Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
9/3/2017 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 21
Nummer 966 van 4/3/2017Gegroet lezer,

Buiten het gewone nieuws zal u deze week in uw netties het eerste deel vinden van een artikelenreeks, geschreven door medewerker Paul. Hij mocht namelijk nieuwe in-car technologie uittesten, en daarvoor diende hij ook in de bijhorende auto te rijden. Een hybride BMW, reden dus om ook wat uitleg en achtergrond te geven bij de verschillende motoren die doorheen de geschiedenis gebruikt werden.

Verder ook heel veel bericht over nieuwe smartphones. In Barcelona had namelijk het Mobile World Congress plaats, en dat is de hoogmis van de mobiele toestellen. Alhoewel er dit jaar eigenlijk weinig wereldschokkends voorgesteld werd. Of zijn we ondertussen al smartphone-blasé geworden?

Veel leesplezier gewenst met deze editie. Bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
STEAM AUDIO: NIEUWE TECHNIEK VAN VALVE MAAKT GAMES HYPER REALISTISCH
Neen, wij zijn geen echte gamers - helaas. Want het lijkt fantastisch om games te spelen in virtuele werkelijkheden. Fantastische, maar ook beangstigend realistisch tegelijkertijd.

En alhoewel wij dus geen game-specialisten zijn, is dit een bericht dat wij je absoluut moesten brengen. Het gaat namelijk om een nieuwe techniek, Steam Audio, die de games echt nog veel realistischer maakt. De technologie zal geluid namelijk dempen of versterken, afhankelijk van waar je je in een bepaalde ruimte bevindt. Geluiden zullen weerkaatsen van oppervlakten en reizen doorheen de ruimte, weergalmen als in de echte wereld, in plaats van gewoon stiller te klinken wanneer je je van de geluidsbron verwijdert, of luider wanneer je de geluidsbron nadert. Een demo van de technologie kan je bekijken bij The Next Web.

Het eindresultaat is echt knap - je krijgt meer natuurlijke geluidseffecten en muziek. En omdat de technologie uitgebracht wordt als een gratis toolkit voor ontwikkelaars, wordt het voor hen veel gemakkelijker om dit in hun game te integreren, zonder extra CPU. Valve meent dat ook in andere VR ervaringen de technologie, die WIndows, MacOS, SteamOS, LInux en ANdroid ondersteunt, toegepast kan worden.

Meer bij TNW.
https://thenextweb.com/dd/2017/02/24/valve-s-cool-new-tech-can-make-games-sound-more-realistic-than-ever-with-minimal-effort/#.tnw_BztheYj0
http://steamcommunity.com/games/596420/announcements/detail/521693426582988261ANDROID MESSAGES: DE NIEUWE NAAM VAN DE ANDROID MESSENGER APP
Google heeft de standaard sms app op jouw Android toestel een nieuwe naam gegeven. Gedaan met Messenger, voortaan heet de app Android Messages. Er zit echter veel meer achter dit bericht dan gewoon een naamsverandering.

De app ondersteunt namelijk Rich Communications Services, en dat is wel belangrijk. Want RCS is een protocol dat door Google gepromoot wordt en dat multimedia, leesbevestigingen en andere functies die je geregeld in chat apps vindt, ook naar gewone sms-achtige apps brengt, maar bovendien met verschillende app werkt. Het is de bedoeling dat je voortaan niet meer gebonden zou zijn aan één app om met je vrienden te teksten, omdat zij allemaal van die bepaalde app gebruik maken en jij dat dus ook maar moet doen - neen, ongeacht de app die jouw vrienden gebruiken om rich media boodschappen te ontvangen, via RCS zou de boodschap aankomen.

Er zit echter een addertje onder het gras. Apple en Samsung zouden momenteel RCS niet ondersteunen - en dat is toch wel een grote hinderpaal. Anderzijds heeft Google aangekondigd dat steeds meer mobiele providers het protocol ondersteunen, en het zal dan ook als standaard app geïnstalleerd worden door verschillende smartphonefabrikanten zoals LG, ZTE en andere.

Meer bij WIred en THe Verge.
http://www.wired.com/2017/02/google-support-for-rcs/
http://www.theverge.com/2017/2/24/14721602/android-messages-google-rcs-universal-profileBOTS VECHTEN EEN ROBBERTJE UIT OP WIKIPEDIA
Dat er op Wikipedia soms heuse oorlogen uitbreken, zal je wellicht bekend zijn. Gelukkig beperken zij zich tot woorden: bepaalde edits van de ene medewerker worden teruggefloten door de andere, weer teruggezet, weer teruggefloten, enz. Het is altijd heel interessant om de bewerkingspagina's van Wikipedia te bekijken. En het blijft te bewonderen dat al die vrijwilligers nog altijd de moed opbrengen om tijd te steken in het updaten van de artikels over bepaalde onderwerpen. Het nieuws evolueert immers voortdurend, en artikels moeten bijgewerkt worden. Wikipedia bewijst keer op keer dat degenen die aan de deugdelijkheid van het concept (een online encyclopedie, gemaakt door internauten met kennis van zaken) niet te twijfelen valt.

Sommige nieuwsmedia hebben nu echter een leuk aspect ontdekt van Wikipedia. Het blijkt namelijk dat software robots, die bedacht waren om de artikels op WIkipedia te verbeteren door vandalisme te verwijderen, spelfouten te verbeteren, links te controleren enz.,  eigenlijk slag leverden met elkaar over de content. In sommige gevallen ging het zelfs om robots die elkaars edits 1O jaar lang ongedaan maakten!

Het hele verhaal lees je bij DailyMail en bij GIzmodo. Deze opmerkelijke vaststelling moet toch in elk geval bij wetenschappers die met artificiële intelligentie een belletje doen rinkelen, zo voegt DailyMail eraan toe, "niet alleen voor hoe we artificiële agenten ontwerpen maar ook hoe we hen bestuderen. We hebben meer research nodig over de sociologie van bots".

http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-4258276/Bots-arguing-Wikipedia-TEN-years.html
http://gizmodo.com/bots-on-wikipedia-wage-edit-wars-between-themselves-tha-1792680922MOZILLA KOOPT BOOKMARKING DIENST POCKET
Deze week zal je vooral veel hardware berichten van ons te lezen krijgen - nieuwe smartphones en tablets, want het Mobile World Congress gaat om mobiliteit. Maar af en toe glipt er toch nog een ander bericht tussendoor. Zoals dit: Mozilla, de organisatie achter de Firefox browser, heeft bookmarking dienst Pocket gekocht.

Een bericht dat je wellicht heel positief mag beschouwen. Pocket is een heel goede dienst om artikels te markeren en op te slaan, om ze later rustig te kunnen lezen, ook wanneer je geen internetverbinding hebt. Het is een overname die doet vermoeden dat Pocket nauwer geïntegreerd zal worden in de Firefox browser. Hopelijk betekent het niet eveneens dat Pocket als browser-onafhankelijke dienst afgebouwd wordt, want velen maken ook op hun iOS of Android toestel gebruik van Pocket.

Meer bij Lifehacker.
http://lifehacker.com/mozilla-buys-bookmarking-service-pocket-1792794593?utm_campaign=socialflow_lifehacker_twitter&utm_source=lifehacker_twitter&utm_medium=socialflow


UITVALLEN VAN S3 VAN AMAZON: HET INTERNET IS DUS ECHT NIET ROBUUST TE NOEMEN...
Er was een tijd dat gezegd werd dat het internet onbreekbaar was. Dat was althans de bedoeling toen het Amerikaanse leger het DARPA net oprichtte: het moest een wereldwijd netwerk worden van allemaal computers die met elkaar in verbinding stonden. Een signaal zou van punt A naar punt B gaan, via C, D, en tot en met Z. En als ergens één van die punten zou uitvallen, geen probleem: de overige punten zouden het overnemen, en het signaal zou nog altijd op zijn bestemming komen.

Dat was toen. Inmiddels is er heel wat veranderd. Er zijn grote spelers gekomen, die ervoor gezorgd hebben dat het internet in plaats van gedecentraliseerd, gecentraliseerd geworden is. Spelers met grote datacentra, die steeds meer grote websites bedienen. Met alle risico's vandien: wanneer er bij zo'n grote speler iets fout gaat, dan liggen al die websites op apegaten.

Dat was het geval dinsdagavond. Amazon Web Services S3 ging onderuit. En grote websites zoals IMgur, Medium, Quora, Slack, Trello, ... ondervonden daarvan het effect. Zij werden onbereikbaar, of konden geen afbeeldingen serveren, of draaiden nog trager dan een slak.

Amazon had het niet over een "outage", maar nam de verbloemende woorden "increased error rates" in de mond (verhoogde fouten). Maar het zal de gebruiker worst weten hoe Amazon dit uitvallen noemt, hij weet alleen dat zijn favoriete website niet of nauwelijks draaien.

Na eerdere problemen met grote centrale onderdelen van het internet gingen al stemmen op om de core functies terug te decentraliseren. Dit incident zal ongetwijfeld die roep alleen maar kunnen versterken...

Meer bij The Register en Venturebeat

Om de zaken nog erger te maken: wie naar de statuspagina van Amazon ging, om te zien of er een probleem was, zag alleen maar groene indicatoren die vertelden dat er niets aan de hand was. Na enige tijd verscheen dit bericth van Amazon Web Services op Twitter: "The dashboard not changing color is related to S3 issue. See the banner at the top of the dashboard for updates."

De les die je hieruit moet trekken? Dat je je statuspagina niet op dezelfde server moet zetten als degene waarvan deze pagina de functies bewaakt... En laat het maar aan de Twitteraars over om daar meteen grapjes rond te maken...
https://www.theregister.co.uk/2017/02/28/aws_is_awol_as_s3_goes_haywire/?mt=1488309587381
http://venturebeat.com/2017/02/28/aws-is-investigating-s3-issues-affecting-quora-slack-trello/
https://twitter.com/awscloud/status/836656664635846656GOOGLE: KEEP, MEET, EN GBOARD
Drie berichten vandaag uit het Google-kamp. Om te beginnen zal Google de app Google Keep, waarmee je notities neemt, integreren in zijn G Suite, zijn waaier cloud diensten voor bedrijven en organisaties die voorheen bekend stond als Google Apps. Mederwerkers van bedrijven en organisaties die betalen voor G Suite zullen dus Keep kunnen gebruiken voor hun school- en werkprojecten, in combinatie met Google Docs, Sheets, Slides Forms, Gmail, Google Calendar, Hangouts, Google Drive en Google Sites.

Keep zal nauw geïntegreerd worden in Google Docs: werk je aan een document, dan zal je je Keep notities rechtstreeks kunnen oproepen via het Tools menu. Zij zullen dan verschijnen in een zijpaneel en je kan ze dan naar je document slepen. Bij Venturebeat een langere uitleg (1)

Meet: Hangouts, maar dan voor bedrijven

Nog voor bedrijven: Google heeft zonder veel ophef Meet gelanceerd, een versie van Hangouts die eerder bedoeld is voor bedrijven. Het gaat dus om videoconferenties die je organiseert, maar dan wel met met HD video beelden. Volgens TechCrunch zou het de bedoeling zijn om ook Meet onder te brengen in de G Suite. Je zal het videogesprek niet opstarten door een telefoongesprek te starten of een tekstbericht, maar door een code in te vullen die voor de meeting gecreëerd werd. (2)

Gboard: dicteermachine
En tot slot een update, namelijk van Gboard voor iPhone. Dat is een app waarmee je vanuit je klavier dingen kan opzoeken, informatie, GIF's, emoj's en meer kan verzenden. Deze update voegt 15 bijkomende talen toe aan het klavier, Google Doodles, nieuwe emoji's en ook voice typing. Dat laatste wil gewoon zeggen dat je boodschappen kan dicteren aan je Gboard. Hiervan een uitgebreide beschrijving bij Google zelf.
http://venturebeat.com/2017/02/28/google-brings-keep-to-g-suite-launches-docs-integration/
https://techcrunch.com/2017/02/28/google-quietly-launches-meet-an-enterprise-friendly-version-of-hangouts/
https://blog.google/products/search/gboard-iphone-gets-upgrade/


1 MAART: WET OP DEELECONOMIE GAAT IN
Echt veel ophef heeft het niet gekregen in de Vlaamse media, maar toch is het echt heel belangrijk voor al wie in de zogenaamde deeleconomie werkt: sinds 1 maart is de wet op de deeleconomie van kracht, die het mogelijk  maakt om op heel simpele manier legaal te werken - het is te zeggen: geld vragen voor de diensten die je aanbiedt, maar toch niet te moeten aansluiten als zelfstandige (in bijberoep), en in orde te zijn met de fiscus, waarbij je zelfs van een gunsttarief kan genieten.

De nieuwe wet op de deeleconomie bepaalt namelijk dat je tot 5.000 euro per jaar mag verdienen bij deelplatformen die door de overheid erkend zijn. Dat zijn dan vooral dienstenplatformen zoals MenuNextDoor of FLavr. Je moet je niet aansluiten als zelfstandigen, en je moet slechts 10% belasting betalen op je inkomsten. Bovendien worden die meteen aan de bron afgehouden, door het platform zelf, zodat je geen bijkomende formaliteiten bij de fiscus moet vervullen.

Een heel voordelige regeling voor wie via deze platformen zijn diensten aanbiedt. Want tot nu moest je, wou je het spel eerlijk spelen, die inkomsten aangeven bij je belastingaangifte, en dan moest je daar vaak tot 30% belastingen op betalen. Om niet te spreken van de aansluiting als zelfstandige, die je ook nog eens geld kostte.

Een verhelderend artikel dat de verschillende aspecten netjes op een rij zet vind je bij De Tijd (abonnement)

Ondertussen blijkt wel dat niet alles koek en ei is bij de verschillende platformen van de deeleconomie. Bij Newsmonkey vind je een ontluisterend verhaal van een undercover-reportage, uitgevoerd door de website Bruzz. Daarbij ging een reporter aan de slag bij UberEats. En fraai is zijn verslag niet: schamel loon, moeilijke arbeidsomstandigheden die van de ene dag op de andere kunnen veranderen, een brede beschikbaarheid voor weinig opdrachten... Niet mooi. (2)
http://www.tijd.be/netto/budget/Overheid-schept-eindelijk-duidelijkheid-voor-deeleconomie/9854875
http://newsmonkey.be/article/76481


TWITTER LAAT JE DE "EITJES" DE MOND SNOEREN
Zoals de trouwe lezer weet, is Twitter voor ons een enorme bron van inspiratie. Je vindt er gewoon erg veel informatie, en als je het wil hoor je echt vele klokken luiden over eenzelfde onderwerp - je moet er natuurlijk zelf voor open staan.

Maar tegelijkertijd kan je, wanneer je een beetje in de belangstelling staat, enorm veel bagger over je heen krijgen. Ontstellend vaak kan je het vaststellen: iemand heeft een uitspraak gedaan die in de media weergalmt, en die persoon krijgt op Twitter gewoon een stortvloed aan reacties. En die zijn heus niet allemaal even lief. Zelfs bij personen die eigenlijk tegengestelde opinies vertegenwoordigen, zou je echt wel medelijden bij de drek die zij over zich heen krijgen...

Twitter is zich van dit probleem bewust, en heeft in het verleden al verschillende maatregelen genomen om de twittosfeer wat minder vijandig te maken. En deze week kwamen daar nog wat nieuwe stappen bij. Je kan voortaan:
- verhinderen dat tweets met bepaalde woorden, inbegrepen gebruikersnamen, nog verschijnen in je tijdlijn - voor een dag, een week, een maand, of voor altijd.
- de zogenaamde "eggs" accounts het zwijgen opleggen - dus hun tweets of antwoorden op jouw tweets niet meer zien. Dat zijn dus accounts van mensen die nooit de moeite genomen hebben om hun standaard avatar, een ei, te vervangen door hun eigen profielfoto. Je kan ook accounts het zwijgen opleggen waarvan het email adres of het telefoonnummer niet geverifieerd werden. Een uitstekende maatregel tegen het trollen, want zo voelen deze gebruikers zich minder anoniem, en het is juist de anonimiteit die tot trollen aanzet.
- Twitter zal ook meer proactieve maatregelen nemen, en bijvoorbeeld accounts opsporen die ongewenst gedrag vertonen, zelfs nog voor daarover een klacht ingediend wordt. Een van die maatregelen hadden wij al verteld verleden week, zoals het op de strafbank zetten van een account, om wat af te koelen gedurende korte periode.
- En tot slot zal Twitter ook beter communicaren over wat het aan het doen is met de klachten die het binnengekregen heeft. Had je een klacht ingediend of was er over jou een klacht ingediend: Twitter zal voortaan duidelijk zeggen hoe het hierop reageert.

Wij kunnen deze maatregelen alleen maar toejuichen. Alles wat Twitter wat minder vijandig maakt, is meegenomen...
Meer bij Re/Code, Twitter zelf en The Next Web.
http://www.recode.net/2017/3/1/14776186/twitter-mute-timeline-eggs
http://blog.twitter.com/2017/our-latest-update-on-safety
http://thenextweb.com/twitter/2017/03/01/twitter-now-lets-auto-mute-eggs-sketchy-accounts/


GOOGLE START MET 'PLAYABLE ADS'
Advertentie worden misschien wat minder storend, en zelfs wel leuk. Google heeft namelijk een nieuw formaat van advertenties uitgebracht, dat speciaal bedoeld is voor ontwikkelaars van games.

Het gaat namelijk om 'playable ads', en zoals de naam het al aangeeft zijn dat dus interactieve advertenties. Je zal dus in de advertentie een lichtgewicht versie van het spelletje kunnen spelen. De advertenties zouden kunnen verschijnen in de miljoenen apps die gebruik maken van het Google Display Netwerk, een adverteernetwerk.

Het is niet het enige nieuwe dat Google in petto heeft op gebied van advertenties. Er is ook nog de 'rewarded video ads', die van het AdWords adverteernetwerk uitgebreid worden naar AdMob. Daarbij worden gamers beloond wanneer zij in een game een video bekijken; zij krijgen dan in-app spulletjes, dus bijvoorbeeld extra wapens om in het game te gebruiken.

Voorbeelden van deze adverteerformaten vind je bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2017/03/01/google-unveils-playable-ads-for-android-game-developers-and-other-tools/FACEBOOK WIL MET AI HET AANTAL ZELFMOORDEN TERUGDRINGEN
Het is helaas de laatste tijd een schrikbarende trend geworden: mensen die een einde maken aan hun eigen leven, en dat op de camera vastleggen tijdens een Facebook Live uitzending. Facebook is zich daarvan bewust en wil een poging doen om dat te voorkomen.

Het zal artificial intelligence (kunstmatige intelligentie) inzetten om bepaalde signalen op te pikken die mensen met depressie, die het niet meer zien zitten en het risico lopen drastische beslissingen te nemen, op te sporen. Het gaat dus om teksten die mensen op Facebook  posten, en de commentaar van hun vrienden daarop. Nadat het algoritme dergelijke mensen in nood opgespoord heeft, wordt dit doorgegeven aan een medewerker van Facebook, die dan contact zal opnemen met deze personen.

Facebook werkt hiervoor in de VS samen met verschillende geestelijke gezondheidsorganisaties; mensen met problemen kunnen die organisaties trouwens al langer contacteren via het Messenger platform.

Bij TechCrunch en BBC gaan ze dieper in op dit initiatief. Opvallend in het artikel bij TechCrunch is dat je er kan lezen dat Facebook, wanneer het een live uitzending van een zelfmoord(poging) opmerkt, die uitzending niet stopzet. Omdat dat de kans dat die persoon nog help kan krijgen, zou verminderen. Toch een bizar fenomeen..
https://techcrunch.com/2017/03/01/facebook-brings-suicide-prevention-tools-to-live-and-messenger/
http://www.bbc.com/news/technology-39126027?ocid=socialflow_twitter


TROLLING: DE METHODE GOOGLE... EN DE SLIMME METHODE
Blijkbaar heeft wel elke webdienst waar de gebruiker commentaar kan posten, last van trolling. Facebook, Twitter, maar ook gewone kranten en magazines ontsnappen er niet aan. Het is soms zo erg dat de webdiensten er de brui aan geven, en de commentaren afsluiten. Zo heeft Knack onlangs besloten om geen commentaren meer toe te laten, omdat het té veel mankracht vergde om beledigende en ongepaste boodschappen te verwijderen.

Elders in dit e-zine kon je lezen over de maatregelen die Twitter genomen heeft om trolling te voorkomen. Google heeft eerder deze week ook een initiatief aangekondigd: het bracht het Perspective API uit, waarvan uitgevers gebruik kunnen maken. Perspective zou hen moeten helpen om trolling boodschappen op te sporen en te weren. Gewoon de API installeren, en ze zouden geholpen zijn. Alleen, zo blijkt zou de software heel gemakkelijk te omzeilen zijn. De AI kan namelijk niet overweg met typfouten of verkeerd gespelde woorden. En laat dat nu een van de eigenschappen zijn van trollen, dat zij vaak taalfouten maken... Meer hierover bij The Register (1)

Een Noorse site heeft echter een fantastisch idee gehad om trollen wat tot de orde te roepen. Daar zal je namelijk enkel een commentaar mogen posten, wanneer je eerst een quizvraag opgelost hebt. Een vraag namelijk over het artikel waarop je commentaar wil geven, zodat moet blijken dat je het artikel wel degelijk gelezen hebt, vooraleer je gaat posten. Dat moet voorkomen dat mensen al te snel conclusies trekken, en verplicht zijn het hele artikel te lezen. Geniaal gevonden, niet?

http://www.theregister.co.uk/2017/03/02/google_trollspotting_ai_trips_over_typos/
http://www.niemanlab.org/2017/03/this-site-is-taking-the-edge-off-rant-mode-by-making-readers-pass-a-quiz-before-commenting/


 

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!BMW 330E, DEEL 1 : HOE IS HET ZOVER KUNNEN KOMEN?
Auto’s bevatten meer en meer informatica, microprocessors en spitstechnologie dan ooit te voren. Computers zijn niet enkel desktops, laptops, tablets en smartphones. Ze doen ook in intrede in ijskasten, verwarmingsinstallaties, verlichting, wasmachines en, natuurlijk ook in je auto. We danken dan ook BMW Group Belux, en in het bijzonder de heer Pieter De Wit voor het ter beschikking stellen van een BMW330e iPerformance, zodat we eens een kijkje kunnen nemen in de het hart van een plug in hybride. En, dat hart is verrassend genoeg niet meer één van de twee motoren, maar wel de hoeveelheid elektronica die dit alles bestuurt. Maar eerst gaan we een stevig stukje terug in de tijd. Vanwaar komt een moderne hybride?

Een versnelling terug
Een overzicht geven van alle ontwikkelingen die vervoermiddelen doorliepen om tot een moderne plug-inhybride te komen is zoals de volledige Wikipedia overschrijven op een post it: Onmogelijk. We gaan er met grote stappen door, en laten weloverwogen sommige ontwikkelingen achterwege.

Eeuwen had de mens zich verplaatst met paard, of met paard en kar, of simpelweg te voet. In 1835 kwam hier verandering in: de eerste trein op het vasteland was een feit. Het was een stoomtrein, want van benzine-, diesel-, gas- of elektrische-motoren was nog geen sprake. Het grote voordeel van de trein is de hogere snelheid en de grote actieradius, het nadeel is echter de vaste routes en de vaste tijdstippen. Om dit nadeel te ontwijken werd er meer en meer gezocht naar een alternatief voor de stoomtrein: de stoomauto.

Men trachtte in koetsen het paard te vervangen door een stoommotor, de auto-industrie was geboren. Jawel, het was een echte industrie. Hoewel het kleine, vaak eenmansbedrijfjes, soms met één of twee medewerkers, waren, ze waren met velen. De werkplaatsen waren in stallen en schuren en soms zelfs in woonkamers en keukens. Rond de eeuwwisseling (1900) waren er alleen al in de streek rond Elzas een duizendtal “autofabrikanten”.

Stoom opwekken was een zwaar en langdurig werk. Je moest al enkele uren stoken voor je kon vertrekken met je stoommobiel, en een stoomgenerator was een groot ding. Toch werden er stoomwagens gebouwd tot in de jaren dertig. Nee, dan was de elektrische motor een beter alternatief. Inderdaad, elektrische auto’s zijn geen uitvinding van Tesla. De eerste elektrische gelijkstroommotor werd al ontdekt in 1832 en op de markt gebracht rond 1837. Deze motor kon in die tijd enkel opgeladen worden door het ingewikkelde voltazuilen, en was geen succes. In 1873 kreeg de gelijkstroommotor vernieuwde aandacht door de verdere ontwikkeling van de dynamo. De elektrische auto’s waren een feit en vormden meer en meer een concurrent voor de stoomauto.

De eerste auto die meer dan 100 km/u haalde, was de elektrisch aangedreven ‘La Jamais Contente’ (105,882 km/u  in 1899) van de Belg Camille Jenatzy. De auto, die nog steeds bestaat en in het Musée de la voiture in Compiègne (Frankrijk) staat, had twee grote lood-accu’s aan boord en leverde 68pk.

Een hele tijd waren stoom en elektriciteit de belangrijkste energiebronnen voor auto’s. Maar er was een concurrent op komst, de benzine motor….

Nu, benzine was een groot woord, er waren uiteraard nog geen benzinestations. De eerste verbrandingsmotoren gebruikten kuisproducten zoals wasbenzine die aangekocht werden in drogisterijen. In het begin was dat nog in flesjes van 250ml of een halve liter. Aangezien er in ieder dorp wel een fietsenmaker, koetsenmaker of … een automobielfabrikant was namen zij de verkoop van vloeibare brandstof op zich. Het netwerk van benzinepompen was vrij vlug een feit. Met als gevolg dat stoomvoertuigen en elektrisch aangedreven auto’s helemaal uit het straatbeeld verdwenen.

En diesel dan? Wel dieselmotoren waren interessanter voor grote motoren, die lagere toerentallen draaien en meer koppel hebben, zoals scheepsmotoren. Dieselmotoren waren interessanter voor motoren die aan een vrijwel constant toerental draaien. Dus voor het aandrijven van generatoren bijvoorbeeld. En dat brengt ons tot een verrassing: In 1934 begon men in Nederland met de bouw van diesellocomotieven. De diesels dreven generatoren aan om accumulatoren te laden. Deze accu’s zorgden voor elektrische stroom voor elektromotoren. En, inderdaad de eerste dieselelektrische treinen, kortweg dieseltreinen waren hybride ’s. Er is niets nieuws onder de zon. Inderdaad, er rijden al meer dan 90 jaar hybrides rond.

In deel twee gaan we verder in op de zin en onzin van autotesten. In deel drie nemen we de BMW 330 e onder de loep en in deel vier gaan we in op het ‘smarte’ van deze wagen.
Paul Liekens


BARCELONA: SONY MET XPERIA PHONES
Momenteel heeft in Barcelona het Mobile World Congress plaats, en je zal het geweten hebben - in de volgende dagen krijg je van ons een kort overzicht van de nieuwe toestellen en trends die daar te bekijken zijn.

Zullen we beginnen bij Sony? Dag heeft een highend toestel voorgesteld, de Xperia XZ Premium. Het bijzondere van dit toestel is de camera. Die kan namelijk bewegingen bewegingen detecteren die het menselijk oog niet ziet, waardoor het opnames kan maken in slow-motion. Het toestel heeft ook een heel mooie 4K HDR display, werkt erg snel.

Onder de motorkap de erg snelle Qualcomm Snapdragon 835 processor, die ervoor zorgt dat het toestel ook kan werken met Gigabit Class LTE, die downloadsnelheden tot 1 Gbps mogelijk maakt. De behuizing doet helaas wat ouderwets aan - Sony koos voor zijn vertrouwde model met rechte hoeken, niet afgerond dus. Maar wel stevig, in aluminium.

Er is ook nog een tweede smartphone onderweg: Xperia XZs, dat eveneens de nieuwe Motion Eye camera van Sony aan boord heeft. Onder de motorkap hier echter een Snapdragon 820. alle andere specs zijn iets minder dan bij de Premium. Een uitgebreide vergelijking tussen beide toestellen bij AnandTech.

Het is nog niet duidelijk wanneer deze toestellen naar België komen en wat zij moeten gaan kosten. Maar als je het ons vraagt zal je toch minstens 500€ moeten gaan ophoesten voor deze toestellen...
http://www.anandtech.com/show/11162/sony-xperia-xz-and-xperia-xzs-phones-for-us-market
http://blogs.sonymobile.com/press_release/sonys-stunning-new-xperia-xz-premium-worlds-first-super-slow-motion-video-smartphone/
http://www.techtimes.com/articles/199499/20170227/sony-xperia-xz-premium-debuts-at-mwc-2017-4k-hdr-display-snapdragon-835-slo-mo-video-and-more.htm


BARCELONA: SAMSUNG GALAXY TAB MET S PEN
Die andere grote mobiele fabrikant, Samsung, heeft momenteel nog niet veel gelost over zijn nieuwe Galaxy S8. Wat op het Mobile WOrld Congress wel te bewonderen was, waren de tablets voor Android en WIndows.

Inderdaad, opvallend: Samsung wedt hier op twee paarden met een tablet die er qua uiterlijk ongeveer hetzelfde uitziet, maar onder de motorkap een verschillend besturingssysteem bezit. De Galaxy Tab S3 is namelijk bestemd om met Android te werken, terwijl de Galaxy Book onder WIndows 10 draait.

Beide toestellen zien er echt sexy uit. De Tab S3 is duidelijk bedoeld om de concurrentie aan te gaan met de iPad Pro, want hij is super dun. Hij heeft een 9,7 inch Super AMOLED scherm, met heldere kleuren dat HDR-ready is, zodat je er ook filmpjes in hoge kwaliteit op kan bekijken.

De Galaxy Book, die onder Windows 10 draait, is dan weer bedoeld als concurrent voor de Surface Pro. Hij is verkrijgbaar in twee afmetingen: 10,6 inch (26,5 cm) met een LCD scherm en 12 inch (30 cm) met een MOLED scherm.

Beide toestellen werken perfect samen met afneembare klavieren, maar het bijzonderste is de prachtige S Pen. De toestellen kunnen namelijk ontdekken welke druk je zet op de punt, en hoe je de pen houdt, waardoor die meteen reageert met een dikke of dunne lijn.

Een uitgebreide bespreking bij Mashable en SlashGear
https://www.slashgear.com/samsung-galaxy-tab-s3-hands-on-premium-android-with-s-pen-26476208/
http://mashable.com/2017/02/27/samsung-galaxy-tab-s3-galaxy-book-hands-on/?utm_cid=mash-com-Tw-main-link#yFGSHTzOLiql


BARCELONA: NOKIA IS ER TERUG!
Het was al eerder aangekondigd, maar de Nokia 3310 maakt inderdaad opnieuw zijn opwachting. Dat toestel was enorm populair toen het in 2000 gelanceerd werd - er werden meer dan 120 miljoen stuks van verkocht. Tot de iPHone kwam, en toen was het gedaan met de 3310. En enkele jaren later was het ook gedaan met Nokia: het bedrijf werd in stukken opgedeeld en aan verschillende partijen verkocht. Microsoft heeft nog een tijdje geprobeerd de Nokia smartphones nieuw leven in te blazen als Windows Phone, maar kon het publiek toch niet geboren.

Uiteindelijk werd er een nieuw bedrijf opgericht, HMD Global, dat enkel en alleen als doel heeft om nieuwe NOkia phones te maken. De eerste telgen werden nu voorgesteld, en de befaamde 3310 is erbij. Tijdens de voorstellen maakte Arto Nummela, de CEO van HMD Global, er niet veel woorden aan vuil: het toestel kan het een maand uithouden met zijn batterij, het heeft het Snake game aan boord, en de Nokia beltoon. Meer zei hij niet, en meer verwacht de gewone internaut ook niet van het toestel. Dat, nota bene, 49 euro zal kosten. En als je het ons vraagt dan stevenen wij meteen naar de supermarkt om zo'n toestel te kopen voor de hele familie...

HMD blijft echter niet plakken bij die nostalgie, en brengt ook 2 andere toestellen uit onder de Nokia naam. Er is de Nokia 3, die 12,5 cm groot is en een 8 MP camera heeft en $150 moet kosten. De Nokia 5 kost 50$ meer en heeft een 14 cm groot scherm en een 13 MP camera. En de Nokia 6, die 315$ moet kosten en een scherm van 13,75 cm heeft en een 16 MP camera op de rugzijde heeft.

Geen enkele van deze toestellen gaat voor het marktsegment van Apple of Samsung. Wel voor de gewone gebruiker die niet echt zoveel centjes heeft, en toch een degelijk toestel wil.

Meer bij Wired.
https://www.wired.com/2017/02/nokia-new-phones-3310/


BARCELONA: LENOVO MET NIEUWE YOGA LAPTOPS EN TAB TABLETS
In onze reeks berichten uit Barcelona is het de beurt aan Lenovo. Deze fabrikant is bekend voor zijn Yoga laptops, die je ook als tablets gebruiken kan dankzij de speciale 360° scharnieren. En je kan hem ook in tent-modus zetten, om films te bekijken.

Welnu, van deze reeks is er een nieuw model uit, de Yoga720, die iets in de middenklasse zit. Aan boord een Core I7, 16 GB RAM en tot 1 TB HDD opslagruimte of 512 GB SSD. Tevens een vingerafdruklezer, zodat dit toestel de loginprocedure Hello van windows ondersteunt. Een uitvoerige bespreking bij The Verge. Dit toestel zou vanaf $859,99 moeten gaan kosten. (1)

Verder heeft de fabrikant ook enkele nieuwe Android tablets voorgesteld. Met deze tablets wil Lenovo, zo meent Engadget, duidelijk maken dat hij alle mogelijke niches van de tabletmarkt wil dekken. Zo is er de Tab 4 en Tab4 plus, in 8 en 10 inch edities. Wat wel bijzonder handig is, is de Kids Pack die je voor de tablets kan krijgen. Dat bestaat uit een schokbestendige hoes, een schermbeveiliging en een filter om blauw licht uit te filteren. Er is ook een Productivity Pack voor wie écht met zijn tablet werken wil: een Bluetooth klavier en een bijhorende hoes. Alle specs hiervan kan je bij Engadget nalezen.(2)
http://www.theverge.com/2017/2/27/14742506/lenovo-yoga-720-price-features-release-date-mwc-2017
https://www.engadget.com/2017/02/27/lenovo-tab-4-and-miix-320/BARCELONA: SONY XPERIA TOUCH PROJECTOR
Gisteren hadden wij het al over de nieuwe Xperia's van Sony, maar we hadden een telg over het hoofd gezien: deze projector. Het is eigenlijk een nieuwe categorie toestellen, want geen andere fabrikant heeft iets dergelijks uit. Of het echt tot een "categorie" uitgroeien kan, en het toestel navolging zal krijgen bij andere fabrikanten is echter nog de vraag.

Waar gaat het om? Wel, het is een laser projector die op korte afstand content projecteert op een plat oppervlak. Met camera's zal hij dan in het oog houden hoe jij interageert met dat oppervlak. Elk oppervlak - je bureel, de tafel of een muur- wordt zo omgetoverd tot een touchcreen computer.

De mogelijke toepassingen? Eventueel zou je het toestel kunnen gebruiken om bordspellen elektronisch te spelen, of films te projecteren op een muur. De projector is niet zo heel groot en kan gemakkelijk meegenomen worden. De batterijduur echter maakt het toestel minder mobiel: maximum een uur video kan het aan. Wil je een hele film zien, dan houd je het dus best aangesloten op het stroomnet.

De Xperia Touch draait op Android Nougat, heeft 3GB RAM, 32 GB eMMC geheugen en een microSD sleuf om media af te spelen. Het ding is niet goedkoop te noemen, $1.499. Een uitvoerige bespreking met foto's bij Liliputing.
https://liliputing.com/2017/02/sony-xperia-touch-projector-makes-surface-multitouch-computer-nifty-expensive-niche-product.html
 


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Schenk nooit aandacht aan wat critici zeggen:
er is nog nooit een standbeeld voor een criticus opgericht.
-Jean Silbelius-
 -

 
De nieuwe oogst


   
URLBIGGY: DE URL DIE VERTELT WAARHEEN JE SURFT
Zo vaak krijg je een link te zien in de sociale media of in je mail, en wanneer je die aanklikt kom je voor verrassingen te staan - een filmpje met niet zo propere beelden, een luidruchtige muziekclip of andere. En dan sta je daar beschaamd, want alle andere mensen op het perron, in de trein, op je kantoor of in de wachtzaal van de tandarts kijken je vernietigend aan. Terwijl jij eigenlijk onschuldig bent, want je wist niet wat je aanklikte..
Deze webdiesnt wil dat verhelpen: hij vormt links van YouTUbe, CNN, Amazon enz om tot links die meteen vertellen wat je gaat zien. Handig!
[Taal: ENG]
http://www.urlbiggy.com/#about


MAKE ME A COCKTAIL
Onverwachte gasten, en je wil hen ontvangen met een leuke cocktail. Deze website laat je op basis van wat je in huis hebt aan drank, een lekkere cocktail samenstellen. De indeling van de keuzelijsten is erg handig, en laat je ook toe om voor de toekomst andere ingrediënten in huis te halen, zodat je nog meer creativiteit aan de dag kan leggen.
[Taal: ENG]
https://makemeacocktail.com/mybar/


CAR DATA: VAN MEER DAN 46.000 WAGENS

Op deze websites vind je een enorme schat aan informatie over meer dan 46.000 wagens. Over de motor, de afgmetingen en het gewicht van de auto, prestaties enz. Voor de autoliefhebbers!
[Taal: ENG]
http://getcardata.com/


PC IT YOURSELF: ZELF EEN COMPUTER BOUWEN
Tegenwoordig kopen de meeste mensen een computer kant-en-klaar. Maar er zijn toch nog altijd mensen die hun computer zelf ineen steken. Gewoon omdat zij dan zelf de componenten kunnen kiezen die zij belangrijk vinden (CPU, videokaart, geluidskaart, ...) en waaraan zij geld willen geven.
Deze website toont je stap voor stap, met video filmpjes, hoe je daarbij tewerk moet gaan. Je leert er ook alle onderdelen van een computer kennen. En als je zelf geen ambities zou hebben om je eigen computer te bouwen, is dit toch nog altijd een interessante site om de verschillende termen te leren kennen die opgesomd worden als kenmerk van een computer. Zo kan je, bij je volgende aankoop, met kennis van zaken meepraten.
[Taal: ENG]
http://www.pcityourself.com/


GAMEHISTORY WIL DE GESCHIEDENIS VAN GAMING VASTLEGGEN
Deze website is het werk van een Amerikaanse non-profit organisatie, "Video Game History Foundation" die zich tot doel gesteld heeft videogames in een digitaal archief te bewaren, om zo de geschiedenis van het gamen levend te houden. Niet alleen de games zelf maar ook de cultuur errond, de verpakking, de verhalen. Een filmpje op de website vertelt meer. Lijkt mooi initiatief!
[Taal: ENG]
https://gamehistory.org/who-we-are/
http://gamehistory.org/
CURBLY: INDOOR LIFESTYLE TIPS
Deze website bevat ontelbare tips om je huis wat op te fleuren. Maar onze favoriete tips zijn wel de Ikea-hacks: tips om gewone Ikea-voorwerpen om te vormen tot leuke creative spulletjes.
[Taal: ENG]
http://www.curbly.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: GUUST FLATER
Deze week was het 60 jaar geleden dat onhandige maar o zo sympathieke stripheld voor het eerst verscheen. Onze sympathieke postsorteerder zag op 28 februari 1957 het levenslicht bij uitgeverij Dupuis. Tijd voor Knack om het leven van Guust Flater te schetsen in 10 cartoons. Bij Strips Uit Heden en Verleden vind je een prachtige ode aan Guust, plus de hele lijst van zijn albums.
[Taal: NL]
http://www.stripsuithedenenverleden.nl/Guust.html
http://focus.knack.be/entertainment/boeken-strips/60-jaar-guust-flater-10-tips-van-guust-tegen-burn-fade-en-bore-outs/article-longread-821213.html


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: JAZZ IN BELGIUM
Liefhebber van Jazz? Deze website zal ongetwijfeld tot jouw bookmarks behoren.Je vindt er niet alleen een agenda met concerten in België, maar ook allerlei informatie over jazzmuzikanten, zowel Belgische als internationaal, nieuwe jazzalbums en veel, veel meer!
[Taal: NL]
http://www.jazzinbelgium.com


VRIJDAG MULTIMEDIA: SONY WORLD PHOTOGRAPHY AWARDS 2017

In dit artikel van Business Insider vind je 33 prachtige foto's, die genomineerd zijn als kandidaat om de SOny World Photography Awards 2017 te winnen.
Neem er je tijd voor om ze te bewonderen!
[Taal: ENG]
http://uk.businessinsider.com/stunning-images-shortlisted-for-sony-world-photography-awards-2017-2017-3/#silent-kingdom-christian-vizl-mexico-professional-natural-world-1


VRIJDAG MULTIMEDIA: CLICKCLICK
Deze website houdt het midden tussen een rebus, een game, en een manier om jou te tonen hoe men, dooe de gebeurtenissen in jouw browser, jouw online gedrag te weten kan komen.
Je bent er wel even zoet mee!
[Taal: ENG]
 https://clickclickclick.click/


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Nintendo Switch: Imposant staaltje techniek met achilleshiel
http://www.ad.nl/show/nintendo-switch-imposant-staaltje-techniek-met-achilleshiel~ae2f422b/
- 'Donaties via site PayPal komen niet bij het juiste goede doel aan'
http://www.ad.nl/digitaal/donaties-via-site-paypal-komen-niet-bij-het-juiste-goede-doel-aan~a8558a7e/
 
 
*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Alcatel A5 LED smartphone met lichtgevend hoesje
http://elektrozine.be/alcatel-a5-led-smartphone-met-lichtgevend-hoesje/
- Amazon Alexa stembediening komt naar Yamaha AV-producten
http://elektrozine.be/amazon-alexa-stembediening-komt-naar-yamaha-av-producten/

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Pratende Android ransomware zet slachtoffers af
http://computertaal.info/2017/03/03/pratende-android-ransomware-zet-slachtoffers-af/
- Review: Lenovo IdeaCentre Y710 Cube
http://computertaal.info/2017/02/27/review-lenovo-ideacentre-y710-cube/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- .Geek - Maak zelf een 'smartwatch' met Windows 98
https://tweakers.net/geek/121947/maak-zelf-een-smartwatch-met-windows-98.html
- Bank: Android Pay komt 7 maart naar België - update
https://tweakers.net/nieuws/121943/bank-android-pay-komt-7-maart-naar-belgie.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be- Bitcoin is duurder dan goud: 'Niet meer dan een piramidespel'
http://moneytalk.knack.be/geld-en-beurs/sparen/bitcoin-is-duurder-dan-goud-niet-meer-dan-een-piramidespel/article-normal-822449.html?_ga=1.21477368.251870668.1464711133
- Storing bij Amazon te wijten aan typfout
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/storing-bij-amazon-te-wijten-aan-typfout/article-normal-822435.html


*** TECHNOLOGIUM
http://www.technologium.be
- MWC 2017 | Alcatel zet met de A5 in op personalisatie
http://www.technologium.be/a5
- LG op MWC 2017 | Like a G6
http://www.technologium.be/mwc-2017-like-a-g6


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Vergeet Airplane Modus. Binnenkort heeft je smartphone ook Drive Modus
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/vergeet-airplane-modus-binnenkort-heeft-je-smartphone-wellicht-ook-een-drive-modus
- Oprichter Combell zet schouders onder gloednieuwe Gentse smart city accelerator:
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/deze-gentse-accelerator-wil-smart-city-start-ups-aantrekken-dit-zijn-de-plannen

 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


DE TIP VAN HANS: OPTIMALISEER JE WIFI-SIGNAAL
Wifi is alomtegenwoordig en we gebruiken het dagelijks veelvuldig. Je krijgt dan ook snel klachten als de prestaties van het wifi-signaal te wensen overlaten. Een extra access point plaatsten kan soms werken (en soms juist niet overigens), maar vaak kun je al veel winst pakken door het signaal net even wat beter in te regelen. In dit artikel geven we enkele tips en laten we aan de hand van een Xclaim Xi-3 access point zien welke instellingsmogelijkheden een rol spelen bij het optimaliseren van je wifi-signaal.
https://www.techzine.nl/howtos/102805/optimaliseer-wifi-signaal.html


DE TIP VAN HANS: HOE EEN MACHINE MENSELIJKE POKERPRO'S VERSLOEG
Een pokermachine versloeg in een gigantische sessie van 120.000 rondes vier menselijke pokerprofessionals. Het succes van het machine learning-algoritme kan worden toegepast op zoveel meer dan spellen.
http://computerworld.nl/markttrends/96786-hoe-een-machine-menselijke-pokerpro-s-versloeg?hash=a68d0c30b84d7c49463e1b1bdbe05384&utm_medium=2017-02-06


DE TIP VAN HANS: JE BREIN IN EEN COMPUTER
Het klinkt futuristisch: onze gedachten downloaden in een computer. Maar in een tijd waarin neurowetenschappers zelf ook bouwen aan een computerbrein, is misschien niets meer te gek. Hoe staan we ervoor, zitten onze hersenen binnenkort in een computer? En mocht het ooit zover komen, zijn we ons dan wel bewust van de (gevaarlijke) gevolgen?
https://www.nemokennislink.nl/publicaties/je-brein-in-een-computer


DE TIP VAN HANS: JE BREIN IN EEN COMPUTER
Het klinkt futuristisch: onze gedachten downloaden in een computer. Maar in een tijd waarin neurowetenschappers zelf ook bouwen aan een computerbrein, is misschien niets meer te gek. Hoe staan we ervoor, zitten onze hersenen binnenkort in een computer? En mocht het ooit zover komen, zijn we ons dan wel bewust van de (gevaarlijke) gevolgen?
https://www.nemokennislink.nl/publicaties/je-brein-in-een-computer


DE TIP VAN HANS: HET AMERIKA VAN 1931 KOMT TOT LEVEN IN PRACHTIGE ANIMATIE
Hoe de animator het precies heeft gedaan weten we niet, maar deze animatie met tot leven gebrachte foto’s uit het begin van de vorige eeuw is werkelijk prachtig. Deze video mag je niet missen.
Onderstaande animatie is gemaakt op basis van oude foto’s uit het Amerika van begin vorige eeuw. De foto’s zijn gemaakt in de steden New York, Boston, Detroit, Washington, D.C. en Baltimore. Het is bijna niet voor te stellen dat animator Alexey Zakharov deze animatie op basis van echte foto’s heeft gemaakt. Dat het geen echte filmbeelden zijn is wel duidelijk, zeker als er mensen in beeld komen. De mensen in deze video lijken zo uit een game, bijvoorbeeld Mafia, gestapt. Maar dat deze animatie bijzonder knap gemaakt is, dat staat buiten kijf.
http://www.digifotopro.nl/content/het-amerika-van-1931-komt-tot-leven-in-prachtige-animatie?utm_content=buffer6d128&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=buffer
https://vimeo.com/160024074
 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 


ZAZU: APP LAUNCHER
Deze app, die werkt op Mac, Windows en Linux, helpt je om je desktop netjes te houden en toch je favoriete software meteen te vinden. De app is tekst-gebaseerd en haalt de app die je nodig hebt in een mum van tijd tevoorschijn. BIj The Next Web een uitgebreide beschrijving.
http://zazuapp.org/
https://thenextweb.com/apps/2017/01/06/zazu-is-a-cross-platform-app-launcher-with-loads-of-tricks-up-its-sleeves/#.tnw_Yrfn5NT2


EDGE EXTENSIE: TRANSLATOR
Met deze extensie voor de Edge browser van Microsoft kan je pagina's in andere talen en geselecteerde tekst vertalen vanuit meer dan 50 talen. Na installatie krijg je in je adresbalk een Translator icoontje wanneer je een website bezoekt in een andere taal. Klik je op het icoon, en de pagina wordt meteen in de taal van je keuze vertaald.
https://www.microsoft.com/en-us/store/p/translator-for-microsoft-edge/9nblggh4n4n3?ocid=MSCOMWinEdge


ROBOFORM: EXTENSIE VOOR MICROSOFT EDGE

Deze extensie voor de Edge browser is een paswoord manager, die automatisch jouw wachtwoorden onthoudt zodat jij dat niet meer moet doen. Registratieformulieren kan hij ook automatisch invullen.
https://www.microsoft.com/en-us/store/p/roboform-for-microsoft-edge/9nw8hlw49696


DATABASE .NET
Windows - freeware
Dit is een eenvoudige en intuïtieve database management tool voor meerdere databases. Zowle plaatselijke als Remote databases kan je heel eenvoudig beheren. Je kan databases aanmaken, tabellen ontwerpen, data bewerken en meer met deze tool die op het .NET framework 4.0 gebaseerd is.
https://fileforum.betanews.com/detail/Database-NET/1201884172/1
http://fishcodelib.com/Database.htm


HIGHLIGHT FOR WINDOWS
Windows all - freeware
Dit is een universele code convertor die code omzet naar HTML, XHTML, RTF, LaTEX, TEX, SVG en BBCode bestanden waarbij tegelijkertijd de syntax van de code duidelijk gemarkeerd wordt. Een aanrader voor ontwikkelaars.
http://www.andre-simon.de/
https://fileforum.betanews.com/detail/Highlight-for-Windows-64bit/1028713443/2


PINTEREST SAVE BUTTON VOOR EDGE

Deze extensie voor de Edge browser maakt het heel gemakkelijk om ideetjes te vinden op het web om jouw collectie uit te bouwen, en die dan te bewaren naar dat bepaalde thema dat je in Pinterest aangemaakt hebt. Of het nu gaat om de inrichting van je huiskamer, leuke ideetjes voor een etentje, mooie outfits: Pinterest is de ideale plaats om die ideeën te bewaren.
https://www.microsoft.com/en-us/store/p/pinterest-save-button/9nblggh4v89b?ocid=MSCOMWinEdge

 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
De waarheid is datgene wat wij in staat zijn te geloven.
-Eric van der Steen-