Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
16/2/2017 om 16:00
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 14
Nummer 632 van 9/1/2010Gegroet lezer,

Een frisse zaterdag, grijs, met sneeuw op de velden. Ideaal om een ritje te doen met de auto, toch? De natuur blijft mooi, ook al is de lucht grijs. Maar je moet wel even de tijd nemen om stil te staan en rondom je te kijken...

Ook deze week weer een erg diverse oogst aan artikels. We hebben het wat luchtiger gehouden, met de nadruk op nieuwe functies in software en nieuwe hardware, en iets minder filosofisch. Moet ook kunnen, niet?

Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
FACEBOOK LAAT JE FOTO'S DOORZOEKEN MET AI
Twee berichten uit het Facebook-front om de week te beginnen. Dit eerste bericht betreft een knappe evolutie in de Artifical Intelligence die Facebook toepast. Zelfs al zou je felle kritiek hebben op de manier waarop het sociale netwerk kwistig omspringt met jouw privacy, en op de manier waarop het van het internet zijn eigen ommuurde speeltuin probeert te maken, het valt gewoon niet te ontkennen dat Facebook een legertje knappe ingenieurs in dienst heeft, die keer op keer mooie dingen afleveren - zoals deze AI.

Het gaat om een technologie die eigenlijk begonnen als een tool om de gebruikservaring te verbeteren van blinden en slechtzienden op Facebook, Lumos. Die werd geleerd om foto's te doorzoeken, om te beschrijven wat erop staat. Dit kan natuurlijk ook omgekeerd: dat je op zoek gaat naar foto's, op basis van de beschrijving.

Het Lumos computervisie platform werd nu uitgerold voor alle gebruikers. Je zal dus naar afbeeldingen kunnen zoeken op Facebook op basis van trefwoorden die de inhoud van een foto beschrijven, in plaats van enkel te kunnen zoeken op tags en onderschriften.

Facebook, zo merkt TechCrunch op, had het geluk dat het voor het ontwikkelen van deze technologie kon beschikken over de vele, vele foto's die de gebruikers mét onderschrift op de website gezet hebben. Meer achtergrond over de technologie bij Techcrunch.
https://techcrunch.com/2017/02/02/facebooks-ai-unlocks-the-ability-to-search-photos-by-whats-in-them/FACEBOOK MAAKT APP VOOR APPLE TV EN ANDERE SET-TOP BOXES
Nu Facebook jouw mobiele toestel veroverd heeft, wil het ook aan jouw tv beginnen. Want het wil ook langere video's aan zijn gebruikers aanbieden, het wil gewoon dé bestemming zijn waar je àl jouw video's gaat bekijken. En het kleine scherm van je smartphone is weliswaar geschikt voor korte filmpjes, maar voor langere video is een tv-scherm toch handiger.

Maar hoe krijgt Facebook die content op jouw tv? Wel, daarvoor is het nu een app aan het ontwikkelen, zo weten bronnen te melden. Die app zou werken met set-top boxes zoals Aple TV.

Door naar de TV over te stappen, zo merkt Variety op, wil Facebook ook een groter stuk bemachtigen van de advertentiebudgetten, die nu uitgetrokken worden voor de tv.
http://variety.com/2017/digital/news/facebook-video-app-apple-tv-set-tops-1201974857/ROBOTS EN AI: EEN BEDREIGING VOOR ONLINE POKEREN
Pokeren via het internet is big, big business. Ontelbaar zijn de verhalen van mensen die er een kapitaaltje mee verdiend hebben. Dat dit uiteraard ten koste gaat van mensen die er kapitalen mee verloren hebben wordt er dan meestal niet bij gezegd...

Maar die lucratieve online bijverdienste zou wel eens bedreigd kunnen worden. Wetenschappers zijn namelijk bezig om Artificial Intelligence robots te bouwen, die beter zijn in poker dan mensen, zo lees je bij Bloomberg. Niet dat die robots echt gemaakt worden om te pokeren, maar games zijn nu eenmaal een manier om de AI die bedacht werd, te testen.

Poker is daarbij een bijzondere uitdaging. Computers zijn er al in geslaagd om het beter te doen dan mensen bij schaken, bij dammen, bij backgammon, bij go. Maar bij poker is er het element toeval dat meespeelt, en het feit dat despelers niet weten welke kaarten hun tegenstrevers in hun hand hebben. Dat wordt in vaktermen imperfecte informatie genoemd, en dat vereist een soort menselijke intelligentie die computers niet hebben, zoals een tegenstrever om de tuin leiden, en zelf voelen wanneer de tegenstrever jou in het ootje probeert te nemen.

Een heel interessant achtergrond artikel hierover bij Bloomberg.
https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-01-31/inside-the-20-year-quest-to-build-computers-that-play-pokerAPPLE BIEDT SCHOOLPAKKET APPS AAN VOOR $199
Op schoolgebied is Apple de laatste tijd terrein aan het verliezen. Op vlak van hardware - iPads worden steeds meer verdrongen door goedkope Chrome laptops. En op vlak van software - enerzijds herovert de kantoorsuite (Word, Excel, ...) van Microsoft terrein, vooral met deOffice 365 versie waarmee je online kan werken zonder installatie van de software, en anderzijds opnieuw door Google, dat met zijn online aanbod vooral sterk is in samen aan bepaalde documenten werken.

Wellicht daarom heeft Google nu een tegenzet gedaan: het biedt Final Cut Pro X, Logic Pro X, Motion 5, Compressor 4 en MainStage 3 plus de bijhorende apps aan in één pakket voor $199. Wat wel een enorme besparingis want alle pakketten apart zouden in totaal $629 kosten. Het blijft natuurlijk zo dat het eerder creatieve tools zijn, niet meteen productiviteitstools.

Meer bij 9to5Mac.
https://9to5mac.com/2017/02/03/pro-apps-bundle-for-education/PROGRESSIVE WEB APPS VERVAGEN GRENS TUSSEN APP EN WEB
In de nieuwe versie van de Chrome browser, versie 57, zullen de 'Progressive Web Apps' prominent aanwezig zijn, zo lees je bij 9to5Google. Maar wat zijn die PWA's? Wel, kort samengevat zijn het webtoepassingen die direct gaan naar de content waarnaar zij linken. Het is de bedoeling dat ze meer aanvoelen als een app, dan als een gewoon tabblaadje.

Het is wel een beetje verwarrend. Want je hebt ook nog de Instant Apps, en dat zijn dan weer échte apps, maar in plaats van ze te moeten installeren wordt de inhoud ervan gestreamd.

De Progressive Web Apps maken het mogelijk om data in de achtergrond te laden, en geven je ook vanop OS-niveau controle over de meldingen die ze geven. Zij maken gebruik van de allernieuwste HTML om websites snel en stabiel te maken. Daarvoor wordt gebruik gemaakt vanzogenaamde "service workers", die de belangrijkste bronnen in cache nemen zodat de app sneller zal starten en ook zal werken wanneer je offline bent.

Je hebt ook de mogelijkheid om zo'n PWA aan jouw homescreen toe te voegen.

Meer uitleg, met filmpjes, bij The Verge, 9to5Mac en Engadget. Voor alle duidelijkheid: dit is bedoeld voor de Chrome browser op Android toestellen. Eigen browsers die fabrikanten gebruiken voor Android-toestellen zullen dit dus niet aanbieden.

Een duidelijke uitleg bij Ionic.
http://blog.ionic.io/what-is-a-progressive-web-app/
https://www.engadget.com/2017/02/03/google-blurs-the-line-between-websites-and-android-apps/
http://www.theverge.com/2017/2/3/14497570/google-chrome-add-to-home-screen-web-apps-android-improvements
https://9to5google.com/2017/02/02/chrome-57-progressive-web-apps-features/
https://www.engadget.com/2017/02/03/google-blurs-the-line-between-websites-and-android-apps/VIBER: NIEUWE VERSE NEEMT HET OP TEGEN WHATSAPP EN FB7 MESSENGER
Met de gratis app Viber kan je bellen en tekstboodschappen sturen. Nu is er een nieuwe versie uit voor iOS en Android, waarmee Viber hoopt de concurrentie aan te kunnen met WhatsApp en Messenger, beiden van Facebook.

Zo kan je voortaan een 'Secret Message' sturen, dat is een boodschap (tekst, foto, video) naar jouw contactpersoon), die zichzelf na een bepaalde tijd vernietigt. Jij bepaalt de tijd: 1, 3, 7 of 10 seconden.

De bedoeling is dat je dingen zou kunnen zeggen of tonen, die echter niet bedoeld zijn om door anderen gezien te worden, of langer bewaard dan die korte tijd.

Wanneer je zo'n tijdelijke boodschap stuurt, moet je eerst de tijd bepalen. Wanneer de boodschap dan vertrokken is, dan wordt die bij jou en bij je bestemmeling in de tijdlijn een vaag icoontje. Wanneer de bestemmeling de boodschap opent, dan start de timer en op het ingestelde moment verdwijnt het bestand uit de chat tijdlijn.

Verder kan je ook een instant video boodschap versturen: je tikt het icoontje voor deze video aan en houdt die ingedrukt om je boodschap (tot 30 seconden) op te nemen. De boodschap wordt onmiddellijk verzonden zodra je het icoontje weer loslaat.

Om uit te proberen - voor iOS en Android.
http://www.ibtimes.com/viber-ios-android-app-update-comes-self-destructing-messages-other-features-2485877
http://www.gsmarena.com/viber_introduces_secret_messages__a_feature_to_delete_pictures_after_several_seconds-blog-23153.php
https://www.viber.com/en/blog/2017-01-31/introducing-secret-messagesNEPNIEUWS: GOOGLE EN FACEBOOK WILLEN HET BESTRIJDEN IN FRANKRIJK
De Franse presidentsverkiezingen lopen volop. En om te vermijden dat ook daar valse berichten deze of gene kandidaat bevoordelen, willen Google en Facebook de Franse media een handje toesteken, in het project CrosCheck.

Concreet gaat het om een samenwerking tussen Google, Facebook en First Draf. Zij zullen de nieuwsredacties van grote kranten zoals Le Monde, AFP, BuzzFeed, Les Echos,... helpen om aan de gebruiker duidelijk te maken welke berichten zij kunnen betrouwen in hun social media nieuwslijn, hun zoektochten op het web, enz. Valse berichten, hoaxes, geruchten zonder grond moeten zo duidelijker ontmaskerd worden.

Eerder had Le Monde zelf ok al een platform opgericht dat vals nieuws moet tegengaan; daarbij werden een aantal fact-checking tools ter beschikking gesteld waarmee je zelf de feiten kon controleren.

Bij Venturebeat lees je er meer over. Het is een mooi initiatief, maar of het veel helpen zal, is nog de vraag. Mensen blijven nu eenmaal op de meest sensationele titels klikken, en zullen liever een artikel lezen over een levende kakkerlak in iemands hersenen, dan over hoe de economie er voorstaat...
http://venturebeat.com/2017/02/06/google-partners-with-french-newsrooms-to-combat-fake-news-ahead-of-presidential-election/


OUTLOOK VOOR IOS: NU OOK MET APPS EN ADD-INS
De laatste tijd heb je wellicht al vaker gehoord van iOS gebruikers, die de Outlook app op hun iPhone installeerden, en er de loftrompet over steken. Outlook blijkt ook op de iOS namelijk flink stabiel geworden te zijn.

Al die Outlook-gebruikers zullen binnenkort heel tevreden zijn, want Microsoft plant een flinke update die Outlook nog handiger zal maken. Er komen namelijk apps en add-ins naar het mailprogramma, waarvoor Microsoft gaat samenwerken met o.a. Evernote, Giphy, Nimble, Trello en Smartsheet.

De diensten die aangeboden worden door deze derde partijen zullen te herkennen zijn aan een icoontje dat verschijnt wanneer je een mail leest. Met Trello zal je bijvoorbeeld een mail kunnen toevoegen als een kaart in een project. Met Evernote kan je een mail in een van je notitieboeken stoppen. En met Giphy kan je dan weer een mail beantwoorden met een bewegend GIF'je.

Deze add-ins bestonden al langer voor de Outlook versies voor de desktop (Windows en Mac), en zouden binnenkort ook te vinden zijn in de webversie van Outlook.com. Android zou 'spoedig' volgen.
http://www.theverge.com/2017/2/2/14486824/microsoft-outlook-iphone-new-features-add-in-support


AMP-PAGINA'S: VOORTAAN OOK MET ÉCHTE URL
Google heeft al een tijdje zijn Accelerated Mobile Pages. Dat zijn websites die met een iets andere HTML-code geschreven zijn, waardoor zij nog altijd perfect leesbaar zijn door elke browser, maar veel sneller laden omdat zij door Google gehost worden. Vooral nieuwssites hebben belang bij deze AMP-technologie.

Er zit echter ook een naar kantje aan AMP. Namelijk dat de URL die in de adresbalk getoond wordt, niet die van de échte uitgever is, maar van Google. Dat maakt het moeilijker om het adres te delen met anderen. Kopieer je de link bijvoorbeeld om te delen via Facebook, dan zal de gebruiker wel naar de site van de uitgever gebracht worden, maar moet hij eerst langs Google passeren. Wat allemaal goed en wel is, maar wat als Google morgen het systeem stopzet? Dan zullen al die links niet meer werken.

Om die angst weg te nemen heeft Google nu een ankertje geplaatst op de AMP pagina's. Klik je daarop, dan zal je de rechtstreekse URL van de uitgever zien, die je dan kopiëren. Een kleine verbetering, maar een wereld van verschil..

Meer bij SearchEngineLand.
http://searchengineland.com/google-makes-easier-see-share-publishers-real-urls-amp-pages-268699


TWITTER WIL JOUW TIJDLIJN OPKUISEN
Een van de grote problemen bij Twitter is het feit dat er nog altijd heel wat gevloekt en gescholden wordt. En daar wil het sociale netwerk nu iets aan doen. En wel op volgende drie manieren:

- Gebruikers die verbannen zijn van Twitter, konden tot nu toe redelijk gemakkelijk een nieuwe account aanmaken. Dat zal in de toekomst niet meer zo zijn. Hoe exact Twitter dat wil vermijden, verklapt Twitter niet, om te vermijden dat die lastige gebruikers een manier zouden kunnen vinden om ook deze methode weer te omzeilen. Alles wat Twitter kwijt wil hierover is dat het een combinatie zijn van échte reviewers, mensen van vlees en bloed dus, en machine learning.

- Er komt ook een "safe search" die bij een zoekopracht tweets verwijderd die bepaalde woorden, zinnen of afbeeldingen bevatten. Deze optie kan je zelf aan of uit zetten.

- En ook bij de antwoorden op tweets zullen bepaalde tweets die ongewenste woorden, zinnen of afbeeldingen bevatten, niet meer getoond worden. Je kan die tweets nog wel oproepen, door op de nieuwe button "toon minder relevante tweets" te klikken.

Meer uitleg en wat beschouwingen bij Re/Code en The Next Web.
http://www.recode.net/2017/2/7/14528084/twitter-abuse-safety-features-update
https://thenextweb.com/twitter/2017/02/07/twitter-rolling-three-new-ways-manage-abusive-tweets-users/


YOUTUBE: IEDEREEN MET 10.000 VOLGERS KAN NU LIVE STREAMEN
Het is al 8 maanden geleden dat YouTube aangekondigd heeft dat het in de toekomst ook livestreaming mogelijk zou maken, maar tot nu toe bleef dat aanbod eerder beperkt. Livestreaming geschiedde meestal via Facebook, en YouTube begon echt wel veel terrein te moeten afstaan aan Facebook.

Wil YouTube nu ten aanval om terrein terug te winnen? Feit is dat het nu aangekondigd heeft dat het de livestreamingn optie voor meer mensen wil openen. Alle YouTube 'creators'  die 10.000 volgers hebben op YouTube zullen voortaan kunnen live streamen. Nu lijkt 10.000 volgers veel, maar in video-termen is dat toch redelijk snel behaald.

De video-makers krijgen ook de mogelijkheid om geld te verdienen met hun livestream. Fans kunnen voortaan bij de commentaren op een video betalen om die prominent te laten vertonen gedurende 5 uur. Die optie heet Super Chat; videomakers in meer dan 20 landen kunnen er gebruik van maken, en in meer dan 40 landen zullen die uitgelichte boodschappen te zien zijn.

Hoe die Super Chat exact te werk gaat, lees je bij VentureBeat.
http://venturebeat.com/2017/02/07/youtube-opens-up-mobile-livestreaming-to-all-creators-with-more-than-10000-subscribers/BINNENLAND KORT: DIGITALE CONTENT ECHT GRENZENLOOS IN EU, EN GENTBLOGT HEEFT SPIJTIG BERICHT..
Twee korte berichten uit eigen land. Om te beginnen goed nieuws: Europa slecht wat digitale grenzen. Waar je voorheen enkel van je digitale abonnement op bijvoorbeeld Spotify of Netflix kon genieten wanneer je in je eigen land was, zal die barrière nu wegvallen. Geoblocking stopt dus, en je zal volop van je digitale abonnement kunnen genieten ongeacht de plek waar je bent.

Het tweede bericht is minder goed nieuws: de website Gentblogt, die een tijdje geleden gestopt is met bloggen, wou haar content toch bewaren en had die aan enkele archieven geschonken. Dat was, zo lees je in een artikel bij Zog.org, buiten de waard, in casu Sabam gerekend, dat een bijdrage wou blijven ontvangen voor alle multimedia die op de site gepost was in de voorbije jaren. Gevolg: helaas dreigt het archief nu uit de lucht te gaan..
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/cultuur%2Ben%2Bmedia/media/1.2886146
http://blog.zog.org/2017/02/gentblogt-van-het-internet-gewist-dankuzeer-sabam.htmlMICROSOFT: NIEUWE PREVIEW VAN WINDOWS 10 BELOOFT VEEL GOEDS
De computergigant uit Redmond blijft aan zijn besturingssysteem werken - en het mag gezegd worden dat Windows 10 eigenlijk best ok is. Het is om te beginnen heel stabiel, en tegelijk modieus maar ook klassiek genoeg om zijn aloude gebruikers niet teveel af te schrikken.

Deze week werd er een preview aangekondigd van een update die er binnenkort aankomt, de Creators Update die ergens dit voorjaar definitief uitkomt. En net als zijn voorganger, de Anniversary Update die in augustus 2016 gereleased werd, zal ook deze update verschillende nieuwe functies bevatten.

Zo is er de Compact Overlay modus. Wanneer een app (of programma, om het met zijn klassieke naam te noemen) in deze modus komt, dan zal hij bovenop een ander venster getoond worden en als het ware transparant worden. Wat gemakkelijk is wanneer je een film aan het bekijken bent, maar tegelijkertijd even een app wil openen. Microsoft heeft alvast beloofd dat de Movies & TV en Skype app deze Compact Overlay binnenkort ook zullen hebben.

Verder is er de Dynamic Lock, die jouw pc gaat vergrendelen wanneer jij niet aan je toestel zit. En hoe weet jou pc dat? Via de bluetooth van jouw smartphone: als jouw smartphone gedurende 30 seconden niet in de buurt van je computer is, dan zal je computer zich vergrendelen.

Verder nog een kleine cosmetische ingreep: er komt een nieuw icoontje om dingen te delen, dat een pijl bevat. Wat toch een beetje duidelijker is dan het oude symbool (een cirkel met drie kleine cirkeltjes op). Voor een volledige lijst met alle nieuwigheden kan je terecht bij Venturebeat.
http://venturebeat.com/2017/02/08/microsoft-releases-new-windows-10-preview-with-compact-overlay-dynamic-lock-and-improved-game-bar/


PINTEREST LENS: NEEM EEN FOTO VAN IETS, VIND HET (EN KOOP HET!)
Onze camera's worden steeds slimmer - of althans de software die losgelaten wordt op de foto's die we ermee maken. Er is software van Google die tekst herkent in een foto, en die kan vertalen. Zo kan je een Chinees menu lezen, of het opschrift op de verpakking van een Japans voedingsproduct.

Pinterest heeft deze week een dergelijke software voorgesteld, Lens. Dat is een visuele zoek tool die in staat is om een voorwerp op een foto te herkennen, en dan te gaan zoeken tussen de afbeelingen op Pinterest. Een beetje te vergelijken met Shazam, de app die "luistert" naar de song die jij hoort, en weet te zeggen welke song het is en waar je die kan kopen.

En dat laatstse woordje is heel belangrijk. Want een van de toepassingen zou zijn dat je een kledingsstuk mooi vindt dat iemand draagt, daar een foto van neemt, en dan op Pinterest zoekt waar je het kan kopen. Dit zou dan kaderen in nog een andere tool die ook voorgesteld werd, Shop the Look. Die identificeert welke items in pins gekocht kunnen worden, en bevatten een link naar de winkel waar jeh et kan kopen.

Lens is momenteel enkel beschikbaar in de VS, voor de iOS en ANdroid app.
http://www.theverge.com/2017/2/8/14549798/pinterest-lens-visual-discovery-shazam
https://blog.pinterest.com/en/search-outside-box-new-pinterest-visual-discovery-tools

 

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!ANDROID WEAR 2: LG DOET EEN NIEUWE POGING
Smartwatches, het is een categorie draagbare technologie die toch niet echt doorbreekt. Zelfs Apple is er met zijn Apple Watch niet in geslaagd om de burger te overtuigen om terug een uurwerk te dragen. Fabrikant LG doet nu een nieuwe poging met twee nieuwe toestellen en het is de nieuwe versie van het Android Wear OS die de gebruiker zou moeten kunnen verleiden.

Android Wear 2 heeft een simpeler ontwerp, nieuwe mogelijkheden, en het kan zelfstandig werken. Dat betekent dus dat de apps die je erop zet, compleet op het toestel zelf draaien en niet meer afhankelijk zijn van je telefoon. Wat dus ook inhoudt dat je niet verplicht bent een Android smartphone te hebben, wanneer je zou kiezen voor een smartwatch met Android Wear 2.

De twee smartwatches van LG zijn de Watch Sport van $349 en de Watch Style van $249. Een uitgebreide bespreking van de twee slimme uurwerken zelf, en van het Android Wear 2.0 besturingssysteem, vind je o.a. bij The Verge. En net als verschillende andere tech sites is The Verge lovend over het besturingssysteem. Het heeft betere fitness-tracing functies en ontdekt bijvoorbeeld automatische wanneer jij aan een workout bezig bent. Je hebt gemakkelijker toegang tot jouw meldingen. En het heeft zelfs een klein klaviertje, dat wonderbaarlijk handig is.

De twee smartwatches zien er eigenlijk uit als gewone uurwerken; de sport is echter niet bepaald discreet te noemen want hij is redelijk groot. Meer info en foto's bij The Verge.
http://www.theverge.com/2017/2/8/14546312/lg-watch-sport-style-review-android-wear-2-smartwatch


BEATS X OORTJES: VANAF 10 FEBRUARI TE KOOP
Naast zijn eigen AirPods, de nieuwe draadloze oortjes van Apple, heeft het bedrijf met de appel ook nog oortjes bedacht in samenwerking met het bedrijf Beats, dat het een tijdje geleden gekocht had. Het bijzondere aan deze oortjes, die verkrijgbaar zijn in verschillende kleuren, is dat je het "neckbuds" kan noemen omdat zij verbonden zijn met een rubber soort halssnoer dat je om je nek draagt, maar wel draadloos te verbinden zijn met jouw iOS toestel.

Maar, en dat is wel leuk, deze Beats X earbuds zijn ook compatibel met hardware die niet van Apple is, zoals Android smartphones. De batterij van de oortjes zou 8 uur meegaan, en als je ze dan even voor 5 minuten herlaadt kan je meteen al twee uur verder. Herladen geschiedt via een Lightning connector.

Prijs: $149. Vanaf deze week online te bestellen. Meer bij The Verge. En als je het ons vraagt: deze Beats earbuds lijken ons veiliger om dragen en stijlvoller dan de echte AirPods van Apple, die als stukken witte tandenborstel uit je oren lijken te steken...
http://www.theverge.com/circuitbreaker/2017/2/7/14532524/apple-beats-x-earbuds-release-date-pricing


 


Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetDE BESTE 50 PODCASTS VAN 2016

Fan van podcasts? Dan zal je met dit artikel uren zoet zijn. Want daarin worden de 50 beste podcasts van 2016 voorgesteld en kort besproken. Wij gaan in elk geval eens grasduinen in het aanbod!
[Taal: ENG]
https://www.theatlantic.com/entertainment/archive/2016/12/the-50-best-podcasts-of-2016/510698/
Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
De jeugd zou een prachtige fase zijn als die zich wat later in het leven manifesteerde.
-Herbert H. Asquith-


 
De nieuwe oogst


   
VISUAL ROMAN NUMERAL CONVERTOR
Wist jij dat we in het jaar MMXVII zijn? Misschien. Maar wat is dan MCMLXXXIV? Deze pagina wil je helpen om jaartallen om te zetten in Romeinse nummers, en omgekeerd.
[Taal: ENG]
http://www.dadsworksheets.com/roman-numeral-converter.html


DADS WORKSHEETS: ALLERLEI OPLOSSINGEN
De website Dads Worksheets heeft tal van simpele online rekentools. Breuken omzetten in percentages, breuken optellen en aftrekken, enz. het kan allemaal. Het product van huisvlijt, maar erg knap gedaan!
[Taal: ENG]
http://www.dadsworksheets.com/


NEWSLANG.PARTY: JE SPOTIFY SPEELLLIJSTJE DELEN
Meer valt er over deze website eigenlijk niet te zeggen: je logt in met jouw Spotify account, en je deelt er jouw speellijstjes.
[Taal: ENG]
http://www.newslang.party


KITCHENSTORIES: OM HONGER TE KRIJGEN!

Vaak zijn receptensites een bont allegaartje. Foto's die niet hetzelfde formaat hebben, onoverzichtelijk geplaatst zijn... Deze receptensite is een verademing. Stijlvol, mooie heldere foto's, how-to's en keukentechnieken... het walhalla voor de foodie en amateurkok.
[Taal: ENG]
https://kitchenstories.io/LEARN X IN Y MINUTES
Deze website biedt een lijst met programmeertalen die je kan leren. Van asciidoc en c# tot Visual Basic en XML: het staat er allemaal. Tip: bovenaan vind je de optie om een taal te kiezen - kies je bijvoorbeeld NL, dan wordt het meteen duidelijk welke cursussen ook in het Nederlands te vinden zijn.
[Taal: ENG]
https://learnxinyminutes.com/


PODCATCH: PODCASTS VINDEN
Deze website geeft je in real time te zien welke podcasts er op dit moment opgenomen worden en je eventueel live kan beluisteren. De ideale manier om nieuwe podcasts te ontdekken!
[Taal: ENG]
http://podcatch.com/


MANYBOOKS: GRATIS EBOOKS
Deze site heeft een database van 33.000 gratis e-boeken, en je kan die database op verschillende manieren doorzoeken. OP taal, op populariteit, op titel of auteur, enz. Helemaal gratis, dat is altijd meegenomen!
[Taal: ENG]
http://manybooks.net/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: OORBOEKJE

Gidsen voor tv-programma's bestaan er volop. Maar voor de radio? Die wordt gewoon stiefmoederlijk behandeld. Gelukkig is er voor Nederlandse radioluisteraars Oorboekje, dat de programma's bevat van de openbare maar ook commerciële en regionale omroepen. Je vindt er tevens alle frequenties terug, en kan meteen zien wat er op dit moment te beluisteren valt.
Wie weet of er een Vlaams alternatief hiervoor bestaat? Laat het ons weten!
[Taal:NL]
http://oorboekje.nl/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: GEVAARSYMBOLEN
Op deze website van de Belgische overheid vind je ook de nieuwe symbolen terug die onlangs ingevoerd werden. Die nieuw symbolen moeten het duidelijker maken met wat voor soort stof je te maken hebt, zodat je ongelukken beter kan vermijden. Je treft er ook een filmpje aan dat het duidelijk moet maken.(Met dank aan Aline voor de tip)
[Taal: NL]
https://www.gevaarsymbolen.be/nl


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: AMAZONE
Deze website is gewijd aan gendergelijkheid - en ja, er moet nog altijd gestreden worden voor de gelijke rechten en behandeling van vrouwen èn mannen. Je vindt er informatie over acties en projecten en de evenementen de eraan komen. (Tip: Alina)
[Taal: NL]
http://www.amazone.be/spip.php?ru&lang=nl


VRIJDAG MULTIMEDIA: GENERATIE B
Op Canvas is een nieuwe komische reeks gestart. Komisch is misschien niet het woord, wel een reeks die super cynisch is over de nieuwe generaties - of ze nu X, Y of Z zijn, of in dit geval: B. De eerste link verwijst naar de trailer van de reeks, de tweede naar een gesprek op VPRO met Joost Vandecasteele, bedenker van de reeks. De individuele afleveringen kan je terug bekijken via de nieuwe webapp en mobiele app van de VRT: vrt.nu
https://www.youtube.com/watch?v=zXyT9KFnYEg
https://www.youtube.com/watch?v=ez0BVXVrRUI
http://www.vrt.nu


VRIJDAG MULTIMEDIA: KOMEN ETEN

Van Generatie B naar de generatie van de vlogsters die met zijn allen bijeenkomen, een koffie bestellen bij Starbucks en die met zijn allen eerst gaan fotograferen, om dan pas uit te drinken. Een beetje ontnuchterend, maar uiteraard is ook dit weer uitvergroot. De reeks kan je via de Vier-website integraal terug bekijken.
[Taal: NL]
http://www.vier.be/volledige-afleveringen/7087


VRIJDAG MULTIMEDIA: MAGIC IPOD
Op deze website kan je een heel leuke muzikale ontdekking doen. Je kan er namelijk verschillende hip hop songs van de midden-2000 jaren mixen met populaire rock deuntjes uit diezelfde periode. En de resultaten zijn vaak echte verbijsterend.. goed! Een uitvoerige bespreking bij Mashable.
http://mashable.com/2017/02/08/magic-ipod-jams-2000s/?utm_cid=mash-com-Tw-main-link#TCdS0HumIOq5
http://themagicipod.com/
Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- De aftapwet: leest de AIVD straks mee in mijn mobieltje?
http://www.ad.nl/nieuws/de-aftapwet-leest-de-aivd-straks-mee-in-mijn-mobieltje~ae09c173/
- Nokia 3310 van soldaat overleefde drie oorlogen
http://www.ad.nl/digitaal/nokia-3310-van-soldaat-overleefde-drie-oorlogen~a6a2060c/
 
 
 *** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
 - Nieuwe Kodi 17.0 update maakt mediaspeler nog beter
http://elektrozine.be/nieuwe-kodi-17-0-update-maakt-mediaspeler-nog-beter/
- Dolby Atmos luidspreker in de muur (ISE 2017)
http://elektrozine.be/dolby-atmos-luidspreker-in-de-muur/


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Vind een origineel Valentijnsgeschenk in 12 seconden
http://computertaal.info/2017/02/10/vind-origineel-valentijnsgeschenk-12-seconden/
- Automatisatie kost jobs. De vraag is alleen… Wanneer? En dat bepaal jij.
http://computertaal.info/2017/02/08/automatisatie-kost-jobs-vraag-is-alleen-wanneer-en-bepaal/
 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Wetenschappers maken snel uitzettend polymeer voor zelfvernietigende apparaten
https://tweakers.net/nieuws/121153/wetenschappers-maken-snel-uitzettend-polymeer-voor-zelfvernietigende-apparaten.html
- WhatsApp schakelt optie voor tweetrapsauthenticatie in voor alle gebruikers
https://tweakers.net/nieuws/121119/whatsapp-schakelt-optie-voor-tweetrapsauthenticatie-in-voor-alle-gebruikers.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be
- Hacker publiceert inbraaksoftware iPhone
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/hacker-publiceert-inbraaksoftware-iphone/article-normal-813377.html
- Kaspersky brengt eigen besturingssysteem uit
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/kaspersky-brengt-eigen-besturingssysteem-uit/article-normal-813287.html
*** TECHNOLOGIUM
http://www.technologium.be
- De Apple geruchtenmolen | Is dit de nieuwe iPhone 8
http://www.technologium.be/geruchtenmolen-is-iphone-8
- De grootste startups die faalden in 2016
http://www.technologium.be/grootste-startups-faalden-2016


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Messenger apps, de digitale ecosystemen van de toekomst
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/messenger-apps-de-digitale-ecosystemen-van-de-toekomst
- De iPhone 8 kost waarschijnlijk meer dan 1000 dollar. Dit is wat er al gelekt is:
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/de-iphone-8-kost-waarschijnlijk-meer-dan-1000-dollar-dit-is-wat-er-al-gelekt-is
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


DE TIP VAN HANS: 10 FRUSTRERENDE GOOGLE CHROME-IRRITATIES
Heb je ook zo'n last van het per ongeluk sluiten van browsertabs? Is het bijwerken van extensies ook zo'n crime? Wil je niet dat je gasten al je bookmarks en browsergeschiedenis zien? Wij behandelen de 10 grootste irritaties en leggen uit hoe je ze oplost.
http://webwereld.nl/software/96615-10-frustrerende-google-chrome-irritaties?hash=a68d0c30b84d7c49463e1b1bdbe05384&utm_medium=2017-01-26


DE TIP VAN HANS: CHECK NU JE PRIVACY-INSTELLINGEN IN WINDOWS 10 ONLINE
Microsoft heeft een website in het leven geroepen waarop gebruikers op een snelle en makkelijke manier hun privacy-instellingen voor Windows 10 kunnen bekijken en wijzigen. Daarmee geeft het bedrijf alvast een voorproefje op een grote update die binnenkort verschijnt.
https://computertotaal.nl/artikelen/pc/check-nu-je-privacy-instellingen-in-windows-10-online/?utm_source=facebook&utm_medium=social_unpaid&utm_campaign=w10privacyyy


DE TIP VAN HANS: FIXWIN10: EERSTE HULP BIJ WINDOWSPROBLEMEN
Doorgaans werkt Windows 10 goed, maar het is niet ondenkbaar dat een computer plots problemen vertoont. Zeker een pc die oorspronkelijk Windows 7 of 8 draaide, en nu na de gratis upgrade met Windows 10 werkt, kan al eens vreemd doen. Een nieuwe, propere installatie verhelpt de problemen meestal, maar dat proces kost tijd en is niet voor de hand liggend. FixWin is een tooltje waarmee je veelvoorkomende foutjes in Microsofts besturingssysteem kan verhelpen zonder veel kennis van zake, met enkele muisklikken. Ik gids je doorheen de installatie en de belangrijkste functies
http://www.clickx.be/hintsentips/165925/fixwin10-herstel-kleine-problemen/


DE TIP VAN HANS: 7 VERONTRUSTENDE TED TALKS OVER SECURITY
We publiceren hier regelmatig een aantal interessante Ted Talks, en gezien de kijkcijfers zijn die bij jullie populair. Dus geven we nu een aantal Talks over heikele security-onderwerpen.
http://cio.nl/security/96462-7-verontrustende-ted-talks-over-security?hash=a68d0c30b84d7c49463e1b1bdbe05384&utm_medium=2017-01-25


DE TIP VAN HANS: STEL WINDOWS 10-UPDATES UIT
Om te voorkomen dat onveilige Windows 10-toestellen de naam van het besturingssysteem schaden, heeft Microsoft Windows-updates verplicht gemaakt. Al wat je kan doen, is een update uitstellen tot een moment dat je niet aan het werk bent op je pc. Een update oneindig lang uitstellen of weigeren te installeren, is echter niet mogelijk. Dit heeft als voordeel dat alle Windows 10-pc’s te allen tijde up-to-date zijn. Slechte updates kunnen er echter voor zorgen dat je pc of applicaties onbruikbaar worden. Wushowhide kan in dergelijke gevallen soelaas bieden.
http://www.clickx.be/download/167911/stel-windows-10-updates-uit/

  
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 


READ&WRITE (EXTENSIE VOOR MICROSOFT EDGE)
Het heeft lang geduurd, maar eindelijk beginnen er toch ook voor de Edge browser van Microsoft extensies te komen die de basisfunctie van de browser uitbreiden. Met deze extensie kan je tekst laten vooorlezen, de betekenis van woorden opzoeken, tekst ook laten voorlezen, vertaald naar andere talen, en tekst op webpagina's laten vereenvoudigen en samenvatten.
https://www.microsoft.com/en-us/store/p/read-write-for-microsoft-edge/9nblggh4s40h


EVERNOTE WEB CLIPPER [EDGE EXTENSIE]


Deze tool bestaat al veel langer als app voor Android en iOS, maar nu kan je hem ook gebruiken in je Edge Browser. Het is de bedoeling dat je knipsels maakt van de websites die je bezoekt, om die in jouw Evernote account te bewaren.
https://www.microsoft.com/en-us/store/p/evernote-web-clipper/9nblggh4x0qw


GOEDKOPE ALTERNATIEVEN VOOR PHOTOSHOP: GIMP


Photoshop is een van de beste beeldbewerkers die er bestaan, maar wel een beetje prijzig. In een artikel bij How-to-geek vonden wij enkele alternatieven opgelijst.
Om te beginnen GIMP. Dat is een gratis tool voor Windows en Mac. Het is heel krachtig en biedt enorm veel opties, maar helaas is de leercurve redelijk stijl, omdat de UI niet bijzonder denderend is. Het grote voordeel is natuurlijk het prijskaartje: 0 euro!
https://www.gimp.org/


GOEDKOPERE ALTERNATIEVEN VOOR PHOTOSHOP: AFFINITY PHOTO
Deze software is niet gratis, je betaalt er 50$ voor. Maar je krijgt er wel heel wat voor terug. In feite kan je er zo goed als alles mee doen wat je ook met Photoshop doen kan. En voor de gewone gebruiker of de amateurfotograaf volstaat dit progje ruimschoots. (voor Mac en Windows)
https://affinity.serif.com/en-gb/photo/


GOEDKOPERE ALTERNATIEVEN VOOR PHOTOSHOP: PIXELMATOR
Deze tool is nog goedkoper ($29,99), maar hij is enkel voor de Mac verkrijgbaar. Ook hier weer een iets moeilijkere leercurve, maar deze tool zou heel goed zijn om met vectoren te werken en dingen te ontwerpen.
http://www.pixelmator.com/mac/


GOEDKOPERE ALTERNATIEVEN VOOR PHOTOSHOP: PHOTOSHOP ABONNEMENT
Jawel: je kan ook een abonnement nemen op PHotoshop, en dan kost het je maar 10$ per maand. Het is dan wel de Adobe Creative Cloud Photographers plan, en dat bevat heel wat: Photoshop, Lightroom, de mobiele apps van Photoshop en Lightroom, een abonnement op de portfolio website Behance en nog meer.
http://www.adobe.com/creativecloud/photography.html
http://www.howtogeek.com/287331/the-best-cheaper-alternatives-to-photoshop/


VRIJDAG APP-DAG: DE MOL


In Vlaanderen is weer een superspannende reeks De Mol van start gegaan. Wie is de bedrieger, wie is de saboteur? Vier stelt niet alleen de afleveringen ter beschikking om te herbekijken, maar ook een app om zelf mee te speuren naar de Mol.
http://www.vier.be/apps
https://itunes.apple.com/be/app/de-mol-belgie/id1076265702?mt=8
https://play.google.com/store/apps/details?id=be.tbwagroup.demol

 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Hoge hakken zijn uitgevonden door een vrouw die op haar voorhoofd gekust was.
-Christopher Morley-