Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
4/5/2017 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 21
Nummer 1004 van 29/4/2017Gegroet lezer,

Een lang weekend, dat meteen al zonnig ingezet is. Tijd dus om erin te vliegen, en eindelijk nog eens de handen uit de mouwen te steken in de tuin. Heerlijk toch, zo met je handen en je hele lijf werken, in plaats van enkel die vingertjes die het werk doen op het klavier :)

Maar kom, die werkende vingertjes hebt u ook nodig hoor, want anders had u nu geen nieuwe Netties om te lezen! Deze week enkele leuke nieuwigheden voor in huis: een droogkas met geluidsgolven, een telefoon die je mag knijpen, en een digitale assistent die niet alleen selfies van je maakt, maar je ook stijladvies geeft.

Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
GOOGLE HOME ONDERSTEUNT NU MEERDERE GEBRUIKERS
Verleden week vertelden wij over de slimme campagne die een hamburgerketen bedacht had, en waarbij geniepig gebruik gemaakt werd van de slimme assistent in de Google Home luidspreker. In de campagne werden namelijk de magische woorden gebruikt die de Google Home activeert, om hem dan uit de Wikipedia te laten voorlezen wat er in de hamburger eigenlijk zit.

Wij merkten toen op dat deze toch wel slim bedachte campagne een van de pijnpunten blootlegt van de digitale assistenten die in de huiskamer zitten: zij kunnen geen onderscheid maken tussen de gebruikers. Wat voor de digitale assistent op jouw smartphone niet meteen een probleem is, want in principe ben jij de enige die jouw smartphone gebruikt. Maar voor een toestel in de huiskamer, waar je toch per definitie met verschillende mensen samenleeft, is dat wél een probleem. En uiteraard moet ook het "toverwoord" instelbaar zijn, waarmee je de slimme assistent activeert.

Wel, enkele dagen na dat bericht volgde de bevestiging dat Google naar deze verzuchtingen geluisterd heeft.  Een grote update die eind verleden week uitgebracht werd, zorgt ervoor dat er tot 6 personen herkend kunnen worden. Die zullen dan hun eigen account aan het toestel kunnen koppelen, waarna zij de Google Home moeten trainen om hun eigen stem te herkennen. Daarna zal Google Home, wanneer het toestel geactiveerd wordt met "Ok Google", de naam van die persoon noemen ter bevestiging.

Een kleine vooruitgang, maar toch belangrijk. Want in een gezin moeten ook data weggeschreven kunnen worden naar de individuele accounts. Ars Technica heeft hier een verhelderend achtergrondartikel over, en hoopt dat dit het begin kan zijn van een evolutie waarbij de Google Home veel beter commando's kan herkennen.
https://arstechnica.com/gadgets/2017/04/google-home-gets-support-for-multiple-users/


GOOGLE PLAY MUSIC WORDT STANDAARD MUZIEKSPELER BIJ SAMSUNG
Heb je een Samsung-toestel - of liever: het nieuwste toestel van de Koreaanse fabrikant, de S8 of S8+? Dan zal het je plezieren dat voortaan Google Play Music de standaard muziekspeler wordt op jouw toestel - en alle nieuwe tablets en smartphones die voortaan uitgebracht worden.

Daarbij zal je dan 100.000 van je eigen songs naar de cloud kunnen uploaden, om te beluisteren. Dat is het dubbele van wat je normaal kan uploaden bij Google Play Music. Bovendien kan je drie maanden de bijhorende streaming dienst gratis beluisteren, als proefabonnement. Die geeft je een muziekdienst die je kan vergelijken met Spotify, Apple Music, Pandora Premium. Dat wil zeggen: gratis streaming beluisteren, mits advertenties. Bij het betalend abonnement kan je zelf on-demand muziek kiezen uit een database van 40 miljoen songs, en moet je niet langer naar advertenties luisteren.

Bovendien, zo belooft Google, zal de muziekdienst samenwerken met Bixby, de virtuele assistent van Samsung, wanneer die later dit voor jaar uitkomt.
https://techcrunch.com/2017/04/21/new-partnership-makes-google-play-music-the-default-on-all-samsung-devices-with-double-the-storage-capacity/DEBACLE MET UNROLL.ME TOONT AAN HOE DINGEND UDPR-WETGEVING NODIG IS...
Wellicht heb je al gehoord van Unroll.me? Dat is een dienst die belooft om jouw mailadres te schrappen bij de verschillende diensten waar jij nu in de database zit. Maar blijkbaar heeft die dienst nog wat andere verrassingen voor jou in petto, onaangename verrassingen dan, die jij niet verwacht had: het verkoopt jouw gegevens door aan derden.

Het verhaal kwam aan het licht toen de New ork Times een reportage bracht over de toch niet al te frisse praktijken van Uber, om informatie te vergaren over zijn concurrent Lyft. En daarbij blijkt het dat Uber via een tussenbedrijf bij Unroll.me de ontvangstbewijzen die concurrerend taxibedrijf Lyft aan zijn klanten stuurde, en die zich bij de diensten van Unroll.me aangemeld hadden, gewoon doorstuurde naar Uber!

De tussenpersoon in kwestie, het bedrijf Slice, bevestigde aan NYT dat het data verkoopt die het van Unroll.me krijgt, maar dat die geanonimiseerd zijn, dus dat de naam van de gebruiker niet bijgevoegd is.

Maar zelfs met data die anoniem gemaakt zijn, had je toch nooit verwacht dat unroll.me jouw gegevens zou verkopen? Fout. Het blijkt namelijk dat, wanneer je je voor die dienst aangemeld hebt, wel degelijk toestemming geeft om jouw gegevens te verkopen. Meer nog: het staat zelfs duidelijk in het Privacy beleid van Unroll.me. Maar dat heb jij dan wellicht niet gelezen - net zoals de meeste andere gebruikers.

De reactie van Unroll.me was typerend voor dit soort bedrijven dat, onder het mom van een prima dienst aan te bieden, stiekem andere dingen doet met jouw data: dat ze het betreuren dat de gebruikers ontdaan zijn wanneer zij vernemen dat ze hun gratis dienst monetizeren (door jouw data te verkopen). Met andere woorden: het bedrijf excuseert zich niet voor zijn praktijken, maar vindt het spijtig dat jij die erg vindt...

Het gebeuren toont in elk geval aan dat het dringend tijd is dat de UDPR van kracht wordt - dat is een nieuwe Europese wetgeving, die het verzamelen van de data van gebruikers aan banden legt en streng regelementeert. Zeer streng zelfs, want er staan heel hoge boetes op. Wellicht zullen bedrijven zoals unroll.me twee keer nadenken vooraleer ze met jouw gegevens gaan leuren...

Bij Medium vind je instructies om je account zo snel mogelijk te wissen bij unroll.me. Met het advies om nooit, nooit nog een dienst volledige toegang te geven tot jouw email!
http://lifehacker.com/unroll-me-the-email-unsubscription-service-has-been-c-1794593445
http://gizmodo.com/unroll-me-ceo-so-sorry-you-found-out-his-company-sold-y-1794592557
https://medium.com/@owenscott/how-to-quickly-delete-unroll-me-70ce7361651dROTTERDAMSE RECHTER: T-MOBILE PLEEGT GEEN INBREUK OP INTERNET-NEUTRALITEIT
Er is de laatste tijd heel veel ongerustheid over de manier waarop binnen de EU de internet-neutraliteit concreet verdedigd wordt. In principe betekent dit dat alle data gelijk zijn. Wat wil zeggen dat alle data even snel doorgestuurd moeten worden, en bepaalde data (zoals P2P netwerken) niet vertraagd mogen worden, of andere data, zoals Netflix, niet sneller doorgestuurd mogen worden. En ook dat je voor alle data hetzelfde moet betalen.

De laatste tijd echter zijn er steeds meer providers die bepaalde data gratis aanbieden. Dat kan Facebook zijn, of bepaalde muziekdiensten. En dat is eigenlijk niet ok. Want dat betekent dat die diensten een voorsprong hebben op de concurrentie, en nieuwe spelers bijvoorbeeld nooit aan de bak kunnen raken.

Het is dan ook een veeg teken dat een rechtbank in Nederland provider T-Mobile niet teruggefloten heeft, omdat het een muziek streaming dienst gratis aanbiedt in een pakket dat het Datafree Music noemt. Daarin zitten partners zoals Spotify en Deezer. Wanneer je naar hun muziek luistert, worden de verbruikte data niet meegeteld voor jouw data-abonnement.

Tegen Datafree Music was protest aangetekend, omdat het indruist tegen de regels in Nederland over net-neutraliteit. Nu moet je weten dat de EU-regels bepalen dat nationale regulatoren wel degelijk zero-rated diensten kunnen toelaten, terwijl de Nederlandse wetgever bepaalt dat het niét mag. En de rechtbank in Rotterdam heeft nu dus beslist dat de EU-regels voorrang hebben over de Nederlandse wetgeving.

Het hek is van de dam, met andere woorden...
https://www.totaltele.com/496818/T-Mobile-Netherlands-wins-zero-rated-music-decisionGOOGLE PROJECT OWL: 3 INITIATIEVEN OM NEPNIEUWS EN PROBLEMATISCHE CONTENT AAN TE PAKKEN
Google weet dat het een probleem heeft. Meerdere problemen zelfs. Enerzijds is er het feit dat nepnieuws soms heel hoog in de zoekresultaten opduikt, en het vertrouwen van de mensen in de zoekmachine ondergraaft. Anderzijds is er het feit dat advertenties die via het Google adverteernetwerk verdeeld worden, terecht komen bij video's waar de adverteerders helemaal niet geassocieerd worden. En ook zij verliezen hun vertrouwen in Google.

Tijd dus om daar iets aan te doen. Google heeft daarom deze week Project Owl voorgesteld, dat specifiek de volgende 3 dingen bevat:

- een nieuw feedback formulier, dat gaat over de zoeksuggesties die je te zien krijgt. Tik je sommige woorden in als trefwoord dan krijg je om een of andere reden nog andere woorden als suggestie voorgeschoteld, die gecombineerd heel beledigend kunnen overkomen - seksistisch, racistisch, homofoob, enz. Dit formulier moet je helpen om dergelijke combinaties te melden. Tevens maakt Google een formeel beleid bekend met de redenen waarom suggesties verwijderd kunnen worden.

- een tweede feedback formulier gaat over de "snippets", de korte stukjes tekst onder de titel van een pagina in de zoekresultaten. Ook daarover kwamen klachten binnen, en dit formulier moet dat verhelpen.

- en tot slot belooft Google dat het meer nadruk zal leggen op content van betrouwbare bronnen in zijn zoekalgoritme, wat de kwaliteit van de zoekresultaten zou moeten verbeteren.

Bij Search Engine Land vind je een uitgebreid artikel over de achtergrond van deze problemen en hoe de verschillende pijlers van Project Owl concreet uitgewerkt worden.

'Slechte' YouTube video's bekijken is geen pretje...

Een ander probleem van YouTube is dus het feit dat het steeds meer het vertouwen van adverteerders verliest, omdat hun advertenties terecht komen bij filmpjes met twijfelachtige content. Hiervoor heeft Google alle hens aan dek geroepen, want advertenties zijn nu eenmaal de core business van Google. Daarom heeft Google menselijke redacteurs aan het werk gezet, die de inhoud van die filmpjes moeten beoordelen.

Elke dag staan zij op, loggen in op hun computers en beginnen zij die filmpjes te bekijken. Zij letten op of er geen geweld in voorkomt. Of er geen hatelijke taal in de titel van het filmpje staat. Zij beslissten of een bepaald filmpje als "beledigend" of "gevoelig" betiteld moet worden.

Google doet dit eigenlijk omdat de artificiële intelligentie niet slim genoeg is om die beslissingen zelf te maken. De menselijke kijkers trainen de AI, als het ware. Maar uit een artikel bij Wired blijkt dat deze menselijke beoordelaars, de 'ad raters' eigenlijk een zware job hebben. Zo leuk is het niet om al die hatelijke content te moeten bekijken. Bovendien worden zij vaak erg laag betaald - vaak niet meer dan 15 dollar per uur. Zij zijn dan wel "medewerkers" van Google, maar zij genieten lang niet van de voordelen van de mensen die op de Google campus in Mountain View werken...

Het artikel bij Wired gaat ook in op het spanningsveld menselijke input - artificiële intelligentie, hoe het laatste niet zonder het eerste kan, maar hoe de mensen zichzelf overbodig maken eens de AI slim genoeg geworden is...
http://searchengineland.com/googles-project-owl-attack-fake-news-273700
https://www.wired.com/2017/04/zerochaos-google-ads-quality-raters/WIKITRIBUNE MOET NEPNIEUWS TEGENGAAN
Toen Wikipedia ondertussen al decennia geleden opgericht, hadden velen twijfels bij de overlevingskans van het initiatief. Zou Wikipedia er echt in slagen om correcte informatie te brengen, en te blijven brengen? Zouden de contributors het geduld blijven hebben om artikels aan te vullen en te corrigeren? Zou het initiatief flauwe grappenmakers kunnen overleven, wanneer die een of andere valse informatie in de Wikipedia zetten?

De geschiedenis heeft ondertussen geleerd dat Wikipedia wel degelijk kon overleven, en nog altijd een betrouwbare bron van informatie is. De oprichter van Wikipedia, Jimmy Wales, wil nu een dergelijk initiatief ontnplooien, maar dan voor nieuws. Hij  hoopt met een crowd-funded nieuwsplatform nepnieuws te kunnen bestrijden. Wikitribune zou professionele journalistiek combineren met vrijwillige fact-checking. Nieuws door het volk voor het volk dus.

Het is de bedoeling om 10 journalisten in dienst te nemen, die dan betaald worden om algemene nieuwsberichten te schrijven. Vrijwilligers zullen dan de feiten controleren, meehelpen om ervoor te zorgen dat de taal neutraal is, en trachten om het verhaal zo transparant mogelijk te maken door o.a. de bronnen te vermelden, zoals volledige video en audio van interviews. Wat eigenlijk wel nodig is, want iedereen heeft al wel gehoord van interviews die eigenlijk uren duurden, maar waaruit dan enkele zinnen gepikt worden die een vertekend beeld geven van wat eigenlijk in het hele interview gezegd wordt.

Benieuwd hoe dit gaat uitdraaien!

Meer achtergrond bij Niemanlab.org.
http://www.niemanlab.org/2017/04/wikipedia-founder-jimmy-wales-launches-wikitribune-news-by-the-people-and-for-the-people/OOK FACEBOOK DOET ZIJN BEST OM NEPNIEUWS TE VOORKOMEN
Dat Google zijn best doet om nepnieuws uit zijn zoekmachine te weren, is prima. Maar naar onze persoonlijke mening is Facebook een veel grotere schuldige. Daar krijg je namelijk allerlei nieuws voorgeschoteld in video's en berichten, zonder dat eigenlijk duidelijk is wat die bron is van het nieuws. Facebook gedijt gewoon op het viraal sharen van filmpjes.

Maar doet Twitter dat dan niet, zal je vragen? Ja, ook bij Twitter deel je content. Maar naar onze persoonlijke mening is het daar altijd duidelijker waarvan die content afkomstig is - in een tweet verwijs je naar een bron, met een link, zodat je altijd de oorsprong van de content kan opsporten.

Wat wil Facebook nu verbeteren? Wel, voortaan zal je, wanneer je een link aangeklikt hebt in je newsfeed, die bekeken hebt en dan terugkeert naar jouw newsfeed, een sectie Related Articles / Verwante artikelen zien, die over ongeveer hetzelfde onderwerp gaan. Bij die vermeldingen zal je voortaan ook artikels zien die door fact-checkers gecontroleerd werden. De bedoeling is dat je zo toch een alternatieve mening te zien krijgt over een bepaald onderwerp.

Volgens TechCrunch is het een manier om het "wantrouwen van mensen op te wekken, vooraleer zij geïndoctrineerd zijn met leugens en verbloemende content". Op zich een goed principe. Maar toch kan je je afvragen: wordt hiermee de gebruiker niet nog meer in verwarring gebracht, ondermijnt dit het vertrouwen in het nieuws / de journalistiek niet nog meer?
https://techcrunch.com/2017/04/25/facebook-shows-related-articles-and-fact-checkers-before-you-open-links/
https://newsroom.fb.com/news/2017/04/news-feed-fyi-new-test-with-related-articles/
EN HOE VER ZITTEN WE MET ZELFRIJDENDE AUTO'S? VER, EN TOCH NIET ZO VER...
In Phoenix...
Enkele berichten over recente evoluties met zelfrijdende auto's. Die enerzijds veelbelovend zijn, maar anderzijds aantonen dat we er nog lang niet zijn!
Om te beginnen: in de VS kunnen inwoners van het stedelijk gebied van Phoenix een ritje maken in een zelfrijdende minivan. Dat is een initiatief van Waymo, een spin-off van Google/Alphabet. Met dit initiatief wil Waymo uitvinden wat de mensen eigenlijk willen doen met die zelfrijdende auto's, waar die van pas komen in het vervoersbeleid.

Hierbij moet je "zelfrijdend" symbolisch oppakken. Want net als bij andere "zelfrijdende" initiatieven zit er nog altijd een mens achter het stuur, die indien nodig kan ingrijpen. Het voertuig zal wel zoveel mogelijk zelf rijden, zonder menselijke interventie. (1)

In Nederland...
In het Nederlandse Eindhoven loopt een gelijkaardig experiment. Daar wil het bedrijf Amber elektrische wagens gaan uitrusten met systemen om autonoom te kunnen rijden. Al in 2018 zouden die op de wegen in Eindhoven moeten bollen.

Amber werkt hiervoor samen met TomTom voor de digitale kaarten, voor KPN voor het netwerk, TNO voor het implementeren en testen van sensoren en camera's. Ook NVIDIA, Microsoft en de gemeenten Eindhoven en Helmond zijn partner in het project. Meer bij Emerce. (2)

Uber onder vuur
En dan is er nog Uber, dat eveneens zwaar ingezet heeft op zelfrijdende auto's. Het bedrijf zit echter in nauwe papieren. Het blijkt namelijk dat het voor zijn zelfrijdende auto's rekent op technologie, mee uitgedacht door ene Anthony Levandowski. Dat is een ingenieur die voorheen bij het hiervoor genoemde Waymo gewerkt heeft, en die nu door Google ervan beschuldigd wordt die technologie gestolen te hebben. (3)

Anderzijds ligt de grote baas van uber steeds meer onder vuur. Hem wordt vooral zijn agressieve manier verweten om de markt te veroveren. Hij zou zich door geen wetten laten tegenhouden, eerst doen en dan vragen stellen, en vooral uit zijn op profijt. Daarover een uitgebreid artikel bij New York TImes (4)
http://www.theverge.com/2017/4/25/15415840/waymo-self-driving-minivan-early-rider-phoenix
https://techcrunch.com/2017/04/25/uber-must-turn-over-information-about-its-acquisition-of-otto-to-waymo-court-rules/
https://www.emerce.nl/nieuws/eindhoven-eerste-stad-commercieel-zelfrijdende-autos?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter
https://www.nytimes.com/2017/04/23/technology/travis-kalanick-pushes-uber-and-himself-to-the-precipice.html?partner=rss&emc=rss&smid=tw-nytimes&smtyp=cur&_r=3&referer=ANTIVIRUS PROVIDER WEBROOT VINDT WINDOWS EEN VIRUS...
Dat antivirus programma's al eens de bal misslaan, dat hebben al heel wat gebruikers tot hun scha en schande ondervonden. Een website wordt onterecht als gevaarlijk beschouwd, je krijgt geen toegang tot bepaalde bestanden... het is je wellicht ook al overkomen. Wie de antivirus Webroot geïnstalleerd had, stond de vorobije week echter wel een heel nare verrassing te wachten.

Deze software stuurde namelijk een update uit aan de malware signature, die per vergissing systeembestanden van het Windows OS als malware begon te markeren. Zij werden in quarantaine gezet en niet meer toegankelijk voor het besturingssysteem. Met als gevolg: die computers blokkeerden totaal.

Een probleem dat naar verluidt bij miljoenen systemen optrad. Webroot heeft voor een oplossing gezorgd, maar door de grote omvang van het euvel duurde het enige tijd voor het alle klanten kon helpen.

Het hele verhaal lees je bij ZDNet.
http://www.zdnet.com/article/webroot-antivirus-mistakenly-flags-windows-system-files-as-malware/.
WEMOGEE: SAMSUNG APP VOOR MENSEN MET SPRAAK- OF TAALSTORINGEN
Op 28 april brengt Samsung een chat app uit voor Android, Wemogee. Het bijzondere aan die app is dat hij mensen moet helpen die een taal/spraakstoring hebben zoals afasie. Dat ontstaat wanneer er schade opgetreden is aan de hersenen, bijvoorbeeld bij een ongeval, waardoor het vermogen van de patiënt om spraak te verstaan of zelf uit te spreken.

Volgens een recente studie zou namelijk blijken dat deze mensen wél omkunnen met emoji, en daarom bedacht Samsung deze app, Wemogee. Die moet als het ware een "tolk" zijn tussen emoji en tekst en bevat een bibliotheek van meer dan 140 zinnen rond grote thema's.

De app ondersteunt Engels en Italiaans. Meer bij Adweek.
http://www.adweek.com/digital/samsung-created-an-android-chat-app-for-users-with-language-disorders/
http://wemogee.com/en

CAMERA MAAKT VAN AMAZON ECHO DE PERFECTE SELFIE-MACHINE... EN DE PERFECTE SPION!
Hij is nog steeds niet in Europa geland, maar in de VS maakt hij furore: de Amazon Echo. Zoals in verschillende vorige artikels vermeld, is de Echo een toestel dat je in de huiskamer zet, en dat de vorm van een luidspreker heeft. Aan boord de slimme technologie van de virtuele assistent van Amazon, Alexa. Je kan Alexa commando's geven, informatie vragen, bestellingen plaatsen voor dingen te kopen (uiteraard bij Amazon!) enz.

Nu is er een nieuwe editie uit van de Echo: de Echo Look. Die heeft een camera aan boord, die foto's van jou win het lang en breed kan maken. Ook filmpjes. Ideaal dus om 's ochtends aan je vrienden/vriendinnen te vragen of je die outfit wel zou aantrekken. Het probleem van de selfie is daarmaa opgelost: je hebt je handen vrij, en kan foto's laten nemen van je voor-, zij- en achterkant. Alles wat je moet oen is zeggen: "Alexa, take a picture". Het toestel heeft geen display, maar je kan op je smartphone zien de foto's mee volgen.

Slim bekeken van Amazon, en er zullen ongetwijfeld nog wel toepassingen gevonden worden waarbij die camera aan het werk gezet kan worden. Denk bijvoorbeeld aan beeldherkenning: een product dat je gewoonlijk in huis hebt en nu op is, moet je maar voor de camera houden en je zou het kunnen bestellen bijvoorbeeld.

Toch begint er iets te knagen bij al die verhalen over de Echo. Een camera die altijd standby is? Een luidspreker (of liever: microfoon) die altijd naar alles luistert wat er in de kamer gebeurt? Een beetje creepy, niet? Gelukkig is Amazon zich bewust geworden van de ongerustheid van de gebruiker. Op deze nieuwe versie van het toestel staat een grote knop op de zijkant van het toestel, waarmee je het kan aan/uitzetten.
https://techcrunch.com/2017/04/26/amazons-new-echo-look-has-a-built-in-camera-for-style-selfies/MACHINE LEARNING VOOR FASHIONISTA'S!
De aankondiging van de Echo Look van Amazon verdient je aandacht om nog een andere reden: de software in het toestel. Het blijkt namelijk dat je eigenlijk het advies van je vrienden/innen niet nodig hebt bij je garderobekeuze. Amazon heeft namelijk een software bedacht die bestaat uit een combinatie van machine learning en advies van stijl-experts.

De app zal je adviseren welke stijl je kan dragen. Wat natuurlijk een aanmoediging moet zijn om je kleren en accessoires bij Amazon te kopen, want dan weet die welke spulletjes je met elkaar kan combineren.

Amazon is zich al een tijd op kleding aan het richten. Zo heeft het een heel uitgebreide afdeling kleding, AmazonFashion. Nu is het nog de vraag of de Echo Look ook zo'n vernietigende commentaren zal geven als "onze" Jani... Een filmpje maakt het een en ander duidelijk.
https://techcrunch.com/2017/04/26/amazons-new-echo-look-has-a-built-in-camera-for-style-selfies/
http://money.cnn.com/2017/04/26/technology/amazon-echo-look/
http://ht3.cdn.turner.com/money/big/technology/2017/04/26/amazon-alexa-echo-look-fashion-outfits-clothes.cnnmoney_1024x576.mp4


APPLE SNOEIT IN COMMISSIES VOOR AFFILIATIEPROGRAMMA
Geen goed nieuws voor mensen die in het affiliatieprogramma van Apple gestapt zijn: de commissie op apps en in-app aankopen wordt verlaagd van 7% naar 2,5%. Dat wil dus zeggen: mensen die een website hebben en daar producten op bespreken zoals games of apps, en dan een link leggen naar de App Store, krijgen een commissie uitbetaald wanneer een lezer, naar aanleiding van zijn review of artikel, naar de App Store surft en er daar een aankoop verricht.

Geen goed nieuws dus, vooral omdat over het algemeen ook de inkomsten uit advertenties dalen, waardoor websites met reviews dus dubbel getroffen worden...
https://www.macstories.net/news/apple-cuts-affiliate-commissions-on-apps-and-in-app-purchases-2/


 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!DE NIEUWE HTC: KNIJP ER GERUST IN!
Dacht je dat je al alles gezien had qua interfaces van smarpthones? Er is het aanraakscherm, het lang drukken, de 3D touch van Apple, de vingerafdruksensor op het scherm, de gezichtsherkenning die volgt of je nog naar het scherm kijkt,... zoveel mogelijke manieren om met je toestel te communiceren. En toch wordt er nog altijd iets nieuws bedacht.

Deze week kwam namelijk het bericht dat HTC een smartphone uitbrengt die je kan ... knijpen. Officieel heet dat dan Edge Sense. Daarbij wordt afgegaan op sensoren die in de behuizing zitten van het toestel, en waarmee je dan apps en functies kan bedienen door op de zijkant van het toestel te nijpen of erover te swipen.

Lijkt het gek? Niet wanneer je het filmpje bekijkt bij The Next Web. Het is nu eenmaal simpeler om, wanneer je je toestel in de hand hebt, in één beweging doorheen het menu te kunnen bladeren door gewoon je duim te bewegen op de zijkant.

Lang moet je in elk geval niet wachten om te zien hoe dit in het echt werkt. Op 16 mei zou het toestel namelijk op de markt gebracht worden.
https://thenextweb.com/mobile/2017/04/20/htcs-squeezable-phone-is-coming-next-month/#.tnw_7NRqBb3b


BINNENKORT: ULTRASONISCHE DROOGKAST. MAAR ZAL ONZE HOND DAT LEUK VINDEN?
Een droogkast - het is een energieverslindende machine, die de meesten van ons echter niet meer kunnen missen. De droogkast verbruikt elektriciteit, en slijt onze kleding doordat er wind doorheen geblazen wordt en de stof zo dunner gemaakt wordt. Maar anderzijds: wie heeft er nog plaats om wasgoed aan de waslijn in de tuin te hangen - als het al weer is om de was buiten te hangen?

Een nieuwe technologie dient zich echter aan, en die maakt gebruik van geluidsgolven. De binnenkant van de trommel van de machine is voorzien van stof die elektrische signalen omzet in virbraties, aan heen heel hoge frekwentie. Daarmee kunnen zij het water als het ware uit de kleren schudden, in de vorm van een koude mist.

Deze procedure zou voor een gemiddelde droogbeurt 20 minuten in beslag nemen, tegenover 50 minuten bij een droogbeurt met warme lucht. Ook zouden er veel minder pluisjes vrijkomen.

Een nieuwe evolutie, die niet meteen iets te maken heeft met het internet, maar wel eens een belangrijke bijdrage zou kunnen leveren aan het verminderen van het energieverbruik. Lees meer bij BBC.

De enige grote "maar" is: zullen deze supersonische golven onze huisdieren, met hun gevoelige gehoor, niet hinderen? Of moeten we in de toekomst tijdens het drogen met onze Max en Fifi maar een half uurtje gaan wandelen?
http://www.bbc.com/news/technology-39643452

 


Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetPODCAST OVER KUNST: THE LONELY PALETTE

"The Lonely Planet" ken je als een website over reizen. Deze podcast speelt hierop in, met een podcast over kunst. De makers van de podcast nemen je mee naar musea, brengen interviews met mensen die de kunst bekijken, en vertellen over het ontstaan van dat kunstwerk, de geschiedenis erachter. Heel boeiend en verhelderend!
[Taal: ENG]
http://www.thelonelypalette.com/
Netties werkt samen met:


 
De nieuwe oogst


   
CINETRAK: ONTDEK DE BESTE FILMS
Android - iOS
Met deze app kom je te weten welke films de moeite waard zijn om te bekijken. Je kan ze ook op een watch list zetten, om niet te vergeten te gaan kijken wanneer ze spelen. Er is ook een functie om te zien waar en wanneer films in jouw buurt spelen, maar mogelijk werkt dat niet in Europa.
[Taal: ENG]
http://www.cinetrakapp.com/


500 STARTUPS OP DE MAP
Wil je weten waar de startups zich situeren? Deze landkaart vertelt het je. Het zal niet verrassen dat het zwaartepunt ligt in de VS. Helaas staan er (onterecht) geen startups op de kaart, in België... maar dat kan voor een deel verklaard worden dat beginnende bedrijven, zodra zij succes hebben, een zijsprong maken naar de VS.
[Taal: ENG]
http://www.500.earth/


BRIEFING: THE INFORMATION GEEFT COMMENTAAR OP TECH NIEUWS

Een bericht dat tech-insiders wel zullen kunnen smaken. The Information, een van de serieuzere tech sites met hoogkwalitatieve informatie, heeft een rubriek geopend op zijn site waar je voortaan voortdurend commentaar van de redacteuren zal zien op het tech nieuws van de dag. Vanuit hun insider positie zijn zij het beste geplaatst om deze commentaar te geven.
[Taal: ENG]
https://www.theinformation.com/briefing/


MAAK ZELF JOUW RUSTGEVEND AMBIANT GELUID AAN
Mensen willen rust. Geen radio, geen muziek, maar natuurgeluiden. Helaas heb je die midden in een stad niet meteen voorhanden. Deze website laat jou zelf natuurluiden samenstellen. Met schuivers bepaal je de sterkte van het geluid van ruisende bomen, bladeren, nacht of dat, klaterende beekjes, de vogels. En dan maar relaxen...
[Taal: ENG]
http://www.ambicular.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: PLANTIFIER
Kom je een bloem of plant tegen die je niet herkent? Dan kan deze site (en bijhorende appà je misschien helpen. Je neemt een foto van de plant en uploadt die. Andere gebruikers kunnen je wellicht de naam geven. En ben jij zelf een tuinexpert, dan wordt jouw bijdrage om planten te identificeren erg op prijs gesteld!
[Taal: NL]
https://www.mijntuin.org/plants/plantifier


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS EMAILINSTELLINGEN

Een website die o zo handig is! Je vindt er namelijk de juiste mailinstellingen die je moet invullen op je desktop computer, tablet, smartphone, voor de verschillende besturingssystemen  en verschillende mailprogramma's. Een ware zegen!
[Taal: NL]
http://www.emailinstellingen.be/


VRIJDAG MULTIMEDIA: NATIONAL GEOGRAPHIC
Dit zijn weliswaar foto's uit 2010, die toen gekozen werden voor de fotowedstrijd van National Geographic. Maar dat maakt die foto's niet minder knap. Prachtige natuur, ongemeen scherpe en ongewone foto's.
[Taal: ENG]
http://www.topdesignmag.com/50-images-from-national-geographics-2010-photo-contest/


VRIJDAG MULTIMEDIA: HANDGESCHREVEN LETTERTYPES

In dit artikel bij Bashooka vind je de links naar 50 lettertypes waarmee je teksten in een originele lay-out kan plaatsen op een concept zoals een flyer of poster. Nooit geweten dat een lettertype zo boeiend kan zijn!
[Taal: ENG]
http://bashooka.com/resources/calligraphy-hand-lettering-fonts/
Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- Rechter: Duitse WhatsApp-data mag niet gebruikt worden door Facebook
http://www.ad.nl/digitaal/rechter-duitse-whatsapp-data-mag-niet-gebruikt-worden-door-facebook~ad52a5a0/
- Mario Kart 8 Deluxe geweldig, maar weinig vernieuwend
http://www.ad.nl/digitaal/mario-kart-8-deluxe-geweldig-maar-weinig-vernieuwend~a9a595d2/
 
 

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
 - Chromecast en spraakbediening voor Pioneer en Onkyo producten
http://elektrozine.be/chromecast-en-spraakbediening-voor-pioneer-en-onkyo-producten/
- Deze series en films verschijnen in mei op Netflix
http://elektrozine.be/deze-series-en-films-verschijnen-in-mei-op-netflix/


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Jong duo veroordeelt voor rol in de TalkTalk data inbreuk
http://computertaal.info/2017/04/29/jong-duo-veroordeelt-rol-talktalk-data-inbreuk/
- Speel het eerste uur van Prey vanaf vandaag gratis | Nieuwe actietrailer onthuld!
http://computertaal.info/2017/04/28/speel-eerste-uur-prey-vanaf-vandaag-gratis-nieuwe-actietrailer-onthuld/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Microsoft gaat samenwerken met maker Disney-speelpoppetjes
https://tweakers.net/nieuws/124115/microsoft-gaat-samenwerken-met-maker-disney-speelpoppetjes.html
- 'NSA stopt het verzamelen van e-mails van Amerikanen over buitenlandse doelen'
https://tweakers.net/nieuws/124111/nsa-stopt-het-verzamelen-van-e-mails-van-amerikanen-over-buitenlandse-doelen.html


*** DATANEWS

http://www.datanews.be- Webencyclopedie Wikipedia geblokkeerd in Turkije
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/webencyclopedie-wikipedia-geblokkeerd-in-turkije/article-normal-846671.html
- Organiseer een beter event met Eventigrate
http://datanews.knack.be/ict/start-ups/organiseer-een-beter-event-met-eventigrate/article-normal-846239.html


*** TECHNOLOGIUM
http://www.technologium.be
- LedsReact | Belgische startup innoveert het sport training concept
http://www.technologium.be/ledsreact
- Startup Weekend Gent | Open Data voor iedereen
http://www.technologium.be/startup-weekend-gent
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
TIP: HOE STEL JE EEN GAST ACCOUNT IN OP MACOS?
Wanneer je je Mac uitleent aan een vriend of familielied, dan is het eigenlijk om privacy redenen best dat die niet kan gaan rommelen in jouw bestanden. De beste manier om dat te verhinderen, is om hem enkel toegang te geven tot jouw Mac via een gast account. In het macOS systeem is dat ingebouwd.
Je moet dus geen extra account aanmaken. Alle bestanden die jouw gast aanmaakt, worden enkel tijdelijk bewaard en terug verwijderd wanneer hij uitlogt.
Om de Guest user account te activeren, ga je naar System Preferences door op het DOck icoontje te klikken. OPen vervolgens Users & Groups Prefences. In Users & Groups zal je in het linker paneel de huidige gebruiker zijn (jij dus), en bij Andere Gebruikers ook de Guest User Icont. KLik op het icoon met het slot in het paneel links. Tik vervolgens je wachtwoord in, en klik dan op Guest User om naast "Allow guests to log in to this computer" de optie beschikbaar te maken.
Maar vergeet niet om deze Guest Account terug te deactiveren wanneer je gedaan hebt!
Meer hierover bij HowToGeek.
https://www.howtogeek.com/297611/how-to-set-up-a-guest-user-account-on-macos/


HOE WORD JE WEER EIGENAAR VAN MAPPEN EN BESTANDEN? (WINDOWS)
Het gebeurt dat je een map of bestand aanklikt, en dat je te zien krijgt dat je eerst admin toestemming moet krijgen om iets met deze map of het bestand te doen, zelfs het te openen. Volg deze stappen om bestand of map terug onder controle te krijgen van jouw eigen gebruikersnaam.
Klik rechts op map of bestand > Eigenschappen
Tabblad Beveiliging  > Geavanceerd
Naast Eigenaar klik je op WIjzigen
Tik jouw gebruikersnaam in het veld Geef de namen van de objecten op, en klik vervolgens op Namen controleren.
Na validatie van de naam, klik je op OK. Klik nogmaals op OK en OK, op uit het Eigenschappen venster te stappen.
Meer uitleg over het eigendom van bestanden en mappen vind je bij HowToGeek.
https://www.howtogeek.com/301768/how-to-take-ownership-of-files-and-folders-in-windows/
 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

MAKETRUMPTWEETSEIGHT
extensie voor de Google Chrome browser
De Amerikaanse president heeft wel heel eigenaardige gewoonten, die sommigen als kinderlijk ervaren. Voor hen is er deze extensie voor de Chrome browser, die de tweets van Trump weergeeft in een kinderschrift.
[Taal: ENG]
http://maketrumptweetseightagain.com/


FILEZILLA V3
Deze freeware FTP-software, verkrijgbaar voor verschillende besturingssystemen, laat je toe om via FTP, FTPS en SFTP bestanden over te zetten naar andere computers, en is dus erg handig om bestantden te uploaden naar de server waarop jouw website staat. Er is nu een nieuwe versie verkrijgbaar, die verschillende bug fixes brengt en stabieler is.
https://fileforum.betanews.com/detail/FileZilla-v3-for-Windows-64bit/1034751598/5
https://filezilla-project.org/


LINUX LAUNCHER: MAAK VAN JE ANDROID EEN LINUX COMMAND LINE
Ben jij een van die techneuten die graag met obscure commando's werkt om magie uit jouw toestel te toveren? Deze app maakt van jouw Android toestel een heuse commando line. De gewone op icoontjes gebaseerde interface wordt vervangen door commando's, net zoals bij de Linux terminal.
Meer uitleg bij The Next Web.
https://thenextweb.com/apps/2017/04/25/android-linux-command-line-app/#.tnw_jkN6KrJT
https://play.google.com/store/apps/details?id=ohi.andre.consolelauncher


FACEAPP: SPELEN MET GEZICHTEN


Deze app voor Android en iOS is de laatste dagen een heuse rage. Eigenlijk is dit een heel knappe toepassing van Artificial Intelligence. Je kan namelijk bepaalde filters toepassen op gezichten, die een echt realistisch resultaat geven. Je kan bijvoorbeeld een man in een vrouw veranderen, een glimlach toevoegen of iemand jonger/ouder maken. De app is gratis maar sommige functies zijn te betalen.
Bij TechRadar vind je een uitgebreide beschrijving hoe je de app gebruiken kan.
http://www.techradar.com/how-to/what-is-faceapp-how-to-use-the-latest-social-media-photo-app-craze
https://itunes.apple.com/us/app/faceapp-free-neural-face-transformations/id1180884341?mt=8
https://play.google.com/store/apps/details?id=io.faceapp&hl=en

 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
In het geheel niet over zichzelf spreken
is een voorname vorm van huichelarij.
-Friedrich Nietzsche-