Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
16/3/2017 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 21
Nummer 971 van 11/3/2017Gegroet lezer,

Een voorwoord dat geschreven wordt met zicht op de tuin, die in zijn lentegroen staat. En uiteraard aanzet tot actie. Na het grijze en donkere van de winter eindelijk het groen alom, en de zon, licht. In plaats van lekker in het zonnetje te gaan zitte, wat doen dan de meeste huisvrouwen en -mannen? Juist ja: de ramen wassen. En ook ondergetekende ontsnapte er niet aan...

Deze week het tweede deel van de BMW-ervaring van medewerker Paul. En heel veel nieuws van Google, dat deze week zijn Cloud conferentie hield. Veel leesplezier gewenst en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
STREAMING MUZIEK: SOUNDCLOUD MET NIEUWE ABONNEMENTSFORMULES, SPOTIFY BRENGT EIGEN CONTENT, EN HOE ZIT HET MET APPLE MUSIC?
Twee berichten uit het muziekwereldje. Beginnen we bij SoundCloud. Sinds kort biedt deze online muziekdienst ook een abonnementsformule aan waarbij je voor $9,99 per maand alle mogelijke muziek die er te vinden is, kan beluisteren in streaming. Het gaat om 150 miljoen songs, niet altijd van even goede kwaliteit, maar wel erg divers. Naast dit SoundCloud Go+ abonnement heeft het bedrijf nu ook een goedkoper abonnement uitgebracht, SoundCloud Go, dat $4,99 kost en toegang geeft tot 120 miljoen songs. Daarbij heb je ook de optie om songs offline te bewaren op je mobiele toestel. (1)

Spotify: eigen content
Ondertsusen is er ook nieuws van Spotify, een van de bekendste en populairste streaming diensten. Het zal namelijk zijn selectie podcasts uitbreiden met originele, zelf geproduceerde content. Daarvoor zou het samenwerken met mediapartners zoals Panoply Studios, een spin-off van Slage, met Gimlet Media en Loudspeaker Network.

Spotify hoopt dat het zich met deze originele content kan onderscheiden van zijn concurrenten in het druk bevolkte streaming wereldje. Eerder had Spotify ook al andere initiatieven aangekondigd met hetzelfde doel, zoals het zelf maken van video clips, audiofeuilletons en speellijstjes gebaseerd op activiteiten. Meer bij TechCrunch.(2)

En hoe zit het met Apple?
In de 'Music Streaming Wars' is er nog een belangrijke speler, namelijk Apple Music. Zoals je weet is Apple enkele maanden geleden (in 2015 om juist te zijn) met zijn dienst van start gegaan. Iedereen die een iPhone of ander Apple-toestel had, kreeg meteen een gratis proefperiode. En daarna kon je een betalend abonnement nemen.

Maar alhoewel Apple een enorme voorsprong nam op zijn concurrenten (de Apple Music app verscheen automatisch op het toestel van de gebruiker, als gevolg van een update van het iOS besturingssysteem) blijkt het aantal betalende abonnementen toch niet zo groot te zijn - relatief gesproken uiteraard. Apple heeft nu 20 miljoen betalende gebruikers, terwijl Spotify er 50 miljoen heeft. Maar het zijn vooral de groeicijfers die een teleurstellend beeld geven van Apple Music. In de voorbije maanden zag het immers zijn gebruikers aantal met 'slechts' drie miljoen gebruikers stijgen (in een periode van 3 maanden), terwijl Spotify er 10 miljoen bij deed in 5 maanden.

Een interessant overzicht van de streaming wars, met meer cijfers, vind je bij Yahoo (3)
https://techcrunch.com/2017/02/28/soundcloud-go-4-99/
https://techcrunch.com/2017/02/23/spotify-expands-its-push-into-original-content-with-new-podcasts/
http://finance.yahoo.com/news/apple-losing-music-streaming-war-155028521.htmlAPPLE ZAL VERRASSEND UIT DE HOEK MOETEN KOMEN, ZO MENEN WAARNEMERS...
Er was een tijd dat Apple hét tech bedrijf was waarnaar iedereen opzag. En alhoewel Apple producten nog altijd stijlvol en betrouwbaar zijn, heeft het bedrijf de laatste tijd toch heel wat van haar iconische pioniersrol verloren. Althans, dat is wat verschillende waarnemers menen.

Zo is er een heel kritisch artikel bij ZDNet, waarin 10 punten vermeld worden die Steve Jobs zou haten over het huidige Apple. Kort samengevat is dit het rijtje:
- AirPods: Steve Jobs was een hevige tegenstander van bluetooth headphone
- Overladen iOS: Jobs hield van eenvoud. Het oorspronkelijke iPhone OS was simpel, de gebruiksinterface was intuïtief en gemakkelijk. Het huidige iOS is overladen en lomp.
- Een gebrek aan focus. Bij elke reeks toestellen zijn er teveel varianten, met bitter weinig onderscheid. De oorspronkelijke iPhone was heel simpel te kiezen: je moest enkel beslissen hoeveel opslagruimte je wou, en je had een iPhone.
- De dalende populariteit van de iPad
- De verouderde toestellen in de Apple Store, zoals de Mac Pro
- Domme plossingen voor simpele problemen - wie zet er nu een herlaadpoort op de rugzijde van de muis, zodat je ze niet kan gebruiken tijdens het herladen?
- Door te beknotten op poorten moet je voortdurend met dongles werken. Het hele effect van het slanke toestel verdwijnt.
- Siri is niet echt een slimme assistent te noemen
- Apple hinkt anderen (en dan vooral Samsung) achterna, in plaats van pionier te zijn
- Er is nog altijd geen "One more thing", de volgende grote uitvinding van Apple. (1)
iPhone minder betrouwbaar dan Android

En dan is er nog het verslag dat deze week in een ander artikel bij ZDNet stond: iPhones zouden namelijk minder betrouwbaar zijn dan Androids. En hoe nieuwe de iPhone, hoe minder betrouwbaar hij werd. Een bewering die met veel cijfermateriaal gestaafd wordt (2)

Zou Augmented Reality Apple oppeppen?
Heel wat harde kritiek, en sommige punten vallen helaas niet te ontkennen. Maar andere waarnemers menen dat Apple wel degelijk bezig is met iets nieuws, en dat dat nieuwe AR of Augmented Reality is. Tim Cook had eerder al duidelijk gemaakt dat hij een grote fan is van AR, en volgens verschillende bronnen zouden er momenteel al meer dan 1.000 ingenieurs met AR aan de slag zijn bij Apple.

De nieuwe iPhone, die deze herfst verwacht wordt, zou dan ook een speciale '3D' camera aan boord hebben, die dan meteen ook de hoge prijs (meer dan 1.000 dollar!) zou rechtvaardigen. Een analyse bij Business Insider.
http://www.zdnet.com/pictures/10-things-steve-jobs-would-hate-about-apple-today/
http://uk.businessinsider.com/what-you-need-to-know-about-apples-new-3d-camera-2017-2?r=US&IR=T
http://www.zdnet.com/article/iphones-are-much-more-unreliable-than-android-devices-claims-report/UBER: KLACHTEN OVER SEKSUELE INTIMIDATIE EN SOFTWARE OM GEEN POLITIE TE VERVOEREN
Het zit Uber echt niet mee. Het bedrijf kon al op niet al te veel sympathie rekenen om wille van de manier waarop de chauffeurs behandeld worden - zonder enige sociale zekerheid, met prijzen voor ritten die voortdurend wijzigen en andere factoren die het leven van een Uber-chauffeur heel stresserend maken.

Verleden week kwam er dan nog een klacht bij over seksuele intimidatie: een vrouwelijke ingenieur bekloeg zich over het ongewenste gedrag van haar overste, gedrag dat nota bene door de HR-verantwoordelijke vergoelijkt werd. Daar is deze week nog een tweede klacht van een andere vrouwelijke ingenieur bijgekomen. Meer lees je daarover bij o.a. Re/Code.

En daar kwam het voorbije weekend nog slecht nieuws bij: bepaalde bronnen hebben het over speciale software, Greyball. Die zou namelijk de boekingen voor Uber-trips in het oog houden om te zien wanneer er iemand van de politie een rit zou bestellen. De software zou gebruikt zijn in steden waar Uber nog niet officieel mocht opereren en moest dus voorkomen dat de Uber-chauffeurs op heterdaad betrapt worden.

Daarbij zou de software het niet zo nauw nemen met de privacy van de passagiers. Zo werd er informatie verzameld over de plaats waar een taxi besteld werd, om te zien of dit niet een van de overheidskantoren was. Kredietkaartinformatie werd gecontroleerd om te zien of die persoon niet verbonden was met een overheidsinstelling of politiedienst. En zodra vastgesteld was dat iemand een overheidsfunctie had, en de bedoeling had om Uber-chauffeurs te betrappen, dan kreeg die een valse versie van de uber app, met fictieve taxi's om uit te kiezen, die zij dan nooit vastkregen uiteraard. Uber zelf beweert dat het volledig in zijn recht zou zijn om deze politieagenten een rit te weigeren, omdat zij valse informatie over zichzelf opgegeven zouden hebben...

Het volledige verhaal bij BBC. Het geheel heeft toch een heel nare smaak, en het wordt echt wel tijd dat Uber zijn blazoen oppoetst...
http://www.recode.net/2017/3/3/14805384/uber-ed-baker-resigns-travis-kalanick
http://www.bbc.com/news/technology-39164880GOOGLE ONTHULT ERNSTIGE BUG IN IE/EDGE BROWSER
Heb je het ook gemerkt, dat er in februari geen grote Patch Tuesday was? De laatste jaren had Microsoft immers de gewoonte om allerlei patches, oplossingen dus voor kwetsbare plekken in haar producten, in één update te stoppen die dan op een dinsdag uitgestuurd werd. Dat ging dus zowel om problemen met haar besturingssysteem als onderdelen ervan, zoals de IE / Edge browser.

Welnu, in februari was er geen Patch Tuesday. Nochtans waren er wel degelijk zwakke plekken die problemen konden veroorzaken. Dat leer je uit een bericht van Google, dat deze zwakke plekken verleden week publiek gemaakt heeft. Nu kan je vragen stellen bij die publicatie van Google. Want zo geeft het would-be hackers de pap in de mond die zwakke plekken te gaan exploiteren.

Google heeft echter een Project Zero security onderzoeksteam, dat een streng beleid hanteert. Wanneer er een zwakke plek gevonden wordt in een product, ongeacht wie dat product gemaakt heeft, wordt het verantwoordelijke bedrijf discreet verwittigd en krijgt het de nodige tijd om het probleem te patchen. Na 90 dagen maakt het onderzoeksteam dan haar bevindingen publiek. Is het probleem dan nog niet opgelost door de ontwikkelaar van de software, dan lopen alle gebruikers van die software gevaar.

Een meer technische uitleg lees je bij Ars Technica.

Naar aanleiding van deze bug heeft Ars Technica in een tweede artikel stevige kritiek op de manier waarop de PR mensen van Microsoft deze zaak aangepakt hebben - geen duidelijke informatie, geen uitleg waarom een oplossing uitgebleven is, geen suggestie over wat de gebruiker moet doen.
https://arstechnica.com/security/2017/02/high-severity-vulnerability-in-edgeie-is-third-unpatched-msft-bug-this-month/
https://arstechnica.com/security/2017/02/op-ed-when-marketers-drive-microsofts-0day-exploit-communications-we-all-lose/


OP VOORHAND BESTELLEN BIJ STARBUCKS? BLIJKT TOCH NIET ZO'N GOED IDEE...
Voor een goede koffie hebben hipsters heel wat over. Zelfs aanschuiven voor hun speciale, exact aan hun eigen smaak aangepaste koffie. Om dat wachten te verkorten had Starbucks in de VS een systeem ingevoerd waarbij je op voorhand je koffie kon bestellen, zodat die klaar stond wanneer je in de Starbucks van jouw keuze aankwam. Zelfs afrekenen moest je niet meer, want dat deed je via de app.

Helaas bleek het plan, dat er in theorie goed uitziet, in de praktijk flink tegen te vallen. Het heeft zelfs geleid tot een daling van de omzet met maar liefst 26%! Het systeem zorgt namelijk voor een flessenhals bij de medewerkers die de koffies moeten klaarmaken, en die met een schema van verwachte ophaaltijden moeten werken.

Starbucks moest zelfs toegeven dat klanten soms de zaak terug uitwandelden, wanneer zij de lange wachtrijen zagen van mensen die op hun mobiele pickup wachtten..

Starbucks is niet de enige die met dit probleem geconfronteerd werd. Business Insider noemt nog verschillende andere ketens die een systeem van mobiel bestellen ingevoerd hadden, en waar dit systeem niet tot een vermindering van de wachttijden gezorgd heeft, maar in tegendeel tot langere wachtrijen. Blijkbaar volstaat het niet om gewoon een app ter beschikking te stellen van de gebruiker, het hele proces van het verwerken van de bestellingen moet volledig herdacht worden.

Wij zijn alvast benieuwd hoe het met McDonalds zal gaan - dat heeft aangekondigd dat 14.000 restaurants in de VS tegen einde dit jaar ook met mobiel bestellen gaan werken...
http://uk.businessinsider.com/mobile-order-struggles-at-starbucks-shake-shack-2017-3?r=US&IR=T


FACEBOOK EN NEPNIEUWS: NVJ RAADT STUDENTEN AF (GRATIS) MEE TE WERKEN
Je hebt kunnen lezen hoe Facebook, ten tijde van de Amerikaanse presidentsverkiezingen, fel onder vuur kwam te liggen omdat er zoveel nepnieuws verspreid was via het sociale netwerk. Sindsdien heeft Facebook allerlei initiatieven aangekondigd, en één daarvan is nu voor het eerst te zien: voortaan zal je bij sommige berichten een driehoek zien, met de melding "Betwist door Snopes.com en PolitiFact" (zie de afbeelding bij Gizmodo).

Hoe komt Facebook tot de vaststelling dat een bericht nep is? Wel, het doet daarvoor beroep op externe derde partijen. Fact-checkers dus. Al wie zich aanbiedt om mee te werken met het systeem, moet een "Code van principes" ondertekenen, opgesteld door de journalistieke non-profit Pynter.

Een goed systeem, zo lijkt het, maar het kwam al direct onder vuur te liggen. En wel vanuit rechtse hoek in de VS. Website Breitbart wees erop dat Poynter connecties heeft met de liberale donor George Soros, die niet bepaald goed ligt ter rechterzijde. Facebook werd meteen al van fascisme beschuldigd. Een heel interessant artikel hierover, en het moeilijke evenwicht tussen links en rechts, en de waarheid die heel relatief lijkt, bij Gizmodo (1)

NVJ erg kritisch

Maar het initiatief krijgt ook kritiek vanwege de Nederlandse Vereniging van Journalisten. Thomas Bruning, algemeen-secretaris van NVJ, vindt het geen gezonde situatie dat Facebook zelf nieuwsorganisaties in Nederland benaderd heeft om berichten op het sociale netwerk te factchecken. De Nederlandse OmroepStichting (NOS) heeft alvast laten weten dat het niet zal meewerken aan het initiatief. Redacteuren van Nu.nl en studenten van de Universiteit Leiden echter wel. Zij zullen berichten, die door Facebook-gebruikers gemerkt zijn als nepnieuws, gaan controleren op feiten.

En dat vindt Bruning toch wel wat gortig. "Voor een koopje kan dit bedrijf nu de eigen business verbeteren met de prestaties van anderen". De studenten en de redacteurs van Nu.nl worden immers niet door Facebook betaald voor hun werk...
http://gizmodo.com/facebook-finally-rolls-out-disputed-news-tag-everyone-w-1792959827?utm_campaign=socialflow_gizmodo_twitter&utm_source=gizmodo_twitter&utm_medium=socialflow
https://www.villamedia.nl/artikel/nvj-kritisch-op-factcheck-plan-facebook
https://www.trouw.nl/home/-facebook-moet-factcheckers-en-journalisten-betalen-~a6c8bb98/VAARWEL DMOZ, DE OPEN INTERNETGIDS...
Je hebt er misschien nooit van gehoord, wat wellicht ook de reden kan zijn van dit bericht. Maar DMOZ is/was een prachtig project om een soort internetgids te maken. Geen zoekmachine, aangedreven door algoritmes, maar een echte gids, gemaakt door echte personen.
DMOZ werd opgericht in juni 1998 en hette toen nog GnuHoo, wat later NewHoo werd en zo de concurrentie moest aangaan met Yahoo, dat eveneens een internetgids had. De reden voor de oprichting was dat Yahoo teveel macht had, en dat het voor kleine sites te moeilijk was om opgenomen te worden in de gids.

In november 1998 werd NewHooo gekocht door Netscape en kreeg het de naam Netscape Open Directory, en toen AOL later dat jaar Netscape kocht, kreegt AOL de controle over Open Directory. In datzelfde jaar echter werd Google opgericht, dat duidelijk maakte dat de toekomst van het internet lag bij zoekmachines, aangedreven door logaritmes, niet bij gidsen, opgesteld door mensen.

DMOZ bleef echter bestaan, maar geraakte helemaal in de vergeethoek. De aankondiging dat hij nu opgedoekt mag dan ook niet als een verrassing komen. Toch is het met een gevoel van weemoed, dat wij het bericht lezen - het is gewoon de bevestiging dat de rol van de menselijke inbreng op het internet het niet kan opnemen tegen de machines.

Meer bij Search Engine Land.
http://searchengineland.com/rip-dmoz-open-directory-project-closing-270291GOOGLE ZET TOOL VOOR WEBMASTERS OM OP HUN SITE TE ZOEKEN STOP
Nog een bericht van het beëindigen van een product: Google Site Search. Dat is een zoekmachine die Google aan webmasters aanbood. Tegen betaling konden zij de zoekmachine op hun website zetten, en die zou dan enkel op de hele website gaan zoeken naar de trefwoorden die jij ingaf.

De reden waarom Google dit product stopzet? Die zou kunnen liggen in het feit dat Google ter vervanging twee andere producten aanbeveelt, waaronder zijn gratis maar op advertenties gebaseerde zoekmachine. En juist ja, je hebt het woordje "advertenties" zien staan, het magische woord waarop het inkomstenmodel van Google gebaseerd is.

Bestaande klanten, dus webites die nu gebruik maken van Google Site Search, zullen hun licentie verder kunnen gebruiken tot de vervaldag ervan, maar er zullen geen nieuwe licenties uitgereikt worden en de bestaande licenties zullen na de vervaldag niet vernieuwd worden. Meer bij Fortune en Search Engine Land.
http://fortune.com/2017/02/21/google-site-search-discontinued/
http://searchengineland.com/google-sunset-google-site-search-product-recommends-ad-supported-custom-search-engine-269834


VOORTAAN KAN JE IN BELGIË BETALEN MET JE ANDROID MOBIELTJE
Zou het er dan toch van komen, betalen met je mobiele toestel? Je hebt al langer Apple Pay, maar eerlijk gezegd hebben wij het zelf nog nooit in de praktijk toegepast gezien. Nu zou dan ook Android Pay beschikbaar worden in België.

Verscheidene winkelketens hebben aangekondigd dat hun kassa's erop ingesteld zijn: Carrefour, HM, McDonalds, Quick, MediaMarkt en Medi-Market. In principe zou het heel simpel moeten zijn: je moet natuurlijk wel eerst de Android app installeren. En daarna, wanneer je een aankoop wil betalen, dan moet je gewoon je toestel uit slaaptoestand halen, je moet zelfs niet eens de app openen. Je houdt het toestel voor de betaalterminal, en hups, gebakken.

Ook aankopen of bestellingen op het internet, in bepaalde apps, zou heel simpel verlopen. Momenteel werkt het al voor Deliveroo, Hotel Tonight, Fancy, Showroom Privé, Touchnote, TransferWise, vueling (binnenkort ook Sit en uber).

Waar het geld vandaan komt waarmee je je aankopen betaalt? Je moet de app koppelen aan jouw bankrekening. Momenteel is dat dan de MasterCard of Visa kaart die je hebt van BNP Paribas Fortis Fintro of Hello Bank. Binnenkort zouden dat dan ook gewone bankkaarten worden, en dan zou ook KBC aan boord springen.

Benieuwd of het een succes wordt! Meer info bij Google zelf.
https://blog.google/topics/shopping-payments/belgium-meet-android-pay/?utm_content=bufferb8e94&utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=buffer
https://pay.app.goo.gl/?link=https://www.android.com/payapp&apn=com.google.android.apps.walletnfcrel&amv=930000000&utm_source=google&utm_medium=blog&utm_campaign=ieannouncement


WIKILEAKS OPENT MET VAULT7 EEN NIEUWE DOOS VAN PANDORA
Klokkenluiderssite WikLeaks zorgt opnieuw voor opschudding: het heeft meer dan 8.000 documenten gepubliceerd waarin je kan lezen welke tools de CIA ter beschikking heeft om te spioneren. Bij verschillende media kan je de exacte details hierover lezen. TechMeme heeft alle artikels erover verzameld (1)

Wij willen even enkele bedenkingen meegeven. Om te beginnen: het zijn documenten die niet bij de CIA gestolen zijn of ontvreemd door een hack. Het zijn, zoals bij voorige lekken, documenten die circuleerden bij onderaannemers, tot één daarvan vond dat dit informatie was die de buitenwereld moest weten en alles doorgaf aan Wikileaks.

Verder moet je weten dat het gaat om kwetsbaarheden in zowel het Android besturingssysteem als iOS, MacOS, Windows en Linux, en dat zelfs de slimme tv's van Samsung gebruikt konden worden om mensen af te luisteren. Dat is goed en slecht nieuws. Goed nieuws, omdat ondertussen veel van deze kwetsbaarheden ondertussen al opgelost zijn, zo kan je lezen, en dus niet meer misbruikt kunnen worden om je af te luisteren - tenzij jouw toestel niet meer geüpdate wordt omdat het te oud is. Het slechte nieuws is dan weer dat het om zwakke plekken gaat op niveau van het besturingssysteem zelf. Dat wil zeggen dat de CIA zo rechtstreeks alles kan volgen wat jij doet, zelfs wanneer je gebruik maakt bij je messaging van end-to-end encryptie zoals bij WhatsApp. Het wil dus NIET zeggen dat de versleuteling van WhatsApp of andere messaging software gebroken is, voor alle duidelijkheid.

Nog een aspect is het feit dat de CIA met deze tools ook kan simuleren dat een hack door een bepaalde partij uitgevoerd wordt, terwijl de oorsprong van die hack helemaal elders lag. En uiteraard is de nieuwssite Breitbart, altijd medestander van de nieuwe president Trump, er als de kippen bij om erop te wijzen dat dit ook betekent dat de CIA wel eens zelf de hand gehad zou kunnen hebben in de hack en publicatie van de mails van presidentskandidate Hilary Clinton, en dat dan op de Russen gestoken zou hebben, in een slimme manier om Trump in discrediet te brengen.

Intriges, intriges... het zal, zoals het helaas steeds vaker het geval is, moeilijk worden om de waarheid te achterhalen. Voer voor spionageromans is het in elk geval!
http://www.techmeme.com/170307/p10#a170307p10
https://theintercept.com/2017/03/07/the-cia-didnt-break-signal-or-whatsapp-despite-what-youve-heard/
http://www.breitbart.com/tech/2017/03/07/wikileaks-cia-uses-stolen-malware-to-attribute-cyberattacks-to-nations-like-russia/INSTAGRAM BLIJFT SNAPCHAT ACHTERVOLGEN EN LANCEERT NU OOK GEOSTICKERS VOOR ZIJN STORIES
Verleden week trok SnapChat naar de beurs om vers geld op te halen bij investeerders, die in ruil daarvoor aandelen konden kopen. Een beursgang die op veel belangstelling kon rekenen, want de beleggers stonden te springen om die aandelen in handen te krijgen, zodat de koers meteen de hoogte inschoot.

Hebben die beleggers gelijk? Enerzijds is Snapchat hét middel bij uitstek om het jonge volkje te bereiken. Geen enkel ander sociaal netwerk heeft zo'n duidelijk omschreven demografische groep als publiek. De filters en stickers zijn ideaal voor bedrijven om in te zetten bij hun advertenties en marketing, dus inkomsten zullen er wel zijn voor Snapchat.

Anderzijds moet de belegger toch wel vrezen dat het succesverhaal van Snapchat ook een ongelukkige afloop kan kennen. Facebook, eigenaar van Instagram, zit Snapchat immers nauw op de hielen en imiteert zowat elk succesvolle kenmerk van Whatsapp. Zo heeft het deze week geostickers uitgebracht in zijn Stories, waarmee het duidelijk de geofilters van Snapchat imiteert (1).

Maar toch lijkt het spel van Snapchat bij lange nog niet uitgespeeld. het bedrijf blijft immers verrassend uit de hoek komen. Denk aan de Snapchat bril, waarmee je korte opnames kan maken van je dagelijkse leven - een bril die, juist doordat hij er zo belachelijk en duidelijk herkenbaar uitziet, het creepy gevoel dat Google Glass de burger gaf, wegneemt.

Snapchat zou bovendien sterke plannen hebben om met AR of augmented reality aan de slag te gaan. Want eigenlijk heeft het al heel wat ervaring met AR. Alle filters, de regenboog die uit je mond gekotst wordt, de gekke smoelen, enz., dat zijn eigenlijk allemaal AR toepassingen. Ene heel interessant achtergrond artikel hierover vind je bij CNet.
http://techcrunch.com/2017/03/07/instagram-geostickers/
http://thenextweb.com/socialmedia/2017/03/08/facebook-gives-zero-fucks-cloning-snapchat-adds-geostickers-instagram/
https://www.cnet.com/news/snapchat-spectacles-snap-ipo-augmented-reality-ar-pokemon-go/
http://wersm.com/snapchat-ready-jump-augmented-reality/
http://finance.yahoo.com/news/shazam-augmented-reality-snapchat-profitable-ipo-in-future-180609957.htmlPINTEREST KOOPT JELLY, HET OBSCURE PRODUCT VAN BIZ STONE
Sommige producten komen eigenlijk nooit echt van de grond, zelfs al zijn ze bedacht door mensen die met andere producten hun sporen verdiend hebben. Dat is het geval met Jelly,  dat gemaakt werd door Biz Stone, medeoprichter van Twitter. Jelly is een zoekmachine, of liever wil het dat zijn, maar dan niet gebaseerd op algoritmes die het internet doorzoeken, wel op vraag en antwoord. Het principe: jij stelt een vraag, en Jelly zou die doorspelen aan de mensen van wie het weet dat zij het antwoord weten. En na enkele minuten zou je dan het antwoord krijgen.

Een mooi concept, maar het kwam nooit van de grond. Eerst en vooral omwille van de tijd die tussen vraag en antwoord ligt, maar vooral omdat het antwoord niet veel beter was dan wat je bij Google zou vinden. Jelly is nu gekocht door Pinterest voor een niet nader genoemd bedrag. Wat Pinterest daarmee kan doen? Wel, volgens The Verge is Pinterest eigenlijk een heel goede zoekmachine om dingen te vinden waarin Google slechts is. Vooral omdat op Pinterest dingen geplaatst worden door mensen, die er zelf tags aan geven. Zoektermen die je bij Google enkel een resultatenlijst zouden opleveren die volledig beheerst wordt door SEO, zouden bij Pinterest wél relevante resultaten geven.

En wellicht heeft deze overname dus wel degelijk zin, en is Jelly eindelijk in de juiste stal terechtgekomen waar de technologie tot zijn recht komt..
http://www.theverge.com/2017/3/8/14857360/pinterest-jelly-acquisitionGOOGLE GAAT ERG WETENSCHAPPELIJK MET KAGGLE EN CLOUD VIDEO INTELLIGENCE
Twee berichten over Google, die ons, gewone stervelingen, wellicht niet rechtstreeks, doch zeker onrechtstreeks zullen raken. Het gaat namelijk om nieuwe technologieën die momenteel ter beschikkinig gesteld worden van wetenschappers, en later de weg naar de gewone gebruiker zullen vinden.

Om te beginnen heeft Google bekend gemaakt dat het Kaggle gekocht heeft. Dat is een online dienst waar competities gehost worden voor datawetenschap en machine learning. Meer dan 500.000 datawetenschappers nemen deel aan het platform en door Kaggle te kopen heeft Google een rechtstreeks contact met hen. Het kan bijvoorbeeld met die wetenschappers proberen zijn Artifificial Intelligence projecten uit te breiden. Meer over dit platform bij TechCrunch. (1)

Het tweede bericht is afkomstig van de Cloud Next conferentie, waar Google de lancering aangekondigd heeft van een nieuwe machine learning API. Deze technologie kan voorwerpen in video's herkennen, en de video's ook doorzoekbaar maken.

En door deze technologie als API uit te brengen, stelt Google ontwikkelaars in staat om zelf toepassingen hiervan te maken, apps dus. Het enige nadeel is wel dat de video's gehost moeten worden op de Google cloud, wil de API werken. In een tweede artikel bij TechCrunch vind je een demo (2)

En tot slot nog een nieuwigheid: Google gaat support geven. Het zal een deel van haar ingenieurs, verenigd in de Site Reliability Engineering Group of SRE, ter beschikking stellen om advies te geven aan cloud-gebruikers. V erleden jaar was Google al begonnen dit aan te bieden aan bepaalde grote klanten, zoals Niantic, de maker van Pokémon GO. Nu breidt het die dienstverlening uit naar alle klanten. De prijszetten is niet afhankelijk van de mate waarin de clouddiensten gebruikt worden - veel of weinig - maar wel op de tijd binnen dewelke de ingenieurs moeten antwoorden op een vraag. HIerover lees je alles bij Forbes. (3)
https://techcrunch.com/2017/03/08/google-confirms-its-acquisition-of-data-science-community-kaggle/
https://techcrunch.com/2017/03/08/googles-new-machine-learning-api-recognizes-objects-in-videos/
https://www.forbes.com/sites/alexkonrad/2017/03/08/google-cloud-brings-reliability-engineers-to-customers/#519b6475ab03CNN LANCEERT EEN AFDELING MET VIRTUAL REALITY NIEUWS
Ook de klassieke media gaan met hun tijd mee en experimenteren met nieuwe technologieën. Zo heeft CNN deze week aangekondigd dat het een nieuwe afdeling opricht, CNNVR die video's zal maken van grote nieuwsgebeurtenisen en ook live  gebeurtenissen zal streamen. En bovendien ook elke week een virtual reality ervaring zal uitbrengen.

CNN, zo lees je bij Engadget, is al langer bezig met virtual reality. Het heeft al meer dan 50 nieuwsverhalen uitgebracht met 360 graden video, waar jij dus zelf volledig kan rondkijken in een gebeuren. Al in 2015  bracht het een live stream van een presidentsdebat bij de Democraten.

CNN gelooft dat VR een mooie toekomst tegemoet gaat. Je zet gewoon een headset op, en plots ben je ergens op een heel andere plek, waardoor je je veel nauwer bij het verhaal betrokken voelt. Je staat IN het verhaal, in plaats van ernaar te kijken.
Wat meer achtergrond over deze evolutie bij Engadget, dat tevens ging kijken hoe andere redacties met VR verwerken in hun berichtgeving.
https://www.engadget.com/2017/03/07/cnn-virtual-reality-unit-cnnvr/
http://cnnpressroom.blogs.cnn.com/2017/03/07/cnn-digital-vr-virtual-reality-cnnvr/


 

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!BMW 330e, Deel 2 : Auto’s met punten
Vraag het maar aan Jeremy Clarkson, er is niets prettiger voor een autofreak dan een nieuwe auto een weekje te mogen testen. We beschouwen onszelf niet echt, als een autofreak, maar we bedanken toch BMW Group Belux, en in het bijzonder de heer Pieter De Wit voor het ter beschikking stellen van een BMW330e iPerformance. Maar wat stelt het testen van een auto in feite voor?

Deel 2: Afstappen van de klassieke criteria voor auto's.
Het belangrijkste als je een nieuwe auto wil kopen is kijken naar wat je met de auto wil doen. Het klinkt een beetje sullig, maar we kennen echt wel mensen die een prachtige twoseater cabrio bestelden op het autosalon, voor hun gezin, bestaande uit vier personen, terwijl ze vertrokken waren om een handige break te kopen.(De kindjes waren nog klein genoeg om net in de cabrio te passen). We willen gewoonweg zeggen, het eerste argument om over een nieuwe auto te beslissen is: Waarvoor moet hij gebruikt worden. Leg je regelmatig grote afstanden af, dan neem je best nog geen elektrische wagen. Dit klinkt nogal evident.

Maar de volgende redenen om voor een type auto te kiezen zijn niet altijd zo evident. Zoals: ‘Hoe hard rijdt hij en wat verbruikt hij… ?’

De relativiteit van snelheid
Bij de technische gegevens staat nog steeds maximumsnelheid prominent in de eerste helft. Dit was inderdaad belangrijk in de jaren vijftig en zestig van vorige eeuw. Een maximumsnelheid van 115km/h tegenover een maximumsnelheid van 145 km/h was met 30 km/h een groot verschil. Begin jaren 70 werd het totaal anders. De maximumsnelheid werd begrensd op 120 km/h. Weg voordeel dus, het snelheidsverschil is in dit voorbeeld nog maar 5 km/h.

Dus de hedendaagse discussie over kiezen tussen een auto die 225km/u haalt of 250km/u is overbodig. En dan komt het eeuwige argument: Duitsland. Ok, in Duitsland is er op ongeveer de helft van de snelwegen geen snelheidsbeperking. Als je heel veel in Duitsland rijdt, buiten de drukke vakantieperiode, in goed weer, en zonder je schoonmoeder in de auto, en bij weinig verkeer dan kan je soms 25 km/h sneller rijden. Joepie, je ontdekt het ‘ik ben de snelste gevoel’ uit de jaren 1950.

Moderne auto’s rijden snel genoeg. Maak je daar geen zorgen over. 250 km/h klinkt alleen veel mooier dan bvb 245 km/h, maar wat maakt het uit…

En hoe meet je verbruik echt?
Een andere regel die we regelmatig lezen in een testverslag van een auto: “We verbruikten 1 liter meer dan door de fabrikant opgegeven.” Al een geluk dat autotesters geen CO2 kunnen meten, anders kregen we bij emissiegetallen dezelfde opmerking.

Gelukkig stelt de Europese Commissie voor, en gaat het in een verplichting gieten, om auto’s te testen op verbruik en uitstoot op de weg, zodat de consument weet wat zijn auto écht verbruikt/uitstoot. Wat een nonsens.

Realiteit vs. labotesten
Hoe gebeuren tests nu? Wel, men test de wagen in een labo of op een labotestbaan. Banden met lage rolweerstand, volledig opgeladen batterij bij het vertrek (De autobatterij verbruikt ook bij het opladen.) Afgeplakte kieren van motorkap. Olie in motor en versnellingsbak met lage viscositeit, enzoverder. De auto rijdt volgens een zeer strikt patroon, in zoveel seconden heel langzaam optrekken tot een bepaalde snelheid, zo even blijven rijden, dan weer iets optrekken, laten uitbollen enzoverder. De omgevingstemperatuur is vrij hoog en er mag geen wind zijn. En zo zijn er nog veel eisen. Het is een prachtige manier van testen. Althans voor de autofabrikant. Zo heeft hij een getal dat herhaalbaar en significant. Wijzigt hij iets aan de auto dan is het perfect meetbaar wat het effect is op het verbruik. Maar geeft dit weer wat de auto in real use gebruikt? Nee, natuurlijk niet. Toch vinden we in brochures waarden voor het gemiddeld verbruik en vinden we in consumentenbrieven: autofabrikanten zijn leugenaars. Ook al hebben autofabrikanten verbruikscijfers van hun wagens onder de meest ongunstige omstandigheden, die gaan ze niet publiceren. Die haal je als gewone gebruiker trouwens ook niet.

Is het voorstel van de Europese Commissie om auto’s op de openbare weg, op een echt parcours te testen dan goed? Nee, zeker niet.

Stel dat men op deze manier een auto gaat testen over bvb 100km, wel ik ben er zeker van dat ik met dezelfde wagen over 100 km, minstens 20% meer kan verbruiken.

Stop met die nonsens om het verbruik te vermelden in brochures, testverslagen enzoverder. Kijk naar een ijskast of diepvries. Daar hangt een label op: A+++, A++, A+, A, B, C...enzoverder. Geen mens die weet waarvoor het juist staat, maar iedereen weet dat een A++ zuiniger is dan bvb een B. Zet je je ijskast in de koele berging, of op een zonnig plaatsje in de veranda, een A-ijskast verbruikt minder dan een C-type. En hoeveel verbruikt die ijskast exact? Och ja….

Auto met punten
Creëer de auto met punten. Hoe meer of hoe minder punten hoe zuiniger. Doe het niet met letters, al dan niet met kruisjes, maar gewoon met een cijfer, dat is simpeler. En de tests? Volgens een vast programma. Neem de kale auto, dus zonder opties, en test die in exact omschreven labo-omstandigheden, bij elk toerental, geef elk toerental een gewichtsfactor; Meet de cx, meet het gewicht. Gooi die cijfers in een formule en je hebt een indicatie van het verbruik. Wil de klant opties? Ok, meet het verbruik van bvb de zetelverwarming geef dat getal een gewichts-factor. Als een klant die optie wil voor zijn wagen, dan tel je dat bij het ‘zuinigheidscijfer’. Auto’s met punten dus.

Op die manier kan je wagens vergelijken. Een fictief voorbeeld: als je voor één bepaalde rit de keuze hebt tussen een auto met een verbruiksklasse 39 dan rij je zuiniger dan met een auto met verbruiksklasse 43.

En hoeveel je verbruikt hebt? Voor vertrek voltanken, na aankomst voltanken, het aantal gebruikte liters delen door het aantal afgelegde kilometers en dat maal 100. Is het teveel? Zorg dat je bandenspanning juist is, sleur geen overbodig gewicht mee, geef je auto tijdig onderhoud, en pas je rijstijl aan. Enkel exotische auto’s verbruiken veel.

Maar denk niet dat de verbruikcijfers van de brochure gaan weergeven hoeveel jij verbruikt hebt.

Hiermee hebben we het gehad over de twee vragen die men meestal stelt in verband met een nieuwe wagen: Hoe hard gaat hij, en wat slikt hij…

En de emissie?
Maar er is nog een punt. De emissie… Dit is exact hetzelfde verhaal als met het verbruik. Emissie meten in het labo geeft andere cijfers dan ‘in real life’. Alleen legt de wetgever hier normen voor op. Dus wat gebeurt er? Alle middelen worden ingezet om die normen te halen, ook minder legale zoals uit dieselgate mocht blijken. Maar we gaan hier niet verder op in… je kan evengoed het gedeelte over het verbruik teruglezen.

In delen drie en vier krijg je het verslag te lezen van de test van de BMW 330 e.

Tot volgende week voor deel 3 en deel 4.
Paul Liekens 
Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


GOOGLE PLAY MUSIC BRENGT ZIJN EERSTE ORIGINELE PODCAST
Steeds meer brengen internetbedrijven, die vroeger enkel een doorgeefluik waren van content, nu zelf hun eigen content uit. Apple gaat zijn eigen tv-show maken, Facebook werkt samen met videomakers voor originele content, en nu heeft ook Google aangekondigd dat het een eigen podcast gaat uitbrengen.
Het gaat om City Soundtracks. Dat is een podcast waarbij je een toer krijgt doorheen de muzikale hoogtepunten van verschillende steden. Bij elke halte van de toer hoort een plaatselijke artiest. De eerste drie afleveringen bezoeken Austin (Texas) met Spoon, New Orleans met Big Freedia en Oakland met Kehlani, zo lees je bij The Verge.
https://goo.gl/s5MO6S
https://goo.gl/kuHK98
http://www.theverge.com/2017/3/8/14852382/google-play-music-podcasts-city-soundtracks

Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Kunst is niet de weerspiegeling van de werkelijkheid,
het is de werkelijkheid van die weerspiegeling.
-Jean-Luc Godard-

 
De nieuwe oogst


   
GLOBAL GREY: GRATIS E-BOEKEN
Deze website bevat boeken die je gratis kan downloaden in ePub, Kindle of pdf formaat. De site tracht kwaliteit van de boeken bovenaan te stellen (met een cover, mooie vormgeving met index, indeling in hoofdstukken en paragrafen enz.). Je vind er heel veel werken over horror en het paranormale, fictie en non-fictie.
[Taal: ENG]
https://www.globalgreyebooks.com


EMAILTHIS: EXTENSIE OM LATER TE LEZEN
Kom je websites tegen die je later lezen wil, maar wil je niet de moeite doen om een volwaardige RSS reader te installeren? Dan is dit een goede oplossing. Op deze website vul je je mailadres in, en daarna installeer je de bookmarklet. Daarna zal je, wanneer je een interessant artikel tegenkomt, gewoon op de button moeten klikken en het artikel wordt aan jouw mailadres verstuurd. Handig, toch?
[Taal: ENG]
https://www.emailthis.me/


WELKE FILMS ZOU JIJ WILLEN TERUGZIEN?
Lijstjes, sommige mensen kunnen er niet genoeg van krijgen. Dit artikel bevat een lijstje met de films die de meeste mensen de moeite waard om terug te zien. En nog eens. En nog eens...
Bovenaan staat, hoe kan het anders, Star Wars. Gevolgd door... Neen, dat verklappen we niet. Laat ons enkel twee woorden zeggen: een tinnen man en een meisje met krullen :)
[Taal: ENG]
https://fivethirtyeight.com/datalab/whats-the-most-rewatchable-movie-of-all-time/


FURKOT: TRIP PLANNER
Deze website is voor wie een trip doorheen de VS plant. Hoeveel tijd heb je nodig voor een bepaalde rit? Waar zijn er onderweg restaurants en benzinestations, wanneer ik om 8u 's ochtends vertrek? De site stippelt de hele route voor jou uit. Je kan zelfs de volgorde van de haltes die je wil maken, wijzigen.
[Taal: ENG]
https://trips.furkot.com/


KAAS EN WETENSCHAP
Kaas is heel lekker. En er bestaan heel veel soorten kazen, sommige vast, sommige hard, sommige blauw dooraderd, sommige maagdelijk wit. Hoe ontstaan die verschillen? Wat is de wetenschappelijke uitleg over de werking van de microben die de kazen doen ontstaan. Deze website wil een tipje van de sluier oplichten.
Je vindt er ook tips over het behandelen en bewaren van kazen, om te voorkomen dat de levende bacteriën een beetje te wild gaan doen, en jou een indigestie of erger gaan bezorgen!
[Taal: ENG]
http://www.cheesescience.org/


HOE LOS JE EEN RUBIK KUBUS PUZZEL OP?
Deze infogram wil je tonen hoe het moet. Sommigen zijn er heel bedreven in, anderen kunnen het leren, wellicht met deze handleiding. WIj... wij hebben het opgegeven. Maar toch succes gewenst!
[Taal: ENG]
http://www.dailyinfographic.com/wp-content/uploads/2017/01/XpjFXZ7-700x990.jpg

   
WAT GEBEURDE ER DIE DAG?
Deze website brengt je een mooie stoffering van de belangrijkste gebeurtenissen op een bepaalde dag in de geschiedenis. De omkadering is echt heel ruim: de boeken die toen populair waren, cd's, de top 10 songs van de hitlijsten, tv-feuilletons die toen populair waren... De gegevens zijn wel eerder bekeken vanuit een Amerikaans of Brits standpunt. Als een van onze lezers een equilvalent kent voor Europa / België of Nederland, dan horen wij het graag ;)
[Taal: ENG]
http://takemeback.to/
Hier spreekt men Nederlands: Eetstoornis

Jongeren, meestal meisjes maar ook jongens, letten steeds meer op hun eten. Dat is op zich positief, tenzij die aandacht obsessief begint te worden en tot toestanden leidt die levensbedreigend kunnen zijn. Deze website van een dame die licentiate is in de klinische psychologie en psychotherapeute, vertelt over de verschillende vormen van eetstoornissen. Je vindt er ook heel veel praktische tips.
[Taal: NL]
http://www.eetstoornis.be/home


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: INTELLIGENT MOBIEL GENT
Er is de laatste tijd heel wat te doen rond de plannen van de stad Gent, om de verkeersvrije zones in de stad flink uit te breiden. Bij de eigen bevolking klinkt er heel wat gemor. Daarom wordt opgeroepen tot een referendum over het plan. Via deze website worden de nodige handtekeningen verzameld om het referendum draagkracht te geven.
[Taal: NL]
http://i-m.gent/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: VANDAAG DE DAG
Elders in deze editie vind je een artikel over een Engelstalige website die vertelt wat er op een bepaalde dag in het verleden gebeurd is. Wij vroegen toen aan onze lezers of zij een dergelijke website kenden in het Nederlands. En kijk, meteen reageerde lezer Herman N. - hij wist te vertellen dat de website Beleven.org ook een dergelijke rubriek bezit: vandaagdedag. Daar lees je per dag wie dan geboren is, wie er overleden is, en wat er in de geschiedenis gebeurd is. Een leuke site voor wist-je-datjes!
[Taal: NL]
http://www.beleven.org/vandaagdedag/


VRIJDAG MULTIMEDIA: VUILE KLAP
Een van deze acteurs in YouTube filmpjes zal je ongetwijfeld herkennen van zijn bijdragen in De Ideale Wereld. Ook dit zijn erg grappige filmpjes, waarin twee vuilnismannen de hoofdrol spelen. Plezier gegarandeerd!
[Taal: NL]
https://www.youtube.com/channel/UCjZF2xOXyhUzPXolu9fu_dg


EUROPEANA RADIO: ONZE ERFENIS IN GELUIDEN

Deze bibliotheek bevat meer dan 330.000 songs met muziek uit Europa. Marchen uit Letland, Opera's uit Duitsland, een Ierse folksong afkomstig van het Comhaltas Tr'aditional Music Archive, en zelfs een live performance van de Grateful Dead, afkomstig van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Om te ontdekken dus!
[Taal: ENG]
http://www.europeana.eu/portal/en/collections/music
http://hyperallergic.com/351666/europeana-radio-online


VRIJDAG MULTIMEDIA: DE BESTE FOTO'S VAN 2012
Een collectie foto's van een ongemene scherpte, van ongewone gebeurtenissen. Om rustig te grasduinen...
[Taal: ENG]
http://twistedsifter.com/2012/10/top-75-pictures-of-the-day-for-2012/


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Amazon levert opname van 'smart speaker' in moordzaak
http://www.ad.nl/economie/amazon-levert-opname-van-smart-speaker-in-moordzaak~ae9e0d24/
- Al ruim 75.000 slachtoffers van ransomware geholpen
http://www.ad.nl/digitaal/al-ruim-75-000-slachtoffers-van-ransomware-geholpen~a526c75a/

 
*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Fitbit zet in op slaapmonitoring en continue hartslagmeting met nieuwe Alta HR polsband
http://elektrozine.be/fitbit-zet-in-op-slaapmonitoring-en-continue-hartslagmeting-met-nieuwe-alta-hr-polsband/
- Sonos Playbase: onze eerste indruk
http://elektrozine.be/sonos-playbase-onze-eerste-indruk/
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Agressieve ad over Google Play apps haalt gebruikers over om hoge scores te geven
http://computertaal.info/2017/03/10/agressieve-ad-google-play-apps-haalt-gebruikers-om-hoge-scores-geven/
- Digitale geletterdheid cruciaal in de slimme stad
http://computertaal.info/2017/03/09/digitale-geletterdheid-cruciaal-slimme-stad/


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Gebruikers klagen over OneDrive-reclame in verkenner Windows 10
https://tweakers.net/nieuws/122199/gebruikers-klagen-over-onedrive-reclame-in-verkenner-windows-10.html
- 'Ondanks verbetering nog steeds veel overheidswebsites zonder https'
https://tweakers.net/nieuws/122177/ondanks-verbetering-nog-steeds-veel-overheidswebsites-zonder-https.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be- Recht om vergeten te worden geldt niet voor handelsregister
http://datanews.knack.be/ict/recht-om-vergeten-te-worden-geldt-niet-voor-handelsregister/article-normal-825203.html
- She Goes ICT: And the winners are...
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/she-goes-ict-and-the-winners-are/article-normal-824873.html


*** TECHNOLOGIUM
http://www.technologium.be
- Rich Kids | Het social netwerk voor de rijksten der aarde
http://www.technologium.be/rich-kids
- LG op MWC 2017 | Like a G6
http://www.technologium.be/mwc-2017-like-a-g6


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Gamification, de dood van een hype
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/gamification-de-dood-van-een-hype
- Deze Limburgse start-up wil het onderwijssysteem hervormen:
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/deze-limburgse-start-up-wil-het-onderwijssysteem-hervormen
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautWHATSAPP: HOE KAN JE BEPAALDE BOODSCHAPPEN VERWIJDEREN?
Soms wil je bepaalde boodschappen uit een WhatsApp conversatie liever niet meer zien, zonder de hele geschiedenis te verwijderen. Bij HowtoGeek vind je een tip hoe je dat kan doen. Wij vatten de tip even samen, voor de afbeeldingen verwijzen wij naar het artikel zelf.
Je moet gewoon je WhatsApp openen, en lang drukken op de boodschap die je weg wil. Er zal een pop-up menu verschijnen, waarbij jij de optie Delete (wissen) kiest. Vervolgens kan je nog andere boodschappen aantikken die je ook weg wil. Heb je de gewenste boodschappen geselecteerd, tik dan op de prullenmand. De boodschappen zijn weg.
Denk er wel aan dat de boodschap dan wel bij jou weg is, maar niet bij degene die de boodschap ontvangen of verstuurd heeft.
https://www.howtogeek.com/295251/how-to-delete-whatsapp-messages/

 DE BESTE BESCHERMING VAN JE WINDOWS COMPUTER? SIMPEL!
Wat zou je zeggen van een maatregel die ervoor zorgt dat jouw computer bestand is tegen 94% van alle gevaarlijke kwetsbaarheden die verleden jaar ontdekt werden? Meer nog: hij zou ook helpen tegen 100% van alle IE problemen en Office 2016 gevaren.
Wat dat is? Geen software. Gewoon niet werken als Admin op jouw computer, maar als gewone gebruiker. Hoe je dat doet, staat uitgelegd in dit artikel bij Forbes. Kort samengevat moet je:
- een nieuwe Admin account aanmaken
- jouw bestaande account van beheerder (Admin) tot gewone gebruiker degraderen
Denk eraan: tenzij je nieuwe software wil installeren (en hoe vaak doe je dat?) is er eigenlijk geen echte reden om voortdurend als Admin ingelogd te zijn.
https://www.forbes.com/sites/leemathews/2017/02/26/this-simple-tweak-is-one-of-the-best-ways-to-protect-your-windows-computer/#132e525e4879


HOE VIND JE HET SERIENUMMER VAN JOUW PC?
Het is altijd handig om serienummers van toestellen op te schrijven en te bewaren. Bij diefstal kan dat erg van pas komen mocht het toestel ergens opduiken.
Maar hoe vind je het serienummer van jouw pc? Bij HowToGeek vind je duidelijke instructies met schermafbeeldingen die je stap voor stap begeleiden. Onze favoriet is het windows commando
wmic bios get serialnumber
dat je in een command prompt venster moet intikken. Dan gaat het Windows Management Instrumentation Command tool de serienummer ophalen uit de BIOS.
https://www.howtogeek.com/294712/how-to-find-your-windows-pcs-serial-number/


DE TIP VAN HANS: HET AMERIKA VAN 1931 KOMT TOT LEVEN IN PRACHTIGE ANIMATIE
Hoe de animator het precies heeft gedaan weten we niet, maar deze animatie met tot leven gebrachte foto’s uit het begin van de vorige eeuw is werkelijk prachtig. Deze video mag je niet missen.
Onderstaande animatie is gemaakt op basis van oude foto’s uit het Amerika van begin vorige eeuw. De foto’s zijn gemaakt in de steden New York, Boston, Detroit, Washington, D.C. en Baltimore. Het is bijna niet voor te stellen dat animator Alexey Zakharov deze animatie op basis van echte foto’s heeft gemaakt. Dat het geen echte filmbeelden zijn is wel duidelijk, zeker als er mensen in beeld komen. De mensen in deze video lijken zo uit een game, bijvoorbeeld Mafia, gestapt. Maar dat deze animatie bijzonder knap gemaakt is, dat staat buiten kijf.
http://www.digifotopro.nl/content/het-amerika-van-1931-komt-tot-leven-in-prachtige-animatie?utm_content=buffer6d128&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=buffer
https://vimeo.com/160024074
 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

AUTOHOTKEY: MAAK ZELF JOUW TOETSCOMBINATIES
Dat je met ctrl+c kopieert en met ctrl+v plakt heeft het werken met de computer voor menigeen veel efficiënter gemaakt. Zo zijn er een hele reeks toetscombinaties (zie de uitvoerige lijst bij Microsoft). Vaak hebben bepaalde programma's ook nog hun eigen sneltoetsen.
Maar wat wanneer je een taak vaak uitvoert, en er bestaat geen sneltoets voor? Dan maak je die gewoon. Met AutoHotKey kan dat. Bij HowToGeek vind je een uitstekende handleiding over hoe je tewerk moet gaan.
https://www.autohotkey.com/
https://www.howtogeek.com/290501/how-to-create-custom-keyboard-shortcuts-with-autohotkey/
https://support.microsoft.com/en-us/help/12445/windows-keyboard-shortcuts


TURN OFF THE LIGHTS (EDGE EXTENSIE)

Deze extensie voor de Edge browser is echt handig wanneer je een filmpje wil bekijken. Hij zorgt er namelijk voor dat de rest van de pagina, buiten het videoscherm, donker wordt zodat je in alle rust naar je filmpje kijken kan. Na installatie krijg je een lampje in je knoppenbalk. Even op het lampje klikken, en de pagina wordt verduisterd.
https://www.microsoft.com/en-us/store/p/turn-off-the-lights-for-microsoft-edge/9nblggh52lrr?ocid=MSCOMWinEdge


FOLDERCHANGESVIEW: JE COMPUTER IN HET OOG HOUDEN
Windows all - freeware
Deze tool houdt de map of de disk in het oog die jij aanduidt. Elk bestand dat gewijzigd werd, wordt opgelijst. Je kan deze tool ook gebruiken om een gedeelde map in de cloud op te volgen, maar je moet dan wel schrijfpermissies hebben voor die map.
https://fileforum.betanews.com/detail/FolderChangesView/1471307323/1
http://www.nirsoft.net/utils/folder_changes_view.html


FACEBOOK 360: APP OM GEAR VR CONTENT TE VINDEN
Het sociale netwerk heeft een nieuwe app uitgebracht, die je moet helpen om tussen alle selfies en video's in de Oculus Video Store ook échte 360-graden content te vinden. Die kan je dan bekijken op de Gear VR headset uiteraard... allemaal van Facebook natuurlijK Meer uitleg bij Engadget.
https://www.engadget.com/2017/03/08/facebook-360-gear-vr-app-launch/?sr_source=Twitter
http://newsroom.fb.com/news/2017/03/introducing-facebook-360-for-gear-vr/


VRIJDAG APPDAG: KETNET DUB


Laat het maar aan jongerenzender Ketnet over om een app te maken die kinderen aanzet om hardop voor te lezen, en tegelijk nog leuk is ook! De doelgroep zijn kinderen van 6 tot 9 jaar. De tekst die zij voorlezen wordt gebruikt in een tekenfilmpje, als stem van een van de personages daar. Superleuk!
https://itunes.apple.com/be/app/ketnet-dub-leuk-luidop-lezen/id1207908366?mt=8
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.famous.KetnetDub
https://www.ketnet.be/ketnet-voor-ouders/ketnet-dub

 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
De meest succesvolle politicus is degene die het vaakst en het luidst zegt wat iedereen denkt.
-Theodore Roosevelt