Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
6/7/2017 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 21
Nummer 1013 van 1/7/2017Gegroet lezer,

We hadden erop gevraagd, we hebben het gekregen: malse regen en iets minder hete temperaturen. En dus mogen we niet klagen en zagen... alleen jammer voor de studenten, die na die warme dagen niet konden genieten van het zonnetje, omdat zij moesten blokken, en nu dus hun moeite beloond zien met grijs weer...

Deze week brengen wij u, naast vele nieuwigheden van Microsoft en andere spelers, uiteraard ook het bericht over de nieuwe ransomware, NotPetya, die vele slachtoffers gemaakt heeft, en die zware economische schade aangericht heeft. Wij adviseren elke gewone gebruiker en elk bedrijf regelmatig backups te maken, die elkaar niet overschrijven. In geval van een besmetting weet je immers vaak niet wanneer de besmetting geschied is, en zou je wel eens besmette bestanden kunnen terugzetten...

Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.GOOGLE STOPT MET HET LEZEN VAN JOUW MAILS... MAAR NIET VAN JOUW SEARCH OPDRACHTEN!
Gmail is heel handig - één account op alle toestellen, gratis bovendien. Maar het grote addertje onder het gras, dat velen ongetwijfeld zal tegenhouden om Gmail te gebruiken, is het feit dat Google jouw mails mee leest. Niet omdat het nieuwsgierig is, maar omdat het wil weten welke woorden erin voorkomen, zodat het advertenties rond die trefwoorden kan tonen aan jou.

Dat meelezen van Google was tot nu toe voor bedrijven de belangrijkste reden om niet met Gmail te gaan werken - zij wensen dat hun mails vertrouwelijk blijven uiteraard. De aankondiging verleden week dat Google niet langer je mails gaat meelezen, moet je dus in die context beschouwen.

Daarbij moeten toch enkele opmerkingen gemaakt worden. Om te beginnen: de aankondiging kwam niet van het advertentieteam van Google. Wel van de Cloud afdeling, die meer corporate klanten binnen wil rijven, en daarom de adverteerafdeling van Google voor voldongen feiten zet.

En verder is het zo dat Google niet meer je mails zal lezen, maar nog altijd wel jouw zoekopdrachten zal monitoren. Nu, als je het ons vraagt is dat eigenlijk slimmer. Mails, dat zijn berichten aan jou, die over dingen kunnen gaan die de mailschrijver interesseren, maar jou niet. Opzoekingen, dat zijn dus wel degelijk dingen die jou interesseren. Het is slimmer om op de trefwoorden van jouw zoekopdrachten te targeten, dan op trefwoorden in jouw mails.

En tussen haakjes: die targeting kan je nog altijd uitzetten via de opties van je Google-acccount. Je kan ook uitloggen natuurlijk. In beide gevallen zal je nog altijd advertenties zien, maar zogezegd minder doelgericht. Maar of je het verschil zal merken?

Meer bij Bloomberg.
https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-06-23/google-will-stop-reading-your-emails-for-gmail-adsMAPS FUNCTIE VAN SNAPCHAT TOCH NIET ZONDER RISICO VOOR JE PRIVACY
Verleden week hadden wij het kort over een nieuwe functie bij Snapchat, Snap Mat. Dat is een functie waarbij je jouw locatie kan delen met jouw vrieden op een landkaart. In de video waarin Snap Map voorgesteld werd, kon je zien hoe de geposte Snaps te zien waren in Our Story, zodat je bijvoorbeeld alle Snaps van een bepaald evenement kon bekijken.

De nieuwe tool is opt-in, en jij moet hem activeren wanneer de nieuwe functie bij de update van de Snapchat app geïnstalleerd is. De meeste mensen accepteren deze functie, omdat zij menen dat het hier enkel om Our Story gaat. Wat zij echter niet weten, is dat jouw locatie telkens je Snapchat opent, op de Snap Map getoond wordt.

En dat houdt wel wat gevaar in, zo lees je bij The Verge. De reporter kon namelijk zo van een vriendin, die hij niet wist te wonen, het adres achterhalen. De vriendin was geschokt, want zij had, net als iedereen, gedacht dat haar locatie enkel gebruikt zou worden bij Our Story, en dus niet getoond zou worden telkens zij de Snapchat app opende.

Hoe je dit dan kan vermijden? Heel simpel. Schakel de locatie uit wanneer je die niet nodig hebt. Ofwel doe je dat bij de initiële introductie van de nieuwe functie, door "Ghost Mode" te kiezen. Heb je de Map functie al geactiveerd, klik dan op het symbool met het tandwieltje rechts bovenaan wanneer je de Map bekijkt, en selecteer daar Ghost Mode.
https://www.theverge.com/2017/6/23/15864552/snapchat-snap-map-privacy-threatMICROSOFT TEAMS TREKT NAAR DE SCHOOL
Enkele maanden geleden bracht Microsoft "Teams" uit, een software die tot het Office 365 pakket (voor bedrijven) behoort en die een soort tegenhaner van Slack moet zijn. Teams is, zoals de naam het doet vermoeden, een pakket tools om samen te werken en met elkaar rond projecten te communiceren.

Nu heeft Microsoft een update uitgebracht aan Teams, met vier features die op scholen gericht zijn. Alle gebruikers van Office 365 for Eduction kunnen meteen gebruik maken van deze update, die in 181 landen en 25 talen uitkomt, voor alle mogelijke toestellen en besturingssystemen zoals desktops, Macs, Android, iOS, WIndows Phone. Er is ook een webversie.

De vier tools zijn, kort samengevat:

-School Data Sync: de studenten die aangesloten zijn op het IT-systeem van de school krijgen een automatische sync van hun agenda

-OneNote Class Notebooks: leraren kunnen zo interactieve lessen organiseren en vanuit Teams gepersonaliseerde leerpakketten opmaken

-Apps worden in de klaservaring geïntegreerd, zodat leraren de Office 365 apps die zij al gebruiken, zoals Word, Excel, PowerPoint en Planner meteen kunnen oproepen vanuit Teams

-Het beheren van taken gebeurt van begin tot einde - van het aanmaken en verdelen van de taken, tot het punten en feedback geven.

Een uitgebreide bespreking bij Venturebeat.
https://venturebeat.com/2017/06/23/microsoft-teams-gets-school-data-sync-onenote-class-notebooks-education-apps-and-assignment-management/
http://venturebeat.com/2017/06/23/microsoft-teams-gets-school-data-sync-onenote-class-notebooks-education-apps-and-assignment-management/ALTERNATIEVE FINANCIERING - ICO OF INITIAL COIN OFFERING
Startende bedrijven halen meestal geld op via crowdfunding of via een IPO - een initial public offering, waarbij geldschieters aandelen krijgen in ruil voor hun geld. Maar er lijkt een nieuwe manier ontstaan te zijn die geld ophalen veel gemakkelijker maakt - maar of het een veilige manier is voor beleggers, dat moet nog bewezen worden.

Het gaat om ICO of Initial Coin Offering. Nog voor zij een werkend product hebben, creëren deze startende bedrijven hun eigen digitale munt (coin), die ze dan via het web verkopen. In sommige gevallen halen ze zo tientallen miljoenen dollar op in luttele minuten.

De Coins staan echter niet voor geld dat uitgekeerd zal worden aan de investeerdesr. Neen, de coins geven recht op diensten zoals data storage en anonieme internettoegang, en dat zou in de tussenliggende tijd wel eens in waarde kunnen stijgen. Deze vorm van beleggen is heel simpel, en maakt het startende bedrijven gemakkelijk om grote sommen geld op te halen, zonder dat zij de admnistratie moeten vervullen van regulatoren, regels rond bescherming van beleggingen, of boekhoudkundige controles.

En die laatste zin zal je uiteraard je oren laten spitsen. Want het kan voor de beleggers in sommige gevallen wel gemakkelijk geld zijn, maar in andere gevallen kunnen zij hun belegging kwijt zijn en zitten zij zonder enige bescherming.

Een volkomen irreguliere, ongeregelde markt dus, die zelfs marktwaarnemers die al jaren meegaan, de wenkbrauwen doet fronsen. Nu zijn alle beleggingen altijd een beetje riskant, maar meestal heb je toch een soort waarborg. In dit geval is het een beetje het Wilde Westen.

Meer hierover bij de New York TImes.
https://www.nytimes.com/2017/06/23/business/dealbook/coin-digital-currency.htmlTWIST LEENT IDEETJES VAN SLACK OM EEN MEER GEFOCUSTE SAMENWERKINGSTOOL TE MAKEN
We blijven nog even bij de samenwerkingstools. In het vorig bericht las je over Teams van Microsoft, dat nu ook functies bevat voor scholen. Daarmee hoopt Microsoft dé referentie op vlak van samenwerkingssoftware, Slack, de pas te kunnen afstrijden.

Maar er zijn nog andere bedrijven die eveneens naar Slack gekeken hebben, en daar hun eigen draai aan gegeven hebben. Zo is er Doist, dat ook al een to-do lijst met de naam ToDoist uitgebracht heeft, en nu Twist landeert. Dat probeert het juiste evenwicht te vinden tussen real-time communicatie zoals Slack en HipChat, en asynchrone communicatie, zoals e-mail, Yammer, en zelfs Workplace van Facebook.

Er zijn nog wel degelijk real time conversaties, maar die moet je beginnen als een direct message. Volgens Engadget een goede manier om samen te werken in groep, zonder teveel afleidingen. Bij TechCrunch vind je een uitgebreide handleiding over de werking van Twist.
https://www.engadget.com/2017/06/22/doist-twist-team-collaboration/?sr_source=Twitter
https://techcrunch.com/2017/06/21/twist-is-slack-without-the-annoying-distractions/
https://twistapp.com/OPNIEUW MASSALE VERSPREIDING VAN RANSOMWARE
Na de WannaCry ransomware, was er dinsdag opnieuw een malware die zich razendsnel verspreidde. Het begon met Oekraïne, waar de centrale bank, het staatstelecombedrijf, de metro van de hoofstad, en zelfs de luchthaven van Boryspil getroffen werden. Zelfs, en dat klinkt heel onheilspellend, het operatiecentrum van de Tsjernobyl nuclearie instelling werd getroffen, waardoor overgeschakeld moest worden op manuele meting van de straling.

Al snel kwamen er berichten uit andere landen. De Deense scheepvaartreus Maersk zag zijn systemen crashen. Het russische oliebedrijf Rosneft werd getroffen.

Volgens beveiligingsbedrijven zou deze ransomware dezelfde EternalBlue exploid gebruiken, die ook als vehikel diende voor WannaCry. EternalBlue heeft het gemunt op het systeem voor het delen van bestanden van Windows, en zou door de NSA ontwikkeld zijn om te kunnen spioneren. Microsoft heeft al wel voor alle versies van WIndows een patch uitgebracht waardoor die niet meer getroffen kunnen worden door EternalBlue, maar bedrijven die de patch niet uitgebracht hebben zijn nog altijd kwetsbaar.

Meer bij The Verge en Ars Technica. Bedrijven dienen in elk geval meteen te controleren of zij de MS17-010 patch uitgebracht hebben voor Windows SMB Server. Die zou volgens verschillende bronnen de besmetting moeten kunnen stoppen.
https://arstechnica.com/security/2017/06/a-new-ransomware-outbreak-similar-to-wcry-is-shutting-down-computers-worldwide/
https://www.theverge.com/2017/6/27/15879480/petrwrap-virus-ukraine-ransomware-attack-europe-wannacry
https://technet.microsoft.com/en-us/library/security/ms17-010.aspxDOET APPLE MET AR WAT HET HEEFT GEDAAN MET DE IPHONE?
Het wordt vaak gezegd: Apple is vaak laat om een nieuwe markt te betreden, maar het product dat het dan op die markt zet overtreft en perfectioneert alles wat er tot dan bestond. Dat mag zeker gezegd worden van de iPhone, die het concept Smartphone een volledig andere dimensie gegeven heeft. Dat mag, althans in de VS, gezegd worden van Apple Pay - er bestond al wel contactloos betalen, maar Apple heeft het in de VS tot de grote massa gebracht.

En volgens The Verge zou het dat nu ook doen met AR. BIj Augmented Reality wordt een virtuele laag bovenop de werkelijkheid gelegd. Microsoft met zijn Hololens, Google met zijn Google Glass, en vele anderen experimenteren al lang met AR, en er was al sinds 2009 software, Layar, die AR mogelijk maakte op tablets. Het was wachten op wat Apple zou brengen. Dat resultaat kan je nu zien in de ARKit in iOS 11.

Een van de problemen bij AR is het meten van de afstand tot de voorwerpen die de camera in beeld brengt. Bij andere toestellen vereist dit speciale hardware, bij de ARKit moet je enkel een toestel hebben met het recente iOS. Als het Apple lukt om de gebruiker te overtuigen van deze AR, dan heeft het meteen een grote markt aangeboord, want miljoenen mensen zullen het op hun toestel hebben staan.

Meer achtergrond bij The Verge. En bij iMore vind je een goede introductie van wat AR voor iOS betekent. Wij zijn alvast benieuwd wat deze ARKit voor wondere toepassingen gaat baren...
https://www.theverge.com/2017/6/26/15872332/apple-arkit-ios-11-augmented-reality-developer-excitement
https://www.imore.com/ar-ios-faq-everything-you-need-knowUPTIME VAN YOUTUBE NU VOOR IEDEREEN BESCHIKBAAR
Een tijdje geleden bracht YouTube Uptime uit, een experimentele app waarmee je samen met je vrienden naar video's kan kijken. Je kan ook reageren en commentaar geven, en de anderen zullen die commentaar dan zien. De app was in maart uitgebracht als een geesteskind van de interne incubator van Google, Area 120, maar kon toen enkel gedownload worden indien je een uitnodiging kreeg. Nu is hij dus vrij verkrijgbaar.

In plaats van een YouTube filmpje op je eentje te zien, kan je met Uptime de video's samen met je vrienden rechtstreeks in de app bekijken. Dat "samen" kan in real time zijn, maar zij kunnen ook later de film bekijken die jij en je vrienden gezien hebben, en krijgen dan ook de reacties te zien, zodat Uptime leuk blijft zelfs wanneer je het filmpje toch alleen bekijkt.

De reacties bestaan uit emoji's zoals smileys, hartjes, enz. Maar je kan ook "sparkles" toevoegen, maar die zullen enkel te zien zijn voor de mensen die samen met jou live kijken.

Meer bij TechCrunch.
https://uptime.area120.com/
https://techcrunch.com/2017/06/26/uptime-youtubes-experimental-app-for-watching-videos-with-friends-opens-to-all/GOOGLE EARTH NU MET EDUCATIEVE RONDLEIDINGEN
Twee maanden geleden had Google een nieuwe versie van Google Earth uitgebracht, die enkele interessante functies bevatten. Hierdoor werd Google Earth heel wat praktischer. Je kon niet alleen de planeet bekijken via landkaarten en satellietbeelden, maar je kon ook de planeet bezoeken via speciale rondleidingen.

Nu heeft Google dat uitgebreid met speciale rondleidingen die in het klaslokaal gebruikt kunnen worden. Deze tool heet Voyager, en hij bevat door wetenschappers, non-profits en andere organisaties samengestelde rondleidingen. Daarmee kan je een bepaalde streek verkennen, aan de hand van foto's, 360° video's en beelden van Google Maps Street View, vergezeld van tekst. Er waren rondleidingen gemaakt door groepen zoals BBC Earth, Jane Goodall, Sesame Street, NASA.

En nu heeft Google dan een reeks rondleidingen aangekondigd die speciaal ontworpen zijn voor educatief gebruik. Het zijn 10 verhalen, ontwikkeld samen met National Geographic Society, PBS Education, HHMI Biointeractive en Mission Blue. Je kan onder andere de THermal Dome in Costa Rica bezoeken, maar ook avonturen beleven met Lewis & Clark.
Omgekeerd is het ook zo dat Google Earth als extra dienst toegevoegd is aan Google for Education, zodat IT-admins Google Earth via het Google Admin paneel kunnen beheren.
Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2017/06/26/google-earth-comes-to-the-classroom-with-new-educational-tours-and-lesson-plans/MET ZIJN GROEIEND AANTAL GEBRUIKERS NEEMT OOK DE VERANTWOORDELIJKHEID VAN FACEBOOK TOE
Een trotse Mark Zuckerberg maakte bekend dat Facebook nu de enorme kaap van 2 miljard maandelijks actieve gebruikers telt, dus mensen die minstens één keer per maand inloggen. Een enorm aantal, vooral wanneer je het vergelijkt met andere sociale netwerken en bijhorende diensten.

YouTube doet het niet slecht, met 1,5 miljard maandelijks actieve gebruikers, gevolgd door Whatsapp (ook van Facebook) en Messenger (ook van Facebook) met elk 1,2 miljard gebruikers. WeChat, de messenger dienst die vooral gebruikt wordt in China, kent 889 miljoen maandelijkse gebruikers, en Instagram 700 miljoen. Twitter moet het stellen met 328 miljoen en Snapchat met 255 miljoen.

Om deze indrukwekkende kaap te vieren, heeft Facebook een tool uitgebracht om een video te maken, "Good Adds up", een stramien dat je zelf kan aanpassen en dan kan delen.

Het feit dat Facebook nu zo'n groot aantal gebruikers heeft -niet alleen via Facebook zelf, maar ook via WhatsApp, Messenger, Instagram - zorgt ervoor dat Facebook een steeds grotere impact heeft op onze maatschappij. Met die impact komt verantwoordelijkheid. Denk aan de zelfmoorden die live op Facebook uitgezonden werden. Denk aan de mogelijkheid dat nepnieuws op Facebook heeft bijgedragen tot de verkiezing van Trump. Maar denk ook aan het feit dat Facebook kan leiden tot een internetverslaving die mensen van elkaar vervreemdt. Het kan de zeepbellen die we creëren rondom ons, nog verder verstreken waardoor de maatschappij nog meer gepolariseerd wordt.

Facebook (of liever: Mark Zuckerberg) lijkt zich bewust van die verantwoordelijkheid, getuige daarvan de 'mission statement' die hij onlangs in een lange open brief uiteenzette. Nu moet Facebook ook de daad bij het woord voegen. 2 miljard gebruikers, dat moet je verdienen, elke dag!

Bij Techmeme vind je een hele verzameling artikels die over de kaap van 2 miljard gebruikers gaan.
https://techcrunch.com/2017/06/27/facebook-2-billion-users/
http://www.techmeme.com/170627/p18#a170627p18GOOGLE STEEKT ZIJN NEWS IN EEN -DRINGEND NODIG!- NIEUW KLEEDJE
De desktop versie van Google News kreeg een redesign, althans de desktop versie. Wanneer je de zoekmachine bezoekt en op News klikt, zal je een pagina zien die een veel beter overzicht geeft.

Er zijn nu drie secties midden in de pagina: bovenaan de headlines, de krantenkoppen dus, daaronder een lijst met plaatselijk nieuws, aangepast aan jouw woon/verblijfplaats, en daaronder een "For You" gedeelte, dat je verhalen geeft op basis van de interesses die je in jouw instellingen aangeduid hebt.

Bovendien heeft Google voor het presenteren van de artikels een kaart-systeem gekozen: elk artikel wordt in een kader geplaatst, zonder verdere afleiding, met links naar verwante berichten en onderwerpen. De foto kreeg een prominentere plaats, en ook belangrijke informatie wordt beter beklemtoond zoals de bron van het artikel, de headline, en het tijdstip waarop het gepubliceerd werd.

Heel belangrijk is echter de fact-checking balk aan de rechterkant van de desktop versie. Je kan daar dan zien of wat je leest, ook bevestigd wordt door sites zoals PolitFact en Snopes. Prima zo - het helpt je om het kaf van het koren te scheiden!
https://www.blog.google/topics/journalism-news/redesigning-google-news-everyone/
https://www.theverge.com/2017/6/27/15883430/google-news-redesign-fact-checking-card-design-layout
NIEUWE FUNCTIES IN GOOGLE PHOTOS WERELDWIJD UITGEROLD
Verleden maand werden enkele nieuwigheden aangekondigd voor de Google Photos software, die menige internaut enthousiast maakten. Het gaat om het delen van foto's met een beperkt aantal vrienden en dat op automatische manier.

Concreet wordt er een "sharing" tab toegevoegd aan de Photos app, onderaan het scherm van de app. Daarmee kan je dan op verschillende manieren je foto's delen. Zo zal de app je foto's suggereren die je zou willen delen, en tevens met wie. Deze technologie is gebaseerd rond gezichtsherkenning: wanneer de software merkt dat je regelmatig foto's van een specifieke persoon deelt met een bepaald email adres, dan zal de app aanbieden om elke nieuwe foto met dat gezicht naar die persoon te sturen. Deze tab zal ook een feed tonen met alle foto's en albums die met jou gedeeld werden.

Nu is het natuurlijk erg gemakkelijk om foto's automatisch te delen. Pa zou bijvoorbeeld elke foto die hij neemt van de kinderen, kunnen delen met Ma. Maar daar zit toch ook een addertje onder het gras. De gezichtsherkenningssoftware van Google werkt wel goed, maar is ook niet 100% perfect, dus de kans bestaat dat er ongewild verkeerde foto's doorgestuurd worden. Je zou deze functie dus best enkel activeren ten gunste van personen die je echt volledig vertrouwt.

Deze week nog mag je de nieuwe versie van Google Photos verwachten.
https://www.theverge.com/2017/6/28/15886932/google-photos-automatic-sharing-feature-rolling-outVOORBEELDEN VAN AR-TOEPASSINGEN MET DE ARKIT - INDRUKWEKKEND
Eerder deze week hadden we het over het feit dat Apple wel eens met Augmented Reality zou kunnen doen wat hij met zijn iPhone gedaan heeft: een bestaande technologie verheffen tot iets dat écht gemakkelijk, gebruiksvriendelijk én indrukwekkend is.

Het is de ARKit die dit alles mogelijk maakt, nieuwe software waarmee ontwikkelaars gemakkelijk AR apps kunnen maken. Via de account MadeWithARKiet kan je demo's volgen van dergelijke apps. En het is echt indrukwekkend.

Business Insider maakte een collectie van deze apps, en op de onderstaande link vind je verschillende filmpjes.
http://uk.businessinsider.com/apple-arkit-augmented-reality-examples-photos-videos-2017-6?r=US&IR=T/#just-look-at-the-shadows-on-this-demo-from-tomas-garcia-1NOTPETYA: GEEN RANSOMWARE MAAR OPZETTELIJKE DATAVERNIETIGING?
Er komen stilaan meer gegevens naar boven over de laatste wereldwijde aanval van ransomware. Zo blijkt het dat het merendeel van de besmettingen (91%) zich voorgedaan heeft in Oekraïne. En dat de besmettingen die zich elders voorgedaan hebben, zoals in ons land en in Nederland, vooral wereldwijde netwerken betreft zoals scheepvaartbedrijf Maersk, of koerierbedrijf TNT. Wat erop wijst dat de oorsprong van de besmetting ook buiten ons land of Nederland kan liggen.

Verder spreken verschillende bronnen van een bepaalde boekhoudsoftware, vervaardigd in Oekraïne, als vector voor de besmetting. Een updater zou gehackt zijn en zo computers besmet hebben. Microsoft bestempelt de ransomware als een nieuwe variant van Petya, de malware die in het voorjaar gebruikt werd, en zegt dat het beveiligingsupdates uitgebracht heeft die computers moet beschermen die op Windows draaien. Verschillende antivirusbedrijven hebben eveneens hun software geüpdate.

Andere waarnemers betwijfelen echter of het hier gaat om ransomware - zij noemen de malware "NotPetya", en menen dat het niet gaat om het gijzelen van computers om losgeld af te troggelen, maar om doelbewust data onbereikbaar te maken, en zo als het ware te vernietigen. Zij menen bovendien dat het een bewuste aanval is van een regering van een niet nader genoemd land, tegen Oekraïne. En dat de andere slachtoffers 'collatoral damage'' zijn. Onbedoelde slachtoffers of niet, feit is dat in eigen land koerierbedrijf TNT zegt dat het enorme financiële schade geleden heeft door de hack, al is het maar omdat het 24u lang geen pakketjes kon versturen of afleveren.

En dan te denken dat deze hele malware zijn ontstaan vindt bij de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. Een Amerikaans congresman heeft alvast aan de NSA gevraagd om, als zij dan toch aan de bron van de malware liggen, en zij wellicht ook de remedie ertegen kenne, die vrij te geven zodat de malware gestopt kan worden.

Het laatste woord over Petya (of NotPetya) heb je dus nog niet gelezen...
http://www.npr.org/sections/thetwo-way/2017/06/28/534679950/petya-ransomware-hits-at-least-65-countries-microsoft-traces-it-to-tax-software
https://techcrunch.com/2017/06/28/ted-lieu-petya-notpetya-no-kill-switch/

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!MICROSOFT ONTHULT NIEUW KLAVIER MET VINGERAFDRUKSENSOR
Het bericht dateert eigenlijk al van enkele dagen geleden, maar was onze radar gebleven. Toch is het interessant genoeg om dit even te melden - zelfs al gaat het om een klavier en een muis. Want die dingen zijn enorm belangrijk, wanneer je echt veel met teksten werkt op je computer - niet gewoon maar wat klikt en scrollt op een tablet.

Welnu, Microsoft heeft de Modern Mouse en het Modern Keyboard voorgesteld, een nieuwe generatie WIndows 10 input toestellen. Het nieuwe klavier heeft toetsen die men "chiclet" noemt - dus niet de klassieke toetsen die bovenop de achtergrond als het ware zweven, maar kleine plaatjes met afgeronde hoeken zoals een 'chiclet', een Amerikaanse kauwgum, die niet ver boven het oppervlak uitsteken.

Deze toetsen zitten vervat in een aluminium kader, dat tamelijk zwaar is en onverwoestbaar zou zijn, zo belooft Microsoft. Maar het interessantste is wel dat er een vingerafdruksensor zit tussen de Alt en CTRL toets, netjes verborgen zodat hij niet in de weg zit bij het typen.

Je kan het klavier aansluiten via kabel of via Bluetooth, en het is zowel met Windows 8-10, WIndows 10 Phone, Android en MacOS compatibel zolang die maar BLuetooth 4.0 of hoger ondersteunen.

De Modern Mouse van zijn kant is heel stijlvol, met bijna onzichtbare knoppen en een metalen scrollwieltje. Ook hier weer Bluetooth 4.0 en Microsoft belooft dat de muis uitzonderlijk nauwkeurig zou werken.

Meer bij Engadget.
https://www.engadget.com/2017/06/16/microsoft-modern-keyboard-mouse-fingerprint-sensor/?sr_source=Twitter


WORDEN WE ZELF BINNENKORT EEN FIGUURTJE IN EEN AVONTURENGAME?
Je kent misschien Tron nog, de film waarin een jongeman in een game beland en hij daar allerlei uitdagingen moet overleven. Waarom dit niet gecombineerd met de mogelijkheden van Augmented Reality, dacht een slimmerik?  En hij ontwierp een augmented realit parcours om zijn dagelijkse jogging tocht in het park spannender te maken. Via zijn AR headset ziet hij allerlei obstakels op zijn tocht doorheen het park, moet hij dingen wegstampen met zijn voeten, andere dingen in de hoogte aanraken, en over ravijnen springen die volgens zijn headset kolkende massa's bevatten.

Spannend voor de man in kwestie, alleen een beetje raar voor zijn omgeving, toch? Bij Business Insider zie je een filmpje van zowel de dingen die de man ziet, als van hemzelf, in zijn omgeving, allerlei gekke posities aannemend...
https://twitter.com/businessinsider/status/879026415655469056EINDELIJK EEN DOORBRAAK VOOR SIMPELE VINGERAFDRUK-SCANNERS?
Een vingerafdruk scanner is een hele zegen. Hij kan bij vele toepassingen voorkomen dat je nog wachtwoorden moet invoeren. En dat zou een zegen zijn, niet? Maar tot nu toe moest je voor zo'n scanner een speciale toets op jouw toestel hebben, hetzij in hardware of software. Daar komt nu verandering in.

Voortaan kan je namelijk bij toestellen die de technologie toepassen, gewoon je vinger op het OLED scherm leggen en dient dat als vingerafdruk scanner. En neen, de technologie is niet afkomstig van Apple - veel geruchten hadden wel aangekondigd dat Apple deze technologie onderzoekt, maar het is Qualcomm dat als eerste een werkende demo voorgesteld heeft, op het Mobile World Congress in Shanghai, van een ultrasonie vingerafdruk scanner.

Die zit onder een OLED scherm dat tot 1,2 mm dik kan zijn, dus het scannen doet geen afbreuk aan de robuustheid van het scherm, het bestand zijn tegen vallen. BOvendien werkt de scanner ook onder water (goed wanneer je een scan wil maken terwijl je in de regen staat), bij stoffige omstandigheden (wanneer je aarde op je vinger hebt omdat je in de tuin aan het werken bent) en zweet (wanneer je klamme handjes hebt).

Het is de fabrikant Vivo (die ons eerlijk gezegd tot nu toe onbekend was), die een demo gaf van de technologie. Bij Engadget zie je een demo.
https://www.engadget.com/2017/06/28/vivo-qualcomm-under-display-fingerprint-reader/

 

 
Netties werkt samen met:


 
De nieuwe oogst


   
PIXEL PEEPER: HOE WERD EEN JPEG BEWERKT?

Te weten hoe anderen dingen doen is altijd een goede leerschool. Deze website bijvoorbeeld toont je wat er aan een JPEG foto bewerkt werd in Lightroom. Het vertelt je ook met welke camera de foto genomen werd, de lens en de instellingen (tenminste wanneer die info in de EXIF data staan van het bestand). Interessant voor fotografen die wat willen bijleren!
[Taal: ENG]
https://petapixel.com/2017/06/19/website-can-reveal-jpeg-photo-edited-lightroom/
https://pixelpeeper.io/


ALLES WETEN OVER BITCOIN
Verschillende aspecten aan de bitcoin zullen het petje van de gewone internaut te boven gaan. Dat het een virtuele munt is, zal je allicht begrijpen. Maar hoe zit dat met het "minen' van bitcoins? Hoe kan je "munten" creëren door computerkracht ter beschikking te stellen? HOe verlopen de transacties, en hoe komt het dat de koers van de bitcoin zo enorm gestegen is?
Op deze pagina bij Github vind je een leeslijst met allerlei interessante artikelen. Geen simpele lectuur, maar wie zich erin verdiepen wil kan hier beginnen.
[Taal: ENG]
https://github.com/jashmenn/bitcoin-reading-list/blob/master/README.mkd


CHROME EXTENSIE: BLACK MENU

Maak je heel veel gebruik van het pakket diensten van Google, dan zal je met deze handige extensie heel wat tijd kunnen winnen. Klik je het symbooltje aan, dan krijg je een pop-up menu dat je meteen toegang geeft tot alle Google diensten die je het vaakst gebruikt.
Bij MakeUseOf vind je een uitgebreide bespreking.
https://chrome.google.com/webstore/detail/black-menu-for-google/eignhdfgaldabilaaegmdfbajngjmoke
http://www.makeuseof.com/tag/black-menu-access-all-google-services-within-a-single-menu-chrome/


DE ERGSTE FOUTEN BIJ WEBDESIGN
Een artikel dat weliswaar in het Duits is, maar toch enkele heel goede tips bevat. Je leest namelijk over enkele fundamentele fouten die webdesigners nog altijd maken, alhoewel ze toch echt fout zijn. Een te zwak contrast, kleuren die niet op elkaar afgestemd zijn, lettertypes die vloeken met elkaar, een site volledig in Flash maken... Om even na te lezen om je geheugen op te frissen. [Bron: WIm W]
[Taal: Duits]
https://www.pcwelt.de/ratgeber/Web-Programmierung-Die-schlimmsten-Design-Fehltritte-4335196.html


OOK GOOGLE GAAT HET ZONNEVERMOGEN VAN JE DAK BEREKENEN
Vermits Google toch over foto's beschikt van de daken van huizen, door alle luchtfoto's die de zoekgigant gemaakt heeft, is het eigenlijk maar een kleintje om ook te berekenen hoeveel alternatieve energie je kan winnen door zonnepanelen op je dak te zetten. Die tool is er nu. Momenteel werkt de tool enkel voor de VS.
[Taal: ENG]
https://www.google.com/get/sunroof/data-explorer/


CHROME EXTENSIE: SPOTIFY LINKS IN GOOGLE PLAY MUSIC
Heb je om een of andere reden geen Spotify, en krijg je een link doorgesturd naar een song op Spotify, dan kan je die song niet beluisteren. Heb je Google Play Music, dan kan je dankzij deze extensie voor Chrome en Opera die songs toch openen in Google Play. Voor alle duidelijkheid wijzen wij erop dat deze extensie niet te downloaden is vanop de officiële Chrome website.
https://thenextweb.com/apps/2017/06/26/open-spotify-links-in-google-play-music-with-this-handy-extension/#.tnw_A9MDQsmu
https://krmax44.de/playify/


THERE IS A BOT FOR THAT...

Deze website brengt je een keuze van bots die je aan je Messenger kan toevoegen, om allerlei taken uit te voeren. Bots die je een update sturen voor het weer, die je helpen bij het kopen op eBay, om Reddit Postings in Telegram te ontvangen, enz. Wellicht zit er ook een botje voor jou bij?
[Taal: ENG]
https://thereisabotforthat.com/bots


CHROME EXTENSIE: PUSHBULLET
Een handige tool die dingen synchroniseert tussen je mobiele toestel en je desktop (browser). Zo kan je meldingen blijven zien op je desktop, ook wanneer je het venster van je browser sluit. Er is een "Universal copy é paste", wat betekent dat je op het ene toestel tekst kan kopiëren, en dat je het dan ook op een ander toestel kan plakken, tenminste wanneer dat toestel ook deze extensie heeft.
http://www.makeuseof.com/tag/pushbullet-android-pc-same-wavelength/
https://chrome.google.com/webstore/detail/pushbullet/chlffgpmiacpedhhbkiomidkjlcfhogd


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: HARDWARE ONDERDELEN 1

Wat doe je wanneer er een onderdeel van je laptop defect is? Bij een desktop kan je je klavier, muis, scherm zonder probleem vervangen. Dat wordt niet voor niets "randapparatuur" genoemd. Maar bij een laptop kan je dat niet. Maar je gaat je laptop, die 900 euro of meer gekost heeft, toch niet weggooien omdat je klavier niet meer werkt?
Met dat probleem werden wij deze week geconfronteerd. En we vonden gelukkig, na enig speurwerk via onze vriend Google, verschillende mogelijkheden om het klavier als onderdeel van de laptop apart te kopen. Er waren heel wat sites die met AliExpress of eBay gelinkt waren, maar dan bestel je iets in China - en krijg je het wel aan, en zo ja: wanneer?
We vonden ook een website dichter bij huis, en dat is Hardwarecity.nl. Het specifieke model van onze laptop stond niet in de lijst, maar op een mailtje met de vraag welk model eventueel compatibel zou zijn, kregen we binnen het uur antwoord. Benieuwd nu of de vervanging vlot verlopen kan!
[Taal: NL]
https://www.hardwarecity.nl/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: HARDWARE ONDERDELEN 2
Mijn partner moest toevallig op zoek naar een nieuwe batterij voor zijn eigen laptop. En na enig zoeken vond hij de site Replacedirect.be. Ook daar veel onderdelen (maar niet voor mijn klavier). Het voordeel van deze site is dat je daar ook kan afspreken om je toestel te laten ophalen, om de herstelling te laten uitvoeren. Bij een batterij is het gewoon even de oude batterij verwijderen, en de nieuwe plaatsen, maar bij andere onderdelen vergt het wel enige behendigheid en technische kennis.
Zij wachten dan wel eerst tot het onderdeel binnen is zodat je niet te lang moet wachten om je toestel terug te krijgen. De prijs voor de herstelling wordt op voorhand afgesproken.
(Voor alle duidelijkheid: dit is geen reclame, gewoon even vertellen wat we zelf ontdekt hebben bij het surfen).
In elk geval: loopt er iets fout met je laptop, kijk dan eens even of je het niet kan (laten) herstellen. Zo'n onderdeel kost meestal niet veel (in ons geval: 60 euro voor het klavier, 40 euro voor de batterij). En het weegt niet op tegen de aankoop van een nieuw toestel... en het vele werk om al jouw bestanden en programma's weer over te zetten, waarmee je toch even zoet bent!
Het is niet alleen ecologisch, maar ook nog eens goed voor je portemonnee!
http://www.replacedirect.be


VRIJDAG MULTIMEDIA: HTML UITGELEGD... OP VERRASSENDE WIJZE!
HTML is eigenlijk heel simpel, je moet eigenlijkalleen weten hoe de code in elkaar zit. Dit YouTube filmpje legt het uit... op een Death Metal song! Knap gedaan, en goed uitgelegd - maar je krijgt er wel wat hoofdpijn van :)
[Taal: ENG]
https://www.kijkmagazine.nl/tech/html-uitleggen-death-metal/

VRIJDAG MULTIMEDIA: INTERLAND

Interland is een gratis online game, vol avonturen, bedoeld om jongeren de fundamentele lessen bij te brengen van digitale veiligheid. Al spelenderwijze leren zij de goede praktijken die zij moeten toepassen. En o ja, ook volwassenen mogen de games spelen hoor ;)
[Taal: ENG]
https://beinternetawesome.withgoogle.com/interland


VRIJDAG MULTIMEDIA: UITZONDERLIJKE HISTORISCHE FOTO'S
Een reeks foto's van mensen die een belangrijke rol gespeeld hebben in de geschiedenis - maar die meestal op &andere manier afgebeeld werden. Sommige beelden zijn schokkend, opgelet dus.
[Taal: ENG]
http://imgur.com/a/DNyXl

Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Een vloggend kind? Ouders begrijpen er niks van
http://www.ad.nl/lifestyle/een-vloggend-kind-ouders-begrijpen-er-niks-van~af651cf5/
- Cyberaanval lijkt over zijn hoogtepunt heen
http://www.ad.nl/binnenland/cyberaanval-lijkt-over-zijn-hoogtepunt-heen~ad754e9c/
 
 
*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Dolby Atmos voortaan beschikbaar op Netflix, met Okja als eerste film
http://elektrozine.be/dolby-atmos-voortaan-beschikbaar-op-netflix-met-okja-als-eerste-film/
- Bissell – jouw nieuwe beste vriend tijdens het schoonmaken
http://elektrozine.be/bissell-jouw-nieuwe-beste-vriend-tijdens-het-schoonmaken/
 


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- 4 gearresteerd dankzij samenwerking tussen Microsoft en Britse politie tegen technical support scammers
http://computertaal.info/2017/06/30/4-gearresteerd-dankzij-samenwerking-microsoft-en-britse-politie-technical-support-scammers/
- Is een VPN veilig?
http://computertaal.info/2017/06/29/is-vpn-veilig/

 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Facebook maakt functie voor vinden van wifi-netwerken beschikbaar
https://tweakers.net/nieuws/126619/facebook-maakt-functie-voor-vinden-van-wifi-netwerken-beschikbaar.html
- Ubisoft experimenteert met games voor HoloLens
https://tweakers.net/nieuws/126603/ubisoft-experimenteert-met-games-voor-hololens.html*** DATANEWS
http://www.datanews.be
- Over dood en verrijzenis in Silicon Valley
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/over-dood-en-verrijzenis-in-silicon-valley/article-longread-872809.html
- JBC test digitaal pashok
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/jbc-test-digitaal-pashok/article-normal-872725.html

*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- VR in de muziekwereld: wie niet mee is... wordt niet gezien
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/vr-in-de-muziekwereld-wie-niet-mee-is-wordt-niet-gezien
- Deze Antwerpse start-up wil je energiefactuur een pak goedkoper maken. Zo doen ze dat:
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/deze-antwerpse-start-up-maakt-je-energiefactuur-een-pak-goedkoper

 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
HOE KAN JE EEN VERGRENDELD BESTAND WISSEN, VERPLAATSEN OF HERNOEMEN?
Soms gebeurt het dat je een bestand wil verplaatsen of verwijderen, maar dat je de melding krijgt dat het gebruikt wordt door een ander programma, en dat je het programma eerst moet sluiten. Of dat het bestand vergrendeld is, en dat je de vergrendeling moet opheffen. Wat nu?
Wanneer je niet weet welk programma dit bestand vergrendeld heeft. Dat kan bijvoorbeeld een achtergrond programma zijn, dat wel klaar is met het verwerken van het bestand, maar het nog niet vrijgegeven heeft, of toch niet op de juiste manier.
Eerst toch nog even een waarschuwing: bepaalde bestanden ontgrendelen en verwijderen kan problemen veroorzaken bij programma's die op dat moment draaien. En begin niet te rommelen met bestanden van het Windows systeem, want dat is om moeilijkheden vragen!
Hoe ga je nu te werk? Wel, er bestaat een programma dat hiervoor uiterst geschikt is: Process Explorer. Het is bovendien een portable app, dus je kan het gewoon op een stick zetten en vandaar draaien - wel met admin rechten. In Process Explorer klik je op het menu Bestand / File en kies je Show Details for All Processes.
Vervolgens klik je op het Find menu, en kies je Find Handle or DLL. Nu ga je op zoek naar de naam van het vergendeld bestand of map. Selecteer dat en je zal de handle zien in het vak onderaan met de detail. Klik rechts op de handle en selecteer Close Handle. WOrden er meerdere processen getoond in het zoekvenster, , herhaal dan deze stap om van elk proces de handle te sluiten.
Nu kan je het bestand normaal verwijderen of hernoemen, verplaatsen.
Meer over het gebruik van Process Explorer bij HowToGeek.
http://technet.microsoft.com/en-ca/sysinternals/bb896653.aspx
https://www.howtogeek.com/school/sysinternals-pro/lesson2/


EEN VERGRENDELD BESTAND VERPLAATSEN OF HERNOEMEN (2)
In het vorig artikel gebruikten we Process Explorer om vergrendelde bestanden te unlocken. Er is nog een ander programma dat je daarvoor kan gebruiken: IObit Unlocker, en het is volledig gratis. Het plaatst zelfs een optie om bestanden te unlocken in het context menu bij het rechts klikken.
Na installatie van dit programma klik je rechts op het vergrendelde bestand en kies je dus gewoon IObit Unlocker als het programma waarmee je dit bestand wil openen. Het progje wordt geopend met het bestand al geselecteerd, en je krijgt meteen een lijst processen te zien die het bestand of map vergrendeld hebben. Dor op de button "Unlock" te klikken, wordt het bestand ontgrendeld terwijl dat proces nog blijft draaien. Dat kan in sommige gevallen wel problemen veroorzaken, wanneer een proces exclusieve rechten moet hebben tot dat bestand.
Je kan ook de optie "Forced Mode" aanvinken, en dan de button Unlock aanklikken, om de ontgrendeling te forceren. Denk er wel aan dat je hiermee verschillende programma's kan sluiten waarin je bezig was - en dat het werk dat je daarin gedaan had, niet opgeslagen wordt!
http://www.iobit.com/en/iobit-unlocker.php


EEN VERGRENDELD BESTAND VERPLAATSEN OF VERWIJDEREN (3)
De derde methode bestaat erin om gewoon je computer af te sluiten en t herstarten. Dat zou in principe alle bestanden moeten ontgrendelen. Tenzij het bestand in kwestie gebruikt wordt door een programma dat mee opgestart wordt, en het dus meteen geblokkeerd wordt wanneer je je computer opstart.
In dat geval moet je je computer opstarten in safe modus. Bij Windows 7 wil dat zeggen dat je de F7 toets moet indrukken tijdens het startupproces, en dan Safe Mode kiezen uit het menu. Bij Windows 8 of 10 moet je de safe modus activeren vanuit de Boot Options menu.(Bron: HowToGeek)
Hoe je WIndows 10 herstart in safe modus lees je op de link hieronder.
https://www.howtogeek.com/126016/three-ways-to-access-the-windows-8-boot-options-menu/
https://www.howtogeek.com/128680/how-to-delete-move-or-rename-locked-files-in-windows/
http://www.digitalcitizen.life/4-ways-boot-safe-mode-windows-10


TIP: TOOLS OM JE WIFI TE VERBETEREN
Een handig artikel bij Webwereld, in het Nederlands, dat je tools aanreikt om je Wifi te verbeteren - tools die gratis zijn bovendien. Je kan ook uittesten of je eigen netwerk wel veilig is met sommige tools.
http://webwereld.nl/netwerken/99630-9-handige-gratis-wifi-tools?hash=b92666493c7a50a8910d8d04b1762511& 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

CLEVERDECK: LEER TALEN MET FLASH CARDS
Deze app voor de iPhone helpt je bij het leren van een nieuwe taal en werkt met kaarten die 3.000 van de meest gebruikte woorden in de populairste talen bevatten. Telkens met een afbeelding, de audio van hoe je het woord moet uitspreken, en voorbeeldzinnen in het Engels en de doeltaal.
http://cleverdeck.com/


DRIVER REVIVER: JE DRIVERS UP TO DATE


Deze tool voor Windows (all) is shareware en kost $29,00. Hij zal de drivers van jouw PC up to date houden, zodat je een soepel draaiende machine hebt. Want je staat er niet altijd bij stil, maar jouw computer heeft drivers nodig voor zijn scherm, je printer, scanner, webcam, hard drive, en meer.
https://fileforum.betanews.com/detail/Driver-Reviver/1386004002/1
http://www.reviversoft.com/driver-reviver/


MAIL TO SELF: IOS
Deze extensie voor iOS zorgt ervoor dat je vanuit elke mogelijke app een notitie kan sturen naar jezelf. Een handige manier om informatie te bewaren voor later.
http://www.mailtoself.com/


UNINSTALLVIEW
Windows all - freeware
Deze tool verzamelt informatie over alle programma's die op jouw systeem geïnstalelerd zijn, en toont je de details van de geInistalleerde programma's in een tabel.
Je kan deze informatie opvragen voor je eigen plaatselijke systeem, voor remote computers op jouw network, en voor externe harde schijven, aangesloten aan jouw computer. Je kan zo ook gemakkelijk een software op jouw computer en remote computer de-installeren.
https://fileforum.betanews.com/detail/UninstallView-64bit/1493760579/2
http://www.nirsoft.net/utils/uninstall_view.html


WIFI MAP: WACHTWOORDEN TOT GRATIS WIFI NETWERKEN
Je kan, wanneer je op verplaatsing bent, gratis internettoegang vinden in een coffeshoop, of een plek inhuren in een gedeelde werkplaats. Maar wil je liever gewoon overal internettoegang hebben waar je ook bent, dan is dit iets voor jou. Deze app toont je waar je veilige en snelle wifi vindt, aarop je kan inloggen. Je vindt in de lijst ook de snelheid van het netwerk, en in sommige gevallen ook de paswoorden van beveiligde netwerken krijgt van andere gebruikers.
https://play.google.com/store/apps/details?id=io.wifimap.wifimap
https://itunes.apple.com/us/app/wifi-map-scan-get-fast-internet-password/id548925969?mt=8


VRIJDAG APPDAG: VILD MAD
René Redzepi ken je misschien - hij was de chef van het befaamde restaurant Noma. Deze chef wil nu de burger aanmoedigen om zelf de natuur in te trekken en daar kruiden en paddestoelen te plukken. Wat natuurlijk toch een gevaar inhoudt, want sommige kruiden en paddestoelen zijn giftig!
Daarom heeft hij een app uitgebracht, die je moet helpen om de juiste dingen te plukken. Uitproberen is op eigen risico!
https://vildmad.dk/en

 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Ik verbaas mijzelf voortdurend;
dat is het enige wat het leven de moeite waard maakt.
-Oscar Wilde-