Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
29/6/2017 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 21
Nummer 1012 van 24/6/2017Gegroet lezer,

Het is toch eigenlijk wel erg...  Nu hadden we eens mooi weer, dagen aan een stuk, en dan waren we pas tevreden toen het terug koeler werd, en gaan we pas gelukkig zijn wanneer het weer regent... Ik moet ook schuldig bekennen hoor! De hittegolf is niet aan mij besteed, en een lekker windje met wat wolken zijn erg welkom!

Deze week weer heel uiteenlopend nieuws in uw Netties. Politiek nieuws vanuit de EU, nieuws over robotten en 4D printing, en natuurlijk over onze "usual suspects" - de grote tech bedrijven als Facebook en Google. Een hele hap dus. Snel aan de slag!

Veel leesplezier gewenst en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.AMAZON KOOPT SUPERMARKTKETEN WHOLE FOODS. MOETEN DELHAIZE EN CO GAAN BEVEN?
In de VS is Amazon sterk. Heel sterk. Van boeken en platen, van video's en tech apparatuur tot huishoudtoestellen, scheermesjes en wc-papier: de Amerikanen kopen het bij Amazon. Alleen hun voedsel kopen ze nog zelf - de paar home-delivery bedrijven die je de ingrediënten voor het weekmenu thuis bezorgen te na gelaten. Voeding, maar dan vooral vers fruit, groenten, vlees, is iets dat je nog altijd zelf wil kiezen, zo menen de Amerikanen.

Amazon heeft daar nu een oplossing voor bedacht: het heeft eventjes een hele supermarktketen opgekocht, namelijk Whole Foods Market. 13,7 miljard dollar heeft het bedrijf van Jef Bezos ervoor neergeteld, een niet onaardige som. Een aankoop die volgens verschillende waarnemers perfect binnen de Amazon-strategie past. Het doelpubliek van Whole Foods Market is namelijk die gegoede burger, die iets meer geld over heeft voor kwalitatieve producten.

Mooi voor Amazon, zal je zeggen. Maar heeft dit enig effect op ons eigen landje? Waarschijnlijk niet. Tot nu toe was Amazon nog niet echt groot in dit land - af en toe zal iemand wel een boek of cd kopen, maar de meeste pakjes komen nog altijd van Coolblue, Zalando of Bol.com. En die zien wij nog niet meteen een supermarktketen kopen..

Bovendien zijn de supermarktketens in ons land zelf al een hele tijd geleden op de e-commerce overgeschakeld: je kan al jarenlang dingen bestellen bij Delhaize, Colruyt en Co en dan in de winkel afhalen - en ja, zelfs laten brengen. Een groot succes is die afhaal- of leverdienst niet te noemen, althans bij de gewone burger. Bedrijven echter maken er graag gebruik van om bijvoorbeeld water, koffie en andere kantoorbehoeften aan huis te laten brengen.

Wat dit ons leert? Dat er toch een groot verschil bestaat tussen de VS en Europa, en dat dit verschil enkel nog vergroot. De Amazon Echo bijvoorbeeld is gemeengoed geworden in de VS, terwijl hier in Europa je nog niet veel kan uitrichten met het toestel. Apple lijkt in de VS de standaard te gaan worden voor het bijhouden van je medische gegevens, als je de laatste berichten mag geloven, terwijl Europa grote schroom heeft om dergelijke gevoelige informatie aan commerciële bedrijven toe te vertrouwen.

Meer over Amazon en Whole Foods Market bij Bloomberg, Techcrunch en Amazon zelf.
http://techcrunch.com/2017/06/17/in-wake-of-amazonwhole-foods-deal-instacart-has-a-challenging-opportunity/
http://www.bloomberg.com/news/articles/2017-06-16/bezos-s-grocery-waterloo-is-now-his-biggest-opportunity
http://phx.corporate-ir.net/phoenix.zhtml?c=176060&p=irol-newsArticle&ID=2281414PROBLEMEN OP FACEBOOK: GEWELD ERGER DAN GEDACHT, FACEBOOK WIL JOUW MEDEWERKING, MAAR MEDEWERKERS WERDEN VOOR DE LEEUWEN GEGOOID...
Drie berichten over Facebook. Om te beginnen: volgens Buzzfeed is het geweld dat via Facebook Live getoond wordt, erger dan eerst gedacht. Er zijn recent enkele incidenten in de pers gekomen van moorden en zelfdodingen die live uitgezonden werden. Facebook probeert uit alle macht dat tegen te gaan, want het wil informatief én gebruiksvriendelijk zijn.

Maar dat blijkt niet zo simpel. Volgens een nieuwsanalyse van BuzzFeed, zou het probleem met die live uitzendingen groter zijn dan gedacht. Sinds de live feed van start ging in december 2015 werden er 45 gevallen van geweld via de feed uitgezonden, van schietincidenten tot verkrachting, moord, zelfdoding en zelfs kindermisbruik.

En dat is echt niet goed. Niet alleen voor Facebook, dat zo de sfeer van "gezellig samen" niet meer kan waarmaken, maar ook voor de IRL maatschappij. Het uitzenden van gewelddadige misdrijven via Facebook Live zou misdadigers wel eens kunnen aansporen om het medium te gebruiken om faam te verwerven.  Hierover meer bij Buzzfeed (1).

Facebook doet echt zijn best om dit risico in te dammen. En het besteedt ook heel wat PR om te tonen dat het sociale netwerk echt inspanningen doet om geweld, haatspraak en andere ongewenste content op Facebook te weren. Het heeft daarom een lijst gepublicerd met zeven moeilijke vragen waarmee het worstelt, en waarvoor het de medewerking vraag van het publiek om te weten te komen wat zij vinden dat toegelaten moet zijn op het Facebook, en wat niet. Of over wat er gebeuren moet met de account van een gebruiker, wanneer de overleden is. Gebruikers kunnen antwoord geven via https://newsroom.fb.com/news/2017/06/hard-questions/ (2)

Maar nog terwijl Facebook zo ijverig aan zijn blazoen aan het poetsen was, kwam eer een nieuw bericht dat een streep trok door al die goede voornemens. Het bleek namelijk dat Facebook door een foutje in de beveiligingsinstellingen per vergissing de identiteit van mensen die bepaalde groepen moesten modereren, bekend maakten aan vermoedelijke terroristen!

Het gaat om meer dan 1.000 medewerkers in 22 departementen bij Facebook, die met behulp van de moderatie software van het bedrijf ongewenste content van het platform moesten verwijderen. Dus seksueel materiaal, haatspraak, maar ook terroristische propaganda. Een bug zorgde er echter voor dat de persoonlijke profielen van die moderators getoond werden in een melding bij de bewuste Facebook groepen, wanneer hun beheerder verwijderd werd wegens inbreuk op de gebruiksvoorwaarden.

40 van deze medewerkers hielden terroristische groepen in het oog. Facebook heeft na het vaststellen van de bug enkeel van hen gecontacteerd, omdat zij mogelijk doelwit zouden kunnen worden van de terroristen. Eén van hen is ondertusen ondergedoken. Dat verhaal lees je bij The Guardian. (3)

De moraal van het verhaal: Facebook doet zijn best, maar het moet optornen tegen een ware lawine aan ongewenste berichten. Artificial Intelligence zal de uitkomst moeten brengen, want mendelijke editors kan het blijkbaar niet/onvoldoende beschermen. Maar willen we dat wel, dat AI ons sociale leven gaat managen?
https://www.buzzfeed.com/alexkantrowitz/heres-how-bad-facebook-lives-violence-problem-is?utm_term=.qbnK0eXm5#.qdYByVdvg
https://techcrunch.com/2017/06/15/facebook-censorship-terrorism/
https://www.theguardian.com/technology/2017/jun/16/facebook-moderators-identity-exposed-terrorist-groupsGEBRUIKERS KIJKEN BLIJKBAAR NIET OM ZICH HEEN BIJ VR?
YouTube heeft een heatmap uitgebracht, die het VR content makers duidelijker moet maken wat de plekken zijn waarop de ogen, letterlijk en figuurlijk, van de kijkers gericht zijn. Het resultaat is onthutsend: 75% van de kijkers kijken gewoon voor zich uit. Je kan je afvragen waarom je dan de moeite zou doen om überhaupt nog VR te maken, met een volledige surround omgeving.

Google probeert al langer de makers van VR aan zich te binden, door allerlei tools uit te brengen. Google wil nu eenmaal de VR wereld domineren, maar dan wel waarbij het youTube platform een springplank moet zijn naar andere content.

Zo heeft Google al gedeelde viewing rooms uitgebracht op YouTube, en een live voice chat. Het heeft strategieën bedacht om de bitrates van streaming video laag te houden, en toch hoge kwaliteit te brengen. Deze nieuwe aankondiging, de heatmap, zal beschikbaar zijn voor elke 360 graden video die meer dan 1.000 view heeft. Meer bij Engadget.
https://www.engadget.com/2017/06/16/youtube-heatmaps-show-where-look-vr-videos/QUALCOMM STELT NIEUWE CHIPS VOOR, DIE SLIMME LUIDSPREKERS MOGELIJK MAKEN
Het was al "slimme luidsprekers" wat de laatste maanden de klok sloeg: het begon met Amazon en zijn Echo, die de slimme assistent Alexa aan boord had. Daarop volgde Google met zijn Google Home, die dan weer de assistent Google Now een stem gaf. Ook Apple en Microsoft kondigden dergelijke technologieën aan. Maar dat zijn allemaal gesloten systemen - de luidspreker en het OS behoren tot dezelfde fabrikant.

Qualcomm kan er echter voor zorgen dat die nieuwe walled garden, die zo gecreëerd wordt, doorbroken wordt. Het bedrijf heeft namelijk een pakket nieuwe technologieën aangekondigd, zogenaamd "smart audio", die zowel een microfoon, luidspreker en spraakherekenning technologie bevatten. OEM's kunnen die gebruiken om hun eigen producten te bouwen, zonder het warm water opnieuw te moeten uitvinden. Bovendien is deze technologie compatibel met Amazon Alexa en Google Assistant, zodat de OEM's deze voice assistenten ook kunnen verwerken in andere audio producten.

Maar wat Qualcomm aankondigde gaat eigenlijk verder dan die slimme luidsprekers. Het is een heel nieuw audio platform. Buiten de high end flash chip voor draadloze luidspekers, is er ook een chip voor bijhorende koptelefoons, de CSRA8100. ER is ook een nieuwe reeks Bluetooth SoCS of System on a Chp, voor producten in de midden en hogere klasse, dus een nieuwe manier van verbinding via Bluetooth. Voor kabelverbinding via USB TypeC-toestellen heeft Qualcomm ook nieuwe SoCs: de WHS9420 en WHS9410.

Kortom: in de nabije toekomst mag je je verwachten aan heel wat verbeteringen bij draadloze audio. Lees meer bij Engadget en Android Authority.
http://www.androidauthority.com/qualcomm-unveils-5-new-audio-products-iot-smart-home-778390/
https://www.engadget.com/2017/06/14/qualcomm-s-new-chips-will-give-rise-to-more-smart-speakers/SONY WERKT AAN "MINI ROBOTS" VOOR LEGO BOUWSTENEN
Via zijn crowdfunding site "First Flight" heeft Sony een project voorgesteld, dat de creativiteit van kinderen bij het spelen met de Lego blokjes zou moeten ontwikkelen. Het gaat om mini-robotjes, oftewel Toio Cubes (blokjes).

Deze blokjes bevatten, zoals je al vermoeden kan, programmeerbare technologie en kunnen gecombineerd worden met andere Lego-onderdelen. Concreet bevatten de Toio Cubes Bluetooth, waardoor zij via het voortbewegingsmechanisme aan de onderkant commando's kunnen uitvoeren en zelfs met andere blokjes kunnen commmuniceren of samen bevelen van een externe console ontvangen en uitvoeren.

Bij Pressetext vind je een filmpje - het is weliswaar in het Japans, maar de beelden spreken eigenlijk voor zich. Knap - en het zet onze kleintjes weeral aan het programmeren :)
https://www.pressetext.com/news/20170614016
http://first-flight.sony.com/pj/toioACCENTURE EN MICROSOFT WERKEN AAN EEN OP BLOCKCHAIN GEBASEERD DIGITAAL ID-NETWERK
Wereldwijd zijn er 1,1 miljard mensen die geen officiële documenten hebben. Hoe kan je hen een "identiteit" geven, waarmee zij echt "bestaan" - want tegenwoordig besta je nergens, zolang je je niet kan identificeren.  Zonder identiteit kan je geen contracten afsluiten, noch voor een job of een woning, kan je geen ondersteuning krijgen voor de opvoeding van je kinderen of voor hun scholing...

De VN heeft daarom in samenspraak met de bedrijven Accenture en Microsoft een digitaal ID netwerk gecreëerd. het bijzondere is dat het gebaseerd is op de blockchain technologie. Dat is een nieuwe manier om dingen te noteren - een soort grote database, die niet centraal bijgehouden wordt maar op vele verschillende plekken, net zoals P2P netwerken bijvoorbeeld. Het bijzondere is dat elke input die in de database gemaakt wordt, ook verwijst naar de vorige input. Waardoor het eigenlijk onmogelijk is om een van de gegevens in die keten te vervalsen. Het is, met andere woorden, een volledig betrouwbaar systeem, zonder dat één enkel bedrijf of autoriteit, certficaat-verstrekker, garant moet staan voor de integriteit ervan.

Deze week werd een prototype van het netwerk voorsteld in het VN-hoofdkwartier in New York. De bedoeling van het project is om vluchtelingen, die zonder papieren terechtkomen in een opvangland, een identiteit te geven, en te laten bewijzen wie zij zijn. Het nieuwe platform zou ook compatibele zijn met bestaande idntificatiesystemen van commerciële en overheidsorganisaties, zodat die ook daar gegevens kunnen opzoeken.

Meer bij Reuters.
http://www.reuters.com/article/us-microsoft-accenture-digitalid-idUSKBN19A22BEU WIL END-TO-END VERSLEUTELING EN EEN VERBOD OP ACHTERDEURTJES
De EU mag dan al willen dat de politie gemakkelijker data kan verkrijgen, maar dat wil niet zeggen dat zij die data ook gemakkelijker zullen kunnen lezen. Het Europese Parlement heeft namelijk een amendement voorgesteld op de bestaande wetgeving,w aardoor end-to-end versleuteling verplicht waar mogelijk. En als je dan zou denken dat daarbij ook een wet zou komen waardoor de politie toch toegang zou moeten krijgen tot die versleutelde data, via een achterpoortje, dan ben je mis: de EU wil ook een verbod op achterpoortjes.

Het voorstel moet nog wel door het Europese Parlement goedgekeurd worden, en dan besproken door de Europese Raad. Maar als het er komt, dan zou er wel eens een conflict kunnen ontstaan tussen de EU en landen die geen voorstander zijn van encryptie, zoals het VK, zo merkt Engadget op.
https://www.engadget.com/2017/06/19/eu-proposes-banning-encryption-backdoors/DATA VAN MEER DAN HELFT AMERIKANEN VOOR HET GRIJPEN
Het voorstel van de EU (in het vorige artikel) is bedoeld om de burger te verzekeren dat de privacy van zijn gegevens beschermd is. Daarvoor dient ook de nieuwe GDPR of General Data Protection Regulation die in mei 2018 in voege treedt en bedrijven wil verplichten om enerzijds transparantie te bieden over de gegevens die het bijhouddt over de gebruiker en wat het ermee doet, maar ook verplicht om die data te beschermen en bij inbreuken erop dit onmiddellijk te meldne.

Dat deze wetgeving nodig is, dat blijkt uit een groot beveiligingsincident in de VS. Daar werd namelijk vastgesteld dat de gegevens van meer dan 198 miljoen Amerikaanse burgers publiek te bekijken waren. En dan gaat het om hun naam, adres, geboortedatum, telefoonnummer, maar ook een analyse met daarin de verwachte kiesintentie over bepaalde onderwerpen.

De gegevens werden verzameld door een marketing bureau, Deep Root Analytics, in opdracht van de Republican National Committee. De data werden gewoon bewaard op een Amazon Server die publiek toegankelijk was - iets wat ontdekt werd door risico analyst UpGuard. Dat bedrijf voegde eraan toe dat er geen bewijs is dat de gegevens door anderen bekeken of gedownload werden. Meer hierover lees je bij Gizmodo.

Het toont in elke geval aan dat een wet zoals GDPR echt noodzakelijk is - alhoewel die het voor marketeers en data mining bedrijven enorm moeilijk zal maken om data te verzamelen en te verkopen...
http://gizmodo.com/gop-data-firm-accidentally-leaks-personal-details-of-ne-1796211612NIEUWE WOORDJES LEREN: 4D PRINTING
Een team van het Georgia Institute of TEchnology onderzoekt momenteel manieren om 3D printers te gebruik om structuren te printen die ook kunnen uitzetten wanneer zij verhit worden - iets wat soms ook 4D printing genoemd wordt. Hoe de techniek werkt, lees je bij TechCrunch.

Wat je vooral moet onthouden is dat de materialen, wanneer zij in een vloeistof van een bepaalde warmte, ondergedompeld worden, zij uitzetten. En dat de structuren een geheugen hebben, zodat zij later terug in hun oorspronkelijke staat terug kunnen vouwen. En dat je het indrukwekkende filmpje bekijken moet bij TechCrunch!
https://techcrunch.com/2017/06/17/shape-shifting-4d-printed-objects-could-pave-the-way-for-outer-space-structures/?ncid=rssNETFLIX START MET INTERACTIEVE VERHALEN
Echt nieuw kan je het niet noemen - er wordt al langer gespeeld met manieren waarop de kijker zelf bepaalt hoe een verhaal afloopt. Hij kan daarbij kiezen tussen bepaalde opties. Een idee dat nu opgepikt wordt door Netflix, dat 'interactive stories' uitbrengt.

De eerste shows in dit genre zijn eerder bedoeld voor jongere kijkers: " De gelezen kat: Gevangen in een verhaal"   werd  deze week wereldwijd uitgebracht. Het verhaal bevat 13 keuzemomenten, met twee verschillende aflopen. Elk van de shows duurt tussen de 18 en 39 minuten. Later dit jaar zouden er nog twee shows komen: "Buddy Thunderstruck the Maybe Pile" wordt verwacht op 14 juli, en "Stretch Armstrong The Breakout" begin volgend jaar.

Toch wel even vermelden dat je GEEN gebruik kan maken van deze interactiviteit op de Netflix website, op Android toestellen, op Chromecast en Apple TV, die mmenteel de interactiviteit niet ondersteunen. Meer bij TechCrunch.

Maar ook in eigen land wordt er aan zulke interactieve reeksen gewerkt.

Jongerenzender Ketnet werkt ook met het concept, en heeft een speciale aflevering van "De regel van 3s" (lees: De regel van Dries) opgenomen waarbij de keijker zelf het einde kan bepalen. Daarover lees je meer bij De Morgen (abonnement verplicht).
https://techcrunch.com/2017/06/20/netflix-debuts-choose-your-own-adventure-stories-for-kids/?ncid=rss
https://www.demorgen.be/tvmedia/op-ketnet-kunnen-kinderen-zelf-kiezen-hoe-een-serie-verloopt-b13efd23/ZIJN DE MAPS DE REDDING VAN SNAPCHAT?
Snapchat is nog altijd erg populair bij jongeren. De braak-regenbogen en andere filters zijn ongetwijfeld een factor die bijdraagt aan dat succes. En de stories. En de vele andere leuke functies die Facebook ondertussen geïmiteerd heeft in zijn Instagram, WhatsApp en Facebook apps.

Nu heeft Snapchat echter een nieuwigheid voorgesteld die met dezelfde flair uitgevoerd werd als alle andere functies: een cartoon-eske weergave van je vrienden op een landkaart.

Het is de bedoeling dat je je vrienden niet allen virtueel, maar ook IRL (In Real Life) ontmoet. Daarvoor moet je wel je huidige locatie bekendmaken, en je vrienden kunnen die dan zien op een landkaart. Deze locatie  kan trouwens ook gebruikt worden voor andere tools, zoals de Stories, zodat je kan zien welke Stories zich in jouw omgeving afspelen of afgespeeld hebben.

Bij TechCrunch meer uitleg, en ook hoe je de Snap Map activeert.
https://techcrunch.com/2017/06/21/snap-map/NOKIA START MET GEZONDHEIDPRODUCTEN
"Starten" is misschien slecht gekozen in deze titel - eigenlijk gaat het om producten die al langer op de markt zijn, maar door fabrikant Withings gemaakt werden. In april 2016 heeft Nokia echter Withings overgenomen, en nu brengt het die produccten voor het eerst onder de eigen merknaam Nokia uit.

Nu zijn de producten van Withings best knap te noemen - althans dat is onze bescheiden mening. Het zijn verschillende apparaatjes die je helpen om je gezondheidstoestand in het oog te houden. Zo is er een slimme weegschaal, die jouw gewicht niet alleen draadloos naar de app op jouw smartphone doorstuurt, maar ook andere functies meet zoals vetmassa en hartslag. Bovendien onthoudt hij dat er verschillende gebruikers zijn.

Withings heeft ook een bloeddrukmeter, die eveneens de data draadloos doorstuurt naar de app. En de Withings smart watches die steken al een tijdje onze ogen uit - zij zijn elegant en discreet, en bieden toch de nodige functies. EN zij zien eruit als een horloge!

Sommige waarnemers menen dat deze producten echter te weinig spectaculair zijn voor Nokia om uit te kunnen pakken met een duidelijk teken dat zij afstappen van het smartphone-verhaal. Misschien hebben zij gelijk, maar niet elk product moet spectaculair zijn, "degelijkheid" is ook een goede eigenschap, niet? En de Health Mate app is bedoeld voor de gewone mens, niet voor fanatieke sporters. En dat vinden wij dan ook weer interessant!

Meer info en foto's bij Venturebeat.
https://venturebeat.com/2017/06/20/nokia-unveils-2-new-devices-in-digital-health-rebirth/GELD VERDIENEN MET PERISCOPE
De strijd draait nog altijd rond video. Wie het meeste video kan aanbieden, zo lijkt het, kan het meeste kijkers/bezoekers trekken. Maar iemand moet die video's maken natuurlijk, en die zou daar dan ook best voor beloond worden.

Periscope, de app voor live streaming uitzendingen die sinds verleden jaar eigendom is van Twitter, heeft nu een manier gevonden om content-makers te belonen. Het systeem heet Super Hearts. Je koopt op voorhand een pakketje virtuele munten, en kan daarmee dan Super Hearts geven aan content creators die je belonen wil.

Er zijn drie soorten Super Hearts: de goedkoopste heeft plus-tekens, de middelste is een schitterend hart en het duurste is een hartje met stralen als van vuurwerk, en met jouw gezicht in het midden. Voor 99 dollarcent kan je ongeveer 30 hartjes van de goedkoopste soort sturen.

Wanneer de maker van de video hartjes ontvangen heeft voor een tegenwaarde van 175 dollar, dan kan hij een Super Broadcaster worden en zijn ontvangen geld gaan inwisselen. Hij moet wel ongeveer een 30% afstaan aan belastingen en de app store commissies bij zowel Android als iPhone.

Momenteel is het systeem om content makers te belonen enkel beschikbaar in de VS, maar het zou binnenkort voor iedereen uitgerold worden. Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2017/06/21/periscope-super-hearts/


MAAK SPOTIFY SPEELLIJSTJES MET JE VRIENDEN IN FACEBOOK
Wil je bewijzen dat je een goede muzieksmaak hebt, dan bouw je een speellijstje dat je delen kan met je vrienden. De streaming diensten lenen zich daar uitstekend toe. Spotify weet dat, en heeft nu een tool uitgebracht die het nog gemakkelijker moet maken om speellijstjes te maken.

Group Plylists for Messenger heet het, en het houdt, zoals de naam het zegt, een samenwerking met Fcebook in. Het principe is simpel: iemand van je vrienden maakt een nieuwe Group Playlist aan via de Spotify Chat extensie in Messenger. Anderen die aan de conversatie deelnemen kunnen dan songs toevoegen, zelfs wanneer zij niet op Spotify zitten, door op het blauwe +-icoontje te klikken naast de composer.

Leuk om een fuif voor te bereiden, of wanneer je samen op stap gaat.
https://news.spotify.com/us/2017/06/21/spotify-introduces-group-playlists-for-messenger-a-seamless-new-way-to-build-playlists-with-friends/
http://m.me/Spotify

FACEBOOK WIL VROUWEN EEN BETERE BESCHERMING BIEDEN OP HET PLATFORM
Een nieuwigheid, die momenteel enkel in India uitgerold wordt, maar later ook overal ter wereld. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat sommige gebruikers, vooral vrouwen, het niet echt vertrouwen om een profielfoto van zichzelf te uploaden naar het platform, uit angst dat de foto verspreid zou kunnen worden en misbruikt, online of offline. Vaak zetten zij dan een foto van iets anders, zoals een hond of ander dier, waardoor het dan moeilijker wordt voor hun vrienden om hen te vinden.

Daarom werden twee nieuwe tools uitgebracht, die gebruikers in India meer controle geven over wie hun profielfoto kan downloaden en delen. Een moeilijke zaak, want een profielfoto is iets dat publiek is, en gezien kan worden door mensen zelfs wanneer zij geen vriend zijn met die persoon.

De eerste tool is een optie bij de profielfoto, die de gebruiker kan activeren. Indien actief, zullen andere de foto niet kunnen downloaden, delen of die in een Facebook boodschap verzenden. Bij de laatste versie van de Facebook app op Android zal je evenmin een screenshot kunnen maken van zo'n beschermde foto. Wat ons doet vermoeden dat je nog altijd een schermafdruk kan maken wanneer je Facebook vanop bijvoorbeeld via je desktop bezoekt. Een beschermde foto zal een blauwe rand hebben, met een schildje erop.

De tweede functie is een overlay, een extra laag, die je op jouw profielfoto kan leggen. Er zijn verschillende profielen, die in het gval van India de traditionele Indische art design patronen volgen. Je kan de persoon op de foto nog herkennen, maar mensen zullen minder geneigd zijn om de foto te kopiëren omwille van die overlay.

Meer bij Fortune.
http://fortune.com/2017/06/21/facebook-india-tools-women/


  

Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetPODCAST: SCIENCE VS


Deze podcast neemt allerlei hypes, trends en mythes onder de loep, op verschillende domeinen. Dit seizoen gaat het over organisch voedsel, maar ook over wapenbezit, en meer. De laatste aflevering bijvoorbeeld ging over kunstmatige zoetstoffen.
[Taal: ENG]
https://gimletmedia.com/science-vs/
Netties werkt samen met:


 
De nieuwe oogst


   
HOE GAAN MUSEA OM MET NIEUWE TECHNOLOGIEËN?
Musea draaien per definitie rond wat achter ons ligt, niet om de toekomst. Hoe combineren zij de technologieën van de toekomst met dat gegeven? In dit interessante artikel bij The Verge vind je heel wat links die je laten kennismaken met VR-belevenissen van de collecties in verschillende musea. En dat vanuit je luie zetel!
[Taal: ENG]
https://www.theverge.com/2017/5/6/15563922/museums-vr-ar-apps-digital-technology


SPEED DIAL 2: VERVANGER VOOR JE TABS

Deze extensie voor je Chrome browser zet al jouw favoriete pagina's op het scherm dat je te zien krijgt wanneer je op "New tab" klikt. Je ziet er jouw meest bezochte websites, je bookmarks, en je surfgeschiedenis.
[Taal: ENG]
https://chrome.google.com/webstore/category/extensions?hl=en


CARRÉCOUTURE: BELGISCHE STARTUP
Deze website wil verschillende haute couture modeshops online samenbrengen. Het is een project van broer en zus Jeroen en Nathalie Pompen, die er meer dan twee jaar aan gewerkt hebben. Geen webshop, zo zeggen de makers van de site, wel een stijladviseur, een modedienstverlener, een facilitator. Het is dan ook voornamelijk de bedoeling om de collecties te tonen die je vindt bij onafhankelijke modeboeties.
[Taal: ENG/NL]
https://www.retaildetail.be/nl/news/mode/belgische-startup-brengt-haute-couture-modeshops-online-samen
https://www.carrecouture.com/en


PRIVACY TOOLS: VOOR WIE ZICH BESCHERMEN WIL
We jammeren met zijn allen over de vele inbreuken op onze privacy. Maar doen wij er eigenlijk zelf iets aan? Maken wij met zijn allen gebruik van de alternatieve tools die er bestaan om te surfen, te mailen, te chatten, en die onze privacy niet in het gebruik brengen?
Deze website wil daaraan iets doen. Veel informatie, in simpele woorden verteld, maar het blijft toch nog altijd een brok lectuur om door te nemen. Laat je daar niet door afschrikken: je privacy is je hoogste goed!
[Taal: ENG]
https://privacytoolsio.github.io/privacytools.io/


SWEETSOUNDTRACK: SONGS IN FILMS

In films worden songs gebruikt. Soms valt je dat niet eens op. SOms zijn die songs juist heel belangrijk voor het succes van de film, voor de reden waarom de film in jouw geheugen blijft hangen. Maar hoe heet die song nog weer? Deze website wil je helpen om die songs terug te vinden, door alle mogelijke informatie te verschaffen over soundtracks.
[Taal: ENG]
http://sweetsoundtrack.com/


DE 50 BESTE TV-REEKSEN OOIT
Het zomerseizoen komt eraan, en dan is de normale programmatie op de reguliere zenders (Een, Canvas, VTM en co) heel pover. Tijd dus om wat reeksen te bekijken die je nog niet kende. Maar welke? Dit lijstje kan je helpen. Het bevat de 50 reeksen die volgens de redactie het beste waren. Sommige ken je al, maar ongetwijfeld zal je nog pareltjes ontdekken!
[Taal: ENG]
http://www.empireonline.com/movies/features/best-tv-shows-ever/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: ZET JE WONING OP DE KAART
Deze website, het initiatief van de netwerkbeheerders Eandis en Infrax, wil je tonen hoeveel energie je kan besparen door te renoveren. Je moet wel verschillende vragen beantwoorden, en krijgt niet meteen een antwoord - daarvoor moet je jouw mailadres achterlaten, en hopen dat dat enkel voor dit doeleinde gebruikt gaat worden..
http://ikgabouwen.knack.be/bouwen-renovatie/energie/leer-meer-over-het-energieverbruik-van-jouw-woning-met-deze-online-tool/article-normal-866773.html
https://eandis.zetjewoningopdekaart.be/
https://infrax.zetjewoningopdekaart.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: REVUE (FREDO DE SMET)
Sommige mensen zijn niet alleen uitstekend op de hoogte over nieuwe evoluties op tech én maatschappelijk gebied, zij zijn ook nog zo vrijgevig om hun gedachten en ervaring hierover met anderen te willen delen. Fredo De Smet is zo iemand: hij schrijft over mens en machine, en ook over alles wat er gebeurt in het project Gent M.
[Taal: NL]
https://www.getrevue.co/profile/fredodesmet


VRIJDAG MULTIMEDIA: VIRTUELE FIDGET SPINNER
Ach, Google en zijn grapjes... Nu heeft het weer een virtuele fidget spinner verborgen in zijn zoekpagina, die enkel te voorschijn komt wanneer je het juiste woord ("spinner") intikt in de zoekmachine. Een grapje dat je zowel in Firefox als Chrome kan zien.
https://thenextweb.com/google/2017/06/20/google-virtual-fidget-spinner-search/#.tnw_Lem0ilSc


VRIJDAG MULTIMEDIA: DE SCHOONHEID VAN WRAKKEN

Een reportage met prachtige foto's, genomen tijdens het duiken naar wrakken in Truk Lagoon, een groep tropische eilanden in Micronesia. En o ja, er zijn haaien ook hoor!
[Taal: ENG]
http://www.lovethesepics.com/2011/06/wreck-diving-the-mysterious-ghost-fleet-of-truk-lagoon-33-pics/


VRIJDAG MULTIMEDIA: EXPLOSM
Liefhebber van cartoons en strips? Deze grappige cartoons, simpel getekend, bevatten veel humor. Je moet wel een aardig mondje Engels praten, want vaak worden er woordspelingen verwerkt.
[Taal: ENG]
http://explosm.net/comics/2721/Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
 - Betalen met een ring, het kan straks bij ABN Amro
http://www.ad.nl/economie/betalen-met-een-ring-het-kan-straks-bij-abn-amro~aeffb1931/
- NCTV: Nederland niet klaar voor digitale aanval
http://www.ad.nl/politiek/nctv-nederland-niet-klaar-voor-digitale-aanval~a2eca56b/ 
 
 

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
  - Bissell – jouw nieuwe beste vriend tijdens het schoonmaken
http://elektrozine.be/bissell-jouw-nieuwe-beste-vriend-tijdens-het-schoonmaken/
- Samsung lanceert met The Frame tweede televisie voor designliefhebbers
http://elektrozine.be/samsung-lanceert-met-the-frame-tweede-televisie-voor-designliefhebbers/

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- AMOLED mnml bureaubladachtergronden voor Android – je batterij werkt langer
http://computertaal.info/2017/06/23/amoled-mnml-bureaubladachtergronden-android-batterij-werkt-langer/
- ProtonVPN – gratis VPN
http://computertaal.info/2017/06/22/protonvpn-gratis-vpn/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Google stopt met scannen van Gmail-berichten voor gepersonaliseerde advertenties
https://tweakers.net/nieuws/126333/google-stopt-met-scannen-van-gmail-berichten-voor-gepersonaliseerde-advertenties.html
- Telenet verhoogt datalimiet voor gezinsabo met tv, internet en mobiele data
https://tweakers.net/nieuws/126317/telenet-verhoogt-datalimiet-voor-gezinsabo-met-tv-internet-en-mobiele-data.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be- Het Amazon-gehalte van de Belgische supermarkten
http://moneytalk.knack.be/geld-en-beurs/sparen/het-amazon-gehalte-van-de-belgische-supermarkten/article-normal-869969.html?_ga=2.82290582.1462134333.1498242720-251870668.1464711133
- Google toont geen vertrouwelijke medische informatie meer
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/google-toont-geen-vertrouwelijke-medische-informatie-meer/article-normal-869769.html

*** TECHNOLOGIUM
http://www.technologium.be
- Winnaar MIT Innovator under 35 | Julien De Wit
http://www.technologium.be/julien-de-wit


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Hoe het Antwerpse iCapps evolueerde van app-ontwikkelaar naar digital agency
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/hoe-het-antwerpse-icapps-evolueerde-van-app-ontwikkelaar-naar-digital-agency
- Hoe kwam dit Belgische mobile app agency al in het vizier van Apple? Hun verhaal uitgelicht:
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/hoe-kwam-dit-belgische-mobile-app-agency-al-in-het-vizier-van-apple-hun-verhaal-uitgelicht
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


TIP: FIREFOX GEBRUIKT VEEL GEHEUGEN
Is het bij jou ook het geval: je bent aan het surfen, hebt verschillende tabblaadjes open staan, en plots bemerk je dat je klavier niet meer reageert, de dingen die je aanklikt met muis of touchpad niet meer reageren? En wanneer je dan Taakbeheer opent, bemerkt dat je Firefox browser enorm veel geheugen verbruikt - zelsfs niet één, maar twee gigabyt en meer?
Dat kan verschillende oorzaken hebben. Volgens sommige bronnen kan het te maken hebben met de audio op je computer, volgens anderen zou het kunnen liggen aan de add-ons die je geactiveerd hebt in je Firefox. Over dat eerste kunnen wij je geen uitsluitsel geven. Dat tweede kan je zelf uittesten, door je Firefox te herstarten zonder de add-ons, dus in safe modus.
Dat is heel simpel: klik op het menu rechts boven (de drie balkjes), en vervolgens op het vraagteken onderaan de opties. Daar kies je dan de optie Herstarten in Safe Modus. Lost dat het probleem niet op, ga dan naar het vraagteken, maar kies daar dan de optie Probleemoplossingsinformatie.
Bij Reddit vind je deze thread over het probleem.
https://www.reddit.com/r/techsupport/comments/6f2pgd/firefox_using_too_much_memory/
https://www.reddit.com/r/techsupport/comments/6f2pgd/firefox_using_too_much_memory/diey805/

  
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

  KIWI VOOR GMAIL


Deze app bestond al langer, maar nu is er een versie voor Windows. Kiwi is eigenlijk een app die een andere user interface biedt voor Gmail. Miljoenen mensen maken elke dag gebruik van de gratis Gmail van Google, maar velen vervloeken de toch wat hoekige interface. Deze app lost het probleem op dat je je Gmail mail enkel kan bekijken in je browser, en dat het maar één van de vele tabblaadjes is die je hebt open staan - en je dus je mail voortdurend kwijt bent.
Een uitgebreide bespreking bij ZDNet. Voor de app moet je betalen, maar je kan hem wel 30 dagen lang gratis uittesten.
http://kiwiforgmail.com/order.php
http://www.zdnet.com/article/kiwi-for-gmail-lets-windows-users-break-free-of-the-browser/


GAISHAN.IO: VOOR BEGINNENDE MUZIKANTEN
Deze app is bedoeld voor wie zich wil bekwamen in het bespelen van een instrument. Want daarvoor moet je oefenen, oefenen en nog eens veel oefenene. Toonladders, vingeroefeningen, enz. Dit progje helpt je om die vervelende maar noodzakelijke oefeningen bij te houden: hij herinnert je eraan wanneer je die moet doen, en stelt een timer in om de tijd bij te houden die je aan de oefeningen zou moeten besteden.
https://gaishan.io/
.

RELIVE: HERBELEEF JE FITNESS TOCHTEN

   
Deze app laat je je fietstocht of jogging tocht op een website weergeven. En daarbij is het niet alleen belangrijk welke sportieve prestaties jij gedaan hebt, maar ook wat je ondertussen beleefd hebt. Je kan niet alleen je route en snelheden op een kaart zetten, maar ook video's toevoegen - zelfs in 3D!
https://www.relive.cc/


DICTATE: SPRAAK-NAAR-TEKST ADD-ON VOOR OFFICE
Deze nieuwe app van de Garage incubator van Microsoft, maakt gebruik van dezelfde spraakherkenning als in Cortana, de virtuele assistent van Microsoft, maar dan wel gekoppeld aan real-time vertaline. Hij zet je gesproken woorden om in tekst op je Office-toepassing zoals Outlook, PowerPoint. De app ondersteunt 20 talen, en is gratis beschikbaar.
Meer bij ZDNet.
http://www.zdnet.com/article/microsofts-dictate-add-in-brings-speech-to-text-support-to-office-apps/
http://www.dictate.ms/


VRIJDAG APPDAG: PINTASKING


Deze app is voor power gebruikers. Je kan hiermee namelijk heel simpel tussen verschillende apps wisselen, net zoals je zou doen moet ALT-TAB op je Windows computer. Je kan apps aan de zijkant van je scherm vastpinnen, zodat je gemakkelijk kan wisselen. Bij de gratis versie zijn dat er twee, bij de betalende versie  kan je er meer vastzetten (€2,99).
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.phinxapps.pintasking&hl=en_GB

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Het leven zou veel vrolijker kunnen zijn,
als de mensen het ernstiger zouden willen nemen.
-Peter Sirius-