Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
12/1/2017 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 21
Nummer 988 van 7/1/2017Gegroet lezer,

Om te beginnen wensen wij u een pracht van een nieuw jaar 2017. Hopelijk ontdekt u vele nieuwe dingen, groot en klein, die u met blijdschap kunnen vervullen.

De voorbije week is in Las Vegas de grote CES beurs geopend, en daarop wordt traditioneel enorm veel nieuwe hardware voorgesteld. In dit nummer hebben wij getracht een opsomming te brengen van deze nieuwigheden. Omdat wij weten dat niet alle lezers zo geïnteresseerd zijn in hardware, hebben wij getracht deze eerder droge berichten te compenseren met wat meer interessante sites en tips. Hopelijk vindt u zo toch nog uw gading in dit nummer.

Tevens hebben wij iets langere artikels over Facebook en Twitter. Sommige lezers menen dat wij te hard ingaan tegen Facebook, dat voor hen een plek van ontmoeting is, waar zij contact houden met vrienden en familie. Wie toch graag van Facebook gebruik wil maken, vindt deze week enkele tips om zijn privacy te beschermen en meer controle te hebben over zijn Facebook-wereldje.

Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.

FACEBOOK KOOPT OFFLINE INFORMATIE OVER JOU OP. MAAR DAT IS 'NORMAAL', EN JE KAN HET STOPZETTEN!
Vandaag drie artikels over Facebook, sommige positief, andere minder. Weeral Facebook? zal je zeggen. Maar Facebook IS belangrijk, het is voor vele mensen "het internet", het enige indernet dat zij kennen. En Facebook is inderdaad leuk om informatie te delen, foto's van je familie, je uitjes, enz. Maar wij willen jou altijd met je beide voeten op de grond houden: Facebook heeft het echt niet goed voor met jouw privacy. Er bestaan maatregelen om je te beschermen, en die proberen wij ook altijd aan te reiken.

Om te beginnen dit toch wel omineuze bericht: Facebook gaat ook bij andere bedrijven te rade voor jouw offline data. Facebook zelf heeft al een massa gegevens over jou verzameld. Maar volgens de website Pro Publica zou Facebook ook data over jou gaan halen bij andere bedrijven. En dat zijn dan vaak gedetailleerde data, verzameld door gespecialiseerde 'data brokers', bedrijven die data verzamelen en verkopen. Dat gaat dan over jouw inkomen, het soort restaurants dat jij bezoekt, en hoeveel kredietkaarten jij in jouw portefeuille hebt zitten. Echt toch wel gevoelige informatie.

Meer nog: normaal gezien is Facebook zogenaamd transparant over de data die het verzamelt. Maar het vertelt niets over het feit dat het die externe data ook heeft, en welke dat zijn. Toen ProPublica Facebook hierover ondervroeg, was het antwoord dat het niet nodig was om hierover informatie te geven aan de gebruiker, omdat het toch om data zou gaan die "publiek beschikbaar is".

In een volgend artikel leggen wij uit hoe je die data toch kan zien. Lees ondertussen meer over deze toch wel onthutsende ontdekking van ProPublica (1), en ook over waarom er toch een naar kantje zit in die verzamelde data. Want wat zou je denken van een adverteerder die een huis te huur wil zetten via Facebook, maar beslist dat de advertentie niet getoond mag worden aan bepaalde categorieën mensen (Afrikaans-Amerikaans, Latijns-Amerikaans of Aziatisch-Amerikaans)?
https://www.propublica.org/article/facebook-doesnt-tell-users-everything-it-really-knows-about-them
http://www.ibtimes.com/facebook-privacy-social-network-buys-data-third-party-brokers-fill-user-profiles-2466651
http://uk.businessinsider.com/facebook-data-brokers-2016-12?r=US&IR=TFACEBOOK: HOE KAN JE DE DATA ZIEN, VERZAMELD DOOR DERDEN?
In het vorige artikel vertelden wij je dat Facebook voor het opstellen van jouw profiel, niet alleen de data gebruikt die het zélf verzameld heeft, maar ook data van derden.

Komen jouw haren hiervan ten berde staan? Dan hebben wij goed nieuws voor jou... maar ook slecht nieuws. Om te beginnen: het is wel degelijk mogelijk om te zien welke informatie Facebook via die derden verzameld heeft. En wel via een bepaalde pagina in het help center van Faceook. (1)

Maar weten is één ding, vragen om die informatie te verwijderen is twee. In België (en vele andere Europese landen) bestaan er strenge wetten over het verzamelen vandata en het aanleggen van databases: als burger heb je het recht om te vragen wat er over jou in zo'n database staat, en om bij fouten een rechtzetting te vragen. Bovendien moet jij toestemming geven vooraleer jij in een database opgenomen wordt.

In de VS blijkt dat toch heel wat omslachtiger. In hetzelfde artikel van Pro Publica lees je namelijk dat er, bij het experiment dat een redacteur uitvoerde, heel wat obstakels tegengekomen werden om die data in te zien, te verbeteren of zelfs te verwijderen. Je moet dan vaak een geschreven verzoek indienen, samen met een attest van je identiteit, enz.

En tot overmaat van ramp wisselt Facebook regelmatig van data providers, zodat je die hele procedure regelmatig zou moeten herhalen.

Geen goed nieuws om het jaar te beginnen, niet? Maar wie zich niet echt zorgen maakt om zijn privacy, zal ook niet echt wakker liggen van dit bericht, en in volle vertrouwen Facebook blijven gebruiken...
https://m.facebook.com/help/494750870625830?helpref=uf_permalink.
https://www.propublica.org/article/facebook-doesnt-tell-users-everything-it-really-knows-about-them?utm_content=buffer5ee05&utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=bufferFACEBOOK WERKT AAN EEN COPYRIGHT ID SYSTEEM
Een derde bericht tot slot heeft het over een nieuwe functie waaraan Facebook werkt.  De laatste tijd ligt het sociale netwerk van Mark Zuckerberg erg onder vuur omwille van het feit dat het zo'n grote rol gespeeld heeft bij de verspreiding van nepnieuws. Maar er dreigen nog andere wolken aan de Facebook horizon: een proces vanwege de muzieklabels.

Nu Facebook zijn gebruikers steeds meer aanmoedigt om video te delen en te bekijken op het netwerk, krijgt het steeds vaker aan de stok met de platenindustrie omdat er ook video's gedeeld worden met auteursrechtelijk beschermde muziek, zonder de nodige licenties te hebben.

Daarom werkt Facebook nu aan een systeem om de auteursrechten te beschermen. Beschermde werken zouden hierdoor gemakkelijk ontdekt kunnen worden, en video's die dergelijke muziek bevatten zouden dan verwijderd worden. Een bericht dat wellicht positief onthaald zal worden door muzikanten, die geen inkomsten konden krijgen wanneer hun muziek(video) gedeeld werd op Facebook.

Om een idee te geven hoe groot het probleem is: bij een recent onderzoek van 33 top songs op dat moment, heeft de auteursrechtenmaatschappij NMP1 887 video's gevonden op Facebok die de song gebruikten, en die samen goed waren voor 619 miljoen views.

Meer cijfers en nog wat achtergrond over het initiatief bij Billboard.
http://www.billboard.com/articles/business/7639969/facebook-developing-copyright-id-system-music-rights-infringementWAARNEMERS STELLEN VRAGEN BIJ HACK-RAPPORT VAN FBI
Je kon dit weekend lezen hoe de huidige Amerikaanse president, Barack Obama, sancties nam tegen Rusland, omdat het getracht had via hacking de Amerikaanse presidentsverkiezingen te verstoren. Verschillende Russische diplomaten en gezanten werden, met gezin en al, uitgewezen.

Als bewijs van die hack moest een document dienen van het FBI, waarin de hack aangetoond zou worden. Wie echter het geduld heeft om het rapport te lezen, wordt zwaar teleurgesteld. Er worden enkel een algemene uitleg gegeven over hoe men kan hacken, welke methodes daarbij gebruikt worden. Maar reëele bewijzen staan er niet in te lezen.

Verschillende waarnemers drukken daar toch hun verwondering over uit. Is het rapport zo vaag, omdat het FBI niet in zijn kaarten wil laten kijken, zoals onder andere Ars Technica stelt? Door meer details te geven zou namelijk ook onthuld kunnen worden welke opsporingstechnieken het FBI gebruikt.

Of is het rapport zo dunnetjes, omdat er geen bewijzen gevonden werden, en alles maar een hypothese is, bedoeld om de nederlaag van de Democratische partij bij de verkiezingen te verklaren, zoals Salon zegt?

Feit is dat het, ook in de VS, stilaan erg moeilijk wordt om je bronnen te geloven. Zo doken er maandag berichten op over malware die gevonden zou zijn op het elektriciteitsnet in Vermont, wat tot de spectaculaire nieuwskop "Russische hackers drongen door in het VS elektriciteitsnet via een post in Vermont volgens officiële bron". Maar een medewerker van die post in Vermont verklaarde later dat de software slechts op één computer gevonden was, die niet eens verbonden was met het elektrische net, en dat het net helemaal niet "in gevaar" was.

Is het een geval van "FUD" - Fear, Uncertainty and doubt? Feit is dat de waarheid tegenwoordig niet twee kanten heeft, maar honderden, en het steeds moeilijker wordt om één waarheid te benoemen. Wie zich in het onderwerp wil verdiepen, vindt hieronder de nodige links.
http://arstechnica.com/security/2016/12/did-russia-tamper-with-the-2016-election-bitter-debate-likely-to-rage-on/
http://www.salon.com/2016/12/31/down-the-rabbit-hole-governments-first-report-on-russian-hack-is-woefully-inadequate/
http://fortune.com/2016/12/31/russian-malware-vermont-electric/2016: HET JAAR DAT ER EEN EIND KWAM AAN DE "NEUTRALITEIT" VAN DE SOCIALE NETWERKEN
De laatste maanden is er een opmerkelijke trend waar te nemen. Sociale netwerken zoals Facebook en Twitter, maar ook nieuwe disruptieve platformen zoals Uber en AirBnB, en zelfs zoekmachines zoals Google hebben een einde gemaakt aan hun neutraliteit.

Waar zij in het verleden een neutraal doorgeefluik waren van door de gebruikers gegenereerde content, begonnen zij steeds meer op te treden tegen trollen, mensen die anderen lastig vielen, tegen discriminatie, haatspraak, antisemitisme... Zij moesten wel, want zonder hun optreden liepen zij de kans om door gebruikers, die het slachtoffer waren van deze verachtelijke inbreuken, vervolgd te worden.

Zo kon je onlangs lezen dat families van de slachtoffers van de schietpartij in een nachtclub in Orlando een proces begonnen zijn tegen Google, Facebook en Twitter. Deze familieleden menen namelijk dat Google, Twitter en Facebook "materiële steun" verleend hebben bij de radicalisering van de dader, door toe te laten dat accounts van IS bleven bestaan op Twitter. (1)

Denk ook aan Google, dat op zijn donder kreeg doordat autosuggest niet alleen bedenkelijke woorden suggereerden bij een zoekopdracht zoals "women are...", maar ook als eerste resultaat op de vraag of de Holocaust echt gebeurd was, een site vermeldde waar die verschrikkelijk jodenvervolging ronduit ontkend wordt.

(tussen haakjes: toen wij de link naar dit bericht zochten, en "google blamed for denial holocaust" als trefwoord invulden in Google, kregen wij als eerste zoekresultaat... dit revisionistisch forum!)

Nu kan je de mening toegedaan zijn dat het positief is dat Google, Facebook, Twitter en co zelfcensuur gaan uitoefenen. En het is misschien wel nodig. Maar het is een heel slappe koord waarop deze webdiensten voortaan moeten balanceren. In plaats van een neutraal doorgeefluik, worden zij verantwoordelijk voor de content die gepubliceerd wordt. En dat opent een slangenkuil vol juridische addertjes...

Meer over deze trend bij Buzzfeed
http://mashable.com/2016/12/19/isis-lawsuit/#o2Dd38PWLSqC
https://forum.codoh.com/viewtopic.php?t=10842
https://www.buzzfeed.com/charliewarzel/2016-the-year-we-stopped-listening-to-big-techs-favorite-exc?utm_term=.gbBG3Xpm0#.ksybo7nzBTWITTER: WAT MOET ER VERANDEREN?
We hebben het de laatste dagen veel over Facebook gehad, maar er is ook nog dat andere sociale netwerk, Twitter. Dat vervult een heel andere rol dan Facebook - bij Facebook ga je vooral op zoek naar nieuws over en van je vrienden, bij Twitter ga je vooral op zoek naar nieuws tout court.

Twitter heeft het in het voorbij jaar op financieel vlak niet voor de wind gehad. De investeerders zijn niet tevreden met de balansresultaten, en een tijdje stond Twitter zelfs te koop. Maar voor 2017 is er een belangrijke factor die Twitter wel eens van de ondergang kan redden, namelijk dat de President-Elect dan fulltime president wordt, en net zoals voorheen Twitter gebruiken zal om zich rechtstreeks tot de burger te richten. Hopelijk zal hij dan wel wat minder boertig overkomen, en de mensen wat minder schofferen...

De directie van Twitter is zich evenwel bewust van het feit dat het Twitter niet zo voor de wind ging. Het vroeg daarom aan zijn gebruikers wat zij graag veranderd zouden zien. De antwoorden stemmen ongeveer overeen met wat wij persoonlijk ook zouden wensen:

- een button om een tweet te kunnen wijzigen, zonder hem te moeten verwijderen. Vaak verzend je immers een tweet, en zie je pas achteraf dat je een typfout gemaakt hebt of een d-t fout waarvan je weet dat iedereen je daarop zal afrekenen.

- een bookmark button. Vaak zie je iets voorbijkomen, en wil je dat later lezen. En dan zal je, net als wij, op de "like" button klikken, zodat je de tweet later kan terugvinden in je lijstje met Likes. Maar daarvoor dient die button niet, want zo lijkt het alsof je achter die tweet staat, wat meestal niet het geval is. Zo "like" ik vaak artikels over een politiek standpunt, om die rustig te kunnen doornemen, zonder het met dat standpunt eens te zijn.

- een betere manier om pesters en haatbooschappen te melden.

Jack Dorsey, CEO van Twitter, heeft al laten weten dat verschillende van deze suggesties inderdaad overwogen worden. Alleen wordt er nog getwijfeld bij de "edit" button - moet daarvoor een beperking in tijd gelden, bijvoorbeeld binnen de 5 minuten na het posten van de tweet, of niet? Wanneer je onbeperkt editen van een tweet toelaat, zou dit immers tot misbruik kunnen leiden. Tweets worden nu vaak als citaat in nieuwsartikels gebruikt, en dat zou de kracht daarvan erg ondermijnen.

Lees meer bij Re/Code en bij Medium.
https://medium.com/startup-grind/a-billion-dollar-gift-for-twitter-8b3d541b9e1e#.3ahvevc8u
http://www.recode.net/2016/12/29/14117188/twitters-jack-dorsey-edit-tweet-product-ideasTWITTER GAAT VOLUIT VOOR ZIJN ROL ALS MEDIABEDRIJF
Gisteren hadden wij het over het feit dat verschillende webdiensten hun rol als neutraal doorgeefluik van user generated content vaarwel gezegd hebben in 2016. Dat gaat over zowel sociale media, zoekmachines, als webdiensten zoals AirBnB. Vandaag gaan we nader in op de manier waarop Twitter zijn nieuwe rol wil invullen.

Twitter zou namelijk stilaan aan het beseffen zijn dat het een mediabedrijf geworden is, waar mensen heen gaan voor nieuws en originele content. Zo lees je bij Buzzfeed dat Twitter jobadvertenties heeft geplaatst voor editors, redacteurs dus, een associate producer die online video moet maken, enz.

Momenteel test Twitter al meldingen met breaking news uit, het heeft al verschillende deals om live content uit te zenden, denk aan Wimbledon en andere sportwedstrijden, maar ook aan shows zoals de pre-show van de Golden Globe uitreiking. Dit alles moet terecht komen onder het Moments tabblaadje.

Meer achtergond en een bespreking over deze strategie bij Buzzfeed. Hopelijk zal deze wending Twitter terug op de rails zetten, want voor ons blijft het toch ons favoriete nieuwsbron...
https://www.buzzfeed.com/alexkantrowitz/twitter-embraces-its-role-as-a-media-company?utm_term=.xbxea0QYbn#.ssvRqdQ3bKHELAAS: WHATSAPP WERKT NIET MEER OP OUDERE TOESTELLEN
Heb je al een iets oudere smartphone, dan staat je wellicht een nare verrassing te wachten. Je WhatsApp zal namelijk niet meer werken. En je bent niet alleen: honderdduizenden zitten in hetzelfde bootje als jijzelf.

Al wie een toestel heeft met Android 2.1 of 2.2 heeft, WIndows Phone 7 of vroeger, iPhone 3GS of een iPHone die op iOS 6 draait, staat deze ontnuchterende vaststelling te wachten: hun WhatsApp werkt niet meer.

De officiële reden is dat het bedrijf achter WhatsApp de tool veiliger wil maken, en daarom de oudere versies niet meer ondersteunt. En maatregel die al wel enige tijd geleden aangekondigd was, maar waarschijnlijk voorbij gegaan is aan de vele gebruikers die nu getroffen werden. Zij zullen nu op zoek moeten gaan naar een alternatieve chat app, of anders een nieuwer toestel moeten kopen...
http://betanews.com/2017/01/03/whatsapp-handset-support/
http://mashable.com/2017/01/03/whatsapp-ends-support-older-mobile-os/?utm_cid=mash-com-Tw-main-link#HTPxt_oKxOqm

 

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!CES: LENOVO

Donderdag begint in Las Vegas de CES beurs. Je zal deze week dan ook een stortvloed aan berichten voorgeschoteld krijgen van nieuwe hardware. Wij proberen een samenvatting te brengen, met de nadruk op wat echt opvallend is.

Om te beginnen Lenovo. Deze fabrikant, bekend voor zijn Yoga 2-in-1 reeks, brengt nu een nieuw gamma laptops uit: de Legion reeks, speciaal voor gamers. De Legion Y720 is bedoeld voor de hardcore gamers, de Legion Y520 voor de meer casual gamer. Beiden hebben een Kaby Lake processor aan boord, en die naam zal je bij nog meer fabrikanten terugvinden.

Verder brengt Lenovo ook zijn assistent voor thuis uit, maar in tegenstelling tot andere fabrikanten, die een concurrent voor de Amazon Echo of de Google Home toestellen bedenken, zorgt Lenovo voor een luidspreker die de Alexa voice assistent van Amazon aan boord heeft.

Ook de Miix laptop met afneembaar scherm en de Thinkpad X1 lijn kregen een update, en ook hier tref je de Kaby Lake processor aan. Meer details bij Ars Technica en Engadget.
http://arstechnica.com/gadgets/2017/01/lenovo-launches-new-legion-gaming-notebooks-and-alexa-powered-speaker/
http://www.engadget.com/2017/01/03/lenovo-smart-assistant-hands-on/


CES: SPROUT VAN HP VOOR CREATIEVELINGEN

Bij fabrikant HP valt vooral de Sprout Pro op. Het is al twee jaar geleden dat HP de eerste Sprout uitbracht, waarvan de geïntegreerde camera's opvielen waarmee je 3D objecten kon omzetten naar 2D en 3D afbeeldingen, en die ook een projector bevatte die werkte met een touch workspace waarmee je dan deze objecten kon manipuleren. Maar omdat AR en VR twee jaar geleden nog niet zo in trek waren, kwam de Sprout nooit van de grond.

Nu probeert HP het nog eens, met de Sprout Pro. Ook hier een Kaby Lake CPU, een groot scherm. Maar bijzonder zijn de TOuch Mat, een tweede scherm dat op je werkblad ligt, en de Sprout Illuminator, een reeks componenten bovenaan het scherm, die ook een Full HD DLP projector bevat die het beeld van het tweede scherm projecteert naar de Touch Mat. Zo kan je bijvoorbeeld via de camera in de Illuminator 2D of 3D afbeeldingen maken van voorwerpen die je voor de camera houdt.

Bij PCWOrld vind je een uitvoerige bespreking, en ook foto's.
http://www.pcworld.com/article/3153632/computers/hps-sprout-pro-may-finally-find-its-home-in-augmented-and-virtual-reality.htmlCES: ASUS EN DE KABY LAKE PROCESSOR

Ook fabrikant Asus kondigde een update aan voor zijn verschillende reeksen toestellen: de Zenbook laptops, de Transformer Pro 2-in-1, en drie nieuiwe versies van de Zen AiO all-in-one desktop. Verder ook een gaming desktop, bedoeld om met AR en VR te kunnen werken.

Specs van deze toestellen vind je bij The Verge. Wij staan even stil bij twee trends. Enerzijds dat de meeste fabrikanten dit jaar terug duurdere desktops uitbrengen, met zware specificaties, bedoeld voor gamers. Er wordt veel verwacht van de VR-vizieren, maar zij vereisen wel een krachtige computer om alle beelden zonder vertraging weer te geven. Helaas zijn die toestellen echt niet goedkoop te noemen, dus begin al maar te sparen. Voor de computerfabrikanten is deze evolutie echter een zegen, want eindelijk is er terug een stimulans om een nieuwe pc te kopen...

De tweede trend waarbij we stil bij blijven saan is de Kaby Lake. Dat is de nieuwe chip van Intel, eigenlijk een gewijzigde versie van de Skylake architectuur. Deze generatie Intel chips zal, zo lees je bij The Verge, in de toekomst telkens slechts kleinere verbeteringen uitbrengen, en niet langer grote sprongen zoals je in het verleden zag bij elke nieuwe generatie processoren. Toch zijn de verbeteringen nog altijd beduidend genoeg om een upgrade aan je systeem te rechtvaardigen. Zo is de Kaby Lake nu 10 keer efficiënter dan de Core processor van de eerste generatie, terwijl Skylake acht keer efficiënter was.
http://www.theverge.com/ces/2017/1/3/14153866/asus-zenbook-zen-aio-release-date-pricing-availability-ces-2017CES 2017: SAMSUNG

We zetten onze rij met nieuwe hardware die op de CES beurs in Las Vegas voorgesteld werd, verder. Waar je bij de andere fabrikanten voornamelijk duurdere toestellen vond, bedoelt voor gamers en VR, komt Samsung ook uit met een goedkoper aanbod: de Chromebooks. In samenwerking met Google heeft het namelijk "de ideale Chromebook" gebouwd, dus het toestel dat idealiter aan de bedoelingen van Google beantwoordt.

Het gaat om de Chromebook Plus en Chromebook Pro, die het Chrome OS aan boord hebben en die bedoeld zijn om Android apps perfect te kunnen draaien. De toestellen hebben geen echt krachtige processoren aan boord, en het is die processor die het verschil uitmaakt tussen de Plus en de Pro: De Plus heeft een ARM processor en de Pro een Intel Core MP3. Een uitvoerige bespreking bij Engadget.

Samsung heeft echter ook nog een duurder toestel in de aanbieding: de Notebook Odyssey. Ook die is weer bedoeld voor de gamers, en hij komt in een versie van 15,6 inch en 17,2 inch scherm. Mooie toestellen, met een mooi rood backlight achter het klavier, en een hele reeks poorten. Verbazend licht ook. In een tweede artikel bij Engadget een bespreking.
https://www.engadget.com/2017/01/04/samsung-google-chromebook-pro-plus-hands-on/
https://www.engadget.com/2017/01/04/samsung-ventures-into-pc-gaming-with-its-notebook-odysseys/CES 2017: ACER

En ook Acer, altijd al bekend voor zijn laptops, doet mee aan de trend om duurdere laptops en zelfs pc's uit te brengen, die bedoeld zijn voor gamers en virtual reality. Het bijzondere aan verschillende van deze toestellen is het heldere 4K scherm, en de Tobii eye tracking die op verschillende toestellen in optie aanwezig is, en die voor een meer meeslepende gaming ervaring zouden moeten zorgen. De camera's met gelaatsherkenning zouden dan weer moeten dienen om je aan te melden bij Windows Hello.

Om volledig te zijn: het gaat om drie nieuwe toestellen uit de Aspire reeks, waarvan twee hoog performante toestellen (de Aspire V Nitro Black Edition) en één desktop toestel, de Aspire GX. Verder is er ook nog de Predator 21 X, een gaming laptop met als bijzonderste kenmerk het feit dat het scherm licht gebogen is. Hoe dat in de praktijk werkt, lees je bij Windows.com. De foto's van de Predator zien er in elk geval indrukwekkend uit: het toestel doet zijn naam eer aan en ziet er echt een robuuste vechtmachine uit!
https://blogs.windows.com/windowsexperience/2017/01/03/ces-2017-acer-announces-new-pcs-gaming-immersive-4k-entertainment-virtual-reality/#l0ocZjxUBlHMzVB4.97CES 2017: LG

Nog een fabrikant die nieuwe laptops voorgesteld heeft, is LG. Maar daar hoort een wel bijzonder verhaal bij. Het is namelijk zo dat LG de "Gram 14" voorgesteld heeft, een laptop die zijn naam niet gestolen heeft want hij weegt amper 0,98 kg. Hij ziet er heel slank uit en volgens LG zou hij een batterijduur hebben van maar liefst 24u!

Dat is natuurlijk erg, erg lang, en voor velen meteen dé reden om het toestel te kopen. Maar voor je dat doet, toch even wachten. Want verschillende tech sites wijzen erop dat LG om tot die batterijduur te komen, een benchmark test gebruikt die al 8 jaar achterhaald is en omstandigheden uit jaren terug uittest - zoals geen WiFi, heel weinig of licht gebruik van de laptop, en met de helderheid van het scherm op spaarstand.

Is dat dan geen boerenbedrog van LG, mag dat bedrijf zulke dingen beweren? Jawel. Want LG is zo slim om er zelf bij te vermelden dat het om die bewuste test gaat, de MobileMark2007. De naam van die test staat niet uitdrukkelijk vermeld, maar de afbeeldingen die LG publiceert wijzen erop. Geen leugen dus.

Wat niet wegneemt dat het een knap toestel is. Meer lees je bij CNet en The Verge.
http://www.theverge.com/ces/2017/1/4/14143086/lg-gram-14-laptop-long-battery-life-windows-10-ces-2017
https://www.cnet.com/products/lg-gram-14-2017/preview/
http://www.cnet.com/products/lg-gram-14-2017/preview/
Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Aalmoezen geven betekent zondigen, als gij het uitbazuint.
-Talmud-


 
De nieuwe oogst


   
STARTUPS: WIE IS ER MET AI BEZIG?
Artificial Intelligence is hot. Alle grote spelers hebben de laatste maanden wel een of ander AI project aangekondigd. Maar er zijn ook heel wat starters die met AI beginnen, en vaak een originele insteek hebben. In deze infograph vind je een overzicht van de AI starters (via @bnox).
[Taal: ENG]
http://chiefmartec.com/wp-content/uploads/2016/12/machine_intelligence_3.0.png?utm_content=buffer221fb&utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=buffer


STACKOVERFLOW: LEREN PROGRAMMEREN

Wil je leren programmeren? Of zit je vast in een concept? Dan is deze site iets voor jou. Er is niet alleen een gemakkelijk doorzoekbaar archief, maar ook een actieve community van experts die antwoorden geven op jouw vragen, of je nu beginnende of ervaren programmeur bent.
[Taal: ENG]
http://stackoverflow.com/


BUFFER: JE POSTINGS PLANNEN
Er zijn zoveel sociale netwerken waarop je actief bent: Twitter, Facebook, Instagram, Pinterest, LinkedIn.... Het wordt een beetje onoverzichtelijk. Buffer is een gratis tool (er bestaat ook een premium versie) maakt het gemakkelijker om postings in de sociale netwerken op voorhand te plannen. Er zijn ook extensies voor jouw browser.
[Taal: ENG]
https://buffer.com/


MIDOMI: WAT IS DIE SONG?

Zit er een deuntje in je hoofd, maar kan je je de woorden niet herinneren? Deze site kan helpen. Je neuriet het deuntje in jouw microfoon, en de site gaat op zoek naar de song. Veel succes!
[Taal: ENG]
http://www.midomi.com/


HAVE I BEEN PWNED?
Het voorbije jaar regende het echt berichten van databases van webdiensten die gekraakt waren, en waar hackers mailadressen en paswoorden buit gemaakt hadden. Kom je zo'n bericht tegen, dan kan je op deze website zien of jouw mailadres gecompromitteerd is. Is dat het geval, neem dan onmiddellijk maatregelen en verander  je wachtwoord(en)!
[Taal: ENG]
https://haveibeenpwned.com/


BLEEPINGCOMPUTER: BEN IK BESMET?
Een andere website waar je kan uitzoeken of jouw computer nog wel veilig is, is BleepingComputer. Dat is een bron van uitgebreide informatie over de laatste virussen en dreigingen, en je vindt er ook verschillende handleidingen hoe je een virus moet verwijderen, wanneer je dan toch besmet geraakt bent.
[Taal: ENG]
https://www.bleepingcomputer.com/


HIDE MY ASS: GRATIS PROXY

Er zijn verschillende redenen om gebruik te maken van een proxy. BIjvoorbeeld wanneer je ergens naartoe surft waar je niet wil dat men het IP-nummer van jouw computer ziet. Of wanneer je bepaalde content wil bekijken die voorbehouden is voor bepaalde landen. Dit is een gratis proxy dienst, die jouw signaal omleidt langs verschillende proxies zodat jij anoniem kan blijven.
[Taal: ENG]
https://www.hidemyass.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: KLIMAAT
Op deze site van de overheid kan je terecht voor allerlei informatie over de klimaatverandering, en hoe jij ook kan helpen om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Via de rubriek my2050 kan je bovendien zelf een scenario uitwerken, over hoe jij het zou doen als je de baas was in ons land.
[Taal: NL]
http://www.klimaat.be


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: ENERGIEVRETERS

We blijven nog even in dezelfde sfeer: op de website Energievreters kan jij uitzoeken op welke manier jij (ja, ook jij!) energie verspilt, en hoe je daaraan iets kan doen. Besparen op verlichting, op verwarming, het zijn de kleine tips die het 'm doen!
[Taal: NL]
http://www.energievreters.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: PUZL.BE
Hou je van denksport, en dan in het bijzonder van sudoku's? Op deze website kan je deze hersenbrekers invullen. En je kan er zelfs ook aanmaken, om door anderen te laten invullen!
[Taal: NL]
http://www.puzl.be/


VRIJDAG MULTIMEDIA: ABSTRACT MUSEUM

Deze week heeft de Vlaamse minister van Cultruur, Sven Gatz, een online museum geopend, gewijd aan het abstract modernisme in ons land. Het is een heuse ontdekkingstocht om daar te grasduinen, want je had nooit kunnen denken dat wij zoveel abstracte kunstenaars hadden... Je vindt hun biografie, hun werken, en meer. Een leerrijke site, alleen vinden wij het persoonlijk erg spijtig dat er erg grauwe tonen gebruikt werden in de layout. Bij abstracte werken verwacht je kleuren, toch?
http://abstractmodernisme.vlaamsekunstcollectie.be
www.abstractmodernisme.be


VRIJDAG MULTIMEDIA: REFLECTIE-FOTOGRAFIE
Een reekds foto's die nogmaals aantoont dat échte fotografen niet alleen een goed toestel moeten hebben, maar ook een goed oog voor het speciale. Deze foto's hebben namelijk allemaal iets gemeen: zij geven een weerspiegeling van een beeld, in water, in ijs, enz. En dat verandert het hele perspectief!
[Taal: ENG]
http://inspirationfeed.com/photography/reflection-photography-30-magical-examples-that-will-tickle-your-fancy/


VRIJDAG MULTIMEDIA: YOUTUBE EN NONNEKES
Er zijn echt heel veel uiteenlopende soorten mensen die een reden vinden om een kanaal te openen op YouTube. Maar zoveel nonnetjes zullen er nog niet op YouTUbe aanwezig zijn, toch? De benedictinessen van de priorij Onze-Lieve-Vrouw van Bethanië uit Loppem vonden dat het tijd was om eens te tonen hoe het leven er in de abdij verloopt, en maakten daarom een reeks filmpjes die je nu op dit kanaal bewonderen kan.
[Taal: NL]
http://www.demorgen.be/binnenland/zusters-uit-loppem-starten-eigen-youtubekanaal-b863568c/
https://www.youtube.com/channel/UCp3P-d1_F4Tvg80d5z1AHoA

Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Aandoenlijk robotje Kuri moet Amerikaanse markt veroveren
http://www.ad.nl/bizar/aandoenlijk-robotje-kuri-moet-amerikaanse-markt-veroveren~a2e1bcc2/
- Cyberaanvallen op VS via Nederlandse servers
http://www.ad.nl/digitaal/cyberaanvallen-op-vs-via-nederlandse-servers~a393bfe6/

 
*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- SJ9 is eerste Dolby Atmos soundbar voor LG
http://elektrozine.be/lg-sj9-dolby-atmos-soundbar-2017/
- Nvidia Shield krijgt flinke update met 4K HDR en Google Assistant
http://elektrozine.be/nvidia-shield-krijgt-flinke-update-met-4k-hdr-en-google-assistant/
 


*** COMPUTERTAAL

http://www.computertaal.info

- KillDisk richt zich nu op Linux en vraagt $250.000 voor een decryptie die het NIET kan doen.
http://computertaal.info/2017/01/06/killdisk-richt-zich-nu-op-linux-en-vraagt-250-000-decryptie/
- Ik weet wat je download – check je IP adres
http://computertaal.info/2017/01/05/weet-download-check-ip-adres/

 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- 'Een kwart van de ziekenhuissites ondersteunt geen https'
https://tweakers.net/nieuws/119777/een-kwart-van-de-ziekenhuissites-ondersteunt-geen-https.html
- Microsoft richt zich op Cortana en Office in plaats van Windows bij auto's
https://tweakers.net/nieuws/119767/microsoft-richt-zich-op-cortana-en-office-in-plaats-van-windows-bij-autos.html

*** DATANEWS
http://www.datanews.be


- Norton-router beveiligt je IoT-toestellen
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/norton-router-beveiligt-je-iot-toestellen/article-normal-798373.html
- Koers bitcoin hard omlaag
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/koers-bitcoin-hard-omlaag/article-normal-798211.html*** TECHNOLOGIUM
http://www.technologium.be
- Faraday Future FF91 | Pas op Tesla?
http://www.technologium.be/faraday-future-ff91
- Elektrische sloten als beveiliging volgens de slotenmaker
http://www.technologium.be/15046


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Waarom uitgevers niet helemaal blij zijn met Google's AMP
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/waarom-uitgevers-niet-helemaal-blij-zijn-met-google-s-amp
- CoderDojo, Khan Academy, Coursera en Udacity: de toekomst van het onderwijs?
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/coderdojo-khan-academy-coursera-en-udacity-de-toekomst-van-het-onderwijs

 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
FACEBOOK-TIP: MEER CONTROLE OVER JOUW NEWSFEED (1)

De laatste weken, maanden heb je vaak gehoord over de bubble die Facebook creëert, doordat je enkel nog berichten ziet in jouw newsfeed die jouw voorkeuren bevestigen. Maar jij kan daar iets aan doen, zodat Facebook terug een iets vriendelijkere plek voor jou wordt om te vertoeven.
Wist je bijvoorbeeld dat Facebook in 2006 gewoon in chronologische volgorde de berichten in jouw tijdlijn toonde, maar in 2011 begon met zijn algoritme om "Top News" te kiezen, de dingen waarvan Facebook dacht dat jij geïnteresseerd zo zijn?
Dat kan je heel simpel wijzigen. Ga gewoon naar de startpagina, log in, en in de balk links klik je op het uitklappijltje naast Nieuwsoverzicht. Kies hier nu "Meest recent", en niet "Topverslagen". Je zal verbaasd zijn van het resultaat!


FACEBOOK-TIP: MEER CONTROLE OVER JE NEWSFEED (2) - FACEBOOK VERZET JOUW VOORKEUR ACHTER JOUW RUG!
Gisteren toonden wij je hoe je ervoor kan zorgen dat jij gewoon de berichten die jouw familie en vrienden gepost hebben, in chronologische volgorde in jouw tijdlijn kan zien.
Maar let op: Facebook zet die voorkeur na enige tijd terug op "Topverslagen". Je moet  dus regelmatig die instelling controleren! Of je moet de rowser extensie FB Purity voor Firefox installeren. (1)
Een alternatieve manier: zet in jouw bookmarks het adres (2), waarbij je naar Facebook surft met de instelling met de meest recente berichten reeds geactiveerd.
http://www.fbpurity.com/
https://www.facebook.com/?sk=h_chr
http://nymag.com/selectall/2016/12/how-to-unfollow-and-fix-your-facebook-news-feed.html


FACEBOOK-TIP: MEER CONTROLE OVER JE NEWSFEED (3): JE NEWSFEED TUNEN VIA INDIVIDUELE POSTINGS
Net zoals je in Twitter mensen volgt en hun berichten ziet, kan je dat ook in Facebook. Maar waar je bij Twitter heel gemakkelijk mensen kan volgen/ontvolgen (gewoon op de naam klikken en dan op het twitterprofiel van die persoon op "unfollow" klikken), is dat bij Faceook niet zo simpel - het is een instelling die je even moet gaan zoeken.
Deze instelling kan je namelijk oproepen door op het uitklappijltje rechts van een posting te klikken. Nu heb je volgende opties:
Hide Post: hiermee zeg je aan Facebook dat je minder postings van een persoon wil zien bij de Top Stories. In theorie zou Facebook hier ook moeten afleiden dat je minder van dit type postings wil zien.
Unfollow: hiermee zie je geen postings niet meer van die bepaalde vriend, maar je blijft nog wel vriend met hem/haar.
Hide all from: hier vul je een bepaalde pagina in, en dan zie je niets meer van die pagina. Wil je bijvoorbeeld geen postings zien die naar de website van een bepaalde politieke partij verwijzen, dan vul je hier die website in. Dan zal je dus ook geen postings meer zien van jouw vrienden waarin zij naar die website verwijzen.FACEBOOK TIP: MEER CONTROLE OVER JE NEWSFEED (4): JE NEWSFEED TUNEN VIA JE PROFIEL

Met de methode in het vorig artikel zal je dus per posting werken - wat wel wat tijd kan vergen. Je kan ook sneller te werk gaan: ga naar je profielpagina en klik op het uitklapmenu rechts bovenaan. Daar kies je Manage News Feed, waar je hele reeksen mensen opnieuw kan volgen of ontvolgen.
Bovendien kan je hier alle pagina's zien de je gelike'd hebt, en degene wissen waarvan je niets meer wil zien. Ga hiervoor in de linker balk naar Pages, en vervolgens naar het uiterst rechts tabblaadje voor Liked Pages. Kies dan Review Liked Pages bovenaan rechts.
Je krijgt nu een lange lijst met pagina's, die je kan sorteren op bijvoorbeeld wanneer je de pagina gelike'd hebt, of de laatste keer dat je met een pagina een interactie had. Dan kan je de pagina's aanduiden van wie je geen berichten meer wil zien.
http://nymag.com/selectall/2016/12/how-to-unfollow-and-fix-your-facebook-news-feed.html 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

EVERNOTE OF ONE NOTE?


De OneNote van Microsoft is de laatste maanden steeds beter geworden. En hij heeft natuurlijk het grote voordeel dat hij perfect past in de andere producten van de Microsoft suite, zoals Outlook of Word. Je hebt altijd al jouw notities voor je verschillende projecten bij de hand, en met OneNote kan je ook heel gemakkelijk samenwerken aan projecten.
One Note is gratis. Heb je al een heleboel notities in je Evernote, dan kan je met de gratis import-tool die nota's overzetten.
https://www.onenote.com/import-evernote-to-onenote
https://www.microsoft.com/store/apps/9wzdncrfhvjl


BLISK: VOOR ONTWIKKELAARS
Deze browser voor Windows is bedoeld voor ontwikkelaars, opdat zij hun webprojecten gemakkelijker zouden kunnen bouwen en testen. Naast de standaard developer tools die je in de meeste browsers aantreft, heeft Blisk ook ondersteuning voor de emilatie van mobiele toestellen, inbegrepen touch gebeurtenissen en gesynchroniseerd scrollen. Ook handig is de tool om screenshots te maken en screen-recordings.
https://blisk.io/


VECTR: GRAFISCH AAN DE SLAG

Wanneer je zelf grafisch materiaal wil ontwerpen, dan is het absoluut nodig dat je vertrouwd raakt met vector graphics, want deze op vector gebaseerde afbeeldingen kan je vergroten en verkleinen zonder kwaliteitsverlies, met perfect behoud van de proporties.
Vectr is een uitstekende tool om te starten. Je kan werken met vormen, tekst en verschillende lagen, en dat alles in een eenvoudige interface die niet te moeilijk is om aan te leren.
Je kan de app op de website ook online gratis uittesten in de webapp.
https://vectr.com/


EXTENSIE TOONT JE HOE SLIM DE FOTOTAGSOFTWARE VAN FACEBOOK IS
De laatste maanden heeft Facebook tonnen uitgegeven om een systeeem op punt te zetten om te herkennen wat er op afbeeldingen staat, en die foto's dan te taggen. En naar het schijnt zou die software daar echt wel goed in zijn. Wil je dat zelf eens uittesten? Dat kan, met deze extensie voor de Chrome of Firefox browser. Meer lees je bij The Next Web.
http://thenextweb.com/apps/2017/01/04/this-chrome-extension-shows-you-just-how-smart-facebooks-image-recognition-is/
https://chrome.google.com/webstore/detail/show-facebook-computer-vi/elafbihhbfmfihdflghclaclcilcnmie?hl=en-US&gl=US
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/show-computer-vision-tags/


VRIJDAG APPDAG: SAVEMYTIME (ANDROID)
Ben jij ook iemand die elke vijf minuten zijn telefoon vastneemt om snel even te kijken op Twitter, Facebook of andere? Dan is deze app iets voor jou, om tijd te sparen en je geconcentreerder te laten werken. Telkens je je telefoon bvastneemt en het lockscreen activeert, dan zal de app je vragen welke activiteit je deed voordat je jouw telefoon vastnam. Je kan kiezen uit een aantal voorgeprogrammeerde activiteiten. Dan zal de app de tijd tussen de laatste keer dat je de telefoon vastnam en nu bijvoegen bij die activiteit. Zo kan je zien hoelang je bijvoorbeeld gestudeerd hebt enz.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.godmodev.optime
http://lifehacker.com/savemytime-uses-your-phone-addiction-to-track-how-you-s-1790586918?utm_campaign=socialflow_lifehacker_twitter&utm_source=lifehacker_twitter&utm_medium=socialflow

 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Wantrouw uw wantrouwen: het bedriegt u vaker dan men u zou bedriegen.
-Maximes de la Vie-