Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
7/9/2017 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 21
Nummer 1022 van 2/9/2017Gegroet lezer,

September... na de laatste stuiptrekkingen van de zomer, met temperaturen tegen de 30 graden, plots een onderdompeling in de herfst. Met het vooruitzicht binnenkort weer de kleurenpracht te kunnen zien van de herfstbladeren, in alle tinten van geel, groen, oker, bruin... Elk seizoen heeft zijn eigen positieve punten :)

Wat hebben wij deze week te bieden? Er is de IFA beurs in Berlijn, en dat betekent dat u deze week verschillende berichten over nieuwe hardware kan lezen, zoals de nieuwe Fitbit. Ook wat nieuws over Mixed Reality, een vorm van overlay op de échte wereld rondom u, die door Microsoft gepromoot wordt. Kortom: weer voor ieder wat wils!

Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
INTERNET EN CENSUUR: HOE APPLE EN GOOGLE HET TOEPASSEN IN HUN APPS
Het internet is al lang opgehouden met open en vrij te zijn. Steeds meer zie je beperkingen waardoor bepaalde content afgeschermd wordt zodat inwoners van bepaalde landen er geen toegang tot hebben. Het begon met de auteursrechten - muziek en films kon je enkel bekijken / beluisteren wanneer je in een bepaald land woonde. Die commerciële maatregel werd meestal genomen door de bedrijven die deze dienst verleenden, zoals Pandora of Netflix.

Daarna volgde de censuur door overheden in bepaalde landen, zodat content uit andere landen niet te bekijken/beluisteren was. Denk aan China, dat bijvoorbeeld bepaalde content uit de Wikipedia verbiedt. En onlangs ook nog eiste dat bepaalde VPN-apps niet meer geleverd zouden worden aan Chinese burgers. Apple ging op die eis in.

En nu kondigt Apple aan dat het de apps, gemaakt door Iraanse ontwikkelaars, niet meer in zijn App Store zal aanbieden. Een slimme beslissing. Bij de VPN-ban kon je nog zeggen dat Apple zijn belangen in China verdedigt, en met de ban de Chinese overheid te vriend wil houden. China is een erg belangrijke markt voor Apple, want de iPhone is er erg gegeerd, en is er uitgegroeid tot een statussymbool.

Maar bij de beslissing om apps van Iraanse ontwikkelaars te verbieden, is die duidelijke reden niet aanwezig. Apple is officieel niet aanwezig in Iran, want tegen het land gelden nog altijd sancties. En alhoewel Apple geen Iraanse versie van zijn App Store aanbiedt aan Iran, zijn er miljoenen iPhones in het land binngengesmokkeld vanuit plaatsen zoals Dubai en Hong Kong, zo lees je bij New York TImes. En hebben Iraanse ontwikkelaars vele apps ontwikkeld, die in App Stores van vele landen te vinden zijn.

Daar komt dus een eind aan: verschillende Iraanse apps werden uit de App Store verwijderd. De ontwikkelaars kregen het bericht "Onder de Amerikaanse sancties regulaties kan de App Store apps of ontwikkelaars niet hosten, verdelen of ermee zaken doen die verbonden zijn met landen waartegen een Amerikaans embargo bestaat".

Google van zijn kant, zo vertelt NYT nog, laat apps van Iraanse makelijk toe, zolang er geen aankoop mee gemoeid is, want dat zou in strijd kunnen zijn met het embargo. Bij NYT lees je de teleurgestelde reactie van de Iraanse app-ontwikkelaars.
https://www.nytimes.com/2017/08/24/technology/apple-iran.htmlGOOGLE LAAT APP-MAKERS ZELF BESLISSEN OVER CENSUUR
Waar je in het vorige artikel kon lezen hoe Apple, als centrale verdeler van de iOS-apps, zijn eigen regels oplegt, is de optie waarvoor Google nu gekozen heeft, misschien wel beter.

Google heeft namelijk de App Engine firewall gelanceerd. Die is eigenlijk niet als censtuur-tool bedoeld, maar als je de beschrijving bij Venturebeat leest, kan je hieruit afleiden dat de app-ontwikkelaar, als hij dat wil, de toegang vanuit bepaalde landen kan ontzeggen.

De Google App Engine is namelijk een managed platform, binnen de Google Cloud diensten. Ontwikkelaars kunnen daar hun apps ontwikkelen. Wanneer een ontwikkelaar nu bijvoorbeeld tijdens het testen of voor andere redenen een app enkel wil openstellen voor bepaalde groepen gebruikers, of zelfs bepaalde regio's, dan kan dat met deze firewall. De admin kan de regel in de firewall, die normalerwijze àlle verkeer toelaat, updaten zodat enkel een reeks IP-adresssen toegelten zijn, of adressen vanuit een bepaald land.

Censuur is uiteraard niet de hoofdreden voor deze firewall, maar het zou ervoor gebruikt kunnen worden. En Google laat het dus aan de ontwikkelaar over om zijn app af te schermen of niet...

Meer bij Venturebeat.
https://venturebeat.com/2017/08/24/google-launches-app-engine-firewall-to-make-it-easier-for-developers-to-restrict-access-from-specific-ip-addresses/CHROME LAAT JE BINNENKORT BEPAALDE WEBSITES HET ZWIJGEN OPLEGGEN...
Het is zo storend: je zit te surfen, hebt verschillende tabjes open staan, en ineens klinkt er het geluid van een reclamefilmpje. Bij welk van die tabjes zit dat geluid???

Gelukkig hebben de meeste browsers in hun nieuwere versie al een manier gevonden om je dat meteen duidelijk te maken: het symbool van een luidspreker op de header van het tabblad. En even klikken op die luidspreker, en het storende geluid zwijgt meteen.

Maar bij een volgende bezoek aan die website zit je weer met hetzelfde probleem. Echt om horendol van te worden! Gelukkig heeft Google nu aangekondigd dat een volgende versie van zijn Chrome browser een oplossing bevat voor dat vervelende probleem.

In de adresbalk vind je nu namelijk al, helemaal links, informatie over bijvoorbeeld de beveiliging van de website. En tegenwoordig vind je er ook opties die je aan/uit kan zetten voor Flash, JavaScript, meldingen, enz. Binnenkort zou daar dan ook een melding komen voor geluid. Zet je die op "uit", dan zal je nooit meer gestoord worden bij je bezoek aan die site - tenzij je zelf uiteraard de optie terug activeert.

Voor de tech bollebozen: heb je de laatste nieuwe Canary build van Chrome op de desktop, dan kan je deze functie activeren via enable-features=SoundContentSetting
http://www.androidpolice.com/2017/08/25/chrome-will-soon-let-permanently-mute-websites/MEER OVER HET MIXED REALITY INITIATIEF VAN MICROSOFT
Een maand of 10 geleden kondigde Miccrosoft een 'mixed reality' platform aan, dat het midden zou houden tussen VR en AR - Virtual Reality en Augmented Reality dus. En er zouden ook headsets komen voor deze 'MR', die veel goedkoper zouden zijn dan wat nu aangekondigd is als VR headsets zoals de Oculus Rift.

Die plannen werden deze week wat concreter. Zo kan je lezen bij Windows Central dat er een reeks pc's komt die bij de headsets horen, en waar de computing gebeurt. Enerzijds zijn er de Windows Mixed Reality PC's, dus desktops en laptops met geïntegreerde graphics. De headset die je eraan koppelt, zal beelden weergeven aan 60 frames per second. Anderzijds de Mixed Reality Ultra pc's: daarbij zullen de headsets beelden weergeven aan 90 frames per second.

En dat is wel goed nieuws. Want tot nu toe moest je, om VR beelden te laten weergeven op je headset, een echt zware computer hebben, met een high-end grafische kaart. Met deze aankondiging moet je eerder denken aan 'gewone' computers, zelfs low-end modellen vanaf $499, met gewone Intel HD grafische kaarten, die de beelden kunnen weergeven.

Ook de setup zou vereenvoudigd worden: enkel een HDMI poort en USB 3.0, tegenover vroeger sensoren die op muren geplaatst moesten worden. Met andere woorden: Microsoft wil dat mixed en virtual reality draagbaar én betaalbaar wordt.

De eerste fabrikanten hebben ondertussen hun eigen headsets aangekondigd. Dell, HP, Acer en Lenovo kondigen HMD's of Head-mounted Displays aan die beginnen aan $299, en als je daar ook nog controllers bij wil die je op je hand draagt, dan betaal je voor het pakket $399.

Op de IFA beurs heeft Microsoft ook een verrassende aankondiging gedaan: het zal ook gaan samenwerken met Steam VR. Als WIndows gebruiker zal je dus ook dezelfde games van Steam kunnen spelen die tot nu enkel bestemd waren voor de HTC Vive of de Oculus Rift. Verder komen ook Minecraft en Halo naar dit nieuwe platform.

Meer bij Windows Central, The Verge en TechCrunch.
https://www.windowscentral.com/microsoft-mixed-reality-steamvr-minecraft-halo
https://www.theverge.com/2017/8/28/16202464/dell-visor-windows-mixed-reality-headset-pricing-release-announced
https://techcrunch.com/2017/08/28/microsofts-mixed-reality-headsets-are-a-bit-of-a-mixed-bag/IS DE TOUCH BAR GEDOEMD?
Een heel kritisch artikel van een voormalige Apple-medewerker heeft een discussie losgemaakt. En wel over de Touch Bar, je weet wel, de balk bovenaan het klavier die de normale functie-toetsen vervangt, die je kan bedienen via aanraking, en waarvan de functies aanpasbaar zijn aan het programma waarmee je op dat moment aan het werken bent.

De auteur van het artikel, ene Chuq Von Rospach, meent dat Apple de gebruikers tegen hun wil dwingt om extra te betalen voor de Touch Bar, willen zij de beste  high-end MacBook Pro bezitten. De Touch Bar zou enkel een gimmick zijn, een leuk snufje dat eigenlijk geen meerwaarde brengt.

Want zolang Apple de Touch Bar niet doortrekt naar zijn andere toestellen, dan zal de ontwikkelaar niet aangemoedigd worden om in zijn programma's en apps ondersteuning te voorzien voor die Touch Bar. Ook de Touch ID, die in het klavier ingebouwd zit, zou naar het hele gamma doorgetrokken moeten worden. Von Rospach stelt voor dat Apple een apart klavier zou maken, met deze twee technologieën aan boord, dat dan zou werken met àlle toestellen uit de desktp lijn, en de Touch Bar ook zou doortrekken in zijn laptop modellen.

Het lijkt ons dat de man een argument heeft... Lees meer bij MacRumors en het blog zelf van de man.
https://www.macrumors.com/2017/08/28/15-inch-macbook-pro-no-touch-bar-wish/
http://chuqui.com/2017/08/the-life-and-death-of-the-touch-bar-revisiting-the-macbook-pro/GOOGLE BRENGT MET ARCORE EEN ANTWOORD OP DE ARKIT VAN APPLE...
... en brengt meteen AR naar 100 miljoen Android toestellen!

Augmented Reality, Virtual Reality... Het is heel mooi, maar het vergt nogal wat rekenkracht. Vooral VR vereist dat je een computer of ander toestel hebt dat een heel sterke grafische processor heeft. Google is echter aan het werken aan en platform voor AR waarvoor geen speciale hardware nodig is.

ARCore werd deze week voorgesteld als AR platform. Het zal, aldus verschillende bronnen, het Project Tango vervangen, een AR project waarmee GOogle enkele jaren geleden begon en waarbij hardware fabrikanten verplicht waren om bepaalde kenmerken in hun smartphones te integreren, zodat die compatibel zouden zijn met de AR features van Tango.

Dat is nu dus gedaan, zo weten MacRumors en Gizmodo. Het Tango-project werd opzij geschoven, en in de plaats daarvan komt ARCore, waarbij geen speciale hardware meer vereist is. Het is de bedoeling dat ARCore eerst naar de Google Pixel en de Samsang Galaxy S8 (met 7.0 Nougat of hoger) komt, en later naar meer smartphones. Uiteindelijk zouden eer 100 miljoen Android toestellen moeten zijn die ARCore bevatten.

Meer bij Gizmodo en MacRumors.
https://www.macrumors.com/2017/08/29/google-arcore-platform/
http://gizmodo.com/googles-got-a-plan-to-put-splashy-ar-powers-on-millions-1798537267?utm_campaign=socialflow_gizmodo_twitter&utm_source=gizmodo_twitter&utm_medium=socialflow


YOUTUBE: NIEUW LOGO, NIEUWE APP
Het is niet onze gewoonte om een nieuw logo als "nieuws" te komen brengen. Maar in dit geval staat het nieuwe logo voor meer dan enkel een grafische opsmuk. YouTube was, zo lees je bij TechCrunch, van in het begin al een beetje een problematische naam. Het gedeelte "tube" verwijst immers naar een tv, en het zat ook altijd verpakt in een vormgeving die naar een tv verwees.

Dat verandert nu dus: het scherm wordt een scherm met een play-knop. Wat moet benadrukken dat je on-demand kan kijken. En ook op alle schermen, want dat is wat er inmiddels gebeurt: op je smartphone, game consoles, desktops, tablets... en ja, ook op je tv!

De app zelf heeft ook een update. De desktop versie kreeg een hamburger-menu, waardoor je de linkerbalk kan laten verdwijnen. Je hebt ook een "dark modus", waardoor YouTUbe meer het gevoel geeft dat je in de bioscoop zit.

De app voor mobiele toestellen heeft nu een witte header bovenaan, en de navigatie tabs staan onderaan, gemakkelijker te bereiken met je duimen. Er zijn ook nieuwe Library en Account tabs om dingendie je wil zien te vinden.

Meer bij TechCrunch en The Verge.
https://www.theverge.com/2017/8/29/16216868/new-youtube-logo-redesign-font-color-app-design
https://techcrunch.com/2017/08/29/youtubes-big-makeover-continues-with-redesigned-mobile-app-new-logo-and-more/GIPHY VERTELT JE VOORTAAN WAT DE POPULAIRSTE GIF'S ZIJN
Je hebt het ongetwijfeld al gemerkt op Twitter: in plaats van een thumgs up of tekstuele reactie, een GIF. Een kort fragmentje dus van enkele seconden van beelden die in loop staan, en die zich dus herhalen. En die een emotie weergeven: verbazing, verveling, been-there-done-that, opperste blijdschap, afkeer... Dat zijn dus GIF'jes, ooit door iemand gemaakt, en op sites zoals GIPHY gezet.

GIPHY heeft nu een nieuwe feature aan zijn dienst toegevoegd, waardoor het gemakkelijker wordt om de populairste GIF's te vinden. Aan de GIF's voegt het namelijk een teller toe, zodat je kan zien hoe vaak zij door mensen bekeken werden. Deze teller is echter alleen beschikbaar voor GIFs van mensen die zich als officiële artiest of partner aangemeld hebben. (1)

Applaus! zal je zeggen, want o zo handig? De website Lifehacker is het niet met je eens. TOt nu toe waren heel wat van die GIF's home-made, het knutselwerk van gewone internauten. Gevreesd wordt dat nu dat creatieve werk geen kans meer krijgt om verspreid te worden, omdat enkel nog GIFs gemaakt met bekende personen erin de kans krijgen om door te breken. (2)

Lees beide opinies.
http://lifehacker.com/giphys-new-view-count-tool-will-make-reaction-gifs-more-1798504604?utm_campaign=socialflow_lifehacker_twitter&utm_source=lifehacker_twitter&utm_medium=socialflow
http://mashable.com/2017/08/28/giphy-new-feature-view-counter/#g5.0rJCBiqqjGOOGLE HELPT BIJ HET PARKEREN, CERTIFICEERT TOESTELLEN EN PAST ZICH AAN EU-EISEN AAN
Drie uiteenlopende berichten over Google vandaag. Om te beginnen een update in Google Maps, waarbij de 'parking difficulty' functie uitgerold wordt naar 25 bijkomende steden, waaronder ook Amsterdam en Parijs. Het icoontje geeft aan of het moeilijk of gemakkelijk is om in die stad te parkeren. Helaas niet gebaseerd op real-time verzamelde gegevens, wel historische data en machine learning. Het volledige lijstje met steden vind je bij Engadget.(1)

Het tweede bericht betreft een aankondiging die Google gedaan heeft die menigeen toch verrast heeft. Google heeft namelijk gemeld dat het zich zal plooien naar de eisen van de EU, en aanpassingen zal aanbrengen aan haar shopping search. De EU had in juni dit jaar Google een boete op gelegd van 2,4 miljard euro omdat het inbreuken pleegde op antitrust regels. Bovendien kreeg Google 60 dagen om een plan voor te leggen om te tonen hoe het dit zou veranderen. En binnen de 90 dagen moest dit plan tot uitvoer gebracht worden. Zoniet zou de EU aan Google een boete opleggen van 5% van de dagelijkse inkomsten uit search.

Google had eerst gezegd dat het "het respectvol oneens was" over dit vonnis, maar kondigt nu dus aan dat het zijn search zal wijzigen. Hoe, dat wordt er niet bij gezegd. Meer achtergrond over regulatoren en de boetes die zij aan tech bedrijven opleggen bij Bloomberg (2).

En tot slot een bericht dat betrekking heeft op Android. Google wil namelijk wat doen aan de veiligheid van Android toestellen, die soms te wensen overlaat. Daarom heeft het nu een systeem bedacht waarbij fabrikanten zelf reeds de meest gebruikte apps kunnen installeren op Android toestellen. Het Android team bij Google zou dan die toestellen een certificaat 'Certified Android toestel' geven, dat moet garanderen dat de geïnstalleerde apps veilig zijn. Meer hierover bij 9to5Google. (3)
https://www.engadget.com/2017/08/29/google-maps-parking-difficulty-25-more-cities/
https://www.bloomberg.com/amp/news/articles/2017-08-29/google-faces-tuesday-deadline-as-clock-ticks-toward-new-eu-fines
https://9to5google.com/2017/08/28/google-certified-android-devices-google-play-protect-packaging/SLIMME LUIDSPREKERS: CORTANA EN ALEXA SPREKEN MET ELKAAR
Ze doen het niet vaak, maar nu gebeurt het toch: Amazon en Microsoft gaan samenwerken. Samen willen zij de mogelijkheden van hun door voice aangedreven digitale assistenten vergroten. In alle stilte, zo weet de New York Times, waren beide bedrijven al een jaar aan het werk om Alexa en Cortina met elkaar te laten praten. En binnenkort zal je dus aan Cortana kunnen zeggen dat ze gebruik moet maken van Alexa, en omgekeerd.

Het is hoogst ongewoon dat grote bedrijven gaan samenwerken op een nieuwe markt die hot belooft te zijn, zoals die van de slimme assistenten. Deze digitale assistenten beloven een meer natuurlijke manier te worden voor de gebruiker om met toestellen en online diensten te interageren, in plaats van het klavier en het aanraakscherm. NYT brengt wat achtergrond over de visie van beide bedrijven op deze slimme assistenten. (1)

Ondertussen heeft Amazon nog een nieuwigheid aangekondigd voor zijn Alexa: die zal binnenkort in verschillende kamers dezelfde muziek kunnen weergeven. De achterliggende technologie is daarbij erg interessant. Want Amazon heeft aangekondigd dat het een SDK gaat uitbrengen waardoor andere fabrikanten van luidsprekers hun toestellen compatibel kunnen maken met multi-room playback: de Alexa Voice Service (A1VS) Multi-ROom Music SDK.

Bovendien komt er een Connected Speaker API, waardoor jij als gebruiker ook het afspelen van muziek om een luidspreker van een ander merk, dus geen Echo van Amazon, kunt bedienen via Alexa. Sonos, Bose, SOund United en Samsung zouden als eersten aan de slag gaan met deze technologie. Meer details bij The Verge.
https://www.nytimes.com/2017/08/30/technology/amazon-alexa-microsoft-cortana.html
https://www.theverge.com/circuitbreaker/2017/8/29/16219876/amazon-multi-room-speaker-playback-echoSKYPE LAAT PROGRAMMEURS CODE-TEST MAKEN TIJDENS INTERVIEW
Videoconferencing tools zoals Skype worden vaak gebruikt voor job-interviews. Het is interessant voor werkzoekende én jobaanbieder, omdat het een minimum aan verplaatsing inhoudt, en dus weeral tijd bespaart.

Nu heeft Microsoft een extra functie toegevoegd aan zijn Skype, die specifiek bedoeld is voor ontwikkelaars die gaan solliciteren. Het gaat om een real-time editor, waarmee de kandidaat tijdens het skype-interview aan de slag kan gaan om zijn programmeerkunsten aan te tonen.

Deze tool is beschikbaar via de de nieue Interviews site van het platform. Het is wel zo dat de browser ingesteld moet zijn op het Engels, en dat de code editor enkel werkt met de Edge browser van Micorosft of de Chrome browser van Google. Er worden zeven programmeertalen ondersteund: C, C++, C#, Java, JavaScript, Python en Ruby. De editor doet ook aan syntax highlights.

Meer bij TechCrunch en Engadget.
https://techcrunch.com/2017/08/29/skypes-new-interviews-feature-lets-you-test-candidates-using-a-real-time-code-editor/?ncid=rss
https://www.engadget.com/2017/08/29/skype-interviews-video-calls-code-editor/APPLE BEVESTIGT: PERSEVENEMENT OP 12 SEPTEMBER
Er was al lange gespeculeerd over een evenement in september, waarbij Apple de door iedereen verwachte iPhone "jubileum editie" zou voorstellen - het is per slot van rekening 10 jaar geleden dat Apple zijn eerste iPhone aan het grote publiek voorstelde.

Nu werd het bevestigd: het wordt 12 september. En als de bronnen van dit gerucht juist zaten op gebied van de datum, dan zullen zij allicht ook juist zitten op het gebied van wàt exact Apple zou voorstellen. Het wordt dus een nieuwe iPhone, wat geen verrassing is, en hij zal geen Home-knop meer hebben. Daarentegen zal je moeten leren werken met veel meer gebaren om je toestel te bedienen.

Het toestel zal niet goedkoop zijn, en eerder tegen de 1.000 dollar zitten. Het zou niet het enige toestel zijn dat voorgesteld wordt aan de wereld: er zouden in totaal 3 iPhones zijn, een update voor de Apple Watch, voor Apple TV en het iOS besturingssysteem. De Watch zou nu ook LTE connectiviteit hebben, de Apple TV zou 4K ondersteunen, en updates van de huidige iPhone 7 en 7 Plus zouden draadloos laden ondersteunen.

Mooi. Dat weten we dan. De grote vraag blijft: hoe komt het dat Apple in het verleden zo goed zijn geheimen kon bewaren en dat nu niet meer kan? Want doordat er tegenwoordig op voorhand al zoveel bekend is, klinkt er geen bewonderende "Ah!" maar een teleurgestelde "Is that all..." tijdens de persconferenties. Dus: ofwel heeft Apple wel degelijk nog iets achter de mouwen, dat het op 12 september als een wit konijn uit zijn hoed tovert, en heeft het dus toch nog altijd controle over de "lekken", die dan gewoon bedoeld zijn om het publiek warm te houden voor de Apple producten. Ofwel is het dat echt wat je te zien krijgt, heeft Apple zijn keten van leveranciers niet het zwijgen kunnen opleggen, en staat de wereld een teleurstelling te wachten.

Wij hopen in elk geval dat we op 12 septmber opnieuw een stukje Apple-magie te zien krijgen...

Meer bij The Verge, The Loop en Apple zelf.
https://www.theverge.com/2017/8/31/16233998/apple-iphone-8-event-september-12th-invitation
http://www.loopinsight.com/2017/08/31/apple-announces-iphone-event-on-sept-12-in-steve-jobs-theater/
http://www.apple.com/apple-events/september-2017/MIXER VAN MICROSOFT: APPS VOOR IOS EN ANDROID MOBIELE TOESTELLEN, OM GAMES TE STREAMEN
Eerst even verduidelijken dat Mixer geen technologie is die door Microsoft ontwikkeld is - het heeft, zoals zovele andere bedrijven, ook Facebook, Google en Apple doen, gewoon technologie opgekocht die door derden ontwikkeld werd en daarop verder gebouwd.

Mixer is dus een game streaming dienst, waarmeeje games kan uitzenden om te delen met anderen, zelf kan inpikken op een stream met vrienden. Nu is er dus een app ontwikkeld, waarmee je dat ook kan doen, maar tevens pc's of een XBox kan aankoppelen, kan chatten via tekst, een profiel kan aanmaken. Het sociale aspect werd er dus ook aan gekoppeld. Engadget vergelijkt het met Twitch, dat eveneens een streaming dienst is voor het uitzenden van games de je aan het spelen bent.

De app was al in bèta-proefversie bschikbaar, maar komt nu dus voor iedereen uit. Hij werkt met alle Android en iOS games die de 'ReplayKit' functie bevatten en geactiveerd hebben.

Meer bij Geekwire.
https://www.geekwire.com/2017/microsofts-twitch-rival-mixer-introduces-mobile-streaming-apps-ios-android/
https://www.engadget.com/2017/08/31/microsofts-twitch-rival-gives-mobile-streamers-a-new-option/

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


FITBIT LANCEERT IONIC EN FLYER
Trouwe lezers weten dat wij een zwak hebben voor health trackers - niet al te dure bandjes, al dan niet in de vorm van een uurwerk, die je om je pols draagt en die bepaalde lichaamsfuncties meten. Hoeveel stappen je zet hebt, hoe lang je geslapen hebt, hoeveel calorieën je verbrand hebt tijdens je workouts.

Sommigen gaan nog verder, en porren je aan om te bewegen, wanneer je een bepaalde tijd, door jouzelf in te stellen, stilgezeten hebt. Anderen tonen ook de boodschappen die op jouw smartphone verschenen zijn, vibreren wanneer jouw telefoon rinkelt, enz.

Die trackers gaan van simpel, en goedkoop (30 tot 50 euro) tot heel duur, en worden in dat laatste geval smartwatches genoemd. Wat die laatste categorie, die tot 300 - 500 euro kan kosten, meer te bieden heeft dan die goedkope bandjes is mij persoonlijk een raadsel, maar dat is uiteraard persoonlijke voorkeur.

Een van de merken die al langer met health bands bezig is, is Fitbit. Het kwam even in de verdrukking, toen de publieke belangstelling verschoof naar de smart watches van merken zoals Apple, HTC en co, maar Fitbit komt nu terug met een nieuw aanbod

Om te beginnen de Fitbit Ionic smartwatch, een slim uurwerk met GPS. De bandjes van het uurwerk kan je wisselen, wat altijd interessant is. Heel veel functies en kenmerken, zoals waterdichtheid tot 50 meter, hartslag monitoring, ingebouwde GPS, je kan tot 300 tracks van jouw muziek op het uurwerk bewaren, en via de app Fitbit coach krijg je vanop het uurwerk persoonlijke coaching.

Bovendien kan je via de betaaldienst Fitbit Pay aankopen betalen bij een contactloze betaalterminal. Je krijgt meldingen te zien van je smartphone - niet alleen sms'berichten en oproepen, maar ook meldingen van apps zoals Facebook, WhatsApp en Gmail.

Bij dit slimme uurwerk hoort de Fitbit Flyer, een draadloze koptelefoon die je kan koppelen aan je fitbit maar ook aan je smartphone en laptop. Niet, zoals de oortjes van Apple stompels die je in je oren stopt, maar twee oortjes die verbonden zijn met een montuur rond je nek. Op dat montur ook controles voor je muziek, en voor het beantwoorden van telefoongesprekken.

Fitbit Flyer is ook compatibel met persoonlijke assistenten van verschillende merken, zoals Siri, Google Assistant, Amazon Alexa en Cortana.

Het smartwatch zou 299,95 pond gaan kosten, de draadloze kopetelefoon 109,99 pond, en beiden zouden vanaf oktober in de winkel moeten liggen.
http://www.pocket-lint.com/news/142017-fitbit-ionic-and-fitbit-flyer-fitness-tracking-giant-introduces-gps-smartwatch-and-wireless-headphones

 


 
 
Netties werkt samen met:


 
De nieuwe oogst


   
EPIDEMIC SOUND: MUZIEK VOOR FILMS EN VIDEO
Deze website belooft zorgvuldig gekozen professionele muziek te brengen, die je zonder probleem met auteursrechten kan gebruiken voor jouw film- of videoproductie. Alhoewel... blader je even verder naar beneden op de site, dan zie je dat daar wel degelijk licenties aangeboden worden. Zo "vrij te gebruiken" muziek is het dan toch weer niet. Een site om met voorzichtigheid te gebruiken dus.
[Taal: ENG]
http://www.epidemicsound.com/


OYSTERLOVER PLAYLIST: PIANO SPELEN
Normaal gezien zouden wij deze playlists op YouTube nooit aangeraden hebben. Piano leren spelen is niet iets dat je "zomaar" doet, je moet daar handzetting voor leren, geduldig oefenen, toonladders leren spelen, linker en rechterhand afwisselen...
Maar wat als je nooit die scholing gehad hebt, en toch graag een deuntje wil naspelen op een piano? Gewoon wat tokkelen met je vingers, onorhtodox? Dat is wat deze speellijst je toont. Je ziet verschillende songs die je kan naspelen. En wie zijn wij om te zeggen dat je jezelf de vreugde om het maken van muziek moet ontzeggen, gewoon omdat je die klassieke scholing niet gehad hebt? Iedereen heeft het recht om de wonderbaarlijke schoonheid van zelfgemaakte muziek te ervaren :)
[Taal: ENG]
https://www.youtube.com/user/oysterlovers/playlists


CHROME EXTENSIE: RES
RES is kort voor Reddit Enhancement Suite. Deze extensie zorgt ervoor dat je de berichten op Reddit iets anders kan bekijken, afhankelijk van je voorkeuren. Zo kan je een optie activeren om berichten van bepaalde gebruikers (OP, Admin, Friends, Mod) meteen te kunnen zien dankzij een highlight. En er zijn nog veel meer opties om de berichtenstroom wat aan te passen aan jouw voorkeuren.
http://www.makeuseof.com/tag/reddit-boss-combo-package/
https://chrome.google.com/webstore/detail/reddit-enhancement-suite/kbmfpngjjgdllneeigpgjifpgocmfgmb


YOUTUBE KANAAL VAN NASA

Veel meer uitleg moeten wij hier niet bij geven. Dit is dus het officiële kanaal van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA op YouTube. Je vindt er alle mogelijke filmpjes maar ook live uitzendingen van educatief materiaal.
[Taal: ENG]
https://www.youtube.com/user/NASAtelevision/featured


JOURNEY: JE DAGBOEK
Een extensie voor je Chrome browser, waarmee je gemakkelijk een logboek kan bijhouden van je reis of je dagelijkse leven. Door de dingen vast te leggen, kan je bijvoorbeeld ook streven naar beter werken, een betere gezondheid, meer dingen doen.
[Taal: ENG]
https://chrome.google.com/webstore/detail/journey-diary-journal/jlncjaehedpdoinepaejmlpbmdkgmpog


PODCHASER: DE POPULAIRSTE PODCASTS


Fan van (Engelstalige) podcasts? Dan is deze site een speeltuin voor jou. Je leert er nieuwe podcasts kennen, ziet er welke op dit moment het populairste zijn, en zelfs wat de populairste episodes zijn op dit moment. Je kan ook de cataloog dorobladeren op basis van categorieën zoals muziek, spirtualiteit, cultuur, enz. Om te ontdekken!
[Taal: ENG]
https://www.podchaser.com/episodes


CHROME EXTENSIE: THE GREAT SUSPENDER
Deze extensie voor je Chrome browser zal automatisch tabs bevriezen die je niet gebruikt, waardoor er bespaard wordt op het RAM gebruik van je computer. Zodra je erop klikt, zullen zij terug "levend" worden. Je kan ook bepaalde tabs overdragen naar een volgende sessie.
https://chrome.google.com/webstore/detail/the-great-suspender/klbibkeccnjlkjkiokjodocebajanakg?hl=en


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: MYCAREER.BE
Je had al MyPension.be waar je allerlei informatie kunt raadplegen over jouw pensioen: hoe lang je nog moet doen, welke gegevens bekend zijn over de inkomsten die je in het verleden gehad hebt. Nu is er MyCareer.be, dat nog vollediger wil zijn. Je vindt er alle periodes dat je actief was als werknemers, zelfstandige of ambtenaar. Maar ook de periodes dat je NIET actief was om allerlei redenen. Dit alles in een handige tijdlijn. Omdat dit toch wel erg persoonlijke gegevens zijn moet je je aanmelden met je eID.
[Taal: NL]
http://www.mycareer.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: MAAT OP STRAAT

Vrijdag is het zover: dan heropenen de scholen. Dan gaan vele kinderen weer elke dag op weg naar school. En houden vele ouders elke dag hun hart vast en hopen maar dat hun kind niets overkomt in het verkeer.
MaatOpStraat.be verwijst door naar een pagina bij de Politie van Antwerpen, boordevol tips om je kinderen veilig te houden op straat. Tips voor kinderen, maar ook voor de ouders!
[Taal: NL]
http://www.maatopstraat.be


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: RIJBEWIJZER
Er verandert heel wat op het gebied van de rijopleiding. En wanneer je als ouder je kind wil leren rijden met de auto, ben je dan wel zeker dat jij nog op de hoogte bent van de nieuwste wetten? Deze site wil helpen. Er zijn rubrieken voor de leerling en voor de begeleider, je leest wat er exact verandert aan de wetten, en kan je kennis toetsen met een quiz. Bij de site hoort ook een app, om je kennis te oefenen.
[Taal: NL]
https://www.rijbewijzer.be/


VRIJDAG MULTIMEDIA: DAVE'S MAPPER
Op deze site kan je zelf een RPG spelletje maken. RPG staat voor Role Playing Game - je wordt dus een van de karakters in het game. Je brengt een kamer in kaart, en laat mensen dan dingen ontdekken of doen in die kamer, om naar een volgende sap over te kunnen gaan. Ook multitouch schermen worden ondesteund.
[Taal: ENG]
http://davesmapper.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA: FOTOGRAAF AB VAN DALEN
Voor deze rubriek zoeken wij vaak inspiratie op de website van Jean Schoubs, een Belgische fotograaf. Hij biedt op zijn website namelijk vaak ruimte aan andere fotografen, zodat je ook hun werk kan ontdekken. Een virtuele galerijhouder, als het ware.
Voor september worden er de foto's tentoongesteld van Ab Van Dalen. En wij waren enorm gecharmeerd door de zwart-wit foto's die de man gemaakt heeft. Maar er is veel meer te ontdekken hoor! Neem even de tijd om de site te bezoeken..
http://www.abvandalen.nl/view.php?huidige_categorie=14
http://www.abvandalen.nl/
http://www.jeanschoubs.be/gastfotografen.html

Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Honderden miljoenen e-mailadressen gelekt: zijn jouw gegevens nog veilig?
https://www.ad.nl/digitaal/honderden-miljoenen-e-mailadressen-gelekt-zijn-jouw-gegevens-nog-veilig~a32c2bb5/
- Denktank ontslaat team na kritiek op financier Google
https://www.ad.nl/economie/denktank-ontslaat-team-na-kritiek-op-financier-google~ae9432e0/ 
 

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Persoonlijk poetsadvies met nieuwste slimme tandenborstel van Philips
http://elektrozine.be/persoonlijk-poetsadvies-met-nieuwste-slimme-tandenborstel-van-philips/
- Google Assistant komt naar Philips televisies met Android TV
http://elektrozine.be/google-assistant-komt-naar-philips-televisies-met-android-tv/
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Wanneer was je pc actief?
http://computertaal.info/2017/09/01/wanneer-was-pc-actief/
- Facebook berichten verwijderen
http://computertaal.info/2017/08/30/facebook-berichten-verwijderen/
 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Wiko brengt drie mid-range smartphones met verlengd scherm uit
https://tweakers.net/nieuws/129101/wiko-brengt-drie-mid-range-smartphones-met-verlengd-scherm-uit.html
- EU doet stofzuigers van 900W en meer in de ban
https://tweakers.net/nieuws/129103/eu-doet-stofzuigers-van-900w-en-meer-in-de-ban.html


*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- WeGoSTEM wil met 5.000 leerlingen 5.000 robotjes bouwen
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/wegostem-wil-met-5-000-leerlingen-5-000-robotjes-bouwen/article-normal-894989.html
- Vlaams digitaal leerplatform Bingel breekt door in Scandinavië
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/vlaams-digitaal-leerplatform-bingel-breekt-door-in-scandinavie/article-normal-894583.html


*** TECHNOLOGIUM
http://www.technologium.be
- Herbeleef het beste van de festivalzomer met deze headphones
http://www.technologium.be/beste-festival-headphones
- De Grohe Sense en de Sense Plus | Kleine sensoren vermijden het ergste
http://www.technologium.be/grohe_sense_watersensor


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Artificiële intelligentie, de GPS voor jouw customer journey?
https://www.bloovi.be/nieuws/detail/artificiele-intelligentie-de-gps-voor-jouw-customer-journey
- Deze Belgische start-up zet de bank buitenspel met innovatief peer-to-peer leenplatform:
https://www.bloovi.be/nieuws/detail/deze-belgische-start-up-zet-de-bank-buitenspel-met-innovatief-peer-to-peer-leenplatform


 

 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

POSTBOX: ALTERNATIEVE MAIL CLIENT
Windows - 21,8 MB - shareware
Niet tevreden met je Outlook mailprogramma? En evenmin met Thunderbird (dat nochtans heel wat troeven heeft)? Dan moet je misschien deze mail cleint eens proberen. Je hebt heel veel mogelijkheden om de interface aan te passen, zodat belangrijke boodschappen echt opvallen. Voor ons persoonlijke is Thunderbird de reddende engel voor onz mail, maar misschien vind jij dit wel het superprogje, aangepast aan jouw behoeften?
https://fileforum.betanews.com/detail/Postbox-for-Windows/1432669556/1#details
https://www.postbox-inc.com/


BODYWEIGHT: ZELF TRAINEN
iOS - 81,8 MB - freeware
Wil je in een betere conditie komen, maar heb je niet de kans/ tijd om in een gym te geraken? Misschien is deze app voor iOS iets voor jou. Je krijgt er oefeningen die je dagelijks moet uitvoeren, niet alleen om fit te worden/blijven, maar ook om je gewicht onder controle te houden.
https://itunes.apple.com/us/app/bodyweight-fitness/id1018863605?mt=8


ELLP: DE IFTTT VOOR DE WINDOWS DESKTOP


IFTTT is erg handig. Het staat voor If This, Then That. Gebeurt dit, doe dan deze actie. Bijvoorbeeld: als de weersvoorspelling regen belooft voor morgen, zend me een mail. Maar IFTTT is enkel voor Android en iOS. Nu is er ook een progje voor Windows dat Ellp heet, en dat een dergelijke functie aanbiedt voor de desktop. Momenteel, zo lees je in de commentaren bij Product Hunt, zijn de interacties nog redelijk beperkt, maar het is wel een interessant experiment.
http://www.pcworld.com/article/3152110/software/ellp-is-like-ifttt-for-the-desktop.html?ref=producthunt
https://www.producthunt.com/posts/ellp-2-0
https://www.ellp.com/


PINTASKING (ANDROID)
Deze app zorgt ervoor dat je gemakkelijk kan wisselen tussen de verschillende apps op je toestel. Noem het de vervanger van de Alt-tab van je Windows computer. Je kan apps vastpinnen aan de zijkant van je scherm, zodat je gemakkelijk kan wisselen.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.phinxapps.pintasking&hl=en


MIRRORMIRROR: DINGEN VERGELIJKEN
Dit is een app om beelden te delen met je vrienden, familie of met de hele wereld, en daar ook stemmen voor te krijgen. Handig om een opinie te vragen om een bepaald ontwerp, website of dergelijke. Of over jouw nieuwe kleedje :)
https://itunes.apple.com/nl/app/mirrormirror-compare-anything/id1203309323?l=en&mt=8

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Journalisten zeggen iets waarvan ze weten dat het niet waar is,
in de hoop dat het waar zal worden als ze het maar vaak genoeg zeggen.
-Arnold Bennett (1967)-