Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
14/1/2010 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 14
Nummer 632 van 9/1/2010Gegroet lezer,

Om te beginnen: hartelijk dank voor de vele reacties die wij mochten ontvangen naar aanleiding van onze 1000e wekelijkse editie! Wij hebben een bloemlezing ervan online gezet, die u hier kan lezen:
http://www.netties.be/v20/toon_artikel.php?id=27008&cat=Nieuws&zoekdatum=2017-04-03

Maar uiteraard gaat het leven door, en zijn we hier dus met editie 1001. Opnieuw weer heel veel nieuws, en het valt eigenlijk op dat het spectrum waarover wij berichten steeds breder wordt. TV-via internet, internet in de auto, huurprijzen, Amerikaanse politiek...  En toch blijft het in onze "branche", want het internet is gewoon in alle aspecten van ons leven doorgedrongen!

Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.1 APRIL: GESLAAGDE EN MINDER GESLAAGDE GRAPPEN OP HET INTERNET
Gek toch. Andere dagen van het jaar sakkeren we met zijn allen op 'fake news', wanneer een of ander pers- of blogbericht niet geheel de waarheid vertelt. En op 1 januari is het al 'fake news' dat de klok slaagt, en vinden we dat nog leuk ook!

Een samenvatting van de grapjes en grollen die dit jaar uitgehaald werden, vind je bij The Verge. Een van onze favorieten, die bewijst dat Snapchat écht wel het jonge volkje begrijpt, is de nieuwe filter die het uitbracht en waarbij je, tot jouw ontzetting, ook een 'Like' van een andere gebruiker gekregen hebt die 'your_mom' heet!

Ook geslaagd is "Hu", de nieuwe tv-dienst van HuLu, die "verkorte tv" belooft: reekdsn worden tot 8 seconden herleid om beter te passen bij de korte aandachtsperiode die de mens tegenwoordig nog heeft.

Google had ook zijn eigen reeks grapjes, waarvan het meest geslaagde toch de omvorming is van Google Maps naar een echt werkend spelletje van Ms.Pac-Man. Er waren er nog veel meer - zij kregen een apart lijstje bij The Verge.

En tot slot de samenvatting der samenvattingen - uiteraard bij TechMeme.
http://www.theverge.com/tldr/2017/3/31/15139934/april-fools-day-2017-pranks-jokes-best-worst
http://www.theverge.com/2017/3/31/15140206/google-best-april-fools-jokes-roundup-2017
http://www.techmeme.com/170401/p1#a170401p1GEZICHTSHERKENNING BIJ SAMSUNG GALAXY8 GEMAKKELIJK OM DE TUIN TE LEIDEN
Je hebt ongetwijfeld gelezen dat er een nieuw Samsung Galaxy toestel uit is - of liever: twee. Want van de Galaxy S8 zijn er twee versies uit, de S8 en S8+, de ene wat groter dan de andere. Verschillende websites konden het toestel al uittesten. Zo maakte Phone Arena de vergelijking tussen de Samsung Galaxy S8 en de LG G6, die qua grootte in elkaars buurt liggen. Wat specs betreft benaderen ze elkaar, waarbij Samsung altijd net iets beter is. Het enige waar LG daarentegen uitblinkt is de prijs - en dat kan voor veel gebruikers de doorslag geven. De uitvoerige vergelijking kan je bij PHoneArena nalezen. (1)

Een van de nieuwigheden op de S8 is de gelaatsherkenningssoftware, die je kan gebruiken om in te loggen op je toestel. Alles wat je dan moet doen is naar je toestel kijken, en de vergrendeling wordt opgeheven. Simpel, heel efficiënt... maar niet zo veilig. Want het bleek al gauw dat je de gezichtsherkenningssoftware heel gemakkelijk om de tuin kan leiden, door een foto van de bezitter voor de camera te houden. Bij o.a. Business Insider lees je over deze stunt.

In een reactie stelde Samsung dat die gelaatsherkenning niet echt bedoeld is als veiligheidsfeature - het is gewoon een tool die dezelfde functie heeft als het swipen op je vergrendelscherm om het te openen. Voor échte beveiliging raadt Samsung het gebruik van de irirsscanner of de vingerafdrukscanner aan. Beiden zijn beschikbaar bij de S8.
http://www.phonearena.com/news/Samsung-Galaxy-S8-vs-LG-G6_id92608
http://uk.businessinsider.com/samsung-galaxy-s8-facial-recognition-tricked-with-a-photo-2017-3?op=1&r=US&IR=T


YOUTUBE: NU OOK VERTALINGEN VOOR TITELS EN BESCHRIJVINGEN
Wie een filmpje maakt voor YouTube, kan al sinds enkele maanden aan de YouTube community vragen om dat filmpje van onderschriften te voorzien. Er zijn natuurlijk filmpjes die geen tekst behoeven, maar bij een how-to filmpje bijvoorbeeld of een review van een product, is tekst heel belangrijk. In dat geval wordt beroep gedaan op crowdsourcing, en kunnen bijvoorbeeld Nederlandstaligen voor de vertaling naar het Nederlands zorgen.

Sinds verleden weekend is dat nu ook mogelijk voor het vertalen van de titel en de beschrijving van het filmpje. Handig, want uit cijfers blijkt dat zo'n vertaling een filmpje toegankelijk maakt voor veel meer gebruikers. Waarom YouTube dat dan niet eerder deed? Volgens een woordvoerder van YouTUbe wou het eerst afwachten hoe deze crowdsourcing zou uitdraaien en hoe de gemeenschap erop zou reageren - wellicht was het toch wat bevreesd dat sommigen grapjes zouden uithalen met de vertalingen. Maar dat blijkt dus nogal mee te vallen, want nu volgen dus ook titels en beschrijvingen.

YouTube heeft meer dan 1 miljard gebuikers, en die spreken 76 talen!
https://venturebeat.com/2017/03/30/youtube-now-lets-creators-crowdsource-translations-for-titles-and-descriptions/
http://youtube-creators.googleblog.com/


NETFLIX BASEERT ZICH OP HERMES TESTEN VOOR ONDERTITELING OM UITBREIDING BIBLIOTHEEK TE BEPALEN
We blijven nog even bij ondertitelingen. Want bij Gizmodo vonden wij een interessant artikel over de manier waarop Netflix werkt om te bepalen hoe snel het zijn content naar bepaalde landen kan brengen.

In den beginne was... Netflix een US-only fenomeen. Maar al enkele jaren verovert Netflix land na land, en kan je (op legale manier) de reeksen van Netflix en de zelfgemaakte content ook in je eigen land bekijken. Nu spreekt niet iedereen voldoende Engels om een film of reeks te kunnen bekijken, en verkiezen de meeste mensen toch dat een film ondertiteld wordt in de eigen taal. Voor onze contreien: liefst in goed Nederlands, met een getrouwe weergave van Engelse uitdrukkingen in hun Nederlandse equivalent, geen letterlijke vertaling die tot hilarische toestanden kan leiden.

Volgens Gizmodo heeft Netflix een systeem uitgedacht om per land of taalgroep te zien hoeveel vertalers er beschikbaar zijn om de Netflix-content snel en goed te vertalen. Het is de HERMES test, waarbij gekeken wordt of de kandidaat voldoende Engels verstaat, Engels idioom kan vertalen in de target taal, taal- en technische fouten kan opsporen en vaardig is in het ondertitelen.

De bedoeling is dat Netflix hiermee zelf aan de slag kan gaan om rechtstreeks met een pool vertalers te werken. In het verleden werd de vertaling namelijk uitbesteed aan derden, en met deze testen heeft Netflix meer controle. Het kan immers sneller beslissen om een bepaalde film of reeks sneller naar een bepaald land uit te brengen, wanneer het weet dat er een voldoende grote pool vertalers beschikbaar is om snel een vertaling te maken.

Sinds de HERMES testen gelanceerd werden, hebben al duizenden kandidaten uit de hele wereld de test gedaan. En dan moet je niet allen denken aan Engels naar een andere taal, maar ook andere talen naar het Engels, zoals Indisch of Arabisch.(1)

Wil je zelf de test eens doen? Dit is de link (2)
http://www.gizmodo.in/indiamodo/are-you-a-professional-language-translator-netflix-might-be-looking-for-you/articleshow/57942100.cms
https://tests.hermes.nflx.io/DE BEFAAMDE TWITTER "EITJES" ZIJN NIET MEER. EN DAN?
Twitter kondigde verleden week aan dat het de standaard avatar, die iederen gebruiker krijgt wanneer hij zijn inlog krijgt, veranderd heeft. Tot nu toe waren dat eitjes, in verschillende kleuren - in lijn eigenlijk met het Twitter-thema, namelijk de vogel. Maar die eitjes zijn uitgegroeid tot een synoniem voor trolling.

Vele gebruikers, die anoniem wilden blijven en niet de moeite deden om zichzelf een eigen identiteit te creëren op Twitter, hadden na alle maanden of zelfs jaren dat zij op Twitter zaten, nog altijd diezelfde avatar, het ei. "Gevolgd worden door eieren" werd zelfs een uitdrukking op Twitter - het overkomt mensen die een eigen mening hebben, en daarvoor uitkomen. En steevast bakken kritiek en beledigingen over zich uitgestort krijgen, door die "eihoofden".

Dat verandert nu dus: het wordt een soort symbool van een anoniem persoon. BIj Forbes kan je lezen dat men bij Twitter echt hard nagedacht heeft om dit symbool zo gender neutraal en inclusief mogelijk te maken. En tegelijkertijd de gebruiker aan te zetten om de neutrale avatar te vervangen door zijn eigen foto of afbeelding.

Je kan je nu afvragen: is dat alles waarmee de ingenieurs bij Twitter zich moeten bezighouden? Tony Bradley stelt zich alvast de vraag, en beantwoordt die meteen: zij zouden zich moeten bezighouden met fake news, met trolling, met haatspraak, zij zouden de anonieme accounts moeten aanpakken. En zij zouden zich moeten bezighouden met manieren waarop Twitter toch geld kan verdienen, want dat lijkt nu een hopeloze zaak.

Vooral wanneer je bedenkt dat verleden week twee erg populaire diensten zelf ook met profielen voor hun gebruikers begonnen zijn. Profielen die je kan volgen, waarop de postings van een gebruiker in omgekeerde chronologische volgorde vermeld worden. Het gaat om Reddit, toch niet onbelangrijk, en Amazon. The Verge vraag zich af of dit het begin van het einde is voor Twitter...
https://www.forbes.com/sites/tonybradley/2017/03/31/two-important-questions-about-the-new-default-twitter-avatar/#694dcc575937
http://www.theverge.com/2017/3/23/15039062/twitter-unbundling-twitch-reddit-instagram


FACEBOOK EXPERIMENTEERT MET EEN TWEEDE NEWS FEED
Sommige gebruikers zullen op hun Facebook-app voor Android of iOs een nieuw icoontje gemerkt hebben - dat van een raket, vlak naast de knop van hun news feed. Het blijkt dat dit een nieuw experiment is dat Facebook aan het uitvoeren is, namelijk een alternatieve news feed.

In die andere feed zouden dan postings, arikels, foto's en video's van bronnen komen die je zelf niet volgt, maar waarvan Facebook meent dat jij de inhoud wel ok zal vinden, omdat die gelijkaardig is aan wat je nu volgt, of omdat jouw vrienden die content goed vinden. Wanneer bijvoorbeeld veel van jouw Facebook-vrienden een bepaalde video leuk vinden, dan zal jij die ook in die alternatieve feed te zien krijgen.

Volgens TechCrunch had Facebook al eens eerder met deze alternatieve news feed geëxperimenteerd. Maar dan alleen met mensen die zich hiervoor opgegeven hadden, en toen was het icoontje een kleine vierkant. Wat de symboliek van de raket is, ontgaat ons echter.
https://techcrunch.com/2017/03/29/facebook-tries-a-second-news-feed-headed-by-a-rocket-ship-icon/ZETTEN HUUR-VEILING SITES DE HUURPRIJZEN NOG MEER ONDER DRUK?
Alternatieve verhuringsites zoals Airbnb zijn wel "disruptief" en "innovatief", maar zij hebben ook hun nare kantjes, zoals steeds duidelijker wordt, vooral wanneer het niet meer over het occasioneel verhuren van een kamer gaat, maar wanneer de verhuurder echt professioneel tewerk gaat. Enerzijds klagen de omwonenden van het verhuurde appartement of huis erover dat de afwisselende kortermijnhuurders nu niet bepaald een gemeenschapszin bevorderen. En anderzijds jaagt het systeem de prijzen de hoogte in, omdat er meer te verdienen is met kortermijnsverhuring dan gewone verhuring voor lange termijn wonen.

Die huurprijzen zouden echter nog meer onder druk kunnen komen met het ontstaan van enkele nieuwe sites, die in de VS furore maken. In Wall Street Journal lees je over twee sites, waarvan de ene, Rentberry, een soort systeem à la eBay toepast: je kan er bieden op de huur van een woning of appartement - in de hoop de prijs naar beneden te krijgen natuurlijk, maar het kan het omgekeerde effect hebben. De andere website, Biddwell, laat huurders toe om via verschillende rondes te onderhandelen over een huurprijs.  Bij Rentberry kunnen de deelnemers aan een bod zien wat hun concurrenten bieden, bij andere websites geschiedt het bieden blind.

Er is heel wat kritiek op de websites; zij zouden namelijk profiteren (tja, zij vragen een commissie natuurlijk!) van het feit dat er momenteel een schaarste is aan betaalbaare woningen. Bovendien zouden de huurpijzen, doordat je erop kan bieden, de hoogte in gejaagd worden.

Een achtergrondartikel bij Wall Street Journal.
https://www.wsj.com/articles/want-that-apartment-you-may-have-to-bid-for-it-1491134407?mod=e2tw


TWITTER DEELT JOUW LOCATIE... IN BEPAALDE GEVALLEN
In een poging om Twitter laagdrempeliger te maken voor newbies, en de newsfeed voor de bestaande gebruikers nog te verbeteren, heeft Twitter de laatste weken verschillende nieuwigheden toegepast. Zo heeft het de manier waarop @-antwoorden weergegeven gewijzigd. En de twitter-naam van een persoon, aan wie jij je @-antwoord richt, telt niet meer mee in de 148 tekens die een tweet lang mag zijn.

Nog een nieuwigheid: het delen van jouw locatie. En eerlijk gezegd lijkt dit een handige functie, omdat er ook voldoende voorzichtigheid ingebouwd is. Via de DM API, dus de API om Direct Messages (of private boodschappen, die niemand anders kan lezen) te sturen, kan een bedrijf jou vragen om je locatie mee te delen. Jij kan dan de plaatsbepaling op jouw toestel activeren - of niet uiteraard, en dan weet het bedrijf waar jij je bevindt. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn om je naar de dichtstbijzijnde winkel te sturen, of bijvoorbeeld wanneer je je beklag doet dat een bepaalde dienst op een bepaalde locatie niet werkt.

Je hebt ook de optie om zelf een plaats in te geven, om bijvoorbeeld een bestelling af te halen of een reservatie te plaatsen. Meer hierover bij TechCrunch.

Als je het ons vraagt, dan is Twitter echt wel bezig om terug relevant te worden. Deze tool is bijvoorbeeld super handig voor bedrijven die support bieden via Twitter. En de mogelijkheid die in de nieuwe Twitter app voor Android (van iOS ben ik niet zeker) zit om een conversatie terug te volgen, is ook super handig. Ons zie je Twitter nog niet snel opgeven!
https://techcrunch.com/2017/04/03/twitter-adds-location-sharing-for-business-offering-customer-support-over-direct-messages/APPLE PROBEERT PROFESSIONALS TE PAAIEN MET NIEUWE IMAC EN MAC PRO'S... VOLGEND JAAR?
Het is een klacht die al een tijdje te horen valt bij "echte" professionals: Apple lijkt hen niet meer interessant te vinden. En dan hebben we het over mensen die met 3D modeling werken, films editen, enz. Pas na heel lang wachten is er eind verleden jaar een nieuwe MacBook Pro uitgekomen, maar de specs daarvan vielen tegen - toch zeker in vergelijking met de prijs. Het leek wel alsof deze professionals een te kleine doelgroep vormden voor Apple, dat het vond dat het niet de moeite was om ook dit marktsegment te verzorgen. De mainstream gebruiker kreeg de voorrang, zo leek het wel.

Het gemor begon steeds luider te klinken, en Apple heeft besloten daar nu iets aan te doen. Het heeft een aantal journalisten uitgenodigd en hen de plannen voorgelegd die het heeft qua nieuwe toestellen.

En daar is goed en slecht nieuws bij. Het goede is: er komt een nieuwe iMac "ergens dit jaar", en de configuratie daarvan zou specifiek bedoeld zijn voor "een groot segment" van de pro markt. En er komen nieuwe MacBook Pro's. Maar dat zal niet meer dit jaar zijn - per slot van rekening heeft Apple de nieuwe reeks pas eind verleden jaar uitgebracht. Meer info over beide toestellen vind je bij Daring Fireball en BuzzFeed.

Goed nieuws voor de professionals dus. Toch spreken waarnemers hardop hun twijfel uit - om te beginnen zullen deze toestellen geen aanraakscherm hebben (ook de nieuwe MacBook Pro had dat niet, enkel de Magic knoppenbalk op het klavier). En verder vraagt iedereen zich af: is dit niet een geval van "too little too late"? Apple heeft de échte professional veel te lang op nieuwe toestellen laten wachten. Velen van hen zijn ondertussen overgeschakeld op Windows toestellen, die tegenwoordig heel stabiel en krachtig zijn. En waarvoor heel veel professionele, goede software bestaat.

Een van de aantrekkingspunten van Apple was altijd dat échte professionals werkten met een Mac. Een professionaliteit die dan ook afstraalde op de gewone gebruiker, die ook zo'n toestel hadden. Zal de aantrekkingskracht van de Mac niet verminderen, wanneer die beroepscategorie wegvalt omdat Apple haar te lang verwaarloosd heeft?

Vergeet ook niet dat deze toestellen enkel aangekondigd zijn, en het nog enkele maanden zelfs een jaar kan duren eer zij op de markt zijn. Lange maanden, waarin nog meer klanten kunnen overschakelen op een Windows-toestel...
https://www.buzzfeed.com/johnpaczkowski/apple-will-ship-a-pro-imac-later-this-year?utm_term=.mlzgx7Y82y#.jxvV3rJMk2
http://daringfireball.net/2017/04/the_mac_pro_livesNATIONAAL ID PROGRAMMA VAN INDIA LEGT MASSALE DATABASE AAN VAN ÀLLE BURGERS
De privacy van de burger is steeds meer in gevaar. En neen, dan hebben wij het niet over de nieuwe wet die in de VS weggestemd werd en die ISP's in staat stelt om jouw surfgeschiedenis te verkopen. Omdat dat ten eerste een zaak is van Amerikaanse providers. Ten tweede omdat de ISP's dat eigenlijk altijd al mochten, maar Obama in de laatste weken van zijn presidentschap snel een wet doorgeduwd had om de ISP's te dwingen eerst jouw toestemming te vragen - een wet die door de Trump-regering nu dus weggestemd werd. Dus moet je nu geen moord en brand schreeuwen, omdat er eigenlijk niets veranderd is. En tot slot omdat je niet flauw moet doen: Google en Facebook verzamelen en verkopen jouw gegevens al veel langer, geanonimiseerd weliswaar, aan hun adverteerders, en als je tegen het ene protesteert, moet je dat ook doen tegen het andere. En ja, de VS willen wellicht ook jouw wachtwoord voor Facebook, voordat je er binnen mag. Maar heb je al eens de formulieren bekenen die je moet invullen wanneer je daar als student aan de slag wil gaan? Ook niet te onderschatten hoor!

Kortom: we moeten ons niet altijd blind staren op de VS. Er zijn andere landen waar de privacy in gevaar komt, en dat is het geval in ndia. Bij Buzzfeed vind je een interessante reportage over een controversieel programma van de Indiase overheid, waarbij al zeven jaar lang van elke burger de iris ingescand wordt, en de vingerafdrukken genomen worden. Al die gegevens werden in een massale databasis gestopt.

Oorspronkelijk was dit een programma waaraan de burger vrijwillig kon deelnemen, en was het bedoeld om de Indiase overheid te helpen fraude bij uitkeringen tegen te gaan. Maar met de jaren werd het verplicht en gebruiken zowel de overheid als de privésector het om de burger te identificeren.

Waardoor de burger overa gevolgd kan worden, en India een Orwelliaanse staat zou kunnen worden waar de burger het systeem, Aadhaar genoemd, moet gebruiken om in te loggen op publieke Wi-Fi hotspots, treintickets te kopen, zijn bankrekening te gebruiken, zelfs tickets voor cricketwedstrijden te kopen.

Een interessante reportage van Buzzfeed, die onze aandacht eens op andere landen vestigt dan de landen die altijd in de kijker lopen.
https://www.buzzfeed.com/pranavdixit/one-id-to-rule-them-all-controversy-plagues-indias-aadhaar?utm_term=.dmmjl2V4oe#.li7rXpnk34FACEBOOK WIL 'WRAAKPORNO' AANPAKKEN
Wanneer je verliefd bent en je beleeft samen je seksualiteit, dan is alles mogelijk en is alles toegelaten. Je vertrouwt elkaar je diepste geheimen toe, test samen je lichamelijkheid uit, je daagt elkaar uit.. en soms maak je dan foto's om elkaar op te hitsen. Wanneer het dan verkeerd gaat, en de verliefdheid gaat over, dan kan het heel naar aflopen. Die foto's heb je met elkaar gedeeld, en je ex-partner kan die foto's, gemaakt enkel voor hem/ haar in het diepste vertrouwen, op het web gooien zodat iedereen jou in je blootje kan zien, in posities die je enkel aannam om door de ogen van je partner gezien te worden, maar die nu voor iedereen te grabbel liggen.

Daar bestaat een term voor: 'wraak porno' of revenge porn in het Engels. Het gebeurt ontstellend vaak, en kan levens van mensen kapot maken. Facebook wil daar nu iets tegen doen. Je kon al eerder foto's bij Facebook melden als ongewenst, en dan werden die verwijderd bij die bepaalde account. Maar nu zal Facebook ook, door gebruik te maken van speciale beeldtechnologie die foto's vergelijkt, ervoor kunnen zorgen dat die bepaalde foto niet langer meer gedeeld wordt op de verschillende poten van zijn sociale netwerken (Facebook, Messenger of Instagram). Wil iemand die bepaalde foto toch nog delen, dan zal die de melding krijgen dat de foto indruist tegen het beleid van Facebook en dat de foto niet gedeeld kan worden.

Wij hebben regelmatig kritiek op Facebook, maar dit vinden we toch wel een mooie stap. Wraakporno is iets heel erg, en de cijfers hierover, vermeld in het artikel bij TechCrunch, zijn onthutsend.
https://techcrunch.com/2017/04/05/facebook-addresses-revenge-porn-with-tech-to-prevent-people-from-re-sharing-intimate-images/


AMERIKAANSE ISP'S EN DE PRIVACY: TEGENSTRIJDIGE BERICHTEN
Soms is het moeilijk een helder beeld te krijgen over een situatie. Je krijgt tegenstrijdige informatie over gebeurtenissen. Niet dat je 'alternatieve feiten' te horen krijgt, wel interpretaties van die feiten. Zoals we gisteren reeds schreven, gaat het over een wet die president Obama in de laatste dagen van zijn bewind uitgevaardigd had, en die providers onder de FTC (Federal Trade Commission) en niet onder de FCC (Federal Communications Commission) bracht. Daardoor zouden de providers dus als 'gewone' bedrijven behandeld worden, en zouden zij dus, net als Google en Facebook, toestemming moeten vragen van de gebruiker vooraleer zij zijn gegevens mogen verkopen.

Die wet is dus nu teruggedraaid, en de toestand is terug zoals voorheen. Dat zijn de feiten. Over die feiten bestaan verschillende interpretaties. In een open brief stellen Ajit Pai, voorzitter van de FCC en Maureen Ohlhausen, uitvoerend voorzitter van de FTC, dat de beslissing van Obama een slechte beslissing was, die nu rechtgezet is. (1) The Verge echter waarschuwt voor hel en verdoemenis, en vele andere nieuwssites met hen. Volgens The Verge zou een van de grootste providers in de VS, Verizon, van plan zijn om de concurrentie aan te gaan met Google en Facebook, ten koste van jouw privacy (of liever: die van de Amerikaanse burger). (2)

Welke interpretatie je ook gelooft, feit is dat de privacy van de burger een loos woord geworden is. En dan niet alleen omdat stoute bedrijven ons op het internet volgen via cookies, maar vooral omdat diezelfde burger, in al zijn argeloosheid, zijn hele privacy te grabbel gooit op Facebook. Maar dat is een persoonlijke opinie, geen feit.

Wat wel een feit is, is dat Microsoft in zijn nieuwe versie van Windows 10 meer duidelijkheid gaat verschaffen over de informatie die het via zijn besturingssysteem over jou (of liever: jouw computer) verzamelt. Je zal bovendien zelf het niveau van data collectie kunnen bepalen: van basic tot full. Microsoft heeft een document uitgebracht over de informatie die het ontvangen heeft, en wat het ermee gedaan heeft om het besturingssysteem te verbeteren. In een tweede artikel bij The Verge lees je daar meer over (3).

De nieuwe versie van het Windows OS, Creator Update, zal vanaf volgende week uitgerold worden.
https://www.washingtonpost.com/opinions/no-republicans-didnt-just-strip-away-your-internet-privacy-rights/2017/04/04/73e6d500-18ab-11e7-9887-1a5314b56a08_story.html?utm_term=.6e752b2523c2
http://www.theverge.com/2017/4/5/15180622/oath-aol-yahoo-verizon-ad-tracking-privacy
http://www.theverge.com/2017/4/5/15188636/microsoft-windows-10-data-collection-documents-privacy-concernsSTORIES BLIJKT NIET POPULAIR, DUS MAAKT FACEBOOK SPOKEN VANJOUW VRIENDEN
Het is allemaal goed en wel dat Facebook allerlei functies klakkeloos overneemt van concurrent Snapchat, maar dat wil nog niet zeggen dat die geïmiteerde tools een succes worden. En dat wordt bewezen door Facebook Stories, de functie waarbij je dus foto's kan zien van jouw vrienden die na een tijdje verdwijnen.

Normaal gezien krijg je in de Facebook app bij Stories bovenaan een rijtje met vrienden, gemakkelijk aan te klikken om hun Stories te bekijken. Maar blijkbaar is de app zo weinig populair, dat er geen icoontjes met vrienden bovenaan staan. Verschillende gebruikers hebben nu opgemerkt dat Facebook dan maar zelf daar jouw vrienden is gaan zetten, maar dan in 'spook- vorm, in het licht grijs, om aan te geven dat zij nog geen Stories geplaatst hebben. De bedoeling is natuurlijk dat jij je vrienden gaat aanmoedigen om alsnog een Story te plaatsen.

The Verge had in elk geval een rake opmerking over deze evolutie. Het is immers ironisch dat een bedrijf jouw vrienden tot spoken maakt in een functie, die het gepikt heeft van een ander bedrijf dat een spook als logo heeft...
http://www.theverge.com/2017/4/5/15189148/facebook-stories-friends-ghosts-news-feed-snapchat


HEEFT MASTODON, DE NIEUWE TWITTER CONCURRENT, KANS OP SLAGEN?
Twitter heeft het moeilijk, maar toch blijven wij het als bron van nieuws en informatie gebruiken. Niet iedereen is echter gelukkig met Twitter, en vooral de manier waarop het omgaat met trollen en haatspraak schrikt gebruikers af. Nu is er een nieuwe dienst, die à la Twitter werkt met een systeem waarbij je mensen kan volgen, en hun postings dan in jouw tijdlijn ziet. En je bent niet beperkt tot 148 tekens, je schrijft je bericht zo lang je wil.

De dienst heet Mastodon, is open source en gebaseerd op een gedecentraliseerd systeem. Volgens de makers heeft het zich gefocust op het voorkomen van verbale overlast en het promoten van de privacy. Mooi. Maar is dat voldoende om de gebruikers massaal te overtuigen om van Twitter over te stappen op Mastodon? Het feit dat het gedecentraliseerd is, is mooi, maar zal alleen de geek aanspreken. Het feit dat je een simpele tijdlijn hebt, in gewone chronologische volgorde, zonder advertenties, is ook mooi meegenomen. En momenteel groeit het aantal gebruikers in snel tempo - in de voorbije week waren er 18.700 nieuwe gebruikers. In totaal zijn er 120.000 gebruikers, maar dat valt in het niets naast de 313 miljoen maandelijk actieve gebruikers van Twitter.

Het probleem zit in de kritieke massa. Zolang de mensen onvoldoende van hun vrienden aantreffen op Mastodon, zal het niet verder groeien. Een vicieuze cirkel.

Maar misschien moet jij het eens uitproberen? Bij Quartz vind je alvast een handleiding over hoe het werkt (1) en bij het Numerama een handleiding met foto's in het Frans.

Nagekomen bericht: je moet je niet reppen om je er een account aan te maken. OP de website staat te lezen dat, door het onverwacht hoge verkeer, registraties momenteel gesloten zijn tot de kwaliteit van de dienst weer verzekerd kan worden. Met verwijzing naar een reeks servers waar de dienst te vinden is. Als je het ons vraagt is dit echt een slecht begin. De  gewone gebruiker zal in zijn haar krabben wanneer hij dat lijstje ziet, en afhaken...
https://qz.com/951078/the-complete-guide-to-using-mastodon-the-twitter-twtr-alternative/
http://www.numerama.com/tech/246684-debuter-sur-mastodon-9-questions-pour-tout-comprendre-au-reseau-social-decentralise.html
https://mastodon.social/aboutBINNENLAND: HAATSPRAAK, ROAMING EN AANGETEKENDE ZENDING
Drie berichten uit eigen land. Om te beginnen goed nieuws voor wie binnenkort naar het buitenland trekt: gedaan met de dure roamingkosten. Voortaan betaal je in alle landen van de EU evenveel voor bellen en surfen als in eigen land. De maatregel zou op 15 juni 2017 ingaan (1)

Een tweede bericht is een oproep om scherper op te treden bij strafbare haatberichten op sociale media. OPmerkelijk daarbij is het feit dat gepleit wordt dat Facebook en co niet mogen volstaan met de berichten te verwijderen - neen, zij zouden ze moeten bijhouden en als bewijslast aan de politie kunnen overhandigen. (2)

En tot slot een vernieuwing bij het verzenden van een aangetekende brief: voortaan zal er een soort "hybride" aangetekende zending komen. Dat wil dan zeggen dat je een brief per mail kan versturen, maa die wordt dan afgeleverd door de postbode, die de ontvanger voor ontvangst laat tekenen. En dat, lezer, is een enorme verbetering, want nu moet je voor zo'n aangetekende zending naar de post, en daar vaak lang aanschuiven! Let wel: dit is géén dienst van De Post, maar wel van alternatieve postdienst TBC-Post.
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/buitenland/1.2943802
http://www.standaard.be/cnt/dmf20170406_02820263
http://www.zdnet.be/nieuws/191922/belgische-postdienst-lanceert-hybride-aangetekende-zending

   

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet
PODCAST: GEERT MAK

Politiek is nog nooit zo boeiend (en verscheurend) geweest als nu. Nog nooit kozen burgers zoveel partij voor deze of gene politieke beweging.
Auteur Geert Mak heeft een achtdelige podcasst gemaakt over parallelen in de geschiedenis, waarbij hij ook stilstaat bij figuren als Trump, Geert Wilders en Marine le Pen. De verschillende afleveringen kan je op deze pagina beluisteren. (bron: Hans)
[Taal: NL]
http://historiek.net/podcast-geert-mak-over-trump-europa-en-de-wereld/67730/?utm_source=wysija&utm_medium=email&utm_campaign=week11Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Mijd degenen die de lach niet verstaan:
ze zullen u spoedig doen schreien.
-Maurits Sabbe-

 
De nieuwe oogst


   
45 HACKS VOOR ANDER EN BETER REIZEN

Reizen is leuk, avontuurlijk, leerrijk. Maar je moet wel wat ervaring hebben om je reis goed te plannen. Dit artikel bij InsideHook geeft je enorm interessante tips om niet alleen goedkopere en betere tickets te pakken te krijgen, maar ook wat je moet doen om je verblijven en het wachten in de luchthaven aangenamer te maken - en nog veel, veel meer. Een echte bron van inspiratie!
[Taal: ENG]
http://www.insidehook.com/the-45-essential-travel-hacks


THIS TO THAT: HOE LIJM JE DINGEN AAN ELKAAR?
Oei, iets gebroken. Wat nu? Lijmen maar. Het is echter niet zo simpel om twee dingen die van een verschillend materiaal gemaakt zijn, aan elkaar te lijmen. Deze site probeert te helpen: je vult in welke materialen je lijmen moet, en klikt op "Let's Glue". De site is wel in het Engels. Maar misschien bestaat er een Nederlandstalig equivalent? Laat het ons weten!
[Taal: ENG]
http://thistothat.com/


Het Noam Chomsky archief
De befaamde MIT professor, taalkundige en politieke activist heeft aan de bibliotheek van de MIT-universiteit 26 dozen geschonken met daarin zijn notities, kladschriften, correspondentie en allerlei nog ongepubliceerd materiaal. Een deel ervan kan je hier al online vinden. In de komende jaren volgt meer, maar daarvoor is jouw steun nodig!
[Taal: ENG]
https://libraries.mit.edu/chomsky/


GRATIS ONLINE LESSEN OM TE LEREN TEKENEN, SCHILDEREN

Zet even dat klavier en die smartphone opzij. Pak een wit papier. En teken. Zou dat niet heerlijk bevrijdend zijn, de dingen te kunnen tekenen, schilderen? Op deze website vind je de links naar ontelbare gratis e-boeken die je dat leren. Licht en schaduw, perspectieven, tekenen met de losse hand,... mijn handen jeuken al!
[Taal: ENG]
http://www.artgraphica.net/


WATCH KNOW LEARN: GRATIS VIDEO LESSEN
Deze website verzamelt video's van verschillende bronnen, waaronder uiteraard YouTUbe, over erg uiteenlopende educatieve onderwerpen. Ze staan netjes gecatalogeerd: van talen tot wiskunde, van geschiedenis tot Life Skills. Het spijtige is wel dat in de lijstjes niet de datum vermeld is waarop de filmpjes gemaakt zijn. Want dat speelt toch wel een grote rol!
[Taal: ENG]
http://www.watchknowlearn.org/


HOE KAN JE EEN VPN INSTELLEN?

Dit is een van de gratis CodeCamps die je bij de onvolprezen verzamelsite publisher site Medium vindt. Het artikel legt uit wat er in de VS aan de hand is, nu providers jouw toestemming niet moeten vragen om jouw gegevens te verkopen. Maar vooral: hoe jij je kan beschermen tegen àlle spiedende ogen. Verschillende maatregelen worden uitgelegd, maar vooral hoe je een VPN (een soort beveiligde tunnel op het internet) kan leggen.
[Taal: ENG]
https://medium.freecodecamp.com/how-to-set-up-a-vpn-in-5-minutes-for-free-and-why-you-urgently-need-one-d5cdba361907


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: ONVERMELD
Deze website wil het mogelijk maken dat je online dingen anoniem kan aankopen, zonder dat de webshop allerlei gegevens over jou verzamelt. Wil je iets in een webwinkel kopen, dan zend je de link naar de site, zij kopen het artikel voor jou en zenden het naar jou.
Het is natuurlijk een tweesnijdend zwaard. Want nu moet je deze website gaan vertrouwen, niet alleen dat zij het product wel degelijk aankopen en aan jou opsturen, maar ook dat zij jouw gegevens na de aankoop zullen wissen, zoals beloofd op de website...
[Taal: NL]
https://onvermeld.nl/hoe-werkt-het/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: REGIONALE TV'S OVERAL BEKIJKEN
Niet elk regionaal kanaal wordt door de kabelboer overal getoond. Zelf zijn wij afkomstig van Antwerpen, maar ATV, de regionale zender, is zonder digitale tv niet te bekijken op de plek waar ik momenteel woon. Tenzij je via de website van die zender kijkt. Bij Nedsites hebben ze, onder de rubriek Media, Pers, Radio en TV een knappe verzameling online media bijeengezcoht, waaronder ook de regionale zenders die je via je computer bekijken kan.
[Taal: NL]
http://users.skynet.be/nedsites/media.html


VRIJDAG MULTIMEDIA: HET NIEUWE 50 EURO BILJET
Er is een nieuw biljet van 50 euro, en dat zit vol verrassende techniek die vervalsing moet voorkomen. In dit filmpje kan je zien hoe het biljet gemaakt wordt.
[Taal: ENG - NL ondertiteld]
https://www.youtube.com/watch?v=pESXskY-hdg


VRIJDAG MULTIMEDIA: DOCUMENTARYSTORM
Deze website zit proppensvol documentaires over alle mogelijke onderwerpen - geschiedenis, kunst, religie, politiek-maatschappelijke problemen enz. Alle documentaires kan je volledig online bekijken en zijn van goede kwaliteit.
[Taal: ENG]
https://documentarystorm.comBezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Tinder test versie voor desktop
http://www.ad.nl/digitaal/tinder-test-versie-voor-desktop~ac0bf1dd/
- Hacker besnuffelt data 450.000 klanten van Goede Doelen Loterijen
http://www.ad.nl/binnenland/hacker-besnuffelt-data-450-000-klanten-van-goede-doelen-loterijen~a53caed76/
 
 
*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Makkelijk muziek in keuken of badkamer met Art Sound Hyde
http://elektrozine.be/makkelijk-muziek-in-keuken-of-badkamer-met-art-sound-hyde/
- Fayola: het flexibele draadloze muzieksysteem van Pioneer
http://elektrozine.be/fayola-het-flexibele-draadloze-muzieksysteem-van-pioneer/
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Wonderfox 2017 Easter Egg Hunting Party giveaway (gratis software)
http://computertaal.info/2017/04/06/wonderfox-2017-easter-egg-hunting-party-giveaway-gratis-software/
- Backup je (digitale) leven
http://computertaal.info/2017/04/07/backup-digitale-leven/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- WikiLeaks publiceert CIA-handleidingen voor malwareplatform
https://tweakers.net/nieuws/123317/wikileaks-publiceert-cia-handleidingen-voor-malwareplatform.html
- WikiLeaks publiceert CIA-handleidingen voor malwareplatform
https://tweakers.net/nieuws/123309/ziekenhuis-implanteert-hartmonitor-die-verbonden-is-met-smartphone.html


*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- Adidas wil 3D-geprinte schoenen in massaproductie
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/adidas-wil-3d-geprinte-schoenen-in-massaproductie/article-normal-838011.html
- Werknemer Siemens Nederland gearresteerd voor bedrijfsspionage
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/werknemer-siemens-nederland-gearresteerd-voor-bedrijfsspionage/article-normal-837983.html

*** TECHNOLOGIUM
http://www.technologium.be
- Mastodon | De toekomst van Twitter volgens Generatie Z
http://www.technologium.be/mastodon
- Samsung onttroont Apple | De nieuwe Samsung Galaxy S8
http://www.technologium.be/galaxys8*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- "De grootste bedreiging voor Google en Facebook? Amazon"
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/de-grootste-bedreiging-voor-google-en-facebook-amazon
- Howest start met unieke opleiding rond blockchain
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/howest-start-met-unieke-opleiding-rond-blockchain
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
DE TIP VAN HANS: SUPERCOMPUTERS IN VLAANDEREN: DOWNLOAD HET GRATIS DOSSIER
TechPulse ging langs bij de supercomputer van de KU Leuven en dook in de geschiedenis van high performance computing. Download nu gratis het volledige dossier als e-book.
Elke maand bijt TechPulse zich vast in een groot dossier rond een specifiek thema. Eerder schenen wel al een licht op de blockhain en onderzochten we de wereld van cyberdefensie. Deze maand ging onze redacteur Michaël Aussems langs bij de supercomputer van de KU Leuven en dook hij in de geschiedenis van high performance computing.
http://www.zdnet.be/nieuws/191726/supercomputers-vlaanderen-download-het-gratis-dossier/


DE TIP VAN HANS: ZO MAAK JE JE MAC, IPHONE EN IPAD ONTRACEERBAAR
Je wilt tijdens het internetten geen zichtbare sporen op computer, smartphone of tablet achterlaten? Maak dan gebruik van de mogelijkheid om anoniem te browsen.
http://webwereld.nl/security/97299-zo-maak-je-je-mac--iphone-en-ipad-ontraceerbaar


DE TIP VAN HANS: DE 3 LEUKSTE PROGRAMMEERTALEN VOOR KINDEREN
Kinderen vinden het vaak erg leuk om creatief bezig te zijn. Er zijn een aantal programmeertalen die uitermate geschikt zijn voor kinderen, en waar ze zich heerlijk mee kunnen uitleven. Het is leuk, maar bovendien leerzaam en een goede kennismaking met programmeren.Met deze 3 talen kun je je kinderen leren programmeren
https://computertotaal.nl/artikelen/pc/leuke-programmeertalen-voor-kinderen/?utm_source=facebook&utm_medium=social_unpaid&utm_campaign=programminderen


DE TIP VAN HANS: 1 APRIL GRAPPEN
Op 1 april 1969 haalt het Journaal een geslaagde grap uit. De kijker krijgt te horen dat 'zwartkijkers' - mensen die hun kijk- en luistergeld niet hebben betaald - vanaf nu worden opgespoord. De enige uitweg? De televisie inpakken met aluminiumfolie om de radar te verwarren. Binnen de kortste keren zitten veel winkels zonder aluminiumfolie. Nederland is massaal in de grap getrapt.
https://anderetijden.nl/artikel/92/De-geschiedenis-van-de-grapdag


DE TIP VAN HANS: TOUR DOOR HET OUDE NAVO-HOOFDKWARTIER IN 360º
Het gangenstelsel. Oorspronkelijke bewegwijzering in de Cannerberg. Een 8 kilometer lang gangenstelsel in de berg vormde de verbinding tussen 400 kantoren. Veel van de oorspronkelijke bewegwijzering is bewaard gebleven.
Hoe werkt het?
Start de video en sleep met de muis met ingedrukte linkermuisknop over de film om het beeld 360 graden te bewegen.
https://anderetijden.nl/artikel/6690/Tour-door-het-oude-NAVO-hoofdkwartier-in-360
https://youtu.be/8HafjziDpRw
 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

 
DOLBY ACCESS: INSTELLEN VAN JE DOLBY


Deze gratis app voor Windows 20 pc's helpt je bij het configureren van de instellingen van je Dolby Atmos via HDMI. Je kan ook je pc configureren zodat hij Dolby sound doorstuurt naar koptelefoons die Dolby Atmos ondersteunen. (Bron: Betanews)
https://www.microsoft.com/en-us/store/p/dolby-access/9n0866fs04w8


UNIGRAM: CLIENT VOOR TELEGRAM
Wil je graag de messaging app Telegram gebruiken, omdat de boodschappen daar altijd versleuteld zijn, maar staat de interface ervan je niet aan? Dan moet je Unigram eens uitproberen. Deze client voor Telegram is weliswaar in alfa-versie, maar hij lijkt redelijk te werken zonder grote problemen. (Bron: Betanews)
https://www.microsoft.com/en-us/store/p/unigram-preview/9n97zckpd60q


FEDORA 26 ALPHA LINUX
Deze distributie van Linux, met GNOME 3.24, is nu beschikbaar als download. Het is misschien niet de populairste distro, maar zelfs Linus Torvalds, de vader van Linux, gebruikt hem.
Bij Betanews vind je wat meer bijzonderheden.
https://betanews.com/2017/04/04/fedora-26-alpha-linux-gnome/
https://download.fedoraproject.org/pub/fedora/linux/releases/test/26_Alpha/Workstation/x86_64/iso/Fedora-Workstation-Live-x86_64-26_Alpha-1.7.iso


DOOGIEPIM: JE EIGEN AGENDA OP EEN STICK


Je kan natuurlijk gaan betrouwen op tools die via de cloud synchroniseren. Maar wil je echt je privacy bewaren, dan is deze PIM of Personal Information Manager misschien wel jouw ding. Je kan hem namelijk draaien op een USB stick, die je gewoon aansluit op de computer warop je werkt. Alle data staan op de stick, en tegenwoordig kan zo'n stick een grote capaciteit hebben.
De tool omvat o.a. een bookmarsk manager, een paswoord manager, een manager om je contacten te bewaren, een agenda, taken, nootities, enz.
https://fileforum.betanews.com/detail/doogiePIM/1461603777/1
https://bitespire.com/


VRIJDAG APP-DAG: WHO'S IN


Deze add-on voor de iMessage van je iPHone is gek genoeg een product van Microsoft. En Microsoft is nu niet bepaald sterk in sociale netwerken te noemen, maar volgens TechCrunch zou dit toch wel een leuke app zijn. Het is de bedoeling dat je gemakkelijk met vrienden kan afspreken, evenementen plannen en uitjes, samen naar de film gaan, enz. Meer uitleg bij TechCrunch.
https://itunes.apple.com/us/app/whos-in-plan-a-fun-event-with-friends/id1215793085?mt=8
https://techcrunch.com/2017/04/05/microsoft-launches-whos-in-a-social-event-planning-app-for-imessage/


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Lach en de wereld zal met je mee lachenm;
huil, en je huilt alleen.
-Ella Wheeler Wilcox-