Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
5/1/2017 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be

INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 21
Nummer 987 van 31/12/2016Gegroet lezer,

Om te beginnen willen wij u, op deze laatste dag van het jaar, heel prettige eindejaarsfeesten toewensen, en een prachtig nieuw jaar. Vol vreugde en verwondering om de kleine en grote dingen.!

Verder doen wij hierbij een warme oproep om uw financiële steun te betuigen bij wel een bijzondere actie. Zoals u zich wellicht herinneren kan, was een van de winnaars van onze "Site van het Jaar" verkiezing in 2013 Kim Bols, met haar website visuelehandicap.be. Tijdens de uitreiking van de prijzen in Antwerpen hebben wij toen kennis gemaakt met Kim zelf, en haar twee helpers: Olly, die na jaren dienst nu haar "huishond" geworden is, en Xpencer, haar blindengeleidehond. Een heel toffe dame, waarvoor wij enorme bewondering hebben.

Deze week vernamen wij echter dat Xpencer plots verlamd is geraakt, en nu aan een moeilijke revalidatie begonnen is. Omdat wij weten hoe belangrijk Xpencer voor Kim is, en de revalidatie om Xpencer er terug bovenop te krijgen toch niet goedkoop te noemen is, is onze vraag: dragen jullie een steentje bij om Kim te helpen de kosten te dragen?

Bij GVA lees je een artikel hierover (http://www.gva.be/cnt/blbva_02602553/blindengeleidehond-van-kim-bols-plots-verlamd) en op de website van Kim vind je nog meer informatie (https://www.kimbols.be/geleidehond/belgie-geleidehond/bcg/blindengeleidehond-xpencer-plots-verlamd.html). Doen!

Veel leesplezier met dit nummer, en bij leven en welzijn tot volgend jaar!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
CYANOGEN WORDT STOPGEZET
Op tweede Kerstdag zijn we nog een beetje in kerstsfeer, dus vandaag wordt het een dunnere editie.

Een editie die met minder goed nieuws begint: Cyanogen geeft er de brui aan. De ambitieuze plannen van dit bedrijf, dat een betere vorm van het Android besturingssysteem wou brengen, worden dus opgeborgen. Het was de bedoeling om een alternatief voor Android te brengen, waarbij je Google niet nodig hebt. Dat bleek niet zo simpel, want de smartphonefabrikanten waren niet meteen happig op een toestel waarop de Google producten niet aanwezig waren en vervangen werden door de alternatieven van Cyanogen zelf.

Wat nu? Wel, de bedenkers van Cyanogen Mod zullen hun producten aanpassen zodat die samenwerken met de gewone Android builds en de diensten van Google die daarbij horen.

Het is altijd spijtig wanneer er een keuzemogelijkheid minder is. Nu er geen Blackberry meer is, en Windows Mobile ook niet echt een groot succes te noemen is, lijkt de wereld te gaan bestaan uit iOS en (Google) Android... Meer bij TechCrunch. Voor ontwikkelaars is er dit artikel bij XDA, dat nader ingaat op de gevolgen voor ontwikkelaars.
https://techcrunch.com/2016/12/24/cyanogen-failed-to-kill-android-now-it-is-shuttering-its-services-and-os-as-part-of-a-pivot/
https://www.xda-developers.com/the-death-of-cyangenmod-and-whats-in-store-for-the-future/WAT ALS... ER EEN KERSTLIEDJE GECOMPONEERD ZOU WORDEN DOOR ARTIFICIAL INTELLIGENCE?
Het jaar 2016 was een rampjaar voor de muziek. Een na een sneuvelden grote namen uit de muziekwereld - Leonard Cohen, David Bowie, Toots Thielemans, om er maar enkele te noemen. En maandag werd bekend dat ook George Michael overleden is, de man die onze generatie een nieuwe kerstsong geschonken heeft (1).

Nu hebben kerstliederen altijd bepaalde dingen gemeen, al zijn het maar de belletjes die je hoort en bepaalde woorden die terugkomen. Waarom dan niet een kerstlied laten schrijven door artificiële intelligentie, dachten enkele wetenschappers?

En er werden recent niet één, maar twee pogingen ondernomen om AI een kerstlied te laten bedenken. Bij een eerste poging aan de universiteit van Totronto, werd een foto aan de robot gevoerd. Na analyse kwam die af met een melodie en woorden. Niet bepaald een groot succes te noemen, zoals blijkt op de pagina van The Guardian waar je het liedje ook beluisteren kan (2), gezongen door een robot stem.

Een tweede poging werd ondernomen in Noorwegen, waar de robot de tekst en melodie van de bekendste kerstliederen gevoerd werd. Dat resultaat lijkt er al wat meer op, al blijft de melodie vreemde kronkels nemen en heeft de tekst kop noch staart. Maar het resultaat is al iets beter, vooral omdat het gezongen wordt door Thomas Holm, in Noorwegen bekend van "The voice". Er moet aan toegevoegd worden dat er eigenlijk té weinig kerstliederen waren om de robots echt patronen te kunnen laten ontdekken, en dat de mens dus wat meegeholpen heeft aan het lied.

Het experiment, waaraan ook Microsoft Noorwegen meegeholpen heeft, maakt alvast duidelijk dat mensen en machine echt totaal verschillende kwaliteiten hebben. De song kan je op de derde link beluisteren.
https://www.youtube.com/watch?v=E8gmARGvPlI
https://www.theguardian.com/technology/2016/nov/29/its-no-christmas-no-1-but-ai-generated-song-brings-festive-cheer-to-researchers
https://www.youtube.com/watch?v=3eDkQEhXqtYPATENTEN: AFLEVERING XYZ - APPLE VS NOKIA
Dit jaar leek de storm op de woelige zee van de patenten wat bedaard. Maar als om dat tegen te spreken, werd juist op de valreep van 2016 bekend dat er een hevige strijd losgebarsten is tussen Apple en Nokia. Nokia heeft namelijk een klacht ingediend tegen Apple, omdat het gebruik zou maken van enkele Nokia-patenten zonder toestemming / licentierechten te betalen.

Prompt daarop diende Apple zelf een antitrust-klacht in tegen enkele Nokia 'privateers' - dat zijn bedrijven waaraan Nokia zijn patenten verleend had. De reactie van Nokia bleef niet uit: het diende een nieuwe ronde klachten in tegen Apple wegens schending van zijn patenten. Het juiste daarvan lees je bij Fosspatents.com (1)

Bij MacRumors kan je lezen dat Apple deze klachten wel erg hoog opneemt, en zonder een beslissing van de rechter af te wachten, alle Withings producten uit zijn Apple Store verwijderde heeft, zowel online als in de bakstenen winkel. Want Withings werd in de lente van dit jaar eigendom van Nokia... (2)

Een heel juridisch kluwen, dat alvast bewijst dat ook in 2016 bedrijven elkaar nog heel graag de duvel aandoen!
http://www.fosspatents.com/2016/12/apple-now-suing-nokia-itself-on.html
http://www.macrumors.com/2016/12/23/apple-pulls-all-withings-accessories-nokia-lawsuit/NEDERLANDSE REGULATOREN NIET AKKOORD MET GRATIS MUZIEKDIENSTS T-MOBILE - EEN PLEIDOOI VOOR NETNEUTRALITEIT
Voor sommige lezers zal het begrip "net-neutraliteit" een vaag begrip lijken, dat ideologisch wel goed bedoeld is, maar eigenlijk niets meer is dan dat. Toch is dat niet zo. Net-neutraliteit is erg belangrijk, willen we het hele internet een open omgeving houden, waar iedereen een kans krijgt.

De zaak van de Nederlandse regulator en de gratis muziekdienst van T-Mobile is daarvan een mooi voorbeeld. T-Mobile biedt in Nederland namelijk sinds oktober dit jaar een muziekdienst aan, Music Freedom, waarbij je gratis muziek kan streamen. Gratis, in die zin dat je geen abonnement moet betalen (zit eigenlijk verrekend in je T-Mobile abonnement) maar dat de data die je verbruikt niet meetellen voor je datalimiet.

En daarmee bevoordeelt T-Mobile zijn eigen muziekdienst wel tegenover concurrenten zoals Spotify, YouTube of Pandora, waar dat dataverbruik wél meetelt. De Nederlandse regulator heeft daarom T-Mobile veroordeeld, en een boete opgelegd van 50.000 euro per dag, met een maximum van 500.000 euro, als het nog Music Freedom blijft aanbieden zonder het dataverbruik mee te tellen.

Een goede beslissing. Want de net-neutraliteit wordt op vele manieren bedreigd. Zo was er het voornemen van Facebook om in India gratis internet aan te bieden, waarbij de toegang tot Facebook gratis zou zijn (lees: er geen dataverbruik aangerekend wordt wanneer je op Facebook zit).

Het gevaar hierbij is meervoudig. Enerzijds krijgen andere spelers, die gelijkaardige diensten aanbieden maar waarbij je wèl het dataverbruik moet betalen, nooit nog de kans om aan de bak te komen. Stel dat er morgen een nieuw sociaal netwerk komt, dat de concurrentie wil aangaan met WhatsApp, Instagram of Facebook, dan moet dat afrekenen met deze serieuze handicap en zal het zonder twijfel nooit van de grond komen.

Maar het andere gevaar is ernstiger. Dat de aanbieder van die gratis dienst een monopolie krijgt over de toegang tot het internet, en als bewaker van de poort gaat bepalen wat je te zien krijgt en wat niet. Zonder paniek te willen zaaien over Facebook: wanneer al jouw muziek, al jouw video's, en, belangrijker nog, vooral in het licht van het vele nepnieuws, al jouw nieuws via Facebook komt, dan heeft het sociale netwerk wel enorm veel macht over wat jij te lezen, te zien en te horen krijgt.

Voor alle duidelijkheid: daarmee willen wij Facebook geen opzettelijke snode plannen in de schoenen schuiven. Facebook is een commerciële entiteit, in principe zonder politieke opzet.

Meer over de problematie bij T-Mobile bij Wirelessweek.
https://www.wirelessweek.com/news/2016/12/dutch-regulators-halt-t-mobiles-data-free-music-serviceWAS HET DE WAARHEID? DE WEBSITES SNOPES PROBEERT HET TE ACHTERHALEN
Het is niet simpel, de laatste tijd. Want je mag je eigen ogen niet meer geloven - zelfs al staat het, gedrukt en wel, op het internet, toch is heel wat van de zogenaamde nieuwsberichten die je daar leest onwaar. Heeft Trump op Twitter gezegd dat hij de ster van Saturday Night Live wou arresteren? Heeft hij een regeringspositie aangeboden aan Kanye West? Heeft Hilary Clinton in alle geheim de scheiding aangevraagd? Al die berichten kon je lezen. En ze waren allemaal onwaar.

Maar hoe vind je nu eigenlijk uit wat waar is en wat een leugen, een verzinsel is? De website Snopes probeert daarbij te helpen. De site is geen nieuwkomer - ze bestaat al 20 jaar, maar wijdde zich al die tijd eerder aan "hoaxes", broodjes-aap verhalen. Zoals over de krokodillen die zouden leven in de riolen van New York bijvoorbeeld.

Maar sinds de Amerikaanse verkiezingen is de rol van Snopes toch wel enigszins gekanteld. De mensen trokken steeds vaker naar de website om te controleren of eerder "gewone" berichten wel waar zijn. En het handjevol medewerkers heeft daar zijn handen vol aan. Zij worden trouwens zelf ook geconfronteerd met valse berichten over henzelf...

De site haalt haar inkomsten om de medewerkers te betalen puur uit advertenties. Met een bezoekerstal van 2,5 miljoen bezoekers vlak na de Amerikaanse verkiezingen lopen die inkomsten allicht hoog op.

Bij The New York Times lees je een achtergrondartikel over de site en interviews met de medewerkers.
http://www.nytimes.com/2016/12/25/technology/for-fact-checking-website-snopes-a-bigger-role-brings-more-attacks.html?_r=0NEPNIEUWS LEIDT TOT NUCLEAIRE REL
Enkele feiten in verband met het feit dat nepnieuws welig tiert op het internet. Daarbij moet je de vraag stellen: hoe komt het dat het zich zo snel verspreidt? De mens moet daarbij met de vinger gewezen worden natuurlijk, want wij delen met zijn allen blijkbaar heel gretig sensationele berichten. Maar ook de algoritmes van zoekmachines en sociale netwerken zijn daarbij een belangrijke factor, want zij pushen dit veel gedeelde nieuws nog hoger in de ranglijsten.

Zo kwam enkele weken geleden Google onder vuur te liggen. Er was de vraag "are women" en dan kreeg je de automatische suggestie "evil", met verschillende erg negatieve websites over vrouwen als zoekresultaat. En wanneer je de vraag stelde "Did the Holocaust happen", dan kreeg je een lijst met websites die deze massamoord ontkende. Google heeft sindsdien zijn zoekresultaten aangepast, zodat de negationistische sites niet meer vooraan in de zoekresultaten komt, zo lees je bij Search Engine Land (1)

Een tweede bericht over nepnieuws toont aan hoe gevaarlijk dit wel kan zijn. Verleden week verscheen namelijk op de website AWDNews het valse bericht als zou de Israëlische minister van Defensie gezegd hebben: "Als Pakistan grondtorepen naar Syrië zendt om welke reden dan ook, dan zullen wij dat land vernietigen met een nucleaire aanval". Waarop de Pakistaanse minister van Defensie ermee dreigde dat hij een dergelijke aanval meteen zou beantwoorden. "Israël vergeet dat Pakistan ook een Nucleaire staat is", zo tweette de minister verleden vrijdag. Het misverstand is ondertussen uit de weg geruimd (2).

En dan is er nog het bericht dat Facebook eventjes voor paniek zorgde, door zijn zogenaamde "Safety Check" in Bangkok te activeren. Die dienst heeft Facebook in het leven geroepen om, bij grote incidenten of rampen, aan je nabestaanden te laten weten dat jij gezond en wel bent. Op 27 december werd Facebook echter door zijn eigen algoritme misleid: het bracht nieuws over een bomexplosie in Bangkok. Gebruikers kregen een melding dat zij zichzelf als "veilig" konden melden, maar kregen geen details te zien over de zogenaamde explosie die plaatsgevonden zou hebben. Na een uurtje werd de Safety Check terug gedeactiveerd - het hele incident was terug te leiden tot een oud bericht uit 2015, over een explosie die toen plaats had...

De moraal van het verhaal? Het kan niet voldoende benadrukt worden: controleer altijd je bronnen vooraleer je iets deelt. Een druk op een knop "share" of "like" kan veel gevolgen hebben!
http://searchengineland.com/google-holocaust-denial-site-gone-266353
http://www.scmp.com/news/asia/south-asia/article/2057264/duped-fake-news-pakistan-defence-chief-makes-nuke-threat-israel
http://www.theverge.com/2016/12/27/14088982/fake-news-safety-check-bangkok-thailandDE DATA OP JOUW SMARTPHONE ZIJN BEVEILIGD, MAAR WAT MET JE IOT DATA?
In de voorbije maanden zijn er verschillende gevallen geweest waarbij de overheid toegang wou tot de privégegevens van burgers. Denk aan het geval waarbij de Amerikaanse overheid aan Apple vroeg om een iPhone te kraken (of software te schrijven waardoor die gekraakt kon worden) om data te kunnen lezen op de smartphone van een van de daders van de terroristische aanslag in San Bernardino. Of denk aan de steeds groter wordende druk van de Amerikaanse overheid om achterdeurtjes in te bouwen in messaging diensten, zodat de berichten afgeluisterd kunnen worden. Als reactie op die druk zijn steeds meer ontwikkelaars hun diensten nog meer gaan versleutelen, waarbij zij ervoor zorgden dat zij niet gedwongen kunnen worden om de sleutel tot ontcijfering van de berichten te overhandigen - gewoon omdat zij die sleutel niet hebben.

Of het een goede zaak is dat de overheid geen toegang krijgt tot de gegevens van de burger, ook niet wanneer er een misdaad gepleegd werd, daarover kan gediscussieerd worden. Feit is echter dat we met zijn allen vergeten dat onze data niet alleen op onze (inmiddels goed beveiligde) smartphone staan, maar ook steeds vaker op onze intelligente assistenten.

Zo werd er deze week het geval bekend van een onderzoek van de politie in het Amerikaanse Arkansas, naar een moord. In het huis van de dader bevond zich namelijk een Echo, het toestelletje van Amazon dat al jouw commando's uitvoert en dus voortdurend naar jou aan het luisteren is. Deze informatie wordt door Amazon opgeslagen op zijn eigen servers, en dus vroeg de politie toegang tot die servers. Amazon weigerde die toegang, maar gaf de politie wel de details van de account van de dader, en een lijst met zijn aankopen. De politie liet daarop weten dat zij data heeft kunnen halen van de Echo, zonder verder in te gaan op wat de aard van die data waren.

Pikant detail: de dader in kwestie had verschillende slimme toestellen in huis, en die hebben de speurders nuttige informatie gegeven. Zo bleek dat de dader op de nacht van de moord veel water gebruikt had, wat zou wijzen op het schoonmaken van de plek waar de moord gebeurd was.

Het gebeurde toont in elk geval aan dat ook op dit terrein in de nabije toekomst jurisprudentie zal geschreven worden over wat de overheid wel en niet mag opvragen. Een interessant verhaal hierover bij Engadget.
https://www.engadget.com/2016/12/27/amazon-echo-audio-data-murder-case/TWITTER: NU OOK LIVE STREAMS IN 360°
Enkele weken geleden kon je lezen dat Twitter de live streaming dienst Periscope niet alleen gekocht had, maar ook geïntegreerd had in Twitter. Je kon voortaan niet alleen live streamen of streams bekijken via de Periscope app, maar ook rechtstreeks in Twitter zelf.

Dat verhaal krijgt nu nog een vervolg: het soort uitzending dat je kan bekijken wordt uitgebreid tot 360° beelden - met andere woorden: waarbij jijzelf kan 'rondkijken' in de stream zelf, zowel in de aparte Periscope app, of rechtstreeks in Twitter.

De functie om de stream zo te bekijken wordt meteen uitgerold voor iedereen. Maar de mogelijkheid om een live stream in 360° uit te zenden is momenteel voorbehouden aan een klein aantal partners. Een voorbeeld van dergelijke stream vind je op het tweede adres.

Om 'rond te kijken' moet je, op je desktop, op het scherm klikken en met je cursor bewegen om het gezichtpunt van de camera te wijzigen. Op je smartphone kan je je toestel keren en draaien om het perspectief te wijzigen. Eerder had ook Facebook aangekondigd dat het met 360° live streams zou beginnen, maar daar is men voorlopig nog enkel aan beperkte testen toe.
http://www.theverge.com/2016/12/28/14107026/periscope-360-degree-live-video-streaming-twitter
https://blog.twitter.com/2016/check-out-live-360-video-on-twitter
https://www.periscope.tv/w/1YqGoEZpebyxv


 

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


STREAMS APP VERWITTIGT WANNEER JE EEN ARTS MOET CONSULTEREN
Tech is niet alleen voor gadgets die ons narcisme en onze ijdelheid strelen, maar helpt de mens ook écht vooruit. Dat bewijst dit bericht van de BBC. In de Imperial College hospitalen zal namelijk binnenkort gestart worden met Streams, een technologie die ontwikkeld werd door de DeepMind afdeling van Alphabet.

Daarbij worden de levensfuncties van de patiënten gemonitord via bloedtesten en andere regelmatige metingen, en dan gecombineerd met het dossier van de patiënt. Zijn er afwijingen, dan krijgt de patiënt een waarschuwing dat hij naar de arts moet gaan.

Er zit wel een aspect aan deze technologie die nogmaals benadrukt dat het verzamelen van véél data noodzakelijk is om technologie slim te maken. Voor Streams bijvoorbeeld kreeg DeepMind toegang tot 1,6 miljoen patiëntendossiers. Meer bij BBC. (1).

Bij De Tijd (abonnement) lees je dat ook in ons land de eerste stappen naar gezondheisapps gezet werden, en dat er momenteel 24 proefprojecten van start gaan (2)
http://www.bbc.com/news/technology-38403427
http://www.tijd.be/tech_media/algemeen/App_alarmeert_dokters_over_falende_organen.9846013-7770.art


ORIGINEEL: EEN LUIDSPREKER VOOR JE HALS
Binnenkort is het weer de grote CES-beurs in Las Vegas, waarop je alle mogelijke en onmogelijke nieuwe snufjes zal kunnen bewonderen. In avant-première heeft LG een nieuw accessoire voorgesteld, dat toch wel de aandacht trekt.

Het gaat om te beginnen  om een luidspreker die je om je hals draagt, de Tone Studio. Het is een draadloze luidspreker, die door de ronde vorm jou 3D surround geluid kan bieden. Er zijn 4 luidsprekers aan boord: twee full range bovenaan en twee voor vibratie onderaan.

En verder is er de Tone Free. Dat is een halsband waaraan zich oorknopjes bevinden die je eraf kan nemen, en die je dan, draadloos, in je oor stopt. De band zelf zal je via een trillend geluid verwittigen wanneer er een oproep binnenkomt of een sms. De halsband zal ook jouw draadloze oortjes kunnen opladen, maar loop je liever zonder die band rond, dan is er een apart oplaadapparaatje.

De prijzen en beschikbaarheid zijn nog niet gekend. Maar bij ReadWrite kan je al foto's bewonderen van deze toch wel speciale accessoires.
http://readwrite.com/2016/12/28/lg-ces-2017-dl4/


EEN KUSJE HEBBEN VAN DE KISSENGER?
Om het jaar 2016 met een vrolijke noot af te sluiten op gebied van nieuws, dit bericht. Dat, als het op 1 april uitgebracht werd, ons zwaar zou laten twijfelen of we niet in het ootje genomen werden.

Het gaat namelijk over de Kissenger, een soort van dock waarin je jouw smartphone schuift. Die dock heeft vooraan een uitstulpsel in silicone, waarop je jouw lippen kan drukken als om het te kussen. De druk van jouw lippen op het ding wordt gemeten, en doorgegeven naar een app. Degene voor wie de kus bestemd is, en die ook zo'n ding moet hebben, kan dan zijn eigen exemplaar tegen zijn lippen of wang houden, en de motoriek onder het siliconen uitstulpsel zal dan de kus als het ware doorgeven. Maar het zal wel een "droge" kus zijn, geen "fench kiss".

Te gek om los te lopen? Het is niet de eerste keer dat er een poging ondernomen wordt om mensen elkaar vanop afstand te laten zoenen, zo lees je bij Mashable. Eerder was er al een apparaatje met exact dezelfde naam, maar volledig anders van vorm.

Geef ons maar een echte zoen hoor!
http://mashable.com/2016/12/29/kissenger-kiss-messenger/#VoKrWSTPxmqV

  

Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Een geheim is iets dat wij aan een ander geven om voor ons te bewaren.
-Elbert Hubbard-

 
De nieuwe oogst


   
SOCIALE NETWERKEN VOOR NIET-ENGELSTALIGE GEBIEDEN
Er zijn veel meer sociale netwerken dan enkel Twitter, Facebook of Instagram. Maar zij zijn hier minder bekend, alhoewel zij, in aantallen, meer gebruikers hebben dan deze bekende netwerken. Die concurrenten worden echter voornamelijk bezocht door anderstaligen - Chinezen, Japanners, mensen die Spaans of Frans spreken. In dit artikel van Hootsuite maak je kennis met o.a. WeChat, Line, RenRen, VKontakte, Badoo en meer. Social media managers en marketeers moeten misschien hun horizonten eens verruimen...
https://blog.hootsuite.com/social-networks-popular-in-non-english-speaking-regions


HYPERTRACK: LAAT WETEN WANNEER MEN JE VERWACHTEN KAN

Een handige app: hiermee kan je je ETA (estimated time of Arrival) sturen naar jouw vrienden via sms, mail of jouw messaging app naar keuze. De ander moet zich niets den, moet dus zelf niet de app geïnstalleerd hebben of zo. Zij krijgen de boodschap, en kunnen via een web interface volgen waar je bent.
[Taal: ENG]
https://www.hypertrack.io/live


HACKER NEWS: BLIJF OP DE HOOGTE
Wie interesse heeft voor de nieuwste technologische evoluties, moet deze website eens uitproberen. OP het eerste zicht lijkt het een gewone tech nieuws aggregator. Maar de site heeft een uiterst actieve, geëngageerde community die je een inzicht geeft in de evoluties die je niet kan vinden bij andere, minder tech-gerichte nieuwssites.
[Taal: ENG]
https://news.ycombinator.com/


INSTRUCTABLES: HOE MAAK JE HET?

Deze website bevat een enorm uitgebreide schat aan informatie, instructies om dingen te maken van sfeerlampen tot robots. Wil je iets maken, dan zal je daar wel iemand vinden die je kan tonen hoe je het moet doen.
[Taal: ENG]
http://www.instructables.com/


MAKE: DOE HET ZELF (BIS)
Tja, je zal het geweten hebben dat wij ons zelf een aantal basisgereedschappen aangeschaft hebben om kleine klusjes in huis te doen. Want nu krijg je, na Instructables, nog een website waar je tips en instructies vindt om zelf zalige dingen te maken. Aan de slag dus!
[Taal: ENG]
http://makezine.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DE RECHTZETTING
Satire is een kunst. En soms... zijn er mensen die satire niet herkennen, en een satirisch bericht voor waarheid aannemen. Voor hen is deze site absoluut verboden terrein, want de zogenaamde nieuwsberichten die hier staan, zijn zo goed bedacht dat menigeen er wel eens zou kunnen intrappen... Het artikel over de Ijzerdraad van Apple is in elk geval een absolute topper.
Vele berichten zijn politiek getint, wat voor alle duidelijkheid niets wil zeggen over onze eigen politieke voorkeuren.
[Taal: NL]
http://www.rechtzetting.be/2016/12/22/ijzerdraad-van-apple-brengt-de-magie-van-het-stopcontact-terug/
http://www.rechtzetting.be


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: PODCASTLUISTEREN
Onlangs vertelden wij over de lijst met Vlaamse podcasts, samengesteld door radiomaker en podcaster Lode Roels. Maar ook in Nederland wordt er druk gepodcast. Een uitvoerige lijst met Nederlandse podcasts die erg uiteenlopende onderwerpen behandelen vind je op podcastluisteren.nl
[Taal: NL]
http://podcastluisteren.nl/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: NOTFAIRBNB

Deze site wil de aandacht vestigen op het feit dat niet iedereen de luxe heeft van een eigen dak boven het hoofd. De site is een initiatief van de vzw SOlidarité Grands Froids, en je kan er een plek boeken om te slapen... waar de daklozen normalerwijze hun heil moeten zoeken. Een confrontatie, die je moet aanzetten om te overwegen eens één keer jouw luxueuze AirBnB overnachting over te slaan, en het uitgespaarde geld te doneren aan daklozenopvang.
[Taal: NL]
https://www.notfairbnb.be/


VRIJDAG MULTIMEDIA: NIETZSCHE UITGELEGD IN 8 BIT GAMES
Een beetje filosofie als dessert voor het ongetwijfeld copieuze nieuwjaarsdiner? Bij OPenculture vind je drie filmpjes die je, in de vorm van een 8 bit game, enkele principes uitleggen van de filosofie van Friedrich Nietzsche. Even lezen en bekijken, en je hebt meteen ook een goed gespreksonderwerp voor aan tafel!
[Taal: ENG]
http://www.openculture.com/2015/03/the-philosophy-of-friedrich-nietzsche-explained-with-8-bit-video-games.html


VRIJDAG MULTIMEDIA: HET JAAR IN CARTOONS

Bij de Vlaamse openbare radio Radio1 kan je een reeks cartoons bekijken over de belangrijkste gebeurtenissen van het voorbije jaar. En je kan meteen ook de quiz spelen die erbij hoort. Welk woord moet er ingevuld worden bij de cartoon?
[Taal: NL]
http://radio1.be/2016-cartoons


VRIJDAG MULTIMEDIA: DE 10 GRAPPIGSTE MAAR VERBODEN SPOTJES OP YOUTUBE
The Viral Hunter stelde een compilatie samen van 10 reclamefilmpjes die wel heel grappig zijn, maar uit roulatie genomen werden omdat ze op een of andere manier beledigend waren of van slechte smaak getuigden. Wat niet wegneemt dat ze echt wel hilarisch zijn!
[Taal: ENG]
https://www.youtube.com/watch?v=WhU1ZXLsKCgBezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Steeds meer 75-plussers op internet
http://www.ad.nl/nieuws/steeds-meer-75-plussers-op-internet~ab6338f7/
- Veiligheidsdienst NCTV wil encryptie WhatsApp breken
http://www.ad.nl/nieuws/veiligheidsdienst-nctv-wil-encryptie-whatsapp-breken~a2a9df8a/
 
 
 *** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
 - Hoe kies je de juiste luidsprekers?
http://elektrozine.be/hoe-kies-je-de-juiste-luidsprekers/
- Dyson Supersonic: de haardroger 2.0
http://elektrozine.be/dysons-supersonic-de-haardroger-2-0/*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Windows 10 download bureaublad thema’s
http://computertaal.info/2016/12/29/windows-10-download-bureaublad-themas/
- Internetbeveiligingsprognoses voor 2017 volgens security expert BullGuard
http://computertaal.info/2016/12/30/internetbeveiligingsprognoses-2017-volgens-security-expert-bullguard/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Datalekken, botnets en encryptie - Oude thema's werpen nieuwe vragen op
https://tweakers.net/reviews/5107/datalekken-botnets-en-encryptie.html
- Oculus koopt Deense ontwikkelaar van eyetracking-apparatuur
https://tweakers.net/nieuws/119479/oculus-koopt-deense-ontwikkelaar-van-eyetracking-apparatuur.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be
- 'E-commercespelers: haal die valse beloftes offline'
Kristof Van der Stadt - Ik koop veel online. Echt. Maar samen met de toename in aankopen groeit ook mijn ontevredenheid. En dat hebben de grote internationale e-commercespelers en die van de Lage Landen - lees: vooral Nederland - gewoon aan zichzelf te danken.
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/e-commercespelers-haal-die-valse-beloftes-offline/article-opinion-795637.html*** TECHNOLOGIUM
http://www.technologium.be
- Binnenkort kan je Skypen vanuit je Volvo
http://www.technologium.be/binnenkort-skypen-vanuit-volvo
- Elektrische sloten als beveiliging volgens de slotenmaker
http://www.technologium.be/15046*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Zijn robots een bedreiging? Deze robotspecialist ziet het zo:
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/robots-een-vloek-of-een-zegen-we-moeten-daar-gewoon-een-zegen-van-maken
-Peter Hinssen: "Het onderwijs vandaag is Guantanamo Bay mental torture voor een tiener."
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/het-onderwijs-van-vandaag-is-guantanamo-bay-mental-torture-voor-een-tiener
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


DE TIP VAN HANS: WIE IS ER SCHULDIG BIJ ILLEGALE DOWNLOADS OP USENET?
Wie is er schuldig zodra illegale downloads op usenet worden gezet? Zijn het de gebruikers die de bestanden (zoals films) met elkaar delen, of zijn het de aanbieders van usenet zelf? Antwoorden op die vragen zijn er nu dankzij een uitspraak in een rechtszaak tussen Brein en usenet-provider NSE.
Lees hier meer over het vonnis en de gevolgen van de uitspraak voor usenet-gebruikers
http://www.computeridee.nl/nieuws/usenet-aanbieder-niet-verantwoordelijk-voor-illegale-downloads/


DE TIP VAN HANS: AMAZON OPENT SUPERMARKT VAN DE TOEKOMST
Amazon associëren we met online winkelen. Dat de webwinkel dan ook zijn eigen supermark opent, komt als een behoorlijke verrassing. In Amazon Go werkt geen personeel. Allerlei slimme sensoren weten wat je uit de schappen pakt en je hoeft ook niet in de rij te staan om af te rekenen.
http://www.computeridee.nl/nieuws/amazon-opent-supermarkt-van-de-toekomst/


DE TIP VAN HANS: ZO BETAAL JE VEILIG ONLINE
Iedereen koopt wel eens iets via het internet. Vooral in de decembermaand kan online shoppen een uitkomst zijn. Maar hoe zorg je ervoor dat je online niet beroofd wordt en wat zijn eigenlijk je rechten bij online aankopen?
http://www.computeridee.nl/onlineshoppen/


TIP: HOE WEET JE WANNEER HET MIDDERNACHT IS?
Hoe vindt de Nederlander de juiste tijd? Hoe weet hij zeker wanneer het 0 uur 0 minuten en 0 seconden precies is? Er zijn tegenwoordig zovéél tijdopgaven en ze blijken allemaal een beetje te verschillen. Wat is waar?
Dit artikel bij NRC.nl geeft het antwoord!
https://www.nrc.nl/nieuws/2016/12/26/hoe-weet-je-zeker-wanneer-het-precies-middernacht-is-5908087-a1538457
 
Voor deze rubriek danken wij Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html en Mac-kenner Arnold voor hun hulp bij Mac-onderwerpen, en Hans voor de vele tips.


 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

 
FOAP: ZELF JE FOTO'S VERKOPEN
Ben je een geslaagde (amateur) fotograaf, en zou je graag daar een centje mee verdienen? Dan is deze app misschien iets voor jou. Hij brengt je namelijk in contact met merken zoals Bank of America en Nivea, die dan jouw foto's kunnen kopen.  De prijs per foto ligt niet hoog ($5) maar je kan dezelfde foto aan verschillende partijen verkopen.Je kan ook foto's van anderen (met hun toestemming uiteraard) aanbieden, en een commissie ontvangen bij de verkoop daarvan.
Bij Lifehacker vind je een uitgebreide bespreking en ook een filmpje dat de werking uitlegt.
http://twocents.lifehacker.com/foap-makes-it-easy-to-sell-stock-photos-with-your-phone-1790206730ialflow_lifehacker_twitter&utm_source=lifehacker_twitter&utm_medium=socialflow
https://www.foap.com/photographer


STELLARIUM: DE STERRENHEMEL OP JOUW COMPUTER


All OS - freeware
Deze 64-bit software brengt een interactieve sterrenhemel naar jouw computer. Je kan de sterren bekijken vanuit elke mogelijke plek ter aarde, op elk mogelijk tijdstip.
http://www.stellarium.org/


HANDBRAKE: EEN VIDEO CONVERTER
Aan deze codec wordt al jaren gewerkt, en nu is versie 1.0.0 er eindelijk. HandBrake is een programma waarmee je elk type videobestand of DVD / Blue-Ray videobron die geen DRM-bescherming heeft, kan omzetten naar MP4 of MKV. Het progje is gemakkelijk te gebruiken, maar bevat tegelijkertijd ook meerdere opties voor wie extra's wil tijdens de conversie. Een uitgebreide bespreking bij Ghacks.
http://www.ghacks.net/2016/12/26/video-converter-handbrake-1-0-0-released/
https://handbrake.fr/news.php


GOOGLE KEYBOARD IS NU GBOARD
Heb je een Android toestel, dan zal je wellicht gemerkt hebben dat je nu een app hebt die Gboard heet, en die je Google Keyboard vervangt. De voornaamste nieuwigheden vind je in dit artikel. Onthoud alvast dat je nu een GButton hebt op dat klavier (die via de instellingen aan/uitgezet kan worden) en die je rechtstreeks vanuit het klavier toegang geeft tot Search. Bovendien kan je, indien je dat wil, optioneel een extra rij met getallen activeren. Lees de volledige lijst nieuwigheden.
https://blog.google/products/search/gboard-search-gifs-emojis-keyboard/
http://www.apkmirror.com/apk/google-inc/gboard/gboard-6-0-65-141378828-release/
http://www.androidpolice.com/2016/12/12/google-keyboard-now-gboard-v6-0-update-includes-integrated-search-dedicated-number-row-multiple-active-languages-apk-download/


DUPEKILL: VIND DUPLICAAT BESTANDEN
Windows - freeware
Dit is een simpel progje dat heel snel dubbele bestanden kan vinden op jouw computer. Er zijn heel weinig instellingen die je eerst moet verzorgen, en voor sommigen die een meer geavanceerde zoekactie willen doorvoeren zal dat misschien een hinderpaal zijn, maar voor de meeste gebruikers volstaat dit progje dat rechttoe, rechtaan doet wat het moet doen.
https://cresstone.com/apps/DupeKill/
http://betanews.com/2016/12/28/dupekill-is-a-speedy-duplicate-file-finder/


VRIJDAG APPDAG: KETNET JUNIOR


Het is niet altijd simpel om voor de kleintjes de juiste content te vinden. met de Ketnet Junior app kan je gerust zijn dat jouw kind de juiste dingen oppikt. Via de app kunnen zij afleveringen bekijken van Kaatje en Kamiel, Bumba, ob de Bouwer en meer.
https://itunes.apple.com/be/app/ketnet-junior/id1001982587?mt=8
 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
In de vergulde schede van het medelijden
steekt soms de dolk van de afgunst.
-Friedrich Nietzsche-