Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
29/12/2016 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be

INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 21
Nummer 986 van 24/12/2016Gegroet lezer,

We naderen stilaan het einde van een bewogen jaar. Wellicht zal u ook al enkele keren teruggekeken hebben op het voorbije jaar, en stilgestaan bij de belangrijke momenten op persoonlijk maar ook op wereldvlak. Wij kunnen daar enkel onze terugblik op tech vlak aan toevoegen. 2016 is voor ons het jaar geweest waarin Facebook steeds sterker en rijker werd - maar waarin de nare kantjes van Facebook ook echt duidelijk werden, denk maar aan het nepnieuws. Bij Knack kwamen wij een heel goed artikel tegen waarin op duidelijke wijzen verwoord staat wat ook onze gevoelens zijn over Facebook. Wij hebben het dan ook in één van onze artikels deze week vermeld.

Wij wensen u echt fijne feestdagen, en een hopelijk vredig 2017!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.

VINE VERDWIJNT DAN TOCH NIET
De Vine-filmpjes van 6 seconden zijn erg populair. In die luttele tijd kan je namelijk iets heel grappig tonen. Toen Twitter enkele maanden geleden aankondigde dat het Vine gekocht had, en dat Vine in zijn huidige vorm zou verdwijnen, ging er dan ook een golf van teleurstelling door de online community.

Maar nu blijkt dat Vine wel degelijk zal verder blijven bestaan, weze het in een andere vorm. Het wordt namelijk een camera-app, waarmee je filmpjes van 6 seconden maken die je dan kan delen op alle mogelijke netwerken, o.a. dus ook Twitter.

Het sociale netwerk dat Vine was, en waar je mensen kon volgen omwille van de leuke Vine-filmpjes die zij maakten, wordt dus ontmanteld. Om de pil te vergulden zal er in de volgende week naast de Vine-filmpjes een "Follow on Twitter' button verschijnen, waardoor makers van Vines hun volgers kunnen meenemen naar Twitter.

Meer bij Re/code en TechCrunch.
http://www.recode.net/2016/12/16/13989670/vine-twitter-shut-down-camera-apphttps://techcrunch.com/2016/12/16/vine-wont-be-removed-from-the-app-stores-will-instead-relaunch-as-vine-camera/GOOGLE VERTELT JE NU WELKE PLEKKEN ROLSTOEL-VRIENDELIJK ZIJN
De populaire Google Maps krijgen er nog een handige functie bij: voortaan kan je ook zien welke plekken er toegankelijk zijn voor minder mobiele mensen, die zich dus in een rolstoel moeten bewegen.

En het mooie daarvan is dat dit het resultaat is van het 20% beleid van Google. De Google medewerkers mogen namelijk 20% van hun werktijd besteden aan andere projecten, ook wanneer die niet rechtstreeks te maken hebben met hun eigen taak. Zo zijn Gmail, AdSense, Google News allemaal gestart als een 20%-project, zo lees je bij Business Insider.

Helaas is dat niet langer automatisch zo vrij in Google-land: tegenwoordig moeten de Google medewerkers een toestemming vragen aan hun manager om die tijd te spenderen aan andere projecten, en de meeste mensen doen het dan niet. Maar gelukkig deed Rio Akasaka het wel, product manager van Google Drive, met als resultaat deze handige functie.

Meer bij Business Insider, waar je ook een voorbeeld vindt van deze nieuwe aanduiding op de Google Maps app.
http://uk.businessinsider.com/google-maps-is-now-wheelchair-friendly-accessible-20-percent-time-employee-project-2016-12?op=1&r=US&IR=THOUSEPARTY: DE NIEUWE LIVE VIDEO APP VOOR HET JONGE VOLKJE
Het is al een hele tijd geweten dat tieners heel andere apps kiezen dan de oudere leeftijdscategorieën. Denk aan Snapchat, dat groot geworden is door het jonge volkje. Nu is er weer zo'n nieuwe app, die aan een razendsnelle klim begonnen is bij  de leeftijdsgroep georen tussen midden 1990 en de eerste jaren van 2000.

Het gaat om Houseparty. Dat is een mobiele app waarmee je een live videogesprek kan houden. In tegenstelling tot Facetime van Apple of tot Skype, kan je tot 8 personen in één "room" hebben, en kan je verschillende "parties" tegelijkertijd houden. De beste omschrijving is nog: een chatroom, maar dan wel voor video.

Momenteel staat Houseparty als 18u meest populaire app in de App Store, en staat het op de 3e plaats bij de social networking apps. Tussen haakjes: de app werd gemaakt door het team dat ook aan de wieg stond van Meerkat, eveneens een live streaming app, die heel snel opkwam maar al even snel terug verdween toen Twitter Periscope opkocht en integreerde in het sociale netwerk.

Bij Business Insider vind je een gesprek met de makers van de app, alsook stap-voor-stap instructies hoe je aan de slag moet gaan met Houseparty. De app is verkrijgbaar voor Android en iOS.
http://www.businessinsider.com/how-to-use-the-houseparty-app-2016-12
https://joinhouse.party/PROBLEMEN MET DE BATTERIJDUUR VAN NIEUWE MACBOOK PRO? APPLE'S OPLOSSING: VERWIJDER HET ICOONTJE...
Dat Apple niet altijd erg transparant is tegen zijn gebruikers, laat staan rekening houdt met hun wensen, mag al duidelijk zijn. Wat Apple wil, is wet, of het nu gaat om een muisknop die er nooit mocht komen, tot poorten, aansluitingen en kabels die plots verdwijnen. En als er een probleem optreedt met een toestel, dan is de manier waarop Apple het probleem oplost, niet altijd de meest elegante - noch in hardware, noch in de manier om met de gebruikers om te gaan.

Verleden week was het weer zo ver. Na een nieuwe MacBook Pro aangekocht te hebben - die met zo'n fancy LCD-scherm inplaats van functietoetsen, weet je wel- kloegen verschillende gebruikers erover dat de batterij niet zo lang meeging als Apple beloofd had, namelijk 10u bij surfen en het afspelen van films.

Apple heeft daarop een update uitgebracht in de nieuwste macOS Sierra versie. Niet het probleem zelf werd aangepakt, wel werd het icoontje verwijderd dat aangaf hoeveel tijd de batterij nog zou meegaan. Nu is dat icoontje altijd een schatting, geen accurate aanduiding van de resterende tijd. Maar toch is het een lachwekkende manier om met dit probleem om te gaan, door de gebruiker een tool te ontnemen om de resterende batterijduur te meten, niet?

Bij Ars Technica wordt dieper op de zaak ingegaan. Hoe meet Apple de batterijduur? Zijn er daadwerkelijk problemen? En zo ja, wat kan Apple dan doen om het op te lossen? Het antwoord op die laatste vraag is negatief, maar jij kan misschien wel wat doen om je batterij te sparen - en Ars Technica geeft je daarvoor wat tips ook.
http://arstechnica.co.uk/apple/2016/12/new-macbook-pro-battery-life-issues/PERSOONLIJKE ASSISTENTEN ZOALS AMAZON ECHO EN GOOGLE HOME NEMEN ALLES OP WAT JE ZEGT. BEN JE BEZORGD?
Het is altijd een moeilijke keuze. Meer persoonlijke service, betekent altijd dat je ook meer van je persoontje moet prijs geven. Denk aan Gmail: hoe meer jouw Gmail weet over jou, door jouw mails mee te lezen, hoe beter de suggesties worden die Gmail of het hele Google-pakket kan doen voor jou.

En net zo is het met de persoonlijke assistenten, Amazon Echo of Google Home. Wil je dat zij jou goed kunnen bedienen, dan moeten zij niet alleen altijd naar jou luisteren, maar ze nemen het meestal op ook. Wat bij sommigen de haren ten berge doen rijzen -maar als zij jarenlang werken met Amazon en Google tijdens hun surftochten, vormen deze virtuele assistenten niet echt een grotere inbreuk op hun privacy.

Bij Wired vind je een erg interessant achtergrondartikel over deze afluisterpraktijken. Waarom het nodig is dat deze virtuele assistenten jou afluisteren, hoe ze het doen, en of jouw gegevens veilig zijn voor hackers. Tevens wordt gekeken naar het verschil tussen Amazon Echo en Google Home enerzijds, en Siri van Apple en Cortana van Microsoft anderzijds. Aanbevolgen lectuur!
https://www.wired.com/2016/12/alexa-and-google-record-your-voice/OCULUS MAAKT DE GEAR VR NU OOK SOCIAAL MET VOICE CHAT EN ROOMS
Gisteren hadden wij het over de nieuwe app die populair is bij het jonge volkje, HouseParty, en waar zij video-chatrooms kunnen creëren. Het concept van "rooms", een groepje vrienden waarmee je dingen kan delen, is blijkbaar hetgeen vele (jonge) internauten willen.

Aan die wens komt nu ook Oculus tegemoet, zo lees je bij The Verge. Het bedrijf heeft nu twee nieuwe functies uitgebracht voor de Samsung Gear VR headset, die het vertoeven in de virtuele wereld socialer moeten maken. VR moet niet een plek zijn waar je in je eentje aan het gamen slaat, wel een plek waar je met elkaar interageert in een virtuele omgeving.

Om te beginnen is er Parties, een eenvoudig chatsysteem, dat lijkt op wat je kan doen tijdens een game op de PlayStation of Xbox. Je kan dus met anderen praten, met je stem, terwijl je de headset draagt.

De tweede functie is Rooms. Dat zijn virtuele woonruimtes waar jij en jouw vrienden samen tijd kunnen doorbrengen, chatten, en interageren met de voorwerpen rondom jou.  Zo zou je bijvoorbeeld in die leefkamer een groot virtueel scherm kunnen hangen, en daar zou je dan met zijn allen naar Facebook filmpjes kunnen kijken die je op voorhand klaargezet had. Of je kan rond een tafel verzamelen, en spelletjes spelen.

Een intrigerend concept, dat VR al meteen veel socialer maakt. The Verge gaat er dieper op in.
http://www.theverge.com/2016/12/16/13979554/oculus-samsung-gear-vr-parties-rooms-chat-socialFACEBOOK: NU OOK GROEP VIDEO CHAT
Het wordt echt wel te gek met die "ik ook" trend bij de sociale netwerken. Na de aankondiging verleden week dat Snapchat ook het werken met groepjes mogelijk maakt, kondigt Facebook Messenger deze week aan dat het eveneens gaat werken met groepjes. Ook het grote succes van de nieuwe favoriete app bij de tieners, HouseParty, zal niet vreemd zijn aan deze beslisssing.

Je zal dus voortaan in je Messenger via een opgesplitst scherm maximaal 6 gezichten van gesprekspartners kunnen zien, maar in totaal 50 personen kunnen luisteren naar de gesprekken en zelf ook spreken, zelfs een sms sturen, stickers, emoji's en GIFS. En natuurlijk kan je allerlei selfie-maskers op je gezicht zetten.

De bedoeling is dat je voortaan Messenger niet enkel kort zou gebruiken om een boodschap te verzenden, maar er echt langer zou blijven, daar gaat chillen. Facebook is het er namelijk alles om te doen om de gebruikers terug wat actiever te laten zijn op zijn sociale netwerk, want het persoonlijke engagement van de gebruikers aldaar blijft maar dalen.

Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2016/12/19/messenger-group-video-chat/DUITSE WET WIL VALS NIEUWS BEBOETEN
Er worden allerlei initiatieven genomen om het verspreiden van vals nieuws tegen te gaan. In Duitsland overweegt de regering een toch wel drastische maatregel: sociale media zoals Facebook zouden een boete kunnen krijgen tot 500.000 euro, indien zij vals nieuws zouden "publiceren". Nu is het natuurlijk wel zo dat het de gebruiker zelf is die dat nieuws publiceert, maar Facebook zal moeten toezien dat wàt er gepubliceerd wordt, wel de waarheid is.

Daarvoor zullen platformen die een dominante rol spelen op de markt, zoals Facebook, wettelijk verplicht worden om een juridisch kantoor op te richten in Duitsland, dat 24u/24, 365/365 dgen bereikbaar is. Indien Facebook een bericht, dat niet waar blijkt te zijn, niet binnen de 24u verwijdert, dan kan het beboet worden. En de persoon of het bedrijf waarover het valse bericht gaat, zou het recht hebben om een rechtzetting te eisen dat dan dezelfde prominente aandacht moet krijgen als het valse bericht.

Deze nieuwe wet zou begin volgend jaar van kracht moeten worden. Het zal in elk geval een voldoende stok achter de deur zijn om Facebook en co aan te sporen actie te ondernemen. Anderzijds kan je natuurlijk zeggen dat zo de rol van Facebook als neutraal doorgeefluik van wat zijn gebruikers publiceren, doorbroken wordt. Maar volgens waarnemers heeft het die neutrale rol al een tijd geleden doorbroken, door algoritmes los te laten op de berichten en die niet langer in chronologische rol te tonen, maar in een zelf gekozen volgorde.

Meer bij Ars Technica.
http://arstechnica.com/tech-policy/2016/12/facebook-fake-news-germany-threatens-new-law-big-fines/TWITTER TOONT ZOEKRESULTATEN OP BASIS VAN RELEVANTIE
Nog een sociaal netwerk waarvan je kan zeggen dat het niet langer een neutraal doorgeefluik is: Twitter. Ook daar worden algoritmes gebruikt om tweets al dan niet te vertonen. En dan hebben wij het niet over de newsfeed die je ziet wanneer je al een tijdje ingelogd bent, wel over wat je te zien krijgt wanneer je pas inlogt ("While you were away" bijvoorbeeld).

En ook Twitter verdiept zich steeds meer in het gebruik van algoritmes om de gebruiker dingen te tonen die volgens Twitter relevant zijn. Zo heeft het nu aangekondigd dat het, wanneer je er een zoekactie naar een trefwoord onderneemt, niet langer de resultaten in een tijdlijn zal zien staan, wel gesorteerd op relevantie. Opnieuw dus het algoritme dat de neutrale zoekresultaten gaat kleuren.

Concreet komt het erop neer dat de zoekresultaten meer in lijn zouden moeten zijn met wat jij tijdens de laatste tien maanden op jouw tijdlijn gezien hebt. Volgens Twitter zou uit experimenten blijken dat deze manier van werken meer engagement losmaakt bij de gebruikers, en dat die meer tijd zou doorbrengen op de dienst. En dat is wat Twitter wil, natuurlijk.

Gebruik jij de zoekfunctie? Wij eerlijk gezegd weinig. Wel hashtags, zoals #deafspraak of #7dag, om mee de discussies te volgen bij actualiteitsprogramma's.

Bij Venturebeat vind je alvast enkele voorbeelden van vernieuwde zoekresultaten.
http://venturebeat.com/2016/12/19/twitter-starts-showing-search-results-by-relevance-not-reverse-chronological-order/NOG EEN "IK OOK": INSTAGRAM STORIES U OOK MET STICKERS
Een aankondiging die onze stelling ondersteunt dat alle sociale netwerken met hun "ik ook" mentaliteit op termijn één grote mengelmoes worden, die het moeilijk maken voor de gebruiker om nog te weten welke dienst welke functie aanbiedt, en om een favoriet netwerk te kiezen.

Instagram heeft namelijk deze week een functie aangekondigd waarmee het de geofilters van Snapchat achterna gaat. Je kan voortaan namelijk Stickers op jouw foto's en video's zetten. Daarop kan je dan de naam van een plek, tijd, het weer en een emoji plaatsen. En naargelang het jaargetijde zullen er ook aan de gelegenheid extra afbeeldingen zijn om als filter te gebruiken, zoals nu een kerstboom.

Verder komt er een nieuwe functie om een Story te bewaren; daarbij kan je dan je updates van de laatste 24 uur downloaden. Net als Snapchat dus. Je kan voortaan ook een onbeperkt aantal tekstvakken toevoegen bij Stories (tot nu was dat slechts één per afbeelding). Tot slot, en dat is wel super handig, komt er een handenvrij opnemen van video - gewoon even op de knop drukken, en de camera blijft opnemen, je moet niet de hele tijd je vinger op de opnametoets houden.

Een uitgebreide bespreking vind je bij TechCrunch, dat je meteen ook vertelt hoe je aan de slag kan met de Instagram Stickers..
https://techcrunch.com/2016/12/20/instagram-stickers/FACEBOOK LIVE AUDIO: RADIO EN PODCASTS
Facebook wil dus echt dé bron worden voor al jouw nieuws en amusement. Dat het daarbij soms fout loopt, zoals met het valse nieuws dat welig tiert op het sociale netwerk, dat is een van de kwalijke neveneffecten waarover boekdelen geschreven kunnen worden.

Nu start Facebook, naast live video, ook met live audio. Daarbij moet je denken aan voorgelezen boeken, interviews, radionieuws. En zelfs podcasts. Facebook zal daarvoor samenwerken met verschillende uitgevers, en tot de eersten behoren BBC World Service (nieuws), LBC (Leading Britain's Conversation, praatradio), Harper Collins (uitgever), en enkele auteurs. Het bijzondere hieraan is dat je ook je Facebook venster kan sluiten, en ondertussen verder kan luisteren naar de radio. Althans wanneer je een Android toestel hebt - voor iOS moet je je Facebook venster open laten staan en kan je dus ondertussen enkel op Facebook ronddwalen.

Meer hierover bij Engadget en TechCrunch.
https://www.engadget.com/2016/12/20/facebook-live-audio-elbows-in-on-radio-and-podcasting/
https://techcrunch.com/2016/12/20/facebook-live-audio/APPLE AIRPODS: DE EERSTE REVIEWS
Nu de nieuwe oortjes van Apple, de AirPods, eindelijk verkrijgbaar zijn, komen de eerste reviews ervan te voorschijn. En wat hebben die te zeggen over die nieuwe, draadloze rare dingen die uit je oor steken en die een wonder aan technologie bevatten?

Wel, bij TechOpinions vind je een heel lovende kritiek. Om te beginnen verloopt het koppelen van je AirPods aan je iPhone, iPad of Apple Watch naadloos. Open het doosje waarin ze zitten, druk op Connect en de oortjes worden onmiddellijk gepaard met jouw iOS toestel. stop je een AirPod in je oor dan geeft een zacht geluid aan dat het ding klaar is. Neem je het er terug uit, dan zal de muziek automatisch pauzeren. Wil je weten hoeveel batterij je nog hebt in je oortjes, dan moet je het doosje naast je iOS toestel houden; er gaat automatisch een scherm open waarin de resterende batterijduur staat.

Heel belangrijk, zo stipt de bespreking aan, is het feit dat je nu Siri in je oren hebt. En dat Siri nu veel gemakkelijker op jouw voice-commando's reageert, al is het maar omdat het microfoontje nu dichter bij je mond zit. Bovendien kan je Siri activeren door gewoon op je oortje te dubbeltikken. Het spijtige is wel, zo luidt het in de bespreking, dat Siri nog teveel naar het scherm verwijst, en niet volledig op audio ingesteld is wanneer je met de Airpods werkt. Vraag je bijvoorbeeld aan Siri wat het laatste nieuws is, dan zal die zeggen "Dit is het laatste nieuws", en dat op het scherm van je toestel tonen, in plaats van het voor te lezen.

Lees zelf de volledige bespreking bij TechOpinions (1)

Een tweede bespreking vind je bij iFixIt via MacRumors, een site die altijd alle toestellen volledig uit elkaar haalt om te weten in hoeverre ze hersteld kunnen worden. En zoals je wellicht verwachten zal: om al die technologie in de oortjes te krijgen, moest alles echt gecomprimeerd worden. De oortjes zijn dan ook één hoop vastgeklonken onderdelen, moeilijk te herstellen dus. De doosjes met met daarin de batterij om je oortjes te herladen, zijn echt wel bijzonder. De technologie is namelijk in staat om je oortjes tot acht keer te herladen vanuit dat doosje. Maar volgens iFixIt zijn er toch wat problemen met de kwaliteit van de afwerking van het batterijdoosje, en dat zou misschien wel eens de oorzaak zijn voor de vertraging waarmee de AirPods op de martk gekomen zijn.(2)
https://techpinions.com/apple-airpods-more-than-just-headphones/48310
http://www.macrumors.com/2016/12/20/airpods-teardown-charging-case/UBER: CLASH MET DE OVERHEID IN SAN FRANCISCO
Zeggen dat Uber een tikje arrogant is, en zich boven de wet verheven voelt, lijkt ons echt niet overdreven. We hebben er al vaker op gewezetn dat Uber (net als AirBnB trouwens) onder het mom van disruptief te zijn, bestaande wetten aan zijn laars lapt. De Uber chauffeurs worden behandeld als zelfstandigen maar zijn volledig afhankelijk van de tarieven die Uber oplegt; zij spelen taxi, maar omzeilen de verplichtingen die opgelegd worden aan taxi's, zoals verzekeringen en vergunningen. En net zo zijn alle logementen die zich aanbieden via AirBnB blijkbaar vrijgesteld van de verplichtingen qua brandveiligheid, verzekering, miminumvereisten van comfort en hygiëne waaraan een Bed & Breakfast of een hotel wél moet voldoen.

Maar Uber spant toch echt wel de kroon. Het is nu begonnen met testen met zelfrijdende auto's in San Francisco, alhoewel het geen toestemming gevraagd had aan de autoriteiten aldaar. Volgens Uber heeft het die toestemming helemaal niet nodig, omdat er een chauffeur in de wagen aanwezig is, die het stuur kan overnemen mocht dat nodig zijn.

Die testen blijken dus, zo vertelt The Guardian, vanaf dag 1 een groot fiasco. Verschillende auto's werden betrapt op het rijden door een rood licht en andere verkeersovertredingen.

Maar er blijkt nog meer aan de hand. Uber zou namelijk op voorhand geweten hebben dat de software in zijn autonome auto's onvoldoende rekeningn hield met fietsers, bijvoorbeeld bij het afslaan op een weg. En toch zou het zijn testen doorgezet hebben. En dat is, als je het ons vraagt, ronduit schandalig en crimineel, om bewust deze zwakke weggebruikers in gevaar te brengen.

De autoriteiten in San Francisco hebben nu ingegrepen, en de registraties van de 16 autonome voertuigen die in de test gebruikt werden, ingetrokken. Uber heeft daarop de testen stopgezet - maar voegde er meteen al aan toe dat het deze voertuigen elders zou inzetten.

Meer over Uber en zijn toch wel arrogante manier van handelen bij TechCrunch, The Guardian en Biz Journal.
https://techcrunch.com/2016/12/21/uber-stops-san-francisco-self-driving-pilot-as-dmv-revoked-registrations/
https://www.theguardian.com/technology/2016/dec/19/uber-self-driving-cars-bike-lanes-safety-san-francisco
http://www.bizjournals.com/sanfrancisco/news/2016/12/20/uber-dmv-ca-attorney-general-autonomous-vehicles.html?page=allFACEBOOK: DAN TOCH EEN MEDIABEDRIJF? EN KEIHARDE KRITIEK OP ZUCKERBERG...
Dat er heel veel nep nieuws gedeeld wordt op Facebook, valt niet te ontkennen. Mark Zuckerberg wou daar, vlak na de Amerikaanse verkiezingen, geen verantwoordelijkheid voor nemen. Daarna draaide hij bij, en begon toch maatregelen te nemen om vals nieuws te weren of toch minstens door menselijke curatoren te laten markeren als onbetrouwbaar.

Facebook is daarbij erg dubbelzinnig. Het wil wel nieuws brengen, het moedigt uitgevers zelfs aan om in zijn "Instant Articles" te stappen. Maar anderzijds beweert het van zichzelf geen media te zijn - met andere woorden, niet verantwoordelijk te zijn voor wat er gepubliceerd wordt.

Die houding verandert nu. In een recent interview heeft Mark Zuckerberg toegegeven dat facebook wel degelijk een mediabedrijf is, maar dan niet in de traditionele zin van het woord - het is en blijft een technologiebedrijf, voegde hij eraan toe. Waarom houdt Zuckerberg zo angstvallig vast aan dat onderscheid? De reden is eenvoudig. Als technologiebedrijf is het enkel een doorgeefluik. Als mediabedrijf kan het veel meer aansprakelijk gesteld worden voor de content die het publiceert. Hierover lees je meer bij TechCrunch (1)

Dat wij Facebook regelmatig kritiek geven, en zelf erg terughoudend staan tegen in zee te gaan met Facebook, is de trouwe lezer ongetwijfeld niet ontgaan. Maar wij zijn (gelukkig!) niet alleen met die kritiek. Een erg interessant artikel daarover lees je bij DataNews/Knack, onder de titel "Ik kan niet toekijken hoe Mark Zuckerberg het internet kapotmaakt". Aanbevolgen lectuur!

En tot slot nog dit: de EU heeft Facebook er deze week van beschuldigd dat het vals gespeeld heeft. Toen het toestemming vroeg om WhatsApp te mogen kopen, moest het beloven dat het de gegevens van de respectievelijke adressenbestanden van facebook en Whatsapp niet zou combineren, om zo meer te weten te komen over de gebruikers. En dat heeft het nu toch gedaan, weze het via een omweg. Meer daarover lees je bij WallStreetjournal.
https://techcrunch.com/2016/12/21/fbonc/
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/ik-kan-niet-toekijken-hoe-mark-zuckerberg-het-internet-kapotmaakt/article-opinion-785549.html
http://www.wsj.com/articles/eu-accuses-facebook-of-giving-misleading-information-on-whatsapp-purchase-1482235851?mod=e2twdSIGNAL MET DOMAIN FRONTING, EN FIREFOX MET MULTI-PROCESSEN
Twee berichten die eerder technisch zijn, maar toch belangrijk om mee te geven. Wil je de juiste technische uitleg, dan vind je die bij de originele artikels - wij geven je enkel een simpele samenvatting.

Het eerste bericht gaat over Signal, de berichtenapp die populair geworden is omdat de berichten end-to-end versleuteld zijn en dus niet afgeluisterd kunnen worden. Juist omwille van die grote versleuteling werd de app dan ook onlangs verboden in Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten.

Maar gelukkig hebben slimme techneuten een manier gevonden om die blokkade te omzeilen, een techniek die domain fronting heet en gebruik maakt van Google diensten om de route van verkeer te verdoezelen. Het juiste lees je bij Wired. (1)

Het tweede bericht betreft Firefox. In tegenstelling tot de andere browsers (Edge,IE, Chrome en Safari) maakte Firefox tot nu toe geen gebruik van een multiple process architectuur. Dat wil zeggen dat de rendering engine (het deel van de browser dat HTML, CSS en JavaScript leest en interpreteert) afgescheiden is van het browser frame. Dit omwille van stabiliteit (als het rendering proces crasht, dan gaat niet de hele browser onderuit) en voor de veiligheid.

Welnu, in de nieuwe versie van Firefox, editie 50 die zo pas uit is, wordt nu ook gebruik gemaakt van een multi-proces architectuur. Meer bij Ars Technica.
https://www.wired.com/2016/12/encryption-app-signal-fights-censorship-clever-workaround/
http://arstechnica.co.uk/information-technology/2016/12/firefox-50-multi-process-details-download/

  
Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetVLAAMSE  PODCASTS: DE LIJST VAN LODE ROELS
Podcasting zit in de lift. Steeds meer mensen ontdekken de kracht van dit medium, en gebruiken het om hun content naar de luisteraar te brengen, om hun (niche) doelpubliek te bereiken.
Lode Roels, zelf een podcaster, heeft een uitstekende lijst gemaakt van de vele Vlaamse podcasts die je kan beluisteren. Ze gaan over allerlei onderwerpen - van humor tot tech, van maatschappijkritisch denken tot intense radioreportages.
[Taal: NL]
http://www.radioroels.be/2016/11/overzicht-vlaamse-podcasts.html

Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Ik ben nooit, ik word.
-André Gide-

 
De nieuwe oogst


   
IMZY: REDDIT, MAAR DAN ZONDER TROLLEN

Deze website werd opgestart door voormalige werknemers van Reddit, de sociale nieuwssite waar gebruikers nieuws naar de top stemmen. Reddit is berucht voor het trollen, de beledigende, sexistische en racistische commentaar. Dat moet anders - vriendelijker, zo vonden de oprichters van Imzy. Of ze daarin geslaagd zijn kan je zelf oordelen.
Bij Bloomberg vind je een uitgebreide bespreking.
https://www.bloomberg.com/news/articles/2016-12-07/it-s-like-reddit-without-the-trolls
https://www.imzy.com/LINKPADZ: NIEUWE TABS IN CHROME
Deze extensie voor je Chrome browser maakt van elke nieuwe tab een mooi startscherm voor jouw websites en jouw internet opzoekingen. De extensie leert hiervoor uit jouw surfgeschiedenis. Bovendien kan je sites toevoegen of verwijderen naar believen.
http://www.linkpadz.com/


SONGKICK: BLIJFT OP DE HOOGTE VAN CONCERTEN
Bij deze webdienst kan je je Spotify, Facebook en Last.fm account koppelen aan je Songkick account. En kijk: voortaan word je op de hoogte gebracht wanneer jouw favoriete artiesten een concert gaan geven in jouw omgeving. Je zou zelfs in principe moeten kunnen zien wat de tickets kosten bij verschillende bronnen - maar dat is iets wat jullie ons zouden moeten kunnen bevestigen of ontkennen, want wij hebben geen Spotify account.
[Taal: ENG]µ
https://www.songkick.com/


THE CONVERSATION: NIEUWS, NADER BEKEKEN

Wanneer je een diepgaande analyse wil over allerlei onderwerpen, dan is The Conversation wel een goed beginpunt. Daar kunnen lezers ook commentaren geven, maar enkel wanneer zij grondige kennis over het onderwerp kunnen bewijzen. Wat ook bijzonder is, is het feit dat de site vaak verschillende artikels rond eenzelfde onderwerp publicert, maar dan van een verschillend perspectief.
[Taal: ENG]
https://theconversation.com/


HTML.NET: CODE LEREN
Het is echt niet zo moeilijk om een website te maken, maar je moet er wel wat code voor kennen. Deze website zet je met simpele instructies meteen op weg. Je vindt er cursussen HTML, CSS, PHP en JavaScript. ER is ook een forum, en dat lijkt echt wel actief.
[Taal: ENG]
http://html.net/


FREEMIND: JE PLANNEN IN VORM GIETEN
Heb je een project in je hoofd, dan is de eerste stap die je moet doen: je project op papier zetten, zodat alle aspecten waaraan je denken moet, duidelijk worden. FreeMind is een mind-mapping tool, geschreven in java, waarvan je gratis gebruik kan maken.
[Taal: ENG]
http://freemind.sourceforge.net/wiki/index.php/Main_Page


MINDMAPFREE: ONLINE WERKEN


Waar de vorige tip een software betreft die je downloaden kan, is dit een tool om online de map voor jouw project uit te teken. Je begint met een scherm dat meteen vol met tips staat, en de tool is echt wel heel gebruiksvriendelijk.
[Taal: ENG]
http://mindmapfree.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: KLUSSEN VOOR BEGINNERS
Moe van het wachten op een karweiman om een herstelling in huis te doen? Waarom niet zelf aan de slag gegaan? Op deze site word je alvast op de goede weg gezet. Je krijgt er allerlei trucs die je slim leren klussen. Een aanrader!
[Taal: NL]
http://www.klussenvoorbeginners.be
http://www.klussenvoorbeginners.be/stappenplannen-categorie/15/Basistechnieken-doe-het-zelf


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: SCHOONSELHOF
Het is bekend dat er op de Antwerpse begraafplaats Schoonselhof heel wat prachtige beeldhouwwerken staan op de graven, op grafmonumenten, enz. Op die begraafplaats liggen ook heel wat bekende Vlaamse / Antwerpse prominenten begraven. De website Schoonselhof.be neemt je mee op een virtuele wandeling op het Schoonselhof, maar bij uitbreiding ook naar de andere begraafplaatse in het Antwerpse.
[Taal: NL]
http://www.schoonselhof.be/


VRIJDAG MULTIMEDIA: BEAUTIFUL PLACES TO VISIT
Deze website vertelt je over de mooie plekjes op onze planeet, die je misschien toch eens met een bezoekje moet vereren. Bij elk plekje vind je een fotoreportage met prachtige beelden. De moeite waard om minstens vanuit je luie zetel virtueel te bezoeken...
[Taal: ENG]
http://beautifulplacestovisit.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA: WOORD QUIZ
In deze quiz moet je vinden een bepaald woord vinden dat in de titels van twee songs ontbreekt. Een quiz voor de popliefhebbers dus. Op de site vind je trouwens nog meer quizzen.
[Taal: ENG]
https://www.sporcle.com/games/SporcleEXP/missing_word_mixed
https://www.sporcle.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA: JAMENDO

Als je het ons vraagt is dit toch nog altijd een van de beste sites om muziek te ontdekken. Je kan muziek gratis beluisteren, streamen of downloaden. Voor handelszaken kan je ook een commerciële licentie nemen.
Om dus opnieuw te ontdekken!
[Taal: ENG]
https://www.jamendo.com/track/1209658/emotionBezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Roemeense cybercriminelen aangeklaagd in VS
http://www.ad.nl/digitaal/roemeense-cybercriminelen-aangeklaagd-in-vs~a620ad59/
- Syrisch twittermeisje Bana (7) 'veilig' na evacuatie uit Aleppo
http://www.ad.nl/buitenland/syrisch-twittermeisje-bana-7-veilig-na-evacuatie-uit-aleppo~a80f8e3c/
 
 
 *** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
 - Canton heeft eigen muziekdoosjes klaar
http://elektrozine.be/canton-heeft-eigen-muziekdoosjes-klaar/
- Uitgelegd: Wat is een PIR bewegingsdetector?
http://elektrozine.be/wat-is-een-pir-bewegingsdetector/


 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Foutmeldingen bij herstellen van Windows Update
http://computertaal.info/2016/12/21/foutmeldingen-herstellen-windows-update/
- Gratis: Ashampoo Burning Studio 2017 & Ashampoo Office Free
http://computertaal.info/2016/12/19/gratis-ashampoo-burning-studio-2017-ashampoo-office-free/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Telecomleverancier koopt Belgische provider die winst aan goede doelen schenkt
https://tweakers.net/nieuws/119365/telecomleverancier-koopt-belgische-provider-die-winst-aan-goede-doelen-schenkt.html
- ACM eist dat T-Mobile stopt met 'Datavrije Muziek'
https://tweakers.net/nieuws/119363/acm-eist-dat-t-mobile-stopt-met-datavrije-muziek.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be


- Elon Musk: 'Volgende week meer zelfrijdende functies Tesla door software-update'
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/elon-musk-volgende-week-meer-zelfrijdende-functies-tesla-door-software-update/article-normal-793781.html
- Grenscontrole VS vraagt je social media accounts
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/grenscontrole-vs-vraagt-je-social-media-accounts/article-normal-793775.html*** TECHNOLOGIUM
http://www.technologium.be
- Loodgieter Antwerpen over de voordelen van een slimme thermostaat
http://www.technologium.be/loodgieter-antwerpen-voordelen-slimme-thermostaat
- Heeft Apple geen macOS ontwikkelteam meer?
http://www.technologium.be/heeft-apple-geen-macos-ontwikkelteam-meer


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Deze slimme Belgische uitvinding tilt binnenkort jouw festivalervaring naar een hoger niveau:
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/deze-slimme-belgische-uitvinding-tilt-binnenkort-jouw-festivalervaring-naar-een-hoger-niveau
- Werken bij Apple? 11 opmerkelijke dingen die je moet weten over de bedrijfscultuur:
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/werken-bij-apple-11-opmerkelijke-dingen-die-je-moet-weten-over-de-bedrijfscultuur
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


TIP: HOE WERKEN MET SNAPCHAT GROUPS?
In dit artikel van Mashable wordt dieper ingegaan de nieuwe Snapchat Groups, de mogelijkheid om met een groepje vrienden boodschappen te delen. Hoeveel mensen kan een groepje maximaal bevatten, hoe voeg je vrienden toe, enz : op al deze vragen vind je hier antwoord.
http://mashable.com/2016/12/13/snapchat-groups-everything-to-know/?utm_cid=mash-com-Tw-tech-link%23sd613jsnjlqd#aO6KIvnFLOqx


DE TIP VAN HANS: HIER MOET JE OP LETTEN ALS JE WI-FI NEEMT
Omdat iedereen tegenwoordig draadloze apparaten op zak heeft, is het wenselijk om ook kleinere kantoren uit te rusten met WiFi naast of in plaats van het bedrade netwerk. Hierbij een gids met tips om een betrouwbaar WiFi-netwerk uit te rollen met goede prestaties.
http://computerworld.nl/netwerken/95322-hier-moet-je-op-letten-als-je-wi-fi-neemt?hash=095d8389921496ae7da3c1cda1533bbf&utm_source=cw-newsletter&utm_medium=2016-11-28


DE TIP VAN HANS: BLUETOOTH 5 BESTORMT INTERNETWERELD
Bluetooth richt zijn pijlen op het internet of things (IoT) met de nieuwe versie die net is verschenen. BLE zit al op veel toestellen, dus de tijd is rijp voor een IoT-wereld op basis van Bluetooth
http://computerworld.nl/netwerken/95598-bluetooth-5-bestormt-internetwereld?hash=095d8389921496ae7da3c1cda1533bbf&utm_source=cw-newsletter&utm_medium=2016-12-12


DE TIP VAN HANS: MOGELIJK WIFI-PROBLEEM NA UPDATE WINDOWS 10
Wifi probleemSommige Windows 10-gebruikers melden een probleem met de wifi-verbinding. Het probleem is ontstaan na de laatste update van het systeem. De computer meldt dan dat er geen verbinding mogelijk is met internet.
https://www.seniorweb.nl/nieuws/mogelijk-wifi-probleem-na-update-windows-10?utm_source=facebook&utm_medium=post&utm_content=12dec16


DE TIP VAN HANS: EUROPOL PAKT TIENTALLEN VERDACHTEN ACHTER DDOS-AANVALLEN OP
Autoriteiten uit dertien verschillende landen hebben samengewerkt om 34 verdachten aan te houden, die mogelijk achter verscheidene DDoS-aanvallen hebben gezeten. Ook de Nederlandse politie werkte daaraan mee, meldt Europol.
http://www.pcmweb.nl/nieuws/europol-pakt-tientallen-verdachten-achter-ddos-aanvallen-op.html?utm_source=copernica&utm_medium=email&utm_campaign=PCM_Nieuwsbrief_20161212


DE TIP VAN HANS: SKYPE TRANSLATOR WERKT NU OOK MET VASTE TELEFONIE
Skype kan nu ook gesprekken in real-time vertalen wanneer je naar vaste of mobiele telefoonnummers belt. Eerder werkte de functie alleen binnen Skype zelf.
http://www.pcmweb.nl/nieuws/skype-translator-werkt-nu-ook-met-vaste-telefonie.html?utm_source=copernica&utm_medium=email&utm_campaign=PCM_Nieuwsbrief_20161212

  
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

TINDER NU OOK OP TV!
Of het een goede zet is, laten wij in het midden. Het is nu niet echt evident om op het tv-scherm in de huiskamer naar een lief op zoek te gaan (vooral wanneer je ouders/kinderen/huidige partner aanwezig is!)
In elk geval: voortaan kan je via de Tinder app voor je Apple TV op het grote scherm op lievenjacht gaan...
Een bespreking bij Mashable.
http://mashable.com/2016/12/13/tinder-apple-tv-party-game/
http://tech.gotinder.com/tinder-on-apple-tv-with-swift-3/CASTRO: PODCAST MANAGER

CA

Deze tool voor de iPHone is ideaal voor wie fan is van podcasts. Je kan je hierbij focussen op individuele episodes die je in de wachtrij kan zetten om ze te beluisteren, en niet op de volledige abonnementen op de podcasts.
https://itunes.apple.com/app/id1080840241?mt=8&ign-mpt=uo%3D4
http://lifehacker.com/castro-adds-widget-controls-for-instant-podcast-listeni-1789429412


GREENSHOT: SCREENSHOTS
WIndows all - freesource
Dit is een lichtgewicht progje om screenshots te mken. Je kan zowel van het hele scherm als een deel ervan een afdruk maken, die je dan voorzien kan van notities. Je kan tevens bepaalde delen markeren of onherkenbaar maken.
http://fileforum.betanews.com/detail/Greenshot/1307717146/1
http://getgreenshot.org/


WINSSHTERM
Windows - freeware
Dit is een portable PuTTY/KiTTY interface, waarmee je van op afstand toegang krijgt tot een ancere computer via SSH. Je kan snel een sessie opstarten en wisselen tussen verschillende sessies. r is een ingebouwde ondersteuning om bestanden te kopiëren.
http://fileforum.betanews.com/detail/WinSSHTerm/1463291047/1
http://www.winsshterm.net/


VRIJDAG APPDAG: PHOTOSHOP FIX


Deze app brengt verschillende populaire functies van Photoshop van de desktop naar de smartphone. Je kan foto's retoucheren en herstellen, enz. en her resultaat van je smartphone naar je desktop zenden.
https://itunes.apple.com/us/app/adobe-photoshop-fix-retouch/id1033713849?mt=8

 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Geld is als mest. Je moet het verspreiden - anders gaat het stinken.
- Paul Getty -