Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
11/2/2017 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 21
Nummer 992 van 4/2/2017Gegroet lezer,

In dit overzicht van het nieuws van de voorbije week, zit weer een bont allegaartje. Een tip om wijs te raken uit alle valse en echte berichten die de ronde doen. Nieuws over Dropbox, Slack, Snapchat, en natuurlijk Facebook.

Veel om te lezen, veel om uit te proberen, op deze grijze, regenachtige dag. Lekker aan de slag dus, mooi warm binnen. Veel leesplezier gewenst!

Bij leven en welzijn tot volgende week,

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
BRONNEN OM TE VOLGEN OVER DE VS
Zoals we al schreven in ons voorwoord van editie 991 van onze wekelijkse nieuwsbrief, is het tech nieuws tegenwoordig doordrenkt van politiek. De tech wereld spreekt zich uit tégen Donald Trump, journalisten van al deze media roepen op tot actie en protest.

Het is soms moeilijk om tussen al die berichten de kalmte te bewaren, en betrouwbare bronnen te vinden die alles in proportie zetten. Wij hebben deze twee websites gevonden, die neutraal nieuws brengen.

Om te beginnen de berichtgeving bij Reuters. Live politieke verslaggeving rond Donald Trump, maar ander politiek nieuws uit de VS. Hier kan je terecht voor teksten zoals ze in de speciale "executive orders" van Trump staan, zonder dat zij door deze of gene partije geïnterpreteerd zijn. Zodat je weet waarover het gaat. (1)

De tweede website is die van Snopes.com, een Factchecker. Wanneer er in de sociale media beweerd wordt dat deze of gene iets gedaan of gezegd heeft, dan vind je hier het antwoord. Heeft Trump zijn handen gephotoshopped bij een foto in het Witte Huis, zodat ze groter leken (neen)? En heeftMie Spence gezegd dat een oproep om moslims te verbannen "beledigend en tegen de grondwet" is (ja, maar...).

Je vindt hier ook factchecks rond andere dingen, zoals hoaxes: de "Can you hear me" waarschuwing bijvoorbeeld is een echt broodje aap.Wanneer je een telefoongesprek krijgt en iemand vraagt "Can you hear me", dan wordt jouw stem niet opgenomen om daarna in allerlei gesprekken gebruikt te worden om het te doen lijken alsof jij met een aankoop of abonnement ingestemd had...
http://live.reuters.com/Event/Election_2016
http://www.snopes.com
http://www.snopes.com/trump-photoshopped-hands/
http://www.snopes.com/mike-pence-muslim-ban-offensive/
http://www.snopes.com/can-you-hear-me-scam/TWITTER VERVANGT MOMENTS TABJE DOOR EXPLORE
Tot nu vond je in je Twitter onder het tabblad Moments een collectie tweets, bijeengezocht door menselijke Twitter curatoren, en die volgens hen interssant zijn. Dat gaat nu veranderen: in de plaats ervan komt een nieuwe tab, Explore. Daarin vind je dan nog wel die Moments terug, maar minder prominent, tussen andere content: trending onderwerpen en zoeken.

Volgens The Verge doet het erg denken aan het Explore tabblad in Instagram (daar voorgesteld door het icoon van een loupe). Het is in elk geval een zoveelste poging van Twitter om de gebruikers te boeien en voor nieuwe gebruikers gebruiksvriendelijker over te komen, door alle content die je zou moeten lezen onder één tabblad te brengen.

Om te ontdekken dus!
http://www.theverge.com/2017/1/26/14391240/twitter-explore-tab-moments-redesignEXTRA BEVEILIGING BIJ FACEBOOK VIA NFC EN USB STICK
In een tijdperk dat Facebook niet enkel een sociaal netwerk is, maar dé plek waar velen virtueel wonen en steeds vaker ook dingen kopen en betalen, wordt de beveiliging van jouw Facebook account een ernstige zaak. En gelukkig neemt Facebook die beveiliging ook ernstig.

Zo werkt Facebook al langer met de zogenaamde two-factor authenticatie, waarbij je niet enkel met een wachtwoord werkt (iets dat je kent) maar ook met een code die naar jouw gsm gestuurd wordt (iets wat je hebt). Daaraan wordt nu een verdere optie toegevoegd: het sociale netwerk heeft verleden week aangekondigd dat het ook gaat werken met de fysieke beveiliging via een SUB-stick. Dat wil dus zeggen dat je een USB stick moet kopen en die altijd bij jou dragen. Maar het is wel gemakkelijker dan altijd te moeten wachten op een code die per sms naar jouw toestel gestuurd wordt. Het is een systeem dat ook al toegepast wordt bij Google, Dropbox en GitHub.

Verder zou Facebook werken aan een inlogsysteem via NFC (near field communication), maar dat staat nog in zijn kinderschoenen omdat het niet overal verkrijgbaar is. Voorlopig is het enkel beschikbaar voor Android, en zal je moeten inloggen via de mobiele site, en niet via de app zelf. Meer bij The Verge.
http://www.theverge.com/2017/1/26/14397276/facebook-two-factor-nfc-security-key-account-hackWHATSAPP: JE KAN BINNENKORT WETEN WAAR JE VRIENDEN ZIJN. CREEPY?
In een nieuwe bèta-versie van de WhatsApp app voor zowel Android als iOS is een opmerkelijke nieuwe functie opgemerkt: Live Location Tracking. Wanneer je die activeert, dan zal je jouw huidige locatie kannen delen met mensen waarmee je in een groep zit. De bedoeling is dat je elkaar zo gemakkelijker kan vinden wanneer je bijvoorbeeld afgesproken hebt om samen iets te gaan eten, naar een concert te gaan, enz.

Je kan de functie voor een beperkte tijdsduur activeren - één, twee of vijf minuutjes bijvoorbeeld. En gelukkig zal de functie, wanneer zij in een volgende versie van de app ook op jouw toestel terecht komt, standaard uit staan en moet je die expliciet aciveren.

Dus alhoewel het een beetje creepy is om te lezen dat jouw vrienden jou voortaan kunnen volgen, lijkt het allemaal nogal mee te vallen en is de nieuwe functie waarschijnlijk niet zo gevaarlijk voor jouw privacy...
http://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech/news/whatsapp-new-feature-track-friends-location-live-real-time-social-media-messenger-gps-tracking-a7552681.htmlGOOI JE ANTIVIRUS OVERBOORD - EEN SLIM ADVIES?
Een opmerkelijk artikel deze week bij Ars Technica. Daarin pleit een voormalig Firefox-ontwikkelaar, Robert O'Callahan, ervoor dat wij met zijn allen onze antivirus software overboord zouden kieperen, omdat die verschrikkelijk is en de vooruitgang in de weg staat. Alleen Windows Defender zou in zijn ogen nog te doen zijn.

Een standpunt dat eerder ook al ingenomen werd dor Justin Schuh, hoofd beveiliging bij Google Chrome. Volgens hem weerhoudt antivirus hem om van Chrome een veilige browser te maken. Antivirus sfotware zou ervoor verantwoordelijk zijn dat Win32 Flash sandboxing meer dan een jaar vertraging opliep. De natuur van de AV software, als man-in-the-middle, zou ook veel fouten veroorzaken in de TLS stream (transport layer security), wat op zijn beurt schadelijk is voor elementen van HTTTPS / HSTS.

Het probleem, bekeken vanuit het standpunt van de browser-maker, is dat antivirus software poogt om virussen op te vangen vooraleer zij jouw computer kunnen besmetten. En daarvoor haakt het zichzelf vast aan andere stukken software op jouw computer: je browser, je tekstverwerker, zelfs de kernel van je OS.

De vele argumenten kan je zelf nalezen in het artikel bij Ars Technica. Ons hoor je nog niet meteen zeggen dat je je browser nu maar meteen moet gaan verwijderen, dus lees het artikel met de nodige scepsis.
https://arstechnica.com/information-technology/2017/01/antivirus-is-bad/NEPNIEUWS: ER STAAT ONS NOG VEEL ERGER TE WACHTEN...
Dat is waartegen een artikel bij Vanity Fair ons waarschuwt. Want in de toekomst zou je wel eens je eigen ogen en oren niet meer kunnen geloven. Nu is het al zo moeilijk om na te gaan of een bewering waar is of niet. Je bent pas gerustgesteld wanneer je de originele tekst gelezen hebt bij een onverdachte bron, zelf de woorden hebt horen uitspreken door een bepaalde persoon, beelden gezien hebt van bepaalde feiten.

Maar in de toekomst zou je ook dat niet meer kunnen geloven. Nieuwe technologieën op gebied van audio en video zijn ondertussen zo geavanceerd geworden dat zij écht nieuws, een tv- of radio-uitzending kunnen repliceren en vervalsen. Zo is er een research paper, gepubliceerd verleden jaar door professoren aan de Stanford University en de University of Erlangen-Nuremberg, waarin aangetoond wordt hoe technici een video kunnen opnemen van iemand die aan het praten is, en in real time zijn gelaatsuitdrukking kunnen wijzigen en zelfs zijn woorden wijzigen.

In het artikel staat een video vermeld, die het jou toont. Angstaanjagend, maar er is meer. Andere technologieën zouden gebruikt kunnen worden om met digitale avatars bepaalde scènes op te nemen, en die dan te verspreiden. Zo zou je president Trump in een zogenaamd geheim gesprek kunnen laten zeggen dat hij een atoombom wil droppen op China, en dat filmpje dan gaan verspreiden. Je begrijpt de gevaren van dergelijke technieken.

Er staan ons nog enge tijden te wachten. Maar je bent met deze al gewaarschuwd. Meer bij Vanity Fair.
http://www.vanityfair.com/news/2017/01/fake-news-technologyPOLITIECAMERA'S NEMEN NIET OP, HOTELGASTEN GEBLOKKEERD IN HUN KAMER: HACKERS AAN DE SLAG
Twee gevallen waarbij hackers aan de slag gingen met in netwerk gestelde toestellen - die wijzen op de gevaren van het Internet of Things. Het eerste geval draait om een gesloten circuit van tv-camera's, die openbare ruimten moesten bewaken in Washington DC. Hackers hadden er ransomware op gezet, waardoor de camera's geen beelden konden opnemen tussen 12 en 15 januari.

Volgens The Washington Post betaalde de politie de hackers geen losgeld, maar slaagde ze erin om het probleem zelf op te lossen. Ten koste van heel wat tijd, want overal moesten de camera's offline gehaald worden, alle software verwijderd worden en het systeem herstart worden. De veiligheid van het publiek kwam niet in gevaar, en in dit geval ging het "slechts" om ransomware. Maar je kan je inbeelden dat dergelijke deactivering vanop afstand evengoed ingezet kan worden voor criminele of terroristische daden. (1)

En dan is er nog de hack van een hotel: reizigers raakten geblokkeerd in een hotel in de Alpen, toen hackers ransomware gebruikten om het centrale key management systeem te kraken. De gasten konden hun kamer niet in of uit, en het was niet mogelijk om nieuwe key cards te programmeren. Ook het reservatiesysteem en het systeem om de cash ontvangsten bij te houden werden gekraakt. Meer lees je bij The Next Web..

Kleine voorvallen, die aantonen hoe kwetsbaar onze maatschappij aan het worden is, nu we steeds meer afhangen van het digitale voor gewone dagelijkse functies...
https://www.washingtonpost.com/local/public-safety/hackers-hit-dc-police-closed-circuit-camera-network-city-officials-disclose/2017/01/27/d285a4a4-e4f5-11e6-ba11-63c4b4fb5a63_story.html
https://thenextweb.com/security/2017/01/30/hackers-use-ransomware-to-lock-hotel-guests-in-their-rooms/NIEUWE AMERIKAANSE VISA-REGELS KUNNEN OOK GEVOLGEN HEBBEN VOOR TECH-BEDRIJVEN
Om te beginnen even dit: Netties is géén politiek e-zine, en wij proberen ons hier zo a-politiek mogelijk op te stellen. Dat wij in neutrale termen schrijven over de beslissingen van de nieuwe Amerikaanse president of zijn verkiezing, wil niet zeggen dat wij daar geen mening over hebben. En evenmin mag u ons bepaalde mening voor of tegen toeschrijven, want dat proberen wij zoveel mogelijk uit onze artikels te weren.

Wij schrijven wel over deze evoluties, wanneer zij technologie betreffen, en ook tech-bedrijven. En bij Techmeme vind je een opsomming van hoe bedrijven en de CEO's ervan reageren (1) op het tijdelijke verbod tot toegang tot Amerikaanse bodem voor reizigers uit zes landen. Volgens verschillende bronnen zouden er nog wijzigingen aankomen in de Visa-regels, met name voor het verlenen van de zogenaamde HB-1 visa waarmee je in de VS mag werken. Dat is een visum dat uitgereikt wordt aan werkers uit het buitenland, wanneer er in de VS zelf onvoldoende personeelsleden gevonden worden die een bepaalde jobkwalificatie hebben. In de tech industrie is dat de jongste jaren uitgegroeid tot een legertje mensen afkomstig uit India, Pakistan en andere landen.

Dat zou dus in de toekomst veranderen: in het kader van de America-first politiek zouden deze HB-1 visa in beperktere mate uitgereikt worden, en zouden deze bedrijven op zoek moeten gaan naar competent personeel in de VS zelf. Nu kan je zeggen dat dit ertoe zal leiden dat de tech bedrijven niet meer kunnen innoveren, omdat er onvoldoende knappe koppen aangetrokken kunnen worden. Maar anderzijds is het wel zo dat, zo lees je bij Bloomberg, er een praktijk bestaat van outsourcing bedrijven, waar zulke immigranten via HB-1 visa tewerk gesteld worden, in plaats van bij de tech bedrijven zelf. En bij die outsourcing bedrijven krijgt de gemiddelde HB-1 werknemer minder dan $70.000 per jaar, terwijl ze bij Apple, Google en Microsoft meer dan $100.000 per jaar krijgen. De nieuwe Amerikaanse regering wil daarom meer transparantie krijgen over het uitreiken van de visa en welke tewerkstellingn daarmee gebeurt, om te vermijden dat de visa gebruikt worden om goedkope arbeidskrachten aan te werven uit het buitenland (die dus jobs van Amerikanen zouden wegpikken) en ervoor te zorgen dat deze visa gebruikt worden voor wat zij oorspronkelijk bedoeld waren: het aanwerven van competent personeel uit het buitenland, wanneer dat niet in eigen land voorhanden is. Meer achtergrond over deze visa en wat er zou kunnen veranderen bij Bloomberg (2)
http://www.techmeme.com/170128/p6#a170128p6
https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-01-30/trump-s-next-move-on-immigration-to-hit-closer-to-home-for-techDROPBOX: DOCUMENTEN BEWERKEN MET PAPER, ONLINE SAMENWERKEN EN SMART SYNC
Er zijn verschillende diensten waar je online bestanden kan bewaren, maar ook offline, en waarbij al die bestanden tussen al jouw toestellen gesynchroniserd worden. Dropbox is daarbij het beste voorbeeld. En er zijn diensten waar je eerder denkt aan online samenwerken, minder aan het online opslaan van documenten. Google Docs met zijn GDrive bijvoorbeeld, en Office 365 met zijn OneDrive. En dan heb je ook nog Evernote, dat de concurrentie aangaat met OneNote van Microsoft, en dat dan weer specialist is in het bewaren van knipsels en teksten, en die op al jouw toestellen deelt.

Dat landschap zou wel eens door elkaar geschud kunnen worden, nu Dropbox zijn nieuwe functies voor professionele accounts heeft uitgebracht. Het gaat om software om samen documenten te bewerken: Paper. Een simepele editor, met basic functies.

Verder is er ook Smart Sync, een tool die bedoeld is voor mensen met weinig opslagruimte op hun eigen toestel op bestanden ook lokaal te bewaren, zodat je ze ook offline kan bewerken. Smart Sync belooft dat het weet welke bestanden jij vaak gebruikt, en zal die klaar voor je zetten, zonder dat je de hele inhoud van jouw Dropbox op je eigen toestel moet bewaren. Een belofte die volgens sommige waarnemers  ook andere bedrijven getracht hebben waar te maken, maar die heel moeilijk is om echt te houden. Het zal je maar overkomen dat je tijdens een lange treinreis, zonder internetverbinding, aan een document wil werken en het is niet beschikbaar...

Meer bij TechCrunch en The Verge
http://techcrunch.com/2017/01/30/dropboxs-smart-sync-lets-users-open-a-file-stored-only-in-the-cloud-like-any-normal-file/
http://www.theverge.com/2017/1/30/14435582/dropbox-paper-business-app-launch-date-ios-android-webSLACK: TEAM COLLABORATIE FUNCTIE NU OOK GESCHIKT VOOR GROTE BEDRIJVEN
Gisteren hadden wij het over nieuwe functies bij Dropbox, die de online opslagruimte beter geschikt moeten maken om vanuit de app aan documenten te werken, vooral in teamverband. Vandaag is er nieuws van een andere tool die online samenwerken moet vereenvoudigen: Slack.

Nu is Slack eerder gericht op samenwerking, communicatie, niet zozeer op het opslaan van bestanden. Tot nu toe richtte het zich ook eerder tot kleinere groepen, om samen taken te verdelen en over die taken te communiceren. Met de nieuwe Slack Enterprise Grid mikt Slack nu op grote bedrijven. De core functies, dus hoe je communiceert en samenwerkt, die blijven behouden. Maar de beheerdersrollen bij deze Enterprise Grad zijn wel nieuw, en aangepast aan de manier waarop grote bedrijven georganiseerd zijn, met ontelbare kleinere teams die samen kunnen werken, door bijvoorbeeld Workspaces te maken - verschillende instanties van de app met één enkel inlogsysteem en verschillende kanalen.

Een uitstekende uitleg bij The Verge en VentureBeat.
http://www.theverge.com/2017/1/31/14453534/slack-app-enterprise-grid-launch-announced
http://venturebeat.com/2017/01/31/slack-expands-beyond-teams-to-entire-organizations-with-enterprise-grid/


SNAPCHAT: IPO, QR-CODES, EN CONCURRENTIE VAN INSTAGRAM
In het landschap van Instant messaging zijn SnapChat en WhatsApp toch wel de grootste favorieten. Nu moet je weten dat WhatsApp eigenlijk al een tijdje eigendom is van Facebook. En dat, tussen haakjes, Facebook fel onder vuur ligt omdat het de gegevevens van WhatsApp (de telefoonnummers) die het voorheen beloofd had nooit te combineren met de gegevens die het van jou heeft in Facebook, wel degelijk verweven heeft. In Duitsland loopt momenteel een procedure tegen Facebook om die reden.

SnapChat daarentegen is onafhankelijk. Begonnen als dienst waar je foto's en berichten kon delen die na een tijdje verdwenen, is het uitgegroeid tot een machtige speler. Zo groot, dat het zich nu opmaakt om naar de beurs te trekken, wat in vaktermen een IPO heet. Het zoekt dus aandeelhouders die allemaal een stukje van de SnapChat-koek willen hebben, zodat SnapChat vers geld krijgt van die aandelhouders. In ruil voor hun geld hopen die aandeelhouders dan natuurlijk dat SnapChat winst gaat maken, en hun aandeel dus duurder wordt.

En daar loert een beetje een gevaar. SnapChat is weliswaar populair, maar er ligt een grote concurrent op de loer, in de vorm van Instagram. Dat begint steeds meer functies aan zijn dienst toe te voegen, onder andere video en Stories, een regelrechte na-aperij van de Stories bij Snapchat. Sinds Instagram op 2 augustus de Stories toevoegde aan zijn dienst, zijn de views bij de Snapchat Stories met 14 tot 40 procent gedaald. En dat is een veeg teken... Meer bij TechCrunch (1)

En ook Facebook vist in het SnapChat-water, want ook daar vind je tegenwoordig Facebook Stories - voorlopig enkel in Ierland uitgerold, maar binnenkort wereldwijd. En de macht van Facebook kennen we... Meer bij Business Insider (2)

Ondertussen blijft SnapChat wel aan de weg timmeren. En de nieuwigheid die het deze week uitgebracht heeft, zou wel eens een grote hit kunnen worden. Snapchat geeft websites hun eigen QR Snapcode. Gebruikers kunnen een unieke Snapcode creëren voor een website; wanneer iemand die code scant, wordt de website binnen Snapchat geopend. Zo kunnen bedrijven zich promoten met een afbeelding in plaats van hun URL.

Hoe het werkt, lees je in een tweede artikel bij TechCrunch. Je kan het een beetje vergelijken met snapcodes voor profielen. (3)
https://techcrunch.com/2017/01/30/attack-of-the-clone/
http://uk.businessinsider.com/facebook-testing-snapchat-clone-called-facebook-stories-2017-1?op=1&r=US&IR=T
https://techcrunch.com/2017/01/31/website-snapcodes/


CRASH BIJ INDISCHE BEDRIJVEN NA WETSVOORSTEL OM SALARISSEN TE VERDUBBELEN
Dit is eigenlijk een vervolgartikel op een ander bericht, eerder deze week, waarin wij het hadden over de gevolgen van de nieuwe regels op het toekennen van visa voor tech-bedrijven. Volgens de zogenaamde 1-HB visa mogen Amerikaanse techbedrijven medewerkers uit andere landen laten overkomen om te werken, indien de bedrijven onvoeldoende personeel vinden in de VS. Nog volgens dat artikel zat daar een naar kantje aan: dit heeft geleid tot grote outsourcingbedrijven in de VS, waar werknemers uit vooral India via een H-1B visa tewerkgesteld werden, maar zij een veel lager loon kregen dan wanneer zij rechtstreeks bij een Google, Apple, Microsoft of andere zouden werken.

Met andere woorden: het systeem van de visa heeft geleid tot de import van Indische vaklui, ten koste van Amerikaanse technici, die nu geen werk meer vinden omdat de Indische vaklui aan een lager loon werken.

Nu heeft een Amerikaanse senator een plan ontvouwd om het minimumloon dat zo'n buitenlandse werknemer zou moeten verdienen om als "hooggeschoolde" in aanmerkingn te komen voor een 1-HB visa, te verdubbelen. Eind verleden jaar werd het voorstel ingediend door een democratische senator, en aangezien Trump nu aan de macht is, zal dat waarschijnlijk afgeschoten worden. Maar ook de republikeinen hebben een soortgelijk voorstel ingedien, waarbij het minimumloon dat een visa-houder moet verdienen opgetrokken wordt tot $100.00.

Sinds het nieuws bekend werd hebben de grote outsourcing bedrijven nu miljarden aan marktwaarde verloren in de VS. Meer uitleg bij Buzzfeed.
https://www.buzzfeed.com/pranavdixit/indians-freaking-out-over-plans-to-change-us-visa-system?utm_term=.rdMGep89Ab#.rjvjXwb7LGDRAADLOZE ROAMINGKOSTEN: OEF, EINDELIJK GEDAAN!
Goed nieuws voor wanneer je deze zomer tijdens je vakantie via je smartphone of tablet wil surfen: voortaan heb je geen torenhoge telefoonrekeningen meer! De EU heeft namelijk (eindelijk!) akkoorden kunnen afsluiten met de telecomproviders, waardoor er een einde komt aan de roaming kosten.

Deze verbetering was al twee jaar geleden aangekondigd, toen de EU haar plannen vooor een Digital Single Market te creëren, één grote Europese markt met dezelfde spelregels voor digitale content, e-commerce en mobiele communicaties. Maar door verzet van de providers, die hun winsten zagen slinken, en ook van gebruikers, die bang waren dat er limieten zouden komen voor hun dataverbruik, stierf het plan een stille dood in de zomer van 2016.

Gelukkig werd er verder onderhandeld, met nu dus een 'happy landing'. Vanaf 15 juni zou de wet van kracht worden, en zou je in het buitenland (maar nog wel in Europa dus) geen roamingkosten meer moeten betalen.

Meer achtergrond bij Venturebeat
http://venturebeat.com/2017/02/01/eu-announces-deal-to-end-all-wireless-roaming-charges-starting-june-2017/SNAPCHAT LENSES WORDEN NOG SLIMMER EN HERKENNEN LANDSCHAPPEN
Een van de leukste dingen bij Snapchat is iets dat je wellicht belachelijk zal vinden, maar dat enorm populair is bij het jonge volkje: de lenses. Daarbij kan je op een foto van een gezeicht, bijvoorbeeld een selfie, bepaalde dingen toevoegen. Dankzij slimme gezichtsherkenningstechnologie wordt die dan op de juiste plaats op het gezicht gezet. Uitpuilende ogen, een regenboog braken, hartjes in plaats van ogen... het kan allemaal. Enkele voorbeelden vind je in het artikel bij Phandroid.

In de toekomst zou die technologie niet alleen gezichten kunnen herkennen, maar ook landschappen zodat er objecten in de lucht geplaatst kunnen worden terwijl je de foto neemt.

Volgens 9to5Mac heeft SnapChat eigenlijk twee technologieën bij haar Lenses, waarbij die van de camera vooraan, die dus de overlays doet op selfies, het meest geavanceerd is. De technologie van de camera achteraan zou minder "slims" zijn, maar deze aankondiging duidt erop dat dit in de toekomst dus zou verbeteren.

Wat Snapchat dus weer zou helpen om voorsprong te houden op zijn concurrenten - wat broodnodig is nu het naar de beurs trekt, en zijn concurrenten ondertussen allemaal gelijkaardige functies aanbieden...
https://9to5mac.com/2017/02/01/snapchat-smarter-lenses-augmented-reality/
http://phandroid.com/2017/02/01/snapchat-new-lenses-ar-vr/


FACEBOOK GAAT JE MENSEN LATEN ONTDEKKEN MET GELIJKAARDIGE INTERESSES LATEN ONTDEKKEN MET DISCOVER PEOPLE
De nieuwste aankondiging van Facebook doet ons even wenkbrauwen fronsen. Facebook wil je namelijk kennis laten maken met mensen die je van haar noch pluim kent, maar met wie je volgens Facebook interesses gemeen hebt. Is dat niet een beetje die andere mensen "outen", hun privé-gegevens verkondigen aan wildvreemden?

Concreet gaat het om een nieuwe functie op het mobiele toestel, Discover People. Daar word je aangemoedigd om je profiel te updaten, en vervolgens door lijsten te bladeren met mensen die gelijkaardige interesses hebben. Dat kunnen mensen zijn die ook naar een bepaald evenement gaan, die in jouw stad wonen, of die bij dezelfde werkgever werken.

Een handige functie, zouden wij zo zeggen, als je die zou toepassen op mensen die je al kent. Maar vind jij het kunnen dat Facebook dan wildvreemden aan jou voorstelt? Want dat staat duidelijk te lezen in het artikel van Techcrunch: de profielen die bij Discover People aan jou voorgesteld worden, zijn NIET de profielen van mensen met wie je al vriend bent op Facebook. De tool is expliciet bedoeld om nieuwe kennisssen te maken. Facebook mag dan wel zeggen dat enkel de publieke informatie op de profielen getoond wordt, maar is dat voldoende bescherming van jouw privacy? Vind jij dat Facebook jou mag vertellen wie er in jouw stad woont, op Facebook zit en naar een concert van xyz gaat of naar een Chirofuif?

De nieuwe tool is niet opt-in, dus hij wordt voor iedereen uitgerold. Houd er dus rekening mee dat jouw privacy nog een beetje meer uitgehold wordt... Ook TechCrunch heeft vragen over de privacy bij deze nieuwe functie, maar voegt eraan toe dat het wel handig is om te netwerken op zakelijk vlak, en dat het ook gebruikt zou kunnen worden om te daten. Toch voelen wij er ons wat ongemakkelijk bij...
https://techcrunch.com/2017/02/01/facebooks-new-discover-people-section-wants-to-help-you-make-friends/WHATSAPP TEST EEN FUNCTIE OM PER VERGISSING VERZONDEN BOODSCHAPPEN TERUG TE HALEN
Het gebeurt ons allemaal: je stuurt een boodschap, en op het moment dat die zoef... vertrekt, besef je dat je een kanjer van een taalfout gemaakt hebt, dat je iets verkeerd gezegd hebt, of een andere fout. En dan zou je willen dat je die boodschap kon wissen, maar weg is weg...

Bij WhatsApp willen ze daarom nu een experiment uitvoeren waarbij je per vergissing verstuurde boodschappen kan wissen, tenminste zolang de bestemmeling ze nog niet gezien heeft. De functie, in bètavorm, werd toevallig ontdekt, en WhatsApp zelf heeft niets bevestigd noch ontkend. Het is dus niet bekend binnen welke tijdspanne je de boodschap kan wissen. Volgens screenshots zou er naast een verstuurde boodschap ook een terugroep-optie verschijnen in de vorm van een vinkje, die meteen dient als indicator  om te tonen dat een boodschap naar de server verstuurd werd, maar nog niet afgeleverd aan of gezien door de bestemmeling. Een dubbel vinkje betekent dat de boodschap afgeleverd werd maar nog niet gelezen.

Meer bij The Verge en Mashable.
http://www.theverge.com/2017/2/2/14483296/whatsapp-revoke-message-feature-beta-rumor
http://mashable.com/2017/01/31/whatsapp-revoke-beta/#ZqyOfXjhvkqG
Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Geld praat niet, het vloekt.
-Bob Dylan-

 
De nieuwe oogst


   
IMAGEFLIP: SNEL EEN MEME MAKEN
J
Je kent ze wel, die afbeeldingen met een tekst over die snel viraal gaan. Maar hoe maak je dat? Op deze website is het heel simpel: je kan een afbeelding kiezen of zelf een afbeelding uploaden, je voegt je tekst toe, en klaar is je meme! De afbeelding kan je dan delen op de sociale netwerken. Met een (gratis) account heb je meer mogelijkheden.
Bekijk op onderstaande link ons resultaat!(Met dank aan Lode V. voor de tip)
https://imgflip.com/i/1iko3u
https://imgflip.comMYSTERY SEARCH: LEUK TIJDVERDRIJF
Wat als... een zoekmachine geen antwoord zou geven op jouw vraag, maar op die van een andere bezoeker? Het resultaat zou hilarisch zijn. En dus ging een programmeur die tijd te veel had aan de slag om deze website te creëren. Hij maakt gebruik van de antwoorden van Google, om de draak met jou te steken.
Bij onze vraag "Why do cats and dogs fight", bij de subrubriek "images" (afbeeldingen) kregen we... Speagol in a dress te zien.
[Taal: ENG]
https://mysterysear.ch/
http://adage.com/article/digital/search-engine-reveals-previous-user-searched/307435/


LIGHTROOM EN PHOTOSHOP: HOE EEN PORTRET RETOUCHEREN

Er bestaan wel meer online fotografie cursussen, maar die focussen zich meestal op het verschermen van een foto of een ander deelaspect van het retoucheren van een foto. Deze video echter vertelt je in 20 minuten van begin tot einde waarop je moet letten en welke stappen je moet nemen.
[Taal: ENG]
https://petapixel.com/2017/01/30/complete-lightroom-photoshop-portrait-retouching-tutorial/ZAMZAR: ONLINE BESTANDEN CONVERTEREN
Er bestaan wel meerdere tools om bestanden van het ene formaat om te zetten in het andere, maar danmoet je meestal eerst software downloaden. Deze tool maakt het emakkelijker: je moet gewoon het bestand uploaden (tot 50 MB) of een URL ingeven, het gewenste formaat kiezen, en je e-mail adres opgeven. Vervolgens krijg je het geconverteerde bestandnaar jou toegestuur. Wel even de gebruiksvoorwaarden nalezen, o.a. om te controleren wat er met jouw mailadres gebeurt!
[Taal: ENG]
http://www.zamzar.com/


GE.TT: BESTANDEN DELEN
Op deze website krijg je tot 2 GB ruimte bij een gratis account, en neem je een betalende account dan krijg je nog meer ruimte. De bedoeling is gewoon dat je bestanden naar het daartoe bestemde vakje sleept, en ze dan uploadt. Je kan ze zo gemakkelijk delen met je vrienden.
[Taal: ENG]
http://ge.tt/


EMOJI'S IN ALLE MATEN EN KLEUREN

Deze website is het walhalla voor al wie zijn teksten wil opleuken met allerlei symbolen en emoticons. Je vind er enorm veel ideetjes, zoals tekst schrijven met symbolen die er toevallig uitzien zoals onze eigen letters, en veel, veel meer. (met dank aan Lode V. voor de tip)
[Taal: ENG]
http://fsymbols.com/


GIF GENERATOR: WAT WORDT JOUW VOLGENDE GELAATSUITDRUKKING?
Deze website is een tool die aangedreven wordt door Giphy en de Microsoft Emotioni API. Het concept is simpel: je uploadt een selfie (bij de desktop / laptop via de webcam), en de tool zal die omvormen tot jouw volgende expressie.
[Taal:ENG]
https://reaction-gif.firebaseapp.com/#/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: LEERGELD
Er is heel wat te doen rond het beleid van de Europese Centrale Bank. Een van de websites die daar grote vragen bij stelt, is die van Leergeld. De informatie is wellicht gekleurd, in die zin dat zij ingaat tegen heerstende opvattingen, maar het is inderdaad belangrijk verschillende klokjes te horen. En je wordt in sneltreintempo meegevoerd naar de ins en outs van de wereldeconomie!
[Taal: NL]
http://www.leergeld.eu/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DEEL-ECONOMIE IN NEDERLAND

Uber, Airbnb, lyft... er zijn heel wat vormen van de nieuwe sharing-economie die we kennen van de VS. Maar ook in de lage landen is de sharing economie tot in de kleinste hoekjes doorgedrongen. Deze site is aan deze (web)diensten gewijd. Je vindt er berichten over de laatste evoluties, en maakt kennis metnieuwe diensten.
[Taal: NL]
http://www.deeleconomieinnederland.nl/


VRIJDAG MULTIMEDIA: 3D BEZOEKJE AAN DE KANTOREN VAN JE FAVORIETE FEUILLETONS
Fans van Silicon Vally, The Office of andere feuilletons kunnen nu ook een virtueel bezoek in 3D brengen aan de kantoren waar de fictieve gebeurtenissen van deze feuilletons zich afspelen. En dat dankzij een bedrijf dat 3D visualisaties maakt voor immokantoren. Als visitekaartje maakte het gedetailleerde lay-outs van deze plekken. En nog heel gedetailleerd ook.
[Taal: ENG]
http://sploid.gizmodo.com/detailed-3d-floor-plans-reveal-everything-you-missed-wh-1791913033
https://blog.drawbotics.com/author/quentin/


VRIJDAG MULTIMEDIA: ECONOMIE UITGELEGD

In deze grappige infographic wordt, aan de hand van een voorbeeld met 2 koeien, uitgelegd hoe de verschillende economische principes werken. Of zouden moeten doen...
[Taal: ENG]
http://uberhumor.com/wp-content/uploads/2017/02/ZuMxDnX.jpg
Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Amerikaanse concurrent koopt Nederlandse Ticketscript
http://www.ad.nl/digitaal/amerikaanse-concurrent-koopt-nederlandse-ticketscript~a9d16a68/
- Apple boekt recordomzet door iPhone
http://www.ad.nl/digitaal/apple-boekt-recordomzet-door-iphone~ad3f0e16/
 
 
 *** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
 - Eerste onzichtbare luidspreker voor Monitor Audio (ISE 2017)
http://elektrozine.be/eerste-onzichtbare-luidspreker-voor-monitor-audio-ise-2017/
- Android TV 7.0: wat is er nieuw voor 2017?
http://elektrozine.be/android-tv-7-nieuw/ 


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Ongerust zijn over data privacy is niet voldoende: hier leggen we je uit hoe je jouw eigen online aanwezigheid beschermd
http://computertaal.info/2017/02/02/ongerust-data-privacy-is-voldoende-hier-leggen-we-hoe-eigen-online-aanwezigheid-beschermd/
- De toekomst van selfies: meer dan gewoon een foto
http://computertaal.info/2017/02/01/toekomst-selfies-meer-dan-gewoon-foto/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- België gebruikt nieuw computersysteem bij verkiezingen om hacks te voorkomen
https://tweakers.net/nieuws/120859/belgie-gebruikt-nieuw-computersysteem-bij-verkiezingen-om-hacks-te-voorkomen.html
- Moederbedrijf Snapchat wil Spectacles-bril op meer plekken gaan verkopen
https://tweakers.net/nieuws/120845/moederbedrijf-snapchat-wil-spectacles-bril-op-meer-plekken-gaan-verkopen.html


*** DATANEWS

http://www.datanews.be
- Uber-ceo Kalanick stapt na kritiek uit adviesraad Trump, terwijl Musk blijft
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/uber-ceo-kalanick-stapt-na-kritiek-uit-adviesraad-trump-terwijl-musk-blijft/article-normal-810245.html
- Oude technologie voornaamste obstakel bij digitale transformatie
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/oude-technologie-voornaamste-obstakel-bij-digitale-transformatie/article-normal-810319.html
*** TECHNOLOGIUM
http://www.technologium.be
- De Sonos Play 1 | Een kleine WiFi speaker met groot geluid
http://www.technologium.be/sonos-play-1
- Razer Blade Stealth - Een topper uit het niets
http://www.technologium.be/razer-blade-stealth-een-topper-uit-het-niets*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- “Een start-up runnen? Dat is als uit een vliegtuig springen en je parachute naaien terwijl je valt”
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/je-eigen-start-up-runnen-dat-is-zoals-een-vliegtuig-uitspringen-en-je-parachute-naaien-terwijl-je-valt
- Historisch moment: Apple steekt Samsung voorbij als grootste smartphoneverkoper
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/hoogste-omzet-ooit-voor-apple-dankzij-bekritiseerde-iphone-7-plus 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


SLIM OMGAAN MET FACEBOOK: STAP UIT JE BUBBEL

Een van de problemen met Facebook is dat het sociale netwerk dingen aan jou voorschotelt op basis van wat jij liket. En hoe meer je van hetzelfde te zien krijgt, hoe meer je in een bubbel gaat leven waarvan je denkt dat die de wereld is, en dat iedereen hetzelfde denkt als jij.
Facebook heeft verleden week al wel aangekondigd dat het minder gepersonaliseerd nieuws wil brengen, doch enkel de hoofdzaken die voor een heel land hetzelfde zijn. Maar ook jij kan werken aan het doorbreken van de bubbel. Je zou namelijk eens dingen moeten liken die je niét goed vindt. En dan krijg je wellicht van Facebook suggesties van gelijkaardige sites, die je evenmin zal leuk vinden, maar die je, omwille van het experiment, ook zou moeten liken. Daardoor wordt jouw berichtgeving evenwichtiger.
Persoonlijk is dat een methode die ik toepas op Twitter, waar ik mensen volg van uiteenlopende politieke strekking, soms zelfs extreem, gewoon om te weten wat er leeft. Zo met je sociale netwerken omgaan is heel gezond. Je blijft met je beide voeten op de grond staan, en je krijgt een realistisch (maar niet altijd) mooi beeld van wat mensen belangrijk vinden. Je wordt voortdurend met jezelf geconfronteerd, en jezelf afvragen: is dat wel waar, hoe sta ik daar nu tegenover. En dat is een echt goede oefening!
http://www.netties.be/pictures/00alg/facebook_friend.jpg


SLIM OMGAAN MET FACEBOOK: VAARWEL!
Ben je het hele Facebook-gedoe beu, omdat het al jouw tijd opslorpt en je besloten hebt om meer met jouw échte vrienden en familie te zijn, dan heb je de keuze uit twee zaken: je account tijdelijk on-hold zetten (deactiveren) zodat je ze later terug gewoon kan activeren, of je account helemaal wissen.
Activeren doe je als volgt: klik op jouw profiel pagina op het uitklapmenu bovenaan rechts, en ga daar naar Settings / instellingen. Daar ga je naar Security / beveiliging en kies je Deactiveer je account. Facebook zal dan een reeks waarschuwingen geven, maar die moet je accepteren. Je account gaat dan eventjes slapen.
Maar wil je de radicale stap zetten van je Facebook account helemaal te wissen, dan moet je naar het adres onderaan gaan en daar de procedure opstarten. Het zal een tijdje duren vooraleer Facebook alles gewist heeft wat je in de voorbije jaren daar gezet hebt, maar uiteindelijk zal het gebeuren.
https://www.facebook.com/help/359046244166395/?helpref=hc_fnav


DE TIP VAN HANS: MALWARE MILJOENEN KEREN GEDOWNLOAD UIT GOOGLE PLAY
Een reeks malafide apps in Google Play prikte in op illegale advertentieservers. Zo'n twintig apps werden tussen de twee en de tien miljoen keer geïnstalleerd voordat ze werden verwijderd.
http://webwereld.nl/security/96540-malware-miljoenen-keren-gedownload-uit-google-play?hash=a68d0c30b84d7c49463e1b1bdbe05384&utm_medium=2017-01-27


DE TIP VAN HANS: ZO TIMMER JE JE ANDROID-TOESTEL DICHT
Je kan wel zeggen dat je smartphone het meest persoonlijke apparaat is dat je hebt. Hierdoor weet het apparaat ook een hoop over jou en je gewoontes. Vandaag laten we je zien hoe jij je toestel en standaardapps onder controle houdt en het (onnodig) delen van informatie tot een minimum beperkt.
http://webwereld.nl/algemeen/96315-zo-timmer-je-je-android-toestel-dicht?hash=a68d0c30b84d7c49463e1b1bdbe05384&utm_medium=2017-01-27


DE TIP VAN HANS: BEVEILIG JE NETWERK MET PFSENSE: DOWNLOADEN EN INSTALLEREN
Je wilt je thuisnetwerk beter afschermen en beveiligen én je hebt nog ergens een oudere computer staan. Dat komt mooi uit, want dat is een ideale combinatie om met pfSense aan de slag te gaan. pfSense is namelijk een ijzersterke firewall, die tevens als router, draadloos toegangspunt, DMZ, DHCP- , DNS- en VPN-server – én meer – kan fungeren.
http://www.pcmweb.nl/nieuws/beveilig-je-netwerk-met-pfsense-downloaden-en-installeren.html?utm_source=copernica&utm_medium=email&utm_campaign=PCM_Nieuwsbrief_20170126


DE TIP VAN HANS: PFSENSE: IP-ADRESSEN UITDELEN EN FIREWALL INSTELLEN
Met pfSense beveiligen we een oude computer met een ijzersterke firewall. In een vorige workshop keken we naar het installatieproces van de software, nu bekijken we wat er zoal te configureren valt.
http://www.pcmweb.nl/nieuws/pfsense-ip-adressen-uitdelen-en-firewall-instellen.html?utm_source=copernica&utm_medium=email&utm_campaign=PCM_Nieuwsbrief_20170126


Voor deze rubriek danken wij Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html en Mac-kenner Arnold voor hun hulp bij Mac-onderwerpen, en Hans voor de vele tips.
  
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

 EXPLORE DRAFTING: LEREN TEKENEN [WINDOWS]
Deze app leert je de beginselen van technisch tekenen. De lessen zitten verpakt in video's en zijn gemakkelijk te begrijpen. Helaas is het enkel een uitleg en zit er geen editor in om zelf het geleerde toe te passen.
https://www.microsoft.com/en-us/store/p/explore-drafting/9nblggh438cj


FLIGHTS RADAR: VOLG VLIEGTUIGEN [WINDOWS 10]


Met deze app kan je informatie volgen over vluchten, waarbij je ook individuele vluchten kan volgen. Verdere opties: alle vluchten op een bepaalde locatie tonen of alle vluchten van een maatschappij die momenteel in de lucht zin. (Bron: Betanews)
https://www.microsoft.com/en-us/store/p/flights-radar/9n709fxsgzpw


KYUB: PUZZLE EN ACTIEGAME [WINDOWS 10 - $14,99]
Met dit spelletje moet je een kubus controleren. En bij elk van de 80 levels moet je de kubus voortduwen van het beginpunt tot het eindpunt. Geen gemakkelijk spelletje, je hebt er echt je hersens voor nodig!
https://www.microsoft.com/en-us/store/p/kyub/9nblggh3zxr6


VIDEO EDITOR 10 [WINDOWS 10]
Met deze video editor kan je op WIndows 10 toestellen video's bewerken: knippen en aaneenplakken, video's maen. Je laadt je video en audiobestand en andere vanuit je camera of een opslagmedium, en begint te bewerken. Ook kanje effecten toevoegen. De gratis versie heeft enkele beperkingen, zoals een video limiet van 5 minuten.
https://www.microsoft.com/en-us/store/p/video-editor-10/9nblggh444tv


WORKING HOURS [WINDOWS 10]
Dit is een prima tool voor al wie zijn tijdgebruik wil noteren, bijvoorbeeld wanneer je als freelance aan verschillende projecten werkt en je tijd moet factureren. Je kan traceren hoeveel tijd je aan iets bestijd, en de data ook naar Excel spreadsheets of .csv bestanden exporteren.
https://www.microsoft.com/en-us/store/p/workinghours/9mv51b301wfd


VRIJDAG APP-DAG: LEGO LIFE


Lego heeft zijn eigen sociale netwerk gecreëerd, waar je kinderen (en misschien ook jij wel!) hun bouwwerken kan tonen: Lego Life - noem het de Instagram voor Megp creaties. En daar hoort natuurlijk een app bij, en in dit geval werd bij het ontwerp ervan bijzonder veel aandacht geschonken aan de kindvriendelijkheid. Kinderen kunnen een account aanmaken, maar zij moeten wel het mailadres opgeven van hun ouders, die dan de leeftijd en geslacht van het kind moeten bevestigen vooraleer de account aangemaakt wordt.
Een uitvoerige bespreking bij Mashable. De app is verkrijgaar voor iOS en Android.
https://itunes.apple.com/gb/app/lego-life-videos-challenges/id1140466898?mt=8
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lego.common.legolife&hl=en
http://mashable.com/2017/01/31/lego-life-app/?utm_cid=mash-com-Tw-main-link#o2Dd38PWLSqC

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
De gierigaard ondervindt tegelijkertijd alle zorgen van de rijke
en alle kwellingen van de arme.
-Albert Guinon-