Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
11/5/2017 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 21
Nummer 1005 van 6/5/2017Gegroet lezer,

Ook deze week komen de groten uit het internetwereldje aan bod. Facebook, met minder flatterend nieuws over het verkopen van gegevens. Apple, met nieuws over zijn financiën. Microsoft, dat een poging doet om Apple en Google te verslaan op het educatieve vlak. Het nieuws uit de tech- en internetwereld blijft boeien, en tovert altijd nieuwe mogelijkheden tevoorschijn. Daarom is het voor onze redactie ook zo leuk om de berichten te selecteren en te brengen.

Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
GAAT FACEBOOK VOORTAAN OOK ADVERTENTIES VERKOPEN OP BASIS VAN JOUW GEMOEDSGESTELDHEID?
Dat we Facebook met een kritisch oog bekijken, is de trouwe lezer ondertussen al bekend. Dat de kritiek, het wantrouwen, telkens weer gegrond blijkt, is voor ons geen reden om te triomferen dat we gelijk hadden - integendeel, het voedt onze bezorgdheid.

Het bericht dat ons het voorbije weekend bereikte uit het verre Australië belooft immers weinig goeds. Uit interne mails, die in handen vielen van The Australian, blijkt namelijk dat Facebook adverteerders de mogelijkheid wil bieden om advertenties te richten naar tieners die onzekers zijn over zichzelf. Die selectie zou gebeuren op het feit dat deze jongeren in hun postings de Engelse woorden voor "verslagen", "overweldigd", "gestresseerd", "angstig", "stom", "nerveus", "stom", "nutteloos", en "mislukking" gebruikt hadden.

Deze woorden zouden duiden op een bepaalde gemoedstoestand. En deze mails zouden aangeven dat adverteerders binnenkort niet alleen op relatiestatus, locatie, leeftijd, hoe vaak en hoe mensen op Facebook posten, maar ook op emotionele status.

En dat is, vooral in combinatie met de leeftijdsgrens (tieners vanaf 13 mogen op Facebook), erg zorgwekkend. En zelfs als Facebook deze gegevens niet meer aan adverteerders zou aanbieden, dan blijft, aldus The Next Web, het feit dat Facebook überhaupt gegevens wil verzamelen over de gemoedstoestand van tieners, een heikele zaak. Want welke experimenten heeft het daar dan weer mee gepland? (1)
https://thenextweb.com/au/2017/05/01/facebook-accused-of-targeting-vulnerable-teens-for-predatory-ads/#.tnw_4Qs44TKm
http://uk.businessinsider.com/facebook-showed-advertiser-how-to-reach-emotionally-insecure-teens-2017-5?r=US&IR=T
https://arstechnica.com/business/2017/05/facebook-helped-advertisers-target-teens-who-feel-worthless/APPLE HEEFT EEN SPAARPOTJE  VAN... 250 MILJARD DOLLAR!
Apple mag dan al geen spectaculaire nieuwigheden uitgebracht hebben de laatste maanden, het verdient nog altijd genoeg aan zijn traditionele producten, zoals de iPhone, iPad, Macbooks, enz. Het verdient zelfs zoveel dat het bedrijf in de voorbije jaren een indrukwekkende spaarpot opgebouwd heeft. Volgens verschillende bronnen zou die nu zelfs al 250 miljard dollar bedragen.

Een immens bedrag, en je kan je afvragen waarom het nodig is om zoveel geld cash op de bank te hebben, in plaats van te investeren in Research & Development of nieuwe producten. Of is het juist omdat het wél bezig is met nieuwe producten, en het die cash reservers meteen wil inzetten om groots van start te gaan met een geheimzinnig nieuw product?

Het duiveltje in ons wijst, in het licht van deze indrukwekkende spaarpot, op het bericht dat we verleden week brachten - namelijk dat Apple de commissielonen op verkopen van apps gaat verminderen in zijn affiliatieprogramma. Voor Apple zelf zijn die commissielonen maar een peulschil waar het bedrijf echt niet van wakker ligt. Maar voor de website-eigenaars die reviews schrijven over de apps en van deze commissies leven is het een beslissing waar zij wél van wakker liggen.

En dan is er nog de beslissing van Apple om minder royalty's te betalen aan Qualcomm, die je ook aan gierigheid bij Apple zou kunnen wijten, maar volgens het artikel bij TechCrunch is dit eigenlijk wel ingegeven door een rechtvaardige houding (3)
https://www.ped30.com/2017/05/01/apple-cash-burns-hole/
https://9to5mac.com/2017/04/24/apple-lowers-affiliate-commission-rate/
https://techcrunch.com/2017/04/28/apple-stops-paying-royalties-to-qualcomm/ECHTE BOEKEN DOEN HET BETER DAN E-BOOKS
Gaan gedrukte boeken dezelfde kant op als vinyl platen - worden zij "the real thing"? Het lijkt erop. Gevoelsmatig voelt een papieren boek ook veel beter dan een e-boek, net zoals een vinyl plaat veel beter voelt dan een cd, laat staan een MP3'tje. Je kan boeken en vinyl platen mooi etaleren in je huiskamer, zodat jouw bezoek zich aan de hand van jouw boeken- en platenkeuze een beeld kan vormen van jouw interesses. Iets wat je met digitale vormen van boek en plaat bij lange niet kan imiteren.

En dan hebben we het niet eens over het feit dat boeken en platen tastbare zaken zijn, die je kan uitlenen of schenken, zelfs nalaten aan je erfgenamen, zonder dat iemand ook maar iets klaagt over auteursrechten...

Welnu, deze gevoelsmatige manier om print boeken te benaderen blijkt steeds populairder te worden - het print boek groeit, het e-boek daalt. In het VK daalde de verkoop van e-boeken met 17%. Maar in diezelfde periode ging de verkoop van fysieke boeken en kranten met 7% naar boven. Kinderboeken stegen zelfs met 16%.

Ook in de VS daalden de e-boeken met 18,7%, terwijl de verkoop van paperback boeken in diezelfde met 7,5% steeg, en ingebonden boeken met 4,1%.

En jij, zweer jij bij het print boek, of kies je voor het gemakkelijke e-boek?
http://money.cnn.com/2017/04/27/media/ebooks-sales-real-books/MICROSOFT: EEN SPECIALE VERSIE VAN WINDOWS VOOR STUDENTEN, EN EEN NIEUWE SURFACE
Toen Microsoft zijn uitnodigingen uitstuurde voor een persconferentie, wond het er geen doekjes om: dit zou gaan om nieuwigheden bedoeld voor de educatieve sector. En het bedrijf heeft woord gehouden. Op de persconferentie werden twee grote nieuwigheden voorgesteld: software en hardware.

Om te beginnen Windows 10 S. Dat is een speciale versie van het Windows besturingssysteem, bedoeld om te draaien op hardware die aan goedkope prijzen aangeboden kan worden. Waarmee Microsoft uiteraard duidelijk terrein wil terug veroveren dat Google met zijn Chromebooks de laatste maanden verworven had.

De Windows 10.S zouden namelijk al verkrijgbaar zijn vanaf $189. En bovendien zou, volgens verschillende bronnen, het besturingssysteem sneller werken dan Chrome OS. Je zou ook je vertrouwde Windows programma's terugvinden. Er is echter één maar: je zal enkel apps kunnen installeren die je in de Windows app store vindt.

Dat heeft natuurlijk ook zijn voordelen, want het vermindert het risico op malware. En zo erg moet die beperking nu ook niet zijn, want het zal ontwikkelaars aanzetten om hun apps aan te passen aan het Universal WIndows Platform, wat dan weer dit platform een steuntje in de rug geeft! (1)

Een tweede grote nieuwigheid is de nieuwe versie van de Surface, in een 13,5" formaat: de Surface Laptop. En die ziet er, eerlijk gezegd, razend interessant uit. Hij zou $999 moeten kosten, en dat is dan weer een aanval op de MacBook, eveneens populair bij studenten (het toestel werkt met het Windows 10 S besturingssysteem). Deze Surface zou volgens insiders high-end zijn, heel krachtig dus (krachtiger dan de MacBook?) en zou zelfs een batterijduur hebben van maar liefst 14 uur!

Bij TechCrunch meer. In de volgende dagen zal je ongetwijfeld nog meer horen over deze aankondigingen.
http://www.zdnet.com/article/what-is-windows-10-s/
https://www.theverge.com/2017/5/2/15507450/microsoft-surface-laptop-announced-price-specs-release-date
https://venturebeat.com/2017/05/02/microsoft-unveils-windows-10-s-an-education-edition-limited-to-windows-store-apps/


TWITTER: 24/7 STREAMING NIEUWS, EN LIVE PROGRAMMA'S VAN VERSCHILLENDE PARTNERS
Wanneer er iets gebeurd is, dan grijp je naar je Twitter, want daar vind je de snelste updates - waarbij natuurlijk de opmerking gemaakt moet worden dat die snelheid soms ten koste gaat van de juistheid. Twitter is zich bewust van die rol, en wil die uitspelen om zijn positie te versterken.

In die strategie past de aankondiging van het voorbije weekend dat Twitter samen met Bloomberg een 24/7 nieuwsdienst gaat brengen. Een bericht dat maandag gevolgd werd door een gelijkaardige aankondiging: er komen live programma's op Twitter, gemaakt in samenwerking met een dozijn partners waaronder Live Nation, BuzzFeed, WNBA, maar ook The Verge, dat elke week een gadget show zal brengen. Live Nation zal een selectie concerten brengen en exclusieve content. Buzzfeed brengt een nieuwe ochtendshow met nieuws om meteen op de hoogte te zijn, enz. De volledige lijst met wat je op Twitter te wachten staat vind je bij Re/Code.
https://www.recode.net/2017/5/1/15509026/twitter-live-video-tv-showsFACEBOOK LONKT MET QR CODES NAAR OFFLINE WINKELS
Heb je, als bakstenen winkel die niet online zaken doet, nut van Facebook? Je kan je producten bekendmaken, maar verder? Facebook wil bewijzen dat het echt wel zin heeft om met hete sociale netwerk te werken om klanten naar je zaak te krijgen. En het zijn QR codes die het moeten bewijzen.

Het blijkt namelijk dat Facebook al enkele maanden testen uitvoert met deze nieuwigheid, die per toeval ontdekt werd door TechCrunc. Dat had namelijk opgemerkt dat sommige bebruikers in de tab More van hun Facebook mobiele app, een melding "Rewards" zagen staan en contacteerde Facebook hierover.

Met die Rewards zou je bijvoorbeeld in een winkel een korting kunnen krijgen, enkel en alleen omdat je Facebook gebruiker bent. Facebook zou weer een nieuwe bron van inkomsten hebben, doordat bedrijven hun Rewards voortaan op Facebook zouden promoten.

In tegenstelling tot een code die de gebruiker zou moeten inscannen om de Reward op te strijken, zou elke gebruiker zijn eigen persoonlijke QR code krijgen die hij overal kan laten scannen - net als een klassieke getrouwheidskaart eigenlijk.

Gaat Facebook in de toekomst al die getrouwheidskaarten dan vervangen? Dat hangt er vanaf, vooral of de winkels en grootwarenhuizen mee in het programma stappen. En dat zal dan weer voor een groot deel afhangen van de hoeveelheid informatie die Facebook met de winkels delen zal. Momenteel krijgt jouw supermarkt jouw volledige aankoopgeschiedenis wanneer jij je klantenkaart aan de kassa toont. Het valt te betwijfelen of die supermarkt in het QR programma van Facebook stapt, als het niet minstens evenveel informatie over de klant in handen krijgt.

En zal de gewone gebruiker wel die informatie aan Facebook, dat al zoveel over hem weet, willen geven? WIj kennen alvast één persoon die op die vraag neen gaat antwoorden...

Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2017/05/01/facebook-rewards/


WINDOWS S DETAILS: TEAMS VOOR STUDENTEN, AR VIEWER EN MINECRAFT
Er zijn nog enkele details de moeite waard om vermelden in verband met de aankondiging van Windows S, de speciale afgeslankte versie van het Windows besturingssysteem, aangepast voor studenten.

Om te beginnen hoort hier ook een aangepaste versie bij van Teams, de zogenaamde Slack-concurrent van Microsoft. In deze versie kunnen de leerkrachten een dashboard opzetten voor hun studenten, waar zij toegang hebben tot activiteiten, testen en lesmateriaal. Studenten zullen commentaar kunnen geven op items en discussies kunnen opstarten. Het geheel uiteraard overgoten met een sausje van emoji's, stickers en GIF's. Meer details bij The Verge (1)

Nog in verband met het educatieve aanbod van Microsoft, een bericht over Minecraft Education Edition. Daarvoor brengt Microsoft een extensie uit, Code Builder. Die moet jongeren leren hoe zij kunnen programmeren, met behulp van een assistent in dit videogame. Code Builder bevat ook Agent, een assistent die code-instructies uitvoert die de student geeft via programma's zoals Tynker, MakeCode of ScratchX. Hierover lees je meer bij The Next Web (2)

Het derde bericht heeft niet zozeer met Windows S te maken, maar het kwam wel ter sprake op de persvoorstelling waarop ook Windows S geïintroduceerd werd. Het gaat namelijk om augmented reality / virtual reality. In Windows 10 zou er namelijk later dit jaar een View Mixed Reality featur komen. Daarmee kan je dan 3D voorwerpen die je in 3D Paint maakt, in de echte wereld verweven via de webcam van je laptop. De content zou ook gebruikt kunnen worden in de Windows Mixed Reality toestellen die er einde dit jaar zouden aankomen. Een video die het een en ander duidelijk maakt vind je bij The Verge (3)
https://www.theverge.com/2017/5/2/15515464/microsoft-edu-teams-for-schools-education
https://thenextweb.com/gaming/2017/05/02/minecraft-code-builder-introduces-programming-block-stacking-students/#.tnw_yPuvnCcC
https://www.theverge.com/2017/5/2/15515678/microsoft-windows-10-view-mixed-reality-featureSAMSUNG DEX: SMARTPHONE ALS PC
Ook Samsung speelt met het idee om van je smartphone een toestel te maken dat je ook kan omvormen tot een computer. Eerder had Microsoft al een dergelijk idee voorgesteld, de Continuum. De bedoeling: tegenwoordig heeft de smartphone voldoende processorkracht dat je eigenlijk alleen maar een klavier en scherm moet aansluiten, om een pc te hebben. Het voordeel: je hebt altijd al je bestanden bij, je hele werkomgeving.

Samsung heeft zijn idee de DeX genoemd, en The Verge kon het systeem al uittesten. Het is niet perfect, zo luidt het verdict, maar het toestel is al op een goede weg. En het staat volgens de review al veel verder dan Continuum van Microsoft. DeX is dus een docking station met een aansluiting voor een monitor, elektrische voeding, Ethernet en USB toestellen. Voeg daar dan nog een draadloze muis en klavier aan toe, en je bent vertrokken.

DeX zou in die zin al verder staan dat er meer Android apps die normaal gezien op je smartphone werken, ook bruikbaar zijn op het grote scherm. Bovendien is de processor van de Samsung S8 krachtig genoeg om meerdere windows aan te kunnen, en verschillende tabblads in je browser.

Nog lang niet perfect, maar een stap dichter bij een werkbare toepassing van het concept. Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2017/5/2/15495036/samsung-dex-station-galaxy-s8-review-desktop-dockAPPLE: UITSTEKENDE CIJFERS, MAAR MINDER VERKOOP
Eerder deze week hadden wij het over de enorme berg cash waarop Apple zit, en die elke dag aangroeit. Enkele dagen geleden bracht Apple zijn resultaten van de voorbije maanden uit, en daaruit blijkt dat het bedrijf nog meer winst maakt dan tevoren. Toch vallen er enkele opmerkingen te maken bij deze cijfers.
Het is weliswaar zo dat Apple het bedrag per iPhone die het bedrijf verkoopt, opgekrikt heeft, maar het heeft minder iPhones verkocht dan waarnemers verwacht hadden. Wat verklaard wordt door het feit dat het laatste toestel dat Apple uitgebracht heeft geen echte vernieuwing was, en dat velen daarom de aankoop van een nieuwe iPhone uitstellen tot de 10-jarige jubileumversie van het toestel, die naar verluidt echt speciaal zou zijn, maar ook erg duur. Alarmerende berichten wijzen er echter op dat het toestel niet dit jaar, maar wel eens pas begin volgend jaar zou uitkomen. En dat is lang - te lang, gebruikers zouden wel eens verleid kunnen worden door andere, nieuwe toestellen van concurrenten en bijvoorbeeld overstappen op een Samsung of Huawei.

Verder is het aantal verkochte iPads drastisch geslonken. Ondanks het feit dat Apple met zijn iPad een ander marktsegment probeert te veroveren, heeft het toestel geen nieuwe kopers gevonden. Wellicht is dit eerder te wijten aan het feit dat mensen hun iPad veel langer blijven gebruiken en niet elk jaar overstappen op een nieuw toestel, dan aan het feit dat zij ontevreden zouden zijn.

En dan is er de Apple Watch. Volgens Apple is de verkoop daarvan flink toegenomen, maar daartegenover staan berichten dat verschillende grote bedrijven hun app voor de Watch uit de App Store verwijderd hebben en (voorlopig) niet meer verder ontwikkelen. Nu zijn dat enerzijds apps die je niet meteen op je Watch zou gebruiken, zoals Amazon en eBay (winkelen via je Watch is nu eenmaal niet comfortabel), maar anderzijds is het toch wel opmerkelijk dat ook Google Maps geen WatchOS meer ondersteunt. Die app is namelijk wél handig om op je Watch te gebruiken.

Tot slot zijn er verschillende waarnemers die erop wijzen dat Apple weliswaar veel hoop gesteld had op de Chinese markt, maar daar niet echt voet aan de grond krijft. Het verkoopt zijn iPhones wel als zoete broodjes, maar kan de gebruikers niet overtuigen om in zijn walled garden te stappen. De Chinese gebruiker blijft vasthouden aan zijn Chinese equivalenten van de Apple-diensten, zoals WeChat in plaats van Messenger bijvoorbeeld.

En dat is een flinke streep door de rekening van Apple. Het bedrijf moet het de laatste tijd steeds meer hebben van zijn diensten, en de inkomsten daarvan zijn flink gestegen in de laatste maanden. Denk aan commissie op de verkoop van apps, maar ook de abonnementen op Apple Music, en vooral: de commissies op de betalingen via Apple Pay. Dat laatste geraakt weliswaar flink ingeburgerd in de VS, maar in China is dat andere koek.
http://appleinsider.com/articles/17/05/01/major-apps-abandoning-apple-watch-including-google-maps-amazon-ebay
http://stratechery.com/2017/apples-china-problem/
http://www.techmeme.com/170502/p31#a170502p31


VOOR HET EERST EEN WORM VERSPREID VIA EEN VALS GOOGLE DOC
We worden met zijn allen altijd gewaarschuwd om op te passen voor mails met bijlagen, vooral wanneer die komen van mensen die je niet kent. Maar wat wanneer iemand die je wél kent, jou een mail stuurt met daarin een link naar een Google Doc die jou zou kunnen interesseren? Dan klik je toch op die link?

Fout, heel fout. Want dat blijkt een nieuwe manier te zijn voor een tamelijk vervelende computerworm om zich te verspreiden. Waarop je klikt is immers niet een link die een Google Doc opent, maar een afbeelding die dit imiteert. En die meteen een worm aan het werk zet, die zichzelf naar jouw hele adresboekje gaat verspreiden.

Volgens Google is het gevaar ondertussen geweken - het zou deze worm onschadelijk gemaakt hebben. Wat kan jij doen om dergelijke gevaren ondertussen te vermijden? Altijd, maar dan ook altijd kijken waarheen een link verwijst. Beweeg je cursor over de link, en zie in de statusbalk onderaan waarheen de link verwijst. Of klik rechts op een link, kies kopiëren en kopieer de link in je klembord.

Vaak laten mensen zich misleiden door een adres, omdat zij het niet voldoende analyseren en een adres betrouwbaar achten omdat er een vertrouwde naam in voorkomt. Maar
http://postbank.be.fraudeurke.com/inloggen heeft dus niets te maken met Postbank!
Google heeft ondertussen enkele maatregelen ingevoerd om de gebruiker nog wat beter te beschermen. Over deze phishing aanval en de maatregelen van Google lees je meer in onderstaande links.
https://www.theverge.com/2017/5/3/15534768/google-docs-phishing-attack-share-this-document-with-you-spam
https://9to5google.com/2017/05/03/gmail-for-android-anti-phishing/
http://uk.businessinsider.com/google-doc-phishing-worm-affected-fewer-than-01-of-gmail-users-2017-5?r=US&IR=T


SMART WATCHES VERSUS FITNESS TRACKERS
In het vorige artikel kon je lezen dat verschillende bedrijven hun app voor de Apple Watch opgeven. Dat wil echter niet zeggen dat het smart watch op zich of de Apple Watch in het bijzonder ten dode opgeschreven zijn. Er tekent zich alleen een duidelijke afscheiding af tussen twee bepaalde soorten uurwerken, en het is één ervan die duidelijk aanhangers blijft houden.

Je hebt enerzijds de slimme uurwerken, die meldingen van je smartphone ontvangen, en in sommige gevallen zelfs een eigen draadloze verbinding hebben. En anderzijds heb je de fitness trackers, die zich meer focussen op, zoals de naam het zegt, jouw gezondheid en jouw sportprestaties.

Waar de meeste fabrikanten na een eerste of tweede poging tot het uitbrengen van een smart watch de handdoek in de ring gegooid hebben, blijken de fabrikanten van fitness trackers verder werken aan hun apparaatjes. Er bestaat namelijk een brede kring liefhebbers van deze toestellen.

Zo heeft Fitbit onlangs aangekondigd dat het een nieuw uurwerk uitbrengt, de Alta HR: een toestel dat vooral uitblinkt door zijn lange batterijduur. Fitbit heeft ook een eerste smartwatch aangekondigd, maar die zal pas deze herfst uitkomen; de batterijduur zal daarbij veel minder zijn. (1)(2)

En ook Microsoft kiest voor een tracker, een slim bandje dat zich eerder op gezondheidsfactoren concentreert dan op connectiviteite en messaging. Zo zou er binnenkort een nieuwe fitness band aankomen, die een heel lange batterijduur zou kennen, verschillende lichaamsfuncties zal meten (in de vorige versie zat ook een UV-monitor) en heel veel data kan opslaan. Hierover meer bij Deccanchronicle (3)

Wij staan momenteel op het punt een Withings uit te proberen. Een elegant uurwerk met 28 dagen batterijduur, summiere meldingen, stappenteller, tracking van je slaap, verbrande calorieën en hartslag. Heb jij ervaring met de Withings Steel HR, laat het ons even weten, vooraleer we hem aankopen :)
http://finance.yahoo.com/news/leaked-photos-fitbits-new-headphones-troubled-smartwatch-140436483.html?soc_src=social-sh&soc_trk=tw
http://www.theverge.com/2017/4/11/15257484/fitbit-alta-hr-review-fitness-tracker-band
http://www.deccanchronicle.com/technology/gadgets/240417/finally-microsoft-hops-on-the-smartwatch-bandwagon.html

 

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!IS EEN KOOI VAN FARADAY HET ULTIEME MIDDEL OM BELLEN IN DE AUTO TE VERHINDEREN?
Bellen achter het stuur is gevaarlijk. OM niet te spreken van het versturen van een sms of andere boodschap, of het bekijken van Facebook of Twitter. Eén moment van onoplettendheid (en meestal kijk je dan wel even langer weg van de weg!) kan dodelijk zijn, voor jou en voor de andere mensen op de baan.

Bellen achter het stuur is dan ook verboden, er staan boetes op, en toch blijven mensen het doen. Autofabrikant Nissan heeft nu een methode bedacht om de automobilist willens nillens te weerhouden om te bellen: een kooi van Faraday in de armleuning van de chauffeur. Dat is dus een constructie van geleidend materiaal dat elektromagnetische velden tegenhoudt. Het telefoonsignaal zal dus niet voorbij die barrière geraken.

Knap bedacht, maar of het echt een oplossing is, is nog de vraag. Want de chauffeur moet zijn telefoon dan wel in die armleuning plaatsen en mag hem niet vergeten in zijn vestzak. En het is die vrijwilligheid die ook bij andere systemen oplossing de barrière vormt om echt te werken. Want er bestaan systemen om de telefoon op "stil" te zetten, of op "niet storen" - en mensen gebruiken die methoden evenmin.

Toch: een 10 voor de moeite!
https://www.engadget.com/2017/05/03/nissan-signal-shield/?sr_source=Twitter

 


 
Netties werkt samen met:


 
De nieuwe oogst


WANNEER JOUW AUTO JOU IETS WIL ZEGGEN...
Het klinkt zo onnozel wanneer je naar de garage moet gaan, om te zeggen dat jouw auto "gekke geluidjes" maakt. Wat willen die rare geluiden eigenlijk zeggen? Deze website geeft je een aanwijzing van de verschillende geluiden die jouw auto maakt, en die duiden op een bepaald euvel. Zo stap je iets meer onderlegd de garage binnen, en klink je niet meer als een complete leek!
[Taal: ENG]
http://mycarmakesnoise.com/


OLDCOMPUTERS: EEN HEUS MUSEUM!

Een ongelooflijk boeiende website, een online museum van oude computers. Hoe zagen die bakjes van de beginjaren eruit - en wat was jouw eerste model? Het museum strekt van de jaren 1970 tot 1993, met de Apple Newton. Mét stylus!
[Taal: ENG]
http://oldcomputers.net/DEFONIC: RELAXERENDE GELUIDEN
Niet iedereen kan ontspannen bij dezelfde geluiden. Bij de ene is dat complete stilte, bij de ander moet er geluid op de achtergrond zijn. Op deze website stel je zelf achtergrondgeluid samen. Water, wind, regen, of  rustige geluiden in een bibliotheek. Mooi gemaakte website!
[Taal: ENG]
http://defonic.com/


SPREADSHEETS DELEN
Via deze website kan je rekenbladen of spreadsheets vinden die anderen aangemaakt hebben rond een bepaald thema, en die zij ter beschikking stellen van de gemeenschap. Zo vind je er bijvoorbeeld een lijst met de beste co-working plekken in Londen, de 100 beste tools voor een ondernemer om mee te starten, enz. Een onschatbare bron!
[Taal: ENG]
https://spreadshare.co/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DIALECTZINNEN
Een interessant project dat, hou je vast, al meer dan 100 jaar geleden van start ging. Op wetenschappelijke manier werden zinnen in plaatselijke dialecten van het Nederlands vertaald en fonetisch genoteerd. De database met deze zinnen kan je nu online bekijken.
[Taal: NL]
http://www.dialectzinnen.ugent.be


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: STARTPAGINA

Deze startpagina bestaat al jarenlang, en is nog altijd actueel. Maar wat je misschien niet weet is dat er ook een vraag/antwootd rubriek op de site staat die heel handig is. Ook deze vragen zijn netjes ingedeeld in rubrieken. Om te ontdekken!
[Taal: NL]
https://www.startpagina.nl/v/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: HOMERECORDING
Heel wat mensen gaan thuis aan de slag met muziek, en maken in hun ministudio, zelfs in hun slaapkamer, prachtige songs. Deze website is voor hen: je bindt er tips over de apparatuur, methoden om te werken en muziek op te nemen, enz.
[Taal: NL]
http://www.homerecording.be/


VRIJDAG MULTIMEDIA: ADVIEZEN VAN LIZE

Filmpjes van een dwarse dame, in onverbloemde taal. Over alledaagse dingen die vaak heel genant zijn. Leuk, en tegelijk ook handig en heel menselijk!
[Taal: ENG]
https://www.youtube.com/watch?v=CgdhX7G5GQI
https://www.youtube.com/channel/UCarjwxRXD_WK4TdE04njIbg


VRIJDAG MULTIMEDIA: NATIONAL GEOGRAPHIC 2011
De beste foto's die in 2011 meedongen naar de fotowedstrijd van National Geographic. Prachtige foto's van de natuur, in ongewone vormen. Wat te denken bijvoorbeeld van een foto van een boom, waarin ontelbare spinnen geklommen waren om te ontsnappen aan een overstroming? Indrukwekkend!
[Taal: ENG]
https://www.theatlantic.com/photo/2011/11/national-geographic-photo-contest-2011/100187/
   


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
 
- 'Technologiebedrijven doen te weinig tegen digitale terreurpropaganda'
http://www.ad.nl/digitaal/technologiebedrijven-doen-te-weinig-tegen-digitale-terreurpropaganda~ab134e3c/
- Campagneteam Macron: presidentskandidaat slachtoffer van 'grote hack'
http://www.ad.nl/digitaal/campagneteam-macron-presidentskandidaat-slachtoffer-van-grote-hack~ac24b9b31/
 
 

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Draadloze luidspreker in de vorm van een Franse bulldog
http://elektrozine.be/draadloze-luidspreker-in-de-vorm-van-een-franse-bulldog/
- Nieuwe Yamaha Aventage AV-receivers voor 2017 met Dolby Atmos, Dolby Vision en DTS:X
http://elektrozine.be/nieuwe-yamaha-aventage-av-receivers-voor-2017-met-dolby-atmos-dolby-vision-en-dtsx/
 


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Hacker gijzelt Netflix over ‘Orange is the New Black’
http://computertaal.info/2017/05/06/hacker-gijzelt-netflix-orange-is-the-new-black/
- Bedrijven en hun werknemers kunnen nu gratis training in bewustmaking voor cybersecurity volgen dank zij ESET
http://computertaal.info/2017/05/05/bedrijven-en-werknemers-kunnen-nu-gratis-training-bewustmaking-cybersecurity-volgen-dank-eset/
 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net


- Hackers geven e-mails Franse presidentskandidaat Macron vrij
https://tweakers.net/nieuws/124385/hackers-geven-e-mails-franse-presidentskandidaat-macron-vrij.html
- Google belooft meer hobbyprojecten zoals kartonnen Google Home met Raspberry Pi
https://tweakers.net/nieuws/124353/google-belooft-meer-hobbyprojecten-zoals-kartonnen-google-home-met-raspberry-pi.html


*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- Wetenschappers ontwikkelen methode om binnen te kijken via wifi
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/wetenschappers-ontwikkelen-methode-om-binnen-te-kijken-via-wifi/article-normal-849053.html
- Justitie VS start onderzoek naar misleidende Ubersoftware
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/justitie-vs-start-onderzoek-naar-misleidende-ubersoftware/article-normal-848993.html


*** TECHNOLOGIUM
http://www.technologium.be
- Pimp je smartphone | De zoektocht naar de perfecte telefoonhoesjes
http://www.technologium.be/telefoonhoesjes


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Elon Musk: "Tesla wordt groter dan Apple"
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/elon-musk-tesla-wordt-groter-dan-apple
- Deze ondernemers kaapten de prijzen weg tijdens de Gentrepreneur Awards:
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/studente-ellen-bruyninckx-verkozen-tot-de-gentse-student-ondernemer-van-2017


 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


PLAATS BESPAREN OP JOUW IPHONE 1: LIVE FOTO'S


Heb je een iPhone met slechts 16 of 32 GB ruimte, dan zal je voortdurend geconfronteerd worden met die beperkte opslagruimte. Een van de dingen die veel ruimte opslorpen, zijn de foto's. In de voorbije jaren werden de foto's steeds beter bij elke update van het iOS, van betere kwaliteit, maar dat wil ook zeggen dat elke foto meer opslagruimte behoeft. Om maar te zwijgen van het opnemen van beelden in HD kwaliteit.
Toch kan je met enkele simpele dingen heel wat ruimte vrijmaken, zonder dat je echt apps of bestanden moet gaan wissen.
Neem nu Live Photos. Bij dit concept worden er beelden vlak voor "het" moment vastgelegd, en beelden vlak nadien. Plus ook audio. Zo krijg je van elke foto een videoclip van 2 tot 3 seconden. Leuk, maar het neemt veel ruimte in beslag, en is niet bij elke foto nodig. Soms is een stilstaand beeld genoeg, niet?
Je kan dus Live Photos deactiveren. Ga naar de Camera app, en klik op het icoon in het midden van de bovenste rij, dat lijkt op een doelwit met concentrische cirkels. Is dat icoontje geel, dan is Live Photos actief. Klik erop om deze functie te deactiveren.
http://techspective.net/2017/04/30/free-storage-space-iphone/


TIP WINDOWS 10: STARTUP PROGRAMMA'S
Wanneer je je computer opstart, worden er vaak heel wat programma's mee opgestart, of onderdelen ervan, die je eigenlijk niet nodig hebt. Zij vertragen het opstartproces, en omdat zij de hele tijd mee blijven draaien, verspillen zij overbodige processorkracht.
In Windows 10 kan je gemakkelijk zien welke apps er opgestart worden bij Startup. Ga naar de Task Manager: klik rechts op een open plek op de taakbalk, en kies Task Manager. Dat geeft, wanneer je dat voor het eerst opstart, een simpel scherm met slechts enkele lijnen. Klik op Meer Details, wat meer opties opent.
Vervolgens ga je naar het blad Startup. Hier zie je welke apps opgestart worden, en kan je die uitschakelen. Het is wel aangeraden om eerst even na te kijken wat die programma's doen, want sommige programma's zijn echt wel nodig voor jouw computer.
Meer hierover bij HowToGeek.
https://www.howtogeek.com/162446/how-to-manage-startup-applications-in-windows-8/?utm_content=buffer1f674&utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=buffer


DE TIP VAN HANS:  ALLE USB-AANSLUITINGEN UITGELEGD
Je kan denken dat USB eenvoudig is. Je zou verkeerd zijn. Zo is er een verschil tussen USB als standaard en USB als poort. Een USB-poort kan bovendien dubbel dienst doen als een Thunderbolt-aansluiting. Je leest het: de wereld van de computer-aansluitingen is een stuk minder duidelijk dan je zou denken. In dit stuk ga ik dieper in op de verschillende standaarden en de bijhorende poorten. Dat is vandaag interessanter dan ooit. Nu nieuwe laptops maar één of twee aansluitingen hebben, wil je immers weten wat je precies kan met die poorten en of ze wel volstaan.
http://www.clickx.be/achtergrond/169581/alle-usb-aansluitingen-uitgelegd/

  
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

DVD AUDIO EXTRACTOR 7.4


WIndows all - shareware ($38,50)
Dit progje laat je toe om dvd's te rippen of om de audio ervan te halen. Het resultaat kan je bewaren als een OGG, MP3 of WAV bestand.
https://fileforum.betanews.com/detail/DVD-Audio-Extractor/1133163712/1
http://www.dvdae.com/


EARTH VIEW VAN GOOGLE MAPS: PRACHTIGE FOTO'S
Deze extensie voor de Chrome browser krijg je bij elk nieuw tabblad in Chrome ook op de canvas een prachtige foto van Google Maps. Interesseert het beeld je, dan kan je op de wereldbol rechts onderaan klikken en beland je in Google Maps waar je de plek verder kan uitvorsen.
https://chrome.google.com/webstore/detail/earth-view-from-google-ea/bhloflhklmhfpedakmangadcdofhnnoh?hl=en


TILT: SCHUDDEN OM TE BLADEREN
Wanneer je aan het lezen bent in een boek, dan voelt het natuurlijk om je hand te moeten gebruiken om een blad om te slaan. Want op zo'n blad staat heel veel tekst. Zet je het lezen echter over naar je smartphone, dan voelt het al wat minder natuurlijk aan. Op je scherm kan immers veel minder tekst, of je nu een nieuwsartikel leest of een e-boek. Deze app brengt een oplossing: je moet even je toestel schuin houden om verder te bladeren.
Volgens The Next Web zijn er wel meer apps die deze mogelijkheid bieden, zowel voor Android als iOS? maar zij vereisen dat je je toestel jailbreakt of toegang hebt tot de root van je toestel. Deze app maakt het dus mogelijk op een gebruiksvriendelijke manier. Het is alleen spijtig dat nog niet veel andere apps deze mogelijkheid aanbieden.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.epicproject.tiltr&hl=en&rdid=com.epicproject.tiltr
https://thenextweb.com/apps/2017/05/01/move-over-dark-themes-every-app-needs-to-steal-this-feature-for-easier-reading/#.tnw_0rRvk7jg


VRIJDAG APP-DAG: MEET JE BVI

HuH? BVI? Is dat niet BMI? Neen. Blijkbaar is de wetenschap tot de conclusie gekomen dat je niet gewoon mag afgaan op de verhouding tussen jouw lengte en gewicht, om daar een gezondheidsscore, je BMI, aan toe te kennen. Voortaan is het de BVI die regeert: Body Volume Indicator. Bij De Redactie lees je wat die vertegenwoordigt. En heb je een iPhone, dan kan je meteen al een app installeren om je BVI te meten.
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/wetenschap/1.2969174
https://itunes.apple.com/app/id1215572920


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
De toekomst van tien mannen brengt nooit zoveel tongen in beweging
als het verleden van één vrouw.
-Peter Sirius-