Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
18/5/2017 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 21
Nummer 1006 van 13/5/2017Gegroet lezer,

Hebt u vandaag nog uw mailbox durven opendoen, met al die onheilspellende berichten over een ernstig computervirus - een ransomware eigenlijk? Is de schrik u om het hart geslagen? Dan is er één ding dat u nu, sito presto, moet doen: een backup maken van uw documenten, liefst naar een externe harde schijf of stick die niet constant aan uw computer hangt. Want dat is de beste voorzorgsmaatregel: mocht er toch iets fout lopen, dan hebt u nog altijd uw belangrijke documenten!

Draait de backup? Dan mag u nu verder lezen in uw Netties. Want we hebben weer heel wat nieuws te vertellen, en het zijn weer dezelfde tenoren die een hoofdrol spelen: Facebook, Microsoft, Apple, en nu ook Snapchat. Het blijft evolueren, en voor de gebruiker is dat alleen maar leuk, dat hij van al dat mooie nieuws genieten kan!

Veel leesplezier gewenst met deze editie en bij leven en welzijn tot volgende week - en hou het veilig!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.

OPNIEUW VERKIEZINGEN VERSTOORD DOOR LEKKEN
Ook bij de Franse verkiezingen was er heel wat te doen door lekken en berichten die bepaalde kandidaten in een slecht daglicht stelden. Het voorbije weekend was vooral presidentskandidaat Macron het slachtoffer v van deze lekken.

Zo kondigde 4chan anon aan dat het swiftnet logs die tot enkele maanden geleden terug zouden gaan, zou publiceren. En dat daaruit zou blijken dat Macron een geheime rekening had op de Kaaiman-eilanden. Meteen daarop gonsde het van geruchten als zouden die documenten vervalst zijn.

Even later werd de interne correspondentie van de verkiezingscampagne van Macron op de torrent-netwerken gepubliceerd.Wikileaks ontkende enige betrokkenheid. De Franse kiescommissie greep onmiddellijk in, en verbood de Franse media deze documenten te publiceren.

Deze evolutie is echt zorgwekkend. De burger weet niet meer wat hij moet denken, en houdt er helemaal niet van in een bepaalde richting gestuurd te worden. Is het de bedoeling om Macron zwart te maken en zo Le Pen te helpen? Of is het juist de bedoeling om te doen alsof Macron het doelwit is, daarbij implicerend dat het Le Pen is die achter de machinaties zit, en zo Macron te helpen?

Er was ooit een rubriek in het Vlaamse magazine Humo, die "het wordt teveel voor Korneel" heette. Ongetwijfeld hebben vele burgers, in Frankrijk maar ook elders, dat gevoel. Het werkt demoraliserend, het ondergraaft elk vertrouwen in de politiek én in de objectiviteit van de media.

Maar moet er dan niet opnieuw een vermanende vinger opgestoken worden naar de sociale media, die het mogelijk maken dat deze geruchten zo snel verspreid raken? Of moeten we, integendeel, de sociale media dankbaar zijn dat zij deze vrije verspreiding van informatie (zelfs al is ze vals!) mogelijk maken?

Vele vragen - die tot een groot maatschappelijk debat zouden moeten leiden...
https://twitter.com/broderick/status/860417948539920385
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/buitenland/1.2970514IS DE APP DOOD?
Dat werd toch door veel waarnemers beweerd. Recente cijfers van App Annie, een bedrijf dat statistieken bijhoudt over apps, verklaren de apps levend. Niet bruisend van leven, maar toch...

Gebruikers zouden meer tijd doorbrengen in apps dan in het vorige jaar. Op maandelijkse basis openen zij 30 apps, wat ruwweg één derde tot de helft is van alle apps die zij op hun smartphone hebben staan. En gemiddeld openen zij per dag minstens 9 apps.

Dus: de app leeft, zou je kunnen zeggen. Helaas, dat is niet de conclusie die wij daaruit trekken. Want al die makers van apps, die hoopten te kunnen leven van de "long tail", de niche-publieken waarvoor zij hun app gefabriceerd hebben, lijken eraan te zijn voor hun moeite.

Want wanneer je jezelf als voorbeeld neemt, dan zal je vaststellen dat het enkel de apps van de groten der aarde zijn, die op jouw smartphone staan en het meest gebruikt worden. Facebook, Twitter, mail, Snapchat, Messenger... . Aangezien ikzelf Launcher gebruik, die de apps automatisch rangschikt in volgorde van meest gebruikt, is de conclusie snel gemaakt: Twitter, (ingebouwde mail app), Radio1, (ingebouwde muziek app), Podcast Addict, Weeronline, (ingebouwde klok app), PC Banking, NMBS, De Redactie, LifeTrak, Evernote, Bol (voor e-boeken). Meer apps gebruik ik echt niet. En hoe zit het met jou?

Cijfers van Apple bevestigen dat enkel de grote apps overleven. Het meest gedownload in 2016 waren: Snapchat, Messenger (Facebook), Pokemon GO, Instagram (Facebook), Facebook zelf, YouTube (Google), Google Maps, Pandora, Netflix, Spotify Music. 3 van de 10 apps waren dus van Facebook, 2 van Google.

Dus - is de app dood? Neen. Maar als ontwikkelaar heb je niet veel kans meer om steenrijk te worden met je app...
https://techcrunch.com/2017/05/04/report-smartphone-owners-are-using-9-apps-per-day-30-per-month/
http://mashable.com/2016/12/06/most-downloaded-apps-2016/#dIwoO_QHo5qOFACEBOOK WIL JE JE BUBBEL LATEN DOORPRIKKEN
Is jouw Facebook een bubbel geworden, die alleen maar versterkt wat jij zelf denkt en voelt - omdat je alleen maar mensen volgt die, omdat zij jouw vrienden zijn en in dezelfde kringen verkeren, hetzelfde denken en voelen? Dan heb je dat eigenlijk alleen maar aan jezelf te danken - wij hebben al vaak beklemtoond dat je je blik in de sociale media moet verbreden, en ook mensen met tegengestelde opinies moet volgen. Maar dat vraagt moed en openheid, want je krijgt dan niet altijd te horen / lezen / zien wat strookt met jouw beeld van de wereld.

Facebook wil jou nu helpen om die bubbel te doorbreken. Het geheime recept: volgt niet langer pagina's en vrienden, maar onderwerpen. Iets wat je bijvoorbeeld bij Twitter al veel langer kan doen: volg je #deafspraak of #terzake, dan krijg je àlle commentaren op die nieuwsduidingen te zien, ook commentaren waarmee jij het niet meteen eens bent.

Bij Twitter is dat gemakkelijk, wanneer je Twitter volgt vanop de desktop, en daar hootsuite installeert. Dan kan je verschillende tabblaadjes aanmaken, met als vaste zoekterm die nieuwsrubrieken - of andere #topics.

in het geval van Facebook is er dus een nieuwe "Topics to follow" rubriek verschenen in je news Feed. Daar kan je dan doorheen een lijst thema's bladeren, zoals theater, horror movies, fotografie. Klik je op "Follow", dan kom je op een speciale feed die vol staat met pagina's die over dat onderwerp iets publiceren. Brave onderwerpen dus, en geen real time search zoals bij Twitter. Maar het is alvast een stap in de goede richting. Nu nog wachten op de meer controversiële onderwerpen zoals Donald Trum, HealthCare, Refugees...

Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2017/05/04/facebook-topics-to-follow/?ncid=rss&utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Techcrunch+%28TechCrunch%29&sr_share=twitterBEZOEK ZUCKERBERG AAN "GEWONE" FAMILIE WAKKERT SPECULATIES PRESIDENTIËLE AMBITIES AAN
ALhoewel Mark Zuckerberg blijft ontkennen dat hij politieke ambities heeft (Zucker for president!), stelt hij steeds vaker gebaren die op een dergelijke aspiratie wijzen. Zo heeft hij onlangs een trip doorheen de VS gemaakt, waar hij verschillende bedrijven en organisaties bezocht heeft, o.a. een brandweerkazerne in Ohio. Uiteraard heeft hij de foto's van zijn rondreis op Facebook gepost, zoals aan het werk aan de lopende band in een Ford fabriek.

En verleden week heeft hij dan een bezoek gebracht aan een "gewone" familie in Ohio, ene familie Moore. Hij at samen met hen een maaltijd, waarbij hij weigerde aan het hoofd van de tafel te zitten - "Hij voelt zich niet gemakkelijk aan het hoofd van de tafel. Hij wil omringd zijn door mensen".

Tijdens het gesprek liet Zuckerberg zich ontvallen dat hij verschillende keren met president Trump gesproken heeft, aan de telefoon. En dat is toch wel opvallend, want Zuckerberg was afwezig tijdens de ontmoeting van Trump met de leiders van de tech industrie in december verleden jaar. Zuckerberg is het, tussen haakjes, niet eens met Trump op verschillende gebieden.

Volgens waarnemers is dit weer een teken dat zou duiden op presidentiële ambities. Volgens Zuckerberg zelf is het gewoon een manier om Amerika te ontdekken. Hij wil weten hoe zij leven, werken en over de toekomst denken. En het kan natuurlijk geen kwaad dat iemand zoals Zuckerberg, die zo'n grote invloed heeft op het dagelijkse leven van een half miljard mensen, daarover nadenkt.

Zuckerberg zelf heeft beloofd dat hij 99% van zijn ruwweg 60 miljard dollar netto waarde zou wegschenken via het Chan Zuckerberg initiatief. Hij heeft al geld geïnvesteerd in educatieve startups en 3 miljard dollar beloofd aan intiatieven om ziekten te bestrijden. Een nobel initiatief. Een president waardig?

Bij Business Insider vind je een verslag van het bezoek aan de familie Moore. The Hill gaat dieper in op het feit dat Zuckerberg het niet eens is met president Trump.
http://thehill.com/policy/technology/332211-facebooks-zuckerberg-has-spoken-with-trump-numerous-times-on-the-phone
http://www.businessinsider.com/what-its-like-to-have-a-surprise-dinner-with-mark-zuckerberg-2017-5?op=1&IR=TSPOTIFY CODES MAKEN HET GEMAKKELIJKER OM MUZIEK TE DELEN
Spotify heeft een feature uitgebracht die de manier waarop we muziek delen wel eens grondig zou kunnen wijzigen. Want zo simpel is dat niet: je vindt een song mooi, maar hoe geef je die informatie door aan je vrienden?

Met Spotify Codes kan je, wanneer je een bepaalde artiest, track, playlist of Spotify hebt, op de ellips klikken die zich bevindt naast het ding dat je wil delen. Klik vervolgens op de afbeelding waarin zich een code bevindt om die te vergroten.

Je kan die afbeelding vervolgens delen via sms, email of sociale media door op het vergrootglas van de zoekfunctie te tikken, en dan op de camera button bovenaan rechts. Maar een vriend die zich in jouw omgeving bevindt, kan ook gewoon de afbeelding scannen met zijn eigen telefoon.

Eens aangeklikt of gedeeld, zal de song meteen beginnen te spelen. Een fantastische kans voor beginnende artiesten om ontdekt te worden, en zo hoger in de Spotify lijsten te geraken. Momenteel werkt de code enkel in de mobiele app.
https://thenextweb.com/insider/2017/05/05/spotify-codes-bring-snapchat-like-qr-codes-to-music-streaming/#.tnw_dv8iTgtLOOK SNAPCHAT START MET ON-DEMAND TV-PROGRAMMA'S
Dat er een grondige verschuiving gebeurt in de manier waarop we tv kijken, is duidelijk. De iets oudere generatie zal nog altijd braaf naar zijn gewone tv kijken, en "lineair" programma's volgen. Dus: de tv opzetten en braafjes het nieuws, dan de weerman, en dan de soap en een actualiteitenprogramma bekijken. Je volgt een tijdlijn, bij één zender. Deze generatie zal zich al wel eens bezoldigen aan het terugkijken van programma's die gemist zijn, of zelfs bingewatchen van reeksen die ze via de settop box opgenomen hebben.

Maar de jongere generatie heeft die tv niet meer nodig, en zeker de kabelboer niet meer. Netflix en reeksen, dat is wat telt. Of YouTube, waar ze bepaalde kanalen volgen, filmpjes op Facebook...

Voor deze generatie, meestal grote fans van Snapchat, is er nu leuk nieuws: ook Snapchat begint met tv-feuilletons die speciaal voor dit medium gemaakt worden. Het zou gaan om samenwerkingen met NBCUniversal, ESPN, ABC, Turner, NVL en verschillende andere programmamakers. Maar er is een groot verschil: geen episodes van een half uur, maar minisodes van 3 tot 5 minuten, die dan in de Stories rubriek te zien zijn. De Millennials staan nu eenmaak bekend voor hun kort concentratievermogen, en die tijdspanne is ideaal om te bekijken terwijl je op de bus te wachten staat...

Meer bij The Next Web.
https://thenextweb.com/apps/2017/05/04/snapchat-rolling-demand-tv-shows/#.tnw_H0ZRDfZsFACEBOOK PLAATST ADVERTENTIE IN KRANTEN
De opschudding rond Facebook en nepnieuws wil maar niet gaan liggen. Het moet gezegd worden dan Zuckerberg wel zijn best doet om het probleem aan te pakken. Zo heeft het sociale netwerk aangekondigd dat het een 3.000 mensen extra zou aannemen, die de live video's moeten in het oog houden. Zij zouden dus moeten voorkomen dat er nog afschuwelijke video's gepost/ gedeeld worden zoals die waarin een vader zijn baby vermoordde en daarna zelfmoord pleegd. Of die waarin een man live een andere, onschuldige voorbijganger vermoordt.

Een andere maatregel die Facebook genomen heeft is: via een advertentie probeert Facebook de burger duidelijk te maken wat nepnieuws is, hoe zij het kunnen herkennen, met uiteraard de uiteindelijke bedoeling dat zij het niet gaan delen.  (1). Lovenswaardig. Maar mogen wij daaraan toevoegen dat de reguliere kranten, door Trump de MSM of main stream media genoemd, ook moeten afleren om zulke sensationele berichten te brengen? Faits divers die aan de andere kant van de wereld gebeurd zijn, over dingen die in de maag van een slang gevonden worden of andere ongelooflijke berichten, met uiteraard de nodige sensationele linkbait-titel erboven, het lijkt wel alsoft alle kranten zich tegenwoordig eraan bezondigen... De honger van de internaut naar dergelijke berichten moet niet gevoed worden!

Ondertussen heeft een rechter in Oostenrijk een vonnis uitgesproken dat Facebook dwingt om harder op te treden tegen "hate speach" - online pesten, trollen, racistische taal. Daarbij besliste de rechter dat Facebook haattaal niet alleen  moet verwijderen voor Oostenrijkse burgers, maar ook wereldwijd. (2)

Eerder had Duitsland al een plan goedgekeurd waarbij het sociale netwerk, maar ook Google en Twitter tot 50 miljoen euro veroordeeld kunnen worden indien zij niet snel genoeg haattaal verwijderen. De EU zou overwegen om zelf gelijkaardige regels op te leggen die voor de hele EU gelden.
http://www.bbc.com/news/technology-39840803?ocid=socialflow_twitter
http://www.reuters.com/article/us-facebook-austria-idUSKBN1841IFGMAIL VOOR ANDROID: EXTRA BESCHERMING TEGEN PHISING
In de nieuwe versie van de Gmail app voor je Android toestel, die verleden week uitgebracht werd, zit er handige nieuwe functie, die je beter moet beschermen tegen phishing. Klik je op een verdachte link in een mail, dan zal Gmail een pop-up venster vertonen met daarin een waarschuwing.

Een zeer welkome verbetering. Want bij mails op je desktop zie je, wanneer je de cursor over een link beweegt, warnaar de link verwijst. Of je kan rechts klikken op een link, die kopiëren naar je klembord, en dan de link ontleden. Allemaal dingen die niet zo evident zijn in mobiele apps...
Meer bij 9to5 Mac
https://9to5google.com/2017/05/03/gmail-for-android-anti-phishing/SNAPCHAT HEEFT BLIJKBAAR TROUWE GEBRUIKERS, EN BRENGT NIEUWE TOOLS UIT
Toen Facebook zijn massale ik-ook aanval startte op Snapchat, en één na één haast alle functies van dit supersnelle, vooral door jongeren geliefde sociale netwerk imiteerde, waren de commentaren heel pessimistisch: dit zou Snapchat nooit overleven.

Dat blijkt buiten de waard gerekend, in dit geval de loyauteit van de Snapchat gebruikers. Want volgens gegevens die TechCrunch verzamelde, zouden Snapchat-gebruikers nog altijd trouw hun favoriete tool om foto's en Stories te delen, blijven gebruiken. Het enige wat wel opgemerkt moet worden is dat er minder nieuwe installaties zijn van de app. En op termijn zou dat wel eens slecht nieuws kunnen zijn voor Snapchat. Meer statistieken en beschouwingen bij TechCrunch (1).

Ondertussen blijft Snapachat niet bij de pakken zitten, en werkt het rustig verder om voortdurend nieuwe functies te bedenken voor zijn app. Zo kondigde het deze week enkele nieuwigheden aan:
- Play Forever: met de onbeperkte snaps (of limitless Snaps) kan je de maximumduur dat een snap bekeken kan worden, en die nu dus 10 seconden bedraagt, afschaffen voor die snap. Een snap die je naar een vriend zendt, zal jouw vriend dus minuten, uren, dagen zelfs kunnen bewonderen, maar zodra hij erop tikt om de Snap te sluiten, verdwijnt die zoals vroeger.
- Snap Loops: je kan een video in een "loop" zetten, waardoor die dus continue blijft spelen.
- Emoji Draw: sinds voorbije kerst kan je al op een foto tekenen met een zuurstok, om een effect aan de foto toe te voegen. Dat wordt nu uitgebreid zodat je haast elke emoji kan gebruiken als "brush" om iets ope een foto te plaatsen.
- Magic Eraser: aan tool om iets uit een foto te wissen, waarna de tool het "gat" gaat opvullen door wat errond is vager te maken.

Meer uitleg bij Social Media Today. Nu is het dus wachten tot Facebook / Instagram dit gaat overnemen...
https://techcrunch.com/2017/05/09/snapchat-survives/
http://www.socialmediatoday.com/social-networks/snapchat-adds-new-creative-tools-updated-composer-layoutAMAZON ECHU NU OOK MET SCHERM
Eerder deze week hadden wij het over de Harman Kardon Invoke: een luidspreker à la Amazon Echo, met aan boord de slimme assistent van Microsoft, Cortana, en waarmee je ook Skype-gesprekken zou kunnen maken. Maar kijk, Amazon heeft al meteen een tegenzet klaar. Na nog maar pas de Echo Look uitgebracht te hebben, een Echo met een camera die je ook stijladviezen gaf, werd deze week de Echo Show voorgesteld. Dat is dus geen kegelvormig toestel, zoals de Echo, maar een Wifi-toestel met een scherm van 7 inch (17,5cm) dat commmuniceert met de Echo reeks.

Waar het bij de Echo de bedoeling is dat je vragen stelt en commando's geeft om taken uit te voeren, is het bij de Echo Show eerder de bedoeling dat je videogesprekken zou voeren met andere mensen. Het toestel zou als het ware je telefoon gaan vervangen.

Maar je zal natuurlijk ook andere dingen kunnen zien: filmpjes, al dan niet van YouTube, beelden van je beveiligingscmaera's, foto's, enz. Dit alles uiteraard hands free.

Maar is dat dan geen dubbelop met een gewone tablet? Het hands-free aspect en de gesproken commando's zijn wat dit toestel onderscheidt van een tablet.

Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2017/05/09/amazon-unveils-the-230-echo-show-with-a-screen-for-calls-shipping-june-28/AMAZON: NIEUWE ALEXA APP VOOR IOS
Het lijkt er stilletjesaan toch op dat Apple zich moet gaan reppen, wil het de strijd om de huiskamer niet verliezen. Amazon, Google en nu ook Microsoft: zij hebben vaste toestellen in de huiskamer geplaatst waartegen je kan praten en die commando's uitvoeren, vragen beantwoorden, je domotica bedienen. Apple bleef op dat gebied achter. Het heeft wel zijn Home kit, waarover wij in het begin erg enthousiast waren, maar sindsdien bleef het stil.

Erger nog: Apple lijkt zich de kaas van het brood te laten eten door Amazon. Want dat heeft nu een nieuwe versie uitgebracht van zijn Alexa app voor iOS. De belangrijkste nieuwigheid daarvan is dat je een voice of tekst boodschap kan verzenden naar iedereen met een Amazon Echo product, of iedereen die een Alexa app geïnstalleerd heeft op zijn iPhone of iPad.

Daarbij moet je gewoon even de opnameknop indrukken en je boodschap inspreken. De Alexa app zal die opnemen en in tekst omzetten. De bestemmeling kan dus de audio beluisteren, of de content in de app lezen.

Meer bij Macstories.
https://www.macstories.net/news/amazon-launches-redesigned-alexa-app-for-ios/FACEBOOK DEGRADEERT SITES DIE BEDOLVEN ZIJN ONDER ADVERTENTIES
Nog een inspanning die Facebook doet om jouw News Feed toch wat properder te maken. Deze keer niet echt om nepnieuws te vermijden - alhoewel het er zijdelings toch mee te maken heeft. Want een van de redenen waarom vals nieuws überhaupt gemaakt wordt, is niet zozeer een politiek motief, om de burger te beïnvloeden, als wel om centjes te veredienen. De bedenkers van nepnieuws leven immers van de inkomsten uit de advertenties, die zij op hun pagina's met die nepberichten hebben staan.

Welnu, Facebook heeft aangekondigd dat het links naar websites, die vol staan met advertenties en weinig échte content bevatten, voortaan gaat degraderen in jouw newsfeed. Het gaat vooral om "storende, schokkende advertenties of ads met malware".

Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2017/05/10/facebook-fights-foot-fungus-ads/APPLE KOOPT SLAAP-MONITORING APP 'BEDDIT'
Slaap is erg belangrijk. Slecht slapen of te weinig slapen, en je bent overdacht niks waard. Velen maken dan ook gebruik van een slaap-monitoring systeem om te weten of ze goed en voldoende slapen. Dat kan met een fitness-toestelletje zijn zoals de fitbit of de Lifetrak. Die draag je immers voortdurend rond je pols, ook 's nachts.

Maar hoe meet je die nachtrust wanneer je, zoals bij het geval van de Apple Watch, je toestel 's nachts in de houder moet zetten om te herladen? En dat was toch wel een minpunt bij de Apple Watch. Daar heeft Apple nu blijkbaar een oplossing voor gevonden. Het heeft Beddit gekocht.

Dat is een systeem waarbij je onder je kopkussen een sensor legt, die allerlei lichaamsfuncties meet: hoe lang je slaapt, hoe diep, je hartslag, je ademhaling, de temperatuur en vochtigheid in je kamer. En ja, ook of je snurkt. Beddit bestondn al langer, en kon via de Apple store gekocht worden aan $150. Maar nu is het dus opgekocht door Apple zelf.

Meer bij MacRumors.
https://www.macrumors.com/2017/05/09/apple-acquires-sleep-monitor-beddit/


 

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!HARMAN KARDON INVOKE: EEN CORTINA-ANTWOORD OP AMAZON ECHO EN GOOGLE HOME
We hebben het al vaker gehad over de digitale assistenten van Amazon (Alexa) en Google (OK Google) die tegenwoordig verpakt zitten in luidsprekers in je huiskamer. Nu heeft Microsoft, in samenwerking mat Harman Kardon, daarop een antwoord uitgebracht: de Invoke, met aan boord de slimme assistent van Microsoft, Cortana

De luidspreker speelt uiteraard je muziek af of streaming radio, maar je kan ook je kalender behren, herinneringen instellen, informatie over het verkeer opvragen, luisteren naar het laatste nieuws, en meer. Dit alles door gesproken commando's te geven. Ook je domotica kan je via Invoke bedienen om bijvoorbeeld de lichten aan/uit te zetten of de temperatuur van de verwarming hoger/ lager te zetten.

Handig is ook dat SKype in de Invoke geïntegreerd is, zodat je naadloos skype gesprekken kan voeren naar mobiele toestellen, vaste lijnen of Skype-nummers.

Voorlopig is het toestel enkel in de VS te verkrijgen - en dat is uiteraard omdat er akkoorden afgesloten moeten worden met streaming muziekdiensetn en providers van domotica. Meer vind je op de website van Harman Kardon en bij Microsoft.
https://blogs.windows.com/windowsexperience/2017/05/08/harman-kardon-invoke-featuring-cortana-captivating-sound-meets-personal-digital-assistant/#j6WsUjF3lvzMgEXf.97
http://www.harmankardon.com/invoke.htmlMICROSOFT BUILD CONFERENTIE: EEN OVERZICHT
In het Amerikaanse Seatlle had van 10 tot 12 mei de Build 2017 conferentie plaats, de developer conferentie van Microsoft waar vooral nieuwigheden voorgesteld worden waarmee ontwikkelaars aan de slag kunnen en die niet direct voor het grote publiek zijn. Toch berichten we erover, omdat het een glimp geeft van wat je in de toekomst als eindgebruiker mag verwachten.

- Cortana Skills Kit: net zoals Google met zijn Google Now en Amazon met zijn Alexa API's hebben uitgebracht, waarmee ontwikkelaars de slimme assistenten vaardigheden kunnen leren (bij Google Assistant Actions genoemd en bij Alexa Skills), heeft Microsoft zijn Cortana Skills Kit voorgesteld. Daarmee kunnen de ontwikkelaars voice apps maken voor de slimme assistent. Meer bij Venturebeat.(1)

- Presentataion Translator: deze add-in voor PowerPoint kan in real time ondertitels verzorgen op je slides of de tekst van je presentatie vertalen. (2)

- Visual Studio 2017 is nu uit voor de Mac (3)

- Microsoft Teams apps: ontwikkelaars kunnen hun apps nu in de Office Store zetten ter download.(4)

Alle berichten over Build 2017 heeft TehcMeme zoals gewoonlijk verzameld.
https://venturebeat.com/2017/05/10/microsoft-launches-cortana-skills-kit-in-public-preview/
https://techcrunch.com/2017/05/10/microsofts-presentation-translator-translates-presentations-in-real-time/
https://venturebeat.com/2017/05/10/microsoft-launches-visual-studio-2017-for-mac-out-of-preview/
https://venturebeat.com/2017/05/10/developers-can-now-publish-microsoft-teams-apps-to-the-office-store/
http://www.techmeme.com/170510/p14#a170510p14

 Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet
RADIODOCUMENTAIRES VAN DE BBC
De BBC staat bekend voor zijn gedegen informatie. Zijn radiodocumentaires brengen je op de hoogte van de toestand in de wereld en bieden je een blik achter de schermen. Wist je dat je die radiodocumentaires ook kan downloaden, om dan op je smartphone te beluisteren? Hier vind je de episodes.
[Taal: ENG]
http://www.bbc.co.uk/programmes/p02nq0lx/episodes/downloads


OOR: THE UPLOAD: NIEUWE MUZIEK ONTDEKKEN
Streaming muziekdienst Spotify heeft al een tijdje zijn Discover Weekly, een playlist die door Spotify zelf samengesteld werd met nieuwe muziek, die jou zou kunnen interesseren. Soundcloud, dat al enkele maanden ook een streaming dienst aanbiedt, heeft nu eveneens een dergelijke advies-lijst: The Upload. Die vind je terug op het web, op de iOS en Android appp, en wel in het tabblad Discover.
Meer bij 9to5Mac.
https://9to5mac.com/2017/05/03/the-upload-soundclouds-answer-to-spotify-discover-weekly/
Netties werkt samen met:


 
De nieuwe oogst


   
50 DO-IT-YOURSELF PROJECTEN VOOR DE KEUKEN
Wil je je keuken wat opfleuren, efficiënter werken, zelf creatief aan de slag gaan om leuke dingetjes te maken in je keuken? Dit artikel bij The Spruce geeft je volop inspiratie. Zelf een staander maken om koffiemokken te hangen, kruiden kweken, originele potten maken om je koffie, thee, suiker te bewaren... Het idee dat ons meteen begeesterde: een staander waarin je de koffiefilter zet en vult met de nodige hoeveelheid koffie voor 1 kop, je kop eronder, en dan maar kokend water opgieten. Wie heeft nog een koffiemachine nodig?
[Taal: ENG]
https://www.thespruce.com/diys-for-your-kitchen-4121413


TRAVEL EVENT CALENDAR: HIER MOET JE ZIJN!

Deze kalender vertelt je waar ter wereld er bepaalde festivals of activiteiten georganiseerd worden, die je toch eens zou moeten meemaken. Van het Keukenhof tot Glastonbury Festival: je bepaalt zelf de categorieën die jou getoond worden.Je kan zelfs een bucket list aanmaken van dingen die je ooit wil zien.
[Taal: ENG]
http://www.travelendar.com/calendars/travel-event-calendar/

9 DINGEN OM JE LEVEN TE VEREENVOUDIGEN - EN GELD TE BESPAREN
We zijn met zijn allen zo bezig met veel dingen, dat we mettertijd heel wat verzameld hebben. Dat gaat van spullen in je keuken, tot verschillende bankrekeningen, stapels papieren, kledij, elektronische toestellen. Té veel ballast, en dat kan beter. Dit artikel geeft je 9 tips. Nu zijn wij niet meteen lijstjes-fans, maar deze tips spraken ons meteen aan.
[Taal: ENG]
https://mic.com/articles/174800/9-things-to-get-rid-of-to-simplify-your-life-and-save-money#.I3bFGjY3l


KUNSTBOEKEN GRATIS DOWNLOADEN

Dit is een verzameling kunstboeken in digitale vorm, bijeengebracht op Archive.org. Je kan ze allemaal gratis downloaden, om rustig te doorbladeren. Wat een zegen dat Archive.org bestaat!
[Taal: ENG]
https://archive.org/details/guggenheimmuseum?&sort=-downloads&page=3


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: ONLINESTARTERSDAG
Er zijn veel initiatieven om starters de kans te geven om hun idee voor te stellen aan mensen die willen investeren. Een van die initiatieven wordt georganiseerd op 18 mei, door UNIZO in samenwerking met het Agentschap Innoveren en ONdernemen van de Vlaamse overheid. Daar kan je dan je idee voorleggen om je eigen bedrijf te starten of kan je advies vragen wanneer je al gestart bent, maar nog met vragen zit.
[Taal: NL]
http://www.onlinestartersdag.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DE KANTTEKENING
Een nieuwssite die zichzelf een "emancipatoire crossmedia-krant met verideping en opinie over samenleving, zingeving, wereldissues en kunst&cultuur" noemt. Een mondvol, maar de artikels zijn best interessant en boeiend om te lezen.
[Taal: NL]
https://dekanttekening.nl/


VRIJDAG MULTIMEDIA: EUROVISIE SONGFESTIVAL

Op deze interactieve map kom je alles te weten van de landen die meedoen aan het Songfestival: hebben ze al gewonnen, wat was hun bestee score, enz.
[Taal: NL]
http://www.shopalike.nl/europese-zang-wedstrijd#no


VRIJDAG MULTIMEDIA: DE VERANDERING VAN DE AARDE

10 filmpjes van Google Earth, die aantonen hoe hard de aarde veranderd is.
[Taal: ENG]
https://www.weforum.org/agenda/2017/03/google-earth-satellite-images-world-changed


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Prey: griezelen in de ruimte
http://www.ad.nl/digitaal/prey-griezelen-in-de-ruimte~afcc497a/
- Belastingdienst waarschuwt voor nieuwe serie valse e-mails
http://www.ad.nl/digitaal/belastingdienst-waarschuwt-voor-nieuwe-serie-valse-e-mails~aca410e6/
 
 
*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- QLED vs OLED: de verschillen op een rij
http://elektrozine.be/qled-vs-oled-de-verschillen-op-een-rij/
- Tips bij aankoop van een AV-receiver
http://elektrozine.be/tips-aankoop-av-receiver/
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Vertrouwelijke bedrijfsinformatie ligt vaak open en bloot aan printer
http://computertaal.info/2017/05/12/vertrouwelijke-bedrijfsinformatie-ligt-vaak-open-en-bloot-aan-printer/
- Saladin: Verkenner met twee vensters
http://computertaal.info/2017/05/10/saladin-verkenner-twee-vensters/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Engelse ziekenhuizen en Spaanse provider tegelijk getroffen door ransomware
https://tweakers.net/nieuws/124627/engelse-ziekenhuizen-en-spaanse-provider-tegelijk-getroffen-door-ransomware.html
- HP zette vermoedelijk per ongeluk keylogger in audiodrivers - update
https://tweakers.net/nieuws/124593/hp-zette-vermoedelijk-per-ongeluk-keylogger-in-audiodrivers.html


*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- Autonoom voertuig Domino's Pizza maakt eerste levering in Duitsland
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/autonoom-voertuig-domino-s-pizza-maakt-eerste-levering-in-duitsland/article-normal-851811.html
- Teamleader komt met app-platform
http://datanews.knack.be/ict/start-ups/teamleader-komt-met-app-platform/article-normal-851461.html

*** TECHNOLOGIUM
http://www.technologium.be
- Twee jonge ondernemers bouwen in Antwerpen de nieuwste café-app
http://www.technologium.be/cheers
- Tesla laat de concurrentie in de startblokken en blijft gas geven
http://www.technologium.be/tesla


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Hoe marketeers van deze drie topmerken een regelrechte hype creëerden dankzij schaarste:
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/hoe-marketeers-van-deze-drie-topmerken-een-regelrechte-hype-creeerden-dankzij-schaarste
- Dankzij deze app spreek je nu moeiteloos 90 talen
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/dankzij-deze-app-spreek-je-nu-moeiteloos-90-talen 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


DE TIP VAN HANS: 5 AANSTAANDE TELEVISIEREVOLUTIES
Televisiekijken ondergaat op dit moment een grote verandering. Deze vijf technologieën maken dat we de televisie in de toekomst compleet anders gaan bekijken.
http://webwereld.nl/consumerization/78666-5-aanstaande-televisierevoluties


DE TIP VAN HANS: KAN WINDOWS 10 S DE CONCURRENTIE MET DE CHROMEBOOK AAN?
Microsoft wil de concurrentie aangaan met Google met een nieuwe versie van Windows 10. Windows 10 S richt zich vooral op studenten en is vooral simpel, licht, en spreekt dezelfde mensen aan die ook Chromebooks kopen. Maar is dat wel genoeg?
https://pcmweb.nl/artikelen/nieuws/kan-windows-10-s-de-concurrentie-met-de-chromebook-aan/


DE TIP VAN HANS:  PODCAST: WAAROM KOMT ER EEN LIGHT-VERSIE WINDOWS EN WAT KAN JE ERMEE?
In de podcast De week van NUtech bespreekt de techredactie van NU.nl het belangrijkste technieuws van de afgelopen week. Ditmaal staat Microsoft centraal, dat een energiezuinige versie van Windows en een nieuwe laptop aankondigde. Maar komt het bedrijf met Windows 10 S in de problemen bij de Europese Unie?
http://www.nu.nl/tech/4670697/podcast-waarom-komt-er-light-versie-windows-en-kan-ermee.html
http://www.nu.nl/internet/3946198/leukste-podcasts-van-internet-en-zo-abonneer-je.html
 

DE TIP VAN HANS: DEZE CHIP MAAKT MUZIEK (EN KAN ZO VEEL MEER)WO. 10 MEI. 2017 — ARTIKEL
In rekenen kunnen mensen niet op tegen de computer. Maar in het herkennen van patronen zijn onze hersenen nog veel efficiënter. Toch zal ook daar de computer ons misschien inhalen. In België hebben ze zelfs al één chip ontwikkeld die zelfstandig patronen kan herkennen. Daarom is hij ook in staat om muziek te componeren.
https://www.dekennisvannu.nl/site/artikel/Primeur-Deze-chip-maakt-muziek-en-kan-zo-veel-meer/9111 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

MUSICBEE: JE MUZIEK BEHEREN EN SPELEN


Windwos all - freeware
Deze software maakt het makkelijk om muziekbestanden op jouw computer te finden, beheren en af te spelen. Met MusicBee kan je ook podcasts downloaden, webradio stations beluisteren. De software heeft ook een integratie van SoundCloud.
https://www.getmusicbee.com/

NETLIMITER: JE NETWERK BEHEREN
Windows
Deze tool geeft je volledige controle over het netwerk van je computer. Jij beslist waar jouw applicatie contact kan leggen met het internet en hoe snel die verbindingen moeten zijn. Je kan connecties blokkeren, je krijgt statistieken over je netwerk, enz.
https://www.netlimiter.com/


OPERA REBORN: METEEN WHATSAPP IN JE BROWSER
Tot nu toe enkel als versie voor ontwikkelaars beschikbaar, maar nu dus ook als finale versie: Opera Reborn heeft native WhatsApp aan boord. Bij Chip en Computerbild kan je een Duitse en Engelse versie downloaden.
http://www.computerbild.de/download/Opera-Reborn-Whats-App-Browser-17641763.html
http://www.chip.de/news/WhatsApp-Browser-ist-da-Finaler-Opera-integriert-Messenger_109330388.html


WAZE: LAAT HEM JOUW EIGEN TAAL SPREKEN!


Navigators voor in de auto: zij spreken meestal Nederlands met een hoog-Nederlands accent. En bij sommigen kan je ook een Vlaamse uitspraak kiezen. Nu heeft Waze een echt wel heel leuke feature uitgebracht: voortaan kan je je eigen tekst opnemen, die Waze moet zeggen bij bepaalde instructies. Zo kan je Waze vertellen dat hij in het vervolg niet meer "Na 300 meter links afslagen" moet zeggen, maar wel "Nog 300 meter en dan inslaan, maar houdt er uwe kop bij zodat ge er niet meer voorbijrijdt zoals verleden keer!"
Vier je creativiteit bot!
http://www.chip.de/news/Google-Navi-Waze-mit-witziger-Funktion-Sprachausgabe-selber-aufnehmen_114223050.html
https://www.waze.com/nl/


VRIJDAG APP-DAG: EUROVISIE
Oubollig, veel foute muziek, drama, theatrale show... en toch blijven we met zijn allen kijken naar het Eurovisie Songfestival... en moedigen wij onze kandidaten aan! Nu kan dat ook met de speciale app, die je alle informatie geeft over de kleding van de kandidaten, en allerlei bijkomende informatie.
https://eurovision.tv/app/

 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Het leven is als een bos: rechtdoor kan nooit.
- Oleg Popov-