Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
19/1/2017 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 21
Nummer 989 van 14/1/2017Gegroet lezer,

Ook deze week nog een beetje berichtgeving over de CES beurs, en daarbij staat de prominente rol van Amazon in de schijnwerper. Gaan we een tijdperk tegemoet waarin de input bij onze toestellen via onze stem geschiedt? Dat hangt af van enkele factoren, vooral hoe goed die spraakherkenningssoftware ook Nederlands gaat begrijpen. Maar als je het ons persoonlijk vraagt, dan is de input via het klavier toch nog altijd het meest accuraat en het snelst. Een voorbehoud dat wij ook hebben tegenover video - lange tijd werd gezegd dat alles video zou worden, dat tekst-artikels zouden verdwijnen. Ook hier blijft tekst in onze ogen nog altijd te verkiezen, omdat je een artikel sneller lezen kan. Je weet ook veel sneller dat de inhoud van het artikel is wat je verwacht, dan bij een video. Maar dat zijn uiteraard persoonlijke voorkeuren...

In elk geval hebt u ook deze week weer een editie vol nieuwtjes, interessante websites en leuke tips voor software. Snel aan de slag dus!

Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.WINT AMAZON DE SLAG OM HET SMART HOME?
Als er één ding duidelijk werd op de CES-beurs, dan is het wel dat Amazon het heel slim aangepakt heeft, en al half op weg is om de slag om het slimme huis te winnen. En wel door zijn Alexa / Echo. Om te beginnen: bij velen gebruikers bestaat er wellicht verwarring over wat Alexa en Echo zijn, wat het verschil is tussen beide. Wel, Alexa is het slimme systeem, bedacht door Amazon,  dat jouw vragen beantwoordt, dat commando's begrijpt en taken uitvoert, zoals de verwarming hoger of lager zetten, muziek opzetten, enz. Echo is een hardware, gemaakt door Amazon, waarin de Alexa software inzit. Amazon heeft Alexa enkele maanden geleden open gegooid, en beschikbaar gesteld voor derden. Zij kunnen ermee aan de slag om bijvoorbeeld hun eigen "Echo" te maken, een luidspreker met de Alexa software aan boord.

En op de CES-beurs is nu gebleken dat Alexa eigenlijk een heus besturingssysteem is.  Daarover lees je een heel interessant artikel bij Stratechery.com, dat Alexa vergelijkt met alle andere bestaande besturingsysstemen (en ja: Facebook wordt daarbij ook als besturingssysteem beschouwd). Allerlei fabrikanten staan immers in rij om hardware producten te maken die met Alexa samenwerken. Bovendien worden er steeds meer toestellen gemaakt die inhaken op het soepele framework van Alexa.

En het bijzondere is dat Amazon eigenlijk geen cent moet verdienen aan Alexa, het voornaamste voor Amazon is dat de gebruiker via Alexa zijn boodschappen zal bestellen, bij Amazon natuurlijk. En omdat bestellen bij Amazon zo gemakklijk is, dankzij het hele logistieke systeem dat Amazon in de laatste jaren uitgebouwd heeft, zal de gebruiker kiezen voor dit gemak. Winst verzekerd voor Amazon...
https://stratechery.com/2017/amazons-operating-system/ALEXA: DE BEWIJZEN VAN ZIJN GROEIENDE MACHT
Om de bewering uit het vorige artikel kracht bij te zetten, hier een opsomming van nieuwsberichten die bewijzen dat Alexa de wereld aan het veroveren is als nieuwe input voor onze toestellen.

Zo is er de Chinese fabrikant Huawei, die de Alexa software in zijn nieuwe vlaggenschip smartphone ingebouwd heeft, de Mate 9. Dat toestel zal in de VS pas einde dit jaar op de markt komen, maar is in Europa al verkrijgbaar, weliswaar zonder Alexa. Wie reeds een Mate 9 heeft, zal de slimme assistent van Amazon via een update kunnen installeren. (1)

Fabrikant LG van zijn kant heeft een wel erg speciale lamp aangekondigd, waarin eveneens Alexa ingebouwd zit (2). Eigenlijk is het een tafellamp met LED licht, die zegt wat voor weer het is; bij TechCrunch vind je een afeelding.(2)

En een derde bewijs is het feit dat autofabrikant Ford aangekondigd heeft dat hij Alexa gaat inbouwen in zijn auto's. Nu zijn er wel meer autobouwers die iets dergelijks aangekondigd hebben, maar bij hen gaat het meer over Alexa functies of "skills" , waarmee zij bijvoorbeeld via Alexa hun auto kunnen starten om warm te draaien, terwijl zij nog binnen zitten.

Bij Ford gaat het echter verder: Alexa wordt geïntegreerd in het SYNC 3 infotainment systeem van Ford, waardoor je vanuit je auto gesproken commando's kan geven om toestellen in jouw huis te bedienen. Meer hierover bij TechCrunch (3)
http://www.dailymail.co.uk/wires/afp/article-4089916/Chinas-Huawei-adds-Amazon-Alexa-flagship-phone.html
https://techcrunch.com/2016/12/07/ge-alexa/
https://techcrunch.com/2017/01/04/fords-going-to-put-alexa-in-cars-starting-later-this-year


ALEXA HEEFT AL MEER DAN 7.000 SKILLS
In onze vorige berichten hadden wij het vooral over hardware fabrikanten die aan de slag gaan met Alexa, de artificiële intelligentie-assistent van Amazon. Maar erg belangrijk zijn ook de "skills", de functies die Alexa uitvoeren kan. Net zoals de apps de iPhone (en iOS) groot gemaakt hebben, zo zijn er voor Alexa de skills.

Op de CES-beurs heeft de vice president van de Echo-afdeling aangekondigd dat er nu al meer dan 7.000 aparte skills bestaan, gemaakt door externe ontwikkelaars, de de mogelijkheden van Alexa uitbreiden. En in de komende maanden zouden er nog veel meer voice mogelijkheden aan toegevoegd worden.

Het aantal skills groeit aan een duizelingwekkend tempo. In juni waren dat er 1.000, in september 3.000, in december 5.400 en nu dus meer dan 7.000. Die skills gaan van het bestellen van een rit bij de alternatieve taxidienst Lyft, een pizza, of informatie opvragen zoals wanneer je favoriete voetbalclub gaat spelen. Over deze skills lees je meer bij Geekwire (1).

Nu is het natuurlijk zo dat Amazon wel heel sterk is in de VS, waar de gebruiker niet alleen boeken en muziek bestelt bij Amazon, maar ook allerlei andere producten zoals scheermesjes, wasmiddelen en andere kruidenierswaren. Hier in Europa is Amazon nog niet zo sterk - de meeste Europeanen denken bij Amazon vooral aan boeken en cd's. Maar toch is Amazon hier ook aan het opkomen; zo kondigde het onlangs aan dat het een streaming dienst gaat uitbrengen, die de concurrentie moet aangaan met Netflix. Bij Mediamonkey vind je een interessante vergelijking waarin wordt nagegaan of Amazon een even aantrekkelijk aanbod heeft.
http://www.geekwire.com/2017/amazons-alexa-now-tops-7000-skills-a-7x-increase-in-7-months/
http://newsmonkey.be/article/74849


NU OOK LG KOELKAST MET ALEXA - MAAR IS HET WEL SLIM OM EEN SLIMME KOELKAST TE KOPEN?
Je vindt Alexa dus overal terug, in alle mogelijke toestellen. Zo heeft ook LG verleden week een 'slimme' koelkast aangekondigd, waar ook Alexa aanwezig is. De bedoeling is dat je via de slimme assistent in je ijskast meteen ook voeding kan bestellen - je zit dat de boter op is, en je bestelt wat bijvoorbeeld.

Uiteraard geldt ook hier weer: Amazon, de maker van Alexa, is hier in België niet aanwezig met kruidenierswaren. Maar er zit nog een addertje onder het gras bij deze slimme huishoudtoestellen, waarover je toch even moet nadenken.

Bekijk even je ijskast. Hoe lang gaat die mee? Een jaar of 5 minstens, toch? Een ijskast die 10 jaar oud is, zal geen uitzondering zijn. En kijk dan even naar jouw smartphone. Hoe lang gaat die mee? Drie jaar zal al een maximum zijn, want daarna komen er updates uit die jouw toestel niet meer aankan. Denk bijvoorbeeld aan het bericht verleden week over WhatsApp: je zal deze messaging app niet meer kunnen gebruiken op oudere Android toestellen.

Je kan je ongetwijfeld meteen de situatie voorstellen: je 'slimme' ijskast is 3 jaar oud, en de module die je ijskast slim maakt is verouderd, jouw ijskast niet. Je zal blijven zitten met een ijskast die niet meer slim is, maar een paneel heeft dat niet meer werkt. En omwille van dat paneel ga je toch geen nieuwe ijskast kopen, toch?

Idem dito voor de slimme tv's. Een tv gaat ook heel wat jaren meer, maar wanneer het om een slimme tv gaat, hang je af van de fabrikant voor de updates van het "slimme" gedeelte. Er gaan dan ook steeds meer stemmen op om het slimme gedeelte los te koppelen van de tv zelf, zodat het apart geüpdate of zelfs vervangen kan worden.

Om over na te denken.
https://techcrunch.com/2017/01/04/welcome-to-2017-where-alexa-even-made-its-way-into-a-fridge
https://techcrunch.com/2017/01/04/lg-smart-hub/


DOOR HET DELEN VAN ZIJN DATA ZORGT UBER VOOR BETERE MOBILITEIT
Als het goed is, dan zeggen wij het ook. Uber zal namelijk de data die het met de jaren verzameld heeft over de transporttijden tussen verschillende delen van een bepaalde (Amerikaanse)  stad, delen met allen. Op een publieke website zal je kunnen zien hoe lang het duurt om van de ene wijk naar de andere te rijden. Dat zou de burger een beter idee moeten geven, en de steden helpen om de mobiliteit te verbeteren.

Mooi van Uber, dat hiermee natuurlijk de overheden een beetje wil paaien. De laatste tijd kwam het steeds vaker onder vuur te liggen omwille van het feit dat het nog altijd "zijn" chauffeurs niet als werknemers wil beschouwen, die dan recht zouden hebben op sociale voordelen, maar als zelfstandigen.

Nu is het wel zo dat Uber niet àlle data wil delen. Sommige gegevens wil het angstvallig voor zich houden. Zo is het in New York in de clinch gegaan met de gemeentelijke overheid, omdat die willen weten waar en wanneer de chauffeurs hun vrachtjes afgezet hebben. Daarmee wil New York namelijk controleren of de chauffeurs niet te lange uren kloppen. Uber echter wil die data niet geven, omdat het zegt dat dit de privacy van de passagier schendt.

Meer bij The Washington Post.
https://www.washingtonpost.com/news/the-switch/wp/2017/01/08/uber/?utm_term=.14f8f71f8331WECHAT LANCEERT ZIJN EIGEN STORE
De toekomst is aan de messaging apps, dat staat als een paal boven water. En dan moet je niet alleen denken aan Messenger, WhatsApp of Snapchat, maar ook aan WeChat. Dat is immers de populairste messaging app in China.

Deze week heeft Tencent, het bedrijf achter WeChat, aangekondigd dat het met een soort store gaat beginnen, waar een aantal apps te vinden zijn. Die zou de gebruiker niet moeten downloaden, en zij zouden dus geen ruimte op de smartphone innemen. De apps zouden volledig in de cload werken.

We noemen het wel "apps", maar Tencent wil angstvallig uit het vaarwater van Apple en diens App Store blijven. De apps zullen verkrijgbaar zijn via een platform dat Tencent Mini Program noemt. De apps zullen ook niet "apps" heten, maar "programs". Tencent moet dat wel zo doen, want Apple wil  niet dat derden in de app store voor iOS een eigen store gaan zetten, en Tencent wil Apple te vriend houden.

Meer bij MacRumors.
http://www.macrumors.com/2017/01/09/wechat-app-store-mini-program/


AIRPOD VERLOREN? GEEN NOOD, DAAR IS EEN APP VOOR... OOPS, TOCH NIET!
De nieuwe AirPods van Apple, die met de iPhone 7 en 7Plus werken, zijn heel knap bedacht, en de gebruikers zijn er laaiend enthousiast over omwille van de goede klank. Het grote nadeel is wel dat ze echt wel klein zijn en er geen draad aan vastzit. Dat is uiteraard de bedoeling, daarvoor heten ze "draadloos" te zijn, maar het zorgt er wel voor dat je de dingen gemakkelijk verliezen kan.

Maar geen nood: een ontwikkelaar heeft een app ontwikkeld die je helpt om je verloren oortje terug te vinden. De app, die $3,99 kost, baseert zich daarvoor op het bluetooth signaal van het oortje, en wijst de gebruiker zo in de richting waar het oortje gevonden kan worden.

Mooi, toch? Jawel, maar Apple heeft het in zijn wijsheid nodig geacht om de app uit de App Store te verwijderen. Naar de reden heb je het raden. Wil Apple niet dat de nadruk gelegd wordt op het feit dat je de oortjes zo gemakkelijk verliezen kan? Feit is in elk geval dat elke bezitter van deze nieuwe oortjes zal beamen dat 3,99$ betalen voor deze app, heel wat interessanter is dan opnieuw $169 te moeten betalen voor een nieuw stel oortjes. Want, tussen haakjes, je kan geen oortje apart kopen als je er een kwijt bent, je moet altijd een stel kopen.

Meer bij Mashable en MacRumors
http://mashable.com/2017/01/09/apple-deletes-find-your-airpod-app/#tlH3idLUNiqY
http://www.macrumors.com/2017/01/06/finder-for-airpods-app/


AUTOFILL IN COMBINATIE MET LASTPASS: NIEUW AANVALSWAPEN
Werk je met de Chrome of Safari browser, en gebruik je LastPass om al jouw paswoorden te onthouden, dan moet je dit artikel toch even lezen. Het blijkt namelijk dat hackers een slimme methode gevonden hebben om jou vertrouwelijke informatie te ontfutselen.

Zij zetten namelijk verborgen velden in invulformulieren op de pagina waarnaar zij je gelokt hebben. Kom je op zo'n pagina, dan krijg je de prompt of je automatisch je gegevens wil laten invullen door LastPass. En omdat het ogenschijnlijk enkel om je naam en emailadres gaat, geef je die toestemming. Maar in die verborgen velden wordt bijvoorbeeld om jouw adres, je geboortedatum, je telefoonnummer gevraagd. En LastPass zal die eveneens invullen, omdat jij zopas toestemming daarvoor gegeven hebt.

Je kredietkaartnummer zal LastPass niet automatisch invullen bij Chrome, want je browser zal je waarschuwen wanneer dergelijke gegevens gevraagd worden op een site die geen HTTPS biedt. Toch nog even dit: de Firefox browser zou niet door het euvel getroffen zijn.

Wat je kan doen? Autocomplete afzetten zou al een stuk helpen.

Meer bij The Register.
http://www.theregister.co.uk/2017/01/10/autocomplete_a_novel_phishing_hole_for_chrome_safari_crims/


MICROSOFT: NIEUWE WINDOWS ONDERWEG
Aan het Windows besturingssysteem wordt voortdurend gewerkt. En zoals je weet komt er geen "Windows 11" meer, maar zal je gewoon updates krijgen in kleinere porties.

Nu dus is er een nieuwe versie van het Windows besturingssysteem: Insider Preview Build 15002. En die bevat toch wel het een en ander aan nieuwigheden. Zo kreeg de Edge browser de volgende nieuwigheden:

- tab preview: dankzij een nieuwe balk kan je gemakkelijk zien wat er achter elk tabblaadje steekt: beweeg je cursor erover en je krijgt een preview van de pagina.

- alle tabs even opzij zetten: soms is het nodig dat je even met een schone lei begint, maar de openstaande tabs toch wil bewaren voor later gebruik. Hiervoor zijn er twee nieuwe buttons in je browsedr verschenen, naast je tabs, waardoor je je tabs beter kunt beheren.

- Flash Click-to-RUn: niet vertrouwde Flash content wordt standaard geblokkeerd, je hebt geen blocking software nodig. De content wordt vervangen door een pijltje dat je moet aanklikken, wil je alsnog de content bekijken.

Er zijn nog veel meer nieuwigheden, waaronder de mogelijkheid om ook mappen aan je startknop vast te maken, zoals ook vroeger mogelijk was, de ingebouwde mogelijkheid om een screenprint van een deel van het scherm te maken, verbeterde hoog-DPI ondersteuning voor desktop apps, enz. Een uitgebreide lijst lees je bij Microsoft zelf.
https://blogs.windows.com/windowsexperience/2017/01/09/announcing-windows-10-insider-preview-build-15002-pc/#TvGTWcH3o4gYZP5K.97WINDOWS: BETERE PRIVACY
Er is nog meer nieuws van Microsoft. Het bedrijf lag de laatste tijd onder vuur omdat het te weinig zou doen om de privacy van de gebruiker te beschermen. Het zou dan met name gaan over de data die Microsoft verzamelt over de gebruiker en wat hij doet met de apps. Dat zijn dingen die Microsoft meent nodig te hebben om zijn producten beter te laten functioneren, iets wat in vaktermen telemetrie genoemd wordt.

Maar volgens zowel de CNIL, de Franse privacycommisie, als de Electronic Frontier Foundation zou Microsoft teveel data verzamelen, meer dan het eigenlijk nodig heeft. En bovendien zou het de gebruiker te weinig keuze laten om onder die datacollectie uit te komen.

Nu heeft Microsoft dus beterschap beloofd. Het kondigt een webgebaseerd privacy controlepaneel, waar je al jouw activiteitendata van Microsoft kan zien en aanpassen. Zo kan je zien wat Microsoft weet over jouw locatie, je zoekgeschiedenis, je browsing, je Cortana Notebook bij de verschillende Microsfot diensten.

Tevens komt er in Windows 10 een privacy afdeling, die het gemakkelijker moet maken om te bepalen in welke mate jij dat wil delen met Microsoft.

Deze nieuwigheden zouden zitten in de Creators Update. Die zal niet in alle stilte op de achtergrond gedownload en geïnstalleerd worden, maar Microsoft zal de Windows 10 gebruikers verwittigen dat de update beschikbaar is zodat je zelf kan plannen wanneer je hem installeert. Oef, een hele verademing!

Meer in het Windows blog.
http://www.zdnet.com/article/microsoft-tries-to-soothe-regulators-and-critics-with-new-privacy-controls/FACEBOOK EN INSTAGRAM SCHAKELEN EEN VITESSE HOGER MET ADS
Of je het wil of niet, advertenties zal je slikken. Soms voel je je als een gans, bij wie ze het voedsel door de keel dwingen, om hen een vette lever te bezorgen. Alleen gaat het dan om advertenties die jij moet slikken, en zijn het de portefeuilles van de advertentie-makelaars die vet worden...

Deze week twee berichten van nieuwe vormen van reclame die je te zien zal krijgen. Om te beginnen Facebook. Dat heeft een nieuwe vorm van reclame bedacht: "mid-roll". Dat wil dus zeggen dat je middenin het filmpje reclame te zien zal krijgen, wanneer het filmpje al 20 seconden al het spelen is. Dat blijkt psychologisch het juiste moment te zijn - heb je een goed filmpje gemaakt, dan wil de gebruiker meer zien en zal hij de advertentie uitzitten. En is het een slecht filmpje, dan haakt hij sowieso af. Maar in tegenstelling tot pre-roll reclame zoals bij YouTube, heeft de gebruiker bij mid-roll niet eerst de reclame moeten uitzitten, en zal hij dus minder gefrustreerd zijn.

Voor de uitgevers zou dit een zegen zijn, zo lees je bij Yahoo. En uiteraard ook voor Facebook. Want door reclame te verkopen verdient dat bedrijf enorm! Van de 7,1 miljard dollar inkomsten is maar liefst 96% afkomstig van reclame! (1)

Ook Instagram
En helaas, ook bij Instaram zal je voortaan bij de "Stories" reclame zien. Vanaf volgende week zal Instagram deze optie uitrollen, waarbij je bij de Stories (beelden van een evenement dat jij en je vrienden samen bijgewoond hebben, en waarvan jullie de foto's delen) ook advertenties zien zal.

De video-advertenties zullen automatisch gaan spelen, er is geen ontkomen aan. Maar je kan ze gelukkig wel wegklikken. Meer bij Fortune.
http://finance.yahoo.com/news/facebooks-new-plan-for-video-ads-is-huge-for-publishers-141127300.html
http://fortune.com/2017/01/11/instagram-video-ads/FACEBOOK WIL IETS DOEN VOOR DE UITGEVERS. EN ZIJN LIVE-STREAMING DIENSTEN PROMOTEN NATUURLIJK!.
Sociaal netwerk Facebook ligt de laatste tijd erg onder vuur, vooral omwille van het nepnieuws dat er verspreid wordt. In dit verband wijzen wij trouwens naar een erg kritisch artikel van Alexander Klöpping, medeoprichter van Blendle, naar aanleiding van de aankondiging dat Blendle voortaan zelf een selectie van het beste nieuws gaat brengen, en je dat via de abonnementsformule in premiumvorm lezen kan.

Klöpping noemt Facebook de grote schuldigde aan nepnieuws, filterbubbels en clickbait. "Medewerkers van Facebook vinden een kattenvideo van Buzzfeed even belangrijk als een reconstructie van The New York TImes waarin uitgelegd wordt hoe Rusland de Amerikaanse verkiezingen gehackt heeft. Ik vind dat onvoorstelbaar. En het maakt me angstig, hoe weinig serieus Facebook haar rol in de maatschappij neemt". (1)

Facebook heeft al verschillende initiatieven aangekondigd om het probleem van het nepnieuws aan te pakken, maar of die veel zullen uithalen is nog de vraag. Facebook wil in elk geval de "serieuze" uitgevers te vriend houden, om het air van geloofwaardigheid hoog te houden. Daarom heeft het nu een Journalism Project voorgesteld. Dat bevat speciale maatregelen voor zowel de uitgevers als de lezers.

Om te beginnen zullen partners-uitgevers gratis toegang krijgen tot CrowdTangle, een tool die journalisten helpt om trends op de sociale netwerken te monitoren. Verder komt er een nieuwe functie, Story packages, waarbij de uitgevers verwante verhalen in één pakket kunnen steken. Lezers kunnen zich op deze pakketten abonneren, en krijgen dan een verwittiging wanneer er een nieuw artikel aan dit pakket toegvoegd wordt.

Bij INstant Articles komt er voortaan ook een keuzevakje, waarbij de uitgevers die normalerwijze enkel werken met een betaald abonnement, de lezer gratis een bepaald artikel kunnen laten lezen.

Verder kondigt Facebook aan dat het zal investeren in plaatselijk nieuws, dat het hackatons zal organiseren voor uitgevers, dat het mee wil helpen om de burger te leren nieuws te verwerken, en er zouden nieuwe mogelijkheden komen voor live video en training. Zo zouje bijvoorbeeld voortaan ook live kunnen streamen van je desktop, niet alleen van een smartphone.

Of dit voldoende is? De uitgevers zullen wellicht gretig gebruik maken van de tools. Zal dat het nepnieuws verdringen? Neen. Zal dat de katfilmpjes, de filmpjes met vallende mensen en de bloopers kunnen verdringen? Dat betwijfelen we zeer. Het is de internaut die zelf ook een beetje zijn verantwoordelijkheid zal moeten nemen...

Meer bij Facebook zelf (2). TechMeme verzamelde de verschillende artikels waarin de aankondiging besproken wordt. (3)
https://medium.com/@AlexanderNL/we-hebben-het-afgelopen-jaar-in-het-geheim-toegewerkt-naar-dit-moment-vandaag-lanceren-we-blendle-5b10959803a5#.7lqr6ghu3
http://media.fb.com/2017/01/11/facebook-journalism-project/
http://www.techmeme.com/170111/p6#a170111p6JONG GELEERD IS OUD GEDAAN: GOOGLE BRENGT TOONTASTIC UIT

Ook jonge kinderen zijn verknocht aan YouTube. Zij brengen hele uren door achter het kleine scherm. GOogle weet dat, en wil toch proberen om de content die de kinderen daar vinden, ook kindvriendelijk te maken.

Zo heeft Google verschillende apps uitgebracht voor kinderen tot 12 jaar, waaronder YouTube Kids. In 2015 kocht Google het bedrijf Launchpad Toys, dat gespecialisserd is in het maken van apps voor kinderen. Sindsdien zijn de apps van dit bedrijf gratis te downloaden. Google hoopt zo kinderen meer vertrouwd te maken met technologie, zodat zij zelf aan het programmeren slaan.

En nu is er dus Toontastic 3D.  Kinderen kunnen hiermee animaties maken op basis van enkele ingebouwde figuurtjes, of zelf animaties maken met de editor en camera van de app. Ze kunnen geluid opnemen en een verhaaltje creëren, dat dan als 3D video bewaard wordt. Een demo vind je bij Mashable.
http://mashable.com/2017/01/12/toontastic-3d-launch/?utm_cid=hp-r-2#GKo5ZcPTySqT
http://launchpadtoys.com/NIEUWS BINNENLAND: NIEUW VIDEOPLATFORM VAN VRT, COMMENTAREN IN KRANTEN, HACK OM TELEFOONNUMMER TE VINDEN IN FACEBOOK
Tijd om de week af te sluiten met wat nieuws uit het binnenland. Om te beginnen: de VRT start einde januari met een nieuw videoplatform, VRT NU. Daar zal je, tot 30 dagen na uitzending, gratis alle VRT-programma's kunnen herbekijken, op elk mogelijk toestel. Om te beginnen enkel via een nieuwe website, later ook via apps die uitgebracht zullen worden.

Er komt ook een nieuw "merk", VRT NWS. Dat zal het oude "De redactie" moeten vervangen. Meer lees je bij De Redactie (1)

Een tweede bericht uit het binnenland: een etische hacker kwam erachter dat het eigenlijk heel gemakkelijk is om op Facebook het telefoonnummer te vinden van bekende personen. Hij gaf als voorbeeld het telefoonnummer van de NVA-politicus Jan Jambon. Hoe hij het gedaan heeft, wou hij niet meteen kwijt, want hij wou eerst de VIPS de kans geven om hun telefoonnummer uit hun profiel te verwijderen. Sindsdien staat het filmpje online bij De Redactie.

En tot slot dit: omdat de internauten het blijkbaar niet leren, en nog altijd racistische, beledigende of kwetsende taal blijven spuien in commentaren op krantenartikels, heeft de groep ROularta beslist dat er niet meer gereageerd mag worden op onlineartikels. Dat houdt onder andere in: Knack, Trends. Het zou teveel inspanning kosten om alle ongewenste commentaren te wieden, en de journalisten kunnen hun tijd beter gebruiken om hun artikels te schrijven, zo heet het...
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/cultuur%2Ben%2Bmedia/media/1.2864576
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/videozone/programmas/journaal/2.48200?playlist=7.39644&video=1.2864081
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/cultuur%2Ben%2Bmedia/media/1.2863305


 

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!NIEUWE VORM VAN INPUT: SYNAPTICS
In de vorige artikels speelde de slimme assistent van Amazon, Alexa, een grote rol. Wat Alexa eigenlijk is, is een nieuwe vorm van input. Eerst was er het klavier, dan volgde, aangevoer door de iPhone, het aanraakscherm. En met Alexa wordt de nieuwe vorm van input duidelijk: onze stem.

Maar de laatste tijd zijn er nog andere vormen van input voorgesteld. Morgen volgen enkele artikels over opmerkelijke dingen die op de CES beurs voorgesteld werden, vandaag gaat het over een nieuwe technologie van Synaptics.

Deze technologie, die nog door fabrikanten van smartphones en andere toestellen in praktijk gebracht moet worden, biedt een multi-factor biometrische "fusion engine". In mensentaal gezegd: met deze technologie kan je op verschillende manieren inloggen op je toestel: via een vingerafdruk of via gelaatsherkenning.

Wat wel handig is. Want wanneer het koud is, heb je bijvoorbeeld geen zin om je handschoenen uit te doen om je vinger op het (koude) scherm van je smartphone te houden, om in te loggen. Of wanneer je een zonnebril draagt op een warme dag, kan je kiezen voor de vingerafdruk.

Meer hierover bij TechSpot
http://www.techspot.com/news/67626-synaptics-new-biometric-solution-combines-fingerprint-authentication-facial.html

 

 
Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Voor zaken die we niet kennen, zijn we dikwijls aangewezen
op het oordeel van anderen - die ze ook niet kennen.
-Otto Weiss-


 
De nieuwe oogst


MY PERMISSIONS: WEET JIJ HET NOG?
Er zijn zoveel websites of apps die jij, in de loop van de jaren, toegang gegeven hebt tot bijvoorbeeld jouw accounts op de sociale media. Met deze handige web-app kan je een overzicht opvragen, en die dan vanuit één centrale plek beheren.
[Taal: ENG]
http://mypermissions.com/


CHROME EXTENSIE VOOR JE PRIVACY: CLICK & CLEAN

Wanneer je je computer moet delen met anderen, dan doe je er best aan je sporen te verwijderen. Deze extensie voor je Chrome browser doet dat, op heel simpele manier. Je kan URL's wissen, je cache legen, cookies verwijderen maar toch nog ingelogd blijven op Gmail, Facebook enz.
https://chrome.google.com/webstore/detail/clickclean/ghgabhipcejejjmhhchfonmamedcbeod?hl=en


CHROME EXTENSIE VOOR JE PRIVACY: GETHONEYBADGER
Er zijn de laatste tijd zoveel hacks geweest, waarbij zoveel webdiensten betrokken waren. Hoe weet je of een site nog wel veilig is, wanneer je haar bezoekt? Deze extensie zal de statistieken en informatie controleren van de site die je bezoekt. Je krijgt ook een overzicht van de technologieën die op de website gebruikt worden, zodat je een idee krijgt of de site betrouwbaar is of verdacht.
[Taal: ENG]
https://chrome.google.com/webstore/detail/gethoneybadger/lghkpiminfjebgiflcclpkipidkkdikb/related?hl=en


DE FILMS VAN 2017 WAARNAAR HET MEEST UITGEKEKEN WORDT
In dit artikel bij Vulture.com krijg je een lijstje van 58 films die in de VS dit jaar zullen uitkomen, en die je ook zou moeten gaan zien, wanneer zij in ons land in de zalen spelen. Bij elke film een korte samenvatting, plus de reden waarom je zou moeten gaan zien.
[Taal: ENG]
http://www.vulture.com/2016/12/most-anticipated-new-movies-2017.html


REVERSE IMAGE SEARCH
Je zoekt vaak niet alleen naar een afbeelding die beantwoordt aan een bepaald trefwoord, maar ook naar een afbeelding die lijkt op een andere foto. Soms heb je een foto in lage resolutie en zoek je iets dergelijks in hogere resolutie. Deze zoekmachine biedt de mogelijkheid om zo'n omgekeerde zoekopdracht (of reverse image search) uit te voeren. Je kan een afbeelding uploaden, of je kan de url van een afbeelding invullen.
[Taal: ENG]
http://www.reverseimagesearch.org/


CHROME EXTENSIE: WEB OF TRUST

Ook deze extensie helpt je om een site te beoordelen - maar bij deze tool ga je af op de 'wisdom of the crowd', de verzamelde mening van de internetgemeenschap. Heb je deze extensie geïnstalleerd, dan krijg je bij het surfen een score te zien op betrouwbaarheid en kindvriendelijkheid.
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/tag/best-chrome-extensions/


COLORME: DE CSS KLEURFUNCTIE VISUEEL VOORGESTELD
Bij het maken van websites ken je grafische elementen volledig door CSS laten bepalen. Deze website is daarbij erg handig: je kan met schuivertjes de verschillende parameters aanpassen, en ziet meteen welk effect dit heeft op een grafische voorstelen.
[Taal: ENG]
https://colorme.io/


TODOBOOK: JE FACEBOOK WAT PRODUCTIEVER MAKEN
Behoor jij tot de mensen die 's ochtends als eerste hun smartphone vastpakken om te bekijken op Facebook wat hun vrienden uitgespookt hebben? Dan is deze extensie voor je Chrome browser wel iets vor jou.
In plaats van je newsfeed te krijgen, zie je eerst je to-do lijstje, met daarin de dingen die je die dag zou moeten doen. Het lijstje maak je aan de extensie zelf - wat wel een beeetje jammer is, want het zou ideaal geweest zijn indien TodoBook samenwerkte met bestaande to-do lijstjes zoals Todoist en Wunderlist.
http://thenextweb.com/apps/2017/01/10/todobook-turns-facebook-into-a-serious-productivity-tool/
https://chrome.google.com/webstore/detail/todobook/ihbejplhkeifejcpijadinaicidddbde/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DATALOEP
Op deze website van de VLaamse overheid vind je de gegevens over het schoolbezoek: uit welke randgemeenten zijn de leerlingen afkomstig van een bepaalde school? Deze statistieken zijn niet alleen interessant voor gemeenten, die zo plannen voor fietspaden en openbaar vervoer kunnen aanpassen, maar ook voor ouders, die twijfelen naar welke school hun spruit te sturen.
[Taal: NL]
http://dataloep-publiek.vlaanderen.be/QvAJAXZfc/notoolbar.htm?document=LP-Publiek/Publiek_AantrekkingMobiliteit.qvw&host=PubliekQVS@cwv100163&anonymous=true


VRIJDAG MULTIMEDIA: MATTHEW HAMON

Deze freelance portretfotograaf maakt opnames die het midden houden tussen fotojournalistiek en geënsceneerde beelden. Mooie foto's van een landelijke leefgemeenschap.
[Taal: ENG]
http://www.matthamon.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA: SCHAAPJES TELLEN
Nog 10 dagen kan je deze kortfilm, die eerder al op Canvas uitgezonden werd, online bekijken. Het aangeraden moment om dat te doen: vlak voor het slapengaan. De film draait immers rond schaapjes tellen...
[Taal: FR]
https://www.canvas.be/video/schaapjes-tellenBezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
 - WhatsApp kan via achterdeurtje versleutelde berichten lezen
http://www.ad.nl/digitaal/whatsapp-kan-via-achterdeurtje-versleutelde-berichten-lezen~a35e1c2f/
- Nintendo geeft nieuwe spelcomputer Switch een prijs en datum
http://www.ad.nl/digitaal/nintendo-geeft-nieuwe-spelcomputer-switch-een-prijs-en-datum~a51c95f4/
 
 

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
- Maak kennis met MusicCast dankzij deze starterskit van Yamaha
http://elektrozine.be/maak-kennis-met-musiccast-dankzij-deze-starterskit-van-yamaha/
- Ook Samsung tv’s uit 2015 krijgen Netflix met HDR
http://elektrozine.be/ook-samsung-tvs-uit-2015-krijgen-netflix-met-hdr/
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Cybercriminelen zouden gestraft moeten worden met Wi-Fi jammers’
http://computertaal.info/2017/01/13/cybercriminelen-zouden-gestraft-moeten-worden-wi-fi-jammers/
- Lavabit komt terug
http://computertaal.info/2017/01/12/lavabit-komt-terug/
 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Belgische ministerraad stemt voor uitbreiding inlogmiddelen overheidssites
https://tweakers.net/nieuws/120053/belgische-ministerraad-stemt-voor-uitbreiding-inlogmiddelen-overheidssites.html
- 'WhatsApp laat kwetsbaarheid al bijna jaar ongewijzigd'
https://tweakers.net/nieuws/120039/whatsapp-laat-kwetsbaarheid-al-bijna-jaar-ongewijzigd.html*** DATANEWS
http://www.datanews.be- Europees Parlement vraagt om wetgeving rond robotica en artificiële intelligentie 'voor garantie veiligheid'
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/europees-parlement-vraagt-om-wetgeving-rond-robotica-en-artificiele-intelligentie-voor-garantie-veiligheid/article-normal-801037.html
- Bpost verhuist IT-jobs naar India
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/bpost-verhuist-it-jobs-naar-india/article-normal-801291.html

*** TECHNOLOGIUM
http://www.technologium.be
- CES 2017 | Voor de tech mama's
http://www.technologium.be/ces-2017-voor-de-tech-mamas
- Elektrische sloten als beveiliging volgens de slotenmaker
http://www.technologium.be/elektrische-sloten-beveiliging-volgens-slotenmaker


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Facebook-vacatures verklappen een gloednieuw project: gedachten doorsturen
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/facebook-vacatures-verklappen-een-gloednieuw-project-gedachten-doorsturen
- 5 simpele growth hacking-technieken die je vandaag nog kan toepassen
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/5-simpele-growth-hacking-technieken-die-je-vandaag-nog-kan-toepassen
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
DE TIP VAN HANS: 10 BRILJANTE TED TALKS OVER ROBOTICS EN KUNSTMATIGE INTELLIGENTIE (AI)
Kunstmatige intelligentie is vaak onderwerp van heftige discussies met als centraal thema ethiek, emotionele intelligentie en werelddominantie. We geven hier 10 interessante TED Talks over dit onderwerp.
http://cio.nl/markttrends/96201-10-briljante-ted-talks-over-robotics-en-kunstmatige-intelligentie-ai?hash=095d8389921496ae7da3c1cda1533bbf 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

KODI: VOOR JOUW EIGEN COLLECTIES


Deze tool voor Windows is ideaal om jouw eigen collectie te catalogeren. Of het nu gaat om muziek, films die je op jouw computer hebt staan, foto's voor diashows, live tv en content van online kanalen zoals YouTube of TED. Alles wordt netjes gecatalogeerd in een mooie interface met titels, cover art en metadata. Zo wordt het gemakkelijk om op jouw tv of pc doorheen de content te bladeren.
De allerlaatste versie ondersteunt ook Plex, waardoor je content kan streamen via jouw aangesloten toestellen. (Bron: The Next Web)
https://kodi.tv/


FRANZ: AL JOUW MESSAGING IN ÉÉN PLAATS


We hebben tegenwoordig zoveel apps om elkaar boodschappen te sturen. Er is WhatsApp Facebook Messenger, WeChat, Hangouts, Telegram, Skype, Slack... Deze app voor Windows 10 zorgt ervoor dat al die boodschappen in één interface samenkomen. In Franz maak je verschillende tabblaadjes aan, voor alle boodschappendiensten.
http://meetfranz.com/DON'T LEAVE WITHOUT YOUR...
Hoe vaak is het al niet gebeurd dat je je paraplu vergeten bent, een hoed, je jas, of andere persoonlijke zaken, op de trein, in een café of restaurant...
Deze app wil daar komaf mee maken. Hij zal je een herinnering sturen wanneer je x stappen verwijderd bent van het bepaald item dat jeniet mag acherlaten.
[iOS]
http://www.dontleaveitapp.com/


VRIJDAG APPDAG: UHP, DE APP DIE JE UIT JE BED SCHAAMT!
[iOS] Erzijn wel meer apps voor je smartphone die je verplichten om op te staan, maar deze heeft wel een bijzondere methode. Om te beginnen MOET je echt opstaan, want je moet eerst een bepaald patroon lopen vooraleer je alarm kan uitgaan.
En verder kan je de app verbinden met je sociale accounts, zodat er een boodschap wordt gepost om te zeggen dat je in je bed bent blijven liggen, wanner je niet op tijd opstaat...
http://lifehacker.com/uhp-alarm-clock-forces-you-to-follow-a-specific-path-be-1790811263?rev=1483645060160
https://itunes.apple.com/us/app/uhp-alarm-clock-pro/id895227976?mt=8

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
We houden van de jeugd; niet altijd van onze kinderen.
- F. Hellers -