Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
25/5/2017 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 21
Nummer 1007 van 20/5/2017Gegroet lezer,

Het was me de week wel. Eerst was er de massale golf van ransomware-besmettingen, waarbij zelfs levensnoodzakelijke systemen in hospitalen in gijzeling genomen werden. Iets wat onder geen beding goed te praten valt, en lang geen "soft" misdrijf is, omdat het via de digitale snelweg gebeurt. Hierop zouden straffen moeten staan die even zwaar zijn als fysieke gijzeling, het bedreigen met een vuurwapen, niet?

En dan was er de Google I/O conferentie, vol met nieuwigheden. Er was zoveel dat we slechts een stuk ervan zelf konden brengen, hopelijk maken we dat alsnog goed in de volgende weken. Maar het bewijst alvast dat Google echt wel blijft vernieuwen. Je mag kritiek hebben op Google als data-verzamelaar, maar GOogle, als verbeteraar van ons dagelijkse leven, is ook een feit. Je camera richten op een voorwerp, en te weten kunnen komen wat het is? Dat is wat Google, als zoekmachine, voor ons in petto heeft. Indrukwekkend, niet?

Dit en veel meer in deze editie. Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
DE GROTE CRYPTOWARE / RANSOMWARE AANVAL: WAT WE WEL EN NIET WETEN
Het voorbije weekend werd bekend dat meer dan 200.000 gevallen bekend zijn van computersystemen die besmet werden met crytptoware / ransomware. Dat is een bepaalde vorm van malware waarbij al jouw gegevens versleuteld worden, en je enkel de sleutel terugkrijgt om je gegevens te decrypteren, wanneer je een losgeld (ransom) betaalt.

Het ging om verschillende vormen van besmetting - enerzijds door het openen van mails met als bijlage een .pdf document, dat dan weer verwees naar een Word document met macro's in. Normaal gezien is Word zo ingesteld dat je een waarschuwing krijgt wanneer je een dergelijk document opent, maar vertel je Word dat je die waarschuwing wil opheffen, dan raak je besmet. Een besmetting waartegen je je dus kan wapenen, als privépersoon, door altijd goed op te letten bij mails van mensen waarvan je geen bijlage verwacht. Voor bedrijven, die ontelbare mails ontvangen van onbekenden, gaat die regel echter niet op.

Anderzijds zou er ook een worm in circulatie zijn, die misbruik maakt van een bepaald protocol in Windows machines die niet geüpdate zijn. Heel wat bedrijven maken immers nog altijd gebruik van oudere versies van het Windows besturingssysteem, zoals Windows XP. Gewoon omdat de programma's waarop procedures berusten, misschien niet meer zullen werken op de geüpdate versies van Windows. Maar Microsoft heeft wel de ondersteuning van die oudere systemen stopgezet, en er worden geen beveiligingsupdates meer uitgebracht. Met dit tot gevolg.

Tegen deze worm helpt geen advies om geen mails te openen, enkel een update. En gelukkig heeft Microsoft ondertussen een update uitgebracht voor die Windows XP systemen, die de worm een halt zou moeten toeroepen.

Het ergste van de hele zaak is dat verschillende bronnen stellen dat deze besmetting er enkel kon komen, doordat bekend gemaakt werd dat het NSA deze zwakke plekken ontdekt had en die geheim hield om te kunnen spioneren, de zogenaamde EternalBLue kwetsbaarheid, die dan door Shadow Brokers in de openbaarheid gebracht werd.

Veel meer informatie hierover vind je bij TechMeme, die alle links over deze onderwerpen verzamelde. (1)

Malwarebytes heeft een analyse van de worm (2).

En de Belgische overheid heeft een document opgesteld over hoe je moet omgaan met ransomware, en het kan voorkomen. (3à
http://www.techmeme.com/170513/p5#a170513p5
https://blog.malwarebytes.com/threat-analysis/2017/05/the-worm-that-spreads-wanacrypt0r/
http://www.ccb.belgium.be/sites/default/files/ransomware%20V3.1.pdf


ENKELE OPMERKELIJKE ASPECTEN VAN DE RANSOMWARE-AANVAL
Als je je afvraagt: als het dan toch een kwestie is van ransomware, dan is het toch maar gewooen "follow the money" - waar gaan de ransoms naartoe, dat spoor moet toch te volgen zijn? De account @actual_ransom (1) volgt op de voet om hoeveel geld het gaat. Drie bitcoin wallets zouden een band hebben met de wannacry ransomware, en die zouden 115 betalingen ontvangen hebben voor een totaal van meer dan 33.000 dollar... and counting. Maar tot nu toe kon het spoor van het geld nog niet gevolgd worden. Niemans heeft het opgeëist...

Want de aanval werd ontdekt op vrijdag, vlak voor het weekend. Sysadmins houden hun hart vast voor wat zij maandag zullen aantreffen, wanneer de systemen terug opgestart worden. @jbaert heeft alvast deze tip voor hen (2)

Opmerkelijk is ook het feit dat niet alle landen getroffen zijn door de malware. Tot nu toe (hout vasthouden!) zijn er geen gevallen bekend in België met deze malware - vorige gevallen van ransomware helaas zijn er legio.

En dan is er nog een programmeur die een plotse held werd, doordat hij in de code van de malware een verwijzing naar een website aantrof, waarmee de worm contact moest opnemen. Hij stelde ook vast dat die domeinnaam niet geregistreerd was, en registreerde hem prompt. Waarmee hij heel wat besmettingen kon voorkomen. (3)

Het laatste woord over deze massale aanval is nog niet gezegd. Vooral omdat dit niet "zomaar" een spelletje is van deugnieten, script kiddies - neen, het heeft hele systemen, ook die van hospitalen lamgelegd. En dan speel je met levens. Overheden, beveiligingsbedrijven softwarebedrijven zullen ongetwijfeld de nodige lessen trekken, en de strijd tegen deze gevaarlijke criminelen opdrijven.
http://twitter.com/actual_ransom
https://twitter.com/jbaert/status/863751591614177288
http://www.theguardian.com/technology/2017/may/13/accidental-hero-finds-kill-switch-to-stop-spread-of-ransomware-cyber-attackEIGEN LAND: UBER IS EEN TRANSPORTMAATSCHAPPIJ
De voorbije dagen is er een heel belangrijke beslissing gevallen: het Europees Hof heeft namelijk beslist dat taxi-app Uber wel degelijk een transportbedrijf is, en geen digitale tussenpersoon tussen chauffeur en passagier.

En dat maakt toch wel een groot verschil. Want dan moet Uber zich aan de regels voor transportbedrijven houden, en die verschillen van land tot land. Terwijl digitale diensten een vrije, geliberaliseerde activiteit is, waardoor Uber zijn activiteiten ongebreideld had kunnen uitbreiden tot de 27 landen van de EU. Meer bij De Tijd (abonnement vereist) (1)

Nu is het wel zo dat het niet valt te ontkennen dat Uber een ware revolutie had kunnen teweegbrengen, en dat voor een deel ook gedaan heeft, in de taxi-industrie. Waar je al lang vele dingen kon bestellen via de smartphone, moest je voor een gewone taxi nog altijd bellen met je telefoon. Je wist niet waar je taxi zat, en wanneer je naar je voordeur moest gaan omdat de taxi in aantocht was. Je had geen controle over wie je chauffeur zou zijn, en je kon geen feedback geven over de vriendelijkheid van de chauffeur. En je had op voorhand geen zicht op de prijs van je rit - allemaal dingen die Uber drastisch veranderd heeft met zijn systeem, en die sommige klassieke taxibedrijven ondertussen ook ingevoerd hebben in verschillende steden.

Alleen lijkt het erop, zo meldt De Tijd in een tweede artikel, dat de Brusselse taxisector die vernieuwingen niet omarmt. De Brusselse minister van Mobiliteit Pascal Smet had drastische vernieuwingen aangekondigd om de taxisector te hervormen, en dat zinde de klassieke taxichauffeurs niet. Gevolg: een blokkade van het verkeer, met extra files tot gevolg in een stad die toch al kreunt en steunt onder het vele verkeer... (2)
http://www.tijd.be/tech-media/algemeen/Europa-dreigt-Uber-aan-ketting-te-leggen/9893142
http://www.tijd.be/ondernemen/algemeen/Brusselse-taxichauffeurs-rijden-tegen-stroom-in/9894143PROJECT TREBLE VAN GOOGLE WIL PROBLEEM MET ANDROID UPDATES AANPAKKEN
Bij AndroidCentral lees je hoe aandachtige redacteurs al in maart 2016 opgemerkt hadden toen Android N in preview uitgebracht werd, er een nieuwe partitiestructuur was, met daarin ook een vendor partitie. In die partitie bepaalde bestanden die vroeger in de mappen van de "gewone kern van het OS zaten, naast bestanden die de fabrikant van de telefoon zelf aangemaakt had.

De slimme redacteurs concludeerden hieruit dat dit erop zou kunnen duiden dat Google het op deze manier gemakkelijker zou willen maken om de Android updates uit te rollen. De core-bestanden zouden dan een update krijgen, de bestanden van de fabrikant zou die dan later zelf kunnen updaten.

Dat zou dan een einde moeten maken aan het vreselijke probleem waardoor Android vaak een onveilig OS genoemd wordt. Fabrikanten geven updates aan het Android besturingssysteem vaak veel later, en zelfs helemaal niet door aan de gebruikers van hun toestellen, juist omwille van die fabriekseigen aanpassingen van het OS.

En het blijkt dat die redacteurs gelijk hadden. Google heeft deze week namelijk Project Trebble aangekondigd, en daarin wordt bevestigd dat er een vendor gebied zal zijn. In Android O zullen er dus een Vendor Interface en een VTS of Vendor Test Suite zijn, waar de fabrikant zijn eigen bestanden kan aanpassen en testen.

Meer uitleg bij Android Central en Google zelf.
https://android-developers.googleblog.com/2017/05/here-comes-treble-modular-base-for.html
http://www.androidcentral.com/project-trebleEIGEN LAND: HORECA VLAANDEREN KLAAGT PRIJZENPOLITIEK VAN BOOKING.COM AAN
Het is niet algemeen geweten, maar er is een reden waarom je bij Booking.com altijd de laagste prijzen vindt van hotels hier in Vlaanderen. Want de hotelboekingsite eist namelijk van de hotels dat zij altijd de laagste tarieven geven aan Booking.com, en nergens anders. Gaan de hotels niet in op die eis, dan verschijnen zij gewoon niet op de site, zo lees je bij Het Belang van Limburg.

In Duitsland en Frankrijk zijn die regels onder druk van de overheid veranderd: daar mag een hotel perfect op zijn eigen website een nog goedkoper tarief aanbieden. Horeca Vlaanderen wil dat Booking.com ook voor ons land deze regel aanpast.

Het voelt zich daarbe gesterkt door een recente beslissing van de Europese Commissie, in een zaak rond Amazon. Ook dat bedrijf paste een dergelijke laagsteprijsgarantie toe, maar dan van de boekuitgevers. Hiervoor werd Amazon door de EU op de vingers getikt.

Sneu voor Booking.com, want nu kan het niet meer zeggen dat het gewaarborgd de laagste prijs aanbiedt. Maar goed voor de hotels, én de gebruikers, die nu misschien nog betere zaakjes kunnen doen...
http://www.hbvl.be/cnt/dmf20170514_02880893/hotels-komen-in-opstand-tegen-booking-comLYFT EN WAYMO (GOOGLE) GAAN SAMENWERKEN ROND ZELFRIJDENDE AUTO'S
Uber moet de laatste dagen klap na klap incasseren. Er was verleden week al het nieuws dat de EU geoordeeld heeft dat Uber een transportbedrijf is, en geen dienstverlener. En dat het zich daarom moet voegen naar de wetgeving van elk EU-land apart op vlak van transportbedrijven.

Deze week kwam dan het bericht dat het geduchte concurrentie mag vrezen. Twee grote spelers uit de arena van de zelfrijdende auto gaan namelijk de handen ineen slaan. Enderzijds Lyft, een concurrent van Uber die echter niet zo vaak met de wet overhoop ligt. En anderzijds Waymo, de afdeling die onder de Alphabet-paraplu van Google aan zelfrijdende technologie werkt.

Nu moet je ook weten dat Waymo met Uber overhoop ligt. Een van de ingenieurs bij Waymo werkte namelijk voorheen bij Google, ook aan zelfrijdende auto's - daar heet het project . En volgens Waymo heeft die ingenieur heel wat inside-informatie van Waymo meegenomen naar Uber. In deze zaak viel deze week een beslissing: de rechter beval de ingenieur in kwestie, ene Anthony Levandowski, om alle door hem gedownloade Waymo materiaal terug te geven.

De juiste details van de zaak gaan we jou besparen - het is tamelijk ingewikkeld, want het heeft ook nog te maken met een nieuwe technologie, LiDar, die met lasers afstanden meet. Maar je kan alles nalezen bij Reuters en Wikipedia.
https://www.nytimes.com/2017/05/14/technology/lyft-waymo-self-driving-cars.html
http://www.reuters.com/article/us-uber-alphabet-ruling-idUSKCN18B1W6
https://en.wikipedia.org/wiki/LidarGOOGLE BRENGT ANDROID NAAR VOLVO EN AUDI
Buiten zijn Waymo afdeling heeft Alphabet, het bedrijf dat boven Google en al zijn poten zit, ook nog een afdeling die werkt aan een ander aspect van de auto van de toekomst. Google werkt namelijk aan een Android versie van een dashboard en infotainment systeem voor de auto.

In dat systeem zullen de populaire applicaties zitten, zoals Google Maps en Spotify, maar ook tools om bepaalde functies van de auto over te nemen zoals het positioneren van de zetel, de temperatuur. En natuurlijk ook Google Assistant, die dan jouw vragen kan beantwoorden, opzoekingen doen, routes kan aangeven, enz. Het belangrijkste van al: deze assistent zal ook gesprekken voor jou kunnen opstarten, zodat je écht handenvrij kan bellen.

Op de Google I/O conferentie, bestemd voor mobiele ontwikkelaars, zal het systeem gedemonstreerd worden met een Audi Q8 en een Volvo V90.Meer bij Bloomberg.
https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-05-15/google-wants-android-and-its-assistant-to-power-your-car-tooSNAPCHAT KRIJGT NIEUWE ADVERTENTIES
Facebook is het SnapChat erg moeilijk aan het maken. Nu FB haast alle functies van Snapchat schaamteloos gekopieerd heeft, is er voor de gebruiker geen reden meer om met Snapchat te beginnen. Het gevolg: bestaande gebruikers van Snapchat blijven de sympathiekek tool trouw, maar er is geen groei meer van het aantal gebruikers.

Slecht nieuws voor Snap, het bedrijf achter Snapchat, en toen het verleden week die gebruikersaantallen bekend maakt, kreeg het een flinke pandoering op de beurs. Het aandeel van Snapchat ging flink onderuit en waarnemers zien geen bijzonder rooskleurige toekomst voor Snap.

Toch blijft Snapchat iets unieks hebben, dat Facebook niet heeft. En blijft het verder timmeren aan nieuwigheden om zijn gebruikers te plezieren. En zijn adverteerders uiteraard. Snap heeft namelijk een bijzondere vorm van de Lens aangekondigd, die als advertentie gebruikt kan worden. 'Lenses', dat zijn filters die een augmented reality afbeelding leggen over een beeld van de camera. Hiermee werd al geëxperimenteerd op de Cinco de Mayo feestdag, toen miljoenen Snapchat gebruikers hun selfies omvormden tot een advertentie voor Taco Bell. Hun hoofd werd namelijk omgevormd tot een reuzegrote taco met sla en tomaat, en het logo van de Taco Bell keten in een hoek. Die Lens was slechts één dag beschikbaar, en werd 224 miljoen keer bekeken.

Het zijn deze advertenties via Lenses die Snapchat zouden moeten redden. Snapchat verkoopt die nu ook aan kleinere bedrijven, voor kleinere acties. Bij Bloomberg vind je enkele voorbeelden van dergelijke Lenses, plus de verschillende mogelijkheden die deze advertenties bieden.

Leuk gevonden, commercieel leefbaar. Mensen zijn niet tegen reclame op zich, maar hij moet goed gemaakt zijn en liefst grappig. En bij Snapchat hebben ze dat goed begrepen - wat je van Facebook met zijn oerlelijke vormgeving niet meteen kan zeggen.
https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-05-15/augmenting-snap-s-financial-realityIN DE NAWEEËN VAN DE WANNACRY RANSOMWARE: DE ROL VAN SHADOW BROKERS
Een aspect van deze affaire, dat we toch ook even moeten belichten, is de rol van Shadow Brokers. Dat is een groep hackers, die een aantal exploits gelekt heeft waarvan de Amerikaanse inlichtingendienst NSA volgens hen op de hoogte was, en die zij zouden gebruikt hebben in het verzamelen van data.

Shadow Brokers heeft EternalBlue laten lekken, zo lees je bij PCWorld, en dat is de Windows SMB explit die in de voorbije dagen gebruikt werd om honderdduizenden computers te infecteren met de WannaCry ransomware.

En vandaag heeft de groep aangekondigd dat hij nog meer exploits in handen heeft, die nog niet gelekt zijn. En dat hij die wil uitbrengen als onderdeel van een abonnementsdienst die in juni opgestart zou worden.  Wil "abonnement" daarbij zeggen dat wie wil, zowel beveiligingsbedrijven als hackers, toegang krijgen tot die informatie, zolang zij maar betalen?

De groep heeft bij vele waarnemers een bittere bijsmaak. Eerder had  hij al een reeks hacking tools voor routers en firewall producten gepubliceerd, waarbij hij beweerde nog veel meer informatie te bezitten, en bereid was die informatie te verkopen voor 10.000 bitcoins, zo stelt PCWOrld. En dat is 12 miljoen dollar. De groep ontving echter geen enkel bod, en dumpte daarop nog meer informatie online, inbegrepen IP adressen van systemen die het slachtoffer waren van een van die exploits.

Een duistere groep, die blijkbaar niet veel scrupules heeft. Je zou nog kunnen begrijpen dat een etisch hackerscollectief, dat de informatie van de NSA in handen kreeg, die openbaar zou maken om aan te tonen wat er eigenlijk in het geniep gebeurt - maar dan wel nadat de nodige lekken, waarvan die exploits misbruik maakten, gedicht waren. Shadow Brokers blijkt niet tot die categorie te behoren...
http://www.pcworld.com/article/3197110/security/shadow-brokers-teases-more-windows-exploits-and-cyberespionage-data.html


INSPANNINGEN VAN FACEBOOK OM NEPNIEUWS TEGEN TE GAAN: TEVERGEEFS, VOLGENS THE GUARDIAN
Facebook wil het vertrouwen van zijn gebruikers terugwinnen, nadat het ervan beschuldigd werd om het verspreiden van vals nieuws te faciliteren. Het heeft verschillende maatregelen genomen om nepnieuws te ontmaskeren, en een daarvan is dat het gebruikers de kans geeft om te melden wanneer hij nepnieuws tegenkomt. Zijn er voldoende meldingen over een bepaald bericht, dan wordt dat bericht door factcheckers onderzocht, en blijkt het inderdaad vals, dan zal Facebook een waarschuwing vertonen aan de gebruiker, vooraleer hij dat bericht nog verder kan delen.

Volgens The Guardian is dit echter een maatregel die niet werkt: de meldingen verschijnen niet, of veel te laat. Artikels die door factcheckers zoals Associated Press, Snopes, ABC News en PolitFact onderzocht worden na meerdere meldingen, bleven nog altijd op Facebook circuleren, zonder de "disputed" of betwistbaar tag erbij. En werden zij door deze factcheckers als vals nieuws bestempeld, dan verscheen het label vaak nadat het bericht viraal gegaan was.

Het is zelfs zo dat het markeren van een bericht als vals of betwistbaar, vooral wanneer het een politieke achtergrond had, sommige mensen die deze of gene politieke voorkeur hadden, het bericht extra gingen delen omdat zij het als "fake news" bestempelen als een vorm van cenuur beschouwden...

Kortom: Facebook heeft nog wat werk voor de boeg, vooraleer het de verspreiding van fake news via zijn netwerk een halt kan toeroepen. Meer bij The Guardian.
https://www.theguardian.com/technology/2017/may/16/facebook-fake-news-tools-not-working?CMP=share_btn_twAPPLE LANCEERT CONTENT-INITIATIEVEN, ZOU ZIJN LAPTOPS GAAN UPDATEN EN LAAT SMARTPHONES MAKEN IN INDIA
Het blijft oorverdovend stil bij het bedrijf in Cuppertino als het gaat om nieuwe producten. Maar de beleggers lijken zich daarover geen zorgen te maken: het bedrijf blaakt van gezondheid, zit op een ongeziene berg cash geld, en maakt mooie winsten. En de gebruiker lijkt alsnog niet al te zeer te morren over dit gebrek aan innovatie - enkel de tech pers blijft er vragen bij stellen.

Want bestaat het gevaar niet dat Apple de educatieve markt, toch altijd een van zijn fortes, dreigt te verliezen nu niet alleen Google een flink stuk marktaandeel verworven heeft met zijn Chromebooks, en ook Microsoft een deel van de koek wil? Het bedrijf uit Redmond heeft namelijk onlangs zijn Windows S voorgesteld, een afgeslankte versie van het Windows 10 besturingssysteem, speciaal voor het onderwijs. En bovendien ook nieuwe toestellen, uitgebracht samen met partners, die daarop Windows S gezet hebben en waarvan de prijs echt wel kan concurreren met de Chromebooks..

Volgens verschillende bronnen zou Apple dan toch niet bij de pakken blijven neerzitten? Het zou, zo weet o.a. Bloomberg, nieuwe laptops uitbrengen als antwoord op de toestellen van Microsoft. Het zou gaan om een nieuwe MacBook Pro (een van de duurste laptops, moeilijk iets voor de portemonnee te noemen van de gewone scholier en zeker en vast niet te vergelijken met de Chromebooks), En er zou ook een nieuwe versie komen van de 12 inch MacBook, en een update van de 13 inch MacBook Air, maar dook ie prijzen raken bij lange niet in de buurt van de Chromebook.(1)

Apple producten blijven duur. Maar ze bieden kwaliteit, en de gebruiker krijgt het speciale Apple-aureool bovendien rond zijn hoofdje gehangen. Apple wil dat gevoel van tot een community te behoren nog uitdiepen. Het start met een reeks cursussen in zijn winkels, waarin getoond wordt hoe je de Apple-producten ten volle benut, waarbij ook selecte artiesten vertellen hoe zij het doen. Een speciale nieuwe website, Today at Apple, moet je hierover meer vertellen. (2)

Maar vergis je niet: Apple-producten mogen dan wel een high class aureool hebben, zij worden net als andere producten in lageloon landen gemaakt. De meeste iPhones komen uit China. En nu begint Apple ook met het vervaardigen van zijn iPhones in India. Niet zozeer om de kostprijs van zijn product te verlagen, als wel om zijn iPhones in het land te kunnen slijten. India stelt namelijk strenge eisen aan fabrikanten, de bijvoorbeeld minstens 30% van hun componenten op de plaatselijke markt moetenkopen, vooraleer zij die ter plaatse mogen laten assembleren. Een achtergrondartikel hierover bij The Verge (3)
https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-05-16/apple-said-to-plan-laptop-upgrades-as-microsoft-enters-market
https://techcrunch.com/2017/05/16/apple-launches-a-new-website-for-its-expanded-set-of-educational-classes-now-open-for-sign-ups/
https://www.theverge.com/2017/5/17/15651842/apple-iphone-india-assembling-begunGOOGLE I/O: GOOGLE PHOTOS
In de VS werd vanaf woensdagavond de Google I/O conferentie gehouden, en daarop werden ongelooflijk veel interessante nieuwigheden  aangekondigd. Wat duidelijk werd doorheen de hele keynote, die maar liefst 2 uur geduurd heeft, is dat Google van Mobile First de klemtoon verschoven heeft naar AI en machine learning. Want al zijn tools zijn slimmer geworden, en leren bij naargelang je ze gebruikt. Bovendien kan je steeds meer dingen combineren met Google Assistant. En wat nog het slimste van al is: wat Google maakt, dat is niet alleen voor Android, maar ook voor iOS toestellen. Google is een services bedrijf dat op àlle platformen aanwezig wil zijn.

Een van de knapste dingen bij de nieuwigheden is Google Photos. Dat is een prima tool om je foto's te beheren en delen. Niet met de hele wereld, daar heb je Facebook voor. Wel met je intimi, je familie en vrienden. Enkele mogelijkheden op een rij:
- de tool zal herkennen wie er in foto's staat, en jou suggereren om aan die persoon de foto's te sturen.
- een tabblad zal bovendien meldingen bijhouden over die suggesties, zodat je het niet vergeten kan.
- je deelt de foto's met anderen ofwel via hun eigen Google Photos account, ofwel via sms of email. In dat laatste geval deel je een link naar jouw album met die bepaalde foto's
- degene met wie je een fotoalbum deelt, kan er zelf ook foto's aan toevoegen.
- je kan je fotobibliotheek delen op basis van bepaalde selecties. Een bepaalde datum, van een feest bijvoorbeeld, of foto's die een bepaald persoon bevatten - alle foto's met je oom Tinus bijvoorbeeld automatisch met je oom delen.
- je kan ook kiezen om automatisch foto's van anderen te saven, bijvoorbeeld foto's die anderen van je kinderen maken.
- in Photos kan je ook gebruik maken van Google Lens, dat beelden herkent.
Google Lens
Dat hoort een beetje bij het onderwerp Photos, dus dat plakken we eer maar meteen aan vast. Photo Lens is een op beelden gebaseerde computing. Momenteel zit die in Photos vervat, maar in de toekomst zou die ook in Google Assistant ingebakken worden. Google Lens herkent voorwerpen in beelden. Richt je camera op een bloem, en de digitale assistent zal in de toekomst kunnen vertellen welke bloem het is. Lens heeft ook OCR-mogelijkheden, zodat je dus bijvoorbeeld je camera kan richten op een poster met daarop de aankondiging van een concert, waarna Lens de tekst op de poster scant zodat je het event kan toevoegen aan je kalender. Google Lens zal ook een grote rol gaan spelen in de augmented reality visie van Google. Daarover later meer.
Over deze twee nieuwigheden lees je veel meer bij The Verge en Wired.
https://www.theverge.com/2017/5/17/15654476/google-photos-object-removal-feature-demo                  
http://www.wired.com/2017/05/google-lens-turns-camera-search-box/


GOOGLE I/O: DE GOOGLE ASSISTANT WORDT NOG WAT SLIMMER
Zoals in het vorige artikel reeds gezegd, maakt Google met deze conferentie duidelijk dat het zwaar inzet op AI (Aritifical INtelligence) en machine learning. De Google Assistant is al heel slim, en zou nog veel beter moeten worden. Je kan je wensen uitdrukken in gewone gesproken taal, je moet geen bepaalde commando's van buiten leren. Maar je kan voor je Google Assistant op je smartphone ook je wensen intikken - en dat is wel handig want niet iedereen houdt ervan om tegen zijn phone te spreken...

De Assistant is ook voor iOS als app verkrijgbaar, maar je kan helaas Siri niet door GA vervangen. Momenteel spreekt hij enkel Engels, maar andere talen zullen volgen: Spaans, Frans, Duits, Japans, Koreaans, Italiaans..

Op het Google platform heeft de GA natuurlijk meer rechten dan op een iOS toestel. Maar zelfs op iOS toestellen kan de GA heel wat. Bovendien kunnen ontwikkelaars zelf "Actions" toevoegen. Handig is daarbij dat dezelfde Actions die op de smartphone werken, dat ook doen op de Google Home, de tegenhanger van de Amazon Echo. Je kan zelfs op het ene toestel verdergaan waar je op het andere toestel gestopt was.

In de Assistant zal je ook dingen kunnen betalen, doordat GA gecombineerd wordt met Google Wallet.
https://www.theverge.com/2017/5/17/15648132/google-assistant-wallet-integration-order-delivery-io-2017
http://venturebeat.com/2017/05/17/google-assistant-arrives-on-iphone/
https://www.theverge.com/2017/5/17/15648472/google-assistant-keyboard-input-announced-io-2017
https://www.theverge.com/2017/5/17/15648128/google-assistant-camera-sight-search-feature-io-2017GOOGLE I/O: GOOGLE HOME
En dan zijn we bij Google Home beland, het toestel in de vorm van een luidspreker, met aan boord een digitale assistent. SInds het toestel gelanceerd werd, zijn er al 50 nieuwe features uitgebracht, zo wist Google te vertellen. Het toestel werd tot nu enkel in de VS verkocht, maar Cnada, Australië, Frankrijk, Duitsland, Japan zouden volgen.

Het toestel wil echt een assistent worden, een persoonlijke secretaris/secretaresse. Home zal meetings plannen, herinneringen sturen, jou 's ochtends een overzicht geven van wat voor die dag gepland staat.

Die assistentie is ook proactief, in die zin dat het toestel niet wacht op jouw commando's om bepaalde dingen te doen. Verneemt het toestel namelijk dat er files zijn onderweg, dan zal het jou vroeger wakker maken om ook vroeger te werken.

Verder maakt de assistent handenvrij bellen mogelijk, naar elke vaste lijn in de VS of Canada, gratis. Je kan zelfs je mobiele nummer koppelen aan Assistant (enkel in de VS voorlopig)

Wat de Assistant in je Home ook kan doen, is de antwoorden op jouw vragen naar je tv sturen, iets wat Visual Responses heet. Handige: een route, je kalender op het grote scherm van je tv, een luxe.

Ook aan amusement is gedacht. Via de Home kan je gebruik maken van de gratis versie van SPotify, SOundcloud en Deezer. En je kan zelfs vragen "What's on YouTube"!
http://9to5google.com/2017/05/17/google-home-new-features/
https://www.theverge.com/2017/5/17/15648012/google-home-chromecast-update-hbo-hulu-cbs-bluetooth-io-2017
https://www.theverge.com/2017/5/17/15648290/google-home-cast-tv-response-calendar-io-2017
https://www.theverge.com/2017/5/17/15648858/google-home-notifications-reminder-lights-io-2017
https://www.theverge.com/2017/5/17/15648414/google-cast-tv-control-new-navigation-features-io-2017

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


HTC U11: EEN TOESTEL DAT JE KAN KNIJPEN!
Het was een hele tijd stil rond HTC. Enkele jaren geleden was het nochtans een topmerk, dat binnen de Android-toestellen helemaal bovenaan stond qua stijl en mogelijkheden. Maar toen... toen viel het stil. Nu slaat HTC echter terug, met zijn U11.

Het is, als je af mag gaan op een artikel in Wired, een toestel barstensvol mogelijkheden waarvan sommigen wel intrigerend zijn. Zo de Edge Sense, een compleet nieuwe interface waarbij je de zijkant van je toestel zachtjes kan knijpen om een selfie te nemen, een sms te dicteren of een app te openen.

Er is ook een nieuwe design taal, die HTC de "Liquid Surface" noemt. Een nieuwe opvatting van het scherm, dat super refracteert, en super reflecteert, waardoor het toestel als het ware glinstert in het licht. En er zouden ook speciale audio capaciteiten zijn die HTC 'USonic' noemt - het toestel zou trouwens ook geleverd worden met een koptelefoon die het geluid uitsluit (noise cancelling)

Maar wat Wired het meest opmerkelijk vindt aan de U11 is de integratie van Alexa, de slimme assistent van Amazon. Normaal gezien werken de Android toestellen met Google Now, en dit is dan toch een buitenbeentje.

Bij Wired vind je enkele slimme conclusies over dit toestel.
https://www.wired.com/2017/05/htcs-squishy-new-phone-things-even-alexa/ 


Netties werkt samen met:


 
De nieuwe oogst


   

MUSCLEWIKI: SPIEREN!
Om je lijf goed te onderhouden, moet je alle spieren laten bewegen. Maar waar liggen die spieren, hoe heten ze, en met welke oefeningen kan je ze trainen? Deze interactieve wiki leert het je. Klik op een lichaamsdeel, en lees meer over de oefeningen, zelfs met filmpjes!
[Taal: ENG]
https://musclewiki.org/
musclewiki.jpg


FILEPURSUIT: ZOEKEN NAAR BESTANDEN
Deze zoekmachine wil een gebruiksvriendelijke interface bieden om te zoeken naar bestanden. De zoekmachine host zelf geen bestanden, maar geeft enkel toegang tot bestanden die al vie het internet beschikbaar zijn.
[Taal: ENG]
https://filepursuit.com/


HOE LEER JE BILJARTEN EN SNOOKEREN?

Toegegeven, deze website ziet er wat ouderwets uit in vormgeving. Maar je vindt er wel heel wat nuttige informatie over deze sport: de regels, de technieken, en veel, veel videomateriaal.
[Taal: ENG]
http://billiards.colostate.edu/


EXTENSIE: RESPONSIVE WEB DESIGN TESTER
Met deze extensie voor de Chrome browser kan je, wanneer je een website aan het ontwerpen bent, controleren of die website ook op alle mogelijke mobiele toestellen, in alle resoluties, er netjes uitziet.
https://chrome.google.com/webstore/detail/responsive-web-design-tes/objclahbaimlfnbjdeobicmmlnbhamkg?hl=en%20


SORT MY LIST: JE LIJSTEN HERORGANISEREN

Het gebeurt wel vaker dat je een lijst ontvangt van iemand, die met een ander / ouder computersysteem werkt. En dat je die lijst dan zo goed mogelijk wil importeren, om de gegevens te kunnen gebruiken. Deze online tool kan helpen. Je importeert de lijst, en zegt op welke basis hij opnieuw georganiseerd moet worden: van komma naar tab bijvoorbeeld.
[Taal: ENG]
http://sortmylist.com/


EXTENSIES VOOR ONTWIKKELAARS: WINDOW RESIZER
Gisteren hadden wij het over een extensie voor de Chrome browser waarmee ontwikkelaars kunnen testen of hun website op alle mogelijke toestellen past. Wij vonden bij Creativemarket nog meer tools die je daarbij kunnen helpen. Zo is er de extensie Window Resizer, waarbij je de verschillende resoluties van toestellen gewoon in je Google Chrome browser kan testen.
Je krijgt een hele lijst met verschillende resoluties, en je kan ook resoluties zelf toevoegen of verwijderen.
https://chrome.google.com/webstore/detail/window-resizer/kkelicaakdanhinjdeammmilcgefonfh?hl=en%20


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: KLAAR IS KEES


Sinds kort heeft de overheid de mogelijkheid gecreëerd om arbeid te verrichten in de sharing-economie, met een speciaal gunsttarief voor de belastingen. Het platform waar die arbeid verricht wordt moet wel erkend worden door de overheid, want er moet een heffing vooraf ingehouden worden op de uitbetaalde vergoedingen.
Klaar is Kees is een van de eerste platformen die deze erkenningen in zak heft. Hier kunnen particulieren die huis, tuin en keukenklussen willen laten uitvoeren, rechtreeks contact opnemen met handige harry's die iets willen bijverdienen.
[Taal: NL]
http://www.klaariskees.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DAG VAN DE BUREN
Op 26 mei is het Dag van de Buren. Die dag moet een feest worden, om met je buren samen iets leuk te doen. Een intitiatief dat gesteund wordt door Douwe Egberts, dat via de speciale website verschillende mogelijkheden ter beschikking stelt om mensen uit te nodigen, affiches te maken, enz.
Mooi. Alleen moet iemand het bedrijf eens duidelijk maken dat er een slimme manier bestaat om de oorspronkelijke domeinnaam, dagvandeburen.be, te "maskeren" zodat die bij het aanklikken van de verschillende links op de website, in de adresbalk blijft staan, en je daar niet de link naar de franstalige versie ziet...
[taal: NL]
http://www.dagvandeburen.be


VRIJDAG MULTIMEDIA: SNL MET EEN ALEXA VOOR SENIOREN
In de Amerikaanse tv-show Saturday Night Live wordt vaak de draak gestoken met een maatschappelijk fenomeen, een technologie, ... In dit hilarisch filmpje wordt zogezegd reclame gemaakt voor de Amazon Echo met de Alexa assistent. En hoe de senioren daarmee zouden omgaan...
[Taal: ENG]
https://techcrunch.com/2017/05/13/snl-just-came-up-with-a-hilarious-version-of-alexa-designed-for-senior-citizens/


VRIJDAG MULTIMEDIA: BESTE NATUURFOTO'S 2014

Hoe doen ze het, dat vraag je je toch vaak af. Actiefoto's op het juiste moment afgedrukt, en toch zo haarscherp. Om van te snoepen.
[Taal: ENG]
https://freeyork.org/nature/best-wildlife-photographs-year-2014


VRIJDAG MULTIMEDIA: HEX FRVR
Even tijd en je weet niet wat te doen? Of je zit te wachten aan de telefoon, tot je je verbinding krijgt? Speel dan dit ontspannende spel: versleep zeshoekige figuren tot zij een lijn vormen. Lijkt simpel, is het echter niet!
[Taal: ENG]
http://www.newgrounds.com/portal/view/664281

Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
 
- Overheden en energiesector besmet met gijzelsoftware
http://www.ad.nl/binnenland/overheden-en-energiesector-besmet-met-gijzelsoftware~a6d2f46c/
- Rusland zwaarst getroffen door cyberaanvallen
http://www.ad.nl/buitenland/rusland-zwaarst-getroffen-door-cyberaanvallen~a60fa3d0/
 
 

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Misverstanden over de OLED tv
http://elektrozine.be/misverstanden-over-oled-tv/
- QLED vs OLED: de verschillen op een rij
http://elektrozine.be/qled-vs-oled-de-verschillen-op-een-rij/
 


 ** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- WannaCry was niet de eerste om EternalBlue te misbruiken. Miners misbruikte het al dagen na de Shadow Brokers lek
http://computertaal.info/2017/05/19/wannacry-was-eerste-om-eternalblue-misbruiken-miners-misbruikte-al-dagen-shadow-brokers-lek/
- Eén (naakt) berichtje teveel: Hoe kan je je kind beschermen tegen de tegen de gevaren van sexting?
http://computertaal.info/2017/05/18/naakt-berichtje-hoe-kind-beschermen-gevaren-sexting/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net


- Fabrikant maakt kastje om Raspberry Pi als desktop te gebruiken
https://tweakers.net/nieuws/124905/fabrikant-maakt-kastje-om-raspberry-pi-als-desktop-te-gebruiken.html
- WikiLeaks publiceert CIA-handleiding Athena-malware voor Windows-systemen
https://tweakers.net/nieuws/124903/wikileaks-publiceert-cia-handleiding-athena-malware-voor-windows-systemen.html


*** DATANEWS

http://www.datanews.be
- Android-ontwikkelaars kunnen app verbergen voor bepaalde toestellen
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/android-ontwikkelaars-kunnen-app-verbergen-voor-bepaalde-toestellen/article-normal-854949.html
- Uber lanceert app voor vrachtwagens
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/uber-lanceert-app-voor-vrachtwagens/article-normal-854881.html
*** TECHNOLOGIUM
http://www.technologium.be
- Twee jonge ondernemers bouwen in Antwerpen de nieuwste café-app
http://www.technologium.be/cheers*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/
- Facebook ontvangt miljoenenboete van Europa. Een koopje?
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/facebook-ontvangt-miljoenenboete-van-europa-een-prikje-voor-onze-data
- Aantal Belgische starters nooit hoger: "Mensen durven eindelijk hun lot in eigen handen nemen."
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/aantal-belgische-starters-nooit-hoger
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
TIP: HOE KAN JE EEN FOUTE FACEBOOK POSTING MELDEN?
Facebook biedt je de mogelijkheid om foute postings, die mensen beledigen, racistisch zijn, waarbij het om pesterijen gaat, spam of andere, te melden. Maar hoe doe je dat eigenlijk?
Bij die bepaalde postings moet je op het pijltje naar beneden klikken, dat je in de hoek rechts boven vindt. Vervolgens kies je Bericht raporteren. Vervolgens krijg je een pop-up menu: wil je iets melden door die persoon gedeeld is, wil je zijn profiel melden omdat het stoort, of wil je dze persoon helpen, misschien omdat je vermoedt dat hij/zij rondloopt met problemen?
Je zal vervolgens nog een aantal schermen moeten doorlopen, waarbij je je klacht moet toelichten. Bij HowtoGeek vind je daarvan enkele voorbeelden. Het belangrijkste dat je moet weten is dat je hier gewoon te maken hebt met standaard formulieren, waarbij je niet echt veel keuzemogelijkheden hebt.
https://www.howtogeek.com/306352/how-to-report-a-facebook-post/?utm_content=buffer6fc91&utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=buffer
 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 


INFINITY LOOP: LEUK SPELLETJE
Android - iOS
Een puzzelspel waarbij ingewikkelde, oneindige patronen ontwikkeld worden. Een vage uitleg, maar wanneer je de commentaren op de Play Store bekijkt lijken de mensen toch begeesterd.
http://loopgame.co/
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.balysv.loop


MINDLY: JE PROJECTEN UITTEKENEN
Deze app, beschikbaar voor iOS, Android en de Mac, helpt je om je ideeën uit te werken tot concrete projecten. Leer om hoofdzaken neer te zetten, die je bij je project helpen, zodat je later de details kan invullen.
http://www.mindlyapp.com/


FIREFOX PHOTON: ACTIVEER HET NU
Mozilla werkt al een hele tijd aan een nieuwe layout van Firefox, onder de naam Photon. Maar wist je dat je die nu al kan uittesten, omdat je die mits het aanzetten van een schakelaar in je browser kan zien?
Je moet dan wel de Nightly Versie van Firefox downloaden. En daar moet je dan naar about:configt gaan in de adresbalk. Zoek naar de waarde "browser.photon.stucture.enabled", die je dan op "true" moet zetten.
http://www.chip.de/news/Firefox-Photon-Versteckter-Schalter-aktiviert-neue-Optik_114759062.html


SLACK: NU OOK JE SCHERM DELEN


Twee jaar geleden kocht Slack de startup Screenhero, die een professionele app had om je scherm te delen tijdens een videogesprek. Nu heeft Slack de functies van deze app geïntegreerd in de nieuwste versies van zijn app voor Mac en Windows. Een uitgebreide uitleg vind je bij TechCrunch.
https://slack.com/downloads/windows
https://techcrunch.com/2017/05/16/slack-screensharing/


VRIJDAG APPDAG: LIGHT METER


Deze app is wel handig. Want is er wel genoeg verlichting op jouw werkplek? Meet het na, met deze gratis app. Hij kan ook de evolutie van het licht over een periode tonen.
[Taal: ENG]
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.tsang.alan.lightmeter
 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 

 
NeTTies e-zine
p/a Bossestraat 32
2220 Heist op den BergCoordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Het inzicht dat het leven geen zin heeft,
is voor velen de zin van het leven.
-Hans Krailsheimer-