Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
15/12/2016 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be

NeTTieS
Jaargang 20
Nummer 984 van 10/12/2016
Opgedragen aan mijn moeder.
1923 - 2016

 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
AVALANCHE BOTNET EEN ZWARE SLAG TOEGEBRACHT
Dat er steeds vaker gebruik gemaakt wordt van botnets voor criminele activiteiten zoals ransomware, banking Trojans, en meer, dat weet je ondertussen al. Zo'n botnet bestaat eigenlijk uit een legertje computers en andere toestellen die op een of andere manier besmet geraakt zijn, en waarover hackers dan de controle kunnen overnemen wanneer zij dat willen. Botnets worden ook vaak verhuurd aan derden, voor hun louche praktijken.

Een van die botnets is Avalanche. Het is gelinkt aan veel van de meest zorgwekkende ransomwares RAT's en banking trojaantjes. In een samenwerking tussen Europol met verschillende andere diensten, kon dit botnet nu een slag toegediend worden. Meer dan 800.000 domeinen werden in beslag genomen of geblokkeerd, vijf personen werden gearresteerd.

Alle details vind je bij DarkReading. Het moeten niet altijd slecht berichten over beveiliging zijn, nietwaar!
http://www.darkreading.com/threat-intelligence/avalanche-botnet-comes-tumbling-down-in-largest-ever-sinkholing-operation/d/d-id/1327618?VALS NIEUWS: HOE SNAPCHAT HET VERMIJDT, EN WELKE INSPANNING FACEBOOK NU DOET
Na de Amerikaanse verkiezingen, gewonnen door Donald Trump, kwam er een lawine aan kritiek op Facebook, omdat via dat sociale netwerk allerlei valse nieuwsberichten verspreid en gedeeld werden, zonder dat Facebook ertegen optrad.

Maar hoe komt het eigenlijk dat Snapchat, eveneens erg populair, bijna geen last had van die valse berichten? Buzzfeed boog zich over die vraag, en kwam tot de conclusie dat het de wijze waarop bij Snapchat berichten vertoond worden, een van de belangrijkste redenen is. Om te beginnen verdwijnt user-generated content na een korte periode. Nieuws staat daar ook in een aparte rubriek, Discover genaamd. De postings van mensen die jij volgt staan in chronologische volgorde, niet op populariteit gerangschikt of gekozen door een algoritme dat op jouw voorkeuren gebaseerd is.

Snapchat moet het hebben van authenticiteit, aldus Buzzfeed, niet van favorieten. De profielen van Snapchat gebruikers vertonen niet hoeveel volgers er zijn, en zelfs jij weet niet hoeveel volgers jij hebt. Bovendien kan je de posting van een ander niet delen, dus geen retweets zoals bij Twitter of shares zoals bij Facebook. 

Interessante lectuur, te vinden bij Buzzfeed. (1)

En hoe zit het ondertussen dan met Facebook? vraag je je wellicht af. Heeft Zuckerberg eindelijk ingezien dat het toch beter kan, wil hij verhinderen dat zijn gebruikers massaal misleid worden? Wel, in een tweede artikel, eveneens bij Business Insider, lees je dat Facebook zou werken aan een nieuwe functie, waarbij lijsten met gecureere content van uitgevers rechtstreeks in de News Feed van de gebruikers zou verschijnen. De functie zou Collections heten, en Facebook heeft daarbij duidelijk naar Snapchat gekeken. Er zou namelijk nieuws komen, vid'o's en andere content, aangebracht door selectief gekozen media partners. Meer menselijk inzicht dus, minder algoritmes die het nieuws bepalen. Meer bij Business Insider.
https://www.buzzfeed.com/nitashatiku/snapchat-fake-news?utm_term=.mrZNzEbdp#.kk1yj8avg
http://uk.businessinsider.com/facebook-working-on-curated-collections-section-for-news-feed-with-publishers-2016-12?op=1&r=US&IR=TAIRBNB WERKT SAMEN MET DE OVERHEDEN... OP EEN VOORWAARDE
We hebben het al eerder gehad over het feit dat sommige zogenaamd 'disruptieve' diensten niet alleen een bestaand zakenmodel verstoren, maar ook een maatschappelijk model, en dat dit niet altijd wenselijk is. Denk maar aan Uber, dat de taxidiensten overhoop schudt, maar tegelijkertijd chauffeurs tot marionetten aan een touwtje maakt, zonder enig uitzicht op een gewaarborgd inkomen. Of denk aan AirBnB, dat de hotelindustrie op zijn kop zet door gepersonaliseerd logement aan te bieden, maar tegelijkertijd in bepaalde steden de huurprijzen zo laat stijgen zodat het voor de gewone huurders onmogelijk wordt om nog een woning te vinden, of de leefgemeenschap ontwricht door wijken geen 'vaste' inwoners meer kennen.

Welnu, na veel onderhandelen heeft alvast AirBnB een stap gezet om aan een van die verzuchtingen tegemoet te komen. In Amsterdam en Londen zal een eigenaar van een pand namelijk slechts een beperkt aantal dagen zijn woning nog mogen verhuren. 60 dagen in totaal in Amsterdam, 90 in Londen. Tenzij de eigenaar een vergunning heeft als logementshuis.(1)

In New York heeft het bedrijf dan weer een akkoord gemaakt met de stedelijke overheid. Daar was namelijk een nieuwe wet ingevoerd waarbij een platform zoals AirBnB een boete tot 7.500 dollar zou kunnen krijgen wanneer een eigenaar zijn huis te huur aanbood, zonder hiervoor een vergunningn te hebben. AirBnB trok naar de rechter om die wet aan te vechten, maar heeft nu een compromis bereikt: het laat deze procedure vallen indien de wetgever niet langer AirBnB beboet, maar wel de individuele overtreder.

Is dat eerlijk? kan je je natuurlijk afvragen. Tja, AirBnB werpt zich op als bemiddelplatform, een technologie, die niet verantwoordelijk kan gesteld worden voor wat mensen via de site aanbieden. En in die zin heeft het wellicht gelijk. Maar dan kan je wel vragen of het eerlijk is dat AirBnB geld verdient via de commissies op die "illegaal" aangeboden kamers of appartementen... Meer bij NYTimes.
http://fortune.com/2016/12/01/airbnb-rental-limits-amsterdam-london/
http://www.nytimes.com/2016/12/03/technology/airbnb-ends-fight-with-new-york-city-over-fines.html?_r=0


LEAP MOTION MAAKT VR WEL ERG REALISTISCH: JOUW HANDEN WEERGEGEVEN IN VR
Het bedrijf Leap Motion is al een hele tijd bezig met het uitwerken van een alternatieve manier van input in jouw toestel. Het registreert namelijk bewegingen voor het scherm, die dan als commando geïnterpreteerd worden op jouw scherm. Dat was tot nu toe het scherm van een desktop computer, weinig mobiel dus, maar het maakte wel rechtstreekse interactie in VR mogelijk.

Het bedrijf heeft nu zijn focus verlegd naar mobiele toestel, en dat zou wel eens een grote doorbraak kunnen zijn. Het zou namelijk de beweging van jouw handen rechtstreeks in de VR omgeving kunnen integreren, waardoor jij voorwerpen in die VR wereld zou kunnen vastpakken bijvoorbeeld, zonder dat jij externe sensoren op jouw lichaam moet dragen, zoals een speciale handschoen.

Concreet betekent dit dat het een systeem gebouwd heeft van zijn sensor en platform bovenop een Gear VR, waardoor jouw bewegingen in de VR wereld een interactie oproepen. In de volgende maanden zou Leap Motion demo's van deze Interaction Engine gaan vertonen op belangrijke VR bijeenkomsten.

Meer technische info, en ook een vergelijking met wat andere fabrikanten momenteel aan het uitwerken zijn als sensor om input in VR-werelden mogelijk te maken, vind je bij Engadget. Ook The Verge bericht erover.
https://www.engadget.com/2016/12/05/leap-motion-will-bring-your-hands-into-mobile-vr/?sr_source=Twitter
http://www.theverge.com/2016/12/5/13837706/leap-motion-mobile-platform-gear-vr-finger-trackingGOOGLE 'TRUSTED CONTACTS': VIND JE VRIENDEN IN EEN NOODSITUATIE
Er zijn situaties waarin jij graag wil dat jouw vrienden of naasten weten waar jij je bevindt. Wanneer je bijvoorbeeld met iemand afgesproken hebt om te gaan eten, dan is het handig te weten wanneer die eraan komt. Of wanneer je partner of kinderen thuis verwacht worden, kan je op tijd de patatjes opzetten.

Weten waar iemand zich bevindt, kan vooral handig zijn in noodsituaties. Een noodkreet uitzenden, waarbij jouw omgeving meteen weet waar jij bent. Dat kan geolocatie voor jou mogelijk maken.

Helaas was er tot nu toe geen fijnmazige mogelijkheid om zelf te bepalen wanneer jouw locatie gedeeld werd, en met wie. Google had zijn Google Latitude, maar daar was het alles of niets, en in 2013 werd Latitude stopgezet. Nu wordt het project terug opgepikt, onder de naam Trusted Contacts.

Hierbij kan je een aantal mensen opgeven als jouw vertrouwelingen - je naaste vrienden, je familie. Met hen zal jouw locatie gedeeld worden, ofwel via je GPS of je online aanwezigheid. Doet zich dan een crisis voor, dan kunnen jouw vertrouwde contacten jouw status opvragen, om te zien of je veilig ent. Je kan hen antwoorden door jouw locatie door te geven, zodat zij weten dat je ok bent, of je kan het verzoek afwijzen. Je moét in elk geval binnen de 5 minuten antwoorden, want anders wordt jouw locatie na die tijdspannen automatisch doorgegeven aan jouw contact. Is jouw telefoon offline, dan wordt jouw laatste gekende locatie doorgegeven.

De app is dus bedoeld voor jouw veiligheid, maar The Verge waarschuwt dat hij ook misbruikt kan worden door jaloerse ex'en. Maar dat is, als je het ons vraagt, gewoon een kwestie van wie jij als vertrouwde partner aanduidt, toch?
http://www.theverge.com/2016/12/5/13842058/google-trusted-contacts-personal-safety-android-app
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.apps.emergencyassistONLINE MEDIA: CENSUUR NODIG OF NIET?
Drie berichten, die wij gewoon vermelden zoals ze zijn - aan jou om je conclusie te trekken. Ze draaien alledrie om de nasleep van de Amerikaanse verkiezingen en de manier waarop verschillende sociale media reageren op het fenomeen vals nieuws.

Om te beginnen een toch wel alarmerend bericht van The Guardian, over het feit dat Google, via zijn automatische suggesties, zoektermen aanvult met woorden die je eigenlijk niet verwacht. En dat de resultaten op dergelijke zoektermen nog onthutsender zijn dan je ooit had kunnen verdenken. Concreet gaat het over de zoekterm "are jews", die aangevuld wordt tot "are jews evil", en dat de resultaten op die laatste vraag verwijzen naar sites die duidelijk maken dat joodse mensen inderdaad slecht zijn. Om toch even stil bij te staan... (1)

Het tweede bericht gaat over Gab, een sociaal netwerk waar extreemrechts zich comfortabel kan nestelen, omdat het geen censuur toepast. Iets wat Twitter wel doet: daar werd bijvoorbeeld de account geschrapt van een nationalistische kopman, ene Richard B. Spencer. Hij trok naar Gab, een sociaal netwerk dat een kruising is van Twitter en Reddit. De postings zijn beperkt tot 300 karakters, en de gebruikers kunnen postings naar de top stemmen, zoals bij Reddit. Er zijn wel enkele gebruikersvoorwaarden -kinderporno, bedreigingen met geweld en terrorisme zijn verboden- maar verder zijn er geen regels. Een interessant achtergrondartikel over Gab bij de New York Times (2)

Het derde bericht tot slot is dan weer positief. Het vertelt dat het wel degeljk anders kan, dat een netwerk, wanneer de juiste maatregelen genomen worden, wel degelijk trolling kan tegengaan. Het gaat met name over Github, dat moest vaststellen dat zijn gebruikers vaak seksueel werden lastig gevallen of gediscrimineerd, dat beledigingen gretig rondgestrooid werden, enz. Github nam daarop een veiligheidsteam in dienst dat heel divers samengesteld was, deed beroep op hulp van de community zelf, en bedacht functies waardoor de gebruikers tools in handen kregen om zich te verweren tegen trollen en mensen die hen lastig vielen. (3)

Drie aanbevolen stukken lectuur!
https://www.theguardian.com/technology/2016/dec/04/google-democracy-truth-internet-search-facebook
http://www.nytimes.com/2016/11/30/arts/the-far-right-has-a-new-digital-safe-space.html
http://fusion.net/story/369325/how-to-stop-online-harassment/GEEFT AMAZON MET ZIJN GO EEN BEELD VAN DE KASSA-LOZE SUPERMARKT?
In de VS heeft Amazon een supermarkt voor zijn eigen personeel, die toch wel bijzonder is. In Amazon Go wordt namelijk gebruik gemaakt van een technologie, die "Just Walk Out" heet, een naam die eigenlijk al duidelijk maakt waarover het gaat: niet meer aanschuiven aan de kassen en je aankopen afrekenen - de technologie regelt alles voor jou.

Met de Go app moet je de 1800 vierkante voet grote supermarkt binnentreden. Via een combinatie van sensoren, computer toezicht en deep learning houdt de technologie rekening met wat jij van het rek neemt - maar ook wat je eventueel terugzet, omdat je twijfelt over je aankoop. Ben je klaar met aankopen, dan ga je niet naar de kassa, maar ga je gewon naar buiten: alles wordt op jouw Amazon account aangerekend, en je krijgt een kasticket.

Bij TechCrunch kan je lezen dat Amazon al vier jaar aan het werken is aan dit concept. Maar de winkel waar het concept nu mogelijk is, draait eerder rond maaltijden dan alle goederen die je in een normale supermarkt vindt. Eigenlijk is het momenteel een levensgrote automaat waarin je rondwandelt dus. De maaltijden worden trouwens ook ter plaatse bereid, door mensen, niet door robots.

Lees het hele verhaal bij TechCrunch, waar je ook een filmpje vindt.
https://techcrunch.com/2016/12/05/amazon-go/FACEBOOK, TWITTER, GOOGLE EN MICROSOFT GAAN SAMEN EXTREMISTISCHE CONTENT BESTRIJDEN
De vier grote techbedrijven zullen de handen ineenslaan om extremistische content op hun respectievelijke platformen te identificeren en te verwijderen. Daarvoor zullen zij een gezamelijke database aanleggen van unieke digitale vingerafdrukken of "hashes" voor afbeeldingen en video's die terrorisme promoten. Wanneer een van de bedrijven dergelijke afbeeldingen vindt en verwijdert, dan zullen de andere bedrijven die hash kunnen gebruiken om diezelfde content ook op hun eigen netwerken te verwijderen.

Dat lijkt simpel, maar zo eenvoudig is het nog niet. Want in zekere zin is het toch een vorm van censuur, en de bedrijven hebben allemaal een verschillend beleid over wat terroristische content is. Daarom zullen zij beginnen met hashes te delen van de meest extreme content, die hoogstwaarschijnlijk bij alle vier de bedrijven tegen hun gebruiksvoorwaarden ingaat.

Bij The Guardian lees je dat een dergelijke afspraak trouwens ook al bestaat om kinderporno tegen te gaan, met dit verschil dat bij PhotoDNA, een techniek ontwikkeld door Microsoft voor het National Centre for Missing & Exploited Children, het de wetgever is die bepaalt wat kinderporno is en dat de tech bedrijven bij wet verplicht zijn om de content te verwijderen.

Meer lees je bij The Guardian.
https://www.theguardian.com/technology/2016/dec/05/facebook-twitter-google-microsoft-terrorist-extremist-contentARTIFICIAL INTELLIGENCE: HAAL JE EIGEN VERSIE BIJ GITHUB
Zowat elk tech bedrijf is tegenwoordig bezig met AI of Artificial Intelligence. Het interessante daarbij is dat vele bedrijven meteen op de input van de gemeenschap rekenen om de technologie verder te ontwikkelen, en daarom hun project beschikbaar stellen via GitHub.

Zo is er OpenAI, een bedrijf dat door Elon Muskk gesteund wordt. Dat heeft zopas Universe gelanceerd, een platform waar AI's getraind worden om spelletjes te spelen, aps te gebruiken en zelfs te interageren met websites. Dat heeft nu zijn broncode op GitHub uitgebracht; als jij een robot hebt hebt, zou je hem via de technologie ook kunnen leren om spelletjes te spelen. (1) Meer daarover bij PC World.

Ook Google onderneemt een dergelijke stap. DeepMind is de AI afdeling van Alphabet, en die heeft eveneens een training platform ontwikkeld die voorheen Labyrinth heette en nu hernoemd werd naar DeepMind. Ook Google heeft dat platform nu beschikbaar gemaakt via GitHub, zodat je zelf de code kan downloaden en aanpassen om je eigen AI systeem te trainen. Niet dat we nu met zijn allen in ons knutselhoekje een robot hebben staan en over voldoende kennis beschikken om met AI aan de slag te gaan om dat robotje te trainen....(2)
http://www.pcworld.com/article/3147038/artificial-intelligence/openai-releases-universe-a-platform-for-training-ais-to-play-games-use-apps.html
https://www.bloomberg.com/news/articles/2016-12-05/google-deepmind-makes-ai-training-platform-publicly-availableAPPLE GAAT DAN TOCH OOK (EEN STUKJE VAN) ZIJN AI ONDERZOEK OPENBAAR MAKEN
Gisteren hadden wij het over de verschillende grote tech bedrijven die met Aritficial Intelligence werken, en die hun onderzoek ter beschikking stellen van de wereld, o.a. via GitHub. In het rijtje bekende bedrijven ontbrak echter één grote naam: die van Apple. Is Apple dan niet bezig met AI?
Toch wel. Denk aan Siri, de persoonlijke assistent, die ook berust op AI. Maar Apple is nu eenmaal erg gesloten als het op zijn producten aankomt; zijn tech onderzoek houdt het angstvallig geheim, en zijn ontdekkingen zal het met alle mogelijke middelen beschermen tegen gebruik door derden. Denk maar aan de bittere procedureslagen die het met Samsung voert over de imitatie van zijn iPhone hardware in de Samsung-smartphones.

Misschien komt daar echter verandering in. Op een bijeenkomst in de VS, namelijk de NIPS conferentie, zou de directeur van het AI onderzoek bij Apple aangekondigd hebben dat een deel van het onderzoek gepubliceerd zou worden, en dat er meer samengewerkt zou worden met de wetenschappelijke wereld. Dat werd althans getweet door twee mensen die de conferentie bijwoonden, zo weet Business Insider te melden.
http://uk.businessinsider.com/apple-is-finally-going-to-start-publishing-its-artificial-intelligence-research-2016-12?op=1&r=US&IR=TVALS NIEUWS: HET VERHAAL VAN 'PIZZAGATE' EN EEN OPROEP VAN FACEBOOK
Eerder deze week brachten wij het verhaal over zoekmachine Google, die toch wel nare automatische suggesties voorschotelde wanneer je bepaalde zoektermen invoerde. Zo kreeg je, wanneer je "jews are" intikte, het woord "evil" voorgeschoteld, en ging je dan op zoek naar die term, dan kwam je allerlei artikels tegen die deze stelling bewezen. Hetzelfde nare resultaat trouwens ook voor andere termen zoals vrouwen, homo's, enz.

Welnu, toen dit bekend werd heeft Google meteen ingegrepen, en die autosuggest afgezet bij bepaalde termen. Het is gelukkig voldoende dat er voldoende ophef gemaakt wordt rond dergelijke toestanden, om een actie te ontketenen. Leve goede journalistiek dus.

Maar dat het probleem van vals nieuws echt wel ernstig is, wordt bewezen door het verhaal van Pizzagate. Tijdens de verkiezingen begonnen er geruchten te circuleren dat er in de omgeving van Clinton aan kinderporno en/of prositutie gedaan zou worden, en dat de "bestellingen" vermomd zouden zijn als bestellingen voor afhaal-pizza's. Deze geruchten zwollen aan, en hebben er zelfs toe geleid dat een gewapende man naar de bewuste pizzeria trok, om tegen deze praktijken te strijden.

Buzzfeed heeft nu een artikel gepubliceerd waarin verteld wordt hoe deze geruchten eigenlijk ontstaan zijn, en hoe zij zich zo viraal konden verspreiden op het internet. Een onthutsend verhaal van hoe geruchten stilaan aangedikt worden tot 'feiten', en zo ook wellicht een grote invloed gespeeld hebben op de Amerikaanse verkiezingen (1)

Een van de media waar het valse nieuws zo snel kon verspreiden, is Facebook. Dat neemt nu maatregelen: het vraagt zijn gebruikers om artikels punten te geven op hun waarheid. Onder sommige artikels zou je, aldus TechCrunch, nu een enquête zien staan, waarin de lezer gevraagd wordt: "In hoeverre vind je dat de titel van deze link misleidende taal gebruikt", waarop je dan een antwoord kan geven gaande van "helemaal niet" tot "helemaal wel". Nu, als je het ons  vraagt is dit eerder een manier om clickbait tegen te gaan, dan valse artikels. Bovendien is het nog de vraag of Facebook het ontdekken van vals nieuws wel mag toevertrouwen aan zijn gebruikers, want zij waren het die alle berichten klakkeloos geloofden en deelden...

Meer bij TechCrunch.
https://www.buzzfeed.com/craigsilverman/fever-swamp-election?utm_term=.scza5MX79P#.aqXGq9dYl5
https://techcrunch.com/2016/12/05/facebook-begins-asking-users-to-rate-articles-use-of-misleading-language/KORT NIEUWS OVER PANDORA, INSTAGRAM EN FITBIT/PEBBLE

Drie korte berichten. Om te beginnen: je zal het, als Pebble-fan, niet graag horen, maar het bedrijf dat de Fitbit tracker producteert stata op het punt om Pebble te kopen, de smart watch / tracker die je perfect naar je hand kan zetten en die via crowdfunding tot stand kwam. Fitbit zou al aan 40% van de personeelsleden van Pebble een aanbod gedaan hebben om bij Fitbit te komen werken. (1)
Het tweee bericht betreft Pandora. dat wordt voortaan een concurrent voor streaming dienst Spotify, want het begint nu ook een on-demand, gepersonaliseerde premium dienst. In het eerste kwartaal 2017 zou die van start gaan. (2)

En tot slot een kort bericht over Instagram: je zal voortaan commentaren op bepaalde postings kunnen uitzetten, commentaren van anderen een 'like' kunnen geven, en volgers van private accounts kunnen verwijderen. Wanneer? "In de volgende weken".  Meer bij The Verge.
http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-12-07/pebble-said-to-discuss-selling-software-assets-to-fitbit
http://www.engadget.com/2016/12/06/pandora-officially-unveils-its-long-awaited-spotify-competitor/
http://www.theverge.com/2016/12/6/13853172/instagram-turn-off-comments-remove-followersPEBBLE PROJECT DOOD EN BEGRAVEN
We hadden het gisteren er al kort over, en nu is het officieel bevestigd: de startup die de Pebble smartwatch maakt is gekocht door Fitbit, fabrikant van de gelijknamige fitness-tracker. En dat is slecht nieuws voor alle fans van het slimme uurwerk, dat ontstaan is als Kickstarter-project.

Fitbit heeft namelijk laten weten dat de Pebble zelf niet verder ontwikkeld zal worden. Wie geld gestort had voor de ontwikkeling van de Pebble 2, die krijgt zijn geld terug. Fitbit had het vooral gemunt op de software van Pebble en zijn smartwatch platform, de knowh-how dus. De meeste werknemers van Pebble kunnen aan de slag bij Fitbit.

Waarnemers wijzen erop dat de markt voor smartwatch en wearables niet bijzonder floreert. Fitbit zelf heeft zijn verwachtingen voor de verkoop van zijn trackers naar beneden moeten bijstellen. Motorola, LG en Huawei hebben voorlopig geen nieuwe smartwatches aangekondigd. En Microsoft heeft de verkoop van zijn Band tracker stopgezet.

En de Apple Watch dan, zal je vragen? Wel, daar heb je het raden naar. Volgens Tim Cook is de verkoop van het slimme uurwerk van Apple, althans de tweede versie ervan, nog nooit zo sterk geweest. Waarnemers hebben daar hun vragen bij, omdat de smartwatch in het algemeen niet bijzonder in trek is. Maar omdat Apple geen concrete cijfers vrijgeeft over de verkoop, heb je er het raden naar of Cook gelijk heeft of niet.
http://www.theverge.com/2016/12/7/13867158/fitbit-buys-pebble-smartwatch-acquisition-deal
http://www.androidpolice.com/2016/12/07/fitbit-just-paid-40-million-to-kill-pebble-hammering-another-nail-in-the-smartwatchs-coffin/SLACK EN GOOGLE GAAN SAMENWERKEN
De online samenwerkingstool Slack heeft aangekondigd dat het gaat samenwerken met Google Cloud. Daardoor zouden verschillende nieuwe mogelijkheden toegevoegd worden aan Slack, en zouden de Google diensten nauwer verweven worden in Slack.

Zo zouden er nieuwe bots komen die jij kan programmeren om meldingen uit te sturen, en ondersteuning voor Team Drives, de zopas door Google gelanceerde Drive die door een heel team samen beheerd kan worden.Bestanden die je in Slack met je team deelt zullen automatisch naar Team Drive geüpload worden, en de updates aan Team Drive worden ook gedeeld in de Slack.

Je zal ook Google Doc bestanden IN Slack zelf in preview kunnen bekijken. Wanneer je een bestand deelt, zal Slack in het oog houden welke permissies er voor dat bestand staan. Deel je het met mensen die momenteel geen toegang hebben, dan zal Slack je voorstellen om die sharing instellingen te wijzigen.
Een uitgebreide bespreking bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2016/12/07/slack-and-google-announce-partnership-focused-on-better-integrating-their-services/VALS NIEUWS: TOCH EEN BEETJE DE SCHULD VAN GOOGLE, FACEBOOK EN APPLE
Dit is een artikel dat nog eens beklemtoont dat er eigenlijk niets beter bestaat dan je eigen website, vooral wanneer je nieuws brengt. Over je eigen website heb je controle, en de gebruiker kan zien dat hij wel degelijk op jouw website beland is. Jouw domeinnaam staat er helder en klaar, je hebt rechtstreeks contact met de lezer, als hij dat wil.

De verleiding is groot om gebruik te maken van het aanbod van Apple, Google en Facebook om jouw nieuws via hun kanaal te verdelen, via Google AMP, Facebook Instant Articles en Apple News. Je bereikt er misschien meer lezers mee, maar de prijs die je ervoor moet betalen is hoog: je hangt af van een extern algoritme, van de regeltjes die deze tech giganten bepalen en van de ene dag op de andere volledig kunnen omgooien.

En nu blijkt dat er nog een gevaar is - het valse nieuws namelijk. Want deze grote sites verpakken het nieuws anders, en er is weinig onderscheid tussen een "echte" nieuwssite zoals een Wall Street Journal, en een onbekende site die opzettelijk vals nieuws fabriceert. Een opmerkelijk artikel daarover bij The Verge (1)

Ondertussen heeft Google nog een maatregel genomen om het verspreiden van vals nieuws tegen te gaan: de rubriek "in the News" heeft het verwijderd van de desktop versie van zijn zoekmachine. In de plaats daarvan is er nu een carousel met "Top stories". Daarover meer bij Business Insider.
http://www.theverge.com/2016/12/6/13850230/fake-news-sites-google-search-facebook-instant-articles
http://www.businessinsider.com/google-replaced-in-the-news-in-desktop-search-2016-12?op=1


 

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!GOMIX WIL JE HELPEN EEN APP TE MAKEN
Het bedrijf Fog Creek Software, dat onder andere Trello en Stack Overflow gemaakt heeft, lanceerde deze week Gomix. Dat is een platform dat het gemakkelijker wil maken omm apps te bouwen. Je vindt er namelijk bestaande, werkende apps die je dan kan hermixen en wijzigen, en dan gratis daar kan hosten.

Het is een combinatie van een web app winkeltje, en in-browser tool om Node.js code te bewerkin samen met andere Gomix gebruikers, en een cloud hosting omgeving om de app te draaien.

Bij TechCrunch vind je enkele afbeeldingen van het platform, en ook een interview met de man achter Fog Creek, Anil Dash.
https://techcrunch.com/2016/12/06/anil-dash-fog-creek/
http://gomix.com/


 
De nieuwe oogst


   
SPIEKBRIEFJE VOOR BRILJANTE KLEURENCOMBINATIES
Bij CreativeMarket een tip voor webbouwers en designers, namelijk over hoe je kleuren kan combineren. Je leert er de basisbegrippen van kleuren kennen, je vindt er een korte gids naar de kleurentheorie, en je leert er hoe je kleuren kan combineren.
[Taal: ENG]
https://creativemarket.com/blog/the-missing-cheatsheet-for-brilliant-color-combinations


OPENSTACK: WAT IS HET?
Wellicht heb je al gehoord van OpenStack, een combinatie van hardware die de laatste tijd veel opgang maakt. Sommigen noemen het de Linux van de cloud - als tegengewicht voor de grote cloud-providers zoals Microsoft Azure of Amazon Web Services. Bij Combell vind je een verhelderend artikel dat je goed uitlegt wat OpenStack eigenlijk is, en waaruit het bestaat.
https://www.combell.com/nl/blog/wat-is-openstack


ENERGIEWIJS: MAAK KINDEREN ENERGIEBEWUST
Jong geleerd is oud gedaan, en daarom moeten ook kinderen leren bewust om te gaan met energie. En wat beter dan een game om hen dat te leren? Met die gedachte in het achterhoofd heeft de Vlaamse overheid een spelletje online zet, waarbij de kinderen al spelende alles leren over isoleren, zuinige toestellen en meer. Voor leerkrachten is er ook een handleiding.
[Taal: NL]
http://app.energiesparen.be/energiewijs/


ALL TIMELINES: ALLES IN VOLGORDE
Soms worden boeken en films niet uitgebracht in de volgorde waarin de verhalen zich eigenlijk afspelen. In een volgend boek of film wordt dan een verhaallijn gebracht die zich in het verleden afgespeeld heeft.
Deze website, die vooral steunt op bijdragen van de gebruikers, probeert die volgorde te herstellen zodat je de boeken / films / feuilletons en videogame in de chronologische verhaallijn kan kopen en bekijken.
[Taal: ENG]
http://www.alltimelines.com/


WAAR VIND JE STOCK FOTO'S DIE JE GRATIS MAG GEBRUIKEN?
Jij bent waarschijnlijk ook al geconfronteerd met het probleem: je wil bij een blog posting een afbeelding plaatsen, maar je wil geen foto gaan "pikken" via Google. In dit artikel bij Designmodo vind je verschillende websites met stock foto's die je gratis gebruiken mag.
[Taal: ENG]
https://designmodo.com/free-photos/


DE POPULAIRSTE HOW-TO GIDSEN VAN 2016
Op het internet vind je allerlei how-to websites, die je stap-voor-stap vertellen hoe je een bepaald probleem kan oplossen. In dit artikel van Lifehacker staan de populairste how-to's van 2016 opgesomd. Enkele onderwerpen hoe jouw nieuwe Messages App in iOS 10 onder de knie krijgen, Hoe van jouw fiets een Pokémon Go machine maken, Hoe jouw Kindle te jailbreaken. Erg uiteenlopend dus.
[Taal: ENG]
http://lifehacker.com/most-popular-how-to-guides-of-2016-1789688648


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: IEDEREEN  KWIST
Net zoals verleden jaar is er weer de weekendwuize van Klara. Speel je iedere week online mee, dan maak je kans op het boek Iedereen Klassiek (deel 1) dat ook 10 cd's bevat.
[Taal: NL]
http://www.klara.be/iedereenkwist


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: MY2050
Een site van de overheid, die ons meer klimaatbewust wil maken. Je vindt er een interactieve, educatieve webtool om zelf een scenario uit te werken zodat in 2050 onze maatschappij een stuk milieurvriendelijker en koolstofarmer zou zijn.
[Taal: NL]
http://www.my2050.be/2050/nl-be/creeer-je-eigen-scenario/webtool-my2050/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: CHARLIE
Dit is een nieuw online magazine, dat echte verhalen wil brengen en realistische rolmodellen. Het team achter het magazine bestaat uit vrouwen van alle leeftijden. De artikels zijn erg divers, zowel over lifestyle als hedendaagse problemen. Om te ontdekken.
[Taal: NL]
http://charliemag.be/


VRIJDAG MULTIMEDIA: WINDOWS WONDERLAND
Met de feestdagen is het echt de moeite waard om New York te bezoeken, al is het maar omwille van de prachtige kerstversiering. Maar je moet dit jaar geen vliegtuit nemen om dit moois te bewonderen: dankzij de Window Wonderland website van Google kan je nu New York in zijn volle glorie bezichtigen vanuit je luie zetel.
[Taal: ENG]
https://windowwonderland.withgoogle.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA: AMATEUR FILM PLATFORM
Er zijn zoveel mensen die jaren geleden met hun eigen camera, vaak nog met 8 mm smalfilm, films gemaakt hebben die een tijdsbeeld weergeven. Het zou zonde zijn als die beelden verloren zouden gaan. Gelukkig bestaan er initiatieven zoals deze, waarop amateurs hun films kunnen uploaden. Er worden regelmatig virtuele tentoonstellingen georganiseerd, van films rond een bepaald thema. Zo kan je nu een expo bekijken ovr Friesland.
[Taal: NL]
http://www.amateurfilmplatform.nl/Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Sheryl Sandberg: Facebook-nepnieuws hielp Trump niet
http://www.ad.nl/digitaal/sheryl-sandberg-facebook-nepnieuws-hielp-trump-niet~a923a848/
- Wereldwijd opererende hackersbende opgerold
http://www.ad.nl/digitaal/wereldwijd-opererende-hackersbende-opgerold~ae154c7d/

 
*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Sonos-speakers nu te bedienen via Spotify
http://elektrozine.be/sonos-speakers-nu-te-bedienen-via-spotify/
- Snellere Bluetooth 5 is er
http://elektrozine.be/snellere-bluetooth-5-er/
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Google maakt kleinere updates voor apps op Android
http://computertaal.info/2016/12/08/google-maakt-kleinere-updates-apps-op-android/
- Onzichtbare Stegano exploit kit verbergt zich in pixels van malware advertenties
http://computertaal.info/2016/12/08/onzichtbare-stegano-exploit-kit-verbergt-zich-pixels-malware-advertenties/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Lenovo Yoga Book Review - Analoog kladblok voor de digitale wereld
https://tweakers.net/reviews/5047/lenovo-yoga-book-analoog-kladblok-voor-de-digitale-wereld.html
- Google Home krijgt ondersteuning voor chatbots van derden
https://tweakers.net/nieuws/118817/google-home-krijgt-ondersteuning-voor-chatbots-van-derden.html*** DATANEWS
http://www.datanews.be- Ethisch hacken bijna legaal in België: 'Want alles zit vol lekken'
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/ethisch-hacken-bijna-legaal-in-belgie-want-alles-zit-vol-lekken/article-normal-787153.html
- Zo steel je wachtwoorden bij een miljardenbedrijf
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/zo-steel-je-wachtwoorden-bij-een-miljardenbedrijf/article-longread-787329.html


*** TECHNOLOGIUM
http://www.technologium.be
- Review HP Elite x3 | Een blik op de Windows toekomst
http://www.technologium.be/review-hp-elite-x3-blik-op-windows-toekomst
- Bouw de OX truck zoals een IKEA boekenrek
http://www.technologium.be/bouw-ox-truck-zoals-ikea-boekenrek


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/


-Drie manieren voor retailers om tijdens de feestmaand een DDoS-catastrofe te voorkomen
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/drie-manieren-voor-retailers-om-tijdens-de-feestmaand-een-ddos-catastrofe-te-voorkomen
- Deze Antwerpse ondernemers lanceren een online platform met halal-food
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/deze-antwerpse-ondernemers-lanceren-een-online-platform-met-halal-food
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
DE TIP VAN HANS: DE 10 BESTE ALTERNATIEVEN VOOR POWERPOINT
Ook jij hebt ze vast wel eens moeten bekijken: PowerPoint-presentaties die bestaan uit eindeloze hoeveelheden saaie dia’s. Het is een hele opgave om daar je aandacht bij te houden. Kan dat niet leuker? Jawel! We laten je kennismaken met tien verfrissende alternatieven voor PowerPoint waarmee je audiovisuele verhaal een stuk sprankelender wordt.
http://computertotaal.nl/artikelen/apps-software/de-10-beste-alternatieven-voor-powerpoint/?utm_source=facebook&utm_medium=social_unpaid&utm_campaign=powerpointDE TIP VAN HANS: 8 CHROMIUM-BROWSERS DIE HET PROBEREN WAARD ZIJN
Nu Google Chrome de populairste browser is, doen ook spin-offs van de open source-browser het steeds beter. Voor ieder is er wat wils, wij bekijken acht Chrome-varianten.
http://webwereld.nl/open-source/55898-8-chromium-browsers-die-het-proberen-waard-zijn?hash=095d8389921496ae7da3c1cda1533bbf&utm_source=ww-daily-newsletter&utm_medium=2016-09-14HOE KAN JE EEN PDF BESTAND BIJ MACOS COMPRIMEREN ZONDER KWALITEIT TE VERLIEZEN?
Wel, heel simpel: met e ingebouwde image en PDF viewer. Open gewoon het PDF in Preview en klik op Bestand > Export. In het uitklapvenster Quartz Filter selecteer je Reduce File Size. Bij MakeUseOf nog meer tips, en ook een filmpje.
http://www.makeuseof.com/tag/compress-pdfs-macos-without-losing-quality/


Voor deze rubriek danken wij Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html en Mac-kenner Arnold voor hun hulp bij Mac-onderwerpen, en Hans voor de vele tips. 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

CHROME 55 VOOR DESKTOPS
Deze nieuwe versie van de Chrome browser voor de desktop gaat nog een stapje verder in het blokkeren van Flash: het zal, waar mogelijk, Flash filmpjes in een HTML5 alternatief aanbieden. Waar dat alternatief niet mogelijk is, zal Flash nog altijd vertoond worden. En de top 10 meest populaire sites zijn (voorlopig) nog vrijgesteld van dit Flash-verbod. Meer over versie 55 lees je bij 9to5Google.
https://9to5google.com/2016/12/01/chrome-55-stable-adobe-flash-html5/
https://googlechromereleases.blogspot.be/2016/12/stable-channel-update-for-desktop.html


WIFI HISTORYVIEW: WIE EN WAT HEEFT VAN MIJN WIFI GEBRUIK GEMAAKT?
WIndows all - freeware
Een simpele tool waarmee je de geschiedenis kan bekijken van de verbindingen met jouw draadloos netwerk op je computer.Je kan zienwelke computer aanlogde en uitlogde, en daarbij de datum/tijd vaninlog, de naam van het netwerk (SSID), profielnaam, netwerk adapter naam, BSSID van de router of het Access Point, en meer.
http://fileforum.betanews.com/detail/WifiHistoryView/1452182951/1
http://www.nirsoft.net/utils/wifi_history_view.html


APRICITY OS CINAMMON
Dit is een innovatieve Linux-distributie, die eenvoudig te bedienen is en dus Linux ook toegankelijk maakt voor beginnelingen.
https://apricityos.com/
http://www.chip.de/downloads/Apricity-OS-Cinammon_104842322.html


BLUESTACK APP PLAYER
Windows - freeware - 113 MB
Met deze Android emulator kan je je favoriete apps van je Android smartphone ook op je Windows computer draaien. Je kan zelfs apps uit de Google Play store installeren, en ook APK data installeren. Helaas zijn er sommige apps die niet perfect compatibel zijn met deze emulator.
http://www.bluestacks.com/about-us/app-player.html


YOUTUBE ENHANCER VOOR FIREFOX
Deze add-on zal jouw ervaring bij het bekijken van YouTube filmpjes echt wel verbeteren. Je kan bijvoorbeeld ervoor kiezen dat video's die in de achtergrond geladen worden automatisch gaan afspelen. Je kan kiezen in welk formaat video's afgespeeld worden, dat zij in een cinema modus getoond worden, en veel meer.
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/youtube-enhancer-plus/


APRICITY OS CINAMMON
Dit is een innovatieve Linux-distributie, die eenvoudig te bedienen is en dus Linux ook toegankelijk maakt voor beginnelingen.
https://apricityos.com/
http://www.chip.de/downloads/Apricity-OS-Cinammon_104842322.html
 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 
 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coördinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php