Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
30/3/2017 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 20
Nummer 999 van 25/3/2017Gegroet lezer,

Editie 999, nog eentje te gaan. Wij hebben al enkele reacties ontvangen van mensen die vroeger meewerkten aan ons e-zine, en graag naar de reünie zouden komen. Maar er zijn nog verschillende ontbrekende medewerkers.

Waar zijn Miranda Swier, Benny Raemaekers, Kurt Fierens, Peter Stuart, Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers,  Eddy Horemans, Henk Langerak?

Laat iets van je horen :)

Verder in deze editie het laatste artikel van medewerker Paul, waarin hij zijn ervaringen met de in-car technologie van BMW bespreekt. Boeiend, als altijd.  Daarnaast opnieuw heel veel kortere artikels, met nieuwigheden van bepaalde tools. Want het blijft evolueren, en het gaat daarbij erg snel!

Veel lees- en experimenteerplezier gewenst!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 
 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
BBC VERONTSCHULDIGT ZICH VOOR 'PROVOCATIEVE' TWEET
Religies hebben hun gevoeligheden. Dat is de laatste maanden steeds duidelijker gebleken - welke religie dan ook, er zijn bepaalde dingen die nog altijd 'heilig' zijn. Elke religie gaat er echter anders mee om wanneer zo'n heilig huisje aangevallen wordt. De ene tracht die kritiek te pareren met argumenten. De andere zal de kritiek verbieden - zelfs op straffe van de dood.

En soms zijn wij ons te weinig bewust van dat laatste. Noem het cultuur-egocentrisme, maar de meeste mensen in Europa gaan ervan uit dat je redelijkerwijze niet ter dood gebracht kan worden omwille van een mening, zonder ook maar enige schade toegebracht te hebben aan mensen of personen. Helaas denken zij, wij, verkeerd.

De Australische nieuwssite News.com.au brengt namelijk dit onthutsende verhaal. Nadat de overheid in Pakistan , een overwegend moslimland, aan Facebook en Twitter gevraagd had om mensen mee te helpen opsporen die 'blasfemie' geplaagd hadden (het beledigen van een godheid), wou BBC Asian Network een debat losmaken over de strafbaarheid van blasfemie.

Het vroeg de volgers van de @bbcasiannetwork account om hun mening: wat is de juiste straf voor blasfemie? Een op zijn minst onhandig te noemen vraag, want in Pakistan is blasfemie, in casu het beledigen van de islam of de profeet Mohammed, strafbaar met de dood. Het is, zo meldt de nieuwssite, zelfs al voorgevallen dat extremisten het recht in eigen handen nemen en mensen doden die verdacht worden van blasfemie.

De woorden van de tweet lieten veronderstellen dat blasfemie wel degelijk gestraft zou moeten worden. En dat, vonden verschillende human rights activisten, niet correct. BBC Asian Network heeft zich voor die woorden verontschuldigd: "Het was nooit onze bedoeling om te impliceren dat godslastering gestraft moet worden. Het was een provocerende vraag die het bij het verkeerde eind had".

Meer bij News.com.au en de BBC
http://www.bbc.com/news/uk-39316253
http://www.news.com.au/finance/business/media/what-is-the-right-punishment-for-blasphemy-bbc-apologises-for-provocative-tweet/news-story/576d0bfd4a3df10c5ba7e91e228c04f1FACEBOOK ZENDT TEAM NAAR PAKISTAN IVM GODSLASTERLIJKE CONTENT
Het voorgaande verhaal was slechts één aspect van een evolutie die in bredere context gezet moet worden. In Pakistan is godslastering immers iets dat door de bevolking ernstig genomen wordt. En het feit dat er op de sociale media content staat die als blasfemie beschouwd kan worden, is daar een doorn in het oog. Een veiligheidsinstelling van het land heeft zelfs de bevolking aangespoord om iedereen aan te geven die godslasterlijke materiaal online post.

Omdat het nooit duidelijk omschreven is wat wel en niet blasfemie is (dat kan gaan van een afbeelding van de profeet Mohammed, want die mag niet afgebeeld worden, tot kritiek op de Koran, want die mag niet in twijfel getrokken worden), wordt door sommigen gesteld dat het slechts een voorwendsel is om politieke dissidenten monddood te maken.

Dat Facebook en Twitter nu gevraagd wordt om de identiteit van personen die zich aan godslastering "schuldig" maken, aan Pakistan door te geven, zet deze sociale netwerken in een moeilijke positie. Meewerken met Pakistan zal hen de woede van de rest van de wereld opleveren, want blasfemie is, zoals je in het vorig artikel kon lezen, strafbaar met de dood. Niet meewerken kan ertoe leiden dat de sociale netwerken in Pakistan verboden worden.

Tot nu toe heeft Facebook enkel gereageerd met een algemene verklaring. "Wij delen enkel informatie over accounts in overeenstemming met onze gebruiksvoorwaaden en de wet die van toepassing is". Maar nu heeft Facebook aangekondigd dat het een team gaat sturen om hierover te praten. Het valt dan ook af te wachten wat dat team daar gaat verrichten...
http://www.bbc.com/news/world-asia-39300270GOOGLE ADVERTENTIESYSTEEM ONDER VUUR
Een bedrijf dat in het adverteersysteem van Google stapt, heeft eigenlijk geen controle over de de plek waar die advertentie vertoond wordt. Het enige wat het bedrijf doet is zeggen dat de advertenties door Google bij een bepaald trefwoord getoond moeten worden, en welke prijs het bedrijf bereid bent om te betalen voor die vertoning. Dat heeft zowel betrekking op YouTube als op het Google Display Network, waar advertenties geplaatst worden op de websites van derden. Dit

Het blijkt echter dat deze advertenties ook getoond worden op websites en video's waarmee de adverteerders zich niet willen associëren. Zoals content van blanke nationalisten of een priester die zijn tevredenheid uitdrukte over de dood van 49 mensen in een homo nachtclub.

Een reportage van Times of Londen bracht dit aan het licht. Met als gevolg dat verschillende grote adverteeragentschappen zoals Havasermee dreigden om hun advertentie-opdrachten bij Google stop te zetten. Google heeft nu 'beterschap' beloofd: het zou de content op zijn platform beter gaan monitoren.

Nu moet het wel gezegd worden dat Google de laatste tijd erg zijn best doet om misleidende advertenties te weren uit zijn ad-netwerk. Er was een tijd dat advertenties, vermomd als systeemmeldingen van je computer, trachtten jou een bepaald programma te laten downloaden. Die lijken de laatste tijd erg geminderd. Op dat gebied heeft Google dus al zijn best gedaan.

Het monitoren van de content waarbij de advertenties geplaatst worden zal echter een moeilijkere zaak blijken. Wij schreven het al een tijdje geleden: de rol van Google als neutraal doorgeefluik is helemaal passé...

Meer bij Bloomberg en Adage.
http://adage.com/article/agency-news/havas-freezes-google-youtube-ad-spend-uk/308328/
https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-03-17/u-k-pulls-ads-from-youtube-citing-failures-in-policing-contentEU WIL DAT FACEBOOK, TWITTER EN GOOGLE HARDER OPTREDEN TEGEN BEDRIEGLIJKE PRAKTIJKEN
We zegden het enkele dagen geleden nog: het wordt steeds duidelijker dat Google, Facebook, Twitter en alle websites die content van de gebruiker publiceren niet langer hun rol als neutraal doorgeefluik kunnen volhouden. Zij worden steeds vaker verantwoordelijk gesteld voor die content. Gisteren ging het nog over de advertenties die bij bepaalde content geplaatst wordt. Vandaag gaat het om bedrieglijke praktijken.

De EU wil namelijk dat deze netwerken content actief verwijderen die fraudeuleus is. En het gaat heel ver: fraude bij betalingen die gevraagd worden zonder goederen te leveren, abonnementen waarbij men gratis registreert maar niet weet dat het toch een betalend abonnement is, het te koop aanbieden van namaakproducten, enz. Een mondjevol, en het zal de sociale netwerken handenvol werk geven om dit allemaal in het oog te houden en te verwijderen.

Bovendien wil de EU dat Facebook, Twitter en Google+ hun Terms of Service, hun gebruiksvoorwaarden aanpassen zodat de gebruiker beter beschermd is tegen dergelijke fraude. Concreet mogen de sociale media niet eisen dat gebruikers afzien van hun rechten, zoals het recht om een online aankoop te annuleren.

Mooi van de EU om de burger te beschermen. Sommige van die aanbiedingen zien er inderdaad erg bedrieglijk uit. Als er nu nog een wet zou komen die dergelijke praktijken zou verbieden bij mails, dan zou het pas een hele vooruitgang zijn. Want puilt ook jouw mailbox niet elke dag uit met mails die dergelijke bedrieglijke praktijken toepassen?

Meer bij The Verge.
http://www.theverge.com/2017/3/17/14960538/european-union-order-facebook-twitter-google-scam-preventionBIXBY: DE SLIMME AI ASSISTENT VAN SAMSUNG
Ondanks het debacle met de batterijen die vuur vatten van de Galaxy Note, lijkt Samsung toch het vertrouwen van de gebruiker te behouden. En van de pers - er wordt al dagenlang geschreven over de nieuwe Galaxy S8, er worden gissingen gemaakt over het uiterlijk en de specificaties, elke lek wordt in de sociale media gedeeld. Je zou denken dat het over een nieuwe iPhone gaat!

Alle gekheid op een stokje: pas volgende week zal je weten hoe de nieuwe Galaxy S8 eruit ziet, want dan wordt die op een officiële persconferentie voorgesteld. Maar in de aanloop daarvan heeft Samsung wel Bixby voorgesteld. de slimme AI assistent die op de Samsung toestellen zal komen. En volgens Samsung is Bixby verschillend van Google Assistant en Siri op volgende vlakken:

- Bixby is krachtiger en completer - het zal de volledige controle overnemen van de apps die met Bixby werken, dit in tegenstelling tot Siri en co die enkel een beperkt aantal taken kunnen uitvoeren.

- Bixby zal ook aangepast zijn aan de context, 'context aware' in vaktermen. Dit wil zeggen dat je Bixby in een bepaalde app kan activeren en dat hij dan de huidige context zal begrijpen en de toestand waarin de app zich bevindt.

- Bixby zal tot slot beter de bevelen van de gebruiker kunnen begrijpen, en bijvoorbeeld onvolledige commando's verstaan omdat hij gewone spreektaal zal gebruiken in de interactie en je dus geen speciale commando's moet gebruiken.

Benieuwd hoe dit er concreet gaat uitzien - en of Bixby ook Nederlands kent? Volgende week zal je het weten
https://9to5google.com/2017/03/20/samsung-bixby-ai-assistant-official/


HOERA! WHATSAPP BRENGT DE STATUS TERUG!
De voorbije weken is het een opbod geweest tussen de verschillende diensten die instant messaging aanbieden. Facebook met zijn Messenger, WhatsApp en Instagram kon maar met lede ogen het succes aanzien van Snapchat, en heeft daarom verschillende populaire functies van Snapchat in sneltempo gekopieerd en in zijn dienst geïntegreerd.

Ten koste van andere functies uiteraard, en de gebruiker was daar echt niet gelukkig mee? Zo verdween de Status functie, iets waarbij je een boodschap kon opstellen indien je afwezig was. De naam Status werd gegeven aan wat je gerust een kloon mag noemen van de Stories functie van Snapchat.

Zeer tot ontvredenheid van de gebruikers. Die nu mogen juichen, want WhatsApp zal de originele Status terug invoeren, maar dan wel in de About sectie van je profiel. Deze wijziging zal in de volgende weken uitgerold worden voor alle Android-gebruikers en komt later ook naar de iPhone.

Hoe je je Status voortaan wijzigt, zie je in foto's bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2017/03/15/whatsapp-brings-back-status/GOOGLE VERTELT WAAR JE AUTO GEPARKEERD IS
Hoe vaak is het niet gebeurd, wanneer je de supermarkt of een groot winkelcentrum buiten komt, en verdwaasd rondkijkt: waar had ik in 's hemelsnaam mijn auto gelaten? Voor je een reuzengroot parkeerterrein, en je hebt geen idee waar jouw vehikel staat...

Aan die ellende zou binnenkort een einde kunnen komen, dankzij Google. Google Maps heeft namelijk een handige tool gekregen die je zal helpen te onthouden waar jouw auto staat. Deze menu optie verschijnt wanneer je op het blauwe puntje klikt, en zal een P op de map zetten, zodat je jouw plekje kan terugvinden.

Niets nieuws zal je zeggen, dat deed Apple Maps al langer, met name sinds de lancering van iOS 10? Wel, Google doet het een beetje anders. Bij Apple Maps is het namelijk zo dat de plek waar jouw auto zich bevindt onthouden wordt als een punaise op de landkaart, wanneer je je iPhone loskoppelt van de bluetooth in je auto. Die locatie kan je dan ook nog bewerken, je kan er bijvoorbeeld een foto aan toevoegen of een notitie via de Parketd Location feature van je iPhone. Of je kan gebruik maken van de Mark Location feature, wanneer je geen gebruik maakt van bluetooth in de wagen.

Bij de nieuwe tool van Google Maps kan je ook notities toevoegen, zoals de verdieping en nummer van de plaats of een foto. Maar wat ook handig is bij de nieuwe tool van Google is dat je kan aangeven hoeveel tijd je hebt op de parkeermeter. Die tijd wordt dan getoond op de map, en nadert het vervaluur, dan zal Google Maps je verwittigen.

Een uitvoerige bespreking bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2017/03/20/google-maps-lets-you-record-your-parking-location-time-left-at-the-meter/INSTAGRAM LAAT JE JE LIVE VIDEO BEWAREN
Instagram heeft sinds een tijdje zijn Stories, waarmee je sinds januari ook live video kan streamen. Die video verdween dan echter na 24u. Dat verandert. Voortaan kan je ook hetgeen je live gestreamd hebt, opslaan en later terug bekijken.

De werkwijze is aldus: nadat je je live video uitgezonden hebt, heb je twee opties. Ofwel wil je hem niet bewaren, en dan moet je niets doen - na 24u verdwijnt hij gewoon. Ofwel vond je de video zo gedenkwaardig dat je op de "Save" button klikt in de hoek rechts boven.

Nu is het wel zo dat enkel de video bewaard zal blijven, en niet de commentaren, de likes, het aantal kijkers, of zelfs de live interacties die tijdens de uitzending plaats vonden. En dat is wel spijtig, want bijvoorbeeld Periscope doet dat wèl.

Het wordt ondertussen een boeltje om nog te weten welke dienst wat doet, met welke opties. En het verandert ook elke dag. Soms zou je willen dat de tech bedrijven eens een maandje rust namen, zodat je aan alle nieuwigheden wennen kan...

Meer bij VentureBeat
http://venturebeat.com/2017/03/20/instagram-now-lets-you-save-livestreamed-videos-to-your-phone/


APPLE PAKT UIT MET NIEUWE IPAD EN NIEUWE IPHONE
Nu, dat 'nieuwe' in de titel mag je gerust tussen haakjes zetten, want er is niets vernieuwends aan de nieuwe toestellen. Het gaat namelijk om een iPhone Red, wat dus eigenlijk alleen een nieuwe verpakking in rood aluminium is van de gewone iPHone 7 en iPhone 7 Plus, en waarvan een deel van de opbrengst naar project(RED) gaat. Dat laatste is een project om HIV/AIDS te bestrijden in de sub-Sahara regio in Afrika.

Een mooi initiatief, uiteraard, maar op technisch vlak biedt deze nieuwe iPhone niets nieuws

Er komt ook een nieuwe iPad uit, en het enige wat je daarvan kan zeggen is dat hij de iPad Air reeks zou moeten vervangen. Dit om de gebruiker minder in verwarring te brengen. Het toestel is 9,7 inch groot, heeft een Retina-scherm, en kost 409 euro voor een 32 GB model met WiFi en 569 euro voor een 32GB met WiFi én 4G verbinding.

Klinken wij hier een beetje superkoel tegenover deze nieuwe aankondiging? Dan is dat gewoon omdat we de overweldigende toon van de Apple-persberichten die op onze redactie binnenvallen eigenlijk best moe worden. Waar andere bedrijven in de beschrijving van hun toestellen een discrete toon hanteren (mooi, handig, leuk, ...) is het bij Apple altijd "de beste prestaties in zijn klass", een "ongeëvenaarde draagbaarheid en gebruiksvriendelijkheid", de "ongelooflijkste prestaties" en de A9-chip "met 64 bits architectuur van destkopklasse levert razendsnelle verwerking", terwijl de camera's aan voor- en achterkant "uitzonderlijke prestaties" levern. Snapt u wat we bedoelen?

En, o ja, de mooiste bewaren wij tot het laatste. "Tegenwoordig loopt Apple wereldwijd voorop met zijn innovatieve iPhone, iPad, Mac, Apple Watch en Apple TV". Werkelijk, Apple?
http://www.apple.com/benl/ipad
http://www.apple.com/shop/buy-iphone/special-edition-iphone-7


CLIPS: DE IK-OOK POGING VAN APPLE OM SNAPCHAT FILTERS TE IMITEREN
Zijn wij te kritisch voor Apple? Je mag het ons gerust zeggen hoor. Maar bij het tweede persbericht dat vandaag bij onze redactie binnenkwam over Clips, een nieuwe tool van Apple, moesten wij toch even zuchten.

Jawel, ook hier weer de superlatieven: een "baanbrekende" functie, een "unieke opzet", ... net alsof Snapchat al niet veel langer werkt met filters en bijschriften, grappige effecten zoals tekstballonnen en animaties. Het enige wat Clips, volgens het persbericht, echt nieuw lijkt te hebben is dat je uit verschillende fragmenten een video kan samenstellen. Maar voor de rest? Gewoon filmpjes met filters, die je kan publiceren op sociale media of delen met je vrienden.

De app is gratis. En zelfs dat is niet ongezien, baanbrekend of uniek...
http://www.apple.com/clips/


ANDROID O: MELDINGEN MET SNOOZE-FUNCTIE
Google heeft Android O voorgesteld, de nieuwe versie van het Android besturingssysteem, dat versie "Nougat" moet opvolgen. Zoals bekend houdt Google er een alfabetische naamgeving op na bij de opeenvolgende versies, en zijn het altijd snoepjes. Er wordt nu dus al druk gespeculeerd waarvoor die "O" gaat staan...

Wat heeft Android O te bieden? Google zelf legt de nadruk op een betere batterijduur. Het gaat nog agressiever beheren wat apps kunnen doen in de achtergrond, om ervoor te zorgen dat slokop-processen je batterij niet leegzuigen. Met name zullen drie dingen beperkt worden: broadcasten, achtergronddiensten en updates van je locatie. The Verge voegt daar wel aan toe dat het mogelijk is dat dit de werking van sommige apps gaat sabotteren. Maar gelukkig stelt Google nu al deze versie ter beschikking van de ontwikkelaars, zodat zij eventuele problemen nu al kunnen opsporen en hopelijk verhelpen.

Wat ons het leukste leek bij de aankondiging van Android O, is dat er veranderingen komen in het notificatie systeem. Zo zullen apps hun meldingen kunnen groeperen in categorieën of kanalen. En bovendien kan je nnotificaties laten snoozen of sluimeren, zodat ze na een door jou bepaalde tijd weer opduiken om je eraan te herinneren.

Verder gaan er ook "adaptive icons" komen, wat wil zeggen dat de icoons van apps kunnen veranderen naargelang het homescreen de gebruiker gekozen heeft. Je krijgt ook een "beeld-in-beeld" modus voor video's, nieuwe manieren om de navigatie met het klavier te ondersteunen zoals met pijltjes en de tab toets.

Een uitgebreide beschrijving bij The Verge en een samenvatging bij TechMeme.
http://www.theverge.com/2017/3/21/14990876/google-android-o-8-update-developer-preview-release-battery-life-notifications-api
http://www.techmeme.com/170321/p17#a170321p17


UPDATE VAN GOOGLE APP EN MOBIELE SITE
Wil je een zoekactie uitvoeren vanop je mobiele toestel, en gebruik je daar Google voor, dan zal je bemerken dat de app of de website die je dan te zien krijgt in een nieuw kleedje gestoken werd. Je scherm zal voortaan snelkoppelingen bevatten naar onderwerpen zoals sport, weer, eten en drinken, entertainment of adnere interesses.

Google wil daarbij meer een startpunt worden, en zich niet enkel beperken tot het opzoeken van concrete informatie. Zo zou je bij "eten en drinken" moeten kunnen zien bij welke restaurants in de buurt je kan eten. Bij Entertainment krijg je te zien wat er draait in de bioskopen, en kan je filmtrailers bekijken.

Elk van deze hoofdcategorieên geeft, bij het aantikken, een nieuw scherm met daarin weer verschillende opties. Dat zijn op zich geen nieuwe functies, Google heeft dit altijd al aangeboden, maar nu is het overzichtelijk bijeen gebracht. En dat, lieve lezer, lijkt ons iets dat Google eigenlijk al veel langer had kunnen doen...

Om dus uit te testen, zodra het op jouw toestel verschijnt!

TechCrunch bespreekt deze update uitvoerig.
https://techcrunch.com/2017/03/21/google-redesigns-its-mobile-app-and-website-with-tappable-search-shortcuts/


GOOGLE MAPS LAAT JOU JE LOCATIE DELEN
Eerder deze week hadden we het over een nieuwigheid bij Google Maps: hij zou je voortaan helpen om niet alleen jouw auto terug te vinden op de parking, maar ook nog eens bijhouden wanneer de parkeertijd (van de parkeermeter) verstreken is.

Deze nieuwigheid gaat eveneens over Google Maps - en het is iets dat balanceert op de gevaarlijke grens van de privacy. Je zal namelijk met vrienden en familie kunnen delen waar jij je bevindt. Zij kunnen zelfs een routebeschrijving kunnen krijgen om tot bij jou te raken. Dit alles op korte termijn - maar je kan ook één persoon die je echt vertrouwt, je partner, ouder of kind, aanduiden om altijd jouw locatie te weten.

Klinkt vertrouwd in de oren? Klopt. Jaren geleden had Google een dergelijke optie uitgebracht die toen Latitude heette, en in Google Maps ingebouwd was. Maar in 2013 besloot Google die functie in te bouwen in zijn sociale netwerk Google+. En omdat dat toch zo'n groot succes was (not!), heeft Google nu beslist de functie terug in Google Maps te zetten, waar het thuishoort.

GOogle is tussen haakjes niet de enige die de optie aanbiedt om je locatie te delen. Ook bij Facebook kan je je een optie activeren die je vertelt wanneer er een vriend dicht in jouw buurt is. Ook bij Swarm van Foursquare bestaat die optie, en bij ritten-delen apps Lyft en Uber kan je zien waar jouw vriend is wanneer je met hem afgesproken hebt om dezelfde rit te delen.

Volgens TechCrunch is het vooral omdat die optie niet meer in de gewone Google Maps zit, en de gebruikers dus hun heil in andere apps moesten gaan zoeken, dat Google nu besloten heeft om op zijn stappen terug te keren.
https://techcrunch.com/2017/03/22/google-maps-now-lets-you-share-your-location-with-friends-and-family-for-a-specific-period-of-time/


REDDIT LAAT VOORTAAN POSTEN NAAR PROFIELEN
De sociale nieuwssite Reddit draait al jaren mee. Toch is hij niet erg bekend bij het grote publiek. Erg gebruiksvriendelijk is de site niet voor nieuwkomers, en soms kan de sfeer er erg verhit zijn. Reddit werkt gewoon volgens het simpel: iemand draagt een nieuwsartikel aan, anderen stemmen die artikels naar de voorpagina of naar de vergeethoek. En ondertussen wordt er druk gecommentarieerd (en soms naar hartelust gescholden ook!).

Reddit is voor tech journalisten een bron van inspiratie, en sommigen nieuwsorganisaties of podcasts gebruiken het zelfs als een tool om luisteraars aan te moedigen nieuwtjes aan te brengen die interessant zijn om in de uitzending te bespreken.

Kortom: Reddit is heel handig, voor wie er zijn weg vindt. Maar Reddit zou graag meer gebruikers hebben. En het meent hiervoor best een voorbeeld te nemen aan de sociale netwerken, waar iederen zijn profiel heeft, en waar mensen een boodschap kunnen sturen naar dat profiel, en kunnen zien welke boodschappen die ander reeds gepost heeft. Profielen en volgen, wat je dus in de meeste sociale netwerken doet. En uiteraard kan je ook commentaar geven op de postings van anderen. En, belangrijk: degene die zo'n profielpagina aanmaakt, zal die ook zelf kunnen beheren en ongewenste commentaar wieden.

Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2017/03/21/reddit-plans-a-profile-page-redesign-reminiscent-of-facebook-and-twitter/


UPDATES VOOR GOOGLE ALLO, DUO EN PHOTOS
Het blijft een bezig baasje, onze Google. Deze week kon je al lezen over enkele extra functies in Google Maps, en nu vandaag kunnen we berichten over nog enkele andere nieuwe functies bij Google tools.

Zoals je wellicht weet is Hangouts recent opgedeeld in Allo en Duo. De versie van Allo voor Android heeft nu ook de mogelijkheid gekregen om documenten en bestanden (.pdf, .doc, .apk, .zip en .mp3) te delen. Smart Smiley, een tool die op basis van machine learning automatisch een smiley zal suggereren op basis van de tekst die je aan het invoeren bent, werkt nu ook met het Portugees, waar dat vroeger enkel Engels was.

De Google Duo app voor Android en iOS maakt binnekort ook voice gesprekken mogelijk; momenteel wordt het uitgerold in Brazilië en later zou de rest van de wereld volgen. Dat is vooral interessant wanneer je een slechte verbinding hebt, en een videogesprek niet mogelijk is.

Ook de Photos app heeft een updated gekregen die handig is wanneer je een slechte verbinding hebt. Van je foto's wordt automatisch een backup gemaakt, maar wanneer je slechts 2G hebt bijvoorbeeld, dan zal er enkel een lichtgewicht preview versie gebackupt worden. En wanneer er dan een betere verbinding is of WiFi, zal die lichtgewicht foto vervangen worden door de hogekawliteitsversie.
http://venturebeat.com/2017/03/22/google-updates-allo-with-file-sharing-duo-with-audio-calling-and-photos-with-low-connectivity-features/


MEDIUM LANCEERT EEN ABONNEMENTSVERSIE
Wie vaak op het internet surft en heel diverse bronnen raadpleegt, zal weten dat er heel vaak echt interssante artikels, geschreven met veel kennis van zaken, te vinden zijn bij Medium.com. Dat is een platform waar onafhankelijke journalisten of bloggers hun ei kwijt kunnen. De content was tot nu toe gratis - de auteurs waren wellicht blij dat hun artikels gelezen werden, maar hadden wellicht toch ook graag wat centjes gezien voor hun werk.

Daarin komt nu dus verandering: je kan voortaan een abonnement nemen van 5 dollar per maand. Voorlopig heb je daar eigenlijk niets mee te winnen, behalve dat je weet dat je de auteurs beloont voor hun werk. In de toekomst zou je voor dat geld echter wel extra's krijgen, zoals toegang tot exclusieve content. Er zou ook een leeslijst komen met artikels die als aanbevolen lectuur beschouwd worden; die lijst zou niet gebaseerd zijn op een algoritme, wel door menselijke redacteurs.

Volgens The Verge komt deze beslissing om te werken met een abonnementsdienst er, nadat Medium eerder geprobeerd had om te werken met het adverteermodel, maar het té moeilijk was om geld te verdienen met advertenties, in een wereld waar Google en Facebook het quasi monopolie hebben op de distributie van advertenties.

De CEO van Medium, Ev Williams, vertelt trouwens in The Verge waarom hij tegen het adverteermodel is waarop de hele online content wereld de laatste tijd gebaseerd is. "Wij hebben een systeem nodig dat verhalen en ideeën betaalt die niet enkel gebaseerd zijn op hun vermogen om de aandacht te trekken, maar op hun waarde voor de lezer". En dat is een waar woord: het adverteermodel werkt het beste met clickbaits...

Het initiatief van Medium wordt op veel cynisme onthaald, o.a. door The Next Web
http://www.theverge.com/2017/3/22/15028310/medium-membership-subscriptions-launch
https://thenextweb.com/opinion/2017/03/23/ev-williams-lost-goddamn-mind/#.tnw_bLPsK8pW

 

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!BMW 330E, DEEL 4 : EINSTEIN BRAIN?
Auto’s bevatten meer en meer informatica, microprocessors en spitstechnologie dan ooit te voren. Maar, wie weet alles het best, wij of de auto? We trachten het uit te zoeken. We danken dan ook BMW Group Belux, en in het bijzonder de heer Pieter De Wit voor het ter beschikking stellen van een BMW330e iConnect.

iConnect: de SIM-kaart
Maar wat maakt een iConnect BMW zo slim? Hedendaagse auto's hebben heel wat computerpower aan boord. Heel het motormanagement is processor gestuurd, maar ook achteruitrijsensors, rijbaanassistentie, dimmer van de grootlichten, GPS en dergelijke werken met on-board computers.

BMW heeft bovendien in zijn iConnect-wagens nog iets heel belangrijks toegevoegd: de SIM-kaart. Iedereen kent wel een SIM-kaart: dat kleine dingetje dat je in je GSM steekt om te kunnen telefoneren. De SIM-kaart geeft een GSM zijn telefoonnummer en je betaalt een provider voor het gebruik van zijn netwerk en per oproep.

Een bellende auto
En dat is het eerste punt: je auto kan telefoneren. Stel dat je ergens crasht of in panne staat, je auto verwittigt de hulpdiensten. Kan je auto opgebeld worden? Ja, je auto wel, jij niet. BMW-diensten kunnen in verbinding komen met jouw auto. Je auto is geen telefoontoestel. Maar, dit is niet nieuw, het bestond al geruime tijd.

Punt twee is: je kan een SIM-kaartje niet alleen in een GSM steken, maar ook in een smartphone. En dat betekent: internet in je auto. En nu wordt het niet alleen smart en interessant, maar heel heel heel smart en heel heel heel interessant. Je kan dus Google raadplegen op je navigatiescherm, social media en dat allemaal. Je auto is dan wel smart; de bestuurder is allesbehalve smart als hij dat al rijdende doet. Nu, dit is ook al niet zo nieuw meer. Wel nieuw zijn de handige apps die het BMW-team heeft ontworpen.

Gegevens opvragen vanop afstand
Verbinding maken tussen je smartphone en auto gebeurt via bluetooth als je in de wagen bent, bv voor het afspelen van muziek op je smartphone via de autoradio, voor het bellen. Staat je auto ergens anders, dan kan je connectie maken via internet. Zo kan je op je smartphone zien hoever de batterij van je wagen is opgeladen, als je aan het opladen bent, hoelang het nog duurt voor je 100% batterijcapaciteit hebt. Je kan de wagen ontgrendelen en terug afsluiten, de claxon gebruiken, voorverwarmen en je kan zien waar je je auto hebt geparkeerd. En deze ogenschijnlijk handige tool gaan we gebruiken om de SIM-kaart en GPS systeem trachten uit te leggen.

De SIM-kaart in de BMW ziet er niet uit als het minuscuul dingetje dat je in een GSM-shop koopt en in je phone moet wurmen. In de BMW is het een module die vast in je voertuig zit. Je betaalt natuurlijk ook roaming kosten, afhankelijk van je provider. De SIM kaart heb je nodig om contact te maken met het 3G of 4G netwerk van de GSM-masten.

De GPS maakt contact met enkele satellieten die op een vaste plaats boven onze hoofden hangen. Door peilingen met verschillende satellieten en wat getover met sinus, tangens en aanverwanten weet de GPS op welk deel van de wereldbol je GPS, en dus je auto zich bevindt. Aangezien we de wereldbol hebben verdeeld in ontelbare vakjes door breedte- en lengtelijnen te trekken kunnen we de plaats bepalen waar we zijn. Ik bevind me bv nu op Noorderbreedte 51 4.264 en Oosterlengte 4 43.296. Mooi, maar je hebt natuurlijk ook een map, een landkaart nodig om dat aanschouwelijk te maken. Daarvoor rijden er verschillende auto’s rond, die niets anders doen dan door alle straten te rijden, en die wegen, verkeersborden, ronde punten, streetview in beeld brengen. De combinatie van deze maps en de coördinaten, maakt dat we kunnen GPS-volgen op een kaart.

Met de app Find my car kunnen we dus achterhalen in welke straat we onze auto geparkeerd hebben.

Find my car: de drie testen
Waarom vertellen we dit? Wel gewoon om één van de vele mogelijkheden deze wagen te belichten, zowel beperkingen als voordelen.

En daarvoor deden we drie testen. Eerst reden we naar Rochehaut en Frahan. Fahan ligt ingesloten in een meander van de Semois, en Rochehaut ligt op de andere oever van die Semois, boven op een heuvelrug. In vogelvlucht is de afstand tussen de twee dorpen amper 500 meter. Er is een wandelweg die langs de berghelling kronkelt en die via een smalle voetgangersbrug deze dorpen verbindt. We parkeren in Frahan en wandelen naar Rochehout. Daar vragen we met de app Find my car de kortste weg terug naar de auto. Wat blijkt: Op het schermpje van de smartphone zien we de dat plaats waar de auto staat, vlakbij is, maar dat de weg om ernaar toe te gaan …. 11 km lang is…

Omdat de kaartenmakers enkel de wegen gebruiken, geschikt voor een auto, sturen ze je via deze straten. We kunnen via de app ook vragen om de auto te laten claxonneren, en ja dit is zeer duidelijk hoorbaar. Gelukkig ken we er de weg en wandelen we terug naar de auto, er is trouwens maar één wandelpad tussen Frahan en Rochehaut, en dat is echt niet zo moeilijk te vinden. We kenden de situatie en zochten speciaal deze plaats op voor de test. Het is een beetje kinderachtig. Maar het betekent wel dat als je de kortste weg naar je auto zoekt, dit systeem je niet door een park of dergelijke gaat sturen.De parkeergarages
Goed, volgende test, regelmatig parkeren we in een parkeergarage. We zetten de auto op -3 in de parking onder het Ladeuzeplein in Leuven. Vind de app op de smartphone de auto? Natuurlijk niet. Op ons schermpje verschijnt de melding dat Find my car mogelijk niet werkt in parkeergarages en onder bruggen. We vinden op de display zelfs geen auto terug. Vervolgens verplaatsen we de auto naar -1 en parkeren heel dicht bij de uitgang.

En, totaal onverwacht krijgen we via de app, bij het zoeken naar de locatie van de wagen, het bericht dat hij ergens op het Ladeuzeplein staat. Dat is toch al iets.

Dan rijden we naar het Algemeen Ziekenhuis Imelda in Bonheiden, en parkeren ergens op de vrij grote parking. We gaan naar de hoofdingang van het ziekenhuis en zoeken van daar hoe we naar onze wagen moeten gaan. Volgens de Smartphone staat hij ergens op de parking, maar in welke rij, welk vak… nee. De parking is immers een privéterrein en wordt niet in kaart gebracht…. Dus het is gewoon zoeken op de ouderwetse manier.

Maakt dit nu van het SIM-kaart systeem een slecht systeem? Nee, verre van, het systeem werkt prima maar de kaarten zijn nog niet verfijnd genoeg.

Gezond verstand
Wat we vooral willen meegeven is: gezond verstand primeert, hoe slim een auto ook mag zijn er zijn altijd beperkingen, situaties waarin het niet werkt.. Je kan al die technische innovaties heel goed gebruiken, maar er voor honderd procent op rekenen is geen goed idee, je moet er bewust van blijven dat er beperkingen zijn. Zoals bv bij GPS-gebruik: Deurne vind je bij Antwerpen en ook in Noord Holland (Nederland); Berchem ligt in Oost Vlaanderen, Antwerpen en Luxemburg. Dus verstand gebruiken is de boodschap.

Bij BMW is men zich daar ten zeerste van bewust. Alles is terdege getest. Maar technologie kan niet alles oplossen. Zeer handig bij ons testmodel waren de camera’s die een duidelijk beeld geven van de ruimte rond de wagen bij het parkeren. Maar als je eerst door een plas rijdt, zijn ze ook onbruikbaar tot de lenzen weer terug proper zijn.

Een goede wagen kiezen is een kwestie van gezond verstand. En een goede wagen is een wagen die zijn kwaliteiten bewezen heeft, die gekend staat voor degelijkheid en betrouwbaarheid. En bovendien een wagen kiezen die garant staat voor rijplezier. Een goede wagen kiezen is je Einstein brain gebruiken. En dan heb je een ook een wagen met een Einstein brain.

Paul Liekens.


THE DOT: EEN SMART WATCH MET BRAILLE
Onze technologie maakt nog altijd het vaakst gebruik van een scherm om informatie over te brengen of een input te accepteren. Maar wat wanneer je blind bent of slechtziend, en dat scherm niet kan lezen? In dat geval wordt meestal overgeschakeld op geluid, zoals screenreaders, die de inhoud van het scherm voorlezen.

Deze nieuwe technologie, The Dot, die we ontdekten via een posting van Kim BOls, maakt echter gebruik van braille. Het gaat om een smartwatch die via Bluetooth gekoppeld wordt aan een smartphone, en waarvan de wijzerplaat bestaat uit een aanraakvlak met puntjes die dalen en rijzen en zo woorden vormen, als bij brailleschrift.

Het betekent dat gebruikers sms-boodschappen of andere meldingen via hun smartphone kunnen ontvangen, waarna die op hun Dot smartwatch omgezet wordt in braille. Via knoppen aan de zijkant van het scherm kunnen zij een antwoord zenden op het bericht.

The Dot is het product van een Zuid-Koreaans bedrijf. De bedenker ervan, ene Eric Kim, kreeg het idee toen hij studeerde aan de University of Washington en bemerkte hoe een blinde klasgenote elke dag met zware leerboeken sleurde, terwijl alle andere leerlingen enkel nog hun tablet bij hadden, waarop al hun leerboeken stonden.

Een nobel initiatief, maar toch zijn er enkele negatieve punten, zoals Huffington Post aanraakt. Niet iedere blinde of slechtziende kan braille lezen. In de VS bijvoorbeeld zijn er 1,3 miljoen mensen die officieel blind zijn, en slechts 10% daarvan leest braille. Bovendien is de het oppervlak van de wijzerplaat tamelijk klein, zodat het lezen van langere teksten niet bepaald gemakkelijk is. Daar tegenover staat dat de Dot een open API heeft, zodat ontwikkelaars de technologie verder kunnen uitbreiden en wellicht ook verbeteren.

The Dot zou in maart op de markt komen in het VK, na een ontwikkelingsperiode van 3 jaar. De smartwatch zou ongeveer 300$ moeten gaan kosten.
http://www.huffingtonpost.com/entry/braille-smartwatch-feel-messages-screen_us_58b489d1e4b060480e0aeceb
http://www.rd.com/culture/dot-braille-smartwatch/


GUETSLI: GOOGLE MAAKT ZIJN NIEUWE JPEG ENCODER OPEN SOURCE
Dat Google een pracht van een team (wat zeggen we: massa's teams!) heeft die wondere dingen bedenken, dat moeten wij je niet meer vertellen. Google heeft het krachtigste zoekalgoritme, is voortdurend bezig met allerlei nieuwe technologieën zoals autonoom rijdende auto's en webtechnologieën zoals AMP (accelerated mobile pages).

Nu heeft Google een technologie bedacht die twee dingen kan doen: enerzijds de grootte in kb van een afbeelding met 35% verkleinen. En anderzijds de huidige grootte van een afbeelding behouden, en het beeld toch beduidend verbeteren.

Het mooie daarbij is dat de nieuwe JPEG's die hieruit resulteren volledig compatibel zijn met de huidige browsers, toestellen, fotobewerkingssoftware en ook de JPEG standaard. Bovendien heeft Google deze technologie tot open source gemaakt, dus iedereen mag hem gebruiken. Goed van Google!

Meer bij Ars Technica.
https://arstechnica.co.uk/information-technology/2017/03/google-jpeg-guetzli-encoder-file-size/

 Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Er is geen einde aan de voortschrijdende vernielingskracht der oorlogsmiddelen,
maar er komt een einde aan datgene wat vernield kan worden.
-Yge Foppema-

 
De nieuwe oogst


   
CAMERA WIKI: ALLES OVER CAMERA'S

Deze site is een heuse encyclopedie over camera's. Alle merken en modellen worden er besproken. Ook handig is de verklarende woordenboek (Glossary) waarin allerlei (Engelse) termen uitgelegd worden.
[Taal: ENG]
http://camera-wiki.org/WAT ZIJN DE ALTERNATIEVEN VOOR AIRBNB?
In dit artikel van de New York Times worden meerdere alternatieven besproken, die elk hun eigen kenmerken hebben. Zo lees je over niche-websites die zich tot bepaalde groepen gebruikers richten. Dat kunnen bepaalde regio's zijn, dat kunnen gratis logies zijn, of luxe logies. Interessant vonden wij ook Mister B&B, dat zich richt tot homo reizigers en plekken biedt waar zij zeker zijn dat zij welkom zijn, en Noirbnb, waar mensen met een niet-blanke huidskleur weten dat zij welkom zijn.
Een artikel om inspiratie op te doen!
[Taal: ENG]
https://www.nytimes.com/2017/03/13/travel/airbnb-alternative-home-share-rentals.html?_r=0


GLITCH: ZELF APPS OF WEBSITES MAKEN ZONDER TECH KENNIS

Er was een tijd, helemaal in het begin van het internet, dat je een website kon bezoeken en de achterliggende html-code ervan kon bekijken. En daarop kon je je dan baseren om zelf je eigen website te maken. Die tijd is lang voorbij, want ondertussen zijn websites enorm ingewikkeld geworden. Glitch wil dat idee terug in voege brengen, met allerlei apps, gemaakt door de deelnemers aan deze community waarop je zelf verder kan bouwen. Er zijn vele apps al beschikbaar, dus laat je creativiteit maar los!
[Taal: ENG]
https://glitch.com/


LEXICITY: OUDE TALEN LEREN
Sommige mensen leren zo graag, dat zij iets leren dat ze eigenlijk... nooit tot toepassing kunnen brengen. Tenzij ze expert willen worden in dat vak uiteraard. Neem nu oude talen. Wat kan je doen met oud Grieks, Mayaans, Latijn, Gothisch...? Blijkbaar toch genoeg, want er bestaat zoveel belanstelling voor dat er een website is waar je deze oude talen kan leren. Studiekoppen, aan de slag!
[Taal: ENG]


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: ZONNEKAART
Deze tool is een onderdeel van de website Energiesparen.be van de Vlaamse overheid, die je enerzijds wil aanzetten om zelf energie te besparen, en anderzijds om zelf nieuwe energie op te wekken door bijvoorbeeld zonnepanelen te installeren op je dak. Met de tool kan je zien of jouw dak geschikt is om er zonnepanelen te plaatsen.
[Taal: NL]
http://www.energiesparen.be/zonnekaart
.

HIER SPREEKT (ZINGT) MEN NEDERLANDS: KINDERLIEDJES

Samen zingen is leuk maar ook goed voor kinderen, want zij ontwikkelen hun taal erme, ook hun gevoel voor klank en ritme. Deze website is aan kinderliedjes gewijd, zowel liedjes uit de oude doos als nieuwe liedjes.
[Taal: NL]
http://www.kinderliedjes.info/


VRIJDAG MULTIMEDIA: MINIATUURHUIZEN
In dit artikel van Mashable leer je hoe een artiest bezig is met een project  waarbij hij huizen die hij op Google streetview ziet, als miniatuur nabouwt.
Meer van zijn werk vind je op de eigen website van de artiest.
http://www.iknowjoshuasmith.com/work/
http://mashable.com/2017/03/22/miniature-detailed-buildings/?utm_cid=mash-com-Tw-main-link#imMBjx40LPqV


VRIJDAG MULTIMEDIA: DEUREN EN RAMEN
Elke fotograaf heeft wel een bepaald onderwerp waarin hij geïnteresseerd is en waarvan hij veel foto's gemaakt heeft. De "dada" van deze fotograaf is... ramen en deuren. En die komen echt wel in vele verschillende vormen en kleuren!
[Taal: ENG]
http://themindcircle.com/beauty-of-doors-and-windows/


VRIJDAG MULTIMEDIA: MAHJONG

Mahjong is een aloud spel dat intelligentie combineert met geluk. Heel wat mensen zijn verslaafd aan het spel - maar vraag ons niet wat de spelregels zijn (gelukkig weet Wikipedia dat wel!). Op deze website kan je het spelletje ook online spelen.
https://themahjong.com/
https://en.wikipedia.org/wiki/Mahjong
Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Sperma testen op vruchtbaarheid met app op smartphone
http://www.ad.nl/buitenland/sperma-testen-op-vruchtbaarheid-met-app-op-smartphone~a05ba138/
- LHBT-filmpjes zijn ongepast volgens YouTube
http://www.ad.nl/binnenland/lhbt-filmpjes-zijn-ongepast-volgens-youtube~ae0baf22/
 
 
 *** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
 - Dit zijn de Panasonic LED-televisies voor 2017
http://elektrozine.be/dit-zijn-de-panasonic-led-televisies-voor-2017/
- Een op de twee jonge (ver)bouwers wil slim huis
http://elektrozine.be/een-op-de-twee-jonge-verbouwers-wil-slim-huis/

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Scratch tutorial: 3. Het werkveld.
http://computertaal.info/2017/03/24/scratch-tutorial-3-werkveld/
- Amerika beschuldigd Russische FSB agenten van de enorme veiligheidshack bij Yahoo
http://computertaal.info/2017/03/22/amerika-beschuldigd-russische-fsb-agenten-enorme-veiligheidshack-yahoo/

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- .Geek - Knutselaar maakt schaakrobot met Raspberry Pi
https://tweakers.net/geek/122751/knutselaar-maakt-schaakrobot-met-raspberry-pi.html
- Amerikaanse Senaat stemt in met verkoop browsegeschiedenis door providers
https://tweakers.net/nieuws/122729/amerikaanse-senaat-stemt-in-met-verkoop-browsegeschiedenis-door-providers.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be- Longread: Hoe Netflix je meer beeld met minder bits geeft
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/longread-hoe-netflix-je-meer-beeld-met-minder-bits-geeft/article-longread-829359.html
- Google-auto's speuren naar gas
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/google-auto-s-speuren-naar-gas/article-normal-831199.html


*** TECHNOLOGIUM
http://www.technologium.be
- De Apple Airpods | Wat is dat daar in je oren Ludwig?
http://www.technologium.be/apple-airpods-is-daar-oor
- Review Huawei P10 | Evolutie, geen revolutie
http://www.technologium.be/review-huawei-p10


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- "Kapitaal binnenhalen is wel leuk, maar daardoor heb je steeds minder te zeggen in je eigen bedrijf”
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/kapitaal-binnenhalen-is-wel-leuk-maar-daardoor-heb-je-steeds-minder-te-zeggen-in-je-eigen-bedrijf
- Insiders bevestigen: "Alle toppers binnen Apple werken samen aan een speciaal AR-project"
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/insiders-bevestigen-alle-toppers-binnen-apple-werken-samen-aan-een-speciaal-ar-project
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
DE TIP VAN HANS: CHIP MET 3D-GEPRINTE LENSJES LEVERT HAARFIJN BEELD OP
Een chip met een arendsoog, zo omschrijven onderzoekers van de universiteit van Stuttgart de beeldchip die zij hebben ontwikkeld. Hun chip is voorzien van vier minuscule lensjes met elk een eigen brandpuntsafstand.
http://www.volkskrant.nl/wetenschap/chip-met-3d-geprinte-lensjes-levert-haarfijn-beeld-op~a4463959/


DE TIP VAN HANS: DIT MOET JE WETEN OVER DE LEVENSDUUR VAN WINDOWS 10
Microsoft gebruikt een hoop verwarrende termen voor Windows 10 versies, branches, updates en builds. Wij leggen in dit artikel uit wat het allemaal betekent.
http://webwereld.nl/software/97287-dit-moet-je-weten-over-de-levensduur-van-windows-10?hash=a68d0c30b84d7c49463e1b1bdbe05384&utm_medium=2017-03-01


DE TIP VAN WIM W: POWERR ONDERDELEN
Wil je de ultieme pc bouwen en heb je een paar duizend euro te besteden? We kijken naar de allerhoogste high-end-opties voor hardware-onderdelen voor de thuis-pc die je op dit moment kunt bemachtigen. In dit artikel kijkt Webwereld naar de 15 krachtigste pc-onderdelen die je nu kunt kopen.
http://webwereld.nl/hardware/97746-de-15-krachtigste-pc-onderdelen-die-je-nu-kunt-kopen?hash=dfc49b59711bbdeab255e31164270b22&utm_medium=2017-03-21


DE TIP VAN HANS: SPIONAGETECHNIEK GEBRUIKT LICHTJE HARDE SCHIJF OM DATA TE ONTVREEMDEN
Onderzoekers uit Israël hebben innovatieve manier ontwikkeld om gegevens van een computer te ontvreemden. Zelfs computers die achter een air gap staan, zijn niet veilig voor de spionagetechniek.
http://www.zdnet.be/nieuws/191132/spionagetechniek-lichtje-harde-schijf/


DE TIP VAN HANS: HOE EEN MACHINE MENSELIJKE POKERPRO'S VERSLOEG
Een pokermachine versloeg in een gigantische sessie van 120.000 rondes vier menselijke pokerprofessionals. Het succes van het machine learning-algoritme kan worden toegepast op zoveel meer dan spellen.
http://computerworld.nl/markttrends/96786-hoe-een-machine-menselijke-pokerpro-s-versloeg?hash=a68d0c30b84d7c49463e1b1bdbe05384&utm_medium=2017-02-06
 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

BLUETOOTH LE EXPLORER

Deze tool van Microsoft laat je ontdekken welke Bluetooth LE toestellen zich in jouw omgeving bevinden, en ermee te communiceren. Je kan hun diensten en kenmerken lezen, en je kan ernaartoe schrijven, dus bijvoorbeeld ook bestanden overzetten.
https://www.microsoft.com/en-us/store/p/bluetooth-le-explorer/9n0ztkf1qd98CAT GIF TV
Ben jij een kattenliefhebber die maar niet genoeg kan krijgen van het bekijken van kattenfilmpjes? Dan is deze app voor de iPhone iets voor jou. Miauw!
http://catgiftv.com/
https://itunes.apple.com/us/app/id1054432422


NOTE FIGHTER (WINDOWS)


Dit is een muziek app/game waarin je meespeelt met de (meestal klassieke) muziek, via de muis of het aanraakscherm. Je kan er zijn verschillende levels, en je kan ook zelf vrij muziek spelen. De gratis versie bevat 3 songs om mee te spelen, maar wil je meer songs dan moet je de app betalen.
https://www.microsoft.com/en-us/store/p/note-fighter/9nrnhn81jvnhAUDACITY UPDATE
Audacity is een heel knappe tool om geluid te bewerken en te mixen. Je kan live audio opnemen, je kan je oude vinyl platen en cassettes digitaliseren, en verschillende audioformaten bewerken zoals Ogg Vobis, AIFF, WAV, MPE.
Nu is er een update uit, die je wel zou moeten downloaden.
http://www.techcentral.ie/audacity-2-1-3/


XYPLORER: VERVANGER VOOR VERKENNER


Ben je niet tevreden met de standaard verkenner voor jouw bestanden? Dan is dit misschien een optie. XYplorer bevat namelijk verschillende tabblaadjes die een gemakkelijke tool bevatten om bestanden te doorzoeken, om bestanden in preview te bekijken, of in een duaal paneel en veel meer mogelijkheden.
https://fileforum.betanews.com/detail/XYplorer/1011575143/1
http://www.xyplorer.com/


WEBSITE REALIZER (SHAREWARE $59,95)
Dit is een tool om websites te bouwen. Met gewoon klikken en verslepen kan je afbeeldingen, media en effecten in de gewenste volgorde schiken op het scherm. Het is een heel intuïtieve WYSIWYG (what you see is what you get) editor, zodat je zonder eneig programmeercode toch een website kan maken.
https://fileforum.betanews.com/detail/Website-Realizer/1270810298/1
http://www.websiterealizer.com/


RADIOPUBLIC: ENKEL DE BESTE EPISODES
Deze app brengt je podcasts op je smartphone. En de laatste tijd zijn er heel wat podcasts bijgekomen. Om alles te beluisteren heb je natuurlijk geen tijd, en daarom wil deze app zich onderscheiden door de lijstjes met de beste podcasts die je zou moeten beluisteren. De beste episodes van podcasts worden geselecteerd, en jij kan beslissen of jij het leuk vindt en je erop abonneert, of gewoon overschakelen naar de volgende.
https://www.radiopublic.com/

 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Alle ellende in de wereld komt voort uit het feit dat iemand niet gewon
met z'n armen over elkaar kan blijven zitten.
-Gerrit Komrij-