Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
22/12/2016 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 21
Nummer 985 van 17/12/2016Gegroet lezer,

Onze redactie meldt met trots dat dit het eerste nummer is van jaargang 21. Een indrukwekkende leeftijd waar wij best trots op zijn. Wij danken alle medewerkers die ons al die jaren gesteund hebben, voor hun trouwe bijdragen. En wij danken ook jullie, de lezers. Want wat is een nieuwsbrief wanneer er niemand is die hem leest? Jullie reageren vaak, ook op erg persoonlijke zaken. En dat waardeert onze redactie enorm.

Veel leesplezier met deze editie, en op naar jaargang 22!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
NIEUWE WOORDJES LEREN: FOG COMPUTING
We hebben al Cloud computing - data die in de cloud staan, dus niet op onze eigen computers maar op servers in grote datacenters die soms wel aan het andere eind van de wereld staan. Maar nu wordt ook gesproken van FOG computing - "mist" computing dus eigenlijk. Wat is het?

ReadWrite heeft er een interessant artikel over. Het gaat natuurlijk om het Internet of Things, de trend om als maar meer toestellen een internetverbinding te geven. Van health trackers tot slimme lampen, van domotica tot slimme weegschalen, van sloten op onze deuren tot allerlei professionele toepassingen: zij sturen hun data door naar de cloud, waar de data verwerkt worden.

Volgens waarnemers zou het IoT tegen 2020 bstaan uit maar liefst 20 tot 30 miljard connected devices. Het aantal gegevens dat doorgestuurd wordt, zou in datzelfde tempo groeien. De opslagruimte en de computerkracht van de servers waar die data bewaard moeten worden, zou eveneens groeien, en wel volgens de wet vanMoore, waarbij  dat aantal elke 18 maanden verdubbelt. De bandbreedte echter groeit niet aan dit tempo - volgens sommigen slechts 40% per jaar.

Wat dus betekent dat de hoeveelheid data de beschikbare bandbreedte gaat overschrijden. En daar komt dan de fog computing aan te pas: data zouden niet allemaal meer naar de servers gestuurd worden om daar centraal verwerkt teworden, maar een deel ervan zal aan de randen van het netwerk verwerkt worden, en enkel de resultaten zullen nog naar de cloud verstuurd worden.

Dat zou de snelheid bevorderen, maar ook beveiligingsrisico's verminderen.

Lees dit interessante artikel bij ReadWrite.
http://readwrite.com/2016/12/10/what-is-fog-computing-and-what-is-its-future-tl1/
SPOTIFY WIL OOK ON-DEMAND BRENGEN NAAR DE GRATIS ABONNEMENTEN
De muziekstreaming dienst Spotify is nog altijd de populairste ter wereld. Je kan er een gratis abonnement nemen, maar dan moet je hopen dat het algoritme goed aanvoelt welke songs jij graag hoort. Bij het betalend abonnement kan je zelf bepalen welke song of album je wil horen in jouw playlist.

Daarin zou verandering kunnen komen. Spotify zou namelijk volgens verschillende bronnen werken aan een aanbod dat Jump heet, en waarbij ook de gratis mobiele gebruikers on-demand mogelijkheden krijgen, zo weet The Verge.

Alles zal afhangen van het feit of Spotify de onderhandelingen over de auteursrechten die het momenteel voert met de platenlabels, tot een goed einde kan brengen. En je kan al wel begrijpen dat die niet staan te springen om dit aanbod ook gratis te laten aanbieden...

Meer bij The Verge.
http://www.theverge.com/2016/12/9/13898270/spotify-jump-in-on-demand-free-mobile-usersSUPER MARIO:HELAAS NIET ZONDER INTERNETVERBINDING (EN DRM CONTROLE!)
Verleden week kon je lezen dat Nintendo aangekondigd had dat de hele Super Mario franchise niet alleen naar iOS gebracht zou worden, maar ook naar Android. Voortaan zou je dus lekker vanop je mobiele toestel Mario kunnen laten springen, klimmen, en al die dingen die onze sympathieke loodgieterin zijn spel moet doen.

Maar er zit blijkbaar toch een negatief kantje aan dit bericht. Mashable weet namelijk te vertellen dat je, om een Mario spelletje te kunnen spelen op e mobiele toestel, een internetverbinding moet hebben. De reden? Laat ons het in koor uitbrullen:auteursrechten!

In een interview dat je bij Mashable lezen kan, legt een woordvoerdere van Nintendo de reden uit.
http://mashable.com/2016/12/08/super-mario-run-shigeru-miyamoto-interview/#Fy8ZeDVaTiqG
http://thenextweb.com/gaming/2016/12/09/super-mario-run-internet-connection/VIDEO, VIDEO, VIDEO: NIEUWE INITIATIEVEN VAN FACEBOOK EN INSTAGRAM
Een leuk filmpje af en toe kunnen we wel smaken, maar echt alle informatie verhaspelen via video, dat is niet aan ons besteed. Tekst blijft nog altijd veel sneller om informatie tot jou te nemen, toch? Zelfs al ben je geen kampioen in snellezen, je kan nog altijd diagonaal lezen en de belangrijkste punten oppikken - of toch tenminste beslissen of de informatie waard is om helemaal door te nemen.

Maar ja, dat is blijkbaar een mening die niet gedeeld wordt door de rest van de wereld, want alle sociale netwerken zetten volop op video in. Deze week kondigden twee sociale netwerken nieuwe initiatieven aan op vlak van video.

Om te beginnen is er Instagram, dat de Amerikaanse gebruikers de mogelijkheid zal bieden om live video te streamen. Er komt ook een speciale functie waarbij je zal kunnen zien welke live video's er op dat moment gestreamd worden. Meer bij TechCrunch (1).

En verder is er Facebook, dat nog een stapje verder gaat: het zal het live streamen van 360 graden video's ondersteunen. De spits zal deze week afgebeten worden door National Geographic, dat op zijn Facebook pagina de eerste 360 Live video zal uitzenden. Je zal live kunnen meemaken hoe wetenschappers na 80 dagen isolatie uit hun isolatieblokken komen in het Mars Deser Research Station. Meer bij TechCrunch (2).
http://techcrunch.com/2016/12/12/instagram-opens-live-video-broadcasts-to-all-u-s-users/
https://techcrunch.com/2016/12/12/facebook-launches-live-360-video-from-natgeo-today-everyone-next-year/MAAR WAAROM BLIJFT APPLE TREUZELEN MET ZIN AIRPODS?
Toen Apple de iPHone 7 voorstelde, werd die maar lauw onthaald. Maar de bijhorende Earpods, de draadloze oortjes, konden wel op veel enthousiasme rekenen.

De earpods zouden niet alleen draadloos zijn, maar ook slim, en automatisch het afspelen van muziek onderbreken bijvoorbeeld. Knap. Alleen... de iPHone 7 is nu al enkele maanden uit, maar waar blijven de Earpods? Zij waren oorspronkelijk aangekondigd voor oktober, maar we zijn nu al december. En het lijkt erop dat ze zelfs niet op tijd zullen zijn voor de feestdagen, wanneer de earpods hét ideale geschenk hadden kunnen zijn voor de kerstboom.

Wat is er aan de hand? Volgens bronnen dicht bij het bedrijf zou het gaan om de technologie die Apple toepast. Bij andere bedrijven, die ook draadloze oortjes aanbieden, is er slechts één oortje dat het signaal ontvangt via Bluetooth van de iPad / iPhone, en stuurt het dat signaal door naar het tweede oortje. Apple zou echter in zijn Earpods de Apple W1 chip ingebouwd hebben, met de bedoeling het signaal rechtstreeks en onafhankelijk van elkaar te ontvangen. En dat lijkt problemen op te leveren met synchronisatie, want die verloopt niet perfect, wat de klank vervormt.

Wat toch opmerkelijk is, want het is niet de gewoonte van Apple om een product aan te kondigen dat technisch niet op punt staat...

Meer bij International Business Times.
http://www.ibtimes.co.in/apple-airpods-may-not-release-before-christmas-heres-why-launch-delayed-707861LEUKE TOEPASSING VOOR DE NIEUWE MACBOK PRO TOUCH BAR!
De mens is toch creatief... vooral wanneer het op spelletjes aankomt. BIj Mashable kan je namelijk lezen hoe een programmeur met een voorliefde voor PacMan, een progje ontworpen heeft waardoor de Touch Bar van de nieuwe MacBook Pro omgevormd wordt in een heus game.

Ter herinnering: die Touch Bar is een balk bovenaan het klavier in de nieuwe MacBook Pro, die ervoor zorgt dat de klassieke functietoetsen, die op deze balk zitten vervangen worden door programmeerbare aanraaktoetsen. Per progje zijn deze toetsen aangepast, zodat de touch bar bepaalde toetsen heeft voor bijvoorbeeld Word, en dan weer andere toetsen voor PowerPoint.
In dit artikl bij Mashable lees je meer over de Pacman-hack, en als je zelf een nieuwe MacBook Pro hebt, vind je er ook het adres waar je zelf het progje kan downloaden.
http://mashable.com/2016/12/12/pac-man-macbook-pro-touch-bar/?utm_cid=mash-com-Tw-main-link#miLNRCJUTPqbFACEBOOK BRENGT EEN LIGHT-VERSIE UIT VAN MOMENTS, MAAR DAN VOOR HET WEB
Even ter herinnering: Moments is een onderdeel van Facebook, waarbij een foto-album gedeeld wordt met anderen en zij hun foto's kunnen toevoegen. Het achterliggende idee is dat je bijvoorbeeld op een huwelijksfeest bent geweest, en dat iederen die daar ook was zijn foto's toevoegt aan die Moments, zodat er een gemeenschappelijk fotoalbum ontstaat.

Enkele maanden geleden werd Moments nog uitgebreid, met de mogelijkheid om een link aan te maken van een Moment, die je dan kon delen. Wie op de link klikte, kon het private album online bekijken, zelfs al was je geen vriend met die persoon op Facebook. Zij konden ook hun eigen foto's dan toevoegen aan het album.

Deze optie wordt nu verder uitgebreid met een light-versie voor het web, zodat je de foto's ook in je browser kan bekijken, en niet langer enkel op je telefoon. Foto's toevoegen kan je echter niet in deze webversie. Je zal Moments vinden in de navigatiebalk links van je Facebook.

Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2016/12/12/facebook-rolls-out-a-lightweight-web-version-of-its-photo-sharing-service-moments/APPLE BRENGT IOS 10.2 UIT. WAT BIEDT HET?
De softwarefabrikant uit Redmond heeft deze week versie 10.2 uitgebracht van zijn iOS besturingssysteem, dat draait op de iPhone, iPad, iPod Touch. Een uitgebreide bespreking, mét foto's, van het nieuwe OS vind je bij 9to5Mac, maar dit zijn kort samengevat enkele opvallende nieuwigheden:

- Je krijgt drie nieuwe achtergronden (wallpapers) maar enkel wanneer je een iPhone 7 of 7Plus hebt.

- Bij je muziek Instellingen krijg je nu ook de optie om de sterretjes beoordeling te vertonen

- Er is een nieuw icoontje voor de koptelefoon in de statusbalk voor audiotoestellen die via Bluetooth werken (zoals bluetooth speakers en... de nieuwe Earpods die er nog niet zijn!)

- Je hebt nieuwe emoji's, en een 'love' schermeffect in je Messages, alsook een 'Celebration' in je Messages.

Eigenlijk niets bijzonder wereldschokkend. Het enige echt nieuwe is de tv-app, maar die is voorlopig enkel voor gebruikers in de VS. Maar wanneer het ook naar onze contreien zou komen, dan krijg je bij TV via Up Next te zien welke films en feuilletons je momenteel aan het bekijken bent en waar je gebleven was. In Watch Now krijg je aanbevelingen voor nieuwe films en feuilletons, althans dat is wat 9to5Mac schrijft - ons lijkt het dat Up Next eerder de aanbevelingen zou moeten bevatten, en Watch Now wat je aan het bekijken bent. Maar dat zal wel duidelijk worden zodra je deze update ook zelf ontvangen hebt.

Meer dus bij 9to5Mac.
https://9to5mac.com/2016/12/12/ios-10-2-now-available/ZAL DE INTEGRATIE VAN LINKEDIN IN WINDOWS LEIDEN TOT EEN LAWINE AAN MELDINGEN?
Je hebt onlangs kunnen lezen dat Microsoft de professionele sociale netwerksite LinkedIn gekocht heeft. Het moest nog wel even de goedkeuring krijgen van anticoncurrentie autoriteiten, maar dat is ondertussen gelukt, en de overname is nu afgerond. Maar wat wil Microsoft eigenlijk aanvangen met LinkedIn?

Wel, om te beginnen zal LinkedIn als aparte entiteit blijven bestaan. Maar het zal nauwer geïntegreerd worden in Outlook en de hele Office suite. Zo zal je bijvoorbeeld een cv kunnen schrijven ini Word, en daarmee dan je profiel in Linkedin kunnen updtaen, of solliciteren voor een job. Je zal ook meldingen van LinkedIn krijgen in je Windows action center - waarbij sommigen vrezen dat je voortdurend gestoord zal worden met nieuwe meldingen, maar gelukkig kan je die meldingen ook uitzetten.

Wat er ook zal komen is "social selling", en dat is wel interessant voor marketeers. Dat betekent dus dat ze, door sales Navigator en Dynamics 365 te combineren, gemakkelijker doelgericht mensen kunnen bereiken.

Een vooruitzicht op wat de LinkedIn / Windows combinatie zal brengen vind je bij Mashable en The Verge.
http://mashable.com/2016/12/08/microsoft-linkedin-owns/#ejvQkDN7kiqR
http://www.theverge.com/2016/12/8/13889970/microsoft-linkedin-notifications-hell-windows-10AIRPODS DAN TOCH BESCHIKBAAR... MAAR OF ZE DE KERSTBOOM HALEN IS TWIJFELACHTIG
Gisteren schreven we over de mogelijke reden waarom de draadloze AirPods, die met de nieuwe iPhone 7 werken, zo'n vertraging opgelopen hebben. Vandaag is er beter nieuws: Apple heeft aangekondigd dat de AirPods nu verkrijgbaar zijn in zijn online winkeltje.

Ze kosten $159 per paar. En als je snel bestelt (maar dan heel, heel snel!) dan krijg je ze misschien nog dit jaar in jouw brievenbus. Want na de aankondiging dat de AirPods verkrijgbaar zijn, schoof de beloofde levertijd meteen drastisch op, zodat die nu op minstens 4 weken staat...
https://techcrunch.com/2016/12/13/airpods/
NIEUWE TV-INITIATIEVEN: MOLOTOV, AMAZON EN BBC
Het aanbod aan programma's die je op je tv kan bekijken via externe diensten, blijft groeien. En dan hebben we het zowel over een aanbod dat je rechtstreeks op je tv kan bekijken, zoals Neflix wanneer je een Proximus abonnement hebt, of Play More indien je een Telenet abonnemt hebt, als over het aanbod dat je op je tablet of computer kan bekijken en/of streamen naar jouw tv.

Deze week vielen drie aankondigingen onze mailbox binnen over nieuw tv-aanbod. Om te beginnen is er de aankondiging dat Amazon Prime Video voortaan beschikbaar is in België, naast 200 andere landen. De dienst is goedkoper dan Netflix, maar je hebt voorlopig iets minder keuze; ook ontbreken Nederlandstalige ondertitels. Meer bij NewsMonkey (1)

Een tweede bericht doet ons hartje bloeden. Want het is de BBC die zijn programma's ook buiten Engeland gaat brengen, alleen is het aanbod momenteel enkel gericht naar de VS. Het zou gaan om een samenwerking tussen BBC en ITV, en je zou dus niet alleen "harde" series kunnen zien, maar ook drama's zoals COld Feet, Thrillers zoals Silent Witness, en zelfs soaps zoals EastEnders en Emmerdale. Het abonnement heet Britbox, en wijk unnen aleen maar hopen dat het ook snel in ons landje beschkbaar zal zijn.

Meer bij The Guardian (2).

Een derde bericht komt uit Frankrijk. Daar wil de startup Molotov de burger de kans bieden om via de app veel gemakkelijker naar de 70 gratis tv-zenders in Frankrijk te kunnen kijken. De gebruiker moet nu zappen en zappen om een programma te vinden dat interessant is, de Molotov app wil de programma's in een duidelijk overzicht brengen, waarbij je je favoriete feuilletons kan bookmarken. Een beperkt aantal vorige afleveringen zal trouwens in de cloud bewaard blijven -mocht je een aflevering gemist hebben, dan kan je die alsnog zien.

De app is voorlopig enkel op de Franse markt te krijgen. Maar een van de investeerders in MOlotov is SKY, een Europese tv-verdeler, zodat de kans bestaat dat je ook deze content in onze contreien te zien zal krijgen. Meer bij Venturebeat.

Nu nog massa's extra vrije tijd, want we zullen ogen te kort heben om alles te kunnen zien!
http://newsmonkey.be/article/74211
https://www.theguardian.com/media/2016/dec/13/bbc-and-itv-to-launch-britbox-on-demand-service-in-us
http://venturebeat.com/2016/12/13/microsoft-translator-now-lets-you-translate-in-person-conversations/DE ZELFRIJDENDE PLANNEN VAN GOOGLE: IETS MINDER FUTURISTISCH DAN GEDACHT
Weet je nog, die beelden van de zogenaamde zelfrijdende auto van de toekomst - waarbij je met zijn allen in een zetel zat, en er geen stuur of pedalen meer te zien zijn? Wel, het blijkt dat die toekomstige auto er toch iets minder futuristisch zal uitzien. Althans volgens Google;

Google heeft namelijk iets meer onthuld over zijn plannen op dat vlak. Om te beginnen heeft Google de afdeling voor de zelfrijdende auto een nieuwe naam gegeven binnen de Alphabet-paraplu: Waymo. Verder zou Google niet langer van plan zijn om zelf auto's te bouwen, maar zou het daarvoor samenwerken met externe partners; de naam van Fiat Chrysler wordt genoemd, dat aan een wagen zou werken in opdracht van Google, gebaseerd op de Pacifica minivan.

Het lijkt er dus meer op dat Google (of liever: Waymo) de techniek zal leveren, terwijl derden de auto's zullen bouwen. Iedereen doet nu eenmaal best waarin hij al ervaring heeft, niet?

Meer over deze plannen bij TechCrunch, Bloomberg, en The Verge.
https://techcrunch.com/2016/12/13/googles-self-driving-car-unit-spins-out-as-waymo/
https://www.bloomberg.com/news/articles/2016-12-13/google-said-to-plan-ride-sharing-service-with-chrysler-minivans-iwnox94h
http://www.theverge.com/2016/12/13/13933140/google-self-driving-car-fiat-chrysler-partnershipMICROSOFT: EEN LUIDSPREKER MET CORTANA AAN BOORD EN ANDERE NIEUWIGHEDEN
Waar Apple zijn eigen technologie altijd voor zichzelf houdt en die angstvallig afschermt voor samenwerking met derden, trekt Microsoft, vooral dan de laatste jaren, een heel andere kaart - namelijk die van openheid. Zo ook voor zijn Cortana intelligente assistent.

Deze week heeft Microsoft namelijk aangekondigd dat het zijn Cortana technologie opent voor andere hardware bedrijve, zodat zij de technologie kunnen integreren in luidsprekers, auto's, huishoudtoestellen enz. Als eerste van deze producten zou je in 2017 een luidspreker mogen verwachten van Harman Kardon, die Cortana aan boord heeft.

Dankzij de Cortana SDK (Software Developer Kit) die Microsoft uitgebracht, zullen ontwikkelaars ook "skills" of vaardigheden kunnen ontwikkelen voor Cortana. Die zal zo leren samenwerken met bijvoorbeeld Spotify of de lampen van Philps Hue. Het bijzondere aan die SDK is dat die ook een tool bevat waarmee de ontwikkelaars de skills die zij reeds gemaakt hadden voor Alexa, de assistent van Amazon, kunnen porteren naar Cortana.

Tussen haakjes: in het artikel bij Mashable over de Cortana SDK vind je ook een filmpje waarin getoond wordt hoe iemand de Amazon Echo en de Google Home assistenten met elkaar heeft leren spreken - wat tot verrassende resultaten leidt! (1)

Nog meer nieuws uit de Microsoft stal: er is een nieuwe functie in de Microsoft Translator, waardoor real-time vertalingen mogelijk worden voor gesprekken in verschillende talen. Denk bijvoorbeeld aan een gids die in één bepaalde taal zijn rondleiding geeft, terwijl het publiek rond hem, bestaande uit een Spanjaard, een Fransman en een Japanner, de tekst simultaan in hun eigen taaal kunnen horen. Meer hierover bij GeekWire (2)

Ontwikkelaars die meer willen weten over Cortana kunnen tot slot terecht bij Microsoft zelf (3)
http://mashable.com/2016/12/13/microsoft-cortana-speaker/#V4WOBos5waqo
http://www.geekwire.com/2016/microsoft-translator-app-now-enables-real-time-translations-conversations-across-multiple-languages/
https://blogs.windows.com/buildingapps/2016/12/13/cortana-skills-kit-cortana-devices-sdk-announcement/#BRACDHKdh7HYmKD4.97BINNENKORT BLOKKEERT OOK DE EDGE BROWSER FLASH
Het is al langer dat Google in zijn Chrome browser standaard geen Flash filmpjes meer speelt; waar voorhanden zal het op de HTML5-versie van die filmpjes overschakelen. Bij de Firefox browser kan je Flash, via de instellingen, standaard blokkeren. Is er dan een Flash-filmpje, dan kan je nog beslissen omo dat manueel te activeren.

En nu zal Microsoft ook een dergelijke maatregel nemen: bij Flash bestanden zal standaard overgeschakeld worden op HTML5, en zal Flash content geblokkeerd worden.

Deze maatregel wordt ingegeven omwille van enerzijds het feit dat Adobe Flash echt wel energie en geheugen vreet, en anderzijds omdat Flash vaak een vector is van virussen en malware. Mooi dus, de gebruiker zal beter beschermd worden. Tegelijkertijd moet ons van het hart dat er nog enorm veel Flash content op het web is. Dat zie je pas wanneer je Flash geblokkeerd hebt staan, en die dus manueel moet activeren. Nu de drie grote browsers allemaal Flash blokkeren, zullen hopelijk de content makers eindelijk overschakelen op de alternatieven, zodat je niet langer moet gaan klungelen met manuele activatie.

Meer bij The Verge.
http://www.theverge.com/circuitbreaker/2016/12/14/13957820/microsoft-edge-adobe-flash-block-windows-10VOORTAAN OOK LIVE UITZENDINGEN VIA TWITTER ZELF
Hoezo? zal je zeggen. Twitter had toch al een live streaming app, Periscope? Jawel - maar die had één nadeel: die zat niet automatisch IN Twitter, je moest die apart installeren. En dat is wel een nadeel tegenover Facebook, want daar kan je gewoon vanuit de normale Facebook app meteen beginnen te streamen.

Daarom heeft Twitter nu bij zijn laatste update de mogelijkheid voorzien om rechtstreeks vanuit de Twitter app live te gaan uitzenden. Deze functie wordt wel aangedreven door Periscope, maar je moet dus geen aparte app meer installeren.

Om te beginnen met je uitzending, moet je op de knop drukken waarmee je normalerwijze een tweet plaatst, en dan op "live" drukken. Dat activeert je camera en je kan beginnen.

Tijdens jouw uitzending kunnen de mensen die via hun tijdlijn zien dat jij aan het streamen bent, jou gaan volgen door op de stream te tikken. Zij kunnen commentaar geven en hartjes sturen. Net zoals Periscope dus eigenlijk. Het is dan ook de vraag of Periscope als aparte app nog een toekomst heeft.

Meer bij The Verge.
http://www.theverge.com/2016/12/14/13942840/twitter-live-video-periscope-integrationHEERLIJK: NU OOK GROEPJES OP SNAPCHAT
Snapchat was het voorbije jaar echt ontstuitbaar. Het groeide massaal aan populariteit, en niet alleen maar bij het jonge volkje. Het bracht zelfs een eigen hardware uit, de Snapchat bril "Spectacles. In beperkte oplage verkrijgbaar, dus een echt hebbeding. En het blijkt nog goed te werken ook.

Maar deze week heeft Snapchat nog iets anders gelanceerd, iets waar vele gebruikers al een hele tijd om smeekten: Groepen. Je kan voortaan boodschappen sturen naar een hele groep mensen, maximaal 16. En wie weet kan je binnenkort ook een filmpje zenden naar een groep, in plaats van enkel naar één persoon, zoals nu het geval is.

Bij TechCrunch vind je meer info, plus enkele tweets van Snapchat-gebruikers die uitroepen hoe blij zij zijn met deze nieuwe functie!
https://techcrunch.com/2016/12/13/snapchat-chat-groups/ 

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!AUTOFABRIKANTEN WERKEN AAN EEN EUROPEES E-CHARGING NETWERK

Om de opwarming van de aarde tegen te gaan door het gebruik van fossiele brandstoffen te verminderen, en om de luchtkwaliteit te verbeteren, zijn de overheden in vele landen bezig met het promoten van elektrische of toch minstens hyride auto's. Maar in Europa kennen die nog niet zoveel succes.

De reden daarvoor moet gezocht worden bij enerzijds de prijs. Want tot nu toe kost een elektrische wagen een veelvoud van een 'gewone' auto - maar daaraan werken de fabrikanten, die verschillende meer democratische autootjes in de pijplijn hebben zitten. Maar het tweede probleem is niet zo meteen opgelost: de actieradius. Met een elektrische auto heb je maar een beperkt aantal kilometers dat je kan afleggen. Met een diesel-of benzine uiteraard ook, maar dat bereik ligt wel veel hoger, en je vindt overal wel een tankstation. Voor elektrische wagens niet.

Ook daar gaan de autofabrikanten nu aan werken, zo lees je bij Yahoo. BMW, Daimpler, Prosche, Audi, Ford zouden de handen ineen slaan om een Europees netwerk van elektrische laadstations op te richten. In 2017 zou er begonnen worden aan de bouw van een 400 high-speed laadstations, en tegen 2020 zou dit netwerk af moeten zijn.
https://www.yahoo.com/news/carmakers-build-europe-network-e-charging-stations-103319510.html

 


 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


30 PODCASTS OM DE FEESTDAGEN TE OVERLEVEN
In dit artikel bij Mashable vind je 30 tips voor knappe podcasts. Ben je moe en rond gegeten, zet je dan in de zetel en luister, met de koptelefoon op je oren.
[Taal: ENG]
http://mashable.com/2016/12/15/30-podcasts-listen-holidays/?utm_cid=mash-com-Tw-main-link#PFHmaIGV8Zqw


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Men kan beter enkele vragen stellen
dan alle antwoorden weten.
-James Thurber-
 
De nieuwe oogst


   
LIJSTJES: DE BOEKEN VAN 2017 VOLGENS GOOGLE
Het einde van het jaar nadert, en dan volgen traditioneel ook de lijstjes. Dit lijstje willen wij je zeker niet onthouden: de top 100 van (Engelstalige) boeken volgens Google. Ook wanneer je geen Engelstalige boeken leest, toch even bookmarken, en wachten tot de boeken uitkomen in het Nederlands!
[Taal: ENG]
http://www.businessinsider.com/top-100-books-of-2016-according-to-google-2016-12?IR=T/#89-harry-potter-and-the-deathly-hallows-12

GUERILLA MAIL: EEN TIJDELIJK MAILADRES
Met deze tool kan je spam vermijden door een tijdelijk mailadres te gebruiken wanneer je je inschrijft op een nieuwe webdienst.
[Taal:ENG]
http://www.guerrillamail.com/


SECONDWIFE.COM
Een website rond een controversieel onderwerp - het is namelijk een datingsite voor mannen die op zoek zijn naar een tweede of derde, of ... echtgenote. In sommige streng religieuze kringen is polygamie nu eenmaal toegelaten... Bij Express.be een achtergrondartikel
[Taal: ENG]
https://www.secondwife.com/
https://nl.express.live/2016/12/11/118841polygamie-verenigd-koninkrijk/


GEMSMARK: INTERESSANTE ARTIKELS OPSLAAN
Deze tool zal zowel voor tablet, smartphone als desktop beschikbaar zijn. Het is de bedoeling dat je, wanneer je iets interessants vindt op het web, een video, een artikel, of een hele webpagina, je dit opslaat. Daarna kan je het terug opvragen vanop elk mogelijk toestel. De dienst staat klaar om gelanceerd te worden, wil je er gebruik van maken, danmoet je even je mailadres achterlaten.
[taal ENG]
https://gemsmark.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: TE RAP KAPOT


Is het niet ergerlijk dat toestellen zo snel stuk gaan? Amper is de waarborg verstreken, of er gaat iets mis. Vooral bij smartphones lijkt het mis te lopen - de batterij herlaadt niet meer, en je kan ze vaak niet eens vervangen omdat het hele toestel dichtgelijmd is.
Consumentenorganisatie TestAankoop is daarom met een actie gestart om dit aan te klagen en zover mogelijk te verhelpen. Op de website Te Rap Kapot kan je jouw ervaring vertellen. TestAankoop verzamelt alle verhalen om hiermee aan de slag te gaan.
[Taal: NL]
http://www.terapkapot.be


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: HALALHERO
Websites en webdiensten waar je eten kan bestellen zijn er legio. Maar deze nieuwe dienst is wel speciaal: hij richt zich tot mensen die bepaalde voedselregels moeten volgen, met name of voedsel wel halal is. Restaurants groot en klein kunnen via deze website hun maaltijden aanbieden. Op de tweede link vind je een interview
[Taal: NL]
https://www.halalhero.be/over-ons
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/deze-antwerpse-ondernemers-lanceren-een-online-platform-met-halal-food


30 PODCASTS OM DE FEESTDAGEN TE OVERLEVEN
In dit artikel bij Mashable vind je 30 tips voor knappe podcasts. Ben je moe en rond gegeten, zet je dan in de zetel en luister, met de koptelefoon op je oren.
[Taal: ENG]
http://mashable.com/2016/12/15/30-podcasts-listen-holidays/?utm_cid=mash-com-Tw-main-link#PFHmaIGV8Zqw


VRIJDAG MULTIMEDIA: DE BESTE NATIONAL GEOGRAPHIC FOTO'S VAN 2016


National Geographic is een tv-zender, een magazine en een website. Maar de meeste mensen zullen bij het horen van de naam vooral denken aan de prachtige foto's die je op deze verschillende media kan vinden. Dit is de selectie van de beste foto's van 2016. En dat wil dus echt zeggen: de crême van de crême!
[Taal: ENG]
http://www.nationalgeographic.com/photography/best-photos-2016/


VRIJDAG MULTIMEDIA: PLANET EARTH 360
Dit project van de BBC toont je beelden achter de schermen bij de opnames van een documentaire op een van de bijzonderste plekken ter wereld, waar de evolutie bleef stillestaan: de Galapagos eilanden. Je kan de filmpjes in je browser bekijken, maar best is toch de YouTube mobiele app of Google Cardboard.
http://www.bbc.co.uk/taster/projects/planet-earth-2-360-islands?utm_content=bufferebba0&utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=buffer


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
 
- Ongelukkige mensen nog ongelukkiger door Facebook
http://www.ad.nl/digitaal/ongelukkige-mensen-nog-ongelukkiger-door-facebook~ae26ace2/
- Whatsapp broedt op functie om appje te verwijderen
http://www.ad.nl/digitaal/whatsapp-broedt-op-functie-om-appje-te-verwijderen~ac4ad607/

 
*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
-De kerstlijst voor de film- en muziekliefhebber
http://elektrozine.be/de-kerstlijst-voor-film-muziek-liefhebber/
- 4 betaalbare 49/50-inch 4K-televisies die futureproof zijn
http://elektrozine.be/4-betaalbare-4950-inch-4k-televisies-die-futureproof-zijn/
 


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Privacy Badger 2.0 is er: tijd om hem opnieuw in te schakelen
http://computertaal.info/2016/12/16/privacy-badger-2-0-is-er-tijd-om-opnieuw-schakelen/
- De Artificial Intelligence – AI – Bibliotheek voor de programmeur
http://computertaal.info/2016/12/15/artificial-intelligence-ai-bibliotheek-programmeur/
 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Nederlandse politie begint met gezichtsherkenning bij opsporing
https://tweakers.net/nieuws/119105/nederlandse-politie-begint-met-gezichtsherkenning-bij-opsporing.html
- Dropbox stopt ondersteuning voor openbare map
https://tweakers.net/nieuws/119089/dropbox-stopt-ondersteuning-voor-openbare-map.html

*** DATANEWS
http://www.datanews.be- Achtergrond: alles over de glasvezelplannen van Proximus
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/achtergrond-alles-over-de-glasvezelplannen-van-proximus/article-normal-790899.html
- Unicef test humanitaire drones met wifi in Malawi
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/unicef-test-humanitaire-drones-met-wifi-in-malawi/article-normal-790897.html


*** TECHNOLOGIUM
http://www.technologium.be
- Geeks hebben heel het weekend de Antwerpse haven proberen te hacken
http://www.technologium.be/geeks-heel-weekend-antwerpse-haven-proberen-hacken
- Win de JLAB Flex bluetooth hoofdtelefoon met TechnoBot
http://www.technologium.be/win-de-jlab-flex-bluetooth-hoofdtelefoon-met-technobot


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/
- Brussels bestelplatform one2three krijgt subsidie van 500.000 euro
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/brussels-online-bestelplatform-voor-horecasector-one2three-krijgt-subsidie-van-500-000-euro
- Herman Konings over 2017: "We vervallen in verteveeling"
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/herman-konings-over-2017-we-vervallen-in-verteveeling


 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
DE TIP VAN HANS: 10 HANDIGE EXTENSIES VOOR CHROME EN FIREFOX
Er bestaat een enorm aanbod aan browserextensies voor Chrome en Firefox. We kunnen ze onmogelijk allemaal bespreken, maar we kunnen je wél een vijftal parels voorschotelen.
http://webwereld.nl/software/85416-10-handige-extensies-voor-chrome-en-firefox?hash=095d8389921496ae7da3c1cda1533bbf&utm_source=ww-daily-newsletter&utm_medium=2016-12-05


DE TIP VAN HANS: GRATIS AUDIO SOFTWARE EN APPS
Of u nu alleen muziek wilt luisteren, deze zelf wilt maken of als een echte DJ nummers aan elkaar wilt mixen, voor iedere toepassing bestaan gratis programma's. We zetten hieronder de beste gratis audio programma's en mobiele apps voor u op een rijtje!
http://us11.campaign-archive1.com/?u=48b2451a1cc2dcca56047372a&id=4d5e4d9832&e=ffb600dc0b


DE TIP VAN HANS: BMW START PILOT MET ZELFRIJDENDE TAXI'S IN DUITSLAND
Autofabrikant BMW begint met een pilot met zelfrijdende taxi's in München. Vanaf begin 2017 moeten 40 autonome wagens passagiers in die stad gaan vervoeren.
http://www.pcmweb.nl/nieuws/bmw-start-pilot-met-zelfrijdende-taxis-duitsland.html?utm_source=copernica&utm_medium=email&utm_campaign=PCM_Nieuwsbrief_20161205


DE TIP VAN HANS: ANTIVIRUS WERKT VOOR GEEN METER MEER
Het is waar: het tijdperk van AV had al achter ons moeten liggen. Met blacklisten loop je constant achter de feiten aan. Vroeger leidde whitelisten tot last voor eindgebruikers, maar in dit cloudtijdperk ligt dat anders.
http://computerworld.nl/security/95385-antivirus-werkt-voor-geen-meter-meer?hash=095d8389921496ae7da3c1cda1533bbf&utm_source=cw-newsletter&utm_medium=2016-11-30


DE TIP VAN HANS: CHECKLIST: 16 STAPPEN NAAR EEN ECHT VEILIGE LINUX-SERVER
Timmer je Linux echt helemaal dicht. Veel mensen nemen aan dat Linux veilig is, maar dat is een verkeerde aanname.
http://computerworld.nl/security/95349-checklist-16-stappen-naar-een-echt-veilige-linux-server?hash=095d8389921496ae7da3c1cda1533bbf&utm_source=ww-daily-newsletter&utm_medium=2016-11-28 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

LINIA VOOR IPHONE / IPAD
87 MB - iOS
Ben je verzot op puzzles? Dan is deze app voor iPhone en iPad echt wel iets vor jou.  Het game is mooi van lay-out, en bevat vele niveaus.
https://itunes.apple.com/us/app/linia/id1132539563?mt=8


NETJUKEBOX


Windows / Mac / Unix
Dit is een webgebaseerde Winamp jukebox die je heel wat mogelijkheden iedt, zoals muziek en video afspelen van gelijk welke computer van een netwerk.
http://fileforum.betanews.com/detail/netjukebox/1178921535/1
http://www.netjukebox.nl/


MANYCAM 5.6
Windows all - 49,95$
Geen goedkoop progje - alhoewel ook dat relatief is. Voor een software zou je dat normaal vinden, maar voor een "app" zou het overdreven zijn. Het zit in de naam, nietwaar?
Wel, met Manycam kan je webcam in verschillende apps tegelijkertijd gebruiken. De software maakt dit mogelijk door de videostream in verschillende aparte streams op te splitsen, en daarna moet jij in jouw toepassing de Manycam virtuele webcam als videobron selecteren voor jouw webcam toepassingen.
http://fileforum.betanews.com/detail/ManyCam/1169547197/1
https://manycam.com/


PROCESSTHREADSVIEW: WAT DRAAIT ER OP MIJN COMPUTER?

Windows - freeware
Deze software geeft je uitvoerige informatie over alle threads van de processen die op jouw computer draaien. Selecteer in het paneel bovenaan een thread, en onderaan vind je de bijkomende informatie. Dit kan je helpen om problemen op jouw computer op te sporen en op te lossen.
http://fileforum.betanews.com/detail/ProcessThreadsView-64bit/1481737643/2
http://www.nirsoft.net/utils/process_threads_view.html


PHYPHOX: DE SENSOREN IN JE TOESTEL HACKEN
Android  / iOS - freeware
Met deze gratis app kan je de ingebouwde sensoren van jouw smartphone gebruiken voor andere toepassingen dan je in jouw apps hebt staan. Zo kan je dan zelf jouw eigen experimenten uitvoeren.
https://play.google.com/store/apps/details?id=de.rwth_aachen.phyphox&hl=en
http://phyphox.org/
 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Wie een te hoge dunk van zichzelf heeft,
verraadt daarmee dat hij nog niet voldoende heeft nagedacht.
-Christian Morgenstern-