Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
1/6/2017 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 21
Nummer 1008 van 27/5/2017Gegroet lezer,

Wat een heerlijk weertje buiten - maar té is natuurlijk ook weer niet goed. Omdat er werken in de tuin gepland stonden dit weekend, hebben we dan maar voor het Spaanse ritme gekozen: erg vroeg opstaan, werken tot een uur of 11, eten, en dan een siësta, of lekker fris binnen. Om 's avonds, wanneer de ergste hitte voorbij is, met goede moet terug te beginnen. En dat ritme blijkt nog te werken ook!

Het was een korte week op digitaal vlak, maar toch zijn wij erin geslaagd om de vinger te leggen op enkele interessante artikels. Het feit dat uitgevers een gevaarlijk spel spelen bijvoorbeeld, wanneer zij hun krant of nieuwssite toevertrouwen aan het AMP systeem van Google. Ook enkele artikels over robots, want ook dat wordt stilaan een belangrijke factor in ons toekomstige digitale leven. Ook interessant: hoe VR het leven van senioren kan verbeteren. U ziet het, weerom een bont allegaartje.

Veel leesplezier gewenst, nog fijne zomeravonden, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.IS GOOGLE AMP EEN SLECHTE ZAAK VOOR UITGEVERS?
The Register meent alvasst van wel. In een tamelijk giftig artikel wijst deze online nieuwssite erop dat Google met zijn Accelerated Mobile Pages het web wel eens zou kunnen breken. AMP is slecht voor de manier waarop het web gebouwd is, voor uitgevers van betrouwbare online content, en slechts nieuws voor de gebruikers van die conten. Google AMP, zo stelt The Register, is enkel goed voor één partij: Google. En misschien de liefhebbers van nepnieuws.

Even een stap terug: AMP is een door Google bedachte manier om pagina's sneller te serveren op het mobiele web. Daarvoor moet de uitgever zijn content in een aparte vorm van HTML herschrijven en enkele door Google uitgevonden tags toevoegen. Weg open standaards dus. Alle door de ontwikkelaars toegevoegde JavaSctips moeten weg - wat op zich eigenlijk niet slecht is, maar dan moet je er een door Google bedacht JavaScript aan toevoegen.

Het resultaaat zijn pagina's die specifiek geoptimaliseerd zijn voor Google, voornamelijk door Google geïndexeerd worden, en voornamelijk aan Google gebruikers getoond worden. Het doet een beetje denken aan Facebook - dat inderdaad een nog meer ommuurde tuin heeft, maar dat nooit, zoals Google, beweert om open te zijn.

Bovendien verlies je als uitgever alle anaylitische gegevens. Je krijgt nog alleen summiere gegevens, verzameld door Google.

En waarom zou je al die moeite doen? Enkel en alleen om in de Carrousel van Google News bij de top stories te komen. Want de andere uitgevers doen het, en jij kan niet achterblijven. Het probleem is echter dat alle herkenningstekens weggehaald zijn die de uitgever identificeren. Wie wil kan daar een AMP pagina zetten met nepnieuws, en het valt niet eens op. De content wordt losgekoppeld van de maker ervan, aldus The Register.

Heeft The Register gelijk? Wij zijn geneigd voor een groot deel mee te gaan met de redenering van The Register. Instappen in een gesloten systeem en het open web de rug toekeren is nooit een goede keuze...
https://www.theregister.co.uk/2017/05/19/open_source_insider_google_amp_bad_bad_bad/?utm_content=buffer04317&utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=bufferWERKEN WE BINNENKORT ALLEMAAL IN EEN EXOSKELETON?
Robots hebben de toekomst. Maar tot nu toe zijn zij eigenlijk "dom" en kunnen zij enkel taken doen waarvoor zij specifiek geprogrammeerd zijn. De komst van Artificial Intelligence zou dat kunnen oplossen: zij zouden bijleren en, zo vrezen sommige waarnemers, de mens wel eens kunnen voorbijsteken in intelligentie...

Maar waarom niet een tussenvorm gekozen tussen mens en robot? En dan hebben wij het niet over een androïde, een robot die het uiterlijk van een mens gegeven werd en die wandelt en handelt als een mens, maar over de mens, gestoken in een robotachtig uiterlijk.

Op dat vlak staat men eigenlijk al ver. Het "exoskeleton" is een dergelijk product. Dat is, zoals de naam het zegt, een uitwendig skelet, dat de mens moet helpen bewegen. Een exoskeleton zou gebruikt kunnen worden om mensen met een motorische handicap te helpen stappen, voorwerpen vastnemen, enz.

Maar het zou ook werknemers kunnen helpen bij het uitvoeren van hun taak. Het bedrijf Lowe past het zelfs al toe - op beperkte schaal - in zijn fabriek in Virgina. Lowe is een doe het zelfs zaak, en de werknemers moeten vaak zware lasten oppakken - van zakken cement tot grote potten verf, enz.

Vier werknemers dragen er een exoskeleton, dat hen moet helpen om die dingen te tillen. Het tuig bestaat uit een soort harnas met een rugzak, gekoppeld aan scheden die aan hun rug en dijen bevestigd zijn. Die scheden buiten en slaan energie op wanneer een persoon zich voorover buigt om iets op te pakken. En wanneer die persoon recht gaat staan, dan zal de schacht zich rechten en energie vrijgeven, zodat het gemakkelijker wordt om de last te tillen. Vergelijk dit proces met de energie die een boog vrijgeeft wanneer er een pijl gelanceerd wordt.

Knap, niet? Het zou alvast een hele verbetering zijn voor mensen die zich nu letterlijk "kapot werken" door de zware arbeid die zij moeten verrichten...

Meer bij CNN.
http://money.cnn.com/2017/05/15/technology/lowes-exosuit/index.html?sr=twtech052017lowes-exosuit0330PMVODtopLink&linkId=37762546VR EN SENIOREN: HERBELEEF HET VERLEDEN...
Wanneer men het over VR heeft, dan lijkt het altijd dat het enkel gaat over een technologie die enkel bedoeld is voor de jeugd, de millennials. Niemand noemt VR en senioren in één adem. Nochtans is VR voor jongeren eigenlijk te gek, want zij kunnen alles nog zelf in levende lijve gaan bezoeken en beleven. Terwijl senioren vaak aan een rolstoel of bed gekluisterd zijn of toch minder mobiel zijn.

In een interessant artikel bij Wired lees je hoe de NewYorkse designer en filmregisseur Jake Kahana een tiental films gemaakt heeft speciaal voor senioren, om in VR te bekijken. Senioren zijn de snelst groeiende groep in de maatschappij, en zij hebben wel degelijk baat bij VR.

Zo blijkt uit een onderzoek van de Stanford University dat vR simulaties een rechtstreekse impact hebben op mensen in het echte leven, ook nadat zij de headset afgezet hadden. Het blijkt zelfs dat het deel van de hersenen dat reageert op de VR omgeving, verschilt van het deel dat reageert op de echte wereld. Wat vragen doet rijzen over de neiuwe manieren waarop VR het geheugen zou kunnen beïnvloeden.

Maar lees zelf het wedervaren van Kahana en de 78-jarige voormalige artiest Craig Palmer in de virtuele wereld. Een razend interessante evolutie!
https://www.wired.com/2017/04/vr-for-seniors/?mbid=social_twitterETSY ONDER VUUR VAN AANDEELHOUDERS, DIE MEER COMMERCIËLE AANPAK EISEN
Je kent ongetwijfeld de website Etsy? Dat is namelijk een online marktplaats waar mensen zelfgemaakte spullen kunnen verkopen. Ambachtslui, huismoeders en huisvaders, creatieve mensen kunnen er hun product aanbieden. Kleinschalige projecten, meestal gemaakt met veel liefde en met eerbied voor de materialen. Dus zeker en vast geen kinderarbeid, massaproductie, en met een voorkeur voor natuurlijke materialen.

Etsy draait al jaren mee, en is uitgegroeid tot een stevig bedrijf.In 2015 verkocht het voor meerr dan 2 miljard goederen en maakte het een winst van 196 miljoen dollar. Daarbij werd altijd de nadruk gelegd op ethisch handel drijven.

Maar nu staat het onder druk. Want de aandeelhouders willen meer geld zien. Etsy had wel bepaalde voorzorgen ingebouwd, toen het aandelen uitbracht, om te voorkomen dat de aandeelhouders teveel macht zouden krijgen, maar toch lijkt het erop dat die voorzorgen onvoldoende waren. Begin mei werd aan de huidige directeur van Etsy, Dickerson, verweten dat hijde aandeelhouders niet serieus neemt. Etsy zou drastisch moeten snoeien in de kosten, en Dickerson zou moeten aftreden als direteur. Dickerson werd inderdaad aan de deur gezet, en met hem ook 80 werknemers, wat neerkomt op 8% van het personeel.

Het hele verhaal kan je lezen bij Bloomberg. Het mag een les wezen voor wie als startup zich wendt tot de publieke markt om geld op te halen: zorg dat je de controle houdt over je bedrijf!
https://www.bloomberg.com/news/features/2017-05-18/the-barbarians-are-at-etsy-s-hand-hewn-responsibly-sourced-gatesPATREON KAN GOEDE CIJFERS NEERLEGGEN
Het voorgaande verhaal van Etsy toont aan dat je, als startup met vooral duurzaamheid en kleinschaligheid, het niet echt een goed idee is om geld te gaan zoeken bij aandeelhouders. Per definitie wil een aandeelhouder waar voor zijn geld, en zal altijd verwachten dat een bedrijf winst boven ethiek stelt.

Maar wat kan je dan doen, om geld te verdienen? Een ander concept is Patreon. Het wordt, voor zover wij kunnen zien, vooral door kleinschalige projecten gebruikt. En dat is niet denigrerend bedoeld: wij kennen podcasts met indrukwekkend grote aantallen luisteraars, die toch gebruik maken van Patreon. De nuance is echter dat de podcasters via Patreon genoeg geld willen verdienen om zich verder te kunnen ontplooien, meer medewerkers aannemen en meer dingen doen die zij interessant vinden. En dus niet meteen, na het opstarten van iets, achteruit in de luie zetel te kunnen genieten bij het zien van het geld dat binnenstroomt...

Twee voorbeelden, uit het leven gegrepen, van websites / podcsters die gebruik maken van Patreon: de Vlaamse podcast Tech45, die ondertussen week na week een indrukwekkend aantal luisteraars heeft, maar ook de Amerikaanse podcast Daily Tech News Show. Die laatste is eigenlijk een voortvloeisel uit een van de eerste podcasts die wij ooit begonnen te volgen, Buzz OUt Loud.

Dankzij Patreon verdienen de mensen bij DTNS voldoende om zichzelf een loon te betalen, een gast een vergoeding te geven, en de nodige technische apparatuur en bandbreedte aan te kopen. En zelfs om naar beurzen en conferenties te vliegen., om daar verslag uit te brengen.

Uiteraard is dat model (genoeg verdienen om de dingen te kunnen doen die we willen doen) niet voor iedereen weggelegd - je moet er echt wel een idealistische instelling voor hebben. Maar dankzij Patreon is dit "business model" dus wel mogelijk geworden.

Wat doet Patreon? Op de website kan je een automatische opdracht geven om elke maand een klein bedrag te betalen aan een website of podcast. Dat kan echt miniem zijn, maar vele kleintjes maken nu eenmaal een groot. Je kan ook beloven om per uitgezonden aflevering een bedrag te betalen. Dankzij de zekerheid van deze geregelde inkomsten, weten de makers van de website of podcast zich verzekerd van een vast inkomen.

Een model dat blijkbaar goed werkt. Patreon heeft deze week inzage gegeven in zijn boeken. In het voorbije jaar is het aantal maandelijkse betalende "patrons" (dus mensen die steun verlenen) verdubbeld tot 1 miljoen. Het aantal "creators", mensen die hun podcast of website via Patreon laten ondersteunen, is gestegen tot 50.000.

Meer achtergrond bij TechCrunch, dat ook dieper ingaat op de verschillende andere websites waar "creators" geld zouden kunnen verdienen, en hoe die inkomsten daar de laatste maanden bitter tegenvallen...
https://www.patreon.com/
https://techcrunch.com/2017/05/18/patreon-pushes-as-youtube-stutters/


PATENT TROLLEN WORDT WAT MOEILIJKER...
In de VS is het al een hele tijd een fenomeen: rechtszaken rond patenten. Bedrijven die beweren dat andere bedrijven een inbreuk maken op hun patentrecht. Voor sommige bedrijven is het zelfs hun "core business" - zij kopen zoveel mogelijk patenten op, in de hoop hun slag te kunnen slaan.

Daarbij maakten zij tot nu toe misbruik van een lacune in de Amerikaanse wetgeving: zij mochten zelf kiezen in welke rechtbank de zaak uitgevochten moest worden. En vermits sommige rechtbanken de reputatie hadden om de aanklagende "patenthouder" gelijk te geven, kozen die zogenaamde patent-trollen dan ook voor die bepaalde rechtbanken - verzekerd van een gunstige afloop.

Dat gaatje in de mazen van de wet is nu gedicht: voortaan mag de zaak enkel aanhangig gemaakt worden in de jurisdictie waar het aangeklaagde bedrijf gevestigd is. In de toekomst zal je waarschijnlijk dan ook veel minder gevallen van patent-trollen zien...

Meer bij Reuters.
http://www.reuters.com/article/us-usa-court-kraft-heinz-idUSKBN18I1SZROBOCOPS PATROUILLEREN AL IN DE STRATEN
Op 24 mei zal Duba! de eerste robocops in zijn straten laten patrouilleren. Het is nog een test, maar als de test succesvol is, dan wil de stad genoeg robotten maken om 25% van zijn politiecorps te vervangen door de machines. Wat moeten wij ons voorstellen bij die robocops - zijn het echt rondwandelende robotten?

Volgens een artikel bij CNN zou het inderdaad om een wandelende robot gaan, een REEM, die 220 pond weegt en ongeveer 1,60 lang is. Hij heeft twee armen en wieltjes als benen. Negen talen spreekt hij standaard, maar dat kan nog aangepast worden. De robot is bedoeld als interactieve dienst voor de burger. Die kan hem vragen stellen, boetes betalen aan de robot en zelfs aangifte doen van een misdrijf. De gezichtsherkenning van de robots zou slechts voor 80% accuraat zijn, maar alle beelden die hij maakt worden doorgestuurd naar een centraal commandocenter.

Een toekomst die jou pleziert, of eerder doet huiveren? Een uitgebreid artikel bij CNN over de robots die nu al gebruikt worden in de wereld.
http://edition.cnn.com/2017/05/22/tech/robot-police-officer-future-dubai/

QUORA START MET VIDEO VRAAG-EN-ANTWOORD
Wellicht ken je de site Quora nog. Daar kan je een vraag stellen, en de wijsheid van de menigte bezorgt je dan het antwoord. Het zijn niet meteen technische vragen, eerder maatschappelijke en zelfs filosofische vragen. Je kan een (gratis) abonnement nemen op de interessantse vragen, die je dan in je mailbox krijgt. Wij hebben zo'n abonnement lopen, en het blijft interessant om vraag en antwoord te lezen.

Nu start Quora ook met video. Een logische keuze, want vaak is het nu eenmaal gemakkelijker om te laten zien hoe iets werkt, hoe je iets moet doen, waarom het ene ding beter is dan het andere. Voorlopig zijn het enkel gebruikers uit een bètagroep die video's kunnen opnemen op hun iOS of Android toestel.

Maar het is in elk geval de moeite waard om, als je Quora niet kende of de dienst in een vergeetput verzeild geraakt was bij jou, om hem opnieuw een bezoekje te brengen.

Meer over het nieuwe aanbod bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2017/05/22/quora-video/
http://www.quora.comFACEBOOK, GOOGLE EN SNAPCHAT DOEN HET IN GROEPJES VANDAAG...
Drie tech bedrijven kondigen toevallig tegelijkertijd aan dat zij aan tools werken om samen met vrienden of familie dingen online te doen.

Om te beginnen Snapchat: daar kan je zelf Stories op maat aanmaken, om een groepsmoment met je vrienden vast te leggen. Daarbij kan je kiezen tussen een globaal of een geofence (afgebakend tot een bepaald gebied). Volgens The Verge, dat stap voor stap instructies biedt over hoe je zo'n story kan aanmaken, is het een natuurlijke evolutie van de geofence stickers, waarbij je speciale stickers kan maken voor huwelijken, verjaardagen enz. (1)

Toogle van zijn kant introduceert de 'Familiy Group', die tot 6 personen kan bevatten,  en waarmee je dan de foto's uit je Google Photos kan delen, je kalender van Google Calendar, YouTube tv en meer. Een van die zes personen wordt aangesteld als "manager" van de groep, en die zal accounts kunnen beheren en aamnaken voor wie onder de 13 is. Hierover lees je meer bij 9to5Google (2)

En tot slot Facebook: dat heeft zijn Live streaming uitzendingen opgesmukt met sociale chat functies. Het is te zeggen: wie een live stream uitzendt of volgt, krijgt de commentaren te zien die van heinde en verre binnenstromen. Maar soms is dat teveel en zou je eigenlijk alleen de commentaren zien van enkele vrienden. Dat wordt nu mogelijk met Live Chat with Friends, en Lie With. Dat is gebaseerd op het aanmaken van een private chatroom, zo vertelt TechCrunch. En dan nodig je vrienden uit. Bij Chat With kan je dan weer live met een vriend een side-by-side gesprek voeren, een soort Facetime eigenlijk.
https://www.theverge.com/2017/5/23/15677712/snapchat-custom-stories-launch
https://9to5google.com/2017/05/23/google-family-group-sharing-photos-calendar-youtube/
https://techcrunch.com/2017/05/23/facebook-shakes-up-live-with-new-social-chat-features/

.

CHAOS COMPUTER CLUB LEIDT IRRISSCANNER VAN SAMSUNG OM DE TUIN
Weet je nog, die science fiction films waarbij een boef een veiligheidssysteem om de tuin leiden kan, door een valse lens in zijn oog aan te brengen, om de irisscanner van het systeem te verschalken? Wel, blijkbaar moet je al zoveel moeite niet meer doen.

In Duitsland is het hackerscollectief Chaos Computer Club er namelijk in geslaagd de irisscanner op de Galaxy S8 smartphone van Samsung om de tuin te leiden, door een gewone foto van de iris van de eigenaar van het toestel voor de scanner te houden.

De S8 heeft gelukkig nog andere biometrische authenticatiesystemen aan boord, waaronder gelaatsherkenning en een vingerafdruk scanner. Met de iris identificatie kan je o.a. je toestel ontgrendelen en betalingen bevestigen.

Securityweek merkt hierbij nog op dat het hackerscollectief ook als eerste erin geslaagd was om het TOuch ID syeem van Apple te omzeilen in 2013.

Hoe de hackers exact tewerk gingen, lees je in het artikel.
http://www.securityweek.com/hackers-defeat-samsung-galaxy-s8-iris-scannerIFTTT OPENT ZIJN PLATFORM VOOR EXTERNE ONTWIKKELAARS
If This, Then That, in het kort IFTTT, is een heel handig platform. Je kan namelijk tussen apps verbindingen leggen, waardoor een gebeurtenis bij de ene app een actie triggert bij de andere. Ook online diensten, digitale assistenten kunnen ingeschakeld worden, en je kan IFTTT laten werken over verschillende toestellen heen.

Nu heeft IFTTT aangekondigd dat het zijn platform openstelt voor externe ontwikkelaars. Zij zullen voortaan hun eigen applets kunnen bouwen en publiceren op het platform, zodat anderen die kunnen gebruiken. Het is een volgende stap in een strategie die IFTTT al langer aan het uitbouwen is. In augustus verleden jaar kondigde IFTTT aan dat het ook externe bedrijven zou toelaten om recepten te maken, en IFTTT functies naar hun eigen apps en diensten te brengen via het IFTTT partner platform. Toen waren de  eerste partners Adobe, en Ring, een slimme deurbel.

Enkele maanden opende IFTTT zijn partner platform voor àlle bedrijven en verving het zijn op recepten gebaseerde systeem door applets, waardoor ook verschillende acties in één enkele trigger gecombineerd konden worden. Zo zou je dus een "ochtend routine" kunnen maken, waarbij het koffiezetapparaat aangezet wordt, het licht aangezet, en een playlist geactiveerd.

En nu kunnen dus ook externe ontwikkelaars applets maken. Aan de slag dus, laat je creativiteit de vrije teugel!
https://venturebeat.com/2017/05/24/ifttt-launches-new-maker-tier-to-let-any-developer-build-and-publish-their-own-applets/

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!MICROSOFT BRENGT NIEUWE SURFACE PRO UIT

Het bedrijf uit Redmond heeft zopas een nieuwe hybride Surface Pro uitgebracht, dus een toestel dat zowel laptop als tablet is. Qua kenmerken zit je aan de iets hogere klassen: een Intel Core processor naar keuze, een knap beeldscherm (12,3 inch Pixelsense aanraakscherm) waarmee je bovendien kan werekn met de Surface Pen en met de intrigerende Surface Dial, die je als hulpje kan gebruiken om binnen programma's functies te kiezen.

Opvallend bovendien aan het toestel is de batterijduur: Microsoft belooft dat het toestel 13,5 uur mee kan, dus meer dan genoeg voor een student om de dag door te brengen - zelfs al studeert hij tot de late uurtjes!

Het toestel is vanaf 15 juni beschikbaar bij verschillende grote multimediaketens in België zoals Fnac, Mediamarkt enz. en prijzen beginnen vanaf 949 euro.

Meer info en afbeeldingen bij Microsoft zelf en enkele nieuwssites die er verslag over uitbrengen.
https://news.microsoft.com/microsoft-event-shanghai/
http://www.theverge.com/2017/5/23/15674198/microsoft-surface-pro-price-features-availability
http://www.geekwire.com/2017/microsoft-unveils-new-surface-pro-fastest-digital-pen-planet/ 

Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetOOR: TECH45 OVER GDPR

Als je het nog niet wist: er zit een heel belangrijke wetgeving aan te komen, die de privacy van de burger moet beschermen, maar tegelijkertijd bedrijven dwingt om heel wat aanpassingen te maken aan hun beleid om adressen te maken. In aflevering 340 (we lopen een weekje achter!) een heel deskundige uitleg over GDPR. Absoluut aan te raden!
[Taal: NL]
https://tech45.eu/340-das-heel-tof-maar-ge-hebt-ongelijk/
https://tech45.eu/Netties werkt samen met: 
De nieuwe oogst


   

NOONPACIFIC: MUZIEK ONTDEKKEN
Deze website brengt een selectie muziek in verschillende genres. Je kan kiezen uit mixtaps, colelcties, sessies, platen, enz. Vaak wordt de muziek vergezeld van een YouTube filmpje. Om nieuwe muziek te genieten en te ontdekken!
[Taal: ENG]
https://noonpacific.com/#/
.

DRAFTMAP: JE TEKSTEN VERBETEREN

Deze online dienst werkt helaas enkel voor Engelstalige teksten - wij voerden hem een Nederlandstalige tekst, maar de resultaten bleven uit. Normaal gezien gaat de site op zoek naar dingen die je tekst kunnen verbeteren: passieve vormen van werkwoorden vervangen door actieve, bijwoorden, clichés, leesbaarheid, enz. Prima, wanneer je een tekst in het Engels moest schrijven uiteraard. Maar wanneer een van onze lezers een gelijkaardige tool voor Nederlandstalige teksten kent, laat het ons weten?
[Taal: ENG]
https://draftmap.com/

Nagekomen bericht: lezer Lode Vlayen had al meteen het antwoord - hier vind je een Nederlandstalige versie:
https://www.schrijf.be/nl/hulp/scanGITHUB MARKETPLACE
GitHub, de plek waar ontwikkelaars hun code kunnen zetten en delen met anderen, heeft nu een nieuwe Marketplace. Die moet het mogelijk maken om gemakkelijker apps en code te ontdekken en aan te kopen om zelf in je eigen ontwikkeling te gebruiken. Meer bij The Next Web.
[Taal: EGN]
https://github.com/marketplace
https://thenextweb.com/apps/2017/05/22/github-launches-developer-marketplace/#.tnw_7Gi8cPnE


200 EXCEL SNELKOPPELINGEN
Speel je graag met formules in Excel? Dan is deze site iets voor jou. Je kan namelijk berekeningen uitvoeren op verschllende werkbladen en werkbestanden die tegelijkertijd open zijn. Hoe je dit doet, lees je in de Excel Guide.
[Taal: ENG]
http://uk.businessinsider.com/excel-keyboard-shortcuts-windows-and-mac-2017-5?r=US&IR=T/#row-and-column-selection-3
https://www.goskills.com/


DO-IT-YOURSELF VOOR KINDEREN


Een online community, die een veilige omgeving moet zijn voor kinderen. Zij kunnen er nieuwe passies ontdekken, hun eigen vaardighden ontwikkelen, en andere kinderen ontmoeten met wie ze dezelfde passies delen. Weliswaar in het Engels, maar voor leerkrachten wellicht een plek om inspiratie op te doen.
[taal: ENG]
https://diy.org/


DE BESTE NIEUWSBRIEVEN VOOR MUZIEKLIEFHEBBERS
In dit artikel van The Next Web een aantal links naar nieuwsbrieven die je wellicht eens zou moeten ontdekken. Zij bespreken namelijk muziek, vanuit verschillende standpunten. De ene behandelt streaming diensten, de andere gewoon nieuwe muziek en stuurt je elke week 3 nieuwe tracks in je mailbox. Om te ontdekken!
[Taal: ENG]
https://thenextweb.com/insider/2017/04/07/the-best-newsletters-for-all-the-music-lovers-out-there/#.tnw_7gsCWR58


VRIJDAG MULTIMEDIA: GRATIS VIDEOCURSUS PHOTOSHOP

Een snelcursus, die toch nog altijd 4,5 uur duurt en in de 30 afleveringen je leren hoe je foto's te retoucheren. Een onschatbare cursus, en het handige is dat je in het artikel bij Petapixel bij elk filmpje ook een lijst krijgt met de behandelde onderwerpen, en het tijdstip waarop zij in de film beginnen.
[Taal: ENG]
https://petapixel.com/2017/05/24/massive-30-part-guide-retouching-images-photoshop/
https://www.youtube.com/channel/UCeR7U67I2J1icV8E6Rn40vQ


VRIJDAG MULTIMEDIA: HUWELIJKSFOTO'S
Fotografen hebben hun eigen idee over wat een mooie setting voor een foto is. Iets wat Bjarke Ahtlstrand, Managing Director van het fotografiebedrijf "One of Many Cameras" wou aantonen door aan 12 van de beste Deense fotografen een huwelijksfoto te maken van hem en zijn vrouw. De resultaten zijn verrassend. En de moraal van het verhaal: wanneer je een huwelijksfotograaf kiest, vraag dan even of je zijn portfolio van vorige reportages bekijken mag!
[Taal: ENG]
https://petapixel.com/2017/05/24/guy-asks-12-different-photographers-take-wedding-photo/
Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- 'Mediaministers' EU stemmen in met filterplan tegen haatzaaien op Youtube
http://www.ad.nl/buitenland/mediaministers-eu-stemmen-in-met-filterplan-tegen-haatzaaien-op-youtube~af60b10d/
- Cartoonist: 'Facebook zou satirici vinkje moeten geven tegen censuur'
http://www.ad.nl/digitaal/cartoonist-facebook-zou-satirici-vinkje-moeten-geven-tegen-censuur~ad2cf2e2/
 
 
 *** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 - Kodi 18: stembediening en aanbevelingen in Android TV
http://elektrozine.be/kodi-18-stembediening-en-aanbevelingen-in-android-tv/
- Slimme ledlampen Ikea werken binnenkort met Apple HomeKit
http://elektrozine.be/slimme-ledlampen-ikea-werken-binnenkort-met-apple-homekit/
 
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Review: HyperX Cloud Revolver S hoofdtelefoon
http://computertaal.info/2017/05/26/review-hyperx-cloud-revolver-s-hoofdtelefoon/
- Probeer Fallout 4 gratis dit weekend
http://computertaal.info/2017/05/25/probeer-fallout-4-gratis-weekend/


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- HTC komt met vr-headset met eigen scherm voor U11-smartphone
https://tweakers.net/nieuws/125121/htc-komt-met-vr-headset-met-eigen-scherm-voor-u11-smartphone.html
- Belgische studio brengt Divinity: Original Sin 2 op 14 september uit
https://tweakers.net/nieuws/125113/belgische-studio-brengt-divinity-original-sin-2-op-14-september-uit.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be


- Waarom de elektrische auto binnenkort betaalbaar wordt
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/waarom-de-elektrische-auto-binnenkort-betaalbaar-wordt/article-analyse-857815.html
- CoderDojo en Raspberry Pi fuseren
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/coderdojo-en-raspberry-pi-fuseren/article-normal-857819.html


*** TECHNOLOGIUM
http://www.technologium.be

- Twee jonge ondernemers bouwen in Antwerpen de nieuwste café-app
http://www.technologium.be/cheers
- Pimp je smartphone | De zoektocht naar de perfecte telefoonhoesjes
http://www.technologium.be/telefoonhoesjes


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- “Mensen denken dat ze hun huis automatiseren. Maar ze doen alles manueel. Dat is toch geen domotica?”
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/mensen-denken-dat-ze-hun-huis-automatiseren-maar-eigenlijk-doen-ze-alles-manueel-dat-is-toch-geen-domotica
- Blockchain is WTF* (*Waarschijnlijk Toch Fundamenteel)
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/blockchain-is-wtf-waarschijnlijk-toch-fundamenteel
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
TIP: HOE INSTALLEER JE DE LIGHT VERSIE VAN FACEBOOK EN MESSENGER?
In sommige landen biedt Facebook een Lite versie aan van zijn app. Die verbruikt namelijk minder data en energie van je batterij, en in die landen is er een tekort aan elektriciteit en is er geen breedband. Maar kan je die Lite versie ook installeren, wanneer je niet in een van die landen woont?
How To Geek heeft daarop een antwoord, maar je moet dan wel eers ervoor zorgen dat je ook apps op je Android kan installeren die niet uit de Play Store komen. Het artikel legt stap voor stap uit hoe je het doet, en heeft ook een heel goede vergelijking tussen de volledige en de Lite versie van de Facebook en Messenger apps.
https://www.howtogeek.com/305081/how-to-install-facebook-lite-and-messenger-lite-on-android-in-any-country/


DE TIP VAN HANS: 40UP
Dit is 40UP Radio, hét internet radiostation voor non-stop muziek voor en door muziekliefhebbers. Met albumtracks en nummers van tijdloze en nieuwe artiesten, die je niet meer hoort op de hedendaagse radio.
http://40upradio.nl/
 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

CHARM: APP VOOR TWITTER
Met deze Twitter app voor iOS kan je je tweets in collecties organiseren, artikels bewaren vor later, playlists aanmaken van de muziek die je vindt, of conversaties bewaren. Handig!
Op de site vind je verschillende voorbeelden van wat je kan doen met de app.
https://itunes.apple.com/us/app/charm-collect-tweets-on-twitter/id1102153379?ls=1&mt=8


SPINNERS: OOK VIRTUEEL!
Hebben jouw kinderen je de oren van het hoofd gezaagd om een "spinner" te krijgen - dat hebbeding dat furore maakt bij de jeugd, en dat blijft verbazen omdat het ding zo lang blijft draaien tussen je vingers. Slimmeriken zullen zeggen dat dit nu eenmaal de natuurwetten zijn, maar het is toch indrukwekkend.
Maar wist je dat er ook een app bestaat, die de fysieke spinner moet vervangen, en dat die momenteel in de toplijst van de App Store van Apple staat?
Bij The Age vind je een uitgebreide bespreking, en eerlijk gezegd is het artikel ronduit negatief over de spinner. Maar wie weet vindt jouw zoon of dochter de app wel leuk, en moet je dus de échte spinners niet aankopen? Weer wat eurootjes gespaard :)
www.theage.com.au/technology/technology-news/fidget-spinner-app-dominates-apple-app-store-20170522-gwaf6f.html


SPRINKLES CAMERA APP


Deze app voor iOS toestellen is erg leuk en duidelijk bedoelt voor een jeugdig publiek. Je kan je foto's namelijk versieren met allerlei dingen zoals stickers, emoji's en onderschriften. Het bijzondere is echter dat in de app ook Artificial Intelligence zit, die bijvoorbeeld gezichten kan herkennen, de ouderdom van een persoon en zijn emotie kan bepalen, uitvinden op welke beroemdheid jij gelijkt, en veel, veel meer.
https://itunes.apple.com/us/app/sprinkles-camera-with-fun-ideas/id1210163720?mt=8


CABANA: APP OM SAMEN VIDEO TE KIJKEN
Deze app werd gelanceerd door bloggingdienst Tumblr. Hij maakt het mogelijk om niet alleen met je vrienden te videochatten, maar ook samen filmpjes te bekijken, in real time. Bij TechCrunch vind je wat meer informatie over de app alsook een duidelijke uitleg over hoe de app werkt. De app is momenteel verkrijgbaar voor iOS maar een versie voor Android zou gepland zijn.
https://techcrunch.com/2017/04/18/tumblr-launches-cabana-a-new-app-for-watching-videos-with-friends/
https://itunes.apple.com/us/app/cabana-hang-out-watch-stuff/id1217648367?mt=8


CONE: IPHONE APP VOOR PANTONE KLEUREN


Deze app gebruikt de camera van de iPhone om Pantone kleuren uit de wereld rondom jou te kiezen en hun Pantone naam te tonen. Zo kan je kleurenpaletten creëren van real life scenes. Je krijgt ook de hex kleurenwaarde om te gebruiken in webontwerp of grafisch design. (bron: Petapixel)
https://petapixel.com/2017/05/23/iphone-app-can-identify-pantone-colors-real-world/
https://coneapp.io/


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.
  
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
De zin van het leven is dat het ophoudt.
-Franz Kafka-