Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
14/9/2017 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 21
Nummer 1023 van 9/9/2017Gegroet lezer,

Het zijn vreemde tijden, gekenmerkt door grote natuurrampen, grote internationale spanningen tussen kernmogendheden, en zelfs in eigen land spanningen tussen mensen, groepen met verschillende opinies. Politieke evoluties ook die hun weerslag hebben op tech evoluties, en deze week leest u hierover bijvoorbeeld dat Google nu in Washington wat uit de gratie ligt, juist omwille van politieke keuzes die het in het verleden gemaakt heeft.

Tegenover die grote evoluties, lijken de tech berichten over nieuwe hardware of nieuwe mogelijkheden bij apps, heel triviaal. Maar het zijn die kleine dingen die de mens een houvast geven, om zich aan vast te klampen in deze rare tijden, en toch een 'gewoon' leven te kunnen leiden.

Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week - hopelijk bij rustiger tijden!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
PROBLEMEN ROND INSTAGRAM ACCOUNTS
Er zijn de voorbije week enkele problemen opgedoken rond Instagram, met name rond de beveiliging van accounts. En het is echt geen goed nieuws.

Om te beginnen werd er een bug ontdekt, waardoor hackers mail adressen en contactinformatie voor miljoenen accounts konden 'scrapen', dus buitmaken op de site. Hierdoor werd het bijvoorbeeld mogelijk dat de account van Selena Gomez gehackt werd.

Toen de bug nog maar pas ontdekt werd, beweerde Instagram dat de hack enkel beperkt was tot wie een geverifieerde account had, maar later moest Instagram toegeven dat ook niet-geverifieerde gebruikers het slachtoffers konden zijn.

De hackers die van de bug misbruik maakten om de informatie te scrapen, maakten er meteen een databaser van, die Doxagram genoemd werd. En op de markt gegooid werd: wie 10 dollar neertelde mocht de database doorzoeken op de naam van een slachtoffer, en diens contactinformatie zo in handen krijgen. Niet goed dus. Meer bij The Verge. (1)

Maar er was nog een tweede onheilspellend bericht over Instagram. Het zou namelijk blijken, zo lees je bij Mashable, dat er een zwarte markt bestaat voor 'verified' accounts, dus accounts waarvan INstagram de identiteit van de houder ervan gecontroleerd heeft, zodat het de échte popster, politicus, influencer... is.  Sommigen zouden namelijk via Twitter aanbieden om een verified account te bezorgen, maar dat daar wel wat tegenover moet staan. Dat kan een dienst, een fles wijn, of geld zijn - zelfs veel geld, tot 15.000 dollar.

Het blauwe symbool, bestaande uit een cirkel met een vinkje erin, als aanduiding van een geverifieerde account, blijkt dus uitgegroeid te zijn tot een statussymbool. Voor sterren en VIP's lijkt het logisch, voor zogenaamde influencers is het het bewijs dat zij zo belangrijk zijn, dat Instagram hun antecedenten nagetrokken heeft...

Meer bij Mashable (2)
https://www.theverge.com/2017/9/1/16244304/instagram-hack-api-bug-doxagram-selena-gomez
http://mashable.com/2017/09/01/instagram-verification-paid-black-market-facebook/#5g7U94xNoqq7INSTAGRAM: STORIES EINDELIJK OOK OP HET WEB
De Stories functie bij Instagram is, zeg nu eerlijk, gewoon een imitatie van Snapchat. Maar het is wel slim bekeken. Waar je normalerwijze op je Instagram account enkel je mooiste foto's zet, kan je bij Stories een reeks foto's van je dagelijkse leven, zoals je werkelijk bent, uploaden. En na een dag verdwijnen ze weer.

Tot nu toe echter kon je die Stories enkel op je mobiele toestel bekijken. Wat toch jammer is, want daar is het scherm toch altijd beperkt. Voortaan echter zal je de Stories ook in je browser kunnen bekijken, zowel op je mobiele toestel als je desktop. Om te kunnen navigeren tussen de foto's, zal Instagram daarvoor pijlen toevoegen aan de foto's.

Helaas zal je geen stories kunnen oploaden via het mobiele web. En dat is wel jammer, want meestal wil je toch nog bepaalde foto's bewerken vooraleer je ze uploadt, tenminste wanneer je een Stories op professionele manier wil maken, zoals merken, professionele foto- en videografen, enz. Even had The Verge gehoopt dat deze functie toegevoegd zou worden, en noemde het een ware "game changer". Instagram heeft echter bevestigd dat het geen plannen heeft om foto's of Stories vanop de desktop te laten uploaden.

Bij CNet vonden wij trouwens een interessant artikel over hoe je moet werken met Instagram Stories.
https://www.theverge.com/2017/8/31/16233416/instagram-stories-mobile-desktop-web-support
https://www.cnet.com/how-to/how-to-use-instagram-stories/GBOARD VOOR ANDROID KRIJGT NU OOK STICKERS EN BITMOJI
Zijn wij dan met zijn allen zo kinds geworden dat wij onze boodschappen moeten opsmukken met infantiele stickers met hartjes, braak-regenbogen en meer? Of is het gewoon, ook wanneer je wat ouder bent, leuk om in je boodschap zo'n simpel doedeltje te stoppen?

Feit is dat Google aangekondigd heeft dat zijn nieuwe versie van het Gboard klavier voor Android, ook ondersteuning bevat voor stickers die je kan downloaden, en voor Bitmoji. Deze leuke dingetjes kan je dan gebruiken in elke app die het plakken van een afbeelding ondersteunt.

Na installatie van de nieuwste versie van Gboard kan je ook de Bitmoji app downloaden, en stickerpakketjes vinden in de Play Store. Vervolgens moet je op je Gbaord op de emoji button klikken, en vervolgens de sticker of Bitmoji knop.

Blijkbaar wou Google niet achterblijven, nu Facebook Messenger, iMessage en Snapchat al een hele tijd stickers en co ondersteunen. Momenteel is deze functie enkel verkrijgbaar in de Android versie van Gboard.
https://www.engadget.com/2017/08/31/google-gboard-android-stickers-bitmoji/?sr_source=Twitter
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.inputmethod.latin&hl=enEN WAT ALS EEN INFLUENCER... DE LEERKRACHT VAN JOUW KINDJE WAS?
Het fenomeen van de 'influencer' is gekend. Dat zijn bloggers, Instagrammers, mensen met een groot aantal volgers op de sociale media. Door hun aanzien krijgt een product dat zij gebruiken of aanprijzen, ook een aanzien. Een afstraling waarvan marketeers gretig gebruik maken, om influencers te overladen met geschenken, dure reizen, en andere "incentives", om hun product aangeprezen te krijgen.

Wanneer de influencer in kwestie hierover niet transparant is, dan is dat toch wel een beetje oneerlijk. En er onstaat stilaan protest tegen dergelijke product placements, wanneer het niet duidelijk is dat het om een betaald artikel gaat.

Alles is natuurlijk afhankelijk van het onderwerp. Een lifestyle blogger die over make-up schrijft en af en toe wat make-up ontvangt van een cosmeticabedrijf, daar zal niemand echt aan tillen. Maar wat als de leerkracht van jouw oogappel ook een 'influencer' is? Wat als die leerkracht educatieve technologie promoot in de klas, rondloopt met een t-shirt met een bepaald merk op, pakken geschenken krijgt van een bepaald merk die de leerkracht dan mag uitdelen aan andere leraars, wanneer die de workshops volgen die de influencer geeft over deze technologie?

Dan begin je toch echt je wenkbrauwen te fronsen, niet? Hierover een heel interessant artikel bij de New York TImes. Want vergeet niet: educatieve technologie is big business. Een hele school kunnen overhalen om een bepaald platform te gebruiken - wat zeggen wij: een hele scholengroep of een hele koepel, dat betekent enorm veel licenties die een bepaalde softwaremaker mag verkopen. En dat geldt zowel voor hard- als software. Voeg daarbij het feit dat vele scholen echt krap zitten op financieel gebied,  zodat het moeilijk is om neen te zeggen tegen iets dat gratis in je schoot geworpen wordt..

En weet je wat? Het woord 'influencer' begint stilaan een vieze reuk te krijgen. Toch?

Lees meer bij NYT.
https://www.nytimes.com/2017/09/02/technology/silicon-valley-teachers-tech.htmlDE ENE SITE OM YOUTUBE FILMPJES NAAR MP3 OM TE ZETTEN DOET DE DEUREN DICHT... DE ANDERE STAAT OP!
Een van de populairste websites om YouTube muziekfilmpjes te rippen naar een MP3, die toepasselijk YouTUbe-MP3 heette, is niet meer. Het kreeg het aan de stok met de RIAA, de Amerikaanse belangengroep van de platenindustrie. Na veel getouwtrek heeft de site een vergelijk getroffen met het RIAA, dat volgens bronnen inhoudt dat de site haar domeinnaam overdraagt aan het RIAA, en er dus mee ophoudt. Bovendien zou er een financieel akkoord getroffen zijn, waarmee de site verdere legale procedures kon afkopen.

Meer hierover lees je bij Torrentfreak (1) en Gizmodo (2)

Maar kijk, het internet zou het internet niet zijn wanneer er geen alternatieve dienst zou zijn die deze lacune kan opvullen (en even illegaal is!). Maak kennis met de nieuwe site Jayc.audio (en let op de speciale  domeinextensie - een van de vele nieuwe extensies, die stilaan mainstream aan het worden zijn!)
http://gizmodo.com/popular-youtube-to-mp3-site-dies-under-crushing-weight-1799945427
https://torrentfreak.com/youtube-mp3-settles-with-riaa-site-will-shut-down-170904/
http://www.jayc.audio/ADO?E.COM IS NIET ADOBE.COM!
Er is al eerder voor gewaarschuwd, maar het kan geen kwaad om te herhalen hoe gevaarlijk misleidend een domeinnaam wel kan zijn. Het blijkt namelijk, zo lees je bij Pastebin, dat een website die op het eerste zicht die van adobe.com leek, malware serveerde aan de bezoekers.

Hoe kan dat? Wel, in domeinnamen kan je tegenwoordig ook niet-latijnse tekens gebruiken. En daarvan maken mensen met slechte bedoelingen gebruik om jou om de tuin te leiden. Je denkt, wanneer je een link aanklikt in een mail of ander bericht, dat je op de website van adobe.com beland bent. Maar in werkelijkheid bestaat de domeinnaam uit enkele vreemde tekens: ado?e.com. Let op het puntje onder de b, waarvan je gemakkelijk zou kunnen denken dat het een pluisje is op je scherm, maar dat in werkelijkheid de letter ?, wat dus naar een ander domein leidt dan het vertrouwde Adobe.com.

De moraal van het verhaal? Klik niet op links in mails naar belangrijke sites zoals je bank of andere websites waar je je gegevens moet invullen. Tik altijd zelf het adres in, zo ben je zeker.
https://pastebin.com/52WEZADtDRAGONFLY GROEP HACKERS VORMT ERNSTIGE BEDREIGING
We willen je echt niet bang maken, maar dit bericht van Ars Technica zou je toch even aan het denken moeten zetten. Het blijkt namelijk hackers erin geslaagd zijn om binnen te dringen in de operationele netwerken die door meerdere Amerikaanse en Europese energiebedrijven gebruikt worden om belangrijke delen van de stroomnetten te beheren, waar de stroomvoorziening voor miljoenen mensen van afhangt.

Het bijzondere daarbij is dat het geen 'gewone' hackers zijn - script kiddies, mensen die vol bravoure willen opscheppen over hun gewaagde hack. Neen, volgens Ars Technica zijn het hackers die door bepaalde landen bepaald worden.

Ook het feit dat de operationele netwerken, waartoe de hackers volgens het artikel nu zo goed als gemakkelijke toegang zouden hebben, een erg belangrijke rol spelen bij de stabiliteit van het stroomnetwerk waarvoor zij verantwoordelijk zijn. OP kleine schaal zou dat bijvoorbeeld kunnen betekenen dat de hackers bepaalde onderbrekers aan of uit kunnen zetten binnen de infrastructuur van een bedrijf. Zij zouden ook de systemen kunnen hacken die normalerwijzet het stroomnetwerk monitoren, en die zouden moeten waarschuwen bij een probleem. De hacker zouden zelfs grootschalige stroomonderbrekingen kunnen veroorzaken..

Geen goed nieuws dus. Wie de moed heeft om al dit deprimerende en angstaanjagende nieuws te lezen, kan het doen bij Ars Technica. Wat wij gaan doen? Kaarsjes in huis halen - voor de romantiek :)
https://arstechnica.com/information-technology/2017/09/hackers-lie-in-wait-after-penetrating-us-and-europe-power-grid-networks/BELGIË: HOORCOLLEGES EN HACKERS
Enkele berichten uit eigen land. Om te beginnen een bericht over een hacker die we, stiekem, toch wel bewonderen. De man was er namelijk in geslaagd om bij verschillende luchtvaartmaatschappijen in te breken, en verschillende vliegtickets te bemachtigen, zonder te bepalen. Daarmee kon hij dan leuke reisjes maken, de hele wereld rond.

Wat natuurlijk, als je het op de keper beschouwd, gewoon diefstal is. Maar toch kon de hacker op een beetje sympathie rekenen bij ons. De man kwam namelijk al eens eerder in het nieuws, toen hij binnendrong in het boekingsysteem van een bepaalde bioscoop. Waar hij dan alle tickets 'opkocht' voor een bepaalde voorstelling, zodat hij en zijn vriend die ongestoord konden gaan bekijken. Zeg nu zelf - dat spreekt toch tot de verbeelding, niet? (1)

Een tweede bericht heeft gelukkig niets met hackers te maken, wel met onderwijs. En wel in een nieuwe, digitale vorm. Wetenschap is nog altijd iets dat té ver van de mensen staat, waarvoor velen, uit angst het niet te snappen, niet eens de moeite doen om het te willen beluisteren, lezen, begrijpen.

Daarom ondernemen VRT en de Vlaamse universiteiten nu een project dat wetenschap dichter bij de mensen brengen moet. Dat wordt in de vorm van hoorcolleges gegoten, waarbij lezingen van professoren opgenomen worden zodat je die zelf ook kan beluisteren. Een lovenswaardig initiatief, als je het aan ons vraagt. Het brengt bepaalde informatie immers ook buiten de muren van de universiteit, zodat mensen die er interesse voor hebben, maar niet ingeschreven zijn op de universiteit, er toch toegang tot krijgen.

De hoorcolleges worden verpakt in audiobestanden van ongeveer 15 minuten en zouden nog dit academiejaar van start gaan. (2)
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2017/09/06/mechelaar-verdacht-van-hacking-websites-luchtvaartmaatschappijen/
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2017/09/06/vrt-en-vlaamse-uniefs-slaan-handen-in-elkaar-voor--universiteit-/SNAPP LAAT EUROPEAANTJES NU OOK GEBRUIK MAKEN VAN DE IN-APP GEOFILTER
Een van de belangrijke bronnen van inkomsten voor Snapchat zijn de geofilters - zij waren in 2016 goed voor 8% van alle inkomsten. Met zo'n geofilter kan een bedrijf een bericht sturen naar een bepaalde groep mensen, die zich op dat moment in een bepaald geografisch gebied bevinden.

Deze optie was al beschikbaar voor de VS, en wordt uitgebreid naar een aantal Europese landen, zoals het VK, Nederland, Frankrijk, Denemarken, Zweden, Noorwegen en Finland. Ons landje valt blijkbaar uit de boot. WIl je als bedrijf een filter kopen, dan betaal je in het VK £5,99, en in Frankrijk en Zweden 6,99 of meer, afhankeljk van de locatie, de duur, de vraag naar een bepaalde geofilter.

Bedrijven die een geofilter willen, vinden die in de app door op hun profiel te klikken, en dan naar INstellingen te gaan. Daar staan verschillende templates / sjablonen waaruit je kan kiezen, en die je bovendien nog kan aanpassen. Je kan de geofilter aanmaken voor een terrein dat gaat van 1.800 tot 450.000 vierkante meter.

https://www.theverge.com/2017/9/5/16255738/snapchat-europe-on-demand-geofilters-mobile-from-phone
https://support.snapchat.com/en-US/article/create-odg-snapchatSLIMME ASSISTENTEN ZOALS ALEXA EN SIRI LUISTEREN OOK NAAR GEVAARLIJKE "STILLE" COMMANDO'S...
Ach, zullen we de week eens afluisten met een goede bangmakerij? Het blijkt namelijk dat Chinese wetenschappers van de Zheijiang University een manier gevonden hebben om Siri, Alexa en andere voice assistenten te hacken, door hen commando's te voeren in ultrasone frequenties. Dat wil zeggen een toonhoogte die niet door de mens gehoord kan worden, maar wel door de microfoon op jouw toestel.

Hierdoor zouden hackers jouw toestel dingen kunnen laten uitvoeren zoals naar een bepaalde geprepareerde website gaan, of zelfs je deur openen, als je een slim slot geïnstalleerd had dat bediend wordt door jouw smartphone, zo lees j bij Engadget.

De techniek wordt DolphinAttack genoemd. De onderzoekers zetten eerst door de mens gesproken commando's om in ultrasone frequenties (meer dan 20.000 hz). Daarna speelden zij die terug vanop een gewone smartphone gekoppeld aan wat hardware die amper alles bijeen 3 dollar kosten.

Het zijn àlle assistenten die zo gehackt kunnen worden, zowel Siri, Google Assistant, Samsung S Voice, Alexa, op allerlei soorten smartphones, iPads enz. En het ergste is: er is momenteel geen verweer tegen...

Zo. Ga nu maar gerust het weekend in :)

Meer bij Engadget en Co.Design.
https://www.fastcodesign.com/90139019/a-simple-design-flaw-makes-it-astoundingly-easy-to-hack-siri-and-alexa
https://www.engadget.com/2017/09/06/alexa-and-siri-are-vulnerable-to-silent-nefarious-commands/LIGT GOOGLE UIT DE GRATIE IN DE VS?
Een opmerkelijk artikel bij Ars Technica, over de verweving van tech en politiek. Het gaat met name over Google. Dat stond 8 jaar geleden op de top van zijn glorie, en mensen overal beschouwden de tech gigant als een symbool van high-tech innovatie. Na de verkiezingen in 2008 had Google meteen een nauwe relatie met de nieuwe president, Barack Obama. Googlers gingen zelfs werken in het Witte Huis.

Dat dit ertoe leidde dat Google een invloed had op het uitstippelen van het beleid tijdens de Obama-periode, laat zich raden. Maar de wind lijkt nu gekeerd, want voor het eerst hoor je sites zoals Ars Technica spreken over deze invloed, die zelfs "buitensporig" genoemd werd. Wat is er veranderd? Wel, Google gokte op Hilary Clinton als presidente om Obama op te volgen, en dat was dus verkeerd gegokt.

Niet alleen ligt Google slecht bij de Republikeinen, omwille van de keuze voor Clinton, maar ook bij de Democraten zou Google nu vragen oproepen, zo stelt het artikel. Er wordt getwijfeld of het wel goed is dat er zoveel macht aan één bedrijf toevertrouwd wordt. En waar in het verleden schamper gedaan werd over de kleinzielige Europeanen, die een bedrijf als Google het licht niet in de ogen zouden gunnen en het daarom met allerlei processen bestookten, wordt nu ook in de VS de vraag over het Google-monopolie openlijk gesteld.

Interessant om te volgen, tenminste als je de Amerikaanse politiek je wat zegt.
https://arstechnica.com/tech-policy/2017/08/google-is-losing-allies-across-the-political-spectrum/MICROSOFT EN ADOBE GAAN NOG NAUWER SAMENWERKEN
Samenwerking blijft erg belangrijk. Hoe meer een product compatibel is met andere producten, hoe eenvoudiger het is om dit product altijd te blijven gebruiken - of je nu op een mobiel toestel of je desktop werkt, of je nu met een Mac of een Windows bakje werkt.

Microsoft en Adobe hebben nu aangekondigd dat zij enkele van hun belangrijkste productiviteitsdiensten in elkanders cloud diensten zullen integreren. Zo wordt Adobe Sign, de digitale handtekeningendienst van Adobe, nu de 'favoriete' e-signing dienst in de Office 365 en Dynamics 365 producten van Microsoft.

En omgekeerd: Microsoft Teams, het Microsoft-alternatief voro Slack, is nu de 'favoriete' samenwerkingsdienst in Adobe Creative Cloud, DOcument Cloud en Experience Cloud. Bovendien wordt Azure van Microsoft het favoriete hostingplatform voor Adobe Sign.

Verder zou er ook een bot komen bij de integratie van Sign in Teams. Die zou er dan voor zorgen dat teamleden documenten kunnen beheren en traceren. Er staan trouwens nog meer plannen op stapel, onder andere voor machine learning en het slimme automatiseren van documenten. Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat je aan de Adobe Sign bot in Teams kan vragen of iemand een document geopend heeft. Of je kan meer informatie opvragen over de duizenden PDF's die iemand in zijn ONeDrive heeft staan.

Meer bij ZDNet.
http://www.zdnet.com/article/microsoft-adobe-advance-partnership-with-new-cross-cloud-productivity-integrations/

 

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!LENOVO: LAPTOP MET CORTANA-ONDERSTEUNINGN VANOP AFSTAND
Gaan we het een beetje over hardware hebben? De IF A beurs in Berlijn was immers de gelegenheid voor vele fabrikanten om hun nieuwste telgen voor te stellen.

Zo is er Lenovo met verschillende nieuwigheden, waarbij het duidelijk is dat Lenovo erg leunt op de samenwerking met Microsoft, Amazon en... Disney. Lenovo was namelijk lange tijd nummer één bij de laptops, maar werd van die troon gestsoten door HP. Door deze samenwerkingen hoopt Lenovo die plaats terug te winnen.

BIj de nieuwe laptops is een aanraakscherm de standaard geworden. Maar ook voice input wordt voorzien, en daarvoor wordt bij de laptops gerekend op de Cortana assistente van Microsoft, en voor de nieuwe tablets op Alexa van Amazon. Opvallend daarbij is dat de nieuwe Yoga 920 gesproken commando's ook in standby modus kan herkennen, en dat tot een afstand van 4 meter. Dit toestel is vanaf september in Europa verkrijgbaar, maar is niet goedkoop: vanaf €1.599. De technische specs vind je opgesomd bij Venturebeat.

Er is ook een kleiner broertje van 12 inch, met een prijs vanaf $649. En de Miix 520, de tegenhanger van Lenovo voor de Surface Pro computer, met zijn afneembaar scherm, start vanaf €899, inbegrepen klavier en Lenovo Active Pen 2.

Vervolgens heb je het Home Assistant Pack, dat de Alexa assistent koppelt aan de Lenovo Tab 4 serie tablets, zodat die op hun beurt eigenlijk een slimme luidspreker worden. Je moet gewoon je tablet in het Home Assistant Pack stoppen, en het scherm van het tablet zal automatisch overschakelen naar de Home Assistant interface. Dit toestel start vanaf $79,99.

Tot slot nog een virtuele headset voor Windows 10: de Lenovo Explorer. Net zoals bij andere Mixed Reality toestellen zijn er geen externe sensoren nodig, maar wordt de positionering getraceerd vanuit het toestel zelf. Je moet deze headset koppelen met de USB-poort van je computer en de HDMI output. Daardoor ben je natuurlijk wel beperkt in je bewegingen, maar je hebt toch een ruimte van 3,5 op 3,5 meter waarin je kan springen, hurken, buigen. Headset en controllers samen kosten $449, de Explorer alleen $349.

Meer info en foto's bij Venturebeat.
https://venturebeat.com/2017/08/31/lenovo-unveils-windows-mixed-reality-headset-and-yoga-920-laptop-with-cortana-support-from-4-meters-away/IFA: NIEUWE TOESTELLEN VAN SONY - MET 3D SCAN!
Nog wat hardware, voorgesteld op de IFA-beurs in Berlijn. Om te beginnen twee nieuwe smartphones van Sony, de Xperia XZ11 en XZ1 Compact. Het bijzondere verschil van deze toestellen met hun voorgangers, de XZ en XZ Compact, is de processor: nu is het een Snapdragon 835 van Qualcomm. Het design werd ook verfijnd.

Verder zullen beide toestellen ook het Motion Eye camerasysteem aan boord hebben: een 19 megapixel sensor met een Predictive Capture, waarmee een foto genomen wordt enkele seconden vooraleer je op de sluiterknop drukt. Dat moet voorkomen dat je het moment supreme in de actiefoto mist. Bovendien kan je ook 720p video in slow motion opnemen.

Beide toestellen zullen, als een van de weinigen, op de markt komen met het nieuwe Android 8.0 Oreo reeds geïnstalleerd. Wat ons bijzonder bevalt aan de XZ1, is de 3D scanning modus: de camera kan een voorwerp scannen en het bestand als een 3D-afbeelding opslaan, die dan naar een 3D printer gestuurd wordt of een andere toepassing. Sony wil hiermee uiteindelijk bekomen dat je een scan zou kunnen maken van je hoofd, en dat dan als avatar gebruiken in een game. Sony werkt eraan, maar de partnerschappen met game-makers om dit mogelijk te maken, zijn nog niet rond.

Meer info en foto's bij The Verge.
https://www.theverge.com/2017/8/31/16228234/sony-xperia-xz1-xz1-compact-android-oreo-ifa-2017IFA: NIEUWE TOESTELLEN VAN MOTOROLA - MET ALEXA AAN BOORD!
Je hebt het al gemerkt dat de verschillende fabrikanten bij hun nieuwe toestellen, die ze op de IFA beurs in Berlijn voorgesteld hebben, toch altijd wel een bepaald kenmerk naar voren wisten te schuiven, dat hun toestellen eruit moet laten springen.

En Motorola valt op doordat het de schijnwerpers zet op een toestel in de middenklasse, niet het dure vlaggenschip van de fabrikant. Motorola brengt namelijk de 4e generatie van de Moto X uit, die nu ondertussen met zijn €399 tot de middenklasse behoort qua prijs, terwijl de hogere klasse nu vertegenwoordigd wordt door de Moto Z2 reeks.

Een middenklasse qua prijs, maar niet qua specs, als je de eigenschappen van de Moto X4 leest. Het toestel heeft een metaal en gals ontwerp, met Gogrilla Glass 4. Het is bestand tegen water en stof volgens de P68 voorwaarden. De processor is een Snapdragon 630 (terwijl in de duurdere reeks de SNapdragon 835 zit).

Het bijzondere van deze smartphone is het dual-camera systeem, met een 12 MP hoofdcamera, vergezeld van een 8 MP breedhoek camera. Dit moet het diepte-effect vergroten. De indrukwekkende specs van deze camera's lees je bij THe Verge.

Nog opvallend is de integratie van de assistent van Amazon, Alexa (tenminste: in sommige landen zoals Duitsland). Daardoor zal het toestel kunnen reageren op Alexa voice commendo's, zelfs wanneer het in vergrendelde toestand is. Ook HTC heeft Alexa al geïntegreerd in zijn nieuwste toestel, de HTC U11.

Meer specs en foto's bij The Verge.
https://www.theverge.com/2017/8/31/16225462/motorola-moto-x4-dual-camera-smartphone-alexa-ifa-2017

 


 
Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetFEEDCAST.IO: PODCASTS
Soms... is het concept 'podcast' voor mensen nog te moeilijk. Je moet een podcast app hebben, je moet je abonneren, je moet oude afleveringen verwijderen... Deze website is een hele verademing, in die zin dat je gewoon een lijstje krijgt met podcasts, en die in streaming beluisteren/bekijken kan.
Dat is dus erg positief. Negatief is dan wel dat de site zich focust op podcasts in het Engels en het Portugees. En dat je zelf geen podcast kan toevoegen aan het lijst, of dat er geen zoekfunctie is. Toch vinden wij dit een goed initiatief, en zouden wij willen dat dit ook bestond voor Nederlandstalige podcasts. Dat maakt het concept Podcast echt een heel stuk laagdrempeliger!
[Taal: ENG/PORT]
https://feedcast.io/SPREAKER: PODCASTS BELUISTEREN OF MAKEN
Deze website wil een hub zijn waar je zowel podcasts kan ontdekken en beluisteren, maar ook podcasts hosten wanneer je zelf eenpodcaster bent. Er zijn verschillende plannen en tarieven, waarbij je voor het gratis aanbod een dagelijkse sessie van 15 minuten krijgt, met een totaal van 5 uren dat bewaard blijft. Maar ook chat aanbiedt tijdens de show leave gestreams wordt.
Wat het gedeelte 'podcasts ontdekken' is deze website absoluut aan te raden. Heel veel podcasts staan al vermeld, en je moet maar een aflevering aanklikken om hem met de ingebouwde player te beluisteren. Helaas kan je zelf geen podcasts toevoegen, en is er geen NL aanbod.
[Taal: ENG]
https://www.spreaker.com/
Netties werkt samen met:


 
De nieuwe oogst


   
GETTING THINGS DONE UITGELEGD IN 15 MINUTEN
Ach, hebben we niet allemaal problemen met onze productiviteit? Er is zoveel dat we moeten doen, maar om de een of andere reden komen we er niet toe. Daarom is er iets dat GTD of Getting Things Done heet, en dat je moet helpen om beter te werken, productiever én creatiever te zijn. Deze website probeert in een document, dat 15 minuten leestijd vraagt, enkele tips weer te geven. Om te lezen, en te proberen toe te passen!
[Taal: ENG]
https://hamberg.no/gtd/


WHAT THE LENS: WELKE LENS WERD ER GEBRUIKT?
Een tool voor fotografen, die je moet vertellen wat de beste lens is voor bepaalde beelden. Je kiest een toestel, je kiest een categorie. Met een klik links geef je aan dat een afbeelding favoriet is, met een klik rechts kan je de afbeelding vergroten.
[Taal: ENG]
https://www.whatthelens.com


ROADTRIP AMERICA: VOOR DE AMERIKA-REIZIGER

Deze website wil het gemakkelijk maken om je eigen road trip in de VS uit te stippelen. Je vindt er, per regio, de dingen die je echt gezien moet worden, je kan je route uitstippelen op de landkaar en afdrukken, hotels boeken, in contact komen met de mensen die zich via de site aangeboden hebben als plaatselijke gidsen, en meer.
[Taal: ENG]
http://www.roadtripamerica.com/


KRIJGT MIJN ANDROID TOESTEL OOK DE NIEUWE ANDROID 8.0 OREO?
Het is allemaal mooi en wel dat Google een nieuwe versie utigbracht heeft van zijn Android besturingssysteem. Maar ondertussen weten we wel, helaas, dat die update niet zal arriveren bij verschillen bij heel wat toestellen. In dit artikel bij Betanews vind je een lijstje toestellen dat zeker en vast de update wél kan krijgen.
[Taal: ENG]
https://betanews.com/2017/09/04/android-oreo-updates/


FREEZETAB: ALTERNATIEF VOOR BOOKMARKS
Deze extensie voor je Chrome browser is echt heel handig. Normalerwijze zal je, wanneer je een site wil bewaren als bookmark, om ze later terug te vinden, een map moeten aanduiden waarin de bookmark opgeslagen wordt. Maar vel mensen vinden dat teveel moeite, en eindigen met een ellenlange lijst bookmarks, die onoverzichtelijk wordt.
Freezetab werkt anders: het groepeert de tabs op basis van het tijdstip waarop je hen bewaarde. Bovendien zal deze tool ook al jouw bookmarks in een overzichtelijke lijst zetten, op basis van de naam van de site, alfabetisch.
https://freezetab.com/


DAYSFROM: NOG ZOVEEL KEER SLAPEN...
Deze site is handig om een bepaalde datum te bepalen, die x dagen verwijderd is vandaag. En meer doet de site eigenlijk niet. En toch is dat leuk om te weten, voor wanneer je jezelf bijvoorbeeld een doel gesteld hebt: over 500 dagen moet dit gebeurd zijn, of over 200 dagen moet dat klaar zijn.
[Taal: ENG]
http://daysfrom.today/


INFOGRAPHIC: JE PRIVACY INSTELLINGEN OP WINDOWS 10
Een korte samenvatting van 14 tips, handig bijeengebracht in een infographic. Volg je dzeze tips dan kan je je privacy wat beter beschermen op jouw Windwos 10 computer. Wat denk je bijvoorbeeld van de instelling die ervoor zorgt dat de dingen die jij intikt of de commando's die jij spreekt, doorgestuurd worden naar de cloud?
[Taal: ENG]
https://i.redd.it/birsthztb6jz.jpg


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: ANTWERPEN AUTOVRIJ
Was je van plan om op 17 september naar Antwerpen te trekken? Dan moet je er wel rekening mee houden dat die dag de stad Antwerpen volkomen autovrij is. Een uitstekende gelegenheid om eens stil te staan bij de mobiliteit in de Koekenstad. En om de burgers te vragen na te denken over de beste manier om zich te verplaatsen.
[Taal: NL]
www.antwerpenautovrij.be


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: VLAAMSE HAVENDAG

Nog een evenement waar je misschien eens naar toe moet gaan: de Vlaamse havendagen. Op 17 september kan je namelijk de havenbedrijven bezoeken vanAntwerpen, Gent, Oostende en Zeebrugge. Zo kan je een blik werpen achter de schermen van deze havens. De programma's vind je op deze website.
[Taal: NL]
http://www.vlaamsehavendag.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: LEE & ALLY
Een website die de laatste dagen erg in het nieuws kwam. Hier vind je namelijk een chatbot, Lee & Ally, die antwoord geeft op jouw juridische vragen. De chatbot is gebaseer op Artificiële intelligentie, en zou dus slimmer moeten worden door bij te leren uit jouw vragen. Juriscisch advies dus, van een robot...
[Taal: NL]
https://leeally.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA: KROKODILLENJAGERS

Een prachtige reportage in National Geographic over een wel ongewoon beroep: krokodillenjagers. Deze fascinerende maar oergevaarlijke beesten worden om velerlei manieren bejaagd, en hun vel is er één van. Maar ook de koppen, die opgezet worden. Een reportage die niet echt geschikt is voor dierenliefhebbers...
[Taal: ENG]
http://www.nationalgeographic.com/photography/proof/2017/08/crocodile-hunter-conservation-frost-photos/


VRIJDAG MULTIMEDIA: SYRIË
Een heel mooi gemaakte website, maar het is vooral de inhoud die hier belangrijk is. De site werd gemaakt door het Hoge COmmissariaat voor de Vluchtingen van de UN, in samenwerking met Google. Op de site vind je alle mogelijke informatie over Syrië: hoe ging het eraan toe in het land, voor het in de burgeroorlog gedompeld werd? Wat is er eigenlijk aan de hand? Waar gaan de Syrische vluchtelingen heen? En hoe kan je zelf een Syrische vluchteling helpen?
[Taal: ENG]
https://searchingforsyria.org/


VRIJDAG MULTIMEDIA: MIN LIU
Dit is een grafische kunstenares, die heel knap is in het maken van animaties. Op haar website vind je tal van voorbeelden van GIF's, Vines, animaties. Ook het 'Bloody Diary' is knap, een project waarbij elke dag een nieuwe animatie getoond wordt. Computers en kunst, het is toch mooi...
[Taal: ENG]
http://www.min-liu.com/bloody-dairy-a-daily-animation-project
Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Russische Facebookaccounts kochten Amerikaanse verkiezingsadvertenties
https://www.ad.nl/digitaal/russische-facebookaccounts-kochten-amerikaanse-verkiezingsadvertenties~a021340e/
- Denktank ontslaat team na kritiek op financier Google
https://www.ad.nl/economie/denktank-ontslaat-team-na-kritiek-op-financier-google~ae9432e0/
 
 
*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Amazon Prime Video nu beschikbaar op Sony PS3 en PS4
http://elektrozine.be/amazon-prime-video-nu-beschikbaar-op-sony-ps3-en-ps4/
- Droomcinema in Zen-stijl
http://elektrozine.be/droomcinema-in-zen-stijl/


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Mesh-netwerken: een alternatief communicatiemiddel
http://computertaal.info/2017/09/08/mesh-netwerken-alternatief-communicatiemiddel/
- Fotomanagement apps voor Android
http://computertaal.info/2017/09/06/fotomanagement-apps-android/

 
*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Google Play Family voor delen van betaalde apps is beschikbaar in Benelux
https://tweakers.net/nieuws/129363/google-play-family-voor-delen-van-betaalde-apps-is-beschikbaar-in-benelux.html
-  HTC laat gebruikers apps bedienen met knijpen in randen U11-smartphone
https://tweakers.net/nieuws/129353/htc-laat-gebruikers-apps-bedienen-met-knijpen-in-randen-u11-smartphone.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be


- Artificiële intelligentie kan seksuele geaardheid voorspellen op basis van een foto
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/artificiele-intelligentie-kan-seksuele-geaardheid-voorspellen-op-basis-van-een-foto/article-normal-897955.html
- 3.000 iPads voor Waalse scholen
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/3-000-ipads-voor-waalse-scholen/article-normal-897867.html


*** TECHNOLOGIUM
http://www.technologium.be
- Mobiele opslagruimte voor je vakantiefoto's | De UGreen Flash Drive
http://www.technologium.be/mobiele-opslagruimte-al-vakantiefotos-ugreen-flash-drive
- Wakker je creatieve geest aan met deze gadgets
http://www.technologium.be/wakker-creatieve-geest-aan-gadgets


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Deze Antwerpse start-up maakt furore op Kickstarter met 'afval-zonnebril'
https://www.bloovi.be/nieuws/detail/deze-antwerpse-start-up-maakt-furore-op-kickstarter-met-afval-zonnebril
- Pas op, dit reclamebord ziet u (maar of dat ook mag?)
https://www.bloovi.be/nieuws/detail/pas-op-dit-reclamebord-ziet-u
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


VERBORGEN IOS INSTELLING LAAT JE RUIMTE WINNEN OP JE IPHONE OF IPAD
Een handige tip, gevonden bij ZDNet. Wanneer je vaak op de limieten stoot van de opslagruimte van je toestel, dan moet je deze instelling eens bekijken.
Het gaat om Optimize Storage, en het is vooral handig voor mensen die veel muziek op hun toestel bewaren. Ga naar Settings >Music >Optimize Storage. Daar zet je de schakelaar op Aan, en kies je vervolgens hoeveel minimum ruimte je iOS besturingssysteem moet vrijhouden op jouw toestel.
Na deze keuze gemaakt te hebben zal iOS de muziek verwijderen die je al een tijdje niet meer op jouw toestel gespeeld hebt, en zo ruimte besparen.
Toch enige caveat: de muziek die verwijderd werd, zal je nog wel kunnen downloaden via iTunes. Hoe het echter zit met muziek die je elders aangekocht hebt, is nog de vraag...
http://www.zdnet.com/article/hidden-ios-setting-may-stop-you-running-out-of-storage-space-on-your-iphone-or-ipad/


EEN BACKUP VAN JE ONLINE ACCOUNTS: INSTAGRAM
Een tijdje geleden toonden we je al hoe je een backup kan maken van de inhoud die jij online gezet had in je Facebook accounts, zoals je foto's, en van je mails in Gmail. Vandaag is Instagram aan de beurt.
Daar zijn het natuurlijk jouw foto's die je ook offline bewaren wil. Je hebt daar heel wat externe tools voor, maar volgens Gizmodo is de kwaliteit niet altijd gewaarborgd. Het artikel bij Gizmodo noemt onder andere InsSave voor iOS (prijs $1,99) en InstaSave voor Android (gratis maar met advertenties). Voor Windows en macOS is er dan eer 4K Stogram.
Er bestaat echter een andere manier om je foto's te backuppen: gewoon via je Instagram app zelf. In je instellingen (klik in je profiel pagina op de drie verticale hamburgerlijntjes bij Android, of het cog icoon bij iOS) kan je namelijk de optie activeren "Save Original Photos" en "Save Videos after Posting". Dan zullen al jouw foto's, na het online posten, op je camerarol bewaard blijven, dus op jouw toestel zelf. Vanuit die locatie kan je dan een backup maken naar het gewenste medium.
https://itunes.apple.com/us/app/inssave-download-save-photos-videos-from-instagram/id824940089?mt=8
http://fieldguide.gizmodo.com/how-to-back-up-all-of-your-online-accounts-offline-1796912713
 

EEN BACKUP MAKEN VAN JE ONLINE ACCOUNTS: SNAPCHAT
Alhoewel Snapchat ervoor bekend staat dat je foto's verdwijnen na een tijdje, kan je wel degelijk je foto's bewaren, als je dat wil tenminste. Het gaat dan wel om je eigen foto's en video's, het bewaren van de foto's en video's van anderen druist in tegen het idee van Snapchat.
Voor de backup tik je op het bitmojie icoon of op het spookje bovenaan het scherm van je camera, vervolgens op het tandwieltje, en dan Memories. Dat is je eigen persoonlijke voorraad van Snapchat foto's en video's, die op elk toestel zullen verschijnen wanneer je in de app inlogt.
Om een backup te maken, moet je er eerst voor zorgen dat je snaps zowel naar de Memories pagina als je Camerarolletje bewaard worden. Van daaruit kan je dan een backup maken. Je moet ook de AutoSave stories optie activeren. Voor individuele snaps, die niet in een Story thuis horen, moet je eerst op de Save button tikken (onderaan links) vooraleer je een foto of video verzendt. Let wel op: deze optie zal enkel van toepassing zijn voor foto's en video's die je vanaf dat moment verzendt. Foto's en video's die je verzonden hebt vooraleer je de Memories functie activeerde, zal je niet terug kunnen halen.
http://fieldguide.gizmodo.com/how-to-back-up-all-of-your-online-accounts-offline-1796912713?utm_campaign=socialflow_gizmodo_twitter&utm_source=gizmodo_twitter&utm_medium=socialflow

 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

SWIIPE NEWS: TINDER VOOR NIEUWS


Een app die ontwikkeld werd door een 14-jarige. HEt is van de jonkies dat je de geniale vondsten moet verwachten! Hij bedacht een heel simpele manier om de nieuwsfeed te bekijken, door het Tinder-principe na te volgen: swipe links om het artikel te skippen, swipe rechts om het artikel op te slaan om later te lezen. Tik op het artikel om het volledige artikel te lezen.
Het nadeel is wel dat je zelf geen bronnen kan toevoegen. Er zijn momenteel meer dan 300 bronnen, en je kan artikels toevoegen aan je My News feed, op basis van trefwoordn.
https://www.producthunt.com/posts/swiipe-news
https://itunes.apple.com/us/app/swiipe-the-news-that-knows-you/id1271155423?mt=8&ref=producthunt


THE DUDE: MONITOR JE NETWERK
Windows all - 2,5 MB - freeware
Dit is een toepassing waarmee het veel gemakkelijker wordt om jouw netwerkomgeving te beheren. De software zal automatisch alle toestellen op een bepaald subnet scannen, en een schema maken van je netwerk, zal de services op jouw toestellen monitoren en je waarschuwen wanneer een service een probleem heeft.
https://fileforum.betanews.com/detail/The-Dude/1149956740/1
http://www.mikrotik.com/thedude


YOUTUBE VOOR IOS: NU OOK STREAMEN
Nadat eerst al de versie voor de Android toestellen deze mogelijkheid kreeg, is het nu de beurt aan de versie voor iOS toestellen. Voortaan zullen ook de iPhone-bezitters die een eigen YouTube kanaal hebben en meer dan 100 volgers hebbben, live kunnen streamen wat op hun scherm te zien is. Dat betekent dus zij e beelden die zij door de camera van hun iOS toestel zien, rechtstreeks kunnen uitzenden. Maar ook een game die zij spelen, een tekening die zij maken. Meer uitleg bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2017/09/05/youtube-now-lets-you-stream-your-iphones-screen-makes-it-easier-to-moderate-chat/
https://itunes.apple.com/us/app/youtube/id544007664?mt=8


AFFINITY VOOR WINDOWS


Windows all - 276 MB - shareware ($49,99)
Je kent hem wellicht niet, maar dit is een heuse professionele fotobewerkingssoftware. Je hebt geavanceerde tools om je afbeeldingen te bewerken en retoucheren, en daarbij werk je in een heel gebruiksvriendelijke interface. Je kan ook RAW afbeeldingen bewerken, en er is ondersteuning voor PSD.
https://fileforum.betanews.com/detail/Affinity-Photo-for-Windows/1503089108/1
https://affinity.serif.com/en-us/photo/


VRIJDAG APPDAG: HEBBAN (IOS)


Een van de interessantste sites voor boekenliefhebbers is hebban.nl. Het is een heuse community waar je bio's vindt van auteurs, te weten komt welke boeken er al uit zijn in een bepaalde reeks, wanneer er nieuwe boeken uitkomen van een bepaalde auteur. En natuurlijk heel, heel veel recensies van boeken, zowel door professionals als de gewone lezers. Nu is er ook een app uit, waarmee je o.a. je persoonlijke boekenlijst beheren kan.
https://www.hebban.nl/hebban-app


VRIJDAG APPDAG: SLEEP PARTNER
Deze app helpt je om op tijd in je bedje te kruipen. Zo wordt in de 3 uur voor je normalerwijze gaat slapen, het blauwe licht uit je scherm gefilterd, om je ogen te laten rusten. Met een cartoon word je eraan herinnerd om te gaan slapen. En ben je na het ingestelde uur nog altijd aan de slag met je smartphone, dan vult die zich met schaapjes, zodat je niet meer kan twitteren of facebooken :)
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.sonymobile.sleeppartner.xperialabs&referrer=utm_source=42matters.com&utm_medium=WidgetWeb

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Van sommige schrijvers zijn de tweede drukken nog zeldzamer dan de eerste.
-Frank Philip Allen-