INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 21
Nummer 1015 van 15/7/2017Gegroet lezer,

De voorbije week viel er niet meteen spectaculair nieuws te rapen. In de VS was er wel veel te doen over 'net neutrality',  waarbij je de indruk zou krijgen dat de toekomst van het internet op het spel staat. Alhoewel het vrije internet ons wel degelijk nauw aan het hart ligt, hebben wij er deze keer geen aandacht aan geschonken. Vooral omdat het een puur Amerikaanse kwestie is, die erg ingewikkeld is en vooral draait rond het feit of kabelproviders geliijkgesteld moeten worden met telecom-aanbieders.

Wie toch het fijne hiervan wil weten, raden wij de podcast van Tom Merrit aan, Daily Tech News Show, en dan met name deze aflevering:
http://www.dailytechnewsshow.com/dtns-3071-the-secret-history-of-net-neutrality/
(rechtstreekse link naar het audiobestand: http://feeds.soundcloud.com/stream/332926037-dtns-dtns-3071-the-secret-history-of-net-neutrality.mp3 )

Voor de rest hebben wij heel veel korte berichten, met concrete tips. Dat mag ook al eens, niet? Het is per slot vakantie voor iets!

Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.BURGERBEWEGINGEN BEZORGD OM TOEVOEGING DRM AAN HTML
Je kan steeds meer via het internet, vooral multimedia. En de nieuwste vormen van HTML, zoals de HTML5 standaard, zorgt er dan ook voor dat die multimedia gewoon via HTML weergegeven wordt, en je er geen externe viewer voor nodig hebt.

Maar wat wanneer een aanbieder content wil brengen waarop auteursrechten zitten, en hij die auteursrechten wil beschermen zodat bijvoorbeeld enkel wie betaalt, recht heeft om content te bekijken? Dat kan niet, met de huidige HTML5. Daarom gaan er al lang stemmen op om DRM toe te voegen aan HTML5, maar dan in de vorm van EME of Encrypted Media Extensions.

Uiteraard kwam daar veel protest tegen. EME zou het einde betekenen van een waarlijk open internet, en dat vervangen door een functioneel gebroken internet. Maar nu blijkt dat Tim Berners-Lee zijn fiat gegeven aan de invoering van EME, na veel innerlijke tweestrijd weliswaar.

Nu is het zo dat het toevoegen van EME niet wil betekenen dat iedereen DRM gaat toevoegen, dat multimedia op het web meteen beperkt gaat worden. Iedereen KAN het toevoegen, en het is aan de contentmakers / verdelers om dat zelf te beslissen. Maar er zitten meer aspecten aan vast. Het doorbreken van de DRM zou illegaal worden, en overtreders worden gestraft. Normaal gezien zitten er in alle auteursrechterlijke beschermingen bepaalde uitzonderingen, zoals het onderzoeken van code om na te gaan of er geen gevaarlijke lekken in zitten. Maar die voorzorgsmaatregelen zijn niet voorzien in EME.

Kortom, een heel controversiële beslissing. Bij TechDirt en EFF lees je er alles over. Over 14 dagen wordt de beslissing definitief, dus je mag nog wat protest verwachten...
https://www.eff.org/deeplinks/2017/07/amid-unprecedented-controversy-w3c-greenlights-drm-web
https://www.techdirt.com/articles/20170707/15544137737/tim-berners-lee-sells-out-his-creation-officially-supports-drm-html.shtmlSOUNDCLOUD HERSTRUCTUREERT MET GROTE ONTSLAGRONDE
Trouwe lezers weten dat wij al jaren fan zijn van SoundCloud. Toen deze muziekdienst van start ging, profileerde hij zich als ontdekkingsdienst, om nieuwe muziek te ontdekken. Het echt vernieuwende hierbij was dat er bij elke song een tijdbalk stond die niet alleen het volume van de klanken aangaf, en waarop je dan kon klikken om rechtstreeks naar dat fragment te springen, maar dat je daarop ook commentaar kon geven, over die bepaalde noot of die bepaalde wending die aan een song gegeven werd.
SoundCloud evolueerde, en naast Indie artiesten kon je er ook grotere namen vinden. Er kwam een mobiele app, en SoundCloud begon zich te profileren als hoster voor podcasts. Allemaal prachtig, maar een dergelijke hosting, zowel van songs als podcasts, verbrandt nu eenmaal bandbreedte en serverruimte aan een duizelingwekkend tempo. Daar stonden hoegenaamd geen inkomsten tegenover. Het bood wel, op aandringen van de platenlabels, een betalend abonnement aan, maar dat kende niet echt veel succes. En het geld raakte op. In het laatste financieel rapport, zo lees je bij NYT, moest SoundCloud toegeven dat het nog maar cash geld had om zijn verplichtingen na te komen tot in september. In maart kreeg het weliswaar nog een kredielijn van 70 miljoen, maar dat is slechts een druppel op een hete plaat.

SoundCLoud, dat in de voorbije jaren, naast een kantoor in Berlijn en New York, kantoren geopend had in Londen en San Francisco, heeft nu aangekondigd dat het die twee nieuwe kantoren zal sluiten. BOvendien zal het 173 medewerkers ontslaan. Naar eigen zeggen is dit de enige manier om te kunnen overleven, zelfstandig. Kwatongen beweren echter dat dit een opkuis operatie zou kunnen zijn die een eventuele verkoop van SoundCloud aantrekkelijker moet maken...

Meer over de moeilijke achtergrond van zelfstandige muziekdiensten zoals SoundCloud, maar ook Pandora, lees je bij NYT. Podcasters die hun podcasts hosten bij SoundCloud houden in elk geval hun hart vast...
https://www.nytimes.com/2017/07/06/business/media/soundcloud-lays-off-173.htmlSILICON VALLEY HEEFT WEER WAT START-UPS BEGRAVEN...
Een slimme persoon heeft een slim idee voor een start-up. Of misschien toch niet zo'n slim idee... Maar hij/zij kan er in elk geval genoeg mensen van overtuigen dat het een slim idee is, en geld ophalen om dat idee ten uitvoer te brengen.

Verleden week hadden wij het over de ICO of Initial Coin Offering, waarbij een bedrijf dan een soort "token", een symbool aanbiedt dat recht geeft op een bepaalde tegenwaarde wanneer het bedrijf groeit. Dat is echter een nieuwe vorm van geld ophalen - de klassieke vorm is een fondsenwerving, waarbij privé-investeerders geld beleggen in het bedrijf. Sommige van die fondsenwervingen helpen het bedrijf uit te groeien tot echte kassuccessen. Maar bij andere loopt het faliekant af: de verwachte groei dient zich niet aan, het publiek gelooft niet in het concept.

En dan? Wat met de beleggers? Dat het niet allemaal goud is wat blinkt bij start-ups, mag je afleiden uit het artikel bij Business Insider, over 7 startups die veel geld konden ophalen, maar in de eerste helft van 2017 jammelijk ten onder gegaan zijn.

Een greep:

- Beepi, een website die kopers van auto's en verkopers van tweedehandsauto's moest bijeenbrengen, haalde 150 miljoen dollar, brandde al het geld op. Op zijn piek werd het geschat op 560 miljoen dollar, maar niemand kocht het.

- Yik Yak, de anonieme social media app die op universiteiten voor verschillende schandalen gezorgd heeft, haalde 73 miljoen dollar op, en werd op zijn piek geëvalueerd op 400 miljoen. De gebruikers bleven echter niet hangen bij Yik Yak, en uiteindelijk werd het ontwikkelingsteam gekocht door betaalbedrijf Square voor $3 miljoen, voordat het de boeken neerlegde.

Nog meer voorbeelden bij Business Insider. Om maar te zeggen: een goed idee hebben, steun met veel geld krijgen, is niet voldoende om er te geraken!
http://uk.businessinsider.com/startups-that-raised-148-billion-have-shut-down-or-may-soon-2017-7?r=US&IR=T/#hello2012-june-2017-6MICROSOFT WORKPLACE ANALYTICS: ADD-ON VOOR OFFICE 365
Met de nieuwe tool kunnen projectleiders nagaan hoe de teams hun tijd doorbrengen. De add-on voor Office 365 enterprise, is een soort Fitbit, waar dan voor productiviteit bij je werk. IN plaats van je stappen te tellen, haalt de tool metadata uit de verschillende onderdelen van Office 365, en meet zo bijvoorbeeld hoeveel tijd je doorbrengt in je Outlook met mails, met vergaderingen, maar ook hoe vaak je na je uren nog werkt.

Workplace Analytics is gebouwd op MyAnalytics, eveneens een add-on voor Office, maar dan bedoeld voor de individuele gebruiker, die zo kan zien hoe hij zijn tijd doorbrengt. Zowel de versie voor bedrijven als voor individuele gebruikers zijn het resultaat, zo lees je bij Geekwire, van de overname van het bedrijf VoloMetrix in 2015 door Microsoft. Dat bedrijf was gespecialiseerd in het helpen van grote ondernemingen om de effciëntie van hun werknemers te meten.
https://products.office.com/en-us/business/myanalytics-personal-analytics
https://blogs.office.com/en-us/2017/07/05/transform-your-organization-with-microsoft-workplace-analytics/
https://www.geekwire.com/2017/new-microsoft-tool-aims-make-teams-efficient-learning-spend-days/OOK SPOTIFY KENT SPAMMERS...
Het blijkt dat er een legertje artiesten bestaat dat, vaak ten koste van de portemonnee van de gebruiker, een graantje mee wil pikken van de populariteit van een bepaalde song of artiest.

Het verhaal wordt verteld door Vulture.com. Dat ging na hoe het zat met de populariteit van "Humble", de single van het nieuwste album van Kendrick Lamar, DamN; De song staat namelijk op nummer 1 in de VS, en staat daar al een tijdje. Alleen al op Spotifiy werd de song al meer dan 291 miljoen keer gespeeld.

Maar er zijn nog andere versies van de song die, hoogstwaarschijnlijk ongewild, in de playlist van Spotify gebruikers tercht komen. En dat is te danken aan de brede zoekfunctie van Spotify - je geeft de naam van de song in, en je krijgt een hele selectie songs die erg op de naam van het origineel lijken.

Dat zorgt er bijvoorbeeld voor dat "Sit Down, Be Humble" van ene King Stitch, een derderangscover van het origineel, al meer dan 300.000 keer gespeeld werd op Spotify. De artiest maakt daarbij misbruik van het feit dat de mensen niet de exacte naam van de song kennen.

Maar er zijn nog andere manieren om het systeem van Spotify te bespelen. Zo kan het gaan om de cover van die bepaalde song omdat de originele artiest zijn song niet op Spotify wil hebben - en je maar kan hopen dat die cover enige kwaliteit heeft. Er zijn zelfs gevallen bekend van albums met tracks vol stilte, die exact even lang zijn als het origineel om zo de gebruikers te misleiden.

Nog meer vormen van misleiding kan je in het artikel bij Vulture terugvinden. Zo zie je maar dat niet alleen in je mailbox te maken hebt met spam...
http://www.vulture.com/2017/07/streaming-music-cheat-codes.htmlMICROSOFT ZORGT VOOR PROBLEMEN MET ONEDRIVE
Gebruiken jullie nog OneDdrive, de virtuele harde schijf die Microsoft je biedt bij het Windows besturingssysteem, zodat je gegevens in je OneDrive ook op andere computers kan oproepen? OneDrive is een beetje te vergelijken met DropBox, met dit verschil dat het delen van bestanden via Dropbox veel handiger verloopt, naar onze bescheiden mening. OneDrive is veel meer verweven met je Windows besturingssysteem, terwijl Dropbox veel soepeler is. OneDrive maakte in het begin ook de verplichte koppeling met je Windows account, zodat het moeilijker was om op andere computers je OneDrive op te roepen. Een fout die ondertussen rechtgezet werd, want je kan nu op je Windows computer via verschillende accounts inloggen op OneDrive, maar voor velen kwam die rechtzetting te laat.

Verleden week heeft Microsoft dan nog een wijziging aangebracht, die voor velen de druppel was die de emmer deed overlopen. Voortaan is OneDrive enkel nog compatibel met drives die via het NTFS bestandssysteem geformatteerd zijn. Dat wil zeggen dat bestanden op oudere systemen die met het FAT32 bestandsysteem werken of met exFAT, of nieuwere systemen zoals ReFS, een foutmelding zullen geven wanneer je OneDrive opstart.

Dat is een streep door de rekening van mensen die ook geheugenkaarten gebruiken om bestanden op te slaan en te synchroniseren. Hierover lees je meer bij Ars Technica (1)

Gebruik je OneDrive niet, maar verschijnt die telkens wanneer je een bestand wil opslaan en staat die pront te pronken in je verkenner? Dat is niet echt heel simpel. Maar bij Microosft zelf vind je hiervoor instructies (2)

Bij ZDNet vind je instructies voor de Pro versies van Windows.(3)

Hierbij moeten we eerlijkheidshalve zeggen dat, wie nu voor het eerst kennis zou maken met OneDrive, dat ongetwijfeld erg handig zou vinden, en de intense verweving met het Windows OS echt handig. OneDrive is immers in de voorbije jaren/maanden fel verbeterd.

Ter info nog even dit artikel, waarin de verschillende kenmerken van Dropbox, OneDrive en Google Drive vergeleken worden, o.a. qua mogelijkheden maar ook qua gratis opslagruimte.(3)
https://arstechnica.co.uk/information-technology/2017/07/onedrive-has-stopped-working-on-non-ntfs-drives/
http://www.zdnet.com/article/windows-10-tip-shut-down-onedrive-completely/?ftag=COS-05-10aaa0g
https://support.office.com/en-us/article/Turn-off-or-uninstall-OneDrive-f32a17ce-3336-40fe-9c38-6efb09f944b0
https://www.cloudwards.net/dropbox-vs-google-drive-vs-onedrive/TWITTER GEEFT JE NIEUWE MOGELIJKHEDEN OM TROLLEN HET ZWIJGEN OP TE LEGGEN
Je hebt het wellicht al vaak gezien bij mensen die in de kijker lopen: zij plaatsen een posting op Twitter, en krijgen meteen honderden reacties, waarvan een deel, laat ons zeggen 'onvriendelijk' is. De posters van dergelijke onvriendelijke commentaren hebben vaak dan ook nog de gewoonte om de poster te blijven achtervolgen met commentaren. Gevolg: de poster grijpt naar het ultieme reddingsmiddel en blokkeert de trol. Waarop de trol triomfantelijk kan uitroepen dat de poster geen kritiek verdraagt, de vrije meningsuiting de mond wil snoeren, enz, met als bewijs het feit dat hij (de trol) geblokkeerd is!

Deze ergerlijke gang van zaken heeft er al toe geleid dat heel wat mensen Twitter de rug toegekeerd hebben. Twitter heeft al wel verschillende maatregelen ingevoerd om het trollen tegen te gaan, maar die bleken niet echt te helpen. Daarom is dit bericht zo positief: er komen wel degelijk nieuwe tools waardoor jij je twitterlijn netjes kan houden.

Zo kan je voortaan pas geregistreerde accounts het zwijgen opleggen, want vaak zijn die nieuwe accounts snel snel aangemaakt juist met het doel om te kunnen trollen. Je kan ook mensen die jou niet volgen, en mensen die jij niet volgt, het zwijgen opleggen. Je verliest dan misschien de kans om nieuwe mensen te leren kennen, maar het zal helpen wanneer je zelf wat in de kijker loopt, en last hebt van trollen. Al deze mogelijkheden vind je terug bij Meldingen > Instellingen > Geavanceerde filters bij Twitter.
https://techcrunch.com/2017/07/10/twitter-mute/MICROSOFT 365 EN PRIVATE AZURE
Twee berichten die eerder voor bedrijven bestemd zijn. Om te beginnen: Micosoft pakt uit met Microsoft 365. Dat is een koppeling van het Windows besturingssysteem en Office 365, waarvoor bedrijven in één pakket een licentie kunnen kopen. Hoera, een vereenvoudiging! zal je zeggen. Maar zoals steeds maakt Microsoft het toch nog wat ingewikkelder. Want er komt een Microsoft 365 Enterprise editie, die Office 365 Enterprise, Windows 10 Enterpris bevat, plus de Enterprise Mobility en Security functies.
Daarnaast is er dan ook een Microsoft 365 Busines, die Office 365 Business Premium bevat plus beveiligings- en managementfuncties voor Office apps en Windows 10 toestellen. De Bussiness versie zal vanaf 2 augustus beschikbaar zijn en 20 dollar per gebruiker per maand kosten. Van de Enterprise versie vonden wij niet meteen de prijs terug.

Verder heeft Microsoft ook Azure Stack aangekondigd. Dat is een 'hybride' cloud, waarbij verschillende computerfabrikanten (Dell, HP, Lenovo) geïntegreerde systemen aanbieden waarop een stukje cloud op de eigen toestellen draait, binnen het bedrijf zelf, en er een stukje cloud op de servers van Microsoft Azure draait. Zo hebben bedrijven toch nog altijd iets meer controle over hun cloud. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn voor bepaalde gegevens die zij om wettelijke redenen niet buiten hun bedrijf willen laten gaan.

Over het hele aanbod lees je meer bij ZDNet en The Verge.
http://www.zdnet.com/article/microsoft-azure-stack-is-ready-to-order-from-dell-emc-hpe-and-lenovo/
https://www.theverge.com/2017/7/10/15946450/microsoft-365-office-windows-ignite-launchTRACKER VAN ECHO LABS ZET EEN HEUS MEDISCH LABO AAN JE POLS
Het bedrijf Echo Labs is gespecialiseerd in het verstrekken van analytische gegevens aan gezondheidsinstellingen. Zo kunnen die hun patiënten beter opvolgen, wat leidt tot minder opnames in het hospitaal. En dan is het logisch dat zij ook een tracker uitbrengen om die medische informatie te verzamelen.

Echo Labs heeft nu een nieuw toestel uit, dat volgens het bedrijf ook in staat is om te kunnen zien wat er IN de bloedstroom gebeurt. En dat is wel iets dat je niet zo snel ziet bij wearables die je rond de pols draagt. Via optische sensoren en spectrometrie zou de samenstelling en het stsrome van het bloed gemeten en geanalyseerd worden. Ook de hartslag, bloeddruk, ademhaling en bloedgassen worden gemeten. Dat alles zou mogelijk zijn doordat er elektromagnetische golven door de menselijke huid gestuurd worden, en dan de weerkaatsing van verschillende lichtfrekwenties gemeten wordt zodat de concentratie van molecules in het bloed bepaald kan worden.

Het bedrijf beweert ook dat het over enkele jaren in staat zou zijn het probleem van de glucose-meting op te lossen. En dat zou natuurlijk een hele vooruitgang betekenen voor diabetespatiënten. Maar tot het zover is, hebben we dus die nieuwe tracker. Zodra hij op de markt komt hoor je het van ons ;)
http://readwrite.com/2017/02/16/echo-labs-introduces-a-higher-level-wearable-dl4/ANDROID 7.1 HEEFT "PANIEK DETECTIE"
Wellicht ben jij een voorzichtige gebruiker, die weet waarop je moet lettenn wanneer je software of apps installeert op je computer of je smartphone. Jouw kennis van internet en technologie is meer dan gemiddeld, want je leest magazines zoals deze Netties. Maar andere gebruikers zijn niet zo onderlegd, en laten zich nogal gemakkelijk vangen aan het installeren van apps of software die hen veel kwaad berokkenen kan, die malware of erger bevat.

Google wil die argeloze gebruikers nu beter beschermen. Het neemt de oorzaak van de besmetting niet weg, maar zal wel een van de gevolgen remediëren.En wel met een paniek modus.

Het zit zo. Bij bepaalde malware op je Android toestel zit je als het ware gevangen in het scherm. Je drukt op de back button, maar geraakt telkens op een ander scherm, een andere advertentie. In het nieuwe Android 7.1 zit er een systeem in dat detecteert wanneer je verschillende keren op die back-toets drukt. Is dat het geval, dan zal het systeem je naar je homescreen brengen. Met een beetje geluk kan je dan meteen de malware verwijderen uit de launcher.

Meer bij XDA-developers.
https://www.xda-developers.com/android-7-1-has-a-panic-detection-mode-that-detects-frantic-back-button-presses/BINNENKORT OOK ADVERTENTIES OP JE MESSENGER
Ach, jij was volkomen vergeten dat Facebook eigenlijk een commercieel bedrijf is, dat geld moet verdienen, en dat advertenties dat geld in het laatje moeten brengen? Wel, dit bericht zal je eraan herinneren. Want binnenkort wordt het home screen van je Messenger door Facebook beschouwd als een aanplakbord waar de advertenties welig zullen tieren.

Dat homescreen is eigenlijk jouw inbox waar je alle recente gesprekken met je vrienden vindt. En dus is er geen ontsnappen aan die advertenties. Nu, vanuit het oogpunt van Facebook bekeken is dit een slimme zet. Messenger heeft 1,2 miljard (!) actieve gebruikers per maand, en Facebook zou maar gek zijn als het deze massa eyeballs niet zou exploiteren.

De advertenties worden sinds januari al uitgetest in Australië en Thailand. Het feit dat het nu wereldwijd uitgerold wordt, en jij dus binnenkort ook de advertenties te zien krijgt, duidt erop dat er geen al te groot protest was tegen de advertenties. Meer bij Venturebeat.
https://venturebeat.com/2017/07/11/facebook-to-expand-messenger-home-screen-ads-beta-worldwide/VOORTAAN OOK BETALEN MET PAYPAL VOOR JE APPLE PRODUCTEN
Wanneer je spullen aankocht zoals games, boeken, apps, in de App Store, iTunes Store, iBookstore of de Apple Music diensten, dan had je tot nu toe twee opties. Ofwel betaalde je met de kredietkaart, die aan je Apple ID gekoppeld was. Wie zijn kredietkaart daarvoor niet wou gebruiken, of wie geen kredietkaart had, kon gebruik maken van de herlaadkaarten die in veel winkels te koop zijn, en die vaak ook als cadeaubon gegeven worden.

Daar komt nu verandering in. In Mexico en Canada wordt ook de optie geboden om je PayPal account te koppelen aan je Apple ID, zodat je voortaan ook via PayPal kan betalen. De mogelijkheid zou binnekort ook naar de VS en andere landen uitgebreid worden - hopelijk zit daar ook België tussen.

Om PayPal toe te voegen, ga je in iTunes naar je Account scherm. Daar kies je Betaalinformatie, en als daar PayPal vermeld staat bij de Betaalwijzen, dan volg je gewoon de instructies. Voortaan zullen dan alle aankopen automatisch via de ingevulde PayPal account betaald worden.
https://9to5mac.com/2017/07/12/apple-adding-paypal-as-payment-method-for-the-app-store-itunes-store-and-apple-music/
http://www.paypal.com/stories/us/paypal-now-available-on-app-store-apple-music-itunes-moreSEEING AI VERTELT BLINDEN OVER DE WERELD RONDOM HEN
Microsoft heeft een nieuwe app uitgebracht, die de wereld veranderen kan voor blinden en slechtzienden - letterlijk en figuurlijk. Seeing AI is namelijk een app die gebruik maakt van computervisie om de wereld rondom de gebruiker te beschrijven. Alles wat je moet doen is de camera van je smartphone iets richten en de app zal je hierover van alles vertellen. En dat gaat echt wel ver. Niet alleen zal de app je kunnen zeggen wat het product is, waarop je de camera richt, maar bij een persoon zal de app ook kunnen zeggen wie het is, en hoe die persoon zich voelt.

De app maakt hiervoor gebruik van Artificial Intelligence, die gewoon lokaal op de smartphone zelf draait. Een mooi bewijs van hoe ver computing (en smartphones) ondertussen geëvolueerd zijn. Producten worden herkend aan streepjescode,  de app kan documenten inscannen en lezen, en herkent Amerikaans geld. Vooral dat laatste is erg handig, want de Amerikaanse dollarbiljetten hebben allemaal dezelfde grootte en kleur, ongeacht de waarde.

De app werd in maart verleden jaar al gedemonstreerd op de Build Conference van Microsoft, maar kan nu dus door het grote publiek gedownload worden - helaas enkel in de VS en enkel voor iOS. Momenteel is het nog niet bekend of en wanneer de app naar Android komt, noch wanneer iOS gebruikers buiten de VS van deze fantastische mogelijkheden gebruik kunnen maken.

Meer bij The Verge
https://www.theverge.com/2017/7/12/15958174/microsoft-ai-seeing-app-blind-iosNIEUWE MOBIELE OUTLOOK APP KAN VEEL BETER ZOEKEN
Microsoft heeft een nieuwe versie uitgebracht van zijn populaire mobiele Outlook app voor iOS en Android. Het bijzonderste daarvan is de zoekfunctie, die flink verbeterd zou moeten zijn. Het zoeken wordt namelijk aangedreven door Microsoft Graph, dat ook gebruik wordt in andere productiviteitstoepassingen van Microsoft.

Voortaan zal je bij een zoekopracht niet langer enkel e-mails zien die het trefwoord bevatten, maar ook contacten, bijlagen, vlucht- en reisroutes, leveringen van pakjes en meer. En wanneer je op de zoekfunctie tikt, dn krijg je geen blanco scherm te zien dat je zelf moet invullen, maar reeds vooraf ingevulde suggesties an bijvoorbeeld je top contacten en recente bestanden. Ook zie je dingen die 'Today' gebeuren, zoals je reisschema, nog voor je iets hebt moeten intikken in de zoekbalk.

Deze intelligente zoekfunctie zou heel knap moeten zijn, maar het kan zijn dat je er nog even op moet wachten - hij zou binnenkort naar iedereen geleidelijk aan uitgerold worden. Ondertussen kan je al kennis maken met enkele andere nieuwigheden, zoals het weergeven van conversaties. Daarbij wordt een duidelijk onderscheid gemaakt tussen individuele e-mails. In een gesprek zal automatisch de eerste ongelezen boodschap geopend worden, wat wat zoekwerk bespaart.

Ook de navigatie werd verbeterd - zow erd het gemakkelijker om te wisselen tussen verschillende email accounts en doorheen de bijhorende mappen te bladeren.

Een uitgebreide bespreking van de nieuwe versie bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2017/07/12/outlooks-mobile-makeover-includes-a-much-smarter-search-powered-by-microsoft-graph/
https://blogs.office.com/en-us/2017/07/12/redesigned-navigation-conversations-and-search-in-outlook-for-ios-and-android/


  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!BINNENKORT VAN JOUW AUTO EEN ZELFRIJDEND VOERTUIG MAKEN?
Grote fabrikanten zitten in een wedren om om ter eerste een volledig zelfrijdend voertuig te maken. Maar waarom zou je daarvoor een nieuwe auto moeten kopen? Het is toch maar enkel een kwestie van software, die de sensoren in je auto bedient?

Dat is het uitgangspunt van ene George Hotz. De man heeft al een verleden als breker van systemen, om de gebruiker meer vrijheid te geven. Zo heeft hij als tiener de iPhone en PlayStation 3 gekraakt. En nu heeft hij een bedrijf opgericht, Comma.ai, dat auto's zelf wil laten rijden.

Eerst had hij zelf een software bedacht, maar die heeft hij teruggetrokken voor hij die officieel op de markt zou brengen. Een dergelijke systeem stuit immers op teveel beperkingen en vergunning van de overheid. Daarom heeft hij nu een ander systeem bedacht om de gebruiker te bevrijden.

Het gaat om een hardware en software. De hardware, Panda genoemd, die je nog het best kan vergelijken met een soort dongle, kan je hangen aan dezelfde uitgang als jouw garage gebruikt om de software van je auto uit te lezen. De software, die Cabana heet, zal je helpen om de data van de sensoren in je auto te lezen.

Zo kan je alle informatie over je auto verzamelen, maar ook delen in een grote database die anderen behulpzaam kan zijn.

Een demo van de software kan je bekijken op de website. Eerlijk gezegd gaat dit wel boven ons petje, maar wij geloven The Verge wanneer het zegt dat deze software jou kan helpen om jouw wagen ook uit te rusten met een semi-automatische piloot, omdat je zelf een eigen self-driving kit kan maken.

Meer bij The Verge en Medium.
https://www.theverge.com/2017/7/7/15933554/george-hotz-hacking-self-driving-cars-comma-ai
https://community.comma.ai/cabana/?demo=1
https://medium.com/@comma_ai/b5e46fae8646

 
 
 
Netties werkt samen met:


 
De nieuwe oogst


   


PURRLI: VOOR WIE NIET ZONDER ZIJN KAT KAN

Ben je op het werk, vol stress, en is er maar één geluid dat je kan kalmeren - het gespin van je huiskat? Dan brengt deze website raad. Hier kan je namelijk kattengespin oproepen, waarbij jij zelf bepaalt of er af en toe ook een miauw bij komt kijken, of het gespin relax of superhappy is, en meer.
[Taal: ENG]
https://purrli.com/


TERRIBLECOLORS
Volgens de makers van deze website (die maar éénding doet, niets meer!) zijn dit gewoon verschrikkelijke kleuren die je nooit gebruiken mag in een website. Wil je hettoch doen, dan moet je gewoon op het kleurenvlak klikken om de hex code op je klembord te krijgen.
[taal: ENG]
http://terriblecolors.com/


INSTAPAPER: CHROME EXTENSIE
Deze extensie maakt het gemakkelijk om links die je tegenkomst tijdens het surfer, te bewaren om later de volledige artikels offline te kunnen lezen op je iPhone, iPad, Android, computer of Kindle
https://chrome.google.com/webstore/detail/instapaper/ldjkgaaoikpmhmkelcgkgacicjfbofhh?hl=en


WEBRECORDER: MAAK EEN WEBARCHIEF
Veel content op het web is niet zomaar meteen terug te vinden, omdat hij in dynamische pagina's zit. Deze webrecorder laat je toe een eigen webarchief te maken, door jouw surfsessies te bewaren, ook al jouw interacties met de websites die je bezoekt. Elke nieuwe website wordt als bookmark binnen de recording sessie bewaard, en je kan verschillende sessies combineren tot een collectie. De meeste functies kan je ook gebruiken wanneer je geen account aanmaakt, maar dan worden jouw sessies niet bewaard. Er bestaat ook een versie voor de desktop.
[Taal: ENG]
https://webrecorder.io/


REMOTE STARTER KIT
Deze website wil je op weg zetten wanneer je met verschillende personen vanop afstand wil samenwerken aan een project. Je vindt er een overzicht van alle tools die je daarbij kunnen helpen, ingedeeld op soort (beveiliging, communicatie, office, enz.) Telkens een kleine uitleg wat de tool juist doet, en een link om hem uit te testen.
[Taal: ENG]
http://www.remotestarterkit.com/


STAYFOCUSD
Heb je de neiging om gemakkelijk afgeleid te worden en af te dwalen naar tijdrovende sites zoals Twitter of Facebook? Deze extensie voor Chrome helpt je geconcentreerd te blijven. Je stelt in hoeveel tijd je op de site mag doorbrengen, en een teller houdt je dwaaltochten bij. Je kansommige sites ook volledig blokkeren (tijdelijk). Bij MakeUseOf een goede handleiding.
http://www.makeuseof.com/tag/stay-focused-stayfocusd-google-chrome-goodbye-distractions/
https://chrome.google.com/webstore/detail/stayfocusd/laankejkbhbdhmipfmgcngdelahlfoji


WIKIVIDI: WIKIPEDIA OMZETTEN TOT VIDEO
Een aanrader: geef hier een onderwerp in dat je wil lezen bij de wikipedia, en de online tool zet het wikipedia-artikel om tot een video. Je kan bladeren in de video, je krijgt de multimediacontent te zien. Dit werkt natuurlijk het beste met sites waar je veel afbeeldingen enz. kan bekijken.
Een goed onderwerp om eens te zien wat de site te vertellen heeft, is Trump :)
[Taal: ENG]
http://www.wikividi.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: EXSITU

Deze website is gewijd aan de Vlaamse archeologie. Je vindt er dan ook nieuwtjes van archeologische vondsten die gedaan worden bij opgravingen. Zo werden er onlangs, bij de grote verkeerswerken in Antwerpen, delen blootgelegd van de oude Spaanse omwalling van de oude stadskern. Bij de website hoort ook een papieren (mooi verzorgd!) magazine.
[Taal: NL]
http://exsitu.be/
http://exsitu.be/posts/de-huidevetterstoren-van-de-spaanse-omwalling-in-antwerpen


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: VLAAMS WOORDENBOEK
Elke streek in Vlaanderen heeft wel zijn eigen dialectwoorden. In andere Vlaamse provincies zijn die vaak niet bekend. Laat staan dat een Nederlander die begrijpt. Voor alle Nederlandstaligen die dergelijke dialectwoorden tegenkomen, is er dit Vlaams Woordenboek, dat -consequent- opgesteld is in de "ge" vorm, niet in "u" of "jij". Je kan zelf ook dialectwoorden toevoegen, of er dialectwoorden opzoeken. Wat is een tailleur, een praline of een toert? Zoek het zelf maar op :)
[Taal: NL]
http://www.vlaamswoordenboek.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DE KANTTEKENING
Deze website (met magazine en videokanaal) noemt zich emancipatoir. De makers willen een verdieping brengen over de samenleving, een zingeving, vertellen over wereldissues en kuns & cultuur Mensenrecthen en vrijheid, participatie, integratie, onderwijs en crossculturaliteit staan hoog in het blazoen.
[Taal: NL]
https://dekanttekening.nl


VRIJDAG MULTIMEDIA: KURKDROOG
Deze Vlaamse vloggers trekken met hun camera en micro de stad in, en testen de kennis van de studenten. De vragen zijn ietwat.. met een dubbele bodem. De antwoorden zijn vaak hilarisch!
[Taal: NL
https://www.youtube.com/watch?v=9AsMHN-0al0
https://www.youtube.com/channel/UC_6mq_P6cTVUXFqkCLqJVtQ


VRIJDAG MULTIMEDIA: BURTON RAST

Deze fotograaf heeft een reeks foto's gemaakt, die hij The Shapes of San Francisco genoemd heeft. Hij trok 100 dagen lang de stad rond, en bij de foto's die hij trok concentreerde hij zich op de vormen van huizen, gebouwen, infrastructuur. In het artikel bij PetaPixel vertelt hij ook welke techniek hij gebruikte. Knap!
[Taal: ENG]
https://petapixel.com/2017/07/12/photographer-captures-san-francisco-sights-shapes/


VRIJDAG MULTIMEDIA: CHROME MUSIC LAB
Deze knap gemaakte website laat kinderen interactief begrijpen wat muziek is. Ze kunnen zelf de muziekinstrumenten bespelen ook. Om te ontdekken met de kleintjes!
[Taal: ENG]
https://musiclab.chromeexperiments.com
Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Hoe WhatsApp het briefje op de keukentafel heeft verslagen
http://www.ad.nl/dit-zijn-wij/hoe-whatsapp-het-briefje-op-de-keukentafel-heeft-verslagen~afda5c0c/
- Film je eigen game en word... miljonair!
http://www.ad.nl/dit-zijn-wij/film-je-eigen-game-en-word-miljonair~ac3a3754/
 
 
 *** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
 - 8 verbeteringen van macOS High Sierra
http://elektrozine.be/8-nieuwe-functies-van-macos-high-sierra/
- Uitgelegd: wat is DTS Virtual:X?
http://elektrozine.be/uitgelegd-wat-is-dts-virtualx/


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- PlayStation®4-games beschikbaar op PlayStation™Now
http://computertaal.info/2017/07/13/playstation4-games-beschikbaar-op-playstationnow/
- HamMultiPlayer: bekijk verschillende video’s, tegelijkertijd
http://computertaal.info/2017/07/12/hammultiplayer-bekijk-verschillende-videos-tegelijkertijd/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- E-readers tot 150 euro Round-up - Welke leest het lekkerst weg?
https://tweakers.net/reviews/5309/e-readers-tot-150-euro-welke-leest-het-lekkerst-weg.html
- Google begint met uitfasering van sms bij tweetrapsauthenticatie
https://tweakers.net/nieuws/127195/google-begint-met-uitfasering-van-sms-bij-tweetrapsauthenticatie.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be


- Hoe twintig jaar oude malware vandaag nog brokken maakt
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/hoe-twintig-jaar-oude-malware-vandaag-nog-brokken-maakt/article-longread-876329.html
- Oculus werkt aan goedkopere virtualrealitybril
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/oculus-werkt-aan-goedkopere-virtualrealitybril/article-normal-877959.html*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Start je binnenkort een crowdfunding campagne? 7 Dingen die je moet weten:
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/start-je-binnenkort-een-crowdfunding-campagne-7-dingen-die-je-moet-weten
- Hoe chat 70% van onze klassieke communicatie overnam: maak je eigen organisatie chatklaar met deze tips
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/hoe-chat-70-procent-van-onze-klassieke-communicatie-overnam-maak-je-eigen-organisatie-chatklaar-met-deze-tips 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautTIPS VOOR FOTOGRAFEN, VAN STEVE MCCURRY
Zijn foto's zijn wereldbekend, en hij heeft bij zijn omzwervingen heel wat avonturen beleefd. Steve McCurry is zijn naam, en hij deelt nu gratis en voor niets 5 tips met jou, om de perfecte foto te maken.
[Taal: NL]
https://www.canvas.be/de-nomaden/5-tips-van-steve-mccurry-voor-de-perfecte-foto

  
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

WI-FI WIDGET
Deze widget voor iPad eniPhonemaakt het gemakkelijker om je WiFi op je toestel te zien. Op welke WiFi benje aangesloten, is hij sterk genoeg? Je kan ook je WiFi onmiddellijk delen. De widget is zelfs toegankelijk vanop je lock screen. De gadget uittesten als revier doe je met de code die je bij Launching Next vindt.
http://www.launchingnext.com/s/wi-fi-widget/28682/
https://getwifiwidget.com/


SOFTORINO YOUTUBE CONVERTER


Deze software zorgt ervoor dat je de audio van YouTube bestanden kan opslaan als een audiobestand dat je op je mobiele toestel kan zetten. Je kan er zelfs een ringtone van maken die ook werkt op de iPhone, iPad, iPod. En streaming video van bijvoorbeeld YouTube kan de software ook omzetten tot een bestand dat je naar je toestel kan overzetten, zodat je het kan bekijken zonder internetverbinding.
http://lifehacker.com/this-app-converts-streaming-videos-to-audio-files-1796684634
https://softorino.com/youtube-converter-2


PAINT3D: NIEUWE VERSIE
Deze update van de Paint 3D app voor Windows 10 heeft nieuwe mogelijkheden die het nog eenvoudiger moeten maken om kunst in 3D te maken. Je kan iets zelf van nul opbouwen, of voorbeelden nemen uit de online 3D community Remix3D, en daarop verder bouwen.
Meer uitleg bij Windows zelf
https://www.microsoft.com/store/apps/9nblggh5fv99?ocid=blitz_windowsblog
https://www.remix3d.com/
https://blogs.windows.com/windowsexperience/2017/07/12/announcing-more-updates-to-paint-3d-magic-select-enhancements-drawing-tools/#YWbQXjliiOhAE9jV.97


VRIJDAG APPDAG: CLIPS (IOS)


Wil je ook wel eens met fotofilters werken à la Snapchat, maar heb je geen zin en/of tijd om je in te werken in weer een nieuw sociaal netwerk, probeer dan eens Clips uit.
Hiermee kan je op je iPHone en iPad foto's en video's maken en ze dan versieren met gekke overlays.Je kan ook ondertitels maken door (Engels!) te spreken.
https://itunes.apple.com/be/app/clips/id1212699939?mt=8&ign-mpt=uo%3D4
 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Het enige wat ik betreur in mijn leven is dat ik niet iemand anders ben.
-Woody Allen-