Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
17/8/2017 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 21
Nummer 1019 van 12/8/2017Gegroet lezer,

Deze week erg uiteenlopende berichten, waarbij sommige wat met politiek te maken hebben. Zo lees je -we konden er niet omheen- het verhaal over het ontslag van een Google-medewerker, omdat hij in een memo vragen gezet had bij het genderbeleid van Google. Je leest ook hoe makers van websites waarop "gekleurd" nieuws staat, veel geld verdienen aan de verontwaardiging van de politiek geëngageerde burger. En je leest hoe tech bedrijven lobbyen om niet gedwongen te worden om hun producten beter herstalbaar te maken - want een product dat kapot gaat en niet hersteld kan worden wegens volledig vastgelijmd, is economisch interessanter: de gebruiker moet dan sneller een nieuw product kopen.

Maar naast die politieke kommer en kwel ook veel gewone tech artikels, die u meteen de handen doen jeuken om dingen uit te proberen. SNel aan de slag dus!

Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
LENOVO GAAT VOOR PUUR - GEEN SAUSJE MEER OVER ANDROID
Een van de redenen waarom de smartphones die Google uitbrengt zo'n succes hebben, zoals de Pixel, is het feit dat er een "pure" Android op het toestel staat. Veel fabrikanten van smartphones overgieten het "naakt" besturingssysteem immers met een eigen gebruiksinterface. En met uitzondering van de Sense-interface van fabrikant HTC, wordt dat sausje niet echt gesmaakt bij de gebruikers.

Bij Lenovo hebben ze dat begrepen: de volgende toestellen, te beginnen met de K8 Note, zal de pure Android bvatten. En dat op vraag van de gebruikers, die aangaven dat zij de pure Android verkozen boven de Vibe Pure UI skin.

En dat is een beslissing die we alleen maar kunnen toejuichen. Die alternatieve interface is immers een van de voornaamste redenen waarom updates van het Android besturingssysteem vaak lang, heel lang op zich laten wachten bij verschillende fabrikanten - als ze er al komen. Door over te schakelen op de pure Android, ben je verzekerd van snelle updates.

Bovendien brengt Lenovo daarmee, zo merkt The Verge op, de Lenovo toestellen meer in lijn met die van Motorola, het bedrijf dat in 2014 door Lenovo gekocht werd. De Motorola toestellen, met de Moto X op kop, waren immers ook erg geliefd voor hun pure Android.
https://www.theverge.com/circuitbreaker/2017/8/4/16094460/lenovo-stock-android-k8-note-future-smartphone-vibe-pure-uiFACEBOOK GEBRUIKT CAFFE2 DEEP LEARNING VOOR ZIJN VERTALINGEN
Wij hadden er nooit bij stil gestaan, maar wist je dat Facebook elke dag heel wat vertaalwerk verricht? En dat het in de toekomst nog meer vertalingen zal doen -er wordt gesproken van 4,5 miljard!- dankzij het geruik van deep learning?

Het verhaal komt van Venturebeat. Daar lees je dat Facebook gebruik van Recurrent Neural Networks of RNN's voor de vertalingen. En dat het die 2,5 keer efficiënter heeft kunnen maken dankzij Caffe2, een deep learning framework dat Facebook in april in open source vrijgegeven heeft. Je kan het trouwens op GitHub vinden.

In mensentaal wil dit zeggen dat de vertaling niet meer woord per woord gebeurt, maar per hele blokken tekst. Het betekent ook dat uitdrukken, dialecten en slang woorden, zelfs tikfouten beter vertaald worden.  Dit geeft een 11% stijging van de BLEU, wat een maatstaf is voor het meten van hoe menselijke taal vertaald wordt door machines.

Nu mag je geen fan zijn van Facebook (en dat zijn wij niet), maar het moet toch toegegeven worden dat het sociale netwerk voor heel wat technologische hoogstandjes gezorgd heeft...
https://venturebeat.com/2017/08/03/facebook-now-uses-caffe2-deep-learning-for-the-sites-4-5-billion-daily-translations/YOUTUBE MUSIC: NU OOK INDIVIDUELE SONGS OFFLINE
Het betalende abonnement van YouTube, YouTube Red, bood al langer de optie om muziekoffline te beluisteren. Maar daarvoor moest je wel wat werk verrichten, want daarvoor moest je naar de offline mixtape gaan, waarin automatisch songs gezet worden gebaseerd op je luistergeschiedenis.

Het spijtige daarbij is dat je niet de mogelijkheid om zelf te bepalen welke song je ging beluisteren. Dat verandert nu: heb je een Red abonnement, dan kan je zelf kiezen welke songs, playlists en albums je bewaart op je toestel om offline te beluisteren.

Daarvoor ga je als volgt tewerk, zo lees je bij The Vere: je tikt op het Menu icoontje met de 3 stipjes naast een song, playlist of album, en je kies Save Offline. Nu verschijnt er een pop-up, die je vraagt of je enkel audio, SD video of HD video (wanneer van toepassing) wil bewaren.

Bij iOS toestellen kanje ook bij een song in een playlist naar links swipen, en dan Offline selecteren. Om je offline muziek te vinden, tik je op je profiel foto en kies je Offline. Een mooie verbetering!
https://www.theverge.com/2017/8/4/16094998/youtube-music-customize-offline-listening-adding-songs-albums-playlistsWORDPRESS.COM: VOORTAAN OOK THEMA'S EN PLUG-INS VAN DERDEN
Wanneer je als beginnend blogger een website wil maken, dan is WordPress.com wellicht een goede keuze. Het is super simpel om een eigen blog op te starten, en het is bovendien gratis. Je kiest gewoon uit een van de vele thema's, voegt enkele plug-ins toe voor tags bijvoorbeeld of nieuwsbrieven, en je bent vertrokken. Je kan zelfs een eigen domeinnaam registreren (daarvoor moet je dan wél betalen) en die laten verwijzen naar je WordPress. Je kan zelfs met "cloaked" verwijzing werken, zodat je domeinnaam in de adresbalk staat, in plaats van je mijnsite.wordpress.com webadres.

Alleen: je bent wel beperkt in de keuze van thema's en plug-ins. Je mag enkel kiezen uit wat WordPress jou aanbiedt. Daar komt nu verandering in, zo staat er vandaag te lezen op de website: je kan voortaan plug-ins en thema's van derden ook integreren in je website. En dat opent een wereld aan keuze!

Deze optie is echter niet beschikbaar voor de gratis blogs, enkel voor wie een business-account bij WordPress.com heeft. Daarvoor betaal je dan $24,92 per maand. En van die prijs schrokken wij toch even. Per slot van rekening zit je nog altijd vast aan een hosting waar je gebonden bent aan de regels die WordPress.com bepaalt. Vergelijk dat met een WordPress hosting bij een professioneel hostingbedrijf zoals Combell, dan ben je eigenlijk bij die laatste goedkoper af, met totale vrijheid om te doen wat je wil met je site, en een hoeveelheid mailboxen, databases die afhankelijk zijn van het abonnement dat je kiest, plus zelfs een gratis HTTPS beveiliging. En dat vanaf... 12,01 € per maand (tijdelijk 6,01€). Als je dan toch voor een professionele site gaat, dan moet je hier toch even over nadenken.

Ons advies: als beginnend blogger is zo'n gratis WordPress.com account mooi meegenomen. Super simpel om te starten, klaar in 1-2-3. Maar ga je later professioneler, kies dan een CMS hosting bij een professioneel hostingbedrijf die je meer vrijheid geeft.
https://en.blog.wordpress.com/2017/08/07/wordpress-com-business-now-supports-plugins-and-third-party-themes/#more-39268
https://wordpress.com/business/
https://www.combell.com/nl/hosting/wordpress-webhostingWEB DEVELOPER CHROME EXTENSIE GEHACKED: MEER DAN 1 MILJOEN MENSEN KWETSBAAR
In onze artikels hebben we het vaak over extensies voor je browser. Daarmee voeg je handige extra functies toe, die jij specifiek nodig hebt. En in principe zijn die extensies ook veilig. Tot... een ontwikkelaar van zo'n functie via phising om de tuin geled wordt, een hacker zich meester maakt van zijn account en een update met malware uitstuurt naar de mensen die de extensie geïnstalleerd hebben.

Het overkwam ene Chris Pederick, van wie de persoonsgegevens via een phishing mail ontfutseld werden. De hacker die de aanval uitgevoerd had, kreeg zo toegang tot zijn account en verzond een gewijzigde versie van de Web Developer Chrome extensie.

Die extensie is super handig, omdat je verschillende tools hebt die jou, wanneer je een website bouwen wil, van pas kunnen komen. Hij is dan ook door een miljoen mensen geïnstalleerd. Meteen nadat de update uitgestuurd was, begon het klachten te regenen: de gebruikers stelden vast dat er advertenties toegevoegd werden aan de sites die zij bezochten. Chris Prederick haastte zich om een update uit te brengen die de malware code verwijderde.

Omdat Prederick niet weet of de code nog andere schade aangericht heeft - daarvoor moet hij eerst de gewijzigde code grondig onderzoeken. Maar hij raadt in elk geval gebruikers van de Web Developer extensie aan om hun wachtwoorden te wijzigen bij elke site die zij bezocht hebben, tijdens de korte periode dat de malware actief was.

Voor alle volledigheid: enkel de versie voor de Chrome webbrowser was gecompromitteerd, niet die voor Firefox of Opera. Meer bij Securityweek.
http://www.securityweek.com/one-million-exposed-adware-hijacked-chrome-extensionTECHBEDRIJVEN OEFENEN DRUK UIT OM HET HERSTELLEN VAN JE TOESTEL MOEILIJK TE MOGEN MAKEN
Weet je nog, die goede oude tijd, toen je nog een smartphone had waarbij je de batterij kon verwisselen? Dat was handig, want was de batterij versleten, dan stopte je er gewoon een nieuwe in. Tegenwoordig echter zijn de meeste toestellen hermetisch gesloten, is alles vastgeplakt. Komt er sleet op je batterij, dan moet je gewoon een nieuw toestel kopen, zo simpel is dat. En dat is niet alleen zonde van jouw zuurverdiende centjes, maar echt goed voor het milieu kan je het niet noemen, toch? En we willen met zijn allen toch evolueren naar een duurzame maatschappij, niet?

Net zo met laptops, die steeds moeilijker te openen zijn om een onderdeel te vervangen, en waarbij alles vastgelijmd is. Gebruikersverenigingen protesteren er al een hele tijd tegen, maar deze trend lijkt onstopbaar - meer nog: steeds meer fabrikanten van smartphones en laptops passen hem toe. Hoe komt dat?

Wel, in de VS heeft de Repair Association een rapport uitgebracht over deze toestand, waaruit blijkt dat fabrikanten zoals Apple en HP hun immens grote invloed aanwenden om groepen die de vervaardiging van elektronische toestellen reguleren, te beïnvloeden. Meer nog: toestellen krijgen een "groen" label, omdat zij zogenaamd milieuvriendelijk zijn bij het mijnen van de gebruikte mineralen, en bij de verwerking van de afval van oude toestellen, terwijl zij dat eigenlijk niet zo zijn. Toestellen van 2 jaar oud zou je niet moeten weggooien om een oudere batterij, maar moeten kunnen herstellen.

Een artikel bij The Verge wijst met een beschuldigende vinger naar Apple. Er zijn wel meer bedrijven die zich aan deze praktijk schuldig maken, maar Apple zou de kroon spannen, met een ingeprogrammeerde veroudering enerzijds, en anderzijds het beïnvloeden van standaardorganisaties zodat zij de milieuvriendelijke maatregelen die deze veroudering kunnen tegengaan, niet opleggen.

Een interessant achtergrondartikel bij de manieren waarop deze milieu-onvriendelijke manier van werken konden ontstaan bij The Verge.
https://www.theverge.com/2017/8/3/16087628/apple-e-waste-environmental-standards-ieee-right-to-repairYOUTUBE ROLT CHAT UIT VOOR DE MOBIELE VERSIE
Neen, we hebben nog niet voldoende messaging apps. Dat vindt althans Google, want het voegt nu ook de mogelijkheid om te chatten toe aan de mobiele YouTube app voor Android en iOS. Je zal daar dus kunnen chatten over de video's die je deelt met je vrienden, via tekst, je zal emoji's kunnen toevoegen, je kan boodschappen van anderen en like geven, een boodschap beantwoorden met een andere video, en andere mensen uitnodigen voor het gesprek. Tot 30 mensen kunnen aan het groepsgesprek deelnemen.

Deze nieuwe functie is iets dat YouTube al uittest sinds mei 2016, in beperkte mate. In januari dit jaar, zo lees je bij VentureBeat, werd de optie in heel Canada uitgerold, omdat Canadezen blijkbaar meer video's online delen dan enig ander land. En nu dus wordt de functie, mits enkele wijzigingen, beschikbaar voor alle Android en iOS gebruikers.

Wat er juist veranderd werd? YouTube wijst erop dat nu de video altijd 'plakt' bovenaan je scherm, terwijl de tekst eronder verschuift. Zo wordt het gemakkelijker om de video te blijven bekijken terwijl je het gesprek voert. De nieuwe chatfunctie zit onder het tabblad Shared in de mobiele app.
https://venturebeat.com/2017/08/07/youtube-adds-mobile-chat-because-google-doesnt-have-enough-messaging-apps/FIREFOX MAAKT EEN INHAALBEWEGING
Deze week werd er een update uitgebracht aan de Firefox browser, die hem meteen terug op lijn brengt met zijn concurrenten, Edge en Chrome. Hij zal namelijk de mogelijkheid bevatten om virtual reality te bekijken., iets wat de concurrenten al langer aanbieden.

Firefox bevat namelijk de WebVR standaard, die waardoor je VR-content kan bekijken op het web maar ook via headsets zoals de HTC Vive of Oculus Rift. Via WebVR kan ontdekt worden of er gekeken worden of er VR toestellen zijn aangesloten, kunnen de mogelijkheden van het toestel bekeken worden, kan bepaald worden hoe het toestel georiënteerd is, waarna de VR beelden in het nodige frame rate gestreamd kunnen worden.

Bij SiliconAngle vind je een filmpje dat het een en ander uitlegt. Snel downloaden dus, en uitproberen!
https://siliconangle.com/blog/2017/08/07/firefox-update-adds-webvr-support-virtual-reality-viewing/
https://www.mozilla.org/en-US/firefox/new/
TECH INDUSTRIE MAAKT ZICH KLAAR VOOR WERELD VAN VOICE EN BEELDEN ALS INPUT

Een interessant artikel bij Wall Street Journal, dat draati rond "the next billion", het volgende miljard. Daarmee wordt een nieuwe groep gebruikers genoemd die er nu aankomt. Zij hebben weinig scholing gekregen, wonen in landen waar die scholing ook niet zo voor de hand ligt, maar die nu wel een smartphone in handen krijgen. Dankzij goedkope data-abonnementen en intuïtieve apps wordt die smartphone hun voornaamste, vaak zelfs enigste communicatiemiddel.

En dit vraagt wel een aanpassing van de fabrikanten. Je kan nu eenmaal niet werken met tekst-invoer bij toestellen die bedoeld zijn voor mensen die moeilijk of niet kunnen lezen of schrijven. Input via spraak kan een oplossing brengen. En ook beelden, die een universele taal spreken zoals emoji's.

Het artikel haalt het vorobeeld aan van een 36-jarige man in New Delhi, die minder dan 8 dollar per dag verdient als pakjesdrager in een van de stations in de stad. Hij kan met moeite lezen, geen klavier bedienen. Maar toch kan hij via zijn smartphone de treinschema's controleren, communiceren met zijn familie en filmpjes downloaoden.

Op zijn samrtphone: enkele van de populairste apps, zoals Google search, What's app van Facebook, maar ook minder gekende apps - speciaal ontwikkeld voor dit doelpubliek, met trage internetverbinding en met een beperkte opslagruimte voor data.

Tijd dus om eens even uit ons eigen luxewereldje te treden, en dit artikel te lezen.
https://www.wsj.com/articles/the-end-of-typing-the-internets-next-billion-users-will-use-video-and-voice-1502116070BEDRIJVEN WORDEN RIJK DOOR POLITIEK ENGAGEMENT EN VERONTWAARDIGING INTERNAUTEN
Eerst even dit: wij vermijden zoveel mogelijk om de "echte" politiek - links/rechts, pro of contra standpunten - in onze artikels te laten sluipen. Vandaag echter brengen we twee artikels waarin het toch om politiek draait. Wij vertellen gewoon de feiten op zich, zonder een standpunt in te nemen.

Het eerste artikel betreft een onderzoek dat BuzzFeed uitgevoerd heeft naar bedrijven die flink wat geld verdienen aan het engagement van de burgers, en dan vooral het feit dat de burger graag artikels leest die een bepaald standpunt innemen. En dat ze daar dan over discussiëren, hun verontwaardiging over bepaalde toestanden uitdrukken, wat dan weer vaak uitmondt in regelrechte scheldpartijen.

Buzzfeed deed een heel grondig onderzoek naar websites die zowel het standpunt verdedigen van de democraten in de VS (liberals) als die eerder de republikeinen verdedigen. - links en rechts dus. Er werd gekeken wie de domeinnaam geregistreerd had, of de site verwant is met andere sites via een gemeenschappelijke Google Analytics of Adsense code in de broncode, en of de website beheerd wordt vanuit de VS of een ander land.

Die informatie werd dan weer vergeleken met data van Facebook; er werden 452 pagina's gedownload die gelinkt zijn aan de onderzochte sites. Meer dan 4 miljoen postings stonden er op die pagina's, en het onderzoek bekeek meer dan 4 miljoen postings, plus de bijhorende shares, reacies en commentaren tussen 1/1/201 en 31/3/2017.

In het artikel kan je verschillende interessante conclusies lezen die uit het onderzoek getrokken werden. Maar duidelijk is dat het Facebook is waar alles zich afspeelt, waar de verontwaardigde burger zijn hart lucht, zijn tevredenheid uit over bepaalde evoluties of juist over andere evoluties klaagt. Opvallend is wel dat het aantal sites met een conservatief standpunt dat vanuit het buitenland geleid wordt, erg hoog was. 77 conservatieve sites van de in totaal 666 (links en rechts samen) sites, werden geleid vanuit Macedonië, en 51 Facebook pagina's. Terwijl het onderzoek liep heeft Facebook echter een halt toegeroepen aan een 3 dozijn politieke pagina's, geleid vanuit Macedonië.

Het meest opvallende echter is het feit dat hier echt big money mee te verdienen is. Iemand die een artikel schrijft krijgt daar meestal niet veel geld voor, zo meldt Buzzfeed, 5 of 10 dollar. Maar zij krijgen wel een percentage van de adverteerinkomsten, en dat kan aardig aantikken.

Hierbij dient nog aangestipt te worden dat het dus NIET om fake news sites gaat, maar om feitelijk nieuws, gebracht vanuit een links of rechts standpunt. En dat kan, zoals je ongetwijfeld weet, heel ver uiteenliggen - ook in ons eigen landje worden verhitte debatten gevoerd over onderwerpen zoals vluchtelingencrisis, burkini's, discriminatie, rechtvaardige belastingen...

Een heel interessant artikel dus, dat meteen ook de evolutie uitlegt van de media naar dit nieuwe fenomeen. Even een kopje koffie inschenken, en lezen dus maar.
https://www.buzzfeed.com/craigsilverman/inside-the-partisan-fight-for-your-news-feed?utm_term=.tne4ma5ZK#.pxGjNxrD5GOOGLE ONTSLAAT MEDEWERKER OMWILLE VAN "HET UITEN VAN GENDER STEREOTYPES"
Hopelijk heb je je thermos nog niet te ver weggezet, want je zal je nog een kopje koffie moeten inschenken. Ook dit verhaal verdient de aandacht. In de VS heeft ene James Damore, een Google medewerkers, een memo geschreven waarin hij -kort door de bocht gezegd- zegt het niet eens te zijn met het genderbeleid dat Google voert. Mannen en vrouwen zijn verschillend, en sommige dingen doen mannen (in het algemeen) beter, andere dingen doen vrouwen (in het algemeen) beter. En positieve discriminatie hanteren om vrouwen toch op bepaalde posten te krijgen zal daar niets aan veranderen - het discrimineert wél anderen die wel op die post zouden moeten zitten. Wij herhalen: deze samenvatting is kort door de bocht.

Zijn memo werd gelekt, en er kwamen heel wat reacties, positief en negatief. Wat de man zei, paste echter duidelijk niet bij het beleid van Google, en hij werd aan de deur gezet. Wat tot nog meer reacties leidde, want eigenlijk, zo zeggen velen, had de man niets verkeerds gezegd en was zijn ontslag onrechtvaardig. Het enige wat de man verweten kon worden isdat hij dingen had gezegd die "schadelijke gender stereotypes op onze werkvloer promoten". (1)

Ook in ons land werd dit gebeuren flink becommentarieerd, o.a. door wetenschapsfilosoof Maarten Boudry (2) en Joël De Ceulaer, senior writer bij De Morgen. Eveneens kort door de bocht samengevat: er zijn verschillen tussen mannen en vrou (4). Wij geven alleen de feiten, de mening moet je zelf vormen.
https://apnews.com/4b04a206af914d9488d665dc82b8a594
https://www.demorgen.be/opinie/hoe-dom-van-het-alwetende-google-b9bf5c43/
https://assets.documentcloud.org/documents/3914586/Googles-Ideological-Echo-Chamber.pdfFOURSSQUARE MAAKT VAN SWARM APP EEN REISDAGBOEK
Oef, even terug wat luchthartige content na de twee zware brokken van vandaag, en wel over Foursquare.

Ja, er bestaan nog andere sociale netwerken buiten Facebook en Instagram. Ze worden wel wat opzij gedrumd, maar sommige van hen geven echt niet op. Zo ook Foursquare, de app waarmee je je aanwezigheid op een bepaalde plek kan bevestigen en zo tips geven aan anderen die ook daar komen.

Een onderdeel van de Foursquare app is Swarm. In 2014 heeft Foursquare al zichzelf opgedeeld in twee duidelijke delen: Foursquare zelf, dat zich focust op het ontdekken van restaurants, bars, interessante plekken in de omgeving waar je bent. En Swarm, dat zich focuste op het inchecken op plekken.

Swarm werd nu herdacht. De makers vroegen zich af om welke reden mensen eigenlijk inlogden op plekken, lieten weten dat ze ergens geweest waren. En het antwoord op die vraag was volgens Dennis Crowley, medeoprichter van Foursquare, dat we ons onze ervaringen willen herinneren - niet voor anderen, wel voor onszelf. Een antwoord dat ook past in het huidige tijdperk, waarin we toch selectiever zijn in wat we delen met wie.

Aan het uiterlijk van de app werd niet zoveel gesleuteld als wel de functies, die het gemakkelijk moeten maken om aan te geven waar je geweest bent. Zo is er nu een interactieve map die in het oog springt op je profiel pagina, waar die voorheen weggestopt zat in een van de menu's. Je krijgt ook meer informatie over de plekken waar je geweest bent, statistieken over die plekken enz.

Een uitnodiging dus om je kennismaking met Foursquare en Swarm te hernieuwen. Het moet niet altijd Facebook zijn!
https://www.theverge.com/2017/8/8/16110016/foursquare-swarm-app-update-check-in-lifelog-diary
https://www.swarmapp.com/FACEBOOK WATCH: ORIGINELE VIDEOSHOWS
Het is al een hele tijd dat Facebook zich op video concentreert. Niet alleen filmpjes, die door de gebruikers geüpload worden, maar de laatste tijd heeft Facebook overeenkomsten afgesloten met verschillende mediahuizen om conten te maken, speciaal voor Facebook.

Voor die content heeft Facebook nu een speciale rubriek gecreëerd in de Facebook app: een tabblaadje Watch. Daar zal je de content kunnen bekijken, maar je vindt er ook aanbevelingen voor content die jou zou kunnen interesseren, op basis van jouw kijkgedrag uit het verleden. Ook nog lijstjes met "meeste besproken", "wat de mensen laat lachen", en "reeksen die je vrienden bekijken". En je kan je ook abonneren op updates van reeksen, zodat je weet wanneer er een nieuwe episode is.

Het bijzondere aan de content van die mediapartners, is dat je hem nergens anders zal kunnen zien dan bij Facebook. En dat moet dan natuurlijk de gebruiker aanmoedigen om vaker naar zijn newsfed te komen kijken. En Facebook nog meer reclame aan jou slijten kan...

Meer bij TechCrunch en Ars Technica
https://techcrunch.com/2017/08/09/facebook-watch/
http://arstechnica.com/?p=1145157FACEBOOK: COPYCAT
We blijven nog even bij Facebook. Want de Wall Street Journal heeft een toch wel scherp artikel over de manier waarop Facebook startups het gras voor d voeten wegmaait.

Volgens het artikel zou Facebook voortdurend op de loer liggen naar nieuwigheden. En is er een startup die iets gevonden heeft dat aanslaat bij de grote massa, dan is Facebook er als de kippen bij om deze functie in een van zijn eigen diensten in te bouwen - Facebook zelf, of WhatsApp, Messenger, Instagram...

Het artikel vertelt over een startup Houseparty, die een video app gemaakt heeft met dezelfde naam, die erg populair is. Het succes: het is super simpel om een groepsgesprek in video op te starten. En Facebook, dat erg goede voelsprieten heeft om knappe nieuwigheden te ontdekken, had eind verleden jaar al contact opgenomen met Houseparty - wellicht met de bedoeling om het bedrijf te kopen. De gesprekken sprongen af. En enkele maanden nadat Houseparty gelanceerd werd voor het grote publiek onder de titel "de living van het internet"  kondigde Facebook aan dat zijn Messenger een "virtuele living" zou worden. Deze herfst zou er een app komen die erg op Houseparty lijkt, en die intern Bonfire genoemd wordt.

Niet correct van Facebook? Misschien - maar het is een gewone businesspraktijk, die door veel bedrijven toegepast wordt.Over die achtergrond heeft Wall Street Journal het.
https://www.wsj.com/articles/the-new-copycats-how-facebook-squashes-competition-from-startups-1502293444EENA VRAAGT AAN APPLE OM TECHNIEK TE ACTIVEREN DIE LEVENS KAN REDDEN
Een artikel met verschillende afkortingen, die we toch even moeten uitleggen. Er bestaat namelijk een technologie die AML heet of Advanced Mobile Location. Dat is een slimme technologie die ervoor zorgt dat nooddiensten uiterst nauwkeurig kunnen bepalen vanop welke plek een noodoproep gemaakt werd met een smartphone.

Google heeft AML al een tijdje geïmplementeerd in zijn Android besturingssystemen. En het heeft al levens gered. Apple echter laat na om AML te activeren. Nu heeft de EENA oftewel de European Emergency Number Association, de organisatie achter het implementeren van AML voor nooddiensten, in een verklaring aan Apple nogmaals gevraagd om mee in het programma te stappen.

In de oproep beklemtoont EENA wel dat Apple al veel gedaan heeft om de veiligheid van de gebruiker te verbeteren, o.a. de SOS-functie van de Apple Watch, en een paniek-commando in de iPHone. Maar AML zou echt wel levens kunnen redden. Wanneer de nooddiensten een oproep krijgen, kunnen de slachtoffers vaak zelf niet zeggen waar zij zich exact bevinden, waardoor de nooddiensten kostbare tijd verliezen om de slachtoffers te vinden. Het zou op 6 meter nauwkeurig werken, en dat is heel wat beter dan GPS.

Tussen haakjes: in ons land is AML reeds geïmplementeerd. Meer bij The Next Web.
https://thenextweb.com/apple/2017/08/10/apple-refuses-enable-iphone-settings-save-countless-lives/#.tnw_VMFEHVLi

 


Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetAUDIBLE FOR DOGS

Neen, kijk niet op de kalender: het is geen 1 april. En Cesar Milan, de man achter dit initiatief, meent het echt. In samenwerking met Audible wordt namelijk een collectie luisterboeken gelanceerd, speciaal voor honden. En de reden waarom dit gedaan wordt is heel simpel: audioboeken met gesproken woord werken veel beter om honden te laten ontspannen, en hun stress te verminderen, dan muziek. Wanneer je het huis uit gaat, kan je dus voortaan je hond achterlaten met een audioboek in zijn oren...
https://www.engadget.com/2017/08/08/cesar-millan-audible-for-dogs/?sr_source=Twitter
http://www.audible.com/mt/dogs?ipRedirectOverride=true
 
De nieuwe oogst


 CODINGAME: COMMUNITY
Dit is een community voor mensen die games ontwerpen, met de nadruk op de programmeertaal. Verschillende talen worden ondersteund, van C++ tot Ruby, JavaScript en Swift en Python. Als programmeur kan je er raad vragen bij je gelijken, of een opinie vragen over jouw code. Geef, en je zal krijgen: neem deel aan de community, geef zelf tips, en als je dan met een probleem zit krijg je (hopelijk!) ook advies!
[Taal: ENG]
https://www.codingame.com/start


SAVE TO POCKET: EDGE EXTENSIE

We hebben het hier meestal over extensies voor de Chrome browser. Maar er zijn ook extensies voor de Edge browser van Microsoft. Bijlange niet zoveel als voor Chrome, maar ze zijn toch ook handig. Zo is er Save to Pocket. Daarmee kan je artikels waarvoor je nu geen tijd hebt om die te lezen, pslaan in de Pocket software om later, wanneer je rustig zit, op je gemakje te lezen.
Net zoals bij de Firefox extensie krijg je, na installatie van de extensie, een extra icoontje in de knoppenbalk vanje browser, waarmee je dan met een simpele klik het artikel bewaart voor later.
https://www.microsoft.com/en-us/store/p/save-to-pocket


FLARUM: FORUM VOOR JE WEBSITE
Dit is een tool die vooral webmasters zal interesseren. Met Flarum kan je namelijk een forum creëren op je website. Het is een PHP/MySQL applicatie die gemaakt werd door de ontwikkelaars van esoTalk en FluxBB, zodat je later ook de data uit deze forums kan importeren. De tool is nog wel in volle ontwikkeling.
[Taal: ENG]
http://flarum.org/features/


2 MINUTE ADOBE TOOL SCHOOL

Dit is een reeks YouTube filmpjes van maximum 2minuten, waarin je telkens uitlegt krijgt over hoe je een bepaalde tool van Adobe Photoshop gebruiken kan. Handig om even tussendoor een hapje nuttige informatie op te slaan in je hersens!
[Taal: ENG]
https://www.youtube.com/playlist?list=PLb_ziuDPiUzaUguuQ4ZtbS1f_ZJ1rxURp


REALTIME BITCOIN: CENTJES!

De virtuele munt Bitcoin heeft een heel wispelturige koers, en is de laatste maanden tot duizelingwekkende hoogte geklommen. Deze website geeft je in real time de huidige koers. Bovendien vind je veel informatie over Bitcoin en de achtergrond ervan.
[Taal: ENG]
https://realtimebitcoin.info/
https://thenextweb.com/shareables/2017/05/29/bitcoin-value-real-time/#.tnw_LtzjVKc5


CHROME EXTENSIE: GOOGLE+ MELDINGEN
Google Plus is niet echt uitgegroeid tot een sociaal netwerk dat je vergelijken kan met Facebook of zelfs Twitter. Maar het heeft toch zijn aanhangers. Met deze extensie wordt het mogelijk om meldingen van Google+ te ontvangen in je browser, zonder dat je op de site zelf moet zijn.
https://chrome.google.com/webstore/detail/google%2B-notifications/boemmnepglcoinjcdlfcpcbmhiecichi


3PEAT.IO: VERTALING IN 3 TALEN TEGELIJKERTIJD
Op deze website kan je een bepaald woord in 3 talen tegelijkertijd vertalen. Welke de begintaal is en welke de doeltalenzijn, dat bepaal je door op het tandwieltje te klikken. En via het hartje kan je de vertalingen als favorieten opslaan.
Het enige wat stoort is... het feit dat de afbeeldingen die gebruikt worden op de wesite, Adobe Stock afbeeldingen zijn, en dat dit er bovendien duidelijk op vermeld staat!
[Taal: ENG/--]
https://3peat.io/


CHROME EXTENSIE: INSTAZZAP VOOR WHATSAPP

Ben jij een echte fan van Whatsapp, en gaat er geen 10 minuten voorbij of je hebt wel een boodschap ontvangen / verstuurd? Dan moet je deze extensie voor je Chrome browser eens proberen. Hiermee kan je namelijk ook op je desktop je boodschappen zien in de knoppenbalk, je kan web content delen met je WhatsApp contacten, en emoji's gebruiken.
https://chrome.google.com/webstore/detail/instazzap-for-whatsapp-we/naafclapjghcgkgjdfpknhldbhafpnpg?hl=en


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: BELOOFD.BE
Deze site hoort bij een campagne van de organisatie Veilig Verkeer. De bedoeling is om mensen bewust te maken van het feit dat kinderen niet alleen in kinderzitjes horen, maar ook dat je hen telkens veilig moet vastklikken en ook de bevestiging van het zitje in je auto even moet nakijken. En je kan, zoas de titel het aangeeft, via de site beloven dat je het gaat doen. Simpel, maar heel belangrijk!
[Taal: NL]
https://www.beloofd.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: GEK OP HONDEN
Deze website is, hoe raad je het!, bedoeld voor hondenliefhebbers. Jekan er uittesten welke soort hond voor jou geschikt is, er is een hondenencyclopedie, je leest er welke activiteiten je met je hond kan doen, en veel meer. Erg interessant - de site is het initiatief zijn van een bedrijf of organisatie dat wel meer onderwerpen uitgewerkt heeft waarop je gek kan zijn: honden paarden, recepten, vis, vlees, groenten, en veel meer. Alleen jammer dat er geen contactgegevens te vinden zijn op de site, zoals naam van het bedrijf, btw-nummer enz....
https://www.gekophonden.nl/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: ENTERTAINMENT TODAY
In tegenstelling tot de titel is het wel degelijk een site waar het om Vlaanderen gaat, en waar Nederlands gesproken wordt. En het moet niet allemaal Tomorrowland zijn - er zijn ook mensen die het liever wat kalmer houden, die een voorkeur hebben voor Vlaamse artiesten en populaire Vlaamse programma's op tv. Voor hen is deze site: je vindt er nieuws over populaire artiesten zoals Willy Sommers, Michael Lanzo, en veel, veel meer!
[Taal: NL]
https://www.entertainment-today.be


VRIJDAG MULTIMEDIA: APPLE FOTO'S OP INSTAGRAM
Apple en sociale netwerken, het is niet echt zo'n denderend huwelijk. Het zie niet op Facebook, Twitter, of andere social media. Daar komt nu verandering in: Apple heeft een account gelanceerd op Instagram. Nietomfoto's vanzijn producten te tonen, wel foto's die door zijn gebruikers gemaakt werden met een iPhone. Een showcase dus. Om te bewonderen!
[Taal: ENG]
https://arstechnica.com/gadgets/2017/08/apple-opens-new-instagram-account-populates-it-with-photos-from-shotoniphone/
https://www.instagram.com/apple/


VRIJDAG MULTIMEDIA: ARKIT WEEKLY

Voorlopig is het enkel een Twitter account, maar binnenkort komt er ook een nieuwsbrief. Volg de Twitteraccont, en je krijgt prachtige staaltjes van Augmented Reality ervaringen die met de ARKit van Apple gemaakt zijn. Voor wie geen Twitter account heeft: je kan gewoon onderstaande link aanklikken, en je kan het ook gewoon bekijken zonder in Twitter in te loggen.
[Taal:ENG]
http://www.arkitweekly.com/
https://twitter.com/ARKitweekly


VRIJDAG MULTIMEDIA: LYNCHING IN AMERICA
Geen leuk onderwerp, maar ook de minder prettige dingen uit de geschiedenis verdienen herinnerd te worden. Deze heel mooi in multimedia uitgewerkte website vertelt hoe tussen de Amerikaanse burgeroorlog en Wereldoorlog II meer dan 4.000 Amerikanen met Afrikaanse roots gelynchd werden. De site vertelt de achtergronden, waar het gebeurde, de menselijke verhalen.
[Taal: ENG]
 https://lynchinginamerica.eji.org
Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- IS gebruikte eBay om geld naar sympathisanten te versturen
http://www.ad.nl/buitenland/is-gebruikte-ebay-om-geld-naar-sympathisanten-te-versturen~ae5b93d6/
- Digiconsulente waarschuwt voor virus dat rondwaart via Facebook Messenger
http://www.ad.nl/zeeland/digiconsulente-waarschuwt-voor-virus-dat-rondwaart-via-facebook-messenger~a527fe26/

 
 *** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
 - Vanaf 2019 geen nieuwe Disney-films meer via Netflix
http://elektrozine.be/vanaf-2019-geen-nieuwe-disney-films-meer-via-netflix/


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Is het veilig om data op Google Drive (of gelijkaardige diensten) te bewaren?
http://computertaal.info/2017/08/09/is-veilig-om-data-op-google-drive-gelijkaardige-diensten-bewaren/
- Blokkeer bepaalde toepassingen in Windows
http://computertaal.info/2017/08/05/blokkeer-bepaalde-toepassingen-windows/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- 'Staatshackers richten zich op hotelgasten in Europa en Midden-Oosten'
https://tweakers.net/nieuws/128279/staatshackers-richten-zich-op-hotelgasten-in-europa-en-midden-oosten.html-
- Mobiele Dropbox-app is inzetbaar voor tweetrapsauthenticatie bij inloggen op pc
https://tweakers.net/nieuws/128273/mobiele-dropbox-app-is-inzetbaar-voor-tweetrapsauthenticatie-bij-inloggen-op-pc.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be
- China legt eigen sociale media aan banden
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/china-legt-eigen-sociale-media-aan-banden/article-normal-887377.html
- 4,5G-netwerk in België breidt uit
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/4-5g-netwerk-in-belgie-breidt-uit/article-normal-887171.html
*** TECHNOLOGIUM
http://www.technologium.be
- Duizenden TicketSwappers vinden de weg naar zomerfestivals
http://www.technologium.be/duizenden-ticketswappers-vinden-de-weg-naar-zomerfestivals
- De Grohe Sense en de Sense Plus | Kleine sensoren vermijden het ergste
http://www.technologium.be/grohe_sense_watersensor*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- "Fysieke winkels zullen niet van de kaart worden geveegd. Ze gaan altijd een aanvulling van webshops blijven"
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/welke-factoren-belemmeren-de-e-commerce-groei-in-ons-land-een-analyse
- "Ik hou mij niet bezig met de negatieveling uit te hangen over dit land. België is echt wel mee"
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/ceo-teamleader-de-kleine-markt-van-belgie-is-een-cliche-dat-ondernemers-zelf-moeten-doorbreken


 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
PDF'S OMZETTEN NAAR WORD & CO
PDF is het standaardformaat voor het uitwisselen van documenten, omdat de opmaak bewaard blijft op alle computers, en je vanuit zo goed als elke tekstverwerker een PDF bestand kan disitlleren. Maar hoe moet het omgekeerd - wanneer je tekst moet bewerken die in een PDF zit?
Sinds versie 2010 ka je bij Microsoft Word via Bestand > Exporteren > PDF/XPS document aanmaken nu ook een document opslaan als PDF. Maar omgekeerd kan ook. Via Bestand > Openen kan je ook een PDF openen om in Word te bewerken en dan als DOCX of DOC op te slaan.
Helaas verloopt de convertie verre van perfect. Stukken worden als afbeelding weergegeven, niet te bewerken als tekst. Tabellen worden niet correct weergegeven. Deze methode gebruik je dus best enkel voor PDF's die puur uit tekst bestaan.  In de volgende dagen bespreken we enkele externe helpers die een PDF wél i goede vorm openen om te bewerken.
https://www.pcwelt.de/ratgeber/PDF-Konvertierung-So-konvertieren-Sie-PDFs-in-andere-Formate-420964.html?utm_source=best-of-pc-welt-manuell


PDF OMZETTEN NAAR WORD & C°: EXTERNE HULPMIDDELEN
Er bestaan verschillende gratis programma's waarmee je een PDF bestand kan omzetten naar een .doc. Je kan deze eens proberen:
Free PDF to Word DOC Converter
PDF To Word Converter
PDF2Word Converter
Deze drie tools herkennen de teksten in afbeeldingen en kunnen die omzetten naar Word zodat je ze daar bewerken kan. Soms laten ze wel steken vallen bij de formattering van de teksten.
http://www.hellopdf.com
http://www.downloadpdftowordconverter.or
http://www.7-pdf.de


PDF OMZETTEN NAAR WORD & C°: EXTERNE HULPMIDDELEN
Naast de drie tools, genoemd in het vorig artikel, is er ook PDF Converter Elite. Die zorgt wél voor een smetteloze omzetting waarbij alle elementen waarheidsgetrouw geconverteerd worden zodat je ze kan bewerken in Word. Deze software is niet gratis: je kan hem 7 dagen lang uittesten, daarna moet je rond de 80 dollar betalen.
http://www.pdfconverter.com


PDF OMZETTEN NAAR WORD & C°: ONLINE HULPMIDDELEN
Een andere mogelijkheid zijn de online convertors. Daar moet je het PDF bestand upladen en krijg je de .docx versie terug per e-mail of kan je die ophalen op de server. Maar ook hier geldt weer: simpele teksten zal je zo kunnen converteren, maar bij afbeeldingen met tekssten in, gaat het vaak fout. Een voorbeeld hiervan is PDF to Word Convertor.
Een andere online dienst die het wél goed doet, is Smallpdf. Daar kan je echter maar maximaal 2 pdf's gratis omzetten naar Word. Daarna moet je een abonnement nemen van 6 dollar per maand.
http://Fwww.pdftoword.com
http://smallpdf.com


PDF CONVERTEREN NAAR WORD & C°: ADOBE
En dan is er ook nog Adobe. Die heeft een offline en online tool. Wanneer je in je Acrobat Reader (gratis te downloaden) een PDF bestand laadt, dan kan je via de optie "PDF-data exporteren" het document omzetten. Je moet wel je Adobe-ID aangeven. Zo'n ID krijg je gratis na aanmelding. Met die ID kan je je dan op verschillende PDF pakketten abonneren. Het abonnemnt voor de simpele convertie kost 24 euro per jaar.
Adobe heeft ook een ONline dienst, waarbij je je document uploadt en na enkele seconden de .docx versie kan downloaden.
http://acrobat.adobe.com
 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

SPOOKSAPP: AUDIOBOEKEN OP JE SPOTIFY


Deze app toont je welke audioboeken er beschikbaar zijn op Spotify. Je kan bladeren doorheen categorieën, genres, en aanbevelingen, waarbij je telkens een korte beschrijving krijg van het boek Je kan ook zoeken op basis van auteur of voorlezer. Klik je op het Play symbool, dan zal Spooks de volledige audioboeken afspelen op de streaming dienst van je keuze. Bij Spotify moet je dan wel de app hebben met premium abonnement.
http://www.spooksapp.com/


RIGHT CLICK ENHANCER
Windows all - 3,9 MB - freeware
Met dit progje kan je de opties die verborgen zitten onder de rechtermuisknop, perfect aanpassen aan je eigen behoeften. Om absoluut eens uit te proberen!
https://fileforum.betanews.com/detail/Right-Click-Enhancer/1332184898/1
http://rbsoft.org/


BEZOEK DE RUIMTE VANACHTER JE COMPUTER: MICROSOFT WORLDWIDE TELESCOPE
Windows 7/8/10 - 91,32 MB - freeware
Deze software biedt amateurastronauten de mogelijkheid om eens een blik te werpen op het grote heelal. Je zal onder de indruk zijn van fascinerende opnamen. Een beetje zoals Google Earth, maar dan voor de ruimte.
https://www.pcwelt.de/downloads/Kartografietool-Microsoft-WorldWide-Telescope-1280119.html
http://www.worldwidetelescope.org/


ONTDEK DE RUIMTE VANACHTER JE COMPUTER: 1900-2100


De software Das Planetarium is weliswaar in het Duits, maar biedt een bijzondere blik op de ruimte. Je krijgt namelijk beelden te zien van 1900 tot 2100, met alle sterrenconstallaties, coördinaten, en je kan dit bekijken vanuit een bepaald standpunt.
https://www.pcwelt.de/downloads/Das-Planetarium-1900-2100-562089.html
https://das-planetarium-1900-2100.de.softonic.com/


VRIJDAG APPDAG: INBOX VOOR GMAIL

Met deze app kan je mails als to-do's zien. Je kan mailsals voltooid markeren door ze naar links te swipen, of er een herinnerin voor instellen door ze naar rechts te swipen. Mails worden bovendien gebundeld op basis van inhoud wat je een beter overzicht geeft. Bijlagen kan je rechtstreeks vanuit je Inbox openen.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.apps.inbox

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Wij brengen het leven door met elkaar slecht te begrijpen,
omdat we ons steeds weer als rechter opwerpen
zonder dat wij ooit de processtukken onder ogen krijgen.
-Hanry Rabusson-