Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
27/7/2017 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 21
Nummer 1016 van 22/7/2017Gegroet lezer,

Heerlijk, zo'n verlengd weekend. Eindelijk uitrusten - Een dagje verwennerij :) HOpelijk hebt u ook genoten?  Met enige vertraging komt hier de nieuwe wekelijkse nieuwsbrief aan.

En u zal weer werk hebben, want er is weer heel wat nieuws op uit te proberen. Snel aan uw leesvoer dus!

Veel leesplezier, en bij leven en welzijn tot volgende week.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.

GOOGLE PLAY MUSIC: NEW RELEASE RADIO NU VOOR IEDEREEN VERKRIJGBAAR
Enkele weken geleden bracht Google in alle stilte een nieuwe dienst uit, die door velen gesmaakt werd. Het gaat om New Release Radio, een station op Google Play Music waar je een dagelijkse selectie van songs kan beluisteren die je wellicht goed zal vinden, omdat die selectie gebeurt op basis van jouw luistergeschiedens.

Gebruikers van Reddit hadden dit radiostation opgemerkt, maar meenden dat het enkel verkrijgbaar zou zijn op Samsung-toestellen, omdat op een van de screenshots "Samsung Exclusive" genoemd werd. Al snel echter hadden andere gebruikers een workaround gevonden om de feature ook op ander Android toestellen aan de praat te krijgen. Samsung noch Google hebben tussen haakjes ooit bevestigd dat het om een exclusiviteit voor Samsung gaat.

Welnu, eind verleden week heeft Google dan toch New Release Radio officieel uitgebracht. Volgens Engadget was de Samsung-exclusiviteit een misverstand en werd de tool enkel onder Samsung gebruikers verdeeld om feedback te krijgen. Hoe het ook zij, het is mooi dat dit nu voor iedereen beschikbaar is. Het maakt Google Play Music nog wat interessanter, en laat je nieuwe muziek ontdekken, iets wat ook kon bij Spotify en Apple Music.
https://www.blog.google/products/google-play-music/discover-latest-music-new-release-radio-google-play-music/
https://www.engadget.com/2017/07/13/google-play-music-new-release-radio-available-for-all/APPLE: DE VOORSPELLINGEN, DE PROBLEMEN, DE PRIJS
Het duurt nog eventjes vooraleer de iPhone 8, het jubileumtoestel, eraan komt. Maar ondertussen gonst het natuurlijk van geruchten - het een positief, het ander negatief.

Zo zou Apple in zijn nieuwe toestel willen werken met identificatie via de vingerafdruk - niet op de startknop (die, als je het ons vraagt, niet echt soepel werkt), maar wel op het OLED scherm en een ontwerp volledig in glas. En omdat de home-button volgens Apple moet verdwijnen, moet die vingerafdrukscanner dus in het scherm ingebouwd worden.

Het zou de eerste keer zijn dat Apple een OLED scherm gebruikt, en dat lijkt problemen op te leveren. Volgens  Business Insider krijgt Apple de techniek niet rond. Net zoals Samsung, dat eveneens de virtuele vingerafdrukd technologie niet klaar kreeg voor zijn nieuwe vlaggenschip, de Galaxy S8.(1)

Wat nu gedaan? Geen home-button als vingerafdruk scanner, geen scanner in het OLED scherm? De vingerafdruk als identificatie dan maar laten vallen? Financial Post heeft een theorie waarmee Apple toch een nieuwsoortige identificatie op zijn nieuwe iPhone kan aanbieden: 3D gelaatsherkenning zou mogelijk gebruikt worden om je te identificeren op het toestel, en ook om betalingen te machtigen, en beveiligingsapps te lanceren. Dat moet dan mogelijk gemaakt worden door een nieuwe 3D sensor, die ook iris-scanning mogelijk zou moeten maken. Ook hier weer het woordje "nieuw" - iets dus dat Apple nog niet in eerdere toestellen gebruikt heeft, en dat klaar, dus volledig op punt moet staan tegen september, wanneer het toestel uitgebracht zou worden (2).

Business Insider meent dan weer dat de iPhone de huizenhoge prijs -sommigen spreken van $1200! - niet waard zal zijn. Daaraan toevoegend dat het toestel een massaal succes zal zijn, en dat mensen die $1200 met plezier zullen betalen, want zie-mij-ik-heb-de-nieuwe-peperdure-iphone. Maar alle nieuwigheden in het toestel (als ze er al komen) zal je al in andere toestellen -goedkopere toestellen- gezien hebben. OLED vind je al bij Samsung, en ook draadlos laden, en een minimale rand. Volgens geruchten zou ook het draadloos herladen niet optimaal verlopen. En als, zoals andere geruchten beweren, de OLED virtuele vingerafdrukscanner niet werkt, dan blijft er weinig over om die prijs te rechtvaardigen...
http://fortune.com/2017/07/15/apple-iphone-8-problem/
http://business.financialpost.com/technology/personal-tech/apple-is-reportedly-testing-3d-face-scanning-technology-to-unlock-next-iphone/wcm/5f62e6ad-702c-42e0-99d4-ee1a6a45bd0e
http://uk.businessinsider.com/iphone-8-cost-2017-7?r=US&IR=TFACEBOOK CAMERA NU MET INGEBOUWDE GIF MAKER
Soms heb je een leuk filmpje gemaakt van de hond, de kinderen, of gewoon een leuke gebeurtenis. Maar om het te uploaden naar Twitter is het te groot. Een GIF'je waarin enkele korte scènes getoond worden, zou veel handiger zijn - kleiner in bestandgrootte, zodat het sneller laadt en ook vaker gedeeld wordt op de sociale netwerken.

Maar hoe maak je zo'n GIF? Facebook heeft een heel slimme zet gedaan, en het is te hopen dat Twitter het voorbeeld volgt. Via Camera in Facebook kan je voortaan heel simpel een eigen GIFje maken.Gewoon Camera openen, naar links swipen, en je ziet bovenaan de optie GIF.

Wat je vervolgens maakt zal slechts enkele seconden duren. En je kan er natuurlijk ook effecten op toepassen, die je nu ual in Facebook camera vindt. Het resultaat zal je aan je Facebook story kunnen toevoegen, op je profiel posten, of gewoon op je eigen toestel bewaren.

The Next Web wijst erop dat Facebook de laatste tijd zwaar inzet op GIFs. Zo kan je ook al kleine GIF's of bewegende beelden plaatsen in commentaren. Twitter laat dit al een hele tijd toe, en die GIF's zijn een echt succes om te rol-ogen, verveeld of blasé te kijken, je verwondering uit te drukken. Toch mooi dat de sociale netwerken ons aanzetten om, naast uren naar de content van anderen te kijken, ook zelf eens aan de slag te gaan...
https://thenextweb.com/facebook/2017/07/14/whoa-facebook-camera-now-built-gif-creator/#.tnw_AX81eum6
https://thenextweb.com/facebook/2017/06/15/rejoice-facebook-introduces-a-gif-button-in-comments/AMAZON GEEFT ONTWIKKELAARS TOEGANG TOT TRANSCRIPTS VAN ALEXA OPNAMES..
Er zijn heel wat mensen die grote vraagtekens zeten bij de home assistenten zoals Amazon Echo en Google Home. Die luisteren namelijk voortdurend naar wat er in de kamer gezegd wordt. Niet omdat die assistenten zo nieuwsgierig zijn, maar omdat zij een mogelijk commando willen oppikken.

Wat niet wegneemt dat het wel een bedreiging kan (niet moét!) vormen voor jouw privacy, en een gevaar voor misbruik. Er is al een geval bekend van een Amazon Echo die per vergissing een andere Amazon Echo belde, waarna die alles kon horen wat er in de kamer van de tweede gezegd werd.

Deze aankondiging van Amazon leidt dan ook tot ongerustheid: Amazon overweegt om de ontwikkelaars van apps toegang te geven tot transcripts van wat er door ALexa, de slimme assistent van Amazon, opgenomen werd. De bedoeling is dat zij zo meer data zouden krijgen zodat zij hun software kunnen verbeteren. Amazon hoopt daarmee ook de ontwikkelaars aan zich te binden, in plaats van te kiezen voor Google Home of andere opkomende concurrenten zoals Samsung Bixby.

Momenteel krijgen ontwikkelaars geen toegang tot de audio. Die wordt echter wel degelijk opgenomen en naar Amazon gestuurd, zo lees je bij The Verge, want het is zo dat Amazon zijn slimme assistent wil verbeteren. Amazon houdt de gesprekken ook bij, om die te kunnen overhandigen aan de politie, als die erom zou vragen in het kader van een misdaadonderzoek.

Toch even nadenken vooraleer je zo'n slimme assistent in huis neemt?
https://www.theverge.com/2017/7/12/15960596/amazon-alexa-echo-speaker-audio-recordings-developers-data.NIEUWE TECHNOLOGIE SPEELGOED VOOR MAKERS NEPNIEUWS
Wanneer nieuwsmedia iets beweren dat je moeilijk geloven kan, dan is wellicht je reactie 'eerst zien dan geloven'. Een zoveelste krasse uitspraak van Donald Trump bijvoorbeeld - bij sommige frons je zodanig je wenkbrauwen dat je je ogen niet gelooft. Tot je de uitspraak écht in een tweet ziet staan (liefst op het internet, waar je de echtheid van de tweet kan nagaan, en niet in een krant, want papier is geduldig).

Wanneer het echter gaat om iets dat hij gezegd heeft en dat niet papier staat, dan zal je wellicht het nieuwsfragment willen bekijken waarin de uitspraak gedaan wordt. En wanneer je dan je ogen niet kan geloven, tja, dan heb je misschien gelijk, en bedriegen je ogen je. Want nieuwe technologie maakt het mogelijk om beelden zo te bewerken dat mondbewegingen perfect gesynchroniseerd worden met audio.

De technologie wordt immers altijd beter. Waar je vroeger dergelijke vervalsingen meteen zou ontdekken, omdat de audio niet overeenkomt met de mondbewegingen, is er nu technologie die de beelden veel fijner bewerkt zodat mond en audio synchroon zijn. Gevaarlijk dus om mensen woorden in de mond te leggen, letterlijk en figuurlijk.

Is dergelijk bedrog dan niet op te sporen? Jawel, maar niet meteen op het eerste zicht. Er blijft nog altijd een zekere vaagheid rond de mond, waar het beeld van de bewegende mond overgaat in de rest van het gelaat - maar daarvoor moet je goed kijken.

Dus: voortaan kan je echt niet meer je ogen en oren geloven, helaas... Een interessant artikel over de gevolgen hiervn bij The Atlantic.
https://www.theatlantic.com/technology/archive/2017/07/what-do-you-do-when-you-cannot-believe-your-own-eyes/533154/GOOGLE EARTH EN MAPS: ENKELE VERBETERINGEN
Eind verleden week kondigde Google aan dat er nu een Google Earth Pro 7.3 versie is voor Mac, WIndows en Linux. Bestaande Google Earth Free gebruikers zullen automatisch naar deze Pro versie overgezet worden, zonder dat het hen geld kost.

Een Pro versie houdt onder andere in dat je heel gemakkelijk data kan importeren, geavanceerde meetinstrumenten krijgt, hogere resolutie bij het printen, dat je filmpjes kan aanmaken, enz. Bij SEO Roundtable staan de verbeteringen opgelijst.

Maar je kan je daarbij wel de vraag stellen: wanneer de huidige Free gebruikers naar Pro overgezet worden, gaat dan in de toekomst de Free account verdwijnen - met andere woorden: zal je, wanneer je extra mogelijkheden wil hebben op Google Earth, voortaan een Pro account moeten hebben?

Meer bij SEO RoundTable.

Een tweede bericht over Google Earth vonden we bij The Next Web. Dat vertelt dat Google werkt aan een tool waarbij je een verhaal kan vertellen, met de wereldbol als achtergond. Je familiegeschiedenis, hoe zij zich in de VS gevestigd hebben bijvoorbeeld. Of het verhaal van jouw wereldreis.

Deze functionaliteit is echter nog niet voor meteen. Eerst worden er testen op kleine schaal uitgevoerd, met wetenschappers zoals Jane Goodall. Later zou het dan voor het grote publiek geopend worden.

Een mooi idee. Daarop kunnen natuurlijk kleine, persoonlijke verhalen van mensen geprojecteerd worden. Maar denk eens in welke mogelijkheden dit opnieuw biedt voor het onderwijs bijvoorbeeld...

Meer bij TNW
https://www.seroundtable.com/google-releases-google-earth-pro-24123.html
https://thenextweb.com/insider/2017/07/13/google-earth-will-soon-let-anyone-share-stories-and-photos-on-virtual-globe/#.tnw_yB5OG102AR/VR: NIEUWE INITIATIEVEN VAN GOOGLE MET GLASS ENTERPRISE, PLUS EEN NIEUWE SPELER, MIRA
Het was even stil rond Google Glass, de bril met AR mogelijkheden waarop je allerlei informatie kon opvragen. Glass werd niet bepaald enthousiast onthaald, ondanks het feit dat het op zich toch wel knappe technologie was. De meeste mensen kickten echter af op de camera aan boord van de bril, waarmee de drager ervan iedereen zomaar kon filmen. Een spionnenbril, een gevaar voor de privacy.

Een commentaar waarmee wij het eens waren - met echter de opmerking dat je Google Glass niet mocht afschrijven, omdat het echt wel zijn nut heeft, maar dan in een professionele sfeer. En inderdaad heeft Google nu een nieuwe versie uitgebracht van Google Glass, de Enterprise Edition die, zoals de naam het zegt, bedoeld is voor professionele toepassingen.

Deze bril bevat een snellere processor en ook WiFi? Aan boord tevens een 8 MB camera, en een betere beveiliging. Het bijzondere is dat ook wie normaliter een bril moet dragen, ook de Google Glass kan dragen, omdat deze technologie aangepast kan worden aan speciale glazen. Meer bij Wired (1)

Een tweede AR/VR bericht betreft Mira, een bedrijf waarvan je wellicht nog niet veel gehoord heeft. Dat bedrijf heeft echter een interessant toestel uitgebracht: Prism, een headseat van 99 dollar. Daarin kan je dan een iPhone stoppen - net zoals je bij Google Cardboard je Android toestel in het omhulsel kan plaatsen. De app van Mira draait dan op de iPhone, en het scherm van de iPhone maakt deel uit van de display in het toestel, waarop dan A/R (augmented reality) beelden te zien zijn. Maar waar je bij Cardboard gewoon op het scherm van je smartphone kijkt, wordt bij Mira het scherm van je iPhone weerspeigeld op een heldere lens, zodat je scherpe, kleurrijke beelden krijgt als laag bovenop de echte wereld.

Voeg hierbij het feit dat Apple heel hard uitpakt met zijn ARKit softwre in het nieuwe iOS, en dan zou dit wel eens een winnende combinatie kunnen zijn.

Meer bij Business Insider.
http://www.wired.com/story/google-glass-2-is-here/
http://uk.businessinsider.com/mira-prism-ar-headset-for-iphone-launch-2017-7?r=US&IR=TSNAPCHAT BRENGT TOOL UIT OM VIDEO'S VAN HORIZONTAAL NAAR VERTICAAL OM TE ZETTEN
Zoals je weet heeft Snapchat het de laatste tijd moeilijk om op te tornen tegen het geweld van de Facebook-eigendommen - Messenger, Instagram, Facebook zelf. De vele tools die Snapchat zo bijzonder maakten, zoals de filters, werden ondertussen door vele andere sociale netwerken overgenomen, zodat er steeds minder redenen zijn om voor Snapchat te kiezen.

Bovendien heeft Snapchat een probleem: het heeft weinig inkomsten. Een van de redenen daarvoor is dat Snapchat absoluut vasthoudt aan het principe dat alle video's vertikaal getoond moeten worden. Ook video in advertenties. En omdat de meeste video horizontaal gemaakt wordt, wil dit zeggen dat de adverteerders speciaal voor Snapchat een nieuwe campagne moeten maken. Dat kost extra geld, en dus laten de meeste adverteerders Snapchat links liggen voor hun video advertenties.

Daar heeft Snapchat nu een mouw aangepast. het heeft Snap Publisher uitgebracht, een tool die je in de browser kan gebruiken. Adverteerders die al toegang hebben tot Snap Ad Manager, de self-service dienst om advertenties te kopen, kunnen voortaan hun horizontale video gemakkelijk omzetten naar een verticale.

Hopelijk brengt dit wat centjes in de la... Meer bij MarketingLand
http://marketingland.com/snapchats-self-serve-ad-creation-tool-converts-horizontal-videos-websites-vertical-video-ads-219893BRENGT ATARI TERUG EEN GAMECONSOLE UIT?
Er was een tijd, decennia terug, dat Atari dé spelconsole was. Menige volwassene heeft zijn jeugd doorgebracht met de vele games van Atari. Maar tijden veranderen, en het was jarenlang stil rond het bedrijf. Het bericht dat Atari nu opnieuw een gameconsole gaat uitbrengen, komt dan ook als een verrassing.

Er zou een nieuwe Ataribox uitkomen, die een combinatie is van het gekende uiterlijk van het kastje van vroeger, maar dan aangepast aan de moderne mogelijkheden, dus met ondersteuning voor SD-kaart, een HDMI poort en vier USB poorten.

Wat de spelletje zelf betreft, Atari belooft de klassieke games van vroeger, naast nieuwe games.

Meer is er helaas niet bekend - noch wanneer het toestel en de games uitkomen, noch wat zij zullen kosten. Nog even wachten dus vooraleer je naar de winkel rent!
https://www.theverge.com/2017/7/17/15980990/atari-ataribox-specs-picturesZIJN DE ICO'S EEN BOM DIE DREIGT TE ONTPLOFFEN IN HET GEZICHT VAN DE INVESTEERDERS?
We hebben het al eerder gehad over ICO's of Initial Coin Offering. Dat is een vorm van geld ophalen die startups (vooral rond blockchain) tegenwoordig vaak gebruiken. Zij geven de beleggers geen aandeel in hun bedrijf, in ruilt voor hun centjes, maar een virtuele "coin", een munt, een token. Een belofte op een toekomstig product of dienst.

Beleggers geloven erin, en zij stoppen er dapper geld in. Maar dat is niet zonder gevaar, zo waarschuwt een van de mensen die ethereum ontwikkeld hebben, een op blockchain gebaseerde financiële technologie. Het is een bom die op het punt staat te ontploffen, aldus Charles Hoskinson.

De cijfers zijn inderdaad indrukwekkend. Dit jaar hebben bedrijven al 1,3 miljard dollar opgehaald in digital coin verkopen, wat dus meer is dan de venture capital fonden die in blockchain bedrijven gestoken werd. In een artikel bij Bloomberg wordt er ook op gewezen dat er geen vorm van controle is bij deze beleggingen. De startups die de gelden ophalen controleren bijvoorbeeld niet de oorsprong van de fondsen die zij ontvangen, of de achtergrond van de beleggers. Dat zou later, wanneer de Securities and Exchange Commission, de organisatie die in de VS de financiële markten controleert, zich gaat bemoeien met deze nieuwe vorm van financieren.

Geen simpel ondwerp omm te volgen. Wie zich erin wil verdiepen kan terecht bij het artikel van Bloomberg.
https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-07-18/ethereum-co-founder-says-crypto-coin-market-is-ticking-time-bombFACEBOOK LANCEERT EEN NIEUWS ABONNEMENT
Zelf zijn wij geen voorstander van het publiceren van nieuwscontent op Facebook - toch zeker niet wanneer het de voornaamste vorm van publicatie zou zijn. Als uitgever moet je controle hebben over de plek waar je publiceert, en bij Facebook is dat niet het geval. Het sociale netwerk heeft nogal eens de neiging om eigengereid veranderingen door te voeren, die soms kunnen beteken dat artikels veel minder gelezen worden.

Maar velen gebruike Facebook gretig als uitgeversplatform, het motto indachtig "je moet gaan waar je lezers zijn". Alleen: wanneer je op je gewone website werkt met een betaalmuur, ga je dan je content op Facebook gratis en voor niets aan je lezers geven? Je zou jezelf in de voet schieten, want de lezers zouden massaal naar Facebook lokken en weg van de eigen website, en zijn betaalmuur.

Nu heeft Facebook aangekondigd dat het in oktober begint met een nieuwe vorm van publicatie voor nieuwsartikels. Deze nieuwe feature zou gebaseerd zijn op Instant Articles van Facebook, dat verhalen van honderden uitgevers verzamelt, en de lezer voorschotelt, gebaseerd op zijn belangstellingspunten en voorkeuren. Voortaan zal Facebook een paywall oprichten op die dienst, waarbij de lezer een abonnement zou moeten nemen op het platform nadat zij 10 artikels gelezen hebben.

Een slim idee? Blijft het niet beter om je lezers door te verwijzen naar de eigen site, waar zij een abonnement nemen op jouw uitgave, dan je lezers hun geld te laten afgeven aan Facebook? Om over na te denken...
https://www.thestreet.com/story/14233293/1/facebook-s-campbell-brown-we-are-launching-a-news-subscription-product.htmlBINNENLAND: TELENET OP DE VINGERS GETIKT, EN PATIËNTENGEGEVENS TE GRABBEL
Donderdag, en dan schenken we altijd even aandacht aan eigen land. De twee belangrijkste feiten die deze week te noteren waren, betreffen Telenet, en een bedrijf dat een digitale dienst verleent aan huisartsen, Digitale Wachtkamer.

Bij dat laatste ontdekte een hacker dat de toegang niet perfect afgesloten was, zodat hij kon binnendringen. Hij kon wachtwoorden bemachtigen van de gebruikers van de dienst, omdat die niet versleuteld waren. Nu moet je weten dat Digitale Wachtkamer een dienst is waarbij mensen een afspraak konden maken bij hun arts. De boodschap die zij via de Digitale Wachtkamer verstuurden konden ook gelezen worden door de hacker. Zelfs al zijn de eignelijke patiëntendossiers van de artsen die van het systeem gebruik maken, veilig gebleven, toch zal er ongetwijfeld heel wat vertrouwelijke informatie in die boodschappen gestaan hebben.

Een ethische hackar had, wanneer hij ontdekt dat er een systeem met gevoelige informatie open staat, gewoon de eigenaar van dat systeem verwittigd - eventueel binnengedrongen om een bewijs te verzamelen van het feit dat het systeem wel degelijk hackbaar is. Dit was blijkbaar géén ethische hacker. Hij vroeg namelijk van het bedrijf achter Digitale Wachtkamer 42 bitcoins, goed voor 85.000 euro. Ook aan de aangesloten artsen werd een som gevraagd.

Heb jij via je huisarts gebruik gemaakt van dit systeem, dan doe je er in elk geval best aan om je wachtwoord te veranderen!(1)

Het tweede bericht betreft Telenet. Wie zelf een Telenet-aansluitng heeft voor tv, weet dat je daar programma's kan stilzetten. In plaats van dan gewoon het bevrozen beeld te tonen, heeft Telenet bedacht dat daar evengoed reclame zou kunnen staan. Reclame die dan afgestemd is op de kijkgewoonten van de gebruiker. Alleen: Telenet voerde dit automatisch in voor àl zijn gebruikers, en wie niet in het systeem wou instappen, moest een extra inspanning doen om deze gepersonaliseerde reclame niet meer te zien.

En daarvoor werd Telenet deze week op de vingers getikt door de Privacycommissie, die de praktijk onderzocht op verzoek van de Staatssecretaris voor Privacy. Telenet heeft beterschap beloofd, en zal nieuwe klanten voortaan expliciet toestemming vragen, en bij de bestaande klanten worden er duidelijkere instructies gegeven om onder het systeem onderuit te komen. Meer bij Nieuwsblad.
https://nieuws.vtm.be/binnenland/hacker-steelt-gegevens-half-miljoen-patienten
http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20170719_02979055
 
 
 
 Netties werkt samen met:


 
De nieuwe oogst


 SMART CROP
Dit is een webdienst waarbij je online foto's kan "croppen", dus er een stuk uitsnijden dat het beste is. Deze software doet het wel automatisch voor jou en kijkt naar de context om dan op basis van een neural network een beslissing te nemen.
[Taal: ENG]
https://rawsh.github.io/smartcrop/


MUZIEKWOORDENBOEK

Dit naslagwerk laat je zowel naar muziektermen zoeken als naar componisten. Het leuke is dat je ook woorden tegenkomt in andere talen. Zo leer je dat "Piatti" eigenlijk cymbalen zijn, en meer. Heel interessant! (Bron: Wim W)
[Taal: ENG]
https://dictionary.onmusic.org/


EXTENSIE: BETTER HISTORY
Deze extensie voor je Chrome browser vervangt de ingebouwde tool die je surfgeschiedenis bijhoudt. Je krijgt meer middelen om in je oude content te zoeken, zoals zoeken op daten of uren, en bezoeken in een bepaalde tijdslot wissen.
https://chrome.google.com/webstore/detail/better-history/obciceimmggglbmelaidpjlmodcebijb?hl=en


FREE TO USE SOUNDS
Werk je aan een audiovisueel project, dan heb je vaak ook geluidseffecten nodig. Op deze site vind je tal van geluiden, die je gratis gebruiken mag. Aan de slag!
[Taal: ENG]
http://freetousesounds.com/


AUDIOMACK: MUZIEK ONTDEKKEN

Dit is een app voor iOS en Android, met als bijzondere kenmerk dat hij hetzelfde beeld brengt bij songs als je bij Soundcloud vindt, namelijk de intensiteit van de klanken. Heel veel van de songs kan je ook gratis downloaden. Om uit te proberen!
https://www.audiomack.com/


GOOG.GL: URL VERKORTER ALS EXTENSIE
In onze reeks extensies voor de Chrome browser, deze URL verkorter. Geef een volledig webadres in, en je krijgt een korte URL die je kan gebruiken in sociale media met beperkte karakters zoals bij Twitter.
https://chrome.google.com/webstore/detail/googl-url-shortener/iblijlcdoidgdpfknkckljiocdbnlagk


CRUISESHEET: ZOEKMACHINE
Dit is een gespecialiseerde zoekmachine, voor mensen die graag een cruise zouden maken. Je moet enkel de plek van afvaart (Europa, VS of andere) of de haven invullen, en het tijdstip van vertrek. En je krijgt een hele rij mogelijkheden om te vertrekken. Bij de geavanceerde opties kan je bovendien ook nog invullen hoeveel dagen je graag onderweg zou zijn, hoeveel geld je per dag wil spenderen. Handig!
[Taal: ENG]
https://cruisesheet.com/


LOGISCHE DROGREDENEN
Dit is een artikel dat je eigenlijk zou moeten afdrukken en naast je computer hangen. Het behandelt namelijk 20 van de meest gebruikte drogredenen die in een gesprek gebruikt worden om zijn gelijk te halen. En wij kunnen je verzekeren: wanneer je op Twitter gesprekken ziet, dan kom je deze drogredenen een voor een tegen!
[Taal: ENG]
http://www.theemotionmachine.com/the-20-most-common-logical-fallacies/


EBAY EXTENSIE VOOR GOOGLE CHROME

Verslaafd aan koopjes die je bij eBay kan doen? Dan is deze extensie voor de Chrome browser iets voor jou. Je mist geen enkel koopje meer en je kan je lopende biedingen volgen vanuit een zijbalk, zonder naar de site van eBay te moeten surfen.
https://chrome.google.com/webstore/detail/ebay-extension-for-google/khhckppjhonfmcpegdjdibmngahahhck


HIER SRPEEKT MEN NEDERLANDS: ICC ZOMERKAP

Eigenlijk is dit een internationaal project, maar het vindt zijn roots in ons eigen landje, en dus hoort het in deze rubriek thuis. Dubbel en dik zelfs, want het gaat om een project met een speciaal doel: een zomerkam voor blinden en slechtziende jongeren uit meer dan 15 Europese landen.
Want eigenlijk zou technologie er vooral op toegespitst moeten zijn om het échte leven van mensen te verbeteren, zoals mensen beter laten lopen, lezen, bewegen, zien, in plaats van frivoliteiten zoals de nieuwste zottigheden bij Facebook en co - toch?
Er zijn gelukkig wel heel veel nieuwe technologieën die het mensen met een handicap simpeler maken in het dagelijkse leven. Dit zomerkap voor blinde en slechtziende jongeren uit meer dan 15 Europese landen biedt de deelnemers workshops, waar zij leren omgaan met de nieuwste technologieën en sociale vaardigheden. En uiteraard leggen zij er de nodige contacten om een internationaal netwerk uit te bouwen.
Op de website van het initiatief meer info.
http://iccbelgium.org/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: ANTWERP CITY DROPS
Op 23 en 24 september wordt Antwerpen het toneel van urban sports. Allerlei spectakels, demonstraties van sporten waaraan je ook zelf kan deelnemen. Wrijf je benen al maar in!
[Taal: NL]
https://www.antwerpcitydrops.be/nl/nieuws/tweede-editie-belooft-straffe-stunts-en-megaspektakel/29-06-2017/27
Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
  - Help! Hoe vermijd ik die irritante spoilers van Game of Thrones?
http://www.ad.nl/digitaal/help-hoe-vermijd-ik-die-irritante-spoilers-van-game-of-thrones~ac4bf15b/
- Film je eigen game en word... miljonair!
http://www.ad.nl/dit-zijn-wij/film-je-eigen-game-en-word-miljonair~ac3a3754/

 
*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Nieuwe Samsung Powerbot robotstofzuiger: compacter en met meer zuigkracht
http://elektrozine.be/nieuwe-samsung-powerbot-robotstofzuiger-compacter-en-met-meer-zuigkracht/
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Acethinker Video Master – video converteren
http://computertaal.info/2017/07/20/acethinker-video-master-video-converteren/
- Een fly-over boven Pluto en Charon
http://computertaal.info/2017/07/19/fly-pluto-en-charon/

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Amerikaanse luchtvaartmaatschappij test vingerafdruk als instapkaart
https://tweakers.net/nieuws/127493/amerikaanse-luchtvaartmaatschappij-test-vingerafdruk-als-instapkaart.html
- Microsoft haalt meer omzet uit Office 365-abo's dan uit Office-licenties
https://tweakers.net/nieuws/127455/microsoft-haalt-meer-omzet-uit-office-365-abos-dan-uit-office-licenties.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be- 7 miljoen dollar aan ethereum gestolen in online overval
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/7-miljoen-dollar-aan-ethereum-gestolen-in-online-overval/article-normal-879833.html
- 'Intel stopt met wearables'
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/intel-stopt-met-wearables/article-normal-879787.html

*** TECHNOLOGIUM
http://www.technologium.be
- De Google Newsfeed | Een zoektocht naar relevantie
http://www.technologium.be/google-newsfeed-zoektocht-naar-relevantie
- De DJI Osmo Mobile | Professionele videografie met je smartphone
http://www.technologium.be/de-dji-osmo-mobile-professionele-videografie-met-je-smartphone


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Belgische Zora Bots zet nieuwe stap om wereld te veroveren met humanïode zorgrobot
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/belgische-zora-bots-zet-nieuwe-stap-om-wereld-te-veroveren-met-humaniode-zorgrobot
- Wat jij als storyteller moet onthouden van het Coldplay-concert in Brussel
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/wat-jij-als-storyteller-moet-onthouden-van-het-coldplay-concert-in-brussel
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
TIPS VOOR DE BEGINNENDE FOTOGRAAF
Een video van 22 Minuten lang, die je vertelt wat je zeker en vast in het oog moet houden wanneer je zelf mooie foto's wil maken. Dat gaat van Opening, sluitersnelheid, schaduwen, tot de focus bij groepfoto's en meer.
https://petapixel.com/2017/07/18/top-10-things-wish-known-beginner-photographer/
 


 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 


READERWARE: EEN CATALOOG AANMAKEN

Windows - shareware - 1,9 MB
Heb je een grote collectie boeken, muziek of video's? Deze software helpt je om alles netjes te catalogeren. Je moet gewoon een lijst ISBN's, LCCN's, UPC's of ingescande streempjescode invoeren. De software doet de rest, zoekt op het internet en catalogeert je collectie.
http://www.readerware.com/


LINKEDIN APP VOOR WINDOWS 10
Voortaan kan je, naast de webinterface, ook via een speciale app werken met je LinkedIn account. De app wordt in de volgende dagen wereldwijd uitgerold. WIl je weten of hij er al is voor jou, lanceer dan de Windows Store, en ga op zoek naar LInkeIn app.
Na installatie van je app worden de vele meldingen in je Windows Action Center en Live Tile getoond.
https://blogs.windows.com/windowsexperience/2017/07/17/announcing-linkedin-app-windows-10/#0r2sxSWrwhvIlRXL.97
https://blog.linkedin.com/2017/july/17/work-smarter-and-stay-connected-with-new-linkedin-app-windows


DICTATE: PLUG-IN VOOR OFFICE
Met deze gratis plug-in voor Microsoft Office kan je teksten dicteren en zelfs tegelijkertijd laten vertalen. Dit is een product, ontwikkeld door Microsoft Garage, op basis van de spraakherkenningssoftware Cortana. Je kan hem gebruiken in Word, Outlook en PowerPoint. De software kent 20 talen, maar is in het Engels ontwikkeld zodat je commando's ook in het Engels moet geven.(Tip: WIm W)
https://www.pcwelt.de/a/dictate,3447132
http://dictate.ms/


SPOTIFY VOOR WINDOWS


Soms vergeet je dat bekende apps niet alleen op je mobiele toestel, je smartphone, gebruiken kan, maar ook op je desktop computer (of laptop). Want daar pas is het eigenlijk handig: je hebt hier meestal de beste internetverbinding om van een perfecte geluidservaring te genieten.
Met Spotify kan je ook songs delen met vrienden, maar ook playlists. Je kan ook met verschillende vrienden een playlist uitwerken.
http://www.spotify.com/
https://fileforum.betanews.com/detail/Spotify-for-Windows/1255459810/1
 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
We willen niemand in de schaduw zetten,
maar we eisen onze eigen plaats in de zon.
-Bernhard von Bülow-