Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
6/4/2017 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 21
Nummer 1000 van 1/4/2017


Gegroet lezer,

Voila, het magische getal 1000 is bereikt!  1.000 wekelijkse nieuwsbrieven, 21 jaar lang. Om van de dagelijkse nieuwsbrieven nog te zwijgen! Bedankt aan alle lezers dat zij ons trouw gebleven zijn - wij hopen dat u onze nieuwsbrieven nog altijd met evenveel plezier leest als in het begin. En bedankt aan alle medewerkers die al die jaren mee geholpen hebben aan het uitbouwen van Netties tot wat het nu geworden is!

Zoals beloofd komt er binnenkort een reünie voor alle medewerkers, en lezers die graag met ons team willen kennismaken, zijn daarbij ook welkom. De details zijn we aan het uitwerken, u hoort hier binnenkort meer over.

Maar misschien interesseert het u meer om te vernemen wat u in deze editie verwachten mag? Wel, zoals gewoonlijk een bonte mengeling. Enkele artikels over moeilijkheden rond advertenties, het huidige businessmodel van heel wat websites, nieuwigheden bij Facebook, Apple en Microsoft. En een artikel over de eenheidsworst waarnaar alle sociale media aan het toegroeien zijn. Onderwerpen genoeg - snel aan uw leesvoer dus!

Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.DISCUSSIE TUSSEN GOOGLE EN ADVERTEERDERS LEGT PIJNPUNT BLOOT BIJ PROGRAMMATIC BUYING
Het rommelt al enkele dagen tussen adverteerders en Google. De adverteerders klagen er namelijk over dat hun advertenties aangetroffen worden bij content waarmee hun opdrachtgevers niet geassocieerd willen worden, zoals haatspraak, nepnieuws of filmpjes met terreurbeelden. Verschillende grote adverteerders hebben er daarom mee gedreigd hun advertenties terug te trekken.

Wat is hier aan de hand? Wel, hier spelen twee factoren mee. Enerzijds is er het fenomeen van "programmatic buying". Daarbij wordt de website waar een advertentie verschijnt niet meer specifiek gekozen, maar door een algoritme bepaald dat gebaseerd is op jouw zoek- en surfgeschiedenis. Dat algoritme probeert wel te voorkomen dat de advertenties terecht komen op websites die betwistbare of beledigende content vertonen, maar is daar niet zo erg goed in, met het gekende resultaat.(1)

Anderzijds is het zo dat grote adverteerbedrijven al langer in een machtsstrijd verwikkeld zijn. Zoals RE/code opmerkt is er het "open web" waar de adverteerders zelf kunnen bepalen op welke site zij een advertentie kunnen zetten, en zijn er de "walled gardens", netwerken zoals YouTube en Facebook waar de netwerken zelf alle controle over de gegevens van de gebruikers in handen hebben, en dus ook bepalen waar de advertenties terecht komen. En de adverteerbedrijven zouden natuurlijk liever ook wat meepikken van die verzameling data over de gebruikers. Het feit dat deze adverteerders nu "plots" en "massaal" ontdekken dat hun advertenties op ongewenste plaatsen getoond worden, duidt op een gezamenlijke actie om netwerken zoals YouTube en Facebook te dwingen de user data te delen.

Zo zie je maar hoe belangrijk jouw gegevens voor deze adverteerders zijn. Lees meer over dit gevecht bij Re/Code.
https://www.washingtonpost.com/business/technology/for-advertisers-algorithms-can-lead-to-unexpected-exposure-on-sites-spewing-hate/2017/03/24/046ac164-043d-11e7-b1e9-a05d3c21f7cf_story.html?utm_term=.ab841b64c8de
http://www.recode.net/2017/3/24/15015070/google-ad-controversy-advertisers-leverage


TWITTER ZAL BETALENDE VERSIE VAN TWEETDECK UITBRENGEN
Even was het paniek verleden week: er deden geruchten de ronde dat Twitter niet langer gratis zou zijn. Volgens de ene de doodsteek van Twitter, omdat vele gebruikers zouden afhanken. Volgens de andere juist goed voor het voortbestaan van Twitter, want dat zou zo verzekerd zijn.

Na enige tijd bleek echter dat alles op een misverstand berust: het is TweetDeck, de app die Twitter al een tijd geleden gekocht heeft, waarvoor een betalende dienst zou uitkomen. TweetDeck biedt, tussen haakjes, al een betaald abonnement, maar dat heeft vooral te maken met het feit dat meerdere mensen samen een account zouden beheren - denk aan marketing bureaus, accounts zoals De Lijn of NMBS.

Wat nu in de pijplijn zou zitten, is nog wat anders, en gaat vooral om bijkomende tools. Die moeten marketeers, journalisten, professionals helpen om gemakkelijker te vinden wat er aan de hand is en waar ze meer informatie kunnen vinden. Ook meer geavanceerde analytische gegevens zouden in dit abonnement vervat zijn.

Meer lees je bij The Verge. Nu, wij maken zelf al jaren gebruik van Hootsuite. Via verschillende tabblaadjes kan je daar namelijk acties in je verschillende accounts opvolgen (persoonlijke account, Netties,...) en ook zoekacties naar trefwoorden. En dat volledig gratis... 
http://www.theverge.com/2017/3/23/15043422/twitter-subscription-service-tweetdeck-surveyFACEBOOK: @MENTION MELDINGEN EN EMOJI'S VOOR REACTIES IN BOODSCHAPPEN
Messenger, een van de onderdelen van Facebook, ondertussen omgevormd tot een aparte app, heeft enkele kleine veranderingen ondergaan die het veel gemakkelijker maken om gesprekken te houden met een groep.

Om te beginnen kan je voortaan het @ teken gebruiken om duidelijk te maken dat een boodschap naar een bepaalde persoon gericht is. De boodschap zal wel nog in het groepsgesprek verschijnen, maar wanneer de boodschap aan jou gericht is, zal ze gemarkeerd worden zodat de boodschap beter opvalt in een thread met vele boodschappen. Bovendien zal je een melding krijgen dat er een @boodschap voor jou verschenen is in Messenger.

Een tweede functie: voortaan kan je een emoji als reactie toevoegen in een Messenger boodschap. Dat is dan een love, een smile, een wow, verdrietig, boos, duimpje op of duimpje naar beneden emoji. Je moet daarvoor op de boodschap lang drukken waarna het Reactions menu verschijnt waaruit je de gewenste reactie kiest.

Bij de boodschap zal daarna een teller verschijnen die het aantal reacties van elke sooft vermeldt. Zo zie je of anderen het eens zijn of niet met de boodschap.

Foto's en meer uitleg bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2017/03/23/facebook-messenger-reactions/APPLE BRENGT IOS 10.3 UIT. WAT BIEDT HET?
Start je je iPHone, iPad, iPod Touch op, dan zal je wellicht binnenkort de melding krijgen dat je toestel een update gaat uitvoeren; het gaat met name om de versie 10.3 van het iOS besturingssysteem. Even de belangrijkste nieuwigheden op een rijtje.

Om te beginnen is dit de eerste versie waarbij je ook een "Find my AirPods" tool aantreft in de Find My iPHone app. Want die draadloze oortjes zijn wel gemakkelijk, maar o zo snel te verliezen!

Andere nieuwigheden hadden wij al in een eerder artikel besproken, maar voor de volledigheid verwijzen wij naar het artikel bij 9to5Mac, dat alle nieuwe of verbeterde functies op een rij zet.
https://9to5mac.com/2017/03/27/ios-10-3/FACEBOOK MESSENGER LAAT JE JE LOCATIE GEDURENDE BEPERKTE TIJD DELEN
Tja. Zucht. Het wordt wel erg verwarrrend om tussen al die apps die ondertussen zo goed als elke functie die de concurrenten aanbieden, naäpen. Wie doet wat, en wie doet dat het best? Het is zelfs niet mogelijk om al die functies in een database te gieten en te vergelijken, want elke dag verandert er wel iets...

De nieuwighed van de dag: voortaan kan je ook in Facebook Messenger je locatie delen met een privé-groepje of één pebaalde persoon. Die kan/kunnen dan zien hoe lang het zou duren vooraleer zij bij jou aankomen. Handig wanneer je met een groepje afgesproken bent op een bepaald punt - maar hopelijk zijn er voldoende beschermingen ingebouwd om stalking tegen te gaan!

Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2017/03/27/facebook-messenger-live-location//


PRODUCTIVITEITSSUITE IWORK VOOR MAC: DOCUMENTEN VERSLEUTELEN MET TOUCH ID
Enkele dagen geleden meldden we dat er een nieuwe versie uit is van het iOS besturingssysteem (versie 10.3). Zonder veel ophef heeft Apple nu ook updates uitgebracht voor de verschillende onderdelen van haar kantoorsuite, Pages, Number & Keynote, resp. de tekstverwerker, het rekenblad en de tegenhanger van PowerPoint. Het gaat meer bepaald om versies voor iOS, macOS en deiCloud webapps.

Die zal je voortaan kunnen versleutelen en ontgrendelen met je vingerafdruk via Touch ID. Je moet dan wel een toestel hebben dat dit ondersteunt: een MacBook Pro met Touch ID, een iPhone of iPad met TouchID.

Verder kan je in Pages ook bookmarks leggen die naar een ander deel in een document verwijzen, en is er ondersteuning voor wiskundige vergelijking. Je zal voortaan ook RTF documenten kunnen importeren en exporteren.

Bij Keynotes heb je een nieuw achtergrond kleurtje, zwart. Je kan interactieve presentaties ook posten op sites zoals Medium of WordPress, en dat is wel interessant voor bloggers.

Een uitgebreide lijst met alle nieuwigheden vind je bij 9to5Mac. ALle updates kan je gratis verkrijgen in de App Store.
https://9to5mac.com/2017/03/27/pages-numbers-keynote-for-mac-and-ios-add-editing-features-touch-id-for-password-protected-docs/FACEBOOK LANCEERT TOWN HALL - MAAR WIJ HEBBEN BEDENKINGEN
Mark Zuckerberg heeft het goed voor met de mensheid. Hij wil ook goed doen. Sommige van zijn initiatieven zijn echt wel goed bedoeld, maar toch hebben wij er onze bedenkingen bij, kritisch als we zijn...

Het gaat om "Town Hall", een functie waarmee de gebruikers van het sociale netwerk de vertegenwoordigers van de plaatselijke en federale overheid gemakkelijk kunnen vinden, volgen, contacteren. Deze functie werd eind verleden week uitgerold voor alle gebruikers in de US, zowel voor de dekstop als de mobiele versie van de app.

Toch mooi, zal je zeggen - waarom dan die bedenkingen? Omdat het gevaar groot is dat die overheden de kans gaan grijpen om Facebook daadwerkelijk te gebruiken voor hun communicatie. Dat betekent dat je moét inloggen op Facebook om die communicatie te kunnen lezen. En dat zou dan fout zijn - als overheid mag je de burger niet verplichten zijn privacy op te geven aan een commerciële partner.

Zover zijn we natuurlijk nog niet. Eerst moet de tool nog een succes worden in de VS. Maar wij willen politici hier ten lande, die door het initiatief op ideeën gebracht worden, alvast aanmanen om goed na te denken vooraleer ze in een dergelijk initaitef stappen.

Een uitgebreide bespreking van hoe Town Hall werkt, tegen de achtergrond van het Manifesto dat Zuckerberg enkele weken geleden schreef,  bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2017/03/27/facebook-officially-launches-town-hall-for-contacting-government-reps-adds-local-election-reminders/NU KRIJGT OOK GEWONE FB APP EEN SOORT STORIES. EENHEIDSWORST TROEF!
Wanneer je een product hebt dat het in een drukke markt moet opnemen tegen concurrerende producten, dan moet je zorgen dat het zich onderscheidt van de anderen, dat het opvalt door bijzondere kenmerken. Dat is wat Snapchat deed, en waarmee het een groot succes kende.

Ondertussen zijn veel van de specifieke kenmerken van SnapChat door andere diensten gekopieerd (zonder dat er, moeten wij eraan toevoegen, grote processen gevoerd zijn wegens inbreuken op patenten of na-aperij). En dat is niet goed. Niemand weet nog welke app te kiezen, welke app wat doet, en vooral: waar de vrienden zitten en met welke app zij werken.

Deze week heeft Facebook die na-aperij volledig doorgetrokken: de gewone Facebook app heeft nu ook in zijn NewsFeed een functie gekregen die aan de Stories doet denken van Snapchat. Er is Direct, om beelden tijdelijk te delen met vrienden waarna de beelden verdwijnen - net als Snapchat natuurlijk. En er zijn de in-app camera-effecten, de filters die je bovenop foto's kan leggen zodat mensen regenbogen uitbraken.

Slim van Facebook? Daar kan je vragen bij stellen. Want nu hebben alle Facebook apps de functionaliteiten van Snapchat gekopieerd, en zien zij er allemaal hetzelfde uit: INstagragam, Messenger en WhatsApp. Wat de gebruiker alleen maar inverwarring kan brengen. Welke app te gebruiken? Hij zou zelfs kunnen besluiten dat hij al die verschillende versies van Facebook op zijn telefoon niet meer nodig heeft...

Bij Re/code een achtergrondartikel over dit fenomeen.
https://www.recode.net/2017/3/28/15079774/facebook-stories-snapchat-instagram-copy


UBER HERVAT ZIJN TESTEN MET AUTONOME AUTO'S NA CRASH
Het heeft Uber de laatste weken niet echt meegezeten. Er waren de klachten over vrouwonvriendelijkheid op het bedrijf, over kaderleden die er de brui aangaven. En dan was er dat bericht dat de technologie van Uber voor autonoom rijdende auto's toch niet zo goed zou zijn als die van concurrenten. Een onheilspellend bericht, dat nog eens bekrachtigd werd door een ongeval waarbij een zelfrijdende Uber-auto betrokken was.

Uber heeft toen onmiddellijk zijn experimenten met dergelijke technologie stopgezet, om het ongeval te onderzoeken. Dat heeft het ondertussen gedaan, en daaruit bleek dat het ongeval eigenlijk te wijten was aan de andere auto die in het ongeval betrokken was, en die geen voorrang gegeven had aan de Uber-auto. Beide wagens botsten, waarbij de Uber-auto, die op het moment van het ongeval in autonome modus stond, op zijn zij terecht kwam

Uber heeft nu bekend gemaakt dat het zijn experimenten hervat. Meer over het ongeval en de conclusies die Uber trekt bij Reuters. Ondertussen blijkt er toch nog wat positiefs over Uber te vertellen: het bedrijf heeft in eigen boezem gekeken, en een onderzoek gedaan naar de diversiteit onder zijn werknemers. De resulaten daarvan zijn niet bijzonder goed - maar niet slechter dan bij andere tech bedrijven. (2) Het blazoen van Uber raakt dan toch nog terug opgepoetst?

En tot slot een Ubebericht uit Denemarken: daar zet het bedrijf zijn activiteiten stop, zodat zijn ongeveer 2000 chauffeurs zonder job vallen. In het land zijn er namelijk nieuwe wetten gestemd voor taxivervoer, waarbij verplicht wordt dat de taxi's uitgerust worden met sensoren die aangeven of er iemand op de passagiersstoel zit (wellicht om fraude te vermijden) en dat er rittenmeters moeten komen. Meer daarover bij The Guardian (3)
http://www.reuters.com/article/us-uber-tech-crash-idUSKBN16Y1WB
http://techcrunch.com/2017/03/28/uber-first-diversity-report/
http://www.theguardian.com/technology/2017/mar/28/uber-to-shut-down-denmark-operation-over-new-taxi-lawsAPPLE: GROTE, ONMERKBARE UPDATE IN IOS 10.3, ICLOUD BEDREIGD EN WATCHOS 3.2
Enkele berichten uit de Apple-hoek. Om te beginnen: de update die Apple deze week uitgebracht heeft aan zijn besturingssysteem, versie 10.3 dus, bevat een grote nieuwigheid die velen wellicht ontgaan is: een nieuw bestandssysteem.

Al 31 jaar maakt Apple gebruikt van het Hierarchical File System (HFS); dat was, zo lees je bij The Verge, bedoeld voor Macs met harde schjiven en floppy disks, maar niet voor de moderne mobiele toestellen met solid state opslag. Er kwam wel een opvolger, HFS+, maar ook die kon niet echt goed overweg met dmobiele toestellen. Nu is er dan Apple File System, dat overweg moet kunnen met flash of SSD opslagruimte, en vooral met encryptie. Een uitvoerige technische uitleg bij The Verge.

iCloud hack
Er is ook minder goed nieuws van Apple: een groep hackers dreigt ermee een ongekend aantal iPhones, iPads en Macs vanop afstand volledig te wissen, tenzij Apple een losgeld betaalt. De hackers beweren toegang te hebben tot de iCloud van deze toestellen, en zo de toestellen te kunnen wissen.

Volgens ZDNet is het niet iCloud zelf dat gehackt is - de hackers zouden via andere hacks aan de wachtwoorden van een aantal mensen geraakt zijn, en bemerkt hebben dat die hetzelfde wachtwoord gebruiken voor elke dienst. En dan is het maar een kleine stap om te besluiten dat dat wachtwoord ook voor de iCloud gebruikt zou worden.

Alhoewel de iCloud zelf dus niet gehackt is, waarschuwt ZDNet dat de hackers wel degelijk schade kunnen aanrichten. Je iCloud wachtwoord wijzigen wordt dan ook aangeraden. Meer bij ZDNet (2)

WatchOS3.2
En tot slot een derde bericht uit de Apple-hoek: deze week werd ook watchOS 3.2 uitgebracht, het besturingssysteem voor de Apple Watch. Als bijzonderste nieuwigheid de Theater Mode, waarbij je het geluid van je toestel kan uitzetten, en ook Raise to Wake, zodat het scherm niet oplicht wanneer je je arm beweegt. Verder krijg je nu ook SiriKit op je Watch, waardoor je aan Siri kan vragen om dingen te doen zoals een boodschap zenden, een taxi bestellen, enz. Meer bij MacRumors.

http://www.theverge.com/2017/3/27/15076244/apple-file-system-apfs-ios-10-3-features
http://www.zdnet.com/article/icloud-accounts-breach-gets-bigger-here-is-what-we-know/?ftag=COS-05-10aaa0g&utm_campaign=trueAnthem:+Trending+Content&utm_content=58dafa2fa167da0007a1bd97&utm_medium=trueAnthem&utm_source=twitter
https://www.macrumors.com/2017/03/27/apple-releases-watchos-3-2/SAMSUNG STELT S8 EN S8PLUS VOOR, MAAR OOK CONNECT HOME VOOR
Hij was al langer aangekondigd, de nieuwe smartphone van Samsung die het debacle met de Samsung Note moest vergeten - het toestel waaarbij de batterij, door de te krappe behuizing, spontaan ontbrandde, wat ertoe leidde dat de hele reeks teruggeroepen werd, met miljoenen verlies tot gevolg.

De nieuwe toestellen heten Samsung S8 en S8plus. De eerste is 5,8" groot, de tweede 6,2". Het randje van beide toestellen is ongelooflijk dun, maar toch is het toestel solide. Onder de motorkap een Snapdragon 835 processor, USB-C, een camera van 12 MP achteraan en 8 MP vooraan, uiteraard de Bixby assistent, en verder ook ontgrendeling op basis van de herkenning van je gelaat en de iris van je oog. Bij The Verge een uitgebreide bespreking.

Maar Samsung is ook nog actief op een ander terrein. Het heeft eveneens Connect Home voorgesteld, een mesh WiFi systeem dat ervoor zorgt dat WiFi in het hele huis aanwezig is, zodat ook de onderdelen die via het SmartThings platfrom van Samsung geconneteerd zijn, aangesloten zijn op dit netwerk. Het is hierbij de bedoeling dat je het netwerk vanop afstand zou kunnen bedienen via een mobiele app.

Daarover heeft CNet een uitgebreid verslag.Samsung lijkt daadwerkelijk zijn tweede adem teruggevonden te hebben, na het PR-debacle met de batterij van zijn NOte-toestellen. Nu nog afwachten of het vertrouwen van de gebruiker voldoende hersteld is om dit nieuwe (en niet goedkope) toestel massaal aan te kopen...
http://www.theverge.com/2017/3/29/15087530/samsung-galaxy-s8-announced-features-release-date-video-specifications
http://www.cnet.com/products/samsung-connect-home/preview/DE REDEN WAAROM IEDEREEN "STORIES" NAÄAPT VAN SNAPCHAT? RECLAME
We hebben het deze week al eerder gehad over het feit dat zowat elk sociaal netwerk Snapchat imiteert. Facebook gaat zelfs zover dat het bij al zijn onderdelen (Messenger, Instagram en de gewone Facebook app) ook een soort Stories gemaakt heeft. The Verge vroeg zich af wat eigenlijk de werkelijke reden is waarom elk sociaal netwerk plots zo belust is op die Stories.

En het antwoord is niet wat je verwachten zou - niet om de gebruikers te behagen, maar wel om meer opvallende reclame te kunnen plaatsen zonder dat de gebruiker protesteert. Want de gebruiker is echt allergisch tegen advertenties die niet in een bepaald medium passen. Neem nu volgende situaties.

De internaut bladert doorheen een lijst van tekstboodschappen in Messenger, en Facebook plaatst er ergens een tekstadvertentie tussen. De gebruiker zal meteen steigeren en zelfs in een posting protesteren tegen de advertentie. Daarentegen, wanneer je bladert doorheen Snapchat Stories, en tussen twee verhalen van je vrienden een advertentie ziet in de vorm van een grote foto of zelfs een video, dan zal je dat gemakkelijker accepteren.

Het komt erop neer dat tekst moeilijk te monetiseren is, dat je er moeilijk tekst-reclame in kan plakken. Dat pakt niet. In een lijst met visuele boodschappen daarentegen lijkt het wél acceptabel. En dat is helaas ook de reden waarom Twitter zoveel problemen heeft om inkomsten te beuren uit reclame.

The Verge verwijst naar een motto dat de laatste tijd de ronde doet: "the camera is the new keyboard". We praten met beelden, althans de nieuwe generatie doet dat. Foto's met filters, emoji's... Wil dat dan zeggen dat het woord dood is? Uiteraard niet. Wat de slagzin "the camera is the new keyboard" zelf bewijst, want die kan je niet uitdrukken met een camera.
http://www.theverge.com/2017/3/28/15094056/facebook-stories-advertising-messagingMAAK JE KLAAR VOOR WINDOWS 10 CREATORS UPDATE
Binnenkort is het weer zover: er komt een nieuwe update aan van het Windows besturingssysteem. Vanaf 11 april zal je de update kunnen binnenkrijgen. Daarbij heb je de keuze dat je gewoon wacht, tot je de melding te zien krijgt, of zelf via je instellingen gaat zien of de update er al is en hem zo gaat binnenhalen, op een moment dat je toch tijd hebt.

Tot de belangrijkste nieuwigheden behoort de ondersteuning voor 'mixed reality' toestellen (een andere manier om augmented reality te omschrijven) zoals de Microsoft HoloLens. Verder is er ook een speciale game modus, een modus die zachter is voor je ogen als het om jou heen donker is, en de nieuwe Paint die ook 3D aankan. Ouders zullen voortaan beperkingen kunnen instellen voor de tijd die hun kroost achter het scherm doorbrengt. Verder komen er ook Ebooks naar de Windows Store, en je zal die kunnen lezen in de Edge browser.

Qua hardware zouden de Surface Book en de Surface Studio, de de-luxe versie van de Surface speciaal voor grafische professionals, in meer markten te krijgen zijn.

Een uitgebreide beschrijving van de nieuwigheden, met foto's erbij, vind je in het blog van Windows zelf en bij Techcrunch
https://blogs.office.com/2017/03/28/new-office-365-march-co-authoring-excel/
https://techcrunch.com/2017/03/29/microsofts-windows-10-creators-update-will-launch-april-11/?ncid=rssSAMENWERKEN IN EXCEL NOG BETER
Microsoft is op snel tempo een inhaalbeweging aan het maken tegenover Google Docs. Het grote succes van die laatste is het feit dat het online samenwerken aan documenten en het delen ervan zo gemakkelijk is - terwijl toch algemeen geacht werd dat de tools van Office zelf veel meer functionaliteiten hebben. Microsoft is de laatste tijd dan ook hard aan het werken om het online samenwerken te verbeteren.

Verder deze maand werd Office Teams aangekondigd, een tool speciaal om online samen te werken, een soort concurrent voor het populaire Slack. En deze week werd dan bekend gemaakt dat je voortaan gemakkelijker samen zal kunnen werken aan Excel-documenten in de desktop versie van Excel. Je zal kunnen zien wie ook aan de spreadsheet aan het werken is, je zal zien waar exact in het document zij bezig zijn, en welke wijzigingen er gemaakt worden.

Online samenwerken was al mogelijk in Excel ONline (en Excel op Android, Windows Mobil en iOS) maar het blijft toch nog altijd handiger om met de eigen desktop versie van de Office 365 kantoorsuite te werken. Meer in het Office-blog, waar je ook een voorbeeld ziet van hoe je samenwerken kan.
https://blogs.office.com/2017/03/28/new-office-365-march-co-authoring-excel/


 

 
Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetPODCASTS DIE JE SLIMMER MAKEN: GOOD JOB, BRAIN!
Een podcasst over erg uiteenlopende onderwerpen. Zo draait de meest recente podcast over eieren: welk deel van het ei komt het eerst uit de kip? Hoe maak je de perfecte roereieren? Wetenschap en culinair genoegen...
[Taal: ENG]
http://goodjobbrain.libsyn.com/rssNetties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Kunst is opstandigheid tegen het lot van de mens.
-André Malraux-


 
De nieuwe oogst


BLOCKED IN CHINA
Het is bekend: de grote (virtuele) Chinese muur bestaat echt. Heel wat websites worden geblokkeerd in China en zijn niet te bekijken door de gewone gebruikers. Op deze site kan je zien welke dat zijn. Facebook is geblokkeerd, maar Yahoo kan je bezoeken. Twitter is geblokkeerd, maar Reddit kan je bezoeken. Interessant om dit toch eens uit te testen.
[Taal: ENG]
http://www.blockedinchina.net


JE STEAK BAKKEN - MAAR DAN WETENSCHAPPELIJK
Op deze pagina van de MIT universiteit kan je zien hoe je je steak/ tonijn/ kalkoen moet bakken, als je hem bleu (raw), saignant, medium of bien cuit wil hebben. De tijden zijn per kant.
[Taal: ENG]
http://up.csail.mit.edu/science-of-cooking/home-screen.html


SKIMCAST: DOCUMENTEN GEMAKKELIJKER AFDRUKKEN
Soms gebeurt het dat je een document op het web tegenkomt dat je niet kan afdrukken. Het is te groot en een stuk van de tekst valt van het blad af.Bij deze site kan je de URL van dat document invullen, waarna het document tot de juiste proporties herleid wordt zodat je het kan printen. OOk bij PDF-documenten kan je de grootte herleiden, nadat je ze hebt geüpload.
[Taal: EN]
http://www.skimcast.com/

DE 100 BOEKEN DIE JE GELEZEN MOET HEBBEN IN JE LEVEN

Wat zijn nu eigenlijk de échte klassiekers in de literatuur, de boeken die je écht gelezen moet hebben in je leven? Bij ListChallenges vind je een lijstje met 100 boeken - om te noteren, en er je bucket list van te maken!
[Taal: ENG]
http://www.listchallenges.com/amazons-100-books-to-read-in-your-lifetime


LEER MORSECODE ONLINE
Op deze website kan je Morse telegrafie leren in je browser. Je moet geen programma downloaden, en je kan je persoonlijke instellingen bewaren wanneer je een account aanmaakt. Doe je dat liever niet, dan moet je gewoon met gebruikersnaam "test" en wachtwoord "test" inloggen en leer je het zo.
[Taal: ENG / NL]
http://lcwo.net/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: KUNNEN WE PRATEN.NL
Deze website kwam tot stand in de aanloop naar de verkiezingen in Nederland. Er werd uitgegaan van de premisse dat we door polarisering eigenlijk niet meer met elkaar praten, niet meer naar elkaar luisteren. En er wordt gezocht naar een antwoord op de vraag waarom mensen hun vertrouwen in de politiek verloren zijn, waarom zij zich in de steek gelaten voelen.
[Taal: NL]
http://www.kunnenwepraten.nl
https://decorrespondent.nl/6291/welkom-bij-kunnen-we-praten-zo-kan-jij-meedoen-aan-het-gesprek/2181844833894-207060c0


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DE FANTASIE

Wij konden niet meteen een "about us" vinden, waarin de makers van deze website zichzelf voorstellen. Maar dat kan niet verhinderen dat het een leuke website is voor kinderen, met heel veel nuttige en interactieve informatie. Bovendien is de vormgeving heel vrolijk en aangepast aan de kinderwereld.
[Taal: NL]
http://www.defantasie.com


VRIJDAG MULTIMEDIA: SF KORTFILM TOONT HOE VERLEIDELIJK AR KAN ZIJN... MAAR OOK CREEPY!
Het lijkt heerlijk: dingen creëren die dan in je eigen werkelijkheid te zien zijn. Je kan zelfs een virtueel huisdier maken, en dat de vorm kleur geven die je wil. Deze kortfilm toont het... tot de toon plots omslaat, en je merkt dat die nieuwe werkelijkheid ook creepy kan zijn!
https://thenextweb.com/shareables/2017/03/28/sci-fi-film-augmented-reality/#.tnw_PGuOT5Oq
https://vimeo.com/209070629


VRIJDAG MULTIMEDIA: 31 VAN DE BEKENDSTE FOTOGRAFEN ALLER TIJDEN

Henro Cartier-Bresson, Ansel Adams, Louis Daguerre, ... het zijn enkele van de bekendste fotografen. In dit artikel bij Medium maak je kennis met in totaal 31 fotografen en lees je meer over wat hun werk zo speciaal maakt. Een artikel om te bookmarken en de kunstenaars een voor een te ontdekken.
[Taal: ENG]
https://medium.com/photographytalk/31-of-the-most-famous-photographers-of-all-time-f7017c78f70c


VRIJDAG MULTIMEDIA: REAL-WORLD TEST TUSSEN IN-CAR NAVIGATIE VAN APPLE EN ANDROID
Volgens verschillende waarnemers is Siri toch niet zo'n fantastische slimme assistent(e) op de smartphone. Daarom vonden wij het leuk om dit filmpje te vinden waarin twee jongemannen die zelf echt geloven in hun eigen toestel, de ene in zijn Android, de andere in zijn iPhone, elkaar uitdagen om de test te doen welke van beiden het beste is. En wie dat is... verklappen wij niet :)
https://thenextweb.com/artificial-intelligence/2017/03/29/android-auto-apple-car-play-test/#.tnw_Xh9ls1Ms
https://www.youtube.com/watch?v=jeESbGPl_Dw

Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Smartphone-spelletje Chicken Scream: niet tappen maar schreeuwen
http://www.ad.nl/nieuws/smartphone-spelletje-chicken-scream-niet-tappen-maar-schreeuwen~a07d3472/
- Apple ontwerpt iPhone-laptop, maar of-ie er ook komt...
http://www.ad.nl/digitaal/apple-ontwerpt-iphone-laptop-maar-of-ie-er-ook-komt~a9af50c2/


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Dit zijn de LG OLED-televisies voor 2017
http://elektrozine.be/dit-zijn-de-lg-oled-televisies-voor-2017/
- 4 nieuwe Yamaha AV-receivers met multiroom MusicCast
http://elektrozine.be/4-nieuwe-yamaha-av-receivers-met-multiroom-musiccast/
 


*** COMPUTERTAAL

http://www.computertaal.info

- Scratch tutorial: 4. Ons eerste project
http://computertaal.info/2017/03/31/scratch-tutorial-4-eerste-project/
- Review : Devolo Gigagate – snel internet doorheen je huis
http://computertaal.info/2017/03/30/review-devolo-gigagate-snel-internet-doorheen-huis/


 *** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Video toont ontgrendelen Galaxy S8 met behulp van portretfoto
https://tweakers.net/nieuws/123021/video-toont-ontgrendelen-galaxy-s8-met-behulp-van-portretfoto.html
- De Dutch Power Cows breiden de zoektocht naar aliens uit
https://tweakers.net/nieuws/122913/de-dutch-power-cows-breiden-de-zoektocht-naar-aliens-uit.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be- Hoe technologie ons seksleven kan veranderen
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/hoe-technologie-ons-seksleven-kan-veranderen/article-longread-835039.html
- Skype-advertentie verspreidt ransomware
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/skype-advertentie-verspreidt-ransomware/article-normal-835083.html

*** TECHNOLOGIUM
http://www.technologium.be
- De Apple Airpods | Wat is dat daar in je oren Ludwig?
http://www.technologium.be/apple-airpods-is-daar-oor
- Samsung onttroont Apple | De nieuwe Samsung Galaxy S8
http://www.technologium.be/galaxys8*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- "Het Belgische scale-up ecosysteem moet dringend de krachten bundelen en synergie creëren"
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/geld-ophalen-is-als-een-omgekeerde-marathon-de-eerste-kilometers-zijn-moeilijk-nadien-kan-het-snel-gaan
- Het is officieel: Tesla's krijgen eindelijk de futuristische autopilot features die Elon Musk beloofde
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/het-is-officieel-tesla-s-krijgen-eindelijk-de-futuristische-autopilot-features-die-elon-musk-beloofde
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
DE TIP VAN HANS: SANDISK GEEFT IPHONE-GEBRUIKERS NU 256GB OPSLAGGEHEUGEN
SanDisk introduceert twee interessante nieuwe producten voor mensen met een iPhone of iPad. De mobiele flashdrives van het bedrijf beschikken nu over een maximale capaciteit van 256GB, waarmee gebruikers nog veel meer foto’s, video’s en muziek op kunnen slaan.
https://www.techzine.nl/nieuws/103969/sandisk-geeft-iphone-gebruikers-nu-256gb-opslaggeheugen.html


DE TIP VAN HANS: INTEL: "GEVAAR SLECHT BEVEILIGD IOT NOG TOTAAL ONDUIDELIJK"
Gebruikers moeten veel meer verantwoordelijkheid bij het kopen en gebruiken van online apparaten. Dat zegt Raj Samani, Chief Technology Officer bij Intel Security. Het bedrijf heeft zijn McAfee-beveiligingssoftware in een aantal routers weten te verwerken, maar het ligt nog vooral aan de gebruikers om goed op te letten als het gaat om 'slimme' apparaten, zegt Samani.
http://www.pcmweb.nl/nieuws/intel-gevaar-slecht-beveiligd-iot-nog-totaal-onduidelijk.html


DE TIP VAN HANS: IKEA TEST VIRTUAL REALITY IN DRIE WINKELS
Ikea test virtual reality in drie winkels Ikea is vorig jaar gestart met een pilot waarbij klanten keukens in virtual reality kunnen bekijken. Met de VR Experience app kun je je door een virtuele keuken bewegen en deze zo op ware grootte bekijken. Daarnaast kun je een en ander in realtime aanpassen aan jouw voorkeuren. De VR Experience app werkt in combinatie met de Vive, de virtual reality bril van HTC en softwareontwikkelaar Valve. Het... Lees meer
https://nl.hardware.info/nieuws/51279/ikea-test-virtual-reality-in-drie-winkels


DE TIP VAN HANS: DOUBLEAGENT: SECURITYSOFTWARE KAN PC’S KAPEN VIA VERBORGEN WINDOWS-FUNCTIE
Een securitystart-up weet een ongedocumenteerde Windows-functie te misbruiken om via securitysoftware pc’s te kapen. Windows XP tot en met 10 zijn kwetsbaar,en securitypakketten van grote namen zijn vatbaar.
http://www.pcmweb.nl/nieuws/doubleagent-securitysoftware-kaapt-pcs-verborgen-windows-functie.html
 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

CHROME 57 VOOR IOS MET READING LIST


Er is een nieuwe versie uit van de Chrome browser voor iOS. Die bevat een wel erg handige functie (die tussen haakjes ook terug te vinden is in de Safari browser): Read Later. Vind je een interessant artikel dat je later wil lezen, dan tik je gewoon op het Delen icoontje, en kies je vervogltens de Read Later optie. Dit zet de pagina op jouw Reading List, zodat je het artikel ook zonder internetverbinding lezen kan.
Een uitvoerige bespreking bij 9to5Mac.
https://9to5mac.com/2017/03/14/chrome-for-ios-update-reading-list/
https://geo.itunes.apple.com/ca/app/chrome-web-browser-by-google/id535886823?mt=8&at=11l3RE


KINDLE VOOR IOS: NU MET SEND TO KINDLE OPTIE
Nog een update van een app, die het gemakkelijker maakt om artikels offline te lezen. Ditmaal gaat het om de  Kindle app voor iOS. Daar heb je voortaan ook de "Send to Kindle" optie, waarmee je dan artikels van je phone naar je Kindle stuurt om die later te kunnen lezen.
Bij TechCrunch een uitgebreide bespreking.
https://itunes.apple.com/us/app/kindle-read-ebooks-magazines-textbooks/id302584613?mt=8
https://techcrunch.com/2017/03/21/kindle-for-ios-finally-gets-the-send-to-kindle-feature-challenging-pocket-and-instapaper/


ONETAB: HANDIG VOOR WIE MET VEEL TABBLAADJES WERKT
Deze extensie voor de Chrome en Firefox browser is super handig. Heb je veel tabblaadjes open, dan klik je gewoon op het kleine icoontje rechts van de adresbalk. Dan zal OneTab alle tabs die op dat moment open staan, in een lijst van links samenvatten in een nieuwe tab en die andere tabs sluiten. Wil je een pagina van die lijst openen, dan klik je gewoon de link aan op de lijst. En ben je klaar met de lijst, dan kan je de link uit de lijst verwijderen.
Het is ook heel handig wanneer je research doet rond een bepaald onderwerp. Een aanrader!
http://uk.businessinsider.com/onetab-extension-makes-google-chrome-faster-2017-3?r=US&IR=T
https://www.one-tab.com/


SUPER MARIO RUN (ANDROID)


Het populaire Nintendo spel met de Italiaanse loodgieter is nu beschikbaar voor Android. De drie eerste levels kan je gratis spelen, voor het volledige game moet je eenmalig $10 betalen.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.nintendo.zara


VRIJDAG APP-DAG: GOOGLE CALENDAR VOOR IPAD
Deze versie van Google Calendar is geoptimaliseerd voor de tablets van Apple. Er was al veel langer een iOS versie van Calendar verkrijgbaar, maar die werkte eigenlijk best op de iPHone, maar op de iPad was het geen fantastische ervaring. Dat zou nu beter moeten zijn, omdat je veel meer opties krijgt. Zo kan je je afspraken noteren en zal de machine learning van de app je helpen om afspraken te regelen gebaseerd op de tijden dat je collega's of vrienden vrij zijn.
https://www.cnet.com/news/about-time-google-calendar-finally-comes-to-ipad/
https://itunes.apple.com/us/app/google-calendar-make-the-most-of-every-day/id909319292?mt=8

 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
De kunstenaar is geen speciaal soort mens,
maar ieder mens is een speciaal soort kunstenaar.
-Ananda Coomaraswami-