Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
13/7/2017 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 21
Nummer 1014  van 8/7/2017Gegroet lezer,

Zoals trouwe lezers weten, volgen wij het nieuws op de voet - naast Twitter, is vooral TechMeme onze belangrijkste bron van informatie. EN daarbij valt het op dat er de laatste weken veel berichten zijn over conflicten binnen bedrijven. CEO's die moeten opstappen, kaderleden die in diskrediet komen, vaak omwille van ongewenst gedrag.
Nu is de tech wereld nog altijd een mannenwereld, en is het heel gemakkelijk om te vervallen tot een "mannen onder elkaar" mentaliteit op zo'n bedrijf, wat begrijpelijk is. Maar het niet minder pijnlijk maakt voor de meisjes en vrouwen die daar ook werken, en zich op zijn minst buitengesloten, op zijn ergste seksueel geïntimideerd voelen door deze mentaliteit.
Een moeilijke situatie, waarover wij echter niet zoveel schrijven, maar die wij wel volgen. En waarin, naar onze mening, pas verandering komt wanneer er een groter evenwicht op de werkvloer komt, en meer meisjes tech gaan studeren. Dus, lezers, moedig niet alleen jouw zoon aan om richting technologie te studeren, maar ook je dochter!

Veel leesplezier gewenst met dit nummer, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
FACEBOOK WIJZIGT NEWS FEED: TEVEEL SLECHTE LINKEN? FOEI!
We moeten jou niet meer vertellen dat er een probleem is bij Facebook. Er worden heel veel links gedeeld die ofwel naar linkbaits leiden, naar sensationele verhalen waarvan de echtheid fel te betwijfelen valt, en naar ronduit valse berichten. Degene die deze berichten verspreid, doet dat misschien niet opzettelijk - het kan gewoon zijn dat je die link zelf sensationeel vond, en dat je hoopt, door die link te verspreiden, ook zelf populair gaat worden.

Facebook kan mensen die vaak twijfelachtige of valse berichten verspreiden, eigenlijk niet blokkeren door hun  account op te schorten. Mensen hebben het recht dingen te delen, zelfs al zijn het domme dingen. Maar wat Facebook wel kan, is zorgen dat wàt gedeeld wordt, niet bovenaan in de newsfeed komt van de andere mensen. EN dat is wat Facebook dit weekend aangekondigd heeft.

Er komt namelijk een algoritme dat ontdekt welke links er agressief gedeeld worden door mensen die van spam verdacht worden, en zal die lager zetten in de News Feed. Daarmee hoopt Facebook een dubbele slag te slaan: de spammers het gras voor de voeten te maaien, en de kwaliteit van jouw newsfeed te verbeteren.

Alhoewel dit enkel op individuele accounts betrekking heeft, belooft Facebook dat de gevolgen voor de gebruiker zelf beperkt zullen blijven. Deel jij graag veel dingen, en zit daar soms (ongewild) link bait bij, dan zal dat jouw persoonlijke account niet beïnvloeden. Voor Pages, dus accounts van bedrijven en organisaties, telt het algoritme niet. Maar Pages die hun verkeer vooral halen doordat spammers hun pagina delen, zullen wel bemerken dat hun postings minder gedeeld worden.

Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2017/06/30/facebook-spammers/FACEBOOK 'FIND WI-FI' NU WERELDWIJD
Ben jij een ervaren gebruiker, dan weet jij echt wel hoe je open WiFi netwerken in je omgeving vinden kan. Maar niet iedereen is zo slim als jij, en sommige gebruikers weten niet goed hoe ze kunnen zoeken naar WiFi netwerken, laat staan dat ze weten hoe ze op een ander, niet bekend WiFi netwerk moeten overschakelen.

Daarom had Facebook al een tijdje geleden 'Find Wi-Fi' uitgebracht, dat op heel eenvoudige manier toont welke gratis open WiFi netwerken er in jouw omgeving zijn. Maar toen was die optie enkel nog verkrijgbaar voor iOS, en dan nog in een beperkt aantal landen, als een test.

Nu is deze optie dus algemeen beschikbaar, ook voor Android gebruikers. Wat echt wel handig is wanneer je op reis bent, of wanneer 3G niet beschikbaar is of veel te duur.

Deze nieuwe optie vind je onder het tabblaadje 'Meer' in je mobiele Facebook app. Ga je naar het Find Wi-Fi tab, dan zal Facebook je melden dat je deze optie eerst moet activeren. Daarna krijg je een landkaart te zien met daarop de dichtstbijzijnde hotspots, en de bedrijven die deze gratis WiFi aanbieden zoals Starbucks of McDonalds.

Denk eraan: zend geen vertrouwelijke informatie over dergelijke open netwerken, want de kans bestaat dat je communicatie afgeluisterd wordt...
https://techcrunch.com/2017/06/30/facebook-is-rolling-out-its-find-wi-fi-feature-worldwide/SAMSUNG HEEFT WANDEL-APP VOOR VERSTROOIDE VOETGANGERS
Je hebt ze wellicht al gezien: mensen die zo verhangen zijn aan hun smartphone, dat zij die ook voor hun ogen houden wanneer zij op straat wandelen. Met alle gevolgen vandien: tegen palen oplopen, tegen mensen botsen, vallen, de straat oversteken zonder links of rechts te kijken...

Maar wist je dat Samsung een app heeft speciaal voor deze mensen, om hen tegen ongevallen te behoeden? De app heet Walk Mode, en werd eigenlijk uitgebracht voor India. Maar laat het maar aan de jongens en meisjes van Reddit over om een APK te maken die je ook op je eigen Android toestel kan installeren...

Er zijn vier verschillende modes, zo lees je bij The Next Web. Bij Unsafe Walking Alerts bijvoorbeeld krijg je een waarschuwing op je scherm wanneer je tijdens het wandelen naar je smartphone kijkt. Een andere modus is 'Horn Detection' die in het oog houdt of er auto's toeteren en je dan waarschuwt - voor het geval je zo in door je smartphone in beslag genomen wordt, dat je het zelf niet merkt.

Volgens TNW is de app niet 100% betrouwbaar. Zo zou hij enkel waarschuwing voor dingen die zich voor de camera bevinden - en vermits jij naar het scherm kijkt, is dat de grond, of voorwerpen op enige afstand. De paal recht voor je neus, daar zal hij je niet voor waarschuwen!

Uitproberen doe je op eigen risico :)
https://thenextweb.com/apps/2017/06/28/samsung-walk-mode-pedestrian-app/#.tnw_RIhf7ggg
https://www.reddit.com/r/GalaxyS8/comments/6jzeyr/samsungs_new_walk_mode_app_lets_you_walk_safely/dji52sa/


ADOBE VOEGT VOICE ANALYTICS TO AAN ZIJN ANALYSES
Steeds meer maken mensen gebruik van spraakgestuurde interactie met toestellen. Denk aan Siri en Google Now, maar ook aan de slimme luidsprekers zoals Amazon Echo en Google Home. Een interactie die ook bevelen uitvoert, zoals dingen bestellen, informatie opvragen, muziek beluisteren, enz. Steeds meer mediabedrijven en merken spelen al een tijdje hierop in en creëren functies die inhaken op de slimme assistenten die in de luidsprekers en smartphones zitten, met name Alexa van Amazon, Assistant van Google, Siri van Apple, Cortana van Windows.

Tot nu werd eigenlijk niet echt gemeten hoeveel van die interacties gebeurden. Adobe wil daar nu verandering in brengen en voegt Voice Analytics toe aan zijn Adobe Analytics Cloud. Daarbij maakt Adobe gebruik van Sensei, zijn eigen AI en machine learning dienst. Zo zal het trends kunnen opsporen in de massale datasets die heen en weer vliegen bij de digitale assistenten. Bedrijven die dan functies maken voor de assistenten (skills of vaardigheden genoemd) zullen dan zo een zicht krijgen van de performantie van hun skill op verschillende toestellen, platformen, en hoe dit vergeleken kan worden met andere interacties.

Een interessant achtergrondartikel hierover bij Adweek.
http://www.adweek.com/digital/adobe-is-launching-ai-powered-voice-analytics/


ICONEN UIT DE INTERNETCULTUUR... MAAR ZE BRENGEN GEEN GELD OP
Naar aanleiding van de overname van bloggingsite Tumblr stelt New York Magazine dat er geen geld is voor iconen in de internetcultuur. Tumblr behoorde tot de stal van Yahoo, dat er in 2013 maar liefst 1 miljard dollar voorbetaalde. Maar het werd onlangs, samen met de overige poten van Yahoo, overgenomen door telecombedrijf Verizon. Een aantal van de Tumblr werknemers werden ontslagen, net als werknemers bij andere Yahoo-onderdelen zoals de Huffington Post.

Tumblr is weliswaar enorm populair bij het jonge volkje, en het heeft haast evenveel gebruikers als INstagram. Maar het slaagde er nooit echt in om geld te verdienen. Wat voor een groot deel te wijten was aan het feit dat de oprichter van Tumblr, David Karp, zich verzette tegen het idee om advertenties in te lassen in de postings van de gebruikers. Ook andere experimenten, zoals extra opties tegen betaling mislukten. En het is nu eenmaal moeilijk om geld te verdienen wanneer je userbase zo jong is dat zij nog geen vast inkomen hebben...

NYMag trekt dit geval echter verder open, en stelt dat verschillende iconen uit de internetcultuur in hetzelfde bedje ziek zijn. Twitter is echt belangrijk voor de internetcultuur, het is waar gesprekken plaatsvinden, waar journalisten nieuws vinden en brengen, maar het geraakt maar niet winstgevend. Vine, de dienst waar je GIFs of filmpjes van max. 6 seconden kon maken en die dan gebruikt werden als bewegende emoji's, was enorm populair en heeft dit fenomeen op het internet gezet. Toch werd het onlangs afgesloten. Reddit heeft een enorm publiek, maar kan die massa kijkers en lezers  en de invloed die het heeft, niet omzetten in harde dollars. Zelfs YouTube, dat voor velen het synoniem is van video op het internet, heeft het moeilijk om winst te maken. Volgens de CEO van YouTube zou het bedrijf nog altijd in "investeringsmodus" zijn, en is er nog geen tijdstip voorop gezet waarop het winstgevend zou moeten zijn.

Het artikel gaat nader in op de oorzaak waarom zij zo populair zijn, uitgegroeid zijn tot een plek waar mensen zich creatief kunnen uitdrukken. En wat dit juist de sites zo onbetrouwbaar maakt voor adverteerders, die bang zijn dat een verkeerd geplaatste advertentie het imago van het merk kan bezoedelen.

Interessante lectuur - trek er even je tijd voor uit.
http://nymag.com/selectall/2017/06/theres-no-money-in-internet-culture.html


EEN KNAP CONCEPT: PODCASTS ALS BOEKEN
Eigenlijk is het een art project, maar wij zijn alvast voorstander dat het ingeburgerd geraakt als concept: het verwerken van populaire podcasts tot fysieke voorwerpen. Het kadert eigenlijk in een beweging die al een hele tijd te merken is. Mensen willen tastbare voorwerpen - een vinyl plaat, met hoes en songteksten, om in hun platenkast te zetten. Een papieren boek, met cover afbeelding en achterflap, om in je boekenkast te zetten. En om te kunnen uitlenen, want bij het digitale equivalent kan je dat niet. Meer nog: zelfs al heb je een collectie van duizenden digitale boeken en MP3's, die kan je in je erfenis niet nalaten. En toch vertegenwoordigen zij geld...

Maar we dwalen af. Het gaat dus om een trend waarbij digitale zaken in een tastbare vorm gegoten worden. En in dit geval is het een heel interessant concept. Enkele populaire podcasts werden tot boek gemaakt. Dat moet je je voorstellen dat je wel een podcast hebt, als MP3, maar dat je dan bijkomende content krijgt.

Zo bijvoorbeeld de populaire podcast Serial, over bekende moordzaken. De artiest Seung Tae Oh verpakte die in een kunstzinnige boekvorm, maar voegde als extra content foto's bij van de echte moordzaak, van bijvoorbeeld de plek delict, van het slachtoffer. Voor elke episode is er een envelope.

Een mooi project. Hopelijk wordt het nog gevolgd!

Meer bij The NExt Web.
https://thenextweb.com/dd/2017/07/03/beautiful-books-actually-podcasts/#.tnw_AmxykmVl


GOOGLE VINDT 180° GENOEG VOOR VR
Virtual Reality is hot. En een tiental dagen geleden werd er een hele conferentie aan gewijd: VidCon. Daar kwamen mensen uit de hele wereld bijeen die zich specialiseren in het maken van video die online getoond wordt. Het moment, zo dacht Google, om een nieuw VR formaat aan te kondigen.

Bij YouTube kan je al een tijdje VR en 360 graden video bekijken. Maar die filmpjes zijn echt niet simpel te maken. De camera apparatuur is duur, en je moet echt in heel hoge resolutie werken. 4K is niet voldoende, je hebt 8K video nodig voor elk oog. Dat vereist heel wat bits en bytes om op te nemen, te bewaren, en dan te streamen naar de kijkers. Bovendien wil 360 graden echt zeggen dat je helemaal rond kan kijken. Dat maakt het veel moeilijker om gestructureerde content te brengen, waar er een scène is, waar belichting voorzien is, waar er een plek is waarnaar je verondersteld wordt te kijken.

Daarom heeft YouTube het VR180 formaat voorgesteld, dus stereoscopische video, maar dan enkel in 180 graden. Wat meteen betekent dat de data tot de helft beperkt worden en het een stuk gemakkelijker wordt om dergelijke content te maken. Makers moeten gewoon de camera opstellen, een scène creëren die iets breder is dan normaal, en ze kunnen beginnen te filmen. Dit formaat laat zelfs toe om live te streamen.

YouTube heeft al een playlist met VR180 content, te bekijken in je Google Cardboard. Meer over dit nieuwe formaat bij Ars Technica.
https://www.youtube.com/playlist?list=PLU8wpH_Lfhmu_kk955BFwvV0yT0PEcenA
https://youtube.googleblog.com/2017/06/the-world-as-you-see-it-with-vr180.html
https://arstechnica.com/gadgets/2017/06/youtubes-vr180-format-makes-vr-video-more-accessible/


GOOGLE ADVR: ADVERTENTIES IN VR
We blijven nog even bij Google en Virtual Reality. Want VR kan uiteraard ook gebruikt worden om advertenties te maken, niet? Bij Google werken ze nu daaarvoor aan een project, dat Advr heet en natuurlijk verwijst naar video advertenties in VR.

In het vorige artikel kon je al lezen dat het niet simpel is om content in VR te maken. De mensen achter Advr meenden dan ook dat de technologie simpel moest zijn. Zij bedachte daarom het idee voor een simpele kubus, waarin de advertentie getoond wordt. De gebruiker kan op de kubus tikken of er enkele seconden naar kijken, waarna er een video player verschijnt die de advertenties toont. Op dat moment kan de gebruiker beslissen om de ad te bekijken, of de player te sluiten. Meer hierover bij TechCrunch.

In datzelfde artikel lees je ook meer over Area 120, een incubator binnen Google waar nieuwe ideeën tot uitvoering gebracht worden. Te vergelijken met Garage van Microsoft, of Blue Sky de experimentele omgeving die Apple in 2012 creëerde. Het gaat op projecten die door Google medewerkers bedacht worden, waarna zij de kans krijgen om gedurende enkele maanden fulltime aan het project te werken, bijgestaan door een team. Incubator, accelerator dus.

Area 120 heeft al verschillende projecten voortgebracht. Zo is er Grasshopper om te leren coderen, een emoji messenger Supersonic, en Tailor, een persoonlijke stijladviseur. Wil je die projecten eens uittesten, dan vind je de links in het artikel van TechCrunch.
https://techcrunch.com/2017/06/28/google-unveils-advr-an-experimental-area-120-project-for-advertising-in-vr/
http://area120.google.com/


EN WAT DACHT JE VAN VR, GECREËERD DOOR EEN 360 PROJECTOR?
Tot nu toe wordt Virtual Reality benaderd als iets dat je moet bekijken via een headset. Wat het naddel heeft dat het enkel je ogen zijn die de VR beleven. Wil je je handen ook "onderdompelen" in die VR, dan moet je sensoren toevoegen aan je handen, via bijvoorbeeld een handschoen.

Dit concept bekijkt VR vanuit een andere hoek. Het is een project van BroomX, een startup uit Barcelona. Het gaat om een vrijstaand projectiesysteem, de MK Player 360, die elke kamer kan omvormen tot alles wat je maar bedenken kan. Maak van je slaapkamer een onderwater simulatie. Of toon de kamer hoe zij eruit zou zien als zij door een designer aangepakt zou worden.

Het grote voordeel daarbij is natuurlijk dat je met verschillende personen hetzelfde te zien krijgt, wat de belevenis socialer maakt.

Het nadeel is dan weer dat het enkel om een projectie gaat, en er eigenlijk geen interactie mogelijk is. Toch biedt dit vele mogelijke toepassingen. Benieuwd hoe dit verder gaat evolueren!
https://www.digitaltrends.com/cool-tech/broomx-360-degree-projector-vr/#/5
https://www.digitaltrends.com/cool-tech/broomx-360-degree-projector-vr/


UBER: FRANKRIJK MAG UBER VERVOLGEN, EN INDONESIA ZET LIMIETEN OP TARIEVEN
Het gaat Uber niet voor de wind. Het bedrijf heeft niet alleen te kampen met het aftreden van zijn CEO, Travis Kalanick, na een reeks schandalen, het krijgt in veel landen de wetgever tegen zich.

Zo heeft de EU beslist dat Frankrijk wel degelijk Uber mag aanklagen, omdat het illegaal een taxibedrijf zou uitbaten. Zoals je weet blijft Uber volhouden dat het enkel een software ter beschikking stelt waarmee chauffeurs hun ritjes kunnen vinden, en dus niet onder de wetgeving op taxi's noch op transportbedrijf valt. De Franse rechter had dit argument verworpen, maar Uber was in beroep gegaan omdat de Franse wetten op taxi's in strijd zouden zijn met de EU-wetgeving. Dat beroep is nu dus verworpen. Meer bij Reuters (1).

In Indonesia kreeg Uber dan weer goed en minder goed nieuws te horen. Het goede nieuws: de dienst wordt er officieel toegelaten. Het slechte nieuws: de tarieven die .Uber toepast worden zowel in de hoogte als de laagte beperkt.

Zoals je weet past Uber variabele tarieven toe: lage tarieven op stille momenten, hoge tarieven op momenten dat er veel vraag is naar transport. Door deze beperkingen op te leggen brengt Indonesia de tarieven van Uber meer in lijn met die van de reguliere taxibedrijven zodat er minder sprake is van oneerlijke concurrentie. Bovendien zouden de Uber chauffeurs ook moeten werken met een soort vergunningen. Meer bij
http://uk.reuters.com/article/uk-uber-court-eu-idUKKBN19P0R7
https://www.techinasia.com/ride-hailing-tariffs-sets


PHOTOBUCKET BEZORGT GEBRUIKERS ONAANGENAME VERRASSING
De fotodienst Photobucket bestaal sinds 2003. Je kan er jouw foto's plaatsen, en meer dan 100 miljoen gebruikers doen dat, samen goed voor 15 miljard afbeeldingen op de Photobucket servers.

Een van de redenen waarom zoveel mensen hiervoor kozen was dat je, als kleine retailers, gebruik kon maken van een gratis, door advertenties betaalde account, waarmee je afbeeldingen kon uploaden van goeden die je verkoopt, en die afbeeldingen dan op verschillende plekken op het wep oproepen via een link. Het bespaarde jou dus de moeite om de afbeeling op elke plek te zetten - eBay, 2ehands.be enz.

Welnu,PhotoBucket heeft de voorbije week die gebruikers flink tegen zich in harnas gejaagd. In plaats van de afbeeldingen, verscheen er op al die sites, waaronder Amazon,  plots een melding dat de afbeeldin niet te zien was, tenzij de gebruiker zijn account zou updaten naar een betalende versie. En als je weet dat zo'n abonnemnt bij PhotoBucket $399 per jaar kost, dan is het niet verwonderlijk dat vele gebruikers erg verontwaardigd reageerden, en zelfs de term 'ransomware' in de mond namen.

Je kan natuurlijk zeggen dat Photobucket baas is over zijn eigen voorwaarden, en dat het gerechtigd is om geld aan te rekenen - de afbeeldingen nemen serverruimte in, en het ophalen van de foto's bij Photobucket vraagt heel wat bandbreedte. Maar er zijn ook beleefdere manieren om een wijziging in de tarieven aan te kondigen, niet?

Meer bij BBC.
http://www.bbc.com/news/technology-40492668?ocid=socialflow_twitterFACEBOOK IN DE VS VRIJGESPROKEN VOOR INBREUKEN OP PRIVACY
Weet je nog, het proces dat een Belg ingespannen had tegen Facebook, omdat het de gebruiker zou traceren via zijn Like-knoppen, ook wanneer de gebruiker niet ingelogd is? Facebook werd daarvoor veroordeeld, wat ertoe leidde dat je je een tijdlang geen enkele posting meer kon zien op Facebook, tenzij je ingelogd was.

Welnu in de VS werd een gelijkaardig proces tegen Facebook ingespannen. En daar heeft de rechter een heel ander vonnis uitggesproken, dat toch wel de wenkbrauwen doet fronsen. Hij vond namelijk dat de klagers niet konden aantonen dat zij een "redelijke verwachting van privacy hadden", of dat zij enige "realistische" eonomische schade of verlies geleden hadden.

Volgens de rechter was het namelijk aan de gebruikers om te zorgen dat hun privacy beschermd wordt. De klacht draaide er, net als in België om, dat Facebook mensen volgt door cookies in hun browsers te zetten die hen volgen op alle websites waar er Like buttons staan. De rechter meent dat de gebruikers zelf hun surfgeschiedenis moeten beschermen.

Je ziet hoe rechters volkomen verschillende beslissingen kunnen nemen...
http://www.reuters.com/article/us-facebook-decision-idUSKBN19O1Q4


SNAPCHAT LAAT EINDELIJK LINKS TOE, EN BRENGT NIEUWE FUNCTIES
Tot nu toe mocht je geen links bijvoegen bij je snaps - tot grote ergernis van heel wat gebruikers. Daaraan komt nu een einde, met de nieuwste update van de app voor Android en iOS, die meteen ook nog andere nieuwigheden bevat.

Zo is er Paperclip, waarmee je een website kan toevoegen aan een Snap. Je frienden kan dan swipen naar boven om de website in de interne browser van Snapchat te bekijken. Om zelf een link toe te voegen, klik je voortaan op de knop met de paperclip in de Vertical Toolket, en voeg je je link toe.

Ook nieuw is Backdrops: daarmee kan je een object uit je SNap knippen en er een mooi randje aan geven. Je moet daarvoor eerst op de Schaar (Scissors) klikken in de Vertical Toolkit, en dan op het Bacdrop icoontje. Ga rond het voorwerp, kies een van de Backdrop designs (elke dag zijn er andere), en geef zo wat meer nadruk aan een onderdeel van je snap.

Met Voice Filters tot slot kan je het geluid van stemmen in je Snaps remixen. Klik onderaan je scherm op het luidspreker icoontje en kies uit een hele reeks stemmen die je Snaps wat extra humor geen.

Een filmpje bij TechCrunch maakt het een en ander duidelijk.
https://techcrunch.com/2017/07/05/snapchat-links-backdrops-voice-filters/?ncid=rss 

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!BIOMETRISCHE RING ALS BETAALMIDDEL?
Elektrnisch betalen, ons op digitale manier aanmelden - we doen het steeds vaker met dingen die we op ons dragen, zoals de smartphone. Maar alhoewel we onze smartphone altijd wel bij ons hebben (wie kan nog zonder!) is het een voorwerp dat meestal in je jaszak zit of handtas, want het is niet zo eenvoudig om die op je lijf te dragen.

Het bedrijf Token heeft nu een biometrische ring uitgebracht, die het digitaal identificeren en betalen zou vereenvoudigen. Aan de binnenkant zit namelijk een vingerafdruk sensor. Vooraleer je de ring aandoet, bevestig je met je vingerafdruk dat jij het bent die de ring draagt. Zolang je de ring draagt, zal een IR optische sensor in de ring in het oog houden dat de ring nog altijd rond jouw vinger zit. Trek je de ring uit, dan moet je je opnieuw identificeren.

Je kan betaalkaarten zoals kredietkaarten aan de Token ring toevoegen, wachtwoorden om op diensten in te loggen, je kan zelfs verschillende profielen instellen via de bijhorende app. Doch slechts één vingerafdruk per ring is mogelijk, zodat je hem niet kan delen.

Een slim concept. Meer bij Engadget.
https://www.engadget.com/2017/06/27/token-biometric-ring-hands-on/


SLIMME LUIDSPREKERS: ALEXA AL 15.000 VAARDIGHEDEN, EN OOK ALIBABA EN SAMSUNG DOEN MEE
De slimme luidsprekers zetten hun opmars voort - alhoewel je ze in Europa nog maar weinig zal aantreffen. In de VS raken ze echter goed ingeburgerd, en het is vooral Amazon met zijn Echo (waarop de Alexa smart assistant aanwezig is) die daar populair is.

Een van de redenen waarom, is het feit dat Alexa "vaardigheden" of skills heeft. Dat zijn functies die inhaken op andere diensten zoals media. Momenteel zijn er al meer dan 15.000 skills voor Alexa, en daarmee neemt het een grote voorsprong op alle concurrenten. ter vergelijking: voor Google Assistant zijn er 378 Voice Apps, en voor Microsoft Cortana amper 65! Meer over deze skills bij TechCrunch (1)

Ondertussen proberen andere spelers ook hun plaats te veroveren op deze nieuwe markt. Samsung heeft aangekondigd dat het een voice-geactiveerde luidspreker aan het ontwikkelen is, met aan boord de digitale assistent Bixby die het ook al in zijn smartphones stopt. Een product dat vooral op de binnenlandse markt (Zuid-Korea) gericht is, want de Engelssprekende versie van Bixby voor de smartphone is nog altijd niet op de markt (2)

En ook in China wagen verschillende bedrijven zich aan slimme luidsprekers. Alibaba, noem het de Chinese eBay, lanceert Tmall Genie, de tegenhanger van de Amazon Echo. En ook Tencent en Baidu, het Chinese equivalent voor Google, werken aan digitale home assistenten, zo lees je bij Bloomberg (3)
https://techcrunch.com/2017/07/03/amazons-alexa-passes-15000-skills-up-from-10000-in-february/
https://www.wsj.com/articles/samsung-is-developing-a-voice-activated-speaker-1499153890
http://www.bloomberg.com/news/articles/2017-07-05/alibaba-challenges-google-amazon-with-new-echo-like-deviceHet oor wil ook wat!
Audio op het Internet


COMPUTERTOTAAL: ZO VIND JE DE BESTE AUDIOBOEKEN

Audioboeken zijn in opmars. Ben je aan het sporten, zit je in de auto in de file, of ben je op andere manier bezig met iets waarbij je handen met iets anders bezig zijn of je je handen niet kan gebruiken om via je smartphone je informatieverslaving te lenigen, dan bieden audioboeken (naast uiteraard hoorspelen!) de redding.
In dit uitstekende artikel bij het Nederlandse Computertotaal vind je tips voor websites waar je de beste audioboeken vinden kan.
[Taal: NL]
https://computertotaal.nl/artikelen/apps-software/zo-vind-je-de-beste-audioboeken
Netties werkt samen met:


 
De nieuwe oogst


   
DE GESCHIEDENIS VAN PROGRAMMEERTALEN
Deze infograph vertelt je in het kort de geschiedenis van programmeertalen. De infograph is wel een beetje gedateerd, want hij stopt in 1995. Maar wij vermelden hem toch, omdat het zo interessant is de eeste programmeertalen te kennen. Die, tussen haakjes, teruggaan tot 1883. Toen een vrouw, notabene, Ada Lovelace, een algoritme schreef voor wat toen de Analytical Engine genoemd werd, en eigenlijk de eerste mechanische computer was.
[Taal: ENG]
https://pbs.twimg.com/media/DDGX0T4XkAAu2If.jpg
 

HOE HOOG WORDEN REEKSEN GEWAARDEERD?
Deze website gaat na hoe hoog bepaalde reeksen op tv of Netflix gewaardeerd worden. Je kan selecteren op de hele reeks, of op seizoen. Handig is ook dat je bij elke reeks een link vindt naar de reeks op IMDB of Wikipedia.
[Taal: ENG]
http://graphtv.kevinformatics.com/


RIGHTTOCOPY: CHROME EXTENSIE
Hoe vaak heb je al niet gevloekt wanneer iemand zo bang was dat je zijn content zou "stelen", dat hij het onmogelijk gemaakt hebt dat je zou rechts klikken op zijn website, en gewoon een stukje van zijn tekst zou selecteren en kopiëren? Deze extensie voor de Chrome browser lost het probleem op. Handig!
https://chrome.google.com/webstore/detail/righttocopy/plmcimdddlobkphnofejmeidjblidecaMORNING READER: TECH NIEUWS BIJ HET ONTBIJT

Deze webdienst wil jou het nieuwste nieuws uit de tech wereld brengen van bronnen zoals TechCrunch, ReCode, The Verge, Wired, Bloomberg, Venturebeat, Gueardian, NY Times en meer. Je hebt verschillende manieren om het nieuws te bekijken, waaronder River, een chronologisch overzicht van de recente top verhalen.
Om uit te testen!
[Taal: ENG]
https://morningreader.com/


NATIVE LAND: OVER "D'INDIANEN"
Deze website werd gemaakt door iemand die vond dat de traditionele landkaarten van de VS en Canada teveel gebaseerd zijn op wat nu is, na de "verovering" van het continent door de "settlers", de kolonialisten, en te weinig op wat er voorheen bestond, de territoria van de oorspronkelijke bewoners.
[Taal: ENG]
http://native-land.ca/


WORD COUNTER: VOOR SOCIALE MEDIA
Een handige site: plak hier even de tekst die je wil invullen als posting in je sociale netwerken (Twitter, Google, Facebook). Zo zie je meteen of je tekst binnen het maximum aantal karakters past.
[Taal: ENG]
https://wordcounter.io/


EEN ALT-RIGHT WIKIPEDIA...
Sommige mensen geloven in "alternatieve" feiten, dat er "fake news" bestaat, dat journalisten van de "main stream media" een vooroordeel hebben en het nieuws niet objectief maar gekleurd brengen. Zelfs de Wikipedia geeft volgens hen de feiten niet correcct weer.
Daarom hebben zij een alternatieve Wikipedia bedacht, met een alternatieve weergave van de feiten. De site heet Infogalactic, en is gemaakt met de MediaWiki software waarmee ook Wikipedia gebouwd werd. De artikels zijn een kopie van de originele Wikipedia, maar aangepast aan de eigen zienswijze op de feiten.
Bij Wired lees je een achtergrond over de makers van de Infogalactic
[Taal: ENG]
https://www.wired.com/story/welcome-to-the-wikipedia-of-the-alt-right?mbid=social_twitter
https://infogalactic.com/info/Main_Page


APILIST

De API is een van de nuttigste uitvindingen op het internet. Je kan namelijk via de Application Program Interface toegang krijgen tot de data van een bepaalde dienst, en daar dan zelf verder op bouwen. Er zijn API's van Twitter, Facebook, en zo goed als elke webdienst die er bestaat. Op deze website vind je een uitgebreid overzicht.
[Taal: ENG]
http://apilist.fun/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: VOKASTAGES
Er wordt vaak van politici beweerd dat zij wereldvreemd zijn en eigenlijk geen idee hebben van hoe het er in de "echte" wereld aan toe gaat. Kwatongen beweren zelfs dat zij nooit "echt" gewerkt hebben. Werkgeversorganisatie VOKA heeft een initiatief waarbij politici, nu het parlement toch in verlof is, twee dagen stage kunnen lopen bij een bedrijf. En je kan hun ervaringen volgen via onderstaande website. Heel sympathiek: politicie van alle partijen doen mee.
[Taal: NL]
http://www.vokastages.be/stages


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: VLAANDEREN FEEST

Het is begin juli, en dat wil zeggen dat het volgende week 11 juli is, de Vlaamse feestdag. Traditiegetrouw worden wijkcomités en organisaties aangemoedigd om die dag te vieren met een buurtfeest. Via deze website konden de organisaties subsidies aanvragen voor hun feest, nu vind je er een lijst van de feesten die die dag plaatsvinden.
[Taal: NL]
http://vlaanderenfeest.eu/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: HOE VEILIG IS UW BUURT?
De federale politie heeft een versie van Google Maps gemaakt, waarop de verkeersstatistieken weergegeven worden, met alle verkeersongevallen tussen 2014 en de eerste helft 2016. Zo kan jij ook zien welke plekken er in jouw omgeving eigenlijk gevaarlijk zijn. En word je je hopelijk bewust van het risico in jouw omgeving.
[Taal: NL]
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/binnenland/1.3012092


VRIJDAG MULTIMEDIA: RECLAMEVRETER
Ben jij ook zo gek op reclame, wanneer hij goed gemaakt is? Bij AdAge (die ze dan weer van iSpot.tv haalt, vind je regelmatig knappe filmpjes. Bij de oogst van deze week waren wij wel te vinden voor die van Yoplait...
[Taal: ENG]
http://adage.com/article/media/watch-newest-tv-ads-amazon-caesars/309642/


VRIJDAG MULTIMEDIA: BEELDEN UIT MOSUL

Fotograaf Kalnoa Little had een reportage gemaakt in Mosul, in april en mei 2017, om er in beelden vast te leggen hoe de Irakese soldaten de militanten van IS bevochten. Bij zijn terugkomst was echter niemand geïnteresseerd in zijn foto's, geen krant wou ze kopen. Nochtans hadden de soldaten hem in Irak geholpen, eten gegeven, hij was samen met de vluchtelingen tijdens de moeilijkste dagen van hun leven. En Kalnoa Little vond dat deze mensen het verdienden dat hun verhaal verteld werd.
Daarom besloot hij zijn foto's gratis te publiceren. Bij Petapixel kan je ze bewonderen (TIp: Frank De Graeve)
https://petapixel.com/2017/07/05/no-one-buy-photos-free-mosul-2017/Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
 - Moeten we onze smartphonecamera afplakken tegen hackers?
http://www.ad.nl/economie/moeten-we-onze-smartphonecamera-afplakken-tegen-hackers~aec9569c/
- 'Vlogger verdient geld over rug van duizenden jonge fans'
http://www.ad.nl/digitaal/vlogger-verdient-geld-over-rug-van-duizenden-jonge-fans~a02a64ba/
 
 
 *** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
 - Waterdichte Sony WS625-hoofdtelefoon: klaar voor het stevige werk
http://elektrozine.be/waterdichte-sony-ws625-hoofdtelefoon-klaar-voor-het-stevige-werk/
- Review: Philips B1 soundbar
http://elektrozine.be/review-philips-b1-soundbar/


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Tutorial Adobe Spark 14: Maak een video – Deel 1 (beginnen)
http://computertaal.info/2016/06/21/tutorial-adobe-spark-14-maak-video-deel-1-beginnen/
- Wat komt er na de digitalisering ?
http://computertaal.info/2017/07/05/komt-er-digitalisering/
 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Wat is de beste smartphonecamera? Zes topmodellen strijden om de eer
https://tweakers.net/reviews/5477/wat-is-de-beste-smartphonecamera.html
- Criminelen drongen computers van beheerder Amerikaanse kerncentrale binnen
https://tweakers.net/nieuws/126889/criminelen-drongen-computers-van-beheerder-amerikaanse-kerncentrale-binnen.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be


- Tesla gaat grootste batterij ter wereld bouwen in Australië
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/tesla-gaat-grootste-batterij-ter-wereld-bouwen-in-australie/article-normal-875357.html
- Onderzoekers ontwikkelen mobiele telefoon zonder batterij
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/onderzoekers-ontwikkelen-mobiele-telefoon-zonder-batterij/article-normal-874941.html


*** TECHNOLOGIUM
http://www.technologium.be
- De Mophie powerstation mini | Opgeladen de zomer in
http://www.technologium.be/mophie-opgeladen-zomer


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/
- Door de groei van tech start-ups is een nieuwe manier van outsourcing in opkomst. Wat je erover moet weten:
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/nearshore-outsourcing-wat-gebeurt-er-in-europa-2
- Hoe chat 70% van onze klassieke communicatie overnam: maak je eigen organisatie chatklaar met deze tips
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/hoe-chat-70-procent-van-onze-klassieke-communicatie-overnam-maak-je-eigen-organisatie-chatklaar-met-deze-tips 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
DE VERBORGEN SCHATTEN VAN GOOGLE: GOOGLE KEEP
Bij Business Insider vonden wij een interessant artikel over verschillende tools en functies die Google in zijn vele apps, zijn zoekmachine, zijn productiviteitsproducten aanbiedt. Allemaal dingen die eigenlijk wel best handig zijn, maar die je wellicht nog niet kende. En uiteraard konden wij je dit niet onthouden!
Om te beginnen: Google Keep. Dat is een uitstekende tool om nota's te maken en om je aan dingen te laten herinneren. Keep werkt zowel in de browser op je desktop, als op je smartphone. Een YouTube filmpje legt de werking uit. Een tweede YouTube filmpje maakt de vergelijking met Evernote. Een vergelijking die voor mij persoonlijk niet opgaat - Evernote is voor mij langere teksten, die meteen op al mijn toestellen gedeeld worden, en in handige notaboeken zitten. Keep is teveel agenda, herinneringen.
https://www.google.com/keep/
https://www.youtube.com/watch?v=UbvkHEDvw-o
https://www.youtube.com/watch?v=qq_0eeZO4oE


DE VERBORGEN SCHATTEN VAN GOOGLE: EEN TIMER IN GOOGLE

Wil je een alarm instellen, maar heb je geen eierwekker bij de hand? Ongelooflijk maar waar: de Google zoekmachine kan ook hier weer helpen. Je moet gewoon een bepaalde tijd invullen, en het woord "timer" toevoegen.
Bijvoorbeeld five minute timer
maar ook 30 seconden timer werkt
Je krijgt dan een tijdlijn die aftelt, en een alarm dat afgaat aan het einde.
Probeer maar!
http://www.google.com


DE VERBORGEN SCHATTEN VAN GOOGLE: SKY
Met Google.com/sky kan je de verste uiteinden van het universum exploreren. Daar krijg je namelijk beelden te zien van de NASA satelliet en ook van de Hubble telescoop.
http://Google.com/sky


DE VERBORGEN SCHATTEN VAN GOOGLE: GOOGLE BOOKS NGRAM VIEWER
Heeft deze tool echt een nut? Misschien voor sociologen. Maar voor de gewone gebruiker is het gewoon fun. Je kan namelijk in de 5,2 miljoen boeken die tussen 1500 en 2008 gepubliceerd werden naar trefwoorden, die je ook vergelijke kan. Bijvoorbeeld: Frankenstein vs. Albert Einstein en Sherlock Holmes. Zo zie je hoe het gebruik van doorheen de jaren veranderd is.
https://books.google.com/ngrams 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

 
TWINKIE PASTE: SNEL KOPIËREN
WIndows - shareware $19
Dit is een tool om vaak gebruikte teksten, data, begroetingen, standaard antwoorden, maar ook internetadressen (URL's), logins en wachtwoorden, snel in te vullen in haast elke toepassing, waardoor je uiteraard heel wat tijd bespaart.
http://amlpages.com/home_twp.php
https://fileforum.betanews.com/detail/TwinkiePaste/1361105924/1


DAY ONE: EEN DAGBOEK BIJHOUDEN


Een app voor je iPad, iPhone en mac, die belooft dat het heel simpel wordt om een dagboek bij te houden. Je vult gewoon je gedachten en herinnering in, en zij worden gesynchroniseerd met je account in de cloud. Bij je mobiele toestellen heb je meteen ook de context van wanneer, waar, en wat, door automatische toevoeging van datum, tijd, locatie, weer en of je aan het bewegen was.
http://dayoneapp.com/about/


CSVFile View: CSV bestanden bekijken
Windows all - freeware
Dit progje doet wat de naam zegt: je kan een CSV (comma separated values - een database waarbij de velden door een komma of een tab van elkaar gescheiden worden) bekijken in een tabel. Daarna kan je de lijnen sorteren op basis van één of meerdere velden, je kan ongewenste velden verwijderen, en meer. Het resultaat kan je opnieuw als .csv bewaren, of als .xml of .html
https://fileforum.betanews.com/detail/CSVFileView-64bit/1472485916/2
http://www.nirsoft.net/utils/csv_file_view.html


VRIJDAG APPDAT: MUZZEL
Is het jou al overkomen dat je, terwijl je je scherm deelt met anderen om samen aan iets te werken, telkens gestoord werd door jouw normale meldingen die het scherm (en jouw privacy!) verstoren? Deze app voor de Mac belooft dat hij een einde maakt aan dit probleem, en de meldingen in de kiem te smoren.
https://muzzleapp.com


VRIJDAG APPDAG: GENTSE FEESTEN

Het begint te korten: binnenkort zijn het weer de Gentse Feesten. Een mengeling van muziek, straattheater en vooral: veel gezelligheid. Met deze app kom je te weten wat er die dag te beleven valt, waar.
https://itunes.apple.com/be/app/gf17/id1251591285?mt=8

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Kwaliteit is geen daad, het is een gewoonte.
Aristoteles