Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
31/8/2017 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 21
Nummer 1020 van 19/8/2017Gegroet lezer,

Het gebeuren in Charlottesville heeft ertoe geleid dat tech bedrijven neonazi websites monddood gemaakt hebben. Een maatregel die u wellicht van ganser harte toejuicht - nazisme, fascisme, racisme, antisemitisme... het mag niet geduld worden, en websites mogen er niet toe aanzetten.
Verschillende waarnemers stelden toch vragen bij de maatregelen die de tech bedrijven namen. Vooral omdat zij dit spontaan deden, en er nergens een protocol bestaat over wat te doen in deze situatie. En ook omdat het eigenlijk niet goed is dat enkele bedrijven zoveel macht hebben - een bedrijf zoals Cloudflare bedient maar liefst 10% van het hele internet....
Een heel goede discussie hierover -"with great power comes great responsibility"- vindt u in de tech podcast Daily Tech News Show.
http://feeds.soundcloud.com/stream/338328272-dtns-dtns-3097-with-great-power-comes-great-responsibility.mp3

Om toch even te beluisteren, en over na te denken.

Veel leesplezier met deze editie, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.

NIEUWE WOORDJES LEREN: PLANDID
Er waart een nieuwe wind rond in Instagram-land - die van de Plandid! Deze trend, een samentrekking tussen Planned en Candid, zet de Instagram-sterren ertoe aan om foto's te maken die zogenaamd niet geposeerd zijn, maar natuurlijk.

Instagram was altijd het sociale netwerk met de perfecte foto's, de perfecte pose tegen een prachtige achtergrond. Maar met de opkomst van meer "natuurlijkere" netwerken zoals snapchat, met ongepolijste, live foto's, begon die perfectie op Instagram wat tegen te steken.

En nu is dus iedereen aan de "plandid" gegaan. Dat zijn dus foto's waarbij er zogenaamd in een onbewaakt moment er per toeval een foto van je genomen werd, maar je er nog altijd even perfect uitziet. Gewoon omdat die foto ook perfect gepland werd en er misschien urenlang poseren aan vooraf ging.

Bij MIC Network vind je de foto's die deze trend illustreren. Nu, van ons mag het hoor. Als die Instagrammers er hun tijd aan willen besteden, voor ons niet gelaten. Maar het toont opnieuw aan dat de hele wereld die op een Instagram account opgebouwd wordt, maar al te vaak dingen voorspiegelt die niet met de waarheid stroken. Tegenover de perfectie op Instagram, staat de échte wereld met zijn ups en downs en zijn vele dagelijkse beslommmeringen. En onze vrees is dat de afstand tussen beiden té groot is voor menige opgroeiende tiener, die het onderscheid tussen beide werelden niet maken kan...
https://mic.com/articles/183390/plandid-instagram-pose-kylie-jenner-bella-hadid-how-to-do-it-right#.3TCpi36wiMICROSOFT LAAT TEUGELS VIEREN VOOR ONTWERPERS XBOX GAMES
Een aankondiging die niet alleen de gamer, maar ook de game-ontwikkelaar plezier zal doen. The Verge bericht namelijk dat Microsoft zijn Xbox Live Creators Prorgramma lanceert. Daarij kunnen ontwikkelaars hun games maken voor de Xbox One of Windows 10 PC's, en die rechtstreeks publiceren in de Xbox Store, waar een speciale rubriek gecreëerd werd, Creators collection.

Het goede hierbij is dat Microsoft het certifieringsproces voor de Creators collection games vereenvoudigd heeft. Voortaan moet de ontwikkelaar niet langer een concept voorleggen ter goedkeuring, wat een grote versoepeling betekent. En het zal er allicht ook voor zorgen dat de games, die je in de Creators collection vindt, niet zo standaard zullen zijn als wat je nu bij ID@Xbox of de gewone Xbox games vindt. Ontwikkelaars zullen bovendien games die nog niet volledig af zijn, ook al kunnen publiceren op de Store, en zo feedback krijgen. Dat zal hopelijk tot nog creatievere games leiden.

Het is wel zo dat de games in de Creators collection niet dezelfde functies krijgen als de gewone games, zoals Achievements, Gamerscore. Wil de ontwikkelaar die functies, dan moet hij overschakelen naar het ID@Xbox programma.

Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2017/8/10/16126198/microsoft-xbox-live-creators-collection-gamesFACEBOOK GEEFT EN FACEBOOK NEEMT: GROUPS EN LIFESTAGE
Drie berichten over Facebook vandaag. Het sociale netwerk is nu eenmaal niet uit het nieuws te branden (alhoewel het perfect mogelijk is om zonder Facebook te leven hoor!).

Om te beginnen: Groups en Lifestage verdwijnen. Lifestage was een experimentele app, speciaal voor jongeren, die Snapchat de pas moest afsnijden. Sindsdien heeft Facebook heel wat van de functies van Snapchat geïntegreerd in zijn andere tools, zoals Instagram Stories, en dus is Lifestage niet meer nodig.

Groups van zijn kant was een eveneens een stand-alone app om binnen Facebook mensen met een bepaalde interesse te verenigen. De app zelf werd de laatste tijd echter niet meer onderhouden - en nu dus afgevoerd. Facebook vindt dat het de Groups functie beter binnen de "gewone" Facebook app verder kan uitbouwen.
https://techcrunch.com/2017/08/08/facebook-shuts-down-its-snapchat-competitor-lifestage-and-its-standalone-groups-app/FACEBOOK GEEFT EN FACEBOOK NEEMT: MARKETPLACE
Twee dingen die verdwijnen, maar er zijn ook nieuwigheden die je er gratis bij krijgt. De eerste is Marketplace - een functie waarbij je zoekertjes kan plaatsen, gratis. Gespecialiseerde zoekertjes-sites zullen deze nieuwe functie absoluut niet graag zien komen, denk aan eBay, maar ook aan 2de hands.be (dat onlangs gekocht werd door eBay).

Het voordeel dat Facebook heeft tegenover eBay, is dat je het profiel van een verkoper kan nakijken, en zien of je gemeenschappelijke vrienden hebt die voor de betrouwbaarheid van de verkoper instaan. Een ander voordeel is dat je geen commissie moet betalen over de verkoop. Aan de andere kant heb je ook geen moelijkheid om de betaling via Facebook te regelen.

Op Facebook waren er al een hele tijd groepen waar je dingen te koop kon aanbieden. Bij Emerce kan je lezen dat er zelfs een groep was die maar liefst 134.000 leden telde. De reden daarvoor is gemakkelijk te raden: de groep heette Marktplaats Zonder Regels.

Marketplace was al een hele tijd beschikbaar in de VS, en komt nu dus naar 17 bijkomende landen, waaronder België en Nederland.
https://www.emerce.nl/nieuws/facebook-marketplace-benelux
https://www.engadget.com/2017/08/15/facebook-marketplace-europe-expansion/
https://newsroom.fb.com/news/2017/08/marketplace-is-expanding-to-europe/FACEBOOK GEEFT EN FACEBOOK NEEMT: TRENDING NEWS
We hadden het beloofd, dat je vandaag bedolven zou worden onder berichten over Facebook - en we houden woord :) Dit laatste bericht over Facebook (voor vandaag!) gaat over de Trending Topics rubriek in je Facebook app. Die kreeg in mei dit jaar al een update, waardoor het gemakkelijker werd om te zien hoe verschillende media een bepaald onderwerp behandelen, naast watje vrienden over dat onderwerp te melden hadden.

Nu echter werd de vormgeving van dat trending nieuws veranderd. Voorheen was het een lijst met onderwerpen met telkens de beginzin van het artikel. Nu echter is het de titel van een artikel over een onderwerp, met telkens een foto en een verwijzing naar de bron van dat artikel, met daarnaast de vermelding "and XX other sources". Klik je daarop, dan krijg je een lijst met alle nieuwsartikels over dit onderwerp.

De verschillende trending topics staan ook gerangschikt in orde van belangrijkheid (volgens het Facebook algoritme).

Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2017/08/14/facebook-is-rolling-out-a-trending-news-section-on-mobile-now-with-its-own-link/GOOGLE’S WONDERKLEINE OMZET IN BELGIË
(Bron: Mediadoc - Regelmatig neemt het e-zine Mediadoc artikels van Netties over, waarvoor onze dank. Deze artikels mochten wij van hen overnemen.)
Op 9 augustus berichtte de krant Le Soir over een volle pagina, hoe Google de Belgische fiscus om de tuin wil leiden.  De ‘Amerikaanse multinational’ declareerde voor 2016 in ons land een zakencijfer van amper 32 miljoen euro’s.

Het bedrijf betaalde daarop niet eens 1 miljoen belasting. 740.404 euro om exact te zijn.  Daar waar men kan schatten, aldus Le Soir, dat Google hier een zakencijfer realiseert van wellicht meer dan 220 miljoen euro’s.  Hoe Google één en ander klaar speelt ? Door te werken met een constructie vanuit Ierland. Land dat een “delokalisatie van de winsten toelaat, via Nederland, naar Bermuda”.

Naast EU treden de nationale staten nu eindelijk zelf op
Jarenlang heeft de ‘Europese Unie’ die wantoestanden oogluikend toegelaten. Af en toe wordt er nu wel een Europese boete aan een Amerikaanse multinational opgelegd. Zo dwong de EU recent Ierland om van technologiereus Apple 13 miljard te vorderen, nadat het bedrijf ruim twintig jaar er zo goed als geen belasting betaalde. En dan krijg je in de pers verhalen over hoe de Deense EU-Commissaris Margrethe Vestager (zie foto) “de stijd aangaat met de grootste bedrijven ter wereld. Ze stoot stilaan Angela Merkel van de troon als machtigste vrouw van Europa.” Aldus een lyrische Ine Renson in haar De Standaard-Weekblad-portret van Vestager op 14/10/2016: “Margrethe Vestager, de dame waar Apple, Google en Gazprom schrik van hebben”. (1 )

Maar terwijl Vestager dus ‘de schrik’ is (of zou moeten zijn) van Apple, Google & Co, blijven die bedrijven wel onze belastingen verder in het zak zitten. Eindelijk beginnen de EU-lidstaten daar nu zelf tegen op te treden. Zo konden Groot-Brittannië – toch ook niet bepaald een communistisch land – en Italië, Google al tot overeenkomsten bewegen waarbij de Internetreus achterstallige belastingen beloofde te betalen. 306 miljoen euro in Italië. 130 miljoen ‘pond sterling’ in de UK. Zo meldde Le Soir van 9 augustus.

In Frankrijk daarentegen gingen de onderhandelingen tussen Google en de fiscus de mist in. De Franse fiscus vorderde 1,115 miljard euro van Google maar dat trok naar de rechtbank en kreeg in eerste instantie gelijk. Waarna de fiscus beroep aantekende. Wordt vervolgd.

O ja, de bazen van belastingontwijkende  multinationals hoeven ook als de fiscus hen tot achterstallige betalingen kan dwingen, geen honger te lijden. Le Soir van 9 augustus wist ook te dat Michael O’Leary, CEO van het Ierse Ryanair, in 2016-2017 een salaris ontving van in totaal 3,16 miljoen euro. Hoe zou zo’n O’Leary dat ooit ‘op’ krijgen ? (Jan-Pieter Everaerts, ezine De Groene Belg 1367)
http://www.standaard.be/cnt/dmf20161013_02517525NA HET NIEUWSTE CHINA-INITIATIEF VAN FACEBOOK: LUKT HET DE NIEUWE CHINESE GROTE MUUR OM SILICON VALLEY TE BLIJVEN BUITENHOUDEN ?
(Nog een artikel van het e-zine De Groene Belg)
Facebook poogt op alle mogelijke manieren weer in China binnen te raken. In het artikel “Facebook sneaks into China's online market” meldt Deutsche Welle dat in zijn pogingen “to break into the Chinese market, Facebook has discreetly developed and rolled out a photo-sharing app called ‘Colorful Balloons.’ The app has no Facebook branding and was released through a local Chinese firm.”

Eerder, in 2009, werd Facebook uit China verbannen. Maar het bedrijf van Mark Zuckerberg heeft zich bij die verbanning nooit neergelegd en blijft proberen voet aan grond te krijgen op de reusachtige Chinese markt van 700 miljoen Internetgebruikers. Ook via ontmoetingen tussen Zuckerberg en hooggeplaatste Chinezen, inbegrepen president Xi Jinping.

"China's grip on the internet"
Onder die tussentitel vermeldt Deutsche Welle dat “Facebook is just one of many major Silicon Valley stars forbidden from operating in China's tightly controlled online space. Google, YouTube and Instagram have all been locked out by China's so-called "Great Firewall."

Benieuwd hoe de Chinese leiders zullen reageren op het initiatief van Facebook om via een achterpoortje weer binnen te raken. Deutsche Welle: “The Chinese government could view Facebook's decision to go behind its back as having undermined its trust.”

Vraag is ook hoe lang de nieuwe Chinese muur nog stand zal houden en de 1,4 miljard Chinezen met elektronische oogkleppen kan blijven opzadelen. (jpe)
http://www.dw.com/en/facebook-sneaks-into-chinas-online-market/a-40064072ONLINE DIENSTVERLENERS STAPPEN AF VAN CONTENT-NEUTRALITEIT
Een dik jaar geleden zijn online diensten begonnen met zelf op te treden om bepaalde content te verwijderen, zonder dat zij daartoe een rechterlijk bevel kregen. Het ging om boodschappen waarin haat, religieus geïnspireerde geweld gepromoot werd. Waarnemers namen toen het woord "slippery slope" in de mond: een hellend vlak. En eens je daarop begint te glijden, is er geen stoppen meer aan.

Het lijkt erop dat deze waarnemers gelijk krijgen. Na de dramatische gebeurtenissen in Charlottesville treden verschillende dienstverleners op. Accounts van neonazi-groepen, blanke-suprematie groepen werden geschrapt. De bekendste website van deze groepen was Daily Stormer. GoDaddy, waar de domeinnaam geregistreerd werd, schrapte de domeinnaam. The Verge weet dat de site nog even bij Google terecht kon, maar al snel helemaal verdwenen is.

De chat app Discord heeft aangekondigd dat het een reeks chatkanalen die banden hebben met alt-right, schrapt. De site GoFundMe, waar je geld kan ophalen voor bepaalde doeleinden, heeft een fondsenwerving voor de verdediging van de dader van de aanslag stopgezet.

Nazisme, blanke suprematie: het moet bestreden worden. Op de site Daily Stormer werd echt opgeroepen tot haat. Het heeft, volgens bepaalde analysten, al geleid tot een bloedige aanslag waarbij een neonazi negen zwarten neerschoot in een kerk.

Maar het hellend vlak is: waar trek je de grens? En als een dienst zoals Facebook spontaan content verwijdert, zonder hiertoe door de wetgever verplicht te worden, is hij niet meer neutraal en wordt hij verantwoordelijk voor àlle content. Elke boodschap die niét verwijderd werd, kan hem aangerekend worden. En daar zit een groot gevaar.

Over deze evolutie vind je een verzameling artikels bij TechMeme, die vertellen welke acties tech bedrijven genomen hebben na Charlottesville.
http://www.techmeme.com/170815/p18#a170815p18
https://www.theverge.com/2017/8/15/16151740/charlottesville-daily-stormer-ban-neo-nazi-facebook-censorshipFACEBOOK: VERBETERINGEN AAN CAMERA, COMMENTAREN IN NEWS FEED, EBAY DAILY DEALS IN MARKETPLACE
Nou, nou. Gisteren al drie berichten over Facebook, en nog zijn we niet rond. Want ook vandaag moeten we het over het sociale netwerk hebben. Hier gaan we dan.

Om te beginnen de nieuwigheden bij de Camera tool. Daarkan je voortaan ook Live gaan, kan je GIF'jes van 2 seconden opnemen die je dan meteen, zonder te moeten editen, kan posten. En je kan ook full-screen tekst postings delen op een gekleurde achtergrond delen vanuit Facebook Camera naar Facebook Stories, Direct messaging en de gewone News feed. (1)

Hiermee heeft Facebook dus eigenlijk de functies van Instagram Stories naar Facebook Camera gebracht. Dubbelop eigenlijk, maar dat stoort Faceook niet - zolang je maar ofwel Instagram gebruikt of een van de Facebook apps, en niet bij concurrent Snapchat gaat!

Een tweede nieuwigheid: de News Feed kreeg een nieuw uiteriljk, waardoor die beter leesbaar, aanklikbaar werd, maar waardoor je ook gemakkelijker commentaar kan geven. Zo zie je nu duidelijker waar een thread start en begint in de commentaren. Ook bij Instagram werd het gemakkelijker om de commentaren te volgen, doordat de conversaties threaded (genest) worden. (2)

En tot slot een aanvulling op onze bericht van gisteren, over Marketplace: bij deze nieuwe rubriek op je Facebook, waar je zelf tweedehands goederen kan kopen en verkopen, zal je voortaan ook een selectie van de Daily Deals van eBay vinden. Je zal dan rechtstreeks vanuit de Facebook de spulletjes kunnen kopen, maar het afrekenen gebeurt nog altijd op de website van eBay, via een in-app browser. (3)
https://techcrunch.com/2017/08/15/facebook-camera-gifs-live/
https://techcrunch.com/2017/08/15/facebook-instagram-comments/
https://techcrunch.com/2017/08/15/facebook-adds-ebays-daily-deals-to-its-marketplace-on-mobile/LINKEDIN TOONT VOORTAAN WANNEER JE ONLINE BENT
Het sociale netwerk LinkedIn pakt niet zo vaak uit met nieuwigheden. Maar vergis je niet: het wordt nog altijd gebruikt door werkzoekenden, door job hoppers, door head hunters. Nu heeft LinkedIn een nieuwe functie uitgebracht, die wel interessant lijkt.

Voortaan wordt namelijk getoond op jouw profiel of je online bent of niet, en of je beschikbaar bent voor een chat via de ingebouwde LinkedIn Messaging.  Het symbol dat aangeeft wanneer je online bent is een groene cirkel, bij je profielfoto. En een groene cirkel met wit centrum geeft aan dat je online bent via je mobiele telefoon.

Deze optie is standaard geactiveerd. Maar je kan zelf deze optie gemakkelijk uitzetten, zodat anderen niet zien of je online bent. Het valt nu nog wel af te wachten of deze functie niet misbruikt gaat worden door spammers...
https://www.forbes.com/sites/paularmstrongtech/2017/08/15/linkedins-new-feature-active-status-is-interesting-and-on-by-default/#5d2d20803431NIEUWIGHEDEN IN GOOGLE DOCS MOETEN ONLINE SAMENWERKEN VERGEMAKKELIJKEN
Bij Google Docs, Sheets en Slides (de tegenhangers van Microsoft Word, Excel en Powerpoint) heeft Google nu enkele tools toegevoegd, die het samenwerken online in real time moeten vergemakkelijken. Een uitgebreide uitlegt van de nieuwigheden vind je bij Google zelf.

Maar het belangrijkste is wel dat er hard gewerkt werd aan het bijhouden van versies van een document. Want bij online samenwerken wil je toch niet dat de wijzigingen die jij maakt, teniet gedaan worden doordat een ander het document opslaat zonder jouw wijzigingen, toch?

Enkele van de manieren waarop Google de samenwerking verbeterd heeft::
- je kan een versie van een Doc, Sheet of Slide nu ook een naam geven. Zo kan je ook gemakkelijk naar die versie verwijzen.
- je kan een "propere" versie van je document in preview bekijken, om te zien hoe het document eruit ziet zonder alle commentaren of voorgestelde edits.
- je kan alle edit suggesties in je Doc in één keer accepteren of verwerpen.
- ook vanop een Android, iPHone of iPad toestel kan je voortaan wijzigingen in een Doc voorstellen
- je kan documenten vergelijken met enkele add-ons in Docs.

Lees meer bij Google.
https://www.blog.google/products/g-suite/get-same-page-new-google-docs-features-power-team-collaboration/MIT BDENKT NIEUWE MANIER OM VIA AI BETER TE LATEN STREAMEN
Wanneer je naar videocontent kijkt die gestreamd wordt via het internet, dan worden daar bepaalde technieken toegepast om ervoor te zorgen dat jouw video vlot vertoond wordt, zonder haperen, die Adaptive Bitrate genoemd worden.

Eigenlijk zijn er twee soorten van deze techniek. Enerzijds is er een soort die kijkt naar de snelheid van jouw internetverbindin op jouw toestel, en dan een bepaalde resolutie kiest om de video te streamen. Hoe slechter jouw verbinding, hoe lager de resolutie. Heb je een heel goede verbinding, dan krijg je beelden in HD. Anderzijds is er te techniek omvoldoende buffer op voorhand tedownloaden, zodat er, zelfs bij een iets mindere verbinding, toch een vlotte stream is.

Geen van beide technieken zijn echter ideaal. De bitrate techniek kan niet goed om met wijzigingen in de snelheid van je netwerkverbinding. En bij de techniek die werkt met buffering, is het bijna niet mogelijk om vooruit/achteruit te springen in de video.

Nu heeft het MIT een algoritme ontwikkeld dat Pensieve gedoopt werd. Het maakt geruik van machine learning op een neural netwerk, om tussen beide technieken te wisselen, zodat je het beste van twee werelden krijgt. Deze uitleg is een beetje kort door de bocht, maar hij geeft je toch wel een idee van de grote vooruitgang dit kan betekenen voor streaming video. Meer bij Engadget.

https://www.engadget.com/2017/08/14/mit-s-new-ai-can-keep-streaming-video-from-buffering/

 

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!MICROSOFT BRENGT WINDOWS 10 PRO FOR WORKSTATIONS UIT
Huh? Bestaan die nog, workstations? Blijkbaarwel. En die lijken ook zwaardere computerkracht nodig te hebben dan gewone dekstops die in een netwerk staan. Deze versie van het Windows 10 besturingssysteem laat dit althans uitschijnen.

Wndows 10 Pro for Workstations was al in juni aangekondigd, en nu heeft Microsoft meer details vrijgegeven over deze specialie editie. Die is dus, zo weet The Verge, vooral ontworpen voor PC hardware met server status en echte power users, voor machines met een hoogt aantal logische processors en grote hoeveelheden RAM.

Een van de dingen die deze versie onderscheiden, is ReFS, kort voor Reslieient File System. Dat zorgt ervoor dat het systeem beter bestand is tegen data corruptie, en grote hoeveelheden data beter aankan. Er is ook ondersteuning voor NVDIMM-N, een afkorting die staat voor Non-Volatile Memory Modumes met persistent geheugen. Een moeilijk woord, maar het betekent kort samengevat dat lees- en schrijfsnelheden ongefloolijk snel zijn, en dat bestanden nog altijd aanwezig blijven, ook als een workstation uitgezet wordt.

Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2017/8/10/16128072/microsoft-windows-10-pro-for-workstations-features


EN WAT ALS... JE DIGITAAL SLOT HET BEGEEFT?
Steeds vaker wordt gebruik gemaakt van een "slim" slot, een slot dus dat niet met een sleutel werkt, maar dat digitaal is en waarbij je de deur opent met een app. Dat kan erg handig zijn - denk bijvoorbeeld aan een verhuring via Airbnb: de huurder krijgt een code die slechts werkt gedurende de periode dat hij de kamer of het appartement huurt. Bij de verhuring krijgt hij de code, die hij in zijn app moet invoeren. Niemand moet hem de sleutel van het appartement overhandigen, hij kan gewoon binnen.

Vergelijk dat met het klassieke slot en de fysieke sleutel: niet alleen moet de verhuurder aanwezig zijn om de sleutel te overhandigen, hij moet er ook voor zorgen dat de huurder nà de verhuring geen toegang meer heeft. En elke keer een nieuw slot steken is een beetje duur, niet?

Prachtig dus, zo'n slim slot. Of niet? In de VS hebben enkele gebruikers zich daar toch vragen over gesteld. Zo'n slim slot moet immers ook regelmatig veiligheidsupdates ondergaan, en bij het 600i model van fabrikant LockState ging het blijkbaar mis: na de update werkten de sloten niet meer. Een update, bedoeld voor een ander model, was blijkbaar per vergissing naar dit model gestuurd. De gebruikers werden gevraagd om de sloten binnen te sturen voor herstelling.

Maar dat is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan - want een slot uit een deur nemen, dat wil dan ook zeggen dat die deur onbeschermd blijft... Kortom: een nare verrassing.

Meer bij Threatpost.
https://threatpost.com/smart-locks-bricked-by-bad-update/127427/
 

 
Netties werkt samen met:


 
De nieuwe oogst


TRAVELIBRO: REISVERHALEN
Deze webdienst, een kruising tussen instagram en een blog, wil een alternatieve manier brengen om je reisverhaal te delen. Met een app waarmee je je reisverhaal kan vertellen - kort, of gedetailleerd, naar keuze. En de verhalen kunnen ook in de browser bekeken worden, als inspiratie voor anderen.
[Taal: ENG]
https://travelibro.com/destinations
https://travelibro.com
https://www.launchingnext.com/s/travelibro/30337/


PHP BOT: VOOR PROGRAMMEURS
Deze website zal wellicht een zegen zijn voor programmeurs die met PHP werken. Je moet gewoon een functie invullen, en de robot zal de code genereren. (wij zijn geen PHP programmeurs, maar te oordelen naar de reacties, lijkt het een positieve evolutie te zijn!)
[Taal: ENG]
https://www.phpbot.org/?ref=producthunt


JUST READ: EXTENSIE OM ONLINE TEKSTEN NAAR JE HAND TE ZETTEN
Websites lijken het er steeds meer om te doen: niet alleen advertenties in de tekst, maar ook "lees meer", en "cookie waarschuwingen", plus allerlei andere ongewenste tekst die jouw leesplezier verstoort. Deze extensie voor de Chrome browser zorgt ervoor dat je echt de tekst naar je hand kan zetten: je kan zelf de stijl bepalen, elementen uit de tekst verwijderen, en deze functies ook automatisch laten draaien op bepaalde sites.
https://chrome.google.com/webstore/detail/just-read/dgmanlpmmkibanfdgjocnabmcaclkmod
HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DE MANDATEN

Er was de laatste tijd heel wat te doen rond politici in Vlaanderen, en de mandaten die zij al dan niet betaald uitoefenen. Er werd transparantie geëist. Die is er nu, dankzij De Tijd. Deze krant heeft wel meer ongelooflijk interessante reportages, met gegevens die zelf verzameld werden door de eigen redacteurs. Geen afschrijfwerk dus, geen herschreven persberichten. Zoals onlangs een grondige reportage over de cijfers van Airbnbn. Als er één krant is waarop wij je aanraden om een abonnement te nemen, dan is het De Tijd wel.
http://multimedia.tijd.be/mandaten2017/
www.namedat.com


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: GROENTEN KWEKEN

Je moet geen grote tuin hebben, om zelf aan de slag te gaan met eigen gekweekte groentjes. En zelfs al heb je enkel een balkon, dan nog kan je er een bak zetten met daarin wat kruiden. Niets zo heerlijk als wat verse basilicum plukken of rozemarijn, en die over je gerecht strooien. En wij kunnen het weten -dit jaar hadden wij zowel tomaten, sla als kruiden geplaatste in onze tuin. Heerlijk!
Deze website is een handige leidraad die je vertelt hoe je eraan begint.
[Taal: NL]
http://www.groenten-kweken.be/kruiden/bieslook/
http://www.groenten-kweken.be/


VRIJDAG MULTIMEDIA: TIMO BECKER
Deze grafische kunstenaar heeft op deze pagina een staaltje van computerkunst neergezet. Je moet de punten verbinden, en afhankelijk van de manier waarop je dat doet, wordt er telkens een andere tekening gebaseerd op jouw krabbels. Knap!
[Taal: --]
https://timobecker.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA 78-TOEREN PLATEN

Dankzij Archive.org kan je nuluisteren naar niet minder dan 25.000 oude 78-toeren platen, die gedigitaliseerd werden met de hulp van vrijwilligers. De collectie is wel enkel beschikbaar voor research, onderwijs of wanneer je zelf eenonderzoek wil uitvoeren. De rechten voor deze opnames werden helaas niet overgedragen aan Archive.org. Maar je kan ze wel via de website beluisteren, als je dat wil - sommigen zijn echt heel gehavend!
Lees de uitleg over George Blood, degene die de collectie mogelijk maakte. En ga dan naar Collectie, waar je kan bladeren op basis van performer, datum opname, enz.
[Taal: ENG]
https://archive.org/details/georgeblood
https://archive.org/details/georgeblood&tab=collectionBezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
 -Europol-jacht op kindermisbruikers bereikt mijlpaal met deze foto
http://www.ad.nl/binnenland/europol-jacht-op-kindermisbruikers-bereikt-mijlpaal-met-deze-foto~af5fd7cd/
- Nederlanders verkopen spullen nu op Facebook. Bye bye Marktplaats
http://www.ad.nl/binnenland/nederlanders-verkopen-spullen-nu-op-facebook-bye-bye-marktplaats~aa42ac6f/ 
 

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
 - De 5 beste televisies 2017-2018 (EISA)
http://elektrozine.be/de-5-beste-televisies-2017-2018-eisa/

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- iOs gebruikers grootste modefreaks, maar kopen ook meer in uitverkoop dan Android gebruikers
http://computertaal.info/2017/08/18/ios-gebruikers-grootste-modefreaks-kopen-ook-meer-uitverkoop-dan-android-gebruikers/
- Spotify komt naar Xbox One
http://computertaal.info/2017/08/13/spotify-komt-naar-xbox-one/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Google verplaatst adresbalk naar onderkant in bètaversie Chrome voor Android
https://tweakers.net/nieuws/128495/google-verplaatst-adresbalk-naar-onderkant-in-betaversie-chrome-voor-android.html
- Twee derde van zorgwebsites ondersteunt nog geen https
https://tweakers.net/nieuws/128473/twee-derde-van-zorgwebsites-ondersteunt-nog-geen-https.html


*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- Vlaanderen geeft Sodexo opnieuw boete
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/vlaanderen-geeft-sodexo-opnieuw-boete/article-normal-889685.html
- Tor weert Daily Stormer niet van dark web
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/tor-weert-daily-stormer-niet-van-dark-web/article-normal-889737.html


*** TECHNOLOGIUM
http://www.technologium.be
- Wakker je creatieve geest aan met deze gadgets
http://www.technologium.be/wakker-creatieve-geest-aan-gadgets
- De verwachte iPhone X | Wat we allemaal denken te weten
http://www.technologium.be/de-iphone-x


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Dit Belgisch blockchainproject verloor meer dan 8 miljoen euro, maar blijft doorzetten
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/dit-belgisch-blockchainproject-verloor-meer-dan-8-miljoen-euro-maar-blijft-doorzetten
- Drie manieren waarop Tim Cook ervoor zorgt dat Apple alleen maar groeit
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/drie-manieren-waarop-tim-cook-ervoor-zorgt-dat-apple-alleen-maar-groeit 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


PDF CONVERTEREN NAAR WORD & C°: LIBREOFFICE
We gaan nog even verder met onze reeks tips over hoe je een PDF bestand kan converteren, zodat je het in Word kan bewerken. Er bestaat nog een manier, en dan wel met de gratis open source kantoorsuite LibreOffice. Daar kan je met Bestand > Openen in de tekstbewerker Write gewoon PDF bestanden openen, waarna LibreOffice de PDF omzet naar het .odt formaat. Bij grotere, complexe bestanden kan dat wel enkele minuten duren, maar het resultaat is prima. De verschillende elementen worden correct herkend.
https://www.pcwelt.de/ratgeber/PDF-Konvertierung-So-konvertieren-Sie-PDFs-in-andere-Formate-420964.html?utm_source=best-of-pc-welt-manuell


PDF converteren naar Word & C°: OpenOffice
OpenOffice is het broertje van LibreOffice, en is eveneens een open source gratis kantoorsuite. Dit programma heeft geen PDF-importfilter zoals LibreOffice, maar je kan wel de gratis extensie PDF Import for Apache OpenOffice installeren. Het omzetten van het PDF bestand duurt wel even, maar het resultaat is zo goed als perfect. Het resultaat kan je echter enkel opslaan als een afbeelding zoals .JPEG of .BMP of als een .PDF.
https://www.pcwelt.de/ratgeber/PDF-Konvertierung-So-konvertieren-Sie-PDFs-in-andere-Formate-420964.html?utm_source=best-of-pc-welt-manuell


TIP: HOE HET VIRTUELE TOUCHPAD ACTIVEREN OP WINDOWS 10
In de Creator Update van Windows 10 zit een nieuw virtueel touchpad, dat werkt zoals het touch klavier. Je kan dit touchpad gebruiken om de muiscursor te bedienen op een toestel met een aanraakscherm.
Om het virtuele touchpad te activeren, moet je ofwel lang drukken op de taakbalk, of rechtsklikken op de taakbalk, en dan de optie "Toon touchpad button" kiezen. Deze optie is niet beschikbaar op toestellen zonder aanraakscherm. Dit zet het icoontje van een touchpad in de taakbalk, rechts onderaan. Klik erop om het virtuele touchpad te openen of te sluiten.
Het virtuele touchpad werkt net als een fysieke touchpad op een laptop. Zet je vinger op het raakvlak en beweeg hem daar: je zal zien dat de cursor volt. Je kan het touchpad ook verplaatsen op je scherm: leg je vinger op de bovenrand van de touchpad en verschuif het. Je kan links of rechts klikken ook, via de buttons onderaan de touchpad. Nog meer functies:
- plaats drie vingers op het virtuele touchpad, swipe naar boven. Dat opent de Task View zodat je tussen vensters kan wisselen
- plaats drie vingers op het virtuele touchpad, swipe naar beneden: dit opent je desktop
De instellingen van je virtuele touchpad kan je aanpassen via Instellingen > Toestellen > touchpad screen
https://www.howtogeek.com/309515/how-to-enable-and-use-the-virtual-touchpad-on-windows-10/?utm_content=buffer14c08&utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=buffer

  
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

SAMSUNG BROWSER NU VOOR ALLE ANDROID >5.0 TOESTELLEN
De browser die Samsung voorheen enkel voor zijn eigen toestellen gebruikte, werd door menige tech blog geprezen. Hij heeft een simpele user interface, is snel en performant, werkt met extensies van derden, heeft ingebouwde ad-blcking, ondersteunt 360-graden video's en meer. Het zal menige bezitter van een Android smartphone dan ook verheugen dat de browser nu beschikbaar is in de gewone Play Store, voor alle Android toestellen dus. Een uitgebreide bespreking bij 9to5Google.
https://9to5google.com/2017/08/10/samsung-mobile-browser-all-android-phones/
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.sec.android.app.sbrowser&hl=en


TWITCH NU OOK ALS DESKTOP APP


Gamers kennen ongetwijfeld Twitch - noem het de YouTube voor het streamen van games. Net zoals de sportliefhebbers via tv naar voetbal kijken, zijn de jongere generaties verhangen aan het kijken naar digitale games.
Twitch, dat sinds kort eigendom is van Amazon, was tot nu toe altijd enkel via de browser te gebruiken. Nu is er echter een destkop app, zowel voor de Windows als Mac computer. Een uitvoerige bespreking bij Slashgear.
https://blog.twitch.tv/the-new-twitch-desktop-app-is-here-6d6a71c6ec83
https://www.slashgear.com/twitch-desktop-app-is-finally-out-powerful-and-cluttered-11494784/
http://link.twitch.tv/desktopappblog


WORLD FITNESS LEVEL
Hoe fit ben jij? Deze app laat het jou heel simpel ontdekken. Ben je bereid om met schaamrood op je wangen te moeten toegeven dat het dringend tijd is om eraan te beginnen? Of wil je, vol trots, naar jouw resultaten van de test kunnen kijken?
De app is voor Android en iOS geschikt.
https://www.worldfitnesslevel.org/#/


RECALL: REMINDERS
Een app voor Android die iets heel simpel doet: je herinneren aan dingen die je moet doen. Heel simpel om in te stellen, en je kan de herinnering uitstellen tot je, moegetergd van het gezeur, uiteindelijk de taak doet!
http://recallapp.info/
 

GOOGLE ALLO NU OOK IN DE BROWSER


Allo is de chat app van Google, en hij was tot nu toe enkel voor het mobiele toestel verkrijgbaar. Nu dus ook voor de desktop gebruiker. Het koppelen van Allo met je mobiele toestel is momenteel echter alleen mogelijk wanneer je eenAndroid toestel hebt. Meer uitleg bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2017/08/15/google-allo-arrives-on-web-only-pairs-with-android-phones-at-launch/
https://allo.google.com/web


GOOGLE MAPS: VOORTAAN OOK VRAGEN STELLEN
In de nieuwe versie van de Android app kan je vortaan ook vragen stellen. Je stelt bijvoorbeeld de vraag aan de eigenaar van een handelszaak die op Google Maps vermeld staat, maar je kan ook vragen stellen die door andere gebruikers beantwoord worden. Een uitvoerige bespreking bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2017/08/16/google-brings-qas-to-google-maps/
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.apps.maps&hl=en


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Ik voel me niet graag thuis als ik in het buitenland ben.
-George Bernard Shaw-