Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
20/4/2017 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 21
Nummer 1002 van 15/4/2017



Gegroet lezer,

Niet zo'n zonnig Paasweekend. Maar geen nood - maak het lekker knus in je huis, lekker naast de stoof of radiator, terwijl je naar de wind en regen buiten kijkt. Heerlijk toch, zo warm en geborgen zitten... En haal er een goed boek bij en wat muziek. Wie heeft de zon nu nog nodig?!

En o ja, je kunt natuurlijk ook nog knus deze editie van Netties lezen, want er is weer heel wat nieuws te rapen. Wellicht is bij jou bijvoorbeeld de nieuwste update van het Windows besturingssysteem ondertussen aangekomen. En daarbij valt toch weer wat nieuws te ontdekken, zoals je in een van onze artikels lezen kan. Verder weer enkele handige websites en apps om uit te testen. Je gaat het druk hebben!

Veel leesplezier gewenst, houd het knus, en bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.



DE FACKT-CHECKERS VAN GOOGLE
in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen kwam het fenomeen "fake news" in de schijnwerpers te staan. Nog nooit tierden er zo welig geruchten op het internet, geruchten die de presidentskandidaten, zowel de ene als de andere, in een slecht daglicht stelden. Over Trump doken berichten op over een dossier van de Russische geheime dienst, waarmee de man gechanteerd zou kunnen worden. Over Clinton doken berichten op over financiële transacties die het daglicht niet zouden kunnen verdragen.

Door wie de geruchten verspreid werden? Voor een deel door websites die niet eens uit ideologie handelden, maar gewoon geld wilden verdienen - hoe sensationeler het verhaal, hoe meer clicks, en hoe meer ze verdienden aan advertenties. En ongetwijfeld zal er ook een deel afkomstig geweest zijn van mensen die wél ideologische bedoelingen hadden - en misschien zat daar zelfs de Russische geheime dienst achter. Het probleem is dat bepaalde geruchten ondertussen weerlegd werden, maar dat over andere geruchten het fijne nog altijd niet geweten is.

Google wil de verspreiding van "face news" of nepnieuws tegengaan. Het zal daarom in zijn "News" afdeling van de zoekmachine vermelden wanneer een bepaald bericht vals nieuws is. Mooi zo, toch?

Ja en neen. Uiteraard is het goed dat je meer zekerheid hebt. Maar het systeem is bij lange niet perfect, en als dusdanig geeft het een valse zekerheid: als er bij een bericht niet staat het vals is, wil dat nog niet zeggen dat het waar is... Ars Technica geeft daarvan een goed voorbeeld. Je moet namelijk de juiste trefwoorden ingeven, zodat Google kan begrijpen dat het om een bepaalde claim gaat die al door een fact-checker zoals Snopes.com onderzocht werd. Geef je de zoekterm "how many undocumented immigrants are in the United States" (dus mensen zonder papieren), dan krijg je nergens een waarschuwing. Geef je de zoekterm in "34 million undocumented immigrants" dan krijg je een vermelding dat volgens Politifact het bericht vals is. (1)

Nog volgens Ars Technica gaan de fact-checking bots van Google enkel langs bij bepaalde research sites. Die moeten dan hun data opmaken met de Schema.org ClaimReview mark-up taal, of een widget gebruiken, Share The Facts. Search Engine Land wijst er dan weer op dat het gevaar bestaat dat bedrieglijke sites eveneens van die taal of dat widget gebruik gaan maken, om valse fact-checkings te publiceren. Google zelf sluit niet uit dat je zelfs bij een bericht twee tegengestelde resultaten van fact-checking te zien krijgt. (2).
https://arstechnica.com/business/2017/04/google-expands-automatic-fact-check-insertion-into-search-results/
http://searchengineland.com/google-expands-fact-checking-272698



FACT-CHECKEN: DE WAARHEID LIGT IN HET MIDDEN
Het is natuurlijk mooi dat Google een poging doet om te waarschuwen voor nepnieuws. Goed bedoeld, maar een initiatief dat absoluut geen zekerheid geeft. Zoals gezegd: het gevaar bestaat dat de lezer, die géén waarschuwing voor vals nieuws aantreft, hieruit concludeert dat het om een waar feit gaat.

Maar hoe moet jij nu hiermee omgaan? Gewoon wat je altijd doet: berichten vertrouwen die je vindt bij klassieke media, bij onderzoekssites. Geen link-bait artikels die te sensationeel zijn om waar te zijn, en vooral niet artikels die via Facebook gedeeld worden zonder dat je kan zien wat de bron is van het bericht.

En je mag zelfs artikels vertrouwen van bronnen waarvan je weet dat zij vanuit een bepaalde politieke hoek schrijven - zolang je dat maar in je achterhoofd houdt, en het artikel met de nodige afstand bekijkt. Lees veel, lees van verschillende bronnen. Weet dat je bij berichten van De Wereld Morgen een eerder linkse, sociale interpretatie van feiten mag verwachten, en bij Doorbraak.be een rechtse interpretatie.

Lees veel, en vooral: laat je niet inkapselen in een bubbel. Volgt op Twitter mensen van wie je weet dat ze een bepaalde wereldvisie hebben - zelfs wanneer dat niet de jouwe is, en je je ergert aan hun uitspraken. Maar je moet weten wat er gezegd en geschreven wordt, wat er leeft bij de mensen.

En blijf maar twijfelen - neem niet voetstoots alles aan. Bestaat dat wel, dé waarheid? Of gaat het om een opeenstapeling van feiten, die voor een verschillende uitleg vatbaar zijn? Volgens Snopes.com is het bericht dat SearchEngineLand aanhaalt over Clinton en uranium, een vals bericht. Nochtans berichtte in 2015 ook Knack over toch wel niet zo transparante schenkingen aan de Clinton Foundation in ruil voor uranium. En bij Knack zou je toch eerder sympathieën vermoeden voor Clinton...
http://www.snopes.com/hillary-clinton-uranium-russia-deal/
http://www.knack.be/nieuws/wereld/uraniumdeal-toont-gewrongen-positie-van-hillary-clinton/article-normal-564947.html



FILMEN MET JE SMARTPHONE ACHTER HET STUUR: HET MAG NIET!
Dat je met je smartphone een getuigenis kan opnemen van iets, leidt steeds vaker tot uitwassen. Zo is het een ergerlijke gewoonte geworden: bij concerten, evenementen, optredens staat iedereen met de smartphone te filmen. Het stoort enorm, vooral de mensen die achter jou staan en van wie jij het zicht belemmert. Bovendien vergeet je zo eigenlijk zelf te genieten van het evenement, het concert.

Maar wat nog erger is, dat zijn mensen die bij een incident hun smartphone boven halen. Dat je dat zou doen om bijvoorbeeld politiebrutaliteit vast te leggen, dat valt nog te begrijpen. Of omdat je echt getuige bent, en hoopt door jouw beelden te kunnen bijdragen tot de oplossing van een zaak, doordat je een dader filmt. Het vereist een koelbloedigheid waartoe velen -mezelf incluis- niet staat zijn.

Maar steeds vaker maken mensen beelden van ongevallen of incidenten, puur uit sensatiezucht. En dat is onvergeeflijk, dat past echt niet. Het deed ons dan ook plezier dit weekend te mogen lezen dat de politie een 200-tal chauffeurs beboet heeft, omdat zij met hun smartphone opnames maakten van een ongeval, dat tot lange files geleid had.

Niet alleen is het verboden om achter het stuur met je smartphone aan de slag te zijn - je moet altijd je handen op het stuur hebben. Bovendien gaan die filmende chauffeurs automatisch rijden, wat opnieuw voor nieuwe files zorgt. In die kijkfiles gebeuren dan vaak opnieuw ongelukken.

Dus: stop met het maken van voyeuristische filmpjes vol sensationele, gruwelijke beelden. Het is echt niet netjes. Het kan je een boete van 100 euro kosten!
http://www.standaard.be/cnt/dmf20170408_02824532



ZOU JE KUNNEN LEVEN MET EEN NIEUWS-DUOPOLIE VAN FACEBOOK EN GOOGLE?
De twee internetgiganten slokken steeds meer advertentie-inkomsten op. Traditionele media doen steeds vaker beroep op hen, om hun nieuws via Google en Facebook te ventileren. Gewoon omdat zij weten dat daar de adverteerinkomsten zitten.

En het wordt nog erger. Volgens analist OC&C zouden Google en Facebook tegen 2020 gaan lopen met 71% van alle geld dat in het Verenigd Koninkrijk uitgetrokken wordt voor digitale advertenties. Een trend die rampzalig kan zijn voor zowel de nieuwsindustrie als de maatschappij in het algemeen, zo stelt PressGazette.

Want nieuwsmedia kunnen wel meer mensen rechtstreeks bereiken via hun website en onrechtstreeks via de sociale media, maar zij ontvangen steeds minder inkomsten. De grote agentschappen besteden liever hun geld aan Google en Facebook, omdat ze daar doelgericht kunnen adverteren. En dat betekent dat de nieuwsmedia minder journalisten kunnen betalen, wat op termijn leidt tot minder media, en een verschraling van het aanbod.

En het ergerlijkste van al is dat het geld gaat naar Facebook en Google, die profiteren van de content van journalisten zonder er ook maar iets voor te betalen, en zelf helemaal geen eigen content produceren.

Pressgazette is daarom een actie opgestart, die Google en Facebook wil aansporen om verantwoord om te gaan met het geld dat zij binnenrijven. Een idealistisch idee wellicht, maar toch iets om even stil bij te staan.
http://www.pressgazette.co.uk/press-gazette-launches-duopoly-campaign-to-stop-google-and-facebook-destroying-journalism/



MICROSOFT HEEFT GROTE PLANNEN MET 3D IN NIEUWE VERSIE WINDOWS
Een van de volgende dagen is het zover: dan krijg je de nieuwe versie van het Windows besturingssysteem, Windows 10 Creators Update, op je computer. En daar staat je een verrassing van jewelste te verwachten. Want Microsoft heeft van Paint een heuse 3D tool gemaakt.

Nu was Paint ooit een bloatware (een programma dat enorm zwaar was, en eigenlijk niets kon). Je werkte met bitmpas (.BMP) en het resultaat had een een afgrijselijke grootte in bytes. Sindsdien heeft Microsoft geleidelijk wat aan Paint verbeterd, maar eerlijk gezegd kennen wij niemand die het eigenlijk gebruikt als beeldbewerker.

De nieuwe versie zou dat moeten veranderen, tenminste als je Engadget mag geloven. Redacteur Devindra Hardawar legt uit hoe Microsoft  vond dat er een missing link is - mensen werken wel met 2D afbeeldingen, nemen foto's en filmpjes en posten die volop, maar wil 3D (en dus Augmented Reality en Virtual Reality) echt slagen, dan moet ook het creëren van 3D beelden simpel worden.

Die missing link moet de nieuwe Paint overbruggen. Toegegeven, het maken van 3D is iets complexer dan 2D, maar wanneer de tools maar simpel genoeg is, kan iedereen ermee aan de slag. Denk aan kinderen die in Minecraft objecten ontwerpen - zij zullen die binnenkort ook in Paint 3D kunnen importeren en dan naar een 3D printer sturen, waar hun object vorm krijgt.

Microsoft heeft ook een socialal netwerk bedacht, Remix3D, waar je jouw Paint 3D creqaties kan delen met anderen en, zoals de naam het zegt, kan remixen: op basis van de creaties van anderen, vrijgegeven aan de gemeenschap, zal jij nieuwe creaties kunnen bouwen. Eind dit jaar zal je zelf die 3D modellen in je Office apps kunnen importeren.

Mooie plannen. Lees er meer over bij Engadget. En breng zeker een bezoek aan Remix3D. Het doet je vingers jeuken!
https://www.engadget.com/2017/04/05/microsoft-paint-3d-windows-10/?sr_source=Twitter
https://www.remix3d.com/discover



ZULLEN IPHONE GEBRUIKERS UIT HUN JARENLANGE GEWOONTES LOSGEWRITK KUNNEN WORDEN, NU SAMSUNG HET TECH VOORTOUW NEEMT?
Een dikke week geleden heeft Samsung zijn nieuwe Galaxy toestellen voorgesteld. En die zien er echt wel innovatief uit, vooral door het feit dat zij het scherm volledig tot tegen de zijkant doorloopt en er geen rand (of in vaktermen: bezel) meer is. Samsung is op vlak van high-end toestellen de laatste jaren een enorme inhaalbeweging aan het doen tegenover Apple en zijn iPhone. Het recente debacle met de Galaxy Edge en zijn batterijen die in brand schoten, gaf Samsung wel even een ferme opdoffer, maar het bedrijf staat er terug, met nog krachtigere en nog mooiere toestellen.

En Apple... het kijkt toe van de zijlijn, zo komt het althans vaak over bij vele gebruikers. De toestellen zijn niet echt vernieuwend te noemen. Zij stralen wel klasse uit, maar niet echt meer het innovatie, het is geen toestel meer waarop elke andere smartphone gebruiker jaloers moet zijn. En dat is al enkele seizoenen aan de gang.

Gaan iPhone gebruikers dan massaal overstappen op Samsung- of andere Android toestellen? Want ook LG, Huawei om maar enkele fabrikanten te noemen, leveren toestellen van hogere klasse, en vaak een lagere prijs dan de iPhone. Daarover kan je bij Daily Tech News Show een discussie horen. En het verdict luidt: Apple is heel slim geweest om zijn eigen ecosysteem uit te bouwen. Want ondertussen zijn iPHone-bezitters al een jaar of 10 verknocht aan hun eigen iOS-apps. Van sommige bestaat er geen equivalent voor Android - alhoewel steeds vaker ontwikkelaars voor Android éérst kiezen, en dan pas voor iOS. Bij andere apps is het dan weer een kwestie van aangekochte content, die moeilijk over te zetten is naar een Android toestel.

Kortom: Apple kan het zich veroorloven wat te slabakken met zijn nieuwe toestellen. Zijn gebruiker zal niet snel geneigd zijn om het merk met de appel de rug toe te draaien, want hij heeft teveel geïnvesteerd in het iOS besturingssysteem...

Bij Wall Street Journal lees je een interessant achtergrondartikel over dit probleem.
https://www.wsj.com/articles/samsung-apple-intensify-battle-for-smartphone-users-1490952618?mod=e2twd



MINECRAFT KRIJGT ZIJN EIGEN MARKTPLAATS EN MUNT
Je weet wellicht dat Microsoft verleden jaar eigenaar geworden is van Minecraft. Dat is een videogame waarbij je zelf allerlei voorwerpen kan bouwen en heel creatief aan de slag kan gaan. Minecraft wordt zelfs in klaslokalen gebruikt - er zijn gevallen bekend waarbij klassen hele stukken van de aardbol hebben nagebouwd.

Microsoft heeft nu beslist dat je voor de dingen die je bouwt en bedenkt, geld kan vragen. Er komt een heuse marktplaats waar je dingen kan kopen die anderen bedacht hebben, gaande van nieuwe verhaallijnen, in-game activiteiten, tot hele nieuwe landschappen. De prijzen variëren van 1 tot 10 dollar per creatie, maar je zal die spulletjes niet in dollars betalen, wel in een nieuwe Minecraft munt.

Tot nu kon je al in het game dingen aankopen, maar dat waren enkel dingen die Minecraft zelf bedacht had. Die handel wordt dus uitgebreid tot elke Minecraft-speler, die zelf iets gemaakt heeft. Meer lees je bij Bloomberg.
https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-04-10/microsoft-s-minecraft-set-to-launch-its-own-currency



BUG IN MICROSOFT WORD: SNEL VANAF 11/4 UPDATE INSTALLEREN!
De meeste virussen of andere malware die via Word documenten verspreid worden, maken gebruik van besmette macro's - snelkoppelingen die automatisch een bepaalde taak uitvoeren. Krijg je een document met een macro binnen, via iemand die je niet kent, dan is het dus absoluut afgeraden om die macro te activeren. Gelukkig vraagt Word jou eerst of je dat wel wil doen, en wijst het jou op de gevaren ervan.

Verleden week is er echter een malware ontdekt in Word, die je niet met het blote oog ontdekken kan. Zelfs in RTF-bestanden (Rich Text File), die normaal gezien onschuldig zijn, zou de malware kunnen zitten.

De malware in kwestie is Dridex. Geraakt die op jouw computer, dan krijgt hij volledige toegang en gaat hij op jouw computer op zoek naar je bankgegevens, login enz. Dridex is niet zomaar een onnozel virusje, want in 2015 was het de tool waarmee cyberboeven meer dan 20 miljoen pond gestolen hebben van Britse bank accounts.(1).

Gelukkig heeft Microsoft nu een update klaar die de zwakke plek moet dichten waarlangs de boeven toegang konden krijgen tot jouw computer. Het is dan ook aangeraden om de update, die vanaf 11 april vrijgegeven wordt, zo snel mogelijk te installeren.

Tot zolang doe je er best aan om geen Word documenten te openen die je van derden gekregen hebt...
http://www.bbc.com/news/technology-34527439
http://www.bbc.com/news/technology-39563965?ocid=socialflow_twitter
http://arstechnica.com/security/2017/04/microsoft-word-0day-used-to-push-dangerous-dridex-malware-on-millions/



WINDOWS 10 CREATOR UPDATE: WAT BIEDT HET, EN OPGELET BIJ MANUELE DOWNLOAD!
Een van de dagen zal je de nieuwe update van het Windows besturingssysteem op jouw computer krijgen. Heb je niet zoveel geduld, dan kan je nu al de update zelf bij Microsoft gaan halen. Daarvoor moet je dan eerst de Update Assistant (1) installeren, die de download dan verder overneemt. Hierbij moet je wel even opletten: updaten via deze assistent zet al jouw huidige privacy instellingen terug op de Microsoft-standaards. Daarentegen zullen jouw huidige instellingen bewaard blijven, wanneer je gewoon wacht tot Microsoft de update automatisch naar jou doorstuurt. Aan jou de keuze, maar je bent gewaarschuwd!

Wat zijn de belangrijkste nieuwigheden in Windows 10 Creator? Daar gaat The Verge uitgebreid op in. Kort samengevat:
- Een Game Modus in de Xbox app: die zal CPU en GPU bronnen voorbehouden voor een game, terwijl achtergrond taken en andere apps even on hold gezet worden. De Xbox app krijgt ook een Beam streaming, zodat je je gaming sessie kan delen met je vrienden.
- Picture-in-picture: je zal een film of video kunnen bekijken op je computer waarbij je het venster in een pop-up kan zetten, zodat het altijd bovenop je andere vensters staat. Hetzelfde voor Skype.
- F.Lux of Night Light: het blauwe licht van het scherm wordt gedimd na zonsondergang of na een bepaald uur 's avonds.
- Dynamic Lock: je computer wordt automatisch vergrendeld wanneer je ervan weg stapt. Maar je kan dan een bluetooth toestel zoals een smartphone of een wearable toestel koppelen aan jouw computer, zodat de vergrendeling opgeheven wordt zodra je terug inn de buurt bent. Ga je met je bluetooth toestel te ver weg, dan schiet de vergrendeling terug in actie.
- Paint 3D: daar hebben we het eerder deze week over gehad: je bouwt 3D voorwerpen in Paint of je importeert voorwerpen die door anderen gemaakt zijn en in Remix 3D geplaatst werden.
- Inking: je kan in de Photos app notities bij een foto maken. Volgens The Verge zou Inking in de toekomst ook in andere apps werken.
- Windows Hello: de gelaatsherkenningssoftware is sneller geworden

Lees de uitgebreide bespreking mét foto's bij The Verge.
https://www.neowin.net/news/fyi-how-to-get-the-windows-10-creators-update-on-your-pc-right-now
http://www.theverge.com/2017/4/11/15256214/microsoft-windows-10-creators-update-features-review


FACEBOOK INSTANT ARTICLES KAN UITGEVERS NIET OVERTUIGEN
Enkele maanden geleden heeft Facebook zijn "Instant Articles" gelanceerd, bedoeld voor nieuwsuitgevers. De bedoeling daarbij is dat deze pagina's supersnel zouden laden, en de gebruiker niet meer uit Facebook weg zou moeten om de artikels te lezen. Wat wij persoonlijk een slecht idee vonden, want zo geeft de uitgever volledig de controle over zijn distributie uit handen, en is het Facebook die besliste over de distributie.

Het doet ons dan ook plezier te lezen dat grote uitgevers, die in het project gestapt waren, terugkomen op hun keuze. Want het blijkt namelijk dat de INstant Articles een slechte zaak zijn voor de uitgevers. Dat is alvast de conclusie die de New York Times trok: de links die naar artikels op de eigen website verwezen, brachten meer op dan de links die naar artikels of Facebook verwezen. Bovendien waren lezers sneller geneigd om een betalend abonnement te nemen op de website van de NYT dan vai Facebook.

Conclusie: Instant Articles is voor de NYT niet de moeite waard. Een teleurstelling die gedeeld wordt door o.a. Hearst Digital, Cosmopolitan, Forbes, Quartz, zo lees je bij Digiday. Toen Facebook bemerkte dat de uitgevers begonnen af te haken, heeft het wel inspanningen gedaan om de uitgevers te paaien, maar dat haalde niet veel uit.

Een uitgebreid achtergrondartikel bij Digiday.
http://digiday.com/media/facebook-faces-increased-publisher-resistance-instant-articles/



GOOGLE LANCEERT "SIMILAR" ITEMS BIJ ZOEKEN NAAR AFBEELDINGEN
Webwinkels doen er best aan om bij hun marketing aandacht te schenken aan het zoeken op afbeeldingen, bij zoekmachines als Google. Want wanneer jij op zoek bent naar een rood kleedje, en je geeft die zoekterm in bij Google, dan is de kans groot dat het rode kleedje dat je daar bevalt, ook wel eens bij een webwinkel kopen zal.

Nu heeft Google nog meer reden gegeven om image search op te nemen in de marketing. Zoeken bij Google op het mobiele toestel heeft nu immers een nieuwe functie, die gelijkaardige afbeeldingen van een bepaald thema vertoont. Momenteel gaat het slechts om een paar productcategorieën, maar het zou volgens SearchEngineLand snel uitgebreid worden.

Wil jij van deze nieuwe functie kunnen genieten voor jouw webwinkel, dan is het belangrijk dat je bij je productomschrijving de product metadata gebruikt van schema.org op jouw pagina's, en de Product markup van schema.org. Enkele tips over hoe je daarmee werken moet, lees je bij Search Engine Land.
http://searchengineland.com/google-announces-similar-items-schema-image-search-mobile-272918


.
GOOGLE KAN JOUW GEKRABBELDE TEKENING ONTCIJFEREN!
Het voorgaande artikel over Google afbeeldingen was eerder bestemd voor webwinkels en e-commerce. Google heeft echter nog een andere nieuwigheid, die ook met afbeeldingen te maken heeft, en die de gewone gebruiker wel leuk zal vinden.

Het gaat namelijk om een demonstratie van machine learning die echt indrukwekkend is. In AutoDraw kan je namelijk iets proberen te tekenen, en dan zal Google met een indrukwekkende juistheid proberen te raden wat het is dat jij tekent. Wat zalig is, want wellicht ben jij, net als wij, geen echte handige Harry of Harriette als het op tekenen aankomt.

Je kan AutoDraw uittesten op je smartphone of je desktop. Gewoon beginnen tekenen, en Google biedt je verschillende tekeningen aan die het zouden kunnen zijn.

TechCrunch heeft wat meer achtergrond over de tool, en maakt ook de vergelijking met een andere teken-tool van GOogle, QuickDraw.
https://techcrunch.com/2017/04/11/googles-autodraw-uses-machine-learning-to-help-you-draw-like-a-pro/
https://www.autodraw.com/


EN HOE IS HET NOG MET GOOGLE BOOKS?
Hoe lang geleden is het dat je nog gebruik gemaakt hebt van Google Books? Dat is het onderdeel van de Google zoekmachine, waarbij je in boeken zoeken kan naar bepaalde woorden, maar ook in magazines en kranten. Lang geleden wellicht? Het project is inderdaad een beetje ondergesneeuwd.

Nochtans was het een heel ambitieus project. Google had zich namelijk voorgenomen om àlle boeken ter wereld te ontsluiten. En eigenlijk was het een prachtig project, want zo zou ook jij toegang krijgen tot boeken die normalerwijze achter slot en grendel zitten, of die uitverkocht zijn en niet meer bijgedrukt worden. Over de hele wereld werden boeken ingescand met speciale apparatuur, om de boeken niet te beschadigen. Ook in eigen land werkten universiteiten mee met Google om hun bibliotheken in te scannen.

Uiteraard deed Google het niet enkel uit de goedheid van zijn hart - er zat natuurlijk ook een financieel motief bij. Boeken die nog wél in de handel zijn, zouden via Google Books besteld kunnen worden, en Google zou daar dan een percentje op winnen. Niets mis mee, het zou een kleinen beloning zijn voor het vele werk dat het inscannen van die boeken vergt.

Maar Google Books lijkt in een vergeethoek te raken. Bij desktop search is het niet zo simpel te vinden - je moet bij een pagina met zoekresultaten naar het tabblaadje "Meer gaan, naast Afbeeldingen, video en Nieuws. Daar zal je dan Books vinden. Bij de mobiele search heb je de optie om boeken te doorzoeken helemaal niet meer. In een achtergrondartikel bij BackChannel wordt ingegaan op de reden waarom Google dit geesteskind aan het verloren is: de vele problemen rond auteursrechten waren een te glibberig terrein.

Een interessante long read, waarin de auteur ook met het huidige team achter Google Books sprak. En wees niet ongerust: er wordt nog degelijk verder gewerkt aan het project, het loopt alleen wat minder in de kijker.
https://backchannel.com/how-google-book-search-got-lost-c2d2cf77121d



BURGER KING INCIDENT MET GOOGLE HOME TOONT OVERDUIDELIJK ZWAKKE PLEK IN DIGITALE ASSISTENTEN AAN...
Het is een 'running gag', een rode-draad mopje dat je in veel podcasts tegenkomt: wanneer er in zo'n uitzending gesproken wordt over digitale assistenten zoals Siri, Google Home en de spreker durft het woord "Siri" in de mond te nemen of "OK Google", dan regent het klachten van luisteraars, omdat bij hen allemaal hun digitale assistent op deze woorden reageert.

In de VS is er nu ophef ontstaan omdat een hamburgerketen, Burger King, er niets beter op gevonden had dan een reclamespot te maken van 15 seconden, waarin iemand in het uniform van dat restaurant zich tot de camera richt en de woorden "OK Google, what is the Whopper burger?" uitspreekt.

Het gevolg: telkens de reclame afgespeeld wordt, reageren alle GOogle Home-toestellen (de digitale assistenten annex luidsprekers die je in de huiskamer zet) en alle Android smartphones op het bekende "OK Google" commando. En zij beginnen dan de informatie uit de Wikipedia voor te lezen, over wat er in een Whopper Burger zit. Slim bekeken als reclamestunt natuurlijk. Maar na de zoveelste keer diezelfde grap weer te moeten horen, is voor veel gebruikers er de fun af en worden zij boos.

Google zelf was ook niet ingenomen met de stunt, en heeft de advertentie geblokkeerd, zodat zijn digitale assistenten niet meer op de grap reageren. Maar het gebeuren toont wel aan hoe gemakkelijk het is misbruik te maken van zo'n virtuele assistent, die reageert op een bepaalde zin.

Een ander probleem is dat deze digitale assistenten moeilijk te personaliseren zijn. Op een smartphone is dat geen probleem, want jij bent toch meestal de enige die ermee interageert. Maar met de domotica-assistent zijn er verschillende gebruikers - pa en ma, en de kinderen wellicht. In principe zou de assistent de gebruikers moeten kunnen herkennen, en weten dat de kinderen andere informatie zouden moeten krijgen dan hun ouders. Zo slim zijn die assistenten dus toch nog niet...
http://www.theverge.com/2017/4/12/15259400/burger-king-google-home-ad-wikipedia
https://www.cnet.com/news/google-home-gets-new-partners-in-its-first-big-smart-home-update/
https://www.washingtonpost.com/news/the-switch/wp/2017/04/12/burger-king-thought-is-had-a-great-idea-instead-it-ended-up-with-a-whopper-of-a-problem/?utm_term=.124e2227d5c8


GOOGLE LANCEERT TWEE SPECIFIEKE WEBSITES: VOOR WEBVR CONTENT EN VOOR ALLE OPEN SOURCE PROJECTEN
De zoekgigant heeft heel veel projecten, en Virtual Reality is er een waarin heel veel toekomst zit. Google is ook erg actief op dat terrein, en heeft nu een speciale website gecreëerd waar alle VR web content te zien is. Het is daarbij wel de bedoeling dat je de website bezoekt met de Chrome browser, want Google heeft deze week enkele updates aan de browser uitgebracht, waardoor die nu ook Cardboard ondersteunt.

Op WebVR Experiments kan je de experimenten zien in je browser, zonder dat je een app moet installeren. Ideaal dus om de content zonder veel poespas te bekijken. Je klikt op je smartphone in de Chrome browser een link aan, stopt je toestel in de Cardboard headset, en je bent vertrokken (1)(2)

Een tweede speciale website die Google gelanceerd heeft, is opensource.google.com. Daar vind je alle OPen Source projecten van Google die je vrij kan gebruiken. Uiteraard wil GOogle hiermee een goede beurt maken, en tonen dat het een grote aanhanger is van open source. In het blogbericht van Google waarin de pagina aangekondigd wordt, vind je enkele tips voor interessante projecten die je eens zou moeten uittesten. (3)
https://opensource.googleblog.com/2017/03/a-new-home-for-google-open-source.html
https://www.webvrexperiments.com/
https://opensource.googleblog.com/2017/03/a-new-home-for-google-open-source.html






Netties werkt samen met:


 
De nieuwe oogst


   
ME.ME TRENDS: WAT IS HOT?


Een "meme" is, volgens Wikipedia, een neologisme, een nieuw woord dus. Het betekent: "een diee, gedrag of stijl die van persoon tot persoon verspreidt wordt". Je zou het een viraal fenomeen kunnen noemen. De website me.me vertelt je welke memes er populair zijn op het web, en je kan er nu ook via de nieuwe zoektool Trends  uitvinden welke memes er momenteel populair zijn over een bepaald trefwoord. Je kan ook verschillende trefwoorden met elkaar vergelijken.
[Taal: ENG]
https://thenextweb.com/shareables/2017/04/07/meme-trends-google-trends-tool/#.tnw_e0kSBbfW
https://me.me/trends


KNOW YOUR MEME: NOG MEER MEMES
Heb je na het vorige artikel zin gekregen om nog meer memes te zien? Dan is dit wel een goede site om verder kennis te maken met het fenomeen. Toch wel een waarschuwing: je bent er uren zoet mee.. en na die tijd vraag je je af: wat heb ik al die uren gedaan? (behalve me soms kostelijk geamuseerd...)
[Taal: ENG]
http://knowyourmeme.com/


BRILLIANT.ORG: LEREN DOOR PUZZELS OP TE LOSSEN
Wetenschap is niet simpel. De waarschijnlijkheidstheorie, algebra, neurale netwerken... Deze site probeert je toch die moeilijk te bevatten wetenschappen uit te leggen door middel van puzzels.
[Taal: ENG]
https://brilliant.org/


POLARSTEPS: JE REIZEN VASTLEGGEN EN DELEN
Ben je een echte reiziger, die er een sport van maakt om avontuurlijke reizen te maken en daarover te berichten? Deze tool helpt je om jouw reizen vast te leggen, en te deelen via de sociale netwerken. Jouw familie en vrienden kunnen je via deze tool ook gemakkelijk volgen en met jou in contact blijven.
[Taal: ENG]
https://www.polarsteps.com/


FIXIT: HERSTELLEN

Iets kapot in huis? Misschien valt het nog wel te herstellen? Vooraleer je beroep doet op een (dure) vakman, moet je even hier kijken om te zien of de herstelling ingewikkeld is of niet. Want kleine klusjes, die kan je heel gemakkelijk uitvoeren met de stap-voor-stap handleidingen die je bij iFixit vindt.
[Taal: ENG]
https://www.ifixit.com/Guide


EVERYPIXEL BEOORDEELT OF JOUW FOTO MOOI IS OF NIET
Deze website vertelt je, met behulp van logaritmes en een neuraal netwerk, of een bepaalde foto mooi is. Je selecteert een foto, plakt die in de website of vult de url van een foto in.
Om uit te proberen!
[Taal: ENG]
https://everypixel.com/aesthetics


DE REKENKUNDIGE REGELS VAN ALGEBRA


Ken jij ze nog, de formules van algebra? Zit het ergens die pin je geheugen, dan kan je je kennis hier opfrissen. Je vindt er de regels met de uitleg waarom de formules zo zijn.
Heb je de smaak van het rekenen terug te pakken? Bekijk dan ook even de andere rubrieken zoals exponenten en radicals.
[Taal: ENG]
http://algebrarules.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLAND: DEALS.BE
Deze website was al langer actief, maar dan wel in Nederland. Nu is er ook een Belgische (Nederlandstalige) website waar alle kortingen van verschillende webswinkels verzameld zijn. Lekker besparen!
[Taal: NL
http://www.deals.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: SOORTENBANK
Deze website laat je kennismaken met de verschillende dieren en planten die er leven in Nederland. Er zitten 5211 soorten en ondersoorten in, alles netjes op wetenschappelijke manier gerangschikt. Kom je een vogel tegen in je tuin, en wil je er wat meer over te weten komen, dan kan je hier terecht. Je moet natuurlijk wel de naam van het dier kennen...
[Taal: NL]
http://www.soortenbank.nl


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: NATUURPUNT
Een andere site waar je alles te weten komt over de vogels die je in jouw tuin of in de stad aantreft, is die van natuurpunt. Heb je een tuin, dan raden wij je aan om zeker en vast de gratis Tuingids voor Blije Vogels te downloaden. Daarin leer je namelijk hoe je je tuin kan omtoveren tot een paradijs voor jezelf en voor de vogels. Weg met die "strakke" tuin, leve het struikgewas!
https://www.natuurpunt.be
https://www.natuurpunt.be/pagina/leer-soorten-herkennen


VRIJDAG MULTIMEDIA: DE TOS VAN APPLE IN STRIPVORM
TOS of Terms of Service, de gebruiksvoorwaarden voor een dienst of applicatie, zijn vaak oervervelend, droge kost die in zo'n moeilijke woorden opgesteld is dat je je er echt niet doorheen kan worstelen. Grafisch kunstenaar R. Sikoryak heeft de TOS van Apple's iTunes nu in een stripverhaal gegoten, waarin verschillende bekende stripfiguren geparodieerd worden. Het hele verhaal kan je bekijken op de TUmblr pagina van de artiest.
http://adage.com/article/digital/comics-artist-turned-apple-s-t-c-a-graphic/308533/
https://itunestandc.tumblr.com/tagged/comics/chrono


VRIJDAG MULTIMEDIA: PETAPIXEL - LANDSCHAPPEN MET GEKKE PERSPECTIEVEN

Fotograaf Aydin Büyüktas heeft een reeks heel speciale foto's gemaakt van landschappen, waarbij het perspectief je eigenlijk laat twijfelen aan je eigen ogen. Kijk en verbaas jezelf!
[Taal: ENG]
https://petapixel.com/2017/03/10/folding-landscape-photos-will-mess-brain/



Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com



 
Bij de collega's



*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
  - CIA noemt WikiLeaks een 'vijandige inlichtingendienst'
http://www.ad.nl/digitaal/cia-noemt-wikileaks-een-vijandige-inlichtingendienst~a701ced8/
- Huisdier in een ei: de Tamagotchi is terug!
http://www.ad.nl/economie/huisdier-in-een-ei-de-tamagotchi-is-terug~a168289a/


 
  *** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Western Digital met eerste externe SSD schijf
http://elektrozine.be/western-digital-met-eerste-externe-ssd-schijf/
- Makkelijk muziek in keuken of badkamer met Art Sound Hyde
http://elektrozine.be/makkelijk-muziek-in-keuken-of-badkamer-met-art-sound-hyde/


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Sensoren van mobieltjes kunnen PIN-codes en wachtwoorden verraden
http://computertaal.info/2017/04/14/sensoren-mobieltjes-kunnen-pin-codes-en-wachtwoorden-verraden/
- Elder Scrolls Online | Spendeer een weekje in Tamriel dankzij de Free Play Week op PS4, Xbox One, pc en Mac
http://computertaal.info/2017/04/14/elder-scrolls-online-spendeer-weekje-tamriel-dankzij-free-play-week-op-ps4-xbox-one-pc-en-mac/
 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Apple verkrijgt vergunning voor testen zelfrijdende auto in Californië
https://tweakers.net/nieuws/123603/apple-verkrijgt-vergunning-voor-testen-zelfrijdende-auto-in-californie.html
- Shadowbrokers-release toont aan dat CIA Swift-betalingsnetwerk infiltreerde
https://tweakers.net/nieuws/123591/shadowbrokers-release-toont-aan-dat-cia-swift-betalingsnetwerk-infiltreerde.html

*** DATANEWS
http://www.datanews.be



- 'Geef landen die het internet blokkeren geen nieuwe IP-adressen'
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/geef-landen-die-het-internet-blokkeren-geen-nieuwe-ip-adressen/article-normal-840515.html
- Geens wil in beslag genomen bitcoins verkopen
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/geens-wil-in-beslag-genomen-bitcoins-verkopen/article-normal-840871.html


*** TECHNOLOGIUM
http://www.technologium.be
- Google Autodraw | Iedereen tekenaar dankzij artificiële intelligentie
http://www.technologium.be



*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Dit platform wil de advocatuur een digitale boost geven:
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/dit-platform-wil-de-advocatuur-een-digitale-boost-geven
- Stephen Hawking: “AI kan onze grootste, maar ook laatste verwezenlijking worden”
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/hawking-de-creatie-van-ai-kan-de-grootste-gebeurtenis-in-onze-geschiedenis-worden




 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
DE TIP VAN HANS: NIEUWE TROJAN GEPUBLICEERD DIE HET HEEFT GEMUNT OP JE BANKGEGEVENS
De broncode voor een nieuwe trojan is online geplaatst en maakt het daarmee erg eenvoudig voor weinig ervaren cybercriminelen om bankgegevens te onderscheppen. De Trojan heet Nuclear Bot en was in december al te koop voor 2.500 dollar, het doel is om bankgegevens te onderscheppen.
https://www.techzine.nl/nieuws/105812/nieuwe-trojan-gepubliceerd-gemunt-op-bankgegevens.html?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook


TIP: HOE KAN JE JEZELF WEGTOVEREN BIJ EEN 360° FOTO?
Een artikel bij Storylab, dat we jou zeker niet willen onthouden. Want hoe kan je vermijden dat ook jij op de foto komt te staan, wanneer je een 360° panoramafoto neemt? Dat kan je doen op een speciale website. Het artikel legt het uit.
[Taal: NL]
http://www.storylab.be/2017/03/30/nadir-patch/




 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

MOZILLA LIGHTNING: KALENDER


Windows all - freeware
Dit is een nieuwe versie van het Agenda / kalender onderdeel van de Thunderbird mailclient. Niet veel toeters en bellen, maar doet wat hij moet doen.
https://fileforum.betanews.com/detail/Mozilla-Lightning-for-Windows/1142962025/1
https://www.mozilla.org/en-US/projects/calendar/




OUTLOOK ADD-INS: HOE INSTALLEER JE ZE?
Het Outlook-mailprogramma is erg uitgebreid, en echt heel geschikt wanneer je met zakelijke mail werkt. Voor gewone gebruikers raden wij echter Thunderbird aan, dat ook goed werkt, minder opties heeft, maar eenvoudiger te bedienen is.
Werk je met Outlook, dan kan je de functies echter uitbreiden. In de volgende dagen zullen we verschillende add-ins aanreiken die je wellicht handig kan vinden.
Maar eerst moet je weten hoe je die kan installeren. Je gaat naar het tabblaadje Home, en dar klik je op het icoontje van de Windows Store. Dit opent een venster waar je kan bladeren doorheen het aanbod. Vind je een add-in die je wil gebruiken, dan moet je gewoon de schuifregelaar naast die add-in verschuiven naar ON. Bij add-ins waarvoor je moet betalen, staat dan het woord GET IT vermeld. De add-in zal automatisch geïnstalleerd worden.
Wil je weten welke add-ins geac tiveerd zijn, of wil je bepaalde add-ins uitschakelen, dan ga je in Outlook naar File > Manage Add-ins. In het volgende scherm kan je zien welke add-ins actief zijn.
http://www.makeuseof.com/tag/microsoft-outlook-add-ins/


MICROSOFT OUTLOOK ADD-IN: BING NEARBY
Deze add-on voor je Outlook mailprogramma laat je toe om een adres op te zoeken op Bing, en dat dan exact te kopiëren in de mail die je aan het opstellen bent, door gewoon op het zoekresultaat te klikken.
Desgewenst kopieer je ook Yelp reviews, adres, telefoonnummer enz. Wanneer je dan afspreekt met vrienden, kunnen zij meteen zien wat anderen van die plek denken. Handig!
https://store.office.com/en-us/app.aspx?assetid=WA104379892


MICROSOFT OUTLOOK ADD-IN: EVERNOTE
Evernote? Wij kunnen niet zonder. Notities maken die je in handige notaboekjes kan steken, alles onmiddellijk gesynchroniseerd, met foto's en al erbij... Zalig. Samen met Dropbox is het onze manier van leven in dit tijdperk waar je op alle mogelijke toestellen al jouw documenten bij de hand moet hebben.
Het is dan ook heel handig dat ook Evernot als add-in verkrijgbaar is voor Outlook. Heel simpel: ontvang je een mail die je in Evernot wil bewaren, klik je op het Evernote icoontje om het dialoogvenster te openen. De inhoud van het bericht en alle bijlagen zullen meteen naar een nieuwe notitie gekopieerd worden. Kies nu het gewenste project, voegt tags toe en een commentaar. Super handig om allerlei mails en informatie te bewaren die je wellicht later nog van pas kan komen!
https://store.office.com/en-us/app.aspx?assetid=WA104379617


VRIJDAG APPDAG: TODAY
iOS - gratis
Deze app laat je toe om de dingen te noteren die je regelmatig doet - en dus ook je fitness, je stappen, je slaap, hoe lang je werkt, enz. Het voordeel dat deze app heeft over de apps die bij een fitness tracker horen, is dat je zelf categorieën kan toevoegen die JIJ belangrijk vindt. Bovendien kan de app informatie verzamelen van verschillende sensoren van toestellen, van verschillende andere applicaties.
https://itunes.apple.com/us/app/today-habit-tracker-for-your/id1055295863

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.



 
 

Het laatste woord....



 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Er valt heel wat op de vrouwen aan te merken,
maar ze zijn de beste andere sekse die we hebben.
-Don Herold-