]
https://i.redd.it/5s18je7t1amz.png


SESSION MANAGER (CHROME EXTENSIE)
Deze extensie voor je Chrome browser is erg handig. Je kan hiermee namelijk de tabs opslaan waaraan je werkte toen je de browser sloot, en die daarna automatisch terug herladen op een later moment.
Je kan ook groepen tabs aanmaken die je met één klik opent - zoals een groep sites die je elke ochtend bezoekt.
https://chrome.google.com/webstore/detail/session-manager/bbcnbpafconjjigibnhbfmmgdbbkcjfi?hl=en


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: WANDELROUTES

Verleden week kon je in het edito van de wekelijkse nieuwsbrief lezen, hoe het weekend begonnen was met een heerlijke wandeling in de bossen, samen met onze jong hond. Naar aanleiding van die wandeling bezochten wij enkele websites, op zoek naar plekken waar je de hond vrij mag laten lopen, en met liefst nog wat water in de buurt zodat zij bij mooi weer een plons kan maken (en gemakkelijk terug op het droge kan!)
Een van de sites die we bij deze zoektocht tegenkwamen, was Wandelroutes.org.  Duidelijke routes, met vermelding van het soort wandeling (stadswandeling, gps...). Je ziet de route uitgetekend op een landkaart, en kan hem ook downloaden als PDF. Pas echter wel op, want sommige "download" links verwijzen naar een (betalende) software, en niet naar het plan om te downloaden!
Als voorbeeld deze wandeling in het natuurdomein Averegten, in onze woonplaats. Wandelroutes verwijst naar wandelingen van RouteYou.
http://www.wandelroutes.org/wandelen/gemeente/Heist-op-den-Berg
https://www.routeyou.com/nl-be/route/view/4243966/wandelroute/averegten-en-florete-flores-natuurwandeling-en-inventarisatie
https://www.routeyou.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: NATIONAAL PARK HOGE KEMPEN
Een andere website die we tegenkwamen -we waren nu eenmaal op zoek naar routes in de buurt- is die van Natonaal Park Hoge Kempen. Ook hier heel veel wandelroutes, maar niet online te downloaden, wel via de webshop te kopen en dan op de vertrouwde ouderwetes manier als stafkaart in je brievenbus te krijgen. De plannen zijn echt wel schappelijk geprijsd (vanaf 1 euro per stuk).
https://www.wandeleninlimburg.be/nl/webwinkel/nationaal-park-hoge-kempen/wandelkaart/
http://www.nationaalparkhogekempen.be/


VRIJDAG MULTIMEDIA: SLIMSTE MENS (TRAILER)

Binnenkort is het weer zover: dan hangt heel Vlaanderen aan zijn scherm gekluisterd voor de hilarische maar ook super spannende kwis De Slimste Mens ter Wereld. En zoals gewoonlijk werd er een grappig filmpje gemaakt om je al een voorsmaakje te geven...
[Taal: NL]
http://newsmonkey.be/article/82194


VRIJDAG MULTIMEDIA: GOOGLE ARTS & CULTURE
Google is niet alleen een zoekmachine die je naar content voert die door anderen gemaakt werd, maar het heeft  ook enkele projecten waarbij het zelf content aanmaakt. Zo bijvoorbeeld dit artikel, verschenen in de reeks Arst & Culture, waarin met oude foto's eer betoond wordt aan de musical West Side Story.
Google heeft trouwens een app voor Android en iOS, waarin je nog meer kan genieten van deze culturele hoogstandjes!
[Taal: ENG]
https://www.blog.google/topics/arts-culture/somethings-coming-west-side-story-google-arts-culture/
https://www.google.com/culturalinstitute/beta/project/west-side-story
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.apps.cultural&hl=en
https://itunes.apple.com/us/app/google-arts-culture/id1050970557?mt=8
   


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Vooral meisjes slachtoffer van online pesten
https://www.ad.nl/digitaal/vooral-meisjes-slachtoffer-van-online-pesten~ae9d9da9/
- Google koopt deel van smartphonebedrijf HTC voor 1,1 miljard
https://www.ad.nl/digitaal/google-koopt-deel-van-smartphonebedrijf-htc-voor-1-1-miljard~a3346762/
 
 
 *** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
 - Eerste films in 4K HDR nu beschikbaar in de Apple iTunes Store
http://elektrozine.be/eerste-films-in-4k-hdr-nu-beschikbaar-in-de-apple-itunes-store/
- Hoe vind je 4K Ultra HD films en series mét HDR op Netflix?
http://elektrozine.be/hoe-vind-je-4k-ultra-hd-films-en-series-met-hdr-op-netflix/


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Cryptocurrencies web mining: een tragere weg naar winst
http://computertaal.info/2017/09/22/cryptocurrencies-web-mining-tragere-weg-naar-winst/
- De Domme Belg 107 : Opgelet : deze column kan als racistisch gezien worden
(vooral doorlezen na de eerste alinea's, want die kunnen je op het verkeerde been zetten..)
http://computertaal.info/2017/09/22/domme-belg-107-opgelet-column-als-racistisch-gezien-worden/
 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- EU en VS sluiten eerste jaarlijkse evaluatie van Privacy Shield af
https://tweakers.net/nieuws/129941/eu-en-vs-sluiten-eerste-jaarlijkse-evaluatie-van-privacy-shield-af.html
- Microsoft brengt Progressive Web Apps naar de Windows Store
- https://tweakers.net/nieuws/129931/microsoft-brengt-progressive-web-apps-naar-de-windows-store.html*** DATANEWS
http://www.datanews.be


- Hoe nieuwe technologie het hoger onderwijs verandert
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/hoe-nieuwe-technologie-het-hoger-onderwijs-verandert/article-longread-903903.html
- De Backer wil bewustwording over privacy in de eindtermen
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/de-backer-wil-bewustwording-over-privacy-in-de-eindtermen/article-normal-903745.html


*** TECHNOLOGIUM7

http://www.technologium.be
- Karaton | De game die kinderen met dyslexie zin geeft om te lezen
http://www.technologium.be/karaton-de-game-die-kinderen-met-dyslexie-zin-geeft-om-te-lezen
- Herbeleef de beste festival momenten met deze gadgets
http://www.technologium.be/herbeleef-beste-festival-momenten-gadgets


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Belgische start-up Parcify levert nu ook pakjes via kajaks en paddle boards in Amsterdam
https://www.bloovi.be/nieuws/detail/belgische-start-up-parcify-levert-nu-ook-pakjes-via-kajaks-en-paddle-boards
- Onderzoek: Zelfrijdende auto? Belg gelooft er (nog) niet in
https://www.bloovi.be/nieuws/detail/onderzoek-zelfrijdende-auto-belg-gelooft-er-nog-niet-in
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
WERKEN MET WAZE 1: OP TIJD VERTREKKEN
Velen werken met Google Maps om hun weg te vinden in de wereld, maar anderen geven de voorkeur aan Waze. Deze app is eigenlijk eigendom van Google, maar leidt binnen de overkoepelende organisatie een zelfstandig bestaan. Waze kan heel veel, en verschillende functies zal je niet terugvinden op de standaard navigatie-app op je Android toestel. Tijd dus om het eens uit te proberen.
Dat Waze je in real time informatie geeft over files, dat wist je uiteraard al. Maar wist je dat je bij Waze ook een herinnering kan instellen, zodat je op tijd vertrek. Waze berekent daarbij de tijd die het zou duren om van ppunt A naar punt B te gaan, rekening houdende met het verkeer. En herinnert je er dan aan wanneer het tijd is om te vertrekken.
Zo stel je een herinnering in: vul je bestemming in, tik op de Later knop, en blader dan in de tijdbalk naar het tijdstip waarop je moet aankomen. Aan de rechterkant van je scherm zie je nu een indicatie van het verwachte verkeer op dat tijdstip van de dag. Tik op Save, en Waze zal je een herinnering sturen wanneer het tijd is om te vertrekken.
Bovendien kan je je Google of Facebook kalender integreren, via het instellingen menu van Waze. Zo krijg je automatische herinneringen voor toekomstige gebeurtenissen.
https://www.pcworld.com/article/3217349/mobile/waze-app-how-to-tips-and-tricks.html
.

WERKEN MET WAZE 2: SEND ETA
Waze heeft nog een gemakkelijke functie: de Send ETA. Die kan je gebruiken wanneer je merkt dat je vertraging hebt, om je vrienden te verwittigen. Tik gewoon op de knop Send ETA in de app, wat het sharing dialoogvenster opent. Daar kan je je afspraak laten weten dat je onderweg bent, en kies je of dat via email of een sms moet zijn.
Let op: dit is enkel mogelijk indien je zelf een Wwaze account hebt. Maar zo'n account is wel aan te raden, want dan kan je alle functies van de app gebruiken.
https://www.pcworld.com/article/3217349/mobile/waze-app-how-to-tips-and-tricks.html


WERKEN MET WAZE 3: BENZINESTATIONS
De benzinemeter begint gevaarlijk te zakken? Dan kan je met Waze gemakkelijk een benzinestationi vinden. Wanneer je al een route uitgestippeld hebt, dan tik je op de plek vn bestemming, en kies je Add a stop. In het volgende scherm tik je op het icoontje van een benzinestation. Dat zou een lijst moeten oproepen van de benzinestations onderweg. In de VS vind je dan ook de prijzen die in het station gerekend worden, maar mogelijk is dat een optie die hier niet werkt.
Heb je een favoriet merk van benzine? Dan kan je Waze vertellen dat je het liefst benzinestations van dat merk ziet. Ga naar Instellingen, en onderaan tik je dan op Gas Stations & Prices.
https://www.pcworld.com/article/3217349/mobile/waze-app-how-to-tips-and-tricks.html


WERKEN MET WAZE 4: SNELHEIDSMETER
Weet je van jezelf dat je een zware voet hebt, en de neiging hebt om gemakkelijk het gaspedaal iets te ver in te drukken? Dan kan je aan Waze vragen om een waarschuwing te geven wanneer je te snel rijdt. Bij Instellingen > Speedometer kan je instellen hoe Waze je moet waarschuwen. Standaard is Waze zo ingesteld dat de maximum snelheid van het gebied waarin je rijdt weergegeven wordt, en krijg je een waarschuwing wanneer je die limiet met X km/u overschrijdt.
Opgelet: het is mogelijk dat deze optie niet in alle landen werkt.
https://www.pcworld.com/article/3217349/mobile/waze-app-how-to-tips-and-tricks.html


WERKEN MET WAZE 5: EEN ANDERE STEM
Vind je de standaard stem van je Waze app maar zo-zo, dan kan je die veranderen. Er zitten standaard zelfs heel grappige stemmen in, onder andere van Mister T van het A-team. Hiervoor ga je naar Instellingen > Voice Language. Je vindt er een rijke keuze stemmen, ook in verschillende talen. Waze zal vaak promoties hebben voor bepaalde stemmen, bijvoorbeeld van films die net uitgebracht zijn.
https://www.pcworld.com/article/3217349/mobile/waze-app-how-to-tips-and-tricks.html 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

4CARDS: TAAL LEREN
EEn heel mooi vorm gegeven app, waarmee je elke dag vier heel mooie Engelse woorden leert.
https://4cards.in/?
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.codingislove.fourcards&ref=producthunt


APP LAAT BLINDEN OOK FILMS "ZIEN"
Het Thaise bedrijf KlongDinsor heeft een app ontwikkeld, die blinden in de filmzaal moet helpen. De app zou namelijk de scènes in een film beschrijven en naar een koptelefoon sturen zodat de blinde of slechtziende de acties op het scherm kan volgen.
Er is echter wel een nadeel: de film zelf moet compatibel zijn met de app, vooraleer hij in de filmzaal getoond wordt. Momenteel is er enkel de film "The Promise" geoptimaliseerd voor de test. Maar andere filmen zouden moeten volgen.
Meer bij Pressetext.
http://klongdinsor.com
https://www.pressetext.com/news/20170918021


J. RIVER MEDIA CENTER
Deze software voor Windows (shareware - $40.00) biedt je een eenvoudige en efficiënte manier om jouw muziek en andere mediabestanden op jouw computer centraal te verzamelen, te organiseren en af te spelen. Ook internet radio kan je erin opnemen. Een CD maken om in je auto af te spelen kan ook - maar wie doet dat nog tegenwoordig, in het tijdperk van MP3 players en streaming muziek?
https://fileforum.betanews.com/detail/J-River-Media-Center-for-Windows/942695349/1
http://www.jrmediacenter.com/


NEON CHROME: GAME VOOR ANDROID
Een shooter game voor Android, gemaakt door de ontwikkelaars van het knappe Crimsonland. Het bijzondere is dat de levels willekeurig gegnereerd worden, en dat je heel wat opties hebt om dngen aan te passen. Het game kost $9,99.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.the10tons.neonchrome


NUZZEL: NIEUWS ONTDEKKEN


Op Twitter is er heel veel geroezemoes, je moet vaak door een hele berg berichten die je eigenlijk alleen maar afleiden, om aan het echte nieuws te komen. Deze app wil een persoonlijke manier aanbieden om nieuws te ontdekken. Je kan er ook een nieuwsbrief krijgen met geselecteerde artikels, aangepast aan jouw interesses.
http://nuzzel.com/
https://itunes.apple.com/us/app/nuzzel-news-newsletters-for-busy-professionals/id692285770?mt=8
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.nuzzel.android&hl=en


VRIJDAG APPDAG: PRISMA


Een pracht van een initiatief. Deze app, voorlopig enkel voor Android, laat toe om persoonlijke herinneringenn familieverhalen en allerlei beeldmateriaal toe te voegen aan de digitale content die al op de app staat. De bedoeling is dat mantelzorgers gemakkelijker terug contact kunnen leggen met personen met dementie. Meer uitleg op de site van erfgoedsite Bieterf en de site van de app zelf.
http://www.bieterf.be/projecten/de-prisma-app-en-verteldoos-de-beurs
https://www.prisma.care/
https://play.google.com/store/apps/details?id=care.prisma.familyapp

 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Er zijn mensen die, in plaats van te luisteren naar wat men tegen hen zegt,
reeds luisteren naar hetgeen zij zelf gaan zeggen.
-Albert Guinon (1961)-