Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
23/2/2017 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 14
 
Nummer 994 van 18/2/2017 Gegroet lezer,

Hoe goed doet het, om eindelijk nog eens wat zon te zien en haar warmte op je lijf te voelen! Je krijgt meteen zin om in de tuin te beginnen - alhoewel je dat enthousiasme misschien nog wat moet temperen, want de winter is nog niet gedaan, en het venijn zit vaak in de staart... Wij staan toch te trappelen om weer wat te gaan tuinieren - verleden jaar hadden wij op kleine schaal wat tomaatjes geplant, en het was heerlijk om die op te eten. Meer van dat!

Van het buitengebeuren naar het digitale wereldje: deze week een erg uiteenlopende oogst aan nieuwigheden, met veel producten en software-updates die je meteen al kan uittesten. Wij geven je dus weer wat te doen dit weekend!

Veel leesplezier, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
TWITTER: GEEN GOEDE CIJFERS, MAAR TOCH EEN SPRANKELTJE HOOP
Het werd verleden week breed uitgesmeerd in de nieuwsberichten: Twitter doet het niet goed. De reclame-inkomsten laten op zich wachten. En de aandeelhouder zit Twitter achter de veren om winst te maken.

Toch zijn de cijfers niet helemaal negatief te noemen. Het aantal maandelijks actieve gebruikers (in vaktermen MAU of monthly active users genoemd) is met 4% gestegen en bedraagt nu 319 miljoen. Wat natuurlijk mooi is, maar in het niets valt in vergelijking met Facebook.

De inkomsten stegen met 1% naar $717,2 miljoen dollar, wat ook niet slecht is. Maar Twitter had $740,1 miljoen vooropgesteld als streefcijfer voor zijn beleggers, en die verwachting werd niet ingelost. BOvendien is het het traagste groeicijfer sinds het bedrijf naar de beurs trok.

Toch is er een gouden randje rond deze dreigende wolken. Het aantal dagelijks actieve gebruikers is namelijk met 11% gestegen. Wat dus betekent dat er weliswaar geen nieuwe gebruikers bijkomen in snel tempo, maar dat de gebruikers die er al zijn, actiever gebruik maken van Twitter.

Het Trump-effect? De man geeft in elk geval stof tot veel discussie op Twitter. En eerlijk gezegd moeten wij toegeven dat wij ook veel vaker naar de commentaren op bepaalde tweets kijken, omdat je daar pro en contra een bepaalde uitspraak vindt. Alleen... reclame zien wij daar niet veel bij. Voor ons, als gebruiker, is dat natuurlijk een zegen. Voor Twitter zelf echter...
http://fortune.com/2017/02/09/twitter-q4-2016/                               
http://www.recode.net/2017/2/9/14561970/twitter-user-growth-dauFACEBOOK: SAFETYCHECK EN HET WEER
Ook de voorbije week heeft Facebook weer allerlei nieuwe initiatieven aangekondigd die je voortaan in je Facebook app of op de Facebook website kan doen.

Om te beginnen is er de Safety Check. Dat is een tool die, helaas, al een paar keren ingezet moest worden bij grote rampen en waarbij iedereen, die op dat moment in de buurt was, kan laten weten aan zijn vrienden en familie dat hij ongedeerd is. Die wordt nu uitgebreid met Community Help: Facebook gebruikers kunnen hulp aanbieden aan wie door zo'n ramp getroffen wordt. Dat kan om een plaats om te slapen gaan, eten of kleding. Zodra iemand ingaat op het aanbod, wordt het van de lijst geschrapt. Bij Re/Code lees je eer meer over (1)

Een tweede nieuwigheid: Facebook gaat voor weerman spelen. Informatie van Weather.com zal via diens API voortaan in jouw Facebook account te zien zijn. Je zal informatie over het weer nu en de voorspellingen voor de nabije toekomst voortaan in je News Feed zien of bij de mobiele apps in het More menu, waar je ook Friends, Events, Groups enz. vindt. Omdat Facebook weet waar jij woont, wordt het weer automatisch ingesteld op jouw woonplaats, maar je kan ook plaatsen toevoegen. Een uitgebreide uitleg bij TechCrunch (2). Weer een reden te meer om binnen de ommuurde speelplaats van Facebook te blijven - en dat is wat Facebook wil, natuurlijk.
http://www.recode.net/2017/2/8/14544518/facebook-safety-check-update-community-help
https://techcrunch.com/2017/02/08/facebook-can-now-replace-your-weather-app/WINDOWS CORTANA HERINNERT JE VOORTAAN AAN JE TAKEN
Gebruik jij de Cortana virtuele assisten van Windows? Je zou het moeten doen, want volgens verschillende bronnen is die wel handig. Hij geeft antwoord op je (gesproken) vragen, herinnert je aan taken, enz. Nu heeft Microsoft hem nog wat slimmer, maar ook wat opdringeriger gemaakt: Cortana zal je automatisch aan taken herinneren zonder dat jij die herinnering zelf moet instellen.

Wanneer je bijvoorbeeld in een mail belooft hebt aan je baas dat je tegen vrijdat een presentatie zou af hebben, dan zal Cortana voortaan jou eraan herinneren via wat Microsoft een "suggested" reminder noemt. Omdat Cortana een dienst is, en bij diensten tools kunnen bijgevoegd worden zonder dat jij iets moet veranderen aan jouw toestel, heb je dus geen update aan jouw Windows nodig om van deze nieuwe functie gebruik te kunnen maken. De functie zou in de nabije toekomst moeten uitrollen voor iOS en ANdroid.

TechCrunch merkt hierbij op dat dit toch wel een belangrijke evolutie is bij Cortana. Tot nu toe was dat een passieve assistent, nu wordt het een meer proactieve digitale assistent. Cortana weet bijvoorbeeld dat jij je in een winkel bevindt, aan de hand van locatiebepaling, en als je aan Cortana enkele dagen geleden gezegd hebt dat je melk moet kopen, dan zal Cortana jou in die winkel daar dan aan herinneren.

TechCrunch geeft een hele uitleg over hoe je best de Suggested Reminders van Cortana kan gebruiken. Op een tweede link vind je bovendien een uitstekende gids om Cortana zo goed mogelijk naar jouw hand te zetten.
http://www.pcworld.com/article/3167832/windows/windows-10s-cortana-adds-suggested-reminders-to-help-you-keep-your-promises.html
http://www.pcworld.com/article/2949828/windows/meet-cortana-the-ultimate-guide-to-windows-10s-helpful-digital-assistant.htmlGOOGLE MAPS: WIL HET MET ZIJN LIJSTJES DE SOCIALE TOER OPGAAN?
Google heeft al een paar keer geprobeerd een sociaal netwerk te zijn. Google Plus is daarvan een berucht voorbeeld - het is de poging van Google geweest om jou kringen te laten maken van jouw vrienden, om dingen te  delen. Na ettelijke pogingen, zelfs het verplicht stellen van het aanmaken van een Google+ account om gebruik te kunnen maken van de andere Google diensten, is Google+ nu gereduceerd tot juist dat: een manier om in te loggen op Google-diensten. En zeggen dat Google daarvoor een van de handigste zoektools, het booleaans zoeken met + (om een verplichte verbinding tussen woorden aan te geven) en - (om bepaalde woorden uit te sluiten), uit haar zoekmachine verwijderd heeft. Iets waar menige internaut nog altijd razend om is...

Het lijkt echter dat Google, zonder het misschien zelf te willen, nu toch een soort sociaal netwerk aan het creëren is. En Google Maps is daarvan de spil. Bij de app voor iOS en Android kan je namelijk in de toekomst lijstjes aanmaken. Er zijn drie verschillende lijsten: "Favorieten", "Plekken met een ster" en "Plekken die je wil bezoeken" - jouw eigen bucket list als het ware. Jij kan zelf ook nog andere sooften lijsten toevoegen. Het verschil tussen "Starred places" en "Favorites" is dat de eerste plekken zijn waarnaar je regelmatig moet verwijzen, terwijl de tweede plekken zijn waar je echt graag komt. Je tandarts kan tot de eerste categorie behoren, je favoriete restaurant tot de tweede.

Die lijstjes kan je dan delen met je vrienden of met de hele wereld. Wat wel handig is. Je kan bijvoorbeeld een lijstje maken van jouw favoriete restaurants in een stad, dat je dan publiek kan zetten zodat andere bezoekers dat lijstje kunnen raadplegen. En zo kan je als het ware volgers opbouwen.

Alles draait rond plaatsen en routes. En als er één ding is waarin Google de onverslagen koning is en blijft, dan zijn het wel landkaarten en routes. Wij zijn in elk geval benieuwd hoe dit verder gaat uitdraaien!

Lees meer bij TechCrunch en The Verge, waar je o.a. ook leest hoe je zo'n lijstje aanmaakt.
https://techcrunch.com/2017/02/13/google-maps-lets-you-save-and-share-favorite-places-with-launch-of-lists/
http://www.theverge.com/2017/2/13/14581028/google-maps-location-list-share-social-network


GOOGLE WAARSCHUWT APP-MAKERS EN TREKT NAAR CHINA
Nog twee berichten over Google - het zou maar eens gebeuren dat er een week voorbij gaat zonder dat we het over de gigant uit Mountain View hebben! Om te beginnen heeft Google de makers van Android-apps een flinke waarschuwing gestuurd. Zij zijn voortaan verplicht om een privacy beleid te publiceren voor hun app - en zich uieraard ook aan te houden. Doen de app-makers dat niet, dan lopen zij het risico dat hun app uit de Play Store verwijderd wordt of er niet meer getoond wordt. De app-makers hebben tot 15 maart om zich in regel te stellen met deze nieuwe richtlijn. Meer bij The Next Web. (1).

Het zou om miljoenen apps gaan, zo lees je. Sommigen menen dat dit een grote opkuis is die Google wil doorvoeren, om zo een massa apps uit zijn store te kunnen verwijderen, die door ontwikkelaars niet meer onderhouden worden.

Een tweede bericht betreft het grote China. Dat blijkt voor vele tech-bedrijven een land dat moeilijk toegankelijk is. China stelt namelijk zware eisen aan hen vooraleer zij hun producten op de Chinese gebruiker mogen loslaten, zoals ook Facebook al ondervonden heeft. De Chinese overheid wil namelijk altijd controle kunnen houden over zijn burgers, o.a. via de mogelijkheid om via achterdeurtjes mee te kunnen kijken en lezen in wat de gebruiker doet.

Een van de manieren om toch voet aan de grond te krijgen in China, is in zee gaan met een Chinees bedrijf. Dat zou Google nu willen doen, zo weet The Information. Google zou namelijk gesprekken voeren met het Chinese gamingbedrijf Netease, om samen een versie van de Play Store te lanceren in China. Een opmerkelijke stap, want zeven jaar geleden zette Google zijn activiteiten in China stop, juist uit bezorgdheid over de beperkingen die China oplegt over wat online en in de app stores gepubliceerd mag worden. Een bezorgdheid die blijkbaar nu niet meer bestaat...
https://thenextweb.com/google/2017/02/08/millions-apps-soon-purged-google-play-store/
https://www.techinasia.com/google-plans-relaunch-app-store-china-lateNIEUWE FUNCTIE BIJ HOLOLENS: OOK ANDEREN ZIEN WAT JIJ ZIET
In het Windows blog vonden wij vandaag een interessant artikel, dat een enorm potentieel aan Augmented Reality mogelijkheden biedt. Zoals je weet heeft microsoft de HoloLens technologie bedacht, waarbij er een extra laag over de werkelijkheid, de beelden van jouw échte omgeving, getoond worden - augmented reality dus.

De praktische toepassingen daarvan heb je wellicht ook zien passeren: stap-voor-stap instructies bijvoorbeeld om karweien in huis uit te voeren. Wanneer de ingenieurs echter demonstraties gaven van deze technologie, kregen zij altijd de vraag te horen: "Maar hoe kan ik een manier bedenken om aan andere mensen te tonen wat degene die zo'n HoloLens visor draagt te zien krijgt? Beelden dus vanuit het perspectief van een derde persoon?"

Welnu, in dat artikel wordt aangekondigd dat die manier gevonden is. Developers zouden namelijk in de toekomst een "spectator view camera" kunnen bouwen voor de HoloLens. En daarbij wordt dan gebruik gemaakt van Mixed Reality Capture of MRC, die de holograms visueel moeten vertonen die de drager van de HoloLens vanuit zijn ik-persoontje ziet. Niet alleen wat hij ziet, de AR-laag dus, maar ook zijn interactie met die AR-laag.

Een uitgebreide technische uitleg vind je in de blog-posting. Ook een filmpje dat het een en ander duidelijk maakt. OPvallend daarbij is dat er gebruik gemaakt wordt van een "gewone" Canon camera, maar dan wel uitgerust met een speciale "helm". Om te bekijken!
https://blogs.windows.com/devices/2017/02/13/spectator-view-new-tool-help-others-see-see-hololens/#gziJ7mHvCfotcx9X.97


APPLE: WORDT DE VOLGENDE IPHONE DRAADLOOS HERLAADBAAR? EN KOMT ER EEN AR FUNCTIE?
Het was de laatste maanden oorverdovend stil bij Apple over nieuwe technologieën zoals AR en VR. Haast elke fabrikant had ondertussen wel zijn hard- of software voorgesteld - Facebook had Oculus gekocht, Microsoft werkt aan zijn HoloLens, maar Apple bleef achter. Zou het bedrijf met de appel de boot gaan missen?

Toch niet. Blijkbaar is Tim Cook een hevige fan van AR of Augmented Reality, zo lees je bij The Verge. Volgens Cook zou AR een "groots idee zijn, net als de smartphone". En je weet wat Apple heeft gedaan met de smartphone: die van een lomp, onhandelbaar ding omgevormd tot een slank, elegant en super gebruiksvriendelijk toestel dat je niet meer kan missen.

The Verge verwijst daarbij naar een interview dat Tim Cook gaf aan The Independent. Hier moet je wel enige nuance plaatsen bij de AR-passie van Cook: hij gelooft niet in AR als een product op zich, maar als een "core technologie" die  alom tegenwoordig zal zijn. (1)

Een tweede front waarop Apple achterop leek te hinken, was draadloos herladen van zijn toestellen. Verschillende fabrikanten bieden die mogelijkheid nu al, maar de laatste iPhones, ondanks hun hoge prijs, bleven deze capaciteit missen. Daar zou nu beterschap in komen, zo menen waarnemers. Zij leiden dit af van het feit dat Apple in alle stilte toegetreden is tot het Wireless Power Consortium, dat de Qi draadloze herlaadstandaard promoot.

Want draadloos herladen is mooi, maar dan zouden alle toestellen dat wel op dezelfde manier moeten doen, zodat je één laadstation kan gebruiken voor alle toestellen. Denk maar aan de tijd toen elke smartphone zijn eigen adapter had en je bij elk nieuw toestel een andere adapter kreeg - wat nu gelukkig vervangen is door het universele herladen via de USB-kabel. Lees meer bij 9to5Mac.
http://www.theverge.com/2017/2/10/14581428/apple-tim-cook-ar-vr-product-reveal-interview
http://9to5mac.com/2017/02/13/apple-joins-wireless-power-consortiumqi-lending-weight-to-rumor-of-wireless-charging-for-iphone-8/


STEEDS VAKER LEGGEN OVERHEDEN HET INTERNET PLAT IN SOMMIGE AFRIKAANSE LANDEN...
Om toch niet altijd aan navelstaren te doen, en het over first-world problemen te hebben, een bericht over Afrika. In dat continent biedt het internet prachtige kansen tot zelfontwikkeling - en de smartphone speelt daarbij een belangrijke rol. De stap van de landlijnen werd in Afrika overgeslagen, want het internet heeft daar zijn intrede volkomen draadloos gedaan.

Maar nu blijkt het dat in sommige landen de overheden het internet vaak platleggen, om de oppositie te mond te snoeren. The New York Times brengt een bericht over dergelijke incidenten in sub-Sahara landen - Gambia, Kameroen, Ethiopië. Door het internet lam te leggen, wordt communnicatie onmogelijk. En is het ook moeilijk om te mobiliseren, om protestacties te organiseren tegen de overheid.

Maar, zo wijst NYT erop, deze onderbrekingen hebben ook andere gevolgen, economische. Want in Afrika wordt de smartphone heel veel gebruikt als betaalmiddel, om geld te ontvangen of te zenden naar familie. Als er geen WiFi is, dan komen de mensen zonder geld te zitten, en kunnen zij ook niet betalen om via mobiele data online te gaan.

Het artikel geeft ook cijfers: tussen 1 juli 2015 en 30 juni 2016 werden er 81 incidenten vastgesteld in 19 landen. En dat heeft voor minstens 2,4 miljard dollar verlies aan bruto nationaal product gezorgd.

Een interessante long read bij NYT.
https://www.nytimes.com/2017/02/10/world/africa/african-nations-increasingly-silence-internet-to-stem-protests.html


Het is Apple menens met zijn eigen content
Apple Music, de eigen streaming dienst van Apple, noem het de concurrent van Spotify, doet het niet slecht. Waarschijnlijk is het feit dat je de dienst automatisch op elk Apple-toestel te zien krijgt, daar niet vreemd aan. Toch zijn er nog mensen die niét in Apple Music stappen - Apple was nu eenmaal redelijk laat met zijn streaming dienst en ondertussen hadden vele internauten zich al comfortabel genesteld in hun SPotify of andere abonnementsdienst.

Hoe die gebruikers overtuigen om toch naar Apple Music over te stappen? Originele content zou daarvoor de sleutel moeten zijn, zo meent Apple. Het zou dan meteen ook het probleem moeten oplossen van de AppleTV, die eveneens kreunt aan een gebrek aan content die naar je gewone tv-toestel gestreamd kan worden.

Deze week heeft Apple nu een eerste eigen content aangekondigd: Planet of the Apps, een reality tv-reeks. Het idee voor de reeks is afkomstig van Ben Silverman en Will.iam, die het eerst aan de klassieke tv-zenders aangeboden hadden, maar uiteindelijk bij Apple terecht kwamen.

Het moet een soort "The Apprentice" worden, maar dan rond app-makers, die gevolgd worden bij het bedenken en ontwikkelen van hun apps. Nu maakt één zwaluw de lente niet, maar het is al wel een begin. Benieuwd wat Apple nog uit zijn mouw gaat schudden...

Bij Business Insider vind je een trailer van de reeks.
https://9to5mac.com/2017/02/13/planet-of-the-apps-clip/
http://www.businessinsider.com/first-trailer-for-apple-reality-tv-show-planet-of-the-apps-2017-2?op=1
http://www.businessinsider.com/first-trailer-for-apple-reality-tv-show-planet-of-the-apps-2017-2?op=1FACEBOOK MAAKT JOUW NIEUWSFEED EEN STUK LUIDRUCHTIGER MET VIDEO'S DIE AUTOMATISCH HET GELUID AFSPELEN. HOE ZET JE HET AF?
We hebben het er al eerder over gehad dat Facebook volop wil inzetten op video, en dat het er alles voor over heeft om YouTube, de regerende video-vorst, van de troon te verdrijven. Deze week twee berichten die dit nogmaals bevestigen. Om te beginnen heeft Facebook aangekondigd dat het een gratis app uitbrengt om video te bekijken op jouw tv. Dat zou gaan om een app voor je toestellen die content naar jouw slimme tv streamen, zoals Apple TV, Amazon Fire TV, maar ook apps die je rechtstreeks op je slimme tv kan zetten, zoals de Samsung Smart TV. De app zal "binnenkort" verkrijgbaar zijn, en dan zal je voortaan je Facebook video's niet langer op je kleine scherm moeten bekijken, maar comfortabel languit vanuit je sofa. Meer bij Re/Code(1).

Het tweede bericht zal je wellicht minder plezieren. Want Facebook heeft aangekondigd dat het voortaan bij alle filmpjes in jouw newsfeed het geluid automatisch zal afspelen. Gedaan dus met stiekem je Facebook te bekijken, je wordt meteen verraden door het geluid!

Volgens Marketing Land is Facebook zich ervan bewust dat het zijn gebruikers hiermee tegen de haren in strijkt, maar het doet dit voor zijn adverteerders. Die hebben uiteraard liever dat er klank is bij hun advertentie, omdat dat beter de aandacht vestigt op hun advertentie.

Facebook voelt zich volgens het artikel gesterkt in zijn beslissing, doordat Snapchat eerder ook al beslist had om geluid te geven bij zijn video's. Volgens Snapchat zou 2/3 van de video's in zijn app bekeken worden met het geluid aan. (2)

Je zal dus voortaan, wanneer je doorheen je Facebook newsfeed bladert, de klank van de video horen aanzwellen en terug verdwijnen wanneer er een video voorbijscrollt. Valt er niet aan te ontkomen? Jawel, je moet je toestel op stille modus zetten, zo lees je bij verschillende artikels. Maar stille modus, dan hoor je toch ook niet bellen?

Bij LifeHack vind je instructies hoe je de stille modus enkel voor je Facebook kan activeren, voor iOS en voor Android. Snel doen dus!
http://www.recode.net/2017/2/14/14608058/facebook-tv-app-apple-tv-amazon-fire-tv-set-top-app-video
http://marketingland.com/facebook-turns-sound-default-videos-debuts-tv-apps-206690
http://lifehacker.com/how-to-turn-off-auto-playing-sound-for-videos-on-facebo-1792365333


SIGNAL BIEDT NU OOK VERSLEUTELDE VIDEOGSPREKKEN AAN
In het licht van de afluisterschandalen in de VS enkele maanden geleden - en misschien ook de nieuwe schandalen, waarbij je je moet afvragen: wat is erger voor de Amerikaanse burger, afgeluisterd worden door de eigen inlichtingendiensten of door de RUssen - grijpen steeds meer internauten naar versleutelde boodschappendiensten die NIET afgeluisterd kunnen worden, zoals Signal.

Welnu, Signal heeft deze week aangekondigd dat het ook versleutelde videogesprekken gaat aanbieden. Nu was, zo lees je bij Wired, de voice dienst van Signal eigenlijk niet al te best. Vaak verloor je de verbinding, en Signal is heel moeilijk te integreren met je andere bestaande toepassingen op jouw telefoon.

In de update die nu uitgerold wordt zou die kwaliteit verbeterd moeten zijn, zo belooft Signal, en zou je ook gesprekken moeten kunnen beantwoorden vanuit je vergrendeld scherm. Het is dus af te wachten of die belofte gehouden wordt.

Wired waarschuwt trouwens dat je, als je echt privacy wil, dat je je toestel moet vertellen dat het de metadata van jouw gesprekken niet naar de iCLoud mag uploaden.

Meer bij Wired.
https://www.wired.com/2017/02/encryption-app-signal-enables-video-calls-new-privacy-tradeoff/


CHIMEO-DIENST VOOR VIDEOGESPREKKEN VAN AMAZON WIL CONCURRENTIE AAN MET SKYPE
Als het om videogesprekken / videoconferenties gaat, dan zullen de meeste particuliere gebruikers naar Skype gebruiken. Bedrijven zullen eerder beroep doen op professionele diensten zoals WebEx of GoToMeeting. Daar komt nu nog een concurrent bij: Amazon heeft een videoconferentiesysteem uitgebracht, Chime. Daarvan zijn meteen ook apps voor WIndows MacOS, iOS en Android beschikbaar. De infrastructuur van Chime zou in de VS gebaseerd zijn, maar de dienst is over de hele wereld beschikbaar.

Een heel interssant aspect van dze nieuwe dienst is dat je een visueel rooster krijgt van alle deelnemers aan de vergadering, met informatie over mensen die storende achtergrondgeluiden hebben die het gesprek onderbreken. Bij een gesprek zonder moderator kan gelijk welke gebruiker dan een van de andere deelnemers op mute zetten, zodat de andere deelnemers van het gesprek bijvoorbeeld niet naar de huilende baby of de blaffende hond moeten luisteren.

Een uitgebreide bespreking bij PCWorld.
http://www.pcworld.com/article/3169553/data-center-cloud/amazon-chime-goes-after-webex-skype-for-business-and-more.html
https://chime.aws/


AMAZON EN GOOGLE WILLEN HUN SLIMME ASSISTENTEN OMVORMEN TOT TELEFOONS
In het vorige artikel hadden wij het over Alexa, de slimme assistent van Amazon. Alexa is eigenlijk de naam van de software, en die zit in de Amazon Echo, een soort slimme luidspreker, die in de VS al in menige huiskamer te vinden is.  Alexa kan allerlei vragen beantwoorden en commando's uitvoeren, door samenwerking met software en producten van derden. Die commendo's heten dan "skills".

Ook Google heeft een dergelijke slimme assistent, die dan Google Home heet. Ook dat is in wezen een slimme luidspreker, die in de huiskamer altijd geduldig staat te wachten op jouw commando's. Beiden strijden om de heerschappij over jouw huiskamer, en in de VS lijkt Amazon alvast die strijd te winnen.

Welnu, deze week kon je bij Wall Street Journal lezen dat zowel Amazon als Google overwegen om die luidspreker eigenlijk om te vormen tot een telefoon. Wat eigenlijk nog niet zo'n stom idee is: in de luidspreker zit al een microfoon om te spreken met de ander, en diens stem komt uit de luidspreker. Handenvrij bellen, met spraakgestuurde commando's als het ware.

Handig. Maar gevaarlijk. Want nu zijn er al stemmen die wijzen op het gevaar voor jouw privacy bij die digitale assistenten. Zij luisteren immers voortdurend naar wat er in jouw huiskamer gezegd wordt (en alle andere kamers waar je zo'n assistent hebt staan). En misschien vind jij het niet leuk om hardop te moeten spreken tegen je luidspreker, waar dehele kamer je mee kan horen, in plaats van discreet tegen de hoorn van je vaste toestel, of de toch iets discretere microfoon van je smartphone....

Meer bij Wall Street Journal.
https://www.wsj.com/articles/amazon-google-dial-up-plans-to-turn-smart-speakers-into-home-phones-1487154781TWITTER LAAT OPGEWONDEN STANDJES AFKOELEN MET EEN TIJDELIJKE BAN
Soms lijkt Twitter wel bevolkt met kleine kindjes, die niets anders doen dan kibbelen, elkaar aan de haren trekken en schelden. En wat moet een ouder doen met stoute kindjes? Juist, ja: in de hoek zetten.

Wel, voor die opgewonden standjes op Twitter heeft het sociale netwerk nu een gelijkaardige straf bedacht: wie het te bont maakt, wie scheldt of andere gebruikers beledigt, wordt voortaan virtueel in de hoek gezet. Zijn account wordt niet geschrapt, maar anderen zullen x uren zijn tweets niet meer zien (enkel mensen die de persoon rechtstreeks volgen zullen die zien).

Slim van Twitter? Als je het ons vraagt héél slim. Kleine kinderen moet je als kleine kinderen behandelen...

Meer bij BuzzFeed.
https://www.buzzfeed.com/alexkantrowitz/twitter-is-now-temporarily-throttling-reach-of-abusive-accou?utm_term=.ljDnjADbWv#.fo7pjn1eBlDIT JAAR: GEEN PAASEIEREN RAPEN MAAR POKÉMONS ZOEKEN
Het zal een vroege Pasen zijn in de virtuele wereld (in tegenstelling tot de echte wereld, waar Pasen redelijk laat valt). Maar in plaats van de hele tuin af te zoeken naar paaseieren, zal je op zoek moeten gaan naar Pokémons. Niet de oude, maar nieuwe: Niantic, het bedrijf achter Pokémon Go, heeft aangekondigd dat er een hele reeks nieuwe figuurtjes op de wereld losgelaten zullen worden.

Het zouden meer dan 80 nieuwe figuren zijn, en je zal ze meteen "in het wild" kunnen vinden, over de hele wereld. TechCrunc weet ook nog te vertellen dat er ook nieuwe "evolution" items vereiest zullen zijn om sommige Pokémons te laten evolueren. Die zal je in de PokéStops vinden. Er komen twee soorten bessen: Nanab bessen, die de Pokémon trager maken en dus gemakkelijker te raken, en de Pinap Berry, die de hoeveelheid snoep verdubbelt die je krijgt indien jouw volgende poging om iets te vangen een succes is.

Meer uitleg, en ook een trailer, bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2017/02/15/pokemon-go-gen-ii-update/?ncid=rss

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


Caavo: digitale assistent die het tv-kijken vereenvoudigt
Vroeger had je één tv, één afstandsbedienning. Nu heb je een tv, je computer, je tablet. Je kan via de kabel kijken, of via Netflix, Amazon, Yelo, Stievie, ... naar dingen die live uitgezonden worden, die je opgenomen hebt, of die je on-demand oproept. Maar waar vind je wat?

Er is een nieuw toestel dat belooft hiervoor een oplossing te bieden. Het heet Caavo, en zou binnenkort op de markt moeten komen aan een prijs onder de 400 dollar. Wat natuurlijk niet goedkoop is, maar ja, comfort mag iets kosten. Het is de bedoeling dat dit een centrale hub wordt voor al jouw tv-content. Caavo zou daarvoor samenwerken met Alexa of andere digitale assistenten, zodat je gewoon tegen Alexa kan zeggen: "Alexa, ask Caavo to show 'The Young Pope'". Want Alexa spreekt vooral Engels natuurlijk. Dat commando zou Alexa ertoe aanzetten om jouw tv op te zetten en de gevraagde reeks klaar te zetten voor jou. Dat kan het, omdat Caavo werkt met de lijst van alle content, beschikbaar op de verschillende toestellen en diensten. Caavo zou samenwerken met Roku, Apple TV, Amazon Fire TV, Xbox, PlayStation en Chromecast.

Handig? Ja. Als het werkt zoals beloofd uiteraard. Een uitvoerige bespreking bij CNet.
https://www.cnet.com/products/caavo/preview/

 


 

Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Alle vrouwenkleren zijn uitsluitend variaties op de eeuwige strijd
tussen het erkende verlangen zich te kleden
en het verzwegen verlangen om zich uit te kleden.
-Lin Yutang-


 
De nieuwe oogst


   
RADIO.GARDEN: INTERNETRADIO UIT DE HELE WERELD

Er zijn wel meer websites waar je online radio kan beluisteren. Maar deze valt wel op door zijn vormgeving. Je ziet de radio's namelijk op een landkaart waarop je kan inzoomen. Voor België werden heel wat zenders gevonden, zelfs zenders die wij nog niet kenden!
Je hebt de keuze uit "Live", dus wat nu uitgezonden wordt, maar ook uit "History", waarbij je fragmenten uit het verleden kan beluisteren, Jingles en Stories. Die laatste rubriek zou nog wat meer gestoffeerd mogen worden, maar voor de rest is deze website echt een ontdekking!
[Taal: ENG]
http://radio.garden


STORYTRAIL: STEDEN ONTDEKKEN
Deze website wil je nieuwe manieren brengen om steden te ontdekken. Kies een stad, en je vindt er een routebeschrijving waarbij Jason, jouw gids bij deze trips, af en toe opduikt om je iets te vertellen over bepaalde bezienswaardigheden. Momenteel zijn er nog niet zoveel steden, het is een project in opbouw.
[Taal: ENG]
http://www.storytrail.co/


GOOGLE VALENTIJN DOODLE (EN DE VELE ANDERE DOODLES!)
Ook deze keer heeft Google voor Valentijn een leuke interactieve Doodle op zijn startpagina geplaatst. Het is zelfs een heus spelletje. Vind je het niet meteen op Google terug, dan kan je terecht bij onderstaande link, waar je nog veel meer leuke doodles vindt.
[Taal: NL]
https://www.google.com/doodles/valentines-day-2017-day-4
https://www.google.com/doodles


SHARK TRACKER: VOLG JOUW FAVORIETE HAAI

Om de omzwervingen van haaien in kaart te brengen, werden verschillende dieren voorzien van een tracking-apparaat. Op deze website kan je zien waar de dieren zich bevinden. Je kan de berichten volgen in chronologische orde, of per dier apart (ja, elke haai heeft zijn eigen naam...)
[Taal: ENG]
http://www.ocearch.org/


MYLANGUAGES: TALEN LEREN
Een handige site om op jouw tempo (en gratis!) een taal te leren. Lidwoorden, getallen, meervouden, werkwoorden, woordenschat, oefeningen... het is er allemaal. En je kan er zelfs als Engelstalige Nederlands leren!
[Taal: ////]
http://mylanguages.org/learn_dutch.php
http://mylanguages.org/


50 HANDIGE, GRATIS WEBSITES
Op zoek naar nieuwe horizonten? Dan moet je deze lijst eens doorlopen. Die staat vol met handige websites in allerlei categorieën, zoals tools om met pdf's te werken, een lijstje met de beste podcasts, online rekenmachines en meer.
[Taal: ENG]
https://medium.com/@usefulinterweb/50-free-and-useful-websites-2efb037be4db#.7s6fwyot7


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: CUMULEO
Hét gespreksonderwerp van de laatste dagen was natuurlijk wat al onze parlementariërs verdienen. En het gekke is dat al die informatie eigenlijk voor een groot deel door het grote publiek zomaar geraadpleegd kan worden via deze website. Het gaat wel om informatie tot en met 2015, omdat de informatie gebaseerd is op belastingaangiften, en de aangiften voor de inkomsten over 2016 nog niet ingediend moesten worden. Ga zelf maar eens op onderzoek uit!
[Taal: NL]
https://www.cumuleo.be


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: FLANDERS DC

De naam klinkt Engels, maar het is wel degelijk een Vlaams initiatief. Flanders, District of Creativity wil een uniek aanspreekpunt zijn voor wie wil ondernemen in de creatieve sector. Op de startpagina vind je links naar vele verhalen van creatievelingen. Maar op de 2e link vind je een handige ondernemersgids, die hulp wil bieden aan creatieve ondernemers die aan de slag willen gaan. Je vindt er ook heel veel tools en templates zoals NDA's of geheimhoudingsverklaringen, een operationeel of financieel plan, enz.
[Taal: NL]
http://flandersdc.be/nl
http://flandersdc.be/nl/gids
http://flandersdc.be/nl/gids/tools


VRIJDAG MULTIMEDIA: 375.000 AFBEELDINGEN VAN HET MET, GRATIS TE GEBRUIKEN
Auteursrechten, het is iets dat niet alleen geldt voor muziek en films, maar ook voor schilderijen en andere kunst. Zo zijn er bijvoorbeeld beperkingen op wat je doet met afbeeldingen van bekende schilderijen.
Nu heeft het Metropolitan Museum of Art 375.000 kunstwerken die eigenlijk al in het publieke domein zaten, vrijgegeven voor gratis en onbeperkt gebruik. Deze Open Access politiek is gebaseerd op Creative Commons Zero (CCO), wat betekent dat bloggers, scholen, maar ook bedrijven deze afbeeldingen gratis kunnen gebruiken, zonder zelfs aan bronvermelding te moeten doen.
Meer bij Engadget.
https://www.engadget.com/2017/02/09/use-375-000-images-from-the-met-however-you-want-for-free/?sr_source=Twitter
Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Bedenker politieke game SuperKlaver 'overvallen door succes'
http://www.ad.nl/digitaal/bedenker-politieke-game-superklaver-overvallen-door-succes~a9cadd06/
- Stiekem Netflixen als je partner niet thuis is: doe jij aan 'Netflix cheating'?
http://www.ad.nl/digitaal/stiekem-netflixen-als-je-partner-niet-thuis-is-doe-jij-aan-netflix-cheating~acb91f22/
 
 
*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Geef je bestaande NAD versterker een upgrade naar 4K Ultra HD
http://elektrozine.be/geef-je-bestaande-nad-versterker-een-upgrade-naar-4k-ultra-hd/
- Reflexcamera’s Canon krijgen het gezelschap van EOS 77D en 800D; ook nieuwe systeemcamera M6
http://elektrozine.be/canon-eos-77d-800d-m6/
 


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- GameMaker tutorial: 4. Het werkveld
http://computertaal.info/2017/02/16/gamemaker-tutorial-4-werkveld/
- Is GDPR goed of slecht nieuws?
http://computertaal.info/2017/02/15/is-gdpr-goed-slecht-nieuws/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Europees Parlement wil dat ontwerpers een kill-switch in robots integreren
https://tweakers.net/nieuws/121423/europees-parlement-wil-dat-ontwerpers-een-kill-switch-in-robots-integreren.html
- Facebook gaat beelden met naakt en geweld toestaan als gebruikers dat willen
https://tweakers.net/nieuws/121395/facebook-gaat-beelden-met-naakt-en-geweld-toestaan-als-gebruikers-dat-willen.html


*** DATANEWS

http://www.datanews.be
- Tinder krijgt hoogstwaarschijnlijk videofuncties
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/tinder-krijgt-hoogstwaarschijnlijk-videofuncties/article-normal-816227.html
- Topman Samsung gearresteerd voor omkoping
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/topman-samsung-gearresteerd-voor-omkoping/article-normal-816231.html
*** TECHNOLOGIUM
http://www.technologium.be
- MWC 2017 | Dit zijn de startups die België zullen vertegenwoordigen
http://www.technologium.be/mwc-2017-belgische-startups
- Happy2Print | App die mobiel printen makkelijker maakt
http://www.technologium.be/happy2print-app-die-mobiel-printen-makkelijker-maakt


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/
- “Journalistiek gaat niet langer over het aantal shares. Het gaat erom of je interessant genoeg bent"
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/journalistiek-moet-terug-naar-de-kern-kwaliteit-en-meer-context-bij-het-nieuws
- Deze Vlaamse start-up helpt je in een mum van tijd aan de perfecte woning
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/deze-vlaamse-start-up-helpt-je-in-een-mum-van-tijd-aan-de-perfecte-woning


 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


DE TIP VAN HANS: DE 9 BESTE OPEN SOURCE BEHEERTOOLS
Goede tools zijn leuk, maar gratis goede tools zijn beter.
Jammer genoeg doet niet alle software wat je ermee zou willen doen. Gelukkig zijn er voor beheerders talloze tools die dit probleem kunnen oplossen. Vandaag bekijken wij naar verschillende gratis open source tools die je op weg kunnen helpen.
http://webwereld.nl/netwerken/96555-de-9-beste-open-source-beheertools?hash=a68d0c30b84d7c49463e1b1bdbe05384&utm_medium=2017-01-24


DE TIP VAN HANS: AR GAAT DE MENS FUNDAMENTEEL VERANDEREN
De tech staat nog in de kinderschoenen, maar de potentie is wereldschokkend.
Augmented reality associëren we momenteel met apps en holografische brillen, maar het gaat eigenlijk om het koppelen van data met de fysieke wereld. Dat kan op een hoop manieren en gaat op den duur onze levens fundamenteel veranderen.
http://computerworld.nl/markttrends/96546-ar-gaat-de-mens-fundamenteel-veranderen?hash=a68d0c30b84d7c49463e1b1bdbe05384&utm_medium=2017-01-25


DE TIPS VAN HANS: 4 GRIEZELIGE NIEUWE TRENDS DIE JE PRIVACY VERMORZELEN
Snoodaards kunnen vingerafdrukken herleiden van foto's en je kunt zelfs security-verhogende apps niet meer beveiligen. Een aantal trends gaan ons op korte en lange termijn parten spelen. Een blik op vier enge ontwikkelingen.
http://webwereld.nl/algemeen/96918-4-griezelige-nieuwe-trends-die-je-privacy-vermorzelen?hash=a68d0c30b84d7c49463e1b1bdbe05384&utm_medium=2017-02-09


DE TIP VAN HANS: WORDT DIT WINDOWS 10 CLOUD?
Er is een nieuwe Windows 10-versie opgedoken, waarbij het alleen mogelijk is om apps te installeren vanuit de Store. Deze versie van Windows 10 Cloud moet straks de concurrentie aangaan met Chromebooks. Computer!Totaal wist een kopie van deze bijzondere Windows 10-versie te bemachtigen en bekijkt wat er veranderd is.
https://computertotaal.nl/artikelen/nieuws/cloudversie-windows-10-duikt-op/?utm_source=computer_totaal&utm_medium=email&utm_campaign=CT_nieuwsbrief_09022017


DE TIP VAN HANS: DE DUBIEUZE BEDRIJVEN DIE HANDELEN IN ZERO-DAYS
Zero-days opsporen om lekke software beter te beveiligen, dat klinkt als een nobel streven, Maar de handel hierin is ook controversieel, vol met ethische dilemma’s, grote geldbedragen en corrupte buitenlandse regimes.
http://www.pcmweb.nl/nieuws/de-dubieuze-bedrijven-die-handelen-zero-days.html?utm_source=copernica&utm_medium=email&utm_campaign=PCM_Nieuwsbrief_20170208

 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

IPICCY PHOTO EDITOR: EXTENSIE VOOR CHROME


WIl je een foto bewerken, maar heb je geen software daarvoor op jouw (gast) computer staan? Staat de Chrome browser er wel op, dan moet je deze extensie eens proberen. Het is een webtool waarmee je de meeste vaak voorkomende fotobewerkingen kan uitvoeren: auto-verbeteren, draaien, crop, resize, kleuren aanpassen, enz.
https://chrome.google.com/webstore/detail/ipiccy-photo-editor/imokeandodnlammaoenbgcnbhigjbpjh


SAVE TO POCKET: EXTENSIE VOOR EDGE
Verleden week hebben wij erop gewezen dat er ook voor de Edge browser steeds meer extensies bestaan, die de standaard functies uitbreiden met extra mogelijkheden. Een daarvan is Save to Pocket: heb je een Pocket account, dan wordt het zo heel gemakkelijk om content te markeren om later op jouw Pocket collectie te lezen.
https://www.microsoft.com/en-us/store/p/save-to-pocket/9nblggh4vlrr

IECOOKIESVIEW
Windows all - freeware
Dit is een klein maar handit progje dat je alle details toont van de cookies die je IE browser op jouw computer gezet heeft. Die informatie staat netjes in koklommen, zodat je alles kan sorteren op verschillende factoren.
https://fileforum.betanews.com/detail/IECookiesView/1486396018/1
http://www.nirsoft.net/utils/internet_explorer_cookies_view.html


LASTPASS: EXTENSIE VOOR EDGE


Deze gratis manager voor jouw wachtwoorden, door velen gebruikt in hun Firefox browser, is nu ook voor de Edge browser verkrijgbaar. Het mooie is dat hij gratis is, zodat je echt geen uitvlucht meer hebt om abcde123 als wachtwoord te gebruiken!
https://www.microsoft.com/en-us/store/p/lastpass-free-password-manager/9nblggh4v7x0


CHROME EXTENSIE: REARRANGE TABS
Met deze extensie voor je Chrome browser kan je jouw Chrome tabs veel gemakkelijker verplaatsen, en dat via simpele sneltoetsen. Handig wanneer je veel tabs open hebt staan. Er zijn meerdere standaard snelkoppelingen, maar je kan er ook zelf bijmaken naar eigen smaak.
http://lifehacker.com/this-extension-rearranges-chrome-tabs-with-keyboard-sho-1791622486
https://chrome.google.com/webstore/detail/rearrange-tabs/ccnnhhnmpoffieppjjkhdakcoejcpbga


EXTENSIE VOOR EDGE: TURN OFF THE LIGHTS
Wanneer je een video bekijkt, dan kan je met deze extensie voor je Edge browser een cinema-gevoel creëren, doordat de rest van de pagina donker wordt zodat de focus meteen op de video valt.[gratis]
https://www.microsoft.com/en-us/store/p/turn-off-the-lights-for-microsoft-edge/9nblggh52lrr

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.
  
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Bepaalde mensen leven als stofzuigers:
uit alles halen ze vuil.
-Johan Daisne-