Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
 
318/2017 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 14
Nummer 1021 van 26/82017Gegroet lezer,

De voorbije 10 dagen kregen wij van verschillende lezers de vraag waar hun Netties bleef? Waren wij ermee gestopt? Neen hoor, dat komt niet eens bij ons op. Het geval wilde echter dat sommige spamfilters bij Microsoft plots gebeten waren op de servers vanwaar de Netties nieuwsbrief verstuurd wordt. Gevolg: alle lezers met een mailadres bij Outlook.com, Live.com, of andere Microsoftdiensten, kregen hun nieuwsbrief niet aangeleverd.

De nodige stappen werden gezet om dit recht te zetten, zodat het probleem nu opgelost zou moeten zijn. Hopelijk hebt u nu dus onze nieuwsbrief ontvangen, zoals het hoort, zodat u weer heel wat leesvoer hebt.

Veel leesplezier, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
FACEBOOK MARKETPLACE: DE VOLGENDE VERSCHUIVING IN HET COMMERCIËLE LANDSCHAP?
Het commerciële landschap is in het laatste decennium grondig veranderd. Het begon met e-Bay: oorspronkelijk bedoeld als plek waar je je eigen spullen tweedehands, tegen opbod kon verkopen, groeide het uit tot een plek waar iedereen zijn eigen "winkeltje" kon openen. Naast de particulieren die van eBay gebruik maakten, ontstond er een schare semi-professionals die via eBay een heus handeltje opzetten. Zonder handelsregister, zonder btw af te dragen of belasting op hun winst. En, voor de gebruiker, zonder waarborgen voor het product of de levering. Hetzelfde verhaal voor zoekertjessites zoals 2dehands.be of Marktplaats.nl

Nadat de belastingsinspecties zich van deze nieuwe vorm van "zwarte" handel bewust werden, begonnen zij controles uit te voeren op gebruikers die zich duidelijk als handelaars gedroegen, maar niet in regel waren met enige wetgeving hieromtrent.

Toen kwam Facebook. En ook daar ontwikkelde zich een schermhandel. Reguliere importeurs van producten, die deze producten netjes invoerden met betaling van invoerrechten en btw, werden er geconfronteerd met particulieren die de producten aan ongeveer dezelfde prijs verkochten via Facebooo. Hoe dat kan? Wel, heb jij al eens een pakje besteld in het buitenland? Je kreeg het wellicht netjes aangeleverd. Heb jij een toeslag moeten betalen voor de invoerrechten en btw? Nochtans had dat het geval moeten zijn: op de import van producten uit landen zoals China (AliBaba) of de VS (eBay) zijn wel degelijk invoerrechten en btw verschuldigd.

Nochtans worden er in tal van gebouwen de hele dag pakjes geleverd door koeriers, de ene na de andere, voor goederen die door personeelsleden van de kantoren aldaar in China of elders ter wereld besteld werden. Dat het niet economisch is dat er telkens één pakje door één koerier geleverd wordt, dat de koeriers haast in rij staan omdat er met verschillende transportmaatschappijen gewerkt wordt, daarover willen wij het niet eens hebben. Maar dat voor geen enkele van deze pakjes invoerrechten of btw betaald dien te worden, dat is toch wel opvallend.

De lancering van Marketplace op Facebook zal ongetwijfeld een nieuwe aderlating betekenen voor de reguliere handelaars. Misschien moeten de betrokken ministers eens een hartig woordje praten met de transportmaatschappijen, en hen verplichten voortaan over te gaan tot een officiële "inklaring" van de pakjes, met betaling van invoerrechten en btw?

Voor de gewone gebruiker is dat wellicht een extra hinderpaal, en een duurdere aankoop. Maar eerlijke concurrentie, dat begrip moet toch voor iets staan, niet?
https://thenextweb.com/facebook/2017/08/14/facebook-brings-marketplace-17-european-countries/TWEE NIEUWIGHEDEN BIJ WORDPRESS: NIEUWE LOGIN EN GEMAKKELIJKER BETALEN
Eerst even dit: WordPress is een begrip dat twee vormen van content management systemen (CMS) dekt. Enerzijds is er WordPress.com, waar je een gratis account kan aanmaken om een blog te schrijven, eventueel gekoppeld aan je eigen domeinnaam. Anderzijds is er de WordPress software, die je zelf kan installeren op je eigen server, of waarvoor je een WordPress hosting kan huren bij het hostingbedrijf naar keuze.

De eerste nieuwigheid heeft namelijk betrekking op de beide soorten WordPress. In het verleden was er namelijk een verschil tussen de manier waarop je vanop je mobiele toestel moest inloggen op een WordPress.com site, en op een WordPress site die elders gehost werd. Dat was niet altijd duidelijk. Nu is er een nieuwe manier om in te loggen op élke WordPress site. In de eerste link vind je een stap voor stap verduidelijking van deze methode. Die legt ook meer nadruk op het feit dat je kan inloggen met zogenaamde Magic Links. Daarbij zendt de app een link naar jou via het e-mailadres dat bij jouw WordPress hoort, en je moet enkel die link nog aanklikken. (1)

De WordPress apps zijn gratis (2).

Het tweede bericht heeft betrekking op WordPress.com Premium of Business sites. Je kan er voortaan heel gemakkelijk een PayPal button installeren. Handig wanneer je ook producten wil verkopen, of gewoon wil vragen aan mensen om je site te ondersteunen.

Het is heel simpel om hiermee te werken: je maakt een nieuwe post, kiest "Insert Content", vervolgens "Add Payment Button". Vul de details in van wat je verkoopt, het e-mailadres van jouw PayPal account waarheen het geld verstuurd moet worden, en je bent klaar. Meer bij WordPress zelf.
https://en.blog.wordpress.com/2017/08/15/an-updated-login-coming-to-the-wordpress-mobile-apps/#more-39303
https://apps.wordpress.com/mobile/
https://en.blog.wordpress.com/2017/08/17/now-add-a-simple-payment-button-to-your-wordpress-com-premium-or-business-site/IS DE NIEUWE PRIVACY TOOL OPERANDO TE MOOI OM WAAR TE ZIJN?
In een tijdperk waarin het steeds moeilijker wordt om je privacy te beschermen, is elk initiatief daarvoor erg welkom. En als je dan leest dat er een nieuw project is, dat de ruggensteun krijgt van de EU, dan kijk je wellicht verheugd op. De EU staat immers bekend voor de strenge manier waarop ze bedrijven dwingt om de privacy van de gebruiker te eerbiedigen - denk bijvoorbeeld aan de GDPR (General Data Protetion Rules) die volgend jaar van kracht wordt.

Het project in kwestie is OPERANDO, en het berust op een open source dienst, PlusPrivacy. Die zou jou een eengemaakt dashboard moeten geven voor al jouw sociale netwerken, zodat je van daaruit je instellingen voor de privacy op Facebook, Twitter, LinkedIn en andere centraal beheren kan. Er is zelfs een "single-click privacy" knop, waarmee je al jouw accounts kan instellen op de waarde die het meest jouw privacy waarborgt.

PlusPrivacy zou nog een tweede dashboard hebben, waarmee je  het verzamelen van jouw data door apps en extensies kan bekijken. Erg aanlokkelijk eigenlijk, en het feti dat de tool door de EU geruggensteund wordt, maakt het alleen maar beter.

Toch stelt Tom Merritt in de Daily TechnNews podcast vragen bij het initiatief. Er is ook nog een aspect waarbij jij toestemming zou kunnen geven om jouw gegevens te verkopen, voor bepaalde doeleinden. Maar wat je er dan voor in de plaats zou krijgen, is niet duidelijk. Toch nog even afwachten dus voor je met dit project in zee gaat...
https://thenextweb.com/security/2017/08/17/eu-funded-online-privacy-tool-will-protect-your-data-and-help-you-sell-it/#.tnw_evZmI9kM
https://www.operando.eu/servizi/Menu/dinamica.aspx?idSezione=17370&idArea=17829&idCat=18006&ID=18006&TipoElemento=categoria
https://www.operando.eu/servizi/Menu/dinamica.aspx?idSezione=17370&idArea=17829&idCat=18006&ID=18006&TipoElemento=categoriaBEKIJK VOORTAAN TWEETS OP BASIS VAN ONDERWERP
Twitter heeft een wijziging aangebracht in de tweets die je te zien krijgt in het Explore tabblaadje. Deze nieuwigheid is al meteen wereldwijd te zien, in de apps voor iOS en Android.

Voortaan krijg je tweets te zien rond bepaalde onderwerpen, gebaseerd op wat Twitter weet over wat jou interesseert. Het is wel de bedoeling dat Twitter je later de mogelijkheid geeft om zelf te bepalen wat er in die Explore komt, door aan te geven of je een bepaald onderwerp interessant vindt of niet.

Dit maakt Twitter toch weer wat interessanter. En ondanks het feit dat er heel veel gevloekt wordt op Twitter, dat trollen vaak vrij spel hebben, dat er racistische en seksistische taal gebezigd wordt, blijft het een medium dat veel te bieden heeft. Dankzij de opties om iemand te blokkeren of te 'muten' (waardoor je zijn tweets niet meer ziet), heb je zelf trouwens een grote vorm van conctrole. Je maakt het zo gezellig als je zelf wil!
https://www.buzzfeed.com/alexkantrowitz/twitter-adds-algorithmically-curated-tweets-by-topic?utm_term=.lpjBqxvwr#.lg3VpKjaEBINNENLAND: STIEVIE TERUG NAAR VOOR GESCHOVEN, EN FAKE NEWS
Twee berichten uit het binnenland. Om te beginnen een waarschuwing tegen fake news. Het blijkg namelijk dat slimmeriken uit het Oostblok valse nieuwsberichten via het internet verspreiden, die heel hard lijken op échte artikels. Het zou met name gaan om artikels van Le Soir en The Guardian.

Die werden verspreid in een vorm die misleidend veel lijkt op die van de échte kranten. In het geval van The Guardian werd echter misbruik gemaakt van het feit dat tegenwoordig vreemde tekens en letters uit het niet-westers alfabet gebruikt ogen worden in een domeinnaam. In het geval van The Guardian werd een Turkse I gebruikt in plaats van een i in de domeinnaam. Gelukkig zouden de nieuwste versies van de Chrome en Firefox browser hiertegen waarschuwen.
Meer hierover lees je bij De Redactie (1) en Buzzfeed (2).

Stievie in samenwerking met Medialaan
Het tweede bericht betreft Stievie. Die webdienst was enkele jaren terug als zelfstandige aanbieder van content-on-demand begonnen, maar werd na een tijd opgevist door Medialaan, de moedermaatschappij van zenders zoals VTM, Q2, VITAYA, CAZ, VTMZOOM, KADET en Qmusic).

Met de Stievie-app kon je altijd al content bekijken van verschillende zenders, live. De zenders die het aanboden, daarvan kon je ook de content on demand in replay bekijken. Met een premium abonnement kon je ook content opnemen, om offline te bekijken - maar dat premium abonnement werd na een tijdje stopgezet, er werden geen nieuwe abonnees meer aanvaard.

Nu dus is er de nieuwe versie van het Premium abonnement: 18 zenders, waarvan 7 van Medialaan. Je kan ze live bekijken, of uitgesteld tot 6 dagen na uitzending. Het abonnement kost 9,99 euro per maand. Een alternatief voor Netflix is dit bij lange niet. Het biedt je gewoon een extra optie via een ander toestel dan je tv te bekijken, en daar kan je alleen maar blij om zijn!
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/buitenland/1.3052069
https://www.buzzfeed.com/craigsilverman/how-a-hoax-made-to-look-like-a-guardian-article-made-its?utm_term=.jhxp4J7xd#.vgPDlr2Qp
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/cultuur%2Ben%2Bmedia/media/1.3052234CHIP IN VERVANGSTUKKEN VAN JE SMARTPHONE KAN BEVEILIGING TOESTEL OMZEILEN...
Je zorgt er maar beter voro dat je, wanneer je je smartphone laat herstellen bij een hersteldienst in de buurt, eerst referenties inwint. Dat is wat je kan afleiden uit een alarmerend artikel bij Ars Technica.

In een paper rond beveiliging werd namelijk melding gemaakt van twee gevallen waarbij het scherm werd vervangen door een vervangscherm, en dat die een chip bevat die de beveiliging van het toestel dorobreekt.

Dat heeft te maken met het misbruiken van de "trust boundary", waarbij het besturingssysteem (iOS en Android) de hardware vertrouwt. De juiste technische uitleg hierover vind je bij Ars TEchnica.

Feit is dat, door die chip in het scherm, de input op het scherm onderschept kan worden, schadelijke apps geïnstalleerd kunnen worden, foto's genomen kunnen worden en naar de hacker gemaild worden. En dat is toch wel angstwekkend...
https://arstechnica.com/information-technology/2017/08/a-repair-shop-could-completely-hack-your-phone-and-you-wouldnt-know-it/
https://iss.oy.ne.ro/ShatteredEINDELIJK WEET JE HET: DE O IN DE NIEUWE ANDROID VERSIE STAAT VOOR OREO!
Maandagavond was het niet alleen een zonsverduistering in de VS, het was ook het moment waarop Google de sluier oplichtte over de nieuwe versie van zijn besturingssysteem Android. We wisten al dat, na de N van Nougat, er een O moest komen, en dat het weer een snoepje zou worden. En het blijkt dus Oreo te zijn, de ronde chocoladekoekjers.

Deze versie zal eerst uitgerold worden naar de Nexus 5X, Nexus 6P, Pixel en Pixel XL. Die bevatten immers de "zuivere" versie van Android. Pas later zullen de toestellen van andere fabrikanten volgen, want die moeten eerst nog testen of het nieuwe OS niet in botsing komt met hun eigen interface die ze bovenop Android gelegd hebben.

Google belooft alvast dat toestellen van Essential, General Mobile, HMD Global Home of Nokia Phones, Huawei, HTC, Kyocera, LG, Motorola, Samsung, Sharp en Sony tegen "einde dit jaar" hun update zullen krijgen.

Wat is er bijzonder aan Oreo? Een uitvoerige bespreking van de verschillende nieuwe features vind je bij Venturebeat. Kort samengevat wordt het aantal taken dat op de achtergrond draait, beperkt. Er komen API's om dingen automatisch in te vullen, Picture in Picture waardoor je twee apps tegelijkertijd kan zien, textview wordt automatisch op grootte aangepast, icoontjes worden aanpasbaar, en veel meer. En vergeten we de 60 kleurrijke nieuwe emoji's niet!
https://venturebeat.com/2017/08/21/google-reveals-android-o-is-named-oreo-begins-rollout-to-nexus-and-pixel-devices/
https://www.theverge.com/2017/8/21/15649336/google-android-oreo-name-8-0-update-announced
.


FACEBOOK MAAKT SAFETY CHECK TOT PERMAMENT ONDERDEEL VAN ZIJN APP
In het verleden kwam er kritiek op het feit dat Facebook zijn Safety Check bij sommige dramatische gebeurtenissen wél en bij andere niét activeerde. Zoals je weet kan je bij Safety Check laten weten dat je, wanneer je in de omgeving was van waar de ramp, aanslag of andere gebeurtenis zich afspeelde, in goede gezondheid bent.

Daarom heeft Facebook nu Safety Check een permanent onderdeel gemaakt van zijn app, met een eigen pagina. Het doet wel een beetje vies aan - een speciale pagina met niets dan rampen uit de hele wereld. Maar het is helaas nodig. Bovendien heeft de pagina verschillende extra functies om bijvoorbeeld hulp aan te bieden - denk aan overnachting, eten, kleren. Of om geld over te maken aan de reddingsdiensten.

De pagina is niet echt gemakkelijk terug te vinden, je moet er wat naar zoeken. Op je mobiele toestel moet je naar de uiterste rechterkant van je scherm gaan en daar naar beneden bladeren tot je het icoon vindt. De Safety Check zou in de volgende weken voor iedereen uitgerold worden.
https://www.theverge.com/2017/8/21/16179530/facebook-safety-check-feature-gets-own-tabNIEUWE WOORDJES LEREN: DE 'BOTHI'
Nokia heeft een nieuwe smartphone uitgebracht. Wat toch wel moedig is, in een tijdperk waarin Samsung, Apple en het CHinese Huawei de koek van de smartphonemarkt onder elkaar verdelen. De Nokia 8 heet het toestel, en het heeft een body van gepolijst aluminium, Carl Zeiss camera', ruimtelijke audio, een 360 graden camera en een 5,3 inch scherm met hoge resolutie.

Nokia wil deze smartphone op de markt zetten door een nieuwe functie te promoten: het maken van een 'bothie'. Dat is een nieuwe variant op de selfie, waarbij zowel de camera vooraan als achteraan tegelijk geactiveerd worden en video of foto's nemen van een bepaald voorwerp of persoon maar ook tegelijkertijd van degene die de smartphone in de hand houdt. Deze beelden kan je dan live delen op Facebook of Youtube.

Een uitgebreide bespreking van de Nokia 8, plus een nostalgische terugblik op de opkomst en ondergang van Nokia als smartphone maker, vind je bij The Guardian. De specificaties van de Nokia 8 vind je dan weer bij Engadget.
https://www.theguardian.com/technology/2017/aug/16/nokia-8-bothie-flagship-android-smartphone-apple-samsung?CMP=twt_a-technology_b-gdntech
http://gadgets.ndtv.com/nokia-8-4017ACCUWEATHER VERZAMELT EN VERKOOPT ZONDER TOESTEMMING LOCATIEDATA
Een van de populairste weer-apps die je in de App Store van Apple vindt, is AccuWeather. Hij krijgt van de gebruikers een bijna perfecte vier-sterrekn waardering en werd al miljoenen keer gedownload. Nu heeft een onderzoeker echter vastgesteld dat de app dingen doet achter de rug van de gebruiker.

De app zou namelijk gegevens over waar jij je bevindt, verzamelen zelfs al heb jij daarvoor geen toestemming gegeven. Meer nog: het verkoopt die data aan een bedrijf dat dergelijke gegevens monetiseert, Reveal Mobile. Met name worden de naam van de Wi-Fi router waarop je ingelogd bent, en diens uniek MAC adres elke paar uur doorgestuurd naar de servers van dat bedrijf.

Deze data worden dan gebruikt door adverteerders voor doelgerichte advertentie. Niets echt gevaarlijk, maar wel een inbreuk op jouw privacy - vooral wanneer je geen toestemming gegeven hebt om die gegevens te verzamelen.

Weet je wat mooi zou zijn? Een app die vertelt welke apps gebruik maken van welke sensoren. Zo heb je toch nog een beetje controle over jouw toestel...

Meer bij ZDNet.
http://www.zdnet.com/article/accuweather-caught-sending-geo-location-data-even-when-denied-access/
https://blog.lookout.com/igexin-malicious-sdkWEBSITE PROBEERT ALTERNATIEVE MANIER VAN BETALING AUTEURS UIT
Medium is een website waarop auteurs zelf hun content kunnen plaatsen. Je vindt er heel wat goed doordachte long-reads over heel uiteenlopende onderwerpen. Het is de auteur zelf die bepaalt of een artikel al dan niet gratis te lezen valt.

Medium zou nu een plan hebbben om de auteurs op een alternatieve manier te betalen: met  'claps' (handgeklap). Lezers kunnen namelijk hun waardering voor een artikel uitdrukken met een clap, het equivalent van een Like dus.

Enkele weken geleden heeft Medium namelijk zijn 'recommend' (aanbevelen) functie, een button in de vorm van een haart naast elk artikel, vervangen door de clap button. Die kan je dan verschillende keren aanklikken, om je appreciatie uit te drukken. Voortaan zal die waardering ook centjes betekenen.

Medium zal namelijk de som die jij maandelijks betaalt aan de uitgever, verdelen over de artikels die jij in de voorbije maand gelezen hebt. Maar niet elk artikel krijgt evenveel geld: de artikels die jij goed vond, en dus meer claps gaf, krijgen meer geld dan de andere.

Eigenlijk een goed idee. Zou het niet knap zijn indien elk abonnement dat jij hebt op een online nieuwssite, zo gaat werken? Zo zullen ernstige artikels, waaraan veel werk besteed werd, beter naar waarde geschat worden...

Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2017/8/22/16180150/medium-paywall-articles-claps-author-paymentsGOOGLE WIL MENSEN MET DEPRESSIE HELPEN MET VRAGENLIJST
In de VS krijt slechts de helft van de mensen die met een depressie geconfronteerd worden, hulp ervoor. Google wil dat percentage verbeteren, via haar zoekmachine.

Wanneer je namelijk bij Google Search het woord 'depression' zou opzoeken, dan krijg je voortaan de mogelijkheid om een anonieme vragenlijst in te vullen, die opgesteld werd in overleg met artsen. De bedoeling is niet om je een diagnose te geven of je al dan niet lijdt aan een depressie, maar je kan wel met de resultaten van de vragenlijst naar een arts gaan. Bovendien vestigt het de aandacht op depressies en zal het de behandeling ervan promoten, aldus Engadget.

Daarmee is Google niet de enige tech gigant die probeert mensen te helpen die met problemen geconfronteerd worden. Bij Facebook bijvoorbeeld loopt er momenteel een test met Artificiële Intelligentie, die commentaren moet opsporen die op zelfmoordneigingen wijst. Instagram van zijn kant biedt ondersteuning aan gebruikers wanneer hun vrienden alarmererende postings plaatsen.
https://www.blog.google/products/search/learning-more-about-clinical-depression-phq-9-questionnaire/
https://www.engadget.com/2017/08/23/google-offers-clinical-depression-questionnaire-in-search/FACEBOOK: 360° FOTO'S
Het blijkt dat Facebook een grote fan is van 360 graden foto's en video's. Op Facebook zelf worden deze mediaformaten immer al lang ondersteund - althans de weergave ervan.

Nu wil Facebook het gemakkelijker maken voor jou om zelf ook 360° content te maken: het voegt die mogelijkheid toe aan zijn apps voor iOS en Android. Bovendien heb je de mogelijkheid om op de beelden in te zoomen, en vrienden te taggen. Ook wordt het mogelijk om 360 graden content, zowel van jouw camera als van elders, als Cover Photo te gebruiken.

Om 360 graden content te maken open je de app, en zou je nu bovenaan je News Feed, waar je normalerwijze je status update, ook de 360 Photo optie moeten zien. Vervolgens druk je op de blauwe knop, en leg je de beelden vast, tot je een volledig panorama hebt. Facebook zal de foto's naadloos aan elkaar plakken. Jij kan dan nog een 'starting view' moeten kiezen, dus het punt waar het panorama begint. Klaar. Delen maar!
https://techcrunch.com/2017/08/23/facebook-now-lets-you-take-360-photos-in-app-use-them-as-cover-photos/IN IOS 11 STRIPT SAFRI DE GOOGLE AMP LINKS
Eerst even uitleggen wat AMP links zijn: zij verwijzen naar een gestripte versie van een webpagina, die heel snel laadt. Zij krijgen bij de Google zoekmachine een voorkeursbehandeling, en staan hoger in de ranking. Heel wat uitgevers maken dan ook gebruik van Google.

Niet iedereen is echter gelukkig met AMP. Wanneer je een AMP link aanklikt, een artikel leest en het wil delen, dan krijg je enkel opnieuw de AMP link om te kopiëren.  Sommige AMP links bieden wel een plek om de originele URL op te halen om te delen, maar niet allemaal. Die AMP link verwijst echter naar de cache-pagina bij Google, niet naar de AMP-website van de uitgever zelf.

Het blijkt nu dat Apple een manier bedacht heeft om die URL's van de AMP referentie te ontdoen, zo stelde een redacteur van The Verge vastgesteld. Klik je een link van een AMP pagina aan in je Safari browser, en wil je daarna die link delen, dan is de AMP-toevoeging terug verwijderd. Bij SearchEngineLand vind je een uitgebreidere uitleg.
https://www.theverge.com/2017/8/23/16193584/ios-11-safari-google-amp-sharing-url-scheme
http://searchengineland.com/will-ios-11-help-solve-googles-amp-accelerated-mobile-pages-url-problems-281287?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=feed-main

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


SAMSUNG STELT DE GALAXY NOTE 8 VOOR
Hopelijk heeft Samsung wat meer geluk met zijn Note 8, de opvolger van de Note 7. Dat laatste toestel zorgde namelijk voor een zware kater, doordat de batterij spontaan ontbrandde, waardoor Samsung de hele productie van die toestellen moest terugroepen.

Wat is er geweten van het toestel? Tech blog Engadget mocht er eentje uittesten, en was alvast onder de indruk van de prachtige afwerking van het toestel. Het heeft een lichtjes gebogen body, gemaakt vanmetaal en glas. Onder de motorkap een Snapdragon 835 chip, met 6 GB RAM. Momenteel draait het toestel op Android 7.1.1, met natuurlijk het eigen Samsung sausje erover.

Het scherm is groot. Echt groot 6,3 inch, dus 15,75 cm. Het is gemaakt van AMOLED, met Quad HD+ resolutie. En zonder randjes, in vaktermen bezels genoemd. Op de achterkant zit een vingerafdruk-scanner, naasteen dubbele camera. Verder een heuse USB-C poort onderaan, en een aansluiting voor de koptelefoon (zou het de klassieke 35 mm jack zijn? Engadget is daar niet duidelijk over).Tevens een microSD sleuf zodat je het ingebouwde geheugen van 64, 128 of 256 GB nog verder kan uitbreiden.

De typische accessoire, de S Pen, is ook present. Hij herkent nog altijd 4.096 verschillende niveaus van druk die je met de pen uitoefent, wat dus tot erg precieze tekeningen leidt. Die pen heeft een nieuw trucje geleerd: Live Messages. Daarbij kan je een boodschap schrijven met de pen, en de opname van die boodschap bovenop afbeeldingen leggen zodat je een GIF krijgt die je kan delen met je vrienden.

Het toestel wordt land per land gelanceerd. Goedkoop is het niet - rond de $930 wordt vermeld voor de VS. Maar als je de geruchten mag geloven over de nieuwe iPhone, dan zou die ook wel best prijzig zijn...

Meer bij Engadget waar je een filmpje vindt, en bij Venturebeat.
https://venturebeat.com/2017/08/23/samsung-unveils-galaxy-note8-with-6-3-inch-infinity-display-and-dual-rear-cameras-preorder-august-24/
https://www.engadget.com/2017/08/23/galaxy-note-8-hands-on-preview/


 Netties werkt samen met:


 
De nieuwe oogst


GRATIS ICOONTJES

Ben je bezig met een project of website, dan kan je wel eens icoontjes nodig hebben om op simpele, internationale manier, een bepaalde functie of tip weer te geven. Op deze site staan er honderden icoontjes. Je vindt ze er in zwart/wit, maar je kan zelf ook de kleur van voor- en achtergrond wijzigen. Ongelooflijk handig!
[Taal: ENG]
https://illustrio.com/


MATH TUTOR
Deze week stond het nog in de krant: verschillende beroepen die knelpuntberoepen zijn. EN zij hebben allemaal te maken met wetenschappelijk onderwijs, waarbij wiskunde een van de basissen is. Maar wiskunde is helaas niet sexy... School jezelf bij met deze tutorials. Je vindt telkens een video die de materie uitlegt, plus een tekst die erbij hoort. Je kan jezelf testen of je de materie begrepen hebt, en oefeningen uitvoeren.
[Taal: ENG]
http://www.mathtutor.ac.uk/


DE BASISBEGRIPPEN VAN GEBARENTAAL
We willen wel Engels en Frans leren, en zelfs Russiche en Chinees. Maar heb je al eens overwogen om gebarentaal te leren- zelfs al zijn het maar de basisbegrippen? Dan is dit een grafische afbeelding om af te printen. De dagen van de week, getallen, vragende voornaamwoorden zoals wie, wat, wanneer, hoe... Simpele beleefdheidsfases ook, staan hier uitgelegd met de gebaren van hand en gezicht die je moet maken.
[Taal: ENG]
https://i.redd.it/xxmevb6w2cgz.png


SPEEDY FILE TRANSFER

Er zijn wel meer webdiensten waar je bestanden kan delen met anderen, zoals WeTransfer. Deze dienst echter belooft om het delen van bestanden tussen jouw verschillende toestellen te vereenvoudigen, maar vooral snller te maken. De dienst is gratis en vereist geen registratie. WIj hebben de gebruiksvoorwaarden niet nagekeken, dus weten niet of er addertjes onder het gras zitten.
[Taal: ENG]
https://filetransfer.speedy.tools/


CRYPTO TIMELINE: DE GESCHIEDENIS
CryptoCurrency - digitale munten zoals Bitcoin, het blijft voor veel mensen nog iets dat hun petje te boven gaat. Deze tijdlijn probeert daaraan te verhelpen. Het is een tijdlijn, met verwijzing naar nieuwsartikels die over deze stappen in de evolutie van de cryptomunten. Om te bookmarken, en rustig te lezen.
[Taal: ENG]
http://cryptotimeline.com/


COURT LISTENER
Een heel interessante website - zelfs al is het opzoekwerk beperkt tot de VS. Hier kan je namelijk rechtszaken doorzoeken naar de opinies die er uitgesproken werden, op naam van dezaak, het onderwerp, de uitspraak. Een enorm interessante zoekmachine, en dat totaal gratis. Het zou ons verwonderen indien er een gelijkaardig initiatief zou bestaan voor Europa...
[Taal: ENG]
https://www.courtlistener.com/about/
https://www.courtlistener.com/


WEAVA: TOOL VOOR ONLINE ONDERZOEK
Deze extensie voor de Chrome browser maakt het gemakkelijk om notities te maken bij de sites die je bezoekt wanneer je een onderzoek uitvoert. Je kan per onderwerp links bijhouden, en op de pagina's kan je tkesten markereren. De notities kan je ook gemakkelijk organiseren in Weava collecties.
Op de website vind je een tutorial hoe je het beste werkt met de tool.
https://www.weavatools.com/


PRODUCTIVITEIT: WORKFROM
Werken van thuis, wie droomt daar niet van? Lekker in je pijape of kamerjas, met ongekamde haren, werken op het moment dat de inspiratie komt, en af en toe kunnen onderbreken, op momenten die eigenlijk op een "normaal" kantoor niet gebruikelijk zijn...
Maar ook bij telewerken gebeurt het soms dat je je moet verplaatsen, en onderweg ook werk moet kunnen doen. Deze website wil je helpen om de ideale plekken te tonen waar je onderweg aan de slag kan gaan. Je vindt een opsomming van plekken uit de hele wereld, met de vermelding of zij goede WiFi hebben, voldoende contactdozen, zelfs waar er coffeeshops in de omgeving zijn.
[Taal: ENG]
https://workfrom.co/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: HISTORIEK
Dit is een online geschiedenismagazin voor een breed publiek, dat geschiedenis en actualiteit op een toegankelijek manier met elkaar wil verbinden. Verschillende auteurs en instellingen werken mee aan het magaine, en het werd in 2015 uitgeroepen tot het beste online geschiedenisproject. Om zeker en vast eens te bezoeken- je vindt er artikels over verschillende thema's. Naast de Eerste en Tweede wereldoorlog, ook over Nederlands-Indië, maar bijvoorbeeld ook over uitvindingen.
[Taal NL]
https://historiek.net


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: NIEUWE SITE VRT NIEUWSDIENST

De website van de VRT-nieuwsdienst, die voorheen op Deredactie.be te vinden was, is herdoopt tot vrtnws.be(1). Meteen regende het grapjes dat "ik koop een klinker, Walter" (verwijzend naar het beroemde Rad van Fortuin spelprogramma met Walter Capiau) te duur was! En ook de website De Raaskalderij hadeen heel knap gevonden artikel over de échte reden waarom deredactie.be nu vrtnws.b geworden is (2).
Maar alle gekheid op een stokje: de nieuwe site is veel lichter van kleur, tegen een heldere witte achtergrond. Overzichtelijker, netjes.
[Taal: NL]
http://www.vrtnws.be
https://www.raaskalderij.be/2017/08/waarom-deredactie-be-verandert-in-vrtnws-be/#


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: FINIMMOWEB
De Belgische staat heeft heel wat eigendommen, immobiliën of onroerend goed dus. Dat kunnen gebouwen zijn die ondertussen leeg staan omdat een dienst verhuisd of afgeschaft werd, of gronden/gebouwen die aangeslagen werden om een of andere reden. En omdat de staat nu eenmaal geld heeft, wil zij dat vastgoed graag verkopen.
Op deze site van de Belgische overheid vind je het aanbod, met duidelijke omschrijving en prijs. Wie weet kan jij er wel iets op de kop tikken (Let wel:er zijn 11% kosten te betalen!)
http://www.finimmoweb.be/nl
.


VRIJDAG MULTIMEDIA: DR. WHO
Onlangs was er grote opschudding bij de fans van de reeks Dr. Who, want... een vrouw zou een hoofdrol spelen in de nieuwe reeks! Maar wie waren de vorige Dr. Who's? Bij Mashable hebben ze een lijstje gemaakt. Voor de fans!
[Taal: ENG]
http://mashable.com/2017/07/18/reels-doctor-who-history/?utm_cid=hp-hh-pri#aO6KIvnFLOqx


VRIJDAG MULTIMEDIA: DE ECLIPS
Hét gebeuren van de voorbije week was natuurlijk de zonsverduistering, die in de VS goed te zien was op verschillende plaatsen. Twee fotoreportages hierover kunnen wij je aanbevelen. Een eerste, met foto's van de eclips zelf. En een tweede, over een waaghals die tijdens de eclips op de slappe koord hoog, heel hoog, een ravijn oversteekt. Brrr....
[Taal: ENG]
http://www.nationalgeographic.com/photography/proof/2017/08/sun-moon-solar-eclipse-photos/
http://www.nationalgeographic.com/photography/proof/2017/08/keith-ladzinski-eclipse-slackline-red-bull/


VRIJDAG MULTIMEDIA: A DARK ROOM
Een tekstavontuur, en dat in dit tijdperk van multimedia? Jawel. En je zal zelfs zien dat je echt geïntrigeerd geraakt, omdat je zelf moet uitzoeken wat je moet doen en hoe het spel ineen zit. Probeer trouwens ook eens de andere games uit van deze gamestudio, DoubleSpeakgames.
[Taal: ENG]
http://adarkroom.doublespeakgames.com/
http://www.doublespeakgames.com/


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
  - FHM onder vuur na ongevraagd plaatsen Tinderfoto's 'mooiste Vlaamse meisjes'
http://www.ad.nl/digitaal/fhm-onder-vuur-na-ongevraagd-plaatsen-tinderfoto-s-mooiste-vlaamse-meisjes~a4332455/
- Zonder robot krijgen 300.000 ouderen geen zorg
http://www.ad.nl/binnenland/zonder-robot-krijgen-300-000-ouderen-geen-zorg~a89282fb/


*** ELEKTRO.BE

http://www.elektro.be
 
 
 - Full-frame spiegelreflexcamera Nikon D850 verkrijgbaar in september
http://elektrozine.be/full-frame-spiegelreflexcamera-nikon-d850-verkrijgbaar-in-september/
- Draagbare speaker JBL Boombox is nu waterdicht en werkt 24 uur op één batterijlading
http://elektrozine.be/draagbare-speaker-jbl-boombox-is-nu-waterdicht-en-werkt-24-uur-op-een-batterijlading/


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Deel bestanden via Google Drive
http://computertaal.info/2017/08/24/deel-bestanden-google-drive/
-VLC: haal frames uit een video en bewaar die als afbeeldingen
http://computertaal.info/2017/08/23/vlc-haal-frames-video-en-bewaar-als-afbeeldingen/

 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Nederlandse scholier backport functies Android 8.0-launcher naar oudere versies
https://tweakers.net/nieuws/128785/nederlandse-scholier-backport-functies-android-80-launcher-naar-oudere-versies.html
- Baas Belgische zender VTM wil af van doorspoelbare reclame
https://tweakers.net/nieuws/128771/baas-belgische-zender-vtm-wil-af-van-doorspoelbare-reclame.html*** DATANEWS

http://www.datanews.be- Duitsland verbiedt extreemlinkse website
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/duitsland-verbiedt-extreemlinkse-website/article-normal-892189.html
- PC-markt: enkel tablets met toetsenbord verkopen nog
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/pc-markt-enkel-tablets-met-toetsenbord-verkopen-nog/article-normal-892235.html


*** TECHNOLOGIUM
http://www.technologium.be
-  Dubbeltest Moto E4 en E4 Plus | Verfijnd geluid tegen betaalbare prijs
http://www.technologium.be/dubbeltest-motorola-e4-en-e4-plus-verfijnd-geluid-betaalbare-prijs
- Sport de ziel uit je lijf met deze technologie
http://www.technologium.be/sport-de-ziel-uit-je-lijf-met-deze-technologie


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Uniek: overleden Carlsberg founder geeft TED Talk
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/uniek-overleden-carlsberg-founder-geeft-ted-talk-
- Dankzij deze Antwerpse start-up zijn gedateerde oordopjes verleden tijd
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/dankzij-deze-antwerpse-start-up-zijn-gedateerde-oordopjes-verleden-tijd
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
EEN BACKUP VAN JE ONLINE ACCOUNTS: FACEBOOK
Zijn we ons voldoende bewust van het feit dat we voortdurend werken met content die niet op onze eigen computer staat maar in de cloud - en dat we daar geen backup van hebben, mocht er daar ooit iets fout gaan? Je account kan gehackt worden. Bedrijven stoppen ermee. En dan zijn alle data bij Snapchat verdwenen, al je mails bij Gmail, je foto's bij Facebook....  Het maken van een backup is bittere noodzaak.
Zo doe je het bij Facebook: ga naar je pagina met je instellingen (https://www.facebook.com/settings) . Daar klik je gewoon op Download een kopie van je Facebook gegevens. OP het volgende scherm klik je op Start Mijn Archief, vul je je wachtwoord in, en bevestig je je keuze. Je moet nu even wachten, tot je archief klaar is.
Je krijgt vervolgens een mail met een downloadlink. Nadat je het archief gedownload hebt, kan je het openen in je browser en alles bekijken. Als er dan toch iets verkeerd zou gaan bij Facebook, dan heb je alvast jouw gegevens veilig gesteld. En als je ooit zou beslissen om Facebook vaarwel te zeggen, dan heb je al je gegevens zelf in eigen handen.
http://fieldguide.gizmodo.com/how-to-back-up-all-of-your-online-accounts-offline-1796912713?utm_campaign=socialflow_gizmodo_twitter&utm_source=gizmodo_twitter&utm_medium=socialflow


EEN BACKUP VAN JE ONLINE ACCOUNTS: GMAIL
Om je data bij Google te backuppen, dus je mails en alle andere data die je ooit naar de servers van Google geüploaded hebt, ga je ongeveer hetzelfde tewerk.
Ga naar je account pagina (https://myaccount.google.com/) en klik op Controleer jouw content, en vervolgens op Archief aanmaken. Controleer even dat je Mail aangevinkt hebt (en alle andere data die je wil downloadn). Via een uitklapmenu kan je de content beperken tot bepaalde labels.
Klik op Next, en kies nu in welk bestandsformaat je je archief wil ontvangen, en via welke methode.De mails krijg je in het mbox formaat, dat je kan importeren in verschillende email clients.
Je kan ook via je installingen bij Gmail kiezen voor IMAP toegang. Dan kan je je desktop mail client alle mails laten synchroniseren, zodat zij op jouw computer staan.
http://fieldguide.gizmodo.com/how-to-back-up-all-of-your-online-accounts-offline-1796912713?utm_campaign=socialflow_gizmodo_twitter&utm_source=gizmodo_twitter&utm_medium=socialflow 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

HET LUCHTRUIM VERKENNEN VANACHTER JE PC: ORBITER
Maandag was er een zonsverduistering, die vanuit de VS waargenomen kon worden. Kon je daar niet bij zijn, dan kan je toch nog je ogen te kost geven met heel wat interessante beelden van de ruimte, dankzij deze gratis software. Het is een space flight simulator, wat betekent dat je als het ware zelf in een ruimtecapsule plaatsneemt.
http://orbit.medphys.ucl.ac.uk/


WINGATE: INTERNETTOEGANG


Windows all - shareware $74,95
Deze software is bedoeld om verschillende computers met het internet te verbinden. Hij geeftje controle, beveiliging voor je bedrijf of organisatie. De software is niet gratis, maar er zijn verschillende licentie-opties naargelang de vereisten die je zelf hebt.
https://fileforum.betanews.com/detail/WinGate/960995210/1
http://www.wingate.com/


WHATSAPP: NU OOK MET KLEURTJES
Er is een nieuwe versie uit van WhatsApp, en het meest opvallende is het feit dat je je status updates van kleurtjes kan voorzien. Net als.. Facebook - niet verrassend, want zoals je weet is WhatsApp eigendom van Facebook.
Ter herinnering: de Status updates zijn tijdelijke meldingen in WhatsApp, zij verdwijnen na 24 uur. Zij kunnen ook gezien worden via de webinterface.
https://web.whatsapp.com/
https://venturebeat.com/2017/08/21/whatsapp-adds-colorful-text-status-updates-just-like-facebook/
.

SCREENSAVER: ASTEROÏDEN
Heel wat mensen hebben dinsdag een stijve nek gekregen, van het turen naar de zonsverduistering dinsdag. Maar ook 's nachts kan je heel wat beleven wanneer je naar boven kijkt, en het donker is. Deze screensaver laat het jou dag én nacht beleven, met foto's van asteroïden. Er verschijnt elfs regelmatig een UFO om de asteroïden te verstoren...
https://www.pcwelt.de/downloads/Asteroiden-Screensaver-565125.html


VRIJDAG APPDAG: AIRDROID


Dit is de Android-tegenhanger van wat Apple doet met zijn Continuity functie, waarbj je jouw iPhone kan integrere met jouw tablet. Niet alleen bestanden kan je draadloos overzetten of meldingen van je phone op je laptop ontvangen, je kan ook het scherm van je phone delen met je laptop, een WiFi hotspot aanmaken, de RAM ruimte opkuisen, en zelfs toegang krijgen tot je phon via een desktop webrowser.
Een uitgebreide bespreking bij TrustedReviews
http://www.trustedreviews.com/guide/best-android-apps
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.sand.airdroid&hl=en_GB
 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Traditie is de illusie van permanentie.
- Woody Allen -