Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
1/12/2016 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUDINHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 20
Nummer 982 van 26/11/2016Gegroet lezer,

Een grijze dag buiten... hopelijk kan uw trouwe Netties u ook deze week weer verwarmen. We hebben in elk geval een boel heel uiteenlopend nieuws. Van Zuckerberg die overweegt om censuur in te voeren, om toch maar in China aan de bak te komen, tot een nuttige toepassing van de BlockChain, om de voedselveiligheid te verbeteren. Voor elk wat wils :)

Veel leesplezier, en bij leven en welzijn tot volgende week.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
ANY.DO TO-DO LIST WORDT SLIMMER MET ASSISTENT
We hebben tegenwoordig allemaal zoveel te doen, dat we vaak het overzicht verliezen. To-do lijstjes helpen wel, maar geen van hen is eigenlijk echt ideaal - de redan waarom velen (ook ik!) vaak terug beroep doen op papieren lijstjes.

Maar de app Any.do wil daarin verandering brengen. In de nieuwe versie zit nu ook een geïntegreerde kalender, en alle taken worden in real time gesynchroniseerd op al jouw toestellen. Er is echter nog een nieuwe functie, die weliswaar momenteel enkel voor een beperkt aantal gebruikers uitgerold wordt in bèta: een persoonlijke assistent. In de vorm van een chatbot.

Wat je wellicht aan het zuchten brengt. Want chatbots mogen dan dé hype zijn van het moment, veel bakken zij er niet van, en jouw productiviteit vooruithelpen doen zij al evenmin. Toch zou Any.do een verdienstelijke poging maken, zo lees je bij The Verge. Zodra de assistent een taak die je in je to-do lijstje zet herkent, zal de chatbot geactiveerd worden om bepaalde suggesties te doen. Een taak zoals "finish article today" (de bot reageert enkel in het Engels) zal de chatbot niet activeren, maar wel bijvoorbeeld "book a table for dinner" of "buy flowers for mom".

Is dat handig voor ons? Het feit dat de assistent enkel Engels spreekt, vereist dat je je taken in het Engels gaat invoeren. En dat maakt het bijhouden van het takenlijstje toch wat tegennatuurlijk. Maar dat is zo met alle tools die origineel in het Engels bedacht zijn -  ofwel ga je werken in het Engels, wat een taalbarrière is, ofwel moet je wachten tot de tool Nederlands gaat praten. En ervaring leert ons dat enkel heel populaire tools ervoor kiezen om aandacht te schenken aan een beperkt taalgebied zoals het Nederlands...

Maar kom, de demo bij The Verge ziet er in elk geval knap uit.
http://www.theverge.com/2016/11/17/13658886/any-do-smart-assistant-to-do-list-app
http://www.any.do/anydo/ZORGEN ONZE MOBIELTJES EN ONZE IN-CAR APPS VOOR MEER DODELIJKE ONGEVALLEN?
Toch leuk, zo'n mobieltje dat ons altijd "connected" houdt, in verbinding met de hele wereld? En al die apps dan, die ons voortdurend aanmoedigen om dingen van anderen te bekijken, en dingen zelf te posten? Toch zit er een addertje onder het gras, en een adder die wel eens erg giftig zou kunnen zijn, wanneer jij in de auto zit.

En neen, die adder zit niet onder jouw stoel verborgen om in je enkel te bijten, maar wel in jouw smartphone of jouw in-car elektronica, jouw multimedia dashboard.

Denk maar aan Snapchat - daarmee kan je foto's posten die de snelheid van jouw voertuig weergeven. De Waze-navitagie app moedigt je aan wanneer je opstoppingen en incidenten meldt. En zelfs Pokémon Go laat je naar die virtuele figuurtjes zoeken wanneer je in de auto rijdt.

Al die afleidingen beginnen hun tol te eisen, zo stelt een artikel in de New York Times. Jaar na jaar ging, dankzij de vele initiatieven van de overheid, de dodentol bij ongevallen naar beneden. Maar nu blijkt die plots te stijgen. In de VS is het aantal doden op de snelwegen in de eerste zes maanden van2016 met 10,4 % gestegen. Wat daar alarmbellen doet rinkelen.

Er waren uiteraard al wetten die het sms'en en het bellen achter het stuur verboden. Maar die wetten gaan blijkbaar niet ver genoeg. Zou de zelfrijdende auto de oplossing zijn, die het stuur overneemt wanneer de chauffeur verstrooid is? Wellicht niet - tot nu toe vereist die zelfrijdende auto nog altijd dat je je handen op het stuur laat. En sms'en of berichten in je smartphone ingeven, vereist nog altijd handen, nietwaar?

Lees het artikel bij NYT.
http://www.nytimes.com/2016/11/16/business/tech-distractions-blamed-for-rise-in-traffic-fatalities.html?_r=0INSTAGRAM GAAT OOK VOOR EENHEIDSWORST: NU OOK VERDWIJNENDE LIVE VIDEO'S EN BOODSCHAPPEN
Tja, als er één trend is die je kan bemerken bij alle sociale netwerken, dan is het wel dat zij proberen elkaar zo goed mogelijk na te doen, in een "ik ook" trend. Moments, dus feeds van mensen die allemaal eenzelfde evenement bijwonen, is daar een voorbeeld van. Live video een ander voorbeeld. En verdwijnende boodschappen, het handelsmerk van Snapchat, is nog een ander voorbeeld.

Blijkbaar vindt Instagram dat het die mogelijkheid ook moet aanbieden. En dus krijg je voortaan live video bij INstagram, en verdwijnende boodschappen. Daarover lees je meer bij TechCrunch.

Wat wij ons wel afvragen is of al die sociale netwerken, door allemaal dezelfde functies te gaan aanbieden, niet verworden tot een eenheidsworst. Waar blijven de unieke kenmerken van elk netwerk? INstagram stond bekend als een beetje elitair, omdat je toch wel verondersteld wordt mooie foto's te posten, niet zomaar lukraak genomen foto's erop te zwieren. Doen deze nieuwe functies niet af aan dit exclusieve aureool?

De tijd zal het ons vertellen...
https://techcrunch.com/2016/11/21/instagram-live/
http://www.engadget.com/2016/11/21/instagram-live-video-stories-disappearing-images/SIGNAL MAAKT HET GEMAKKELIJKER OM DE PRIVACY VAN JOUW CHATS TE CONTROLEREN
Er zijn ontelbare chat-programma's, maar voor wie aan zijn privacy belang hecht, is Signal toch wel aangewezen. Het versleutelt namelijk jouw gesprekken volledig. Je kon tot nu toe zelfs al een bewijs krijgen dat je gesprek geheim was, door een reeks cijfers te vergelijken, of een QR code te scannen.

Maar dat was redelijk omslachtig, en niet echt eenvoudig. Daarom heeft de ontwikkelaar Open Whisper Systems dat probleem opgelost. De juiste technische uitleg vind je bij Engadget. Als je het ons vraagt blijft het toch nog altijd niet meteen gebruiksvriendelijk, maar ja, voor je privacy moet je wat over hebben, niet?
https://www.engadget.com/2016/11/20/signal-safety-number-changes/?sr_source=Twitter


BINNENLAND KORT: PROXIMUS VERKOOPT KLANTENGEGEVENS, VRT-ZENDERS NIET MEER OP SONOS, EN EIGEN KWEEK
Twee berichten uit het binnenland. Om te beginnen een titel bij De Morgen en De Standaard die echt wel alarmerend klinkt: Proximus verkoopt de gegevens van zijn klanten. Maar na lezen blijkt dat het niet de individuele gegevens zijn, maar anoniem gemaakte gegevens over marktonderzoek, gebaseerd op de bewegingen van mobiele telefoons. (1)

Het tweede bericht betreft een spijtige evolutie: momenteel kan je de VRT-zenders niet meer in streaming afspelen op verschillende toestellen, waaronder Sonos, Denon HEOS, Samsun, Bang & Olufson. Dat zou te maken hebben met een discussie tussen de VRT en TuneIn, en dienst die streaming content aggregeert en het gemakkelijk maakt om een streaming zender te vinden op jouw toestel. TuneIn zou in de toekomst namelijk geld willen verdienen met dit aanbod, en daarmee kan de VRT zich niet akkoord verklaren.
Het artikel bevat ook een tip over hoe je bij sommige toestellen zelf een link naar een stream manueel kan toevoegen (2)

Het derde bericht is eigenlijk puur analoog - maar wij wilden het jou toch niet onthouden. Het gaat namelijk om een lekker ouderwets bordspel, maar dan wel met een modern thema. Het bordspel draait namelijk rond de erg populaire Vlaamse reeks Eigen Kweek. Daarin probeert een heel simpele Vlaamse boerenfamilie het hoofd boven het water te houden door cannabis te gaan kweken. (3)
http://www.demorgen.be/binnenland/proximus-verkoopt-big-data-van-klanten-voor-700-euro-baf839fd/
http://www.fwdmagazine.be/fwd/164933/waarom-de-vrt-zenders-niet-meer-afspelen-via-sonos/
http://newsmonkey.be/article/73440
OPGELET MET DIE LEUKE FILMPJES: MALAFIDE LINK BEVRIEST JE IOS TOESTEL!
Geen virus, geen malware - toch geen malware die iets wil planten op jouw toestel om daarna allerlei dingen uit te halen die jouw toestel kunnen beschadigen of decontrole ervan overnemen. Wel iets waarmee jouw iOS toestel niet omkan, waardoor het gaat hangen en je het enkel nog kan gebruiken indien je het een harde reset geeft.

Dat is wat de laatste dagen gesignaleerd wordt bij verschillende gebruikers. Zij kregen een link doorgestuurd van een "leuk" filmpje, een MP4. Openden zij die link in hun Safari browser op hun iPhone, iPad of ander iOS toestel, dan kregen zij een onbruikbaar geworden toestel in handen. Uiteraard publiceren wij de link naar dat bewuste filmpje NIET, om te vermijden dat flauwe grappenmakers hun vrienden een peer stoven. Maar bij 9to5Mac vind je een filmpje dat toont wat er gebeurt.

Hoogstwaarschijnlijk zal Apple dit probleem bij een volgende update verhelpen. Tot zolang: geen links naar leuke filmpjes aanklikken (en dat gaat pijn doen!)
https://9to5mac.com/2016/11/21/iphone-froze-after-playing-video-fix/
INSTAGRAM, FACEBOOK, SNAPCHAT, TWITTER: HET WORDT WAT VERWARREND
Gisteren kon je lezen dat Instagram nu ook live video aanbiedt, maar dat die na het streamen verdwijnt. Je hebt dus geen mogelijkheid om die video te bewaren - wat, voor de maker van de video, toch wel sneu moet zijn want vaak wil die dat wel, als souvenir aan zijn creatie. Bovendien is het Instagram zelf dat beslist aan wie de melding van die stream uitgestuurd wordt, gebaseerd op algoritmes. Ook weer een stukje controle dat je verlies.

Maar wordt het ondertussen niet erg verwarrend? Probeer maar eens aan iemand die niet vertrouwd is met Snapchat, Twitter, Instagram, Facebook en co, uit te leggen waar zij een stream vinden, hoe ze die vinden, of die stream bewaard blijft of niet. Hetzelfde voor foto's - je zou al een hele tabel moeten gaan aanleggen om te weten wat er met jouw foto's gebeurt.

En het gevolg hiervan is dat heel wat mensen ondertussen afhaken. Elke week, elk maand is er wel iets dat verandert aan hun favoriete dienst, dat hun favoriete tabblaadje plots vervangt door iets anders dat zij vaak niet eens nodig hebben. Een functie wordt afgeschaft. In plaats van een mooie chronologische tijdlijn krijg je een feed die bepaald wordt door een voor jou ondoorgrondelijk algoritme - en dat die algoritmes gevaarlijk zijn, ons in een bubbel zetten, dat heeft de verkiezingsoverwinning van Trump maar al te duidelijk gemaakt.

Om maar te zeggen dat makers van programma's, apps, webdiensten, af en toe mogen stoppen met het toevoegen van extra opties, en zich beperken tot het verfijnen van wat de core functie van hun product is.
http://techcrunch.com/2016/11/21/instagram-live/
http://www.wired.com/2016/11/can-now-go-live-instagram-stories/
GOOGLE "POPULAR TIMES" TOONT JE IN REAL TIME HOE DRUK EEN ZAAK IS
Wanneer je op het web naar een bedrijf of handelszaak zoekt, dan krijg je in sommige gevallen ook een "Popular Times" functie bij. Dat is een overzicht van de uren waarop het normalerwijze druk is in die handelszaak. Goed om te weten, wanneer je een koffie wil gaan drinken, maar niet in een stampvolle zaak wil belanden.

Deze functie werd nu nog verder uitgebreid: bij sommige handelszaken zal je ook een "Live" vakje zien naast die drukken tijden, waarmee je in real time kan zien hoe druk het NU daar is. Hoe Google dat weet? Het baseert zich op de locatiegegevens die het ontvangt van toestellen die locatie geactiveerd hebben, en op zoektermen. Dus de gegevens kunnen soms wel iets ernaast zitten.

Je krijgt nog enkele andere gegevens te zien bij die Popular Times, zoals hoe lang mensen gemiddeld op die plek blijven. Meer bij LifeHackere en Google zelf.
https://blog.google/products/search/know-you-go-google/
http://lifehacker.com/google-will-now-show-you-how-busy-a-business-is-in-real-1789225102
LUCHTVAARTAUTORITEITEN ONDERZOEKEN CRASH FACEBOOK-DRONE
Weet je nog, die plannen van Facebook om een heel legertje superdrones de lucht in te brengen, die dan op zonne-energie zouden draaien, maanden achter elkaar in de lucht zouden blijven en de hele wereld van een internetverbinding zouden moeten voorzien? Welnu, het blijkt dat een daarvan in juni dit jaar tijdens de landing crashte. En dat de Amerikaanse luchtvaartautoriteit NTSB daar nu een onderzoek naar instelt.

Wil dit nu zeggen dat het hele project opgedoekt wordt? Natuurlijk niet. Om te beginnen deed de crash zich voor bij de landing, en heeft het toestel dus de helel tijd perfect gevlogen. En verder ging het om een test, en de bedoelingn van testen is juist uit te vinden of iets werkt en wat er eventueel nog verbeterd moet worden. En dat is exact wat nu gebeurd is: er is een fout vastgesteld, en de ingenieurs van het project zijn bezig die fout te verbeteren.

Het project gaat dus gewoon door. Meer over de crash bij Bloomberg en CNet.
http://www.cnet.com/news/us-government-agency-investigates-accident-with-facebook-drone/
http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-11-21/facebook-experimental-drone-accident-subject-of-safety-probeFACEBOOK MAAKT SPECIALE TOOL OM CENSUUR TE HELPEN
Mark Zuckerberg's Facebook ligt al een hele tijd onder vuur, omwille van het feit dat het zo gemakkelijk is om valse berichtgeving via dit sociale netwerk te verspreiden, en Facebook er bitter weinig aan doet / deed om dit tegen te gaan.

Maar een nieuw initiatief van Facebook zou Zuckerberg nog eens meer negatieve pers kunnen bezorgen. Het zou namelijk werken aan een tool die het mogelijk maakt om postings te monitoren en zelfs te verwijderen op basis van de locatie waar zij gepost werden. Een tool die gemaakt lijkt te zijn op maat van China. Facebook zou al langer proberen vaste voet aan grond te krijgen in China, maar het land staat niet bepaald bekend voor openheid en het bevorderen van de vrije meningsuiting. Integendeel: China wil zijn burgers streng onder controle houden. En deze tool zou voor Facebook misschien wel de pasmunt kunnen worden om toch van start te kunnen gaan in China.

Hierbij dienen twee dingen opgemerkt te worden. Om te beginnen is dit niet de eerste keer dat Facebook dingen censureert, op aanvraag van bepaalde landen. Het heeft dit gedaan voor Pakistan, Rusland en Turkije, zo lees je bij New York Times.Tussen juli 2015 en december 2015 zou het sociale netwerk 55.000 postings in 20 landen geblokkeerd hebben. Maar hiermee gaat Facebook duidelijk toch een stap verder.

En verder dat het niet Facebook zelf zou zijn die content gaat blokkeren; Facebook maakt enkel de tool, en zal die ter beschikking stellen van derden, een Chinees (overheids)bedrijf, dat dan de postings gaat monitoren en eventueel schrappen.

En tot slot: het is een project, aan de tool wordt gewerkt, maar het is nog niet zeker of en wanneer de tool geactiveerd zou worden. Binnen Facebook zelf is het hele project trouwens ook heel controversieel.

Meer bij New Yorkk TImes en Bloomberg.
https://www.bloomberg.com/news/articles/2016-11-23/facebook-may-have-tool-to-return-to-china-but-no-government-ok
http://www.nytimes.com/2016/11/22/technology/facebook-censorship-tool-china.html?_r=0TELEGRAM LANCEERT EEN PUBLICATIEPLATFORM, TELEGRAPH
Telegram ken je wellicht, zelfs al gebruik je het niet. Het is een end-to-end versleutelde messaging app, die beveiligde comunicatie mogelijk maakt. Nu hebben de makers van de app een zijstap gemaakt, en Telegraph voorgesteld, een platform waar je, zonder te moeten inloggen, content kan posten.

Gewoon een titel typen, een naam invullen bij "auteur", en je tekst zetten. Je kan multimedia content toevoegen zoals filmpjes van YouTube en Vimeo, je kan tweets inlassen, je kan afbeeldingen toevoegen. En hop, je tekst is gepubliceerd. Elke posting heeft zijn eigen adres, zo lees je bij VentureBeat, in de vorm van telegra.ph/[titel]-[datum van publicatie].

De bedoeling van Telegraph is natuurlijk om mensen toe te laten anoniem dingen te posten, om censuur tegen te gaan. Maar er zitten toch enkele addertjes onder het gras, als je het ons vraagt. Om te beginnen: in dit tijdperk van moeilijk op te sporen valse nieuwsberichten, is het geen goed idee om anoniem te laten posten, laat staan de mogelijkheid te bieden om zomaar een naam als auteur in te vullen. Wie houdt jou tegen om een posting te plaatsen, en de naam van een andere persoon te faken?

Verder is het voor jou, als auteur, niet mogelijk om jouw publicaties te groeperen, zoals je zou kunnen doen op een eigen blog. Je kan zelfs jouw publicatie niet editen na het publiceren ervan - tenzij je dat zou doen op dezelfde computer waarmee je de posting plaatste, en je cookies geactiveerd hebt. Enkel via deze cookies zal het systeem jou herkennen als auteur. Maar maak je je cache leeg, bezoek je posting met een incognito browser of vanop een ander toestel, dan zal je de posting niet meer kunnen bewerken.

Meer bij VentureBeat. Maar je kan het natuurlijk ook zelf eens uittesten.
http://venturebeat.com/2016/11/22/telegram-launches-telegraph-a-long-form-publishing-platform/
http://www.telegra.ph/
DE BLOCKCHAIN... OM DE VOEDSELKETEN TE BEWAKEN?
De blockchain technologie kennen we tot nu toe enkel van het feit dat hij gebruikt wordt voor een virtuele munt, de bitcoin. Maar de technologie is echt indrukwekkend en kan eigenlijk heel veel toepassingen hebben.

In de VS doet supermarktketen Wal-mart momenteel testen met de 'distributed ledger' technologie van de blockchain, dus een soort digitaal lokboek dat op allerlei computers bijgehouden wordt, om de voedselketen te bewaken. Het idee is het volgende: wanneer er spinazie in de winkel terecht komt, dan is die van vele bronnen afkomstig. Wordt er een probleem vastgesteld met spinazie, dan moet de keten een hele lading uit de winkel verwijderen. Met de blockchain technologie zou dat anders worden.

In dit experiment zou het hele proces, van landbouwer tot winkel, vastgelegd worden in een digitaal bestand dat de verschillende onderdelen van de ketel zelf niet kunnen wijzigen. Concreet wordt dit experiment uitgevoerd met varkensvlees uit China. De dag dat er bijvoorbeeld onveilig varkensvlees vastgesteld wordt, zou Wal-mart exact de bron kunnen vaststellen en de weg die het onveilige vlees heeft afgelegd, zodat het enkel dié reeks uit de rekken moet nemen. Dit zou een enorme besparing zijn, maar het zou ook goed zijn voor de consument, want onveilig voedsel zou sneller opgespoord kunnen worden.
Meer bij Bloomberg.
https://www.bloomberg.com/news/articles/2016-11-18/wal-mart-tackles-food-safety-with-test-of-blockchain-technology?cmpid=socialflow-twitter-business&utm_content=tech&utm_campaign=socialflow-organic&utm_source=twitter&utm_medium=social&cmpid%3D=socialflow-twitter-tech
NIEUWE GOOGLE SITES: WEBPAGINA'S MAKEN
Google heeft veel producten, en sommige daarvan raken als eens uit het oog verloren. Zo bijvoorbeeld Google Sites. Dat is eigenlijk een onderdeel van de productiviteitssuite van Google waartoe ook Docs en Sheets behoort, maar een beetje door Google zelf in het vergeethoekje gezet was.

Daar komt nu verandering in, met de nieuwe versie van deze tool die Google nu uitgebracht heeft. Met deze nieuwe versie kan je met klikken en verslepen een website bouwen, zowel voor het internet, als voor je eigen intranet op het werk. De bedoeling daarbij is uiteraard dat je dat dan combineert met de andere tools van Google: Docs, Slides, Sheets. En natuurlijk ook gebruik maakt van Google Analytics om de statistieken van je site te bekijken.

Bij deze nieuwe versie ligt de nadruk vooral op het feit dat verschillende gebruikers samen kunnen werken aan de site; de admin beslist dan of gebruikers de site op het web kunnen publiceren of de pagina's enkel beschikbaar kunnen maken voor andere gebruikers van hun domein.

Een uitvoerige bespreking bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2016/11/22/googles-redesigned-google-sites-goes-live/
https://sites.google.com/CEO VAN REDDIT VERWIJDERDE STIEKEM COMMENTAREN OP HEM
Censuur, het modereren van commentaren, om welke redenen ook, het blijft een heikele zaak. Gisteren reageerde de verzamelde tech-pers verontwaardigd omdat Facebook in het geheim zou werken aan een tool om postings te censureren, om toch maar goede vriendjes te kunnen zijn met China. En vandaag gaat het over Reddit.

Nu heeft deze sociale nieuwssites, waar de gebruikers zelf nieuws naar de voorpagina stemmen, het al eerder moeilijk gehad met commentaren. Soms was het inderdaad echt niet meer leuk, die beledigende taal, werden vrouwonvriendelijke of ronduit racistische dingen gezegd in de commentaren. Reddit reageerde te weinig / te veel, de meningen liepen daarover uiteen.

En nu is het weer raak: CEO Huffman, die Ellen Pao verleden jaar opgevolgd heeft, blijkt namelijk heel stiekem commentaren waarin zijn naam genoemd werd, gewijzigd te hebben. En toeval of niet, veel van die commentaren kwamen van Trump-aanhangers. Voeg daar dan nog "Pizzagate" bij, een vals bericht dat onlangs verspreid werd over zogenaamd een pizzaketen die een dekmantel zou moeten zijn voor een bende kinderhandelaars, aangevoerd door Clinton en haar campagne voorzitter John Podesta... en je weet dat het echt aan het stuiven is bij Reddit!

Voer voor wie van wat straffe taal houdt...
https://techcrunch.com/2016/11/23/reddit-huffman-trump/
http://betanews.com/2016/11/24/reddit-ceo-edits-comments/

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!APP VOOR NEST CAMERA'S DEELT NU OOK JOUW VIDEO'S
Het merk "Nest", dat gekocht werd door Google, zal je wellicht vooral doen denken aan de slimme thermostaat. Maar sindsdien is er ook een slimme camera bij gekomen, die eveneens met het internet verbonden is.

Verleden week heeft Nest nu een update uitgebracht van zijn camera-app, waarbij de nadruk ligt op het delen van de beelden die de camera opneemt. Zo zal je bijvoorbeeld de feed rechtstreeks op je tv kunnen bekijken, wanneer je tenminste gebruik maakt van Android TV. En ondersteuning voor Apple TV zou binnenkort volgen.

Je kan ook fragmenten nemen, "instaclips" genoemd, en die dan delen. Je moet daarvoorwel eenabonnement nemen op de Nest dienst die toelaat dat beelden opgenomen worden, niet alleen live gestreamd naar jouw smartphone.

Nu is zo'n camera die beelden in jouw eigen huis opneemt een vloek en een zegen. Enerzijds geeft het jou wat zekerheid - de app zendt bijvoorbeeld een waarschuwing wanneer jij niet thuis bent en er toch iets beweegt in jouw huis. Maar anderzijds neemt de app altijd beelden op, en wil je bijvoorbeeld niet dat het gezellig dineetje met je vrienden ergens op het internet gaat rondzwerven...

Meer bij TechnoBuffalo.com
http://www.technobuffalo.com/2016/11/18/nest-camera-feeds-come-to-android-tv-soon-apple-tv/

 

 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


PODCAST: IEMAND

Juicht allen! De podcast Iemand is zijn tweede seizoen begonnen. Voortaan hoor je weer de boeiende verhalen, verteld door een warme stem, en krijg je weer de rust (of onrust) in je hoofd, die ook in het eerste seizoen zoveel mensen verliefd gemaakt hebben op podcasts.
https://radio1.be/tag/iemand-podcast


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Koppig volharden wordt bijna altijd
volharden in koppigheid.
-Cees Buddingh'-

 
De nieuwe oogst


   
CONV: YOUTUBE FILMPJES OMZETTEN
Handig: zonder enige software te moeten downloaden, kan je op deze wesite YouTube video's omzetten naar MP3, GIF of MP4. Je moet gewoon de url van een filmpje in de balk invullen, maar dan wel "conv" inlassen tussen http:// en "youtube", bijvoorbeeld: http://convyoutube.com/watch?v=xxxx
[Taal: ENG]
https://www.convyoutube.com/


KILL THE NEWSLETTER!
Dit zal mensen plezieren die liever hun nieuws lezen in een RSS-reader, dan als nieuwsbrief. Bij deze webdienst kan je een abonnement nemen met een vals e-mailadres, waarna de nieuwsbrieven die naar dat adres gestuurd worden, omgezet in een RSS feed.
[Taal: ENG]
http://lifehacker.com/kill-the-newsletter-converts-newsletter-subscriptions-i-1788953342


CONTROLEER JE SLIMME HUIS MET JE APPLE WATCH

Dit artikel bij MakeUseOf zal de bezitters van een Apple Watch wel plezieren: hierin namelijk verschillende gadgets waarmee jij jouw slimme huis, de domotica, kan controleren. Van het bedienen van het licht, de verwarming, tot je Nest of Dropcam camera: leuke snufjes, die toch ook handig zijn.
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/tag/apple-watch-gadgets-control-smart-home/


SCREENRANT: TV- EN FILMNIEUWS
Dit is een knap uitgegeven publicatie waar je alles te weten komt over de laatste nieuwtjes uit Hollywood. Nieuws en besprekingen - filmliefhebbers hebben er een vette kluif aan!
[Taal: ENG] (Bron: MakeUseOf)
http://screenrant.com/


TWEETMASHUP.COM: WAT ALS.. JE DE TWEETS VAN TWEE PERSONEN MIXT?
Een leuk ideel: neem twee twitter accounts, en maak van hun beider tweets één geheel. Wat soms tot verrassende resultaten leidt. Wat zou je krijgen indien je Trump mixte met Clinton? Of Paris Hilton met Obama? Of.. de mogelijkheden zijn eindeloos!
Plezier verzekerd.
[Taal: ENG]
http://thenextweb.com/twitter/2016/11/22/twitter-mashup/
http://tweetmashup.com/


ROME2RIO: REIZEN

Een reissite, die je moet helpen om van punt A naar punt B te gaan. Je kan een stad, een adres of een bezienswardigheid opgeven als jouw bestemming. De reismogelijkheden omvatten niet alleen vliegtuig, maar ook trein, bus, ferryen auto
[Taal: ENG]
https://www.rome2rio.com


VOOR DE LIEFHEBBER VAN SF EN FANTASY: LEESLIJSTJE VOOR DEZE WINTER
Het is winter, en dan is het toch o zo gezellig om met een boek lekker knus in de zetel te gaan zitten, warm, met een gezellige schemerlamp aan, terwijl het buiten koud en donker is. Maar welk boek? In dit artikel vind je een aanbeveling voor 10 SF en Fantasy boeken, die je deze winter warm zullen maken.
[Taal: ENG]
http://arstechnica.co.uk/the-multiverse/2016/11/best-sci-fi-fantasy-books-2016/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: KLOPT DAT WEL?
Er worden zoveel dingen beweerd, en zoveel theorieën de wereld ingestuurd. Niet alles klopt, en er zijn heel veel hoaxes op het internet. Deze website probeert het kaf van het koren te scheiden, en legt je uit dat de weerstand tegen vaccinaties eigenlijk niet gegrond is, dat chemtrails echt geen samenzwering zijn van mensen in het zwart om de mensheid te knechten, enz.
[Taal: NL]
https://kloptdatwel.nl/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS M-EN-M

Een museum, maar wel heel bijzonder. Het is gewijd aan mythologie, maar ook aan erotica - en nu is het maar te hopen dat de spamfilters deze nieuwsbrief niet tegenhouden, omdat dit "geladen" woord erin vorkomt.
Het museum is een privé-initiatief, ontstaan uit de passie van één man. Om toch eens te ontdekken.
[Taal: NL]
http://www.m-e-m.be/info-nl.html


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DE GENIALE STAMBOOM
Dit webaders verwijst naar een site van de KU Leven, voor een bijzonder project: via het DNA wil de universiteit een grootschalig wetenschappelijk onderzoek houden om de genetische verschillen tussen de regio's te bestuderen. Ook kunnen zo de verwantschappen tussen en binnen families aangetoond worden.
Nu wordt een zoektocht gehouden naar de Zalige Idesbald, op basis van een reliekschrijn van hem. Meer lees je op de site.
[Taal: NL]
http://www.degenialestamboom.be


VRIJDAG MULTIMEDIA: FUNNY OR DIE:ELKE WEEK LEUKE GIF'S
Er zijn mensen die de hele dag naar GIFjes kunnen kijken van vallende, botsende, of andere gekke toeren uithalende mensen. Voor ons volstaat éénkeer per week, en wel deze selectie van de beste GIF's van de voorbije week bij Funny Or Die.
[Taal:ENG]
http://www.funnyordie.com/slideshows/7e240c15c2/21-best-gifs-of-all-time-of-the-week-168


VRIJDAG MULTIMEDIA: FROGGER
Ken je dit spelletje nog? Je moet een kikker helpen om een drukken rijbaan over te steken. En helaas is dat verkeer erg druk, en wordt jouw kikker vaak platgedrukt...
[Taal: ENG]
http://www.mostaddicting.com/Frogger.html


VRIJDAG MULTIMEDIA: TWANIGHT

De naam van deze website is kort voor The World At Night, en is gewijd aan prachtige foto's die 's nachts genomen zijn - nightscapes dus. Ook vind je er time lap video's van bekende gezienswaardigheden, genomen tegen een nachtelijke achtergrond.
Om dus te ontdekken!
[Taal: ENG]
http://www.twanight.org/newTWAN/index.asp


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Vaticaan lanceert app om dichtstbijzijnde biechtstoel te vinden
http://www.ad.nl/digitaal/vaticaan-lanceert-app-om-dichtstbijzijnde-biechtstoel-te-vinden~a2106a03/
- Whatsapp moet vertegenwoordiger in Nederland aanstellen
http://www.ad.nl/digitaal/whatsapp-moet-vertegenwoordiger-in-nederland-aanstellen~ad4c56c0/


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Meerderheid wil smartphone gebruiken als afstandsbediening
http://elektrozine.be/meerderheid-wil-smartphone-gebruiken-als-afstandsbediening/
- Watch & Roll: de BeoVision Horizon televisie
http://elektrozine.be/bang-olufsen-horizon-televisie/
 


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Verdwijn van het internet in enkele klikken met Deseat.me
http://computertaal.info/2016/11/26/verdwijn-internet-klikken-deseat-me/
- ESET brengt gratis decryptor uit voor Crysis ransomware
http://computertaal.info/2016/11/23/eset-brengt-gratis-decryptor-crysis-ransomware/

 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- GoPro brengt accessoire uit om camera met spraak te bedienen
https://tweakers.net/nieuws/118335/gopro-brengt-accessoire-uit-om-camera-met-spraak-te-bedienen.html
- Broncode wijst op komst 100 nieuwe Pokémon naar Pokémon Go
https://tweakers.net/nieuws/118333/broncode-wijst-op-komst-100-nieuwe-pokemon-naar-pokemon-go.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be


- Hoeveel kost virtual reality écht?
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/hoeveel-kost-virtual-reality-echt/article-longread-781427.html
- Privacycommissie reageert: 'Iedere koppeling met enig klantgegeven is voor ons onder géén beding aanvaardbaar'
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/privacycommissie-reageert-iedere-koppeling-met-enig-klantgegeven-is-voor-ons-onder-geen-beding-aanvaardbaar/article-opinion-781325.html


*** TECHNOLOGIUM
http://www.technologium.be
- Lenovo YOGA 900S - 360 graden pure elegantie - Technologium
http://www.technologium.be/lenovo-yoga-900s-360-graden-pure-elegantie
- Corporate sociale media: waarom ze falen en hoe het beter kan
http://www.technologium.be/corporate-sociale-netwerken


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Een tiental Facebook-werknemers nam ontslag door dit stukje software:
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/zuckerberg-lijkt-bereid-mensenrechten-op-te-offeren-om-china-te-veroveren
- Online lopen Vlaamse steden en gemeentes twee jaar achter op Nederland
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/de-bittere-waarheid-online-lopen-steden-en-gemeentes-twee-jaar-achter-op-nederland 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


VALS NIEUWS: NEEM JOUW VERANTWOORDELIJKHED OP!
De laatste dagen hebben wij het verschillende keren gehad over valse berichten die verspreid worden via de sociale netwerken. Maar ook jij kan helpen om dat tegen te gaan. Wanneer je zelf iets doorstuurt aan vrienden en kennissen, vermeld dan altijd waar je het gevonden hebt. Zelfs al heb jij niet de tijd om na te gaan of de originele bron betrouwbaar is, zo creëer je tenminste een soort van kruimeltjes waarmee journalisten en media die wél tijd hebben en van wie het de taak is om bronnen na te gaan, de oorsprong van de berichten kunnen nagaan.


DE TIP VAN HANS: TWEE COMPUTERS BEDENKEN EIGEN GEHEIME TAAL
- en niemand weet hoe Computers werden al getraind om te schaken, kunstwerken te maken en auto's te besturen. Maar nu komt Google Brain met een opvallender toepassing van kunstmatige intelligentie (AI). Onderzoekers zijn erin geslaagd twee AI-systemen met elkaar te laten praten in een zelf gecodeerde taal.
http://www.volkskrant.nl/wetenschap/twee-computers-bedenken-eigen-geheime-taal-en-niemand-weet-hoe~a4407598/


DE TIP VAN HANS: BESTANDEN VERSLEUTELEN MET ÉÉN KLIK
Datadiefstallen zijn tegenwoordig schering en inslag, dus is het cruciaal dat je gevoelige bestanden voldoende beschermd. Een goede manier om dat te doen, is door ze te versleutelen. Met EncryptOnClick kost dat niet eens veel moeite.
http://www.clickx.be/download/166058/bestanden-versleutelen-met-een-klik/


DE TIP VAN HANS: EVERYTHING -ZOEKEN OP LICHTSNELHEID
De zoekfunctie van Windows Verkenner heeft soms even tijd nodig om alle resultaten weer te geven. Vind je dat maar niks? Everything is een alternatieve zoekfunctie voor je Windows-machine. Dit kleinschalige programma indexeert alle bestanden op je pc en toont zeer snel relevante zoekresultaten.
http://computertotaal.nl/artikelen/apps-software/everything-zoeken-op-lichtsnelheid/?utm_source=facebook&utm_medium=social_unpaid&utm_campaign=everything


DE TIP VAN HANS: ‘COMPUTERS MISSEN LEVENSERVARING’
Als we in Google een zoekterm intikken, dan wordt ook meteen een plaatje getoond. Dat is mede dankzij de Nederlandse wetenschapper Arnold Smeulders, die met zijn beeldherkenningssoftware baanbrekend werk afleverde. Toch maakt hij zich zorgen over artificiële intelligentie.
http://www.nemokennislink.nl/publicaties/computers-missen-levenservaring

DE TIP VAN HANS:  TORRENTSITE
Franse autoriteiten hebben de populaire muziek-torrentsite What.cd offline gekregen. De website zou volgend jaar zijn tienjarig jubileum vieren.
http://www.pcmweb.nl/nieuws/muziek-torrentsite-whatcd-offline-gehaald.html?utm_source=copernica&utm_medium=email&utm_campaign=PCM_Nieuwsbrief_20161118

Voor deze rubriek danken wij Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html en Mac-kenner Arnold voor hun hulp bij Mac-onderwerpen, en Hans voor de vele tips.
 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

WIRELESS NETWORK WATCHER
Windows all - freeware
Deze kleine tool scant je draadloze netwerk en geeft je een lijt van alle computers en toestellen die momenteel op jouw netwerk aangesloten zijn. BOvendien krijg je daarbij te zien: het IP adres, het MAC adres, het bedrijf dat de netwerkkaart vervaardigde, en eventueel de naam van de computer. Deze lijst kan je dan eventueel ook exporteren als html/xml/csv/text bestand, of kopiëren naar je klembord en dan in Excel plakken.
http://www.nirsoft.net/utils/wireless_network_watcher.html


FLIGHTGEAR: GRATIS VLUCHTSIMULATOR


Windows - 1,5 GB - freeware
Een zeer realistische vluchtsimulator voor de pc, die je het gevoel geeft om zo'n groot 'vliegmachien' te bedienen - maar als je het liever bescheiden houdt, dan kan je ook kiezen voor een klein sportvliegtuigje.
http://www.Flightgear.org
http://www.chip.de/downloads/FlightGear_15932278.html


COOLLECTOR: JE FILMCOLLECTIE
Windows all - shareware ($8,99)
Er bestaan zoveel films die je al hebt gezien, en die je nog moet zien. Je hebt een eigen collectie met dvd's, en ook bestanden op jouw computer. Maar hoe kan je dit alles nu in een soort van collectie gieten? Dat is wat deze software probeert te doen.
Jouw voorkeuren worden bovendien geanalyseerd, zodat de software jou zal vertellen of je een bepaalde film mogelijk wel of niet goed zal vinden. De software werkt met de catalogen van Netflix, Hulu en Amazon Prime.
http://fileforum.betanews.com/detail/Coollector-for-Windows/1201897378/1
http://www.coollector.com/


MICROSOFT SOLITAIRE VOOR IOS EN ANDROID


De mensen die hun tijd verbeuzelden op kantoor door Solitaire kaartspelletjes te spelen, kunnen dat voortaan ook op hun smartphone. Concurrentie dus voor al die andere apps, die eveneens al jouw tijd, creativiteit en productiviteit opslorpen!
http://betanews.com/2016/11/23/microsoft-solitaire-collection-windows-10-android-ios/
https://itunes.apple.com/us/app/microsoft-solitaire-collection/id1103438575?mt=8
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.microsoft.microsoftsolitairecollection


VRIJDAG APPDAG REISTIPS
Een magazine, verpakt als app om op je iPad en Android tablet te lezen. Reisverhalen en reportages, vol met foto's en video's. Maar de makers hebben ook een webviewer, zodat je het magazine op je computer kan lezen.
http://www.reistipsapp.be/
http://www.reistipsapp.be/webviewer/
 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Wanneer men zich altijd voor anderen verbergt,
kan men tenslotte zichzelf niet meer terugvinden.
-Maurice Maeterlinck-