INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 21
Nummer 1010 van 10/6/2017Gegroet lezer,

Deze week krijg je heel wat nieuws over Apple. Nadat het bedrijf de laatste maanden echt wel weinig nieuwigheden uitgebracht had, en daarvoor van vele waarnemers (ook van onszelf!) flink wat kritiek moest verduren, heeft het nu uitgepakt met een haast eindeloze reeks nieuwigheden. En om onze kritiek goed te maken, hebben wij ons best gedaan om zoveel mogelijk aandacht te schenken aan die aankondigingen. Hopelijk vindt u het geen overdaad?

Verder toch ook nog enkele filosofische artikels. Mag bijvoorbeeld een politicus mensen blokkeren op Twitter, of moet hij/zij een volledig publieke figuur blijven?

U ziet het: weer een editie boordevol interessante lectuur. Veel leesplezier, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
DELICIOUS VERKOCHT, VERDWIJNT. HELAAS...
Toen Del.icio.us in 2003 gelanceerd werd, was het revolutionair. Als een van de eerste bookmarkingsites werkte het met "taxonomy", het vermogen om dingen te klasseren en terug te vinden op basis van tags. Je had publieke bookmarks, je kon je eigen private bookmarks aanmaken en online bewaren, je kon collecties aanmaken en volgen... Kortom, voor die tijd was Delicious echt wel heel interessant.

Sindsdien, tja, surfen we eigenlijk niet zoveel meer op het web. We klikken op links die we vinden op Facebook, op Twitter. Zelf op onderzoek uitgaan zit er helaas niet zoveel meer in (tenzij je natuurlijk, zoals wij, op zoek gaat naar materiaal voor een artikel). Delicious verloor aan belang, en aan gebruikers.

In 2005 werd het verkocht aan Yahoo, en de oprichter van Delicious, JOshua Schachter, heeft die overname later betreurd, want onder Yahoo kende Delicious niet echt een bloei. Later werd het dan nog verkocht aan de oprichters van YouTube, die er al evemin iets mee deden, en in 2015 kwam het in handen van de tech incubator Science, opgestart door de voormalige MySpace CEO Michael Jones. En nu is het dus gekocht door de oprichter van Pinboard.

Gelukkig is Pinboard zelf ook een gelijkaardige bookmarking dienst, dus alle bookmarks die Delicious verzameld heeft, zullen wel tot nut gebracht worden. Alleen... Delicious zelf zal het niet overleven. Het wordt "read only", dus nieuwe bookmarks zullen niet meer toegevoegd kunnen worden. Bestaande gebruikers krijgen de kans hun bookmarks te exporteren.

Spijtig dus. Een van de (in onze ogen) mooiste projecten van het internet is dus ten ziele gegaan. Sic transit gloria mundi, of zoiets?
https://en.wikipedia.org/wiki/Delicious_(website)
http://blog.thelettertwo.com/2017/06/01/pinboard-acquires-online-bookmark-service-del-icio-us-ends-updates-on-june-15/


SOCIALE MEDIA BOEKEN VOORUITGANG IN HET VERWIJDEREN VAN HAATSPRAAK
Er zijn verschillende problemen die de laatste tijd aangekaart werden met betrekking tot de social media zoals Facebook, Twitter, Google (en dan vooral YouTube). Enerzijds is er de bubbel, de zeepbel die zij rond een gebruiker creëren door hem altijd hetzelfde soort nieuws voor te schotelen, zodat de gebruiker gelooft dat dit hét nieuws is, niet enkel een facet ervan.

Anderzijds is er de steile opgang van het nepnieuws, dat ongebreideld verspreid wordt via deze sociale media. Slangen die opengesneden worden waarna er een mens uitkomt, bizarre ongevallen die geënsceneerd blijken te zijn, maar ook valse berichten over politici, valse feiten, uitspraken die in de mond gelegd worden.

Er is ook het feit dat deze sociale netwerken met het leeuwendeel van de advertentie-inkomsten gaan lopen, en daardoor de traditionele inkomsten van de reguliere media (kranten, tv-zenders) inpikken en een bedreiging vormen voor hun voortbestaan.

En tot slot is er nog het feit dat op de sociale media mensen uitgescholden worden, dat racisme, xenofobie, vrouwenhaat, en andere onfraaie uitingen welig tieren. Over dat laatste valt nu goed nieuws te melden. Volgens een evaluatie van de EU zouden de sociale netwerken sneller reageren om haatspraak te verwijderen. De EU had in december een gedragsregel opgelegd, waarbij bepaald werd dat klachten van gebruikers binnen de 24u behandeld moesten worden.

En het is warempel Facebook dat het meeste vordering gemaakt heeft: uit de evaluatie bleek dat het sociale netwerk van Mark Zuckerberg erin slaagde om op het meeste klachten binnen die tijdspanne te reageren. Meer hierover lees je bij Reuters. Nu nog de andere problemen oplossen met de sociale netwerken, en de wereld is terug een mooie plek. Of, wacht, neen, misschien zijn er nog wat grote problemen in de échte wereld die ook aan bod moeten komen...
http://www.reuters.com/article/us-eu-hatespeech-idUSKBN18S3FO
https://techcrunch.com/2017/06/01/social-media-giants-making-progress-on-illegal-hate-speech-takedowns-ec/


SWAPBOTS, DE NIEUWSTE RAGE?
Nu nog onbekend, maar tegen kerstmis wellicht dé rage, zo meent The Next Web. De Swapbots zijn een leuk stelletje augmented reality speelgoedjes, gemaakt door een Liverpool startup. Noem het een combinatie van geavanceerde technologie, verzamelingwoede en een goedkoop prijskaartje.

De Swapbots hebben, net zoals andere speelgoedfiguurtjes, een verhaal en een hele familie. In het geval van de Swapbots zijn er al 9 figuurtjes, allemaal dieren met menselijke trekken. Maar je kan ook zelf je eigen figuurtjes maken, door onderdelen te combineren. Elk figuurtje bestaat namelijk uit een hoofd, een romp en benen  en lijkt een beetje op een totempaal. En jij kan dus die onderdelen combineren tot een nieuw figuur.

Je nieuwe figuurtje kan je dan tot leven brengen in de virtuele wereld.

En dan kan je gaan gamen, het tegen je vrienden opnemen in de virtuele wereld. Volgens TNW is dat wat de Swabots zo interessant maakt: in plaats van in je kamertje alleen te zitten gamen, doe je dit met je vrienden samen. Je creëert in hardware de figuurtjes, vernietigt elkaar en maakt dan nieuwe karakters aan.

Heeft TNW gelijk? Met de kerst zullen we het weten!
https://thenextweb.com/insider/2017/06/05/swapbots-augmented-reality-toy-thatll-conquer-world/#.tnw_pye99zeW


APPLE WWDC: DE HOMEPOD
Traditioneel wordt er op de WWDC nieuws gebracht voor ontwikkelaars - vooral nieuwe software wordt er aangekondigd, zoals een nieuwe versie van het OS, nieuwe mogelijkheden met apps, enz. Apple heeft echter met deze gewoonte gebroken, en opvallend veel nieuwe hardware aangekondigd op de World Wide Developer Conference. Vandaag bespreken we die hardware, morgen gaan we nader in op de nieuwe software die aangekondigd werd.

Om te beginnen is er de Homepod. Vergis je niet: dit is NIET het antwoord van Apple op de Google Home en Amazon Alexa, de slimme assistenten in het huis, eerder op de luidsprekers van Sonos. De nadruk ligt op het feit dat het een luidspreker is, die ook Siri aan boord heeft - geen slimme assistent die vooruitloopt op je wensen, wel een luidspreker die muziek in alle kamers speelt.

Siri zit wel degelijk aan boord, maar is beperkt tot muziekvaardigheden. Je kan bijvoorbeeld wel vragen stellen zoals "Wie is de drummer op deze song", of "Uit welk album komt deze song". En je kan bevelen welke muziek er gespeeld moet worden. Volgens Apple zit de intelligentie van de luidspreker in het feit dat hij de ruimte waarin hij staat als het ware aanvoelt, en beter vult met muziek.

Wat kan Siri nog? Je domotica bedienen, die gekoppeld zijn aan je HomeKit.Ben je niet thuis, dan kan je dat ook via je iPhone, waarbij de HomePod als brug optreedt naar je toestellen. Maar de écht slimme functies van Google Home en Alexa zal je nooit aantreffen in de HomePod - want dat vereist dat Apple jouw gegevens verzamelt en verwerkt, iets want Apple weigert te doen. Heel lovenswaardig van Apple eigenlijk, omdat zo jouw privacy toch beschermd wordt, maar een keuze die Apple ondertussen misschien al betreurd heeft.

Doordat het die gegevens niet verzamelt, zal het nu dus nooit dezelfde functies kunnen aanbieden als de concurrenten. En ook bij machine learningn en artificial intelligence vormt het een hinderpaal, want ook die technologieën zijn gebaseerd op data mining.

En dus blijft de HomePod beperkt tot algemeen nieuws, het weerbericht, je agenda. Maar wie weet is dat wel voldoende voor de meeste mensen? Het toestel is in december verkrijgbaar, in wit of Space grijs, maar enkel in de VS, VK en Australië, en het zal $349 kosten, wat duurder is dan de concurrenten. Maar dat zijn we van Apple gewoon, nietwaar?
http://www.apple.com/newsroom/2017/06/homepod-reinvents-music-in-the-home/
http://www.theverge.com/2017/6/5/15732144/apple-homepod-speaker-announced-siri-price-release-date-wwdc-2017APPLE WWDC: NIEUWE IPAD PRO MET NIEUW OS
Nog nieuw is de iPad Pro die nu 10,5 inch (26 cm) groot is, 40% minder randjes heeft. Je kan ook kiezen voor een model van 12,9 inch (32 cm)

De beeldkwaliteit van het scherm moet fantastisch zijn, want het heeft een refresh rate van 120 Hz, True Tone, is 50% helderder en kan HDR video afspelen.

Onder de motorkap een A10X fusion processor, met een 6-core CPU waarvan 3 hoog performant zijn, plus een 12-core GPU (grafische processor). Apple belooft dat de CPU 30% sneller is en de GPU 40%.

De Apple Pen, de stylus die nu met de iPda Pro werkt en waarvoor Steve Jobs, die pennen haatte, zich in zijn graf omgedraaid moet hebben, werd ook verbeterd en heeft nu een latency (vertraging) van 20ms. Je kan, dankzij de verbeteringen aan iOS voor de iPad, ook dingen markeren die je dan kan printen, of screenshots markeren. Notities die je met de hand maakte worden doorzoekbaar.

In de nieuwe iPad zit ook het nieuwe iOS voor iPad. Het bijzondere daarbij is dat je voortaan toegang krijgt tot een soort bestandsysteem, zodat je kan bladeren doorheen je documenten. Dat moet het ook gemakkelijker maken om te werken met externe cloud oplossingen zoals GDrive of Dropbox. En je kan dingen klikken en verslepen.  Twee aankondigingen (file system, klikken en verslepen) die door het aanwezige publiek onthaald werden op bewonderend gejuich maar die je al jaren bij de andere besturingssystemen vindt..
http://www.theverge.com/2017/6/5/15732156/apple-ipad-pro-update-multitasking-wwdc-2017


NIEUWE IMAC, NIEUWE MACBOOK EN MA&CBOOK PRO, EN NIEUW GAT IN JE PORTEMONNEE...
Blijkbaar heeft Apple goed geluisterd naar de vele commentarien, die het merk met de appel verweten dat het de laatste tijd zo goed als geen nieuwe toestellen uitbracht en de professionele gebruiker wat in de kou liet staan. Want zowel van de Macbook, de MacBook Pro als de iMac werden nieuwe versies aangekondigd.

De MacBook zelf kreeg een Kaby Lake processor, sneller SSD, een snellere grafische kaart. En een snellere prijs. De startprijs van de 13 inch MacBook en MBP is 1.299, wil je het toestel met ook nog de Touchbar dan ben je $1.799 kwijt. De 15 inch MacBook Pro kost maar liefst $2.399.

Tot verbazing van velen werd de iMac Pro onder het stof vandaan gehaald. Dat is een echt werkbeest geworden, met een 8-core processor maar ook verkrijgbaar in een versie met 18 cores. Ook het RAM geheugen kan je kiezen tot maximaal 16 GB en 400 GB per seconden aan geheugen bandbreedte. Wat opslagruimte betreft kan je gaan tot 4 TB aan SSD. ER zijn 4 Thunderbolt 3 poorten, en een 10 GB Ethernet poort.

Door de grote rekenkracht en de sterke processoren is dit toestel meteen geschikt om met Virtual Reality te werken, zo belooft Apple.

Een krachtig toestel dus, maar dat heeft een prijs: het instapmodel kost $4.999, en naargelang je meer wil, kost het je uiteraard meer.

De vraag is nu echter: heeft Apple niet teveel toestellen ineens aangekondigd? Echte doorwinterde Apple-fans hebben meerdere toestellen, die zij regelmatig verversen wanneer Apple een nieuwe versie aankondigt. Nu echter... is het iets teveel. Wat moet je kopen: een nieuwe MacBook Pro? Een iPad Pro? Een iPad Air? Of ineens gaan voor die prachtige maar o zo dure iMac Pro? Alles kopen zal de Apple-fan zich allicht niet kunnen veroorloven.

Apple heeft het zich met deze verschillende aankondigingen wel erg moeilijk gemaakt. Het wou de kritiek counteren dat het de professionele gebruiker in de steek laat. Maar stelt die gebruiker nu voor een tantalus-kwelling, een overdaad aan keuze - terwijl het vroeger heel gemakkelijk was: een nieuwe versie, en boem, gekocht!  Je had je Apple-plicht vervuld, en was weer bij met het nieuwste van het nieuwste. Nu wordt dat dus veel, veel moeilijker!
https://www.apple.com/newsroom/2017/06/imac-pro-most-powerful-mac-arrives-december/


APPLE WWDC: HET NIEUWE IOS
Gisteren hadden wij het over de vele nieuwe hardware die Apple voorgesteld heeft tijdens zijn WorldWide Developer Conference. Vandaag gaat het vooral over de software, en met name het nieuwe iOS dat er binnenkort aankomt. Enkele nieuwigheden op een rijtje:
- iMessage zou voortaan beter synchroniseren op je verschillende toestellen. Enkel de laatste boodschappen blijven op jouw toestel bewaard - de rest gaat naar je iCloud, vermoeden we dan.
- Apple Pay: je kan ook in iMessage personen betalen. Er komt ook een Apple Pay cash kaart waarmee je geld kan verzenden, bewaren, overschrijven.
- Siri: de stem krijgt een upgrade zodat die natuurlijker klinkt. Siri zou ook teksten kunnen vertalen, en er komt SiriKit voor apps van derden zoals OmniFocus, Evernoge, Banking, WeChat.
- Apple houdt vast aan zijn principe dat het jouw gegevens niet verzamelt, en beperkt zich dus tot "on device learning". Siri zal je dus dingen suggereen zoals nieuwsartikels, gebaseerd op jouw locatie, of dingen uit je agenda herinneren gebaseerd op jouw locatie.
- Foto's: op iOS 11 zullen de video's gecodeerd worden in HEVC, waardoor 4K video's minder ruimte innemen. Foto's worden niet meer bewaard in JPEG maar in HEIF, wat voor betere beelden zou zorgen aan half de grootte (maar wordt het ondersteund voor presentatie op het web, en kunnen anderen die géén i-toestel hebben, ook jouw foto's gemakkelijk bekijken, vragen wij ons af?). Bij de zogenaamde Live foto's, die bestaan uit verschillende beelden achter elkaar, kan je de centrale foto vervangen door een die volgens jou beter is.
- De Photos app: die krijgt een Memories functie, gebaseerd op machine learning, zodat de app zal herkennen wat sportwedstrijden zijn, huwelijken enz.
- Apps en controlecentrum: dat wordt een groot scherm vol met widgets. 3D touch geeft meer opties.
- Maps: dat zal ook kaarten bevatten van de plattegrond van shoppincentral in 8 Amerikaanse steden (anderen volgen), 30 luchthavens. Ook maximum snelheden zullen op de landkaarten aangeduid worden.
- CarPlay: wanneer je aan het rijden bent, zal de functie Do Not Disturb geactiveerd worden, gebaseerd op WiFi of Bluetooth. Dan zal je toestel elke oproep automatisch beantwoorden met een sms. Je kan een uitzondering maken voor bepaalde mensen, en hun gesprek toch aannemen.
- Apple Music: Apple doet een nieuwe poging om wat sociaal te doen, en je zal kunnen zien wat jouw vrienden beluisteren.
- App Store: die kreeg een redesign, waardoor er nu tabblaadjes zijn voor games en apps, updates en search.
- Augmented Reality: Apple heeft een ARKit uitgebracht voor ontwikkelaars, die werkt met de camera, bewegingssensoren en de GPU en CPU van het toestel. Engadget is laaiend enthousiast over die ARKit, en beweert zelfs dat Apple echt AR heruitgevonden heeft. Een boude bewering die wij voor rekening van Engadget laten - Google (Glass en Tango) en Microsoft (HoloLens) lijken ons een stuk verder te staan...)
Vele nieuwigheden dus, maar je hebt al wel begrepen dat dingen zoals Augmented Reality veel processorkracht vragen, en dus niet geschikt zijn voor oudere toestellen. Bovendien wordt iOS11 64 bits, dus ook alle apps. iOS 11 zal je dus niet kunnen installeren op toestellen ouderd dan de iPhone6 - wie een 5C heeft bijvoorbeeld kan zijn toestel in de prullenmand gooien. De iPhone 5, 5C en de iPad 4 zullen het niet overleven. Enkel toestellen vanaf de 5S en de iPad Air zullen het overleven.

Hoe weet je welke apps de overschakeling naar 64 bit zullen overleven? Ga naar Settings > General > About > Applications > App compatibility.
https://www.theverge.com/2017/6/5/15732070/apple-ios-11-announced-iphone-update-new-features-wwdc-2017
https://www.theverge.com/2017/6/5/15732136/apple-siri-update-announced-new-features-wwdc-2017


APPLE WWDC: MACOS HIGH SIERRA EN APPLE WATCH
Toch nog even vertellen dat er ook een update uit komt voor het macOS, het besturingssysteem voor niet-mobiele toestellen zoals de MacBook en de MacBook Pro.

MacOS heeft om te beginnen een nieuwe versie van de Apple browser, Safari. Die zou volgens Apple nu de snelste browser van allemaal zijn, voor de desktop. Safari heeft twee functies die je wel zal kunnen appreciëren: op een pagina zal hij ontdekken welke video's automatisch willen gaan spelen, en die blokkeren. En bovendien zou hij voorkomen dat trackers je volgen tijdens je surftochten, een functie die Intelligent Tracking Prevention heet. Bij Engadget een uitgebreide bespreking met foto's.

Voor de nieuwigheden bij WatchOS4 gaan we dan weer te rade bij Ars Technica. Daar lees je dat de belangrijkste nieuwigheid eigenlijk een watch face (een digitale achtergrond voor je wijzerplaat) die door Siri aangedreven wordt. Daarop verschijnt informatie die proactief gegeven wordt. Jij hebt daarbij zelf ook nog een stem in het kapitel, en je kunt aangeven welke informatie je daadwerkelijk wenst op basis van het tijdstip, je locatie en je routines. Alles wat je moet doen om de dynamische informatie te zien, is je pols naar boven brengen.

Voor de sportievelingen is deze nieuwe mogelijkheid wel interessant: via NFC kan je informatie delen met de apparatuur die in de fitness aanwezig is (en die de mogelijkheid ondersteunt).Zo kan je bijvoorbeeld de hartslag die je AppleWatch meet, op dat toestel ook weergegeven zien - zo moet je dus geen hartmonitoring band meer rond je borst knopen. Je kan ook meerdere disciplines binnen één workout registreren.

En daarmee sluiten wij onze berichtgeving af over WWDC. Zeg nu zelf, dat hebben wij uitgebreid gebracht, niet?

https://www.engadget.com/2017/06/05/macos-high-sierra/
https://arstechnica.com/apple/2017/06/apple-introduces-watchos-4-at-wwdc-with-new-siri-powered-watch-face/


MAG EEN POLITICUS MENSEN BLOKKEREN OP TWITTER?
Een interessante vraag, die gesteld wordt door het Amerikaanse Knight First Amendment Institute van de Amerikaanse Columbia University. Deze instelling eist namelijk dat president Trump verschillende mensen, die kritiek op hem spuien op Twitter, niet langer blokkeert op Twitter.

Het is logisch dat een politicus die in de kijker loopt, veel commentaren krijgt. Dat die commentaren niet altijd leuk zijn om te lezen, valt te veronderstellen, zelfs dat sommige ronduit beledigend zijn. In zekere zin kan je dus verdedigen dat de politicus, als persoon, sommige andere accounts blokkeert zodat hij/zij die beledigingen niet langer hoeft te slikken.

Maar de Amerikaanse organisatie vindt dat de politicus dat recht niet heeft. Wie geblokkeerd is kan weliswaar de tweets van de politicus nog lezen, maar kan niet niet op hem antwoorden. Ook gesprekken waaraan de politicus deelneemt of vermeld wordt, zijn voor de geblokkeerde verboden terrein.

Volgens de organisatie is de account van president Trump, @realDonaldTrump, een publiek forum, en dat behoort tot het First Amendment, dat onder andere bepaalt dat de overheid burgers niet mag uitsluiten van een publiek forum op basis van hun opinie. En dus zou de president, bekeken vanuit dit oogpunt, niemand mogen blokkeren.

Een delicate zaak. In eigen land kom je regelmatig ook commentaren tegen van Twitteraars die het niet leuk vinden dat bepaalde politici hen geblokkeerd hebben - maar dezelfde commentaar hebben op gewone andere Twitteraars. Blokkeren zou 'not done' zijn, alhoewel het ons lijkt dat het een slim middel is om jezelf nog een beetje te kunnen afschermen van mensen die je maar blijven lastig vallen.

In elk geval: deze discussie al binnenkort voor de rechter uitgevochten worden, in de VS. Om met aandacht te volgen!
https://knightcolumbia.org/news/knight-institute-demands-president-unblock-critics-twitter


AIRBNB LANCEERT OPEN HOMES, SPECIAAL VOOR VLUCHTELINGEN
In het verleden heeft het online logies-platform Airbnb ervoor gezorgd dat mensen in tijden van crisis tijdelijk terecht konden bij anderen die hun huis voor hen open stelden. Dat was onder andere zo toen het plots uitgevaardigde reisverbod van President Trump menige reiziger blokkeerde en voor grote chaos op de luchthavens zorgde. Een mooi initiatief.

Nu heeft Airbnb dat ad-hoc initiatief in een meer permanente vorm gegoten met Open Homes. Daarbij kunnen mensen zich aanmelden wanneer zij vluchtelingen willen opvangen. Zij geven op het platofmr aan op welke dagen hun huis beschikbaar is, hoeveel mensen er terecht kunnen, enz. Deze gastheren worden dan in contact gebracht met publieke instellingen die zich met vluchtelingen bezighouden en die zullen zorgen voor de plaatsing van deze mensen.

Momenteel zijn er 6.000 aanmeldingen voor OPen Homes over de hele wereld. De helft daarvan van mensen die normaal gezien niet deelnemen aan Airbnb, maar die nu gewoon willen helpen. Er is gelukkig nog veel goedheid op de wereld...
https://www.theverge.com/2017/6/7/15753756/airbnb-open-homes-hosting-refugees
http://blog.atairbnb.com/opening-more-homes-to-people-in-need/


UW ECHO / GOOGLE HOME / HOMEPOD LUISTERT MEE: EERSTE GEVAL VAN PER ONGELUK DOOR AMAZON ECHO VERZONDEN BOODSCHAP!
Je kent wellicht het woord "butt dialing". Dat duidt op een incident waarbij jouw telefoon per ongeluk een nummer draait, waarschijnlijk omdat de telefoon in je achterzak zit en je per ongeluk een bepaalde toets hebt aangeraakt. Degene die dan aan de andere kant van de lijn is, kan op dat moment alles mee luisteren van wat jij aan het zeggen bent - en reken maar dat daar al kleine drama's van gekomen zijn!

Welnu, we zullen een nieuw woord moeten bedenken voor een nieuwe vorm van onbedoeld opbellen - en het is Alexa, de slimme assistent die in de Amazon Echo zit, die de schuldige is bij dit nieuwe fenomeen. Sinds kort kan je immers ook via Alexa naar iemand een voice boodschap sturen. Die persoon moet dan wel eveneens over een Amazon Echo beschikken, en moet in jouw contactlijst staan. En zoals het zich laat raden, is het heel simpel om Alexa per ongeluk te activeren.

Het eerste geval van zo'n "ongelukje" is al gesignaleerd. Een man in de VS beweert dat hij door zijn verzekeringsagent opgebeld werd, die hem zei dat hij een boodschap van 20 seconden ontvangen had, verstuurd door de man. Blijkbaar had hij op een of andere manier Alexa geactiveerd zodat die de verzekeringsagent opbelde en daarna gedurende 20 seconden de geluiden in de kamer opnam.

Gelukkig voor de man bleek het gesprek dat hij in die 20 seconden met zijn echtgenote voerde in de huiskamer heel onschuldig, maar je kan wel raden dat ook hier heel wat genante situaties kunnen ontstaan!

Meer bij Wral.com.
http://www.wral.com/cary-man-says-alexa-disclosed-private-conversation/16745480/

 

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!HP BRENGT EEN PC-IN-EEN-RUGZAK UIT
Heb je er eigenlijk al bij stilgestaan dat je, wanneer je echt met Virtual Reality wil werken, en dus zo'n helm moet opzetten, je ook een computer moet hebben die de VR berekeningen maakt. En dat je dan de keuze hebt om netjes naast je computer te blijven staan, ofwel die computer onder je arm moet nemen wanneer je je ook wil bewegen in de kamer tijdens een game.

Dat leidt dan tot het concept "backpack PC", of een computer in een rugzak. Met voldoende batterijduur uiteraard, en ook met een slimme manier om alle kabels te geleiden, een verbinding legt met je headset en waarop ook de "joysticks" aangesloten zijn.

Verschillende computerbedrijven hebben al een poging ondernomen om een dergelijk toestel uit te brengen, waaronder HP, maar nu heeft het een nieuwe versie uitgebracht, en volgens The Verge zou deze versie wel eens kunnen slagen waar de voorgaande de mist in ging. De computer zit weliswaar in een rugzak, maar komt ook met een dockstation. Zo wordt de computer ook "nuttig" en kan je hem op je desktop gebruiken. Om te gamen, uiteraard!

Meer bij The Verge, dat het toestel kon uittesten.
https://www.theverge.com/circuitbreaker/2017/6/6/15744586/hp-omen-x-compact-desktop-virtual-reality-backpack-pc


 Netties werkt samen met:


 
De nieuwe oogst


CRYPVISER: OP BLOCKCHAIN GEBASEERD VERSLEUTELD NETWERK
De Blockchain technologie is erg interessant, en zal in de toekomst nog veel meer toepassingen krijgen. Het is een trustless P2P distributed database, waarbij het praktisch onmogelijk is om met data te knoeien. Een van de toepassingen die ons intrigeert is Crypviser. Dat is een netwerk voor communicatie met familie, vrienden, maar ook voor zakelijke communicatie. Wellicht niet voor de gewone internaut, maar voor sysadmins en computergeeks die de privacy van hun communicatie hoogachten, ongetwijfeld een optie.
http://www.launchingnext.com/s/crypviser/29536/
https://ico.crypviser.net/ru/


RETREVO: HANDLEIDINGEN
Op deze website kan je op zoek gaan naar de handleidingen van producten van bekende merken. Er zijn meer dan 500.000 manuals aanwezig om te doorbladeren.
[Taal: ENG]
http://www.retrevo.com/


IT E-BOEKEN OM GRATIS TE DOWNLOADEN

Wil je jezelf ontwikkelen op je eigen tempo, dan is deze website een absolute aanrader. Je vindt er een heel uitgebreide keuze aan e-boeken over programmeren en IT-vaardigheden: programmeren, databases, certificaten, technologie, deep learning, en veel, veel meer. Om te bookmarken!
[Taal: ENG]
http://www.allitebooks.com/


FONT PAIRING

Op deze website kan je lettertypes combineren. Vaak wil je in een tekst verschillende lettertypes combineren, maar dat is erg delicaat. Een lettertype is iets dat erg bepalend is voor de leesbaarheid van een tekst, het algemene uitzicht, de indruk die je maakt. Je klikt op Generate om een nieuwe font pairing aan te maken, op Lock om de fonts te vergrendelen die je wil behouden, en op Edit om manueel een font te kiezen. Je kan de tekst bewerken, en zelfs vervangen door de naam van je bedrijf.
[Taal: ENG]
http://fontjoy.com/


DOMFLAGS: CHROME EXTENSIE VOOR ONTWIKKELAARS
Werk je vaak met DOM elementen bij het ontwerpen van een website, dan is deze extensie wel interessant. Hiermee kan je namelijk zelf snelkoppelingen voor je klavier aanmaken voor verschillende DOM elementen. En het is nu eenaam gemakkelijker om je handen op het klavier te kunnen houden, zonder telkens naar de muis of de touchpad te moeten grijpen!
https://chrome.google.com/webstore/detail/domflags/nindoglnpjcjoaheijieagogboabafkc?hl=en


HIER SPREEKT MEN (GEEN) NEDERLANDS: BELASTINGGEGEVENS
Geen Nederlands op deze pagina, maar wel gegevens over België / Vlaanderen. Voer voor wiskundigen, statistici en politici, want hier vind je allerlei cijfers over de belastingen: rechtstreeks en onrechtstreeks, op verbruik, op kapitaal en op werk, op immpobiliën en meer. Een vette kluif!
[Taal: ENG]
https://ec.europa.eu/taxation_customs/business/economic-analysis-taxation/data-taxation_en


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: JONGE JOURNALIST
Jerry Vermanen, datajournalist bij KRO-NCRV heeft op deze website een aantal tips bijeengebracht die je op weg kunnen zetten wanneer je zelf als pas afgestudeerde journalist aan de slag wil gaan.
[Taal: NL]
http://jongejournalist.nl/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DIGITALECULTUUR
Deze website wil theatergezelschappen, dansgroepen, muzikanten en andere kunstenaars helpen om hun archieven en collecties te digitaliseren en zo te bewaren voor het nageslacht.
[Taal: NL]
http://www.den.nl/nieuws/bericht/5832
http://www.digitalecultuur.nl/


VRIJDAG MULTIMEDIA: FOTOGENERATOR

Een heel leuke tool, bedacht door de Nederlandse publieke omroep NPO en die op artificiële intelligentie gebaseerd is. Aan de tool werden allerlei foto's gevoerd van presentatrice Lara Rense. En wanneer je nu een tekening invult op de speciale website, zal de AI een foto van haar weergeven die aan deze tekening ongeveer beantwoordt.
[Taal: NL/ENG]
http://fotogenerator.npocloud.nl/


VRIJDAG MULTIMEDIA: PLANET OF THE APPS
Apple had het aangekondigd, dat het zelf zou beginnen met eigen content. En die is er nu dan: "Planet of the Apps". De kritieken zijn niet bepaald lovend. Maar ontdek het zelf!
[Taal: ENG]
https://www.planetoftheapps.com/en-us
https://entertainment.slashdot.org/story/17/06/07/172223/apples-planet-of-the-apps-reality-show-is-bland-tepid-barely-competent-knock-off-of-shark-tank?utm_source=slashdot&utm_medium=twitter


Vrijdag multimedia: virtueel bezoek aan computermuseum
Zowel het Britse National Museum of Computing, als het Computer History Museum in Mountain View, California, kan je bezoeken vanuit je luie zetel, in virtuele realiteit. Je doet dat ofwel met je browser, of met je Samsung Gear of een Google Cardboard headset. In dit artikel bij ZDNet vind je nog meer links naar VR bezoekjes.
[Taal: ENG]
http://www.zdnet.com/article/take-a-3d-virtual-tour-of-the-uks-national-museum-of-computing/
https://matterport.com/3d-space/computer-history-museum/
https://my.matterport.com/show/?m=Vz8kCqGRjQA
Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
 
  - Muis met magisch staartje speciaal voor multitaskers
http://www.ad.nl/digitaal/muis-met-magisch-staartje-speciaal-voor-multitaskers~a8dac9eb/
- Abonnementen internet, tv en bellen worden duurder
http://www.ad.nl/economie/abonnementen-internet-tv-en-bellen-worden-duurder~a6f2350b/

 

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Deze series verschijnen in juni op Amazon Prime Video
http://elektrozine.be/deze-series-verschijnen-in-juni-op-amazon-prime-video/
- Apple AirPlay 2: alles wat we al weten
http://elektrozine.be/apple-airplay-2-alles-wat-we-al-weten/

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Ontdekt de mooiste ritten ter wereld met TomTom Road Trips
http://computertaal.info/2017/06/08/ontdekt-mooiste-ritten-wereld-tomtom-road-trips/
- Review: Lenovo Legion Y720 notebook
http://computertaal.info/2017/06/08/review-lenovo-legion-y720-notebook/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Belgische politie vraagt WannaCry-slachtoffer zich te melden
https://tweakers.net/nieuws/125717/belgische-politie-vraagt-wannacry-slachtoffer-zich-te-melden.html
- België gaat meebouwen aan Europese exascale-supercomputer
https://tweakers.net/nieuws/125701/belgie-gaat-meebouwen-aan-europese-exascale-supercomputer.html


*** DATANEWS

http://www.datanews.be
- KBC rust 500 kantoren uit met beacons
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/kbc-rust-500-kantoren-uit-met-beacons/article-normal-863871.html
- EU wil politie toegang tot data van techbedrijven en cloud providers vereenvoudigen
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/eu-wil-politie-toegang-tot-data-van-techbedrijven-en-cloud-providers-vereenvoudigen/article-normal-863815.html
*** TECHNOLOGIUM
http://www.technologium.be
- Early Adopter | iOS 11 nu al installeren op je iPhone of iPad
http://www.technologium.be/early-adopter-ios-11-nu-al-op-iphone
- Apple WWDC 17 | De verwachtingen
http://www.technologium.be/wwdc17


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/


- Slimme apps voor slimme steden: vuistregels voor een succesvolle uitrol
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/slimme-apps-voor-slimme-steden-vuistregels-voor-een-succesvolle-uitrol
- Deze winkel ziet U: De winkel van de (nabije) toekomst
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/deze-winkel-ziet-u-de-winkel-van-de-nabije-toekomst
 
 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

  

TREESIZE FREE: BEHEER JE HARDE SCHIJF
Windows all - freeware
Deze handige tool maakt het mogelijk om een overzicht te krijgen van de ruimte op je harde schijf. Welke mappen zijn het grootst? Waar kan je plaats winnen? De tool toont je ook de toegewezen en verspilde ruimte, het aantal bestanden in 3D balkjes of in taartvorm.
https://fileforum.betanews.com/detail/TreeSize-Free/1017306750/1
http://www.jam-software.de/treesize_free/?language=EN


LINUX MINT 18.2


Deze versie van Linux Mint is nu beschikbaar voor download. Hij is gebaseerd op Ubuntu 16.04 en maakt gebruik van de Linux Kernel 4.8. Als desktop omgeving wordt echter gebruik gemaakt van Mate of Cinammon. Je kan de de beide ISO's nu downloaden als pre-release.
https://betanews.com/2017/06/06/linux-mint-182-sonya-beta/
http://torrents.linuxmint.com/torrents/linuxmint-18.2-mate-64bit-beta.iso.torrent
http://torrents.linuxmint.com/torrents/linuxmint-18.2-cinnamon-64bit-beta.iso.torrent


WIRELESS PROTECTOR ENTERPRISE
Met deze tool worden automatisch draadloze en andere toestellen die aan computers gekoppeld zijn die via de LAN kabel verbonden zijn met het bedrijfsnetwerk, uitgeschakeld. Wanneer de LAN kabel van de beschermde computers terug aangekoppeld wordt, worden de toestellen terug geactiveerd. Een uitvoerige uitleg bij Fileforum.
https://fileforum.betanews.com/detail/Wireless-Protector-Enterprise/1286545289/1
http://www.lan-secure.com/WirelessAutoDisable.htm


VRIJDAG APPDAG: WORLD AROUND ME
Met deze tool voor Android kan je uitvinden wat er aan interessants te vertellen valt over wat zich rondom jou bevindt. De app maakt gebruik van de camera van je toestel om restaurants, parken, musea en meer te belichten. De app won de Google Early Adaptor Award.
https://play.google.com/store/apps/details?id=app.WTInfoTech.WorldAroundMeLite&hl=en_GB


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Angst houdt de dood niet tegen,
maar wel het leven
-anoniem-