Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
 
2 maart 2017 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be

INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 21
Nummer 995 van 25/2/2017Gegroet lezer,

Vrijdg kwam onverwacht het bericht dat collega e-zine T-zine, een product van de krant De Tijd, ermee ophoudt. Wat heel spijtig is, want elke week vond je wel heel nuttige tips en websites in het e-zine. Gelukkig blijft het archief bestaan, en kan je daarin alle informatie terug opzoeken. Nieuws over technologie zal voortaan opgenomen worden in de gewone editie van de krant. het bericht kan je nalezen op deze link: http://blogs.tijd.be/tzine/2017/02/afscheid-van-t-zine.html

Wij gaan echter door hoor. Ons 21e jaar is ingegaan, en we rukken mooi op naar de 1.000e editie. Hebt u suggesties om ons e-zine verbeteren, dan zijn die echt heel welkom - welke rubrieken verdienen minder of meer aandacht, zit onze toon goed, wat moet beter? Laat het ons weten. U, als lezer van dit e-zine, u bent degene voor wie wij dit doen, en u hebt zeggenschap!

Veel leesplezier met deze edtitie, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
MARK ZUCKERBERG SCHREEF EEN BRIEF...
Het is al eerder geopperd dat Mark Zuckerberg, de stichter van Facebook, presidentiële ambities heeft. Daarbij wijzen waarnemers naar het feit dat hij een toer gedaan heeft door de Verenigde Staten, en daar verschillende groepen ontmoet heeft. Als start van een presidentiële campagne zou het niet misstaan. En de man heeft inderdaad wel geld genoeg om zijn campagne te kunnen bekostigen. Meer nog: hij heeft zijn hele Facebook om vol te hangen met affices voor zichzelf...

Die suggestie verzonk naar de achtergrond in de weken na de toer van Zuckerberg, maar dook verleden week weer op. Zuckerberg schreef toen namelijk een manifest van 6.000 woorden, over hoe hij denkt dat de wereld zou moeten zijn, en wat Facebook daaraan kan bijdragen. Opnieuw deed dit bij verschillende waarnemers belletjes rinkelen, want blijkbaar heeft Zuckerberg wel degelijk een agenda.

De hele Facebook-posting kan je hier nalezen - pak er wel een kop koffie bij, want het is een hele boterham.(1)

Oops... privéboodschappen niet meer beschermd?
Op dat hoopgevende manifesto kwam wel kritiek. Zo stelde Mashable wel een erg eigenaardige omissie vast in de brief. Op voorhand had Zuckerberg namelijk al zijn brief verspreid aan enkele media. En het blijkt dat er een belangrijke zin ontbreekt in de versie die uitendelijk online verscheen. Het is een passage die gaat over het inzetten van AI om terrorisme te bestrijden. In de oorspronkelijke tekst stond " including terrorists planning attacks using private channels". In de definitieve tekst stond geen verwijzing meer naar privé-boodschappen in verband met terrorisme en AI.

Wil dit zeggen dat Facebook in de toekomst AI gaat inzetten om ook versleutelde boodschappen te "lezen"? Dat zou dan toch wel haaks staan op wat elders in zijn brief staat, waarhij de end-to-end encryptie van WhatsApp prijst, en benadrukt hoe belangrijk het is om de privacy van de gebruiker te beschermen... (2)

De doodsteek voor journalistiek?
Maar er is meer. In een goed onderbouwd artikel wijst The Atlantic erop dat je in de boodschap van Zuckerberg een zware bedreiging van de journalistiek kan lezen. Kranten leven van reclame, en Facebook lijkt alle reclame-uitgaven als een grote stofzuiger naar zich toe te zuigen. Wat wil je: dankzij de vele informatie die Facebook over ons heeft kunnen de gebruikers perfect gesegmenteerd worden zodat adverteerders de juist doelgroep kunnen bereiken. Iets wat kranten, ook wanneer zij digitaal worden, nooit zullen kunnen doen.

Volgens The Atlantic zou Zuckerberg -in abstracte termen weliswaar- de rol van de traditionele nieuwsmedia willen overnemen. Het Facebook van de toekomst zou "ons veilig moeten houden, ons moeten informeren, voor engagement bij de burgers moeten zorgen, voor een inclusieve maatschappij moeten zorgen" Mooie woorden, maar het is een rol die vroeger toebedacht werd aan mediabedrijven met klassieke journalistieke doelstellingen.(3)

Je kan hierop natuurlijk antwoorden dat eigenlijk de klassieke media hun eigen graf gegraven hebben. Door steeds verder te consolideren, door steeds meer kleinere uitgevers op te slokken om tot één grote moloch te worden, is de berichtgeving een eenheidskoek geworden. Enkel plaatselijke berichtgeving blijft het onderscheid maken. En omdat de grote media dat segment teveel aan het verwaarlozen waren, zijn er stilaan sites ontstaan die hyperlokale berichtgeving brengen, zoals kr-nieuws.be.

Toch enkele artikels om stil bij te staan. Wanneer je even wil ontsnappen aan alle andere berichten over Trumpiaanse versprekingen en Graaicultuur zwartmakerij...
https://www.facebook.com/notes/mark-zuckerberg/building-global-community/10103508221158471/
http://mashable.com/2017/02/16/mark-zuckerberg-manifesto-ai/#aO6KIvnFLOqx
https://www.theatlantic.com/technology/archive/2017/02/the-mark-zuckerberg-manifesto-is-a-blueprint-for-destroying-journalism/517113/
http://www.kr-nieuws.be/OFFICE VOOR DE MAC: NU OOK MET ONDERSTEUNING VOOR DE TOUCH BAR
Ben je een geregelde gebruiker van Microsoft Office, dan zal je ongetwijfeld gebruik maken van sneltoetsen, of je nu in Word of Excel werkt. Ctrl+B om een tekst vet te zetten, CTRL+I om de tekst cursief te zetten, enz. Verschillende functies kan je onder functietoetsen zetten. Alleen... bij de nieuwe Macs zijn die functietoetsen verdwenen en vervangen door de Touch Bar, de rij knoppen verpaktin een aanraakschermpe, die aangepast kan worden in functie van het programma waarin jij werkt.

Wel, Microsoft heeft daar nu een mouw aan gepast. In de nieuwe versie van Microsoft Office voor de Mac zit ook ondersteuning ingebouwd voor de Touch Bar.Momenteel vind je al functies voor Word, Excel en PowerPoint, en Outlook en Skype zouden binnenkort volgen.

Eerder hadden ook al Photoshop van Adobe en Final Cut Pro van Apple dergelijke ondersteuning ingebouwd. Revolutionair? Neen. Met de gewone functietoetsen F1 tto F12 kon je die acties ook al uitvoeren. Dit is gewoon een beetje meer Apple - een beetje meer gebruiksvriendelijk dus.
https://www.engadget.com/2017/02/16/microsoft-office-touch-bar-support/HET BALLONNENPROJECT VAN GOOGLE ZOU ER DAN TOCH KOMEN?
Weet je nog, Loon, het plan van Google / Alphabet om via permanente luchtballonnen het internet te brengen tot in afgelegen gebieden? Het was even stil, en je zou gaan denken dat die plannen terug in de schuif opgeborgen zijn, net zoals het plan van Zuckerberg om met grote, op zonne-energie werkende zweefvliegtuigen hetzelfde te doen.

Maar neen, het blijkt dat er nog altijd aan gewerkt wordt. Meer nog: er zou een doorbraak zijn. Dankzij nieuwe machine-learning technieken zou het project er sneller komen dan oorspronkelijk gedacht. De ingenieurs dachten namelijk in het begin dat de Loon ballonnen rond de aardbol zouden zeven, en dat zij een manier moesten bedenken om de ballonnen op een veilige afstand van elkaar te houden, en een ballon die op drift geraakt zou zijn, zouden moeten vervangen.

Nu echter zegt het team dat zij een manier gevonden hebben om de ballonnen op een meer geconcentreerde plek vast te houden, dankzij een betere controle van de hoogte- en navigatiesystemen. De ballonnen zouden nu kleine cirkels maken boven een landmassa, in plaats van de hele wereld te moeten overvliegen.

Een interessante vooruitgang. Meer bij Re/Code.
http://www.recode.net/2017/2/16/14640470/alphabets-balloon-based-internet-loon-might-actually-work-algorithm


DE ROL VAN VROUWEN IN DE TECHWERELD: NIEUW INCIDENT, MAAR OOK MOOI INITIATIEF
Het is al eerder gezegd: er zijn weinig vrouwen in de tech wereld. Niet dat zij niet het verstand zouden hebben om dingen te programmeren en uit te vinden - integendeel. Het probleem lijkt eerder te liggen bij het feit dat het heel moeilijk is om in dat mannenwereldje opgenomen te worden, zichzelf te kunnen zijn, en vooral: niet "gepakt" te worden, letterlijk en figuurlijk, op het feit dat men vrouw is.

Deze week was er weer een incident waarbij een vrouwelijke ex-werknemer naar buiten kwam met een verhaal van ongewenste sexuele intimiteiten door een hoger kaderlid. In dit geval gaat het om Uber, en het ergerlijke van het hele verhaal is dat de HR-verantwoordelijken, die zij in vertrouwen genomen hadden, haar wandelen stuurde met haar klachten. De hele onfrisse geschiedenis, die veel weerklank krijgt, lees je o.a. bij Mashable (1). In haar eigen blog doet de dame in kwestie, Susan J. Fowler, haar verhaal. (2)

Het is o zo spijtig dat het glazen plafond in de tech wereld maar niet doorgebroken raakt. Toch zijn er prachtige initiatieven, die proberen hieraan te verhelpen. Zo is er de Women Startup Challlenge, die deze week aangekondigd heeft dat er ook in Europa een wedsstrijd gehouden wordt. Het is een initiatie fan Women Who Tech, en het wil de vele jonge bedrijven, opgestart door vrouwen, in de schijnwerpers zetten. Want wist je dat deze startups slechts 10% van alle investeringen voor startups krijgen?

De competitie staat open voor alle Europese tech startups, geleid door vrouwen. Zij kunnen hun kandidatuur indienen tot 8 maart. De 10 beste kandidaten kunnen hun startup op 3 mei pitchen in Londen. Het prijzengeld bedraagt £50.000 en vele diensten die de startups van pas kunnen komen. Meer bij WomenWhoTech. (3)
http://mashable.com/2017/02/19/delete-uber-hashtag-is-back/
https://www.susanjfowler.com/blog/2017/2/19/reflecting-on-one-very-strange-year-at-uber
http://www.womenwhotech.com/women-startup-challenge/london-2017


SNAPCHAT WIL EXTRA ZAKCENTJE VERDIENEN EN VERKOOPT SNAP ZONNEBRILLEN ONLINE
Je hebt onlangs al kunnen lezen dat Snapchat naar de beurs trekt, en daar geld wil ophalen bij de beleggers. Maar het heeft ook nog een slimme andere bron van inkomsten gevonden: de verkoop van de Snap-brillen. Dat zijn brillen, duidelijk herkenbaar, waarmee je heel korte filmpjes kan maken en doorzenden. Je kan er als het ware je leven mee documenteren, als je dat wil.

De brillen waren gedurende een heel korte periode in de VS te koop, via speciale verkoopautomaten. Onnodig te zeggen dat de rijen voor die automaten ellenlang waren, en de brillen in een mum van tijd uitverkocht waren.

Wat Snapchat aangezet heeft om de productie op te voeren, en de brillen ook online aan te bieden. Maar voor je nu meteen naar je bankkaart grabbelt en naar de website van Snapchat surft: helaas is het product enkel beschikbaar voor inwoners van de VS. En wie als Amerikaan hoopt er een handeltje uit te slaan, en massa's brillen te kopen om die in Europa te verkopen: het aantal brillen is beperkt tot 6 per gezin. Een bril kost $129,99.

Meer bij Mashable.
http://mashable.com/2017/02/20/snapchat-spectacles-online/?utm_cid=mash-com-Tw-tech-link%23sd613jsnjlqd#Cxrp.mglT8qk


OEF! YOUTUBE SCHRAPT DE 30-SECONDEN ADVERTENTIES DIE JE NIET KAN OVERSLAAN...
Reclame... het blijft een pest. Alhoewel leuke reclamefilmpjes wel best te doen zijn, je ergert je telkens opnieuw wanneer je een video aanklikt op YouTube, en je eerst een reclamefilmpje moet uitzitten vooraleer je aan de échte content toe komt die je eigenlijk wil zien.

Vaak bevatten die advertenties een soort genademaatregel: na X seconden mag je ze overslaan. Een reclame van 20 seconden bijvoorbeeld kan je al na 10 seconden wegklikken. Maar denk nu niet dat de reclamemakers daarmee geen rekening gehouden hebben, want hun boodschap zat natuurlijk al in dat eerste deel verpakt...

Hoe hoger gewaardeerd de content die jij wil zien, hoe langer de boodschap is helaas vaak het geval. Er bestaan zelfs reclamefilmpjes die maar liefst 30 seconden duren, vooraleer je ze mag wegklikken.

Gelukkig zou daar nu een einde aan komen, zo belooft Google. Want het beseft ook wel dat reclame een delicate balans is tussen het voldoende vragen van de aandacht van de gebruiker, en de gebruiker ronduit storen door hem te opvallend aan het scherm te kluisteren.

Meer bij Softpedia.
http://news.softpedia.com/news/youtube-to-skip-unskippable-30-second-ads-next-year-513111.shtml
http://www.campaignlive.co.uk/article/youtube-stop-30-second-unskippable-ads/1424541


UPDATE VAN WHATSAPP STATUS WIL SNAPCHAT UIT DE MARKT CONCURREREN
Verschillende apps proberen elkaar de loef af te steken, en groeien steeds verder naar elkaar toe, zo lijkt het. Instagram en Pinterest, WhatsApp en Snapchat. Alhoewel zij, als je het ons vraagt, het meeste kans maken om te overleven wanneer zij hun eigenheid behouden. Door eenheidsworst te worden is er altijd één die de strijd verliest, en de ander wordt dan de grootste.

Dat is wat er lijkt te gebeuren met WhatsApp en Snapchat. Steeds meer originele functies van Snapchat worden overgenomen door WhatsApp. En dat kan je toch wel spijtig vinden. WhatsApp is immers in handen van de Facebook-groep, en die staat niet bepaald bekend voor zijn eerbied van jouw privacy. Snapchat daarentegen lijkt daar, tot nader order, voorzichtiger mee om te springen.

Waar gaat het concreet om? Wel, de nieuwe functies van de WhatsApp Status, de tool waarmee jij je vrienden vertelt waar je bent en wat je aan het doen bent. Voortaan kan zo'n status ook een foto bevatten, een video en een gif'je. En dat alles kan je natuurlijk nog eens versieren met allerlei filters. Deze versierde statusssen zullen na 24u verdwijnen.

Hiermee gaat WhatsApp dus de Snapchat Stories achterna. Maar ook het delen van verhalen op Instagram (dat ook eigendom is van Facebook).

Snapchat is momenteel de kampioen van het jonge volkje, dat Facebook als een beetje oubollig beschouwt, omdat ma en pa en hun ooms en tantes er ook op zitten. Snapchat telt momenteel 158 miljoen dagelijkse gebruikers, wat natuurlijk in het niets valt bij het enorme aantal Facebook-gebruikers. Toch voelt Zuckerberg zich bedreigd door Snapchat, en vandaar wellicht zijn tegenzet om zoveel mogelijk Snapchat features in zijn eigen diensten in te bouwen.

Meer bij Engadget en Ars Technica.
https://www.engadget.com/2017/02/20/whatsapp-status-looks-like-snapchat/?sr_source=Twitter
https://arstechnica.co.uk/business/2017/02/updated-whatsapp-statuses-let-you-share-photos-and-videos-that-disappear/


AIRBNB BAART NIEUW SOORT STARTUPS: INSPECTEURS. EN IN EIGEN LAND GAAN BELASTINGINSPECTEURS OP JACHT NAAR AIRBNB UITBATERS
Twee berichten over AirBnB, de alternatieve verhuurdienst van kamers en appartementen van privépersonen. Het eerste komt overgewaaid uit de VS. Vaak is het immers zo dat mensen, die hun appartement verhuren aan onbekenden via AirBnB, dat eigenlijk niet mogen. In appartementsgebouwen bijvoorbeeld kan in de basisakte of het huisreglement staan dat dergelijke commerciële kortetermijnsverhuring niet toegelaten is.

Deze eigenaars vinden dan allerlei listige wegen om die beperkingen te omzeilen. Zij zeggen bijvoorbeeld aan hun AirBnB huurder dat hij, wanneer hij naar zijn aanwezigheid in het gebouw gevraagd wordt, moet zeggen dat hij een vriend des huizes is bijvoorbeeld - het laten logeren van een vriend is in de meeste gevallen wél toegestaan.

Dit is zo'n beetje uitgegroeid tot een gewoonte, maar de verantwoordelijken van de gebouwen laten het daar niet bij zitten. Wat tot de geboorte geleid heeft van een nieuwe soort startups: de AirBnB politie. Daarbij moet je niet denken aan mensen die vermomd zitten te wachten aan de deur van het gebouw om te zien wie met koffers het gebouw binnengaat. Neen, het zijn bureau-speurders: vanop hun computer lopen zij de lijsten van AirBnB af om te zien of de gebouwen, die zij moeten "bewaken", niet voorkomen bij het aanbod. Een interessant artikel over deze nieuwe activiteit, en hoe de speurders tewerk gaan, bij CNN.

Het tweede bericht komt uit eigen land. De Tijd pakte deze week uit met het bericht dat de fiscus zijn pijlen gaat richten op wie zijn huis of appartement verhuurt via Airbnb, en "vergeet" die inkomsten aan te geven. Het zou gaan om een 12.500 mensen, die gemiddeld 2.000 euro per jaar verdienen. En dat zijn inkomsten, die je, net als je andere inkomsten, zou moeten aangeven.

De fiscus zou verhuurgegevens gaan opvragen bij Airbnb, maar zou ook werken met datamining en zelf gegevens opzoeken op de verhuringen die op het platform aangeboden worden.
http://money.cnn.com/2016/10/01/technology/airbnb-police/index.html?sr=twCNN012417airbnb-police1213PMVODtopLink&linkId=33703091
http://www.tijd.be/ondernemen/toerisme/Fiscus_opent_jacht_op_Airbnb_verhuurders.9864776-3077.art


ROBOTS EN BELASTINGEN, EN ANGSTWEKKENDE EXEMPLAREN
Toen enkele maanden geleden sommige partijen uit het zuiden van het land voorstelden om een belasting te heffen op robots, werd het voorstel op hoongelach onthaald. Zulke taks zou immers elke innovatie in de weg staan, en we hebben dringend nood aan nieuwe bedrijven...

Maar blijkbaar is een belasting op robots toch niet zo gek. Althans, dat is wat Bill Gates meent. Nu steeds meer robots de taken van mensen overnemen, en die dus zonder job zetten, vindt Gates dat de overheid die robots zou moeten belasten. Een taks die zou moeten helpen om de mensen, van wie de taak overgenomen werd door de robots, omgeschoold kunnen worden.

Bill Gates denkt dat een belasting op robots bijvoorbeeld jobs zou kunnen financieren in de dienstensector - oudere en zieke mensen verzorgen, jobs waar een grote behoefte aan bestaat, en die echt wel het best door mensen uitgevoerd worden. Een goed idee, dan toch? Feit is dat we absoluut moeten gaan nadenken over de plaats die we robots in onze maatschappij gaan geven. Bij Quartz alvast een langer artikel dat als basis kan dienen (1)

Europa zegt neen
De Europese wetgevers zijn alvast begonnen met het uitdenken van een toekomstplan voor robots, met inbegrip van een ethisch framewerk voor het ontwikkelen en inzetten van robots (gaan we die ook Artificial Intelligence geven, met alle schrikbeelden vandien?) en het uitwerken van een aansprakelijkheid: wie is verantwoordelijk voor de daden van robots? En daarbij mag je "robots" wel heel breed nemen, want ook zelfrijdende auto's zouden onder die toekomstige regelgeving moeten vallen.

De EU echter wil geen belasting heffen op robots. Een voorstel daartoe, dat eerder al gedaan werd, is verleden week verworpen. Toch valt er iets voor die belasting te zeggen - de cijfers duiden er immers op dat robots steeds vaker de mens vervangen, in allerlei industrieën. In 2015 werden er 15% meer industriële robots vervaardigd, voor een waarde van 46 miljard dollar. En de vraag naar robots voor medisch, huishoudelijk en persoonlijk gebruik blijft stijgen. Meer bij Reuters (2)

Maar hoe "leuk" zijn robots?
En om af te sluiten een toekomstbeeld van hoe robots er wel eens zouden kunnen uit gaan zien - een demo van Boston Dynamics. De robot wordt Handle genoemd en het is tegelijk indrukwekkend en angstaanjagend om hem te zien. Hij kan op twee en vier "benen" lopen, heeft een ongelooflijk evenwicht, kan springen en lopen. Bekijk zelf de clip (3)
https://qz.com/911968/bill-gates-the-robot-that-takes-your-job-should-pay-taxes/
http://www.reuters.com/article/us-europe-robots-lawmaking-idUSKBN15V2KM
http://money.cnn.com/2017/02/01/technology/google-boston-dynamics-handle/index.html?sr=twCNN022117google-boston-dynamics-handle/0404AMVODtopLink&linkId=34693844


HOERA: ONBEPERKT E-LEZEN!
Heb jij je ook al afgevraagd waarom je in 's hemelsnaam nog e-boeken zou kopen? Een e-boek is niet zoals een papieren boek, dat je koesterend kan etaleren in je boekenkast, en waarvan de kaft je meteen laat mijmeren over het boek. Je kan een papieren boek uitlegen, een e-boek niet (althans: het mag niet). Jouw papieren boekencollectie kan je zelfs per testament aan een vriend of favoriet familielid schenken - bij een e-boek verdwijnt alles vaak zelfs al wanneer je gewoon van smartphone verandert...

En waar je voor een papieren boek dus grif geld zou geven, is het stom om dat te doen voor een e-boek. Toegegeven, e-boeken kosten wel flink minder dan papieren boeken, maar voor een nieuw boek van een populaire auteur moet je toch nog vaak €9,99 neertellen. Voor iets dat niet jouw eigendom is...

Gelukkig is er nu goed nieuws: Bol.com en boekendienst Kobo starten met een abonnement van €9,99 per maand, en daarmee mag je zoveel boeken lezen als je wil, ook de nieuwste uitgaven en bestsellers. Er zijn 40.000 verschillende e-boeken, waaronder meer dan 16.000 Nederlandstalige titels. En dat aantal zou in de nabije toekomst nog groeien.

Heel interessant, vooral voor wie meerdere boeken per maand leest. Je kan het abonnement gratis uittesten gedurende 30 dagen. Ik persoonlijk koop al een hele tijd mijn boeken (die ik op mijn smartphone lees, want die heb ik altijd bij) bij Bol.com via Kobo, en vind de aanbevelingen van Kobo altijd goed getroffen. Je weet dus wel wat ik vanavond ga doen!
https://www.bol.com/nl/m/boeken/kobo-plus/index.html?promo=Head_907_Mnav__1_koboplus
http://www.emerce.nl/nieuws/bol-kobo-lanceren-onbeperkt-lezen?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitterLEAPP: 'REFURBISHED' MAAKT APPLE-TOESTELLEN BETAALBAAR
Een iPhone, een iPad, een MacBook Pro... het zijn prachtige toestellen met enorm veel opties. Hun kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid zijn spreekwoordelijk. Maar eerlijk gezegd slaan zij een té groot gat in het budget van het doorsnee gezin, om telkens er een nieuwe telg uitkomt, meteen naar de winkel te snellen om dat aan te schaffen.

In de VS bestaat er daarom al een hele tijd een "refurbished" aanbod. Daarbij worden reeds gebruikte toestellen volledig nagekeken door experts en daarna terug aangeboden aan een veel lagere prijs. Dat kan gaan om toestellen die aangekocht zijn en bijna nooit gebruik werden, omdat de koper zijn gading niet vond. Of toestellen die wel gebruikt werden, maar na 6 maanden ingeruild voor een nieuwe telg.

Een win-win situatie voor degene die het toestel binnenbrengt, en er een goede prijs voor krijgt, en ook voor de nieuwe eigenaar, die dit toestel aan een veel lagere prijs dan normaal kan aanschaffen. Een van de bekendste voorbeelden in de VS is Gazelle.com, waar je smartphones en tablets van meerdere merken kan in/verkopen. Ook bij zaken zoals de online Coolblue keten met zijn verschillende poten als smartphoneshop.be, laptopshopbek, ... vind je tegenwoordig bij sommige modellen al een "2e kans" aanbieding, refurbished dus.

En sinds kort is er een bedrijf in België dat zich in refurbished toestellen gespecialiseerd heeft: Leapp.be. Voorlopig beperkt het zich tot Apple-toestellen, dus iPhones, iPads, iMacs, Macbooks, en de bijhorende accessoires. Die zijn hoofdzakelijk afkomstig uit het bedrijfsleven en uit inruilprogramma’s. Ook kan een refurbished product als showroommodel in een winkel hebben gelegen. Die mogen dan niet meer als nieuw verkocht worden, maar zijn meestal nog wel in haast perfecte staat.

Je kan het aanbod online bekijken of in een van de 5 winkels in Vlaanderen (24 winkels in heel Europa) zelf gaan uittesten. En koop je een toestel online, dan heb je nog altijd 14 dagen bedenktijd mocht je niet overtuigd zijn van de kwaliteit.

Het bedrijf biedt 2 jaar waarborg op de hardware van de toestellen die je er aankoopt, en vooraleer je het toestel in handen krijgt wordt er meteen de laatste nieuwe versie van het besturingssysteem op gezet, zodat je daarmee niet moet sukkelen.

Wij zijn alvast blij dat het fenomeen "refurbished" naar onze contreien overwaait. Goed voor het milieu, want zo worden er meer toestellen gerecycleerd in plaats van naar de afvalberg te gaan. En goed voor de portemonnee van de gebruiker, die zo een Apple-toestel in huis haalt aan een (beter) betaalbare prijs.
https://buy.gazelle.com/buy/used/catalog/iphones
https://www.coolblue.nl/klantenservice/232/alle-informatie-over/tweedekans.html
https://leapp.be/nl/onsproduct/refurbishment2
https://leapp.beAMAZON ECHO WORDT STEEDS SLIMMER - MAAR GAAT HIJ OOK DE DOKTER VERVANGEN?
We hebben het al vaak gehad over Alexa, de software die in het Amazon Echo toestel zit. Dat is een soort luidspreker die in je huiskamer staat, muziek kan spelen, maar die ook naar jouw bevelen luistert. En we vertelden je daar ook bij dat Alexa steeds slimmer wordt en "skills" leert, vaardigheden dus. Eigenlijk commando's die, in samenwerking met externe bedrijven, uitgevoerd worden op de apps van die bedrijven.

Alexa noteert je afspraken
Deze week kwam daar nog een vaardigheid bij: samenwerking met de kalender van Outlook. Voortaan zou je evenementen kunnen aanmaken in jouw kalender door commando's te geven aan Alexa "add an event to my calendar", en je kan ook vragen wat er op jouw agenda staat met "What's on my calendar". Eerder had Amazon ook al ondersteuning toegevoegd voor Google Calendar, maar een samenwerking met Apple zit er voorlopig niet in - wellicht omdat Apple zelf aan zijn eigen smart home systeem met slimme assisten werkt. Meer lees je bij Ars Technica (1)

Alexa, ben ik ziek?
Amazon Echo, met zijn ALexa, zou nog meer gaan kunnen. Zelfs medisch advies geven. Daarvoor wordt samengewerkt met het bedrijf HealthTap, en je activeer deze dienst met het commando "ALexa, talk to Dr. Al". Daarna zal de software een vragenlijst aflopen, die tot een soort diagnose moet leiden. Uiteraard vervangt dit een arts niet, en blijft een consultatie aan de dokter nog altijd aangeraden. Volgens TechCrunch is de technologie vooral bedoeld voor wie minder mobiel is of voor oudere mensen, en zou hij nu al verkrijgbaar zijn voor iPhone en Android. Het toevoegen van de technologie aan Amazon Echo zou het systeem bekender moeten maken, en ook gebruiksvriendelijker. (2)

Alexa luistert goed. Maar is dat geen probleem?
Je hebt het al begrepen: er zit een naar kantje aan Alexa en bij uitbreiding ook de Amazon Echo. Het toestel moet namelijk altijd klaar staan om jouw commando's te ontvangen, wat wil zeggen dat het altijd aan het luisteren is. En ook dingen opneemt en naar de cloud doorzendt, om daar te verwerken. En dat is toch een bedreiging voor jouw privacy, niet?

In een lang maar mooi opgedeeld artikel bij Devdiner vind je een antwoord op die vraag. De auteur ging na hoe Alexa werkt, hoe je kan zien wanneer Alexa aan het opnemen is, hoe je kan beluisteren wat opgenomen werd en hoe je a l die opnames kan wissen, en meer. Om te bookmarken, want de dag dat de Echo naar Europa overwaait zal je deze tips nog nodig hebben! (3)
https://arstechnica.com/business/2017/02/you-can-now-ask-alexa-to-add-or-review-events-on-your-outlook-calendar/
https://techcrunch.com/2017/02/20/hey-alexa-does-this-look-infected/
https://devdiner.com/internet-of-things/is-the-amazon-echo-always-listening


MICROSOFT MAIL UPDATE: FOCUSED INBOX EN @MENTIONS
De Mail en Calendar app voor Windows 10 heeft een update gekregen, waarbij enkele functies die reeds aanwezig waren in de mobiele apps, nu ook naar de desktop versie komen. Het belangrijkste is de Focused Inbox, waarmee je de inbox in twee kan opdelen zodat belangirjke mails in het Focused gedeelte komen, en minder belangrijke mails in het Other gedeelte. Volgens  The Verge werkt deze functie goed omdat hij voortdurend bijleert. Helaas zal je deze Focused inbox enkel kunnen gebruiken wanneer je een mailaccount hebt van Outlook.com of Office 365. Nochtans was bij de mobiele apps de functie ook beschikbaar voor Gmail en Google AApps accounts.

Ook handig zijn de nieuwe "mentions": in een boodschap kan je @ tikken en een naam taggen; staat die persoon nog niet personen met wie de thread gedeeld wordt, dan zal hij automatisch toegevoegd worden.

Wat de kalender betreft, zal je ook daar gekleurde categorieën zien waarbij je gebeurtenissen kan markeren met kleurtjes, zodat je een duidelijker overzicht hebt.

Een volledige bespreking bij The Verge en Silicon Angle.
http://www.theverge.com/2017/2/22/14701114/microsoft-windows-10-mail-calendar-app-update-february-2017
http://siliconangle.com/blog/2017/02/22/microsoft-announces-updates-windows-10-mail-calendar-onenote-apps/


BMW GEBRUIKT 3D AUGMENTED REALITY OM ZIJN AUTO'S TE SHOWEN
Wanneer wij denken aan augmented reality en 3D, dan denken wij meestal aan ludieke toepassingen zoals games. Pokémon Go is een eerste, erg succesrijk voorbeeld van wat AR vermag, toegepas voor games. Maar het kent ook vele andere toepassingen - denk aan immobiliën, architecten die op een bestaande kamer hun ontwerp projecteren, enz.

Het bedrijf Accenture heeft nu een mooie toepassing bedacht van augmented reality, in opdracht van BMW. Je zal in de showroom je eigen auto met al zijn accessoires kunnen samenstellen en die kunnen bekijken in 3D, dus je zal er als het ware helemaal kunnen rondlopen. Je kan ook de koffer of het portier openen, en virtueel in de auto gaan zitten.

Het gaat om de BMW I Visualiser, een app die nu ook gewoon in de Google Play store verkrijgbaar is. Je moet wel een toestel hebben dat overweg kan met Tango, de AR technologie van Google voor de Android smartphone. Meer in het persbericht van BMW. Op YouTube vind je een filmpje.
https://www.press.bmwgroup.com/global/article/detail/T0268031EN/bmw-i-augmented-reality-visualiser-launches-on-google-play
https://youtu.be/uzBGBx0xxAE
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.bmw.bmwivisualiser


 

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!NIEUWE BABY MONITOR BEWAAKT ADEMHALING VIA RADAR
Het is voor vele ouders een waar nachtmerrie, de angst dat hun kindje plots zou sterven aan wiegdood. Over de oorzaak daarvan is nog bitter weinig geweten, en het lijkt gewoon dat je geluk moet hebben of pech, als het jouw kindje wel of niet overkomt.

Deze nieuwe baby monitor zou kunnen helpen. Het gaat om de Raybaby, een toestel dat de ademhaling van het pasgeboren kindje monitort. Het bijzondere eraan is dat daarbij radar gebruikt wordt: daarmee worden de bewegingen van de borstkas van het slapende kind geregistreerd.

Het toestel zou wel op een afstand van 2,5 m moeten staan van het kindje. Vanop die afstand kunnen bewegingen zelfs tot 0,5 mm verschil gemeten worden, zodat het tempo van de ademhaling met meer dan 98% juistheid gemeten kan worden. Wordt er een probleem ontdekt, dan zal het toestel een waarschuwing zenden naar jouw smartphone.

Een uitgebreide bespreking bij TechCrunch. Voor ongeruste ouders van kleine kindjes alvast een goede oplossing!
https://techcrunch.com/2017/02/16/raybaby/?ncid=rss

 


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Een cirticus beledigt een schrijver, men noemt het kritiek.
Een schrijver beledigt een criticus: men noemt het een belediging.
-Henry de Montherlant-


 
De nieuwe oogst


BULLSHIT GENERATOR
Een tool waarmee je de meest fantastische adviesteksten kan schrijven. Automatisch en tijdbesparend, zo belooft de website. En eigenlijk... is dit geniaal. Je kiest wat zinsneden die in wel elke tekst van een ambtenaar of consulent voorkomen, en je hebt een tekst. En het gekke is: het is niet eens koeterwaals, maar het klinkt gewoon als écht ambtenaren / consultants jargon!
[Taal: NL]
http://bullshit.takovermeulen.eu/


COOLORS: KLEURENSCHEMA

Dit is een online dienst om kleuren bij elkaar te laten passen, die eigenlijk de bijhorende apps moet promoten. Helaas is de tool niet zo eenvoudig, afgaande op de gebruiksaanwijzing die je eerst moet doorlopen. Maar wie zich daar doorheen worstelt, zal de tool misschien wel de moeite waard vinden!
[Taal: ENG]
https://coolors.co/


HOE OVERSCHAKELEN NAAR HTTPS?
Je hebt het ongetwijfeld al gelezen: zelfs wanneer jij niet met inloggegevens van je gebruikers werkt om bijvoorbeeld je bezoekers een account te laten aanmaken, een online betaling te doen, toch zal Google jouw website binnenkort afstraffen wanneer je geen https biedt.
Deze website geeft je informatie hoe je, stap voor stap, een SSL-certificaat aanvraagt en zo je site kan omvormen naar https.
[Taal: ENG]
https://movingtohttps.com/


WIKILEAKS: DE DOSSIERS
Sinds 2006 heeft de website WikiLeaks anonieme bijdragen gepubliceerd van documenten die meestal niet toegankelijk zijn voor het grote publiek. Dit geeft je een overzicht van deze dossiers, in chronologische volgorde. Om eens andere sappige dossiers te lezen dan het gekissebis over vergoedingen van onze parlementariërs!
[Taal: ENG]
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_material_published_by_WikiLeaks


PICTURE.ST: ONLINE FOTO'S BEWERKEN

Dit is een van de vele webdiensten waar je online een foto kan bewerken. Uiteraard zijn de functies beperkt: je kan de belichting, het contrast, de verzadeing enz. wijzigen, je kan de afbeeldingen uitknippen, draaien, en delen op de sociale media. De interface is heel simpel en strak, en dat is wellicht het grote pluspunt van deze dienst.
[Taal: ENG]
http://picture.st/


VIDEO'S VOOR STUDENTEN-INGENIEURS
Dit is een verzameling YouTube filmpjes, waarin allerlei cursussen terug te vinden zijn voor wie studeert voor ingenieur. Chemie, dynamica, lineaire algebra, elektrische circuits... Een stevige boterham!
Al deze films zijn gratis te bekijken.
[Taal: ENG]
https://www.youtube.com/user/Engineer4Free/playlists


TASKADE: MINIMALISTISCH TO-DO LIJSTJE, OM TE DELEN
Deze website belooft iets dat heel aantrekkelijk lijkt: je kan hier een to-do lijstje aanmaken, notities maken met jouw ideeën, en die op heel simpele manier met anderen delen. Alleen...zouden wij soms wel wat meer uitleg van een dergelijke dienst willen. Je vindt op de startpagina geen "wie zijn wij" "hoe ga je tewerk" "wat kan je hier doen". Het enige wat je kan doen, is al doende leren. Maar in dat bedje is helaas niet enkel deze webdienst ziek...
Toch de moeite waard om het te proberen. De stappen volgen vanzelf.
[Taal: ENG]
https://www.taskade.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DE MANDATENZOEKER

Het stof is nog altijd niet gaan liggen, na de storm rond mandaten die politic in allerlei intercommunales of privaatbedrijven vervullen. De krant De Tijd heeft een eigen online tool uitgebracht, die heel mooi interactief uitgebracht werd. Je kan zoeken op naam, gemeente, partij of intercommunale en ontdekken welke politicus waar centjes verdient. Tenzij je natuurlijk het hele gekissebis moe wordt, en liever prettiger oorden op het internet opzoekt :)
[Taal: NL]
https://multimedia.tijd.be/mandatenzoeker/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: TOLD YOU SO
Een Engelse titel, maar Nederlandstalige artikels. Per toeval stootten wij op de cityguide voor Leuven, een van de artikels van dit blog. BIj nader inzien blijkt het een heus blogplatform te zijn, waaraan verschillende heel creatieve dametjes meewerken. De illustraties zijn opmerkelijk fris, en de vormgeving is heel licht. Geschreven door vrouwen, wellicht ook met vrouwen als doelpubliek (maar mannen zullen er ook fijne tips vinden hoor!)
[Taal: NL]
http://toldyouso.be/artikel/cityguide-leuven
http://toldyouso.be/home


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: SLACHTOFFERS EN MEDIA
Dit is een speciale website van de overheid, bedoeld als informatiepunt voor wie slachtoffer werd van een incident. De site is er gekomen nadat de slachtoffers van de aanslagen op 22 maart 2016  in Brussel tijdens de onderzoekscommissie van de Federale overheid toch wel aanmerkingen hadden over het gevoel dat zij hadden om alleen te staan, niet te weten waar zij tercht konden. En het moet gezegd: de informatie is echt uitgebreid, gelukkig in niet-ambtelijke taal opgesteld, en heel menselijk. Maar mogen wij hieraan toevoegen dat wij hopen dat jij deze site nooit nodig zal hebben?
[Taal: NL]
http://slachtoffersenmedia.be


VRIJDAG MULTIMEDIA: DE IDEALE WERELD

Als er één programma is, waarvan wij fan zijn op Canvas, dan is het De Ideale Wereld wel. De actualiteit van de dag wordt er op een scherpzinnige, tot op het bot gaande manier ontleed en er de draak mee gestoken. Hoe die mensen achter het programma het doen, om in één dag meteen te reageren op de waan van de dag, het is ons een raadsel! De makers maken ook volop gebruik van multimedia, en smijten regelmatig een spelletje of andere leuke dingen op het web. OP de website kan je ook fragmenten van het programma herbekijken. Doen!
[Taal: NL]
https://www.canvas.be/de-ideale-wereld


VRIJDAG MULTIMEDIA: HISTORISCHE FOTO'S
Dit is eigenlijk een commerciële website, waar je papieren prints van foto's kan krijgen. Maar het zijn wel heel uitzonderlijke foto's, die een ongelooflijk beeld schetsen van het Amerika vanaf het einde van de 19e eeuw tot de jaren 60. Vaak zijn de beelden foto's die door iemand op de zolder gevonden zijn. Andere bezoekers trachten dan informatie over de foto bijeen te sprokkelen.
[Taal: ENG]
http://www.shorpy.com/node?page=1Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Webwinkels sturen creditcardgegevens door naar criminelen
http://www.ad.nl/digitaal/webwinkels-sturen-creditcardgegevens-door-naar-criminelen~af60c81b/
- Veel mensen vindbaar op Facebook via telefoonnummer
http://www.ad.nl/digitaal/veel-mensen-vindbaar-op-facebook-via-telefoonnummer~a8f28880/
 
 
 *** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
 - Grotere Samsung Galaxy S8+ gelekt
http://elektrozine.be/grotere-samsung-galaxy-s8-gelekt/
- Video: LG onthult nieuwe functies webOS 3.5
http://elektrozine.be/video-lg-onthult-nieuwe-functies-webos-3-5/


 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Android malware: dit moet je weten
http://computertaal.info/2017/02/24/android-malware-moet-weten/
- Brother viert deze maand Johannes Gutenberg – uitvinder van de boekdrukkunst (eerste printer in Europa)
http://computertaal.info/2017/02/23/brother-viert-maand-johannes-gutenberg-uitvinder-boekdrukkunst-eerste-printer-europa/
 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Apple: iPhone 6-modellen vallen aanzienlijk minder uit na iOS-update
https://tweakers.net/nieuws/121675/apple-iphone-6-modellen-vallen-aanzienlijk-minder-uit-na-ios.html
- Fout in html-parser CloudFlare leidde tot risico lekken inloggegevens klanten
https://tweakers.net/nieuws/121655/fout-in-html-parser-cloudflare-leidde-tot-risico-lekken-inloggegevens-klanten.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be
- Artificiële intelligentie, made in Belgium
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/artificiele-intelligentie-made-in-belgium/article-normal-819627.html
- Google-zusterbedrijf: "Uber heeft belangrijke technologie gestolen"
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/google-zusterbedrijf-uber-heeft-belangrijke-technologie-gestolen/article-normal-819389.html*** TECHNOLOGIUM
http://www.technologium.be
- SXSW 2017 | De Belgische Startups
http://www.technologium.be/sxsw
- Ehang | Dubai wordt de eerste stad met onbemande taxi drones
http://www.technologium.be/ehang


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/


- Welke impact heeft A.I. straks écht op jouw leven en werk? Een analyse:
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/de-pot-op-robots-mij-krijgen-jullie-niet-klein
- Deze Belgische start-up wil fundraising naar een digitaal niveau tillen
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/deze-belgische-start-up-wil-fundraising-naar-een-digitaal-niveau-tillen 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
DE TIP VAN HANS: HOE GOOGLE HET WEB SNELLER EN VEILIGER MAAKT MET QUIC
Google heeft een netwerkprotocol ontwikkeld om verbindingen tussen browsers en webservers te versnellen: QUIC. Dat doet het protocol onder andere door het onderliggende protocol tcp te vervangen door udp. PCM legt uit hoe dat precies zit.
http://www.pcmweb.nl/nieuws/hoe-google-het-web-sneller-en-veiliger-maakt-met-quic.html?utm_source=copernica&utm_medium=email&utm_campaign=PCM_Nieuwsbrief_20170208


DE TIP VAN HANS: 7 BELANGRIJKE DINGEN DIE JE MOET WETEN OVER VPN
Een VPN is een vereiste om te zorgen dat je netwerk niet gekaapt wordt door honderden processen op het open net die resources van apparaten inpikken en/of data stelen. Los van voordelen als omzeilen van blokkades en betere privacybescherming, is een VPN een must om online criminaliteit in te dammen.
http://computerworld.nl/security/96888-7-belangrijke-dingen-die-je-moet-weten-over-vpn?hash=a68d0c30b84d7c49463e1b1bdbe05384&utm_medium=2017-02-08


DE TIP VAN HANS: 7 GRATIS WIFI-TOOLS VOOR WINDOWS
Het optimaliseren en beveiligen van je Wifi-verbinding of het oplossen van verbindings- en snelheidsproblemen wordt een fluitje van een cent met deze geweldige applicaties. En ze zijn nog gratis ook.
http://webwereld.nl/software/74079-7-gratis-wifi-tools-voor-windows?hash=a68d0c30b84d7c49463e1b1bdbe05384&utm_medium=2017-02-08


DE TIP VAN HANS: VANUIT WINDOWS FOTO’S EEN VERHAAL MAKEN MET SWAY
Windows Photos maakt Albums van je foto’s. Albums zijn vaak foto’s die op één dag gemaakt zijn. Met Sway, een applicatie van Microsoft, kun je zo’n album snel en handig in een verhaal omzetten. Om aan het werk te gaan met Sway moet je uitgaan van een album in Windows Photos.
https://blog.computercreatief.nl/vanuit-windows-photos-een-verhaal-maken-met-sway/


DE TIP VAN HANS: HOE EEN CYBEROORLOG UITBREEKT TUSSEN AI-BOTS
Vrijwel elke dag is er nieuws over een groot datalek en beveiligingsprofessionals lijken de slag te verliezen. Maar er is hoop: Kunstmatige intelligentie zal het winnen van de criminele hacker, maar daarbij ontstaat wel weer een nieuw gevaar.
http://cio.nl/security/96816-hoe-een-cyberoorlog-uitbreekt-tussen-ai-bots?hash=a68d0c30b84d7c49463e1b1bdbe05384&utm_medium=2017-02-07

Voor deze rubriek danken wij Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html en Mac-kenner Arnold voor hun hulp bij Mac-onderwerpen, en Hans voor de vele tips. 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

READKIT: RSS READER VOOR DE MAC ($9,99)


Dit is volgens LifeHacker een van de beste RSS readers voor de Mac, en hij werd nog beter met de laatse nieuwe update. Het belangrijkste nieuwe kenmerk is de knoppenbalk waar alle functies verzameld werden. Deze nieuwe versie heft ook een zwart thema. En heb je een nieuwe MacBook Pro, dan biedt de app ook onderstuening voor de nieuwe Touch Bar.
http://reederapp.com/mac
http://lifehacker.com/5806166/the-best-news-reader-application-for-mac


CHROME EXTENSIE: FACEBOOK WEERHOUDEN OM AUDIO EN VIDEO AUTOMATISCH TE SPELEN
Je hebt het verleden week kunnen lezen dat Facebook voortaan bij zijn video's de klank automatisch laat afspelen. Wat heel hinderlijk kan zijn wanneer je in gezelschap bent. Met deze Chrome extensie verhinder je dat video en audio van Facebook (en overal elders) automatisch afgespeeld wordt.
https://chrome.google.com/webstore/detail/disable-html5-autoplay/efdhoaajjjgckpbkoglidkeendpkolai?hl=en
https://thenextweb.com/apps/2017/02/20/chrome-autoplay-facebook-audio-video/#.tnw_NoRSMe6X


SYNATA: WAAR HAD JE DAT BESTAND OOK GELATEN?
Je hebt tegenwoordig overal wel bestanden staan: op je eigen computer, op Evernote, op Dropbox, op je OneDrive van Microsoft of je Google Drive... Maar waar stond nu dat ene bestand dat je nodig hebt? Deze extensie voor je Chrome browser belooft dat hij op zoek gaat naar jouw bestanden op al deze online opslagplaatsen. Ook Office 365 en SharePoint worden bekeken.
https://chrome.google.com/webstore/detail/synata/ncfhbmcbdhbolkfiaapmgnjmofjfmfpa


OVERCAST VERSIE 3: NIEUWE UI
Podcasts op jouw mobiele telefoon zijn zo gemakkelijk... Op ons Android toestel gebruiken wij Podcast Addict, tot volle tevredenheid. Elke ochtend staan onze nieuwe podcasts klaar; beluisterde podcasts worden netjes verwijderd. En er zit een mooie tool in om nieuwe podcasts te zoeken.
Voor iOS zijn er heel wat podcast players, maar de populairste is toch wel Overcast. Daar is nuv ersie 3 van uit, en die heeft een nieuwe user interface, de navigatie werd vereenvoudigd en het werd gemakkelijker om podcasts in een wachtrij te zettten.
De hele uitleg krijg je op de wesite Marco.org, de maker van de tool. Bij MacRomors vind je meer.
https://overcast.fm/
https://marco.org/2017/02/20/overcast3
http://www.macrumors.com/2017/02/21/overcast-3-redesign-podcast-player-app/


APP HELPT VLUCHTELINGEN EN IMMIGRANTEN MET REAL TIME VERTALINGEN
Tja, tech moet niet altijd bedacht worden om ons, verwende luxemensen, nog wat meer speelgoed te bezorgen, toch? Het belangrijkste doel van technologie zou eigenlijk moeten zijn om de maatschappij te verbeteren, om mensen te helpen die dit nodig hebben. Deze app voldoet aan de voorwaarden.
Tarjimly verbindt namelijk vrijwillige tolken met vluchtelingen en immigranten. Vaak moeten die laatsten immers kunnen spreken met artsen, hulpverleners en andere belangrijke diensten die hen in hun verdere leven moeten verder helpen. De taalbarrière is op dat moment zo cruciaal, maar dankzij deze app wordt hij overwonnen.
http://mashable.com/2017/02/03/tarjimly-app-refugees-translators
http://www.tarjim.ly/


INSTAGRAM: TOT 10 FOTO'S OF VIDEO'S IN ÉÉN CARROUSSEL


Deze update van Instagram: voortaan kan je 10 foto's of video's groeperen tot één carroussel. Degene die deze collectie bekijkt kan erdoorheen bladeren door te swipen. De functie zou in de volgende maanden voor alle gebruikers op Android en iOS uitgerold worden. Het is weer een poging om de gebruikers een alternatief te bieden voor die éne perfecte foto die zij gewoonlijk posten. Een uitgebreide bespreking bij TechCrunch.  Bij Toms Guide lees je hoe je zo'n carrousel maakt.
https://techcrunch.com/2017/02/22/instagram-carousels/
http://www.tomsguide.com/us/instagram-multiple-images-videos-posts,news-24525.html
 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
De kritiek heeft het eerste woord, maar het boek het laatste.
-Cees Buddingh'-